Jump to content

Πλούτωνας.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Παρατείνεται η αποστολή New Horizons. :cheesy:

Η NASA έδωσε επίσημα έγκριση για επέκταση της αποστολής New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) στη Ζώνη του Κάιπερ πέρα από τον Πλούτωνα, απέρριψε όμως την παράταση της αποστολής Dawn (Χαραυγή) στη Ζώνη των Αστεροειδών.

Μετά την ιστορική επίσκεψη στον Πλούτωνα πέρυσι το καλοκαίρι, το New Horizons θα ταξιδέψει μέχρι το 2014 ΜU69, ένα από τα παγωμένα σώματα της Ζώνης του Κάιπερ, το οποίο έχει διάμετρο μόλις 30 χιλιόμετρα.

Την 1η Ιανουαρίου 2019, το σκάφος θα εξετάσει το μακρινό αντικείμενο από απόσταση τέσσερις φορές μικρότερη σε σχέση με το κοντινό πέρασμά του από τον Πλούτωνα.

«Η αποστολή του σκάφους στον Πλούτωνα υπερέβη τις προσδοκίες μας και ακόμη και σήμερα το New Horizons συνεχίζει να στέλνει εκπληκτικά δεδομένα. Έχουμε τη χαρά να συνεχίσουμε τώρα στα σκοτεινά βάθη του εξωτερικού ηλιακού μας συστήματος, προς ένα επιστημονικό στόχο, το 2014 MU69, το οποίο δεν είχε καν ανακαλυφθεί όταν εκτοξεύτηκε το διαστημικό σκάφος» δήλωσε ο διευθυντής πλανητικής επιστήμης της NASA Τζιμ Γκριν.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500088030

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...
  • Απαντήσεις 122
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ρεκόρ Guinness για γραμματόσημο που ταξίδεψε στον Πλούτωνα. :cheesy:

Η αποστολή New Horizons της NASA μετέφερε ένα αυτοκόλλητο σουβενίρ από τη Γη στο ιστορικό πέρασμά της από τον Πλούτωνα το καλοκαίρι του 2015: ένα γραμματόσημο που μόλις μπήκε στα ρεκόρ Guinness για την απόσταση που διήνυσε.

«Το επίσημο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη απόσταση που έχει διανύσει γραμματόσημο είναι 3,26 δισεκατομμύρια μίλια [5,25 δισ. χιλιόμετρα]» ανακοίνωσε ο Τζίμι Κόγκινς, εκπρόσωπος των Guinness World Records, μιλώντας την Τρίτη σε εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (USPS) στην Ουάσινγκτον.

Το γραμματόσημο των 29 σεντς, με διαστάσεις 3,8 επί 2,5 εκατοστά, εκδόθηκε το 1981 ως μέρος μιας σειράς γραμματοσήμων με θέμα την εξερεύνηση του Διαστήματος. Δείχνει τη θολή εικόνα ενός μακρινού κόσμου με τη λεζάντα «Πλούτωνας: Ανεξερεύνητος».

Το γραμματόσημο εκτοξεύτηκε το 2006 κολλημένο στο New Horizons και ταξίδευε 9 χρόνια μέχρι να φτάσει στον στόχο και να αποκαλύψει το πρόσωπο του μυστηριώδους πλανήτη νάνου στις 14 Ιουλίου 2015.

Το ρεκόρ απόστασης θα καταρριφθεί πάντως εκ νέου, αφού η αποστολή θα ταξιδέψει για ακόμα 1,6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα: η NASA παρέτεινε την αποστολή και έστειλε το New Horizons σε ένα δεύτερο σώμα της λεγόμενης Ζώνης του Κάιπερ, έναν δακτύλιο από παγωμένα σώματα πέρα από την τροχιά του Πλούτωνα. Νέος στόχος είναι το ανεξερεύνητο αντικείμενο 2014 MU69, αποτελούμενο από υλικά που περίσσεψαν από τον σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια.

«Είναι τιμή για την αποστολή New Horizons να αναγνωρίζεται από τα Guinness World Records για τα επιτεύγματά της» σχολίασε στην τελετή ο Άλαν Στερν, επιστημονικός διευθυντής της αποστολής.

Το νέο ρεκόρ είναι το δεύτερο που θέτει το New Horizons. Λίγο μετά την αναχώρησή του το 2016, αναγνωρίστηκε ως το ταχύτερο αντικείμενο που έχει αναχωρήσει από τη Γη, κινούμενο με 58.338 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Το σκάφος χρειάστηκε μόλις 9 ώρες για να ξεπεράσει την τροχιά της Σελήνης. Συγκριτικά, η αποστολή Apollo 11 της δεκαετίας του 1960 χρειάστηκε τρεις μέρες.

Η ταχύτητα και η απόσταση του σκάφους ήταν σίγουρα πρωτόγνωρες για ένα ταπεινό γραμματόσημο. Όπως σχολίασε ο Τζίμι Κόγκινς της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας, «στις αρχές της δεκαετίας του 1880, για να φτάσει ένα γράμμα από την ανατολική στη δυτική ακτή των ΗΠΑ χρειαζόταν τέσσερις με επτά εβδομάδες».

Για να γιορτάσει την επιτυχία του New Horizons, η Ταχυδρομική Υπηρεσία εξέδωσε νέο γραμματόσημο στις 31 Μαΐου. Εικονίζει μια εικόνα του πλανήτη νάνου με την επικαιροποιημένη λεζάντα «Πλούτωνας: Εξερευνήθηκε».

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500091350

1118295.jpg.04044a3f835c6e801eff55db717e1869.jpg

AE2B1BC12E58CE22C76553E720F1C36D.jpg.7926b51a9e45f47d39cb457202cb305f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Ο Πλούτωνας εκπέμπει ακτίνες Χ αλλά δεν ξέρουμε το γιατί. :cheesy:

Το τελευταίο που θα περίμενε κανείς από τον Πλούτωνα, έναν νάνο-πλανήτη με ελάχιστο μαγνητικό πεδίο, είναι να εκπέμπει ακτίνες Χ. Σίγουρα κάποιες ακτίνες Χ που εκπέμπονται από τον ήλιο μπορεί να σκεδάζονται από τον Πλούτωνα προς την κατεύθυνσή μας, αλλά αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί να ερμηνεύσει την ενέργεια των παρατηρούμενων ακτίνων Χ. Μια άλλη πιθανή εξήγηση θα ήταν οι ακτίνες Χ να παράγονται από την αλληλεπίδραση του ηλιακού ανέμου με την ατμόσφαιρα του Πλούτωνα. Παρόμοιο φαινόμενο έχει παρατηρηθεί στην κόμη κομητών. Όμως ούτε κι αυτό το φαινόμενο αρκεί για να εξηγήσει την παρατηρούμενη εκπομπή ακτίνων Χ από τον απομακρυσμένο πλανήτη-νάνο.

Το πρόβλημα λοιπόν υπάρχει ακόμα και περιμένει την απάντησή του…

http://physicsgg.me/2016/09/19/%ce%bf-%cf%80%ce%bb%ce%bf%cf%8d%cf%84%cf%89%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%b5%ce%ba%cf%80%ce%ad%ce%bc%cf%80%ce%b5%ce%b9-%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%b5%cf%82-%cf%87/

pluto_chandra-1200x823.thumb.jpg.f90a2c88f4d0d520025fa67c3b7c551f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η NASA ανακάλυψε τεράστιους υπόγειους ωκεανούς στον Πλούτωνα. :cheesy:

Από τότε που το σκάφος «Νέοι Ορίζοντες» (New Horizons) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) πέρασε κοντά από τον Πλούτωνα πέρυσι το καλοκαίρι, αυξάνονται οι ενδείξεις -με βάση τα στοιχεία που έχει στείλει έως τώρα- πως ο νάνος πλανήτης φιλοξενεί ένα ωκεανό κάτω από την παγωμένη επιφάνειά του.

Τώρα, μια νέα μελέτη Αμερικανών γεωλόγων θεωρεί μεγάλη την πιθανότητα να υπάρχει ένας υπόγειος ωκεανός νερού βάθους άνω των 100 χιλιομέτρων. Συγκριτικά, στη Γη που είναι περίπου 50 φορές μεγαλύτερη από τον Πλούτωνα, ο βαθύτερος ωκεανός δεν ξεπερνά τα 11 χιλιόμετρα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Μπράντον Τζόνσον του Τμήματος Γεωεπιστημών και Πλανητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μπράουν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό γεωφυσικής «Geophysical Research Letters», εκτιμούν ότι ο ωκεανός, που πιθανώς βρίσκεται κάτω από την επίπεδη έκταση 900 χιλιομέτρων με την ονομασία Sputnik Planum, έχει περιεκτικότητα σε αλάτι 30%, όση περίπου η Νεκρά Θάλασσα στη Μέση Ανατολή.

Οι νέες εκτιμήσεις βασίζονται πάντως μόνο σε υπολογιστικά μοντέλα που προσομοιώνουν τις πιθανές γεωλογικές διαδικασίες στον Πλούτωνα, συνεπώς χρειάζονται επιβεβαίωση από παρατηρήσεις.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=831566

8E2CAD024023653C95E7EA6B332B06C3.jpg.4a46eb38ae059a61ab7308ddccd00247.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Ενδείξεις για ωκεανό στο υπέδαφος του Πλούτωνα. :cheesy:

Στοιχεία που υποδεικνύουν πως ένας ωκεανός κρύβεται στο υπέδαφος του Πλούτωνα, υποστηρίζουν πως ανακάλυψαν ερευνητές που μελετούν μία περιοχή του νάνου - πλανήτη, η οποία έχει σχήμα καρδιάς. Αξιοποιώντας εικόνες υψηλής από το διαστημόπλοιο New Horizon, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε ένα τμήμα στον αριστερό λοβό της καρδιάς, η οποία ονομάζεται Sputnik Planitia.

Αυτό το ύψωμα θεωρείται πως δημιουργήθηκε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, από την πρόσκρουση ενός μετεωρίτη. Έτσι, σχηματίσθηκε ένας κρατήρας που αργότερα γέμισε με παγωμένο άζωτο.

Ωστόσο, οι επιστήμονες αναρωτιούνται εδώ και χρόνια γιατί το Sputnik Planitia βρίσκεται σε αντίθετη κατεύθυνση από τον Χάροντα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Πλούτωνα. Κι αυτό είναι μόλις 5% οι πιθανότητες ο προσανατολισμός του να προέκυψε τυχαία.

Τώρα, όμως, δύο ομάδες ερευνητών υποστηρίζουν πως έχουν βρει την απάντηση. Σε δύο άρθρα τους στο περιοδικό Nature, περιγράφουν πως η πιθανή αιτία είναι ένας μεγάλος ωκεανός που βρίσκεται στο υπέδαφος.

«Δεν πρέπει να έχει το ίδιο μέγεθος με τους ωκεανούς στη Γη, αφού βρίσκεται σε πολύ μεγάλο βάθος, ενδεχομένως μέχρι 100 χιλιομέτρων», λέει στην εφημερίδα Guardian ο Φράνσις Νίμο, από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και ένας από τους συγγραφείς των δύο άρθρων.

Σύμφωνα με τον Νίμο, η πρόσκρουση του μετεωρίτη προκάλεσε την εκτόξευση μίας μεγάλης ποσότητας πάγου, αφήνοντας μόνο στον πυθμένα του κρατήρα ένα λεπτό στρώμα πάγου. Αν υπάρχει ένας ωκεανός κάτω από αυτό το στρώμα, πιθανότατα σε υγρή κατάσταση λόγω της παρουσίας αμμωνίας, θα πίεζε προς το πάνω το υπερκείμενο λεπτό στρώμα φλοιού, δημιουργώντας ένα ύψωμα.

Έτσι, καθώς το νερό είναι πυκνότερο από τον πάγο, αυτό το ύψωμα θα μπορούσε να αναπληρώσει τη μάζα του υλικού που χάθηκε. Έτσι, καθώς με την πάροδο του χρόνου συσσωρευόταν ολοένα περισσότερο παγωμένο άζωτο στον πυθμένα, η μάζα της περιοχής κάποια στιγμή ξεπέρασε από την ποσότητα πριν από την πρόσκρουση, προκαλώντας μία μικρή μεταβολή του άξονα περιστροφή του Πλούτωνα.

Με αυτό τον τρόπο, η περιστροφή του Πλούτωνα ώθησε την επιπλέον μάζα προς τον ισημερινό, ενώ η βαρυτική έλξη του Χάροντας είχε σαν αποτέλεσμα να αποκτήσει προσανατολισμό προς την αντίθετη κατεύθυνση ως προς τον δορυφόρο.

Μάλιστα, ενδεχομένως το φαινόμενο να μην έχει ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στο τμήμα Sputnik Planitia είναι πιθανό να συνεχίζει να συσσωρεύεται παγωμένο άζωτο, με εποχιακές μεταβολές που εξακολουθούν να μεταβάλλουν τον άξονα περιστροφής του Πλούτωνα.

http://www.naftemporiki.gr/story/1172380/endeikseis-gia-okeano-sto-upedafos-tou-ploutona

pluto-july-13_14.jpg.5c0f9c19d7063244f6be8d82afe5bc10.jpg

ploutonas-edafos.jpg.0eef0e4c9860c4825029f4122f0e2cee.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

ESA EURONEWS:ΤΑ «ΠΑΓΩΜΕΝΑ» ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΩΝΑ. :cheesy:

Αυτόν τον μήνα η εκπομπή το Space σας μεταφέρει στα απώτερα όρια του ηλιακού μας συστήματος, στον Πλούτωνα.

Αποδεικνύεται πολύ πιο εξωτικός από ότι θα περίμενε κανείς, με πολλά είδη ανεξήγητων φαινομένων στην επιφάνειά του.

Η εκπομπή Space συνάντησε μερικούς από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες της Ευρώπης στον πάγο για να μάθει περισσότερα για τα μυστικά του.

Ο Πλούτωνας αποτελούσε μυστήριο για την ανθρωπότητα από τότε που ανακαλύφθηκε, το 1930.

Αρχικά είχε χαρακτηριστεί ως πλανήτης. Το 2006 αναθεωρήθηκε η άποψη αυτή και ονομάστηκε πλανήτης- νάνος του ηλιακού μας συστήματος.

Όσο περισσότερα μαθαίνουμε, τόσο περισσότερο εξάπτεται η φαντασία των επιστημόνων, όπως του Έλιοτ Σέφτον Νας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Ο ίδιος εξηγεί στην κάμερα, ζωγραφίζοντας σε μια παραλία: «Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να καταλάβετε για τον Πλούτωνα είναι η πραγματική κλίμακά του, σε σχέση με το υπόλοιπο του ηλιακού συστήματος. Έχουμε έρθει στην παραλία, προκειμένου να αναπαραστήσουμε αυτό το μέγεθος και την απόσταση. Αν λοιπόν ήθελα να σχεδιάσω τον ήλιο ως έναν κύκλο 30 εκατοστών, τότε θα πρέπει να περπατήσετε περίπου 35 βήματα προκειμένου να σχεδιάσετε την Γη με βάση αυτήν την κλίμακα.

Συνεπώς ο ήλιος είναι στα 30 εκατοστά, κάτι που σημαίνει ότι η Γη πρέπει να είναι περίπου τρία χιλιοστά. Αν θα έπρεπε να σχεδιάσουμε τον Πλούτωνα με βάση αυτήν την κλίμακα, θα έπρεπε να είναι 0,3 χιλιοστά και θα έπρεπε να είναι περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από την παραλία.

Τώρα προφανώς δεν μπορώ να σχεδιάσω κάτι που είναι 0,3 χιλιοστά, συνεπώς πρέπει να σχεδιάσω τον Πλούτωνα λίγο μεγαλύτερο. Αν αυτός είναι ο Πλούτωνας, τότε ο μεγαλύτερος δορυφόρος του είναι ο Χάροντας, που έχει το μισό του μέγεθος. Ωστόσο ο Πλούτωνας έχει άλλους τέσσερις δορυφόρους, την Στύγα, τη Νύχτα, τον Κέρβερο και την Ύδρα. Κατά συνέπεια, υπάρχουν πολλά που συμβαίνουν γύρω από το σύστημα του Πλούτωνα. Δεν είναι μόνο ένας κρύος νεκρός παγωμένος βράχος».

Η ανθρωπότητα είχε την πρώτη της στενή επαφή με τον Πλούτωνα το 2015, όταν το διαστημικό σκάφος New Horizons της NASA πέταξε κοντά από το νανο-πλανήτη και τους δορυφόρους του.

Αυτά που είδε δεν είχαν καμία σχέση με οτιδήποτε είχαμε δει ποτέ στο παρελθόν. Οι επιστήμονες που εργάστηκα στο New Horizons, όπως οι Μπερνάρ Σμιτ και Τανγκί Μπερτράντ ήταν μαγεμένοι.

Έβλεπαν έναν μακρινό κόσμο που δεν έμοιαζε με τους βραχώδεις πλανήτες όπως η Γη και ο Άρης, ούτε με γίγαντες αερίου όπως ο Δίας και ο Κρόνος. Ο Πλούτωνας είναι διαφορετικός.

«Όταν το New Horizons έφτασε στον Πλούτωνα, απορήσαμε με την τοπογραφία. Γιατί; Επειδή έχουμε όρη που φτάνουν σε ύψος τεσσάρων χιλιομέτρων, και έχουμε και αυτήν την τεράστια λεκάνη που είναι τρία χιλιόμετρα κάτω από το μέσο ύψος της επιφάνειας. Αυτές είναι τεράστιες τοπογραφικές διαφορές για ένα μικρό σώμα όπως ο Πλούτωνας», λέει ο Τανγκί Μπερτράντ, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πιερ και Μαρί Κιουρί.

Τα 6 GB (gigabytes) των εικόνων και των επιστημονικών μετρήσεων που εστάλησαν από το New Horizons ενισχύουν τις γνώσεις μας για τον Πλούτωνα. Ερευνώντας σε βάθος αυτά τα δεδομένα, η συγκεκριμένη ομάδα ανακαλύπτει έναν κόσμο που κυριαρχείται από πάγο.

Οι Μπερνάρ και Τανγκί πήγαν την κάμερα του euronews σε μια παγωμένη λίμνη κοντά στην Γκρενόμπλ και καθάρισαν το χιόνι για να μας βοηθήσουν να συγκρίνουμε αυτό που βλέπουμε εδώ, στη Γη, με ό,τι έχει ανακαλυφθεί στην Πλούτωνα.

Ο Μπερνάρ Σμιτ, διευθυντής ερευνών στο CNRS λέει: «Το παγωμένο νερό εδώ είναι κοντά στους μηδέν βαθμούς, όπως και σε όλους τους παγετώνες στις Άλπεις. Έτσι είναι σχετικά μαλακό, ρέει, και σχηματίζει παγετώνες. Αλλά στον Πλούτωνα αυτό το παγωμένο νερό είναι στους μείον 230 βαθμούς Κελσίου, και είναι τόσο σκληρό όσο οι βράχοι. Έτσι, στον Πλούτωνα είναι το νερό που σχηματίζει τις οροσειρές».

Συνεπώς, τα βουνά στον Πλούτωνα έχουν παγωμένο νερό, με μικρά τμήματα από παγωμένο μεθάνιο, ενώ ο παγετώνας στην επιφάνειά του σε ένα τεράστιο σχήμα καρδιάς είναι κατασκευασμένος από άζωτο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο Πλούτωνας έχει επίσης πολύ ισχυρούς εποχιακούς κύκλους, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει μερικά από τα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά στην επιφάνειά του.

Ο Τανγκί Μπερτράντ αναφέρει: «Ο ισημερινός είναι ένα αίνιγμα. Δεν υπάρχουν ασταθείς πάγοι, είναι ακριβώς η βάση του παγωμένου ύδατος που καλύπτεται σε ένα είδος αιθάλης, αυτό το μαύρο υλικό που έχει παραχθεί από την φωτόλυση του πάγου από τις υπέρυθρες ακτίνες. Έτσι, υπάρχει μια τεράστια αντίθεση ανάμεσα στις σκοτεινές ζώνες του ισημερινού και τις φωτεινότερες περιοχές στο βορρά, και αυτός ο γιγάντιος παγετώνας του παγωμένου αζώτου έχει το μέγεθος της Γαλλίας».

Αυτός ο παγετώνας, γνωστός ως Sputnik Planitia, εκτιμάται ότι είναι κάτω του ενός εκατομμυρίου ετών, μια πολύ μικρή ηλικία με βάση τα πλανητικά στάνταρ. Κανείς όμως δεν έχει συμφωνήσει σε μια εξήγηση αναφορικά με το πως σχηματίστηκε και πως ανανεώθηκε.

Κατανοώντας τον Πλούτωνα μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε το ηλιακό σύστημα ως σύνολο, επομένως οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πρέπει να πάμε εκεί ξανά.

«Νομίζω ότι θα ήταν φανταστικό να στείλουμε ένα όχημα προσεδάφισης. Έτσι θα κατανοήσουμε πραγματικά τις δομές και την ορυκτολογία από πολύ κοντά. Επίσης, θα τον δούμε τον Πλούτωνα για μια πιο μακρά χρονική περίοδο, επειδή τον έχουμε δει μόνο σε μια στιγμή της τροχιάς του, αλλά οι εποχιακές αλλαγές μπορεί να είναι πολύ δυναμικές αν θα μπορούσαμε να τις παρακολουθήσουμε για έναν ολόκληρο χρόνο», λέει ο Έλιοτ Σέφτον Νας.

Ο Τανγκί Μπερτράντ αναφέρει: «Είναι ένα παράξενο μέρος, και έτσι πρέπει πραγματικά να μπορείς να αναπαραστήσεις αυτόν τον κόσμο, να κάνεις πειράματα, να προσπαθείς να καταλάβεις πώς λειτουργεί. Βλέπετε, υπάρχει μεν ένα είδος κλίματος, υπάρχει μια ατμόσφαιρα στον Πλούτωνα, υπάρχουν πάγοι, αλλά δεν είναι καθόλου σαν τη Γη».

Ο Μπερνάρ Σμιτ προσθέτει: «Κανείς δεν φαντάστηκε ότι θα βρίσκαμε ένα τόσο δυναμικό πλανήτη τόσο μακριά από τον Ήλιο. Έχουμε μείνει με πολλά περισσότερα αναπάντητα ερωτήματα. Ωστόσο μια διαστημική αποστολή που δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντά είναι μια επιτυχημένη αποστολή».

Μόλις πριν από μερικά χρόνια ο Πλούτωνας και οι δορυφόροι του δεν ήταν τίποτα περισσότερα από μερικά pixels στα τηλεσκόπιά μας, μυστηριώδεις κουκίδες στην ζώνη των αστεροειδών πέρα από τον Νεύτωνα.

Τώρα γνωρίζουμε περισσότερα και είμαστε σε αναζήτηση να μάθουμε ακόμα περισσότερα...

http://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2017/02/ESA_Euronews_Icy_mysteries_of_Pluto

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/ESA_EURONEWS_TA_PAGOMENA_MYSTIKA_TOY_PLOYTONA

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...

Μια πολύ κοντινή πτήση πάνω από Πλούτωνα. :cheesy:

Όταν Ιούλιο του 2015, το διαστημικό σκάφος New Horizons της NASA έστειλε τις πρώτες κοντινές εντυπωσιακές φωτογραφίες του Πλούτωνα και των δορυφόρων του, πολλοί αναρωτήθηκαν πως θα ήταν μια πτήση πάνω από τα επιβλητικά βουνά και τις παγωμένες πεδιάδες τους.

Και η απάντηση δόθηκε. Χρησιμοποιώντας τα πραγματικά δεδομένα του New Horizons οι επιστήμονες δημιούργησαν δυο νέες ταινίες που μας δείχνουν πως θα φαινόταν ο πλανήτης-νάνος Πλούτωνας και ο δορυφόρος του Χάροντας, κατά την διάρκεια μιας πολύ κοντινής πτήσης πάνω από τις επιφάνειές τους.

https://physicsgg.me/2017/07/15/%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%bf%ce%bb%cf%8d-%ce%ba%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bd%ce%ae-%cf%80%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b7-%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%89-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%80%ce%bb%ce%bf%cf%8d%cf%84%cf%89/

pluto1.png.29d78fb085c3339fc2ab6b2ac2d85762.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 5 εβδομάδες αργότερα...

Το διαστημικό σκάφος «Νέοι Ορίζοντες» σε απόσταση ρεκόρ από τη Γη. :cheesy:

Πρόκειται για το αστρονομικό αντικείμενο της ζώνης Kuiper, 2014 MU69, που απέχει 6,5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη. Είναι ο επόμενος στόχος εξερεύνησης – μετά τον Πλούτωνα – του διαστημικού σκάφους New Horizons.

Μήπως όμως το αντικείμενο MU69 στην πραγματικότητα είναι δυο ξεχωριστά αστρονομικά αντικείμενα;

Οι επιστήμονες της αποστολής New Horizons προσπαθούν να απαντήσουν σ’ αυτό το ερώτημα καθώς ταξινομούν τα νέα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το μακρινό αντικείμενο της ζώνης Kuiper 2014 MU69, το οποίο θα προσεγγίσει το διαστημικό σκάφος Νέοι Ορίζοντες την 1η Ιανουαρίου του 2019. Αυτή η προσέγγιση θα είναι η πιο μακρινή προσέγγιση αστρονομικού αντικειμένου στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος, πάνω από 1,6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα πέρα από τον πλανήτη-νάνο Πλούτωνα.

Το αντικείμενο της ζώνης του Kuiper που απέχει 6,5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη, πέρασε μπροστά από ένα μακρινό άστρο στις 17 Ιουλίου του 2017. Τηλεσκόπια από τη Γη στόχευσαν το αντικείμενο για να παρατηρήσουν την σκιά του και να αντλήσουν έτσι περισσότερα στοιχεία για το μέγεθος, το σχήμα του και το περιβάλλον γύρω από το MU69.

Με βάση τις νέες παρατηρήσεις απόκρυψης του μακρινού άστρου, οι αστρονόμοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το MU69 δεν είναι ένα σφαιρικό σώμα, αλλά μπορεί να είναι ένα εξαιρετικά επίμηκες σφαιροειδές σώμα, ή θα μπορούσε να είναι ένα ζεύγος αντικειμένων που το ένα περιφέρεται γύρω από το άλλο ή ότι πρόκειται για ένα ενιαίο σώμα από το οποίο λείπει ένα μεγάλο κομμάτι. Από τις παρατηρήσεις αυτές προέκυψε ότι το MU69 φαίνεται να έχει εύρος μέχρι 30 χιλιόμετρα ή αν πρόκειται για δυο αντικείμενα, τότε το καθένα έχει διάμετρο 15 έως 20 χιλιόμετρα.

Πρόκειται για ένα αστρονομικό αντικείμενο με εξωτικό σχήμα ή είναι ένα δυαδικό αντικείμενο; Σ’ αυτό, αλλά και σε άλλα ερωτήματα σχετικά με το το MU69 θα δώσει απαντήσεις το διαστημικό σκάφος Νέοι Ορίζοντες σε λιγότερο από 17 μήνες από σήμερα.

http://physicsgg.me/2017/08/08/%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%ce%ba%ce%ac%cf%86%ce%bf%cf%82-%ce%bd%ce%ad%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b6%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%82/

kbo_comparison_parker.thumb.jpg.2be04f316fcecc1cdc5ab483a548cf29.jpg

new-horizons.thumb.png.69a138246d834d6a3902c42382246cc2.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Πρόταση σκάφους εξερεύνησης του Πλούτωνα για τη NASA. :cheesy:

Το concept για ένα σκάφος προσεδάφισης (lander) ειδικά για την εξερεύνηση του Πλούτωνα παρουσιάζει στη NASA η Global Aerospace Corporation.

Το Pluto Lander είναι να παρουσιαστεί στο συμπόσιο NASA Innovative Advanced Concepts (NIAC).

Με χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος NIAC, η GAC αναπτύσσει μια ενσωματωμένη αρχιτεκτονική «σκάφους εισόδου» (entrycraft), που θα επιτρέπει επιβράδυνση και ασφαλή προσεδάφιση στην ατμόσφαιρα του Πλούτωνα, χρησιμοποιώντας μόνο την αντίσταση της αραιάς ατμόσφαιράς του και μικρή ποσότητα προωθητικού. Από τη στιγμή που φτάσει στην επιφάνεια, το σκάφος θα μεταβαίνει σε ειδική «αλτική» κατάσταση λειτουργίας, εκμεταλλευόμενο τις συνθήκες χαμηλής βαρύτητας και μικροποσότητες προωθητικού για να κάνει άλματα μεγάλων αποστάσεων – κάποιες φορές χιλιομέτρων τη φορά, και διερευνώντας σημεία ενδιαφέροντος.

«Η πίεση στην επιφάνεια του Πλούτωνα είναι μόλις 10 εκατομμυριοστά αυτής της Γης, αλλά η ατμόσφαιρά του έχει μεγάλη διασπορά, εκτεινόμενη περίπου 1.000 μίλια πάνω από την επιφάνεια» λέει ο Dr. Μπέντζαμιν Γκούντμαν, επικεφαλής ερευνητής της πρώτης φάσης του προγράμματος. «Αυτή η εκτεταμένη και εξαιρετικά χαμηλής πυκνότητας ατμόσφαιρα είναι ιδανική για την εκτόνωση μεγάλων ποσοτήτων κινητικής ενέργειας μέσω αεροδυναμικής αντίστασης, αλλά το κλειδί είναι να κάνουμε την περιοχή της αντίστασης πολύ μεγάλη, ενώ κρατάμε το βάρος του συστήματος χαμηλό».

Για να μπορεί να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την ατμόσφαιρα του Πλούτωνα για επιβράδυνση, το σκάφος εισόδου θα πρέπει να έχει μέγεθος γηπέδου ποδοσφαίρου. Μέχρι τώρα, το σχέδιο της GAC περνά τα προκαταρκτικά τεστ, αλλά η πραγματική του βιωσιμότητα θα καθοριστεί στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του προγράμματος NIAC. Αφού πραγματοποιήσει την αποστολή του, φέρνοντας στην επιφάνεια το σκάφος προσεδάφισης, εκείνο θα πραγματοποιεί σειρά επιστημονικών μετρήσεων, με σκοπό την απόκτηση πολύτιμων στοιχείων για τον Πλούτωνα.

http://www.naftemporiki.gr/story/1279448/protasi-skafous-eksereunisis-tou-ploutona-gia-ti-nasa

ploutonas-planitis.jpg.95bfb8a629267d771f0f43007df4dbba.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

NASA: Πιθανή εξήγηση των στύλων πάγου που βρίσκονται στον Πλούτωνα. :cheesy:

Στύλοι πάγου που υψώνονται και περιπλέκονται μεταξύ τους, μέσα από τα βουνά Τάρταρος, του πλανήτη Πλούτωνα, μπορεί τελικά, η NASA, να κατάφερε να εξηγήσει την ύπαρξή τους -δύο χρόνια μετά την παρατήρηση των περίεργων σχηματισμών για πρώτη φορά λεπτομερώς.

Οι «λεπίδες πάγου» είναι αποτέλεσμα της «εξάτμισης του στερεού μεθανίου», μιας διεργασίας διάβρωσης παρόμοιας με εκείνη που παρατηρήθηκε στις κορυφές της Χιλής.

Ένας πλανήτης νάνος που βρίσκεται μακριά από τον ήλιο μας, ο Πλούτωνας, είναι τόσο κρύος που ο αέρας στη Γη θα πάγωνε αμέσως. Αποτελείται κατά κύριο λόγο από κατεψυγμένα αέρια, όπως το μεθάνιο, το άζωτο και το μονοξείδιο του άνθρακα.

Οι «γιγάντιες λεπίδες του πάγου» του Πλούτωνα έχουν προκαλέσει σύγχυση στους επιστήμονες, από τότε που το διαστημικό σκάφος New Horizon της NASA, πλησίασε για πρώτη φορά το νάνο πλανήτη, το 2015, για πιο κοντινά δεδομένα και εικόνες.

Oι γιγαντιαίοι σχηματισμοί πάγου βρίσκονται κοντά στον ισημερινό του Πλούτωνα και πιστεύεται ότι φτάνουν τόσο ψηλά όσο το νέο Empire State της Νέας Υόρκης.

Αλλά η ύπαρξη των περίεργων λεπίδων πάγου υποδηλώνει ότι ο Πλούτωνας βιώνει αύξηση θερμοκρασίας που θα μπορούσε να προκαλέσει στον πάγο, εξάχνωση, μια διαδικασία με την οποία ο πάγος παραλείπει το υγρό στάδιο της εξάτμισης και περνά από τη στερεά κατάσταση στην αέρια.

«Αποδεικνύεται ότι ο Πλούτωνας υφίσταται κλιματικές διακυμάνσεις και μερικές φορές, όταν ο Πλούτωνας είναι λίγο πιο ζεστός, ο πάγος μεθανίου αρχίζει ουσιαστικά να «εξατμίζεται».

Πρόκειται για μια παρόμοια «σπαζοκεφαλιά» με αυτή που αντιμετώπισε ο διάσημος βιολόγος, Κάρολος Δαρβίνος, κατά τη δεκαετία του 1800, όταν συναντούσε πύργους πάγου σε υψηλό υψόμετρο κατά μήκος της πεδιάδας Chajnantor της Χιλής.

http://www.pronews.gr/epistimes/diastima/634490_nasa-pithani-exigisi-ton-tylon-pagoy-poy-vriskontai-ston-ploytona

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Η γαλάζια ομίχλη του Πλούτωνα λειτουργεί ως... καταψύκτης. :cheesy:

Ο Πλούτωνας παρέμενε ένα μυστήριο για τους επιστήμονες. Γνώριζαν φυσικά ότι λόγω της τεράστιας απόστασης του από τον Ηλιο είναι ένας σκοτεινός και παγωμένος κόσμος χωρίς κανένα γεωοατμοσφαιρικό ενδιαφέρον. Οταν όμως το σκάφος New Horizons της NASA μετά από ένα πραγματικά επικό ταξίδι έφτασε τον Ιούλιο του 2015 στον Πλούτωνα επιστήμονες και κοινή γνώμη έμειναν κυριολεκτικά με ανοικτό το στόμα. Ο Πλούτωνας αποδείχτηκε ένας πραγματικός «κόσμος παγο-θαυμάτων» όπως οι επιστήμονες έσπευσαν αμέσως μετά την έλευση των πρώτων δεδομένων να τον χαρακτηρίσουν.

Μεγάλα παγωμένα όρη, κινούμενοι παγετώνες, κοιλάδες, γιγάντια φαράγγια, πιθανότητα ύπαρξης υπόγειου ωκεανού και πολλά, σύνθετα και αναπάντεχα για την περιοχή και τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται το σύστημα του Πλούτωνα γεωατμοσφαιρικά και κοσμικά φαινόμενα. Σε απόσταση περίπου 170 χλμ. από την επιφάνεια του Πλούτωνα διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ένα λεπτό πέπλο ομίχλης γαλαζωπής απόχρωσης που περικυκλώνει τον νάνο πλανήτη. Αυτό το πέπλο ομίχλης αποτελεί σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια η λύση του μυστηρίου της θερμοκρασίας του Πλούτωνα.

Το φαινόμενο.

Στον Πλούτωνα έχει διαπιστωθεί ότι η θερμοκρασία πέφτει μέχρι τους -203 βαθμούς Κελσίου. Όμως τα πλανητικά μοντέλα και οι υπολογισμοί των ειδικών ανέφεραν ότι η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα του Πλούτωνα έπρεπε να είναι περίπου -170 βαθμούς Κελσίου. Αυτή η διαφορά των 30 βαθμών Κελσίου προβλημάτιζε επί χρόνια τους ειδικούς που αναζητούσαν μάταια κάποια απάντηση. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες προσπαθούσαν να υπολογίσουν την θερμοκρασία στον Πλούτωνα αναλύοντας δεδομένα μόνο από τα αέρια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα του. Όμως σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια οι υπολογισμοί θα έπρεπε να λαμβάνουν υπόψη την ομίχλη.

«Τα σωματίδια από την οποία αποτελείται η ομίχλη αυτή υποδέχονται την κοσμική ακτινοβολία η οποία θερμαίνει την ατμόσφαιρα και στην συνέχεια την εξοστρακίζουν στέλνοντας την πίσω στο Διάστημα. Είναι μια διαδικασία που δεν είχε ληφθεί υπόψη μέχρι σήμερα στις αναλύσεις και εξηγεί γιατί η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα του Πλούτωνα είναι πιο χαμηλή από όσο υπολογίζαμε μέχρι σήμερα» αναφέρει ο Ξι Τζάνγκ, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

https://www.youtube.com/watch?v=z5Zu5xqTvSk

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=916254

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Ο αστεροειδής που θα επισκεφθεί το New Horizons. :cheesy:

Αφού πέρασε, πριν από δύο χρόνια, από τον Πλούτωνα, στέλνοντας εκπληκτικές εικόνες και νέες πληροφορίες για τον νάνο πλανήτη, το διαστημόπλοιο New Horizons κατευθύνεται τώρα προς τη ζώνη αστεροειδών που βρίσκεται στις παρυφές του ηλιακού μας συστήματος.

Πρώτος «στόχος» του, όπως αποφάσισαν οι επικεφαλής της αποστολής, θα είναι ένας μικρός βράχος για τον οποίον γνωρίζουμε ελάχιστα. Πρόσφατα ωστόσο οι επιστήμονες παρατήρησαν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι μπορεί γύρω του να κινείται ένας δορυφόρος, γι’ αυτό και έκριναν ότι αξίζει μια επίσκεψη από πιο κοντά.

Το «επίμαχο» αντικείμενο βρίσκεται στη ζώνη αστεροειδών Κάιπερ, σε απόσταση δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, και έχει την κωδική ονομασία 2014 MU69. Επειδή βρίσκεται τόσο μακριά οι αστρονόμοι γνωρίζουν ελάχιστα για τον MU69 – μόνο ό.τι μπορούν να «πιάσουν» από τα ίχνη που αφήνει καθώς περνάει ανάμεσα σε ένα λαμπρό άστρο και τα γήινα τηλεσκόπια.

Με βάση αυτές τις λίγες παρατηρήσεις, οι ερευνητές έχουν καταλήξει σε τρεις πιθανότητες σχετικά με το σχήμα του MU69: μπορεί να είναι ωοειδής, περίπου σαν φιστίκι, μπορεί να είναι «διπλός», αποτελούμενος από δυο εφαπτόμενους βράχους, ή μπορεί να αποτελείται από δυο βράχους που περιφέρονται ο ένας γύρω από τον άλλον.

Αυτό ακούγεται ήδη αρκετά εξωτικό, όμως το περασμένο καλοκαίρι το μυστηριώδες αντικείμενο άρχισε να αποκτά ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον. Οι ερευνητές εντόπισαν μια ακόμη «σκιά» κατά τη διέλευση του MU69 μπροστά από το άστρο. Υποπτεύονται ότι αυτή μπορεί να δημιουργείται από έναν ακόμη μικρότερο δορυφόρο ο οποίος περιφέρεται γύρω του. Ετσι αποφασίστηκε ότι, περνώντας από εκεί κοντά το 2019, το New Horizons θα στρέψει τις κάμερές του προς τον αστεροειδή.

«Πραγματικά δεν θε ξέρουμε με τι μοιάζει ο MU69 αν δεν περάσουμε από κοντά του, και ακόμη και ύστερα από αυτή τη συνάντηση μπορεί να μην τον κατανοήσουμε πλήρως» δήλωσε σε ανοιχτή διαδικτυακή ανακοίνωση ο Μαρκ Μπιουλ από την ομάδα του New Horizons.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500183411

735C9D96E92222763A24A91A7DA7FB92.jpg.8034e96aa848bea8c52f65cf5a97bd04.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Το New Horizons κατευθύνεται προς την ζώνη Kuiper… στέλνοντας τις πιο μακρινές από τη Γη φωτογραφίες. :cheesy:

Το διαστημικό σκάφος New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) τράβηξε τις πιο μακρινές από τη Γη φωτογραφίες που έχουν ποτέ τραβηχτεί, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε από το 1990 το σκάφος Voyager 1.

Η αμερικανική διαστημοσυσκευή, η οποία μελέτησε τον Πλούτωνα για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2015, έχει πια βάλει πλώρη για τα μυστηριώδη σώματα της ακόμη πιο μακρινής Ζώνης Κάιπερ (Kuiper Belt Objects – KBO).

Ευρισκόμενο σε απόσταση περίπου 6,12 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας ή σχεδόν 41 αστρονομικών μονάδων (δηλαδή 41 φορές τη μέση απόσταση Γης-Ήλιου), το New Horizons έστρεψε την τηλεσκοπική κάμερά του και φωτογράφισε στις 5 Δεκεμβρίου δύο σώματα ΚΒΟ, τα «2012 ΗΖ84» και «2012 ΗΕ85». Οι φωτογραφίες έφθασαν τώρα στη Γη και η NASA τις έδωσε στη δημοσιότητα.

Στην πραγματικότητα το ρεκόρ του Voyager είχε σπάσει για πρώτη φορά την ίδια μέρα, δύο ώρες νωρίτερα, όταν η κάμερα Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) του New Horizons φωτογράφισε ένα ανοιχτό αστρικό σμήνος του γαλαξία μας:

Δύο ώρες αργότερα, τράβηξε τις ακόμη πιο μακρινές φωτογραφίες των δύο ΚΒΟ. Στις 14 Φεβρουαρίου 1990 το Voyager 1, ευρισκόμενο σε απόσταση 6,06 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων (40,5 αστρονομικών μονάδων) από τη Γη, είχε τραβήξει μια διάσημη φωτογραφία του πλανήτη μας ως μιας ωχρής μπλε κουκίδας. Η φωτογραφία εκείνη (γνωστή διεθνώς «Pale Blue Dot») είχε δημιουργηθεί από μια σύνθεση 60 εικόνων. Επειδή το σκάφος έκλεισε τις κάμερές του λίγο μετά το «πορτρέτο» της Γης, το ρεκόρ απόστασης εκείνης της φωτογραφίας δεν απειλήθηκε για περισσότερα από 27 χρόνια.

«Το New Horizons είναι εδώ και πολύ καιρό μία αποστολή με πρωτιές – η πρώτη που εξερεύνησε τον Πλούτωνα, η πρώτη που θα εξερευνήσει τη Ζώνη Κάιπερ, το πιο γρήγορο διαστημικό σκάφος που έχει ποτέ εκτοξευθεί. Και τώρα μπορέσαμε να τραβήξουμε φωτογραφίες από μεγαλύτερη απόσταση από τη Γη από κάθε άλλο διαστημικό σκάφος στην ιστορία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής του New Horizons Άλαν Στερν του Νοτιοδυτικού Ινστιτούτου Ερευνών του Κολοράντο.

Το σκάφος έχει «ραντεβού» με ένα ΚΒΟ, το σώμα «2014 MU69», την 1η Ιανουαρίου του 2019. Θα πρόκειται για το πιο απομακρυσμένο «ραντεβού» με ουράνιο αντικείμενο στη διαστημική ιστορία. Συνολικά, το New Horizons θα μελετήσει τουλάχιστον 20 ΚΒΟ, νάνους πλανήτες και «Κενταύρους» (πρώην ΚΒΟs με ασταθείς τροχιές που διασταυρώνονται με τις τροχιές των γιγάντιων πλανητών του ηλιακού μας συστήματος).

Η τροχιά του διαστημικού σκάφους New Horizons μέχρι σήμερα, 10 Φεβρουαρίου 2018 (κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)(φωτ.)

Αυτή τη στιγμή, το σκάφος βρίσκεται σε θαυμάσια κατάσταση και έχει περιέλθει σε «ύπνωση». Οι χειριστές του από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς (εκεί ακριβώς όπου άφησε εποχή ο «δικός μας» Σταμάτης Κριμιζής) θα το ξυπνήσουν από τον ηλεκτρονικό ύπνο του στις 4 Ιουνίου, ώστε να προετοιμασθεί για το ιστορικό «ραντεβού» της Πρωτοχρονιάς του 2019.

https://physicsgg.me/2018/02/10/%cf%84%ce%bf-new-horizons-%cf%84%cf%81%ce%ac%ce%b2%ce%b7%ce%be%ce%b5-%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%80%ce%b9%ce%bf-%ce%bc%ce%b1%ce%ba%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%ad%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7-%ce%b3%ce%b7/

new-horizon-trajectory.thumb.png.d327b8a5bf6aa611e0a40c8769d6acb1.png

lor_0374787119_wcs_asinh_m3_to_50_nup_rhs.png.46ddbde82be30d165e5bc0a2a4fa8c71.png

kbo_2102hz84_and_kbo_2102he85.jpg.8b12c934afc4d560f8ba44f78f49ba0c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Πέρα από τα όρια του γνωστού κόσμου ταξιδεύει το New Horizons. :cheesy:

Το σκάφος New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) βρίσκεται καθ' οδόν προς το σώμα "2014 MU69" στην απομακρυσμένη και παγωμένη Ζώνη Κάιπερ.

Τώρα πλέον το αντικείμενο αυτό απόκτησε ένα πιο προσωπικό όνομα και -προσωρινά τουλάχιστον- θα λέγεται «Έσχατη Θούλη» (Ultima Thule), όρος ταιριαστός για ένα σώμα που βρίσκεται πέρα από τα σύνορα του γνωστού κόσμου.

Το σκάφος αναμένεται να φθάσει στο στόχο του την Πρωτοχρονιά του 2019, έχοντας προηγουμένως, το 2015, κάνει την ιστορική πρώτη επίσκεψη στον Πλούτωνα. Η «Έσχατη Θούλη» θα είναι ο πιο μακρινός και αρχέγονος κόσμος που θα έχει ποτέ επισκεφθεί μια ανθρώπινη διαστημοσυσκευή.

Η Θούλη ήταν ένα μυθικό υπερβόρειο νησί και το όνομά της επιλέχθηκε από τους επιστήμονες του New Horizons ακριβώς για να αναδείξουν τη συμβολική σημασία της νέας αποστολής.

Όπως δήλωσε ο Άλαν Στερν, επικεφαλής ερευνητής, «το σκάφος μας κατευθύνεται πέρα από τα όρια των γνωστών κόσμων. Εφόσον θα πρόκειται για την πιο μακρινή εξερεύνηση στη διαστημική ιστορία, μου αρέσει να αποκαλώ εν συντομία τον επόμενό στόχο μας Εσχάτη».

Από πέρυσι το Νοέμβριο, η NASA είχε ζητήσει από κοινό και επιστήμονες να προτείνουν ονόματα για την αποστολή στο σώμα "2014 MU69". Περισσότεροι από 115.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο πρότειναν περίπου 34.000 ονόματα, εκ των οποίων 37 επιλέχθηκαν και τέθηκαν σε τελική ψηφοφορία. Ανάμεσα στα ονόματα ήσαν και μερικά με ελληνική αναφορά: Όλυμπος, Φάρος, Ρουβίκωνας, Αμπεόνα,Τιραμισού κ.α.

Το όνομα «Έσχατη Θούλη» όμως ίσως δεν είναι το οριστικό. Μετά την ολοκλήρωση της αποστολής, η NASA θα υποβάλει στη Διεθνή Αστρονομική Ένωση την τελική πρότασή της για την επίσημη ονομασία του «2014 MU69». Η πρόταση θα εξαρτηθεί από το τι θα ανακαλύψει το New Horizons: ένα μεμονωμένο ουράνιο σώμα, ένα ζευγάρι σωμάτων ή ένα σύστημα πολλαπλών αντικειμένων.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500206103

30700222_Ultima_Thule_NASA_limghandler.jpg.738cc5349608e05c269e861018107ab4.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Ανακαλύφθηκαν εκτεταμένοι αμμόλοφοι από μεθάνιο στον Πλούτωνα. :cheesy:

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν στον Πλούτωνα αμμόλοφους, οι οποίοι πιθανότατα έχουν σχηματισθεί από κόκκους παγωμένου μεθανίου που έχουν απελευθερωθεί στην αραιή ατμόσφαιρά του. Αμμόλοφοι έχουν ήδη βρεθεί, εκτός από τη Γη, στον Άρη, στην Αφροδίτη, στον δορυφόρο Τιτάνα του Κρόνου και στον κομήτη 67Ρ της «Ροζέτα».

Η διεθνής ομάδα από πλανητικούς επιστήμονες, φυσικούς και γεωγράφους, ανέλυσε εικόνες από την επιφάνεια του μακρινού νάνου πλανήτη, τις οποίες έστειλε το σκάφος «New Horizons» (Νέοι Ορίζοντες) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) τον Ιούλιο του 2015.

Οι εικόνες αποκαλύπτουν ότι στα όρια της αχανούς παγωμένης πεδιάδας αζώτου «Σπούτνικ Πλανίτια», στους πρόποδες μίας μεγάλης οροσειράς, υπάρχει μία σειρά από εκτεταμένους αμμόλοφους που είναι εξαπλωμένοι σε μία έκταση σχεδόν 75 χιλιομέτρων.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η εξάχνωση του παγωμένου αζώτου της πεδιάδας, η οποία μετατρέπει απευθείας το στερεό άζωτο σε αέριο, έχει ως αποτέλεσμα να υψώνονται στην ατμόσφαιρα κόκκοι μεθανίου αντίστοιχου μεγέθους με τους κόκκους άμμου στη Γη.

Στη συνέχεια, αυτοί οι κόκκοι μεταφέρονται από τους μέτριας έντασης ανέμους του Πλούτωνα, οι οποίοι φθάνουν τα 30 έως 40 χιλιόμετρα την ώρα, και εναποτίθενται εκεί που τελειώνει η πεδιάδα και αρχίζει η οροσειρά. Εκτιμάται ότι οι αμμόλοφοι σχηματίσθηκαν πριν από 500.000 χρόνια, ίσως και πολύ πιο πρόσφατα.

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Πλίμουθ, της Κολωνίας και του Μπρίγκαμ Γιανγκ (Γιούτα), με επικεφαλής τον Βρετανό λέκτορα Φυσικής Γεωγραφίας δρα Ματ Τέλφερ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science». Η ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια του Πλούτωνα είναι 100.000 μικρότερη από ό,τι στη Γη.

«Γνωρίζαμε ότι σχεδόν κάθε σώμα του ηλιακού συστήματός μας με ατμόσφαιρα και στερεά βραχώδη επιφάνεια έχει αμμόλοφους πάνω του, αλλά δεν περιμέναμε να βρούμε κάτι τέτοιο και στον Πλούτωνα. Αποδεικνύεται ότι παρόλο που έχει τόσο αραιή ατμόσφαιρα και η επιφανειακή θερμοκρασία του είναι περίπου μείον 230 βαθμοί Κελσίου, έχει και αυτός αμμόλοφους» δήλωσε ο Τέλφερ.

Ερωτηματικό προς διερεύνηση αποτελεί το ύψος των αμμόλοφων και εάν μεταβάλλονται με το πέρασμα του χρόνου.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

http://science.sciencemag.org/content/360/6392/992

http://physicsgg.me/2018/05/31/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%86%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b1%ce%bd-%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%ce%bc%ce%bc%cf%8c%ce%bb%ce%bf%cf%86%ce%bf%ce%b9/

f1-large-1.thumb.jpg.5b84c297be407dc33c2f0ddd438b26b7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ξύπνησαν οι «Νέοι Ορίζοντες» και προετοιμάζονται για την προσέγγιση της Θούλης! :cheesy:

Το διαστημικό σκάφος New Horizons απέχει από την Γη 6,11 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα και κινείται με ταχύτητα 14,15 km/s (περίπου 51.000 km/h). Θα προσεγγίσει το αντικείμενο 2014 MU69 (Έσχατη Θούλη) αφού διανύσει επιπλέον 2,61 εκατομμύρια χιλιόμετρα

Το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος «Νέοι Ορίζοντες» εκτοξεύθηκε από τη Γη στις 19 Ιανουαρίου 2006 με στόχο την εξερεύνηση του πιο μακρινού πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον Πλούτωνα. Όμως, μερικούς μήνες μετά, στις 24 Αυγούστου 2006, ο Πλούτωνας έπαψε να θεωρείται πλανήτης. Οι αστρονόμοι για τους δικούς τους λόγους τον είχαν υποβιβάσει στην κατηγορία των «νάνων-πλανητών»!

https://physicsgg.me/2011/07/21/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%BF-%CF%80%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CF%84%CF%89%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B8%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%AE/

Το «Νέοι Ορίζοντες», αφού διάνυσε απόσταση 6 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων, τον Ιούλιο του 2015 πέρασε κοντά από τον Πλούτωνα , στέλνοντας στην Γη πρωτόγνωρες εικόνες και πληροφορίες για τον πλανήτη-νάνο και τους δορυφόρους του.

Όμως το έργο της διαστημοσυσκευής «Νέοι Ορίζοντες» δεν ολοκληρώθηκε ακόμα. Μετά την εξερεύνηση του Πλούτωνα οι επιστήμονες της NASA επέλεξαν έναν νέο στόχο εξερεύνησης που βρίσκεται στην ζώνη Κάιπερ: ένα μικρό σώμα που είχε ως προσωρινό όνομα «2014 MU69» αλλά μετά από δημόσια διαβούλευση(!) ονομάστηκε Έσχατη Θούλη (Ultima Thule). Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 100.000 αντικείμενα στην ζώνη Κάιπερ (Kuiper Belt Objects – KBO), τα οποία μάλλον έχουν παραμείνει αναλλοίωτα από τότε που δημιουργήθηκε το ηλιακό μας σύστημα.

Μετά την διέλευσή του από τον Πλούτωνα το διαστημικό σκάφος τέθηκε σε κατάσταση προσωρινής νάρκης για εξοικονόμηση ενέργειας και πριν από δύο ημέρες οι επιστήμονες της NASA έδωσαν την εντολή για την επαναλειτουργία των οργάνων και των συστημάτων του. Η φάση προσέγγισης του 2014 MU69 θα ξεκινήσει από τις 16 Αυγούστου 2018 έως τις 24 Δεκεμβρίου 2018. Σε περίπτωση που όλα πάνε καλά την 1η Ιανουαρίου 2019, η διαστημοσυσκευή «Νέοι Ορίζοντες» θα περάσει 3500 χιλιόμετρα περίπου πάνω από την επιφάνεια του 2014 MU69!

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας ένα διαστημικό σκάφος θα στείλει εικόνες από την πιο απομακρυσμένη περιοχή του ηλιακού μας συστήματος, την ζώνη Κάιπερ.

https://physicsgg.me/2018/06/05/%ce%be%cf%8d%cf%80%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%b1%ce%bd-%ce%bf%ce%b9-%ce%bd%ce%ad%ce%bf%ce%b9-%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b6%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%82/

41.thumb.png.85ef364fadddfd9afc8b965f9bbbd9d1.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 έτος αργότερα...

Είναι ο Πλούτωνας ένας γιγάντιος κομήτης; :cheesy:

Οι επιστήμονες πίστευαν ότι ο Πλούτωνας είναι ένας αδιάφορος παγωμένος κόσμος στην άκρη του ηλιακού μας συστήματος. Η μοναδική φορά που ο Πλούτωνας είχε προκαλέσει επιστημονική διαμάχη ήταν όταν η διεθνής αστρονομική κοινότητα αποφάσισε να τον… υποβαθμίσει και από πλανήτη να τον τοποθετήσει στην κατηγορία των πλανητοειδών σωμάτων. Ομως η αποστολή New Horizons, η πρώτη που έφτασε στον Πλούτωνα αποκάλυψε ένα αναπάντεχα εντυπωσιακό από κάθε άποψη (γεωλογικά, ατμοσφαιρικά κλπ) κόσμο. Οι ανακαλύψεις για τον Πλούτωνα αλλά και τους δορυφόρους του πραγματικά δεν έχουν τελειωμό και γίνονται συνεχώς νέες μελέτες για τον πλανήτη βασιζόμενες στα καινούργια δεδομένα που έχουν αναδειχθεί για αυτόν.

Η τελευταία μελέτη έγινε από επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνών Southwest στις ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε και στην επιθεώρηση «Ikarus». Σε αυτή αναφέρεται ότι ο Πλούτωνας δεν σχηματίστηκε από τα υλικά του δίσκου ύλης και αερίων του νεογέννητου Ηλιου αλλά αποτελεί συγχώνευση ενός δισεκατομμυρίου κομητών και άλλων σωμάτων της ζώνης Κάιπερ που βρίσκεται στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος. Η ζώνη Κάιπερ αποτελείται από δύο ειδών αντικείμενα: μικρά σώματα, παρόμοια με τον Πλούτωνα, σε αργή τροχιά γύρω από τον Ήλιο, και πυρήνες κομητών. Θεωρείται και ως μία δεύτερη ζώνη αστεροειδών, πέρα από την κύρια ζώνη αστεροειδών που βρίσκεται ανάμεσα στον Αρη και τον Δία.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα της αποστολής New Horizon και της αποστολής Rosetta που εξερεύνησε τον κομήτη 67/P. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Πλούτωνας είναι προϊόν της ένωσης περίπου ενός δισ. κομητών παρόμοιων με τον 67/P και πιθανώς ορισμένων ακόμη παγωμένων σωμάτων της περιοχής. Τα ευρήματα από το New Horizons αλλά και από άλλες παρατηρήσεις έχουν υποδείξει την ύπαρξη ενός υπόγειου ωκεανού στον Πλούτωνα. Οι ερευνητές σημειώνουν στην μελέτη τους ότι πράγματι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες ύπαρξης ενός υπόγειου ωκεανού στον Πλούτωνα.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=984665

2FF0505DCF0E1977200743C7F6BDDD06.jpg.2bad2c7b1775e095f7c81285ebb9dd02.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Το διαστημικό σκάφος New Horizons πλησιάζει την «Έσχατη Θούλη» :cheesy:

Σήμερα 19 Δεκεμβρίου 2018, το διαστημικό σκάφος «New Horizons» απέχει 15397497 χιλιόμετρα από το αστρονομικό αντικείμενο«2014 MU69» ή αλλιώς «Έσχατη Θούλη (Ultima Thule)» που βρίσκεται στην ζώνη Κάιπερ.

Οι επιστήμονες της NASA υπολογίζουν ότι σε 12 ημ

έρες και 9 ώρες περίπου (την πρωτοχρονιά), το διαστημικό σκάφος θα προσεγγίσει την Θούλη. Μπορείτε να παρακολουθείτε την απόσταση του «New Horizons» από την Θούλη ΕΔΩ:

http://pluto.jhuapl.edu/.

Το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος «Νέοι Ορίζοντες» εκτοξεύθηκε από τη Γη στις 19 Ιανουαρίου 2006 με στόχο την εξερεύνηση του πιο μακρινού πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον Πλούτωνα. Κατά σύμπτωση, μερικούς μήνες μετά, στις 24 Αυγούστου 2006, ο Πλούτωνας έπαψε να θεωρείται πλανήτης. Οι αστρονόμοι για τους δικούς τους λόγους τον είχαν υποβιβάσει στην κατηγορία των «νάνων-πλανητών»!

Το «Νέοι Ορίζοντες», αφού διάνυσε απόσταση 6 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων, τον Ιούλιο του 2015 πέρασε κοντά από τον Πλούτωνα , στέλνοντας στην Γη πρωτόγνωρες εικόνες και πληροφορίες για τον πλανήτη-νάνο και τους δορυφόρους του.

https://physicsgg.me/2018/12/19/%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%ce%ba%ce%ac%cf%86%ce%bf%cf%82-new-horizons-%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%b9%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b7%ce%bd/

41.thumb.png.5127b222e71397696312b645464ef11b.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το πιο μακρινό «ραντεβού» στη διαστημική ιστορία. :cheesy:

Την πρώτη μέρα του 2019 -περίπου στις 07:30 ώρα Ελλάδας της Πρωτοχρονιάς- το σκάφος New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), έπειτα από ένα μακρύ ταξίδι, θα πει το «ευτυχές το νέο έτος» στην Έσχατη Θούλη στη Ζώνη Κάιπερ.

Θα είναι το πιο μακρινό ουράνιο σώμα που θα έχει ποτέ επισκεφθεί μια ανθρώπινη διαστημοσυσκευή, σε απόσταση σχεδόν 6,6 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, περίπου 1,6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα πέρα από τον Πλούτωνα, τον οποίο το New Horizons είχε πρώτο επισκεφθεί το 2015.

Η μυστηριώδης Έσχατη Θούλη (Ultima Thule) -επίσημα γνωστή ως «2014 MU69″- είχε ανακαλυφθεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ» πριν τέσσερα χρόνια. Φέρει το όνομα της αρχαίας Θούλης, ενός νησιού που είχε αναφέρει ο αρχαίος Έλληνας εξερευνητής Πυθέας τον 4ο αιώνα π.Χ. ότι βρισκόταν βόρεια της Βρετανίας (ίσως επρόκειτο για την Ισλανδία ή τη Γροιλανδία). Από τότε το όνομα της Θούλης συμβολίζει αυτό που βρίσκεται στην εσχατιά του κόσμου.

Το κόστους 700 εκατομμυρίων δολαρίων New Horizons, το οποίο είχε εκτοξευθεί από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ τον Ιανουάριο του 2006, έβαλε πλώρη για τις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος μετά την ιστορική του επίσκεψη στο νάνο πλανήτη Πλούτωνα τον Ιούλιο του 2015. Η Έσχατη Θούλη -που απέχει από τον Ήλιο 44 φορές μακρύτερα από ό,τι η Γη- είναι ένα παγωμένο σώμα με θερμοκρασία περίπου μείον 230 βαθμούς Κελσίου, σκούρα κοκκινωπή απόχρωση και το μέγεθος μιας πόλης, καθώς έχει διάμετρο περίπου 30 χιλιομέτρων. Είναι ακόμη ασαφές τι σχήμα έχει (επίμηκες, σφαιρικό ή ακανόνιστο), αν συνοδεύεται από μίνι δορυφόρους ή δακτυλίους και αν αποτελείται από ένα ενιαίο σώμα ή από δύο σώματα, το ένα σε τροχιά γύρω από το άλλο.

«Πραγματικά δεν έχουμε ιδέα για το τι πρέπει να περιμένουμε. Αλλά ό,τι κι αν κάνουμε εκεί, πρόκειται να είναι ιστορικό. Θα μάθουμε από τι αποτελείται αυτό το σώμα. Πώς σχηματίσθηκε, αν έχει ατμόσφαιρα, αν έχει δακτυλίους. Ποιός ξέρει τι μπορεί να βρούμε», δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής, ‘Αλαν Στερν, του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Την Πρωτοχρονιά το σκάφος θα ρίξει μια σχετικά σύντομη ματιά στη μυστηριώδη Έσχατη Θούλη, την οποία θα προσεγγίσει με ταχύτητα 50.700 χιλιομέτρων την ώρα, χωρίς να τεθεί σε τροχιά γύρω της, καθώς θα συνεχίσει το ταξίδι του. Θα πλησιάσει όμως σε απόσταση έως 3.500 χιλιομέτρων, πολύ κοντύτερα από ό,τι είχε κάνει με τον Πλούτωνα από απόσταση 12.500 χλμ. Τα επτά επιστημονικά όργανα του New Horizons και η κάμερα υψηλής ανάλυσης που διαθέτει, θα «σαρώσουν» για ένα διήμερο περίπου την επιφάνειά της Θούλης για να συλλέξουν όσο γίνεται περισσότερα στοιχεία.

Οι επιστήμονες δεν περιμένουν η Έσχατη Θούλη να έχει ατμόσφαιρα ή γεωλογική δραστηριότητα, αλλά οι εκπλήξεις είναι πάντα μέσα στο πρόγραμμα μιας διαστημικής αποστολής. Κατά την προσέγγιση της Θούλης, το σκάφος θα έχει στραμμένο πάνω της όλα τα όργανά του και έτσι δεν θα μπορεί να επικοινωνήσει με τη Γη. Μόνο αφότου περάσουν αρκετές ώρες, θα κάνει επιτόπια στροφή και θα στείλει στον πλανήτη μας το σήμα ότι επιβίωσε, κάτι που θα πάρει πάνω από έξι ώρες για να φθάσει στο σταθμό ελέγχου.

Υπομονή για τις φωτογραφίες

Το βράδυ της 1ης και τη 2ας Ιανουαρίου το New Horizons θα στείλει στη Γη τις πρώτες φωτογραφίες και μετρήσεις από την κοντινή διέλευσή του από τη Θούλη. Το σκάφος χρειάσθηκε 16 μήνες για να στείλει στους επιστήμονες όλα τα στοιχεία από την επίσκεψή του στον Πλούτωνα, ενώ θα χρειασθεί ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να στείλει στη Γη όλες τις φωτογραφίες και το υπόλοιπο υλικό από τη Θούλη. Τα στοιχεία θα συνεχίσουν να φθάνουν στη Γη έως το Σεπτέμβριο του 2020, καθώς το σκάφος θα μεταδίδει τα 50 GB των δεδομένων που θα έχει συλλέξει, με ταχύτητα μόνο 1.000 bits το δευτερόλεπτο (1 kilobit).

Η παγωμένη και σε σχήμα ντόνατ Ζώνη Κάιπερ, όπου βρίσκεται και η Θούλη, περιέχει υλικά απομεινάρια -γνωστά ως Kuiper Belt Objects ή απλώς KBO- από τις απαρχές του ηλιακού μας συστήματος. Η μελέτη της Ζώνης (που φέρει το όνομα του Ολλανδο-αμερικανού αστρονόμου Τζέραρντ Κάιπερ, ο οποίος πρώτος πρότεινε την ύπαρξή της το 1951) για πρώτη φορά θα προσφέρει στοιχεία που θα οδηγήσουν σε καλύτερη κατανόηση του σχηματισμού της ίδιας της Γης πριν περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Το πρώτο ΚΒΟ είχε ανακαλυφθεί το 1992, ενώ από τότε εκατοντάδες ακόμη έχουν ήδη εντοπιστεί. Σύμφωνα με μία εκτίμηση, τα ΚΒΟ με διάμετρο άνω των 100 χιλιομέτρων είναι τουλάχιστον 100.000, ενώ υπάρχουν πολλά περισσότερα αντικείμενα μικρότερου μεγέθους.

«Ταξιδεύουμε τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια πίσω στο παρελθόν. Τίποτε από ό,τι έχουμε ποτέ επισκεφθεί σε όλη την ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος, δεν έχει διατηρηθεί σε αυτό το είδος βαθιάς ψύξης όπως η Θούλη», δήλωσε ο Στερν.

Η επιστημονική ομάδα του New Horizons ελπίζει ότι η NASA θα δεχθεί να χρηματοδοτήσει μια παράταση της αποστολής, ώστε μετά τη «Θούλη» το σκάφος -που θα έχει κατεύθυνση προς τον Αστερισμό του Τοξότη- να επισκεφθεί τουλάχιστον ένα ακόμη σώμα της Ζώνης Κάιπερ μέσα στην επόμενη δεκαετία, καθώς διαθέτει επαρκή καύσιμα και ηλεκτρισμό (χάρη σε μια μπαταρία πλουτωνίου) για κάτι τέτοιο.

Το σκάφος βρίσκεται τώρα σε απόσταση περίπου 44 αστρονομικών μονάδων από τη Γη (μια τέτοια μονάδα ισοδυναμεί με την απόσταση Γης-Ήλιου) και κάθε χρόνο απομακρύνεται άλλες τρεις αστρονομικές μονάδες από τον πλανήτη μας. Ο Στερν πιστεύει ότι το New Horizons θα αντέξει να φθάσει σε απόσταση έως περίπου 100 αστρονομικών μονάδων από τη Γη.

διαβάστε επίσης:

«Pluto Is Far in the Rearview. Next Stop: Ultima Thule»

https://physicsgg.me/2018/12/28/%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b9%ce%bf-%ce%bc%ce%b1%ce%ba%cf%81%ce%b9%ce%bd%cf%8c-%cf%81%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%b2%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc/

41.thumb.png.782b013f9773c1e4057a198d1f5c3dcf.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι πρωτες φωτογραφίες. :cheesy:

Στις 30 Δεκεμβρίου 2018 οι «Νέοι Ορίζοντες» – 39 ώρες πριν την πλησιέστερη προσέγγιση – απείχαν από την Έσχατη Θούλη 1,9 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Τότε η κάμερα των «Νέων Οριζόντων» φωτογράφισε την Έσχατη Θούλη και το αποτέλεσμα φαίνεται στην εικόνα που ακολουθεί:

Αυτή την στιγμή το διαστημικό σκάφος New Horizons διέρχεται από απόσταση κάποιων χιλιάδων χιλιομέτρων από την Έσχατη Θούλη, με ταχύτητα 50.000 km/h. Δεν είναι δυνατόν να τεθεί σε τροχιά γύρω της, κι έτσι θα συνεχίσει το ταξίδι. Τα επιστημονικά όργανα του New Horizons και η κάμερα υψηλής ανάλυσης που διαθέτει, «σαρώνουν» την επιφάνεια της Θούλης. Η επικοινωνία της NASA με το διαστημικό σκάφος είναι πολύ αργή: το σήμα για να φτάσει από την Γη στο New Horizons και να επιστρέψει χρειάζεται πάνω από 12 ώρες. Έτσι, η μετάδοση όλων των πληροφοριών, σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA, αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το καλοκαίρι του 2020.

Περιμένουμε λοιπόν τις επόμενες ώρες (και ημέρες) νεώτερα και περισσότερα στοιχεία για την Έσχατη Θούλη …

https://physicsgg.me/2019/01/01/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b1-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ad%cf%83%cf%87%ce%b1%cf%84%ce%b7-%ce%b8%ce%bf%cf%8d/

eshatithoylipiginasa1.png.81eb39ae8e9a9590097b69d499498d70.png

flyby-dip-superJumbo.thumb.jpg.76a80f57afe672b5a682d3e614d8e5db.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

NASA : Η πρώτη HD φωτογραφία της Έσχατης Θούλης :cheesy:

Οι επιστήμονες της αποστολής του σκάφους New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) έδωσαν στη δημοσιότητα νέες καλύτερης ανάλυσης φωτογραφίες της Έσχατης Θούλης, του πιο μακρινού διαστημικού σώματος που έχει ποτέ εξερευνηθεί, οι οποίες αποκαλύπτουν ότι έχει σχήμα χιονάνθρωπου, διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

Οι νέες φωτογραφίες από απόσταση περίπου 27.000 χιλιομέτρων δείχνουν ότι η Έσχατη Θούλη (επισήμως γνωστή ως «2014 MU69») αποτελείται από δύο ανισομεγέθεις ακανόνιστες σφαίρες κολλημένες μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα ενιαίο σώμα συνολικής διαμέτρου 33 χιλιομέτρων, δηλαδή, όσο το μέγεθος μιας πόλης. Οι επιστήμονες εκμεταλλεύθηκαν το διπλό όνομα του σώματος για να βαφτίσουν τη μία σφαίρα Έσχατη (διαμέτρου 19 χιλιομέτρων) και την άλλη Θούλη (14 χιλιομέτρων).

Το όλο σώμα είναι πολύ σκούρο, καθώς η μεγαλύτερη σφαίρα αντανακλά μόνο το 13% του φωτός που πέφτει πάνω της, ενώ η μικρότερη ποσοστό 6%. Οι πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες επίσης δείχνουν ότι η Έσχατη Θούλη έχει κοκκινωπή απόχρωση, πιθανώς επειδή η ισχυρή κοσμική ακτινοβολία έχει δώσει μια εξωτική απόχρωση στους επιφανειακούς πάγους της (κάτι ανάλογο συμβαίνει σε τμήματα του Πλούτωνα).

Κατά πάσα πιθανότητα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, οι δύο σφαίρες ενώθηκαν με μη βίαιο τρόπο στην αρχική φάση σχηματισμού του ηλιακού μας συστήματος πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, κινούμενες η μία προς την άλλη με χαμηλή ταχύτητα δύο έως τριών χιλιομέτρων την ώρα.

Ακόμη υψηλότερης ανάλυσης φωτογραφίες και άλλα δεδομένα που έχει συλλέξει με τα όργανά του το σκάφος θα συνεχίσουν να φθάνουν στη Γη τις επόμενες μέρες, εβδομάδες και μήνες έως το 2020, καθώς η Έσχατη Θούλη απέχει 6,5 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Μέχρι τώρα ούτε το 1% των δεδομένων αυτών δεν έχει έλθει στη Γη. Η πρώτη καλής ανάλυσης φωτογραφία, από απόσταση μόνο 3.500 χιλιομέτρων, αναμένεται να «κατέβει» μέσα στο Φεβρουάριο.

Και ένα τραγούδι από έναν Queen

Ο Μπράιαν Μέι, αστροφυσικός και κιθαρίστας του θρυλικού συγκροτήματος Queen του Φρεντ Μέρκιουρι, μόλις κυκλοφόρησε ένα νέο σινγκλ με τίτλο «New Horizons».

«Η αποστολή δημιούργησε μουσική μέσα στο κεφάλι μου. Είναι μια αποστολή που έχει να κάνει με την ανθρώπινη περιέργεια, την ανάγκη της ανθρωπότητας να βγει εκεί έξω και να εξερευνήσει», δήλωσε ο Μέι. Όπως είπε, τον κάλεσε ο επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής ‘Αλαν Στερν και του ζήτησε να γράψει ένα τραγούδι για την περίσταση.

«Στην αρχή δίστασα γιατί το έβρισκα δύσκολο να σκεφτώ οτιδήποτε που να κάνει ομοιοκαταληξία με την Έσχατη Θούλη», ανέφερε ο βρετανός επιστήμονας και μουσικός. Τελικά, συνεργάστηκε με τον άγγλο στιχουργό Ντον Μπλακ και μπόρεσε να γράψει ένα τραγούδι, το οποίο αρχίζει και τελειώνει με φράσεις του διάσημου αείμνηστου βρετανού κοσμολόγου Στίβεν Χόκινγκ.

Ο Μέι, ο οποίος είχε διακόψει τις σπουδές του στη φυσική για να ασχοληθεί με τους Queen, τελικά πήρε με μεγάλη καθυστέρηση το διδακτορικό του από το Imperial College του Λονδίνου το 2007. Έκτοτε εμπλέκεται με διάφορα επιστημονικά και διαστημικά προγράμματα.

https://www.in.gr/2019/01/03/tech/nees-fotografies-tis-esxatis-thoulis-kai-eidiki-afierosi-apo-enan-queen/

kbo_comparison_parker.thumb.jpg.9aa566b82eebfc880de9c8c7f7483a60.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ένα ροκ τραγούδι για το διαστημικό σκάφος New Horizons. :cheesy:

[Dr. Stephen Hawking:]

«The revelations of New Horizons may help us

to understand better how our solar system was formed»

 

New horizons to explore

New horizons no one’s ever seen before

Limitless wonders

In a never-ending sky

We may never, never reach them

That’s why we have to try

 

New horizons to take our breath away

New horizons getting closer every day

Somewhere in the distance

A wonder will appear

One day New Horizons will be very, very near

That’s why we’re here

 

Tonight the hand of man reaches out

To throw light on how life came about

Computer is reckoning an all-time high

The future is beckoning onward and onward we fly

 

New horizons a dream coming true

New horizons that will change our point of view

The fruits of wishful thinking

We taste them for real

We’re off to new horizons so hold on to the wheel

That’s how we feel

 

New horizons every day

 

[Dr. Stephen Hawking:]

«New Horizons»

 

New horizons

New horizons every day

All right!

 

[Dr. Stephen Hawking:]

«We explore because we are human, and we want to know.»

 

Ο Brian May είναι αστροφυσικός και υπήρξε κιθαρίστας του θρυλικού συγκροτήματος Queen του Freddie Mercury. Εμπνευσμένος από την αποστολή «New Horizons» της NASA έγραψε το παραπάνω κομμάτι. Σύμφωνα με δηλώσεις του Brian May: «η αποστολή δημιούργησε μουσική μέσα στο κεφάλι μου. Είναι μια αποστολή που έχει να κάνει με την ανθρώπινη περιέργεια, την ανάγκη της ανθρωπότητας να βγει εκεί έξω και να εξερευνήσει». Όπως είπε, τον κάλεσε ο επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής Alan Stern και του ζήτησε να γράψει ένα τραγούδι για την περίσταση. «Στην αρχή δίστασα γιατί το έβρισκα δύσκολο να σκεφτώ οτιδήποτε που να κάνει ομοιοκαταληξία με την Έσχατη Θούλη».

Τελικά, συνεργάστηκε με τον στιχουργό Don Black κι έγραψε το τραγούδι που αρχίζει και τελειώνει με φράσεις του Stephen Hawking.

Ο May είχε διακόψει τις σπουδές του για να ασχοληθεί με τους Queen. Όμως, πήρε με μεγάλη καθυστέρηση το διδακτορικό του από το Imperial College του Λονδίνου το 2007. Έκτοτε εμπλέκεται με διάφορα επιστημονικά και διαστημικά προγράμματα. Για παράδειγμα, η ιδέα της Ημέρας των Αστεροειδών γεννήθηκε από τον διάσημο κιθαρίστα [και τον σκηνοθέτη Grigorij Richters].

https://physicsgg.me/2019/01/03/%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%cf%81%ce%bf%ce%ba-%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%bf%cf%8d%ce%b4%ce%b9-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%ce%ba%ce%ac/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα το καλύτερο έως τώρα «πορτρέτο» της Έσχατης Θούλης! :cheesy:

Μια αρκετά καθαρή φωτογραφία της Έσχατης Θούλης, την οποία τράβηξε το σκάφος New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) από απόσταση μόνο 6.700 χιλιομέτρων, έδωσε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) στη δημοσιότητα.

Είναι το κοντινότερο «πορτρέτο» μέχρι σήμερα του μακρινού σώματος στη Ζώνη Κάιπερ και επιτρέπει να διακρίνει κανείς με αρκετές λεπτομέρειες το ασυνήθιστο σχήμα της Θούλης, επισήμως γνωστής ως «2014 MU69».

Η φωτογραφία -με ανάλυση 135 μέτρων ανά εικονοστοιχείο (πίξελ)- που τραβήχτηκε την 1η Ιανουαρίου, μόλις επτά λεπτά πριν την κοντινότερη διέλευση της αμερικανικής διαστημοσυσκευής από την Έσχατη Θούλη, είχε αποθηκευθεί στη μνήμη του σκάφους. Στη συνέχεια χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να φθάσει στη Γη λόγω της μεγάλης απόστασης, ενώ υπέστη και μια επεξεργασία από τους επιστήμονες, ώστε να γίνει ακόμη πιο καθαρή.

Οι δύο λοβοί της Θούλης εμφανίζουν πολλές περιοχές με εναλλαγές φωτεινού και σκούρου χρώματος, για άγνωστο λόγο. Διαθέτουν επίσης στην επιφάνειά τους αρκετά βαθουλώματα άγνωστης προέλευσης και διαμέτρου έως 700 μέτρων, που μπορεί να είναι κρατήρες πρόσκρουσης ή να έχουν προκύψει από κάποια εγγενή γεωλογική διαδικασία.

Τους επόμενους μήνες θα φθάσουν στη Γη ακόμη καλύτερες και έγχρωμες φωτογραφίες της Έσχατης Θούλης, που θα βοηθήσουν «να λυθούν τα πολλά μυστήριά της», όπως είπε ο επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής ‘Αλαν Στερν του Νοτιοδυτικού Ινστιτούτου Ερευνών (SRI) του Κολοράντο.

Το New Horizons βρίσκεται πλέον σε απόσταση περίπου 6,64 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, λειτουργεί χωρίς προβλήματα και απομακρύνεται από την Έσχατη Θούλη με ταχύτητα 50.700 χιλιομέτρων την ώρα.

https://www.in.gr/2019/01/25/tech/kontinotero-portreto-tis-esxatis-thoulis-edose-nasa/

thule_main.jpg.79c1747b46e92b675334e8e276b2fcf3.jpg

NASA-1024x407.thumb.jpg.1e6e8103d3951c4f1252bf8103e18ee1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

H Έσχατη Θούλη δεν μοιάζει με χιονάνθρωπο αλλά πλακουτσωτή τηγανίτα. :cheesy:

Η περίεργη μορφή της Έσχατης Θούλης: Εικόνες που λήφθηκαν την 1η Ιανουαρίου 2019 από το διαστημικό σκάφος New Horizons, όταν αυτό απείχε 8862 χιλιόμετρα από την Έσχατη Θούλη και 6,6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη!

Οι νέες φωτογραφίες που έστειλε το σκάφος New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) από τη μακρινή Έσχατη Θούλη, δείχνουν ότι το ουράνιο σώμα, που αρχικά είχε φανεί να έχει σχήμα χιονάνθρωπου, είναι τελικά αρκετά πλακουτσωτό και όχι δύο ανισομεγέθεις σφαίρες ενωμένες μεταξύ τους, όπως νόμιζαν έως τώρα οι επιστήμονες.

Οι επιστήμονες της αποστολής δήλωσαν ότι ο μεγαλύτερος λοβός (η Έσχατη) μοιάζει περισσότερο με μια γιγάντια τηγανίτα, ενώ ο μικρότερος (η Θούλη) με βαθουλωμένο καρύδι.

«Είχαμε μία εντύπωση για την Έσχατη Θούλη βασισμένη στον περιορισμένο αριθμό εικόνων που είχαμε πάρει έως τώρα, αλλά βλέποντας πια περισσότερα στοιχεία, έχουμε αλλάξει σημαντικά τη γνώμη μας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άλαν Στερν του Νοτιοδυτικού Ινστιτούτου Ερευνών (SRI).

«Θα ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα να πούμε ότι το σχήμα της είναι πιο επίπεδο, σαν τηγανίτα. Αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι οι νέες εικόνες γεννάνε επιστημονικά αινίγματα για το πώς μπορεί να σχηματίστηκε ένα τέτοιο αντικείμενο. Δεν έχουμε ποτέ δει κάτι παρόμοιο σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο», προσέθεσε.

Το «ραντεβού» του σκάφους με την Έσχατη Θούλη -το πιο μακρινό στη διαστημική ιστορία- είχε γίνει στις αρχές του έτους σε απόσταση περίπου 6,6 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, στην παγωμένη Ζώνη Κάιπερ.

Οι νέες φωτογραφίες είχαν τραβηχτεί σε απόσταση 8.000 χιλιομέτρων από την Έσχατη Θούλη (επισήμως γνωστή ως «2014 MU69»), περίπου δέκα λεπτά αφότου το σκάφος είχε κάνει την κοντινότερη διέλευση από αυτήν. Νέες εικόνες θα συνεχίσουν να φθάνουν σταδιακά στη Γη, καθώς το σκάφος συνεχώς απομακρύνεται με ταχύτητα 50.000 χιλιομέτρων την ώρα. Συνολικά θα χρειαστούν περίπου 20 μήνες μέχρι το New Horizons να στείλει όλα τα δεδομένα που έχει συλλέξει.

Η μορφή της Έσχατης Θούλης σύμφωνα με τα νέα δεδομένα: Η εικόνα που ακολουθεί δείχνει το σχήμα της Έσχατης Θούλης σύμφωνα με τις μέχρι τώρα φωτογραφίες που έχουν φτάσει στη Γη:

https://physicsgg.me/2019/02/10/h-%ce%ad%cf%83%cf%87%ce%b1%cf%84%ce%b7-%ce%b8%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%b7-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%bc%ce%bf%ce%b9%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%ce%bc%ce%b5-%cf%87%ce%b9%ce%bf%ce%bd%ce%ac%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%89/

ultima-thule1.jpg.3e25a4cea7e97e2c26654b3a366eb321.jpg

draftshapemodelgraphic_001-master.thumb.jpg.309921df5cdcef5b5dc36b80e2108454.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μια νέα φωτογραφία της Έσχατης Θούλης. :cheesy:

Μια νέα «φουρνιά» -τις καλύτερες έως τώρα- φωτογραφίες της Έσχατης Θούλης, τις οποίες τράβηξε και έστειλε το σκάφος New Horizons (Νέοι Ορίζοντες), έδωσε στη δημοσιότητα η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).

Οι φωτογραφίες είχαν τραβηχτεί κατά την ιστορική κοντινή διέλευση του σκάφους την Πρωτοχρονιά από το πιο μακρινό ουράνιο σώμα που έχει ποτέ «επισκεφθεί» μια διαστημοσυσκευή, σε απόσταση περίπου 6,6 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

Το σκάφος απομακρύνεται πλέον από την μακρινή Θούλη (επισήμως γνωστή ως «2014 MU69″), αλλά συνεχίζει να στέλνει σταδιακά και με αργό ρυθμό στη Γη φωτογραφίες και άλλα δεδομένα που έχει αποθηκεύσει στη μνήμη του, κάτι που θα συνεχίσει να κάνει για τους επόμενους 18 μήνες. Το σκάφος βρίσκεται τώρα σε απόσταση 6,64 δισ. χλμ. από τη Γη και τα ραδιοσήματα του, που ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός, φθάνουν στη Γη σε έξι ώρες και εννέα λεπτά.

Οι νέες φωτογραφίες με ανάλυση περίπου 33 μέτρων ανά εικονοστοιχείο (πίξελ) – η υψηλότερη μέχρι σήμερα- αναδεικνύουν πιο ανάγλυφα την Έσχατη Θούλη με τους δύο λοβούς της ως ένα παράξενο υβρίδιο ανάμεσα σε διπλή τηγανίτα και χιονάνθρωπο, ένα σχήμα που δεν έχουν ξαναδεί οι επιστήμονες. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν, όταν το σκάφος απείχε 6.628 χιλιόμετρα από την Έσχατη Θούλη, εξίμισι λεπτά πριν φθάσει στο κοντινότερο σημείο από αυτήν (σε απόσταση 3.500 χλμ).

«Οι λεπτομέρειες που βλέπουμε πια στην επιφάνεια της Έσχατης Θούλης, οι οποίες δεν ήσαν σαφείς στις προηγούμενες εικόνες, δεν μοιάζουν με κανένα άλλο αντικείμενο από όσα έχουμε εξερευνήσει έως τώρα», δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής Άλαν Στερν του Νοτιοδυτικού Ινστιτούτου Ερευνών (SwRI).

https://physicsgg.me/2019/02/23/%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ad%cf%83%cf%87%ce%b1%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b8%ce%bf%cf%8d%ce%bb%ce%b7%cf%82/

ultima-thule.thumb.jpg.3fc1829f99a6d0147d54712ee9b805e8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης