Jump to content

Φίλτρα η διαγώνιο πρίσμα ;


geo1970

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πριν από περίπου 2 εβδομάδες αγόρασα το SkyWatcher 90/900 AZ3.Είμαι πολύ ικανοποιημένος κυρίως στο θέμα της επίγειας παρατήρησης καθώς και με την παρατήρηση των πλανητών και της Σελήνης .Μόνο με την παρατήρηση του Άρη απογοητεύτηκα καθώς δεν μπόρεσα να δω καμιά λεπτομέρεια του πλανήτη

(φαινόταν σαν μια κιτρινοπορτοκαλί σφαίρα με μια πολύ αμυδρή σκούρα περιοχή) .Θέλω να με συμβουλέψετε τι να κάνω για να βελτιώσω την εικόνα της παρατήρησης των πλανητών.

α) Να αγοράσω φίλτρα πλανητών η διαγώνιο πρίσμα 90 μοιρών ;

β) Αν πάρω φίλτρα υπάρχουν ένα κάρο χρώματα και δεν είναι και πολύ φτηνά με εξαίρεση της Σελήνης.

Τι είναι προτιμότερο να αγοράσω για το τηλεσκόπιό μου ;Ξεχωριστό φίλτρο Σελήνης και κανά δυο χρώματα ή αυτό http://www.planitario.gr/moon-skyglow-o31-8mm-1-1-4.html ;

 

Ευχαριστώ πολύ .

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χωρίς διαγώνιο πρίσμα δεν γίνεται να παρατηρήσεις με διοπτρικό τηλεσκόπιο. Από την άλλη το δικό σου έχει μικρό άνοιγμα και συλλέγει λίγο φως για να έχεις όφελος με φίλτρα. Νομίζω πως η απάντηση ειναι προφανής.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα χρωματιστά φίλτρα είναι πεταμένα λεφτά κατά τη γνώμη μου. Μπορεί σε ορισμένες συνθήκες (και μάλλον με μεγαλύτερα τηλεσκόπια) να τονίζουν λίγο το κοντράστ μιας λεπτομέρειας, αλλά συγχρόνως βλέπεις τον πλανήτη μονόχρωμο, με χρώμα μάλιστα συνήθως άσχετο από το κανονικό του και για εμένα το αποτέλεσμα είναι χειρότερο.

Το 90άρι διαγώνιο θα σε βοηθήσει. Φυσικά μην περιμένεις θαύματα στην πλανητική από μη αποχρωματικό διοπτρικό 90mm, έτσι; Ο Άρης δεν είναι Δίας...

Επίσης πεταμένα - κατά τη γνώμη μου - και τα 67 Ευρώ για το moon & skyglow. Αν θες φίλτρο σελήνης υπάρχουν πολύ φτηνότερα ή/και πολύ καλύτερα για το σκοπό αυτό (π.χ. τα variable polarizing που ρυθμίζονται), ή αν θες σωποδήποτε το moon & skyglow για τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του (είναι μεγάλο θέμα πόσο μπορεί να βοηθήσει φίλτρο ρύπανσης - στην περίπτωσή σου η απάντηση είναι συνήθως "ελάχιστα") έχω δοκιμάσει κινέζικο με 20 ευρώ από το ebay και δε μπορούσα να καταλάβω διαφορά από το baader.

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

 

Violence is the last refuge of the incompetent.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ για τις συμβουλές .Σχετικά με τα φίλτρα είχα διαβάσει εδώ ότι δε βοηθούν αλλά δεν είχα δει τίποτα για 90mm τηλεσκόπιο μόνο για μικρότερα.Επομένως δεν πάω για φίλτρα .Ίσως πάρω της Σελήνης που είναι και φτηνό ,γιατί η λάμψη του φεγγαριού με κουράζει μετά από λίγο .

Σχετικά με το διαγώνιο των 90 μοιρών αξίζει να δαπανήσω ένα ποσό 40-60 ευρώ ;

Θα αυξηθεί η διακριτική ικανότητα του τηλεσκόπιου (δεν ξέρω και ποια η διαφορά του με τον 45 μοιρών) στην παρατήρηση των πλανητών έστω και λίγο ή θα μου φαίνεται το αποτέλεσμα ίδιο ;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι όλοι οι διαγώνιοι 45 μοιρών έχουν πρίσμα το οποίο ελαττώνει την ποιότητα της εικόνας, άλλοτε λίγο και δεν γίνεται αντιληπτό και άλλοτε πολύ (π.χ. κοιτώντας τον Δία με όχι πολύ μεγάλη μεγέθυνση ώστε να έχεις πολύ μεγάλη φωτεινότητα, εμφανίζεται φωτεινός σταυρός με κέντρο τον Δία).

 

Οι διαγώνιοι 90 μοιρών είναι δύο ειδών :

 

1. Αυτοί με πρίσμα, για να έχουν πλήρη ανόρθωση και στο δεξία αριστερά, και έχουν τα ίδια προβλήματα με τους 45 μοιρών (τα προβλήματα οφείλονται στο πρίσμα).

 

2. Αυτοί με καθρέφτη που ΔΕΝ εμφανίζουν τα προβλήματα του πρίσματος, δηλαδή δεν ελαττώνουν την ποιότητα της εικόνας παρά μόνο ελαφρά την φωτεινότητα, τόσο λίγο που εγώ δεν το καταλαβαίνω.

 

Σου προτείνω πριν αγοράσεις διαγώνιο, να τοποθετήσεις το προσοφθάλμιο απευθείας στον εστιαστή χωρίς καθόλου διαγώνιο και να ελέγξεις την ποιότητα εικόνας. Αν δεν φτάνει η κίνηση προς τα πίσω για να εστιάσει μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον barlow, αφού ξεβιδώσεις και βγάλεις το γυάλινο στοιχείο, σαν προέκταση μήκους για να πετύχεις εστίαση. Εφόσον πετύχεις εστίαση η εικόνα δεν θα έχει τα προβλήματα που δημιουργεί το πρίσμα (θα είναι πρακτικά η ποιότητα με τον διαγώνιο καθρέπτου) και θα μπορείς να κρίνεις αν η διαφορά αξίζει τα χρήματα.

 

Εγώ πάντως, ενώ στην αρχή χρησιμοποιόυσα πρίσμα 45 μοιρών και επειδή διαπίστωσα προβλήματα ποιότητας εικόνας, χρησιμοποιώ πλέον αποκλειστικά διαγώνιο καθρέπτου 90 μοιρών για αστρονομική παρατήρηση. Βέβαια η BAADER έχει ενα πρίσμα για το οποίο ισχυρίζεται ότι είναι τόσο καλό όσο και ο καθρέφτης - και την πιστεύω- αλλά κοστίζει περίπου 600€!!!

 

Φιλικά

Χρήστος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ναι

 

στην σελίδα με τους διαγώνιους του planitario.gr εκτός από αυτό το διαγώνιο κάτοπτρο 90ο - το οποίο είναι το σωστό για αστρονομία

 

υπάρχουν ακόμη

 

το διαγώνιο πρίσμα 90ο

το διαγώνιο πρίσμα 45ο

 

τα οποία δημιουργούν προβλήματα λόγω του πρίσματος και δεν συνιστώνται για αστρονομία (κάνουν όμως πλήρη ανόρθωση κάτι που είναι χρήσιμο στην επίγεια)

 

Το καλό πρίσμα είναι αυτό

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p7947_Baader-2--90--Amici-Prism---astronomical-quality.html

το οποίο όπως διαβάζεις στην περιγραφή του, η BAADER λέει ότι είναι το μόνο πρίσμα κατάλληλο για αστρονομική παρατήρηση σε μεγάλη μεγέθυνση

 

δες όμως την τιμή

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης