Jump to content

Τηλεσκόπια.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

WFIRST: Το νέο «μάτι» της NASA στο σύμπαν. :cheesy:

Ένας πρώην κατασκοπευτικός δορυφόρος των ΗΠΑ θα μεταμορφωθεί σε επιστημονικό και θα αποτελέσει από την επόμενη δεκαετία το νέο «μάτι» της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας στο σύμπαν, ιδίως στο σκοτεινό, επιστρατευόμενος στην διαλεύκανση των μυστηρίων της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας. Πρόκειται για το ευρέος πεδίου υπέρυθρο τηλεσκόπιο WFIRST (Wide Field Infrared Survey Telescope).

Μετά την αναμενόμενη εκτόξευση του διαδόχου του «Χαμπλ», του διαστημικού τηλεσκοπίου «Τζέημς Γουέμπ» το 2018, το WFIRST θα είναι το επόμενο μεγάλο αστροφυσικό παρατηρητήριο των ΗΠΑ, που θα «πιάσει δουλειά» στα μέσα της επόμενης δεκαετίας.

Θα τοποθετηθεί στο σημείο «Λαγκράνζ 2» μεταξύ Γης και Ήλιου και, με διάμετρο 2,4 μέτρων, θα έχει ένα οπτικό πεδίο 100 φορές μεγαλύτερο από αυτό του Hubble.

Το WFIRST θα χρησιμοποιηθεί, επίσης, για την αναζήτηση εξωπλανητών, κυρίως όσων δείχνουν δυνητικά κατάλληλοι για φιλοξενία ζωής. To WFIRST θα «σαρώνει» μεγάλες περιοχές του ουρανού στο υπέρυθρο φάσμα, διαθέτοντας κατάλληλα όργανα για να αναλύει την χημική σύνθεση της ατμόσφαιρας εξωπλανητών, άρα θα μπορεί να εντοπίσει τυχόν ίχνη ζωής, επεκτείνοντας το έργο του διαστημικού τηλεσκοπίου «Κέπλερ».

Την αποστολή του νέου τηλεσκοπίου θα υλοποιήσουν και θα διευθύνουν το Κέντρο Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA και το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης (JPL) του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech).

http://physicsgg.me/2016/02/19/wfirst-%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b9-%cf%84%ce%b7%cf%82-nasa-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%8d%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bd/

imerisia_LARGE_t_1061_43822113.jpg.ee81c743390e56cb7bd02ef2ca0d8990.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
  • Απαντήσεις 95
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Χρόνος, ο δύσκολος και γοητευτικός. :cheesy:

Η μέτρηση του χρόνου είναι φυσικότατη και συνάμα εντελώς αφύσικη υπόθεση. Δεν ορίζεται αυθαίρετα με ομοιόμορφες μονάδες, όπως τα άλλα φυσικά μεγέθη, καθώς την επιβάλλει, με τον απόλυτα δικό της τρόπο, η φύση (ο ηλιακός και ο σεληνιακός κύκλος). Ούτε, όμως, μπορούμε να αρκεστούμε στη φυσική περιοδικότητα των φαινομένων αν θέλουμε να ικανοποιήσουμε την ανάγκη για ακριβή ρύθμιση του οργανωμένου, κοινωνικού χρόνου.

Βρισκόμαστε στην κορυφή του Λόφου των Νυμφών. Από τον Υμηττό ανατέλλει η αττική πανσέληνος ενώ δεσπόζει στο τοπίο η (σπάνια) θέα της δυτικής πλευράς της Ακρόπολης. Σε λίγο, ο θόλος με την εσωτερική ξύλινη επένδυση σε σχήμα φύλλων φοινικιάς, που στεγάζει το «τηλεσκόπιο Δωρίδη» (έτος κατασκευής 1902), θα ανοίξει για χάρη μας. Μπορεί να είμαστε οι ταλαίπωροι κάτοικοι του βασανισμένου αθηναϊκού κέντρου, βρισκόμαστε, ωστόσο, να συμμετέχουμε σε μια παραγωγή αμύθητης αξίας, έναντι ευτελούς αντιτίμου.

Το μικρό θολωτό κτίριο γεμίζει ασφυκτικά από ενηλίκους και παιδιά. Καθώς υψώνεται στο κέντρο του το τηλεσκόπιο, η ατμόσφαιρα στην υποφωτισμένη αίθουσα θυμίζει παλαιό υποβρύχιο ενώ ταυτόχρονα θα μπορούσε να έχει σκηνοθετηθεί σε μεσαιωνικό οξφορδιανό κολέγιο για την κινηματογραφική μεταφορά της τριλογίας του Φίλιπ Πούλμαν (His Dark Materials). Καθισμένοι σε μικρά σκαμπό ή μαξιλάρια, παρακολουθούμε με ανοιχτό το στόμα τον ομιλητή, έχοντας την αίσθηση ότι λίγο πιο κάτω, στο σχεδιασμένο από τον Χάνσεν κτίριο Σίνα ή στο οίκημα του Τσίλλερ που στεγάζει το μεσημβρινό τηλεσκόπιο, κάποιος Μέτων εκτελεί ακόμη τις μετρήσεις του. Ο Βασίλης Κάλφας, καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ, αφηγείται γλαφυρά, όρθιος, εκτός χειρογράφου, πώς μετρούσαν τον χρόνο οι αρχαίοι Ελληνες.

Συνειδητοποιούμε για πρώτη φορά πόσο δύσκολη και πολύπλοκη υπόθεση είναι η μέτρηση του χρόνου. Τα παιδιά, λέει ο ομιλητής, συχνά μαθαίνουν με μεγάλη καθυστέρηση να «διαβάζουν» το ρολόι, μετά και την κατάκτηση της ανάγνωσης και της γραφής. Το ρολόι, ωστόσο, το οφείλουμε στους παρατηρητικούς Βαβυλώνιους, που μετρούσαν τον χώρο και τον χρόνο με τη βοήθεια των 360 μοιρών της κυκλικής πορείας των ουρανίων σωμάτων.

«Οι Ελληνες», όμως, «δεν ήταν καλοί παρατηρητές». Και δεν ήταν ούτε ιδιαίτερα πρακτικοί, μια και χρειάστηκαν οι Ρωμαίοι για να κόψουν λίγο εδώ, να προσθέσουν λίγο εκεί και να προσαρμόσουν τον ηλιακό (ημερήσιο και ετήσιο) και τον σεληνιακό μηνιαίο κύκλο σε μορφή σύγχρονου ημερολογίου.

Ηταν, όμως, θαυμάσιοι αφηγητές οι Ελληνες, και πάνω απ’ όλους ο Θουκυδίδης. Ο ομιλητής ξεδιπλώνει ένα χαρτί για να μας διαβάσει πώς ο μεγάλος συγγραφέας πάσχισε να χρονολογήσει την έναρξη του Πελοποννησιακού Πολέμου δίχως να διαθέτει το ημερολόγιο που καθιέρωσαν οι Ρωμαίοι και που ισχύει πάνω-κάτω μέχρι σήμερα: «Η Τριακονταετής δηλαδή ειρήνη διετηρήθη επί δέκα τέσσερα έτη μετά την υποταγήν της Ευβοίας. Αλλά κατά το δέκατον πέμπτον έτος, όταν η Ιέρεια Χρυσίς ιεράτευεν επί σαράντα οκτώ ήδη έτη εις το Αργος, ο Αινήσιος ήτο πρώτος έφορος εις την Σπάρτην, και η αρχή του επωνύμου άρχοντος των Αθηνών Πυθοδώρου έμελλε να λήξη μετά τέσσαρας μήνας, τον δέκατον έκτον μήνα μετά την μάχην της Ποτειδαίας, και ευθύς με την αρχήν του έαρος, δύναμις τριακοσίων και πλέον ενόπλων Θηβαίων, υπό την αρχηγίαν των Βοιωταρχών Πυθαγγέλου, υιού του Φυλείδου, και Διεμπόρου, υιού του Ονητορίδου, εισήλθαν κατά την ώραν του πρώτου ύπνου εις τας Πλαταιάς της Βοιωτίας…» (δανειζόμαστε εδώ την ιστορική μετάφραση του Ελευθέριου Βενιζέλου).Ο Αθηναίος Μέτων, ωστόσο, μετρούσε και μετρούσε, όπως αργότερα κι ο Κάλλιπος: είχε στήσει στην Πνύκα το ηλιοσκόπιό του ενώ «παίζει» για λίγο και στον Αριστοφάνη. Δεκαεννέα έτη μετρούσε ο δικός του κύκλος, 76 του Κάλλιπου, ενώ τα αστρονομικά τους κομπιούτερ βρίσκονται αποτυπωμένα στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Το κοινό υποβάλλει ερωτήσεις. Θα μπορούσε να ακούει κανείς όλη τη νύχτα, μα έχει έρθει η ώρα να ανεβούν οι επισκέπτες, ένας ένας, αθόρυβα, τη σκάλα και να κοιτάξουν για λίγο μέσα από τον φακό μια Σελήνη απίστευτης λαμπρότητας. Στο προαύλιο του μικρού χώρου η Αναστασία Μεταλληνού, υπεύθυνη για τη «διάχυση της επιστήμης» στο Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεσκόπησης, μας μαθαίνει να διαβάζουμε τον χάρτη των αστεριών. Ο Μπεντελγκέζ του Ωρίωνα, ο Αλδεβαράν του Ταύρου, η Πούλια (πόχει εφτά παιδιά) μας χαρίζονται. Αποχωρούμε κατηφορίζοντας τον πεζόδρομο μέχρι το Θησείο. Αυτή (θα μπορούσε να) είναι μια κανονική βραδιά Κυριακής σε ένα μέρος που μοιάζει (και είναι) από τα πιο γοητευτικά στον πλανήτη.

​​Για πληροφορίες σχετικά με τις ξεναγήσεις στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου τηλεφωνήστε στο 210-34.90.160 (www.noa.gr). Γίνονται ειδικές ξεναγήσεις για μαθητές ή άλλες οργανωμένες ομάδες. Γίνονται και βραδινές ξεναγήσεις, οι οποίες για τον μήνα Μάρτιο θα ανακοινωθούν σύντομα.

http://www.kathimerini.gr/851899/article/epikairothta/episthmh/xronos-o-dyskolos-kai-gohteytikos

asteroskopeio1-thumb-large.jpg.37dc3ce5c89e846cea2372213e75bdea.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ένα ισχυρότερο Hubble στα σκαριά από την Κίνα. :cheesy:

Παρόλο που τα διεθνή μίντια επικεντρώνονται συνήθως στο επανδρωμένο διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας, ο ασιατικός κολοσσός στοχεύει επίσης να γίνει υπερδύναμη και στον τομέα των επιστημονικών ερευνών που διεξάγονται έξω από τη γήινη ατμόσφαιρα.

Χαρακτηριστική απόδειξη το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε φέτος στο Κοινοβούλιο της χώρας, για την κατασκευή ενός διαστημικού τηλεσκοπίου το οποίο θα υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες του αμερικανικού Hubble.

Σύμφωνα με τον Ζανκ Γουλίν, πρώην πρόεδρο της αεροδιαστημικής εταιρείας CASC, το τηλεσκόπιο θα είναι εξοπλισμένο με φακό με διάμετρο μεγαλύτερη από δύο μέτρα. Επομένως, το οπτικό του πεδίο θα είναι 300 φορές μεγαλύτερο από του Hubble, με παραπλήσια ευκρίνεια.

Οι παραπάνω τεχνικές προδιαγραφές σημαίνουν πως η κινεζική εκδοχή του Hubble θα μπορέσει να χαρτογραφήσει το 40% του σύμπαντος μέσα σε μόλις 10 χρόνια. Όπως σημείωσε ο Ζου Τσιανπίνγκ, επικεφαλής του κινεζικού επανδρωμένου διαστημικού προγράμματος, αυτό σημαίνει θα προσφέρει ακόμη περισσότερα δεδομένα για τη μελέτη της δράσης της σκοτεινής ενέργειας και της σκοτεινής ύλης στο σύμπαν, συμβάλλοντας επίσης στην αναζήτηση ακόμη περισσότερων εξωπλανητών.

Εκτός όμως από τις λειτουργίες του επιστημονικού οργάνου, εξίσου εντυπωσιακά είναι τα σχέδια για τον τρόπο λειτουργίας του. Σύμφωνα με τον Ζανκ Γουλίν, το τηλεσκόπιο θα βρίσκεται σε τροχιά κοντά σε έναν κινεζικό διαστημικό σταθμό, πιθανότατα τον Tiangong 3, ώστε οι αστροναύτες (ή «ταϊκοναύτες» όπως ονομάζονται στην Κίνα), να μπορούν να παρέμβουν γρήγορα για να επιδιορθώσουν οποιαδήποτε βλάβη.

Η δυνατότητα αυτή είναι πρωτοποριακή, αν σκεφθεί κανείς πως η NASA χρειάσθηκε 3,5 χρόνια για να αποκαταστήσει το κατασκευαστικό λάθος που είχε το κύριο κάτοπτρο του Hubble όταν εκτοξεύθηκε το τηλεσκόπιο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο ρομποτικοί βραχίονες που θα έχει το Tiangong 3 μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμοι στη συντήρηση του τηλεσκοπίου.

Είναι η πρώτη φορά που ένας διαστημικός σταθμός θα αναλάβει τον ρόλο μόνιμης βάσης για την υποστήριξη ενός τηλεσκοπίου ή ακόμη και ενός δορυφόρου. Είναι χαρακτηριστικό πως οι τροχιές των Skylab, Mir και του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού βρίσκονταν μακριά από οποιονδήποτε τεχνητό δορυφόρο της Γης.

Για να μπορεί ο Tiangong 3 να φέρει σε πέρας μία τέτοια αποστολή, θα πρέπει να φυλάσσονται στο εσωτερικό του εξαρτήματα του τηλεσκοπίου, αλλά και τα απαραίτητα εργαλεία. Πάντως, εκτός από την καλή λειτουργία του επιστημονικού οργάνου, ένα παράπλευρό όφελος για την Κίνα είναι πως θα αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία για άλλα διαστημικά πρότζεκτ, όπως την εξόρυξη μετάλλων από αστεροειδείς ή τη συναρμολόγηση ενός διαστημικού σκάφους σε τροχιά γύρω από τη Γη, ώστε όταν ολοκληρωθεί να βάλει «πλώρη» για τον πλανήτη Άρη.

http://www.naftemporiki.gr/story/1079047/ena-isxurotero-hubble-sta-skaria-apo-tin-kina

tileskopio-hubble.jpg.d500de1f4316ec407e948d58009cf2a9.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η άγνωστη ιστορία του Αστεροσκοπείου. :cheesy:

Στις 26 Ιουνίου 1842 πλήθος κόσμου είχε κατακλύσει την περιοχή πέριξ του Λόφου των Νυμφών απέναντι από την Ακρόπολη, αναμένοντας ένα σπουδαίο γεγονός: Σε μια τελετή γεμάτη επισημότητα, την ημέρα εκείνη, κατά τη διάρκεια έκλειψης ηλίου, παρουσία του βασιλιά Οθωνα, της κυβέρνησης και μελών της Ιεράς Συνόδου θα ξεκινούσε η οικοδόμηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το ξεκίνημα

Η ανέγερση του κτιρίου ολοκληρώθηκε το 1846 με δωρεά 500.000 δραχμών από τον τότε πρόξενο της Ελλάδας στη Βιέννη, βαρόνο Γεώργιο Σίνα. Ηταν μια κίνηση τουλάχιστον πρωτοποριακή για μια Ελλάδα που προσπαθούσε να ορθοποδήσει, αφήνοντας πίσω της τα άρματα και έχοντας πρόσφατη μια οικονομική χρεοκοπία.

Η στιγμή εκείνη θα σηματοδοτούσε το ξεκίνημα του αρχαιότερου ερευνητικού ιδρύματος της νοτιοανατολικής Ευρώπης και την αφετηρία μιας πλούσιας επιστημονικής πορείας που θα έφτανε σήμερα μέχρι την παρατήρηση του Διαστήματος.

Τα 170 χρόνια της ερευνητικής προσφοράς του και το γεγονός ότι εξακολουθεί να πρωτοστατεί επιστημονικά στην Ευρώπη γιορτάζει φέτος το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών με την έκδοση ενός λευκώματος που περιλαμβάνει πλούσιο ιστορικό και φωτογραφικό υλικό από την πολυετή λειτουργία του.

Το λεύκωμα θα παρουσιαστεί σήμερα το απόγευμα σε ειδική εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο Ιδρυμα Ευγενίδου. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από θεατρικό δρώμενο και έκθεση φωτογραφίας, ενώ ομιλίες θα εκφωνήσουν μεταξύ άλλων ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών καθ. Κανάρης Τσίγκανος, οι ομόλογοί του από τα Αστεροσκοπεία της Βιέννης και του Παρισιού, ο πρύτανης του ΕΜΠ, ο αναπληρωτής πρύτανης Ερευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπρόσωπος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.

Σημαντικοί είναι οι σταθμοί στην ιστορία του φορέα, όπως εξηγεί ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Τσίγκανος: «Η δομή του Αστεροσκοπείου περιλαμβάνει τρία ερευνητικά Ινστιτούτα: Το παλαιότερο είναι το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης. Οι παρατηρήσεις του ξεκίνησαν στο Θησείο και μετεφέρθησαν στην Πεντέλη τη δεκαετία του 1930 λόγω της φωτορύπανσης στο κέντρο της Αθήνας. Κατά τη δεκαετία του 1970 μετακόμισαν στο Κρυονέρι Κορινθίας, όπου τοποθετήθηκε τηλεσκόπιο 1,2 μέτρων, ενώ τα τελευταία 15 χρόνια συνεχίζονται στον Χελμό με τη λειτουργία του δεύτερου μεγαλύτερου τηλεσκοπίου της Ευρώπης.

Πλέον το Ινστιτούτο συνεργάζεται με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και λειτουργεί ως κόμβος συλλογής, επεξεργασίας και αναδιανομής δορυφορικών δεδομένων.

Το Ινστιτούτο Ερευνών, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης ασχολείται με το ατμοσφαιρικό περιβάλλον, τη μετεωρολογία, την υδρολογία, τη μόλυνση της ατμόσφαιρας τα οποία παρακολουθούνται με κινητούς και σταθερούς σταθμούς, ενώ έχει και την ευθύνη για τον δημοφιλή ιστότοπο www.meteo.gr, δεύτερο σε επισκεψιμότητα στη χώρα. Τέλος, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχει ιδιαίτερη συνεισφορά στην παρακολούθηση της σεισμικότητας της χώρας, που είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης. Επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο το επισκέπτονται για να διδαχτούν από την εμπειρία του, ενώ παράλληλα λειτουργεί και κέντρο παρακολούθησης για τσουνάμι».

Εκτός από «ένα πλούσιο παρελθόν και ένα εξαιρετικό παρόν», το Αστεροσκοπείο, όπως εξηγεί ο κ. Τσίγκανος, έχει τις προοπτικές και για ένα λαμπρό μέλλον: «Στοχεύουμε στην επιστημονική αριστεία, να είμαστε στην πρώτη γραμμή της έρευνας σε όλα μας τα Ινστιτούτα, στην εξωστρέφεια και ανάπτυξη των κοινωνικών υπηρεσιών μας, στην περαιτέρω εφαρμογή των μελετών μας σε συνεργασία με ελληνικές εταιρείες και στην οικονομική αυτοδυναμία μας μέσω ερευνητικών προγραμμάτων τα οποία επιτυγχάνει συχνά το Αστεροσκοπείο, παρά τον ισχυρό διεθνή ανταγωνισμό».

Στις φωτογραφίες ο καθηγητής Γ. Βούρης -μετέπειτα διευθυντής του ιδρύματος- εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, ενώ στη συνέχεια υπό τους ήχους μουσικής και τους κανονιοβολισμούς μιας φρεγάτας που ήταν αγκυροβολημένη στον Πειραιά ετέθη ο θεμέλιος λίθος.

Ο αστρονόμος και διευθυντής του Αστεροσκοπείου Σταύρος Πλακίδης το 1936 εν ώρα εργασίας.

Σχεδόν δέκα μήνες μετά τη στιγμή που πάτησε στη Σελήνη, στις 2 Φεβρουαρίου 1962, ο Γιούρι Γκαγκάριν επισκέφθηκε το Αστεροσκοπείο Αθηνών. Αριστερά του ο τότε διευθυντής του Αστεροσκοπείου Ηλίας Μαριολόπουλος

http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/h_agnosti_istoria_tou_asteroskopeiou-64349359/

assets_LARGE_t_420_54650400.thumb.jpg.3a385ed6a511003bbd27037889895dcb.jpg

assets_LARGE_t_420_54650399.thumb.jpg.8fd80cf63666021d8824eb5cb5ce8d21.jpg

assets_LARGE_t_420_54650398.thumb.jpg.f8164b08d90abf0bea22ab4689c5916b.jpg

newego_LARGE_t_420_54650467.thumb.jpg.c15f713d283abf0279e6618b5dce41c2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: 170 χρόνια προσφοράς στην έρευνα και στην κοινωνία. :cheesy:

Στις 26 Ιουνίου του 1842, στις οκτώ το πρωί, ήταν ορατή από την Ελλάδα η ολική έκλειψη ηλίου. Η βασιλική οικογένεια με την πολυάριθμη συνοδεία της ανέβηκε στον Λόφο των Νυμφών. Ήταν μια ξεχωριστή μέρα για το νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Σε αυτό το ύψωμα, απέναντι στην Ακρόπολη, κοντά στο σημείο όπου ο μαθηματικός, αστρονόμος και γεωμέτρης Μέτων, είχε εγκαταστήσει τον 5ο π.Χ αιώνα το πρώτο ηλιοσκόπιο της Αθήνας, ετέθη ο θεμέλιος λίθος του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ο ευεργέτης Γεώργιος Σίνας διέβλεπε ότι το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να στηριχθεί στη ναυτιλία του, που για να εξυπηρετηθεί ήταν απαραίτητη η επιστημονική υποστήριξη της ναυσιπλοΐας. Τον ρόλο αυτό θα έπρεπε να αναλάβει το αστεροσκοπείο. Για τον λόγο αυτό ο Σίνας έδωσε ένα τεράστιο για την εποχή ποσό από την προσωπική του περιουσία και μέσα σε τέσσερα χρόνια το Αστεροσκοπείο δέσποζε στον Λόφο των Νυμφών.

Την άνοιξη του 1846, ακριβώς πριν από 170 χρόνια, τοποθετήθηκαν τα πρώτα τηλεσκόπια και αστρονομικά όργανα στο Αστεροσκοπείο, που άρχισε να λειτουργεί υπό την διεύθυνση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιου Βούρη.

Με αφορμή την συμπλήρωση 170 χρόνων λειτουργίας παρουσιάστηκε ο πολυτελής επετειακός τόμος, που αναφέρεται στην προσφορά του Αστεροσκοπείου στην έρευνα και την κοινωνία, σε εκδήλωση υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλου. Ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου, Κανάρης Τσίγκανος ανέδειξε το ιστορικό, φωτογραφικό και επιστημονικό υλικό που περιέχεται στις 500 σελίδες του επετειακού τόμου. Τον λόγο έλαβαν δύο διακεκριμένοι καλεσμένοι, ο Πρόεδρος του Αστεροσκοπείου του Παρισιού Claude Catala και ο Διευθυντής του Αστεροσκοπείου της Βιέννης Bodo Ziegler, οι οποίοι ανέδειξαν τη σύνδεση του Αστεροσκοπείου Αθηνών, από την ίδρυσή του έως και σήμερα, με αυτά τα δύο επιστημονικά ιδρύματα, πρωτοπόρα για την εποχή τους στην επιστήμη της αστρονομίας.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είναι το αρχαιότερο ερευνητικό κέντρο της χώρας μας, αλλά και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η πορεία του έχει συνδεθεί με κορυφαίους επιστήμονες, όπως οι καθηγητές Γ. Βούρης, Ι. Σμιτ, Δ. Αιγινήτης, Σ. Πλακίδης, Δ Κωτσάκης, Ν. Κρητικός και Η. Μαριολόπουλος.

Ο Σίνας, ο Χάνσεν, ο Τσίλλερ, ο Αιγινήτης και ο Σμιτ

Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίζει η μορφή του Δημήτριου Αιγινήτη, ο οποίος σε ηλικία μόλις 28 ετών είχε ξεχωρίσει για τις επιστημονικές ικανότητες και τις προοπτικές του, στο Παρίσι, όπου βρέθηκε με υποτροφία του ελληνικού κράτους για να ειδικευθεί στην αστρονομία. Η τότε κυβέρνηση έστειλε έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο στην γαλλική πρωτεύουσα για να πείσει τον Αιγινήτη να επιστρέψει στην Ελλάδα, αφήνοντας την λαμπρή ευρωπαϊκή καριέρα που είχε μπροστά του. Ο Αιγινήτης στις πιέσεις των γάλλων συναδέλφων του, ότι δεν θα έπρεπε να εγκαταλείψει αυτή την προοπτική απάντησε ότι βρισκόταν στο Παρίσι ως υπότροφος του ελληνικού κράτους, στο οποίο όφειλε να «επιστρέψει» την εμπιστοσύνη και την επιστημονική επένδυση που έγινε στο πρόσωπό του.

Έτσι ο Αιγινήτης βρέθηκε στην Αθήνα για να αναλάβει την διοίκηση του Αστεροσκοπείου. Ήταν ο μακροβιότερος διευθυντής του Αστεροσκοπείου- έμεινε στη θέση αυτή επί 44 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων ανέλαβε την πρωτοβουλία για την εισαγωγή του παγκόσμιου χρονομετρικού συστήματος και της ώρας της ανατολικής Ευρώπης και την υιοθέτηση του Γρηγοριανού ημερολογίου.

Άλλη μία μεγάλη προσωπικότητα που διεύθυνε το Αστεροσκοπείο από το 1858 έως το 1884, ήταν ο Γερμανός Ιούλιος Σμιτ , επί των ημερών του οποίου λειτούργησε ο πρώτος πλήρης μετεωρολογικός σταθμός στον Λόφο των Νυμφών. Ο Σμιτ είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε τον περίφημο τοπογραφικό χάρτη της Σελήνης, στον οποίον αποτυπώνονται με ακρίβεια 30.000 κρατήρες και αναφέρεται μάλιστα στο μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν «Γύρω από τη Σελήνη».

Η ιστορική διαδρομή του Αστεροσκοπείου Αθηνών είναι συνυφασμένη με ευεργέτες που χρηματοδότησαν διάφορα προγράμματα, στους οποίους περιλαμβάνονται εκτός από την οικογένεια Σίνα, ο Α. Συγγρός, ο Δ. Δωρίδης, ο Μ. Κοργιαλένιος κ . ά, που πίστεψαν στην αξία που είχε η ανάπτυξη της έρευνας για το μέλλον του ελληνικού κράτους. Στις σελίδες της ιστορίας του Αστεροσκοπείου συναντούμε και τα ονόματα του σπουδαίων αρχιτεκτόνων Θ. Χάνσεν και Ε. Τσίλλερ, οι οποίοι σχεδίασαν και κατασκεύασαν τα πρώτα κτήρια του ιδρύματος.

Το δυναμικό παρόν και το λαμπρό μέλλον του Εθνικού Αστεροσκοπείου

Εκτός από το πλούσιο παρελθόν το Αστεροσκοπείο έχει και δυναμικό παρόν και λαμπρό μέλλον. Συμμετέχει σε έρευνες που γίνονται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο στις εφαρμογές του διαστήματος και στην αστροφυσική, στη σεισμολογία και την προστασία του περιβάλλοντος και συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Κάποιες από τις έρευνες που πραγματοποιούνται από τους επιστήμονες του Αστεροσκοπείου αφορούν την καθημερινότητά μας, όπως οι μετρήσεις για την ποιότητα του περιβάλλοντος και την σεισμικότητα της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 170 χρόνια του Αστεροσκοπείου προγραμματίζονται εκδηλώσεις που θα είναι ανοικτές στο ευρύ κοινό, για τις οποίες μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να ενημερώνεται από την ιστοσελίδα

www.noa.gr.

http://physicsgg.me/2016/03/24/%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%bd%cf%8e%ce%bd-170-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1/

iaa_hist1842.jpg.54c29f93df79924ed2f1e02ebdaa7077.jpg

25s3aster-thumb-large.jpg.8a78f5d90bffce1ae0b7d6d87be6843f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Ολοκαίνουργιο διαστημικό τηλεσκόπιο διαλύθηκε σε τροχιά. :cheesy:

Δυόμισι μήνες μετά την εκτόξευση του πολύτιμου οργάνου, η διαστημική υπηρεσία της Ιαπωνίας JAXA ανακοινώνει επίσημα την απώλεια του Hitomi, ενός τηλεσκοπίου ακτίνων Χ που αναμενόταν να προσφέρει νέα στοιχεία για τις μαύρες τρύπες.

To Hitomi, γνωστό και ως Astro-H, κόστισε 286 εκατομμύρια δολάρια και θεωρούνταν το μέλλον της αστρονομίας ακτίνων Χ, χάρη σε ένα φασματοσκόπιο που θα προσέφερε 30 φορές μεγαλύτερη ανάλυση σε σχέση με προηγούμενα όργανα.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο εκτοξεύτηκε στις 17 Φεβρουαρίου και άρχιζε να παρουσιάζει προβλήματα στις 26 Απριλίου, όταν επιχείρησε ελιγμό για να στραφεί σε διαφορετική περιοχή του ουρανού. Το σύστημα που παρακολουθεί τα άστρα για να διατηρεί τον προσανατολισμό του σκάφους παρουσίασε βλάβη, όπως συνέβη και με τα γυροσκόπια που έδιναν την εσφαλμένη ένδειξη ότι το τηλεσκόπιο περιστρεφόταν κατά 20 μοίρες την ώρα.

Το σκάφος επιχείρησε αργότερα να αντισταθμίσει την υποτιθέμενη περιστροφή ενεργοποιώντας τους προωστήρες, όμως οι εντολές που είχε λάβει για αυτήν την ενέργεια ήταν εσφαλμένες και το Hitomi άρχισε να περιστρέφεται ανεξέλεγκτα.

Λόγω των φυγόκεντρων δυνάμεων που αναπτύχθηκαν, οι ηλιακοί συλλέκτες και τουλάχιστον οκτώ ακόμα κομμάτια ξεκόλλησαν από το σκάφος, αποκάλυψαν εικόνες επίγειων τηλεσκοπίων.

Το φασματοσκόπιο της αποστολής, κόστους τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων δολαρίων, ήταν αποτέλεσμα εργασίας τριών δεκαετιών.

Μια βελτιωμένη βερσιόν του ίδιου οργάνου θα εκτοξευτεί με την αποστολή Athena της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, αυτό όμως δεν αναμένεται πριν από το 2028.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500074542

4E49A2B3F36808227833075BF209265D.jpg.03b053f7ab500e53a4a2a7a9bf3e291d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Επετειακός τόμος για τα 170 χρόνια του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. :cheesy:

Γιορτάζοντας τα 174 χρόνια από την ίδρυσή του και τα 170 από την πρώτη λειτουργία του, το 1846, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών παρουσίασε τον επετειακό τόμο «Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών - 170 χρόνια προσφοράς στην έρευνα και στην κοινωνία», στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτής της επετείου, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα πραγματοποιήσει και άλλες εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό, στις εγκαταστάσεις του στο Θησείο, με την έναρξη της θερινής περιόδου.

Στις περισσότερες από 500 σελίδες του, ο συλλεκτικός τόμος περιέχει πολύτιμο ιστορικό, φωτογραφικό και επιστημονικό υλικό. Μέσα από αυτό, ξεδιπλώνονται οι σημαντικότερες στιγμές και περίοδοι της πορείας του Αστεροσκοπείου, παράλληλα με καθοριστικές στιγμές από την πολυτάραχη πορεία της σύγχρονης Ελλάδας.

Η επίσημη παρουσίαση του τόμου πραγματοποιήθηκε από τον διευθυντή του Αστεροσκοπείου, Καθηγητή Κανάρη Τσίγκανο. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων και, εκπρόσωποι πολλών ιστορικών ελληνικών Ιδρυμάτων, αλλά και δύο διακεκριμένοι καλεσμένοι από το εξωτερικό: ο πρόεδρος του Αστεροσκοπείου του Παρισιού, Claude Catala, και ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου της Βιέννης, Bodo Ziegler, οι οποίοι ανέδειξαν τη σύνδεση του Αστεροσκοπείου Αθηνών, από την ίδρυσή του έως και σήμερα, με αυτά τα δύο μεγάλα επιστημονικά Ιδρύματα, πρωτοπόρα για την εποχή τους στην επιστήμη της αστρονομίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της ιστορίας του Αστεροσκοπείου, μέσω θεατρικού δρώμενου από την ηθοποιό Αγγελική Δημητρακοπούλου, σε σκηνοθεσία της Αγγελικής Στελλάτου, ταξιδεύοντας το κοινό στον χρόνο μέσα από τα μάτια ενός αναγνώστη.

Με πλούσιο παρελθόν, δυναμικό παρόν και πολλά υποσχόμενο μέλλον

Στο φωτογραφικό και ιστορικό αυτό λεύκωμα, ο αναγνώστης ανακαλύπτει τους μύθους και την πλούσια ιστορία των ιερών λόφων των Νυμφών και της Πνύκας, όπου βρίσκεται το Αστεροσκοπείο και τα τηλεσκόπιά του, και ενημερώνεται για το πλήθος των επιστημονικών οργάνων που φυλάσσονται στο Μουσείο του, αλλά και τον πλούτο της ιστορικής του βιβλιοθήκης.

Επιπλέον, αναδεικνύεται ο καθοριστικός ρόλος των ανθρώπων του Αστεροσκοπείου, που, με την εργασία και τα επιτεύγματά τους, συνεισφέρουν αδιάλειπτα τους δύο τελευταίους αιώνες στην ανάπτυξη της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στη νεότερη Ελλάδα. Παράλληλα µε το πλούσιο παρελθόν του Κέντρου, ο αναγνώστης μπορεί να διακρίνει και το δυναμικό παρόν του Αστεροσκοπείου, που προοιωνίζει ένα ακόμη πιο πολλά υποσχόμενο μέλλον. Ο τόμος διαρθρώνεται σε εννέα κεφάλαια και ένα παράρτημα, το οποίο αναφέρεται σε παράλληλα γεγονότα - σταθμούς από το 1821 μέχρι και τις αρχές του 21ου αιώνα.

Ιστορικά, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών αποτελεί το αρχαιότερο Ερευνητικό Κέντρο όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η εξέλιξή του είναι συνυφασμένη με αυτήν του νέου ελληνικού κράτους, αντανακλώντας την πρόοδο στην έρευνα και τη σύνδεσή της µε τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις ανάγκες της νεότερης Ελλάδας. Η 170άχρονη πορεία του Κέντρου σηματοδοτείται από φωτισμένους επιστήμονες με όραμα, που άνοιξαν δρόμους στη γνώση, όπως οι Καθηγητές Γ. Βούρης, Ι. Σµιτ, Δ. Αιγινήτης, Σ. Πλακίδης, Δ. Κωτσάκης, Ν. Κρητικός, Η. Μαριολόπουλος, κ.ά..

Το όραμα αυτό υλοποιήθηκε, κυρίως, χάρη σε μεγάλες χορηγίες από ευγενείς εθνικούς ευεργέτες, όπως οι Γ. και Σ. Σίνας, Α. Συγγρός, Δ. Δωρίδης, Μ. Κοργιαλένιος, κ.ά., οι οποίοι πίστεψαν στη σημασία της ανάπτυξης της έρευνας για το μέλλον τού - νεοσύστατου και φτωχού τότε - ελληνικού κράτους, καθώς και σε κορυφαίους αρχιτέκτονες, όπως οι Θ. Χάνσεν και Ε. Τσίλλερ, που σχεδίασαν και κατασκεύασαν κτήρια απαράμιλλης ομορφιάς, τα οποία στέγασαν το Ίδρυμα και τις δραστηριότητές του.

Τέλος, η επιστημονική πορεία του Αστεροσκοπείου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα πρώτα εκπαιδευτικά και επιστημονικά Ιδρύματα της χώρας, όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, την Ακαδημία Αθηνών και τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία.

http://www.naftemporiki.gr/story/1087278/epeteiakos-tomos-gia-ta-170-xronia-tou-ethnikou-asteroskopeiou-athinon

to-ktirio-newall-simera.jpg.183db587318b35e4eea41781ea9468a9.jpg

to-ktirio-tou-asteroskopeiou.jpg.925d1ebaf6e04585af2505cc4d0277ca.jpg

to-ktirio-doridi-simera.jpg.80df7ed39b1cb3ad5f859b91046b22ce.jpg

to-ktirio-doridi.jpg.c3fe1bfbb4cef027f81114addc41d6ac.jpg

epeteiakos-tomos-gia-ta-170-xronia-tou-ethnikou-asteroskopeiou-athinon.jpg.98278d60f2637901ddfcea171690156f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Η Κίνα βάζει την τελευταία πινελιά στο μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου. :cheesy:

Η Κίνα εγκατέστησε την Κυριακή το τελευταίο κομμάτι του μεγαλύτερου ραδιοτηλεσκοπίου στον κόσμο, ένα «πιάτο» διαμέτρου 500 μέτρων που μεταξύ άλλων θα μπορούσε να ανιχνεύσει σήματα από εξωγήινους πολιτισμούς.

Το τηλεσκόπιο Fast (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope), 30 φορές μεγαλύτερο από ποδοσφαιρικό γήπεδο, κατασκευάστηκε μέσα σε μια φυσική κοιλότητα στη φτωχή νοτιοδυτική επαρχία του Γκουϊτζόου, προστατευμένο από τα ραδιοκύματα ανθρώπινης προέλευσης.

To τελευταίο από τα χιλιάδες τριγωνικά πάνελ μπήκε στη θέση του την Κυριακή.

Με την τοποθέτηση του τελευταίου από τα 4.900 τριγωνικά πάνελ που σχηματίζουν το «πιάτο» του Fast, επιφάνειας 196.000 τετραγωνικών μέτρων, οι επιστήμονες μπορούν να αρχίσουν δοκιμές προκειμένου να τεθεί επίσημα σε λειτουργία το τηλεσκόπιο τον Σεπτέμβριο, ανέφερε στο πρακτορείο Xinhua εκπρόσωπος της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

Το τηλεσκόπιο των 180 εκατομμυρίων δολαρίων θα παραμείνει το ισχυρότερο του κόσμου για μία με δύο δεκαετίες, εκτιμά η Ακαδημία.

Από το 1964 μέχρι σήμερα, το ρεκόρ μεγέθους ανήκε στο ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο, το οποίο έχει διάμετρο 305 μέτρων και βασίζεται στο ίδιο βασικό σχέδιο με το Fast.

Σε αντίθεση με το Αρεσίμπο, του οποίου η κεραία έχει σταθερή καμπύλη, το Fast χρησιμοποιεί κινούμενα πάνελ τα οποία μπορούν να μεταβάλλουν το σχήμα της κεραίας και να σχηματίζουν ένα παραβολοειδές ευθυγραμμισμένο με την επιθυμητή κατεύθυνση στον ουρανό.

Επιπλέον, το Fast θα μπορεί να καλύψει μια μεγαλύτερη περιοχή του ουρανού, σε γωνία μέχρι 40 μοιρών από το λεγόμενο ζενίθ, το ψηλότερο σημείο που μπορεί να κοιτάξει το τηλεσκόπιο στον ουρανό, συγκριτικά με μόλις 20 μοίρες για το Αρεσίμπο.

Το Fast, ανοιχτό στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, «έχει το δυναμικό να αναζητήσει νέα, παράξενα σώματα, να βοηθήσει στην κατανόηση της προέλευσης του Σύμπαντος και να ενισχύσει τις προσπάθειες αναζήτησης εξωγήινης ζωής» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500088043

fast.jpg.bfe8462b0c8353d45e616c551c5f805d.jpg

0ECD4D369CA42DB31D43E303DAB085C9.jpg.9decc7ae67757f1935894619b902fc36.jpg

cf81ceb1ceb4ceb9cebfcf84ceb7cebbceb5cf83cebacebfcf80ceb9cebf_cebaceb9cebdceb1.thumb.jpg.bddcf07b330f764ef8ca0b273b123afd.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το τηλεσκόπιο που είδε τον Περσέα και μετά πέθανε. :cheesy:

Το ιαπωνικό διαστημικό τηλεσκόπιο Hitomi υποτίθεται ότι θα έφερνε νέα εποχή στην αστρονομία ακτίνων Χ.

Πρόλαβε όμως να παρατηρήσει μόνο το γαλαξιακό σμήνος του Περσέα πριν διαλυθεί τον περασμένο Μάρτιο.

To Hitomi, γνωστό και ως Astro-H, κόστισε 286 εκατομμύρια δολάρια και ήταν εξοπλισμένο με φασματοσκόπιο που θα προσέφερε 30 φορές μεγαλύτερη ανάλυση σε σχέση με προηγούμενα όργανα.

Λίγες μέρες μετά την εκτόξευσή του στις 17 Φεβρουαρίου, πριν προλάβουν οι υπεύθυνοι της αποστολής να καλιμπράρουν τα όργανα του δορυφόρου, το Hitomi έστρεψε το βλέμμα του στο γαλαξιακό σμήνος του Περσέα, ένα από τα μεγαλύτερα αντικείμενα του ορατού Σύμπαντος, σε απόσταση 250 εκατομμυρίων ετών από τη Γη.

Το γαλαξιακό σμήνος περιέχει τόσο μεγάλες ποσότητες μάζας ώστε η βαρύτητά του έλκει τεράστιες ποσότητες αερίου, το οποίο συμπιέζεται, θερμαίνεται στους 50 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου και εκπέμπει ακτίνες Χ.

Οι παρατηρήσεις του Hitomi αποκάλυψαν ότι το αέριο αυτό κινείται με 164 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, ταχύτητα πολύ μικρότερη από το αναμενόμενο και δύσκολο να εξηγηθεί.

Σε γενικές γραμμές, η μελέτη της κίνησης των αερίων στα γαλαξιακά σμήνη αναμένεται να βοηθήσει τους κοσμολόγους να κατανοήσουν το σχηματισμό και την εξέλιξη των γαλαξιών.

Δυστυχώς το Hitomi δεν μπορεί πλέον να βοηθήσει σε αυτό. Ο δορυφόρος, προϊόν συνεργασίας ανάμεσα στην ιαπωνική διαστημική υπηρεσία JAXA και τη NASA, διαλύθηκε λόγω των φυγόκεντρων δυνάμεων όταν άρχισε να περιστρέφεται εκτός ελέγχου.

Η έρευνα που ακολούθησε αποκάλυψε ότι η απώλεια του τηλεσκοπίου προκλήθηκε από ανθρώπινο λάθος στο λογισμικό του συστήματος.

Το φασματοσκόπιο της αποστολής, κόστους τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων δολαρίων, ήταν αποτέλεσμα εργασίας τριών δεκαετιών.

Μια βελτιωμένη βερσιόν του ίδιου οργάνου θα εκτοξευτεί με την αποστολή Athena της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, αυτό όμως δεν αναμένεται πριν από το 2028.

Η εικόνα του γαλαξιακού σμήνους του Περσέα που λήφθηκε από το δορυφόρο Chandra X-ray της NASA, επικαλύπτεται με τα δεδομένα από το ιαπωνικό τηλεσκόπιο Hitomi, στο πορτοκαλί τετράγωνο, και αναδεικνύει τις ακτίνες Χ που εκπέμπονται από τον σίδηρο και και το νικέλιο του θερμού αερίου μεταξύ των γαλαξιών.

http://physicsgg.me/2016/07/07/%cf%84%ce%bf-%cf%84%ce%b7%ce%bb%ce%b5%cf%83%ce%ba%cf%8c%cf%80%ce%b9%ce%bf-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%af%ce%b4%ce%b5-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%80%ce%b5%cf%81%cf%83%ce%ad%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bc/

hitomi1.jpg.0e457be8c5838375bcf99caa18c4893d.jpg

hitomi.jpg.9dfeb0a522100ceae01e715c498f0842.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

170 χρόνια Αστεροσκοπείο: γεφυρώνοντας τον μικρόκοσμο με το σύμπαν. :cheesy:

Μουσικά ξεκινάει η νέα χρονιά για το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 170 χρόνια από την ίδρυση του επιστημονικού οργανισμού. Η αρχή γίνεται με τη συναυλία του πιανίστα και συνθέτη Ανδρέα Κατερινόπουλου (2/9) στον Λόφο των Νυμφών και τη μουσική παράσταση «7 Ellements» με προσωπικές του συνθέσεις και παράλληλη προβολή βίντεο. Για τη βραδιά που θα σηματοδοτήσει τις φθινοπωρινές εκδηλώσεις του Αστεροσκοπείου το ιστορικό τηλεσκόπιο «Δωρίδη» που κατασκευάστηκε το 1902 και πήρε το όνομα του δωρητή του θα είναι ανοιχτό για το κοινό, το οποίο θα μπορεί να παρατηρεί ελεύθερα τον έναστρο ουρανό.

Ως προπομπός της Βραδιάς του Ερευνητή (30/9) θα λειτουργήσει η μουσική εκδήλωση του Αστεροσκοπείου με το μουσικό συγκρότημα του ΕΑΑ (17/9), ενώ παράλληλα οι θεατές θα μπορούν να ακούσουν τη «μουσική» του Διαστήματος μέσω μιας εφαρμογής που ανέπτυξε η αστροφυσικός Φιόρη Μεταλληνού σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. «Πρόκειται για συνθέσεις σύγχρονης μουσικής με την “ηχοποίηση” των σημάτων που λαμβάνουμε από δορυφόρους, μαγνητικές καταιγίδες, το πολικό σέλας. Η ιδέα είναι να γεφυρώσουμε τον καθημερινό μας μικρόκοσμο με τον μακρόκοσμο του σύμπαντος, τη μουσική με την αστρονομία», τονίζει η κ. Μεταλληνού. Για όλο τον Σεπτέμβριο θα διοργανώνονται από το Αστεροσκοπείο ημίωρες απογευματινές ξεναγήσεις για το κοινό τις ημέρες Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο, ενώ θα συνεχιστούν το φθινόπωρο οι θεματικές βραδιές με ομιλίες και διαλέξεις από αστρονόμους, φιλοσόφους και καλλιτέχνες. Κανονικά θα συνεχιστούν οι επισκέψεις σχολείων και το κυριακάτικο παιδικό παιχνίδι «Στα χνάρια του χαμένου τηλεσκοπίου».

Πολυτελής τόμος

Μέσα σε οκτώ κεφάλαια με ιστορικά ντοκουμέντα και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, όπως την ξενάγηση του Ρώσου κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, παρουσιάζεται η ιστορία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην επετειακή έκδοση για τα 170 χρόνια λειτουργίας του. Ο τόμος, ο οποίος διατίθεται από το Αστεροσκοπείο, καταγράφει τα γεγονότα που οδήγησαν στην ίδρυση και στην ανάπτυξη του αρχαιότερου επιστημονικού ιδρύματος της χώρας, το οποίο συνδέθηκε με την ακριβή «ώρα Ελλάδος» για περισσότερο από έναν αιώνα.

http://www.kathimerini.gr/871237/article/politismos/polh/170-xronia-asteroskopeio-gefyrwnontas-ton-mikrokosmo-me-to-sympan

17s13aster-thumb-large.jpg.705c42a74720d1c60967550043e6fbaa.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Ο φυσικός και αστρονόμος Γεώργιος Βούρης. :cheesy:

Ο φυσικός και αστρονόμος Γεώργιος Βούρης (1802 – 1860)

https://el.wikipedia.org/wiki/Γεώργιος_Βούρης

ήταν από τους ανθρώπους που έπεισαν τον Γεώργιο Σίνα για τη δημιουργία του Αστεροσκοπείου Αθηνών, του οποίου έγινε ο πρώτος διευθυντής (1846 – 1855).

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης φιλοσοφία και νομικά, αλλά σύντομα στράφηκε στα μαθηματικά και την αστρονομία. Μελέτησε υπό την επίβλεψη των καθηγητών των μαθηματικών Andreas von Ettingshausen και Joseph Johan von Littrow,

https://en.wikipedia.org/wiki/Andreas_von_Ettingshausen

https://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Johann_von_Littrow

διευθυντή του Αστεροσκοπείου της Βιέννης. Στη Βιέννη έγινε διευθυντής του εκεί Ελληνικού Σχολείου και την ίδια περίοδο (1834) υπέβαλε στο αστεροσκοπείο της Βιέννης την εργασία του για τον υπολογισμό της τροχιάς του κομήτη Μπιέλα.

Με τη σύσταση του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών διορίστηκε, στις 14 Απριλίου 1837, τακτικός καθηγητής των μαθηματικών και της μαθηματικής φυσικής, ενώ το 1844 του ανατέθηκε και η διδασκαλία της αστρονομίας.

Για πρώτη φορά, μετά από αιώνες, Έλληνας αστρονόμος είχε τη δυνατότητα να εκτελεί αστρονομικές παρατηρήσεις και να παράγει σημαντικό επιστημονικό έργο βασιζόμενο σε αυτές.

Ο Γεώργιος Βούρης υπήρξε ο εμπνευστής και πρώτος διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το έργο του ήταν διεθνώς αναγνωρισμένο. Δημοσίευσε αρκετές εργασίες, αστρονομικές και μετεωρολογικές παρατηρήσεις στα περιοδικά Astronomische Nachrichten [Ειδήσεις Αστρονομίας] και Αθηνά, αλλά μεγάλο μέρος του έργου του, όπως ο κατάλογος των θέσεων περίπου 1000 αστέρων («Περί του εντελούς προσδιορισμού των αστέρων, οίτινες ιδιάζουσιν εις την Ελλάδα») και το «Περί της θέσεως του Αστεροσκοπείου Αθηνών», παρέμεινε αδημοσίευτο.

Ο Βούρης προσδιόρισε τις γεωγραφικές συντεταγμένες του Αστεροσκοπείου, οι οποίες αποτέλεσαν την βάση για τη χαρτογράφηση της Ελλάδας. Εξέδωσε επίσης πεντάτομο, πλήρες σύστημα μαθηματικών υπό τον τίτλο Σειρά μαθηματικών. Παρά τη γενναιοδωρία του Σίνα και τον επιστημονικό ζήλο του Βούρη, το Αστεροσκοπείο δεν έτυχε της δεούσης κρατικής συνδρομής, για να μπορέσει να λειτουργήσει και να ανταποκριθεί επαρκώς στον εθνικό και επιστημονικό προορισμό του.

Ολόκληρο το προσωπικό του ιδρύματος αποτελούνταν κατά τα πρώτα έτη μόνον από τον διευθυντή του! #-o

Ο λόγος του Γεωργίου Βούρη το 1842, στην τελετή της θεμελίωσης του Αστεροσκοπείου, αποτελεί ένα πρώτο μανιφέστο της επιστημονικής ερευνητικής δραστηριότητας σε μια χώρα που προσπαθεί να θέσει τις προτεραιότητες για τις δημόσιες λειτουργίες της. Μεταξύ άλλων, σ’ αυτή την ομιλία αναφέρθηκε και στον Μέτωνα:

https://el.wikipedia.org/wiki/Μετωνικός_κύκλος

«…Βρισκόμαστε εδώ σε τόπο αφιερωμένο στην Αστρονομία, επειδή ακριβώς εδώ στην Πνύκα, όπου πρόκειται να κτιστεί το πρώτο Αστεροσκοπείο της νέας Ελλάδας, ο Μέτων πριν 2200 χρόνια είχε το Αστεροσκοπείο του, και σ’ αυτόν τον ιερό τόπο πραγματοποίησε τις παρατηρήσεις του. Ο περίφημος αυτός Έλληνας αστρονόμος, εκτός των άλλων ευρημάτων του, επινόησε κατά το έτος 433 π.Χ. και τον γνωστό σεληνιακό κύκλο. Αυτή η εφεύρεση φάνηκε τόσο αξιόλογη και σπουδαία στους τότε Αθηναίους, ώστε χάραξαν με χρυσά γράμματα τους υπολογισμούς του για το θέμα αυτό. Οπότε και μέχρι σήμερα η συνήθης επονομασία του κύκλου αυτού είναι η του χρυσού αριθμού …»

Το έτος 1845 στη μέση του εξαμήνου του αφαιρέθηκε ξαφνικά η έδρα της Φυσικής – κι αυτό μόνο και μόνο γιατί την ήθελε κάποιος άλλος για τον εαυτό του – και αντ’ αυτής του φόρτωσαν αυθαίρετα το μάθημα των μαθηματικών αντί πενιχρού μισθού.

Σχόλιο:Απο τότε ακόμα αυτοι που εχουν το μέσο προχωρουν εις βάρος των αξιων! #-o

Για τα λεγόμενα δίδακτρα υπέρ του καθηγητή δεν γινόταν λόγος στην Ελλάδα. Όλες οι παραδόσεις ήταν δωρεάν. Ο μέχρι πρότινος καθηγητής των μαθηματικών παραμερίστηκε τελείως. Μετά από αυτές τις μεθοδεύσεις ο Γ. Βούρης θα είχε χωρίς αναβολή παραιτηθεί τελείως από το ελληνικό δημόσιο, αν δεν ήταν ήδη τότε το Αστεροσκοπείο στα σκαριά. Μόνο αυτό τον συγκράτησε. Χωρίς την συγκατάθεση όλων των πλευρών της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά κυρίως λόγω της ενεργού επιρροής του βαρώνου Prokesh d’ Osten, του Αυστριακού τότε υπουργού στο παλάτι,

https://el.wikipedia.org/wiki/Άντον_Πρόκες_φον_Όστεν

κατάφερε ο Γ. Βούρης να ιδρύσει στην Ελλάδα Αστεροσκοπείο. Η τοποθέτηση των οργάνων με τα οποία εξοπλίστηκε το Αστεροσκοπείο ήταν πέρα ως πέρα έργο του Γ. Βούρη.

Η κατασκευή του Αστεροσκοπείου είχε σχέση με τις ανάγκες της τότε ναυσιπλοΐας, μέσω της ακριβούς μέτρησης του χρόνου και του προσδιορισμού του στίγματος των πλοίων, αλλά αποτελούσε ταυτόχρονα και έναν πολύ φιλόδοξο στόχο για τα χαρακτηριστικά μιας υπό διαμόρφωση κοινωνίας. Ήταν μια γέφυρα προς την Ευρώπη, μέσω της επιστήμης και της έρευνας , που θα αξιοποιούσε παράλληλα το πλούσιο επιστημονικό δυναμικό της Διασποράς.

Μετά την επιτυχή τοποθέτηση των οργάνων, ο Γ. Βούρης άρχισε τις αστρονομικές παρατηρήσεις κατά το τέλος του έτους 1847 και τις έφερε εις πέρας εντελώς μόνος για 7 συναπτά έτη με απερίγραπτη προσπάθεια, ανεξάντλητη αντοχή και με διαρκή αγώνα, παρά τους εξαιρετικά ενάντιους και ανασταλτικούς εξωτερικούς παράγοντες. Εντέλει όμως κατέρρευσαν οι φυσικές του δυνάμεις, συνέπεια μιας παλιότερης πολυετούς ελονοσίας, που οφειλόταν στις κλιματικές αλλαγές και τις ακατάπαυστες προσπάθειες στο Αστεροσκοπείο. Έπεσε βαριά άρρωστος κατά το τέλος του έτους 1854 και γι αυτό μεταφέρθηκε σε ιαματικά λουτρά στη Γερμανία.

Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Βιέννη. Εκεί παρά την κλονισμένη υγεία του και τις οικονομικές δυσχέρειες – 300 δραχμές ήταν η μηνιαία σύνταξή του – επεδόθη στη συγγραφή διαφόρων μαθηματικών και αστρονομικών εργασιών, μέχρι τον θάνατό του στις 16 Ιουλίου του 1860.

Τα 663 βιβλία και τα χειρόγραφα του Βούρη, απεστάλησαν στην αδελφή του, την μοναδική κληρονόμο του, η οποία τα παραχώρησε στο Αστεροσκοπείο αντί 1500 δραχμών. Ο τότε διευθυντής του Αστεροσκοπείου Ιούλιος Σμιτ με έγγραφό του στο υπουργείο Παιδείας πρότεινε να δοθεί ένα μεγαλύτερο ποσό στην φτωχή εκείνη κληρονόμο, για να τιμηθεί κατ’ αυτό τον τρόπο έστω και εμμέσως η μνήμη του Βούρη και για να του γίνει έστω και εν μέρει η αναγνώριση εκείνη, η οποία δεν του έγινε στην Ελλάδα.

http://physicsgg.me/2016/08/31/%ce%bf-%cf%86%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%81%ce%bf%ce%bd%cf%8c%ce%bc%ce%bf%cf%82-%ce%b3%ce%b5%cf%8e%cf%81%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b2%ce%bf%cf%8d/

iaa_hist1842.jpg.8fa49b6530b7aed2e6fb412e92b674dd.jpg

vouris.jpg.303273965408bab939de95cd50bf181b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εκδηλώσεις στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών με ελεύθερη είσοδο. :cheesy:

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προγραμματίζει στα μέσα του Σεπτέμβρη προκαταρκτικές εκδηλώσεις στo πλαίσιo της Βραδιάς του Ερευνητή 2016 στις εγκαταστάσεις του στο Θησείο, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Συγκεκριμένα προγραμματίζονται οι εκδηλώσεις.

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου (6:00 μ.μ. – 12:00 π.μ.)

Μια βραδιά με Πανσέληνο!

-Περιήγηση του κοινού στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής στο Θησείο, στα τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου (Δωρίδη, Μεσημβριονό και Σίνα), και παρατήρηση ουρανού.

Το κοινό θα ξεναγηθεί και στο «Μηχανισμό των Αντικυθήρων» το καινούριο απόκτημα του ΕΑΑ που είναι ένα πιστό αντίγραφο του μηχανισμού των Αντικυθήρων (του πρώτου υπολογιστής της αρχαιότητας), και θα μυηθεί στα μυστικά του και τις καινούριες ανακαλύψεις για τη ιδιαίτερα περίπλοκη λειτουργία του.

-Συναυλία από το συγκρότημα του ΕΑΑ «Lunar Park» (9.00 μ.μ.-10.30 μ.μ.)

-Έκθεση φωτογραφίας απο τους ερευνητές του ΕΑΑ, με θέματα σχετικά με την Αστρονομία, το Διάστημα , τη Γη και την Ατμόσφαιρα.

-Ήχοι του Διαστήματος: Η μουσική εμπνέεται απο την Αστρονομία. Σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού & Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών.

Για να επισκεφθείτε το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο (σταθμός Θησείο) ή το Μετρό (σταθμός Μοναστηράκι) και μετά από δέκα λεπτά πεζοπορία θα βρεθείτε στην κορυφή του Λόφου Νυμφών. Το Κέντρο διαθέτει περιορισμένο χώρο στάθμευσης. Η είσοδος είναι από τις οδούς Πνυκός ή Οτρυνέων, ενώ μόνο ένα τμήμα της οδού Αποστόλου Παύλου είναι ανοιχτή για τα οχήματα.

Είσοδος Ελεύθερη

http://www.tanea.gr/news/greece/article/5387457/ekdhlwseis-sto-ethniko-asteroskopeio-athhnwn-me-eleytherh-eisodo/

1006769_h0481286_limghandler.jpg.ec88b7145827b5c568a827fe9addaa96.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Iωάννινα: 4 αδέρφια έφτιαξαν φορητό πλανητάριο. :cheesy:

Τέσσερα αδέλφια, από τα Γιάννενα, συνέλαβαν πριν δύο χρόνια μια... τρελή ιδέα: Να στήσουν ένα φορητό πλανητάριο. Και τα κατάφεραν.

Οι Κώστας και Χρήστος Σακκάς, μαζί με τους Φάνη και Νίκο Ματσόπουλο, έκαναν πράξη την ιδέα της: Πλέον το φορητό πλανητάριο κυκλοφορεί ανάμεσά μας.

«Η ιδέα ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια μεταξύ σοβαρού και αστείου. Η δουλειά του μηχανικού έπεσε πολύ λόγω της κρίσης και ψάχναμε όλοι να κάνουμε κάτι άλλο. Εγώ το κάνω έτσι και αλλιώς εθελοντικά από το 1999» περιγράφει στο typos-i.gr ο Κώστας Σακκάς.

Ο Κώστας έχει φτάσει, με εκδηλώσεις και αστρονομικές παρατηρήσεις σε όλα τα χωριά του νομού Ιωαννίνων, ενώ αντίστοιχη δραστηριότητα είχε και στην Αθήνα. Σήμερα, είναι γραμματέας και ιδρυτικό μέλος του Αστεροσκοπείο Ζαγορίου και ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ιωαννίνων. «Τότε ο Φάνης (σ.σ. Ματσόπουλος) ξεκίνησε να φτιάχνει το πρώτο του ντοκιμαντέρ για πλανητάρια, το οποίο πήγε σε ένα φεστιβάλ, στην Ιένα της Γερμανίας και άρεσε πάρα πολύ». Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο έκανε πρόταση συνεργασίας στον Φάνη, αγοράσανε την παραγωγή του και προστέθηκε αφήγηση σε 16 γλώσσες. Αυτή η ταινία διατίθεται πλέον από Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο και παίζεται σε πάνω από 700 πλανητάρια στον κόσμο. Ο δε Φάνης είναι από πέρυσι μόνιμος συνεργάτης του αστεροσκοπείου. Τον περασμένο Μάιο, έγινε ο νεότερος απεσταλμένος του αστεροσκοπείου στη Χιλή, όπου βρέθηκε για να πάρει πρωτότυπες φωτογραφίες από τα τηλεσκόπια εκεί και γύρισε στο Μόναχο για να φτιάξει τη νέα του παραγωγή.

Το ψηφιακό πλανητάριο έχει έξι μέτρα διάμετρο, ώστε να χωράει αρκετό κόσμο και να είναι κατάλληλο για μια μεγάλη σχολική αίθουσα, όπως π.χ. ένα γυμναστήριο, μια αίθουσα εκδηλώσεων κ.λπ. «Αρχικά δοκιμάσαμε ένα φουσκωτό στην αρχή, αλλά δεν μας άρεσε η ποιότητα. Ψάξαμε περισσότερο για πιο ποιοτική κατασκευή. Επισκεφθήκαμε στο Βέλγιο ένα αντίστοιχο, μείναμε ικανοποιημένοι, το παραγγείλαμε και τον Αύγουστο έφτασε Ελλάδα». Όλο τον Αύγουστο έγιναν οι δοκιμές και πλέον όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν.

Τι είναι ακριβώς όμως το πλανητάριο και πώς λειτουργεί; «Προβολή ημισφαιρικής οθόνης πλήρους θόλου, 360 μοίρες. Είναι σαν να έχεις πάρει μια μπάλα, να την έχεις κόψει στη μέση και να προβάλλεις σε όλο το ημισφαίριο. Πρόκειται για ένα πολύ εντυπωσιακό περιβάλλον. Δεν είναι όπως βλέπεις μια οθόνη του σινεμά, καθώς όπου και να γυρίσεις βλέπεις παντού» περιγράφει ο Κ. Σακκάς. Το πρώτο τεστ με κοινό έχει γίνει στους Φραγκάδες, στο περιθώριο ενός συνεδρίου Ψυχολογίας που έγινε εκεί το καλοκαίρι. Η επόμενη, επίσημη πρώτη, είναι την προσεχή Δευτέρα στην Πωγωνιανή. «Θα κανονίσουμε κάποιες εκδηλώσεις και στα Γιάννενα και μετά, έχουμε σκοπό να πάμε στα σχολεία, αφού κάνουμε τη σχετική ενημέρωση πρώτα» συνεχίζει ο Κώστας. Μαζί με την προβολή στο εσωτερικό, θα υπάρχει στα «συν», παρατήρηση με τηλεσκόπιο, μέρα του ηλίου με ειδικά φίλτρα, νύχτα του έναστρου ουρανού, όταν φυσικά οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Η αστρονομία δεν διδάσκεται στα σχολεία, ούτε καν ως επιλογής μάθημα στη Β΄ λυκείου, όπως γινόταν παλιότερα. «Είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει και στο εξωτερικό και γι αυτό πληθαίνουν τα κινητά πλανητάρια. Ακόμα και οι ίδιοι οι Φυσικοί, ενδέχεται να μην έχουν την ευχέρεια να διδάξουν την αστρονομία» επισημαίνει ο Κ. Σακκάς και συμπληρώνει: «Η εμπειρία που έχω αποκομίσει, τα τελευταία χρόνια από τα παιδιά, είναι ότι όχι μόνο έχουν τρομερό ενδιαφέρον για την αστρονομία, αλλά ξέρουν ήδη πολλά πράγματα. Νομίζω ότι, όπως όταν ήμασταν εμείς παιδιά, που το αντίστοιχο μάθημα ήταν η γεωγραφία, όπου μαθαίναμε πράγματα που φαίνονταν εξωτικά, το αντίστοιχο συμβαίνει τώρα με την αστρονομία. Καθώς οι αποστάσεις έχουν μικρύνει, το εξωτικό πλέον είναι το διάστημα».

Η επένδυση κάθε άλλο παρά μικρή είναι. Η ομάδα σκοπεύει να κάνει επαγγελματική χρήση του κινητού πλανητάριου και πιστεύει ότι θα πετύχει: «Πρέπει να υπάρχει μια κινητικότητα στην Ελλάδα της κρίσης, δεν γίνεται αλλιώς. Το ευτύχημα είναι ότι το κάνω ήδη 17 χρόνια με πολύ αγάπη αυτό το πράγμα και τώρα, μπορώ να κάνω επαγγελματικά κάτι που αγαπώ. Νομίζουμε ότι είναι ρεαλιστικός στόχος να σταθεί επαγγελματικά. Το δύσκολο είναι, όπως σε όλες τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, οι ασφαλιστικές εισφορές και η εφορία και γενικά τα έξοδα. Αλλά αυτό ισχύει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αν δεν μπορέσουν να σταθούν αυτές οι επιχειρήσεις όμως, δεν θα ‘πάρει μπροστά’ η χώρα. Είναι ο μόνος τρόπος…» καταλήγει ο Κ. Σακκάς.

http://www.pronews.gr/portal/20160908/genika/tehnologia/51/ioannina-4-aderfia-eftiaxan-forito-planitario-fotovid

planitario_forito1.thumb.jpg.68bd5b158c56a300d7f448ae1995b606.jpg

planitario_forito.jpg.cedbedbe195d2f7fd0316ff1db629ff0.jpg

planitario708forito.jpg.e0da3bcb946dcc16effe1a320afb93b0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

To ALMA βλέπει έναν πλανήτη να γεννιέται μέσα από τη σκόνη. :cheesy:

Πριν από μερικά χρόνια, οι αστρονόμοι θα έτριβαν τα μάτια τους βλέποντας μια τόσο θεαματική εικόνα: το ALMA, μια συστοιχία από δεκάδες ραδιοτηλεσκόπια στην έρημο Ατακάμα της Χιλής, ανακάλυψε ενδείξεις ενός πλανήτη που σχηματίζεται γύρω από ένα κοντινό άστρο.

Η θεαματική εικόνα δείχνει τον δίσκο σκόνης που περιβάλλει το TW της Ύδρας, ένα κοντινό άστρο που άρχισε να λάμπει πριν από μόλις 10 εκατομμύρια χρόνια. Μέσα στον δίσκο διακρίνονται αρκετοί σκοτεινοί δακτύλιοι, σαν κάτι να καθάρισε τη σκόνη με κυκλικές κινήσεις.

To ενδιαφέρον των αστρονόμων εστιάζεται στον εσώτερο τέτοιο δακτύλιο. Οι ερευνητές μπόρεσαν να μετρήσουν το μέγεθος των κόκκων της σκόνης από μικρές διαφορές στο φάσμα εκπομπής ραδιοκυμάτων. Και η ανάλυση έδειξε ότι στον εσώτερο δακτύλιο οι κόκκοι είναι πολύ μικρότεροι.

Οι παρατηρήσεις αυτές υποδεικνύουν ότι ο εσώτερος δακτύλιος καθαρίστηκε από τους μεγαλύτερους κόκκους λόγω ενός μεγάλου πλανήτη που κινείται σε τροχιά μέσα στον δακτύλιο. Ορισμένα μαθηματικά μοντέλα πλανητογένεσης προβλέπουν ότι οι πλανήτες διώχνουν από το διάβα τους τους μεγαλύτερους κόκκους λόγω των βαρυτικών επιδράσεων και της τριβής. Και οι παρατηρήσεις στο TW της Ύδρας βρίσκονται σε συμφωνία με τις προβλέψεις.

Το πλάτος του δακτυλίου υποδεικνύει ότι ο νεογέννητος πλανήτης, αν πράγματι υπάρχει, πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερος από τον Ποσειδώνα και δεν αποκλείεται να αποτελείται κι αυτός από αέρια και πάγους.

Περαιτέρω μελέτες αναμένεται να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την ανακάλυψη και να προσφέρουν έτσι νέα στοιχεία για την τελειοποίηση των μοντέλων πλανητογένεσης.

Η έρευνα έχει γίνει δεκτή για δημοσίευση στο Astrophysical Journal.

http://pure.qub.ac.uk/portal/en/publications/a-gap-with-a-deficit-of-large-grains-in-the-protoplanetary-disk-around-tw-hya(a77e197c-d26d-4ed8-83e3-0714bfbc1918).html

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500101655

A89DE5540052EAA219CC9A242FAB8FA1.jpg.072c185a48e4ac779f5f78adf7aa981e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κίνα: Το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου στον «αγώνα» αναζήτησης εξωγήινης ζωής :cheesy:

Το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο θα μπει σύντομα στον «αγώνα» αναζήτησης εξωγήινης ζωής! Ο λόγος για ένα νέο τηλεσκόπιο που αυτή τη βδομάδα ολοκληρώνεται στην Κίνα και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητα.

Με ένα «πιάτο» διαμέτρου 500 μέτρων, το τηλεσκόπιο θα μπορεί να ανιχνεύει ραδιο-σήματα και ενδεχομένως ενδείξεις ζωής σε μακρινούς πλανήτες, όπως αναφέρει το CNN. «Το τελευταίο τηλεσκόπιο της Κίνας θα είναι σε θέση να κοιτά ταχύτερα και μακρύτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν, στην έρευνα για εξωγήινη νοημοσύνη», δήλωσε ο Douglas Vakoch, πρόεδρος του METI International, μια διεθνούς οργάνωσης που ασχολείσαι με την ανίχνευση εξωγήινης ζωής.

Το τηλεσκόπιο ονόματι Aperture Spherical Telescope ή FAST, θα αρχίσει τη λειτουργία του στις 25 Σεπτεμβρίου.

Το ρωσικό τηλεσκόπιο RATAN-600 είναι μεγαλύτερο από το FAST ως προς τη διάμετρο των πάνελ που τοποθετούνται σε ένα δαχτυλίδι με διάμετρο 576 μέτρα, όμως δεν πρόκειται για ένα μοναδικό «πιάτο» και η επιφάνεια συλλογής είναι πολύ μικρότερη από αυτή του FAST.

Η κατασκευή του τεράστιου τηλεσκοπίου αξίας 185 εκατ. δολαρίων, ξεκίνησε 2011, με το τελευταίο από τα 4.450 τριγωνικά πλαίσια που αποτελούν το «πιάτο» να τοποθετείται στη θέση του τον Ιούλιο. Παρότι η κατασκευή είναι τεράστια και συνεπώς αδύνατο να μετακινηθεί, κάθε πάνελ μπορεί να μετατοπίζεται.

Το τηλεσκόπιο τοποθετήθηκε σε μια απομονωμένη τοποθεσία στην επαρχεία Guizhou της Κίνας, που ήταν ένα μεταξύ των 400 σημείων τα οποία οι επιστήμονες ερεύνησαν για 10 χρόνια. Η κοιλάδα έχει το ιδανικό μέγεθος και τα βουνά που την περιτριγυρίζουν παρέχουν μια καλή «μόνωση» σε παρεμβολές ραδιοσυχνοτήτων.

http://www.pronews.gr/portal/20160922/genika/tehnologia/51/kina-megalytero-tileskopio-toy-kosmoy-ston-agona-anazitisis-exogiinis

telescopes9.jpg.305d051223ab368c7d4df23da1ffcbf2.jpg

telescopes8.jpg.b5640c8a4b170ab5ecd26a7d5324a7d4.jpg

telescopes7.jpg.7d53f2f208d0c8a2305c6ff6d07b49e7.jpg

telescopes6.jpg.7dd81232580956b508b443be48b2da40.jpg

telescopes5.jpg.05452c24e829c97e78d45ef1319c6298.jpg

telescopes4.jpg.6a90282c00f10007bd6949150274efe4.jpg

telescopes3.jpg.a38c5a58346407b5c94b50f624a4a4f4.jpg

telescopes2.jpg.14f6814b8e917b9427a2e267227b15c5.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου ανοίγει τα μάτια του. :cheesy:

Στη φάση των δοκιμών περνά το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου, ένα πιάτο με διάμετρο 500 μέτρων που εγκαινιάστηκε την Κυριακή στην Κίνα παρουσία εκατοντάδων ενθουσιασμένων αστρονόμων.

Είναι μια ακόμα πηγή περηφάνιας για το φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας, μετά την εκτόξευση του δεύτερου διαστημικού εργαστηρίου της νωρίτερα τον Σεπτέμβριο.

Το τηλεσκόπιο Fast (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope), 30 φορές μεγαλύτερο από ποδοσφαιρικό γήπεδο, κατασκευάστηκε μέσα σε μια φυσική κοιλότητα στη φτωχή νοτιοδυτική επαρχία του Γκουϊτζόου.

Για τη λειτουργία του απαιτείται σιγή ραδιοκυμάτων σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων, κάτι που οδήγησε στην απομάκρυνση 8.000 ανθρώπων από οκτώ χωριά. Οι εκτοπισμένοι θα αποζημιωθούν με χρήματα ή νέα σπίτια, υπόσχονται οι αρχές.

Παρά το γιγάντιο μέγεθος του οργάνου, το οποίο αποτελείται από τριγωνικά πάνελ συνολικής επιφάνειας 196.000 μέτρων, η κατασκευή του διήρκεσε μόλις 5 χρόνια και κόστισε το μάλλον μικρό ποσό των 180 εκατομμυρίων δολαρίων.

Από το 1964 μέχρι σήμερα, το ρεκόρ μεγέθους ανήκε στο ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο, το οποίο έχει διάμετρο 305 μέτρων και βασίζεται στο ίδιο βασικό σχέδιο με το Fast.

Σε αντίθεση με το Αρεσίμπο, του οποίου η κεραία έχει σταθερή καμπύλη, το Fast χρησιμοποιεί κινούμενα πάνελ τα οποία μπορούν να μεταβάλλουν το σχήμα της κεραίας και να σχηματίζουν ένα παραβολοειδές ευθυγραμμισμένο με την επιθυμητή κατεύθυνση στον ουρανό.

Επιπλέον, το Fast θα μπορεί να καλύψει μια μεγαλύτερη περιοχή του ουρανού, σε γωνία μέχρι 40 μοιρών από το λεγόμενο ζενίθ, το ψηλότερο σημείο που μπορεί να κοιτάξει το τηλεσκόπιο στον ουρανό, συγκριτικά με μόλις 20 μοίρες για το Αρεσίμπο.

Έπειτα από μια δοκιμαστική περίοδο τριών ετών κατά την οποία θα καλιμπραριστεί το Fast, η κινεζική και διεθνής ερευνητική κοινότητα θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να παρατηρήσει τα αρχαιότερα άστρα του Σύμπαντος, ακόμα και να αναζητήσει ραδιοσήματα εξωγήινων πολιτισμών.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500103684

F90B2C94B008095E5926B3785D539610.jpg.0736440c92f124edf6e5c2c2d3d8f38f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Βραδιές αστρονομίας από το Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο Αθήνας. :cheesy:

Το Γεροσταθοπούλειο Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει για μια ακόμα χρονιά τις «Βραδιές Κοινού-Αστρονομία για όλους» την περίοδο Οκτωβρίου 2016 - Ιανουαρίου 2017.

Οι διαλέξεις από αστρονόμους, αστροφυσικούς και άλλους επιστήμονες θα γίνονται στο αμφιθέατρο «Αρίσταρχος» του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου.

Μετά τις διαλέξεις θα ακολουθεί επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο, επίδειξη της λειτουργίας του τηλεσκοπίου και νυχτερινή παρατήρηση (για ομάδες άνω των πέντε ατόμων).

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

http://observatory.phys.uoa.gr/Pagefiles/News-Events/Open_Nights_2016B.pdf

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500107609

7E3E0DDF9957935E48077149CF5797FA.jpg.06f0778d37a54d79a90f865ad1d097b3.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Tο Τηλεσκόπιο των Τριάντα Μέτρων (TMT) :cheesy:

Όταν επιτέλους ολοκληρωθεί, το Τηλεσκόπιο των Τριάντα Μέτρων (TMT) θα είναι μακράν το μεγαλύτερο οπτικό τηλεσκόπιο του κόσμου, πολύ ισχυρότερο από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Μόνο που οι ιθαγενείς της Χαβάης αντιδρούν στην κατασκευή του στο «ιερό» βουνό του Μάουνα Κέα, και οι υπεύθυνοι του προγράμματος σκέφτονται τώρα να το μετακομίσουν στα Κανάρια Νησιά.

Παρόλο που το Μάουνα Κέα φιλοξενεί ήδη 13 τηλεσκόπια, οι ιθαγενείς της Χαβάης διαμαρτύρονται ότι η κατασκευή του TMT στην ίδια κορυφή θα συνέχιζε τη «βεβήλωση» του ιερού χώρου.

Στις 31 Οκτωβρίου, το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Παρατηρητηρίου TMT ανακοίνωσε ότι επέλεξε το νησί Λα Πάλμα των Κανάριων Νησιών ως εναλλακτική τοποθεσία.

http://www.tmt.org/news-center/statement-regarding-selection-alternate-site-tmt

Τον Απρίλιο του 2015, ακτιβιστές μπλόκαραν τα έργα στην κορυφή του Μάουνα Κέα, και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους το ανώτατο πολιτειακό δικαστήριο της Χαβάης ακύρωσε την άδεια υλοποίησης του έργου. Οι αξιωματούχοι του TMT ζήτησαν νέα άδεια από το Γραφείο Χερσαίων και Φυσικών Πόρων, και ένας νέος γύρος δικαστικών ακροάσεων ξεκίνησε τον περασμένο μήνα.

Όποια κι αν είναι η απόφαση του γραφείου, η άσκηση έφεσης θεωρείται σχεδόν βέβαιη, οπότε η νομική διαδικασία θα παρατεινόταν για πολλούς ακόμα μήνες.

«Θα παρακολουθούμε προσεκτικά την κατάσταση στη Χαβάη, ελπίζοντας ότι η διαδικασία θα προχωρήσει. Η επιτυχία ή μη αυτών των προσπαθειών θα καθορίσει το εάν μπορούμε να κατασκευάσουμε το τηλεσκόπιο στη Χαβάη» ανέφερε στο δικτυακό τόπο του Nature η Φιόνα Χάρισον του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια (Caltech), μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

http://www.nature.com/news/embattled-mega-telescope-gets-back-up-site-in-canary-islands-1.20903

Το σίγουρο πάντως είναι ότι το Μάουνα Κέα είναι καλύτερη τοποθεσία για την κατασκευή του γιγάντιου οργάνου, δεδομένου ότι η κορυφή του έχει ύψος 4.050 μέτρα, συγκριτικά με μόλις 2.250 μέτρα στην κορυφή του Λα Πάλμα. Αυτό σημαίνει ότι ένα τηλεσκόπιο στο Λα Πάλμα πρέπει να κοιτά τον ουρανό μέσα από δύο επιπλέον χιλιόμετρα αέρα.

Επιπλέον, η υγρασία στο Λα Πάλμας είναι υψηλότερη, κάτι που θα περιόριζε τις παρατηρήσεις στο μέσο του υπέρυθρου φάσματος. Οι παρατηρήσεις αυτές θα επέτρεπαν στο τηλεσκόπιο να διακρίνει κέντρα γαλαξιών και άλλα αντικείμενα που κρύβονται μέσα σε σύννεφα σκόνης.

Παρά τα προβλήματα με το TMT, πάντως, η κοινότητα της αστρονομίας έχει να ελπίζει σε δύο άλλες σημαντικές εξελίξεις: Στη Χιλή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η κατασκευή του Γιγάντιου Τηλεσκόπιου του Μαγγελάνου, το οποίο θα έχει κάτοπτρο 24,5 μέτρα και θα προσφέρει δέκα φορές τη διακριτική ικανότητα του Hubble, ενώ ένα διαφορετικό όρος της Χιλής επελέγη για το Ευρωπαϊκό Εξαιρετικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο, ένα τέρας με κάτοπτρο 39 μέτρων.

http://physicsgg.me/2016/11/01/t%ce%bf-%cf%84%ce%b7%ce%bb%ce%b5%cf%83%ce%ba%cf%8c%cf%80%ce%b9%ce%bf-%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%ad%cf%84%cf%81%cf%89%ce%bd-tmt/

tmt.png.14bb6f7bf9c3d64a95a2f54aeadeb27b.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Ενα πορτοκάλι στο κέντρο του Λονδίνου. :cheesy:

Εάν ο Ηλιος ήταν ένα πορτοκάλι, τότε η Γη και οι πλανήτες θα είχαν μέγεθος όσο το κεφάλι μιας καρφίτσας. Κάπως έτσι ο εκλαϊκευτής αστρονόμος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γιώργος Μυλωνάς περιγράφει στα μικρά παιδιά τη δομή και τα μεγέθη του ηλιακού μας συστήματος. Ως προς τις αποστάσεις όμως, η έκπληξη μεγαλώνει όταν οι μικροί μαθητές μαθαίνουν πού βρίσκεται το επόμενο αστρικό σύστημα.

«Κατ’ αναλογίαν, τους λέμε ότι το κοντινότερο αστρικό σύστημα, ο Εγγύτατος του Κενταύρου, είναι ένα πορτοκάλι στο κέντρο του Λονδίνου της Αγγλίας. Κάπως έτσι μπορούν ευκολότερα να αντιληφθούν τα μεγέθη και τις τεράστιες αποστάσεις στο Διάστημα», τονίζει στην «Κ» ο κ. Μυλωνάς.

Η απουσία του μαθήματος της Αστρονομίας από τη δημόσια εκπαίδευση έχει ως αποτέλεσμα, όπως επισημαίνει ο αστρονόμος του ΕΑΑ, οι τελειόφοιτοι μαθητές του Λυκείου να έχουν ελλιπείς ή λανθασμένες γνώσεις σχετικά με τον πλανήτη μας και το σύμπαν. Γι’ αυτό και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών διοργανώνει για πρώτη φορά έναν κύκλο σεμιναρίων με τίτλο «Ανακαλύπτω το σύμπαν, κατανοώ τον κόσμο» που απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού από 9 ετών και Γυμνασίου από 12 ετών και περιλαμβάνει θεωρητικά μαθήματα για την κατανόηση βασικών εννοιών της αστρονομίας, πειράματα, παρατήρηση με το ιστορικό τηλεσκόπιο Νewall του 1869 και εκδρομή για νυχτερινή παρατήρηση από το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου στην Κορινθία. «Μας ενδιαφέρει το μάθημα να γίνεται με διασκεδαστικό τρόπο. Σκοπός μας είναι να εμπνεύσουμε τα παιδιά και να μάθουν να σκέφτονται με βάση την επιστημονική μεθοδολογία της παρατήρησης και της πειραματικής επιβεβαίωσης», σημειώνει ο κ. Μυλωνάς.

Την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα το ενδιαφέρον για την αστρονομία παρουσίαζε αλματώδη αύξηση, παρατηρεί, κάτι που επιβραδύνθηκε τα χρόνια της κρίσης. Πριν από μερικά χρόνια η αγορά ενός ερασιτεχνικού τηλεσκοπίου δεν ήταν απαγορευτική, κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Κατ’ επέκταση, το Διαδίκτυο ως πηγή ενημέρωσης των εφήβων για θέματα αστρονομίας έχει πολλές φορές τα αντίθετα αποτελέσματα. «Τα παιδιά στην εφηβεία διαβάζουν για διάφορους μύθους και hoaxes (παραπλανητικές ειδήσεις) που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και πολλές φορές συγχέουν και παρεξηγούν επιστημονικά δεδομένα. Ενώ οι μικρότεροι μας ρωτάνε για τα Δαχτυλίδια του Κρόνου και τους διάττοντες αστέρες, οι μεγαλύτεροι αναρωτιούνται για σκουληκότρυπες, παράλληλα σύμπαντα και τι δήθεν κρύβουν οι επιστήμονες», τονίζει.

Τα θεωρητικά μαθήματα θα ξεκινήσουν από τη Γη και την περιστροφή της γύρω από τον άξονά της και την περιφορά της γύρω από τον Ηλιο, για τα σημεία του ορίζοντα και την εναλλαγή των εποχών, ενώ θα ακολουθήσουν σεμινάρια για τον Ηλιο, τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, τη Σελήνη και τους μακρινούς γαλαξίες. Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται οι μυστηριώδεις κόκκινοι γίγαντες και οι λευκοί νάνοι, μαθήματα για το μέγεθος του σύμπαντος και τις ιδιότητές του αλλά και τη συμβολή της τεχνολογίας και των τηλεσκοπίων στην κατανόηση του αχανούς σύμπαντος. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν την Κυριακή 15 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθούν στις 28 Μαΐου 2017. Θα γίνονται στο Αστεροσκοπείο της Πεντέλης και αποτελούνται από 11 πρωινές και 4 βραδινές τρίωρες κυριακάτικες συναντήσεις.

​​Πληροφορίες για κόστος συμμετοχής και εγγραφές στα τηλ. 210-34.90.054 και 210-34.90.160.

http://www.kathimerini.gr/886725/article/epikairothta/episthmh/ena-portokali-sto-kentro-toy-londinoy

06s13ep-thumb-large.jpg.bba04c644c7effa3f0e951ddb4e8c161.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επαναστατικό τσιπ τηλεσκοπίων για καλύτερη μελέτη μακρινών πλανητών. :cheesy:

Επιστήμονες του ANU (Australian National University) ανέπτυξαν ένα νέο οπτικό τσιπ για τηλεσκόπια που επιτρέπει στους αστρονόμους να έχουν μια πιο καθαρή εικόνα άλλων πλανητών, οι οποίοι θα μπορούσαν να φιλοξενούν ζωή.

Η μελέτη ενός πλανήτη εκτός ηλιακού συστήματος που βρίσκεται κοντά στο άστρο του, σαν τον δικό μας, είναι δύσκολη με τα σημερινά μέσα, εξαιτίας της φωτεινότητας του ήλιου.

Ο βοηθός καθηγητής Στιβ Μάντεν του ANU υπογραμμίζει ότι το νέο τσιπ «αφαιρεί» φως από το άστρο γύρω από το οποίο κινείται ο υπό μελέτη πλανήτης, επιτρέποντας για πρώτη φορά σε αστρονόμους να αποκτούν καθαρές εικόνες τέτοιων πλανητών.

«Ο απώτερος στόχος της δουλειάς μας με αστρονόμους είναι να είμαστε σε θέση να βρούμε έναν πλανήτη σαν τη Γη, που θα μπορούσε να υποστηρίξει ζωή» λέει σχετικά ο Μάντεν.

«Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να κατανοήσουμε πώς και πού δημιουργούνται οι πλανήτες μέσα σε νέφη σκόνης, και μετά να χρησιμοποιήσουμε αυτή την εμπειρία για να ψάξουμε πλανήτες με ατμόσφαιρα η οποία περιέχει όζον, το οποίο αποτελεί ισχυρή ένδειξη ύπαρξης ζωής».

Στο συγκεκριμένο τσιπ δούλεψαν αστρονόμοι και φυσικοί του ANU, σε συνεργασία με ερευνητές του University of Sydney και του Australian Astronomcal Observatory. Σύμφωνα με τον Μάντεν, το οπτικό αυτό τσιπ λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με τα ακουστικά τα οποία «ακυρώνουν» τους ανεπιθύμητους ήχους.

«Το τσιπ αυτό είναι ένα ιντερφερόμετρο που προσθέτει ισάριθμα, αλλά αντίθετα κύματα φωτός σε αυτά που εκπέμπει ένα άστρο, κάτι που έχει αποτέλεσμα την ακύρωση του φωτός που αυτό εκπέμπει- οπότε και είναι ορατό το πολύ πιο αδύναμο φως του πλανήτη» εξηγεί σχετικά.

Κατά τον Χάρι Ντιν Κέντσινγκτον Γκόλντσμιθ, διδακτορικό φοιτητή που κατασκέυασε το τσιπ στο ANU Laser Physics Centre, η τεχνολογία αυτή λειτουργεί κάπως σαν τα θερμικά συστήματα που χρησιμοποιούν οι πυροσβέστες για να βλέπουν μέσα από τους καπνούς.

«Το τσιπ χρησιμοποιεί τη θερμότητα που εκπέμπεται από τον πλανήτη για να δει μέσα από νέφη σκόνης και να διακρίνει πλανήτες που δημιουργούνται. Μακροπρόθεσμα, η ίδια αυτή τεχνολογία θα μας επιτρέψει να εντοπίζουμε όζον σε άλλους πλανήτες, που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ζωή» λέει σχετικά.

http://www.naftemporiki.gr/story/1180753/epanastatiko-tsip-tileskopion-gia-kaluteri-meleti-makrinon-planiton

tileskopio-hubble.jpg.7f370fd9a20b992174fd62291d7c1778.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι δράσεις του Αστεροσκοπείου Αθηνών για τα Χριστούγεννα. :cheesy:

Δράσεις για μικρούς και μεγάλους διοργανώνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

 

Κυριακή 18/12, ώρα 11:00

Αναζητώντας το άστρο των Χριστουγέννων

Παιχνίδι θησαυρού για παιδιά 7-12 ετών

Δηλώσεις συμμετοχής στο 210 3490160

 

Δευτέρα 26/12, ώρα 11:00

Ήλιος, το κοντινό μας Άστρο

Ομιλία - παρατήρηση του ήλιου με ηλιακό τηλεσκόπιο

 

Τρίτη 27/12, ώρα 11:00

Είσαι πιο έξυπνος από ένα διαστημικό παιδί;

Παιχνίδι γνώσεων για όλη την οικογένεια

 

Τρίτη 27/12, ώρα 12:30

Οι Πειρατές του Διαστήματος

Παιχνίδι γνώσεων για ενήλικες

Δηλώσεις συμμετοχής στο 210 3490160

 

Τετάρτη 28/12, ώρα 12:00

Χριστούγεννα με τον Βαγγέλη

Ένα ταξίδι στον υπέροχο κόσμο των

παραμυθιών του Βαγγέλη Ηλιόπουλου

 

Τετάρτη 28/12, ώρα 18:00

Ξενάγηση στο Μουσείο - Παρατήρηση του ουρανού με το

τηλεσκόπιο Δωρίδη

 

Πέμπτη 29/12, ώρες 11:00 και 12:30

Χριστουγεννιάτικο Αστρονομικό Εργαστήρι

Δράση για παιδιά

Δηλώσεις συμμετοχής στο 210 3490160

 

Γενική είσοδος: 5 ευρώ

Τετάρτη 28/12, ώρα 12:00 /Είσοδος ελεύθερη

 

Bραδινή επίσκεψη Τετάρτης 28/02: 5 ευρώ για τους ενήλικες / 2,5 ευρώ για τα παιδιά και τους φοιτητές /δωρεάν για τους ανέργους

 

Κρατήσεις - Πληροφορίες: 210 3490160 / 210 3490036

https://www.facebook.com/visitorcenters

www.noa.gr

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=850513

4CFFEAFA5D28FF1037D89AA9735194D3.jpg.1886e329814ccf2f63d3b796357ef039.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Κινδυνεύει με λουκέτο ένα από τα πιο μεγάλα και ιστορικά τηλεσκόπια του κόσμου, το «Αρεσίμπο» :cheesy:

Λίγα τηλεσκόπια στον κόσμο - ίσως κανένα- είναι τόσο γνωστά όσο το γιγάντιο αμερικανικό ραδιοτηλεσκόπιο Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο, με το τεράστιο «πιάτο» που έχει διάμετρο 305 μέτρα.

Από το 1964 που λειτούργησε, έως σήμερα, έχει κάνει αμέτρητες αστρονομικές ανακαλύψεις, έχει βοηθήσει να εντοπισθούν δυνητικά απειλητικοί για τη Γη αστεροειδείς και επιπλέον έχει....πρωταγωνιστήσει στις κινηματογραφικές ταινίες «Επαφές» με την Τζόντι Φόστερ και «Επιχείρηση Χρυσά Μάτια» με τον Τζέημς Μποντ (Πιρς Μπρόσναν).

Παρόλη όμως αυτή την πλούσια «καριέρα», το τηλεσκόπιο απειλείται πλέον σοβαρά με κλείσιμο λόγω έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης που θα εξασφαλίσει τη λειτουργία του. Οι αμερικανικοί επιστημονικοί φορείς που το έχουν υπό την διαχείρισή τους, έχουν υποχρεωθεί σε περικοπές του προϋπολογισμού τους και ένα απο τα θύματα των περικοπών μπορεί να είναι το Αρεσίμπο, που βρίσκεται στη σχετική λίστα, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν».

Το ετήσιο λειτουργικό κόστος του Αρεσίμπο φθάνει περίπου τα 12 εκατομμύρια δολάρια και σήμερα καλύπτεται κατά 8 εκατ. δολάρια από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF) των ΗΠΑ και κατά 4 εκατ. δολάρια από την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA). Το NSF χρησιμοποιεί το τεράστιο ραδιοτηλεσκόπιο για αστρονομική έρευνα, ενώ η NASA για αναζήτηση κοντινών αστεροειδών.

Το NSF έχει πρόβλημα να συνεχίσει τη χρηματοδότηση του Αρεσίμπο, ενώ η NASA δεν έχει αντίρρηση, αρκεί να μη βάλει παραπάνω χρήματα. Το NSF, που έχει περιορισμένο προϋπολογισμό, βρίσκεται σε δίλημμα, επειδή καλείται να χρηματοδοτήσει νέα τηλεσκόπια, όπως το "Large Synoptic Survey Telescope" στη Χιλή, οπότε αναγκαστικά πρέπει να στρέψει τα χρήματα του Αρεσίμπο σε ένα πιο σύγχρονο τηλεσκόπιο.

Ανάμεσα στις επιλογές που εξετάζονται, είναι να βρεθεί ένας άλλος χρηματοδότης, να μετατραπεί το Αρεσίμπο σε μουσείο και εκπαιδευτικό κέντρο, να μπει στη...ναφθαλίνη ή να καταστραφεί τελείως με εκρηκτικά. Προς το παρόν, έχουν αποτύχει οι προσπάθειες εξεύρεσης εναλλακτικού χρηματοδότη. Η τελική απόφαση του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών για το μέλλον του τηλεσκοπίου αναμένεται το Μάιο.

Το Αρεσίμπο ήταν το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο έως το 2016, όταν τέθηκε σε λειτουργία το κινεζικό FAST με «πιάτο» διαμέτρου 500 μέτρων. Και τα δύο, λόγω του μεγέθους τους, είναι κατασκευασμένα μέσα σε κοιλότητες του εδάφους και όχι πάνω από αυτό, αλλιώς δεν θα ήταν δυνατό να κατασκευασθούν τόσο μεγάλα πιάτα-κεραίες που συλλέγουν ραδιοκύματα από το σύμπαν.

Μεταξύ άλλων, το 1974 το Αρεσίμπο χρησιμοποιήθηκε για να σταλεί στο αστρικό σμήνος Μ13 ένα ραδιοσήμα με βασικές πληροφορίες για την ανθρωπότητα, με την ελπίδα ότι κάποιοι νοήμονες εξωγήινοι θα το βρουν (προς το παρόν δεν έχουμε κάποια απάντηση - ίσως και καλύτερα...).

Ο Τζέημς Μποντ στο Αρεσίμπο

https://www.youtube.com/watch?v=MH2qnn4D0kY

http://www.tanea.gr/news/science-technology/article/5424637/ena-apo-ta-pio-megala-kai-istorika-thleskopia-toy-kosmoy-to-aresimpo/

27750955_ARECIBO_limghandler.jpg.f43addcd761b7519446089d3ffa8c095.jpg

arecibo.thumb.jpg.f861e13155f539008fa446a3df22c918.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Νέες δράσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τον Μάρτιο για μικρούς και μεγάλους. :cheesy:

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) συνεχίζει τις δράσεις τους για μικρούς και μεγάλους μέσα στον Μάρτιο. Εκτός των προγραμματισμένων βραδινών επισκέψεων στο μουσείο και στο τηλεσκόπιο Δωρίδη, οι οποίες θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο από τις 19:00 ως τις 21:00 και κάθε μισή ώρα, τον επόμενο μήνα θα υπάρξουν επιπλέον δράσεις για ενήλικες και μαθητές:

- Δυο θεματικές βραδιές από ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σχετικά με την πρόβλεψη του καιρού και των σεισμών.

- Ένα παιχνίδι θησαυρού για μαθητές του δημοτικού.

- Μία μεταμεσονύκτια παρατήρηση του πλανήτη Δία από το τηλεσκόπιο στον λόφο της Πνύκας.

 

* Σάββατο 4 Μαρτίου, ώρα 18:00

Θεματική Βραδιά: «Πως προβλέπουμε τον καιρό; Γιατί κάνουμε λάθη;»

Ομιλήτρια η Βασιλική Κοτρώνη, Διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΕΑΑ. Θα ακολουθήσει παρατήρηση με το τηλεσκόπιο Δωρίδη.

* Κυριακή 5 Μαρτίου, ώρα 01:00 - 03:00

Η παρατήρηση των γιγάντιων πλανητών για το 2017 ξεκινά τα ξημερώματα της Κυριακής 5 Μαρτίου με τον πλανήτη Δία και τους δορυφόρους του, από το λόφο της Πνύκας, με το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη.

* Κυριακή 5 Μαρτίου, ώρα 11:00

«Στα χνάρια του χαμένου τηλεσκοπίου»: Παιχνίδι θησαυρού για παιδιά επτά έως 12 ετών

* Σάββατο 11 Μαρτίου, ώρα 18:00

Θεματική Βραδιά: «Μπορούμε να προγνώσουμε τους σεισμούς;»

Ομιλητής ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΕΑΑ. Θα ακολουθήσει παρατήρηση με το τηλεσκόπιο Δωρίδη.

Για τις θεματικές βραδιές και το παιχνίδι θησαυρού είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλ. 2103490160 (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00 - 15:00), με γενική είσοδο 5 ευρώ. Για την παρατήρηση του Δία η γενική είσοδος θα είναι 2,5 ευρώ.

http://www.tanea.gr/news/greece/article/5428297/nees-draseis-toy-ethnikoy-asteroskopeioy-athhnwn-ton-martio-gia-mikroys-kai-megaloys/

27823353_17640736_limghandler.jpg.1f9af7902a56b97603787858b8b7ae29.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έτοιμο το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο. :cheesy:

Τελείωσε σήμερα η κατασκευή του ραδιοτηλεσκοπίου Fast (Five-hundred-metre Aperture Spherical Radio Telescope) στην επαρχία Γκινζού της Κίνας, καθώς προστέθηκε και το τελευταίο πάνελ από τα 4.450 τμήματα του κατόπτρου του. Έτσι, άνοιξε ο δρόμος ώστε τον Σεπτέμβριο, όταν θα ξεκινήσει να λειτουργεί, να χρισθεί το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο, “κυνηγώντας” σήματα από εξωγήινους πολιτισμούς, αλλά και νέες ανακαλύψεις για το σύμπαν.

Το Fast κόστισε 160 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2011. Με διάμετρο 500 μέτρα, υπερβαίνεται σε διαστάσεις κατά 60% το 300 μέτρων Arecibo, το οποίο βρίσκεται στο Πουέρτο Ρίκο και είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο παγκοσμίως ραδιοτηλεσκόπιο.

Μάλιστα, εκτός από το μέγεθός του βασίζεται σε ακόμη πιο προηγμένες τεχνολογίες, χάρις στις οποίες θα έχει διπλάσια ευαισθησία από το Arecibo.

Όπως είχε αναφέρει τον περασμένο χρόνο σε συνέντευξή του ο Ναν Ρέντονγκ, καθηγητής στο τμήμα των Εθνικών Αστρονομικών Παρατηρητηρίων της Ακαδημίας Επιστημών της Κίνας και επικεφαλής του πρότζεκτ, ένα ραδιοτηλεσκόπιο λειτουργεί σαν ένα ευαίσθητο “αφτί”, προσπαθώντας να ανιχνεύσει πολύτιμα ραδιοκύματα μέσα στον συμπαντικό “θόρυβο”. “Είναι σαν ένας ανιχνευτής που επιχειρεί να απομονώσει τους ήχους των τζιτζικιών μέσα στην καταιγίδα”, πρόσθεσε.

Για να επιτελέσει την αποστολή του, το Fast θα έπρεπε να βρίσκεται σε μία περιοχή με όσο το δυνατόν λιγότερη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από το περιβάλλον.

Γι’ αυτό τον λόγο όχι μόνο επιλέχθηκε ένα απομονωμένο σημείο για την εγκατάστασή του στην επαρχία Γκινζού, αλλά και οι κινεζικές αρχές μετέφεραν σε πιο μακρινούς οικισμούς τους περίπου 9.000 ανθρώπους που ζούσαν σε μία ακτίνα 5 χιλιομέτρων από το τηλεσκόπιο.

Σε περίπτωση που υπάρχουν νοήμονα όντα σε άλλους πλανήτες, που έχουν αναπτύξει πολιτισμό, τότε ένα ραδιοτηλεσκόπιο θα μπορούσε να συλλάβει ραδιοσήματα τα οποία θα “πρόδιδαν” την παρουσία τους. Σε αυτό το πλαίσιο, το Fast συνιστά ένα τεράστιο βήμα προόδου για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής.

Παράλληλα, το ραδιοτηλεσκόπιο θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για τη μελέτη του σύμπαντος, συλλαμβάνοντας σήματα από χιλιάδες γαλαξίες.

“Υπόσχεται μεγάλες ανακαλύψεις στους τομείς της αστροφυσικής, των βαρυτικών κυμάτων ή της έρευνας του διαστρικού υλικού –ενώ πιθανότατα θα “φωτίσει” ακόμη και τον τρόπο εμφάνισης ζωής”, ανέφερε πριν από δύο μήνες σε συνέντευξή του στο περιοδικό Wired ο Ντι Λι, επικεφαλής του τμήματος Εθνικών Αστρονομικών Παρατηρητηρίων της Ακαδημίας Επιστημών της Κίνας.

http://www.pronews.gr/portal/20170301/genika/tehnologia/51/etoimo-megalytero-radiotileskopio-ston-kosmo-poy-tha-anihneyei-simata

15.jpg.c9fb6ee5728e5e2b64e6b365f38c14f4.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Υπερόραση» υπόσχεται στους αστρονόμους η τεχνητή νοημοσύνη. :cheesy:

Λόγω του τρόπου που λειτουργούν τα τηλεσκόπια, η διακριτική τους ικανότητα περιορίζεται από το μέγεθος του κάτοπτρου ή των φακών που χρησιμοποιούν.

Τώρα όμως, μία ομάδα Ελβετών ερευνητών βρήκε έναν τρόπο για να ξεπεράσει αυτό το φυσικό όριο, ανοίγοντας επομένως τον δρόμο για τη βελτίωση της ευκρίνειας των αστρονομικών παρατηρήσεων στο ορατό φάσμα.

Όπως περιγράφουν οι ερευνητές σε άρθρο τους στο περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, γι’ αυτό τον σκοπό επιστράτευσαν τεχνητά νευρωνικά δίκτυα, έναν κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης που αφορά την ανάπτυξη υπολογιστικών συστημάτων τα οποία αντιγράφουν τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Έτσι, με τη βοήθεια αυτών των συστημάτων, μπορούν να αποκαλύπτουν στις εικόνες των τηλεσκοπίων λεπτομέρειες που πριν δεν διακρίνονταν.

Η διάμετρος του κατόπτρου ή των φακών, δηλαδή το διάφραγμα, θέτει ένα μέγιστο όριο στη διακριτική ικανότητα οποιουδήποτε τηλεσκοπίου. Με απλά λόγια, όσο μεγαλύτερο είναι το κάτοπτρο ή οι φακοί, τόσο περισσότερο φως συλλέγει το τηλεσκόπιο, με συνέπεια οι αστρονόμοι να μπορούν να ανιχνεύουν πιο αμυδρά αντικείμενα και με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον αστρονόμο Κέβιν Σαβίνσκι από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη, κατάφερε να ξεπεράσει αυτό το όριο με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες «εκπαίδευσαν» ένα νευρωνικό δίκτυο να διακρίνει τους γαλαξίες και στη συνέχεια του ζήτησαν να βελτιώσει την ευκρίνεια μίας θολής εικόνας.

Όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος, έτσι και τα νευρωνικά δίκτυα για να αποκτήσουν μία δεξιότητα χρειάζονται παραδείγματα – στη συγκεκριμένα περίπτωση, τόσο θολές όσο και ευκρινείς εικόνες του ίδιου γαλαξία.

Μάλιστα, το σύστημά τους αποτελείται από δύο νευρωνικά δίκτυα τα οποία ανταγωνίζονται μεταξύ τους – μία προσέγγιση που είναι γνωστή στην κοινότητα των ειδικών της τεχνητής νοημοσύνης με τον όρο «αναγεννητικά ανταγωνιστικά δίκτυα» (GAN). Για την όλη διαδικασία «εκπαίδευσης», χρειάστηκαν λίγες ώρες σε έναν υπολογιστή υψηλών επιδόσεων.

Η συνέπεια ήταν τα «εκπαιδευμένα» νευρωνικά δίκτυα να μπορούν να αναγνωρίσουν και να ανασυνθέσουν χαρακτηριστικά που δεν ήταν ορατά με το τηλεσκόπιο – όπως περιοχές του γαλαξία όπου σχηματίζονται άστρα ή ζώνες σκόνης.

Οι ερευνητές αντιπαρέβαλαν το αποτέλεσμα με την αυθεντική, υψηλής ευκρίνειας εικόνα, για να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα της τεχνικής, βρίσκοντας πως έχει καλύτερα αποτελέσματα από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Ο Σαβίνσκι θεωρεί πως πρόκειται για ένα τεράστια βήμα προόδου. «Μπορούμε να ανατρέξουμε στις παρατηρήσεις που έγιναν με τηλεσκόπια πριν από πολλά χρόνια, και να φέρουμε στο φως περισσότερες λεπτομέρειες από ποτέ – ώστε για παράδειγμα να μάθουμε περισσότερα για τις δομές των γαλαξιών.

Δεν υπάρχει κανείς λόγος να μην εφαρμόσουμε αυτή την τεχνική στις εικόνες από το Hubble των πιο απομακρυσμένων περιοχών του διαστήματος ή στο υλικό από το επερχόμενο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, για να αποκτήσουμε περισσότερες γνώσεις για τις πιο “αρχαίες” δομές στο σύμπαν», λέει στην ιστοσελίδα της βρετανικής Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.

http://www.naftemporiki.gr/story/1211592/yperorasi-uposxetai-stous-astronomous-i-texniti-noimosuni

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης