Jump to content

Τιτάνας


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αλμυρός ο υπόγειος ωκεανός του Τιτάνα

Εχει υψηλότερη αλατότητα από εκείνη της Νεκράς Θάλασσας γεγονός που περιορίζει τις πιθανότητες ύπαρξης ζωής εκεί

 

Ναντ

Μια από τις σημαντικές ανακαλύψεις που έγιναν στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου, είναι η ύπαρξη ενός υπόγειου ωκεανού. Ομάδα ερευνητών που μελέτησε όλα τα σχετικά δεδομένα και ειδικότερα εκείνα που έχει αποστείλει από τον δορυφόρο το διαστημικό σκάφος Cassini διαπίστωσαν ότι ο υπόγειος ωκεανός του Τιτάνα είναι αλμυρός. Σύμφωνα με τους ερευνητές είναι πιθανό ο υπόγειος ωκεανός του Τιτάνα έχει παρόμοια πιθανώς και υψηλότερη αλατότητα από εκείνη της Νεκράς Θάλασσας.

Τα δεδομένα

 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζιουζέπε Μίτρι του γαλλικού Πανεπιστημίου της Ναντ μελέτησαν τα δεδομένα για τη βαρύτητα και την τοπογραφία του Τιτάνα, τα οποία έχει συλλέξει το Cassini εδώ και μια δεκαετία που επισκέπτεται στο σύστημα του Κρόνου.

 

Η νέα εκτίμηση περί αλμυρής θάλασσας στο εσωτερικό του, κάνει ακόμη πιο γοητευτικό και μυστηριώδες το μεγάλο φεγγάρι του γιγάντιου πλανήτη με τους δακτύλιους. Επίσης, η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι ο εξωτερικός παγωμένος φλοιός του δορυφόρου είναι ιδιαίτερα άκαμπτος και οι πάγοι του συνεχώς στερεοποιούνται. Η σχετικά υψηλή πυκνότητα των υδάτων κάτω από αυτή την παγωμένη επιφάνεια αποδίδεται στην πολύ μεγάλη περιεκτικότητά τους σε άλατα, ανάλογη με αυτή της Νεκράς Θάλασσας.

 

«Πρόκειται για έναν υπερβολικά αλμυρό ωκεανό με βάση τα γήινα δεδομένα. Αυτή η διαπίστωση ίσως αλλάξει την έως τώρα άποψη ότι αυτός ο ωκεανός μπορεί να φιλοξενεί ζωή, αν και στο παρελθόν οι συνθήκες σε αυτόν ίσως υπήρξαν πολύ διαφορετικές», δήλωσε ο Τζιουζέπε Μίτρι. Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Icarus».

 

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=611989

0924AFB963C6769342F1BC2342609CB4.jpg.66cd5b0479a8ae0bd7928e5d43a0fd4f.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...
  • Απαντήσεις 88
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σύννεφα μεθανίου περνούν πάνω από θάλασσα του Τιτάνα. :cheesy:

Σύννεφα αέριου μεθανίου κινούνται πάνω από τη Θάλασσα της Λίγειας, μια από τις μεγαλύτερες θάλασσες υδρογονανθράκων στον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου.

Η αποστολή Cassini της NASA κατέγραψε το εξωγήινο καιρικό φαινόμενο το τριήμερο 20-22 Ιουλίου, καθώς απομακρυνόταν από τον Τιτάνα έπειτα από το τελευταίο πέρασμά του από το φεγγάρι.

Το animation που προέκυψε από τη συρραφή διαδοχικών λήψεων δείχνει τα σύννεφα να κινούνται με ταχύτητα 11 έως 16 χιλιομέτρων την ώρα, πριν τελικά διαλυθούν.

Η κλίμακα των εικόνων γίνεται αντιληπτή αν σκεφτεί κανείς ότι η Θάλασσα της Λίγειας καταλαμβάνει 126.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σχεδόν όσο η έκταση της Ελλάδας.

Η ύπαρξη μεγάλων όγκων υγρού στην επιφάνεια του Τιτάνα επιβεβαιώθηκε οριστικά το 2007, τρία χρόνια μετά την άφιξη του Cassini στο σύστημα του Κρόνου, χάρη στο ραντάρ του σκάφους που διαπέρασε την πυκνή πορτοκαλί ατμόσφαιρα και αποκάλυψε τα χαρακτηριστικά της επιφάνειας.

Ο παγωμένος Τιτάνας έγινε έτσι το πρώτο σώμα του Ηλιακού Συστήματος μετά τη Γη που διαθέτει μεγάλους όγκους υγρού στην επιφάνεια.

Τo Cassini επιβεβαίωσε ότι το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου διαθέτει σύννεφα που βρέχουν μεθάνιο, το οποίο σχηματίζει ποτάμια και λίμνες και διαβρώνει την επιφάνεια, όπως συμβαίνει με το νερό στης Γη. O δορυφόρος περνά μάλιστα από μια αργόσυρτη αλλά σαφή εναλλαγή εποχών.

Στο δικό μας πλανήτη, το νερό της ατμόσφαιρας ανανεώνεται συνέχεια από τους ωκεανούς. Στον Τιτάνα, πολλοί ερευνητές υποψιάζονται ότι το μεθάνιο ανακυκλώνεται από έναν υπόγειο ωκεανό που αποτελείται από υγρό νερό, μεθάνιο και πιθανώς αμμωνία.

Και, σύμφωνα με τη θεωρία των κρυοηφαιστείων, το μεθάνιο ανεβαίνει από τον ωκεανό σε υγρή μορφή και ξεχύνεται από σχηματισμούς ανάλογους με τα ηφαίστεια.

Σχεδόν όλες οι λίμνες παγωμένου φυσικού αερίου βρίσκονται συγκεντρωμένες γύρω από το βόρειο πόλο του δορυφόρου, αν και μία μεγάλη λίμνη έχει εντοπιστεί κοντά στο νότιο πόλο.

Η θάλασσα στην οποία καταγράφηκαν τα σύννεφα βρίσκεται πολύ κοντά στο βόρειο πόλο και παίρνει το όνομα της Λίγειας, μιας από τις Σειρήνες στην αρχαία ελληνική μυθολογία.

Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος όγκος υγρού στον Τιτάνα μετά τη Θάλασσα του Κράκεν, η οποία παίρνει το όνομα ενός θαλάσσιου τέρατος στη σκανδιναβική μυθολογία.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231340647

AE3C345BB71ACBEAD5D3AB71B4D5559C.jpg.2b426d00be170c93b4a51629e1f99352.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Το στροβιλιζόμενο πολικό σύννεφο του Τιτάνα είναι κρύο και τοξικό. :cheesy:

Η διεθνής αποστολή Cassini αποκάλυψε ότι ένα γιγάντιο, τοξικό σύννεφο πλανάται πάνω από το νότιο πόλο του μεγαλύτερου φεγγαριού του Κρόνου, τον Τιτάνα, μετά από την ψύξη της ατμόσφαιρας του με δραματικό τρόπο.

Οι επιστήμονες αναλύοντας τα δεδομένα από την αποστολή διαπίστωσαν ότι αυτή η γιγαντιαία πολική δίνη περιέχει κατεψυγμένα σωματίδια των τοξικών κυανιούχων ενώσεων υδρογόνου.

"Η ανακάλυψη δείχνει ότι η ατμόσφαιρα του νοτίου ημισφαιρίου του Τιτάνα ψύχεται πολύ πιο γρήγορα από όσο περιμέναμε", λέει ο Remco de Kok του Παρατηρητηρίου Leiden και του Ολλανδικού Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών SRON, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.

Σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο φεγγάρι στο Ηλιακό Σύστημα, ο Τιτάνας καλύπτεται από μια πυκνή ατμόσφαιρα όπου κυριαρχεί το άζωτο, με μικρές ποσότητες μεθανίου και άλλων αερίων σε ίχνη. Σχεδόν 10 φορές μακρύτερα από τον Ήλιο από όσο η Γη, ο Τιτάνας είναι πολύ κρύος, επιτρέποντας το μεθάνιο και άλλοι υδρογονάνθρακες να μετατρέπονται σε βροχή στην επιφάνειά του σχηματίζοντας τα ποτάμια και τις λίμνες.

Όπως η Γη, ο Τιτάνας βιώνει εποχές κατά τη διάρκεια της 29 ετών τροχιάς του γύρω από τον Ήλιο μαζί με τον Κρόνο. Κάθε μία από τις τέσσερις εποχές διαρκεί περίπου επτά γήινα χρόνια και η πιο πρόσφατη εποχιακή αλλαγή συνέβη το 2009, όταν το νότιο ημισφαίριο μετέβει από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο.

Τον Μάιο του 2012, εικόνες από το Cassini αποκάλυψαν ένα τεράστιο σύννεφο να στροβιλίζεται αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα σε όλη την έκτασή του, παίρνοντας μορφή στο νότιο πόλο.

Αυτή η πολική δίνη φαίνεται να είναι ένα αποτέλεσμα της αλλαγής της εποχής, με μεγάλες ποσότητες αέρα που θερμαίνεται από την ηλιακή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της άνοιξης στο βορρά και ρέοντας προς το νότιο ημισφαίριο.

Μια αινιγματική λεπτομέρεια σχετικά με αυτό στροβιλιζόμενο σύννεφο είναι το ύψος του, περίπου 300 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του Τιτάνα, όπου οι επιστήμονες πίστευαν ότι ήταν πάρα πολύ ζεστά ώστε να σχηματιστούν σύννεφα.

"Πραγματικά δεν περιμέναμε να δούμε ένα τέτοιο τεράστιο σύννεφο τόσο ψηλά στην ατμόσφαιρα," λέει ο Δρ de Kok.

Θέλοντας να καταλάβουν τι θα μπορούσε να προκαλέσει αυτό το μυστηριώδες σύννεφο, οι επιστήμονες στράφηκαν προς τα πλούσια δεδομένα του Cassini. Μετά από προσεκτική εξέταση, βρήκαν μια σημαντική ένδειξη στο φάσμα του ηλιακού φωτός που ανακλάται από την ατμόσφαιρα του Τιτάνα.

Ένα φάσμα χωρίζει το φως από ένα ουράνιο σώμα στα συστατικά χρώματά του, αποκαλύπτοντας τις υπογραφές των στοιχείων και των μορίων που είναι παρόντα. Το Οπτικό και Υπέρυθρο Φασματόμετρο Χαρτογράφησης του Cassini λαμβάνει φάσματα σε πολλά διαφορετικά σημεία στον Τιτάνα, χαρτογραφώντας την κατανομή των χημικών ενώσεων στην ατμόσφαιρα και την επιφάνεια του.

"Το φως που προέρχεται από την πολική δίνη έδειξε μια αξιοσημείωτη διαφορά σε σχέση με άλλα τμήματα της ατμόσφαιρας του Τιτάνα," λέει ο Δρ de Kok. "Θα μπορούσαμε να δούμε ξεκάθαρα την υπογραφή των κατεψυγμένων μορίων υδροκυανίου - HCN"

Ως αέριο, το HCN είναι ένα από τα μόρια που υπάρχουν σε μικρές ποσότητες στην πλούσια σε άζωτο ατμόσφαιρα του Τιτάνα. Ωστόσο, η εξεύρεση αυτών των μορίων υπό τη μορφή πάγου ήταν πολύ αναπάντεχη, καθότι το HCN μπορεί να συμπυκνώνεται για να σχηματίσει κατεψυγμένα σωματίδια μόνο αν η ατμόσφαιρα είναι τόσο κρύα όσο -148ºC.

"Αυτό είναι περίπου 100 ° C ψυχρότερα από τις προβλέψεις από τα τρέχοντα θεωρητικά μοντέλα της ανώτερης ατμόσφαιρας του Τιτάνα," εξηγεί ο συνεργάτης συγγραφέας της επιστημονική εργασίας Nick Teanby από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, Ηνωμένο Βασίλειο.

"Για να ελέγξουμε κατά πόσο τέτοιες χαμηλές θερμοκρασίες ήταν πραγματικά δυνατόν να παρουσιαστούν, ερευνήσαμε ένα δεύτερο σύνολο παρατηρήσεων από το Σύνθετο Υπέρυθρο Φασματόμετρο του Cassini, το οποίο μας επιτρέπει να μετρήσουμε την ατμοσφαιρική θερμοκρασία σε διαφορετικά υψόμετρα."

Δυστυχώς, δεν ελήφθησαν τέτοιες ενδείξεις το 2012 στο υψόμετρο αυτού του νέφους, αλλά οι επιστήμονες εξέτασαν τα δεδομένα από άλλες ημερομηνίες, την ατμόσφαιρα πάνω και κάτω από τον στρόβιλο.

Αυτά τα δεδομένα έδειξαν ότι το νότιο ημισφαίριο ψύχεται με ταχείς ρυθμούς, καθιστώντας δυνατή την επίτευξη της χαμηλής θερμοκρασίας που απαιτείται για να σχηματιστεί το γιγαντιαίο τοξικό νέφος που εμφανίζεται στο νότιο πόλο.

Αυτή η γρήγορη ψύξη της νότιας ατμόσφαιρας μπορεί να είναι μια συνέπεια της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, η οποία έχει σύρει μεγάλες μάζες φυσικού αερίου προς το νότο από την αλλαγή της εποχής το 2009. Καθώς το αέριο HCN συμπυκνώνεται, τα μόρια του λάμπουν στα υπέρυθρα μήκη κύματος, ψύχοντας τον περιβάλλοντα αέρα κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει σε αυτή την ψύξη είναι η μειωμένη έκθεση στο ηλιακό φως στο νότιο ημισφαίριο του Τιτάνα.

"Αυτό το αναπάντεχο αποτέλεσμα δείχνει πόσα μαθαίνουμε ακόμα για τον καιρό του Τιτάνα και της πολύπλοκης δυναμικής της ατμόσφαιρας του," λέει ο Nicolas Altobelli, επιστήμονας του Cassini-Huygens της ESA. "Μπορούμε να προσβλέπουμε σε πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις από το Cassini μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, καθώς συνεχίζει να παρακολουθεί τις εποχιακές αλλαγές στον Κρόνο και τα φεγγάρια του."

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/To_strovilizhomeno_polikho_shunnepho_toy_Tithana_ehinai_krhuo_kai_toxikho

Titan_s_changing_seasons_node_full_image_2.jpg.b13fe63bcd748dba22ecd234fa7b3c85.jpg

Vortex_on_Titan_close_up_node_full_image_2.jpg.b81158c431670ece591b61936bcdfba0.jpg

Spectral_map_of_Titan_node_full_image_2.png.a10a1b4d7588da9f0dbee6aed4ef070a.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Μυστηριώδες νέφος στον Τιτάνα. :cheesy:

Η NASA ανακοίνωσε ότι το διαστημικό σκάφος Cassini που μελετά εδώ και μια δεκαετία το σύστημα του Κρόνου εντόπισε στον μεγαλύτερο και πιο ενεργό γεωλογικά δορυφόρο του, τον Τιτάνα, ένα μυστηριώδες νέφος.

Το νέφος αυτό βρίσκεται στο Βόρειο Πόλο του Τιτάνα και σύμφωνα με τη NASA αποτελείται από πάγο μεθανίου.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το νέφος αυτό έχει πολλές ομοιότητες με νέφη που σχηματίζονται πάνω στους πόλους της Γης γεγονός που ενισχύει αυτό που υποστηρίζουν οι ειδικοί ότι ο Τιτάνας προσομοιάζει γεωλογικά τις συνθήκες που υπήρχαν στη Γη όταν αυτή βρισκόταν στη βρεφική της ηλικία. Για αυτό και η μελέτη του Τιτάνα προσφέρει από τη μια πλευρά σημαντικά στοιχεία για την εξέλιξη της Γης και επιτρέπει από την άλλη πλευρά στους επιστήμονες να κάνουν προβλέψεις με αυξημένες πιθανότητες να αποδειχθούν σωστές για το μέλλον του Τιτάνα.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=645097

277898-titan-methan-clouds-nasa.jpg.56d244a8e227bb23fca9e0d01880641c.jpg

9B5192AA6626DFE0672D069D709909FB.jpg.4e9e72f3fe49f1a6774d47b09361f94c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο Kraken Mare λαμπυρίζει στο Διάστημα. :cheesy:

Μια εντυπωσιακή εικόνα έδωσε στη δημοσιότητα η NASA. Πρόκειται για μια σύνθεση από πολλές εικόνες, ένα φωτογραφικό μωσαϊκό όπως το χαρακτηρίζει η NASA, στο οποίο απεικονίζεται η μεγαλύτερη θάλασσα του Τιτάνα να λαμπυρίζει στο Διάστημα. Ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου βρίσκεται σύμφωνα με τους επιστήμονες σε μια γεωλογική κατάσταση παρόμοια με εκείνη που βρισκόταν η Γη στη βρεφική της ηλικία για αυτό και αποτελεί μόνιμο στόχο παρατήρησης.

Στον Τιτάνα υπάρχουν μικρότερες και μεγαλύτερες λίμνες και θάλασσες υγρών υδρογονανθράκων (μεθάνιο, αιθάνιο προπάνιο, βουτάνιο, αιθυλένιο). Η μεγαλύτερη είναι η Θάλασσα Κράκεν (Kraken Mare) που βρίσκεται κοντά στον Νότιο Πόλο του Τιτάνα και στην οποία υπολογίζεται ότι υπάρχουν 45 χιλιάδες χιλιάδες κυβικά χλμ. υγρών υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με τους ειδικούς της NASA το λαμπύρισμα προκαλείται από την αντανάκλαση του Ηλιου στη Θάλασσα Κράκεν.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=646197

D1A02F081A0266694A863E438D0F9EED.jpg.49555bb06a7dedab7eaacd773c0bba0a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

10 χρόνια στον Τιτάνα. :cheesy:

Γιορτάζουμε την 10η επέτειο της πρωτοποριακής αποστολής Huygens στο φεγγάρι του Κρόνου, Τιτάνα, την πρώτη επιτυχημένη προσγείωση σε έναν κόσμο έξω από το Ηλιακό Σύστημα.

Βίντεο.

http://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2013/01/The_Huygens_experience

http://www.esa.int/spaceinimages/Images/2015/01/Huygens_The_top_10_discoveries_at_Titan

http://www.esa.int/spaceinimages/Images/2014/Titan_by_the_numbers

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/Highlights/10_chrhonia_ston_Tithana

Titan_by_the_numbers_fullwidth.thumb.jpg.2aef7c6f465f5009e9d793cac8b3f909.jpg

Huygens_The_top_10_discoveries_at_Titan_fullwidth.thumb.jpg.50662371246ca15125530dcf23010566.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Ένα «διαστημικό» υποβρύχιο για τον Τιτάνα. :cheesy:

O Τιτάνας, δορυφόρος του Κρόνου, αποτελεί έναν από τους πλέον ενδιαφέροντες προορισμούς του Ηλιακού Συστήματος.

Έχοντας δεχθεί την επίσκεψη του σκάφους Huygens το 2005, διαθέτει πυκνή ατμόσφαιρα και τρεις μεγάλες βόρειες πολικές θάλασσες από μεθάνιο και αιθάνιο, οι οποίες παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από εξερευνητικής πλευράς.

Η σύνθεση αυτών των θαλασσών και οι επικρατούσες συνθήκες παραπέμπουν στα δεδομένα του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Γη. Η μεγαλύτερη, Kraken Mare, έχει εύρος 1000 χλμ αλλά άγνωστο βάθος, ενώ τα στοιχεία του σκάφους Cassini υποδεικνύουν πλούσια χημεία και κλιματική ιστορία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ερευνητές της NASA (NASA Institute for Advanced Concepts) παρουσίασαν πρόσφατα μια πρόταση για τη δημιουργία ενός διαστημικού ρομπότ- υποβρυχίου, που θα μπορεί να επισκεφθεί και να εξερευνήσει το εν λόγω εξωτικό περιβάλλον, αντλώντας από την εμπειρία πάνω στα μη επανδρωμένα υποβρύχια σκάφη και τα διαστημόπλοια.

Το σκάφος αυτό θα είχε βάρος ενός τόνου και θα μπορούσε να αποσταλεί κατά το 2040 για να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι εξερεύνησης 90 ημερών και 2.000 χιλιομέτρων στην περίμετρο και τα βάθη της Kraken.

Οι ομοιότητες, σύμφωνα με την πρόταση, με ένα «γήινο» υποβρύχιο είναι πολλές, ωστόσο η μετάδοση δεδομένων στη Γη απαιτεί μια ισχυρή κεραία, η οποία τοποθετείται ως «πτερύγιο».

Επίσης, ειδικό σχεδιασμό θα απαιτούσαν και οι δεξαμενές έρματος, λόγω της σύνθεσης των θαλασσών του Τιτάνα, καθώς και ειδικά συστήματα για τη διαχείριση της προκύπτουσας θερμότητας.

Όσον αφορά στο πώς θα έφτανε μέχρι τον προορισμό του, υποστηρίζεται ότι ο σχεδιασμός του, αν και διαφέρει από τα συνήθη σκάφη προσεδάφισης, δεν θα παρουσίαζε ιδιαίτερες δυσκολίες.

Από τη στιγμή που η ατμόσφαιρα του Τιτάνα είναι πυκνή, θα λειτουργούσε ως «μαξιλάρι» για την είσοδο του σκάφους από το Διάστημα, και ως εκ τούτου θα μπορούσε να αποσταλεί από ένα διαστημοπλάνο όπως το Χ-37, στον χώρο φόρτωσης του οποίου και θα μπορούσε να χωρέσει.

Το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν μια «απαλή» σχετικά προσθαλάσσωση, η οποία θα σήμαινε και την έναρξη της επιχείρησης εξερεύνησης.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

http://physicsgg.me/2015/02/10/%ce%b2%ce%af%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%b2%cf%81%cf%8d%cf%87%ce%b9%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%84%ce%b9/

15.jpg.a459d348e7b7494b3768a097a6557e24.jpg

16.jpg.bbb929ff5b1bc78fa8aa33b71bbce40e.jpg

titan.jpg.d3fd12fd644a6b1bdda7aef5fedacf37.jpg

ena-diastimiko-upobruxio-gia-ton-titana.jpg.6e2a9cfd7e0f8bfde67cce4141f094b4.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Ετσι μοιάζει η ζωή στον Τιτάνα. :cheesy:

Ο Τιτάνας, ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου, βρίσκεται σύμφωνα με τους επιστήμονες σε μια γεωλογική και ατμοσφαιρική κατάσταση παρόμοια με εκείνη της πρώιμης Γης. Για αυτόν τον λόγο, εδώ και μια δεκαετία αποτελεί μόνιμο στόχο των ερευνητών, αφού η μελέτη του είναι πιθανό να αποκαλύψει πολλά στοιχεία για την εξέλιξη του πλανήτη μας αλλά και την παρουσία της ζωής τόσο στη Γη όσο και σε άλλους πλανήτες.

Με βάση της συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στον Τιτάνα ομάδα ειδικών στη μοριακή δυναμική του Πανεπιστημίου Κορνέλ στις ΗΠΑ σχεδίασε μια μονοκύτταρη μορφή ζωής που θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί και να ζει στον δορυφόρο.

Πρόκειται για μια μορφή ζωής που βασίζεται όχι στο οξυγόνο αλλά στο μεθάνιο το οποίο αφθονεί στον Τιτάνα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή η μορφή ζωής θα μπορούσε να επιβιώνει και να αναπαράγεται με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν και οι αντίστοιχες κυτταρικές μορφές ζωής στη Γη. Η εργασία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science Advances».

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=681777

A3EA66B1AAD9619E6DACA645E7F4C3C9.jpg.028bb1638a714bf0b21364534d28a456.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 10 μήνες αργότερα...

Οι εξωγήινοι αμμόλοφοι. :cheesy:

Το διαστημικό σκάφος Cassini που εξερευνά από το 2004 το σύστημα του Κρόνου εντόπισε και φωτογράφισε στον πιο ενδιαφέροντα γεωλογικά δορυφόρο του, τον Τιτάνα, κάποιες περιοχές που μοιάζουν με τις ερήμους στη Γη. Υπάρχουν μάλιστα σε αυτές κάποιοι σχηματισμοί που μοιάζουν με τους αμμόλοφους των ερήμων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που μελετούν τον Τιτάνα οι περιοχές που μοιάζουν με τις ερήμους της Γης καλύπτουν έκταση ανάλογη με εκείνη των ΗΠΑ. Οπως αναφέρουν, οι σχηματισμοί δεν αποτελούνται φυσικά από άμμο αλλά από παγωμένους υδρογονάνθρακες. Το ύψος τους είναι περίπου 100 μέτρα και η διάμετρός τους κοντά στα δύο χιλιόμετρα. Η μελέτη αυτών των σχηματισμών θα φωτίσει τις μυστηριώδεις καιρικές συνθήκες του δορυφόρου και θα προσφέρει νέα στοιχεία για την κλιματική και γεωλογική του ιστορία.

Η μελέτη του Τιτάνα και η ανακάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων στοιχείων για αυτόν θεωρείται εξαιρετικά σημαντική επειδή οι ειδικοί θεωρούν ότι ο δορυφόρος βρίσκεται σε μια κατάσταση ανάλογη με εκείνη της Γης στη βρεφική της ηλικία. Μέσω αυτής θα μπορέσουμε να μάθουμε πολλά για το παρελθόν του πλανήτη μας αλλά και να προβλέψουμε το μέλλον του Τιτάνα.

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=771729

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Το "μαγικό νησί" των "Σειρήνων του Τιτάνα" :cheesy:

Ένα ανέλπιστο «δώρο» έδωσε στους επιστήμονες που έχουν την επίβλεψη της αποστολής του το διαστημόπλοιο «Cassini» της NASA, το οποίο διερευνά τον Τιτάνα, το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου, και το μόνο γνωστό σε εμάς το οποίο διαθέτει πυκνή ατμόσφαιρα. Ακόμη, σημειώνεται πως πρόκειται (μαζί με την Ευρώπη, δορυφόρο του Δία, και τον Άρη, για άλλους λόγους) για ένα από τα σώματα του Ηλιακού Συστήματος που υπάρχουν πιθανότητες να φιλοξενούν ή να έχουν φιλοξενήσει στο παρελθόν ζωή, λόγω ξεκάθαρων στοιχείων περί ύπαρξης σταθερών όγκων υγρού στην επιφάνειά του.

Το ραντάρ του Cassini κατέγραψε την εξέλιξη ενός παροδικού χαρακτηριστικού στη μεγάλη θάλασσα υδρογονανθράκων Ligeia Mare: Το αποκαλούμενο «μαγικό νησί» είναι ένα φαινόμενο που αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου, και φωτίζεται εξαιτίας μιας σειράς φαινομένων, από κύματα μέχρι φυσαλίδες κ.α.

Οι εικόνες που κατεγράφησαν δείχνουν την ίδια περιοχή σε διαφορετικά περάσματα του Cassini (2007, 2013, 2014 και 2015). Παρόμοια χαρακτηριστικά έχουν καταγραφεί και σε άλλες περιοχές της Ligeia Mare, καθώς και στην Kraken Mare- και αποτελούν παραδείγματα αποδεδειγμένα ενεργών διαδικασιών στις λίμνες και τις θάλασσες του Τιτάνα, κάτι που δείχνει ότι πρόκειται για δυναμικά, μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα και όχι στατικά, και αυτό αυξάνει τις πιθανότητες ύπαρξης κάποιας μορφής ζωής- όσο περίεργη και αν είναι αυτή. Άλλο ένα πέρασμα πάνω από την περιοχή αυτή θα λάβει χώρα για άλλη μια φορά τον Απρίλιο του 2017, και θα είναι το τελικό του Cassini- αναμένεται πως θα ρίξει φως στο φαινόμενο στο οφείλει την ύπαρξή του το «μαγικό νησί».

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Ars Technica, η NASA, στο πλαίσιο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, αναλαμβάνει την ευθύνη για αποστολές στα παγωμένα φεγγάρια του Ηλιακού Συστήματος, όπως η Ευρώπη, ο Τιτάνας και ο Εγκέλαδος. Η ύπαρξη ωκεανών σε υγρή μορφή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες «υποσχέσεις» για εντοπισμό ζωής στη διαστημική «γειτονιά» μας, και ο Τιτάνας θεωρείται ότι αποτελεί ένα πραγματικό «νέο σύνορο» για την οργανική χημεία. «Ο Τιτάνας είναι ένας κόσμος γεμάτος οργανικά μόρια, που αποτελούν φυσικά δομικά στοιχεία της ζωής» είπε σχετικά ο Τσαρλς Ελάκι, διευθυντής του Jet Propulsion Laboratory της NASA. «Τα σύννεφα στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα βρέχουν υγρό μεθάνιο και αιθάνιο, που μαζεύονται στη συνέχεια σε λίμνες στην, παρεμφερή με αυτή της Γης, επιφάνεια του Τιτάνα. Στη Γη ωστόσο, οι λίμνες μας είναι λαξεμένες στην πέτρα, ενώ στο Τιτάνα οι λίμνες μεθανίου και αιθανίου πάνω σε ένα κέλυφος πάγου. Κάτω από το παγωμένο κέλυφος μπορεί να υπάρχει ένας τεράστιος ωκεανός νερού σε υγρή μορφή. Θα μπορούσε να έχει εμφανιστεί ζωή σε αυτόν τον κόσμο; Για πολλούς στην επιστημονική κοινότητα, ο Τιτάνας θεωρείται ως το μέρος στο οποίο θα έπρεπε να ψάξει κανείς για “περίεργη ζωή”- ζωή διαφορετική με οποιαδήποτε άλλη γνωρίζουμε, που μπορεί να προήλθε από μεθάνιο σε υγρή μορφή αντί για νερό σε υγρή μορφή».

Σημειώνεται πως ο Τιτάνας έχει «πρωταγωνιστήσει» σε σειρά έργων επιστημονικής φαντασίας από μεγάλες μορφές του χώρου (Ρόμπερτ Χάινλαϊν, Ισαάκ Ασίμοφ, Άρθουρ Κλαρκ, Κερτ Βόνεγκατ- γνωστό το έργο του, «Οι Σειρήνες του Τιτάνα» ), μέχρι και σε σύγχρονα, hard sci-fi έργα όπως το «Titan» του Στίβεν Μπάξτερ, αλλά και το κινηματογραφικό «Gattaca», καθώς και επεισόδια του Star Trek κ.α.

http://www.pronews.gr/portal/20160307/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1/%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%AF-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AE%CE%BD%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B9%CF%84%CE%AC%CE%BD%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%B8%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B9%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%82-%CE%BF-%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

o-TITAN-SATURN-570.jpg.3cdc7377641ad3ff5d0607955242059c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Ανακαλύφθηκε το ψηλότερο βουνό στον Τιτάνα με ύψος 3.337 μέτρα. :cheesy:

Οι διαστημικοί ορειβάτες του μέλλοντος θα έχουν δουλειά στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου, αφού η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε ότι το ραντάρ στο σκάφος «Κασίνι» εντόπισε την υψηλότερη κορυφή με ύψος 3.337 μέτρα.

Η κορυφή βρίσκεται στα λεγόμενη Όρη Μιθρίμ, ενώ ο δορυφόρος διαθέτει και άλλα βουνά με υψόμετρο άνω των 3.000 μέτρων. Τα περισσότερα όρη βρίσκονται κοντά στον ισημερινό του Τιτάνα. Η σχετική ανακοίνωση έγινε σε συνέδριο πλανητικής επιστήμης στο Τέξας.

Η παγωμένή επιφάνεια του Τιτάνα «κάθεται» πάνω σε ένα βαθύ ωκεανό νερού και οι επιστήμονες δεν περίμεναν να βρούν τόσο ψηλά βουνά στον δορυφόρο. Πιστεύουν ότι κάποιες ενεργές τεκτονικές δυνάμεις «δουλεύουν» στον δορυφόρο και το επόμενο βήμα θα είναι να κατανοήσουν πώς είναι δυνατό να υψώνονται τόσο ψηλές κορυφές πάνω σε ένα παγωμένο ωκεανό.

Η αποστολή Cassini-Huygens είναι μια κοινή αμερικανο-ευρωπαϊκή αποστολή της NASA, της ESA και της Ιταλικής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Εξάλλου, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις επιστημόνων των ινστιτούτων SETI της Καλιφόρνια και Southwest Research Institute του Τέξας, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό αστροφυσικής "The Astrophysical Journal", μερικά τουλάχιστον από τα παγωμένα φεγγάρια του Κρόνου μπορεί να είναι νεότερα και από τους δεινόσαυρους. Η γέννησή τους πιθανώς συνέβη πριν από μόνο 100 εκατομμύρια χρόνια, πολύ πιο πρόσφατα από ό,τι υπέθεταν έως τώρα οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με την καθιερωμένη άποψη, οι δορυφόροι είναι τόσο παλιοί όσο και ο ίδιος ο Κρόνος, ο οποίος δημιουργήθηκε πριν από τουλάχιστον τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια. Η νέα εκτίμηση δίνει μια πολύ πιο πρόσφατη ημερομηνία για τη γέννηση των φεγγαριών, αλλά θα πρέπει να επιβεβαιωθεί.

http://www.ethnos.gr/epistimi/arthro/anakalyfthike_to_psilotero_bouno_ston_titana_me_ypsos_3_337_metra-64352581/

newego_LARGE_t_1101_54654075.thumb.jpg.a95348ed5226d297cfaa8289c67aab83.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Υποβρύχιο προορίζεται να ψάξει για εξωγήινη ζωή στον δορυφόρο του Κρόνου. :cheesy:

Από όλους τους προορισμούς του Ηλιακού Συστήματος, οι πιο ενδιαφέροντες αυτή τη στιγμή θεωρούνται (σαφώς) ο Άρης, η Ευρώπη (ο παγωμένος δορυφόρος του Δία, με τους ωκεανούς που θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως κρύβονται κάτω από την επιφάνειά του) και ο Τιτάνας, ο δορυφόρος του Κρόνου.

Ο Τιτάνας θεωρείται πολλά υποσχόμενος όσον αφορά στην πιθανότητα ύπαρξης μορφών ζωής (μικροοργανισμών, αν και ποτέ δεν μπορεί να είναι σίγουρος κανείς...!) είναι η ύπαρξη σταθερών όγκων υγρού στην επιφάνειά του. Γενικά, η ύπαρξη ωκεανών σε υγρή μορφή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες «υποσχέσεις» για εντοπισμό ζωής στη διαστημική «γειτονιά» μας, και ο Τιτάνας είναι γεμάτος οργανικά μόρια, που αποτελούν φυσικά δομικά στοιχεία της ζωής. Ο συγκεκριμένος κόσμος, με ατμόσφαιρα γεμάτη σύννεφα που βρέχουν υγρό μεθάνιο και αιθάνιο τα οποία μαζεύονται σε λίμνες/ θάλασσες υγρών υδρογονανθράκων, θα μπορούσε να είναι το λίκνο ζωής εντελώς διαφορετικής από ό,τι γνωρίζουμε βάσει της εμπειρίας μας από τη Γη, η οποία θα είχε προκύψει από το μεθάνιο σε υγρή μορφή αντί για το νερό.

Για αυτούς τους λόγους, ο Τιτάνας θεωρείται – και είναι – συναρπαστικός για την επιστήμη, αλλά η εξερεύνηση των θαλασσών του θα απαιτούσε άλλα μέσα από αυτά που σκέφτεται κανείς για προορισμούς όπως π.χ. ο Άρης, δηλαδή «συμβατικού» σχεδιασμού ακάτους προσεδάφισης. Τα σκάφη εξερεύνησης του Τιτάνα θα έπρεπε να μπορούν να κινηθούν σε θάλασσες- και ως εκ τούτου, μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες προτάσεις της NASA είναι η αποστολή ενός υποβρυχίου στον δορυφόρο του Κρόνου, και συγκεκριμένα στη μεγαλύτερη βόρεια θάλασσα, την Kraken Mare. Το σκάφος αυτό, σύμφωνα με την πρόταση που είχε υποβληθεί αρχικά το 2014, θα είναι σε θέση να συλλέξει αυτόνομα επιστημονικά δεδομένα κάτω από την επιφάνεια της (έκτασης 400.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και εκτιμώμενου βάθους μέχρι και 300 μέτρων) Kraken Mare, παρέχοντας άνευ προηγουμένου πληροφορίες για έναν από τους πιο ενδιαφέροντες κόσμους του Ηλιακού Συστήματος. Μια τέτοια αποστολή θα αποτελούσε τη λογική συνέχεια μιας αποστολής όπως η TiME (Titan Mare Explorer) ή θα μπορούσε να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο εξερευνητικών αποστολών πολλαπλών οχημάτων.

Τι θα μπορούσε να βρεθεί στον Τιτάνα, με τις θάλασσες από μεθάνιο και αιθάνιο σε υγρή μορφή και τις θερμοκρασίες των -180 βαθμών Κελσίου; Όπως αναφέρεται σε σχετικό αφιέρωμα του BBC, είναι μάλλον απίθανο να βρεθούν εξωγήινα ψάρια στην Kraken Mare – αλλά αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εντοπισμού μικροοργανισμών στα άγνωστα «νερά» του δορυφόρου του Κρόνου.

Το μόνο σκάφος που έχει αγγίξει τον Τιτάνα μέχρι τώρα είναι το Huygens της ESA το 2005, που, κατά την κάθοδο και προσεδάφισή του (αν και είχε ληφθεί υπόψιν το ενδεχόμενο προσθαλάσσωσης) συνέλεξε πολύτιμα δεδομένα για την ατμόσφαιρα και τα σύννεφα, ενώ τράβηξε και τις πρώτες φωτογραφίες της επιφάνειάς του. Επίσης τον Τιτάνα μελετά εδώ και μια δεκαετία το Cassini της NASA, με έμφαση στις θάλασσες. Αλλά τα βάθη τους παραμένουν ανεξερεύνητα. «Δεν ξέρουμε τι άλλο μπορεί να υπάρχει εκεί» λέει ο Στιβ Όλεσον, μηχανικός του Glenn Research Center της NASA, που ηγείται της σχεδιαστικής προσπάθειας για το υποβρύχιο. «Θα μπορούσαμε να στείλουμε ένα σκάφος, αλλά σκεφτείτε πώς ήταν όταν οι άνθρωποι άρχιζαν να εξερευνούν τους ωκεανούς μας. Δεν είχαν ιδέα τι υπήρχε κάτω από την επιφάνεια».

Όσον αφορά στο πώς θα μπορούσε να φτάσει ένα τέτοιο υποβρύχιο, μήκους έξι μέτρων, στον μακρινό αυτό κόσμο, όπου θα περνούσε 90 ημέρες, διανύοντας 3.000 χιλιόμετρα, αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω ενός «μίνι» διαστημικού λεωφορείου/ διαστημοπλάνου όπως το Boeing X-37. Η ατμόσφαιρα του Τιτάνα είναι αρκετά πυκνή ώστε το σκάφος να μπορέσει να πετάξει στους ουρανούς του κόσμου ως ανεμόπτερο, να προσθαλασσωθεί ομαλά στην Kraken Mare και εκεί να αφήσει το υποβρύχιο.

Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια αποστολή, εάν όντως υλοποιηθεί, δεν αναμένεται να λάβει χώρα πριν το 2040, με το σκάφος να καταδύεται στην Kraken Mare κατά τα μέσα της δεκαετίας, όταν στον Τιτάνα είναι «καλοκαίρι», με άμεση γραμμή επικοινωνίας με τη Γη.

http://www.pronews.gr/portal/20160407/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1/%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B2%CF%81%CF%8D%CF%87%CE%B9%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CF%88%CE%AC%CE%BE%CE%B5%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BE%CF%89%CE%B3%CE%AE%CE%B9%CE%BD%CE%B7-%CE%B6%CF%89%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B4%CE%BF%CF%81%CF%85%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CF%85-vid

11b-2-thumb-large.jpg.4fdf83bd281ff164fd4c688161f08718.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...

Βρέθηκαν φαράγγια με μεθάνιο και υγρούς υδρογονάνθρακες στον Τιτάνα. :cheesy:

Ορισμένα από τα βαθιά φαράγγια που καταλήγουν σε μια μεγάλη λιμνοθάλασσα μεθανίου στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου, είναι γεμάτα με υγρούς υδρογονάνθρακες. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τους μικρότερους παραπόταμους ενός εκτεταμένου δικτύου ποταμών που καταλήγουν στην περιοχή αυτή της Λιγείας Θάλασσας (Ligeia Mare).

Αναλύοντας τα στοιχεία του ραντάρ του σκάφους «Κασίνι» που είχε περάσει πάνω από τον δορυφόρο το 2013, οι αστρονόμοι έχουν πλέον τις πρώτες άμεσες ενδείξεις πως αυτά τα φαράγγια, που έχουν πλάτος έως ένα χιλιόμετρο, βάθος 240 έως 570 μέτρα και πλαγιές με απότομες κλίσεις άνω των 40 μοιρών (ιδανικές για ριψοκίνδυνο σκι!), γεμίζουν με μεθάνιο και άλλους υδρονάνθρακες.

Το πυκνότερο δίκτυο οκτώ φαραγγιών καταλήγει στον μήκους 400 χιλιομέτρων ποταμό Vid Flumina, ο οποίος με τη σειρά του χύνεται στη λιμνοθάλασσα μεθανίου Ligeia Mare, τη δεύτερη μεγαλύτερη του Τιτάνα.

Σε μερικά φαράγγια, η στάθμη των υγρών υδρογονανθράκων βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τη Ligeia Mare, ενώ σε άλλα είναι δεκάδες μέτρα ψηλότερα, πράγμα που οι επιστήμονες αποδίδουν σε μικρότερους παραπόταμους, οι οποίοι τροφοδοτούν τα φαράγγια με μεθάνιο και άλλους υδρογονάνθρακες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον πλανητικό επιστήμονα Βαλέριο Ποτζιάλι του Πανεπιστημίου «Λα Σαπιέντσα» της Ρώμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Geophysical Research Letters» της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, επεσήμαναν ότι ο πυθμένας των φαραγγιών είναι εντυπωσιακά επίπεδος.

«Η Γη είναι ζεστή και βραχώδης, με ποταμούς νερού, ενώ ο Τιτάν είναι κρύος και παγωμένος, με ποταμούς μεθανίου. Παρόλα αυτά, είναι εντυπωσιακό πόσο παρόμοια χαρακτηριστικά συναντάμε στους δύο κόσμους», δήλωσε ο 'Αλεξ Χέις του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης.

Το Cassini, μια κοινή αποστολή της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, (NASA), της Ευρωπαϊκής (ESΑ) και της Ιταλικής, ξεκίνησε την αποστολή του το 1997 και έκτοτε επέτρεψε στους επιστήμονες να μελετήσουν από κοντά τον Κρόνο και το μεγάλο σύστημα των δακτυλίων και των δορυφόρων του.

Οι θάλασσες (ή μεγάλες λίμνες) υδρογονανθράκων του Τιτάνα εντοπίσθηκαν για πρώτη φορά το 2006. Ο Τιτάν είναι το μοναδικό σώμα -εκτός από τη Γη- στο ηλιακό μας σύστημα, που η επιφάνεια του εμφανίζει συνεχή διάβρωση από γεωλογικές διαδικασίες ευρείας κλίμακας, οι οποίες, μεταξύ άλλων, οδηγούν στη δημιουργία τεράστιων φαραγγιών. Μεγάλα φαράγγια υπάρχουν και αλλού, όπως στον 'Αρη (Vallis Marineris), όμως μόνο στον Τιτάνα μερικά από αυτά είναι ακόμη γεμάτα με υγρό. Οι επιστήμονες μάλιστα πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλά μικρότερα φαράγγια, που δεν έχουν καταφέρει ακόμη να παρατηρήσουν.

http://www.pronews.gr/portal/20160811/genika/diastima/49/vrethikan-faraggia-me-methanio-kai-ygroys-ydrogonanthrakes-ston-titana

C2FD4FA662B46D3677AD59F623C203B9.jpg.aaeb7c3b11929f9edebc427a9c68ba90.jpg

titan_3_1470911576156.thumb.jpg.8423126c770e43f0ec5b15fa646eacce.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Νέες ανακαλύψεις στον Τιτάνα από το διαστημόπλοιο Cassini. :cheesy:

Νέα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την επιφάνεια του μεγαλύτερου φεγγαριού του Κρόνου, τον Τιτάνα, απέστειλε το διαστημόπλοιο Cassini της NASA.

Οι νέες εικόνες προέκυψαν από κοντινό πέρασμα από τον Τιτάνα στις 25 Ιουλίου, όταν το σκάφος έφτασε σε απόσταση 976 χλμ από το μεγάλο φεγγάρι. Το ραντάρ του διαστημοπλοίου είναι ικανό να διεισδύσει στα νέφη του Τιτάνα, για να αποκαλύψει λεπτομέρειες για την επιφάνειά του.

Σε μία από αυτές φαίνονται μεγάλου μήκους, γραμμικοί αμμόλοφοι, που θεωρείται ότι αποτελούνται από κόκκους άμμου που έχουν προκύψει από υδρογονάνθρακες οι οποίοι προέρχονται από την ατμόσφαιρα του Τιτάνα. Το Cassini έχει δείξει ότι αμμόλοφοι τέτοιου είδους περιβάλλουν το μεγαλύτερο μέρος του ισημερινού του Τιτάνα. Οι επιστήμονες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα στοιχεία για να μάθουν περισσότερα για τους ανέμους, τη σύσταση της άμμου και άλλα χαρακτηριστικά του φεγγαριού.

Άλλη μια εικόνα απεικονίζει μια περιοχή που είναι γνωστή ως «Xanadu annex» από νωρίτερα στην αποστολή. Το ραντάρ του διαστημοπλοίου δεν είχε αποφέρει προηγουμένως εικόνες, ωστόσο μετρήσεις υποδείκνυαν ότι η μορφολογία της είναι παρόμοια με αυτή της μεγάλης περιοχής του Τιτάνα που έχει λάβει το όνομα «Xanadu». Επρόκειτο για το πρώτο χαρακτηριστικό της επιφάνειας του Τιτάνα που είχε αναγνωριστεί, και οι πρώτες εικόνες είχαν προέλθει από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble το 1994.

Η νέα εικόνα δείχνει πως όντως το Xanadu annex παρουσιάζει όντως βραχώδη μορφολογία παρόμοια με την «αρχική» Xanadu.

Και οι δύο περιοχές πάντως αποτελούν αινίγματα, καθώς σε άλλες περιοχές του Τιτάνα, βραχώδεις όγκοι εμφανίζονται ως μικρά, μεμονωμένα σημεία, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις- και ως αποτέλεσμα, θεωρείται πως ίσως να είναι τα παλαιότερα εδάφη του Τιτάνα.

http://www.naftemporiki.gr/story/1145207/nees-anakalupseis-ston-titana-apo-to-diastimoploio-cassini

nees-anakalupseis-ston-titana-apo-to-diastimoploio-cassini.jpg.b0131b6d169a5bc37a0a960385f05d97.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Δραματικές οι εποχικές αλλαγές στον Τιτάνα του Κρόνου. :cheesy:

Καθώς ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου, ο Τιτάνας, πλησιάζει στο θερινό ηλιοστάσιο του βορείου ημισφαιρίου του, το σκάφος Cassini αποκάλυψε τις δραματικές εποχικές αλλαγές που συμβαίνουν στη θερμοκρασία και στη σύνθεσή της πυκνής ατμόσφαιράς του.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στην Καλιφόρνια η ελληνίδα αστρονόμος Αθηνά Κουστένη του Αστεροσκοπείου του Παρισιού, διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, η οποία μελετά εδώ και χρόνια τον «εξωτικό» δορυφόρο με τους άφθονους υδρογονάνθρακες.

Την ίδια στιγμή, ο χειμώνας εξελίσσεται στο νότιο ημισφαίριο του Τιτάνα και ένα ισχυρό περιστροφικό ρεύμα αερίων σαν δίνη έχει εκδηλωθεί στην ανώτερη ατμόσφαιρα του δορυφόρου πάνω από το νότιο πόλο του. Αυτές οι παρατηρήσεις, σύμφωνα με την κ. Κουστένη, δείχνουν μια πολική αντιστροφή, καθώς όταν το «Κασίνι» έφθασε στο σύστημα του Κρόνου το 2004, κάτι ανάλογο συνέβαινε τότε στο βόρειο ημισφαίριο.

Η θερμότητα κυκλοφορεί και αυξομειώνεται στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα μέσω της κίνησης αερίων ανάμεσα στους δύο πόλους του. Τα δύο ημισφαίρια φαίνεται πως αντιδρούν διαφορετικά στις εποχικές αλλαγές. Έτσι, κατά την τελευταία τετραετία λόγω του χειμώνα η θερμοκρασία στη στρατόσφαιρα του νοτίου πόλου έπεσε κατά 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο βόρειο ημισφαίριο η θερμοκρασία αυξήθηκε μόνο κατά έξι βαθμούς μετά το 2014.

Σε δηλώσεις της στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Κουστένη δήλωσε ότι «η εξερεύνηση του Κρόνιου συστήματος και ιδιαίτερα του δορυφόρου Τιτάνα βρίσκεται σε ένα συναρπαστικό απόγειο! Παρακολουθούμε τον Κρόνο στην τροχιά του γύρω από τον Ήλιο σε διάστημα 29,5 γήινων ετών και τον Τιτάνα, με την αξονική του κλίση στις 26,7 μοίρες, να δημιουργεί μεγάλες εποχιακές διακυμάνσεις στην πυκνή αζωτούχα ατμόσφαιρά του, παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται στη Γη. Αυτό οδηγεί σε σημαντικές ατμοσφαιρικές αλλαγές, όπως στη χημική σύσταση και στα μοτίβα των ατμοσφαιρικών περιστροφικών ρευμάτων στα μεσαία και ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, δηλαδή στη στρατόσφαιρα και στη μεσόσφαιρα».

Όπως επισημαίνει η διακεκριμένη Ελληνίδα αστρονόμος, «η δυνατότητα που μας παρέχει το Cassini να παρακολουθούμε στενά, πάνω από δύο εποχές τώρα, τις ατμοσφαιρικές αντιδράσεις του Τιτάνα στην ηλιακή ακτινοβολία, μας οδήγησε στην ανακάλυψη των δραματικών αλλαγών στην ατμοσφαιρική θερμοκρασία και σύσταση που συνέβη μετά την ισημερία».

H πυκνή ατμόσφαιρα του Τιτάνα δημιουργεί ένα είδος φαινομένου του θερμοκηπίου.

Από το 2010 και μετά, παρατηρήθηκε η ταχεία έναρξη και ο εμπλουτισμός του νοτίου πόλου του Τιτάνα με όλα τα είδη ιχνοαερίων και ειδικότερα με πολύπλοκους υδρογονάνθρακες και νιτρίλια στην ατμόσφαιρα.

«Ψάξαμε για νέα και πιο πολύπλοκα μόρια στο νότιο πόλο του Τιτάνα, με στόχο να παρατηρήσουμε πόσο προηγμένη και περίπλοκη είναι η ατμοσφαιρική χημεία και πόσο πιθανή είναι η ύπαρξη υγρού ωκεανού κάτω από την επιφάνεια του Τιτάνα, κάτι που θα καταστήσει τον δορυφόρο ένα σώμα με πιθανές συνθήκες κατοικησιμότητας στο εξωτερικό ηλιακό μας σύστημα», ανέφερε η κ. Κουστένη.

Πρόσθεσε ότι «όλοι οι επιστήμονες που ασχολούνται με την έρευνα του Τιτάνα, είναι ενθουσιασμένοι με τη δυνατότητα περαιτέρω μελέτης αυτού του φαινομένου, με τη χρήση μετρήσεων και παρατηρήσεων κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους της αποστολής του Cassini, που πρόκειται να διαρκέσει μέχρι το 2017. Στη συνολική διάρκεια της αποστολής, η οποία το 2017 θα ολοκληρώσει 13 χρόνια, θα έχει καλυφθεί μισό ‘Τιτάνιο’ έτος, κάτι το οποίο μας θέτει ακόμα πιο αυστηρούς περιορισμούς σε σχέση με την κατανόηση των εποχιακών διακυμάνσεων του Τιτάνα».

http://physicsgg.me/2016/10/21/%ce%b4%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%cf%80%ce%bf%cf%87%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b1%ce%b3%ce%ad%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%84/

21-1017225886685865.jpg.b7d0cf865584d4b90aad3d1f9c9b3904.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Φαράγγια γεμάτα με υγρό μεθάνιο ανακαλύφθηκαν στον Τιτάνα. :cheesy:

Παρόλο που ο Τιτάνας, ο μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου, καλύπτεται από πυκνή ατμόσφαιρα, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Cornell ανακάλυψαν πως στην επιφάνειά του υπάρχουν απότομα φαράγγια, τα οποία είναι γεμάτα με μεθάνιο σε υγρή μορφή.

Αν και ήταν ήδη γνωστό πως στον δορυφόρο υπάρχουν ρυάκια μεθανίου, χάρις στις εικόνες που είχε αποτυπώσει το διαστημόπλοιο Cassini, οι νέες παρατηρήσεις βασίσθηκαν στις μετρήσεις ύψους από το ραντάρ του σκάφους. Έτσι, οι ερευνητές διαπίστωσαν την ύπαρξη φαραγγιών, με βάθος εκατοντάδων μέτρων.

Μάλιστα, εντόπισαν ανακλάσεις φωτός από τη βάση των φαραγγιών. Κάτι που αποδεικνύει για πρώτη φορά πως είναι γεμάτα με υγρές μάζες.

«Η Γη είναι θερμή και βραχώδης, με ποτάμια νερού. Από την άλλη, ο Τιτάνας καλύπτεται με πάγο και διαθέτει ποτάμια με μεθάνιο. Είναι εντυπωσιακή αυτή η αναλογία ανάμεσα στους δύο “κόσμους”», σημειώνει στην ιστοσελίδα Phys.org ο Άλεξ Χέις, αναπληρωτής καθηγητής αστρονομίας στο πανεπιστήμιο.

«Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προξενούν τα φαράγγια που βρέθηκαν στις νότιες περιοχές του Τιτάνα, αφού δεν έχουμε ιδέα για το πώς δημιουργήθηκαν. Το μεγάλο βάθος τους και το γεγονός ότι είναι στενά υποδεικνύουν πως σχηματίσθηκαν μέσω ταχείας διάβρωσης. Αυτό το σενάριο εγείρει με τη σειρά του αρκετά νέα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα το τι απέγινε το υλικό που διαβρώθηκε», συμπληρώνει.

Με βάση τα δεδομένα του Cassini, τα φαράγγια έχουν βάθος 250 έως 650 μέτρα, ενώ βρίσκονται ανάμεσα σε απότομες πλαγιές. «Πιθανότατα στον σχηματισμό τους έπαιξαν ρόλο αρκετές γεωφυσικές διεργασίες, αν και προς το παρόν δεν μπορεί να δοθεί απάντηση», παρατηρεί ο Βαλέριο Ποτζιάλι, επίσης μέλος της ομάδας.

«Αυτό που είναι ξεκάθαρο πάντως είναι πως οποιαδήποτε περιγραφή της γεωλογικής εξέλιξης του Τιτάνα θα πρέπει να μπορεί να εξηγήσει τη δημιουργία τους».

http://www.naftemporiki.gr/story/1166126/faraggia-gemata-me-ugro-methanio-anakalufthikan-ston-titana

titanas.jpg.c1af9fea395a88b7c3b4e8f8bb6cfd41.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Ανθρώπινη αποικία στον Τιτάνα. :cheesy:

Η ιδέα μιας ανθρώπινης αποικίας στον Τιτάνα, τον δορυφόρο του Κρόνου, εκ πρώτης όψεως φαίνεται τρελή. Η θερμοκρασία στην επιφάνειά του κυμαίνεται γύρω στους -180o βαθμούς Κελσίου, ενώ ο ουρανός του βρέχει μεθάνιο και αιθάνιο, τα οποία σχηματίζουν ποτάμια που εκβάλουν σε λίμνες και θάλασσες υδρογονανθράκων!

Παρ’ όλα αυτά, ο Τιτάνας ίσως είναι το μόνο μέρος του ηλιακού μας συστήματος, στο οποίο είναι δυνατόν να κατασκευάσουμε μια μόνιμη και αυτάρκη ανθρώπινη αποικία. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουμε αφού εξετάσουμε τους πλανήτες (και τους δορυφόρους τους) στο πλανητικό μας σύστημα με έναν νέο τρόπο: οικολογικά.

Πως πρέπει να είναι ο κατάλληλος βιότοπος για μια ανθρώπινη αποικία στο μέλλον; Υποθέτουμε ότι η ανθρώπινη φύση θα παραμείνει η ίδια. Οι άνθρωποι του μέλλοντος θα έχουν τα ίδια κίνητρα και ανάγκες που έχουμε τώρα. Μιλώντας πρακτικά, το σπίτι τους θα πρέπει να διαθέτει άφθονη ενέργεια, κατάλληλες θερμοκρασίες και προστασία από τους κινδύνους του διαστήματος, συμπεριλαμβανομένης και της κοσμικής ακτινοβολίας, για την οποία νέες μελέτες δείχνουν ότι είναι αναπόφευκτα επικίνδυνη για βιολογικά όντα όπως ο άνθρωπος.

Μέχρι τώρα, οι περισσότεροι ερευνητές έχουν εξετάσει τη Σελήνη ή τον Άρη, ως το επόμενο βήμα για μια ανθρώπινη αποικία. Ο Ερμής και η Αφροδίτη απορρίφθηκαν. Ο μεν Ερμής γιατί είναι πολύ κοντά στον Ήλιο, με ακραίες θερμοκρασίες και άλλες φυσικές συνθήκες που είναι εντελώς αφιλόξενες, η δε ατμόσφαιρα της Αφροδίτης είναι δηλητηριώδης, εξοντωτικά βαριά και υπερβολικά θερμή, εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου. Θα ήταν δυνατόν να ζει κανείς σε μεγάλα αερόστατα που θα αιωρούνταν ψηλά στην ατμόσφαιρά της, όμως είναι δύσκολο να βρεθεί ένας τρόπος αυτοτροφοδότησης μιας τέτοιας αποικίας.

Όμως, ενώ η Σελήνη και ο Άρης φαίνονται να είναι οι πιο λογικοί προορισμοί για την δημιουργία αποικίας, εμφανίζουν ένα σημαντικό πρόβλημα. Δεν προστατεύονται από μαγνητόσφαιρα ή ατμόσφαιρα. Οι γαλαξιακές κοσμικές ακτίνες, τα υψηλής ενέργειας σωματίδια από μακρινά σουπερνόβα, βομβαρδίζουν τις επιφάνειες της Σελήνης και του Άρη, και οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να ζήσουν πολλά χρόνια κάτω από έναν τέτοιο βομβαρδισμό επικίνδυνων κοσμικών ακτίνων.

Η πρόκληση καρκίνου εξαιτίας αυτής της ισχυρής ακτινοβολίας ήταν γνωστή εδώ και καιρό, αν και δεν είχε ερευνηθεί ποσοτικά με ικανοποιητικό τρόπο. Όμως οι έρευνες των τελευταίων δυο χρόνων πρόσθεσαν έναν ακόμα πιθανό κίνδυνο: εγκεφαλική βλάβη. Οι γαλαξιακές κοσμικές ακτίνες περιέχουν σωματίδια όπως πυρήνες σιδήρου που κινούνται με ταχύτητες που πλησιάζουν την ταχύτητα του φωτός, και μπορούν να καταστρέψουν τον εγκεφαλικό ιστό.

Ερευνητές μελέτησαν τα αποτελέσματα της έκθεσης ποντικών σε τέτοιου είδους ακτινοβολία και διέγνωσαν εγκεφαλικές βλάβες και απώλεια των γνωστικών τους ικανοτήτων. Η έρευνα υποδεικνύει ότι δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι για την αποστολή αστροναυτών στον Άρη, κι ότι προς το παρόν δεν θα ήταν δυνατόν να επιβιώσουν εκεί.

Στη Γη προστατευόμαστε από τις γαλαξιακές κοσμικές ακτίνες από τους υδρατμούς που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα. Το 50% των γαλαξιακών κοσμικών ακτίνων σταματάνε αφού διανύσουν δυο μέτρα νερού. Πρακτικά, ένα καταφύγιο στη Σελήνη ή στον Άρη θα ήταν ασφαλές από την ακτινοβολία μόνο αν κατασκευαζόταν κάτω από το έδαφός τους.

Αλλά οι υπόγειες κατασκευές είναι δύσκολο να γίνουν, δεν είναι πρακτικές και ούτε είναι εύκολο να επεκταθούν. Για να μην λέμε πολλά, σκεφτείτε πως θα ήταν η ζωή μας αν ζούσαμε κάτω από το έδαφος! Ποιο λοιπόν θα ήταν το πλεονέκτημα για να γίνει κάτι τέτοιο στον Άρη;

Πέραν του πλανήτη Άρη, εκεί όπου ο άνθρωπος θα μπορούσε να επιβιώσει είναι σε κάποιους από τους δορυφόρους του Δία ή του Κρόνου. Υπάρχουν δεκάδες επιλογές μεταξύ αυτών, αλλά ο νικητής είναι ο δορυφόρος του Κρόνου, Τιτάνας.

Αερόστατα, βάρκες αλλά και … υποβρύχια σχεδιάζονται από τη NASA για την εξερεύνηση του Τιτάνα.Φωτ.

Ο Τιτάνας είναι το μόνο μέρος – εκτός από τη Γη – στο ηλιακό μας σύστημα με υγρή επιφάνεια. Με τις λίμνες μεθανίου και αιθανίου να μοιάζουν εκπληκτικά με τους σχηματισμούς του νερού πάνω στη Γη. Στον Τιτάνα βρέχει μεθάνιο, δημιουργώντας ποτάμια που καταλήγουν σε λίμνες, και στερεοί υδρογονάνθρακες σχηματίζουν λόφους που μοιάζουν πολύ με τους αμμόλοφους της Γης.

Για την προστασία από την επικίνδυνη κοσμική ακτινοβολία, ο Τιτάνας διαθέτει μια ατμόσφαιρα αζώτου 50% πυκνότερη της Γης, αλλά και την μαγνητόσφαιρα του Κρόνου που επίσης παρέχει προστασία. Στην επιφάνειά του, βρίσκονται τεράστιες ποσότητες υδρογονανθράκων σε στερεά και υγρή μορφή έτοιμες προς χρήση για την παραγωγή ενέργειας.

Αν και η ατμόσφαιρά του στερείται οξυγόνου, το παγωμένο νερό ακριβώς κάτω από την επιφάνεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή οξυγόνου για την αναπνοή, αλλά και την καύση των υδρογονανθράκων.

Μπορεί να κάνει κρύο στον Τιτάνα, -180 ° C, αλλά χάρη στις «απεριόριστες» ποσότητες υδρογονανθράκων οι κάτοικοι – εκτός από την παραγωγή ενέργειας – , θα μπορούσαν να κατασκευάζουν κατοικίες από πλαστικό και μεγάλους θόλους φουσκωμένους με ζεστό οξυγόνο και άζωτο. Η ευκολία κατασκευής τους θα δημιουργήσει τεράστιους εσωτερικούς χώρους.

Οι Τιτάνιοι (οι κάτοικοι του Τιτάνα), δεν θα περνάνε όλη τους τη ζωή στο εσωτερικό των κατοικιών τους. Οι δυνατότητες διασκέδασης στον Τιτάνα είναι μοναδικές. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να πετάξουν. Η ασθενής βαρύτητα, παρόμοια με την βαρύτητα στη Σελήνη, σε συνδυασμό με την πυκνή ατμόσφαιρα θα επιτρέπει στους ανθρώπους να πετάνε φορώντας φτερά στις πλάτες τους. Ακόμα κι αν τα φτερά καταστραφούν, δεν θα υπάρχει καμία ανησυχία, αφού η προσγείωση θα είναι πολύ απαλή.

Με τα σημερινά μέσα ένα ταξίδι προς τον Τιτάνα είναι δύσκολο διότι διαρκεί επτά χρόνια, εκτός κι αν κατασκευάσουμε διαστημικά σκάφη που θα κινούνται ταχύτερα. Από την άλλη, μπορεί το ταξίδι στη Σελήνη ή στον Άρη να διαρκεί λιγότερο, όμως θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα των επικίνδυνων κοσμικών ακτίνων.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, αν υπάρχει κάποια περίπτωση το ανθρώπινο είδος να εποικίσει κάπου αλλού στο πλανητικό μας σύστημα, θα πρέπει να επενδύει στην καθαρή επιστήμη της εξερεύνησης του διαστήματος και της εξέλιξης της τεχνολογίας που απαιτείται για τη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου στο διάστημα.

διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες στο άρθρο των Charles Wohlforth και Amanda R. Hendrix, στο Scientific American, με τίτλο: «Let’s Colonize Titan«

https://blogs.scientificamerican.com/guest-blog/lets-colonize-titan/?WT.mc_id=SA_TW_SPC_BLOG

http://physicsgg.me/2016/11/27/%ce%b1%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%8e%cf%80%ce%b9%ce%bd%ce%b7-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%84%ce%b9%cf%84%ce%ac%ce%bd%ce%b1/

titan-balloon-lander-orbiter-wide-scene-2-sm.thumb.jpg.a18bd66b3a9d8de13edb3da93f761860.jpg

titan.jpg.9a1959b7dc1a5e31c46ff5cac38e64ea.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Η μία στο εκατομμύριο καταιγίδα του Τιτάνα. :cheesy:

Μεγαλύτερος και από τον Ερμή, ο θηριώδης δορυφόρος του Κρόνου είναι το δεύτερο μεγαλύτερο φεγγάρι του ηλιακού μας συστήματος (πίσω από τον Γανυμήδη του Δία) και έχει βουνά, θάλασσες και πυκνή ατμόσφαιρα. Σε αστρο-γεωλογικούς όρους, θα μπορούσαμε να πούμε πως μοιάζει με μια διεστραμμένη εκδοχή της Γης.

Στον Τιτάνα βρέχει μεν, αν και μέσα σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται στους -180 βαθμούς Κελσίου, τόσο η βροχή όσο και κάθε άλλο υγρό στοιχείο δεν είναι παρά μεθάνιο. Οι εξωγήινες σταγόνες που σχηματίζονται είναι μάλιστα μεγαλύτερες από τις βρόχινες της Γης και πέφτουν πολύ πιο αργά, χάρη στην ασθενή βαρύτητα του φυσικού δορυφόρου.

Υπάρχουν περιοχές του Τιτάνα που βλέπουν ωστόσο καθημερινά ένα ψιλόβροχο από μεθάνιο, που σε γήινους όρους θα ισοδυναμούσε με τριήμερη βροχή ανά 16 μέρες! Σε άλλα μέρη του φεγγαριού, οι βροχοπτώσεις είναι πολύ πιο σπάνιες και μπορούν να συμβούν μια φορά στα χίλια χρόνια. Γι’ αυτό και η φθινοπωρινή βροχούλα που καταγράφηκε το 2010 παραήταν σπάνια σε αστρο-γεωλογικούς όρους. Μιλάμε για καταιγίδα που κάλυψε μια περιοχή 500.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων…

http://www.pronews.gr/portal/20170105/genika/diastima/49/i-mageia-toy-diastimatos-apo-konta-foto-vinteo

coomsmiicacanndnyy2.jpg.1eee3674bae8b64f5df31fdde9aa6ef5.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ιδού ο Τιτάνας! :cheesy:

Πριν από δώδεκα χρόνια το διαστημικό σκάφος Cassini που εξερευνά το σύστημα του Κρόνου έστειλε στον μεγαλύτερο και πιο ενδιαφέροντα δορυφόρο του, τον Τιτάνα, μια διαστημοσυσκεή. Η συσκευή Huygens εισχώρησε στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα και προσεδαφίστηκε στέλνοντας πληροφορίες πίσω στη Γη πολλές πληροφορίες. Η NASA αποφάσισε να συγκεντρώσει τις εικόνες που είχε στείλει η συσκευή και να τις επεξεργαστεί έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα εντυπωσιακό βίντεο του δορυφόρου.

Οι ειδικοί θεωρούν άκρως ενδιαφέροντα τον Τιτάνα επειδή πιστεύουν ότι βρίσκεται σε μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη που βρισκόταν η Γη στη βρεφική της ηλικία και άρα μπορούμε να μάθουμε πολλά για την εξέλιξη της αλλά και να προβλέψουμε την εξέλιξη του Τιτάνα.

Εχει διαπιστωθεί ότι στην επιφάνεια του Τιτάνα υπάρχουν θάλασσες και λίμνες υγρών υδρογονανθράκων. Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι μια από αυτές αποτελείται από καθαρό μεθάνιο. Από όλους τους δορυφόρους στο ηλιακό μας σύστημα, ο Τιτάν είναι ο μόνος που διαθέτει πυκνή ατμόσφαιρα και μεγάλα υγρά αποθέματα, μοιάζοντας έτσι περισσότερο με πλανήτη. Αλλά ενώ η ατμόσφαιρά του, όπως και η γήινη, περιέχει κυρίως άζωτο (πάνω από 95%), διαθέτει ελάχιστο οξυγόνο και, αντί για αυτό, περιέχει άφθονο μεθάνιο. Καθώς η θερμοκρασία στον Τιτάνα είναι χαμηλή λόγω της μεγάλης απόστασης από τον Ήλιο, το μεθάνιο συσσωρεύεται στην επιφάνειά του σε υγρή μορφή.

Εκτιμάται ότι περίπου το 2% της επιφάνειας του Τιτάνα καλύπτεται από υγρούς υδρογονάνθρακες. Υπάρχουν τρεις μεγάλες θάλασσες κοντά στο βόρειο πόλο του, οι οποίες περιβάλλονται από δεκάδες μικρότερες λίμνες, ενώ στο νότιο ημισφαίριό του υπάρχει μόνο μια λίμνη.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=857844

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Το Cassini αποχαιρετά τον Τιτάνα με μια τελευταία κοντινή προσέγγιση. :cheesy:

Καθώς η πολύχρονη αποστολή του Cassini στον Κρόνο και στους δορυφόρους έχει εισέλθει πλέον στην τελική φάση της, το διαστημικό σκάφος θα αποχαιρετήσει το Σάββατο τον Τιτάνα, κάνοντας ένα τελευταίο κοντινό πέρασμα πάνω από το γεμάτο νέφη και υδρογονάνθρακες φεγγάρι. Η κοντινότερη προσέγγιση του Cassini θα γίνει το Σάββατο το πρωί, στις 9 περίπου ώρα Ελλάδος. Το σκάφος, κινούμενο με ταχύτητα 21.000 χιλιομέτρων την ώρα, θα περάσει σε απόσταση 979 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του δορυφόρου.

Αυτή θα είναι μια τελευταία ευκαιρία για τους επιστήμονες να κάνουν νέες παρατηρήσεις για τις λίμνες και τις θάλασσες μεθανίου και άλλων υγρών υδρογονανθράκων, που είναι διάσπαρτες στο βόρειο ημισφαίριο του Τιτάνα. Είναι η 127η φορά που το σκάφος θα περάσει πάνω από τον δορυφόρο του Κρόνου. Τα όργανα του σκάφους θα επιχειρήσουν να καταγράψουν τυχόν αλλαγές στο μέγεθος και στη σύνθεση των λιμνών υδρογονανθράκων.

Το πέρασμα από τον Τιτάνα αποτελεί το προοίμιο για το μεγάλο «φινάλε» του Cassini, το οποίο στη συνέχεια προγραμματίζεται να κάνει 22 τολμηρές διαβάσεις ανάμεσα στον Κρόνο και στους εσωτερικούς δακτυλίους του, κάτι που δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ ξανά στο παρελθόν. Η βαρύτητα του Τιτάνα θα αλλάξει την τροχιά του Cassini όσο χρειάζεται, ώστε να χαράξει την κατάλληλη πορεία ανάμεσα στον Κρόνο και στους δακτυλίους του. Όλα θα τελειώσουν για το σκάφος με μια αυτοκαταστροφική «βουτιά» στον ίδιο τον γιγάντιο πλανήτη στις 15 Σεπτεμβρίου.

Η αποστολή Cassini-Huygens αποτελεί μια συνεργασία της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Ιταλικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Εδώ και χρόνια, κεντρικό ρόλο στην μελέτη των στοιχείων για τον Τιτάνα έχει η ελληνίδα αστρονόμος και πλανητολόγος Αθηνά Κουστένη του Αστεροσκοπείου του Παρισιού.

Βίντεο: Το διαστημόπλοιο Cassini της NASA που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο για σχεδόν 13 χρόνια, ξεκινάει το Grand Finale του – και όλα αυτά χάρη σε κάποιους εμπνευσμένους επιστήμονες.

Η Γη ανάμεσα στους δακτυλίους του Κρόνου.

Εν τω μεταξύ, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια εντυπωσιακή φωτογραφία της Γης, που τράβηξε το Cassini στις 12 Απριλίου από απόσταση περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων και δείχνει τον μικροσκοπικό πλανήτη μας σαν μια κουκίδα φωτός ανάμεσα στους γιγάντιους δακτυλίους του Κρόνου:

Καταπληκτική φωτογραφία που δειχνει το μεγεθος μας για να ξερουμε τι ειμαστε στο Συμπαν.Μια τελεία!!!!

http://physicsgg.me/2017/04/21/%cf%84%ce%bf-cassini-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%87%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%b5%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%84%ce%b9%cf%84%ce%ac%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%85/

earth-between-sarurns-rimgs.thumb.jpg.3e20333be0ac290459875829e3f054f5.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κοντινή πτήση στον Τιτάνα. :cheesy:

Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, η διεθνής αποστολή Cassini-Huygens πραγματοποίησε την τελευταία της κοντινή πτήση προσέγγισης στο μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου, τον Τιτάνα, εισερχόμενο κατά 1000 χλμ. στην συνολική ατμόσφαιρά του.

Η εικόνα που παρουσιάζεται εδώ είναι μια μη-επεξεργασμένη εικόνα που εστάλη χθες στη Γη, η οποία καταγράφηκε το Σάββατο στις 18:42 GMT. Είναι μία από τις πολλές εικόνες που μπορούν να βρεθούν στο αρχείο μη-επεξεργασμένων εικόνων του Cassini.

https://saturn.jpl.nasa.gov/galleries/raw-images/

Η τελευταία πτήση προσέγγισης χρησιμοποίησε τη βαρύτητα του Τιτάνα για να στείλει το Cassini στην τελική φάση της αποστολής του, τοποθετώντας τον για μια σειρά από 22 εβδομαδιαίες τροχιές του “Μεγάλου Φινάλε” που θα φέρουν το διαστημικό σκάφος ανάμεσα στους εσωτερικούς δακτυλίους του Κρόνου και την εξωτερική ατμόσφαιρα του πλανήτη. Η πρώτη από αυτές τις ελεύθερες πτήσεις θα γίνει την Τετάρτη.

Το Cassini θα πραγματοποιήσει τους επόμενους μήνες πολλές επιπλέον μη-στοχευμένες πτήσεις προσέγγισης στον Τιτάνα

https://saturn-archive.jpl.nasa.gov/faq/FAQMission/#q4

και σε άλλα φεγγάρια στο σύστημα του Κρόνου, σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις. Οι μη-στοχευμένες πτήσεις δεν χρειάζονται ειδικούς ελιγμούς, αλλά μάλλον συμβαίνει το φεγγάρι να είναι σχετικά κοντά στην πορεία του διαστημοπλοίου.

Μια τελική, μακρινή, πτήση προσέγγισης στον Τιτάνα θα λάβει χώρα στις 11 Σεπτεμβρίου, σε αυτό που αποκαλείται “αποχαιρετιστήριο φιλί”, διότι θα κατευθύνει το διαστημόπλοιο Cassini σε πορεία σύγκρουσης με τον Κρόνο στις 15 Σεπτεμβρίου. Αυτό θα ολοκληρώσει την αποστολή με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα μελλοντικής σύγκρουσης με το δυνητικά κατοικήσιμο φεγγάρι Enceladus, προστατεύοντας το φεγγάρι αυτό για μελλοντική εξερεύνηση.

Στις 25 Απριλίου στις 13:30 GMT (15:30 CEST) θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου, στη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών στη Βιέννη, για να παρουσιασθεί το Μεγάλο Φινάλε, καθώς επίσης και να εορτασθούν τα επιστημονικά επιτεύγματα της απίστευτης 13χρονης οδύσσειας του Cassini στον Κρόνο.

http://media.egu.eu/press-conferences-2017/#Cassini

Μόλις χτες δημοσιεύθηκε ένα νέο αποτέλεσμα στην επιθεώρηση Nature Astronomy

https://www.nature.com/articles/s41550-017-0114

που διαπιστώνει ότι η νύχτα του Τιτάνα πιθανότατα είναι 10-200 φορές φωτεινότερη από την μέρα, όταν παρατηρείται από την τροχιά του Cassini. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στην αποτελεσματική μπροστινή διάχυση του ηλιακού φωτός από την εκτεταμένη ατμοσφαιρική του ομίχλη, μια μοναδική συμπεριφορά του Τιτάνα στο Ηλιακό μας Σύστημα.

Το Cassini-Huygens είναι ένα συνεργατικό έργο της NASA, της ESA και της ASI, της Ιταλικής υπηρεσίας διαστήματος.

http://m.esa.int/spaceinimages/Images/2017/04/Kontinhe_pthese_ston_Tithana

W00106349.jpg.3f2fc5cae3c3e218987fa4a3008186a5.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...

Dragonfly: Ένα drone για την εξερεύνηση του Τιτάνα, δορυφόρου του Κρόνου. :cheesy:

Την πρότασή του στη NASA για την εξερεύνηση του μεγαλύτερου δορυφόρου του Κρόνου, Τιτάνα- ενός από τους πλέον ενδιαφέροντες κόσμους του ηλιακού μας συστήματος, καθώς θεωρείται πως οι συνθήκες του ενδεχομένως να επιτρέπουν την ύπαρξη ζωής- παρουσίασε το Johns Hopkins Applied Physics Laboratory:

Πρόκειται για το Dragonfly, ένα διπλό quadcopter, που κινείται χάρη σε ενέργεια από ραδιοϊσότοπα.

Το συγκεκριμένο σκάφος θα εκμεταλλεύεται την πυκνή ατμόσφαιρα του φεγγαριού του Κρόνου για να επισκέπτεται πολλαπλούς προορισμούς, προσεδαφιζόμενο σε ασφαλείς ζώνες και μετά πλοηγούμενο προσεκτικά σε πιο «δύσκολες» περιοχές.

Η συγκεκριμένη αποστολή, εάν υλοποιηθεί, θα αξιοποιεί την ολοένα και ταχύτερη και μεγαλύτερη εξέλιξη των δυνατοτήτων των αυτόνομων αεροσκαφών στον πλανήτη μας. Το Dragonfly θα πραγματοποιεί πολλές πτήσεις, πετώντας από το ένα σημείο στο άλλο, σε μια σειρά «αλμάτων», με τους σχεδιαστές του να εμπνέονται για την ονομασία του από τη λιβελούλα, με τα διπλά της φτερά, που πετά επίσης με παρόμοιο τρόπο.

Η πυκνή ατμόσφαιρα και η χαμηλή βαρύτητα του Τιτάνα κάνουν τις πτήσεις σημαντικά πιο εύκολες από ό,τι στη Γη, κάτι που συνεπάγεται μεγάλες δυνατότητες για το Dragonfly- που θα τροφοδοτείται με ενέργεια από ένα MMRTG (Multi-Mission Radioisotope Thermoelectric Generator, Θερμοηλεκτρική Γεννήτρια Ραδιοϊσότοπων για Πολλαπλές Αποστολές), καθώς, αν και στην επιφάνεια του Τιτάνα φτάνει αρκετό ηλιακό φως για να υπάρχει ορατότητα, δεν επαρκεί για να μπορεί ένα σκάφος να κινείται με ηλιακή ενέργεια.

Στην κάθε «στάση» του, το Dragonfly θα λαμβάνει δείγματα εδάφους και ατμόσφαιρας με μια σειρά επιστημονικών οργάνων, που θα μελετούν το περιβάλλον του φεγγαριού και θα διερευνούν τη χημεία του, αναζητώντας παράλληλα ίχνη που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν μορφές ζωής που βασίζονται στο νερό ή τους υδρογονάνθρακες.

http://www.naftemporiki.gr/story/1269564/dragonfly-ena-drone-gia-tin-eksereunisi-tou-titana-doruforou-tou-kronou

15.jpg.ccfd68639ca14535fca76867d84fe812.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...

Στο ίδιο επίπεδο η επιφάνεια των θαλασσών του Τιτάνα. :cheesy:

Μπορεί ο δορυφόρος του Κρόνου, Τιτάνας, να απέχει σχεδόν ενάμισι δισεκατομμύριο χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας, όμως σε αυτόν όπως και στη Γη υπάρχει ένα «επίπεδο θάλασσας», δηλαδή η επιφάνεια των θαλασσών του βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο, όπως συμβαίνει με τους γήινους ωκεανούς.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής μελέτης, που ανέλυσε στοιχεία του Cassini. Ο Τιτάνας είναι το μόνο σώμα στο ηλιακό σύστημά μας πλην της Γης, που επιβεβαιωμένα διαθέτει θάλασσες και λίμνες στην επιφάνειά του, αλλά από υδρογονάνθρακες και όχι από νερό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Αστρονομίας Αλεξ Χέιζ του Πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο Geophysical Research Letters, βρήκαν ότι οι τρεις θάλασσες του Τιτάνα βρίσκονται σχεδόν στο ίδιο επίπεδο.

Οι μικρότερες λίμνες βρίσκονται και αυτές περίπου στο ίδιο επίπεδο, μερικές εκατοντάδες μέτρα ψηλότερα από τις θάλασσες των υδρογονανθράκων.

Τόσο οι θάλασσες όσο και οι λίμνες πιθανώς επικοινωνούν υπόγεια μεταξύ τους με ένα σύστημα που μοιάζει με το αντίστοιχο στη Γη. Οι υδρογάνθρακες φαίνεται πως ρέουν κάτω από την επιφάνεια του Τιτάνα, όπως κυλάει το νερό υπόγεια στο δικό μας πλανήτη, διαπερνώντας τα πορώδη πετρώματα και λειτουργώντας ως συγκοινωνούντα δοχεία.

Άλλοι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κορνέλ, με επικεφαλής τον Πολ Κόρλις, που έκαναν δημοσίευση στην ίδια επιστημονική επιθεώρηση, παρουσίασαν ένα νέο πληρέστερο τοπογραφικό χάρτη του Τιτάνα. Μέχρι σήμερα μόνο το 9% του δορυφόρου του Κρόνου έχει παρατηρηθεί με σχετικά υψηλή τοπογραφική ανάλυση, ενώ το 25% έως 30% με χαμηλότερη ανάλυση.

Ο νέος χάρτης -που είναι ανοιχτής πρόσβασης- χρησιμοποιεί αλγόριθμους για να συμπληρώσει την εικόνα της τοπογραφίας του Τιτάνα. Μεταξύ άλλων, αποκαλύπτει ότι κανένα βουνό δεν ξεπερνά σε ύψος τα 700 μέτρα και ότι ο δορυφόρος είναι κάπως πιο επίπεδος (πεπλατυσμένος) από ό,τι είχε θεωρηθεί έως τώρα.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500191317

30180489_18965385.jpg.c39cbdf8a0674426866796a92d2f072e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

«Εξωγήινος ωκεανός» για δοκιμές υποβρυχίων …που προορίζονται για άλλους κόσμους. :cheesy:

Ο σχεδιασμός υποβρυχίων που προορίζονται για τις θάλασσες του πλανήτη μας είναι κάτι το οποίο είναι γνωστό στον χώρο της ναυπηγικής και της μηχανολογίας εδώ και πάνω από έναν αιώνα- ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για υποβρύχια τα οποία προορίζονται για ωκεανούς από μεθάνιο και αιθάνιο και θερμοκρασίες χαμηλότερα από τους -180 βαθμούς Κελσίου.

Ερευνητές του Washington State University συνεργάζονται με τη NASA για να διαπιστώσουν πώς ένα υποβρύχιο θα λειτουργούσε στον Τιτάνα, το μεγαλύτερο από τα φεγγάρια του Κρόνου, και το δεύτερο μεγαλύτερο στο ηλιακό μας σύστημα. Σημειώνεται ότι στα σχέδια της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας συμπεριλαμβάνεται η αποστολή ενός τέτοιου υποβρυχίου στις θάλασσες του Τιτάνα μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ερευνητές δημιούργησαν/ αναπαρήγαγαν έναν «ωκεανό» του Τιτάνα σε ένα εργαστήριο, δημοσιοποιώντας την έρευνά τους σε paper στο Fluid Phase Equilibria.

Ο Τιτάνας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες, επειδή μοιάζει με τη Γη από την άποψη ότι διατηρεί υγρά: Αντίθετα με σχεδόν κάθε άλλο κόσμο στο ηλιακό σύστημα, η επιφάνεια του φεγγαριού έχει ωκεανούς, ποτάμια και σύννεφα, και, όπως και στον πλανήτη μας, μπορεί να βρέξει- αλλά αντί για νερό, ο υδρολογικός κύκλος βασίζεται στο μεθάνιο.

Το υποβρύχιο που σχεδιάζεται θα πρέπει να λειτουργεί αυτόνομα, να είναι σε θέση να μελετά τις συνθήκες της ατμόσφαιρας και του ωκεανού, να κινείται στον πυθμένα και πάνω ή κάτω από την επιφάνεια. Από μηχανολογικής πλευράς τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα επειδή, αντίθετα με το νερό στη Γη, η συγκέντρωση αιθανίου και μεθανίου μπορεί να διαφέρει στις θάλασσες του Τιτάνα, αλλάζοντας τις ιδιότητες του υγρού ως προς την πυκνότητά του.

Ο Ίαν Ρίτσαρντσον, του School of Mechanical and Materials Engineering, (ανα)δημιούργησε στο εργαστήριο κρυογονικής του WSU τις συνθήκες του Τιτάνα και πραγματοποίησε δοκιμές ως προς το πώς θα λειτουργούσε υπό αυτές τις εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών συνθήκες μια μικρή θερμαινόμενη μηχανή.

Η ομάδα των ερευνητών του WSU έφτιαξε έναν θάλαμο δοκιμών ο οποίος φιλοξενούσε το εν λόγω μείγμα υγρών σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για να προσομοιωθούν οι συνθήκες στις θάλασσες του Τιτάνα, και στη συνέχεια πρόσθεσαν μια μικρή κυλινδρική θερμαντική συσκευή, η οποία παράγει τη θερμότητα που θα παρήγε ένα υποβρύχιο. Επίσης, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ήταν η κατανόηση των φυσαλίδων: Ένα υποβρύχιο που κινείται χάρη σε έναν κινητήρα που παράγει θερμότητα μέσα στις πολύ ψυχρές θάλασσες του Τιτάνα θα παράγει φυσαλίδες αζώτου. Η παρουσία πολλών από αυτές θα καθιστούσαν δύσκολη την κίνηση του σκάφους και τη συλλογή δεδομένων.

Το επόμενο πρόβλημα, σύμφωνα με τον Ρίτσαρντσον, ήταν η καταγραφή βίντεο- και η ομάδα του βρήκε λύση χρησιμοποιώντας μια οπτική συσκευή (borescope) και μια βιντεοκάμερα που μπορούσαν να αντέξουν τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις υψηλές πιέσεις για να αποκτήσει εικόνα για το τι ακριβώς συνέβαινε μέσα στον θάλαμο δοκιμών. Τελικά τα κατάφεραν, τραβώντας βίντεο βροχής και χιονιού από αιθάνιο- μεθάνιο. Επίσης, μελέτησαν τις θερμοκρασίες και διαπίστωσαν πως, εξαιτίας μιας μικρής ποσότητας αζώτου στο υγρό, οι λίμνες παγώνουν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες του αναμενομένου- κάτι που, όπως υπογραμμίζει ο Ρίτσαρντσον, σημαίνει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για παγόβουνα.

http://physicsgg.me/2018/02/09/%ce%b5%ce%be%cf%89%ce%b3%ce%ae%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%82-%cf%89%ce%ba%ce%b5%ce%b1%ce%bd%cf%8c%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b4%ce%bf%ce%ba%ce%b9%ce%bc%ce%ad%cf%82-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%b2/

eksereunisi-ton-okeanon.jpg.39760ec05053ac0d8f2239588c35d6b8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 έτος αργότερα...

Τα επτά πρόσωπα του Τιτάνα. :cheesy:

Νέες εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA αποκαλύπτουν τον Τιτάνα έτσι όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί ποτέ. Βασισμένες σε δεδομένα από 13 ολόκληρα χρόνια ερευνών, οι έξι απεικονίσεις είναι οι πιο «καθαρές» που έχουν παρουσιαστεί μέχρι τώρα αφού δείχνουν τον δορυφόρο του Κρόνου έτσι όπως αυτός θα πρέπει να φαίνεται κάτω από την ατμόσφαιρά του.

Στο κέντρο της φωτογραφίας που παρουσιάζουμε εδώ βλέπουμε το γνωστό μας «πορτοκαλί» φεγγάρι του Κρόνου έτσι όπως αυτό φαίνεται στο φυσικό φως.

Οι έξι «παραλλαγές» γύρω του είναι απεικονίσεις της επιφάνειάς του στο υπέρυθρο φως οι οποίες συντέθηκαν από τα στοιχεία που συνέλεξε το διαστημικό σκάφος Cassini διαπερνώντας την ατμόσφαιρα του Τιτάνα με το Φασματόμετρο Οπτικής και Υπέρυθρης Χαρτογράφησης (Visual and Infrared Mapping Spectrometer – VIMS) με το οποίο ήταν εξοπλισμένο.

Ο Τιτάνας είναι το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου και ο μοναδικός δορυφόρος στο ηλιακό μας σύστημα ο οποίος διαθέτει πυκνή ατμόσφαιρα, η οποία αποτελείται κατά κύριο λόγο από άζωτο.

Είναι επίσης το μοναδικό αντικείμενο εκτός της Γης στου οποίου την επιφάνεια έχουν ανιχνευθεί μεγάλα και σταθερά σώματα υγρού στοιχείου: λίμνες από υδρογονάνθρακες, πιθανότατα μεθάνιο, οι οποίες θα μπορούσαν να φιλοξενούν κάποια μορφή ζωής.

Μεγάλο μέρος των παραπάνω πληροφοριών επιβεβαιώθηκε ή ανακαλύφθηκε από το Cassini, του οποίου η αποστολή έληξε πέρυσι το καλοκαίρι με μια αυτοκτονική βουτιά στην ατμόσφαιρα του Κρόνου.

Παρά το γεγονός ότι ακόμη και μετά θάνατον ο διαστημικός εξερευνητής συνεχίζει και θα συνεχίσει για χρόνια ακόμη να μας προσφέρει νέα στοιχεία και εντυπωσιακές εικόνες χάρη στον τεράστιο όγκο δεδομένων που είχε συλλέξει, η εξερεύνηση που έκανε έγινε μόνο εξ αποστάσεως.

Για να έχουμε σαφή άποψη περί του τι ακριβώς συμβαίνει στον Τιτάνα χρειάζονται επιτόπια έρευνα και χημικές αναλύσεις στην επιφάνειά του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η NASA εξετάζει επόμενες αποστολές με στόχο την προσεδάφιση ενός ρομποτικού εξερευνητή στην επιφάνεια του δορυφόρου ή ακόμη και την προσθαλάσσωση ειδικών σκαφών σε κάποια από τις λίμνες του.

http://www.in.gr/2018/07/20/tech/ta-epta-prosopa-tou-titana/

Titan-6-993x1024.thumb.jpg.939de2666189f13cec92439f5e865530.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης