Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Προσεδάφιση στην Ευρώπη, το φεγγάρι του Δία, σχεδιάζει η ΝASA. :cheesy:

Τον Νοέμβριο, σε δημοσίευμά του, το Ars Technica είχε αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια αποστολής της NASA στην Ευρώπη, φεγγάρι του Δία.

Η πρόταση προϋπολογισμού του Κογκρέσου για τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας το 2016 περιλαμβάνει 1,63 δισ. για πλανητικές επιστήμες, εκ των οποίων 175 εκατ. προορίζονται για την «Jupiter Europa clipper mission», με προοπτική εκτόξευσης το 2022.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται σε νέο δημοσίευμα, το σχέδιο του προϋπολογισμού πάει ακόμα παραπέρα, αναφέροντας ότι η αποστολή θα περιλαμβάνει ένα σκάφος σε τροχιά με σκάφος προσεδάφισης (lander) – κάτι που, όπως υπογραμμίζει το Ars Technica, σημαίνει ότι...είναι παράνομο να πάει σκάφος στην Ευρώπη χωρίς να έχει μαζί του σκάφος προσεδάφισης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τη ΝΑSA παρέχει 19,2 δισ. μέσα στο οικονομικό έτος 2016, περίπου 700 εκατ. παραπάνω από όσα ζήτησε ο πρόεδρος Ομπάμα, σε μια πρωτοφανή «ψήφο εμπιστοσύνης» από το Κογκρέσο στην αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Μπορεί η αποστολή στον Άρη να αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη NASA, ωστόσο στο Κογκρέσο υπάρχουν στελέχη, όπως ο Τζον Κάλμπερσον, επικεφαλής της αρμόδιας υποεπιτροπής για τη διαστημική υπηρεσία, που θεωρούν ότι το παγωμένο φεγγάρι του Δία έχει ιδιαίτερη σημασία και στηρίζουν τη συγκεκριμένη προοπτική. Η NASA άρχισε πρόγραμμα για την Ευρώπη μέσα στο οικονομικό έτος 2015. Αξίζει να σημειωθεί πως η υπηρεσία ζήτησε για το 2016 30 εκατ. δολάρια για το πρόγραμμα αυτό, για να λάβει το εξαπλάσιο ποσό.

Όπως εξηγεί στο Ars ο διοικητής της NASA, Τσαρλς Μπόλντεν, ο λόγος που η NASA εμφανίζεται κάπως επιφυλακτική όσον αφορά στην Ευρώπη είναι ότι χρειάζεται πρώτα να γίνει έρευνα με μια πρώτη αποστολή πριν αποφασιστεί εάν είναι καλή ιδέα η αποστολή οχήματος προσεδάφισης ή όχι.

http://www.naftemporiki.gr/story/1043794/prosedafisi-stin-europi-apo-ti-nasa-problepei-o-neos-proupologismos-ton-ipa

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...
  • Απαντήσεις 58
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Διατρητικό βλήμα θα μπορούσε να αναζητήσει ζωή στην Ευρώπη. :cheesy:

Το μεγάλο ερώτημα του εάν ο δορυφόρος του Δία Ευρώπη φιλοξενεί μικροβιακή ζωή θα μπορούσε ίσως να απαντηθεί χάρη σε ένα βλήμα με το οποίο ευρωπαίοι ερευνητές σχεδιάζουν να τρυπήσουν τους πάγους του φεγγαριού.

Οραματιστές της πλανητολογίας συναντώνται αυτήν την εβδομάδα στο Παρατηρητήριο του Παρισιού αναζητώντας την καλύτερη προσέγγιση για την εξερεύνηση του υποσχόμενου δορυφόρου, ο οποίος κρύβει έναν παγκόσμιο ωκεανό κάτω από ένα παχύ παγωμένο κέλυφος.

Η λύση στην οποία θα καταλήξουν θα μπορούσε να προστεθεί στην αποστολή της NASA που προγραμματίζεται να εκτοξευτεί τη δεκαετία του 2020 -η αμερικανική υπηρεσία έχει προσκαλέσει την ευρωπαϊκή ESA να συμμετάσχει στην προσπάθεια.

Η ESA θα μπορούσε να συνεισφέρει ένα όργανο για το αμερικανικό σκάφος ή μια συσκευή που θα απελευθερωθεί από το σκάφος αυτό και θα τεθεί σε τροχιά γύρω από την Ευρώπη.

Όπως αναφέρει από το Παρίσι ο Τζόναθαν Έιμος του BBC, η ιδέα που έχει μελετηθεί περισσότερο μέχρι σήμερα είναι ένα βλήμα, γεμάτο επιστημονικά όργανα, που θα πέσει στην επιφάνεια της Ευρώπης με μεγάλη ταχύτητα και θα χωθεί μέσα στον πάγο σε μεγάλο βάθος.

Εκεί, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως σεισμογράφος για να μελετήσει τη γεωλογία του δορυφόρου, ή να ανιχνεύσει τη χημική υπογραφή της ζωής, πολύ κάτω από την επιφάνεια του δορυφόρου όπου η ακτινοβολία θα κατέστρεφε κάθε βιολογικό μόριο.

Η ιδέα είχε εξασφαλίσει και παλαιότερα χρηματοδότηση της ESA για προκαταρκτικές δοκιμές: το 2013, η ευρωπαϊκή αεροδιαστημική βιομηχανία Airbus εκτόξευσε ένα πειραματικό βλήμα που χτύπησε ένα μεγάλο μπλοκ πάγου με ταχύτητα 300 μέτρων το δευτερόλεπτο, ή 1.080 χιλιόμετρα την ώρα.

«Για μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου, τα όργανα [στο εσωτερικό του βλήματος] δέχτηκαν μεγάλο σοκ» λέει ο Ζερέντ Τζόουνς του University College του Λονδίνου, μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Παρόλα αυτά, κάποια από τα όργανα έχουν δοκιμαστεί σε αυτές τις ταχύτητες και επέζησαν» επισημαίνει.

Η πρόσκληση της ESA για υποβολή προτάσεων αναμένεται στα τέλη Απριλίου, σίγουρα όμως θα περάσουν χρόνια μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και να εγκριθεί η πρόταση από τη NASA.

Η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία σχεδιάζει εξάλλου μια ανεξάρτητη, σύντομη επίσκεψη στην Ευρώπη με την αποστολή Juice, η οποία προγραμματίζεται να αναχωρήσει το 2020 με προορισμό τον Γανυμήδη, ένα διαφορετικό φεγγάρι του Δία.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500072681

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Νέες ενδείξεις ότι ο δορυφόρος Ευρώπη είναι «φιλόξενος» στη ζωή. :cheesy:

Νέα μελέτη ενισχύει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί μορφές ζωής στους ωκεανούς της Ευρώπης, ενός από τους δορυφόρους του Δία. Έτσι, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα η εκτίμηση που έχει κάνει εδώ και χρόνια η ΝΑΣΑ, σύμφωνα με την οποία ο συγκεκριμένος δορυφόρος είναι αυτή τη στιγμή η πλέον πιθανή περιοχή όπου ενδέχεται να ανακαλυφθούν σημάδια ζωής στο ηλιακό μας σύστημα.

Η έρευνα επικεντρώνεται στους ωκεανούς με αλμυρό νερό που, όπως όλα δείχνουν, βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του δορυφόρου. Σύμφωνα με αυτήν, η χημική τους ισορροπία δείχνει να είναι παρόμοια με αυτήν των γήινων ωκεανών. Κάτι που σημαίνει πως οι ποσότητες υδρογόνου και οξυγόνου θα πρέπει να είναι αρκετές για την ανάπτυξη ζωής, ακόμη και χωρίς ηφαιστειακή δραστηριότητα.

«Μελετάμε τον εξωγήινο ωκεανό με τις μεθόδους που αναπτύχθηκαν για να κατανοηθεί η κυκλοφορία ενέργειας και θρεπτικών συστατικών στους αντίστοιχους σχηματισμούς του πλανήτη μας», λέει στο σάιτ της ΝΑΣΑ ο Στιβ Βανς, επικεφαλής της ομάδας από το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης (JPL) που πραγματοποίησε την έρευνα.

«Η ανακύκλωση του οξυγόνου και του υδρογόνου στον ωκεανό της Ευρώπης θα παίζει καταλυτικό ρόλο στη χημεία του δορυφόρου και στις ενδεχόμενες μορφές ζωής που υπάρχουν εκεί, όπως συμβαίνει και στη Γη», προσθέτει.

Για να κατανοήσουν τον συγκεκριμένο μηχανισμό, η ομάδα σύγκρινε την Ευρώπη και τη Γη, με κριτήριο τη δυνατότητα παραγωγής υδρογόνου και οξυγόνου. Στο πλαίσιο της μελέτης, εστίασαν μόνο στις διαδικασίες που δεν προϋποθέτουν ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα θεωρείται μία διεργασία που «πυροδότησε» την ανάπτυξη ζωής στη Γη. Ωστόσο, η ομάδα ήθελε να διαπιστώσει αν αυτό θα μπορούσε να συμβεί αποκλειστικά από παθητικές διαδικασίες, που λαμβάνουν χώρα στον δορυφόρο.

Έτσι, προς έκπληξή τους, συμπέραναν πως αυτό το σενάριο είναι πιθανό. Πιο συγκεκριμένα η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Geophysical Research, δείχνει πως οι ποσότητες οξυγόνου και υδρογόνου θα ήταν παρόμοιες στους δύο «κόσμους».

Στον πλανήτη μας, οι ωκεανοί παράγουν υδρογόνο καθώς το αλμυρό νερό διεισδύει σε ρωγμές του γήινου φλοιού και αντιδρά με τα ορυκτά για να παράγει το συγκεκριμένο αέριο και θερμότητα – δύο σημαντικά «συστατικά» για την ανάπτυξη ζωής.

Στην περίπτωση της Ευρώπης, με βάση τον τρόπο που ο δορυφόρος ψύχθηκε από την εποχή της δημιουργίας του, οι επιστήμονες βρήκαν πως υπάρχουν πολλές πιθανότητες να υπάρχουν ανάλογες ρωγμές σε βάθος έως και 25 χιλιομέτρων – περίπου πέντε φορές βαθύτερα από τις ρωγμές στο γήινο φλοιό.

Με άλλα λόγια, είναι εύλογη η υπόθεση δημιουργίας υδρογόνου στον δορυφόρο, καθώς το νερό του ωκεανού εισέρχεται σε αυτές τις ρωγμές.

Όσον αφορά το οξυγόνο, οι επιστήμονες συμπέραναν πως μία διαδικασία που συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες είναι η διάσπαση μορίων νερού, στην παγωμένη επιφάνεια του δορυφόρου, από την κοσμική ακτινοβολία. Οι ερευνητές προέβλεψαν ότι αυτά τα στοιχεία στη συνέχεια θα ανακυκλώνονταν πίσω στα βάθη των ωκεανών.

Επομένως, αν υπάρχουν στην Ευρώπη επαρκείς ποσότητες οξυγόνου και υδρογόνου, ο «χαμένος κρίκος» πλέον είναι οι ενδεχόμενες μορφές ζωής. «Η ύπαρξη μικροοργανισμών και βιολογικών διεργασιών είναι ένα σημαντικό κίνητρο για την εξερεύνηση της Ευρώπης», σημειώνει ο Κέβιν Χαντ, ένας από τους ερευνητές.

Η ΝΑΣΑ σχεδιάζει μία μη επανδρωμένη αποστολή, η οποία θα «επισκεφθεί» τον δορυφόρο τη δεκαετία του 2020. Μέχρι να βρεθεί εκεί ένα διαστημόπλοιο, το οποίο θα αναζητήσει τι υπάρχει κάτω από τον πάγο, δεν μπορεί να δοθεί τελεσίδικη απάντηση.

Προς το παρόν, πάντως, οι επιστήμονες θέλουν να μελετήσουν τις πιθανότητες ύπαρξης και άλλων «συστατικών» που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη ζωής. Έτσι, το επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσουν μοντέλα που θα δείχνουν κατά πόσο είναι πιθανό να υπάρχουν ανάλογοι «κύκλοι» άλλων χημικών στοιχείων, όπως του άνθρακα, του αζώτου, του φωσφόρου και του θείου.

http://www.naftemporiki.gr/story/1105468/nees-endeikseis-oti-o-doruforos-europi-einai-filoksenos-sti-zoi

doruforos-tou-dia-europi.jpg.f6f875a5e699cb1adb903d38b541dc6b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Γιατί η NASA είναι νομικά υποχρεωμένη να εξερευνήσει την Ευρώπη. :cheesy:

Αν υπάρχουν μέρη στο Ηλιακό Σύστημα όπου αξίζει τον κόπο να αναζητήσει κανείς ζωή, η Ευρώπη, ένα από τα μεγάλα φεγγάρια του Δία, σίγουρα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.

Και η NASA είναι υποχρεωμένη να την εξερευνήσει, χάρη σε έναν προνοητικό τεξανό γερουσιαστή.

Δύο αποστολές που προγραμματίζεται να εξερευνήσουν την Ευρώπη την επόμενη δεκαετία «είναι οι μόνες αποστολές τις οποίες θα ήταν παράνομο να μην εκτοξεύσει η NASA» καμαρώνει στο περιοδικό Time ο Τζον Κάλμπερσον, ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, ερασιτέχνης αστρονόμος και μέλος της επιτροπής του Κογκρέσου που εξετάζει τον προϋπολογισμό της NASA.

Πριν από 12 χρόνια, ο Κάλμπερσον κατάφερε να συμπεριλάβει μια αποστολή στην Ευρώπη στον ετήσιο προϋπολογισμό της NASA. Ήταν όμως άπειρος και δεν φρόντισε να κλείσει όλα τα νομικά παραθυράκια: η διαστημική υπηρεσία εξασφάλισε το αντίστοιχο κονδύλι, τελικά όμως προτίμησε να το ξοδέψει σε άλλες, πιο επείγουσες αποστολές.

Αυτή τη φορά, ο Κάλμπερσον απέφυγε να κάνει το ίδιο λάθος. Τμήμα των δαπανών του Κογκρέσου που εγκρίθηκε ως νόμος τον Δεκέμβριο του 2015 προβλέπει ότι ένα σκάφος που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από την Ευρώπη «θα» εκτοξευτεί το αργότερο μέχρι το 2022, ενώ ένα σκάφος προσεδάφισης θα ακολουθήσει το αργότερο το 2014.

Η λέξη-κλειδί σε αυτήν την περίπτωση είναι το κατηγορηματικό «θα».

Η πρώτη αποστολή θα παραμείνει σε τροχιά για δύο χρόνια αναζητώντας το κατάλληλο σημείο προσεδάφισης. Το σημείο αυτό θα βρίσκεται πιθανότατα κοντά στις γιγάντιες ρωγμές που διατρέχουν το παγωμένο, λευκό κάλυμμα της Ευρώπης.

Παρατηρήσεις προηγούμενων αποστολών έχουν δείξει με σχετική βεβαιότητα ότι, κάτω από το κάλυμμα πάγου, που έχει πάχος αρκετά χιλιόμετρα, βρίσκεται ένας ωκεανός υγρού νερού με βάθος δεκάδες χιλιόμετρα.

Χρωματιστές αποθέσεις που διακρίνονται κοντά στις ρωγμές μαρτυρούν ότι το νερό της Ευρώπης, το οποίο είναι πιθανότατα περισσότερο από το νερό της Γης, περιέχει μια ποικιλία ενώσεων που θα μπορούσαν δυνητικά να συντηρήσουν μικροβιακή ζωή.

Εφόσον υπάρχει αρκετή ενέργεια για να διατηρεί το νερό σε υγρή κατάσταση, και εφόσον υπάρχουν οι δομικοί λίθοι της ζωής, η παρουσία ζωής στον υπόγειο ωκεανό μόνο απίθανη δεν είναι.

Παρά τη νομική δέσμευση, πάντως, τα προβλήματα παραμένουν. H NASA δεν έχει καν οριστικοποιήσει το σχέδιο για το δορυφόρο της Ευρώπης, ούτε για το σκάφος προσεδάφισης που προγραμματίζεται να εκτοξευτεί το 2025. Το πιθανότερο είναι ότι το σκάφος θα χρησιμοποιεί κάποια πηγή θέρμανσης για να λιώσει τον πάγο και να επιχειρήσει να φτάσει πιο κοντά στο νερό.

Ο προϋπολογισμός του Κογκρέσου, εξάλλου, προβλέπει ότι και οι δύο αποστολές θα εκτοξευτούν με το SLS, έναν νέο πύραυλο βαρέων-βαρών που προγραμματίζεται να πετάξει το νωρίτερο το 2018. Χάρη στην αυξημένη ισχύ του, ο πύραυλος μπορεί να στείλει τις δύο αποστολές στον Δία σε δύο χρόνια αντί σε έξι.

Παραμένει ασαφές αν ο SLS θα είναι όντως έτοιμος εγκαίρως. Και μένει να φανεί αν η NASA θα πετύχει τους στόχους που έθεσε το Κογκρέσο -το γεγονός ότι έχει τη νομική υποχρέωση δεν σημαίνει ότι κάποιος θα πάει φυλακή σε περίπτωση αποτυχίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο ωκεανός της Ευρώπης θα περιμένει.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500086727

E277B8788C93B25CFDD6A21723085888.jpg.7e58f9d5b55458043146212cacd9e0a5.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Μία «αναπάντεχη ανακάλυψη» στην Ευρώπη θα ανακοινώσει η NASA :cheesy:

Οι ερευνητές της ΝASA σε συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα Ελλάδας 9 μ.μ.

θα παρουσιάσουν νέα (και απροσδόκητα) ευρήματα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble σχετικά με τον παγωμένο δορυφόρο του Δία, Ευρώπη.

Μπορείτε να την παρακολουθήσετε ΕΔΩ:

http://www.nasa.gov/live

Συνέντευξη Τύπου για την επόμενη Δευτέρα ανακοίνωσε η NASA, με θέμα τον δορυφόρο του Δία Ευρώπη και ειδικότερα τις «απροσδόκητες ενδείξεις δραστηριότητας που φαίνεται να σχετίζονται με την ύπαρξη ενός ωκεανού στο υπέδαφος».

Η ανακοίνωση της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος δεν δίνει άλλες πληροφορίες για τα ευρήματα που θα δημοσιοποιήσει, πέρα το ότι προέκυψαν από εικόνες του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble.

Εδώ και δεκαετίες, οι επιστήμονες υποπτεύονταν ότι κάτω από το έδαφος του δορυφόρου του Δία κρύβεται ένας μεγάλος ωκεανός. Ωστόσο, με δεδομένο πως δεν έχει σταλεί κάποιο ρομποτικό όχημα, το οποίο να εξερευνήσει επιτόπου την Ευρώπη, μέχρι σήμερα αυτή η υπόθεση δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί.

Αυτό που κάνει πάντως ακόμη πιο συναρπαστική την προοπτική επιβεβαίωσης της ύπαρξης ενός ωκεανού στο υπέδαφος είναι μία μελέτη τον περασμένο Μάιο ερευνητών από το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης (JPL) της NASA, οι οποίοι προσδιόρισαν τη χημική σύσταση που θα πρέπει να έχουν αυτές οι ποσότητες ύδατος, αν υπάρχουν.

Έτσι, όπως βρήκαν, η χημική ισορροπία του αλμυρού νερού στην Ευρώπη θα είναι παρόμοια με αυτήν των γήινων ωκεανών. Κάτι που σημαίνει πως οι ποσότητες υδρογόνου και οξυγόνου θα πρέπει να είναι αρκετές για την ανάπτυξη ζωής, παρόλο που ο δορυφόρος δεν παρουσιάζει ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Παρόλο που τέτοιες μελέτες παραμένουν σε εντελώς θεωρητικό επίπεδο μέχρι να επιβεβαιωθεί τελεσίδικα η ύπαρξη του ωκεανού, αυτό δεν σημαίνει πως οι επιστήμονες δεν έχουν στοιχεία τα οποία να συνηγορούν σε αυτό το ενδεχόμενο.

Πρώτα καλύτερα, το γεγονός ότι το ανάγλυφο του δορυφόρου είναι ασυνήθιστα ομοιογενές.

Επιπλέον, υπάρχουν μετρήσεις που υποδεικνύουν πως από την Ευρώπη εκτινάσσονται πίδακες νερού, ενώ πέρυσι επιστήμονες ανακοίνωσαν πως ορισμένες περιοχές της φαίνεται να καλύπτονται από αλμυρό νερό.

Με δεδομένη την απόστασή της από τον ήλιο, η μεγαλύτερη ποσότητα αυτού του νερού θα πρέπει να είναι σε κατάσταση πάγου. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν πως οι ισχυρές παλιρροϊκές δυνάμεις από τον Δία διατηρούν σε υγρή μορφή τον ωκεανό στο υπέδαφος.

Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις πως αυτές οι παλιρροϊκές δυνάμεις προκαλούν γεωλογικά φαινόμενα που μοιάζουν με τις κινήσεις τεκτονικών πλακών, τα οποία με τη σειρά τους ενδεχομένως έχουν οδηγήσει στη δημιουργία υδροθερμικών πηγών, όπου το νερό έχει πολύ υψηλή θερμοκρασία.

Μάλιστα, παρατηρήσεις με τηλεσκόπιο δείχνουν πως ίσως στην Ευρώπη υπάρχει διπλάσια ή και τριπλάσια ποσότητα νερού απ’ ό,τι στη Γη. Επομένως, αν τη Δευτέρα επιβεβαιωθεί η ύπαρξη αυτής της υγρής έκτασης, πιθανότατα θα επιταχύνει η NASA τη μη επανδρωμένη αποστολή στον δορυφόρο του Δία, τη μελέτη της οποίας χρηματοδότησε φέτος.

http://physicsgg.me/2016/09/21/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%af%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%ad%ce%ba%cf%80%ce%bb%ce%b7%ce%be%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-nasa-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%8e%cf%80/

europe1.jpg.6dbb4e2cb37331bbba1e6261a7df13e1.jpg

doruforos-tou-dia-europi.jpg.0e9b8da0d4f2a03d889613e7654bd071.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ενας ωκεανός στον δορυφόρο του Δία. :cheesy:

Υστερία ξέσπασε στο Διαδίκτυο ύστερα από μια κρυπτική ανακοίνωση της NASA για μια νέα ανακάλυψη της Υπηρεσίας στον δορυφόρο του Δία, Ευρώπη, η οποία παρερμηνεύτηκε από χρήστες των social media, αλλά και από γνωστά μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να πιστεύουν ότι ανακαλύφθηκε εξωγήινη ζωή.

Παρότι η Ευρώπη είναι 4 φορές μικρότερη από τη Γη, έχει δύο με τρεις φορές περισσότερο νερό απ' όλους τους ωκεανούς της

Στη σχετική ανακοίνωση της Υπηρεσίας γινόταν αναφορά σε ανακάλυψη «ενδείξεων δραστηριότητας» που έγινε στο φεγγάρι του Δία και η οποία «πιθανότατα σχετίζεται με την ύπαρξη εκεί ενός ωκεανού κάτω από την επιφάνεια».

Παρότι η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των ΗΠΑ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται για εξωγήινους, κοινό και επιστημονική κοινότητα θα μείνουν με την αγωνία μέχρι την επόμενη εβδομάδα, καθώς ανακοινώθηκε ότι η συνέντευξη Τύπου όπου θα ανακοινωθούν οι ανακαλύψεις θα γίνει τη Δευτέρα.

Ο εν λόγω δορυφόρος του Δία εδώ και καιρό έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των αστρονόμων, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια κάνουν συνέχεια παρατηρήσεις και μετρήσεις, καθώς έχει κάποια χαρακτηριστικά που τον τοποθετούν στη λίστα με τα μέρη του ηλιακού μας συστήματος στα οποία θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ζωή. Η Ευρώπη έχει μια λεπτή ατμόσφαιρα, στην οποία έχουν εντοπιστεί ενδείξεις για παρουσία οξυγόνου, ενώ πιστεύεται ότι αποτελείται κυρίως από πυριτικά πετρώματα, όπως δηλαδή οι λεγόμενοι γεωειδείς πλανήτες.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η Ευρώπη παράγει επαγόμενο μαγνητικό πεδίο από την αλληλεπίδραση με το ισχυρό μαγνητικό πεδίο του Δία. Τέλος εδώ και καιρό οι ειδικοί υποστηρίζουν τη θεωρία πως η επιφάνεια (με θερμοκρασία -170°C) στον τέταρτο μεγαλύτερο σε μέγεθος δορυφόρο του Δία αποτελείται από ένα παχύ στρώμα πάγου και εικάζεται ότι κάτω από την παγωμένη επιφάνεια υπάρχει ένας ωκεανός από νερό!

Μάλιστα πιστεύεται ότι παρότι η Ευρώπη είναι 4 φορές μικρότερη περίπου από τη Γη, έχει δύο με τρεις φορές περισσότερο νερό από όλους τους ωκεανούς της Γης μαζί και ότι ο ωκεανός του δορυφόρου αυτού είναι αλμυρός και θερμαίνεται από ισχυρές παλιρροϊκές δυνάμεις οι οποίες δημιουργούνται από το βαρυτικό πεδίο του Δία, με αποτέλεσμα να μην είναι πλήρως παγωμένος.

Είναι άγνωστο εάν η NASA θα επιβεβαιώσει την ύπαρξη των χαρακτηριστικών αυτών του ωκεανού ή θα δώσει κάποιο άλλο εντυπωσιακό στοιχείο καθώς στη σχετική διευκρινιστική ανακοίνωση, μετά τον σχετικό χαμό που έγινε στο Διαδίκτυο με «την ανακάλυψη ζωής στην Ευρώπη από τη NASA», η Υπηρεσία τόνιζε πως: «Οι αστρονόμοι θα παρουσιάσουν τα ευρήματα από μια μοναδική εκστρατεία παρατήρησης της Ευρώπης, η οποία οδήγησε σε αποτελέσματα που προκαλούν έκπληξη και μπορεί να αφορούν στην ύπαρξη ενός ωκεανού κάτω από την επιφάνεια της Ευρώπης».

Σημειώνεται εδώ ότι νωρίτερα φέτος, οι αστρονόμοι και οι ειδικοί του Εργαστηρίου Προώθησης Τζετ (JPL) της NASA, είχαν αποκαλύψει ότι η Ευρώπη έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με τη Γη, καθώς πέραν των ενδείξεων για την ύπαρξη ωκεανού, είχαν βρει στοιχεία ότι ο δορυφόρος αυτός έχει τη δυνατότητα να παράγει οξυγόνο και υδρογόνο, που είναι τα βασικά στοιχεία για να μπορέσει να αναπτυχθεί ζωή.

Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Στιβ Βανς του JPL και επικεφαλής της έρευνας που οδήγησε στις παρατηρήσεις που πρόκειται να ανακοινωθούν: «Μελετούμε έναν εξωγήινο ωκεανό χρησιμοποιώντας μεθόδους που έχουν αναπτυχθεί για να κατανοούμε τις κινήσεις της ενέργειας και των θρεπτικών συστατικών στα συστήματα της ίδιας της Γης. Ο κύκλος του οξυγόνου και του υδρογόνου του ωκεανού της Ευρώπης θα είναι ένας βασικός παράγοντας στη χημεία του ωκεανού και της ζωής εκεί, όπως ακριβώς είναι και στη Γη».

http://www.ethnos.gr/epistimi/arthro/enas_okeanos_ston_doryforo_tou_dia-64526743/

newego_LARGE_t_420_54835735.thumb.jpg.9aa868647c8f81ccf1a8c590ebb0d5d1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στους πάγους της Ευρώπης, μια ζωοδόχος πηγή. :cheesy:

Η Ευρώπη, ένα από τα μεγάλα φεγγάρια του Δία, είναι πράγματι το πιο πολλά υποσχόμενο μέρος στο Ηλιακό Σύστημα για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής: η NASA ανακοίνωσε ότι κάτω από το κέλυφος πάγου που καλύπτει τον δορυφόρο κρύβεται πιθανότατα ένας απέραντος, πιθανώς φιλόξενος ωκεανός.

Σε μια πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Τρίτης, ερευνητές της NASA και του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble παρουσίασαν νέες ενδείξεις για πίδακες υδρατμών που εκτινάσσονται σε ύψος εκατοντάδων χιλιομέτρων από ρωγμές στον πάγο της Ευρώπης.

«Φαίνεται ότι υπάρχει ένας ωκεανός αλμυρού νερού που τυλίγει ολόκληρο τον δορυφόρο» δήλωσε ο Πολ Χερτζ, διευθυντής του τμήματος Αστροφυσικής της NASA.

Οι πίδακες είχαν καταγραφεί για πρώτη φορά το 2012 από το το Hubble, μέχρι σήμερα όμως δεν είχαν παρατηρηθεί ξανά.

Οι ίδιες οι ρωγμές, πάντως, τροφοδοτούσαν εδώ και χρόνια τις υποψίες ότι ένα σημαντικό γεωλογικό φαινόμενο κρύβεται κάτω από το θρυμματισμένο τοπίο.

Αυτή τη φορά, το Hubble διέκρινε πίδακες υδρατμών παρατηρώντας τη σιλουέτα της Ευρώπης με φόντο τον φωτεινό Δία.

Η επιβεβαίωση της ανακάλυψης, η οποία θα δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα στην επιθεώρηση Astrophysical Journal, ανοίγει το δρόμο για μια αποστολή που σκοπεύει να εκτοξεύσει η NASA τη δεκαετία του 2020. Δεδομένου όμως ότι ο Δίας λούζει την Ευρώπη με ακραία επίπεδα ακτινοβολίας, το σκάφος δεν θα μπορέσει καν να τεθεί σε τροχιά, αλλά απλώς θα περάσει από την Ευρώπη και άλλους δορυφόρους στο σύστημα του Δία.

Η φασματική ανάλυση των υδρατμών θα επέτρεπε την ανίχνευση οργανικών ουσιών που μπορεί να σχετίζονται με την ύπαρξη ζωής, είπαν οι ερευνητές.

Ωστόσο η άμεση ανακάλυψη μικροοργανισμών στο απώτερο μέλλον θα απαιτούσε έναν πραγματικό τεχνικό άθλο, αφού η αποστολή θα έπρεπε να επιβιώσει στην επιφάνεια του φεγγαριού, να διαπεράσει δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιόμετρα πάγου και να συλλέξει μετρήσεις στα σκοτεινά νερά.

Σε γενικές γραμμές, οι αστροβιολόγοι πιστεύουν ότι η εμφάνιση ζωής απαιτεί τρία βασικά συστατικά, τα οποία η Ευρώπη δείχνει να προσφέρει σε αφθονία, παρόλο που είναι λίγο μικρότερη από τη Σελήνη.

Το πρώτο συστατικό είναι βέβαια το υγρό νερό, του οποίου η παρουσία δείχνει να επιβεβαιώθηκε. Το δεύτερο είναι τα χημικά συστατικά της ζωής, μόρια που μπορούν να προκύψουν από αυθόρμητες χημικές αντιδράσεις και να κυκλοφορούν στον ωκεανό.

Το τρίτο βασικό συστατικό είναι η ενέργεια. Στη Γη, το μεγαλύτερο μέρος των ζωντανών οργανισμών βασίζονται άμεσα ή έμμεσα στο ηλιακό φως, το οποίο τροφοδοτεί τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης στη βάση της τροφικής αλυσίδας.

Ο ωκεανός της Ευρώπης παραμένει στο σκοτάδι για εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη ενέργεια: ο λόγος για τον οποίο το νερό μπορεί να παραμένει σε υγρή κατάσταση είναι οι παλιρροϊκές δυνάμεις που ασκεί το πανίσχυρο βαρυτικό πεδίο του Δία. Η βαρυτική έλξη περιοδικά τεντώνει και συμπιέζει το δορυφόρο, κάτι που απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες θερμότητας λόγω τριβής.

Η ενέργεια αυτή θα μπορούσε θεωρητικά να τροφοδοτεί ολόκληρα οικοσυστήματα στο απόλυτο σκοτάδι, όπως συμβαίνει με τα οικοσυστήματα που αναπτύσσονται σε υδροθερμικά φρεάτια των γήινων ωκεανών.

Οργανισμοί που δεν εξαρτώνται από τον ήλιο επιβιώνουν εδώ και εκατομμύρια χρόνια και σε λίμνες υγρού νερού που κρύβονται κάτω από το κάλυμμα πάγου της Ανταρκτικής, όπως η περίφημη λίμνη Βοστόκ. Ρώσοι ερευνητές άνοιξαν γεώτρηση μέχρι τη λίμνη Βοστόκ το 2012, και τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να δώσουν μια εικόνα για τα μικρόβια που ίσως ζουν στην Ευρώπη.

Ακόμα όμως κι αν η Ευρώπη αποδειχθεί απόλυτα στείρα, η αναζήτηση εξωγήινων μικροβίων μπορεί να στραφεί αλλού: Πίδακες υδρατμών που κατά πάσα πιθανότητα πηγάζουν από έναν υπόγειο ωκεανό έχουν παρατηρηθεί και στον Εγκέλαδο, δορυφόρο του Κρόνου που επίσης καλύπτεται από πάγο.

Το Hubble έχει επίσης εντοπίσει ενδείξεις ενός υπόγειου ωκεανού στον Γανυμήδη, έναν άλλο μεγάλο δορυφόρο του Δία.

Αν ο ωκεανός αυτός υπάρχει, περιέχει περισσότερο αλμυρό νερό από ό,τι όλοι μαζί οι ωκεανοί της Γης.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500103943

newego_LARGE_t_1101_54843467.thumb.jpg.7c46acfa090c29588613ba6bf58ec335.jpg

newego_LARGE_t_1101_54843468.thumb.jpg.48ed9e234f21fbd8dce3b5ca9eb1da61.jpg

europa02-photoa-plumes1000x1000-160919.thumb.jpg.0bfbe588ae7fffcbb83d134f3a749c7d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σειραδάκης: Υπάρχει νερό στον δορυφόρο Ευρώπη του Δία. :cheesy:

Την επιβεβαίωση της ύπαρξης νερού στον δορυφόρο Ευρώπη του πλανήτη Δία μετέφερε ο καθηγητής Αστροφυσικής του ΑΠΘ, Γιάννης Σειραδάκης, καθώς -όπως επισήμανε- ύστερα από πολύχρονη χρήση των δυνατοτήτων του διαστημικού τηλεσκοπίου «Χαμπλ» (Hubble) «φαίνεται να υπάρχουν κάποιοι πίδακες» στον δορυφόρο του εν λόγω πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο FM 104,9» ανέφερε:

«Τέτοιοι πίδακες έχουν παρατηρηθεί και στον Εγκέλαδο, έναν άλλο δορυφόρο, του Κρόνου. Γνωρίζουμε πως υπάρχουν δορυφόροι πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, οι οποίοι πρέπει να έχουν έναν ολόκληρο ωκεανό από νερό» κάτω από την επιφάνεια τους.

Για τη νέα ανακάλυψη στην Ευρώπη, ο κ. Σειραδάκης σημείωσε πως η ύπαρξη του νερού έγινε γνωστή «από τότε που παρατηρήθηκε ότι το μαγνητικό της πεδίο συνεχώς προσανατολίζεται στο ισχυρότερο μαγνητικό πεδίο του Δία». Μια παρατήρηση που έχει ως μοναδική εξήγηση ένα ρευστό και «τέτοιο ρευστό είναι ένας μεγάλος ωκεανός κάτω από την επιφάνεια της» τόνισε ο Έλληνας αστροφυσικός. Πρόσθεσε πως η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει και στην αποκάλυψη ύπαρξης ζωής στον δορυφόρο του Δία.

Ταυτόχρονα δε με αυτές της ιστορικές ανακαλύψεις, που έχουν δει και το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Σειραδάκης σχολίασε και τα νέα σχέδια για ένα διαστημικό σύστημα ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που μπορεί να οδηγήσει στη «μετανάστευση» του ανθρώπου στον πλανήτη Άρη: «Είναι ένα όραμα που είχε ο κ. Μασκ (σσ: αναφέρεται στον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ, δημιουργό της Space X, της Tesla και του PayPal) και ήδη πριν από εννέα μήνες μας είχε ανακοινώσει πως εργάζεται σε έναν τέτοιο σχέδιο και τώρα ανακοινώνει ότι μπορεί να φτιάξει έναν πύραυλο τόσο ισχυρό που θα μπορέσει να σηκώσει 100 ανθρώπους συγχρόνως» εξήγησε ο κ. Σειραδάκης περιγράφοντας τη νέα εξέλιξη που ανακοινώθηκε στις ΗΠΑ και στο συνέδριο του Διεθνούς Αστροναυτικού Κογκρέσου στην Γκουανταλαχάρα του Μεξικού.

«Είναι δύσκολο, είναι τρομακτικό άλμα» σημείωσε ο κ. Σειραδάκης τονίζοντας πως «η NASA είναι πάρα πολύ προσεκτική σε οτιδήποτε κάνει, είχε τα ατυχήματα της», που οδήγησαν στην κάμψη των διαστημικών δραστηριοτήτων της. Στην αντίπερα όχθη, όμως, ο Έλον Μάσκ «είναι πιο τολμηρός» αφού κατάφερε ακόμη και «να προσγειώσει έναν πύραυλο σε μια πλατφόρμα πάνω στον ωκεανό» τόνισε ο κ. Σειραδάκης και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι κάποτε, εάν συμβεί κάτι στον πλανήτη μας, ίσως και να υπάρχει ένας δεύτερος πλανήτης για να διασώσει αυτό που λέμε Ανθρωπότητα».

http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/seiradakis_yparxei_nero_ston_doryforo_europi_tou_dia-64541180/

newego_LARGE_t_1101_54850317.jpg.7919a448b6401f32a16d3606e0c0dd66.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...

Η αναζήτηση ζωής στον δορυφόρο του Δία Ευρώπη. :cheesy:

Η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος ξεκίνησε να καταστρώνει τα πρώτα πλάνα για την προετοιμασία μίας ρομποτικής αποστολής στην Ευρώπη, τον δορυφόρο του Δία και πιθανότερο προορισμό αναζήτησης εξωγήινης ζωής.

Η NASA ξεκίνησε να διερευνά το ενδεχόμενο μίας τέτοιας αποστολής παραγγέλνοντας μία έκθεση για τη σημασία που θα είχε η προσεδάφιση ενός ρομπότ στην παγωμένη επιφάνεια του δορυφόρου. Η έκθεση έχει πλέον ολοκληρωθεί και η υπηρεσία θα αναλύσει τα πορίσματά της με την επιστημονική κοινότητα.

Ο δορυφόρος του Δία έχει διάμετρο περίπου 3.000 χιλιόμετρα, κάτι που σημαίνει πως είναι μικρότερος από τη Σελήνη. Η «ηλικία» του αγγίζει τα 4,5 δισ. χρόνια.

Εδώ και δεκαετίες, οι επιστήμονες υποπτεύονταν ότι κάτω από το έδαφος του δορυφόρου του Δία κρύβεται ένας μεγάλος ωκεανός.

Όμως, με δεδομένο πως δεν έχει σταλεί κάποιο ρομποτικό όχημα, το οποίο να εξερευνήσει επιτόπου την Ευρώπη, μέχρι σήμερα αυτή η υπόθεση δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί.

Ωστόσο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, επιστήμονες της NASA ανακοίνωσαν πως εντόπισαν ισχυρές ενδείξεις από πίδακες νερού που εκτινάσσονται από την επιφάνεια της Ευρώπης. Η ανακάλυψη, που έγινε αναλύοντας εικόνες τηλεσκοπίου που αποτυπώθηκαν το 2012, ενισχύει την ύπαρξη ενός ωκεανού στο υπέδαφος.

Λίγους μήνες νωρίτερα, ερευνητές από το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης (JPL) της NASA είχαν προσδιορίσει τη χημική σύσταση που θα πρέπει να έχει το νερό κάτω από την επιφάνεια της Ευρώπης, βρίσκοντας ότι η χημική του ισορροπία θα πρέπει να είναι παρόμοια με αυτήν των γήινων ωκεανών.

Αυτό σημαίνει πως οι ποσότητες υδρογόνου και οξυγόνου θα πρέπει να είναι αρκετές για την ανάπτυξη ζωής, παρόλο που ο δορυφόρος δεν παρουσιάζει ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Μάλιστα, αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν πως η Ευρώπη είναι ο καλύτερος «υποψήφιος» προορισμός για την αναζήτηση εξωγήινων μικροοργανισμών στο ηλιακό μας σύστημα.

Οι πίδακες νερού κάνουν επίσης σχετικά εύκολη τη μελέτη του ωκεανού στο υπέδαφος, από τον οποίο προέρχονται. Κι αυτό γιατί ένα ρομπότ θα μπορούσε να ψάξει για οργανικά μόρια ή ακόμη για ίχνη ζωής στον ωκεανό, χωρίς να χρειάζεται να σκάψει σε βάθος χιλιομέτρων.

Έχουν περάσει περισσότερα από 40 χρόνια από την προηγούμενη απόπειρα αναζήτησης ζωής πέρα από τη Γη, με τις αποστολές της NASA Viking 1 και 2 στον πλανήτη Άρη το 1976. Πάντως, για την προσεδάφιση ενός ρομπότ στην Ευρώπη, η διαστημική υπηρεσία θα πρέπει να ξεπεράσει αρκετά εμπόδια.

Κατ’ αρχάς θα χρειαστεί να μελετήσει διεξοδικότερα το ανάγλυφο του δορυφόρου, ώστε να αναπτύξει το κατάλληλο σύστημα προσεδάφισης. Επίσης, με δεδομένο πως η Ευρώπη δεν έχει ατμόσφαιρα, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει αλεξίπτωτα, για να επιβραδύνει το σκάφος κατά την κάθοδό του.

http://physicsgg.me/2017/02/14/%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b6%ce%ae%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b6%cf%89%ce%ae%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b4%ce%bf%cf%81%cf%85%cf%86%cf%8c%cf%81%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%af%ce%b1/

dias-planitis-iliako-sustima-diastima.jpg.ba13dcfec2b3762029c13f802c10ea67.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Η NASA θέλει να στείλει ένα σκάφος αναζήτησης ζωής στην Ευρώπη. :cheesy:

Η NASA είναι έτοιμη να εξερευνήσει την πιθανότητα ύπαρξης ζωής στον ωκεανό του δορυφόρου του Δία, Ευρώπη.

Η NASA είχε ζητήσει από 21 επιστήμονες να σχεδιάσουν ένα σκάφος που θα μπορούσε να προσεδαφιστεί στον δορυφόρο Ευρώπη, προκειμένου να εξερευνήσει την πιθανότητα ύπαρξης ζωής στον υφάλμυρο ωκεανό του.

Αυτό είχε συμβεί τον Ιούνιο του 2016 και τώρα η επιστημονική ομάδα έχει έτοιμα τα σχετικά σχέδια, τα οποία εξετάζει η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ.

Η Ευρώπη είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ουράνιο σώμα, το οποίο πιστεύεται ότι έχει έναν ωκεανό κάτω από την επιφάνειά του.

Η κύρια αποστολή του σκάφους της NASA είναι να εξετάσει τα μη παγωμένα υλικά του εδάφους του, ενώ θα καθορίσει με ακρίβεια τη χημική σύσταση του εδάφους, προκειμένου να βγάλει συμπεράσματα για τον δορυφόρο του Δία. Τα συμπεράσματα που θα βγουν αναμένεται να έχουν καθοριστικό ρόλο για τις μελλοντικές αποστολές της NASA στην Ευρώπη. Η εκτόξευση εκτιμάται ότι θα γίνει το 2020, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες αποστολές στο μέλλον.

Η NASA βάζει και πάλι στο πρόγραμμα της την αναζήτηση ζωής σε άλλα σημεία του ηλιακού μας συστήματος, με την Ευρώπη να αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς στόχους της έρευνάς της, λόγω του υπόγειου ωκεανού της.

http://www.pestaola.gr/h-nasa-thelei-na-steilei-ena-skafos-anazhthshs-zwhs-sthn-eyrwph/

nasa-europa-lander.thumb.jpg.6c7c5e9649546baa7755c7d57724e121.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Europa Clipper» ονομάστηκε η μελλοντική αποστολή της NASA σε δορυφόρο του Δία. :cheesy:

Την επίσημη ονομασία Europa Clipper απέκτησε η σχεδιαζόμενη αποστολή της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) στον μεγάλο δορυφόρο «Ευρώπη» του Δία.

Η ονομασία παραπέμπει στα θρυλικά ιστιοφόρα πλοία τύπου «κλίπερ» (clipper) που έπλεαν στους ωκεανούς της Γης κατά τον 19ο αιώνα. Τα τρικατάρτατα πλοία έγιναν διάσημα για την ομορφιά και την ευελιξία τους, μεταφέροντας τσάι και άλλα αγαθά.

Η αποστολή Europa Clipper, σχεδιάζεται για εκτόξευση στη δεκαετία του 2020 και θα χρειασθεί ένα ταξίδι αρκετών χρονων για να φθάσει στο σύστημα του Δία και των φεγγαριών του.

Η Ευρώπη, που έχει διάμετρο περίπου 3.100 χιλιομέτρων, πιστεύεται ότι διαθέτει ένα αλμυρό υγρό ωκεανό κάτω από την παγωμένη επιφάνειά της, κάτι που -αν όντως ισχύει ευνοεί την ανάπτυξη ζωής. Γι' αυτό η εξερεύνησή της θεωρείται ζήτημα προτεραιότητας από τους αστροβιολόγους, όπως επίσης του δορυφόρου Εγκέλαδου του Κρόνου.

Στόχος της -κόστους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων- αποστολής θα είναι να απαντήσει κατά πόσο η Ευρώπη είναι φιλόξενη για ζωή και διαθέτει τα τρία βασικά στοιχεία για αυτό; Υγρό νερό, συγκεκριμένα χημικά συστατικά και πηγές ενέργειας επαρκείς για τυχόν έμβιους οργανισμούς.

Η NASA προγραμματίζει το σκάφος Europa Clipper, που θα κινείται με ηλιακή ενέργεια, να κάνει 40 έως 45 κοντινές διελεύσεις από το δορυφόρο του Δία, ώστε να μελετηθεί όσο γίνεται καλύτερα με κάμερες και άλλα όργανα.

Υπό εξέταση βρίσκεται, από τη NASA, η δυνατότητα αποστολής και μιας διαστημοσυσκευής, μάλλον στατικής, πάνω στην επιφάνεια της Ευρώπης, μια αποστολή που θα εκτοξευθεί ξεχωριστά από το Europa Clipper.

http://www.pronews.gr/portal/20170313/genika/diastima/49/europa-clipper-onomastike-i-mellontiki-apostoli-tis-nasa-se-doryforo-toy

Europa-flyby.thumb.jpg.907fa8093deb33ed7e70296dfb3bcc68.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

H NASA αναζητεί ιδέες για τα πειράματα του οχήματος προσεδάφισης στην Ευρώπη. :cheesy:

Η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος ψάχνει τις καλύτερες ιδέες για τα πειράματα που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει το μη επανδρωμένο όχημα το οποίο σχεδιάζει να προσεδαφίσει στην Ευρώπη. Το «φεγγάρι» του Δία θεωρείται από τους ιδανικότερους προορισμούς για την αναζήτηση ζωής, καθώς διαθέτει ένα βαθύ ωκεανό κάτω από την παγωμένη επιφάνειά του.

Έπειτα από δεκαετίες προετοιμασίας, έχει ήδη αρχίσει να σχηματοποιείται η συγκεκριμένη αποστολή, με τους επιστήμονες να ελπίζουν πως το σκάφος θα μπορούσε να απογειωθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία. Έτσι, παρόλο που δεν έχει ακόμη εγκριθεί η χρηματοδότησή της, η υπηρεσία εξασφάλισε κεφάλαια για να αναζητήσει ιδέες για τα όργανά του σκάφους.

Στην προκήρυξη για τις πιθανές ιδέες, θα υπάρξουν δύο φάσεις. Από την πρώτη, όπου οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα αξιολογηθούν από μία ομάδα ειδικών, στο δεύτερο στάδιο θα προκριθούν 10 ιδέες.

Την περασμένη χρονιά, η NASA σκιαγράφησε πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει το όχημα προσεδάφισης. Έτσι, το όχημα αναμένεται να έχει τέσσερα «πόδια» και θα μπορούσε να προσεδαφισθεί με το ίδιο σύστημα με το οποίο το σκάφος Curiosity άγγιξε με ασφάλεια στο έδαφος του Άρη.

Παράλληλα, θα μεταφέρει ένα μέρος του εξοπλισμού του οχήματος Phoenix της NASA, το οποίο προσεδαφίστηκε στον Άρη τον Μάιο του 2008. Το Phoenix διέθετε ένα ειδικό κοπτικό εργαλείο, για να τρυπήσει το σκληρό, παγωμένο έδαφος, ώστε να συλλέξει δείγματα για ανάλυση.

Η διαφορά θα είναι πως θα είναι εξοπλισμένο και με ένα τρυπάνι, ώστε οι βραχίονές του να φτάσουν τουλάχιστον 10 εκατοστά κάτω από τον επιφανειακό πάγο. Ωστόσο, με τη θερμοκρασία να πέφτει ακόμη και στους -170 βαθμούς Κελσίου, οι μηχανικοί θα πρέπει να προετοιμάσουν τα εργαλεία ώστε να μπορούν να κόψουν πάγο τόσο σκληρό όσο ένα μέταλλο.

Αν πάντως υπάρχει εξωγήινη ζωή κοντά στην επιφάνεια, οι επιστήμονες εκτιμούν πως θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν ίχνη της, στην περίπτωση που οι συγκεντρώσεις των μικροβιακών κυττάρων είναι μόλις 100 ανά κυβικό εκατοστό. Επίσης, παρόλο που το στρώμα πάγου εκτιμάται πως έχει δεκάδες χιλιόμετρα πάχος, με τη μελέτη της επιφάνειας θα μπορούσαν να προκύψουν στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στο υπέδαφος.

Ο λόγος είναι πως σε μερικές περιοχές δημιουργούνται πίδακες, ώστε υλικό από μεγάλα βάθη να φτάνει κοντά στο ανάγλυφο του δορυφόρου. Το τηλεσκόπιο Hubble έχει δώσει πολλές ενδείξεις για την ύπαρξη τέτοιων πιδάκων, από τους οποίους μάλιστα πάγος από το υπέδαφος δεν φτάνει απλώς στην επιφάνεια, αλλά εκτινάσσεται στο διάστημα.

Το όχημα προγραμματίζεται να ακολουθήσει μερικά χρόνια μετά την αποστολή Europa Clipper, με το ομώνυμο μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο να εκτοξεύεται στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, για να μελετήσει από τροχιά τον δορυφόρο του Δία.

http://www.naftemporiki.gr/story/1237531/h-nasa-anazitei-idees-gia-ta-peiramata-tou-oximatos-prosedafisis-stin-europi

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 11 μήνες αργότερα...

Ο δορυφόρος Ευρώπη εκτοξεύει στο διάστημα πίδακες νερού. :cheesy:

Μπορεί το διαστημικό σκάφος Galileo να είναι νεκρό εδώ και 15 χρόνια, όμως έχει ακόμη να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες. Μόλις τώρα οι επιστήμονες, αναλύοντας στοιχεία από το 1997, συνειδητοποίησαν ότι το σκάφος είχε πιθανότατα καταγράψει στο δορυφόρο Ευρώπη του Δία ένα τεράστιο πίδακα νερού που είχε εκτοξευθεί στο διάστημα.

Αυτό ενισχύει την πεποίθηση ότι κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης βρίσκεται ένας εξίσου τεράστιος ωκεανός και ότι σε αυτόν υπάρχουν συνθήκες φιλικές για την ανάπτυξη κάποιων μορφών ζωής. Οι επιστήμονες υποψιάζονται εδώ και χρόνια ότι ένας αλμυρός ωκεανός βρίσκεται κάτω από ένα στρώμα πάγου πάχους 15 έως 25 χιλιομέτρων.

Κατά καιρούς, όπως αποδεδειγμένα συμβαίνει στο δορυφόρο Εγκέλαδο του Κρόνου, φαίνεται πως και η Ευρώπη εκτοξεύει πίδακες αυτού του παγιδευμένου νερού στο διάστημα. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, ο ωκεανός της Ευρώπης, βάθους 60 έως 150 χιλιομέτρων, διαθέτει διπλάσιο όγκο νερού από όλους μαζί τους ωκεανούς της Γης.

Όταν τον Δεκέμβριο του 1997 το Galileo είχε κάνει το κοντινότερο πέρασμά του από την Ευρώπη, πετώντας σε απόσταση μόνο 400 χιλιομέτρων από την επιφάνειά της, τα όργανά του κατέγραψαν επί πέντε λεπτά στην ατμόσφαιρά της ασυνήθιστες ενδείξεις τόσο στο μαγνητικό πεδίο, όσο και στην πυκνότητα του πλάσματος σωματιδίων, οι οποίες εκτιμάται ότι προέρχονταν από ένα τέτοιο πίδακα υδρατμών που έφθασε σε ύψος εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ομότιμη καθηγήτρια διαστημικής φυσικής Μάργκαρετ Κίβελσον του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA), έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας Nature Astronomy.

https://www.nature.com/articles/s41550-018-0450-z

Η επόμενη αποστολή Europa Clipper της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), που προγραμματίζεται να εκτοξευθεί το 2022 με προορισμό την Ευρώπη, θα διαθέτει τα κατάλληλα όργανα για να μελετήσει τους πίδακες, πράγμα που θα δώσει στους επιστήμονες μια καλύτερη εικόνα για τη σύσταση του υπόγειου ωκεανού της. Περίπου την ίδια εποχή, αναμένεται να εκτοξευθεί και η αποστολή JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) με προορισμό τα παγωμένα φεγγάρια του Δία Ευρώπη, Γανυμήδη και Καλλιστώ.

Το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, είναι αν όντως η Ευρώπη, που είχε ανακαλύψει πρώτος ο Γαλιλαίος το 1610 και η οποία έχει το μέγεθος περίπου της Σελήνης με θερμοκρασίες που ποτέ δεν ξεπερνούν τους μείον 160 βαθμούς Κελσίου, είναι φιλόξενη για ζωή.

http://www.in.gr/2018/05/15/tech/o-doryforos-eyropi-ektokseyei-sto-diastima-pidakes-nerou/

19512992-1024x757.thumb.jpg.b668bc49b1f989ef489897675dde2296.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Από την «Ευρώπη» στο... Διάστημα. :cheesy:

Μπορεί οι αρχαίοι αστρονόμοι να μην είχαν στη διάθεσή τους τα τεχνικά μέσα που έχουν οι σημερινοί συνάδελφοί τους αλλά αναμφίβολα ήταν εξαιρετικά ικανοί. Είχαν εντοπίσει την ύπαρξη και άλλων πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα και είχαν αντιληφθεί ότι ένας εξ αυτών είναι ο μεγαλύτερος όλων, γι' αυτό και του έδωσαν το όνομα του βασιλιά των θεών, του Δία. Επρεπε όμως να φτάσουμε στις αρχές Ιανουαρίου του 1610 για να διαπιστωθεί ότι ο Δίας έχει τα δικά του φεγγάρια. Ο Γαλιλαίος με το τηλεσκόπιό του εντόπισε τέσσερις δορυφόρους του Δία. Στη συνέχεια έπρεπε να περάσουν σχεδόν τρεις αιώνες για να ανακαλυφθεί ο πέμπτος δορυφόρος και έκτοτε οι αστρονόμοι ανακαλύπτουν συνεχώς νέα φεγγάρια του Δία.

Το 2017 εντοπίστηκε ένας ακόμα δορυφόρος του Δία, ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε 69.

Ανάμεσα στους δορυφόρους που ανακάλυψε ο Γαλιλαίος ήταν ένα σχεδόν σφαιρικό σώμα με διάμετρο 3.122 χλμ., κατά 10% μικρότερη από τη διάμετρο της Σελήνης ή τέσσερις φορές μικρότερη της γήινης. Ελαβε την ονομασία «Ευρώπη» και διαπιστώθηκε ότι είναι ο τέταρτος σε μέγεθος δορυφόρος του Δία. Πρόκειται για έναν παγωμένο κόσμο η θερμοκρασία του οποίου στην καλύτερη περίπτωση δεν ξεπερνά τους -150 βαθμούς Κελσίου. Η Ευρώπη διαθέτει μια πολύ αραιή ατμόσφαιρα που κυριαρχείται από οξυγόνο και έχει μία από τις πλέον λείες επιφάνειες στο ηλιακό μας σύστημα. Συμπληρώνει μία πλήρη περιφορά γύρω από τον Δία σε διάστημα περίπου 85 ωρών ακολουθώντας μια σχεδόν κυκλική τροχιά και εμφανίζει το φαινόμενο της σύγχρονης περιστροφής, δηλαδή το ένα της ημισφαίριο κοιτάζει συνεχώς προς τον πλανήτη, ενώ το άλλο είναι στραμμένο μονίμως μακριά του.

Τα δεδομένα της αποστολής Voyager άρχισαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 να βάζουν ιδέες στους επιστήμονες για την ύπαρξη ενός υπόγειου ωκεανού στην Ευρώπη. Ο Αρθουρ Κλαρκ εντυπωσιάστηκε από αυτή την προοπτική και στο δεύτερο βιβλίο της περίφημης «Οδύσσειας του Διαστήματος» τοποθέτησε τη δράση στην Ευρώπη, στην οποία είχαν αναπτυχθεί όντα με νοημοσύνη. Τις επόμενες δεκαετίες κάθε νέα παρατήρηση του δορυφόρου και κάθε αποστολή που περνούσε από εκεί συνέλεγαν στοιχεία που όχι μόνο υποδείκνυαν την ύπαρξη του υπόγειου ωκεανού αλλά έδειχναν ότι ο ωκεανός αυτός διαθέτει συνθήκες φιλικές προς τη ζωή έστω και σε μικροβιακό επίπεδο. Μια από αυτές τις αποστολές ήταν η Galileo, το σκάφος της οποίας πέρασε από την Ευρώπη τη δεκαετία του 1990.

Πριν από λίγες ημέρες επιστημονική ομάδα στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι μελετώντας δεδομένα της αποστολής Galileo που δεν είχαν αξιολογηθεί στο παρελθόν έκανε μια εντυπωσιακή ανακάλυψη. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το σκάφος της αποστολής είχε καταγράψει στην Ευρώπη έναν τεράστιο πίδακα νερού που είχε εκτοξευθεί στο Διάστημα. Η ανακάλυψη αυτή ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο όχι μόνο την πιθανότητα ύπαρξης ενός υπόγειου ωκεανού αλλά και ότι σε αυτόν υπάρχουν συνθήκες φιλικές για την ανάπτυξη κάποιων μορφών ζωής. Τις λεπτομέρειες της ανακάλυψης αυτής συζητήσαμε με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Ξιαντζέ Τζιά, καθηγητή του τμήματος Κλίματος και Διαστημικών Επιστημών και Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Η επιστημονική κοινότητα έχει στη διάθεσή της εδώ και 20 έτη τα δεδομένα της αποστολής Galileo. Τι συνέβη και τα δεδομένα που εσείς μελετήσατε και αποδείχθηκαν πολύτιμα είχαν περάσει απαρατήρητα;

«Είναι αλήθεια ότι τα δεδομένα αυτά (μαγνητικά δεδομένα και δεδομένα παρουσίας ιονισμένου αερίου) υπήρχαν εδώ και 20 έτη και είχαν χρησιμοποιηθεί από διάφορες ερευνητικές ομάδες στο παρελθόν για να κατανοηθούν καλύτερα οι γενικότερες διαστημικές συνθήκες που επικρατούν στην Ευρώπη. Ομως ο εντοπισμός πριν από λίγα χρόνια πιδάκων που εκτοξεύουν νερό στο Διάστημα στον παγωμένο δορυφόρο του Κρόνου, τον Εγκέλαδο, άλλαξε τον τρόπο που σκεφτόμασταν. Ετσι όταν το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κατέγραψε το 2016 και το 2017 εικόνες από τον ισημερινό της Ευρώπης, εικόνες που υποδείκνυαν την ύπαρξη πιδάκων και γνωρίζοντας ότι από την ίδια περιοχή είχε περάσει το Galileo, σκεφτήκαμε πως άξιζε τον κόπο να μελετήσουμε ξανά, με μεγαλύτερη προσοχή αυτή τη φορά, τα συγκεκριμένα δεδομένα μήπως και εντοπίσουμε κάτι που να σχετίζεται με πίδακες».

Τι μας δείχνουν αυτοί οι πίδακες για τη γεωλογία και τη χημεία της Ευρώπης;

«Τα ευρήματα της δικής μας έρευνας μαζί με εκείνα από παρατηρήσεις του Hubble δείχνουν ότι πράγματι υπάρχουν πίδακες που εκτοξεύουν στο Διάστημα ύλη από το εσωτερικό της Ευρώπης. Αυτοί οι πίδακες πιθανώς να συνδέονται με τον υπόγειο ωκεανό ή ίσως με κάποιες υπόγειες ρηχές λίμνες. Πάντως, η συγκεκριμένη ανακάλυψη ανοίγει ένα παράθυρο για τις μελλοντικές αποστολές εξερεύνησης της Ευρώπης. Τα σκάφη αυτών των αποστολών θα μπορούν να προγραμματιστούν έτσι ώστε να πλησιάσουν αυτούς τους πίδακες και να συλλέξουν την ύλη που εκτοξεύεται με στόχο να εντοπισθούν δεδομένα που να μας αποκαλύπτουν συγκεκριμένα στοιχεία για τον υπόγειο ωκεανό».

Τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνά σας είναι ικανά να βοηθήσουν στο να κάνουμε κάποιες καλύτερες εκτιμήσεις για τα χαρακτηριστικά του υπόγειου ωκεανού της Ευρώπης; Του βάθους στο οποίο βρίσκεται, της έκτασής του ή κάποιων εκ των συστατικών του;

«Τα δεδομένα που αναλύσαμε δεν μας δείχνουν με άμεσο τρόπο τη σύσταση της ύλης που εκτοξεύουν οι πίδακες. Αλλά με βάση όσα ήδη γνωρίζουμε για την Ευρώπη μπορούμε βάσιμα να υποθέσουμε ότι οι πίδακες αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από νερό. Για να πούμε όμως με βεβαιότητα το είδος της ύλης αυτής αλλά και των χαρακτηριστικών του ωκεανού θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες αποστολές εξερεύνησης της Ευρώπης. Θα πρέπει να σημειώσω ότι ανάλυση που κάναμε παρέχει επίσης και δεδομένα για τα φαινόμενα που παράγουν στο διαστημικό περιβάλλον της Ευρώπης οι πίδακες».

Πιστεύετε ότι η Ευρώπη είναι ο καλύτερος υποψήφιος για ζωή κόσμος στο ηλιακό μας σύστημα;

«Με βάση τα δεδομένα που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, θα τοποθετούσα την Ευρώπη στην κορυφή της σχετικής λίστας».

Σκοπεύετε να συνεχίσετε τη μελέτη της Ευρώπης ή έχετε πλέον άλλα ερευνητικά σχέδια;

«Η Ευρώπη θα παραμείνει μέσα στα βασικά μου ενδιαφέροντα τα επόμενα χρόνια, αφού συμμετέχω τόσο στην επόμενη αποστολή της NASA (Clipper) όσο και σε αυτήν του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (JUICE) που θα ταξιδέψουν στον δορυφόρο. Στο ενδιάμεσο αυτών των αποστολών έχω τη διάθεση να ασχοληθώ με τη μελέτη και άλλων κόσμων στο ηλιακό μας σύστημα που θεωρώ ότι παρουσιάζουν εξαιρετικά ενδιαφέρον, όπως ο Δίας, ο Κρόνος και ο Ερμής».

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=985047

17A124AC39CEBDA7EE50E34FF2D20A37.jpg.a56b04e32955b08b734b3d32883a44a0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 έτος αργότερα...

Επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη υδρατμών στην Ευρώπη, δορυφόρο του Δία. :cheesy:

Η Ευρώπη, το παγωμένο φεγγάρι του Δία, αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς στόχους της επιστημονικής έρευνας για εξωγήινη ζωή στο ηλιακό σύστημα, καθώς ο συγκεκριμένος δορυφόρος φαίνεται ικανός να έχει όλα τα συστατικά που είναι απαραίτητα για την ύπαρξη ζωής.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ένα από αυτά, το νερό σε υγρή μορφή, είναι παρόν κάτω από την παγωμένη επιφάνεια, και ότι κάποιες φορές εκτινάσσεται στο διάστημα σε μεγάλους πίδακες, ωστόσο ως τώρα κανείς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την παρουσία νερού σε αυτούς τους πίδακες μετρώντας απευθείας μόρια νερού. Αυτό άλλαξε, χάρη στη δουλειά επιστημόνων του Goddard Space Flight Center της NASA στο Γκρίνμπελτ του Μέριλαντ, που εντόπισαν υδρατμούς για πρώτη φορά πάνω από την επιφάνεια της Ευρώπης, χρησιμοποιώντας ένα από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου, στη Χαβάη.

Η επιβεβαίωση της παρουσίας υδρατμών πάνω από την Ευρώπη βοηθά τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τους «μηχανισμούς» στο φεγγάρι- πχ ενισχύει την ιδέα (για την οποία οι επιστήμονες είναι αρκετά βέβαιοι) ότι υπάρχει ένας ωκεανός νερού σε υγρή μορφή, ίσως διπλάσιος σε μέγεθος από αυτόν της Γης, κάτω από το παχύ κέλυφος από πάγο του φεγγαριού. Άλλη μια πηγή νερού για τους πίδακες, εκτιμούν κάποιοι επιστήμονες, θα μπορούσε να είναι ρηχά κοιτάσματα λιωμένου πάγου, όχι πολύ κάτω από την επιφάνεια. Επίσης είναι πιθανόν το ισχυρό πεδίο ακτινοβολίας του Δία να αποσπά μόρια νερού από το παγωμένο κέλυφος της Ευρώπης, αν και πρόσφατες έρευνες μάλλον αποδυναμώνουν αυτή τη θεωρία.

«Απαραίτητα χημικά στοιχεία (άνθρακας, υδρογόνο, οξυγόνο, άζωτο, φώσφορος και θείο) και πηγές ενέργειας, δύο από τα τρία προαπαιτούμενα για τη ζωή, συναντώνται παντού στο ηλιακό σύστημα. Αλλά το τρίτο – νερό σε υγρή μορφή- είναι κάπως δύσκολο να βρεθεί πέρα από τη Γη» είπε ο Λούκας Παγκανίνι, πλανητικός επιστήμονας της NASA που ηγήθηκε της έρευνας. «Αν και οι επιστήμονες δεν εντόπισαν ακόμα απευθείας νερό σε υγρή μορφή, βρήκαμε το επόμενο καλύτερο: Νερό σε μορφή υδρατμών».

Ο Παγκανίνι και η ομάδα του επισημαίνουν σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Nature Astronomy τη Δευτέρα πως εντόπισαν αρκετό νερό να έχει αποδεσμεύεται από την Ευρώπη (2.360 κιλά ανά δευτερόλεπτο) για να γεμίσει μια ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Ωστόσο οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως το νερό δεν εμφανίζεται συχνά- τουλάχιστον σε ποσότητες που είναι αρκετά μεγάλες για να εντοπιστούν από τη Γη, είπε ο Παγκανίνι.

Η ομάδα των ερευνητών εντόπισε τα αχνά μα καθαρά ίχνη υδρατμών μόνο μία φορά μέσα σε διάστημα 17 νυχτών παρατήρησης μεταξύ του 2016 και του 2017. Κοιτάζοντας το φεγγάρι από το W.M. Keck Observatory στο ηφαίστειο Μάουνα Κέα στη Χαβάη, οι επιστήμονες είδαν μόρια νερού στην πλευρά του φεγγαριού που «κοιτάει» πάντα προς την κατεύθυνση της τροχιάς του γύρω από τον Δία. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν ένα φασματογράφο που μετρά τη χημική σύνθεση των ατμοσφαιρών των πλανητών μέσω του υπέρυθρου φωτός που απορροφούν ή εκπέμπουν. Μόρια όπως αυτά του νερού εκπέμπουν συγκεκριμένες συχνότητες υπέρυθρου φωτός καθώς αλληλεπιδρούν με την ηλιακή ακτινοβολία.

Πριν τον εντοπισμό των υδρατμών είχαν υπάρξει και πολλά άλλα εξαιρετικά ενδιαφέροντα ευρήματα- και στο κοντινό μέλλον αναμένεται να υπάρξουν πιο κοντινές ματιές στον ιδιαίτερα σημαντικό αυτόν κόσμο, χάρη στην αποστολή Europa Clipper, που αναμένεται να εκτοξευτεί στα μέσα της δεκαετίας του 2020.

ydratmoi-dias-nasa.jpg.cb93c3af66d2191a24811b46a81de041.jpg

artistsconceptmain-full_1.jpg.2c7a97fb92e7b834fb4f76d0e0075427.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 7 μήνες αργότερα...

NASA: Ο μεγάλος υπόγειος ωκεανός στον δορυφόρο Ευρώπη θα μπορούσε να φιλοξενεί ζωή. :cheesy:

Ο τεράστιος ωκεανός νερού που πιστεύεται ότι υπάρχει στο εσωτερικό τού δορυφόρου Ευρώπη του Δία θα μπορούσε να είναι φιλόξενος για την ανάπτυξη ζωής. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μία νέα γεωχημική μελέτη μοντελοποίησης από επιστήμονες της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), η οποία έρχεται να ενισχύσει ήδη υπάρχουσες εκτιμήσεις.

Η Ευρώπη είναι ένα από τα μεγαλύτερα φεγγάρια στο ηλιακό σύστημά μας και από τότε που έκαναν κοντινές σε αυτήν διελεύσεις τα διαστημικά σκάφη Voyager και Galileo συλλέγοντας στοιχεία, οι επιστήμονες θεωρούν πολύ πιθανό ότι κάτω από την παγωμένη επιφάνειά της διαθέτει έναν βαθύ ωκεανό. Όμως, η προέλευση και η σύνθεση του ωκεανού, καθώς και η πιθανότητα να φιλοξενεί ζωή, παραμένουν αντικείμενο συνεχιζόμενου επιστημονικού διαλόγου.

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον πλανητικό επιστήμονα Μοχίτ Μελγουάνι Ντασγουάνι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο γεωεπιστημών Goldschmidt, μοντελοποίησαν τις πιθανές συνθήκες στον ωκεανό της Ευρώπης, με βάση -κυρίως- στοιχεία από το σκάφος Galileo.

Η ύπαρξη υγρού, νερού σε ένα ουράνιο σώμα αποτελεί μία βασική -αλλά όχι τη μοναδική- συνθήκη ανάπτυξης ζωής. Όπως είπε ο Ντασγουάνι, «η σύνθεση του ωκεανού της Ευρώπης φαίνεται να έχει ομοιότητες με τους ωκεανούς της Γης. Πιστεύουμε ότι ο ωκεανός της θα μπορούσε να είναι αρκετά φιλόξενος για τη ζωή. Η Ευρώπη είναι μία από τις καλύτερες ευκαιρίες μας για να βρούμε ζωή στο ηλιακό σύστημά μας».

Πάντως, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, «όταν λέμε ότι ένα μέρος είναι φιλόξενο για ζωή δεν εννοούμε ότι πράγματι κατοικείται, απλώς ότι διαθέτει συνθήκες που θα μπορούσαν δυνητικά να επιτρέψουν την επιβίωση ορισμένων σκληροτράχηλων μορφών ζωής, όπως ξέρουμε και από τη Γη».

Η NASA ετοιμάζει την αποστολή Europa Clipper που θα εκτοξευθεί σε λίγα χρόνια με προορισμό τον δορυφόρο του Δία και με βασικό στόχο να αναζητήσει ίχνη ζωής. Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν ότι μικρόβια, παρόμοια με ορισμένα γήινα βακτήρια που χρησιμοποιούν διοξείδιο του άνθρακα ως πηγή ενέργειας, μπορεί να υπάρχουν στον ωκεανό της Ευρώπης, ο οποίος ίσως έχει βάθος 65 έως 160 χιλιομέτρων, δηλαδή πολύ μεγαλύτερο από τους ωκεανούς του πλανήτη μας.

https://www.amna.gr/home/article/468714/NASA-O-megalos-upogeios-okeanos-ston-doruforo-Europi-tha-mporouse-na-filoxenei-zoi

w25-84333eur.jpg.d59b1b608b4d57c1ecdcc4867588c69e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 5 μήνες αργότερα...

Γιατί η Ευρώπη (ο δορυφόρος του Δία) μπορεί να λάμπει στο σκοτάδι; :cheesy:

Η Ευρώπη, το παγωμένο φεγγάρι του Δία, λάμπει στο σκοτάδι, όπως έδειξαν νέα πειράματα για την αναδημιουργία του περιβάλλοντός της- και το φαινόμενο αυτό ίσως να έχει νόημα που ξεφεύγει πέρα από το οπτικό κομμάτι.

Καθώς η Ευρώπη περιστρέφεται γύρω από τον Δία, δέχεται «βομβαρδισμό» ακτινοβολίας. Ο Δίας σφυροκοπά την επιφάνειά της με ηλεκτρόνια και άλλα σωματίδια, «λούζοντάς» την με ακτινοβολία υψηλής ενέργειας. Ωστόσο, καθώς αυτά τα σωματίδια χτυπούν την επιφάνειά της, μπορεί να κάνουν επίσης κάτι άλλο, «εξώκοσμο»: Κάνουν την Ευρώπη να λάμπει στο σκοτάδι.

Νέα έρευνα από επιστήμονες στο JPL στη Νότια Καρολίνα παρουσιάζει λεπτομερώς για πρώτη φορά πώς μπορεί να μοιάζει η λάμψη, και τι θα μπορούσε να αποκαλύψει για τη σύνθεση του πάγου στην επιφάνεια της Ευρώπης. Διαφορετικές συνθέσεις αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο στην ακτινοβολία και εκπέμπουν τη δική τους, μοναδική λάμψη. Στο γυμνό μάτι η λάμψη αυτή θα μπορούσε να φαίνεται κάποιες φορές πρασινωπή, άλλες φορές γαλαζωπή ή λευκή και με διαφορετικά επίπεδα φωτεινότητας, ανάλογα με το υλικό.

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ένα φασματόμετρο για να χωρίζουν το φως σε μήκη κύματος και να συνδέουν τις ξεχωριστές «υπογραφές» με διαφορετικές συνθέσεις πάγου. Οι περισσότερες παρατηρήσεις με φασματόμετρο σε ένα φεγγάρι σαν την Ευρώπη γίνονται χρησιμοποιώντας ηλιακό φως που αντανακλάται στην «πλευρά της ημέρας», αλλά αυτά τα νέα αποτελέσματα δείχνουν πώς θα έμοιαζε η Ευρώπη στο σκοτάδι.

«Ήμασταν σε θέση να προβλέψουμε πως αυτή η λάμψη του πάγου στην πλευρά της νύχτας θα μπορούσε να παρέχει επιπλέον πληροφορίες για τη σύνθεση της επιφάνειας της Ευρώπης. Το πώς ποικίλλει αυτή η σύνθεση θα μπορούσε να μας δώσει στοιχεία για το αν η Ευρώπη έχει συνθήκες κατάλληλες για ζωή» είπε ο Μούρθι Γκουντιπάτι, επικεφαλής συντάκτης της έρευνας που δημοσιεύτηκε στις 9 Νοεμβρίου στο Nature Astronomy.

Η Ευρώπη έχει έναν γιγαντιαίο ωκεανό στο εσωτερικό της, ο οποίος θα μπορούσε να «διαρρέει» στην επιφάνεια μέσα από το πυκνό παγωμένο της κέλυφος. Αναλύοντας την επιφάνεια, οι επιστήμονες μπορούν να μάθουν περισσότερα για όσα κρύβονται από κάτω.

Από προηγούμενες παρατηρήσεις έχει διαπιστωθεί πως η επιφάνεια της Ευρώπης μπορεί να αποτελείται από ένα μείγμα πάγου και γνωστά άλατα της Γης. Η νέα αυτή έρευνα δείχνει πως η ενσωμάτωση αυτών των αλάτων στον πάγο υπό τις συνθήκες της Ευρώπης και ο «βομβαρδισμός» του με ακτινοβολία παράγει λάμψη. Αυτό δεν ήταν ιδιαίτερη έκπληξη- ωστόσο όπως είπε η Μπριάνα Χέντερσον του JPL, «όταν δοκιμάσαμε νέες συνθέσεις πάγου, η λάμψη έμοιαζε διαφορετική…οπότε χρησιμοποιήσαμε φασματόμετρο και κάθε είδος πάγου είχε διαφορετικό φάσμα».

‘Ενα φεγγάρι που είναι ορατό στον νυχτερινό ουρανό μπορεί να μην φαντάζει ως κάτι ασυνήθιστο εκ πρώτης όψεως: Τη Σελήνη την βλέπουμε επειδή αντανακλά το φως του ήλιου. Ωστόσο η λάμψη της Ευρώπης προέρχεται από έναν διαφορετικό μηχανισμό- ένα φεγγάρι που λάμπει συνέχεια, ακόμα και στη νυχτερινή του πλευρά (αυτήν που δεν «βλέπει» στον ήλιο).

«Αν η Ευρώπη δεν δεχόταν αυτή την ακτινοβολία, θα φαινόταν όπως το φεγγάρι μας- σκοτεινή στη σκιώδη πλευρά» είπε ο Γκουντιπάτι. «Αλλά επειδή βομβαρδίζεται από την ακτινοβολία από τον Δία, λάμπει στο σκοτάδι».

Σημειώνεται πως στα μέσα της δεκαετίας αναμένεται η εκτόξευση της αποστολής Europa Clipper, που θα πραγματοποιήσει παρατηρήσεις στην επιφάνεια του φεγγαριού. Επιστήμονες εξετάζουν τα νέα ευρήματα για να διαπιστώσουν κατά πόσο μια λάμψη θα ήταν ανιχνεύσιμη από τα όργανά του. Οι πληροφορίες που θα συγκεντρώσει το σκάφος θα μπορούσαν να συνδυαστούν με τις μετρήσεις της νέας έρευνας, ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα για την επιφάνεια της Ευρώπης.

https://physicsgg.me/2020/11/11/%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%b7-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%8e%cf%80%ce%b7-%ce%bf-%ce%b4%ce%bf%cf%81%cf%85%cf%86%cf%8c%cf%81%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%af%ce%b1-%ce%bc%cf%80%ce%bf/

europa-glow-illustration-final-1041.jpg.f0878e59a60b83c0cfb85de90c933e01.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Europa Clipper: Το 2024 η εκτόξευση της αποστολής της NASA στην Ευρώπη, φεγγάρι του Δία. :cheesy:

Τον Οκτώβριο του 2024 πρόκειται να εκτοξευτεί η αποστολή Europa Clipper της NASA, με προορισμό το παγωμένο φεγγάρι του Δία, την Ευρώπη- που θεωρείται ένας από τους κόσμους της «γειτονιάς» μας που θα μπορούσε να φιλοξενεί εξωγήινη ζωή.

Κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης κρύβεται ένας ωκεανός- οπότε θεωρείται ως ένας από τους πλέον υποσχόμενους στόχους στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, λεπτομέρειες για την αποστολή αποκάλυψε ο επικεφαλής επιστήμονας του προγράμματος, Ρόμπερτ Παπαλάρντο, που εδρεύει στο JPL στην Καλιφόρνια, στο πλαίσιο virtual συνάντησης του Opag (Outer Planets Assessment Group) της NASA. «Πλέον έχουμε σαφήνεια ως προς την πορεία του οχήματος εκτόξευσης και την ημερομηνία εκτόξευσης» είπε σχετικά.

Το Europa Clipper αναμένεται να φτάσει στον προορισμό του τον Απρίλιο του 2030. Κανονικά προοριζόταν να εκτοξευτεί με τον πύραυλο SLS (Space Launch System) της NASA, ωστόσο, όπως έχει αναφερθεί, πλέον δεν εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο και αντ'αυτού θα εκτοξευτεί με πύραυλο ιδιωτικής εταιρείας.

Το ενδιαφέρον για την Ευρώπη ενισχύθηκε τη δεκαετία του 1990, όταν το διαστημόπλοιο Galileo της NASA έδωσε στοιχεία πως η Ευρώπη φιλοξενούσε έναν ωκεανό νερού με υγρή μορφή κάτω από το εξώτερο κέλυφός της. Το φεγγάρι του Δία πιθανότατα έχει έναν βραχώδη πυρήνα, που περιτριγυρίζεται από περίπου 80 χλμ νερού σε υγρή μορφή, που καλύπτονται με τη σειρά τους από ένα κέλυφος πάγου πάχους περίπου 20 χλμ.

Η Ευρώπη έχει μέγεθος αντίστοιχο αυτού της Σελήνης, ωστόσο θεωρείται πως περιέχει περίπου το διπλάσιο νερό από όλους τους ωκεανούς της Γης, είπε σχετικά ο Παπαλάρντο. Σχολιάζοντας τις πιθανότητες ύπαρξης ζωής εκεί, είπε πως «στον πυθμένα των ωκεανών της Γης υπάρχουν μέρη όπου αλληλεπιδρούν βράχος και νερό, όπου το νερό διεισδύει, έρχεται σε επαφή με θερμό βράχο και αναδύεται φορτισμένο με χημικά θρεπτικά συστατικά». Όταν αυτά συναντιούνται με άλλα χημικά (οξειδωτικά), αντιδρούν. Οι αντιδράσεις αυτές, είπε ο Παπαλάρντο, θα μπορούσαν να τροφοδοτούν ζωή στον πυθμένα του ωκεανού της Ευρώπης, ακόμα και εκεί που δεν υπάρχει φως που να επιτρέπει φωτοσύνθεση.

Το σκάφος θα είναι σε θέση να αναλύσει χημικά σε παγωμένο νερό που έχει διαρρεύσει στην επιφάνεια, ενώ ενδέχεται να μπορέσει να πάρει και δείγματα από πίδακες που φαίνονται να εκτοξεύονται στο διάστημα από σημεία της επιφάνειας της Ευρώπης.

https://physicsgg.blogspot.com/2021/02/europa-clipper-2024-nasa.html

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Ο δορυφόρος Ευρώπη διαθέτει γούρνες νερού φιλικές στην ζωή. :cheesy:

Οι επιστήμονες υποπτεύονταν εδώ και αρκετές δεκαετίες ότι η Ευρώπη, το παγωμένο φεγγάρι του Δία κρύβει στο εσωτερικό του έναν μεγάλο ωκεανό και άρα πιθανώς να υπάρχουν εκεί και κάποιες μορφές ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο. Κάποια στιγμή οι διαστημικές αποστολές που βρέθηκαν εκεί αλλά και η εξέλιξη της τεχνολογίας και των μεθόδων ανάλυσης και παρατήρησης δεδομένων επιβεβαίωσαν την ύπαρξη ενός ωκεανού που βρίσκεται σε βάθος περίπου 25 χλμ. κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του δορυφόρου. Εκτιμάται ότι ο ωκεανός αυτός έχει τεράστιο βάθος 60-150 χλμ.

Έχουν κατατεθεί προτάσεις εξερεύνησης της Ευρώπης και το 2024 η NASA έχει προγραμματίσει την εκτόξευση ενός σκάφους που θα ταξιδέψει στον δορυφόρο θα τεθεί σε τροχιά γύρω από αυτόν και πραγματοποιήσει σειρά ερευνών. Πρόκειται για την αποστολή Clipper που θα αναζητήσει επίσης σημεία προσεδάφισης επόμενων αποστολών στην Ευρώπη. Σχεδιάζονται αποστολές που θα έχουν στόχο να μελετήσουν την επιφάνεια του δορυφόρου και αν καταστεί εφικτό να την τρυπήσουν ώστε να σταλεί στον ωκεανό κάποιο ρομποτικό βαθυσκάφος που θα τον εξερευνήσει.

Μελετώντας εικόνες υψηλής ανάλυσης από την επιφάνεια της Ευρώπης από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια υποστηρίζει ότι ίσως δεν χρειαστεί να γίνει η υπερπροσπάθεια διείσδυσης στον ωκεανό για τον εντοπισμό της ζωής αφού αυτή μπορεί να βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην επιφάνεια της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές γεωλογικές δομές στην επιφάνειας του δορυφόρου υποδεικνύουν την ύπαρξη κάποιων θύλακων που έχουν σχηματιστεί σε βάθος περίπου 1,5 χλμ. κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης. Αυτοί οι θύλακες περιέχουν νερό σε υγρή μορφή και πιθανώς μικροβιακές μορφές ζωής. Οι ερευνητές εικάζουν ότι το νερό αυτό είναι αλμυρό γεγονός που πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες παρουσίας κάποιων μορφών ζωής εκεί.

Αναφέρουν μάλιστα ότι η αποστολή Clipper θα έχει την τεχνική δυνατότητα όχι μόνο να εντοπίσει αυτούς τους θύλακες αλλά και να διαπιστώσει αν υπάρχει σε αυτούς ζωή. Αν η θεωρία των ερευνητών επιβεβαιωθεί τότε θα πρόκειται όπως είναι ευνόητο για μια πολύ σημαντική εξέλιξη αφού θα μπορούν να οργανωθούν καλύτερα σχεδιασμένες αποστολές στην Ευρώπη.

https://www.naftemporiki.gr/story/1728096/o-doruforos-europi-diathetei-gournes-nerou-filikes-stin-zoi

eyropi-doryforos.jpg.8c1789c6098324152b18ca5c7b154192.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υποθαλάσσια ηφαίστεια ίσως τροφοδοτούν την ζωή στον δορυφόρο Ευρώπη. :cheesy:

Η Ευρώπη, ο παγωμένος δορυφόρος του Δία αποτελεί μόνιμο στόχο παρατηρήσεων και μελετών από την στιγμή που έχει διαπιστωθεί ότι κάτω από την παγωμένη της επιφάνεια βρίσκεται ένας ωκεανός. Όπως είναι ευνόητο οι επιστήμονες προσπαθούν να διαπιστώσουν αν υπάρχουν σε αυτό τον ωκεανό οι προϋποθέσεις για να υπάρχει ζωή σε αυτόν τον ωκεανό έστω και σε μικροβιακή μορφή. Σε τελικό στάδιο οργάνωσης βρίσκονται αποστολές εξερεύνησης της Ευρώπης ενώ σχεδιάζονται επόμενες με στόχο την διείσδυση στον ωκεανό για την λήψη δειγμάτων και αν είναι εφικτό η εξερεύνηση του με ένα ρομποτικό υποβρύχιο.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Charles στην Τσεχία υποστηρίζει ότι υπάρχουν ενδείξεις ηφαιστειακής δραστηριότητας στον πυθμένα του υπόγειου ωκεανού της Ευρώπης.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι υπάρχει στο εσωτερικό της Ευρώπης αρκετή θερμότητα ώστε να λιώνουν τα πετρώματα που υπάρχουν εκεί δημιουργώντας έτσι τα απαραίτητα «καύσιμα» για την λειτουργία των υποθαλάσσιων ηφαιστείων που πιθανολογείται ότι υπάρχουν στον δορυφόρο. Οι ερευνητές δημιούργησαν μάλιστα μια 3D απεικόνιση αυτής της γεωλογικής διεργασίας από το πώς παράγεται η θερμότητα στο εσωτερικό της Ευρώπης το πώς διανέμεται στην συνέχεια και τι φαινόμενα προκαλούνται.

Αν πράγματι υπάρχει ηφαιστειακή δραστηριότητα στον ωκεανό της Ευρώπης οι πιθανότητες παρουσίας της ζωής εκεί εκτοξεύονται αφού αυτή η δραστηριότητα μπορεί να βοήθησε στην ανάπτυξη της ζωής στον ωκεανό και να την τροφοδοτεί στην συνέχεια μέσω υδροθερμικών συστημάτων παρόμοιων με αυτών που υπάρχουν στους ωκεανούς στην Γη.

Μια από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες για την παρουσία της ζωής στην Γη είναι ότι δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε στα αρχικά της στάδια στα βάθη των ωκεανών στις αποκαλούμενες «καμινάδες», υδροθερμικά συστήματα τα οποία εκτοξεύουν διαφόρων ειδών υλικά και χημικά συστατικά φιλικά στην παρουσία της ζωής. Αποστολές εξερεύνησης τέτοιων καμινάδων τα τελευταία χρόνια έχουν αποκαλύψει την ύπαρξη ολόκληρων οικοσυστημάτων γύρω από αυτές.

«Τα ευρήματα της μελέτης μας ενισχύουν τις ενδείξεις ότι οι συνθήκες στον υπόγειο ωκεανό της Ευρώπης είναι φιλικός στην ζωή. Η Ευρώπη είναι ένα από τα σπάνια πλανητικά σώματα που μπορεί να διατηρεί ηφαιστειακή δραστηριότητα και πιθανότατα το μοναδικό εκτός από την Γη που έχει διαθέτει μεγάλα αποθέματα νερού και πηγές ενέργειας που υπάρχουν και λειτουργούν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα» αναφέρει η Μαρί Μπεχούνκοβα, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Το 2024 είναι προγραμματισμένο να εκτοξευθεί το σκάφος Clipper της NASA το οποίο θα εξερευνήσει την Ευρώπη και τα όργανα του είναι σχεδιασμένα για να συλλέξουν ανάμεσα στα άλλα δεδομένα που θα δείχνουν αν ο υπόγειος ωκεανός του δορυφόρου διαθέτει συνθήκες φιλικές στην παρουσία της ζωής.

https://www.naftemporiki.gr/story/1730756/ypothalassia-ifaisteia-isos-trofodotoun-tin-zoi-ston-doruforo-europi

europa-clipper-nasa.jpg.6ea0aef252c000415183e81b62c98cb6.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Europa Clipper: Η NASA επέλεξε τη SpaceX για την αποστολή στην Ευρώπη. :cheesy:

Η NASA ανακοίνωσε πως επέλεξε τη SpaceX του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ για να παρέχει υπηρεσίες εκτόξευσης για την πρώτη αποστολή με σκοπό τη λεπτομερή μελέτη της Ευρώπης, του παγωμένου φεγγαριού του Δία.

Η αποστολή Europa Clipper θα εκτοξευτεί τον Οκτώβριο του 2024 με πύραυλο Falcon Heavy από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα. Το συνολικό ύψος του συμβολαίου, όπως ανακοινώθηκε από τη NASA, θα ανέρχεται στα 178 εκατ. δολάρια.Αποστολή του Europa Clipper θα είναι να πραγματοποιήσει μια λεπτομερή μελέτη της Ευρώπης, χρησιμοποιώντας μια εξελιγμένη σουΐτα επιστημονικών οργάνων, προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσον το φεγγάρι αυτό έχει συνθήκες που είναι κατάλληλες για ζωή. Βασικοί στόχοι της αποστολής θα είναι η λήψη εικόνων υψηλής ανάλυσης από την επιφάνεια της Ευρώπης, η διαπίστωση της σύστασής της, η αναζήτηση πρόσφατων ή εν εξελίξει ενδείξεων γεωλογικής δραστηριότητας, η μέτρηση του πάχους του παγωμένου κελύφους του φεγγαριού, η αναζήτηση λιμνών κάτω από την επιφάνεια, και η εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς το βάθος και την αλμυρότητα του ωκεανού της Ευρώπης.

Ως γνωστόν, κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης κρύβεται ένας ωκεανός- οπότε θεωρείται ως ένας από τους πλέον υποσχόμενους στόχους στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής.

Το Europa Clipper αναμένεται να φτάσει στον προορισμό του το 2030. Αρχικά προοριζόταν να εκτοξευτεί με τον πύραυλο SLS (Space Launch System) της NASA.

Το ενδιαφέρον για την Ευρώπη ενισχύθηκε τη δεκαετία του 1990, όταν το διαστημόπλοιο Galileo της NASA έδωσε στοιχεία πως η Ευρώπη φιλοξενούσε έναν ωκεανό νερού με υγρή μορφή κάτω από το εξώτερο κέλυφός της. Το φεγγάρι του Δία πιθανότατα έχει έναν βραχώδη πυρήνα, που περιτριγυρίζεται από περίπου 80 χλμ νερού σε υγρή μορφή, που καλύπτονται με τη σειρά τους από ένα κέλυφος πάγου πάχους περίπου 20 χλμ

https://www.naftemporiki.gr/story/1753662/europaclipper-inasaepelekse-tispacexgia-tin-apostoli-stin-europi

europa-clipper-nasa.jpg.609e3870645ceb8e7ac0b9f287ee758c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Europa Clipper: Η NASA επέλεξε τη SpaceX για την αποστολή στην Ευρώπη. :cheesy:

Η NASA ανακοίνωσε πως επέλεξε τη SpaceX του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ για να παρέχει υπηρεσίες εκτόξευσης για την πρώτη αποστολή με σκοπό τη λεπτομερή μελέτη της Ευρώπης, του παγωμένου φεγγαριού του Δία.

Η αποστολή Europa Clipper θα εκτοξευτεί τον Οκτώβριο του 2024 με πύραυλο Falcon Heavy από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα. Το συνολικό ύψος του συμβολαίου, όπως ανακοινώθηκε από τη NASA, θα ανέρχεται στα 178 εκατ. δολάρια.Αποστολή του Europa Clipper θα είναι να πραγματοποιήσει μια λεπτομερή μελέτη της Ευρώπης, χρησιμοποιώντας μια εξελιγμένη σουΐτα επιστημονικών οργάνων, προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσον το φεγγάρι αυτό έχει συνθήκες που είναι κατάλληλες για ζωή. Βασικοί στόχοι της αποστολής θα είναι η λήψη εικόνων υψηλής ανάλυσης από την επιφάνεια της Ευρώπης, η διαπίστωση της σύστασής της, η αναζήτηση πρόσφατων ή εν εξελίξει ενδείξεων γεωλογικής δραστηριότητας, η μέτρηση του πάχους του παγωμένου κελύφους του φεγγαριού, η αναζήτηση λιμνών κάτω από την επιφάνεια, και η εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς το βάθος και την αλμυρότητα του ωκεανού της Ευρώπης.

Ως γνωστόν, κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης κρύβεται ένας ωκεανός- οπότε θεωρείται ως ένας από τους πλέον υποσχόμενους στόχους στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής.

Το Europa Clipper αναμένεται να φτάσει στον προορισμό του το 2030. Αρχικά προοριζόταν να εκτοξευτεί με τον πύραυλο SLS (Space Launch System) της NASA.

Το ενδιαφέρον για την Ευρώπη ενισχύθηκε τη δεκαετία του 1990, όταν το διαστημόπλοιο Galileo της NASA έδωσε στοιχεία πως η Ευρώπη φιλοξενούσε έναν ωκεανό νερού με υγρή μορφή κάτω από το εξώτερο κέλυφός της. Το φεγγάρι του Δία πιθανότατα έχει έναν βραχώδη πυρήνα, που περιτριγυρίζεται από περίπου 80 χλμ νερού σε υγρή μορφή, που καλύπτονται με τη σειρά τους από ένα κέλυφος πάγου πάχους περίπου 20 χλμ

https://www.naftemporiki.gr/story/1753662/europaclipper-inasaepelekse-tispacexgia-tin-apostoli-stin-europi

europa-clipper-nasa.jpg.5c662bbbef05e5a667651d786568c49d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Europa Clipper: Η NASA επέλεξε τη SpaceX για την αποστολή στην Ευρώπη. :cheesy:

Η NASA ανακοίνωσε πως επέλεξε τη SpaceX του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ για να παρέχει υπηρεσίες εκτόξευσης για την πρώτη αποστολή με σκοπό τη λεπτομερή μελέτη της Ευρώπης, του παγωμένου φεγγαριού του Δία.

Η αποστολή Europa Clipper θα εκτοξευτεί τον Οκτώβριο του 2024 με πύραυλο Falcon Heavy από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα. Το συνολικό ύψος του συμβολαίου, όπως ανακοινώθηκε από τη NASA, θα ανέρχεται στα 178 εκατ. δολάρια.Αποστολή του Europa Clipper θα είναι να πραγματοποιήσει μια λεπτομερή μελέτη της Ευρώπης, χρησιμοποιώντας μια εξελιγμένη σουΐτα επιστημονικών οργάνων, προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσον το φεγγάρι αυτό έχει συνθήκες που είναι κατάλληλες για ζωή. Βασικοί στόχοι της αποστολής θα είναι η λήψη εικόνων υψηλής ανάλυσης από την επιφάνεια της Ευρώπης, η διαπίστωση της σύστασής της, η αναζήτηση πρόσφατων ή εν εξελίξει ενδείξεων γεωλογικής δραστηριότητας, η μέτρηση του πάχους του παγωμένου κελύφους του φεγγαριού, η αναζήτηση λιμνών κάτω από την επιφάνεια, και η εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς το βάθος και την αλμυρότητα του ωκεανού της Ευρώπης.

Ως γνωστόν, κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης κρύβεται ένας ωκεανός- οπότε θεωρείται ως ένας από τους πλέον υποσχόμενους στόχους στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής.

Το Europa Clipper αναμένεται να φτάσει στον προορισμό του το 2030. Αρχικά προοριζόταν να εκτοξευτεί με τον πύραυλο SLS (Space Launch System) της NASA.

Το ενδιαφέρον για την Ευρώπη ενισχύθηκε τη δεκαετία του 1990, όταν το διαστημόπλοιο Galileo της NASA έδωσε στοιχεία πως η Ευρώπη φιλοξενούσε έναν ωκεανό νερού με υγρή μορφή κάτω από το εξώτερο κέλυφός της. Το φεγγάρι του Δία πιθανότατα έχει έναν βραχώδη πυρήνα, που περιτριγυρίζεται από περίπου 80 χλμ νερού σε υγρή μορφή, που καλύπτονται με τη σειρά τους από ένα κέλυφος πάγου πάχους περίπου 20 χλμ

https://www.naftemporiki.gr/story/1753662/europaclipper-inasaepelekse-tispacexgia-tin-apostoli-stin-europi

europa-clipper-nasa.jpg.0878ae64e67b11da4e122878c334a936.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Μόνιμους υδρατμούς στην Ευρώπη εντόπισε το Hubble :cheesy:

Παρατηρήσεις με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble αποκάλυψαν την παρουσία μόνιμων υδρατμών στην ατμόσφαιρα της Ευρώπης, του δορυφόρου του Δία, αν και περιέργως μόνο στο ένα ημισφαίριό της. Είχε προηγηθεί πρόσφατα ανάλογη ανακάλυψη υδρατμών στην ατμόσφαιρα ενός άλλου φεγγαριού του Δία, του Γανυμήδη.

Η παγωμένη Ευρώπη, ένας από τους 79 δορυφόρους του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, είναι ο έκτος μεγαλύτερος δορυφόρος στο ηλιακό σύστημα, όντας μεγαλύτερη και από το νάνο πλανήτη Πλούτωνα. Η μέση θερμοκρασία της είναι μείον 170 βαθμοί Κελσίου και η ατμόσφαιρά της είναι πολύ αραιή (έχει μόλις το ένα δισεκατομμυριοστό της επιφανειακής πίεσης της γήινης ατμόσφαιρας).

Η Ευρώπη εκτιμάται ότι, κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της, διαθέτει ένα τεράστιο ωκεανό, που - όπως πιστεύουν μερικοί επιστήμονες - θα μπορούσε να φιλοξενεί μορφές ζωής, γι' αυτό αποτελεί κατ' εξοχήν στόχο προτεραιότητας για εξερεύνηση. Η πιθανή παρουσία νερού σε υγρή μορφή και η ενέργεια που παρέχει το πανίσχυρο βαρυτικό πεδίο του Δία καθιστούν την Ευρώπη ένα από τα πιθανότερα μέρη στο ηλιακό μας σύστημα για ανακάλυψη εξωγήινης ζωής.

Τώρα, για πρώτη φορά οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Λόρεντς Ροθ του σουηδικού Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΚΙΤ) στη Στοκχόλμη, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters», δήλωσαν ότι «η ανίχνευση σταθερής παρουσίας νερού στην Ευρώπη συνιστά έκπληξη, επειδή οι επιφανειακές θερμοκρασίες της είναι τόσο χαμηλές». Παρά τις τόσο χαμηλές θερμοκρασίες, όπως δείχνουν οι νέες παρατηρήσεις, ο πάγος της Ευρώπης μετατρέπεται απευθείας σε υδρατμούς, χωρίς να προηγηθεί η ενδιάμεση υγρή φάση (κάτι ανάλογο γίνεται και στον Γανυμήδη).

Στο παρελθόν είχαν βρεθεί ενδείξεις υδρατμών στην Ευρώπη, που σχετίζονται με τους παροδικούς πίδακες που, πηγάζοντας από τα βάθη της, εκτινάσσονται ψηλά στο διάστημα σε ύψος άνω των 100 χιλιομέτρων, μέσω ρωγμών στους επιφανειακούς πάγους. Όμως τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι υδρατμοί είναι πιο μόνιμοι και εξαπλωμένοι σε μεγαλύτερη περιοχή, αν και περιορίζονται μόνο στο ένα ημισφαίριό της.

Η αποστολή JUICE (JUpiter ICy moons Explorer) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) ετοιμάζεται με προορισμό τους τρεις μεγαλύτερους δορυφόρους του Δία, τον Γανυμήδη, την Καλλιστώ και την Ευρώπη. Αναμένεται να εκτοξευθεί το 2022 και να φθάσει στο σύστημα του Δία το 2031, όπου θα κάνει παρατηρήσεις επί τουλάχιστον τρία χρόνια. Την Ευρώπη θα επισκεφθεί και η αποστολή Clipper της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

https://www.naftemporiki.gr/story/1789967/monimous-udratmous-stin-europi-entopise-to-hubble[/b]

dias-planitis-iliako-sustima-diastima.jpg.ad25478ff95fe83e522528c54f861487.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...

Ξεκίνησε η κατασκευή του σκάφους που θα αναζητήσει ζωή στον υπόγειο ωκεανό της Ευρώπης.

europa-clipper-nasa.jpg
NASA

To σκάφος που κατασκευάζεται θα εξερευνήσει το παγωμένο φεγγάρι του Δία αναζητώντας ίχνη ζωής

Η NASA ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η κατασκευή του διαστημικού σκάφους της αποστολής Europa Clipper η οποία θα εξερευνήσει την Ευρώπη, τον παγωμένο δορυφόρο του Δία. Βασικός στόχος της αποστολής είναι να διερευνηθεί κατά πόσο ο ωκεανός κατά κύριο λόγο ή ενδεχομένως και κάποια σημεία κοντά ή πάνω στην επιφάνεια της διαθέτουν συνθήκες φιλικές στη παρουσία της ζωής. Το σκάφος της αποστολής κατασκευάζεται στο Εργαστήριο Αεριώθησης της NASA, το περίφημο Jet Propulsion Lab, και σύμφωνα με τον προγραμματισμό πρέπει να είναι έτοιμο να εκτοξευτεί τον Οκτώβριο του 2024.Αν όλα πάνε καλά με την κατασκευή και την εκτόξευση του το σκάφος αναμένεται να φτάσει στην Ευρώπη το 2030. Θα πραγματοποιήσει λήψη εικόνων υψηλής ανάλυσης από την επιφάνεια της Ευρώπης για να εντοπισθούν στοιχεία σχετικά με την σύστασής της. Θα γίνει αναζήτηση πρόσφατων ή εν εξελίξει ενδείξεων γεωλογικής δραστηριότητας αλλά και μέτρηση του πάχους του παγωμένου κελύφους του φεγγαριού. Θα αναζητηθεί επίσης η πιθανή παρουσία λιμνών κάτω από την επιφάνεια και η εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς το βάθος και την αλμυρότητα του υπόγειου ωκεανού.Εκτιμάται ότι ο υπόγειος ωκεανός της Ευρώπης περιέχει περίπου το διπλάσιο νερό από όλους τους ωκεανούς της Γης. «Στον πυθμένα των ωκεανών της Γης υπάρχουν μέρη όπου αλληλεπιδρούν βράχος και νερό, όπου το νερό διεισδύει, έρχεται σε επαφή με θερμό βράχο και αναδύεται φορτισμένο με χημικά θρεπτικά συστατικά». Όταν αυτά συναντιούνται με άλλα χημικά (οξειδωτικά), αντιδρούν. Οι αντιδράσεις αυτές θα μπορούσαν να τροφοδοτούν ζωή στον πυθμένα του ωκεανού της Ευρώπης ακόμα και εκεί που δεν υπάρχει φως που να επιτρέπει φωτοσύνθεση» είχε δηλώσει σε επιστημονική συνάντηση ο επικεφαλής επιστήμονας του προγράμματος, Ρόμπερτ Παπαλάρντο,

Το ενδιαφέρον για την Ευρώπη ενισχύθηκε τη δεκαετία του 1990, όταν το διαστημόπλοιο Galileo της NASA έδωσε στοιχεία πως η Ευρώπη φιλοξενούσε έναν ωκεανό νερού με υγρή μορφή κάτω από το εξώτερο κέλυφός της. Το φεγγάρι του Δία πιθανότατα έχει έναν βραχώδη πυρήνα, που περιτριγυρίζεται από περίπου 80 χλμ νερού σε υγρή μορφή, που καλύπτονται με τη σειρά τους από ένα κέλυφος πάγου πάχους περίπου 20 χλμ.

https://naftemporiki.gr/story/1840324/ksekinise-i-kataskeui-tou-skafous-pou-tha-anazitisei-zoi-ston-upogeio-okeano-tis-europis-binteo

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης