Jump to content

Celestron f6.3 Focal Reducer


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Να αγοράσω μαζί με το Celestron NexStar 8SE και τον παραπάνω focal reducer ή καινούρια προσοφθάλμια ;

Αν υπολόγισα σωστά θα πέσει ο εστιακός λόγος από 2038 στα 1300 .Έτσι δε θα χρειαστεί να αγοράσω καινούρια προσοφθάλμια .Μπορώ να χρησιμοποιήσω τον 24mm 68'' για χ54 και πεδίο 1.25 και τον 11mm 82'' για χ118 και πεδίο 0,70 .Έτσι θα κάνω οικονομία και θα έχω μεγαλύτερα πεδία .

Αναρωτιέμαι γιατί δεν ξέρω αν τα υπολόγισα σωστά και δεύτερο μήπως χαλάσει η εικόνα των παρατηρούμενων αντικειμένων .

Σημείωση : μόνο για οπτική παρατήρηση αντικειμένων deep sky .

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν επιδεινώνεται ορατά η εικόνα, τουλάχιστον στο κέντρο. Το τηλεσκόπιο γίνεται πιο φωτεινό με τον ίδιο φακό, λόγω αύξησης της κόρης εξόδου.

Αλλά μην περιμένει πως θα το βάζεις και θα το βγάζεις εύκολα, ιδίως στο σκοτάδι και το κρύο. Οι βόλτες είναι πολλές και άγριες, κάποτε σφηνώνει στραβά και πρέπει να το βιδώνεις με προσοχή. Αν το βάλεις θα το αφήσεις όλη τη βραδιά. Εγώ το έβαλα μόνιμα σε ένα Maksutov μέχρι να πάρω μικρό διοπτρικό. Έκτοτε δεν το ξαναχρησιμοποίησα. Προτιμώ να στήσω δεύτερο τηλεσκόπιο (το 66ED ή το 130 νευτώνιο) παρά να βάζω και να βγάζω τον μειωτή. Υπάρχουν μειωτές ταχείας χρήσης, της Denk, που λειτουργούν όπως τα συρταράκια φίλτρων, για γρήγορες αλλαγές.

Με τα 6" μου SCT & Maksutov δεν έχω ευρεία χρήση, αλλά σε ένα 11" ή 9.25" θα το χρησιμοποιούσα για να κατεβάσω τις μεγεθύνσεις σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα. Το 8" είναι οριακό όμως. Αν το χρησιμοποιήσεις θα χρειαστείς και ένα φακό στα 5mm για τα 250x, ή 7mm για 200x, όπως το ζευγαράκι 6.7/4.7 της Explore Scientific.

Με τον μειωτή και φακό μεγάλης εστιακής (>30mm) μπορεί να βλέπεις την κεντρική παρεμπόδιση,ανάλογα με την προσαρμογή του ματιού στο σκότος. Την ημέρα αυτό μπορεί να συμβεί και με τον 24. Και δεν έχει λογική να βάλεις μειωτή και μετά barlow για να πετύχεις την ίδια μεγέθυνση που θα είχες χωρίς μειωτή. Περισσότερα χρήματα και περισσότερο γυαλί για κατώτερο αποτέλεσμα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

'Οχι δε σκέφτηκα να βάλω τον μειωτή μαζί με τον barlow .'Εχω δύο σχέδια :

1) Αγοράζω έναν 17mm και έναν 32 mm και μαζί με τον 24mm , 11mm , 6mm και το barlow που έχω είμαι καλυμμένος αλλά θα έχω στενά πεδία .

2) Αγοράζω έναν μειωτή και δεν αγοράζω προσοφθάλμια .Έρχεται πιο φτηνά και έχω μεγαλύτερα πεδία .

Η εικόνα των αντικειμένων με προβληματίζει γιατί δεν έχω δει από κοντά τη χρήση του αλλά μου λές ότι δεν επηρεάζεται αισθητά .Είδα και σε κάτι φώτο στο internet ότι η εικόνα γίνεται και πιο λαμπερή .

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είσαι καλά τοποθετημένος από φακούς, ο ένας στο ήμισυ του άλλου περίπου. Δεν έχει νόημα να πάρεις άλλον 1.25",ούτε θα σου χρειαστεί ο barlow (με αυτό το τηλεσκόπιο) αφού ο 6 σου δίνει 330x.

Αν έχεις χρήματα για ξόδεμα, η μία οδός είναι ο μειωτής για μόνιμη τοποθέτηση (και έχει λογική αφού τότε με τον 6 θα πιάνεις 220x που θα είναι το όριο τις περισσότερες νύκτες και με κόρη εξόδου 1mm, ό, τι πρέπει στην ηλικία μας). Η άλλη είναι διαγώνιος 2" και Hyperion Aspheric 36mm, ή κάτι ανάλογο, για μεγαλύτερο πεδίο.

Καλύτερα να μην πάρεις τίποτε στη αρχή και να αποφασίσεις μετά από λίγες παρατηρήσεις, ειδικά αν το 6mm σου δίνει άχρηστη μεγέθυνση.

Πας από 10" νευτώνιο σε 8" SCT. Εγώ έκανα τον αντίθετο δρόμο και με μεγαλύτερο εύρος, από 6"SCT σε 12" νευτώνιο. Ειδικά μετά την απόκτηση και Maksutov 6" το οποίο μπαίνει στις ίδιες βάσεις (Nexstar & Portamount) το SCT δεν έχει χρησιμοποιηθεί, 2 χρόνια ίσως. Το κρατώ γιατί μάλλον θα το δώσω στην κόρη μου, τώρα που επιστρέφει από το Πολυτεχνείο.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

o μειωτής ειναι ενα αξεσουάρ που αξίζει να τοποθετηθεί σε ενα σύστημα αναλογα με την περίπτωση.

Εγω πχ, αγόρασα τον πρώτο μειωτή διότι προσπαθώντας να φωτογραφήσω τη σελήνη με dslr, η πανσέληνος δεν χωρούσε στο καρέ. Με την προσθήκη του 6,3 μειωτή χώρεσε μια χαρα.

(ο σωλήνας ηταν 8'' f10 SC).

Ειδικά για φωτογραφική χρήση, ο reducer/flatener θεωρειται "εκ των ουκ ανευ"...

(ευρος και ποιότητα στο πεδιο, φωτεινοτητα).

Για παρατήρηση, δεν τον χρειάζεσαι......

Καλή συνέχεια,

Κωστας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης