Jump to content

Φωτογράφηση Δια - βοήθεια με fire capture


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χτες ήταν μια πολύ καλή βραδιά στη δυτική Ελλάδα και αποφάσισα να προσπαθήσω για πρώτη φορά να φωτογραφήσω τον Δια. Δεν τα κατάφερα και θα ήθελα την βοήθεια σας.

 

Εξοπλισμός

Skywatcher 200 pds

Skywatcher NEQ6

ZWO ASI120 mono

Barlow 2.5 X - powermate 5X

Λογισμικό: FireCapture

 

Το πρώτο πρόβλημα ήταν να βάλω τον Δια στο πεδίο της κάμερας χωρίς Barlow- powermate!. Αν και χρησιμοποιούσα red dot finder μου έπαιρνε πολύ χρόνο να βάλω τον Δια στο κάδρο. Και έρχομαι στο δεύτερο και μεγαλύτερο πρόβλημα. Με τα default settings στο Firecapture το live preview ήταν υπερβολικά αργό με αποτέλεσμα να μην μπορώ να εστιάσω ούτε να δω την ανταπόκριση του τηλεσκοπίου στο χειριστήριο. Όταν βέβαια γύρισα το τηλεσκόπιο στην Σελήνη η ανταπόκριση του live preview ήταν άμεση. Κάνω κάτι λαθος? σήμερα ίσως έχω δεύτερη ευκαιρία.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για το πρώτο σου πρόβλημα, της εύρεσης του πλανήτη, είναι όντως κάτι που μπορεί να μας ταλαιπωρήσει. Να μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις:

 

-Να έχεις ευθυγραμμίσει το όποιο σκόπευτρο έχεις με την καλύτερη δυνατή ακρίβεια μέσω της εικόνας που βλέπεις από την κάμερα (και όχι οπτικά από προσοφθάλμιο). Όταν δηλαδή βρεις τον πλανήτη κάνε νέα ακριβή ευθυγράμμιση.

 

-Να βάλεις μεγάλο gain ώστε αν κάποιο αντικείμενο πάει να μπει στο πεδίο, να φωτίσει στην άκρη του πεδίου καθώς σκανάρεις και να το αντιληφθείς.

 

-Να ψάχνεις με μικρή ταχύτητα στο τηλεχειριστήριο.

 

Όσον αφορά την έκθεση, πιθανώς να ήταν πολύ μεγάλη η έκθεση οπότε λογικό είναι να μοιάζει ότι κολλάει ενώ στην ουσία απλά έκανε μεγάλες εκθέσεις. Για αρχή γύρνα την έκθεση χαμηλά (π.χ. 20ms) και ανέβασε αρκετά gain. Θα δεις ότι όλα πάνε καλά από άποψη απόκρισης αλλά δε θα είναι οι ιδανικές ρυθμίσεις απαραίτητα. Μετά ακολουθεί η μεγάλη πρόκληση των ρυθμίσεων που είναι να βρεις την ιδανική σχέση έκθεσης/gain. Κατεβάζοντας έκθεση αντιμετωπίζεις το seeing και παίρνεις πιο πολλά καρέ αλλά χάνεις σε φωτεινότητα/πραγματικό σήμα. Με το gain κερδίζεις σε φωτεινότητα αλλά ανεβάζεις το θόρυβο.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης