Jump to content

Πλούτωνας.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

«Φιλόξενος στη ζωή ο Πλούτωνας» :cheesy:

Ο Μπράιαν Κοξ είναι καθηγητής σωματιδιακής φυσικής στη Σχολή Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και έγινε διεθνώς γνωστός από την παρουσίαση μιας σειράς εκπομπών για το Σύμπαν στο BBC. Ο Κοξ συγκεντρώνει τα τελευταία 24ωρα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του υποστηρίζοντας ότι τα δεδομένα που έστειλε από τον Πλούτωνα το σκάφος New Horizons που επισκέφτηκε τον πλανήτη νάνο τον περασμένο Ιούλιο υποδεικνύουν την ύπαρξη υπόγειων ωκεανών στους οποίους πιθανώς να υπάρχουν κάποιες μορφές ζωής.

«Τα δεδομένα που έστειλε το New Horizons δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχουν ωκεανοί τα νερά των οποίων δεν είναι κρύα αλλά θερμά και άρα να υπάρχουν εκεί ζωντανοί οργανισμοί» δήλωσε σε συνέντευξη τους στους Times ο Κοξ. Το αν ο βρετανός επιστήμονας έχει δίκιο ή όχι θα το μάθουμε το προσεχές διάστημα αφού όπως έγινε γνωστό στα χέρια των επιστημόνων έχει φτάσει μόλις το 5% των δεδομένων που συγκέντρωσε το New Horizons το οποίο στέλνει σε δόσεις τις πληροφορίες που συγκέντρωσε. Ένα νέο πακέτο δεδομένων από το σκάφος αναμένεται να φτάσει στο κέντρο ελέγχου της αποστολής την επόμενη εβδομάδα.To New Horizons συνεχίζει το ταξίδι του στη Ζώνη Κάιπερ όπου υπάρχουν αναρίθμητα μικρά και μεγάλα παγωμένα σώματα δύο εκ των οποίων θα επισκεφτεί και θα μελετήσει τα επόμενα χρόνια.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=733688

7162AC2686F04E9174644B17DA98E77E.jpg.af5bd02973c1c65bc964a5efbfb6ee36.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 122
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ολόκληρο το ιστορικό πέρασμα του New Horizons από τον Πλούτωνα. :cheesy:

Ενάμισι μήνα μετά την πρώτη, ιστορική επίσκεψη της ανθρωπότητας στον Πλούτωνα, η NASA παρουσιάζει ένα βίντεο με ό,τι είδε η αποστολή New Horizons περνώντας βιαστικά δίπλα από τον πλανήτη νάνο.

Στις 14 Ιουλίου, το New Horizons πλησίασε τον Πλούτωνα στην ελάχιστη απόσταση των 12.500 χιλιομέτρων, κινούμενο με ταχύτητα 14 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.

Λόγω της μεγάλης ταχύτητας και της ασθενούς βαρύτητας του Πλούτωνα, η οποία δεν θα μπορούσε να αιχμαλωτίσει το σκάφος σε τροχιά, το New Horizons δεν είχε τρόπο να επιβραδύνει και προσπέρασε τον Πλούτωνα με μεγάλη ταχύτητα.

Τον Οκτώβριο, το κέντρο ελέγχου της αποστολής στο Πανεπιστήμιο «Τζονς Χόπκινς» του Μέριλαντ θα δώσει εντολή στο σκάφος θα ξεκινήσει νέες μανούβρες που θα το φέρουν σε πορεία για έναν νέο προορισμό: ένα ακόμα μέλος της λεγόμενης Ζώνης του Κάιπερ, έναν δακτύλιο από παγωμένα σώματα πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα. Έχοντας χάσει πια τον τίτλο του πλανήτη, ο Πλούτωνας θεωρείται πλέον το μεγαλύτερο σε όγκο σώμα αυτής της γειτονιάς.

Ένα βασικό εύρημα της αποστολής είναι ότι ο Πλούτωνας, του οποίου η επιφάνεια αποτελείται από πάγους αζώτου και μεθανίου στους -240 βαθμούς, διαθέτει πιθανότατα θερμό πυρήνα και παραμένει γεωλογικά ενεργός.

Αν και εντυπωσιακά, τα ευρήματα που έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής η NASA είναι μόνο η αρχή -η μετάδοση των δεδομένων που συλλέχθηκαν κατά τη σύντομη επίσκεψη θα απαιτήσει ούτε λίγο ούτε πολύ 16 μήνες.

Βίντεο.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500022590

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Απίστευτος ο Πλούτωνας! :cheesy:

Επληκτικές νέες φωτογραφίες του Πλούτωνα προσθέτουν νέες σημαντικές πληροφορίες για τον παγωμένο πλανήτη νάνο.

Είναι πλέον δεδομένο ότι ο Πλούτωνας θα συνεχίσει για καιρό να προκαλεί θαυμασμό και να προκαλεί εκπλήξεις στους επιστήμονες και στους φίλους του Διαστήματος. Οι εικόνες και τα δεδομένα που καταφθάνουν από το σκάφος New Horizons που έκανε ένα σύντομο αλλά πολύ ουσιαστικό πέρασμα από το σύστημα του πλανήτη νάνου. Η NASA είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι λόγω της μεγάλης απόστασης από τη Γη στην οποία βρίσκεται το New Horizons αλλά και επειδή τα σήματα που στέλνει με δεδομένα περιέχουν μικρή ποσότητα δεδομένων το σύνολο όσων κατέγραψε το σκάφος από τον Πλούτωνα και τα φεγγάρια του θα χρειαστεί περίπου ένα χρόνο για φτάσουν στο κέντρο ελέγχου της αποστολής.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι κάθε Παρασκευή θα δημοσιεύει νέες εικόνες και δεδομένα που στέλνει το σκάφος.

Η έναρξη αυτής της διαδικασίας είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Η NASA δημοσίευσε μια σειρά από πραγματικά εκπληκτικές εικόνες του Πλούτωνα, εικόνες που μέχρι πριν από λίγο καιρό κανεις, ούτε καν οι επιστήμονες, δεν περίμεναν ότι θα δούμε πότε από τον απομακρυσμένο παγωμένο κόσμο. Σε αυτές τις εικόνες διακρίνονται σε κοντινή απόσταση και σε υψηλή ανάλυση πολλά χαρακτηριστικά της επιφάνειας του Πλούτωνα. Τα μέλη της αποστολής που μελέτησαν τις εικόνες αναφέρουν ότι αποκαλύπτονται νέες γεωλογικές δομές και νέα φαινόμενα στον Πλούτωνα που δείχνουν ότι είναι πολύ πιο σύνθετος κόσμος από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Οπως είναι ευνόητο τόσο οι επιστήμονες εντός αλλά και οι περισσότεροι φίλοι του Διαστήματος θα περιμένουν ανυπόμονα πλέον το εβδομαδιαίο ραντεβού που καθιερώνει η NASA με το New Horizons για να δουν τι γίνεται και τι υπάρχει στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος.

Στην ιστοσελίδα της αποστολής

http://www.nasa.gov/mission_pages/newhorizons/main/index.html

μπορείτε να δείτε τις νέες φωτογραφίες του Πλούτωνα.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=736571

FFCB66AFE0F31EF07220CC53FEC50D7A.jpg.3c5489fe87cfaa0ca9383809f2b91021.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βουνά και ομιχλώδεις πεδιάδες στο πρωτόγνωρο τοπίο του Πλούτωνα. :cheesy:

Ένα απρόσμενα «γήινο» πρόσωπο του Πλούτωνα αποκαλύπτουν οι τελευταίες φωτογραφίες που έστειλε στη Γη το σκάφος New Horizons. Οι εικόνες δείχνουν με λεπτομέρειες τις εντυπωσιακές παγωμένες οροσειρές ύψους 3,5 χιλιομέτρων του Πλούτωνα, μεγάλες πεδιάδες σκεπασμένες από χαμηλή ομίχλη, θεαματικά ηλιοβασιλέματα και εκτεταμένους «εξωτικούς» παγετώνες από άζωτο.

«Οι εικόνες σε κάνουν πράγματι να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι εκεί, στον Πλούτωνα, επιθεωρώντας το τοπίο από μόνος σου» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της αποστολής καθηγητής Αλαν Στερν.

Οι νέες εικόνες που δημοσιεύει η NASA στο εβδομαδιαίο ραντεβού αποκαλύψεων του New Horizons που καθιέρωσε η NASA δείχνουν ένα πανόραμα του Πλούτωνα, που καλύπτει μια έκταση ξηράς 1.250 χιλιομέτρων. Οι εικόνες αυτές τραβήχτηκαν από το New Horizons στις 14 Ιουλίου όταν και έφτασε μετά από ταξίδι εννέα ετών στον Πλούτωνα. Μόλις 15 λεπτά μετά την έλευση του στον πλανήτη νάνο το σκάφος άρχισε να καταγράφει εικόνες δύο από τις οποίες είναι αυτές που δημοσιεύει σήμερα η NASA.

Οι επιστήμονες μπορούν πλέον να δουν για πρώτη φορά από πιο κοντά δύο μεγάλες οροσειρές που έλαβαν τις ονομασίες «Νοργκέι» και «Χίλαρι». Οι νέες εικόνες επιτρέπουν στους επιστήμονες μπορούν επίσης να πάρουν μια ιδέα για την αραιή και γεμάτη άζωτο ατμόσφαιρα του Πλούτωνα, στην οποία διακρίνονται αρκετά διαδοχικά στρώματα, τα οποία ξεκινούν από την ομίχλη κοντά στην επιφάνεια και φθάνουν σε ύψος έως 100 χιλιομέτρων.

Οι επιστήμονες της NASΑ δήλωσαν ότι οι πρώτες αναλύσεις της ατμόσφαιρας του Πλούτωνα δείχνουν περιοδικές αλλαγές του καιρού παρόμοιες με αυτές που συμβαίνουν και στη Γη. Αντίθετα όμως με τη Γη, οι πάγοι του Πλούτωνα πιθανότατα αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από άζωτο και άλλα «εξωτικά» υλικά, παρά από νερό.

Πάντως, αν και έχουν άλλη σύνθεση, οι εκτεταμένοι παγετώνες του μακρινού νάνου πλανήτη μοιάζουν εξωτερικά πολύ με αυτούς της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής. Φαίνεται να τροφοδοτούνται συνεχώς από έναν κύκλο αζώτου, ανάλογο του υδρολογικού κύκλου στη Γη. Μόνο που αντί να εξατμίζεται το νερό των ωκεανών, να ανεβαίνει στην ατμόσφαιρα και μετά να επιστρέφει με την μορφή βροχής, η οποία τελικά γίνεται πάγος, στην περίπτωση του Πλούτωνα κάτι παρόμοιο συμβαίνει με το άζωτο. «Ο Πλούτωνας μοιάζει εκπληκτικά με τη Γη σε αυτό και κανείς δεν το είχε προβλέψει» δήλωσε ο Στερν.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500026483

1156618298_Space20Pluto_JPEG-099f9.thumb.jpg.b1df0283635ab6f3668326c0dd291f87.jpg

C268D3E7798858807B2B944B6A253EB8.jpg.20f12cf7a507985cc5c9b92190d92e0b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το γήινο πρόσωπο του Πλούτωνα στις νέες φωτογραφίες της NASA. :cheesy:

Θα ακολουθήσουν και άλλες εντυπωσιακές φωτογραφίες του Πλούτωνα στο μέλλον, καθώς το σκάφος έχει στείλει στη Γη μόνο το 5% των φωτογραφιών που τράβηξε κατά το κοντινότερο πέρασμά του στα μέσα Ιουλίου, όταν έφθασε σε απόσταση έως 12.550 χιλιομέτρων. Η αποστολή όλων των φωτογραφιών θα πάρει περίπου έναν χρόνο.

Το σκάφος «Νέοι Ορίζοντες» απομακρύνεται πλέον από τον Πλούτωνα και έχει «βάλει πλώρη» για ένα ακόμη πιο μακρινό παγωμένο σώμα στη Ζώνη Κούιπερ, στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος. Ως πιθανότερος στόχος θεωρείται το διαστημικό αντικείμενο MU69, που μοιάζει με κομήτη, αλλά ακόμη η NASA δεν έχει πάρει την οριστική απόφασή της.

http://physicsgg.me/2015/09/18/%cf%84%ce%bf-%ce%b3%ce%ae%ce%b9%ce%bd%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%83%cf%89%cf%80%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%bb%ce%bf%cf%8d%cf%84%cf%89%ce%bd%ce%b1/

pluto4.jpg.82ae9684b3886bff64add6dfa809a8d4.jpg

pluto3.jpg.a75ee4c55d8790565629c4d99a2debf2.jpg

pluto-low-haze-9-17-15-updated3.png.2770ab082132bbb68fa7aa568565be40.png

pluto-mountains-plains-9-17-15_2.png.b60f536cab17032a0a9a9d046233a364.png

pluto-wide-9-17-15-final_0.png.93af2fe5fa4e81d9fa45a6df15fec297.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα Τάρταρα του Πλούτωνα! :cheesy:

Πιστή στο ραντεβού της Παρασκευής η NASA δημοσίευσε νέες εικόνες από τον πλανήτη νάνο του ηλιακού μας συστήματος. Πρόκειται για τις υψηλότερης ανάλυσης εικόνες που έχουμε δει από τον Πλούτωνα μέχρι σήμερα. Η πιο εντυπωσιακή εξ αυτών δείχνει με λεπτομέρεια μια περιοχή με παράλληλες ευθυγραμμισμένες οροσειρές οι οποίες ονομάστηκαν Τάρταρα! Τα στελέχη της αποστολής New Horizons αναφέρουν στην ανακοίνωση για τις νέες εικόνες που έδωσαν στη δημοσιότητα ότι τα Τάρταρα μοιάζουν πολύ με… φίδι.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=740625

35381EEF444DE1F16B3BF107635D4062.jpg.c438b3695ce08e4f18c49fc8f6f5f146.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Αποκαλύφθηκε ο μπλε ουρανός του Πλούτωνα. :cheesy:

Δεν υπάρχουν πλέον λόγια για να περιγράψει κάποιος τα όσα αποκαλύπτονται στον Πλούτωνα και τα φεγγάρια του. Ο μέχρι πριν λίγους μήνες μυστηριώδης παγωμένος σκοτεινός κόσμος αποδεικνύεται κάτι περισσότερο από εκπληκτικός. Ένας πραγματικός «κόσμος παγο - θαυμάτων» όπως οι επιστήμονες έσπευσαν αμέσως μετά την έλευση των πρώτων δεδομένων να χαρακτηρίσουν το σύστημα του Πλούτωνα. Μετά τα παγωμένα όρη, τους κινούμενους παγετώνες, τις κοιλάδες, τα γιγάντια φαράγγια, τον πιθανό υπόγειο ωκεανό και τα πολλά, σύνθετα και αναπάντεχα για την περιοχή και τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται το σύστημα του Πλούτωνα γεωατμοσφαιρικά και κοσμικά φαινόμενα έρχεται τώρα μια νέα ίσως η πιο εντυπωσιακή αποκάλυψη.

Ο Πλούτωνας διαθέτει μπλε ουρανό και νερό!

Όπως ανακοίνωσε η NASA οι νέες εικόνες που έφτασαν από το σκάφος New Horizons που εξερεύνησε το καλοκαίρι που μας πέρασε το σύστημα του Πλούτωνα αποκαλύπτουν ότι η ομίχλη που καλύπτει τον πλανήτη νάνο έχει τελικά μπλε απόχρωση!

«Ποιος θα περίμενε έναν μπλε ουρανό; Είναι πανέμορφο!», είπε ο Άλαν Στερν, ο επικεφαλής της διερεύνησης του Πλούτωνα. Το μπλε στις φωτογραφίες δίνει και τα στοιχεία που χρειάζονται οι επιστήμονες για να εξηγήσουν πως αυτό δημιουργείται. «Αυτό το εκθαμβωτικό μπλε φως, μα κάνει να καταλαβαίνουμε την σύσταση της ομίχλης αυτής», αναφέρουν οι επιστήμονες της NASA. Ένας μπλε ουρανός προκύπτει επειδή το φως να σκεδάζει όταν συναντά μόρια ύλης μικρότερα από το μήκος κύματός του. Στη Γη αυτά μόρια είναι πολύ μικρά μόρια αζώτου. Στον Πλούτωνα φαίνεται να είναι λίγο μεγαλύτερα, και ονομάζονται θολίνες», εξηγούν.

Η NASA επίσης ανακοίνωσε ότι έχουν βρεθεί και ορισμένες περιοχές στον Πλούτωνα όπου υπάρχει νερό σε παγωμένη μορφή ενώ μέχρι σήμερα οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει την ύπαρξη μόνο παγωμένου αζώτου και μεθανίου. Ωστόσο όπως είχε αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξη της στο ΒΗΜΑ η Φραν Μπάγκεναλ, καθηγήτρια Αστροφυσικής και Πλανητικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και βασικό μέλος της αποστολής «New Horizons» τα μέλη της αποστολής από την ροή των δεδομένων είχαν αρχίσει να υποπτεύονται ότι είναι πιθανό να εντοπιστεί η παρουσία νερού σε παγωμένη μορφή. «Αυτός ο πλανήτης είναι ζωντανός» ανέφερε ο Αλαν Στερν κατά την ανακοίνωση της ανακάλυψης αφήνοντας έτσι ανοικτό το πεδίο για νέες απρόσμενες αποκαλύψεις για τον Πλούτωνα.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500031491

context_map3-final.jpg.82998db66a982c9e4978aa168f091877.jpg

81CBEFFADE1CA71FDD29526C50B729BE.jpg.1ccd97367398beeb7ce7d48e1c56b0b1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιατί ο Πλούτωνας δεν είναι σαν τους άλλους πλανήτες. :cheesy:

Πάρτε «λίγο» 'Αρη, ανακατέψτε τον με τον δορυφόρο Ιαπετό του Κρόνου, προσθέστε στο μείγμα και μια δόση από τον δορυφόρο Τρίτωνα του Ποσειδώνα και ιδού, έχετε τον Πλούτωνα, ένα ουράνιο σώμα με μια γεωλογία διαφορετική από κάθε άλλο στο ηλιακό μας σύστημα, όπως δείχνουν οι έρευνες ομάδας επιστημόνων στην οποία συμμετέχει και ο Έλληνας, δρ. Σταμάτης Κριμιζής.

Η εικόνα αυτή προκύπτει από την πρώτη δημοσίευση που έκαναν οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον 'Αλαν Στερν, στο κορυφαίο περιοδικό «Science», αναλύοντας τα έως τώρα στοιχεία που έχουν προκύψει από την αποστολή του σκάφους «Νέοι Ορίζοντες» (New Horizons) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Οι επιστήμονες -μεταξύ των οποίων είναι ο Έλληνας ακαδημαϊκός δρ Σταμάτης Κριμιζής, του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς- για πρώτη φορά μέτρησαν με ακρίβεια την ακτίνα του Πλούτωνα που είναι 1.187 χιλιόμετρα (συν/πλην 4 χλμ). H πυκνότητά του είναι 1.860 κιλά ανά κυβικό μέτρο.

Ο μεγαλύτερός δορυφόρος του Χάρων έχει ακτίνα 606 χιλιόμετρα (συν/πλην 3 χλμ.) και πυνότητα 1.702 κιλά ανά κυβικό μέτρο, αλλά έχει τη μισή φωτεινότητα του Πλούτωνα. Ο Χάρων διαθέτει ένα τεράστιο σύστημα φαραγγιών μήκους άνω των 1.000 χιλιομέτρων.

Όσον αφορά τους μικρότερους δορυφόρους, η Νυξ -που διαθέτει έναν περίεργο μεγάλο κόκκινο κρατήρα- έχει διαστάσεις 54 επί 41 επί 36 χιλιόμετρα, η Ύδρα 43 επί 33 χλμ., ενώ ο Κέρβερος και η Στυξ είναι αρκετά μικρότεροι, αλλά τα ακριβή στοιχεία γι' αυτούς δεν έχουν φθάσει ακόμη στη Γη. Όλα τα μικρά φεγγάρια έχουν φωτεινές επιφάνειες και πιθανώς νερό σε μορφή πάγου.

Η πίεση στην επιφάνεια του Πλούτωνα -που ανακαλύφθηκε το 1930 και «υποβιβάσθηκε» από κανονικό σε νάνο πλανήτη το 2006 από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση- είναι μόλις το 1/100.000 της πίεσης στη Γη, παρόλα αυτά είναι μεγαλύτερη από την ατμοσφαιρική πίεση στη Σελήνη ή στον Ερμή.

Η γεμάτη υδρογονάνθρακες αραιή ατμόσφαιρα του Πλούτωνα φθάνει σε ύψος έως 300 χλμ. από την επιφάνειά του.

Πάνω στον Πλούτωνα, μεταξύ άλλων, έχουν εντοπισθεί κινούμενοι παγετώνες από άζωτο, μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα, καθώς επίσης παγωμένα βουνά με ύψος έως τριών χιλιομέτρων, βάραθρα μήκους έως 600 χλμ. και μεγάλες φωτεινές πεδιάδες, με κυριότερες την χωρίς κρατήρες πεδιάδα «Σπούτνικ» και την γεμάτη κρατήρες περιοχή «Κθούλου». Μάλιστα, τα βουνά δεν αποκλείεται στην πραγματικότητα να είναι παγόβουνα, που πλέον σε μια θάλασσα παγωμένου αζώτου.

Ο νάνος πλανήτης -που χρειάζεται 248 γήινα χρόνια για να κάνει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο (το πλουτώνειο έτος)- έχει ενεργή γεωλογική δραστηριότητα, η οποία πιθανώς τροφοδοτείται από την θερμότητα που γεννά η έκλυση ραδιενεργών στοιχείων από τα πετρώματα στο υπέδαφός του. Ίσως γι' αυτό, οι επιφανειακοί πάγοι του φαίνονται πολύ μαλακοί, κάτι μοναδικό στο ηλιακό μας σύστημα.

Το "New Horizons" -που κόστισε 720 εκατ. δολάρια- έφθασε στις 14 Ιουλίου στο κοντινότερο σημείο από τον Πλούτωνα σε απόσταση 13.691 χλμ. Τώρα συνεχίζει το ταξίδι του στις εσχατιές του ηλιακού συστήματος, με κατεύθυνση τη ζώνη Κούιπερ, απέχοντας πλέον απο τη Γη περίπου πέντε δισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Ο νέος στόχος του σκάφους είναι το ουράνιο σώμα 2014MU69, διαμέτρου 48 χιλιομέτρων, και η ημερομηνία προσέγγισής του είναι ο Ιανουάριος 2019.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64270628

newego_LARGE_t_1101_54582313.thumb.jpg.22b9b50a296c427e03d8ff8094e0b337.jpg

2A7E2C46166CCEAA5BEA8F0D27F1E597.jpg.259895d7a4b844eb8457953cfee2da0c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λάκκοι και τάφροι στον Πλούτωνα. :cheesy:

Η NASA έδωσε μια ακόμη εικόνα από τον Πλούτωνα, μια κοντινή φωτογραφία από ένα μυστηριώδες γεωλογικό φαινόμενο στον πλανήτη νάνο. Πρόκειται για εκατοντάδες μεγάλους λάκκους και τάφρους ορισμένες από τις οποίες έχουν διάμετρο εκατοντάδες μέτρα και βάθος δεκάδες μέτρα. Οι λάκκοι και οι τάφροι βρίσκονται σε μια περιοχή που έχει λάβει την ονομασία Sputnik Planum. Το τι προκάλεσε την ύπαρξη αυτών των γεολογικών δομών δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί με τους επιστήμονες να κάνουν μια πρώτη εικασία που αφορά την παρουσία ασταθούς πάγου (στερεού αζώτου) στην επιφάνεια της συγκεκριμένης περιοχής.

Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς αυτός ο ασταθής πάγος εξαχνώνεται αφήνοντας πίσω του λάκκους και τάφρους. «Ο Πλούτωνας είναι παράξενος αλλά με θετικό τρόπο. Οι λάκκοι και ο τρόπος με τον οποίο είναι ευθυγραμμισμένοι μας παρέχουν πληροφορίες για τον τρόπο κίνηση των πάγων και τις γεωατμοσφαιρικές διεργασίες του. Οι επιστήμονες μας προσπαθούν να βρουν εξηγήσεις για το συγκεκριμένο φαινόμενο που εξακολουθεί να είναι μυστηριώδες» αναφέρει ο Χάλ Γουίβερ, στέλεχος της αποστολής New Horizons που εξερεύνησε το σύστημα του Πλούτωνα.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=747364

2BBDE88C1F9379B2276BBBE560047E0B.jpg.6a1f83a771e9051290b6ae571b5d9388.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Που βρίσκεται και που κατευθύνεται το New Horizons; :cheesy:

Το διαστημικό σκάφος New Horizons στις 7 Νοεμβρίου 2015, απέχει από τη Γη 5.143.174.805 χιλιόμετρα και 137.630.042 χλμ από τον Πλούτωνα:Στις 22, 25 και 28 Οκτωβρίου οι τεχνικοί της ΝΑSΑ πραγματοποίησαν τρεις ελιγμούς που διόρθωσαν την πορεία του σκάφους και στις 4 Νοεμβρίου ένας τέταρτος ελιγμός ολοκλήρωσε με επιτυχία την πορεία προς το αντικείμενο 2014 MU69 της Ζώνης Κούιπερ.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του διαστήματος έγινε διόρθωση τροχιάς διαστημικού σκάφους από τόσο μεγάλη απόσταση

Το αντικείμενο 2014 MU69 θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο νέος στόχος εξερεύνησης για το διαστημόπλοιο New Horizons, εφόσον εγκριθεί η επέκταση της αποστολής στις αρχές του 2016. To New Horizons βρίσκεται 1,44 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τον νέο του στόχο και αναμένεται να τον πλησιάσει πιο κοντά από τα 12.500 km που προσέγγισε τον Πλούτωνα στις 14 Ιουλίου 2015.

http://physicsgg.me/2015/11/07/%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b2%cf%81%ce%af%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%85%ce%b8%cf%8d%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-ne/

newhorizons11.thumb.png.e5b6ef03c83c1e42e7ea631a8828f580.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα βουνά στον Πλούτωνα ήταν ηφαίστεια πάγου. :cheesy:

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πιθανά ηφαίστεια που εκτόξευαν πάγο αντί για λάβα στην επιφάνεια του πλανήτη Πλούτωνα, εγείροντας ερωτηματικά για το πώς αυτός ο μικροσκοπικός, απόμακρος κόσμος μπόρεσε να είναι τόσο γεωλογικά ενεργός, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες.

Οι διαπιστώσεις, που δημοσιοποιήθηκαν σε συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Νάσιοναλ Χάρμπορ, στην πολιτεία Μέριλαντ, δίνουν μια πολύ πιο σύνθετη εικόνα για τον Πλούτωνα και τα φεγγάρια του από αυτήν που περίμεναν να δουν οι επιστήμονες.

«Το σύστημα του Πλούτωνα μας έχει δημιουργήσει άκρα αμηχανία,» είπε ο ερευνητής πλανητών Άλαν Στερν του Ινστιτούτου Νοτιοδυτικής Έρευνας στο Μπόλντερ του Κολοράντο, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου μέσω του διαδικτύου. Ο Στερν είναι επικεφαλής της ομάδας στη NASA, του κέντρου διαστημικής έρευνας, η οποία ασχολείται με το διαστημόπλοιο New Horizons, που πέρασε από τον πλανήτη στις 14 Ιουλίου, ένα πρωτοφανές γεγονός στην διαστημική ιστορία. Οι φωτογραφίες και μετρήσεις που έλαβε από το ταξίδι του συνεχίζουν να μεταδίδονται στη Γη.

Μεταξύ των 50 ερευνών που θα παρουσιάσουν στη συνάντησή τους οι επιστήμονες και οι οποίες αφορούν πληροφορίες από το διαστημόπλοιο, υπάρχουν αναπάντεχα στοιχεία για δύο βουνά στον Πλούτωνα, καθένα από τα οποία έχει 161 χιλιόμετρα διάμετρο και αρκετά χιλιόμετρα ύψος.

Οι κορυφές τους παρουσιάζουν κοιλότητες που μοιάζουν με αυτές των ηφαιστείων του Άρη και της Γης.

«Δεν έχει βρεθεί τίποτα παρόμοιο στο εξώτερο ηλιακό σύστημα,» δήλωσε ο Όλιβερ Ουάιτ, επιστήμονας της NASA στο ερευνητικό κέντρο Έιμς στο Μόφετ Φίλντ στην Καλιφόρνια. Αντί να βγάζουν λάβα, τα ηφαίστεια στον Πλούτωνα φαίνεται ότι εκτόξευαν παγωμένο νερό και άλλα, όπως παγωμένο άζωτο, αμμωνία ή μεθάνιο.

Ο Ουάιτ ομολογεί πως η ιδέα ότι υπάρχουν ηφαίστεια στον πλανήτη αυτόν, που απέχει από τον Ήλιο περίπου 30 φορές πιο μακριά από όσο απέχει η Γη από τον Ήλιο, ακούγεται παράλογη, «αλλά είναι το λιγότερο τρελλό πράγμα που μπορούμε να σκεφτούμε» ως ερμηνεία για την ύπαρξη των βουνών αυτών. «‘Ο,τι και νά ΄ναι, είναι πολύ περίεργα,» είπε.

Το New Horizons έστειλε και στοιχεία επίσης για πολλές βαθιές ρωγμές στην επιφάνεια του Πλούτωνα, η μεγαλύτερη από τις οποίες έχει μήκος 322 χιλιομέτρων. Η κορυφή της ρωγμής βρίσκεται υψομετρικά περίπου 4 χιλιόμετρα ψηλότερα από τη βάση της – δηλαδή πάνω από δύο φορές το ύψος των τοιχωμάτων του φαραγγιού Grand Canyon στις ΗΠΑ.

«Το γεγονός ότι βρίσκονται τόσο μεγάλες ρωγμές στο τμήμα αυτό του Πλούτωνα σημαίνει ότι ο φλοιός του πλανήτη πέρασε φάση μεγάλης επέκτασης κάποια στιγμή στην ιστορία του,» είπε ο Ουάιτ.

Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η διάσπαση των φυσικών ραδιενεργών στοιχείων στον πυρήνα του πλανήτη ήταν η πηγή θέρμανσης για τη μεταμόρφωσή του.

http://physicsgg.me/2015/11/10/%cf%84%ce%b1-%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bd%ce%ac-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%80%ce%bb%ce%bf%cf%8d%cf%84%cf%89%ce%bd%ce%b1-%ce%ae%cf%84%ce%b1%ce%bd-%ce%b7%cf%86%ce%b1%ce%af%cf%83%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%b1/

BA0DCBA47888AA1FEE16394E2CA7EA78.jpg.e5c40a11c927e7a5da237f81141c78cb.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Βουνά από πάγο κατρακυλούν σε πεδιάδα από άζωτο. :cheesy:

Σχεδόν πέντε μήνες μετά το ιστορικό πέρασμά του από τον Πλούτωνα, το New Horizons αρχίζει να μεταδίδει εικόνες στη μέγιστη δυνατή ανάλυση -εικόνες που δεν θα ξαναντικρίσει ανθρώπινο μάτι για πολλές δεκαετίες στο μέλλον.

Σε ένα από τα κοντινά πορτρέτα, βουνά από σκληρό πάγο νερού ορθώνονται σε ύψος αρκετών χιλιομέτρων πάνω από μια κάτασπρη πεδιάδα από μαλακό πάγο αμμωνίας -είναι γιγάντια μπλοκ πάγου που κατρακύλησαν στη σημερινή τους θέση, πιστεύουν οι ερευνητές. Σε άλλες εικόνες, αρχαίοι κρατήρες αποκαλύπτουν τα διαδοχικά στρώματα της εξωγήινης επιφάνειας.

Οι εικόνες που δημοσιοποίησε η NASA έχουν ανάλυση γύρω στα 80 μέτρα ανά εικονοστοιχείο και αποκαλύπτουν χαρακτηριστικά της επιφάνειας σε μέγεθος μισού οικοδομικού τετραγώνου.

Έπειτα από το ιστορικό, έστω και σύντομο, πέρασμά του από τον Πλούτωνα στα μέσα Ιουλίου, τo New Horizons έχει πλέον απομακρυνθεί από τον πλανήτη νάνο σε απόσταση 167 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Λόγω της απόστασης των 5,2 δισ. χιλιομέτρων από τη Γη, αλλά και της χαμηλής ταχύτητας μετάδοσης, οι υπεύθυνοι της αποστολής στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τα τέλη του 2016 για να λάβουν το σύνολο των δεδομένων από το κοντινό πέρασμα.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον δείχνει τώρα να συγκεντρώνει μια εικόνα μέγιστης ανάλυσης που εστιάζει σε μια μεγάλη ανοιχτόχρωμη περιοχή σε σχήμα καρδιάς, η οποία έχει πάρει την ανεπίσημη ονομασία Sputnik Planum.

Στο όριο αυτής της γιγάντιας κοιλάδας, η οποία εκτιμάται ότι καλύπτεται από επίπεδο πάγο αζώτου, υψώνεται μια οροσειρά ύψους αρκετών χιλιάδων χιλιομέτρων. «Οι νέες λεπτομέρειες που αποκαλύπτονται [...] ενισχύουν την εντύπωση που ήδη είχαμε σχηματίσει ότι τα βουνά είναι γιγάντια μπλοκ πάγου που κύλησαν και με κάποιο τρόπο μεταφέρθηκαν στην τωρινή θέση τους» αναφέρει ο Τζον Σπένσερ του Southwest Research Institute, μέλος της αποστολής.

Οι ερευνητές είναι εξίσου ενθουσιασμένοι με μια νέα εικόνα υψηλής ανάλυσης που δείχνει μεγάλους κρατήρες πρόσκρουσης, οι οποίοι επιτρέπουν στους γεωλόγους να κοιτάξουν σε αρχαιότερα στρώματα κάτω από την επιφάνεια. «Είναι σαν να κοιτάζουμε πίσω στο γεωλογικό χρόνο, κάτι που θα μας βοηθήσει να συμπληρώσουμε το παζλ της γεωλογικής ιστορίας του Πλούτωνα» λέει ο Ουίλιαμ ΜακΚίνον του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λιούις. Οι κρατήρες «δείχνουν ότι ο παγωμένος φλοιός του Πλούτωνα παρουσιάζει διαστρωμάτωση, τουλάχιστον κατά τόπους» εξηγεί.

Οι εικόνες ελήφθησαν με το τηλεσκόπιο LORRI του New Horizons από απόσταση 17.000 χιλιομέτρων, περίπου 15 λεπτά μετά το κοντινό πέρασμα του σκάφους.

«Καμία εικόνα αυτής της ποιότητας δεν έγινε διαθέσιμη για την Αφροδίτη ή τον Άρη παρά μόνο έπειτα από αρκετές δεκαετίες μετά τα πρώτα κοντινά περάσματα» επισημαίνει ο Άλαν Στερν του Southwest Research Institute, εμπνευστής και επιστημονικός υπεύθυνος της αποστολής.

Το New Horizons, το οποίο κινείται με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα και δεν είχε τρόπο να φρενάρει ή να σταματήσει καθώς περνούσε από τον Πλούτωνα, βρίσκεται σήμερα 167 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον πλανήτη νάνο.

Ταξιδεύει τώρα προς το αντικείμενο 2014 MU69, ένα άλλο παγωμένο σώμα της λεγόμενης Ζώνης του Κάιπερ στην οποία ανήκει και ο Πλούτωνας.

Θα χρειαστεί λίγο περισσότερο από τρία χρόνια μέχρι να φτάσει στο στόχο.

Στο μεταξύ, συνεχίζει τη μετάδοση των δεδομένων από την πρώτη, ιστορική επίσκεψη σε αυτήν την ανεξερεύνητη ζώνη του Ηλιακού Συστήματος.

Βίντεο.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500044071

newhorizons4.thumb.png.5c53f70457659f2a2c415086eab407ae.png

NASA1.jpg.9ccfd8962c4da74e81236eb340099091.jpg

661804399E42F83C32A5DB9AE466C343.jpg.3e29be2d895089fa746ebe2252b1563d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Που βρίσκεται τώρα το New Horizons; :cheesy:

Το διαστημικό σκάφος New Horizons μετά την προσέγγιση και φωτογράφιση του πλανήτη – νάνου Πλούτωνα κατευθύνεται προς το μικρό αντικείμενο της ζώνης Kuiper, γνωστό ως 2014 MU69. Το διαστημικό σκάφος απέχει από τη Γη 35,37 AU (αστρονομικές μονάδες) και από τον Πλούτωνα 1,62 AU.

http://physicsgg.me/2016/01/10/%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b2%cf%81%ce%af%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%84%cf%8e%cf%81%ce%b1-%cf%84%ce%bf-new-horizons/

pluto_horizon1.jpg.2d8d287ab70ea8f41004b4c84ce1d87a.jpg

new-horizon1.thumb.png.1efdfaf00afe8c9d3657783aa3e9f956.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το New Horizons «φωτίζει» το σύμπαν. :cheesy:

Στις λίστες με τα πιο σημαντικά επιστημονικά επιτεύγματα του 2015, το ταξίδι στον Πλούτωνα κατέκτησε την πρώτη θέση σε όλα σχεδόν τα περιοδικά επιστήμης στον κόσμο. Από τον περασμένο Ιούλιο που το διαστημόπλοιο New Horizons πέρασε από τον Πλούτωνα και τα φεγγάρια του, οι επιστήμονες της NASA δεν έχουν σταματήσει να «κατεβάζουν» δεδομένα και να προσφέρουν στην ανθρωπότητα τις πρώτες εικόνες από τους πιο απομακρυσμένους τόπους του Ηλιακού μας συστήματος.

Τα επιστημονικά ευρήματα δεν θα σταματήσουν να μας εκπλήσσουν τουλάχιστον μέχρι το 2020 που το New Horizons θα περιπλανάται ανάμεσα σε άλλα πεδία της Ζώνης του Κάιπερ, της στοιβάδας που εκτείνεται έξω από την τροχιά του Ποσειδώνα. Ομως, σύμφωνα με τον Ελληνα αστροφυσικό, δρα Σταμάτη Κριμιζή, βασικό μέλος της επιστημονικής ομάδας της αποστολής New Horizons, «το πιο σημαντικό από όλα, το επίτευγμα της αποστολής είναι ότι κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί αυτή η εξερεύνηση».

Οπως εξήγησε στην «Κ» ο δρ Κριμιζής, η ομάδα του New Horizons πριν από ακριβώς 10 έτη ―στις 19 Ιανουαρίου 2006― εκτόξευσε το διαστημόπλοιο New Horizons με στόχο μια μικρή περιοχή του ουρανού δίπλα στον Πλούτωνα, μήκους 100 και πλάτους 140 χλμ. Και όχι μόνο τα κατάφεραν, αλλά πέρασαν το New Horizons σχεδόν από το κέντρο αυτού του ορθογωνίου, το οποίο απέχει από τη Γη πέντε δισ. χλμ. «Για να καταλάβετε το μέγεθος της επιτυχίας της στόχευσης, είναι σαν κάποιος να χτυπά ένα μπαλάκι του γκολφ στην Αθήνα και να πετυχαίνει μια τρύπα στη Νοτιοανατολική Ασία» λέει ο δρ Κριμιζής.

Πριν από την αποστολή New Horizons, η ευκρινέστερη εικόνα που είχε η ανθρωπότητα για τον Πλούτωνα ήταν εκείνη από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και δεν ξεπερνούσε τα πέντε πίξελ. «Πηγαίνοντας εκεί με το New Horizons ήταν σαν να τραβήξαμε το πέπλο από έναν κόσμο που δεν γνωρίζαμε προηγουμένως» λέει ο δρ Κριμιζής. «Και ξαφνικά μας αποκαλύφθηκε ένας γεωλογικά ζωντανός πλανήτης».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το μεγάλο ερώτημα είναι πώς είναι δυνατόν μικροί πλανήτες σαν τον Πλούτωνα να παραμένουν ενεργοί δισεκατομμύρια έτη μετά τον σχηματισμό τους. Κλειδί στην κατανόηση της δραστηριότητας του Πλούτωνα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελεί ο ρόλος που διαδραματίζει το βαθύ στρώμα παγωμένου αζώτου και άλλων πτητικών ενώσεων, το οποίο ανακαλύφθηκε σε μια περιοχή του πλανήτη που ονομάστηκε ανεπίσημα «Sputnik Planum».

Το όργανο Ralph

Αυτή η ανακάλυψη δεν θα ήταν δυνατή χωρίς το Ralph, ένα από τα κύρια όργανα της αποστολής, με το οποίο «αναγνωρίσαμε ποια στοιχεία είναι παρόντα στον Πλούτωνα» εξηγεί η 34χρονη Ιταλίδα αστρονόμος, Σίλβια Πρωτόπαπα, από το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ των ΗΠΑ και μέλος της επιστημονικής ομάδας που είναι υπεύθυνη για την ανάλυση της σύστασης του Πλούτωνα και των φεγγαριών του. Το όργανο Ralph, το οποίο συνδυάζει μια συσκευή απεικόνισης με ένα φασματογράφο, προσφέρει εικόνες που δίνουν πληροφορίες για το χρώμα, τη σύνθεση και τη θερμοκρασία. Με βάση αυτά και άλλα δεδομένα από τα υπόλοιπα όργανα του διαστημοπλοίου, η πραστρονομική κοινότητα έχει ξεκινήσει να επινοεί και να σχεδιάζει έρευνες που πιθανώς να ρίξουν φως στα φαινόμενα που συμβαίνουν σε αυτή την επίπεδη κοιλότητα, σχήματος καρδιάς. «Βλέπω τους συναδέλφους μου, πλανητικούς γεωλόγους, σαστισμένους. Μαθαίνουν τόσα πολλά νέα άγματα σε σύντομο χρονικό διάστημα και δεν ξέρουν τι να πρωτοκοιτάξουν και πώς να τα συναρμολογήσουν» λέει ο δρ Κριμιζής.

Από τη γεωλογία του πλανήτη μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι υπάρχει μεταφορά πάγου από το ένα μέρος της επιφάνειας στο άλλο, καθώς και ροή αέρα. «Σε ένα μικρό πλανήτη, με υποτυπώδη ατμόσφαιρα ―δέκα εκατομμυριοστά της ατμόσφαιρας της Γης― είναι πρωτοφανές ότι υπάρχουν άνεμοι» επισημαίνει ο δρ Κριμιζής. «Εάν κάποιος θεωρητικός είχε προβλέψει ότι ο Πλούτωνας έχει όλες αυτές τις ιδιότητες, η επιστημονική κοινότητα θα γελούσε μαζί του. Ομως διαπιστώνουμε, και από τη συγκεκριμένη αλλά και από προηγούμενες αποστολές, ότι η φύση έχει πολύ μεγαλύτερη φαντασία από εμάς».

Παρότι επόμενες αποστολές για την εις βάθος μελέτη αυτών των άκρων του Ηλιακού Συστήματος δεν έχουν ακόμα δρομολογηθεί, ο δρ Κριμιζής προβλέπει ότι το πολύ σε δύο χρόνια, όταν θα έχουν δημοσιευτεί και «χωνευτεί» τα αποτελέσματα από το New Horizons, θα υπάρξει πληθώρα προτάσεων για τη μελέτη περισσότερων σωμάτων στη Ζώνη Κάιπερ. «Οσο περισσότερα δεδομένα συγκεντρώσουμε γι’ αυτά τα αντικείμενα, τόσο καλύτερα συμπεράσματα θα μπορέσουμε να βγάλουμε, όχι μόνο για το δικό μας Ηλιακό σύστημα και για άλλα αστρικά συστήματα και εξωπλανήτες» λέει ο δρ Κριμιζής.

Επόμενος στόχος εντός της ζώνης του Κάιπερ

Σήμερα το διαστημόπλοιο New Horizons βρίσκεται ήδη 1,4 αστρονομικές μονάδες μακριά από τον Πλούτωνα, δηλαδή 1,4 φορές την απόσταση μεταξύ Γης και Ηλιου. Τέσσερις επιδέξιοι ελιγμοί, ο τελευταίος των οποίων πραγματοποιήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2015, έστρεψαν το διαστημόπλοιο στην κατεύθυνση του επόμενου στόχου, του αντικειμένου 2014 MU69, ενός μικρού σώματος στη Ζώνη του Κάιπερ, σε απόσταση περίπου 1,5 δισ. χλμ. από τον Πλούτωνα. Σκοπός αυτών των προσεκτικών ελιγμών είναι το Νew Horizons να περάσει δίπλα από τον 2014 MU69 την 1η Ιανουαρίου 2019. Οι επιστήμονες μπορεί ακόμα να μην ξέρουν ακριβώς τι να περιμένουν από αυτή την εξερεύνηση, όμως συμφωνούν ότι σίγουρα τους επιφυλάσσονται περισσότερες εκπλήξεις. «Σήμερα γνωρίζουμε τους πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος, όμως υπάρχουν ακόμα χιλιάδες αντικείμενα για τα οποία δεν ξέρουμε τίποτα πέρα από την ύπαρξή τους» αναφέρει ο δρ Κριμιζής. «Γνωρίζοντας τη σύνθεση των σωμάτων που βρίσκονται στη Ζώνη του Κάιπερ μπορούμε να βελτιώσουμε την κατανόησή μας για την καταγωγή και την εξέλιξη του Ηλιακού μας συστήματος» λέει η δρ Πρωτόπαπα.

http://www.kathimerini.gr/846070/article/epikairothta/episthmh/to-new-horizons-fwtizei-to-sympan

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προβληματισμός στη NASA για τις κόκκινες κηλίδες του Πλούτωνα. :cheesy:

Όταν το περασμένο καλοκαίρι στάλθηκαν οι πρώτες φωτογραφίες του New Orizon από τον πλανήτη Πλούτωνα, οι επιστήμονες ένιωσαν έκπληξη, παρατηρώντας στην επιφάνεια του πλανήτη-νάνου παγωμένα ηφαίστεια που φαινόταν να είναι ακόμη ενεργά.

Στις πανοραμικές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης που μελέτησαν οι ερευνητές φάνηκαν δύο πιθανά ηφαίστεια, με το ένα να έχει μήκος 150 χλμ. και ύψος 2,5 χιλιόμετρα.

Αυτό σημαίνει ότι αν επιβεβαιωθεί η παρουσία, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο ηφαίστειο του ηλιακού μας συστήματος, ανέφερε η ΝΑΣΑ σε χθεσινή ανακοίνωση.

Επίσης διακρίνονται στην επιφάνεια του πλανήτη περιοχές από κοκκινόχωμα που εξακολουθούν να βασανίζουν τους ειδικούς της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Οι περιοχές αυτές στο νότιο πόλο του Πλούτωνα δείχνουν, κατά τους επιστήμονες, ότι τόσο η επιφάνεια, όσο και η υπόγεια «κρούστα» είναι αρκετά πρόσφατες από γεωλογική άποψη και οφείλονται σε ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Οι φωτογραφίες του Orizon που πλέον έχει αποχωρήσει από αυτή την περιοχή του διαστήματος ελήφθησαν από ύψος 48 χιλιάδων χιλιομέτρων.

http://www.pronews.gr/portal/20160120/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1/%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7-nasa-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CF%8C%CE%BA%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B7%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CF%84%CF%89%CE%BD%CE%B1

kokkines-kilides-ploutona-provlimatizoun-epistimones-700x360.jpg.58a7eae2f9c54df7335f8150b6aea383.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Η NASA ανακάλυψε παγόβουνα στην επιφάνεια του Πλούτωνα. :cheesy:

Επτά μήνες μετά το ιστορικό πέρασμα της αποστολής New Horizons από τον Πλούτωνα, η μετάδοση των δεδομένων συνεχίζεται και φέρνει νέες ανακαλύψεις: μεγάλα κομμάτια από πάγο νερού δείχνουν να επιπλέουν σε μια «θάλασσα» από μαλακό πάγο αζώτου.

Τα μεγάλα, απομονωμένα κομμάτια πάγου θυμίζουν τα παγόβουνα στον Αρκτικό Ωκεανό της Γης, σχολιάζει η NASA σε ανακοίνωσή της.

Τα εξωγήινα παγόβουνα βρίσκονται περίπου στο κέντρο του Sputnik Planum, μιας αχανούς, λευκής πεδιάδας που τυχαίνει να έχει σχήμα καρδιάς. Πρόκειται ουσιαστικά για μια επίπεδη έκταση καλυμμένη με πάγο αζώτου.

Έξω από την πεδιάδα, βουνά με ύψος αρκετών χιλιομέτρων πιστεύεται ότι αποτελούνται από πάγο νερού, σκληρό σαν πέτρα στην βαθιά κατάψυξη του Πλούτωνα.

Τα παγόβουνα είναι πιθανώς κομμάτια αυτών των βουνών, τα οποία παρασύρονται από ποτάμια παγωμένου αζώτου, αντίστοιχα με τους παγετώνες της Γης.

Το παγωμένο άζωτο είναι πιο πυκνό από τον πάγο νερού, γι΄αυτό και τα παγόβουνα ουσιαστικά επιπλέουν πάνω στο Sputnik Planum.

Το άζωτο της πεδιάδας κινείται λόγω ρευμάτων μεταφοράς θερμότητας, τα οποία παρασύρουν και τα παγόβουνα και σε ορισμένες περιπτώσεις τα συγκεντρώνουν σε ομάδες. Ορισμένες από αυτές έχουν πλάτος 20 χιλιόμετρα.

Τα παγόβουνα που διακρίνονται στο άκρο της πεδιάδας δεν αποκλείεται να έχουν «προσαράξει» λόγω του μικρού πάχους του πάγου αζώτου, εκτιμούν οι ερευνητές του New Horizons.

Η παραπάνω εικόνα αντιστοιχεί σε μια περιοχή με μήκος 500 χιλιόμετρα και πλάτος 340.

Ελήφθη από απόσταση 16.000 χιλιομέτρων, περίπου 12 λεπτά πριν φτάσει το New Horizons στην ελάχιστη απόστασή του από τον Πλούτωνα στις 14 Ιουλίου.

Το σκάφος έχει πλέον προσπεράσει τον πλανήτη-νάνο και κινείται προς ένα άλλο αντικείμενο της λεγόμενης Ζώνης του Κάιπερ, έναν δακτύλιο από παγωμένα σώματα πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα.

Λόγω της μεγάλης απόστασης από τη Γη αλλά και του μικρού εύρους ζώνης των ραδιοεπικοινωνιών, η μετάδοση των δεδομένων που συλλέχθηκαν θα συνεχιστεί για αρκετούς ακόμα μήνες.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500056795

nasa2.jpg.d11918ccceffd0b087924fe7a126596e.jpg

nasa1.jpg.3e8bc1cc61f734449e263cdf178385ce.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Τα παγωμένα φαράγγια του Πλούτωνα. :cheesy:

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα νέες εντυπωσιακές εικόνες από τον Πλούτωνα. Πρόκειται για εικόνες που τράβηξε το σκάφος New Horizons από τον Βόρειο Πόλο του πλανήτη νάνου. Σε αυτές εικονίζονται με λεπτομέρειες τα μεγάλα παγωμένα φαράγγια και τάφροι που υπάρχουν εκεί. Υπάρχουν φαράγγια με πλάτος 10 χλμ αλλά και φαράγγια με πλάτος 75 χλμ. Υπάρχουν επίσης μυστηριώδεις τάφροι με διάμετρο 70 χλμ και βάθος τεσσάρων χλμ.

Η μελέτη των τοιχωμάτων των φαραγγιών στον Βόρειο Πόλο δείχνει ότι αποτελούνται από διαφορετικά και ελαφρύτερα υλικά από ότι τα φαράγγια στις άλλες περιοχές του Πλούτωνα. Υποδεικνύει επίσης την ύπαρξη μια περιόδου έντονης τεκτονικής δραστηριότητας στο μακρινό παρελθόν του πλανήτη νάνου.Οι νέες εικόνες και εκείνες που συνεχίζουν να έρχονται από το σκάφος New Horizons (το οποίο συνεχίζει το ταξί του στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος) από το σύστημα του Πλούτωνα φωτίζουν το μακρινό, σκοτεινό και παγωμένο κόσμο του.

Στην φωτογραφία με κίτρινο χρώμα εικονίζονται τα πολύ μεγάλα φαράγγια του Πλούτωνα στον Βόρειο Πόλο ενώ με γαλάζιο και ροζ κάποιες κοιλάδες που υπάρχουν εκεί.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=780005

10FBA8846987132B7DF2FD17232B7D94.jpg.1bf4cfed65bda00a7108f14288b32f7b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Παρουσία χιονιού πάνω στα βουνά του πλανήτη-νάνου. :cheesy:

Τελειωμό δεν έχουν οι ανακαλύψεις στον Πλούτωνα. Ο σκοτεινός, παγωμένος πλανήτης-νάνος του ηλιακού μας συστήματος και τα φεγγάρια του έχουν κυριολεκτικά τρελάνει τους επιστήμονες με το αναπάντεχα «πλούσιο» και άκρως ενδιαφέρον γεωατμοσφαιρικό παρελθόν και παρόν τους. Οι δύο τελευταίες αποκαλύψεις από την αποστολή New Horizons της NASA που εξερεύνησε το σύστημα του Πλούτωνα είναι ότι ο πλανήτης πιθανώς να διαθέτει νεφώσεις αλλά και χιόνια!

Τα στελέχη της αποστολής ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκαν χιόνια πάνω στα βουνά του Πλούτωνα. Πιο συγκεκριμένα, εντοπίστηκε μια εξωτική μορφή χιονιού που αποτελείται κυρίως από μεθάνιο και καλύπτει τα παγωμένα όρη της περιοχής «Κθούλου». Πρόκειται για μια περιοχή που βρίσκεται κοντά στον νότιο πόλο του Πλούτωνα και έχει έκταση περίπου όσο η Αλάσκα. Εκτός από τα παγωμένα όρη, στην «Κθούλου» υπάρχουν πολλοί μεγάλοι κρατήρες.

Προτού προλάβει η επιστημονική κοινότητα να συνέλθει από την έκπληξη της ανακάλυψης του χιονιού στον Πλούτωνα, μια νέα ανακοίνωση έβγαλε τους ειδικούς... νοκ άουτ. Επιστήμονες του Αστεροσκοπείου Lowell στην Αριζόνα μελετώντας κάποιες από τις εκατοντάδες εικόνες που έχει στείλει στη Γη το σκάφος της αποστολής εντόπισαν κοντά στην επιφάνεια του Πλούτωνα κάποια ιδιαίτερα φωτεινά αντικείμενα. Οι αμερικανοί επιστήμονες έκαναν την εκτίμηση ότι πρόκειται για κάποιου είδους σύννεφα. Οι επιστήμονες του Lowell έστειλαν τα ευρήματά τους σε άλλους επιστήμονες οι οποίοι κατέληξαν και αυτοί στην ίδια εκτίμηση.

Η ανακάλυψη, αν επιβεβαιωθεί, είναι άκρως σημαντική αφού αποκαλύπτει άλλη μια πτυχή της απρόσμενα μεγάλης ατμοσφαιρικής ποικιλομορφίας του Πλούτωνα.

Το New Horizons έχει εντοπίσει επίσης μεγάλα κομμάτια από πάγο νερού που δείχνουν να επιπλέουν σε μια «θάλασσα» από μαλακό πάγο αζώτου. Τα μεγάλα, απομονωμένα κομμάτια πάγου θυμίζουν τα παγόβουνα στον Αρκτικό Ωκεανό της Γης σύμφωνα με επιστήμονες της NASA που τα μελέτησαν. Τα εξωγήινα παγόβουνα βρίσκονται περίπου στο κέντρο του Sputnik Planum, μιας αχανούς, λευκής πεδιάδας που τυχαίνει να έχει σχήμα καρδιάς. Πρόκειται ουσιαστικά για μια επίπεδη έκταση καλυμμένη με πάγο αζώτου. Πέρα από την πεδιάδα, βουνά με ύψος αρκετών χιλιομέτρων πιστεύεται ότι αποτελούνται από πάγο νερού, σκληρό σαν πέτρα στην βαθιά κατάψυξη του Πλούτωνα. Τα παγόβουνα είναι πιθανώς κομμάτια αυτών των βουνών, τα οποία παρασύρονται από ποτάμια παγωμένου αζώτου, αντίστοιχα με τους παγετώνες της Γης.

Το παγωμένο άζωτο είναι πιο πυκνό από τον πάγο νερού, γι' αυτό και τα παγόβουνα ουσιαστικά επιπλέουν πάνω στο Sputnik Planum. Το άζωτο της πεδιάδας κινείται λόγω ρευμάτων μεταφοράς θερμότητας, τα οποία παρασύρουν και τα παγόβουνα και σε ορισμένες περιπτώσεις τα συγκεντρώνουν σε ομάδες. Ορισμένες από αυτές έχουν πλάτος 20 χιλιόμετρα. Τα παγόβουνα που διακρίνονται στο άκρο της πεδιάδας δεν αποκλείεται να έχουν «προσαράξει» λόγω του μικρού πάχους του πάγου αζώτου, εκτιμούν οι ερευνητές του New Horizons. Η παραπάνω εικόνα αντιστοιχεί σε μια περιοχή με μήκος 500 χιλιόμετρα και πλάτος 340. Ελήφθη από απόσταση 16.000 χιλιομέτρων, περίπου 12 λεπτά προτού φτάσει το New Horizons στην ελάχιστη απόστασή του από τον Πλούτωνα στις 14 Ιουλίου. Το σκάφος έχει πλέον προσπεράσει τον πλανήτη-νάνο και κινείται προς ένα άλλο αντικείμενο της λεγόμενης Ζώνης του Κάιπερ, έναν δακτύλιο από παγωμένα σώματα πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα. Λόγω της μεγάλης απόστασης από τη Γη αλλά και του μικρού εύρους ζώνης των ραδιοεπικοινωνιών, η μετάδοση των δεδομένων που συνελέγησαν θα συνεχιστεί για αρκετούς ακόμη μήνες.

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=783403

76B513793AE1D77929E763FBB4970856.jpg.4bd093394273cd525ebc15846f873642.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νέο εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο στον πλανήτη νάνο. :cheesy:

Είναι πλέον δεδομένο ότι η έλευση κάθε νέου πακέτου δεδομένων της αποστολής New Horizons που εξερεύνησε το σύστημα του Πλούτωνα θα περιέχει και μια νέα μικρότερη ή μεγαλύτερη έκπληξη. Για μια ακόμη φορά οι εικόνες και τα δεδομένα που ήρθαν από τον πλανήτη νάνο του ηλιακού συστήματος αποκαλύπτουν μια νέα αναπάντεχη γεωατμοσφαιρική δραστηριότητα.

Αυτή τη φορά οι εικόνες μιας περιοχής του δυτικού ημισφαιρίου του Πλούτωνα δείχνουν σαν κάτι να έχει… δαγκώσει το έδαφος εκεί! Η «δαγκωματιά» όπως την χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες που μελετούν το φαινόμενο έχει έχει διάμετρο περίπου 500 χλμ και πρόκειται για ένα γεωλογικό φαινόμενο η ταυτότητα του οποίου δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί. Μια πρώτη εκτίμηση των ειδικών είναι ότι έχουμε να κάνουμε με την διαδικασία της εξάχνωσης. Οταν δηλαδή ένα στερεό μετατρέπεται σε αέριο κατευθείαν χωρίς να μεσολαβήσει η υγροποίησή του. Οι επιστήμονες περιμένουν τώρα το επόμενο πακέτο δεδομένων από το New Horizons για να βρουν επιπλέον στοιχεία για το νέο εντυπωσιακό φαινόμενο. Πιθανότατα βέβαια η νέα… παραλαβή να συνοδεύεται και από κάποια καινούργια αποκάλυψη.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=784577

8B6C47E9BC807BE7E9EE4CD0E06E8E35.jpg.d1977b6639f9adef956762ab5f8c1e43.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο παγωμένος Πλούτων είναι γεμάτος γεωλογικές (και όχι μόνο) εκπλήξεις. :cheesy:

Η πιο ολοκληρωμένη μελέτη των έως τώρα στοιχείων για τον Πλούτωνα, τα οποία έχει στείλει το σκάφος «Νέοι Ορίζοντες», αποκαλύπτει έναν παγωμένο κόσμο γεμάτο γεωλογικές -και όχι μόνο- εκπλήξεις, καθιστώντας τον ένα από τα πιο πολύπλοκα σώματα στο ηλιακό μας σύστημα.

Μια νέα σειρά πέντε άρθρων στο περιοδικό "Science" -το ένα συνυπογράφεται από τον έλληνα ακαδημαϊκό Σταμάτη Κριμιζή- έρχονται να εμπλουτίσουν τις γνώσεις μας για τον μακρινό νάνο πλανήτη.

Ψηλά βουνά, κρυο-ηφαίστεια που «ξερνάνε» πάγο, κινούμενοι παγετώνες αζώτου, μεγάλα τεκτονικά ρήγματα, μια φωτεινή ομαλή πεδιάδα πλάτους 1.000 χιλιομέτρων («Σπούτνικ») χωρίς κανένα κρατήρα, τεράστιες κοιλάδες και ένας πιθανός υπόγειος ωκεανός αποκαλύπτονται στις υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες και τα άλλα στοιχεία του "New Horizons" της NASA, το οποίο πέρασε πέρυσι το καλοκαίρι κοντά -σε απόσταση μόνο 12.550 χλμ.- απο τον Πλούτωνα και τα πέντε φεγγάρια του (Χάρων, Στυξ, Νυξ, Κέρβερος και Ύδρα).

Από τότε, η διαστημοσυσκευή συνεχίζει το ταξίδι της στις εσχατιές του ηλιακού μας συστηματος, με στόχο το αντικείμενο «2014 MU69» στη Ζώνη του Κάϊπερ, ενώ στέλνει συνεχώς -αν και με αργό ρυθμό- στοιχεία στη Γη για όσα «είδε» στη γειτονιά του Πλούτωνα το 2015. Μέχρι στιγμής έχει στείλει περίπου τα μισά στοιχεία που έχει συλλέξει, οπότε θα πρέπει να αναμένονται νέες ανακαλύψεις και εκπλήξεις.

Παραμένει άγνωστο πώς και γιατί ο Πλούτων, ο οποίος έχει μέση θερμοκρασία μείον 229 βαθμούς Κελσίου, είναι τόσο γεωλογικά ενεργός. Αν και μικρότερος από τη Σελήνη, πιθανώς έχει διατηρήσει στα έγκατά του αρκετή θερμότητα από την εποχή της δημιουργίας του πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

«Σχεδόν όλα μας φαίνονται ένα αίνιγμα. Δεν ξέρω κανένα άλλο μέρος σε όλο το εξωτερικό ηλιακό μας σύστημα, όπου μπορεί να δει κανείς κάτι τέτοιο», δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμων της αποστολής 'Αλαν Στερν.

Μεταξύ άλλων, η μελέτη των στοιχείων δείχνει ότι ο Πλούτων, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1930, διαθέτει μια γαλαζωπή ατμόσφαιρα που φθάνει σε ύψος περίπου 200 χιλιομέτρων από την επιφάνειά του (και όπου η επιφανειακή πίεση μετρήθηκε σε 11 microbars). Η ατμόσφαιρα αυτή, όπου κυριαρχεί το άζωτο, χάνεται στο διάστημα με πολύ πιο αργό ρυθμό από ό,τι περίμεναν οι επιστήμονες.

http://www.pronews.gr/portal/20160318/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1/%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CF%84%CE%B7-%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CE%B5%CE%BC%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B5%CF%89%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%BF-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%BB%CE%AE%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82

453866454_ImageHandler20(12)_317.jpg.4705d554ead8349259999c313fe38bd4.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ποτάμια και λίμνες από υγρό άζωτο κάλυπταν κάποτε τον Πλούτωνα; :cheesy:

Δεν έχουν τελειωμό οι εκπλήξεις που επιφυλάσσει ο Πλούτωνας στους επιστήμονες και έρχονται στο φως από τις φωτογραφίες του μη επανδρωμένου διαστημόπλοιου New Horizons της NASA, το οποίο ολοκλήρωσε με επιτυχία τη διέλευσή του από τον νάνο-πλανήτη.

Αυτή τη φορά, οι εικόνες του New Horizons αποκαλύπτουν ενδείξεις που συνηγορούν στο ότι κατά το παρελθόν περιοχές του Πλούτωνα καλύπτονταν από λίμνες και ποτάμια – όπου μάλιστα δεν υπήρχε νερό, αλλά υγρό άζωτο.

Πιο συγκεκριμένα, σε μία φωτογραφία υψηλής ανάλυσης που έλαβε το διαστημόπλοιο το περασμένο καλοκαίρι, διακρίνεται ένας σχηματισμός ο οποίος μοιάζει με μία παγωμένη λίμνη αζώτου. Το σημείο αυτό βρίσκεται σε μία πεδιάδα που περιβάλλεται από ψηλές οροσειρές.

Με βάση την εικόνα, η μεγαλύτερη διάμετρος που απέκτησε ποτέ η λίμνη ήταν 32 χιλιόμετρα. Αν και η σύστασή της από άζωτο πρέπει να επιβεβαιωθεί, όπως εξηγεί στο περιοδικό New Scientist ο Άλαν Στερν, πλανητικός επιστήμονας και επικεφαλής του επιστημονικού επιτελείου της αποστολής του New Horizons, «είναι δύσκολο να φαντασθεί κανείς ένα εναλλακτικό σενάριο που να εξηγεί τη μορφολογία της».

Σύμφωνα με τη NASA, σχηματισμοί όπως η συγκεκριμένη λίμνη υπήρχαν πριν από εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια χρόνια, όταν οι συνθήκες στον νάνο-πλανήτη ήταν αρκετά διαφορετικές από τις σημερινές.

Τότε, πιθανότατα η ατμόσφαιρά του θα είχε μεγαλύτερη πυκνότητα, με συνέπεια η επιφανειακή θερμοκρασία και πίεση να είναι πολύ μεγαλύτερες, ώστε να ρέει υγρό άζωτο στο ανάγλυφό του.

Το διαστημόπλοιο εκτοξεύθηκε το 2006, με σκοπό να μελετήσει τον Πλούτωνα και άλλα σώματα από τη Ζώνη του Κόιπερ, μια περιοχή στις παρυφές του ηλιακού συστήματος, που φιλοξενεί περίπου 100.000 διαστημικούς βράχους.

Το σκάφος έφτασε στον νάνο-πλανήτη τον περασμένο Ιούλιο, στέλνοντας εικόνες στη Γη που αποκαλύπτουν αναπάντεχα ευρήματα, όπως για παράδειγμα βουνά «χιονισμένα» από παγωμένο μεθάνιο.

Πάντως, η εποχή που το άζωτο έρεε στην επιφάνειά του φαίνεται πως έχει παρέλθει, καθώς στο μεσοδιάστημα έχουν αλλάξει οι κλιματικές συνθήκες.

Ο Πλούτωνας, ο οποίος ολοκληρώνει μία πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο σε 248 χρόνια, «χαρακτηρίζεται σήμερα από σχετικά ήπιες περιβαλλοντικές συνθήκες, περνώντας την πιο πρόσφατη ακραία κλιματική του φάση πριν από περίπου 1 εκατομμύριο χρόνια», σημειώνει το σάιτ Discovery.com.

Το διαστημόπλοιο συνεχίζει να στέλνει στη Γη δεδομένα για τον Πλούτωνα, καθώς έχει ήδη βάλει «πλώρη» για τον επόμενο προορισμό του – το ουράνιο σώμα 2014 MU69 στη Ζώνη του Κόιπερ, στο οποίο αναμένεται να φτάσει το 2019.

http://www.naftemporiki.gr/story/1086283/potamia-kai-limnes-apo-ugro-azoto-kaluptan-kapote-ton-ploutona

3A7A1550767EE77BD47EA66E103977F7.jpg.424f1a8aa6dc388f9a46d37d50777988.jpg

ploutonas-planitis.jpg.4971b6e19638a5f3ad510e2c8debaffc.jpg

111.jpg.73ef0ab0f137bf0519b586fce791b2c9.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Οι πιο κοντινές εικόνες της επιφάνειας του Πλούτωνα. :cheesy:

Η NASA έχει συντάξει τις πιο εντυπωσιακές και λεπτομερείς εικόνες του εδάφους του πλανήτη νάνου Πλούτωνα.

Εκπρόσωπος της NASA, δήλωσε: «Αυτή που θα δείτε είναι η πιο λεπτομερής προβολή του εδάφους του Πλούτωνα, περιλαμβάνει πλέον όλες τις εικόνες υψηλής ανάλυσης που λαμβάνονται από τον αισθητήρα της NASA και το διαστημικό σκάφος New Horizons.

Με μια καταπληκτική ανάλυση περίπου 80 μέτρα ανά pixel, το ψηφιδωτό δίνει στους επιστήμονες την καλύτερη ευκαιρία για να εξετάσει τις μικρές λεπτομέρειες των διαφόρων τύπων του εδάφους του Πλούτωνα, και να καθορίσει τις διαδικασίες που σχηματίζεται.

http://www.pronews.gr/portal/20160528/diastima/entyposiako-oi-pio-kontines-eikones-tis-epifaneias-toy-ploytona-vinteo

pio-kontines-ikones-epifanias-ploutona-video.jpg.cb4f769cbb15e09b208469e7fb4c64ba.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πως σχηματίστηκαν τα πολύγωνα του Πλούτωνα. :cheesy:

Όταν η αποστολή New Horizons της NASA πέρασε από τον Πλούτωνα πέρυσι το καλοκαίρι, ανακάλυψε μυστηριώδεις πολυγωνικούς σχηματισμούς σε μια «θάλασσα» από πάγο αζώτου. Είναι ένα από τα πιο ασυνήθιστα γεωλογικά φαινόμενα στο Ηλιακό Σύστημα, και οι ερευνητές της αποστολής πιστεύουν πλέον ότι γνωρίζουν την εξήγηση.

Η επιφάνεια του Πλούτωνα, κατεψυγμένη στους -236 βαθμούς Κελσίου, αποτελείται κυρίως από πάγο νερού, τόσο σκληρό που συμπεριφέρεται σαν πέτρωμα και σχηματίζει βουνά με ύψος μέχρι 5 χιλιόμετρα.

Υπάρχει όμως και μια μεγάλη λεκάνη σε σχήμα καρδιάς, ανεπίσημα γνωστή ως «Κοιλάδα Σπούτνικ», η οποία είναι σήμερα γεμάτη με πάγο αζώτου, αρκετά μαλακό ώστε να ρέει σαν ρευστό. Η κάτασπρη επιφάνεια της λεκάνης χωρίζεται σε πολύγωνα, τα οποία έχουν μέγιστη διάσταση γύρω στα 50 χιλιόμετρα και είναι περίπου 50 μέτρα ψηλότερα στο κέντρο από ό,τι στα άκρα τους.

Η κυψελωτή εμφάνιση της πεδιάδας οφείλεται σε ρεύματα μεταφοράς θερμότητας, συμπεραίνουν οι ερευνητές της αποστολής στην τελευταία δημοσίευσή τους στο Nature [Vigorous convection as the explanation for Pluto’s polygonal terrain και Convection in a volatile nitrogen-ice-rich layer drives Pluto’s geological vigour].

http://www.nature.com/nature/journal/v534/n7605/full/nature18016.html

http://www.nature.com/nature/journal/v534/n7605/full/nature18289.html

Η διαδικασία ξεκινά σε μεγάλο βάθος, εκεί όπου η εσωτερική θερμότητα του πλανήτη νάνου θερμαίνει το άζωτο, το λιώνει και το αναγκάζει να κινηθεί ανοδικά προς την επιφάνεια. Εκεί, το άζωτο στερεοποιείται εκ νέου και σχηματίζει πολύγωνα, τα οποία στη συνέχεια αρχίζουν ξανά να βυθίζονται, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία.

«Βρήκαμε ενδείξεις ότι, ακόμα και σε έναν μακρινό, ψυχρό σώμα δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, υπάρχει αρκετή ενέργεια για έντονη γεωλογική δραστηριότητα, εφόσον υπάρχουν τα κατάλληλα συστατικά, δηλαδή κάτι μαλακό και εύπλαστο όπως το στερεό άζωτο» λέει ο Ουίλιαμ ΜακΚίνον του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λιούις, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Μετρήσεις του New Horizons που τροφοδοτήθηκαν σε υπολογιστικά μοντέλα δείχνουν ότι η «θάλασσα» παγωμένου αζώτου πάνω στην οποία επιπλέουν τα παγόβουνα έχει το εντυπωσιακό βάθος των 5 με 10 χιλιομέτρων.

Η συνεχής ανανέωση της επιφάνειας λόγω των ρευμάτων μεταφοράς θερμότητας εξηγεί γιατί η επιφάνεια της Κοιλάδας Σπούτνικ είναι εντελώς καθαρή από κρατήρες πρόσκρουσης -οι ερευνητές εκτιμούν ότι ολόκληρη η επιφάνεια ανασχηματίζεται κάθε λίγα εκατομμύρια χρόνια.

Όπως επισημαίνει ο ΜακΚίνον, η ίδια γεωλογική διαδικασία δεν αποκλείεται να εξηγεί και την κατάλευκη, καθαρή επιφάνεια και άλλων σωμάτων στη Ζώνη του Κάιπερ -έναν δακτύλιο από παγωμένα σώματα που εκτείνεται πέρα από την τροχιά του Πλούτωνα.

Ο Πλούτωνας είναι το μόνο αντικείμενο αυτής της γειτονιάς που έχει μελετηθεί από κοντά. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει σύντομα: αφού προσπέρασε τον Πλούτωνα, το New Horizons κατευθύνεται προς ένα δεύτερο σώμα της Ζώνης του Κάιπερ, γνωστό με την ονομασία 2014 MU69.

Εφόσον η NASA εγκρίνει και επίσημα το κονδύλι για την παράταση της αποστολής, το σκάφος θα φτάσει στο στόχο την 1η Ιανουαρίου 2019.

http://physicsgg.me/2016/06/02/%cf%80%cf%89%cf%82-%cf%83%cf%87%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%af%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%ba%ce%b1%ce%bd-%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%8d%ce%b3%cf%89%ce%bd%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%bb%ce%bf/

1-teamfindscon.jpg.a33adf99232a3617e46e90e2a220c815.jpg

teamfindscon.jpg.e9f42bcb9698893297a1e27ab748a28a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Ο Πλούτωνας ίσως κρύβει υπόγειο ωκεανό. :cheesy:

Γιγάντια ρήγματα που εντοπίστηκαν στην επιφάνεια του κατεψυγμένου Πλούτωνα κατά το ιστορικό πέρασμα της αποστολής New Horizons πέρυσι το καλοκαίρι μαρτυρούν ότι ο πλανήτης νάνος μπορεί να κρύβει έναν παγκόσμιο ωκεανό στο εσωτερικό του.

Μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Geophysical Research Letters οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπόγειος ωκεανός του Πλούτωνα διατηρείται μέχρι και σήμερα σε υγρή μορφή.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/2016GL069220/abstract

«Χάρη στα απίστευτα δεδομένα που μετέδωσε το New Horizons μπορέσαμε να παρατηρήσουμε τεκτονικά χαρακτηριστικά στην επιφάνεια του Πλούτωνα, να ενημερώσουμε το μοντέλο θερμικής εξέλιξης με νέα δεδομένα, και να συμπεράνουμε ότι ο Πλούτωνας πιθανότατα διαθέτει έναν υπόγειο ωκεανό ακόμα και σήμερα» αναφέρει ο Νόα Χάμοντ του Πανεπιστημίου «Μπράουν» στις ΗΠΑ, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης.

Οι εικόνες που μετέδωσε η αποστολή της NASA αποκάλυψαν ότι ο πλανήτης νάνος δεν είναι μια απλή μπάλα από πάγο όπως πολλοί είχαν φανταστεί. Η επιφάνειά του καλύπτεται από πάγους αζώτου, μεθανίου και νερού, το οποίο σε αυτές τις θερμοκρασίες είναι αρκετά σκληρό ώστε να σχηματίζει βουνά ύψους αρκετών χιλιομέτρων. Το New Horizons αποκάλυψε επίσης ενδείξεις τεκτονικής δραστηριότητας, ρήγματα με βάθος μέχρι τέσσερα χιλιόμετρα και μήκος εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Τα ρήγματα αυτά μαρτυρούν ότι κάτι κάτι κινείται στο υπέδαφος, κάτι που έκανε ολόκληρο τον Πλούτωνα να διογκωθεί κάποια στιγμή στο παρελθόν. Η απλούστερη εξήγηση για μια τέτοια διόγκωση θα ήταν ένας υπόγειος ωκεανός που σταδιακά μετατρέπεται σε πάγο και διαστέλλεται.

Ο ωκεανός πρέπει να σχηματίστηκε όταν ο Πλούτωνας ήταν ακόμα νεαρός και συγκρατούσε αρκετή θερμότητα στο εσωτερικό του για να επιτρέψει την παρουσία νερού σε υγρή μορφή. Σταδιακά, όμως, ο πλανήτης νάνος κρύωσε και ο ωκεανός άρχισε να παγώνει.

Οι ερευνητές εκτιμούν ωστόσο ότι δεν έχει παγώσει ακόμα εντελώς: αν αυτό είχε συμβεί, η υψηλή πίεση και η χαμηλή θερμοκρασία στο εσωτερικό του Πλούτωνα θα είχε μετατρέψει τον κανονικό πάγο σε μια άλλη φάση του νερού που ονομάζεται πάγος ΙΙ και έχει υψηλότερη πυκνότητα από τον κανονικό πάγο.

Αυτό σημαίνει ότι, αν ο ωκεανός είχε μετατραπεί σε πάγο ΙΙ, ο όγκος του θα μειωνόταν, και ο Πλούτωνας θα παρουσίαζε σημεία συρρίκνωσης αντί διόγκωσης.

«Στην επιφάνεια του Πλούτωνα δεν βλέπουμε ό,τι θα αναμενόταν αν είχε υπάρξει επεισόδιο παγκόσμιας συστολής» εξηγεί ο Χάμοντ. «Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι δεν έχει σχηματιστεί πάγος ΙΙ, και επομένως ο ωκεανός δεν έχει παγώσει εντελώς» συνεχίζει.

Υπάρχει ωστόσο κι ένας βαθμός αβεβαιότητας, δεδομένου ότι ο σχηματισμός πάγου ΙΙ εξαρτάται από την πίεση, και επομένως επηρεάζεται από το πάχος του φλοιού. Αν ο φλοιός έχει πάχος μικρότερο από 260 χιλιόμετρα, ο ωκεανός θα μπορούσε να παγώσει χωρίς να μετατραπεί σε πάγο ΙΙ.

Οι μετρήσεις του New Horizons, όμως, υποδεικνύουν ότι ο παγωμένος φλοιός φτάνει πολύ βαθιά, τουλάχιστον μέχρι τα 300 χιλιόμετρα.

Ο Πλούτωνας, εξάλλου, δεν είναι το μόνο σώμα του Ηλιακού Συστήματος που μπορεί να κρύβει ωκεανούς. Τεράστιες ποσότητες υγρού νερού πιστεύεται ότι κρύβονται μέσα στην Ευρώπη, έναν από τους μεγάλους δορυφόρους του Δία, καθώς και στον Εγκέλαδο, δορυφόρο του Κρόνου.

Δεδομένου ότι το υγρό νερό είναι φιλόξενο για την εμφάνιση ζωής, μελλοντικές αποστολές θα αναζητήσουν ίχνη μικροοργανισμών στους εξωγήινους ωκεανούς του υπεδάφους.

http://physicsgg.me/2016/06/22/%ce%bf-%cf%80%ce%bb%ce%bf%cf%8d%cf%84%cf%89%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%af%cf%83%cf%89%cf%82-%ce%ba%cf%81%cf%8d%ce%b2%ce%b5%ce%b9-%cf%85%cf%80%cf%8c%ce%b3%ce%b5%ce%b9%ce%bf-%cf%89%ce%ba%ce%b5%ce%b1%ce%bd/

pluto_leisa_hires_crop_2015x1060-1-800x533.jpg.afb05ee4a15b1154582d1454c402047f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης