Jump to content

NEXSTAR 8SE


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πολλές φορές πρέπει να χάσουμε κάτι για να το εκτιμήσουμε... (ισχύει γενικώς).

Από τότε που αποχωρίστηκα το Nexstar 8i δεν υπήρξε στιγμή να μη νοσταλγήσω τον εξαιρετικό βαθμό απόδοσης/ευκολίας αυτού του τηλεσκοπίου. Πρόσφατα μπήκα στη διαδικασία επανάκτησης αυτού του «χαμένου φίλου» μέσω αγοράς ενός μεταχειρισμένου NEXSTAR 8se... Αρχικώς αποκλείστηκε η ολοκληρωμένη αγορά του τηλεσκοπίου από Αμερική, γιατί τα 2 ογκώδη κιβώτια (βάση/σωλήνας) + (τρίποδας) είχαν κόστος μεταφοράς > 220$ και υψηλό βαθμό κίνδυνου «σκαλώματος» και επιβολής δασμών κατά την εισαγωγή στη χώρα.

Τελικά η βάση Nexstar 6SE - 8SE με το τριποδάκι, αγοράστηκε μεταχειρισμένη από Αγγλία, και ο πορτοκαλί σωλήνας “C8 XLT” με 1,25’’ visual back και διαγώνιο 1,25’’(χωρις όμως τον εργοστασιακό RDF ερευνητή) αγοράστηκε από Αμερική λόγω των εκεί χαμηλών τιμών των μεταχειρισμένων ΟΤΑ’S.

Η βάση με τον τρίποδα έφτασε «οδικώς» σε 7 ήμερες με κόστος γύρω 60 λίρες Αγγλίας (2 κιβώτια).

Ο σωλήνας λόγω περιορισμένου όγκου και βάρους ήρθε σε 4 εργάσιμες ημέρες με κόστος μεταφοράς γύρω στα 75$.

 

 

kostakis_nexstar8se01.jpg

 

 

Και τα δυο πακέτα έφτασαν προσεκτικά συσκευασμένα και σε κατάσταση άριστη όπως ισχυρίζονταν οι κάτοχοί τους .

Γενικώς οι κουτόφραγκοι έχουν άλλη κουλτούρα... μπορεί η λέξη «φιλότιμο» να είναι ελληνική, η λέξη όμως υπευθυνότητα και συνέπεια είναι σίγουρα κουτοφραγκική.

Πονεμένη ιστορία... τέλος πάντων.

Ακολούθησε εγκατάσταση του σωλήνα στη βάση όπου παρατήρησα ότι:

Η εν λόγω βάση εξυπηρετεί τον 6ιντσο και τον 8ιντσο σωλήνα μεν, αλλά η καμπυλωτή υποδοχή που περιβάλλει το dovetail clamp της βάσεως, έχει την καμπυλότητα του 6ιντσου σωλήνα, με αποτέλεσμα ο 8ιντσος σωλήνας να «βρίσκει» κατά την εγκατάσταση, στην περιφέρεια της καμπυλωτής υποδοχής της βάσης , με κίνδυνο γδαρσίματος στο φινίρισμα του σωλήνα.

Το πρόβλημα λύθηκε με την προσθήκη «αποστάτη» (πλάκα μήκος 12 εκ, πλάτους 4,4 εκ και πάχους 4 χιλ.) μεταξύ του dovetail του σωλήνα και του clamp της βάσης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία απόστασης 1,5 χιλ μεταξύ σωλήνα και καμπύλης υποδοχής εφ όσον ο σωλήνας έχει στερεωθεί σωστά.

Πιστεύω πως αυτός ο αποστάτης θα έπρεπε να υπάρχει και να παρέχεται οπωσδήποτε,

σε περιπτώσεις εγκατάστασης 8ιντσου σωλήνα. Ενδοιασμοί για μείωση δύναμης συγκράτησης δεν υφίστανται, ούτε φαινόμενα ελαστικότητας λόγω αύξησης απόστασης κέντρου βάρους σωλήνα με έδρανο.

 

kostakis_nexstar8se02.jpg

 

Το επόμενο πρόβλημα που έπρεπε να λυθεί ήταν η απουσία ερευνητού. Ένα –δυο τηλέφωνα σε φίλους «αστροπαλιατζηδες» και ένας RDF ήταν διαθέσιμος (ευγενική χορηγία του Βασίλη Μ) αλλά χωρίς τη βάση (παπουτσάκι) που εφαρμόζεται στο σωλήνα.

Η ανυπομονησία οδήγησε στην ιδιοκατασκευή... λαμάκια, μέγγενες, τρυπάνια, κόλλες, λάστιχα, βιδολόγοι, βαφές.... και σε λίγη ώρα είχα μια έτοιμη προσωρινή λύση (ουδέν μονιμότερον...) .... στο μεταξύ ένας άλλος «αστροπαλιατζης» μου πρόσφερε μια βάση, οπότε λύθηκε το πρόβλημα (στη φωτό η προσωρινή πατέντα).

 

kostakis_nexstar8se03.jpg

 

Το πρώτο βράδυ έγινε η δοκιμή (με τροφοδοσία απο μπαταρίες) ως εξής:

Στήθηκε ο τρίποδας ΤΕΛΕΙΩΣ στην τύχη και δοκιμάστηκε αρχικά η μέθοδος “sky align” ( η οποία δεν απαιτεί ... τίποτα, παρά μόνον τη στόχευση τριών τυχαίων άστρων/πλανητών, οπουδήποτε στον ουρανό) με άκρως απογοητευτικά αποτελέσματα. Η βάση «δεν ήταν πουθενά», και δεν μπορούσα να φανταστώ τι μπορεί να πηγαίνει στραβά... Κάθε φορά που τελείωνα τη διαδικασία και έδινα την πρώτη εντολή για “go-to”, η βάση ήταν σαν μεθυσμένη... πήγαινε όπου ήθελε, χωρίς σταθερή ταχύτητα και σταματούσε μετά από πολλή ώρα σε άσχετες περιοχές του ουρανού. Το ίδιο φαινόμενο είχα και με τη χρήση της μεθόδου “auto two star”...

Η λύση ήταν τελικά η τοποθέτηση καινούριων μπαταριών, και αργότερα η τροφοδότηση της βάσης με ρεύμα από το δίκτυο μέσω μετασχηματιστή. Μετά την αποκατάσταση της υγείας της βάσης, βγήκε στην επιφάνεια ένα άλλο θεματάκι που είχε να κάνει με την ακρίβεια στα “go-to”.... η οποία τελικά επιτυγχάνεται μόνο μετά από προσεκτική ανάπτυξη του τρίποδου με αλφάδι κτλ.

Έκτοτε η διαδικασία της ευθυγράμμισης , (ανεξαρτήτως μεθόδου) εξελίχτηκε ομαλά και εύκολα, ενώ η διαγωγή της βάσης ήταν ικανοποιητική όσον αφορά την ακρίβεια στον εντοπισμό και την παρακολούθηση του στόχου ιδιαιτέρως με χρήση μεθόδου “auto two star”... (δοκιμές με προσοφθάλμιο 20μμ).

Ο σωλήνας (γνωστός και δημοφιλής) ήταν επίσης ευχάριστη έκπληξη όχι μόνο λόγω της άριστης κατάστασής του, αλλά και λόγω της απόδοσής του.

Στις ελάχιστες στιγμές με σχετικά καλά «παράθυρα» στον ουρανό, διαπιστώθηκε η πολύ καλή (εξαιρετική) απόδοση του σωλήνα σε Δια, Μ13, Albireo με (nagler 7 και 9 και radian 5).

Η πρώτη δοκιμή στον Δια έδειξε ό,τι θα περίμενε κάποιος από ένα καλοευθυγραμμισμένο τηλεσκόπιο , ενώ σε σμήνη απέδωσε το ίδιο καλά, με άριστη (για καταδιοπτρικό) απόδοση άστρων, και ποιότητα πεδίου επίσης (πάντα για καταδιοπτρικό). Στις 285Χ (nagler 7) όπου έγινε και η προσεκτική αξιολόγηση στον Δια, η εικόνα του πλανήτη ήταν λεπτομερέστατη,

και εκτιμώ ότι σε σταθερή νύκτα, οι ωφέλιμες μεγεθύνσεις θα ανέβουν αρκετά.

Ο εστιαστής λιγάκι πιο σφιχτός από ότι συνήθως, αλλά με ελάχιστο (έως καθόλου θα έλεγα) mirror shift.

Δοκιμές στα άκρα (όσο αφορά μέγιστες μεγεθύνσεις συνάρτηση λεπτομερειών ειδώλου και παρατηρήσεις οριακών στόχων κλπ) δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών και φωτορύπανσης.

Σε δύσκολα διπλά άστρα, απλώς μου θύμισε ότι ένα τηλεσκόπιο δεν κάνει τα πάντα.

Μάλιστα οριακά κρατήθηκα να μην ετοιμάσω το 120αρι ED για να τα «σπάσω όλα»......

και τελικά αυτή η συγκράτηση (λόγω οκνηρίας ) είναι και η απόδειξη της επιτυχίας του Nexstar.

«....Που να μπλέκεις με τη Γερμανική .... ζυγίσματα... αντίβαρα... ενώ με το Nexstar......

Ωραίο πράμα!!!!»

Με την πρώτη ευκαιρία θα φύγει για « ουρανούς πολυτελείας» στην Άνδρο.... αμήν!

 

 

Τι μου άρεσε:

 

1. Βάση μινιμαλιστική με μεγάλη ευκολία ασφαλούς μεταφοράς λόγω περιορισμένου όγκου και βάρους

2. Επαρκής ακρίβεια για παρατήρηση

3. Εύκολο μενού που όμως εξακολουθεί να είναι πολύ πίσω από την Meade, η οποία εφαρμόζει αποτελεσματικά έξυπνες ιδέες στο χειριστήριο της (πρακτικό “high precision” ενσωματωμένο βοηθητικό φωτάκι στο χειριστήριο, “spiral search”, “motor train” κλπ κλπ )

4. πάρα πολύ καλά οπτικά

5. απουσία mirror shift

 

Τι δεν μου αρεσε:

 

1. Η λειτουργία με μπαταρίες είναι αστείο... ειδικά το χειμώνα αν κάνεις μερικές βόλτες “ανατολή – δύση», η βάση θα γίνει «σκνίπα» στο μεθύσι... και θα λειτούργει κυριολεκτικά παραπατώντας μέχρι να πάει για ύπνο.

2. Η απουσία πρόβλεψης για να μην φθείρεται το φινίρισμα του (8ιντσου) σωλήνα στην υποδοχή της βάσης (εκτός αν κάτι αγνοώ... δεν ξεσφράγισα εγώ τις κούτες άλλωστε, αλλά και όσο κι αν έψαξα δεν βρήκα κάτι στο διαδίκτυο.)

Ίσως είμαι εγώ ο παράξενος, γιατί στα φόρουμ δε διαπίστωσα παράπονα για το θέμα αυτό.....

3. Τριποδας για κλάματα.... Καχεκτικός μεν, ελαφρύς δε ( είπαμε.... φορητότητα uber alles)

4. Mεγάλο και δύσκολα διαχειρίσιμο backlash (λόγω απλής ζεύξης γραναζιών). Αντίθετα με άλλες κατασκευές, η ανοχή των γραναζιών δεν μικρορυθμίζεται μηχανικά, και όλο το θέμα προβλέπεται να αντιμετωπίζεται (μερικώς) ηλεκτρονικά, γεγονός που πρακτικά καθιστά τη βάση απολύτως ανεπαρκή για αστροφωτογράφηση μεγάλων εκθέσεων (μάλλον η θύρα autoguider είναι διακοσμητική).

Η ρύθμιση anti-backlash λοιπόν αποτελεί απλώς ημίμετρο…. (ειδικά στην στροφή) οπότε τα σενάρια φωτογράφησης ακόμα και με αυτόματη οδήγηση είναι μάλλον ουτοπία.

Η μόνη αστροφωτογραφικη αξιοποίηση που μπορεί να επιτευχτεί (εκτός από πλανητική) ίσως είναι με προσθήκη ισημερινής σφήνας + DSLR , όπου σε σκοτεινούς ουρανούς κάτι μπορεί να αποδώσει σε μικροεκθεσεις 15-20 δευτερόλεπτων έκαστη... (μέχρι εκεί όμως).

5. σφιχτός εστιαστης.... δύσκολα χρηστικός ειδικά σε μεγάλες μεγεθύνσεις. Το πρόβλημα είναι στην συναρμολόγηση μάλλον.... το λάστιχο του χειριστηρίου του εστιαστη στριμώχνεται στην πατούρα της βάσης του.... θα ασχοληθώ κάποια στιγμή και με αυτό...

 

Συμπερασμα:

Ωραίο σετακι για εύκολη και αποτελεσματική παρατήρηση. Σαφώς υποδεέστερο μηχανικά και λειτουργικά από το (πρώην μου) εξαιρετικό 8αρι LX90 (το οποίο όμως είναι πολύ βαρύτερο και ογκωδέστερο, και γι αυτό δεν μου έχει λείψει ιδιαίτερα). Επίσης μου φαίνεται λιγο πιο «μαζική παράγωγη» από το επίσης πρώην μου Nexstar8i. Έχω την εντύπωση ότι το παλαιότερο 8i ήταν πιο ακριβές, με ακόμα λιγότερες απαιτήσεις κατά το στήσιμο, και σίγουρα είχε λιγότερες μηχανικές ανοχές.

Ίσως η Κινεζική γραμμή παράγωγης «χαλάρωσε» λιγάκι τη διαδικασία κατασκευής, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ισχύει για το οπτικό μέρος.

(όλα αυτά όμως είναι προφανές ότι είναι υποκειμενικές κρίσεις και απόψεις)

 

 

(8ιντσες) + (χαμηλό βάρος/όγκος) + (ικανοποιητική ακρίβεια) = ελβετικός σουγιάς

που τα κάνει όλα ... (μάλλον κάνει τα περισσότερα), «σιγανά και ταπεινά».

Αν θα το ξαναγόραζα;;;

Μα.... το ξαναγόρασα!!!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Welcome back.

Καλύτερα με εξωτερική μπαταρία, άσε όμως μέσα και φρέσκιες μπαταρίες ώστε να μην χαθεί η ευθυγράμμιση αν βγει το βύσμα (όχι σπάνιο).

Εσύ που είσαι πρωτομάστορας μπορείς να βάλεις την βάση στον τρίποδα της EQ6, έτσι δεν είναι;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο Κώστα! Καταπληκτική παρουσίαση!

Ακόμα σου χρωσταω αυτή τη βασούλα για τον ερευνητή :oops: - μέχρι την επόμενη συνάντηση ..

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολυ ωραιο και κατατοπιστικο review . Οι προσωπικες σου εμπειριες βοηθουν τους υπολοιπους , σε ευχαριστουμε πολυ .
Γεια χαρα και ευχαριστω για τα ψαρια!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να ρωτήσω αν η βάση του 6SE σηκώνει άνετα τον σωλήνα του 8SE;

Η βάση φαίνεται ακριβώς ίδια. Είναι;

Ουπς τώρα πρόσεξα ότι μιλάς για μία βάση. :oops:Τελικά να ψάξω τον 8ιντσο ενώ έχω τον αμέσως μικρότερο σωλήνα; Αξίζει το ρίσκο;

Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

το Σεπτεμβρη ειχα παει μια βολτα στην Ανδρο, οποτε το τηλεσκοπιακι εμεινε εκει, και ειναι επαρχιωτακι πλεον....(τυχεροοοοο!!!)

Το ειχα προικισει και με εναν νεοαποκτηθεν (μεταχειρισμενο) WO zoom 7,5-22 και το

«πηγα στα βαθια».....

Ενα καλο 8αρι ρομποτικο , που κανει zapping σε ολον τον σκοτεινο ουρανο, ειναι αναμφισβητητα χορταστικη εμπειρια.

Μεταξυ μας ομως, καλος ο WO zoom, αλλα μου ελειψαν τραγικα τα Ναγκλερακια/Ραντιανακια μου....

Σε επομενη βολτα, σιγουρα θα εχω μαζι μου τον 22αρι Τ4 και τον 12αρι Τ4 επισης.

Με αυτους τους δυο, καλυπτομαι σχεδον σε ολους τους στοχους...ουτε barlow δεν θα χρειαστω.

Ισως στο μελλον αγορασω κανα-δυο Panoptic ή καποια αλλα ευρεως πεδιου για να μην εχω κουβαληματα Αθηνα-Ανδρο...θα δω.

(πρεπει oμως να παρω και 2ιντσο διαγωνιο SC)

Κωστα, το τριποδο της EQ6 θα ειναι απολυτη λυση, αλλα δεν σκεπτομαι (μεχρι στιγμης) να το εφαρμωσω γιατι θα αυξησω το βαρος/ογκο.Αντιθετως, σκεπτομαι να καταργησω τελειως το τριποδο, και να φτιαξω καποια ευθυγραμμισμενη μονιμη βαση στο σημειο που παρατηρω , ωστε η διαδικασια στησιματος να υπεραπλουστευτει..(αρχικα σκεπτομουν να την κατασκευασω με σφηναωστε να περνω μερικα καρε με την DSLR , αλλα η διαγωγη της βασης κατα την οδηγηση, με απαλλασει απο τετοιους μπελαδες)

Ηλια η βαση σου για τον ερευνητη θα εγκατασταθει με την πρωτη ευκαιρια, για να απαλλαξω το κομψοτατο 8αρακι απο την λαμαρινάρα που του εχω βαλει...

Οσο αφορα τους σωληνες που φερει η βαση, θεωρω οτι ο 8αρης ειναι το ανω (ασφαλες) οριο.

Απο εκει και περα, δεν μπορω να φανταστω εγκατεστημμενα οδηγητικα τηλεσκοπια οδηγητικες καμερες και ολα τα κλαπατσιμπανα της αστροφωτογραφησης, (ακομα και αν η βαση οδηγουσε σωστα).

Προβλημα επισης θα αποτελουσε (και αποτελει) η περιορισμενη αποσταση μεταξυ βασης και πισω μερους του ΟΤΑ , οταν η υψωση περνει μεγαλες τιμες.Στην περιπτωση αυτη, η θεμελιωδης αρχη της σωστης ζυγισης ισως δεν εχει εφαρμογη, απο τη στιγμη που προτιστως προσπαθουμε να εξασφαλισουμε την μη προσκρουση του διαγωνιου στη βαση (ειδικα σε περιπτωση χρησης 2ιντσου διαγωνιου. Στην περιπτωση αυτη, καλα θα ηταν να επιλεγουμε διαγωνιο με κοντο ανταπτορα sc ωστε να περιορισουμε τον....περιορισμο της ιδανικης ζυγισης ).

Παρ' ολα αυτα κατα τη γνωμη μου παραμενει ενα καλο all around τηλεσκοπιο, και μεσω αυτης της δημοσιευσης, και με τη συμμετοχη και αλλων κατοχων, ελπιζω να αναδειχτουν τα καλα σημεια του, καθως και οι (οποιες) αδυναμιες του.

Επι τη ευκαιρια θα ηθελα να επισημανω οτι πολλα προιοντα διετιθενται στην αγορα με πολλες "κρυφες χάρες" , καθως και με αθεατα προβληματακια....καλα θα ηταν να τα συζηταμε ολα, σε πιο ερασιτεχνικη/πρακτικη/ρεαλιστικη βαση.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για το ζύγισμα μπορείς να εφαρμόσεις το Ron's rail. Θα το έχεις δει στο cloudy nights. Εγώ δεν το έβαλα, αντιθέτως χρησιμοποιώ το WO 2'' που μου πούλησες (δεν στο δίνω πίσω) και μπροστά 1kgr πάνω σε Baader clamp που κινείται στο dovetail. Βέβαια με το 6SE όλα είναι ευκολότερα και έχεις περιθώριο για άλλα 2kgr μαραφέτια. Μια αυτοκόλλητη βάση Riggel είναι καλή ιδέα για να μην κάνεις χειρουργικές επεμβάσεις. Δουλεύει άψογα για ευθυγράμμιση και επιτρέπει και λίγο Starhopping.

Μετά τους Τ4 στο C6 πάντως τίποτε δεν με ικανοποιεί στον ίδιο βαθμό, εκτός από τον ES100. Δεν είναι τίποτε να κουβαλήσεις ένα μικρό βαλιτσάκι με 2-3 φακούς, θα γλυτώσεις τα έξοδα και θα αποφύγεις τους συμβιβασμούς παρατηρώντας με τα αγαπημένα σου κομμάτια.

 

Off Topic: Που παρατηρείς στην Άνδρο; Έχω ένα οικόπεδο στην Παλαιόπολη, ψηλά στην πλαγιά, βλέπει ΝΔ. Ωραίος ο ουρανός εκεί αλλά αν υπάρχει πρόσβαση στο Πέταλο ή την Βίγλα θα είναι μάλλον καλύτερα. Δεν έχω πάει όμως από τότε που άρχισα να κάνω παρατήρηση. Αξίζει;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

παρατηρω στο νοτιο μερος του νησιου.Στην ουσια το σπιτι μου ειναι (υψομετρικα) 20-30 μετρα χαμηλοτερα απο την κορυφη του βουνου που χωριζει τη νησι στον αξονα Α-Δ.(εκει που βλεπεις Αιγαιο απο τη μια, και νοτιο Ευβοικο απο την αλλη. Εχω πληρη ανατολη, Νοτο απο 10μοιρες και πανω, Δυση απο 15μοιρες και πανω, και Βορρα απο 15 μοιρες και πανω.

στην ουσια θεα 360 μοιρων λιγο πανω απο τον οριζοντα.

Αν δεν βαριεμαι να οδηγησω 3 λεπτα δε, παω στην κορυφη που εχω 360 μοιρες φουλ....

(αλλα βαριεμαι και βγαινω στο αστρο-ταρατσακι).

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 έτος αργότερα...

Επαναληπτικη δοκιμη με ικανοποιητικα αποτελεσματα κατα τις Πασχαλινες διακοπες:

Συνοπτικα:

1. Στησιμο τριποδου χωρις αλφαδι σε επιπεδο ταρατσακι

2. Εισαγωγη ακριβους χρονου (τοποθεσια στο περιπου)

3. Επιλογη "auto align" με επιλογη 2 αστρων και ενος πλανητη με γωνιακη διαφορα 120 μοιρες περιπου κατα το αζιμουθιο, και σε ιδιο περιπου υψος (+20 απο οριζοντα).

4. Ολοι οι στοχοι ηταν μεσα στο πεδιο του nagler 22 , και μαλιστα σε σταθερη αποκλινουσα θεση ως προς το απολυτο κεντρο του πεδιου, φαινομενο που καταδεικνυει θεμα ρυθμισης backlash...

Θα ασχοληθω με το θεμα πολυ προσεκτικα, και θα αναφερω σχετικες εξελιξεις.

Οι καλες εντυπωσεις λοιπον εξακολουθουν να υφιστανται οσο αφορα την αποδοση του τηλεσκοπιου, αλλα δεν κρυβω τον προβληματισμο μου για την αδυναμια φωτογραφησης μεγαλων εκθεσεων...

(και προφανως δεν αναφερομαι σε πολυωρες εκθεσεις με ccd καμερες.....αναφερομαι σε εκθεσεις 1-2 λεπτων με DSLR ικανες να "γραψουν" ωραιοτατες λεπτομεριες σε καταλληλο ουρανο)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να κάνω και εγω μιά ερωτηση μια και είμαι κάτοχος ενος 8SE.

Το τηλεσκόπιο μου δεν κάνει σωστό tracking με πλανητική ευθυγράμιση. Εχει αντιμετωπίσει κάποιος παρόμοιο πρόβλημα? Αν ναι πως αντιμετωπίζεται?

Μιχάλης - CptFurz

www.michael-stephanou.com

Lunt LS100THA DS PT

Skylight 100 / f15

Meade Lightbridge 12” HiLux

Celestron Nexstar 8SE

IN ED 70/420

Mod PST102/1000, CaK module

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εννοείς επιλογή Solar?

Δεν θεωρείται ακριβής. Προτιμητέες με 3 και 2 άστρα. Υπάρχει μόνο για την ηλιακή παρατήρηση. Το βράδυ καλό είναι να αποφεύγονται οι πλανήτες.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κώστα εννοώ alignment με πλανήτη. Η οθόνη μου δείχνει alignment successful και μετα όταν του δίνω το ρύθμιζω να κάνει tracking σε lunar η solar rate το tracking δεν ειναι σωστο.

Ξέρω ότι ειναι προτιμότερο το a alignment με 2-3 αστέρια αλλα στο λυκοφως αυτό δεν ειναι πάντα εφικτό.

Αναρωτιέμαι αν φταίει το firmware η κάτι άλλο.

Μιχάλης - CptFurz

www.michael-stephanou.com

Lunt LS100THA DS PT

Skylight 100 / f15

Meade Lightbridge 12” HiLux

Celestron Nexstar 8SE

IN ED 70/420

Mod PST102/1000, CaK module

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ποια έκδοση έχεις στο χειριστήριο και στα μοτέρ?

ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!!!!!!!](*,)

«Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ...» Άλμπερτ Αϊνστάιν. :-$

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μου δίνει το παρακάτω version:

HC: NXS 4.12

MC: 5.12.5.12

Μιχάλης - CptFurz

www.michael-stephanou.com

Lunt LS100THA DS PT

Skylight 100 / f15

Meade Lightbridge 12” HiLux

Celestron Nexstar 8SE

IN ED 70/420

Mod PST102/1000, CaK module

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μου δίνει το παρακάτω version:

HC: NXS 4.12

MC: 5.12.5.12

 

Καιρός για αναβάθμιση και τον δύο.

Στην επίσημη έκδοση για firmware το HC έχει φτάσει στην έκδοση 4.21 και το MC έχει μια αναβάθμιση σε 5.14.

 

http://www.nexstarsite.com/OddsNEnds/HCFirmwareUpgradeHowToVersion4.htm

http://www.nexstarsite.com/OddsNEnds/MCFirmwareUpgradeHowTo.htm

ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ!!!!!!!](*,)

«Δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το σύμπαν δεν είμαι απόλυτα σίγουρος ...» Άλμπερτ Αϊνστάιν. :-$

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οκ ευχαριστω. Ψαχνω για καλωδιο να προχωρησω (μαλλον θα το φτιαξω).

Μιχάλης - CptFurz

www.michael-stephanou.com

Lunt LS100THA DS PT

Skylight 100 / f15

Meade Lightbridge 12” HiLux

Celestron Nexstar 8SE

IN ED 70/420

Mod PST102/1000, CaK module

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 έτη αργότερα...
Σημερα παρατηρησα πως η ταχυτητα του goto (στο μεγιστο,9), εχει πεσει αισθητα. Παντα με powertank και με πληρη φορτιση.Πατωντας και δυο πληκτρα συγχρονως ωστε να κινηθει διαγωνια, δεν υπακουει, κανωντας μονο μια κινηση. Μιας που ειμαι νεος κατοχος, ειναι θεμα ισχυος τροφοδοσιας ή παιζει κατι με τον ρομποτικο μηχανισμο;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σημερα παρατηρησα πως η ταχυτητα του goto (στο μεγιστο,9), εχει πεσει αισθητα. Παντα με powertank και με πληρη φορτιση.Πατωντας και δυο πληκτρα συγχρονως ωστε να κινηθει διαγωνια, δεν υπακουει, κανωντας μονο μια κινηση. Μιας που ειμαι νεος κατοχος, ειναι θεμα ισχυος τροφοδοσιας ή παιζει κατι με τον ρομποτικο μηχανισμο;

Άκυρο... Δεν εκανε καλη επαφη το καλωδιο, και δουλευε με τις μπαταριες...!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης