Jump to content

Collimation με φιλμόκουτο


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σήμερα έκανα για πρώτη φορά collimation με φιλμόκουτο αφού μελέτησα τα video και τα σκίτσα που υπάρχουν στο forum . Θα άθελα τη γνώμη σας αν το έκανα σωστά .

 

1702505570_20161205_1403581.thumb.jpg.431f37aa910ef19ec4c5873e0d533b90.jpg

φώτο

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι δεν κατάφερα να κεντράρω τον μεγάλο γκρίζο κύκλο (όρια φιλμόκουτου;) στον μαύρο κύκλο που τον περιβάλλει .Δεν εννοώ τον μικρό κύκλο που υπάρχει ακριβώς στο κέντρο του μαύρου κύκλου (μαρκάρει το κέντρο του πρωτεύοντος)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μελετώντας και άλλο το internet παρατηρώ ότι πιθανόν δε χρειάζεται να κεντράρω τη φιγούρα του φιλμόκουτου στο μεγάλο μαύρο κύκλο που υπάρχει στο κέντρο .

Από την άλλη εγώ έχω κεντράρει το κυκλάκι που υπάρχει στο κέντρο του πρωτεύοντος με τον μαύρο κύκλο ενώ στο σχέδιο είναι κεντραρισμένο με τη φιγούρα του collimation cap αν κατάλαβα καλά .

Άρα μετακινώ το πρωτεύων μέχρι να κεντράρει με τη φιγούρα του φιλμόκουτου αδιαφορώντας με το ότι δε θα είναι κεντραρισμένο με τον μαύρο κύκλο (ο οποίος μάλλον είναι η σκιά του δευτερεύοντος);

Ειλικρινά όλο αυτό το θέμα με το collimation με έχει στερήσει τη χαρά της χρήσης του τηλεσκοπίου .

635907172_2292064-collimation_cap(1).JPG.f550311d14e86dc20357e03bc3196e2b.JPG

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και γω προσπάθησα με το φιλμόκουτο και δεν κατάφερα και πολλά. Σίγουρα θα είναι κάτι απλό και εύκολο αρκεί να στο δείξει κάποιος από κοντά.

Επειδή δεν βρήκα κάποιον, αγόρασα ένα φτηνιάρικο lazer και είμαι πολύ ευχαριστημένος αφού είναι πολύ γρήγορη και εύκολη διαδικασία. Έμαθα να κάνω και ευθυγράμμιση με barlow μέθοδο που πρότεινε στο forum παλιά ο Τάσος Βράτολης, αφού αυτή η μέθοδο ευθυγραμμίζει τα κάτοπτρα με μεγάλη ακρίβεια.

Θεόδωρος Σπανός

 

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα οπτικά έτσι όπως φαίνονται στη φωτογραφία, είναι ευθυγραμμισμένα. Αυτό που έχει σημασία είναι να βλέπεις όλα τα σημεία στήριξης του πρωτεύοντος (στην ουσία όλο το πρωτεύον) και ο σταυρός της αράχνης να είναι στο κέντρο (το άσπρο κυκλάκι του πρωτεύοντος να συμπίπτει με το κέντρο της αράχνης). Αυτό που βλέπεις σαν παράκεντροι κύκλοι οφείλεται στο offset του δευτερεύοντος κατόπτρου (ολίσθηση προς τον εστιαστή) το οποίο είναι κάποια χιλιοστά (ανάλογα με το f/ratio) του τηλεσκοπίου σου. Λόγω της κλίσης 45 μοιρών που έχει το δευτερεύον κάτοπτρο και λόγω του ότι είναι κολλημένο στη μέση όταν το ευθυγραμμίζεις με το πρωτεύον το μετατοπίζεις προς τον εστιαστή και προς το πρωτεύον (οταν πειράζεις την κεντρική βίδα). Κανονικά θα έπρεπε να είναι υπολογισμένο το offset στο δευτερεύον κάτοπτρο και να είναι κολλημένο μερικά χιλιοστά προς τα κάτω για να φαίνονται οι κύκλοι ομόκεντροι. Το ίδιο ισχύει και αν χρησιμοποιούσες και άλλα εργαλεία όπως Chesire, Concenter κτλ. H μέθοδος με το barlow laser δεν γίνεται με το μάτι και έτσι δεν μπερδεύεσαι αλλά δε διαφέρει από τη μέθοδο με το φιλμοκαπάκι (πάλι αν θα είναι offset).

 

Δυστυχώς τα περισσότερα τηλεσκόπια στο εμπόριο έχουν κολλημένο το δευτερεύον στο κέντρο του holder και αυτό μπερδεύει πολύ κόσμο.

 

Σε κάθε περίπτωση για να επιβεβαιώσεις ότι η ευθυγράμμιση σου είναι σωστή, κάνε star test.

 

Διάβασε λίγο αυτό

http://www.skyandtelescope.com/astronomy-equipment/offsetting-your-secondary-mirror/

ή αυτό (δικό μου άρθρο)

http://astronomy-with-your-hands.blogspot.gr/2015/07/blog-post.html

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Δημήτρη, μελέτησα το άρθρο σου και από ότι κατάλαβα δεν πειράζει που το είδωλο του φιλμόκουτου δεν κεντράρει στον μαύρο κύκλο από τι στιγμή που ο μαύρος κύκλος είναι κεντραρισμένος .Επίσης το κυκλάκι του πρωτεύοντος πρέπει να το κεντράρω με τον μαύρο κύκλο (όπως το έχω) και όχι με το είδωλο του φιλμόκουτου (τα δυο κέντρα απέχουν μερικά χιλιοστά) .

Ευχαριστώ πολύ για την εξήγηση .

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης