Jump to content

Tips για m42


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα!

Έχω δεί οτι μια συνηθισμένη τεχνική για στόχους με μεγάλο dynamic range όπως το m42 είναι λήψεις με διαφορετικούς χρόνους έκθεσης και μετά merge σε hdr.

Υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας που ακολουθείται σε αυτή την περίπτωση? Δηλαδή το πόσα σετ λήψεων πρέπει να γίνουν και σε τι χρόνους και πλήθος frames ανα σετ?

Αν πχ έχουμε ελάχιστη υπερέκθεση (λίγο πάνω από το 1/3 του ιστογράμματος) για να φανεί το εξωτερικό του νεφελώματος με 300s σε 800iso (ενδεικτικά νούμερα), τι άλλες λήψεις χρειάζονται για το εσωτερικό και τον πυρήνα?

Και κάτι ακόμα δευτερεύον, για νεφελώματα υπάρχει κέρδος αν σε φωτό τραβηγμένη από σχετικά σκοτεινό ουρανό χωρίς φίλτρο προστεθεί πληροφορία τραβηγμένη από ουρανό με φωτορύπανση με φίλτρο (πχ τύπου lumicon deep sky)?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια σου Σταμάτη και Χρόνια Πολλά

 

Όσον αφορά τη δεύτερη ερώτηση σου πιστεύω δεν έχει νόημα να κάνεις κάτι τέτοιο. Έχουνε γίνει πειράματα κατα καιρούς με φίλτρα φωτορύπανσης από αστροφωτογράφους στο astrovox και το συμπέρασμα είναι ότι αλλοιώνεται η χρωματική πληροφορία όσον αφορά το στόχο μας. Οπότε σκέψου όσο και να φέρεις την πληροφορία πειράζοντας το white balance μετά τι έχει να γίνει με τη σύνθεση των frames με αυτά που πήρες από το σκοτεινό ουρανό. Ίσως θα ήταν καλό να πειραματιστείς στην κατεύθυνση αυτή ώστε να έχεις και εσυ ένα μέτρο σύγκρισης... Η πρακτική που ακολουθείται συνήθως είναι να παίρνει κάποιος narrowband λήψεις μέσα από την πόλη καθώς και RGB λήψεις αν δεν έχει το χρόνο να τις πάρει από το βουνό και οταν πάει στο βουνό μετά να παίρνει για τον ίδιο στόχο Luminance λήψεις. Μετά να κάνει σύνθεση όλων των παραπάνω.

 

Όσον αφορά την πρώτη ερώτηση σου, αυτό που έκανα εγώ ήταν να πέρνω λίγες λήψεις για τον πυρήνα του M42 και πολλές λήψεις για το νεφέλωμα γύρω του. Αλλά πιστεύω ότι και στην περίπτωση αυτή είναι στην ευχέρεια του αστροφωτογράφου να πειραματιστεί και να καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα που θα του αρέσει.

 

Ελπίζω να βοήθησα

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

 

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κατα τη γνωμη μου "γενικος κανονας" δεν υπαρχει. Αυτο που θα πρεπει να κανεις σε ολες τις περιπτωσεις ειναι να περνεις πολλα καρε ετσι ωστε το σημα να υπερυσχύει τον θορυβο (SNR) για να μπορεσεις να τον εξαλειψεις στην επεξεργασια.

Τωρα για το Μ42 που σκεφτεσαι θα πρεπει να πειραματιστεις και να παιξεις καπου σε 10-30 δευτ. ισα που να μην υπερεκθεσεις τον πυρηνα.

Για το τελευταιο που λες με το φιλτρο φωτορυπανσης, το σιγουρο ειναι οτι θα σου μπερδεψει τα χρωματα και θα ειναι δυσκολο να τα φερεις σωστα στην επεξεργασια. Ειχε κανεις ο Αγγελος ενα τεστ με φιλτρα καλο ειναι να το διαβασεις.

Καλη συνεχεια

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

για την υπερεκθεση τμημάτων νεφελωματων ή γαλαξιών (όπως m42, m31) αυτό που μπορείς να κανεις, και το κανουν αρκετοι αστροφωτογραφοι, είναι να φωτογραφισεις τον στοχο όπως θα τον φωτογραφιζες κανονικά π.χ. 600 sec και μετα για το υπερεκτεθειμενο κομματι να παρεις αρκετες λήψεις π.χ. 20x10 sec (θες μεγαλο αριθμό μικρων ληψεων για να μειωσεις τον θορυβο και να στρετσαρεις την φωτο των 10 sec) ώστε να μην καις το υπερεκτεθειμενο κομματι. μετά με το Photoshop, ccdstack, pix μπορείς να κανεις συδιασμό αυτων των λήψεων για όμορφο αποτελεσμα. δες εδω και βινντεο http://www.astrovox.gr/avat/overexposed.php

Φιλικά Κώστας

 

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ πολύ παιδιά!

Η ιδέα για το συνδυασμό των frames με και χωρίς φίλτρο όντως ήρθε βλέποντας τη διαδικασία με mono και narrowband αλλά μάλλον δεν είναι έτσι ακριβώς με dslr και broadband φίλτρο...

Οπότε προσανατολίζομαι σε 1 σετ για πυρήνα και σε 1 μεγάλης έκθεσης για νεφέλωμα.

Αν έχω χρόνο (και κάνει καλό καιρό γιατί αυτό το πράγμα να χαλάει τα σκ όταν δεν έχει φεγγάρι και μεσοβδόμαδα να έχει ξαστεριά είναι ανεξήγητο...) θα δοκιμάσω ίσως να πάρω και κανένα σετ ενδιάμεσης διάρκειας.

Από ότι φαίνεται θα αργήσω να ξεκουβαλήσω για Άγιο (όχι βέβαια ο ιδανικός τόπος για ανατολικό στόχο), μάλλον με uhc από Αθήνα (βέβαια έχει το καλό οτι θα υπάρχει περισσότερος διαθέσιμος χρόνος για περισσότερα καρέ) και ότι γίνει...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης