Jump to content

Περί Ηλίου


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Οι Ελληνες που ανακάλυψαν τα μυστικά του ήλιου. :cheesy:

Μια ερευνητική ομάδα Ελλήνων επιστημόνων από την Ακαδημία Αθηνών δημιούργησε ένα μοντέλο πρόγνωσης των εκλάμψεων του Ηλιου το οποίο έχει τεθεί ήδη σε επιχειρησιακή εφαρμογή από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA).

Οι ηλιακές αναταράξεις και τα φαινόμενα των εκλάμψεων αντηχούν ως κάτι το «μακρινό και αδιάφορο» για το ευρύ κοινό, αν και οι επιπτώσεις τους έχουν απόληξη σε καθημερινές δραστηριότητες του ανθρώπου ανά την υφήλιο. Ορισμένες φορές το οικονομικό κόστος από τις επιπτώσεις των εκλάμψεων ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ ή δολάρια που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι σε κάποια γωνιά της Γης.

«Υπάρχουν παραδείγματα ηλεκτρονικών συστημάτων και δορυφόρων που υπέστησαν βλάβες από τις εκλάμψεις. Πρόκειται για πολύ ευαίσθητα και πανάκριβα όργανα με κόστος εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Είναι τεράστιες ζημιές για να τις αγνοήσει κανείς», εξηγεί ο κ. Μανώλης Γεωργούλης, επικεφαλής στο Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφηρμοσμένων Μαθηματικών που λειτουργεί υπό τη σκέπη της Ακαδημίας Αθηνών.

Η υπηρεσία πρόγνωσης ηλιακών εκλάμψεων που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο εργαστήριο του ΚΕΑΕΜ αποτελεί μία από τις τρεις που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.

«Είναι επισήμως η πρώτη εφαρμογή η οποία αξιοποιείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Το Κέντρο της Ακαδημίας Αθηνών παρέδωσε πρόσφατα μία πλήρως αυτοματοποιημένη υπηρεσία πρόγνωσης ηλιακών εκλάμψεων και αναβαθμίστηκε σε Κέντρο Εξειδικευμένων Υπηρεσιών για τον Οργανισμό.

Εκλάμψεις του Ηλιου όπως καταγράφονται από την υπηρεσία A-EFFort. Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι γιγάντιες εκρήξεις που πραγματοποιούνται κοντά στην επιφάνεια του Ηλιου και οφείλονται στα ισχυρότατα ηλιακά μαγνητικά πεδία

Κατά τη διάρκεια 12μηνου προγράμματος με χορηγό την ESA, η ομάδα κατάφερε να μετατρέψει ένα καθαρά επιστημονικό εργαλείο σε μια επιχειρησιακή μονάδα η οποία εντάχθηκε ήδη στο Πρόγραμμα Διαστημικής Επιχειρησιακής Ετοιμότητας του Οργανισμού και συγκεκριμένα στη διαδικτυακή πύλη του για τον διαστημικό καιρό», εξηγεί ο κ. Γεωργούλης.

Σε 24ωρη βάση

«Η υπηρεσία μας στηρίζεται σε δύο άξονες, στο τεχνικό σκέλος και στην ανάπτυξη λογισμικού. Το ερώτημα ήταν εάν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το επιστημονικό σκέλος που διαθέταμε ήδη και να το κάνουμε επιχειρησιακό. Να αναπτύξουμε το λογισμικό και να εργάζεται αυτόματα, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση σε 24ωρη βάση».

Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι γιγάντιες εκρήξεις που πραγματοποιούνται κοντά στην επιφάνεια του Ηλιου και οφείλονται στα ισχυρότατα ηλιακά μαγνητικά πεδία. Μέσα σε μερικά λεπτά απελευθερώνεται ενέργεια που ισοδυναμεί με αυτή δισεκατομμυρίων ατομικών βομβών.

Αυτή η τεράστια ποσότητα ενέργειας μετατρέπεται σε υψηλής συχνότητας ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία η οποία μπορεί να απειλήσει τόσο αστροναύτες όσο και ευαίσθητα ηλεκτρονικά κυκλώματα σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Το σύστημα πρόγνωσης καταγράφει σε συνεχή βάση στοιχεία τα οποία προσφέρονται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος

Επιπλέον, μετατρέπεται σε κινητική ενέργεια ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων, τα οποία εκτοξεύονται από τον Ηλιο με μεγάλη ταχύτητα και εάν φτάσουν στην ιονόσφαιρα είναι δυνατόν να προκαλέσουν διακοπές των τηλεπικοινωνιών.

«Οι επιπτώσεις δυνητικά αγγίζουν μεγάλο φάσμα επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων, αφού π.χ. επηρεάζουν τα GPS που χρησιμοποιούμε. Αφορούν εταιρείες άντλησης πετρελαίου που κάνουν θαλάσσιες έρευνες αλλά και αεροπορικές εταιρείες, ειδικά για τις διηπειρωτικές πτήσεις, καθώς πολλές περνούν από τον Β. Πόλο, το πιο ευπαθές σημείο λόγω του μαγνητικού πεδίου της Γης.

Επίσης σε μεγάλα πλάτη υπάρχουν επιπτώσεις σε επιχειρήσεις ηλεκτρισμού που έχουν μεγάλα δίκτυα σε μεγάλες αποστάσεις.

Η πρόγνωση αφορά τις τηλεπικοινωνίες αλλά και τους χειριστές δορυφόρων εκτός ατμόσφαιρας», λέει ο κ. Γεωργούλης, που ήρθε στην Ελλάδα μετά από αρκετά χρόνια εργασίας και έρευνας στις ΗΠΑ.Συγκαταλέγεται στη μικρή κοινότητα των Ηλιακών Φυσικών με 600 μέλη σε μέλη σε όλο τον κόσμο, ενώ με εξειδίκευση στην πρόγνωση εκλάμψεων η παγκόσμια ομάδα αριθμεί 15 άτομα.

Η μέθοδος πρόγνωσης έχει βαθμίδες πιθανοτήτων και εκδίδει προειδοποίηση μέσω της ESA προκειμένου οι χειριστές ανάλογων συστημάτων να λάβουν τα μέτρα προστασίας η να θέσουν «ασπίδες» άμυνας.

Τώρα η επταμελής ελληνική ομάδα του ΚΕΑΕΜ έχει αναλάβει τον συντονισμό σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε αυτό μετέχουν οκτώ ευρωπαϊκά ινστιτούτα.

«Θα αξιολογήσουμε ό,τι προτάσεις υπάρχουν διεθνώς σε μια κλίμακα η οποία δεν έχει γίνει ποτέ παγκοσμίως. Στόχος είναι αφενός ο μεγαλύτερος χρόνος πρόγνωσης, αλλά και η «σμίκρυνση», δηλαδή η μέγιστη αξιοπιστία για διάστημα π.χ. τεσσάρων ωρών.

Είναι σημαντικό ότι ο συντονισμός γίνεται στην Ελλάδα ακόμα και με τις δεδομένες συνθήκες. Βέβαια, η υπολογιστική υποδομή είναι στο εξωτερικό, αλλά εδώ βρίσκεται το μυαλό», λέει χαρακτηριστικά.

Στην φωτογραφία η ομάδα επιστημόνων που μετέχουν στο πρόγραμμα του ΚΕΑΕΜ από δεξιά προς αριστερά: Μανώλης Γεωργούλης, Κώστας Τζιότζιου, Μανώλης Ζούλιας, Κώστας Δεμελής.

http://www.ethnos.gr/epistimi/arthro/oi_ellines_pou_anakalypsan_ta_mystika_tou_iliou-64339975/

assets_LARGE_t_420_54641989.thumb.jpg.b2c2afc8d1f228cd01c25a4e9b4f1bd6.jpg

assets_LARGE_t_420_54641987.thumb.jpg.838bd3c0023fb026a0d81406382dc9c6.jpg

newego_LARGE_t_420_54642055.thumb.jpg.f7a2e52cb4bf0c22b412f9449f4cf2f1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
  • Απαντήσεις 204
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ολική έκλειψη Ηλίου όπως καταγράφηκε από το Διάστημα. :cheesy:

Οι μόνοι που κατάφεραν να δουν την ολική έκλειψη Ηλίου της περασμένης Τετάρτης ήταν μερικά εκατομμύρια τυχεροί στην Ινδονησία. Για τους υπόλοιπους, η NASA παρουσιάζει ένα μοναδικό βίντεο, το πρώτο που καταγράφει μια ολική έκλειψη από το Διάστημα.

Το παρακάτω animation δείχνει τη σκιά της Σελήνης να κινείται στην επιφάνεια της Γης στις περίπου τέσσερις ώρες που διήρκεσε η έκλειψη.

Το animation συναρμολογήθηκε από 13 διαδοχικές εικόνες που ελήφθησαν από τον αμερικανικό δορυφόρο DSCOVER, ένα ασυνήθιστο σκάφος που βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, περίπου 1,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον πλανήτη.

Η κύρια αποστολή του DSCOVER είναι να παρακολουθεί τον ηλιακό άνεμο -ένα συνεχές ρεύμα σωματιδίων- και να προειδοποιεί για ηλιακές καταιγίδες. Η δευτερεύουσα αποστολή του είναι να μεταδίδει πανοραμικές εικόνες της πλευράς της Γης που λούζεται στο φως της ημέρας.

Εκτός από το DISCOVER, την έκλειψη μπόρεσε να καταγράψει και ο ιαπωνικός δορυφόρος Himawari-8 που κινείται σε γεωσύγχρονη τροχιά, έχει δηλαδή την ίδια γωνιακή ταχύτητα με τη Γη και παραμένει μετέωρος πάνω από το ίδιο σημείο του πλανήτη.

Η διαφορά είναι ότι ο Himawari-8 δεν μπόρεσε να καταγράψει την έκλειψη από την αρχή μέχρι το τέλος. Όπως λέει ο Άνταμ Ζάμπο, επιστημονικός διευθυντής της αποστολής DSCOVER, «το ιδιαίτερο με τη δική μας περίπτωση είναι ότι βρισκόμαστε κοντά στη γραμμή Γης-Ήλιου και μπορούμε έτσι να παρακολουθήσουμε το πέρασμα της σεληνιακής σκιάς από τη μία άκρη της Γης μέχρι την άλλη.

«Ένας γεωσύγχρονος δορυφόρος θα μπορούσε, αν ήταν τυχερός, να καταγράψει το μέσο της έκλειψης το μεσημέρι στη δική του ώρα.

»Από ό,τι γνωρίζω, κανείς άλλος δεν έχει καταγράψει μια ολόκληρη έκλειψη σε ένα σετ εικόνων ή σε βίντεο» καμαρώνει ο ερευνητής.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500064342

0E4E29154A3792AF82945517793BC726.jpg.b86a3700b7f5f10132063711dc2c8146.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το μαγνητικό μεγαλείο του Ηλιου. :cheesy:

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα εκπληκτικές εικόνες που κατέγραψε το διαστημικό παρατηρητήριο SDO το οποίο μελετά τον Ηλιο. Πιο συγκεκριμένα το SDO κατέγραψε εικόνες από το μαγνητικό πεδίο του μητρικού μας άστρου. Οι εικόνες αυτές θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τις διεργασίες στο μαγνητικό πεδίο του Ηλιου για τις οποίες οι επιστήμονες γνωρίζουν λίγα πράγματα.

Η ανακάλυψη των μηχανισμών που παράγουν το μαγνητικό πεδίο του Ηλιου θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση των φαινομένων στο ηλιακό μας σύστημα. Το μαγνητικό πεδίο του Ηλιου είναι υπεύθυνο για μια σειρά από φαινόμενα όπως τις μαγνητικές καταιγίδες που δημιουργούν το σέλας στη Γη και προκαλούν τα προβλήματα στις δορυφορικές επικοινωνίες και τα ηλεκτρικά δίκτυα. Το μαγνητικό πεδίο είναι επίσης εκείνο που παράγει και το διαπλανητικό μαγνητικό πεδίο στο ηλιακό μας σύστημα καθώς και την ακτινοβολία που υπάρχει μέσα στο ηλιακό μας σύστημα.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=784796

sun1.jpg.1769496a75f4ec162aa746e385ba6a8f.jpg

67427A74028E25CF249ED52A32B50D44.jpg.04bfa4baf9982c1bbee48183ae329237.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

«Κυνηγώντας» ηλιακές εκλείψεις... :cheesy:

«Ηταν μια δύσκολη έκλειψη ακόμη και για έμπειρους κυνηγούς», λέει στην «Κ» ο Κώστας Εμμανουηλίδης, ερασιτέχνης αστρονόμος και λάτρης των ηλιακών εκλείψεων από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Ηταν η δική του ομάδα που πρόσφατα εντόπισε έναν σούπερ νόβα (υπερκαινοφανής αστέρας), αποσπώντας επαίνους από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Ο Θεσσαλονικιός «κυνηγός» ηλιακών εκλείψεων είχε λίγες ώρες που επέστρεψε από την τελευταία του αποστολή: την παρατήρηση, φωτογράφιση και συλλογή δεδομένων της ολικής ηλιακής έκλειψης που πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου 2016 και ήταν ορατή από την Ινδονησία.

Επειτα από μια σειρά υπολογισμών, ο Ελληνας «κυνηγός» επέλεξε ένα μικρό νησί της Ινδονησίας, πάνω στον Ισημερινό, για να καταγράψει το απόκοσμο φαινόμενο, οι κάτοικοι του οποίου, όπως μας λέει, δεν είχαν ξαναδεί από κοντά πώς μοιάζει ένας Δυτικοευρωπαίος. «Ηταν αδύνατο να σταθείς για πάνω από πέντε λεπτά σε δημόσιο χώρο χωρίς να μαζευτεί κόσμος να σε δει ή περπατούσες και άκουγες συνεχώς από μακριά να φωνάζουν, “hey mister!”», μας λέει.

Για να φτάσει στο μικρό νησί Τιντόρε πέταξε στην Τζακάρτα μέσω Κωνσταντινούπολης και από εκεί στο τουριστικό νησί Τερνάντε και με ταχύπλοο στον τελικό του προορισμό. Σε όλο το ταξίδι κουβαλούσε μόνος του δύο υπερσύγχρονα τηλεσκόπια, φωτογραφικό εξοπλισμό και φασματογράφους, ένα φορτίο περίπου 50 κιλών. «Με μεγάλη δυσκολία βρήκαμε κατάλυμα, ένα σπίτι που είχε διαμορφωθεί για τη διαμονή μας χωρίς κλειδωμένες πόρτες και με κόσμο που έμπαινε και έβγαινε συνεχώς. Ολα μας τα πράγματα ήταν σε κοινή θέα, αλλά δεν νιώσαμε ποτέ φόβο», σημειώνει ο ερασιτέχνης αστρονόμος. Στο νησί μεγάλα πανό και μπάνερ διαφήμιζαν την έκλειψη ηλίου, αλλά, όπως σημειώνει ο κ. Εμμανουηλίδης, οι κάτοικοι δεν ήξεραν ακριβώς τι θα συντελεστεί και πώς να παρακολουθήσουν την έκλειψη με ασφάλεια. «Οταν έστησα τα τηλεσκόπια κατάλαβαν ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει. Μαζεύτηκαν περίπου 400 άτομα για να μας δουν. Αργότερα έμαθα ότι πολλοί νόμιζαν πως εγώ θα έκανα την έκλειψη μέσω υπολογιστή», μας λέει γελώντας.

«Οι εκλείψεις είναι εθισμός»

Η διεθνής κοινότητα των ερασιτεχνών παρατηρητών εκλείψεων αριθμεί περίπου 500 άτομα σε όλο τον κόσμο. Ο Κώστας Εμμανουηλίδης, ο οποίος έχει παρακολουθήσει εννέα συνολικά εκλείψεις από το 2006 και χρηματοδοτεί μόνος του τα ταξίδια του, ανήκει στους «σκληροπυρηνικούς», περίπου 100 άτομα απ’ όλο τον κόσμο, που ταξιδεύουν στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη για να δουν το βραχύχρονο φαινόμενο. «Είναι εθισμός. Είναι η θέα ενός περίεργου γεγονότος που αψηφά την καθημερινότητα, η μέρα γίνεται νύχτα την ημέρα. Ακόμα και τώρα έπειτα από τόσες εκλείψεις, πάλι νιώθω ένα συναίσθημα που μου λέει ενστικτωδώς ότι κάτι περίεργο συμβαίνει, πήγαινε να βρεις προστασία», τονίζει. Στο μικρό Τιντόρε συγκεντρώθηκαν περίπου 30 κυνηγοί, όλοι γνωστοί μεταξύ τους, ενώ τα τελευταία χρόνια, όπως λέει, υπάρχει ένα αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον για την παρατήρηση του φαινομένου.

Το ρίσκο που αναλαμβάνουν όλοι οι παρατηρητές οι οποίοι ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα για να φωτογραφίσουν ή να βιντεοσκοπήσουν το φαινόμενο είναι ο αστάθμητος παράγοντας του καιρού. Ακόμη και μια αθώα συννεφιά μπορεί να «θολώσει» και εν τέλει να καταστρέψει την τελική εικόνα της έκλειψης. «Σταθήκαμε τυχεροί σ’ αυτό. Στο σημείο που βρισκόμασταν ο ουρανός ήταν καθαρός. Επιστήμονες που πήγαν σε ένα κοντινό νησί συνάντησαν σύννεφα», σημειώνει. Το φαινόμενο διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, ενώ η ολικότητα, οι στιγμές που όλα σκοτεινιάζουν, ήταν μόλις τρία λεπτά. Επιπλέον, η έκλειψη φαινόταν ακόμη πιο εντυπωσιακή διότι η Σελήνη βρισκόταν σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Γη, το λεγόμενο «Supermoon», ενώ η έντονη ηλιακή δραστηριότητα χάρισε στους απανταχού λάτρεις του φαινομένου ένα υπέροχο ηλιακό «στέμμα». «Αυτό κυνηγάω πιο πολύ, το στέμμα και την ομορφιά του. Προσπαθώ να καταγράψω το στέμμα κοντά στο ηλιακό χείλος διότι εκεί συντελούνται τα πιο γνωστά φαινόμενα για την επιστήμη, όπως η παραμόρφωση του χωροχρόνου και τα αστέρια που είναι κοντά στον ηλιακό δίσκο φαίνονται να βρίσκονται σε άλλες θέσεις από τις πραγματικές τους», σημειώνει ο κ. Εμμανουηλίδης.

Κατά τη διάρκεια της έκλειψης, το κλίμα στο χωριό ήταν πανηγυρικό, αλλά για τους περισσότερους το θέαμα ήταν οι παράξενοι επισκέπτες με τα τηλεσκόπια και τους υπολογιστές τους. «Τους έκανα σινιάλο να κοιτάξουν ψηλά την ώρα της ολικότητας για να δουν το φαινόμενο και όχι εμάς», σημειώνει. Αν και ο ίδιος με τους υπόλοιπους παρατηρητές είχαν μοιράσει ειδικά γυαλιά για την έκλειψη, ο κόσμος δεν ήταν ενημερωμένος και αρκετοί, όπως μας λέει, έβλεπαν το φαινόμενο μέσα από πλάκες ακτινογραφίας. «Αυτό δεν είναι σωστό γιατί οι ακτίνες UV περνάνε μέσα και μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη βλάβη στα μάτια», τονίζει.

Για την επιτυχημένη διεξαγωγή της παρατήρησης που περιελάμβανε και τη ρύθμιση του τεχνικού εξοπλισμού δεν κοιμήθηκε καθόλου για τρεις μέρες. «Μια ολόκληρη μέρα έστηνα τον εξοπλισμό, ρύθμιζα τα τηλεσκόπια, τους φασματογράφους, τους υπολογιστές και τις φωτογραφικές μηχανές. Δεν κοιμήθηκα ούτε την ημέρα της παρατήρησης αλλά ούτε και την επομένη διότι έπρεπε να κάνω την αρχική διαδικασία από την ανάποδη», σημειώνει. Η αφοσίωση του Ελληνα «κυνηγού» στο φαινόμενο είναι χαρακτηριστική: μετά την έκλειψη ο ίδιος και οι συνάδελφοι του, έξι Δανοί και ένας Γερμανός παρατηρητής, ήταν καλεσμένοι στο παλάτι του σουλτάνου για επίσημο δείπνο. Εκεί αναγορεύτηκαν επίτιμοι δημότες του Τιντόρε και γνώρισαν τις τοπικές αρχές και τους αξιωματούχους. Ο ίδιος παρέμεινε με τα τηλεσκόπια και τους φασματογράφους του, συγκεντρώνοντας δεδομένα για μια επιστημονική μελέτη στην οποία συμμετέχει.

Η επιστροφή του Κώστα Εμμανουηλίδη στην Ελλάδα δεν συνοδεύτηκε από πολλές ημέρες ξεκούρασης, καθώς, όπως μας λέει, ξεκίνησε ήδη να ετοιμάζει την επόμενη μεγάλη αποστολή του: την παρατήρηση της ολικής έκλειψης που θα είναι ορατή από τις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2017.

Η έκλειψη που έγραψε Ιστορία

Οι ηλιακές εκλείψεις θεωρούνταν σημάδια κακών μαντάτων. Δύο αστρονόμοι λέγεται ότι ήταν τα θύματα μιας έκλειψης το 2137 π.Χ., όταν ο Κινέζος βασιλιάς Ζον Κανγκ διέταξε τον αποκεφαλισμό τους, επειδή δεν κατάφεραν να προβλέψουν την έκλειψη και ο κόσμος πανικοβλήθηκε. Καταγεγραμμένες ηλιακές εκλείψεις έχουμε κατά την εκστρατεία των Περσών και στον Πελοποννησιακό Πόλεμο που αντιμετωπίστηκαν ως οιωνοί –με διαφορετικές ερμηνείες– από τις αντιμαχόμενες πλευρές. Η έκλειψη που άλλαξε την αντίληψη των επιστημόνων για το Διάστημα ήταν εκείνη του 1919, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αλμπερτ Αϊνστάιν. Ο Βρετανός αστρονόμος Αρθουρ Εντινγκτον μέτρησε τις θέσεις των άστρων που βρίσκονταν κοντά στον Ηλιο, πριν και μετά την έκλειψη, βρίσκοντας διαφορές στις αποστάσεις τους, με αποτέλεσμα την επικράτηση της θεωρίας του Αϊνστάιν που έλεγε ότι το σύμπαν είναι κυρτό και κάμπτεται γύρω από μεγάλα ουράνια σώματα, όπως ο Ηλιος.

Από τον «Βαραββά» στους Pink Floyd

Μια ηλιακή έκλειψη συμβολίζει το πέρασμα από την εποχή των δεινοσαύρων στη «Φαντασία» (1940) του Ντίσνεϊ υπό τoυς ήχους της περίφημης «Ιεροτελεστίας της Ανοιξης» του Ιγκόρ Στραβίνσκι, ενώ το ίδιο φαινόμενο συνοδεύει τη σταύρωση του Ιησού στην ταινία «Βαραββάς» (1961). Ο Κιούμπρικ θα χρησιμοποιήσει ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις στη μνημειώδη «Οδύσσεια του Διαστήματος» (1968) για να σηματοδοτήσει την έναρξη σημαντικών γεγονότων, ενώ χάρη σε μια έκλειψη σώζεται από την ανθρωποθυσία ο ήρωας του επικού «Apocalypto» (2006) του Μελ Γκίμπσον, σε μια ιστορία που εκτυλίσσεται λίγο πριν από την κατάρρευση του αρχαίου πολιτισμού των Μάγια. Από αυτή τη μικρή αναφορά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι Pink Floyd με το «Eclipse», από το ιστορικό άλμπουμ του 1973 «The Dark Side of the Moon».

http://www.kathimerini.gr/855959/article/epikairothta/episthmh/kynhgwntas-hliakes-ekleiyeis

1--14-thumb-large.jpg.519062d979a8464620a16438409b7a13.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ηλιος: Το μάτι του Σύμπαντος! :cheesy:

Αν κάποιος δει την παραπάνω εικόνα χωρίς να γνωρίζει κάποιο άλλο στοιχείο δύσκολα θα πει ότι αυτό που βλέπει είναι ο Ηλιος. Η NASA δημιούργησε αυτή την εικόνα του μητρικού μας άστρου από διάφορες εικόνες που έχει στείλει το διαστημικό παρατηρητήριο SOHO που το μελετά. Πρόκειται φυσικά για μια εικόνα έκλειψης του Ηλιου. Η λευκή περιοχή είναι το ηλιακό στέμμα και η κόκκινη περιοχή το πώς θα έβλεπε κάποιος παρατηρητής τον Ηλιο την δεδομένη στιγμή αν τον κοίταζε από κάποιο σημείο του Διαστήματος.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=792246

F086917920A269F34C5F417050090167.jpg.0cfd8178167f2d60fb78ee678c9e0d79.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ηλιακό αεροπλάνο διέσχισε για πρώτη φορά τον Ειρηνικό Ωκεανό. :cheesy:

Το ηλιακό αεροπλάνο Solar Impulse 2 προσγειώθηκε την Κυριακή στο Μάουντεν Βιου της Καλιφόρνια, έχοντας διασχίσει τον Ειρηνικό Ωκεανό με μία τριήμερη πτήση χωρίς τη χρήση καυσίμου.

Πλησιάζοντας τη Σίλικον Βάλεϊ, το αεροσκάφος συνάντησε ισχυρούς ανέμους που εμπόδισαν την προσέγγισή του στο αεροδρόμιο Μόφετ, με αποτέλεσμα ο πιλότος Μπερτράν Πικάρ να διαγράψει αρκετούς κύκλους αναμονής ανοιχτά των ακτών. Το σκέλος αυτό της πτήσης γύρω από τον κόσμο ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο, εξαιτίας της έλλειψης σημείων όπου θα ήταν δυνατή η προσγείωση. Μεταξύ αυτών που καλωσόρισαν τον Πικάρντ ήταν και ο επικεφαλής και συνιδρυτής της Google, Σεργκέι Μπριν. Ο Πικάρντ έκανε λόγο για μια από τις πιο φανταστικές εμπειρίες που είχε στη ζωή του και πρόβλεψε πως, μέσα σε 50 χρόνια από σήμερα, ηλεκτρικά αεροσκάφη θα είναι σε θέση να μεταφέρουν μέχρι και 50 άτομα τη φορά.

«Φανταστείτε να περνάει ένα ηλιακό αεροπλάνο την γέφυρα Golden Gate, όπως περνούσαν τους περασμένους αιώνες τα πλοία. Μόνο που αυτό δεν μολύνει το περιβάλλον και δεν κάνει θόρυβο» είπε από τον ασύρματο ο ελβετός πιλότος καθώς πετούσε πάνω από το Σαν Φρανσίσκο.

«Είναι σημαντικό να συνδυάσουμε αυτό το εγχείρημα με το πρωτοποριακό πνεύμα της Σίλικον Βάλεϊ» πρόσθεσε ο Πικάρ.

Το Solar Impulse είχε απογειωθεί την περασμένη Πέμπτη από τη Χαβάη, έπειτα από ένα οκτάμηνο επισκευών στις μπαταρίες που του επιτρέπουν να πετά στη διάρκεια της νύχτας.

Κατά το προηγούμενο σκέλος της πτήσης, από την Ιαπωνία στη Χαβάη, οι μπαταρίες λιθίου που χρησιμοποιεί, είχαν υπερθερμανθεί έπειτα από μη αναμενόμενες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του αέρα.

Ήταν το ένατο σκέλος της πτήσης του πρωτοποριακού αεροσκάφους, το οποίο ξεκίνησε από το Αμπού Ντάμπι τον περασμένο Μάρτιο και είναι προγραμματισμένο να καταλήξει πίσω στο Αμπού Ντάμπι έπειτα από μία περιπέτεια 35.000 χιλιομέτρων.

Δύο πιλότοι, ο Πικάρ και ο επίσης ελβετός Αντρέ Μπόρσμπεργκ, διαδέχονται ο ένας τον άλλο στο κόκπιτ του Solar Impulse 2.

Τα φτερά του Solar Impulse 2, μακρύτερα από τα φτερά ενός Boeing747, είναι καλυμμένα με 17.000 φωτοβολταϊκά στοιχεία που τροφοδoτούν τις μπαταρίες και τέσσερις έλικες.

Παρά το μέγεθός του, το αεροπλάνο ζυγίζει μόλις 2,5 τόνους, όσο ένα ημιφορτηγό.

H τρέχουσα θέση του αεροσκάφους εμφανίζεται στο SolarImpulse.com.

http://www.solarimpulse.com/

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500073396

solar_1.thumb.jpg.44dd584106d12436a9b4a453b3178df3.jpg

solar-impulse-2.jpg.1c70e86af6f4454cafdd8061a4552a74.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Κομήτης πέφτει με ταχύτητα στον Ήλιο σε σπάνιο βίντεο της NASA. :cheesy:

Ένα μεγάλο διαστημικό παγάκι που μάλλον πάσχει από αυτοκτονικό ιδεασμό διαλύεται πέφτοντας προς τον Ήλιο με ταχύτητα 600 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Ο αυτόχειρας κομήτης εκτιμάται μάλιστα ότι ήταν το ταχύτερο αντικείμενο στο Ηλιακό Σύστημα τη στιγμή που καταστράφηκε.

Ο δορυφόρος SOHO (Ηλιακό και Ηλιοσφαιρικό Παρατηρητήριο), προϊόν συνεργασίας ανάμεσα στη NASA και την αντίστοιχη ευρωπαϊκή υπηρεσία ESA, παρακολουθούσε τον κομήτη για τρεις μέρες μέχρι την διάλυσή του στις 4 Αυγούστου.

Το εισερχόμενο αντικείμενο επιταχύνθηκε λόγω της πανίσχυρης βαρυτικής έλξης του Ήλιου. Δεν έφτασε μέχρι το άστρο αλλά διαλύθηκε καθώς περνούσε πίσω του λόγω των ακραίων δυνάμεων.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Καρλ Μπάταμς, αστρονόμο που διευθύνει το πρόγραμμα Sungrazing Comets με χρηματοδότηση της NASA, ο κομήτης ήταν «χαλαρά» το ταχύτερο μη σωματιδιακό αντικείμενο του Ηλιακού Συστήματος.

Ooh fun fact - this comet will *easily* be the fastest (non-particle) object in our solar system right now! Prbly ~450km/s and accelerating!

— Karl Battams (@SungrazerComets) 4 Αυγούστου 2016

Όπως αναφέρει η Σάρα Φρέιζερ του Κέντρου Διαστημικής Πτήσης «Γκόνταρντ» της NASA, ο μακαρίτης ήταν μέλος της οικογένειας κομητών Κρόιτζ, οι οποίοι πιστεύεται ότι είναι θραύσματα ενός γιγάντιου κομήτη που διαλύθηκε κοντά στον Ήλιο πριν από μερικούς αιώνες.

Ακολουθούν μια έντονα εκκεντρική τροχιά που τους φέρνει σε τεράστια απόσταση από τον Ήλιο, και χρειάζονται περίπου 800 χρόνια για να ολοκληρώσουν μια περιφορά.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500094224

CC13A9AA3D0DBD2623FA19D81E142515.jpg.d81903d22ec480ec028452a6d18b2e51.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

PROBA-3: ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΣΚΙΑ ΤΟ ΣΤΕΜΜΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ :cheesy:

Περίπου κάθε 18 μήνες, επιστήμονες και ρομαντικοί αναζητητές συγκεντρώνονται σε διάφορα σημεία στην επιφάνεια της Γης, περιμένοντας να δουν ηλιακές εκλείψεις που προκαλούν δέος. Η Σελήνη καλύπτει σύντομα τον Ήλιο, αποκαλύπτοντας τη μυστηριώδη εξωτερική του ατμόσφαιρα, την στεφάνη (ή στέμμα). Τι θα συνέβαινε άραγε αν οι ερευνητές μπορούσαν να προκαλέσουν τέτοιες εκλείψεις κατά βούληση;

Αυτό είναι το επιστημονικό όραμα του διπλού δορυφόρου Proba-3 της ESA, της πρώτης παγκόσμιας αποστολής δορυφορικού σχηματισμού ακριβείας, που έχει προγραμματιστεί για εκτόξευση το 2019.

Ένας πρώτος δορυφόρος με την ιδιότητα να μπλοκάρει το φως της Σελήνης από έναν παρατηρητή (‘occulter’), θα πετάξει 150 μέτρα μπροστά από έναν δεύτερο «στεμματογράφο» δορυφόρο, δημιουργώντας μια ακριβή σκιά με σκοπό να αποκαλυφθούν οι αθέατες έλικες του ηλιακού στέμματος, έως και 1,2 ηλιακές ακτίνες, για όσες ώρες χρειαστεί ως το τέλος.

"Έχουμε δύο επιστημονικά όργανα επί του δορυφόρου," εξηγεί ο Ντάμιεν Γκαλάνο, Διευθυντής Ωφέλιμου Φορτίου του Proba-3. "Το πρωταρχικό ωφέλιμο φορτίο είναι το ASPIICS, ένας στεμματογράφος που μπορεί να παρατηρήσει το στέμμα στο ορατό φως, ενώ το ραδιόμετρο DARA που βρίσκεται στο όργανο occulter του πρώτου δορυφόρου μετρά την συνολική ηλιακή ακτινοβολία που προέρχεται από τον Ήλιο – μια επιστημονική παράμετρος για την οποία εξακολουθεί να υπάρχει κάποια αβεβαιότητα.

"Το στέμμα είναι ένα εκατομμύριο φορές πιο αμυδρό από τον ίδιο τον Ήλιο, επομένως το φως από τον ηλιακό δίσκο θα πρέπει να αποκλειστεί για να είμαστε σε θέση να το δούμε. Η ιδέα του στεμματογράφου σχεδιάστηκε από τον αστρονόμο Μπέρναρντ Λυότ στη δεκαετία του 1930 και από τότε έχει αναπτυχθεί και έχει ενσωματωθεί τόσο σε επίγεια όσο και σε διαστημικά τηλεσκόπια.

Όμως, εξαιτίας της κυματικής φύσης του φωτός, ακόμη και μέσα στον κώνο της σκιάς που προέρχεται από το όργανο occulter, κάποιο φως ακόμα διαχέεται γύρω από τις άκρες του occulter, ένα φαινόμενο που ονομάζεται ‘διάθλαση’.

Για να ελαχιστοποιήσουμε αυτό το ανεπιθύμητο φως, ο στεμματογράφος μπορεί να τοποθετηθεί πιο κοντά στο occulter και ως εκ τούτου πιο βαθιά μέσα στον κώνο της σκιάς. Ωστόσο, όσο βαθύτερα βρίσκεται, τόσο περισσότερο θα πρέπει το ηλιακό στέμμα επίσης να καλυφθεί από το occulter."

"Ως εκ τούτου, πλεονέκτημα θα υπήρχε αν είχαμε ένα μεγαλύτερο όργανο occulter και τη μέγιστη δυνατή απόσταση μεταξύ του occulter και του στεμματογράφου. Προφανώς, ένας δορυφόρος μήκους 150 μέτρων δεν είναι μια πρακτική πρόταση, αλλά η προσέγγισή μας για σχηματισμό δύο δορυφόρων μπορεί να μας παρέχει ισοδύναμες επιδόσεις.

Επιπλέον, ο ίδιος ο στεμματογράφος ASPIICS περιέχει ένα μικρότερο, δευτερεύον δίσκο occulter, με σκοπό να μειωθεί ακόμη περισσότερο το διαθλασμένο φως.

"Η ακρίβεια είναι το πιο σημαντικό - το άνοιγμα του οργάνου ASPIICS μετρά 50 χιλιοστά σε διάμετρο και για την αποδοτική παρατήρηση του στέμματος θα πρέπει να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο κοντά στο κέντρο της σκιάς, η οποία είναι περίπου 70 χιλιοστά σε απόσταση 150 μέτρων.

Επομένως θα πρέπει να επιτευχθεί έλεγχος θέσης μεταξύ των δύο διαστημικών οχημάτων σε κλίμακα χιλιοστού, με σκοπό να αποτελούν ουσιαστικά ένα ενιαίο γιγάντιο όργανο στο διάστημα."

Το όργανο ASPIICS (Association of Spacecraft for Polarimetry and Imaging of the Corona of the Sun) αναπτύσσεται για την ESA από μια κοινοπραξία με επικεφαλής το Διαστημικό Κέντρο της Λιέγης στο Βέλγιο, που αποτελείται από 15 εταιρείες και ιδρύματα από πέντε Κράτη Μέλη της ESA.

"Πολλές από αυτές τις εταιρείες είναι νέες για την ESA και έχουν αποδειχθεί ότι έχουν σημαντικά κίνητρα και μεγάλη προθυμία να δείξουν τις δυνατότητές τους," παρατηρεί ο Ντάμιεν. "Έχουμε δημιουργήσει διάφορα πρωτότυπα των στοιχείων των δύο οργάνων και το πρώτο μας ολοκληρωμένο ‘διαρθρωτικό και θερμικό μοντέλο’ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το φθινόπωρο, ενόψει της Κριτικής Επισκόπησης Σχεδιασμού στο τέλος του χρόνου.

Επίσης, είμαστε σε αναζήτηση διαφόρων οπτικών λεπτομερειών, όπως το καλύτερο σχήμα για τα άκρα του occulter με σκοπό να ελαχιστοποιηθεί η διάθλαση."

Υπάρχει ένα πολύ ευρύτερο ενδιαφέρον σε αυτή την εξωτερική προσέγγιση του occulter - ειδικά για την απεικόνιση εξωπλανητών που μοιάζουν με την Γη, που θα προϋποθέτει την αποδέσμευση των πλανητών αυτών από τα μητρικά τους αστέρια.

"Είναι μια παρόμοια πρόκληση, η κύρια διαφορά είναι ότι το αστέρι που ψάχνουμε είναι μια σημειακή πηγή του φωτός και όχι μια εκτεταμένη πηγή του Ήλιου μας.

Έτσι θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο δορυφορικός σχηματισμός με εξωτερικά όργανα τους occulters μπορεί να αποτελέσει ένα ευέλικτο επιστημονικό εργαλείο, ανοίγοντας πολλές νέες προοπτικές στην αστρονομία."

http://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2015/03/Proba-3_Dancing_with_the_stars

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/PROBA-3_VLEPONTAS_MESA_APO_SKIA_TO_STEMMA_TOY_ELIOY

Diffraction_of_light_node_full_image_2.jpg.6fd6df31077c80e64496e89c4ad5039e.jpg

Coronagraph_across_two_satellites_node_full_image_2.jpg.99ae7d240987cc809d5f8c479b88fdd0.jpg

Coronagraph_on_single_satellite_node_full_image_2.jpg.f87d497bdec2848337d6503e2a315146.jpg

Proba-3_node_full_image_2.jpg.946c2c07fabe1a33e50ec300d57f598f.jpg

Proba-3_casting_a_shadow_across_space_node_full_image_2.jpg.b6f777dff4e1ead22e336c0c306a1c32.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Η έκλειψη ηλίου στο νησί Reunion. :cheesy:

Η θεαματική έκλειψη ηλίου που έγινε στο νησί Ρεϊνιόν, στον Ινδικό Ωκεανό.

Η Σελήνη έκρυψε τον ήλιο και σχημάτισε το «δαχτυλίδι φωτιάς»

… και η διπλή έκλειψη που είδε το διαστημικό τηλεσκόπιο Solar Dynamics Observatory της NASA (SDO)

http://physicsgg.me/2016/09/02/%ce%b2%ce%af%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%bf-%ce%b7-%ce%ad%ce%ba%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%88%ce%b7-%ce%b7%ce%bb%ce%af%ce%bf%cf%85-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%af-reunion/

eclipse.png.c8b01fd848caccece97420d5d2fd144b.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Proba-3: θέτoντας τον έλεγχο για την άκρη του Ήλιου. :cheesy:

Συγκλίνοντας στην τροχιά, ένα ζευγάρι μικρών δορυφόρων θα ανοίξουν μία νέα θέα στην πηγή του μεγαλύτερου σώματος στο Ηλιακό Σύστημα: την ωχρή ατμόσφαιρα του Ήλιου, εκτεινόμενη εκατομμύρια χιλιόμετρα στο διάστημα.

Οι δύο δορυφόροι μαζί ονομάζονται Proba-3 και θα εκτοξευθούν στα τέλη του 2019. Μέσω ενός ακριβή σχηματισμού πτήσης, ο ένας θα κάνει σκιά στον δεύτερο ώστε να ανοίξει μια ανεμπόδιστη θέα στην εσωτερική επιφάνεια της «κορώνας», η οποία είναι ένα εκατομμύριο φορές πιο αχνή από τον εκτυφλωτικά λαμπερό ηλιακό δίσκο.

"Όταν άκουσα πρώτη φορά την ιδέα είπα ‘Πω! Είναι ακριβώς αυτό που θέλουμε’», είπε ο Αντρέι Ζούκοφ, από το Βασιλικό Παρατηρητήριο του Βελγίου, Βασικός Ερευνητής για το ηλιακό όργανο του Proba-3.

"Ο καλύτερος τρόπος για να παρατηρήσεις την κορώνα από το έδαφος είναι κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής έκλειψης, παρόλο που ακόμα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το εκπεμπόμενο φως – δεν μπορούμε να διορθώσουμε την επιρροή της ατμόσφαιρας της Γης."

"Η επόμενη καλύτερη μέθοδος είναι να δημιουργήσουμε μια τεχνητή έκλειψη χρησιμοποιώντας «κορωνογράφους», είτε σε τηλεσκόπια του εδάφους είτε σε δορυφόρους που παρακολουθούν το εσωτερικό του Ήλιου, όπως οι SOHO και Stereo.

"Το πρόβλημα είναι ότι το εκπεμπόμενο φως που αναμειγνύεται γύρω από την άκρη του σκοτεινού δίσκου, περιορίζει την θέα προς ένα από τα σημαντικότερα εσωτερικά μέρη της κορώνας. Ο «κορωνογράφος» του δορυφόρου SOHO, για παράδειγμα, δεν μπορεί να παρατηρήσει πιο κοντά από 1.1 επί την διάμετρο του Ήλιου. Άλλοι δορυφόροι μπορούν να δουν πιο κοντά, αλλά το δυνατό εκπεμπόμενο φως κάνει τη λεπτομερή παρατήρηση αδύνατη."

"Με τον δορυφόρο Proba-3 σκοπεύουμε να δούμε υπερβολικά κοντά στην ηλιακή επιφάνεια σε ορατό φως, τοποθετώντας το σκίαστρο και τον κορωνογράφο σε χωριστούς δορυφόρους περίπου 150 μέτρα μακριά."

"Αυτό ίσως μας δώσει μια καλύτερη θέα στο πιο ενδιαφέρον σημείο της κορώνας, όπου πολλά ενδιαφέροντα φυσικά φαινόμενα λαμβάνουν μέρος, εκεί όπου γεννιέται ο ηλιακός αέρας και δημιουργούνται «αποβολές της μάζας της κορώνας» – γιγάντιες ηλιακές εκρήξεις με την δυνατότητα να επηρεάσουν τις επίγειες δομές."

Ενώ η επιφάνεια του Ηλίου έχει μια σχετικά χαμηλή θερμοκρασία της τάξης των 6000ºC, η κορώνα έχει κατά μέσο όρο θερμοκρασίες εκατομμυρίων βαθμών. Το μυστήριο είναι, πώς η ενέργεια μεταφέρεται από τον «δροσερό» Ήλιο στην «καυτή» κορώνα, με εμφανή παράβαση των νόμων της Θερμοδυναμικής.

"Χαρτογραφώντας την δομή του εσωτερικού μέρους της κορώνας για παρατεταμένο χρόνο – στοχεύουμε περίπου έξι ώρες – η ελπίδα μας είναι ότι θα λάβουμε γνώση για το είδος των ενεργειακών ροών που παίρνουν μέρος", σημειώνει ο Δρ. Ζούκοφ.

Η σταθερή λειτουργία παρατήρησης θα είναι μία φορά ανά λεπτό, αλλά θα μπορούσαμε να το επιταχύνουμε έως και σε λίγα δευτερόλεπτα, μέσα σε ένα επιλεγμένο οπτικό πεδίο, για παράδειγμα όταν εντοπίζουμε την ραγδαία εξέλιξη μιας απομάκρυνσης μάζας."

"Ο τελικός στόχος είναι να καταστεί δυνατή η κατανόηση της φυσικής των καιρικών φαινομένων στο διάστημα, ώστε να υπάρχει πρόγνωση αποβολών κορωνιακής μάζας, που είναι γνωστό έχουν δραματικές συνέπειες στα επίγεια ηλεκτρικά πεδία και άλλες δομές."

Το ζεύγος δορυφόρων Proba-3 είναι πρωτίστως και κυρίως μια τεχνολογική επίδειξη, εξερευνώντας την δυνατότητα ενός ακριβή σχηματισμού πτήσης σε τροχιά, αλλά η επίτευξη σημαντικών επιστημονικών αποτελεσμάτων θα βοηθήσει επιπλέον να αποδείξει ότι η προσέγγιση του λειτουργεί

http://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2015/03/Proba-3_Dancing_with_the_stars

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/Proba-3_thhetontas_ton_helegcho_gia_ten_hakre_toy_Helioy

A_fiery_solar_explosion_node_full_image_2.jpg.5b8d3382d9af9a1a9bca3ec670801b9a.jpg

Solar_eclipses_node_full_image_2.jpg.ba18d3fecfedcc10903b96a39f2b8122.jpg

Proba-3_satellites_form_artificial_eclipse_node_full_image_2.jpg.33502c74b5809f5180b8cf307e527c4b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Ηλιακή καταιγίδα άνοιξε επικίνδυνη τρύπα στο μαγνητικό πεδίο της Γης. :cheesy:

Στις 21 Ιουνίου 2015, δορυφόρος της NASA κατέγραψε μια μάζα από δισεκατομμύρια τόνους ιονισμένου αερίου να εκτινάσσεται από την επιφάνεια του Ήλιου κατευθείαν προς τη Γη. Σχεδόν δυο μέρες αργότερα, το σύννεφο πλάσματος προκάλεσε διακοπές στις ραδιοεπικοινωνίες και έκανε το βόρειο σέλας να κατέβει νότια μέχρι το Τέξας.

Μελέτη που δημοσιεύεται τώρα στην έγκριτη επιθεώρηση Physical Review Letters αποκαλύπτει ότι η ηλιακή καταιγίδα του 2015 άνοιξε μια παροδική «τρύπα» στο γήινο μαγνητικό πεδίο, η οποία επέτρεψε σε επικίνδυνα σωματίδια να φτάσουν μέχρι την επιφάνεια του πλανήτη.

http://journals.aps.org/prl/abstract/10.1103/PhysRevLett.117.171101

Όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Science, όλα ξεκίνησαν όταν ο αμερικανικός δορυφόρος SOHO (Ηλιακό και Ηλιοσφαιρικό Παρατηρητήριο) κατέγραψε μια «εκτίναξη στεμματικού υλικού», ή CME, μια έκρηξη στην επιφάνεια του Ήλιου που εκτινάσσει στο Διάστημα γιγάντιες ποσότητες πλάσματος.

http://www.sciencemag.org/news/2016/10/solar-storms-can-weaken-earth-s-magnetic-field

Κινούμενο με ταχύτητα 1.300 χιλιομέτρων ανά ώρα, το σύννεφο έφτασε στη Γη περίπου 40 ώρες αργότερα, τυλιγμένο στο δικό του μαγνητικό πεδίο.

Το πεδίο αυτό έτυχε να έχει αντίθετο προσανατολισμό, ή πολικότητα, σε σχέση με το μαγνητικό πεδίο της Γης, κάτι που έκανε τα δύο πεδία να έλκονται. «Είναι σαν να φέρνεις δύο μαγνήτες κοντά τον ένα στον άλλο» εξηγεί ο Σούνι Γκούπτα του Ινστιτούτου Θεμελιώδους Έρευνας «Τάτα» στο Μουμπάι της Ινδίας, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Η αλληλεπίδραση ανάμεσα στα δύο μαγνητικά πεδία μετέτρεψε ένα μέρος της μαγνητικής τους ενέργειας σε κινητική ενέργεια. Ως αποτέλεσμα, πρωτόνια και άλλα φορτισμένα σωματίδια εκτινάχθηκαν μέσα στο γήινο μαγνητικό πεδίο και έφτασαν μέχρι το έδαφος.

Στην πενταβάθμια κλίμακα της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), η γεωμαγνητική καταιγίδα που προκάλεσε η εκτίναξη στεμματικού υλικού βαθμολογήθηκε με 4.

Η ιστορία έχει δείξει ότι τέτοιες ισχυρές καταιγίδες μπορούν να προκαλέσουν διακοπή των ραδιοεπικοινωνιών, όπως συνέβη εξάλλου και σε αυτήν την περίπτωση, καθώς και μπλακάουτ στο σύστημα GPS και εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης (λόγω της εμφάνισης επαγωγικών ρευμάτων στο δίκτυο).

Η νέα μελέτη δείχνει ότι οι εκτινάξεις στεμματικού υλικού μπορούν επιπλέον να προκαλέσουν παροδικές βλάβες στο γήινο μαγνητικό πεδίο, αφήνοντας ένα μέρος του ηλιακού πλάσματος να πλησιάσει τη Γη και να εισέλθει στην ατμόσφαιρα.

Επιπλέον, η παροδική «τρύπα» στο μαγνητικό πεδίο αφήνει τον πλανήτη ευάλωτο στις λεγόμενες κοσμικές ακτίνες, φορτισμένα σωματίδια υψηλής ενέργειας που καταστρέφουν το DNA και μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν καρκίνο. Οι αστροναύτες και οι επιβάτες πτήσεων που περνούν κοντά από τους πόλους είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε αυτήν την εισερχόμενη ακτινοβολία.

Η «τρύπα» που δημιουργήθηκε στο γήινο μαγνητικό πεδίο το καλοκαίρι του 2015 έγινε αντιληπτή ακριβώς λόγω της αύξησης των κοσμικών ακτίνων που φτάνουν μέχρι την επιφάνεια -ο Δρ Γκούπτα και οι συνεργάτες του ανίχνευσαν αυξημένη ροή μυονίων, σωματιδίων που σχηματίζονται όταν οι κοσμικές ακτίνες βομβαρδίζουν την ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, οι ανιχνευτές μυονίων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για γεωμαγνητικές καταιγίδες -μια άποψη που αφήνει πάντως δύσπιστους άλλους ερευνητές.

Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη αναδεικνύει τους κινδύνους των γεωμαγνητικών καταιγίδων, οι οποίες, σύμφωνα με την αμερικανική Εθνική Ακαδημία Επιστημών, μπορούν να προκαλέσουν ζημίες αρκετών τρισεκατομμυρίων δολαρίων στη χειρότερη περίπτωση

Νωρίτερα τον Οκτώβριο, εξάλλου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε διάταγμα που υποχρεώνει την κυβέρνηση να βρει τρόπο «να περιορίσει τις επιδράσεις των γεωμαγνητικών διαταραχών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και να δημιουργήσει σύστημα προειδοποίησης για συμβάντα ακραίου διαστημικού καιρού.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500111632

3C7B8A9BD1EB7FBC597E4B0F71414A57.jpg.3dd656fe98e58ecb5bcf9cca4f83fdf6.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ένα απειλητικό σέλας πάνω από την Ισλανδία. :cheesy:

Αυτή η περιστρεφόμενη, στροβιλιζόμενη ουράνια θέα είναι μία εντυπωσιακή και κάπως απειλητική εικόνα - μία τέλεια Διαστημική Εικόνα της Εβδομάδας για τη γιορτή του Halloween.

http://www.esa.int/spaceinimages/Sets/Space_Science_image_of_the_week

Οδοντωτές λωρίδες σε αποχρώσεις σκούρου και ανοιχτού πράσινου, μπλέκονται με φωτεινά κομμάτια άσπρου, δημιουργώντας μία σπείρα που θυμίζει κάπως ένα ουράνιο ερπετό που κουλουριάζεται στον ουρανό, παραμονεύοντας απειλητικά πάνω από την κοιμώμενη πόλη.

Μπορεί να φαίνεται ταιριαστά τρομακτικό και απόκοσμο, αλλά αυτή η εικόνα δείχνει κάτι που είναι σύνηθες φαινόμενο στα βορειότερα και νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη της Γης. Οι λάμψεις πράσινου στον ουρανό είναι ένα σέλας, το οποίο είναι ορατό όταν μεγάλες ριπές ενεργητικών ατομικών σωματιδίων που φεύγουν από τον Ήλιο και «χτυπούν» την ατμόσφαιρα του πλανήτη. Αυτά τα σωματίδια φιλτράρονται μέσα από τα προστατευτικά επίπεδα που περικλείουν την Γή-όπως η μαγνητόσφαιρα, η περιοχή του διαστήματος που κυριαρχείται από το μαγνητικό πεδίο- και αλληλεπιδρούν με τα σωματίδια του αέρα που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα.

http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Cluster/Earth_s_magnetosphere_behaves_like_a_sieve

Τμήματα της ατμόσφαιρας ακολούθως ακτινοβολούν φωτεινά και τρομακτικά, γεμίζοντας τους ουρανούς μας με εκπληκτικούς κυματισμούς και λάμψεις χρωμάτων.

Το σέλας συχνά αναφέρεται ως «τα βόρεια φώτα» (aurora borealis), αλλά λαμβάνει χώρα τακτικά και σε νοτιότερα μήκη (aurora australis). Καλύτερα φαίνονται από περιοχές όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ανταρκτική και η Νότια Αμερική για τα νοτιότερα μήκη και ο Καναδάς, η Αλάσκα, η Σκανδιναβία και Ισλανδία (βόρεια).

Το φαινόμενο είναι ορατό μόνο σε γεωγραφικά μήκη στους πόλους και κοντά σε αυτούς, επειδή τα φορτισμένα σωματιδία ταξιδεύουν προς τη Γη μέσα από γραμμές του μαγνητικού πεδίου που συναντούν τον πλανήτη μας στους πόλους.

Το σέλας είναι το πιο ορατό σημάδι της επιρροής του Ήλιου στην Γη. Από το 2000, το κουαρτέτο των Cluster δορυφόρων της ESA ερευνούν την πολύπλοκη σχέση Ήλιου-Γης και ξετυλίγουν το γρίφο του πώς και γιατί σχηματίζεται το σέλας.

Η εικόνα δείχνει το Selfoss, μία πόλη στην νότια Ισλανδία, στον ποταμό Ölfusá (ορατός στο προσκήνιο). Τραβήχτηκε από τον φωτογράφο Davide Necchi στις 27 Αυγούστου 2015. Αυτό το συγκεκριμένο σέλας συνδέεται με μία ηλιακή καταιγίδα, που προκάλεσε μία ιδιαιτέρως μεγάλη και ξαφνική έκρηξη σωματιδίων στην ατμόσφαιρα μας. Σαν αποτέλεσμα, οι λάμψεις ήταν έντονες και ασυνήθιστα φωτεινές, εμφανιζόμενες απότομα στον εσπερινό ουρανό πριν γίνει τελείως σκοτεινός. Πράγματι, το σέλας ήταν τόσο φωτεινό που ο Davide επέλεξε ένα σχετικά μικρό χρόνο έκθεσης του φακού (exposure time) διάρκειας τριών δευτερολέπτων, έχοντας την επίγνωση ότι μεγαλύτερος χρόνος ίσως έκανε τα φωτεινότερα μέρη της φωτογραφίας να «καούν» ή να «σβήσουν», χάνοντας έτσι λεπτομέρεια.

Ο Necchi χρησιμοποίησε μία Canon 5D Mark II φωτογραφική μηχανή με 14mm f2.8 φακούς. Η συγκεκριμένη εικόνα έχει ISO 1600, και κανένα φίλτρο δεν έχει εφαρμοστεί. Η φωτεινή και γεμάτη Σελήνη είναι επίσης ορατή στο πλάνο, πίσω από ένα στρώμα νέφους.

http://www.esa.int/spaceinimages/Images/2016/11/Hena_apeiletikho_shelas_phano_apho_ten_Islandhia

Hena_apeiletikho_shelas_phano_apho_ten_Islandhia_node_full_image_2.jpg.b5d7d85a9e5582664c7c522dbb1412ff.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

«Ιπτάμενα χαλιά» στο διάστημα για να αξιοποιήσουν την ενέργεια του ήλιου. :cheesy:

Ένα νέο ερευνητικό έργο αναπτύσσει γιγάντια «χαλιά» νανοδομημένων υλικών για να συλλέγουν το φως του ήλιου στο διάστημα.

Οι λογοτεχνικές παραδόσεις πολλών πολιτισμών αναφέρουν μαγικά χαλιά, αλλά το έργο με την ονομασία «Πρωτοβουλία για τη Διαστημική Ηλιακή Ισχύ» (SSPI) αναπτύσσει ένα είδος ιπτάμενων χαλιών για την πρόσβαση σε ενέργεια από ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη.

Στο έργο συνεργάζεται μία ομάδα από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (Caltech), με την εταιρεία αεροδιαστημικής και αμυντικής τεχνολογίας Northrup Grumman, σε ένα τριετές πρόγραμμα 17,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα νανοδομημένα υπερελαφρά χαλιά θα συλλέγουν και θα μετατρέπουν την ενέργεια του Ήλιου στο διάστημα, προτού την ακτινοβολήσουν ως μικροκύματα πίσω σε συγκεκριμένους προορισμούς στη Γη, όπου θα μετατρέπονται σε ηλεκτρική ενέργεια.

Περίπου 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια και ένα δισεκατομμύριο ακόμη έχουν πρόσβαση μόνο σε αναξιόπιστα δίκτυα.

Επιπλέον, περίπου τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι στηρίζονται σε στερεά καύσιμα για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Κατά συνέπεια, υπάρχει μια τεράστια ανικανοποίητη ενεργειακή ανάγκη και το πρόβλημα είναι χειρότερο στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες της Νότιας Ασίας και της υποσαχάριας Αφρικής.

Το SSPI θα περιλαμβάνει ένα δίκτυο δισεκατομμυρίων υπερελαφρών φωτοβολταϊκών μεγέθους ευχετήριας κάρτας, φωτοβολταϊκά συστήματα υψηλής απόδοσης, καθώς και ένα σύστημα για την παραγωγή και δυναμική διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.

Για όλα αυτά τα συστήματα, καθώς και το σχεδιασμό των κεραιών στο έδαφος, τη μετατροπή της ενέργειας, τον έλεγχο χρονισμού, και διάφορους άλλους τομείς, θα αναπτυχθούν νέες τεχνολογίες.

Η κοινοπραξία οραματίζεται πως όλα αυτά θα έχουν κόστος συγκρίσιμο με αυτό των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.

«Μέσα από μια σταδιακή προσέγγιση, η ενέργεια θα παράγεται, μετατρέπεται και ακτινοβολείται τοπικά στο ίδιο σημείο στο διάστημα, χρησιμοποιώντας μια κατανεμημένη λύση μετατροπής και μεταφοράς ενέργειας μέσω των σύγχρονων ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών που εξαλείφουν την ανάγκη διακαλωδίωσης και ενδοκαλωδίωσης στο σύστημα. Αυτό μειώνει σημαντικά τη μάζα του συστήματος, και ως εκ τούτου το κόστος του», δήλωσε ο καθηγητής Αλί Χατζιμίρι.

Η ενέργεια από τους ηλιακούς συλλέκτες σε τροχιά θα μεταφέρεται στους επίγειους σταθμούς με μηχανισμούς παρόμοιους με εκείνους που χρησιμοποιούνται στις συστοιχίες ραντάρ.

Παρά τον απίστευτα φιλόδοξο χαρακτήρα του, το έργο SSPI είναι εφικτό και ανοίγει τον ορίζοντα για την καλύτερη εκμετάλλευση μίας ανεξάντλητης πηγής ενέργειας, υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι, με την ακαδημαϊκή κοινότητα να συμφωνεί.

http://www.naftemporiki.gr/story/1170389/iptamena-xalia-sto-diastima-gia-na-aksiopoiisoun-tin-energeia-tou-iliou

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Ηλιακή καταιγίδα με κατεύθυνση τη Γη μπορεί να κλείσει όλα τα ηλεκτρικά συστήματα. :cheesy:

Εκατομμύρια άνθρωποι θα κάνουν τις ευχές τους γύρω από τη φωτιά αυτές τις γιορτινές ημέρες, αλλά μια ειδική χριστουγεννιάτικη παράδοση από την Ήλιο μπορεί να έρθει λίγο πιο σύντομα.

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ προβλέπει πως μια ηλιακή ακτινοβολία θα χτυπήσει τη Γη οποιαδήποτε ημέρα.

Οι ηλιακές καταιγίδες συμβαίνουν όταν το πλάσμα από τον ήλιο διοχετεύεται προς τη Γη σε ένα ρεύμα υπερτροφοδότησης σωματιδίων. Πιο συγκεκριμένα, αυτές οι καταιγίδες δημιουργούν το φυσικό φαινόμενο που είναι γνωστό ως Βόρειο Σέλας. Ωστόσο, η αύξηση των ηλεκτρονίων μπορεί επίσης να προκαλέσει παρεμβολές στις ηλεκτρονικές συσκευές και τα συστήματα πλοήγησης.

Τα αποτελέσματα είναι παρόμοια με έναν μαζικό ηλεκτρομαγνητικό παλμό (EMP) που προκαλείται όταν ένα πυρηνικό όπλα εκραγεί στον ουρανό.

Τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε προειδοποιήσει για τις συνέπειες που μπορεί να προκληθούν από μία ηλιακή καταιγίδα, λέγοντας πως «Ο διαστημικός καιρός έχει την δυνατότητα να επηρεάσει και να διαταράξει ταυτόχρονα την υγεία και την ασφάλεια σε ολόκληρες ηπείρους».

Η τελευταία μεγάλη ηλιακή καταιγίδα συνέβη το 1859. Ονομάστηκε Carrington Event και ήταν τόσο ισχυρή που έκλεισε τις μηχανές τηλέγραφου σε δύο ηπείρους ενώ το βόρειο σέλας ήταν ορατό στην Αφρική, την Αυστραλία, την Λατινική Αμερική και τις ΗΠΑ.

Από τότε, η εξέλιξη στην τεχνολογία έχει κάνει τις ηλιακές καταιγίδες μια πολύ μεγαλύτερη απειλή. Το επιστημονικό περιοδικό «Atmospheric Environmental» εκτίμησε το 2013 πως αν μια ηλιακή καταιγίδα με μέγεθος όπως το Carrington Event, χτυπήσει τη Γη σήμερα, θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές ύψους 2,6 τρις. Δολαρίων μόνο στις ΗΠΑ.

http://www.ethnos.gr/diethni/arthro/iliaki_kataigida_me_kateuthynsi_ti_gi_mporei_na_kleisei_ola_ta_ilektrika_systimata-64784128/

newego_LARGE_t_1101_54467268.thumb.jpg.f6d11e2011effdb033cd5c2283025bc0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Ο Ήλιος το 2016. :cheesy:

Αυτό το μοντάζ των 366 εικόνων δείχνει τον Ήλιο μας μέσα από τα μάτια του δορυφόρου Proba-2 της ESA, όπως φαίνεται κάθε μέρα το 2016.

Ο αισθητήρας SWAP του δορυφόρου λειτουργεί σε ακραία υπεριώδη μήκη κύματος για να συλλάβει τη ζεστή ταραγμένη ατμόσφαιρα του Ήλιου, που είναι γνωστή ως το ηλιακό στέμμα.

Κάθε εικόνα δημιουργήθηκε από 30 ξεχωριστές εικόνες που ελήφθησαν την 01:00 η ώρα GMT κάθε ημέρα, και υποβλήθηκαν σε επεξεργασία για την ενίσχυση των χαρακτηριστικών που εκτείνονται στον ηλιακό δίσκο.

Καθ' όλη τη διάρκεια του 2016, ο 11χρονος κύκλος δραστηριότητας του Ήλιου συνεχίστηκε προς την ελάχιστη τιμή του, μια περίοδο κατά την οποία μειώνεται ο αριθμός των ηλιακών κηλίδων, των ενεργών περιοχών, των ηλιακών εκλάμψεων και των εκρήξεων. Παρ' όλα αυτά, η πιο ενεργής περιοχή του περασμένου έτους μπορεί να φανεί στην εικόνα της 17ης Ιουλίου. Η φωτεινή περιοχή κοντά στο κέντρο του Ήλιου παρήγαγε οκτώ από τις 20 πιο ισχυρές εκλάμψεις που παρακολουθήσαμε πέρυσι.

Άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά είναι οι στεφανιαίες οπές – οι σκοτεινότερες περιοχές που δείχνουν χαμηλότερα επίπεδα εκπομπών. Ωστόσο, οι στεφανιαίες οπές μπορούν να παράγουν ροές ηλιακού ανέμου μεγάλης ταχύτητας που μπορεί να προκαλέσουν γεωμαγνητικές καταιγίδες στη Γη. Μία από τις μεγαλύτερες οπές που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο έτος μπορεί να δει κανείς προς τα βόρεια του Ήλιου στις 24 Νοεμβρίου, και ήταν παρούσα για διάφορες ηλιακές περιστροφές.

http://www.esa.int/spaceinimages/Images/2017/01/O_Helios_to_2016

O_Helios_to_2016_node_full_image_2.jpg.420ccdf0c23f200876ef735bdb30e6f7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μια γιγάντια χελώνα πάνω στον Ηλιο! :cheesy:

Μια σειρά από θεαματικές εικόνες του Ήλιου κατέγραψε το μεγάλο τηλεσκόπιο ALMA του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στην έρημο Ατακάμα της Χιλής. Ανάμεσά τους, είναι μια τεράστια και ασυνήθιστου σχήματος ηλιακή κηλίδα, που μοιάζει με χελώνα και έχει μέγεθος περίπου διπλάσιο από τη διάμετρο της Γης.

Συνήθως οι εικόνες του Ήλιου είναι τραβηγμένες στο ορατό τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, όμως το ALMA μπορεί να κάνει παρατηρήσεις και πέρα από αυτό. Το ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) συνήθως ανιχνεύει κύματα από μακρινούς γαλαξίες και νεαρά άστρα. Όμως σε αυτή την περίπτωση «έπιασε» το αόρατο φως που απελευθερώνει σε μήκος κύματος χιλιοστόμετρων η καυτή χρωμόσφαιρα του Ήλιου, δηλαδή η περιοχή ακριβώς πάνω από τη φωτόσφαιρα, την ορατή επιφάνειά του άστρου μας.

Η πιο εντυπωσιακή εικόνα του Ήλιου με τη «χελώνα» τραβήχτηκε σε μήκος ραδιοκύματος 1,25 χιλιοστομέτρων. Οι πιο σκούρες επιφάνειες του άστρου είναι κάπως ψυχρότερες από τις γειτονικές. Οι ηλιακές κηλίδες αναπτύσσονται στην επιφάνεια του Ήλιου, όταν οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου του άστρου «διπλώνουν» και διαπερνούν την επιφάνεια του ηλιακού πλάσματος, δημιουργώντας έτσι μια συγκριτικά πιο κρύα περιοχή. Η ίδια μαγνητική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ηλιακών εκλάμψεων και εκτινάξεων στεμματικής μάζας.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=857597

1DA55DBB1A37820B04D3A6387FE9F368.jpg.b33e2a611a1ba39c37f969205ccb4399.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Kαινοτόμο ανακλαστήρα για τον ήλιο με ...μυθικό όνομα κατασκεύασαν μαθητές. :cheesy:

Ο μυθικός γιος του θεού Ήλιου, ο Φαέθων μπορεί να μην κατάφερε να οδηγήσει με επιτυχία στον ουρανό το άρμα του πατέρα του, με αποτέλεσμα ν' αφηνιάσουν τα άλογα και να καταστραφεί παρ' ολίγον η Γη, αφού ο Ήλιος ανεβοκατέβαινε συνέχεια, ωστόσο στις μέρες μας το όνομα του έχει γίνει συνώνυμο ενός σύγχρονου προϊόντος, που στόχο έχει να προστατέψει το φυσικό περιβάλλον και να εξασφαλίσει την απόλυτη κλιματική ισορροπία κάνοντας χρήση της πιο φθηνής και ταυτόχρονα πιο ισχυρής ενέργειας της φύσης, του ήλιου.

Ο Φαέθων "δάνεισε" το όνομά του σε μια κατασκευή μιας ομάδας 25 παιδιών του 5ου Λυκείου Καβάλας, τα οποία στο πλαίσιο της ετήσιας διοργάνωσης του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων κατασκεύασαν ένα προϊόν που φιλοδοξεί να αποτελέσει τη λύση για φθηνή οικιακή ενέργεια μόνο με τη βοήθεια του ήλιου.

Οι μαθητές της β' τάξης του 5ου Λυκείου Καβάλας, με τη συνεργασία, την εποπτεία και τη συμβολή τεσσάρων καθηγητών τους αλλά και έναν εξωτερικό τεχνικό συνεργάτη, σύστησαν μια ολοκληρωμένη ομάδα εργασίας, που μέσα από τη διαμονή ρόλων και ευθυνών κατάφεραν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση με την επωνυμία "Φαέθων" (PHAETHON), το ίδιο όνομα που έχει και το προϊόν τους.

Με όραμα, ιδέες και οικολογική ευαισθησία τα παιδιά μπόρεσαν, όπως λένε, να εξερευνήσουν τα όρια του εφικτού και της ανθρώπινης φαντασίας, επιστρατεύοντας την αστείρευτη δημιουργικότητά τους.

Τι είναι το "Φαέθων";

Είναι ένας ανακλαστήρας που, όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της ομάδας εργασίας Θανάσης Παπαδόπουλος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τοποθετείται εύκολα και γρήγορα σε όλα τα σπίτια εκμεταλλευόμενο στο έπακρο την ηλιακή ενέργεια.

"Το Φαέθων απαρτίζεται από δύο βασικά μέρη, μια αντανακλαστική επιφάνεια κι έναν μηχανισμό κίνησης. Μπορεί να είναι τοποθετημένο σ' ένα πλαίσιο παραθύρου και με την κατάλληλη κλίση, να αντικατοπτρίζει τις ηλιακές ακτίνες στην περιοχή-στόχο ή τον εσωτερικό χώρο του δωματίου. Λειτουργεί με έναν αυτοματοποιημένο μηχανισμό, ο οποίος τοποθετείται στο πίσω μέρος της αντανακλαστικής επιφάνειας και εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή σύλληψη των ακτινών του ήλιου ανά πάσα στιγμή", σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο χειρισμός του είναι πολύ εύκολος. Όπως σημειώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής παραγωγής της ομάδας Δημήτρης Χατζής, "αυτό επιτυγχάνεται μέσα από το κινητό τηλέφωνο με μια εφαρμογή που επίσης δημιούργησαν τα μέλη της ομάδας εργασίας".

Το βασικότερο πλεονέκτημα της πρωτοποριακής αυτής κατασκευής συγκριτικά με τα κλασσικά solar panel, όπως τονίζει ο Δημήτρης Χατζής, είναι ότι δεν χρειάζονται μεγάλες εκτάσεις για να εγκατασταθούν ούτε έχουν μεγάλο κόστος.

Το Φαέθων, υπογραμμίζει, μπορεί να τοποθετηθεί στο πλαίσιο ενός παραθύρου μιας οποιαδήποτε κατοικίας και με σχετικά λίγα έξοδα να λειτουργήσει ικανοποιητικά προσφέροντας πολλά και σημαντικά οφέλη:

-Στην κατοικία ως φυσικό ηλιακό φως. Το προϊόν θα φωτίσει οποιοδήποτε σκοτεινό χώρο πλήρως, με φυσικό φως.

-Στην κατοικία ως ηλιακός θερμοσίφωνας. Στον ηλιακό θερμοσίφωνα επιτυγχάνεται η μετατροπή του ηλιακού φωτός σε θερμότητα για τη θέρμανση του νερού με τη χρήση ενός ηλιακού θερμικού συλλέκτη. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι ένας οικονομικά αποδοτικός τρόπος για την παραγωγή ζεστού νερού για το σπίτι. Το προϊόν κατευθύνει τις ακτίνες του ηλίου πάνω στο συλλέκτη όλη την ημέρα.

-Στην καλλιέργεια σε εσωτερικό χώρο. Με το φυσικό φως που κατευθύνεται από το προϊόν, οποιοδήποτε σύστημα υδροπονίας μπορεί να ανθίσει όλο το χρόνο.

-Στην υγεία. Η "βιταμίνη του ήλιου" παράγεται στο δέρμα, όταν είναι κάτω από το φως του ήλιου. Η βιταμίνη D έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες. Ίσως η πιο σημαντική είναι να ρυθμίζει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, διευκολύνοντας την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Σε πρώτη φάση πάντως, ο πρώτος ανακλαστήρας που κατασκευάστηκε θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών του σχολείου των παιδιών αλλά, όπως υπογραμμίζουν με κάθε ευκαιρία, είναι αναμφισβήτητα προσιτός σε νοικοκυριά καθώς και δημόσιες υπηρεσίες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Η 25μελής ομάδα των παιδιών για την καλύτερη προώθηση του προϊόντος τους δημιούργησαν και μια ιστοσελίδα στη διεύθυνση http://www.phaethoncompany.com όπου -μεταξύ άλλων- τονίζουν:

"Το προϊόν μας είναι ελαφρύ, ρυθμιζόμενο σε οποιοδήποτε παράθυρο, εύκολο στη μεταφορά και εγκατάσταση του σε έξι μόλις βήματα. Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε μια σειρά από διαφορετικά υλικά, για να ανταπεξέλθει σε διαφορετικές χρήσεις. Σκοπεύουμε επίσης να παράξουμε το μηχανισμό σε διαφορετικά μεγέθη, ώστε να επιτραπεί για διάφορες χρήσεις. Το προϊόν μας είναι 100% αποδοτικό, 100% ευπροσάρμοστο και 100% αποτελεσματικό".

Ο ανακλαστήρας Φαέθων την επόμενη εβδομάδα μαζί με όλη την ομάδα των παίδων θα "ταξιδέψουν" στη Θεσσαλονίκη όπου εκεί θα συμμετάσχουν στον ετήσιο διαγωνισμό για το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων, με την ελπίδα, ότι η δημιουργικότητά τους θα επιβραβευτεί και θα διακριθεί.

Πάντως τα παιδιά της ομάδας εργασίας πιστεύουν ακράδαντα ότι σε αντιδιαστολή με την τύχη που είχε ο εμπνευστής του ονόματος της επιχείρησής τους, ο Φαέθων, (ο Δίας, θέλοντας να προλάβει χειρότερες καταστροφές της γης από την αδυναμία να οδηγήσει άρμα του Ήλιου, τον γκρέμισε με ένα κεραυνό στον Ηριδανό ποταμό, σκοτώνοντάς τον), το δικό τους προϊόν μπορεί να σώσει τη γη και να διαφυλάξει απόλυτα το φυσικό περιβάλλον.

Ποιοι αποτελούν τη διοίκηση της Φαέθων: Γενική Διεύθυνση: Παπαδόπουλος Θανάσης, Διεύθυνση Παραγωγής: Χατζής Δημήτρης, Οικονομική Διεύθυνση: Χατζηκωνσταντίνου Νίκος, Εμπορική Διεύθυνση: Λινάκη Ελευθερία, Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων: Μούκου Λία, Διεύθυνση Υγιεινής και Ασφάλειας: Στεφανίδου Ξένια, Τμήμα Διαχείρισης Ποιότητας: Βαλτά Κατιάννα, Κοσσίδου Καλλιόπη, Πληροφοριακά Συστήματα: Ανέστης Γιώργος, Βολιώτης Κωνσταντίνος.

Συντονιστής του προγράμματος είναι ο εκπαιδευτικός και οικονομολόγος Μανόλης Μιχαηλίδης, και σύμβουλος-εθελοντής ο Αθανάσιος Μπουδαλάκης. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν η διευθύντρια του σχολείου Ευαγγελία Τσεμπερλή, ο υποδιευθυντής Κώστας Παπανικολάου και η καθηγήτρια Δέσποινα Παπαδοπούλου.

Τα παιδιά εξέφρασαν επίσης τις ευχαριστίες τους σε όλους τους χορηγούς τους χωρίς τη οικονομική στήριξη και τεχνική βοήθεια των οποίων θα ήταν πολύ δύσκολο να ολοκληρώσουν με επιτυχία την επιχειρηματική ιδέα τους και να κάνουν πράξη το όραμά τους.

http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/kainotomo_anaklastira_gia_ton_ilio_me_mythiko_onoma_kataskeuasan_mathites-64945978/

newego_LARGE_t_1101_55246670.thumb.jpg.53d3b86dad59cd49a5069c3232718c31.jpg

newego_LARGE_t_1101_55246671.jpg.037c2523bc5110b82fccf30c48fdc0b3.jpg

newego_LARGE_t_1101_55246669.thumb.jpg.0a895163fe0d2d9b74cc132ebc7ac27e.jpg

newego_LARGE_t_1101_55246672.jpg.a1616d31a15576ff043907f2d66df445.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Σε απόσταση αναπνοής από τον Ήλιο θα φτάσει σκάφος της NASA. :cheesy:

Η ανακάλυψη της αιτίας που η επιφάνεια του Ήλιου, γνωστή ως φωτόσφαιρα, έχει αρκετά μικρότερη θερμοκρασία από την ατμόσφαιρά του, δηλαδή το ηλιακό στέμμα, είναι ένας από τους βασικούς στόχους της αποστολής του μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου Solar Probe Plus της NASA το 2018 στον Ήλιο.

Το σκάφος αναμένεται να φτάσει σε απόσταση μόλις 6,4 χιλιομέτρων από τον Ήλιο, σε μία περιοχή όπου η θερμοκρασία αγγίζει τους 1.350 βαθμούς Κελσίου. Έτσι, οι επιστήμονες της διαστημικής υπηρεσίας ελπίζουν πως θα συγκεντρώσει δεδομένα που θα φέρουν στο «φως» αρκετές άγνωστες πτυχές της δραστηριότητας του αστέρα.

Μία από αυτές είναι η διαφορά της θερμικής ενέργειας της φωτόσφαιρας με το στέμμα, όπου οι θερμοκρασίες αγγίζουν τους 5.500 και τους 2 εκατ. βαθμούς Κελσίου, αντίστοιχα. Ένα φαινόμενο που κανονικά αντιβαίνει την κοινή λογική, σύμφωνα με την οποία οι πιο μακρινές περιοχές του αστέρα θα έπρεπε να είναι και ψυχρότερες.

Οι ερευνητές θέλουν επίσης να μελετήσουν με ποιον τρόπο επιταχύνεται ο ηλιακός άνεμος, δηλαδή αυτή τη ροή φορτισμένων σωματιδίων που εκτοξεύεται από την ανώτερη ατμόσφαιρά του. Επίσης, ελπίζουν πως με την αποστολή θα αποκτήσουν νέα στοιχεία, ώστε να μπορούν να προβλέψουν ηλιακά φαινόμενα τα οποία επηρεάζουν τις ανθρώπινες δραστηριότητες στη Γη.

Είναι χαρακτηριστικό πως, με βάση μία μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από λίγο καιρό στο επιστημονικό περιοδικό Space Weather, αν επαναληφθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία μία ηλιακή καταιγίδα όπως αυτή που συνέβη το 1859, τότε μόνο οι οικονομικές απώλειες μόνο για τις ΗΠΑ θα αγγίξουν ημερησίως τα 41,5 δισ. δολάρια.

Επίσης, με δεδομένο ότι θα καταστραφούν οι μετασχηματιστές του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, είναι πολύ πιθανό να προκληθούν εκτεταμένα μπλακάουτ.

«Χωρίς τη δυνατότητα πρόβλεψης μίας ισχυρής ηλιακής καταιγίδας, θα μπορούσε να προκληθούν βλάβες που μόνο στις ΗΠΑ θα κοστίσουν 2 τρισ. δολάρια, ενώ οι ανατολικές ακτές ενδεχομένως να μείνουν χωρίς ρεύμα για έναν χρόνο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της αποστολής.

«Για να ξεκλειδώσουμε τα μυστήρια του στέμματος, αλλά και για να προστατεύσουμε από τις απειλές του διαστημικού καιρού τις σύγχρονες κοινωνίες, που εξαρτώνται ολοένα περισσότερο από την τεχνολογία, θα στείλουμε το Solar Probe Plus να “αγγίξει” τον Ήλιο».

Για να αντέξει στις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στον προορισμό του, το σκάφος θα διαθέτει μία πυρίμαχη «ασπίδα» πάχους 11,5 εκατοστών. Επίσης, θα διαθέτει ανακλαστήρες θερμότητας, οι οποίοι θα εξασφαλίζουν πως η θερμική ενέργεια δεν θα φτάνει στο εσωτερικό του, και τα ευαίσθητα όργανα που θα βρίσκονται εκεί.

Αν αυτά τα εξαρτήματα λειτουργήσουν σωστά, τότε τα όργανα θα παραμείνουν σε θερμοκρασία δωματίου. Επίσης, το Solar Probe Plus θα διαθέτει ειδική προστατευτική επένδυση και από την ακτινοβολία, ώστε να μην καταστραφούν τα ηλεκτρονικά του κυκλώματα.

http://www.naftemporiki.gr/story/1209684/se-apostasi-anapnois-apo-ton-ilio-tha-ftasei-skafos-tis-nasa

gi-ilios.jpg.df07fe3bff6d7cd91610148e318afbba.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Solar Probe Plus: Ιστορική αποστολή διαστημοπλοίου στον ήλιο από τη NASA. :cheesy:

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ο ήλιος προβαίνει σε μια ισχυρή εκπομπή- έκλαμψη φορτισμένων σωματιδίων που φτάνουν στον πλανήτη μας και συχνά προκαλούν προβλήματα σε δίκτυα ηλεκτροδότησης, αεροπλάνα και δορυφορικά συστήματα.

Όταν νέφη τέτοιων σωματιδίων έρχονται με ταχύτητα από τον ήλιο, μπορούν να «λούζουν» διαστημόπλοια, αστροναύτες και επιφάνειες πλανητών με επιβλαβή ακτινοβολία.

Η κατανόηση των λόγων για τους οποίους ο ήλιος περιστασιακά εκπέμπει αυτά τα σωματίδια μπορέι να βοηθήσει τους επιστήμονες να προβαίνουν σε προγνώσεις του διαστημικού καιρού, επιτρέποντας λήψη μέτρων όταν αναμένεται κάτι τέτοιο.

Το εργαστήριο Draper και το Smithsonian Astrophysical Observatory (SAO) ασχολούνται με το συγκεκριμένο ζήτημα και ελπίζουν να βρουν απαντήσεις αναπτύσσοντας εξελιγμένους αισθητήρες για μια νέα αποστολή της NASA.

To 2018 πρόκειται να εκτοξευτεί το διαστημόπλοιο Solar Probe Plus της NASA, που σχεδιάζεται και κατασκευάζεται από το Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory.

Το σκάφος θα πραγματοποιήσει 24 περάσματα από τον ήλιο μέσα διάστημα επτά ετών, θέτοντας νέα ρεκόρ για τεχνητό αντικείμενο, καθώς θα φτάσει 37,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα πιο κοντά στον ήλιο από οποιοδήποτε άλλο διαστημόπλοιο στο παρελθόν, και θα εκτεθεί σε θερμοκρασίες που θα ξεπερνούν τους 1.370 βαθμούς Κελσίου.

Το Solar Probe Plus θα είναι η πρώτη αποστολή που θα πετάξει στην ανώτερη ατμόσφαιρα του ήλιου και θα τον «αγγίξει», συλλέγοντας δεδομένα σχετικά με τους μηχανισμούς που θερμαίνουν τη στεφάνη και επιταχύνουν τον ηλιακό άνεμο- μια συνεχή ροή φορτισμένων σωματιδίων από τον ήλιο.

Πρόκειται για δύο διαδικασίες με θεμελιώδεις ρόλους στο πολύπλοκο σύστημα που συνδέει τον ήλιο και το διάστημα γύρω κοντά στη γη- ένα σύστημα που μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον διαστημικό καιρό και να επηρεάσει τη λειτουργία των δορυφόρων.

Για τις συγκεκριμένες μετρήσεις, το Solar Probe Plus θα είναι εξοπλισμένο με «κύπελλο Faraday», που θα κατασκευαστεί από το SAO, με τεχνική υποστήριξη από το Draper και υπό την επίβλεψη του SAO και του University of Michigan in Ann Arbor.

Το κύπελλο Faraday, που είναι ικανό να μετρά την πλήρη δύναμη των ηλιακών σωματιδίων και της ακτινοβολίας, είναι ένα από μόνο δύο όργανα που θα βρίσκονται εκτός της προστατευτικής ηλιακής ασπίδας του σκάφους.

Η πρόκληση θα είναι η συλλογή δεδομένων ενώ λειτουργούν σε ακραίες θερμοκρασίες, πάνω σε ένα διαστημόπλοιο το οποίο θα κινείται με τη μεγαλύτερη ταχύτητα που έχει επιτύχει ποτέ σκάφος που έχει φτιαχτεί από άνθρωπο, καθώς θα πιάσει ταχύτητα κοντά σε 200 χλμ/ δευτερόλεπτο.

http://www.naftemporiki.gr/story/1220427/solar-probe-plus-istoriki-apostoli-diastimoploiou-ston-ilio-apo-ti-nasa

solar-probe-plus.jpg.910c0615e3289f1fb0494f5ac8d30f49.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Νέα δεδομένα για την αλληλεπίδραση του ήλιου με τον γαλαξία. :cheesy:

Τα διαστημόπλοια Voyager 1, Voyager 2 και Cassini αποκαλύπτουν τη δομή και το σχήμα της Ηλιόσφαιρας.

Nέα δεδομένα από τις αποστολές της NASA Cassini, Voyager 1 και 2.Στην φωτογραφία ο Ήλιος βρίσκεται στο κέντρο. Το Voyager 1 (επάνω) έχει περάσει στον μεσοαστρικό χώρο από τον Αύγουστο του 2012 και «αισθάνεται» τη ροή του μεσοαστρικού αερίου (κόκκινα βέλη) και το μεσοαστρικό μαγνητικό πεδίο (γκρι γραμμές), ενώ το Voyager 2 (κάτω) βρίσκεται ακόμη μέσα στην «ηλιοθήκη», έναν σχεδόν σφαιρικό φλοιό που λειτουργεί ως μια μεγάλης κλίμακας «δεξαμενή» πλάσματος και σηματοδοτεί την αλληλεπίδραση της ηλιακής «φυσαλίδας» με τον μεσοαστρικό χώρο. Η χρωματική κλίμακα δείχνει την κατανομή των ενεργητικών ουδετέρων ατόμων που καταγράφει το Cassini. Τα ενεργητικά ουδέτερα άτομα προκύπτουν από μια διαδικασία ανταλλαγής φορτίου μεταξύ ενεργητικών ιόντων και ουδέτερων σωματιδίων και μπορούν να λειτουργήσουν ως κομιστές σημαντικών πληροφοριών προερχόμενα από πολύ απομακρυσμένες περιοχές της ηλιόσφαιρας. (Δεξιά εικόνα): Σε αντίθεση με την παλαιότερη θεωρητική αντίληψη, η μορφή της ηλιόσφαιρας είναι περισσότερο συμμετρική και μοιάζει με μια σφαιρική «φυσαλίδα» (Image Credit: Dialynas K et al., Nature Astronomy, 2017).

Μέχρι σήμερα η θεωρητική έρευνα για την ηλιόσφαιρα υποστήριζε πως η µορφή της μοιάζει περισσότερο µε µαγνητόσφαιρας. Η τελική πειραµατική επιβεβαίωση πως η θεώρηση αυτή δεν είναι ακριβής, ήρθε πρόσφατα από ερευνητές της Ακαδηµίας Αθηνών και του Applied Physics Laboratory/Johns Hopkins University, µέσω της δηµοσίευσης των αποτελεσµάτων τους στο περιοδικό Nature Astronomy στις 24 Απριλίου 2017.

Ύστερα από 55 χρόνια επιστηµονικής έρευνας, οι συνδυασµένες µετρήσεις των διαστηµοπλοίων Voyager 1, Voyager 2 και Cassini αποδεικνύουν ότι οι µεταβολές του ηλιακού ανέµου εκτείνονται έως τα όρια της ηλιόσφαιρας κατά τη διάρκεια του 11ετούς ηλιακού κύκλου και υποδεικνύουν πως αυτή αλληλεπιδρά µε το µεσοαστρικό αέριο ως µία διαµαγνητική «φυσαλίδα» πλάσµατος.

Η ηλιόσφαιρα είναι μια εκτεταµένη περιοχή που κυριαρχείται από τη ροή του ηλιακού ανέµου, περιλαµβάνει το ηλιακό µας σύστηµα και εκτείνεται σε αποστάσεις ως και 120 φορές µεγαλύτερες από την απόσταση Γης-Ήλιου. Από το 1961, το σχήµα και η αλληλεπίδρασή της µε το µεσοαστρικό αέριο, περιγραφόταν στο πλαίσιο δύο σηµαντικά διαφορετικών θεωρητικών µοντέλων: ενός µοντέλου τύπου µαγνητόσφαιρας (όπως εκείνη της Γης) µε µαγνητοουρά που θα µπορούσε να εκτείνεται σε αποστάσεις µεγαλύτερες κατά τουλάχιστον 1000 φορές από την απόσταση Γης-Ηλίου, και ενός µοντέλου που προέβλεπε µία περισσότερο συµµετρική, σχεδόν σφαιρική δοµή που αλληλεπιδρά µε ένα µεγάλης κλίµακας µεσοαστρικό µαγνητικό πεδίο.

Μετρήσεις Ενεργητικών Ουδετέρων Σωµατιδίων (ΕΝΑ) από το πείραµα Magnetospheric IMaging Instrument (MIMI) του διαστημοπλοίου Cassini σε συνδυασµό µε µετρήσεις ενεργητικών ιόντων από τα πειράµατα Low Energy Charged Particle (LECP) στα Voyager 1 και 2, δείχνουν πως η ηλιόσφαιρα αποκρίνεται στις αλλαγές της ροής του ηλιακού ανέµου µέσα στη διάρκεια του 11-ετούς ηλιακού κύκλου και εντός ενός σύντοµου χρονικού διαστήµατος, περίπου 2-3 ετών. Η απόκριση της ηλιόσφαιρας, µάλιστα, εµφανίζει παρόµοια συµπεριφορά σε αυτές τις αλλαγές, τόσο προς την κατεύθυνση της αιχµής της («ρύγχος»), όπου συναντά την εισερχόµενη ροή του µεσοαστρικού αερίου, όσο και προς την αντιδιαµετρική κατεύθυνση, εκείνη της «ουράς».

Η έξοδος του Voyager 1 στο µεσοαστρικό χώρο συνοδεύτηκε από ένα σύνολο εντυπωσιακών µετρήσεων, όπου, µεταξύ άλλων αποτελεσµάτων, διαπιστώθηκε η ύπαρξη ενός πολύ ισχυρότερου µαγνητικού πεδίου από αυτό που αναµενόταν θεωρητικά. Τα παραπάνω αποτελέσµατα, σε συνδυασµό µε την εξακρίβωση πως η πίεση του πλάσµατος µέσα στην «ηλιοθήκη» (µια περιοχή, «φλοιός», µεταξύ του κρουστικού κύµατος παύσης και της ηλιόπαυσης) είναι σηµαντικά µεγαλύτερη από εκείνη του µαγνητικού πεδίου, υποδεικνύουν πως η ηλιόσφαιρα είναι µια σχεδόν συµµετρική «φυσαλίδα» πλάσµατος που εµφανίζει διαµαγνητική συµπεριφορά: «αντιστέκεται» στη ροή του µεσοαστρικού αερίου που περιτυλίγεται γύρω από την ηλιόσφαιρα, λίγο έως πολύ, όπως το νερό ρέει γύρω από ένα βότσαλο σε ένα ποτάµι.

Η Ακαδηµία Αθηνών συµµετέχει ενεργά στην έρευνα των ορίων του ηλιακού µας συστήµατος µέσω των ερευνητών του Γραφείου Διαστηµικής Έρευνας και Τεχνολογίας και του Ακαδηµαϊκού Καθηγητή Σταµάτιου Μ. Κριµιζή, επικεφαλής του Γραφείου και των πειραµάτων LECP στα Voyager 1 και 2, αλλά και του πειράµατος MIMI στο Cassini (έως το έτος 2015).

Επίσηµες ανακοινώσεις των αποτελεσµάτων εµφανίζονται στους παρακάτω συνδέσµους:

Nature Astronomy Journal: Dialynas, K., S. M. Krimigis, D. G. Mitchell, R. B. Decker & E. C. Roelof, The bubble-like shape of the heliosphere observed by Voyager and Cassini. Nat. Astron. 1, 0115 (2017). https://www.nature.com/articles/s41550-017-0115

NASA News: https://www.nasa.gov/feature/goddard/2017/nasa-s-cassini-voyager-missions-suggest-new-picture-of-sun-s-interaction-with-galaxy

European Geosciences Union (highlighted announcement, abstracts of special, public interest, 25/04/2017): http://meetingorganizer.copernicus.org/EGU2017/orals/24849

Johns Hopkins University/Applied Physics Laboratory: http://www.jhuapl.edu/newscenter/pressreleases/2017/170424.asp

http://physicsgg.me/2017/04/25/%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%ce%b4%ce%b5%ce%b4%ce%bf%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bb%ce%b5%cf%80%ce%af%ce%b4%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf/

heliosphere.thumb.png.ace9b451d8dfb9a8d4a6186dba9514e2.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Η NASA στέλνει διαστημικό σκάφος στον Ηλιο! :cheesy:

“H Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) σχεδιάζει την ιστορική αποστολή του διαστημικού σκάφους Solar Probe Plus, το οποίο για πρώτη φορά θα εισέλθει στο εσωτερικό της ατμόσφαιρας του Ήλιου. Κανένα άλλο ανθρώπινο κατασκεύασμα δεν έχει φτάσει ποτέ στο σημείο να «αγγίξει» το άστρο μας.

Η διαστημοσυσκευή αναμένεται να εκτοξευθεί το καλοκαίρι του 2018 (μεταξύ 31 Ιουλίου-19 Αυγούστου) και, αν όλα πάνε καλά, η αποστολή προβλέπεται να διαρκέσει περίπου επτά χρόνια. Περισσότερες λεπτομέρειες θα δώσει η NASA σε συνέντευξη την ερχόμενη εβδομάδα.

Το Solar Probe Plus θα τεθεί σε «καυτή» τροχιά σε απόσταση σχεδόν έξι εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την επιφάνεια του Ήλιου. Για να το πετύχει αυτό, θα χρειαστεί προηγουμένως να κάνει επτά βοηθητικά περάσματα κοντά από την Αφροδίτη στη διάρκεια έξι ετών, προκειμένου σταδιακά να συρρικνώσει την τροχιά του γύρω από τον Ήλιο.

Τελικά, κινούμενο με 720.000 χιλιόμετρα την ώρα, το Solar Probe Plus θα πλησιάσει περίπου επτά φορές πιο κοντά στον Ήλιο από ό,τι ο τωρινός κάτοχος του ρεκόρ, το σκάφος Helios. Θα αντιμετωπίσει θερμοκρασίες γύρω στους 1.400 βαθμούς Κελσίου και ακτινοβολίες που κανένα άλλο σκάφος δεν έχει ποτέ συναντήσει.

Το σκάφος θα μελετήσει την εξώτερη ατμόσφαιρα του Ήλιου (γνωστή επίσης ως ηλιακό στέμμα ή κορώνα) και τον ηλιακό «άνεμο» των υψηλής ενέργειας σωματιδίων, κάνοντας ζωτικές παρατηρήσεις που αναμένεται να δώσουν «από πρώτο χέρι» απαντήσεις σε ερωτήματα δεκαετιών σχετικά με τη λειτουργία των άστρων.

Μεταξύ άλλων, τα στοιχεία αυτά θα βελτιώσουν τις προβλέψεις για τις απότομες και δυνητικά επικίνδυνες μεταβολές του διαστημικού καιρού, οι οποίες μπορεί να έχουν επιπτώσεις στους δορυφόρους, στους αστροναύτες και στα ηλεκτρικά δίκτυα της Γης. Χωρίς έγκαιρη προειδοποίηση, οι επιστήμονες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η ανθρωπότητα μπορεί κάποια στιγμή να βρεθεί προ δυσάρεστης εκπλήξεως.

Συνολικά, το σκάφος αναμένεται να συμπληρώσει 24 περιφορές γύρω από το μητρικό άστρο του ηλιακού μας συστήματος, που η κάθε μία θα διαρκέσει 88 μέρες.

Ο Ήλιος είναι μια καυτή σφαίρα λαμπερών αερίων υδρογόνου και ήλιου, που χαρίζει ενέργεια και ζωή στη Γη. Αν και μοναδικός για μας, δισεκατομμύρια παρόμοια άστρα υπάρχουν διάσπαρτα στο γαλαξία μας. Η μέση διάμετρος του Ήλιου είναι περίπου 109 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης και η περιστροφή του διαρκεί περίπου 27 μέρες στον ισημερινό του. Η θερμοκρασία στην επιφάνειά του εκτιμάται σε 5.540 βαθμούς Κελσίου, ενώ στον πυρήνα του σε 15 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου.

http://www.scoop.it/t/physicists-and-physics/p/4079507307/2017/05/28/nasa

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αποκαλύψεις από τη NASA για το σκάφος που θα «αγγίξει» τον Ήλιο. :cheesy:

«Φως» στην αποστολή Solar Probe Plus, στο πλαίσιο της οποίας το ομώνυμο σκάφος θα «αγγίξει» τον Ήλιο, αναμένεται να ρίξει αύριο η NASA, στη συνέντευξη Τύπου που έχει προγραμματίσει. Έτσι, θα γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για το σκάφος που θα προσεγγίσει την καυτή εξωτερικού ατμόσφαιρα του άστρου του ηλιακού μας συστήματος.

Η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο το σχέδιό της, για ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο που θα φτάσει σε απόσταση μόλις 6,5 εκατ. χιλιομέτρων από την επιφάνεια του Ήλιου. Έκτοτε, δεν έχει γνωστοποιήσει κανένα άλλο στοιχείο για την απόπειρά της να λύσει τα “μυστήρια” του ηλιακού ανέμου, όπως και του μηχανισμού που βρίσκεται πίσω από τς εκρήξεις στο ηλιακό στέμμα.

Οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση πως το Solar Probe Plus θα εκτοξευθεί το 2018, φθάνοντας στον προορισμό του σε 7 χρόνια, αφού πρώτα διανύσει μία απόσταση περίπου 6 εκατ. χιλιομέτρων. Με τη μελέτη των ηλιακών φαινομένων, οι υπεύθυνοι της αποστολής αισιοδοξούν πως θα βελτιωθούν σημαντικά οι προγνώσεις του “διαστημικού καιρού”, από τον οποίο δεν εξαρτάται μόνο η λειτουργία των διαστημοπλοίων και η υγεία των αστροναυτών, αλλά και τα συστήματα τηλεπικοινωνιών ή τα ηλεκτρικά δίκτυα στη Γη.

Είναι χαρακτηριστικό πως, με βάση μία μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από λίγο καιρό στο επιστημονικό περιοδικό Space Weather, αν επαναληφθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία μία “ηλιακή καταιγίδα” όπως αυτή που συνέβη το 1859, τότε οι οικονομικές απώλειες μόνο για τις ΗΠΑ θα αγγίξουν ημερησίως τα 41,5 δισ. δολάρια.

Για να μπορεί να επιβιώσει στις ακραίες θερμοκρασίες της ηλιακής ατμόσφαιρας, οι οποίες αγγίζουν τους 1.350 βαθμούς Κελσίου, το σκάφος θα είναι εξοπλισμένο με μία πυρίμαχη “ασπίδα”. Πρόκειται για το πρώτο σκάφος που θα βρεθεί σε ένα περιβάλλον με τόσο υψηλή θερμοκρασία και ακτινοβολία. Επίσης, αναμένεται να διαθέτει μία μεγάλη ποικιλία από όργανα, όπως μαγνητόμετρα, τα οποία θα το βοηθήσουν να μελετήσει τον Ήλιο.

Στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης, θα πάρουν μέρος ο Τόμας Ζαρμπέρχεν, αναπληρωτής διευθυντής του Διευθυντηρίου Επιστημονικών Αποστολών της NASA, και ο Νίκολα Φοξ, επικεφαλής του επιστημονικού επιτελείου της αποστολής.

Ανάμεσα στις ηλιακές δομές που κρύβουν “μυστήρια” για τους επιστήμονες, και είναι σχεδόν βέβαιο πως θα μπουν στο στόχαστρο του Solar Probe Plus, ξεχωρίζει το στέμμα, δηλαδή το εξωτερικό στρώμα από πλάσμα που περιβάλλει τον αστέρα. Έτσι, οι επιστήμονες θέλουν να διαλευκάνουν τον λόγο για τη διαφορά της θερμικής ενέργειας ανάμεσα στη φωτόσφαιρα (την ηλιακή επιφάνεια) και το στέμμα, όπου οι θερμοκρασίες αγγίζουν τους 5.500 και τους 2 εκατ. βαθμούς Κελσίου, αντίστοιχα. Ένα αναπάντεχο φαινόμενο, αφού κανονικά οι πιο μακρινές περιοχές του αστέρα θα έπρεπε να είναι και ψυχρότερες.

Επίσης, αναμένεται να μελετήσει τις σκοτεινές περιοχές στο στέμμα (γνωστές ως “τρύπες του στέμματος”), αναζητώντας με ποιον τρόπο δημιουργούνται από τους ηλιακούς ανέμους και τη ροή μαγνητικής ενέργειας.

http://www.naftemporiki.gr/story/1241029/apokalupseis-apo-ti-nasa-gia-to-skafos-pou-tha-aggiksei-ton-ilio

solar-probe-plus.jpg.c5ac197a5e7656328a45f2d2b0a4984e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αποστολή της NASA τιμά τον πατέρα του ηλιακού ανέμου. :cheesy:

Η ιστορική αποστολή που θα εκτοξευτεί το 2018 για να εισέλθει στην καυτή ατμόσφαιρα του Ήλιου βαφτίζεται προς τιμήν του αμερικανού αστροφυσικού Γιουτζίν Πάρκερ που διατύπωσε τη θεωρία του ηλιακού ανέμου, ανακοίνωσε η NASA.

Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που η υπηρεσία δίνει σε αποστολή το όνομα προσώπου που παραμένει εν ζωή -ο Πάρκερ, σήμερα επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, θα γιορτάσει τα 90ά του γενέθλια στις 10 Ιουνίου.

Το Parker Solar Probe θα πλησιάσει την επιφάνεια του Ήλιου σε απόσταση μόλις 6,4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, πιο κοντά από οποιαδήποτε προηγούμενη αποστολή. Μια θερμική ασπίδα από σύνθετα υλικά άνθρακα θα το προστατεύει από θερμοκρασίες μέχρι 1,400 βαθμούς Κελσίου, ικανές να λιώσουν ακόμα και τα πιο γερά μέταλλα.

Ένας από τους στόχους της αποστολής είναι να μελετήσει τον ηλιακό άνεμο, ένα συνεχές ρεύμα σωματιδίων -κυρίως πρωτονίων και ηλεκτρονίων- που εκπέμπονται από τον Ήλιο και λούζουν ολόκληρο το Ηλιακό Σύστημα.

Το 1958, ο Γιουτζίν Πάρκερ, τότε καθηγητής στο Ινστιτούτο Ενρίκο Φέρμι στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, δημοσίευσε μελέτη στο Astrophysical Journal προτείνοντας την ιδέα ότι μεγάλες ποσότητες ύλης και μαγνητικής ενέργειας διαρρέουν συνεχώς από το μητρικό μας άστρο -μια ροή την οποία ονόμασε ηλιακό άνεμο.

Ο Πάρκερ είχε προσπαθήσει επίσης να λύσει ένα μεγάλο μυστήριο της αστροφυσικής, την παρατήρηση ότι η ατμόσφαιρα του Ήλιου, γνωστή ως στέμμα, είναι παραδόξως εκατομμύρια βαθμούς θερμότερη από την ίδια της ηλιακής επιφάνειας.

Έξι δεκαετίες μετά, η αποστολή Parker Solar Probe, κόστους 1,5 δισ. δολαρίων, θα μπορούσε να λύσει το μεγάλο μυστήριο.

Θα μπορούσε επίσης να προσφέρει στοιχεία για τις γεωμαγνητικές καταιγίδες που ξεσπούν όταν η Γη δέχεται σωματίδια από ηλιακές εκρήξεις.

Το σκάφος προγραμματίζεται να εκτοξευτεί στη διάρκεια χρονικού παράθυρου 20 ημερών που ανοίγει στις 21 Ιουλίου 2018.

Το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη διαχείριση του σκάφους έχει αναλάβει το περίφημο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής (APL) του Πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς» στο Μέριλαντ.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500147163

07D910ED82283690C3233B2C498784F4.jpg.aba2214ba806fc5158ae613f713520df.jpg

Prof__Eugene_Parker_from_University_of_Chicago.thumb.jpg.df03600cb20b68dbdbbff10a65ed48b0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Νέμεσις: ο δίδυμος αδελφός του Ήλιου. :cheesy:

Σχεδόν σίγουρα ο Ήλιος μας είχε ένα δίδυμο αδελφό, όταν γεννήθηκε πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτή είναι η νέα εκτίμηση Αμερικανών επιστημόνων, σύμφωνα με τους οποίους πιθανότατα κάθε άστρο σαν τον Ήλιο στο σύμπαν δεν γεννιέται μόνο του, αλλά σε ζευγάρι με κάποιο άλλο.

Στον βαθμό που αυτό είναι σωστό, ενισχύεται η θεωρία ότι ο Ήλιος μας είχε κάποτε ένα σύντροφο, ένα άστρο που έχει ονομασθεί «Νέμεσις», αλλά ποτέ δεν βρέθηκε. Ορισμένοι έχουν υποθέσει -χωρίς να έχει αποδειχθεί- ότι το άστρο αυτό πριν από 65 εκατ. χρόνια επηρέασε βαρυτικά έναν αστεροειδή και τον έστειλε να πέσει πάνω στη Γη, εξαφανίζοντας τους δεινόσαυρους.

«Λέμε ότι ναι, πιθανότατα κάποτε, πριν από πολύ καιρό, υπήρξε μία Νέμεσις» δήλωσε ο αστρονόμος και φυσικός Στίβεν Στάλερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, ο οποίος έκανε τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό αστρονομικό περιοδικό «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society«, μαζί με τη ραδιοαστρονόμο Σάρα Σανταβόϊ του Αστροφυσικού Παρατηρητηρίου Σμιθσόνιαν του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

https://arxiv.org/pdf/1705.00049.pdf

Πολλά άστρα έχουν δύο ή και τρεις συντρόφους, όπως ο κοντινότερος αστρικός μας γείτονας, ο ‘Αλφα του Κενταύρου, που αποτελείται από τρία άστρα, με πιο κοντινό στη Γη τον Εγγύτατο.

Οι ερευνητές, αφού μελέτησαν -με την αμερικανική συστοιχία ραδιοτηλεσκοπίων Very Large Array στο Νέο Μεξικό- ένα γιγάντιο μοριακό νέφος γεμάτο με νεογέννητα άστρα στον αστερισμό του Περσέα, το οποίο έχει μήκος 50 ετών φωτός και βρίσκεται σε απόσταση 600 ετών φωτός από τη Γη, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλα τα άστρα σαν τον Ήλιο μας γεννιούνται με παρέα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η απόσταση ανάμεσα στα δίδυμα άστρα μπορεί να ξεπερνά και τις 500 αστρονομικές μονάδες (η μονάδα αυτή είναι η μέση απόσταση Γης-Ήλιου). Ένας τέτοιος δίδυμος εκτιμάται ότι θα βρισκόταν σε απόσταση 17 φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο από ό,τι ο πιο μακρινός πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, ο Ποσειδώνας.

Οι επιστήμονες θεωρούν ως πιο πιθανό σενάριο ότι η Νέμεσις κάποια στιγμή «δραπέτευσε» και ανακατεύθηκε με τα άλλα άστρα του γαλαξία μας, συνεπώς δεν θα τη δούμε στο μέλλον.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όλα τα άστρα γεννιούνται μέσα σε ωοειδή «κουκούλια», που λέγονται «πυκνοί πυρήνες» και υπάρχουν παντού μέσα στα τεράστια ψυχρά νέφη μοριακού υδρογόνου, τα οποία αποτελούν τα «μαιευτήρια» των νέων άστρων. Μέσα από τα οπτικά τηλεσκόπια, αυτά τα νέφη-μαιευτήρια φαίνονται σαν μαύρες τρύπες στον έναστρο ουρανό, επειδή η σκόνη που συνοδεύει τα αέριά τους, μπλοκάρει το φως των άστρων να φθάσει στη Γη. Γι’ αυτό η μελέτη των μοριακών νεφών γίνεται με ραδιοτηλεσκόπια, καθώς τα ραδιοκύματα δεν εμποδίζονται από τη σκόνη.

http://physicsgg.me/2017/06/14/%ce%bd%ce%ad%ce%bc%ce%b5%cf%83%ce%b9%cf%82-%ce%bf-%ce%b4%ce%af%ce%b4%cf%85%ce%bc%ce%bf%cf%82-%ce%b1%ce%b4%ce%b5%ce%bb%cf%86%cf%8c%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ae%ce%bb%ce%b9%ce%bf%cf%85/

sun2.thumb.jpg.f8d3347b2c30cdb7fc54090619398dea.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

:D Είναι πολύ δύσκολο να υπάρχει ένας συνοδός του ηλίου και να μην τον έχουμε ανακαλύψει. Μιλάμε φυσικά για νάνο, ίσως και καφέ νάνο (πολύ αμυδρό). Και είναι σχεδόν απίθανο να μην τον δει το Gaia. Όσο ο ήλιος σε νεαρή ηλικία ανήκε σε ανοιχτό σμήνος είναι πιθανό να είχε έναν τέτοιον γείτονα. Στην διάρκεια του χρόνου όλο και κάποιο αστέρι (όπως τώρα ο proxima centauri) θα τον πλησιάσει σε απόσταση λίγων ετών φωτός. Οι ερευνητές ψάχνουν για αστέρι με όμοια χημική σύσταση με αυτή του ηλίου, μήπως έχουν κοινή προέλευση. Μετά από 4,5 δις έτη τα μεγάλα αδέλφια του ηλίου, αν υπήρχαν αρχικά, δεν ζούν πιά. Μετά από καμιά δεκαριά περιφορές που έκανε μέχρι σήμερα ο ήλιος γύρω από το κέντρο του Γαλαξία η γειτονιά του ηλίου έχει ανακατευτεί κατά πολύ, με αποτέλεσμα να βρίσκουμε ότι τα αστέρια της είναι τυχαία χωρίς σχέση μεταξύ τους (τυχαία αστέρια πεδίου).
Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης