Jump to content

Protostar flocking material


elvethar

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γειά σας Φίλοι,

 

Θα ήθελα να επενδύσω το τηλεσκόπιό μου με το υλικό της Protostar http://www.fpi-protostar.com/flockboard.htm . Το έχει χρησιμοποιήσει κανείς για να μου πει εντυπώσεις; Έχω διαβάσει καλές κριτικές. Υπάρχουν δυο τύποι, self-adhesive (αυτοκόλλητο) και FlockBoard (χωρίς κόλλα). Η τιμή του είναι περίπου 80 ευρώ με τα μεταφορικά. Νομίζετε ότι αξίζει ή υπάρχει και κάποιο άλλο υλικό εξίσου καλό αλλά πιο φθηνό;

 

Ευχαριστώ,

Τάσος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα Τάσο :)

 

έχω ντύσει 3 τηλεσκόπια μέχρι στιγμής και διάφορα εξαρτήματα.

Το πρώτο ήταν με protostar με το αυτοκόλλητο και τα άλλα δύο με το κατά πολύ φθηνότερο https://www.firstlightoptics.com/misc/black-velour-telescope-flocking-material.html

 

η μόνη διαφορά που έχω δει ανάμεσα στο protostar σε σχέση με του FLO είναι στο ότι το πρώτο δεν έχει καθόλου χνούδια. Όχι ότι του FLO μαδάει ας πούμε, αλλά χρειάζεται ένα καλό πέρασμα με ηλεκτρική ή ακόμα καλύτερα με το roll-ακι αυτοκόλλητο για τις τρίχες των κατοικίδιων που βρίσκεις σε super μαρκετ και pet stores και μετά δεν βγάζει τίποτα.

 

Τώρα αν πας για το flockboard της protostar η "εγκατάσταση" είναι απλούστατη απο ότι δείχνουν στο διαφημιστικό τους video, γλυτώνεις τα κολλήματα και τις φουσκάλες :twisted: , και μπορείς να το βγάλεις εξίσου εύκολα και να το χρησιμοποιήσεις σε επόμενο τηλεσκόπιο αλλά ανεβαίνει το κόστος.

 

Η διαφορά αφού το βάλεις είναι μεγάλη, αλλά αυτό το ξέρεις ήδη για να το ψάχνεις.

 

Επίσης για το ιστορικό μιας που αναφέρθηκε το θέμα του flocking, επειδή έχω ακούσει και διαβάσει κατά καιρούς ότι είναι τσάμπα κόπος και ότι η "μαύρη" μπογιά και το μαύρο ανοδιωμένο αλουμίνιο είναι μια χαρά...

 

α) και η μπογιά (τουλάχιστον οι περισσότερες) και το ανοδιωμένο αλουμίνιο (μαύρο) έχουν αντανακλάσεις ακόμα και αν δεν είναι ορατές (IR http://www.sbig.com/about-us/blog/flat-fields-the-ugly-truth/ στην μέση του άρθρου λέει πολλά επι του θέματος) και ευθύνονται σε κάποιες περιπτώσεις για gradients, halos κλπ προβλήματα είτε εξολοκλήρου είτε τα επιδεινώνουν προς το χειρότερο.

β) η διαφορά είναι αισθητή και "σχετικά μετρήσιμη" βλ. συνημμένη φώτο, ειδικά στο θέμα της αστροφωτογραφίας και των ανεπιθύμητων αντανακλάσεων, και φαίνεται να βελτιώνει αισθητά το contrast.

 

Καλή συνεχεία :cheesy:

Effects_of_flocking_telescope.thumb.png.2910db6c7dbef8dfed075251de088489.png

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

silios, ευχαριστώ για την απάντηση.

Θα προτιμήσω το flockboard της Protostar. Άλλωστε η διαφορά στην τιμή δεν είναι απαγορευτική. Από FLO θα στοιχίσει περίπου 45ευρώ έναντι 80-85ευρώ από Protostar.

Αν υπάρχει κάποιος φίλος που να θέλει να αναβαθμίσει και αυτός το τηλεσκόπιό του θα ήταν ωραία να να κάνουμε ένα "group buy" για να μοιραστούμε τα μεταφορικά [-o< .

Όποιος ενδιαφέρεται ας γράψει εδώ ή ας στείλει πμ.

Ευχαριστώ

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το υλικό του flo υπάρχει και στο praktiker, δείτε dc fix μαύρο βελούδο, αν θυμάμαι καλά 9ευρώ το ρολό.

Με την protostar υπάρχουν πολλά παράπονα στο cloudy nights για τους χρόνους παράδοσης (και άνω του 3μήνου...), για ακυρωμένες αποστολές και την εξυπηρέτηση πελατών. Δεν έχω ιδία πείρα απλά μεταφέρω τι έχω διαβάσει στο cn....

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το Praktiker δεν έχει πλέον το dc-fix σε μαύρο βελούδο, δεν ξέρω αν θα φέρει κάποια στιγμή.

Τα σχόλια για την protostar στο cloudy nights τα έχω δει και η αλήθεια είναι πως με προβλημάτισαν. Θα στείλω πρώτα email για να μου πουν χρόνο παράδοσης, ελάχιστη ποσότητα κτλ. και αν δω ότι ανταποκρίνονται σωστά μπορεί να προχωρήσω στην αγορά.

Αάαα... αγόρασα και από το πλαισιο κάτι αντίστοιχο με ...1,99ευρώ!!! Λέω να το κολλήσω σε ένα εύκαμπτο πλαστικό και να φτιάξω κάλλυμα για το μικρό (αλλά θαυματουργό) SW Heritage 130 που απέκτησα :D . Πάντως με μια πρώτη ματιά δε βλέπω να βγάζει χνούδι :-k . Θα το τεστάρω και θα σας πω.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...
Τελικά επένδυσα το τηλεσκόπιό μου με το d-c-fix καθώς δεν είχα καμμιά ανταπόκριση από τα mail που έστειλα στην Protostar. Επισυνάπτω τις φωτογραφίες με το αποτέλεσμα για να δείτε τη διαφορά. Πράγματι εντυπωσιακό το αποτέλεσμα. Μένει τώρα να το δοκιμάσω και στο βουνό για να δω και στην πράξη τη διαφορά.

1209871211_01_dc-fix.thumb.JPG.8e8ceec3390555ebc64a8eab96ca1745.JPG

1371016455_02_dc-fix_half.thumb.JPG.cb53b0c226348cefe0d2373af8ec6a9a.JPG

943871104_03_.thumb.JPG.5e2df86953ea35a6333117d68a3ebd2d.JPG

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης