Jump to content

Ευθυγράμμιση τηλεσκοπίου


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σας. έχει λίγες μέρες που αγόρασα ρομποτική βάση για το τηλεσκόπιο και θέλω να ρωτήσω με τι προσοφθάλμιο πρέπει να κάνω την ευθυγράμμιση (alignment) γιατί τα προσοφθάλμια μικρών χιλιοστών παρέχουν πολύ μικρή γκάμα περιοχής , ενώ τα προσοφθάλμια μεγάλων χιλιοστών παρέχουν μεγάλη περιοχή παρατήρησης. Το ρωτάω γιατί προσπάθησα, χθές το βράδυ να κάνω την ευθυγράμμιση ενώ έβλεπα το αστέρι μέσα από τον ερευνητή, στο προσοθφάλμιο δυσκολευόμουν να καταλάβω πιο είναι. Σημείωση: έχω κάνει την ευθυγράμμιση μεταξύ ερευνητή και τηλεσκοπίου. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα jim, μέχρι να βρεθεί κάποιος πιο έμπειρος να σου πω τι κάνω εγώ. Βρίσκω το αστέρι που θέλω με τον ερευνητή και αφού αυτος είναι ευθυγραμμισμένος με το τηλεσκόπιο μου το αστέρι σίγουρα θα βρισκεται στο πεδιο ενός προσοφθάλμιου χαμηλής μεγένθυσης π.χ 25mm,30mm. Αφού κεντραρω όσο καλύτερα μπορώ αλλαζω σε προσοφθάλμιο μεγαλύτερης μεγένθυσης και ξανάκεντραρω. Φρόντιζε να διαλεγεις φωτεινά άστρα για ευθυγράμμιση και το go to σου θα είναι πάντα πολύ καλό. Ποια βάση αγορασες; Καλοριζικη :)

static1.squarespace.com(1).png

             www.star-surfing.com

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγορασα τη skywatcher goto για το 8ιντσο τηλεσκοπιο που εχω. Δλδ μου λες να ξεκιναω απο προσοφθαλμιο των 25mm και υστερα να χρησιμοποιω ενα των 8mm προσοφθαλμιο. Πηγα χθες για παρατηρηση, μια χαρα ουρανος, εκανα την ευθυγραμμιση των 2 αστερων , βρηκα το Βεγα για πρωτο αστερι και πηγα για Αλντεμπαραν και δυσκολευτηκα εκει, γιατι τον εβρισκα στον ερευνητη και μετα στο προσοφθαλμιο δεν μπορουσα να καταλαβω ποιο αστερι ειναι. Ειδα και αποειδα πατησα οκ, γιατι σκεφτηκα οτι το αστρο που θελω βρισκεται στη. Περιοχη του προσοφθαλμιου, αλλα τον γαλαξια της ανδρομεδας που ηθελα μετα την σκοπευση επρεπε να μετακινησω το τηλεσκοπιο με τα πληκτρα κινησης.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια σου φίλε μου

 

Αυτό που πρέπει πρώτα να κάνεις είναι να ευθυγραμμίσεις το finderscope με το τηλεσκόπιο σου στο φως της ημέρας. Βρες ένα μακρινό στόχο και βάλε πάνω στο τηλεσκόπιο ένα προσφθάλμιο που να σου δίνει τη μικρότερη μεγένθυνση π.χ. προσοφθάλμιο 40 mm. Κοιτώντας μέσα από αυτό κέντραρε το στόχο στο πεδίο του. Μετά κλείδωσε τα RA/DEC στη στήριξη σου, και ρύθμισε το finderscope ώστε να κεντράρει τον ίδιο στόχο. Είσαι έτοιμος μετά για παρατήρηση στο νυχτερινό ουρανό χωρίς προβλήματα!

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

 

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μια πολύ χρήσιμη αγορά για alt-az goto είναι το agena 20mm illuminated reticle. Είναι ευρυγώνιος με πεδίο μεγαλύτερο από ένα 25mm plossl, οπότε το αστέρι εύκολα πέφτει στο πεδίο μας, αλλά έχει το στόχαστρο ώστε να κάνουμε κεντράρισμα ακριβείας με τη μία. Το στόχαστρο είναι διπλό, δηλαδή στο κέντρο είναι ένα τετραγωνάκι, οπότε για τέλειο κεντράρισμα μπορούμε να κάνουμε ελαφρά defocus για να γίνει μεγαλύτερο το άστρο μας.

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

 

Violence is the last refuge of the incompetent.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

http://www.planitario.gr/12-5mm-o31-8mm-me-fwtizomeno-stauronhma.html . Καλημέρα ένα τέτοιο εξαρτηματάκι θα μου κάνει τη δουλειά?

 

Όχι, δε θα τον συνιστούσα, πρώτα είναι χαμηλής ποιότητας προσοφθάλμιος (δηλαδή δεν κάνει για άλλη χρήση, ενώ στον άλλον σβήνεις το φως και είναι μια χαρά και για παρατήρησε - το σταυρόνημα συνήθως δεν ενοχλεί ιδιαίτερα) και έχει πολύ μικρό εύρος πεδίου, οπότε δεν κάνει για τη δουλειά που μιλάμε - δηλαδή να σου είναι εγγυημένα μέσα το αντικείμενο.

Τον είχα πάρει κάποτε αυτόν επειδή μου φάνηκε καλή λύση στα 30 ευρώ, αλλά δεν τον κράτησα πολύ. Για 74 ευρώ είναι και ακριβός.

 

Σου είπα το agena γιατί κι εγώ από εκεί το είχα πάρει, μια που ήταν το φθηνότερο. Δεν ξέρω αν μπορείς να παραγγείλεις τώρα από Αμερική... Αλλιώς το TS τον έχει αλλά ξεχωριστά τη φωτεινή πηγή

 

Αν θες κάτι πολύ οικονομικό, μπορώ να προτείνω αυτό εδώ. Δεν το έχω δοκιμάσει το συγκεκριμένο, αλλά έχω χρησιμοποιήσει μονό σταυρόνημα μη φωτισμένο. Το κόλπο είναι πάλι να απ-εστιάσεις ελαφρά το αστέρι ώστε να γίνει κύκλος και να φανεί πάνω του το μαύρο σταυρόνημα.

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

 

Violence is the last refuge of the incompetent.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης