Jump to content

Spectr-R=Tο μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ξεκίνησε παρατηρήσεις το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο . :cheesy:

Το ρωσικό αστροφυσικό παρατηρητήριο Spectr-R, το οποίο τέθηκε σε τροχιά στις 18 Ιουλίου του 2011, έχει σαν σκοπό την παρακολούθηση του ηλιακού πλάσματος. Το σύστημα του Plasma-F ερευνά τις παραμέτρους του ηλιακού ανέμου, του διαπλανητικού μαγνητικού πεδίου και των ηλιακών διαστημικών ακτίνων.

Η διαστημική συσκευή Spectr-R έχει κατασκευαστεί στα πλαίσια του διεθνούς προγράμματος «Radioastron», και αποτελείται από μια πλατφόρμα «Navigator» και από το διαστημικό ραδιοτηλεσκόπιο RadioAstron με αντένα διαμέτρου 10 μέτρων. Το τηλεσκόπιο αυτό θεωρείται το ρωσικό Hubble, με την διαφορά ότι βλέπει ραδιοκύματα, σε αντίθεση με το Hubble που ανιχνεύει το υπεριώδες, το ορατό και το υπέρυθρο φως.

Το RadioAstron θεωρείται σαν το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε ποτέ και ήδη ξεκίνησε τις παρατηρήσεις του.

Το ραδιοτηλεσκόπιο Spectr-R συνεργάζεται με άλλα ραδιοτηλεσκόπια επί της Γης, και με τη μέθοδο της συμβολομετρίας όλα αυτά συμπεριφέρονται σαν ένα γιγάντιο ραδιοτηλεσκόπιο.

Όταν το Spectr-R βρίσκεται στο πλέον απομακρυσμένο του σημείο από τη Γη, το σύστημα λειτουργεί σαν ένα τεράστιο τηλεσκόπιο περίπου 30 φορές όσος ο πλανήτης μας, που η ανάλυση του είναι περίπου 10.000 φορές αυτής του διαστημικού τηλεσκόπιου Hubble.

Το διαστημικό σκάφος Spectr-R ξεκίνησε τον Ιούλιο σε μια επιμήκη τροχιά που εκτείνεται μεταξύ 10.000 και πάνω από 300.000 χιλιόμετρα από τη Γη.

Στην πρώτη παρατήρηση του στις 15 Νοεμβρίου, το Spektr-R, ήταν περίπου 100.000 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο συνδέεται με τρεις κεραίες των 32 μέτρων στο Ρωσικό Δίκτυο QUASAR, μία κεραία 70 μέτρων στην Ουκρανία, και το ραδιοτηλεσκόπιο των 100 μέτρων στη Γερμανία με στόχο ένα φωτεινό, μακρινό γαλαξία που ονομάζεται 0212+735.

Στην πενταετή αποστολή του, το RadioAstron θα κάνει μια λεπτομερή εξέταση αντικειμένων, όπως η μαύρη τρύπα στο κέντρο του κοντινού γαλαξία M87, εν τη γενέσει πλανητικών συστημάτων καθώς και πάλσαρ (ταχύτατα περιστρεφόμενα άστρα νετρονίων). Θα εντοπίζει τα ραδιοκύματα που εκπέμπονται από μέϊζερ νερού, νέφη από μόρια νερού σε δίσκους των γαλαξιών, που θα μπορούσε να μας βοηθήσει να μετρήσουμε την απόσταση των γαλαξιών από τη Γη. Κι αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να μας βοηθήσει στη μελέτη της διαστολής του σύμπαντος και της σκοτεινής ενέργειας (λόγω της ακριβούς μέτρησης της ταχύτητας των γαλαξιών).

Πηγή: New Scientist

radioastron.jpg.d17119f6f9e18c35d3f30263247f4db8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 έτη αργότερα...

ROSCOSMOS.Το "Spektr-R" θα συνεχίσει να εργάζεται στο έργο "RADIOASTRON" μεχρι το τελος του 2018. :cheesy:

Το Διαστημικό σκάφος "Spektr-R" ( "Radioastron"), που ξεκίνησε στις 11 του Ιούλη του 2011, με βάση την απόφαση του κράτους θα συνεχίσει να εργάζεται μέχρι το τέλος του 2018. του έργου «Radioastron»

Το παρατηρητήριο έχει σχεδιαστεί για τη θεμελιώδη αστροφυσική έρευνα στο ραδιοφωνικη περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.

Από τον Ιούλιο του 2016, η διεθνής αποστολή "Radioastron" ξεκινήσε το τέταρτο έτος του ανοικτου επιστημονικού προγράμματος, με την παρακολούθηση στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθουν μέχρι τον Ιούνιο του 2017 οι αιτήσεις για έρευνα που υποβλήθηκαν από τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. Το τρίτο έτος του ανοικτού προγράμματος στο οποίο ο επικεφαλής επιστημονικός οργανισμός - Astro Space Center (ASC FIAN) - σε συνεργασία με τους Ρώσους και ξένους εταίρους έχουν διεξαχθεί με επιτυχία μια ευρεία ποικιλία επιστημονικών πειραμάτων.

Δημοσιεύθηκε το 2016 από επιστημονικές ομάδες στα κορυφαία διεθνή επιστημονικά περιοδικά ιδίως, η παραλαβή των «Radioastron" της εικόνας του κέντρου BL Lacertae του γαλαξία με μεγάλη γωνιακή ανάλυση 20 μικροδευτερόλεπτα τόξου, με ανίχνευση κρουστικων κύματων και ένα σπιράλ μαγνητικό πεδίο στη βάση του γαλαξία.

Επίσης, χρησιμοποιώντας το ρωσικό διαστημικό παρατηρητήριο, οι επιστήμονες έχουν επιστημονικά στοιχεία και ανακοίνωσαν την έναρξη της ακραίας φωτεινότητας του πυρήνα κβάζαρ 3C273 στον αστερισμό της Παρθένου (το κβάζαρ είναι σε θερμοκρασία 10 έως 40.000.000.000.000 βαθμούς, το οποίο είναι περίπου δέκα φορές υψηλότερες από τις τιμές που επιτρέπουν στη θεωρία). Επιπλέον, υψηλής ανάλυσης "Radioastron" επέτρεψε στους επιστήμονες χρησιμοποιώντας το κβάζαρ 3C273 να πάρει «ακτινογραφία» του Γαλαξία μας. Η εικόνα του κβάζαρ θα μπορούσε να δει ετερογενως - φωτεινά σημεία, τα οποία εμφανίστηκαν κατά τη διέλευση της ακτινοβολίας μέσω του διαστρικού μέσου του Γαλαξία μας. Αυτές και πολλές άλλες ανακαλύψεις που έγιναν μέσω της "ραδιοαστρονόμιας", και επιτρέπουν ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση της δομής του σύμπαντος.

Το νέο πρόγραμμα - να μελετήσει τις εσωτερικές περιοχές των πυρήνων των ενεργών γαλαξιών και τα μαγνητικά πεδία τους, παρακολούθηση των φωτεινότερο κβάζαρ, μελέτη των νεφών υδρατμών στο σύμπαν, πάλσαρ και διαστρικό μέσο, πείραμα βαρύτητας, κλπ Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας και νέα έργα του διεθνούς διαστημικού παρατηρητηρίου »Radioastron" μπορεί να δεις στο Ινστιτούτο Φυσικής Astro Space Center. PN Lebedev RAS.

http://www.roscosmos.ru/22336/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 6 μήνες αργότερα...

Τηλεσκόπιο για ART-XC SC "Spectrum-RG» :cheesy:

Στις 27 Δεκεμβρίου, 2016 στην NPO. Α.Ε. Lavochkin παραδοθηκε το δείγμα ART-XC τηλεσκόπιο ακτίνων Χ για το "Spektr-RG" Παρατηρητήριο Διαστήματος.

Το Διαστημικό παρατηρητήριο "Spektr-RG» θα είναι εξοπλισμένο με δύο τηλεσκόπια ακτίνων-Χ - ART-XC και eROSITA, που αναπτύχθηκαν στο Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών (Ρωσία) και το Ινστιτούτο Max Planck (Γερμανία), αντίστοιχα.Η Παράδοση του γερμανικου eROSITA τηλεσκόπιο έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2017.

Η συσκευή θα εκτοξευτει στο σημείο Lagrange σύστημα L2 Ήλιος-Γη, και τα τέσσερα πρώτα έτη θα σαρώσει όλο τον έναστρο ουρανό, και τα επόμενα τριάμισι χρόνια θα παρατηρήσει τα πιο ενδιαφέροντα για την διεθνή επιστημονική κοινότητα αντικείμενα στο σύμπαν.

http://www.roscosmos.ru/23087/

dsc_0060.jpg.23f3284266eccb5b2f9c0f79d02b270f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

eROSITA τηλεσκόπιο ακτίνων Χ :cheesy:

Στις 3 του Φεβρουαρίου του 2017 στο NPO. Α.Ε. Lavochkin εγινε η παρουσίαση του τακτικού δείγματος eROSITA τηλεσκόπιο ακτίνων Χ, το οποίο παράγεται στο Ινστιτούτο για την Εξωγήινη Φυσική Max Planck (Garching, Γερμανία). Η συσκευή θα χρησιμοποιηθεί στο διαστημικό παρατηρητήριο "Spektr-RG» και μαζί με το Ρωσικο τηλεσκόπιο ART-XC, που αναπτύχθηκε στο IKI.

Το γερμανικο τηλεσκόπιο θα επιτρέψει για πρώτη φορά να επανεξεταστει το σύνολο του ουρανού στην περιοχή της ενέργειας 0,5-10 keV (keV) με πρωτοφανή φασματική και γωνιακή ανάλυση, η οποία, με τη σειρά του, θα επιτρέψει στους επιστήμονες να διεξάγουν νέες μελέτες της σκοτεινής ύλης και για τα αντικείμενα στο Σύμπαν.

Το eROSITA τηλεσκόπιο ακτίνων Χ αποτελείται από επτά ταυτόσημα παράλληλα προς την κατεύθυνση των ενοτήτων καθρέφτες, καθένα από τα οποία περιλαμβάνει 54 υπο-επιχρυσωμένα καθρέφτες. Συγκεντρώνουν υψηλής ενέργειας φωτόνια και για να τα στείλει στο - στην κάμερα ακτίνων Χ, που βρίσκεται στο επίκεντρο της εγκατάστασης καθρέφτη. Για να επιτευχθεί η μέγιστη απόδοση το τηλεσκόπιο ψύχεται σε θερμοκρασία Χ -90 ° C χρησιμοποιώντας ένα πολύπλοκο σύστημα σωλήνων.

Μετά το πέρασμα του ελέγχου της εισόδου και του τηλεσκοπίου θα ενσωματωθεί με την πλατφόρμα "Navigator", που αναπτύχθηκε από την NPO im. Α.Ε. Lavochkin, και υποβάλλονται σε δοκιμές εδάφους.

Το "Spektr-RG" - ένα μεγάλο ρωσο-γερμανικό ερευνητικό πρόγραμμα που θα μελετήσει τα σμήνη των γαλαξιών, μαύρες τρύπες, καθώς και θα λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τη φύση της σκοτεινής ύλης. η εκτόξευση της αποστολής έχει προγραμματιστεί το Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2018 από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ », - δήλωσε ο MN Pavlinsky. Το Διαστημικό παρατηρητήριο "Spektr-RG" θα παει στη γειτονιά του σημείου L2 Lagrange του συστήματος Ήλιου-Γης, και τα τέσσερα πρώτα έτη θα σαρώσει όλο τον έναστρο ουρανό, και τα επόμενα τριάμισι χρόνια θα παρατηρήσει τα πιο ενδιαφέροντα για τη διεθνή επιστημονική κοινότητα αντικείμενα στο σύμπαν.

http://www.roscosmos.ru/23199/

 

 

 

Ο πυραύλος Proton-M με το παρατηρητήριο Spectr-RG έχει ολοκληρωθεί. :cheesy:

Στο κοσμοδρόμιο Baikonur, ειδικοί από τις επιχειρήσεις Roscosmos διεξήγαγαν μια γενική συνέλευση του πυραυλικού Proton-M. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η κεντρική διαστημική κεφαλή (HSC), η οποία αποτελείται από την ανώτερη βαθμίδα DM-03 και τη μονάδα Spektr-RG, μεταφέρθηκε από το καθαρό δωμάτιο στην αίθουσα συναρμολόγησης.

Μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς, ο μεταφορέας και το κεφάλι συνδέθηκαν μηχανικά. Οι υπολογισμοί των ειδικών της πυραυλικής και διαστημικής βιομηχανίας έκαναν τη σύνδεση των ηλεκτρικών επαφών μεταξύ της κύριας μονάδας και της LV και πραγματοποίησαν επίσης όλους τους απαραίτητους ελέγχους που προβλέπονται από το σχέδιο εργασίας.

Στις 13 Ιουνίου, στο κοσμοδρόμιο, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της κρατικής επιτροπής, όπου θα συνοψιστούν τα αποτελέσματα των προετοιμασιών για την έναρξη και θα ληφθεί απόφαση για τη διεξαγωγή των εξαγωγών. Η αφαίρεση του οχήματος εκτόξευσης στο συγκρότημα εκτόξευσης 81 είναι προγραμματισμένη για το πρωί της 14ης Ιουνίου.

Η εκτόξευση του οχήματος εκτόξευσης Proton-M με την ανώτερη βαθμίδα DM-03 και το νέο παρατηρητήριο τροχιάς Spektr-RG έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιουνίου στις 15:17 ώρα Μόσχας. Η κύρια αποστολή του είναι να μελετήσει το Σύμπαν στην περιοχή των ακτίνων Χ της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, να δημιουργήσει έναν «χάρτη» του ορατού Σύμπαντος, πάνω στον οποίο θα σημειωθούν όλες οι αρκετά μεγάλες ομάδες γαλαξιών.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2019/news_06-10.html

 

 

 

Ο πυραυλος Proton-M με το παρατηρητήριο Spektr-RG στο συγκρότημα εκτόξευσης. :cheesy:

Στις 14 Ιουνίου 2019, σύμφωνα με την απόφαση της Κρατικής Επιτροπής, το όχημα εκτόξευσης Proton-M (PH) με το άνω στάδιο (RB) DM-03 και το νέο παρατηρητήριο τροχιακού Spektr-RG παραδόθηκαν από Σώμα σώματος 92Α-50 στο συγκρότημα εκτόξευσης. Η μεταφορά του οχήματος εκτόξευσης Proton-M στη θέση εκτόξευσης ξεκίνησε το πρωί στις 4:30 μ.μ. της Μόσχας. Επί του παρόντος, το όχημα εκτόξευσης με το διαστημόπλοιο έχει παραδοθεί στο συγκρότημα του χώρου εκτόξευσης του χώρου διαστημόσφαιρας 81, εγκατεστημένο στον εκτοξευτήρα σε κατακόρυφη θέση. Μετά την προσέγγιση στον πύργο εξυπηρέτησης και τη σύνδεση των επικοινωνιών με τη ρουκέτα, οι ειδικοί των επιχειρήσεων Roscosmos άρχισαν να εργάζονται για το χρονοδιάγραμμα για την πρώτη ημέρα εκτόξευσης. Επίσης το πρωί της 21ης ​​Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της Κρατικής Επιτροπής, στην οποία θα αποφασίσουν για τον ανεφοδιασμό και την επόμενη εκτόξευση του διαστημικού πυραύλου "P" Roton-M ", που έχει προγραμματιστεί στις 15:17:14 ώρα Μόσχας. Μαζί με την ανώτερη βαθμίδα DM-03, θα εκτοξεύσουν το ρωσικό αστροφυσικό παρατηρητήριο Spectro-RG σε τροχιά.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2019/news_06-14.html

 

 

 

Το Σύμπαν θα πρέπει να περιμένει να ακτινοβολήσει. :cheesy:

Όταν η μπαταρία Spektr RG πήγε επίπεδη στις 21 Ιουνίου, η ομάδα ελπίζει ότι θα μπορέσει να διορθώσει το πρόβλημα σε μια μέρα, αναβάλλοντας την εκτόξευση που θα πραγματοποιηθεί στο κοσμοδρόμιο της Baikonur στη Ρωσία στις 22 Ιουνίου. Ωστόσο ο ρωσικός πυραύλος Proton M που έπρεπε να φέρει το παρατηρητήριο χώρου Spektr RG επέστρεψε στη ζώνη δοκιμών και η επόμενη πιθανή ημέρα αναφέρθηκε στις 12 Ιουλίου. "Έχετε δει το σώμα σας σε ακτινογραφίες; Μοιάζει εντελώς διαφορετικό! Θα κάνουμε το ίδιο και με το Σύμπαν ", δήλωσε ο πρώην σοβιετικός κοσμολόγος Rashid Sunyaev του Πανεπιστημίου Max Planck, Garching, Γερμανία, που σημαίνει Spektr RG, ένα μοναδικό αστροφυσικό διαστημικό παρατηρητήριο που αναπτύχθηκε από κοινού από τη Ρωσία και τη Γερμανία στη Ρωσική Ομοσπονδιακή Διάσκεψη Space's Fundamental Space Research με την εντολή της Ρώσικης Ακαδημίας Επιστημών. Το παρατηρητήριο κατασκευάστηκε για να μελετήσει το Σύμπαν σε δέσμη ακτίνων Χ του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος από το σημείο Lagrange L2 στο σύστημα Sun-Earth 1,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη.

Ο κύριος στόχος του Spektr RG είναι να σαρώνει όλο το παρατηρούμενο Σύμπαν, χαρτογράφοντας κάθε μεγάλη δομή που βρίσκει στις ακτίνες Χ. Ο χάρτης θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στη σημερινή κοσμολογία, βοηθώντας τον να μάθει για την εξέλιξη των υπερμεγέθων μαύρων οπών και να κατανοήσει την αρχή της σκοτεινής ενέργειας και της σκοτεινής ύλης που επηρεάζουν τη διαμόρφωση της μεγάλης κλίμακας δομής του Σύμπαντος. Οι επιστήμονες σκοπεύουν στο Spektr RG να ανακαλύψει τουλάχιστον 100.000 μαζικές συστάδες γαλαξιών - που σημαίνει όλα αυτά τα αντικείμενα στο παρατηρούμενο Σύμπαν - κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών της περιόδου παρατήρησης. Ενώ μπορεί να είναι το παρατηρητήριο να συναντά αντικείμενα που μέχρι τότε ήταν άγνωστα, Μελετώντας 3 εκατομμύρια υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες σε ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες (AGN), λευκούς νάνους, εκατοντάδες χιλιάδες αστέρια με ενεργό κορώνα και δεκάδες χιλιάδες γαλαξίες που σχηματίζουν αστέρια. Εκτός αυτού, η Spektr RG θα μελετήσει μια πηγή φωτεινού X - η εκπομπή σε ακτινοβολία - το ζεστό διαστρικό και διαγαλαξιακό μέσο. Το Spektr RG είναι εξοπλισμένο με μοναδικά τηλεσκόπια ακτίνων Χ που παρουσιάζουν συχνότητα εμφάνισης βροχής, γεγονός που θα του επιτρέψει να διεξάγει έρευνα υψηλής ευαισθησίας σε ολόκληρο τον ουρανό σε μαλακή περιοχή ακτίνων Χ 0,3-11 keV όπως μελετά ξεχωριστά αστροφυσικά αντικείμενα στην περιοχή σκληρότερης ενέργειας μέχρι 30 keV. Το Γερμανικό EROSITA που κατασκευάστηκε στο Ινστιτούτο Max Planck για την Εξωγήινη Φυσική και το ART-XC που κατασκευάστηκε στο Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και στο Ρωσικό Ομοσπονδιακό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας θα πετάξει πάνω στο ειδικά προσαρμοσμένο για το έργο πλατφόρμα Space Navigator από το Lavochkin (Ρωσία). Το Spektr RG ανακαλύπτει την εποχή της ΕΣΣΔ, με τα σχέδια για σκληρή αποστολή ακτίνων Χ που προτάθηκαν το 1987 από τις αστροφυσικές Sunyaev, Yakov Zeldovich και Andrei Sacharov, ακυρώθηκαν μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Το 2004 και το 2009 η Γερμανική Διαστημική Υπηρεσία και η Roscosmos ενέκριναν την αποστολή που ήταν μέχρι τότε πολύ πιο φιλόδοξη. Ο Σουνάγιεφ εξήγησε ότι ενώ οι Γερμανοί ερευνητές θα αποθηκεύουν και θα αναλύουν δεδομένα από τον ουρανό δυτικά του Γαλαξιακού Κέντρου, θα κάνει το ίδιο και με το άλλο μισό, πράγμα που θα επιτρέψει περισσότερο χρόνο για να εργαστούν τα δεδομένα που θα αποκαλυφθούν αργότερα σε άλλους ερευνητές.

https://asgardia.space/en/news/The-Universe-Will-Have-to-Wait-to-Be-X-rayed

 

 

 

Το ζήτημα επιλυθηκε, στο Baikonur είναι έτοιμο να ξεκινήσει το Spektr-RG :cheesy:

Την Τρίτη 2 Ιουλίου, αναφέρθηκε ότι το πρόβλημα που προκάλεσε μια νέα αναδιάταξη της εκτόξευσης της Spektr-RG από τις 21 Ιουνίου έως τις 12 Ιουλίου (που είχε προγραμματιστεί για τις αρχές του 2017 και αναβλήθηκε για διάφορους λόγους από τότε). λύθηκε. Οι ειδικοί του Baikonur αποφάσισαν στις 12 Ιουλίου ότι τους επέτρεψαν αρκετό χρόνο για να εξαλείψουν το πρόβλημα, αλλά κατάφερε 10 ημέρες πριν Η αναμενόμενη εκτόξευση του αστροφυσικού παρατηρητηρίου Spektr-RG στις 12 Ιουλίου είναι να γίνει η σημαντικότερη μετασοβιετική επιστημονική αποστολή της Ρωσίας, Το RG, το πιο πολύτιμο από τα αστροφυσικά διαστημικά σκάφη της Ρωσίας, θα τεθεί σε τροχιά στον 21ο αιώνα. Στις 19 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής πριν την εκτόξευση, οι μη επαναφορτιζόμενες μπαταρίες Orion-KhIT 9ER της Spektr-RG που βρίσκονται στο στάδιο DM-03 επίπεδος. Η εκτόξευση σταμάτησε αμέσως για να ανακαλυφθεί και να εξαλειφθεί ο λόγος για το θέμα και μεταφέρθηκε στις 12 Ιουλίου, δίνοντας έτσι στην ομάδα αρκετό χρόνο για να εκτελέσει το έργο, το οποίο κατάφεραν δέκα μέρες νωρίτερα.

Spektr-RG: η ιστορία

Το Spektr-RG, που αναπτύχθηκε στο NPO Lavochkin της Ρωσίας, έχει μάζα ανύψωσης 2.712,5 κιλά και μπορεί να μεταφέρει 1.210 κιλά ωφέλιμο φορτίο. Μόλις τεθεί σε τροχιά, το διαστημικό παρατηρητήριο θα παραμείνει σε λειτουργία για 6,5 χρόνια. Ωστόσο, το πρωτότυπο Spektr-RG, πολύ μεγαλύτερο από το παρόν, σχεδόν το έκανε πριν από είκοσι χρόνια - και θα είχε, αν δεν ήταν για τη χρηματοπιστωτική κρίση στη Ρωσία την εποχή εκείνη. Όταν τα πράγματα βελτιώθηκαν, εφαρμόστηκε μια φθηνότερη έννοια που χρησιμοποίησε τεχνολογία αιχμής ακτίνων Χ. Το έργο Spektr σχεδιάστηκε στη δεκαετία του '80 και σχεδιάστηκε ως ένας αριθμός παρατηρητηρίων χώρου ακτίνων Χ, ο καθένας υπεύθυνος για τη δική του περιοχή. Η Ρωσία και η Γερμανία άρχισαν για πρώτη φορά τη συνεργασία τους στο σημερινό Spektr-RG το 2009, αλλά το τηλεσκόπιο eROSITA δεν θα μπορούσε να παραδοθεί από τη Γερμανία το 2013 λόγω ηλεκτρονικού προβλήματος. Με άλλα προβλήματα που αναδύθηκαν κατά μήκος του δρόμου και ο Roscosmos αλλάζει τον πύραυλο από το Zenit στο Proton, έφτασε το έτος 2018, όταν τελική συνέλευση, ξεκίνησαν όλες οι σχετικές προετοιμασίες για την εκτόξευση, την παράδοση στο Baikonur και τις δοκιμές, με όραμα για το αεροσκάφος το 2019, αρχικά προγραμματισμένο για τον Απρίλιο, στη συνέχεια, για τις 21 Ιουνίου, και τώρα, που αναμενόταν στις 12 Ιουλίου.

Ταξίδι και απόδοση κατά την εκκίνηση

Με την εκτόξευση, ο πυραύλων Proton θα ταξιδέψουν στην ηλιακή τροχιά για περίπου δύο ώρες. Στη συνέχεια, η Spektr-RG θα αποκολληθεί από την ανώτερη βαθμίδα υπό τον έλεγχο των ρωσικών σταθμών στο έδαφος και ο ελιγμός του DM-03 σε ασφαλή τροχιά. Μόλις ενεργοποιηθεί το Spektr-RG, θα ταξιδέψει για τρεις μήνες σε μια περιοχή που βρίσκεται 1,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα πίσω από τη Γη (σε σχέση με τον Ήλιο), ένα από τα πέντε σημεία Lagrange που θα δημιουργήσει μια ισορροπία ανάμεσα στις βαρυτικές δυνάμεις των δύο σωμάτων και, κάποτε εκεί, με τα τηλεσκόπια - το ρωσικό ART-XC και το γερμανικό eROSITA, θα παρακολουθεί τον ουρανό για να δημιουργήσει έναν χάρτη ακτίνων Χ του Σύμπαντος.

https://asgardia.space/en/news/The-Issue-Resolved-Baikonur-Gets-Ready-To-Launch-Spektr-RG

 

 

 

Το Spektr-RG τεθηκε σε τροχιά. :cheesy:

Από το μαξιλάρι εκτόξευσης αριθ. 81 του κοσμοδρόμου Baikonur στις 13 Ιουλίου 2019 στις 15:30:57 ώρα Μόσχας ξεκίνησε με επιτυχία το όχημα εκτόξευσης Proton-M με την ανώτερη βαθμίδα DM-03 και το αστροφυτικό παρατηρητήριο Spektr-RG. Η εκκίνηση και η πτήση πήγαν χωρίς σχόλια. Αυτή ήταν η δεύτερη εκτόξευση αυτού του τύπου οχήματος εκτόξευσης το 2019.

Δύο ώρες αργότερα, στις 17:30 μ.Χ., το διαστημικό σκάφος διαχωρίστηκε από την ανώτερη βαθμίδα DM-03 και το τροχιακό παρατηρητήριο ξεκίνησε την πτήση των 100 ημερών κοντά στο σημείο περισυλλογής L2 του συστήματος Sun-Earth, όπου θα εξερευνήσει το σύμπαν στην περιοχή των ακτίνων Χ της ηλεκτρομαγνητικης ακτινοβολίας. Όλα τα συστήματα λειτουργούν σωστά. Το άνοιγμα των ηλιακών συλλεκτών και η θερμική ασπίδα καταγράφονται.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης σχεδιάζονται οι ακόλουθες λειτουργίες: επαλήθευση των συστημάτων εξυπηρέτησης, ευθυγράμμιση, βαθμονόμηση και δοκιμή των τηλεσκοπίων, πειραματικές αστροφυσικές παρατηρήσεις. Η έρευνα σχεδιάζεται για 6,5 έτη, εκ των οποίων 4 χρόνια - στη λειτουργία σάρωσης του ουρανού ουρανού, και 2,5 χρόνια - στον τρόπο σημειακής παρατήρησης αντικειμένων στο Σύμπαν.

Αναμένεται ότι κατά τη διάρκεια μιας έρευνας στον ουρανό, το Spectrum RG θα ανιχνεύσει περίπου 100.000 συστάδες γαλαξιών στο παρατηρούμενο μέρος του Σύμπαντος, περίπου 3 εκατομμύρια μεγάλες υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, εκατοντάδες χιλιάδες αστέρια με ενεργό κορώνα και άσπρους νάνους, δεκάδες χιλιάδες γαλαξίες που σχηματίζουν αστέρια και πολλά άλλα αντικείμενα , συμπεριλαμβανομένης της άγνωστης φύσης. Αυτά τα δεδομένα είναι εξαιρετικά σημαντικά για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η ύλη διανέμεται στο Σύμπαν, του ρόλου που διαδραμάτισε η σκοτεινή ενέργεια στην ανάπτυξή της και του πώς εμφανίστηκαν υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες.

Το διαστημικό σκάφος "Spectrum-RG" δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή της Γερμανίας στο πλαίσιο του Ομοσπονδιακού Διαστημικού Προγράμματος της Ρωσίας με εντολή της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Το παρατηρητήριο είναι εξοπλισμένο με δύο μοναδικά τηλεσκόπια με κάτοπτρα ακτίνων Χ: ART-XC (IKI RAS, Ρωσία) και eROSITA (MPE, Γερμανία), που λειτουργούν με την αρχή των λοξών οπτικών ακτίνων Χ. Τα τηλεσκόπια εγκαθίστανται στην πλατφόρμα Space Navigator (NPO Lavochkina, Ρωσία), προσαρμοσμένα για τους στόχους του έργου.

Επόπτης αποστολής: Ακαδημαϊκός Rashid Alievich Sunyaev? Επιστημονικός υπεύθυνος για το τηλεσκόπιο ART-XC (Ρωσία): Doctor Phys.-Math. Επιστήμες Mikhail Pavlinsky; Επιβλέπων του τηλεσκοπίου eROSITA (Γερμανία): Δρ Peter Predel.

Ο πυραύλος βαρέως τύπου Proton έχει σχεδιαστεί και παραχθεί μαζικά από το Κέντρο Έρευνας και Παραγωγής Χώρου της MV Khrunicheva.

Λαμβάνοντας υπόψη την έναρξη λειτουργίας του παρατηρητηρίου Spectrum RG, από την έναρξη λειτουργίας του οχήματος εκτόξευσης Proton (1965), εκτελούνται 419 από τις εκτοξεύσεις του σε διάφορες διαμορφώσεις χρησιμοποιώντας διάφορα ανώτερα στάδια. Από αυτές, σε 106 εκτοξεύσεις, χρησιμοποιήθηκε η εκσυγχρονισμένη έκδοση Proton-M.

Το άνω στάδιο DM-03 σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο RSC Energia. Αυτό είναι ένα από τα κυριότερα εγχώρια ενισχυτικά μπλοκ που έχουν σχεδιαστεί για να εκτοξεύουν διαστημόπλοια από χαμηλές γήινες σε τροχιές υψηλής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των γεωστατικών, υψηλής κυκλικής και υψηλής ελλειπτικής τροχιάς, καθώς και τροχιών απογείωσης στο φεγγάρι και τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος.

https://www.energia.ru/ru/news/news-2019/news_07-15.html

photo_06-10-09.thumb.jpg.6d4e0ac0f3290c19b41f0b7141985f6e.jpg

photo_06-10-06.thumb.jpg.7617c8f5b930ebbc404fd37a3b57e253.jpg

photo_06-10-05.thumb.jpg.d3386cfa08b43fa7d206f2c9a35f191a.jpg

photo_06-10-01.thumb.jpg.0303cb8039506db1ec739ca7d015efa5.jpg

photo_06-14-12.thumb.jpg.84f60342fc2352ae9cf0ee6297845913.jpg

photo_06-14-10.thumb.jpg.c69f1f7929370c074326bef1e90b6d78.jpg

photo_06-14-09.thumb.jpg.bed8e980921c40ac74816e7fbb853a9d.jpg

photo_06-14-08.thumb.jpg.11bbad675b4fda819ba09bf430b85d19.jpg

photo_06-14-07.thumb.jpg.0e64c45031caf656686200636ef44ea2.jpg

photo_06-14-06.thumb.jpg.c92d194d831a6beaaef227ed278df610.jpg

photo_06-14-02.thumb.jpg.757d1718f56d0450e00a06e251902214.jpg

photo_06-14-01.thumb.jpg.8d287459276099d60e493f64a6bc6887.jpg

15.jpg.2780282c8bdbf7e0aa9c6b36e653b0bb.jpg

15.thumb.jpg.26687cec566150669e9dd3a8096a5827.jpg

photo_07-15-06.thumb.jpg.38db8804f10b90aec3cad06f9c8a2533.jpg

photo_07-15-09.thumb.jpg.506f28c6a7cfe370b12c12c4e93bd32c.jpg

photo_07-15-08.thumb.jpg.2eeef0e5c5cb421171401854154a1fdc.jpg

photo_07-15-05.thumb.jpg.291bbba534a6644470c08ed1530998bd.jpg

photo_07-15-07.thumb.jpg.6955f2fec146a2642f53b7919d40a341.jpg

photo_07-15-04.thumb.jpg.721453504492840087dfdd69af465a31.jpg

photo_07-15-03.thumb.jpg.43fa08c731fc21630425c0b6ad1a3767.jpg

photo_07-15-02.thumb.jpg.eab7beb89792b3de8273f2bc2f5a0454.jpg

photo_07-15-01.thumb.jpg.52260f1db3bca97e502d074902686ad9.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 έτη αργότερα...

Το Spektr-RG συλλαμβάνει την καρδιά του Γαλαξία. :cheesy:

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακάλυψη, η φωτεινότητα μιας σούπερ βαριάς τρύπας του Τοξότης A * (γνωστός και ως Sgr A *) που βρίσκεται στην καρδιά του Γαλαξία σε απόσταση 26.000 έτη φωτός από τη Γη έχει αυξηθεί δραματικά, προκαλώντας ένα δίκαιο μερίδιο ενδιαφέροντος της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Το παρατηρητήριο χώρου Spektr-RG παρακολούθησε το Sgr A * και μοιράστηκε εικόνες που επιβεβαιώνουν τη δραστηριότητα του

Το παρατηρητήριο Spektr-RG μετέδωσε κάποιες βολές στη Γη αντικατοπτρίζοντας ένα φωτεινό σημείο, μια σούπερ βαριά μαύρη τρύπα Sgr A * που παρατηρήθηκε στη μέση του Γαλαξία. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου ART-XC στο Spektr-RG. Οι εικόνες δείχνουν τον πυρήνα του γαλαξία και μια πηγή φωτός που απεικονίζει την εκπομπή ακτίνων Χ από το κέντρο του Γαλαξία. Τα κανονικά αστέρια εκπέμπουν επίσης ακτίνες Χ, όμως η πλουσιότερη πηγή τους είναι οι περιοχές γύρω από τις μαύρες τρύπες. Το υλικό που απορροφάται από τη μαύρη τρύπα περιστρέφεται σε δίσκο, συμπιέζεται και θερμαίνεται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία αυξάνοντας τη φωτεινότητα γύρω από τη μαύρη τρύπα. Οι διαδικασίες αυτές είναι συνήθως τυπικές για σούπερ βαριες μαύρες τρύπες που βρίσκονται στις καρδιές των γαλαξιών και είναι εκατομμύρια φορές βαρύτερες από τον Ήλιο (1,9885 × 1030 kg) .Το Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών δεν είναι έτοιμο να ονομάσει το λόγο της αλλαγής της φωτεινότητας στην περιοχή της μαύρης τρύπας. «Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε, διεξάγουμε ανάλυση δεδομένων και αποφεύγουμε να σχολιάζουμε τα αποτελέσματα που έχουμε», ο Mikhail Pavlinsky, Dr. Sci. στη Φυσική και τα Μαθηματικά, εξηγεί. Το Spektr-X-Gamma (Spektr-RG) είναι ένα διεθνές ρωσικό-γερμανικό πρόγραμμα που εστιάζει στην εξερεύνηση του Σύμπαντος στο φάσμα ακτίνων Χ με στόχο τη δημιουργία ενός «χάρτη» του ορατού τμήματος το σύμπαν να αναπαριστά όλα τα μεγάλα συμπλέγματα γαλαξιών, τις ακτίνες Χ των μαύρων οπών και τα αστέρια νετρονίων που ψύχονται. Το παρατηρητήριο Spectr-RG της Έρευνας και Παραγωγής Lavochkin χρησιμοποιεί 2 τηλεσκόπια: το eROSITA του Ινστιτούτου Max Planck για την Εξωγήινη Φυσική (Γερμανία) και το ART-XC που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και κατασκευάστηκε από το Ρωσικό Ομοσπονδιακό Κέντρο Πυρηνικών. Το Spektr-RG εγκαινιάστηκε στο διάστημα στις 13 Ιουλίου από το κοσμοδρόμιο Baikonur. Αναμένεται να είναι εκεί για 6,5 χρόνια που θα πραγματοποιήσει την ερευνητική της αποστολή: 4 χρόνια θα είναι αφιερωμένα σε οκτώ πλήρεις έρευνες για την ουράνια σφαίρα και άλλα 2,5 για να εντοπίσουν την επιτήρηση σε διάφορα αντικείμενα του Σύμπαντος.

https://asgardia.space/en/news/spektr-rg-captured-the-heart-of-the-milky-way

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Με τι μοιάζει μια ακτινογραφία του σύμπαντος; :cheesy:

Ο Σύνδεσμος Lavochkin (Khimki, Ρωσία) μοιράστηκε την πρώτη εικόνα ακτίνων Χ από ένα εξωτερικό ουρανό 2x2 μοίρες από τις 26-27 Αυγούστου του 2019 που συλλήφθηκε από το τηλεσκόπιο ακτίνων Χ erosieta στο SRG (Spectrum-Roentgen-Gamma ) τροχιακό παρατηρητήριο. Το κέντρο του 1x1 βαθμού της εικόνας, γνωστό ως UDS (Ultra Deep Survey), αντικατοπτρίζει τα αποτελέσματα που συλλέχθηκαν από όλες τις επτά μονάδες τηλεσκοπίων για χρονικό διάστημα 6.000 δευτερολέπτων. Η εικόνα δείχνει εκατοντάδες πηγές ακτινοβολίας X, οι περισσότερες από τις οποίες είναι κβάζαρ αρκετά φωτεινές να είναι ορατές μέσα από μεγάλες διαστρικές αποστάσεις. Αυτές είναι οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που ακτινοβολούν χάρη στην ύλη που δίνει την βαρυτική της ενέργεια καθώς κατακλύζεται από αυτά. Άλλα ουράνια αντικείμενα που παρατηρήθηκαν από το eROSITA αναγνωρίστηκαν ως αστέρια από τον γαλαξία μας με φωτεινά κορώνα ακτίνων Χ και ενεργούς γαλαξιακούς πυρήνες όχι πολύ μακριά από τη Γη. Το έντονο διάχυτο σημείο στην άνω δεξιά γωνία είναι ένα τεράστιο σύμπλεγμα γαλαξιών (ACO 329) με κόκκινη μετατόπιση z = 0.139. Αυτά είναι από τα μεγαλύτερα αντικείμενα του Σύμπαντος. Περίπου το 85% της μάζας τους είναι άγνωστη σκοτεινή ύλη και το υπόλοιπο 15% είναι τακτική βαριονική ύλη συγκεντρωμένη σε ζεστό διαγαλαξιακό σπάνιο αέριο (φτάνοντας στη θερμοκρασία δεκάδων εκατομμυρίων βαθμών) και αστέρια από χιλιάδες ομάδες γαλαξιών. Αυτό είναι ακριβώς που το τηλεσκόπιο ακτίνων Χ ήταν σε θέση να συλλάβει.

Η SRG αναμένει τις υπόλοιπες 6 βαθμολογήσεις και τελειοποίηση των μονάδων eROSITA να οριστικοποιηθούν για να εμβαθύνουν στην έρευνα σε δισεκατομμύρια άλλες πηγές ακτίνων Χ σε όλο τον ουρανό. Το τροχιακό παρατηρητήριο απογειώθηκε από το Baikonur στις 13 Ιουλίου 2019 και σήμερα βρίσκεται στο σημείο L2 του συστήματος Sun-Earth 1,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον πλανήτη μας. Η αποστολή προγραμματίζεται να είναι στο διάστημα για 6,5 χρόνια, τα πρώτα 4 από αυτά που έχουν κατανεμηθεί στον ουρανό, ακολουθώντας το μονοπάτι των παρατηρητηρίων ROSAT, Gaia, WMAP και Planck.

Ολόκληρος ο ουρανός πρόκειται να χαρτογραφηθεί με ακτίνες Χ και στα μαλακά (0,3-8 keV) και σκληρά (4-20 keV) ζώνες. Δύο μοναδικά υπερηχητικά τηλεσκόπια με κάτοπτρα Spectrum RG - το ρωσικό ART-XC που λειτουργεί σε υψηλότερες ενεργότητες ακτίνων Χ και το γερμανικό eROSITA που εργάζεται σε χαμηλότερες ενέργειες ακτίνων Χ - υπάρχουν για να βρουν 100 000 ομάδες γαλαξιών, Δυαδικά συστήματα ακτίνων Χ και περίπου 3 εκατομμύρια συσσωρεύουν υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες. Η έρευνα σκοπεύει να είναι δραστηριότητα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο 7 ημέρες την εβδομάδα για τα επόμενα 4 χρόνια.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής το μέλος του RAS Dr. Rashid Sunyaev, προσβλέπει στην ολοκλήρωση μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες αποστολές σάρωσης στην ιστορία. Οι πρώτες εικόνες ART-XC και eROSITA που μοιράζονται το Ρωσικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας και η ROSCOSMOS απεικονίζουν την εντυπωσιακή διάσταση του έργου.

https://asgardia.space/en/news/what-does-an-x-ray-of-the-universe-look-like

15.thumb.JPG.1cffd8766ea0663e4dad74678b0c1181.JPG

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Το Spectrum-RG μπορεί να έχει ηλεκτρικά προβλήματα. :cheesy:

Γερμανοί αστρονόμοι tweeted σχετικά με το άνοιγμα των καπακιών και τη λήψη των πρώτων πληροφοριών από τους ανιχνευτές του τηλεσκοπίου eRosita - το κύριο όργανο στο δορυφόρο Spectrum-RG. Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, όλα λειτουργούν κανονικά, αλλά οι πηγές που είναι εξοικειωμένες με την κατάσταση αναφέρουν προβλήματα που μπορεί να οφείλονται σε ελαττώματα στο σύστημα τροφοδοσίας

Ανεξέλεγκτες εντολές στο παζλ διαστημικού τηλεσκοπίου eROSITA, οι επιστήμονες του έργου που υποψιάστηκαν την επιθετική εργασία της διαστημικής ακτινοβολίας. Το φαινόμενο προκάλεσε καθυστέρηση στην πλήρη ενεργοποίηση του οργάνου ακτίνων Χ που εισέρχεται σήμερα σε βαθύ χώρο στο νεοσύστατο παρατηρητήριο Spektrum-RG, γράφει το RussianSpaceWeb. Άλλοι ανώνυμοι εμπειρογνώμονες λυπημένοι που μέχρι στιγμής μόνο 3 από τις 7 κάμερες της eROSITA είναι ενεργές που μπορεί να οφείλονται σε ελαττώματα στο σύστημα τροφοδοσίας.

Παρόλα αυτά, οι επίσημες πηγές αναφέρουν ότι όλα λειτουργούν κανονικά. «Το Spectrum-RG έχει φτάσει στο Lagrangian σημείο και σύντομα θα αρχίσει να εργάζεται υπό βέλτιστες συνθήκες», δήλωσε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών, Αλεξάντερ Λουτοβίνφ, στο All-Russian. Το Συνέδριο Road to Space για την Διαστημική Εκπαίδευση. Ρωσικό-Γερμανικό παρατηρητήριο ακτίνων Χ που αποτελείται από δύο όργανα: τη γερμανική eRosita και τη ρωσική ART-XC. Το κύριο καθήκον του διαστημικού σκάφους είναι να κάνει μια επισκόπηση ολόκληρου του ουρανού στην περιοχή των ακτίνων Χ, η οποία είναι απαραίτητη για να κατανοηθεί ο σχηματισμός μιας μεγάλης κλίμακας δομής του σύμπαντος, η ανάπτυξη των υπερμεγέθων μαύρων οπών, η εξέλιξη της στενής διπλά και άλλα αντικείμενα. Το κύριο όργανο του διαστημικού σκάφους είναι το eRosita και η ρωσική εγκατάσταση συνοδεύει τις παρατηρήσεις του σε ένα πιο άκαμπτο φάσμα φάσματος. Το Spectrum-RG ξεκίνησε από τον σταθμό εκτόξευσης Baikonur στις 13 Ιουλίου. Το διαστημικό σκάφος μόλις έφτασε στην τροχιά του στο σημείο L2 του συστήματος Γης-Ήλιου. Το Spectrum-RG έγινε ο πρώτος δορυφόρος ακτίνων Χ που θα ξεκινήσει τόσο μακριά από τη Γη.

https://asgardia.space/en/news/Spectrum-RG-May-Have-Electrical-Problems

18.jpg.dbbe819b0fb5ae15b90e701f86e50216.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Downtown Milky Way δεν κοιμάται ποτέ: Η θερμοπυρηνική έκρηξη εντοπίστηκε σε ένα αστέρι νετρονίων. :cheesy:

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (IKI RAN), το ρωσικό τηλεσκόπιο ART-XC στο παρατηρητήριο χώρου Spektr-RG, που τέθηκε σε τροχιά στις 13 Ιουλίου, κατέγραψε μια θερμοπυρηνική έκρηξη σε ένα αστέρι νετρονίων κέντρο του γαλαξία μας

Το Spectrum-RG έχει σταλεί στο Lagrangian point L2 ανάμεσα σε δύο μεγάλα σώματα, τη Γη και το αστέρι μας, 1,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον πλανήτη μας. Σε οποιοδήποτε άλλο σημείο, ένα μικρό αντικείμενο όπως ένα διαστημικό παρατηρητήριο θα πήγαινε στη δική του τροχιά γύρω από ένα από τα μεγάλα σώματα, αλλά στο Lagrangian σημείο οι βαρυτικές δυνάμεις του Ήλιου και του πλανήτη μας ταιριάζουν με έναν τρόπο που την αναγκάζει να διατηρήσει σταθερή θέση.

Αυτή τη στιγμή το παρατηρητήριο κατευθύνεται στο σημείο L2, σύμφωνα με τον Roscosmos, θα φθάσει εκεί στα τέλη Οκτωβρίου.

Αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά που μπορείτε να μάθετε για το νέο σας χώρο εργασίας: Το τηλεσκόπιο ART-XC ανίχνευσε μια έκρηξη παρατηρώντας δύο στενά τοποθετημένα αστέρια νετρονίων.

«Τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο, το τηλεσκόπιο ART-XC πραγματοποίησε παρατηρήσεις του κέντρου Galaxy. Το τηλεσκόπιο συνέλαβε δύο αστέρια νετρονίων, τα οποία είναι αρκετά κοντά το ένα στο άλλο », δήλωσε ο εκπρόσωπος του IKI RAN« Την ίδια στιγμή, ανακαλύψαμε μια θερμοπυρηνική έκρηξη σε ένα από αυτά ».

Τα αστέρια των νετρονίων είναι περίπου 1,5 φορές πιο μαζικά από τον ήλιο μας και έχουν ένα ισχυρό πεδίο βαρύτητας που τραβάει το αέριο από το συντροφικό αστέρι. Αυτό το αέριο μπορεί να συσσωρευτεί στην επιφάνεια του αστεροειδούς και να εκραγεί σε μια γρήγορη, υψηλής ενέργειας θερμοπυρηνική αντίδραση.

Η ακριβής τοποθεσία και το όνομα του αστεριού δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο - το κέντρο του Milky Way είναι ένα τρελό μέρος και είμαστε τυχεροί να ζήσουμε σε μια ήσυχη γειτονιά στα προάστια του γαλαξία μας .

Το παρατηρητήριο είναι εξοπλισμένο με το γερμανικό τηλεσκόπιο eROSITA και το ρωσικό τηλεσκόπιο ART-XC. Το έργο έχει σχεδιαστεί για να χτίσει έναν πλήρη χάρτη του σύμπαντος στην περιοχή των ακτίνων Χ. Η αποστολή του eROSITA είναι να ανιχνεύσει νέες συστάδες γαλαξιών και ενεργών γαλαξιακών πυρήνων, ενώ το ART-XC θα είναι απασχολημένο να εντοπίζει υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες.

Τα επόμενα τέσσερα χρόνια, το παρατηρητήριο θα πραγματοποιήσει οκτώ έρευνες για όλους τους ουρανούς. Και στα επόμενα τρία, θα παρατηρήσει μεμονωμένους γαλαξίες.

https://asgardia.space/en/news/Downtown-Milky-Way-Never-Sleeps-Thermonuclear-Explosion-in-the-Center-of-Our-Galaxy

fdd5a60e87d256cd4ce751486ff5ad0087ab2ca9b6868c420d039d2c76c69555.thumb.jpg.57a16dc5b56edc20a5a8bce43863d316.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 έτη αργότερα...

Ο μονόκερος με ακτίνες Χ πιο φωτεινός το καλοκαίρι
Την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022, η ομάδα του τηλεσκοπίου ART-XC με το όνομα M.N. Ο Pavlinsky, ο οποίος εργάζεται ως μέρος του ρωσικού διαστημικού παρατηρητηρίου Spektr-RG, 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα από τη Γη, είπε ότι ένας σύντροφος, το μεταβλητό αστέρι V520 Unicorn, ανακαλύφθηκε γύρω από ένα φωτεινό πάλσαρ ακτίνων Χ.
Ρωσικό τηλεσκόπιο ακτίνων Χ ART-XC με το όνομα M.N. Ο Pavlinsky συνεχίζει τη σε βάθος ανασκόπηση του Γαλαξία μας του Γαλαξία μας. Τα επίγεια οπτικά τηλεσκόπια ως μέρος του προγράμματος υποστήριξης του παρατηρητηρίου Spektr-RG βοηθούν στον προσδιορισμό της φύσης τους. Η κοινή τους εργασία βοηθά τους ερευνητές να βρουν νέα ενδιαφέροντα αντικείμενα.
Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, η οθόνη MAXI X-ray all-sky της Ιαπωνίας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εντόπισε ένα νέο φωτεινό μεταβατικό ακτίνων Χ, το MAXI J0655-013. Σύντομα αποδείχθηκε ότι ήταν ένα πάλσαρ ακτίνων Χ, ένα αστέρι νετρονίων που περιστρέφεται με περίοδο λίγο πάνω από χίλια δευτερόλεπτα.

Αποδείχθηκε ενδιαφέρον ότι στην περιοχή εντοπισμού αυτού του αντικειμένου υπάρχει μια αδύναμη πηγή SRGA J065513.5-012846, που ανακαλύφθηκε από το τηλεσκόπιο ART-XC με το όνομα M.N. Pavlinsky κατά τη διάρκεια της έρευνας ολόκληρου του ουρανού. Λόγω της όχι πολύ καλής θέσης του στον ουρανό (εκείνη την εποχή αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ κοντά στον Ήλιο), μέχρι πρόσφατα δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί ακριβώς σε ποιο οπτικό αστέρι αντιστοιχεί η νέα πηγή ακτίνων Χ.
Τέλος, έγιναν παρόμοιες παρατηρήσεις και αποδείχτηκε ότι, πρώτον, οι πηγές MAXI και ART-XC αποδείχθηκαν το ίδιο αντικείμενο, το οποίο απλά λαμπρύνθηκε χίλιες φορές και, δεύτερον, το μεταβλητό αστέρι V520 Unicorn, το οποίο αποδείχθηκε ότι να είναι ένας οπτικός σύντροφος του νέου πάλσαρ έχει ήδη παρατηρηθεί από το τηλεσκόπιο 1,6 μέτρων του Παρατηρητηρίου Sayan ως μέρος του προγράμματος οπτικής υποστήριξης Spektra-RG το 2021.
«Το οπτικό φάσμα που αποκτήσαμε χρησιμοποιώντας το φασματόμετρο ADAM έδειξε ξεκάθαρα ότι το V520 Monoceros είναι ένα τυπικό σύστημα Be στο οποίο η ύλη συσσωρεύεται από έναν μπλε γίγαντα σε ένα συμπαγές αντικείμενο (ένα αστέρι νετρονίων). Θα είναι τώρα ενδιαφέρον να συγκρίνουμε τα οπτικά φάσματα που λαμβάνονται πριν και μετά το φλας. Στα τέλη του φθινοπώρου, μόλις καταστεί δυνατή η παρατήρηση του αντικειμένου στα ρωσικά τηλεσκόπια, σίγουρα θα το κάνουμε»  λεει ο Igor Zaznobin, κατώτερος ερευνητής στο Τμήμα Αστροφυσικής Υψηλής Ενέργειας του Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, ο οποίος διεξήγαγε παρατηρήσεις με οπτικό τηλεσκόπιο.
Το διαστημόπλοιο Spektr-RG, που αναπτύχθηκε στην Επιστημονική και Παραγωγική Ένωση που ονομάστηκε από την S.A. Το Lavochkin (μέρος της Roscosmos State Corporation), εκτοξεύτηκε στις 13 Ιουλίου 2019 από το κοσμοδρόμιο Baikonur. Δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή της Γερμανίας στο πλαίσιο του Ομοσπονδιακού Διαστημικού Προγράμματος της Ρωσίας με εντολή της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Το αστεροσκοπείο είναι εξοπλισμένο με δύο μοναδικά τηλεσκόπια καθρέφτη ακτίνων Χ: το ART-XC που πήρε το όνομά του από τον M.N. Pavlinsky (IKI RAS, Ρωσία) και eROSITA (MPE, Γερμανία), που λειτουργούν με βάση την αρχή της οπτικής ακτίνων Χ λοξής πρόσπτωσης. Τα τηλεσκόπια είναι εγκατεστημένα στη διαστημική πλατφόρμα Navigator (NPO Lavochkina, Ρωσία), προσαρμοσμένα στις εργασίες του έργου. Ο κύριος στόχος της αποστολής είναι να χαρτογραφήσει ολόκληρο τον ουρανό στο μαλακό (0,3–8 keV) και το σκληρό (4–20 keV) εύρος του φάσματος των ακτίνων Χ με πρωτοφανή ευαισθησία. Επιστημονικός διευθυντής του παρατηρητηρίου ακτίνων Χ τροχιακής Spektr-RG είναι ο ακαδημαϊκός Rashid Sunyaev.
Σύμφωνα με τα υλικά του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

https://www.roscosmos.ru/38176/

 

15.jpg.2780282c8bdbf7e0aa9c6b36e653b0bb.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Το ρωσικό παρατηρητήριο «Spektr-RG» παρακολουθεί τον «διαστημικό καιρό» για δεύτερη χρονιά
Ρυθμός καταμέτρησης επτά ανιχνευτών του τηλεσκοπίου ART-XC στην περιοχή 60–120 keV από τις 15 Αυγούστου 2021 έως τις 30 Οκτωβρίου 2022 G.
Το ρωσικό τηλεσκόπιο ART-XC πήρε το όνομά του από τον M.N. Ο Pavlinsky στο αστεροσκοπείο Spektr-RG ξεκίνησε το δεύτερο έτος παρατήρησης του διαστημικού καιρού. Λόγω του γεγονότος ότι το αστεροσκοπείο περιστρέφεται γύρω από το σημείο Lagrange L2 περίπου 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα από τη Γη, υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία όχι μόνο για τη μελέτη αντικειμένων στο βαθύ διάστημα, αλλά και για τη μελέτη της κατάστασης ακτινοβολίας κοντά στην «ουρά» της μαγνητόσφαιρας του πλανήτη μας . Σύμφωνα με τις διαταραχές της λόγω της αυξημένης ηλιακής δραστηριότητας, μπορεί κανείς να παρακολουθεί τον «διαστημικό καιρό».
Ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης των φορτισμένων σωματιδίων του ηλιακού ανέμου και της μαγνητόσφαιρας της Γης, σχηματίζεται μια πολύπλοκη διαμόρφωση της ροής γύρω και της σύλληψης του πλάσματος του ηλιακού ανέμου. Συγκεκριμένα, από τη νυχτερινή πλευρά, η μαγνητόσφαιρα της Γης τραβιέται προς τα έξω, σχηματίζοντας μια μαγνητική ουρά, στην περιοχή της οποίας βρίσκεται το παρατηρητήριο Spektr-RG. Κατά τη διάρκεια της αυξημένης ηλιακής δραστηριότητας, συμβαίνουν εκτοξεύσεις μάζας στεμμάτων. Μπορούν να φτάσουν κοντά στη Γη και να παραμορφώσουν τη μαγνητόσφαιρα, συμπεριλαμβανομένης της πρόκλησης διαταραχών στη μαγνητική «ουρά», αυξάνοντας σημαντικά τη ροή των σωματιδίων του ηλιακού ανέμου στην περιοχή όπου βρίσκεται το παρατηρητήριο Spektr-RG και άλλα διαστημόπλοια.
Το τηλεσκόπιο ART-XC πήρε το όνομά του από τον M.N. Ο Pavlinsky έχει μοναδικούς ευαίσθητους ανιχνευτές για την ανίχνευση ακτίνων Χ και τα φορτισμένα σωματίδια είναι ένα επιβλαβές υπόβαθρο για αυτόν. Ως εκ τούτου, οι προγραμματιστές του τηλεσκοπίου έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να καταγράψουν και στη συνέχεια να «σκοτώσουν» τέτοια συμβάντα που σχετίζονται με την είσοδο φορτισμένων σωματιδίων στους ανιχνευτές. Όπως αποδείχθηκε, αυτό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση του «διαστημικού καιρού».
Πριν από ένα χρόνο, στις 28 Οκτωβρίου 2021, μετά τις 19:00 ώρα Μόσχας, οι ανιχνευτές του τηλεσκοπίου ART-XC κατέγραψαν τετραπλάσια αύξηση στο φόντο, η οποία προκλήθηκε από μια σειρά ηλιακών εκλάμψεων. Μετά από αυτό το γεγονός, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια οθόνη παρακολούθησης της κατάστασης ακτινοβολίας στο σημείο Lagrange L2 για την καταγραφή ισχυρών ηλιακών εκλάμψεων που άρχισαν να συμβαίνουν με την έναρξη του ηλιακού μέγιστου.
Το σημείο L2 Lagrange παρέχει μοναδικές ευκαιρίες για τον εντοπισμό μεγάλων αστροφυσικών δορυφόρων, επομένως, η συλλογή και ανάλυση της κατάστασης ακτινοβολίας σε αυτήν την περιοχή είναι απαραίτητη για τον ικανό σχεδιασμό εξαιρετικά ευαίσθητων επιστημονικών οργάνων και τη διασφάλιση της αξιόπιστης λειτουργίας των υποσχόμενων συστημάτων υπηρεσίας. διαστημόπλοιο.
Η παρακολούθηση κατάστασης ακτινοβολίας στην περιοχή του σημείου Lagrange L2 βρίσκεται στη δημόσια διαθέσιμη επίσημη πηγή Διαδικτύου του παρατηρητηρίου Spektr-RG. Μετά από μια καθημερινή συνεδρία επικοινωνίας με το διαστημόπλοιο και λήψη δεδομένων μετρήσεων για την προηγούμενη ημέρα, το ειδικά αναπτυγμένο λογισμικό επεξεργάζεται τα λαμβανόμενα δεδομένα και στέλνει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της ακτινοβολίας στον ιστότοπο του έργου. Έτσι, τα δεδομένα εμφανίζονται με καθυστέρηση 1 ημέρας.
Η οθόνη ART-XC παρέχει δεδομένα σχετικά με την κατάσταση της ακτινοβολίας με τη μορφή μιας καμπύλης φωτός (δηλαδή, του ρυθμού μέτρησης) των ανιχνευτών του τηλεσκοπίου στην περιοχή ενέργειας 60–120 keV. Αυτό το εύρος αντανακλά μόνο την κατάσταση της ακτινοβολίας και πρακτικά δεν επηρεάζεται από αστροφυσικές πηγές, με εξαίρεση τις φωτεινές εκρήξεις ακτίνων γάμμα.
Ο ιστότοπος σάς επιτρέπει να βλέπετε διαδραστικά την καμπύλη φωτός σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα και με διαφορετικά διαστήματα μέσης τιμής, από 10 λεπτά έως μία ημέρα, η οποία επιλέγεται αυτόματα. Ο χρήστης μπορεί επίσης να κατεβάσει την καμπύλη φωτός στον προσωπικό του υπολογιστή για περαιτέρω μελέτη.

https://www.roscosmos.ru/38456/

3175999500.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Στο τέλος αυτής της δεκαετίας, το μόνο μεγάλο παράθυρο στο «σύμπαν του υπεριώδους» θα είναι το ρωσικό αστεροσκοπείο «Spektr-UF».

Ο Igor Marinin πήγε στο Lavochkin NPO για να λάβει τις τελευταίες λεπτομέρειες σχετικά με την πρόοδο του έργου.
Οι δυνατότητες επίγειων αστρονομικών παρατηρήσεων περιορίζονται από τις ιδιότητες της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας, η οποία «φιλτράρει» την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τον Ήλιο, τα αστέρια, τους γαλαξίες, τα νεφελώματα και άλλες πηγές σε διάφορες περιοχές. Αυτό σημαίνει ότι οι πληροφορίες που είναι κρυπτογραφημένες στο τμήμα του φάσματος που απορροφάται από την ατμόσφαιρα δεν φτάνουν στην επιφάνεια της Γης. Προκειμένου να διεξαχθεί ποιοτική έρευνα σε περιοχές όπως γάμμα, ακτίνες Χ, υπεριώδεις, εν μέρει στο υπέρυθρο και υποχιλιοστά, είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί ένα σημείο παρατήρησης έξω από τη Γη.
Το πρόγραμμα θεμελιώδους αστροφυσικής έρευνας, που αναπτύχθηκε από τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών με την υποστήριξη της Roscosmos State Corporation, περιλαμβάνει την εκτόξευση τεσσάρων διαστημικών παρατηρητηρίων της σειράς Spektr. Η πρώτη συσκευή, Spektr-R (Radioastron), λειτούργησε σε μια εξαιρετικά ελλειπτική τροχιά στη ραδιοφωνική ζώνη από το 2011 έως το 2019. Lagrange L2 ενάμισι εκατομμύριο χιλιόμετρα από τη Γη.
Το παρατηρητήριο Spektr-UV είναι το επόμενο στη σειρά για εκτόξευση.
Όπως υποδηλώνει το όνομα, θα μελετήσει τα αντικείμενα του σύμπαντος στην υπεριώδη περιοχή. Η συσκευή είναι ο «κληρονόμος» του σοβιετικού διαστημικού παρατηρητηρίου UV «Astron» (1983-1989) και ο διάδοχος της επιστημονικής του έρευνας. Το τηλεσκόπιο T-170M, με το οποίο θα είναι εξοπλισμένο το Spektr-UV, είναι παρόμοιο στα χαρακτηριστικά του και σε ορισμένες παραμέτρους θα ξεπεράσει το περίφημο διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.
Από την αναζήτηση της ύλης μέχρι την παρατήρηση εξωπλανητών
Το έργο Spektr-UF δημιουργείται προς το συμφέρον της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Ο επικεφαλής επιστημονικός οργανισμός είναι το Ινστιτούτο Αστρονομίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και ο εκτελεστής της εργασίας στην ίδια τη συσκευή, όπως και στην περίπτωση των δύο προηγούμενων Spectra, είναι το NPO που φέρει το όνομα του S.A. Lavochkin. Η συνάφεια της αποστολής Spektr-UV υπαγορεύεται από το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της παρατηρήσιμης ύλης στο Σύμπαν βρίσκεται σε μια κατάσταση που μελετάται πιο αποτελεσματικά με μεθόδους υπεριώδους αστρονομίας.
«Υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τα αστέρια και το αέριο σε αυτό το εύρος. Περιέχεται επίσης στο συνεχές φάσμα αστροφυσικών πηγών (αστέρια, γαλαξίες, νεφελώματα κ.λπ.), και ιδιαίτερα στις γραμμές του φάσματος απορρόφησης (και μερικές φορές ακτινοβολίας) διαφόρων χημικών στοιχείων», είπε νωρίτερα σε συνέντευξή μας στο περιοδικό μας. ο επιστημονικός διευθυντής του έργου Spektr-UV » Boris Shustov.
Ο κατάλογος των εργασιών του αστεροσκοπείου είναι εκτενής. Μεταξύ αυτών είναι η αναζήτηση κρυμμένης βαρυονικής ύλης στο Σύμπαν (με την οποία ασχολούμαστε και της οποίας είμαστε οι ίδιοι), αφού σήμερα έχει ανακαλυφθεί μόνο το 50% αυτών που προβλέπονται από τη θεωρία. Η συσκευή θα μελετήσει εκρηκτικές διεργασίες σε γαλαξίες, αστρικά και συμπαγή αντικείμενα, θα μελετήσει τη γέννηση των αστεριών και των πλανητικών συστημάτων, καθώς και διεργασίες που συμβαίνουν στις ατμόσφαιρες των πλανητών, σε κομήτες και άλλα σώματα του ηλιακού συστήματος. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα καθήκοντα του παρατηρητηρίου είναι η παρατήρηση ήδη ανακαλυφθέντων εξωπλανητών προκειμένου να μελετήσει την ατμόσφαιρά τους και να ανιχνεύσει βιοδείκτες, δηλαδή σημεία ζωής.
Ο επικεφαλής σχεδιαστής του έργου Spektr-UF, υποψήφιος τεχνικών επιστημών Sergey Viktorovich Shostak μίλησε για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής.

Σχετικά με τα συστήματα υπηρεσιών και την πλατφόρμα Navigator
«Το διαστημόπλοιο Spektr-UF δημιουργείται στο NPO που φέρει το όνομα S.A. Lavochkin και δομικά αποτελείται από δύο μέρη: τη διαστημική πλατφόρμα (βασική ενότητα συστημάτων υπηρεσιών, BMSS) και το ωφέλιμο φορτίο (συγκρότημα επιστημονικού εξοπλισμού, KPA).

Η βάση της συσκευής είναι η πλατφόρμα Navigator που αναπτύχθηκε στην επιχείρησή μας, η οποία χρησιμοποιείται στα παρατηρητήρια της σειράς Spektr, δορυφόρους Elektro-L και Arktika, κλπ. μονάδες ηλιακών συλλεκτών, σύστημα τροφοδοσίας κεραίας, θερμαντικά σώματα του συστήματος θερμικού ελέγχου, κεραίες , κ.λπ. Στον κεντρικό θερμικά σταθεροποιημένο πίνακα υπάρχουν μπλοκ συστημάτων σέρβις, εξοπλισμός του συγκροτήματος ελέγχου επί του σκάφους και του συγκροτήματος ασυρμάτου επί του σκάφους. Ένα ωφέλιμο φορτίο είναι εγκατεστημένο στην κορυφή και το κάτω οκτάεδρο του αμαξώματος συνδέεται με το πάνω στάδιο του οχήματος εκτόξευσης μέσω ενός προσαρμογέα και ενός προσαρμογέα.
Τα ενσωματωμένα συστήματα διασφαλίζουν τη διατήρηση (απαραίτητες διορθώσεις) της τροχιάς, καθώς και τον προσανατολισμό της συσκευής με προσανατολισμό υψηλής ακρίβειας του τηλεσκοπίου προς το αντικείμενο παρατήρησης. Άλλες σημαντικές λειτουργίες της μονάδας συστημάτων υπηρεσιών είναι η τροφοδοσία του ωφέλιμου φορτίου και η επικοινωνία με τη Γη. Η πλατφόρμα Navigator διασφαλίζει την κατάδειξη του κύριου στοιχείου του ωφέλιμου φορτίου, του τηλεσκοπίου T-170M, στο υπό μελέτη αστρονομικό αντικείμενο με πολύ υψηλή ακρίβεια (0,1 δευτερόλεπτα τόξου) και διατηρεί αυτόν τον προσανατολισμό για δεδομένο χρόνο. Όλες οι πληροφορίες μεταδίδονται στη Γη κατά τη διάρκεια της συνεδρίας παρατήρησης ή καταγράφονται στην ενσωματωμένη μνήμη για μεταγενέστερη μετάδοση μέσω καναλιών επικοινωνίας.
Σχετικά με το σκοπό του τηλεσκοπίου
«Το κύριο όργανο του συγκροτήματος επιστημονικού εξοπλισμού Spektr-UF είναι το υπεριώδες τηλεσκόπιο T-170M. Το καθήκον του είναι να συλλέγει (συγκεντρώνει) τη ροή ακτινοβολίας που μεταφέρει πληροφορίες σχετικά με το αντικείμενο μελέτης και να τη μεταφέρει στις συσκευές εισόδου των επιστημονικών οργάνων για εγγραφή, επεξεργασία και μετάδοση στη Γη.
Το τηλεσκόπιο δημιουργείται στο NPO που φέρει το όνομα S.A. Lavochkin σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και άλλους οργανισμούς. Το διάφραγμα (χρήσιμη διάμετρος του τηλεσκοπίου. - Εκδ.) του τηλεσκοπίου T-170M είναι 1,7 μέτρα, η εστιακή απόσταση είναι 17 μέτρα. Τα οπτικά θραύσματα (πρωτεύοντα και δευτερεύοντα κάτοπτρα) για αυτό κατασκευάζονται από το εργοστάσιο οπτικών υαλοπινάκων Lytkarinsky. Μια μοναδική επίστρωση της ανακλαστικής επιφάνειας των κατόπτρων εφαρμόζεται από το Επιστημονικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Luch.
Σχετικά με τις τεχνολογίες παραγωγής
«Οι οπτικοί καθρέφτες ενός τηλεσκοπίου είναι πολύ απαιτητικοί για την καθαριότητα. Το πιο σημαντικό είναι να διατηρηθούν τα χαρακτηριστικά της μοναδικής ανακλαστικής επίστρωσης: να αποφευχθεί η σκόνη των κατόπτρων και η εναπόθεση μορίων οργανικών ενώσεων στην επιφάνειά τους. Όλες οι εργασίες με το τηλεσκόπιο και το διαστημόπλοιο κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης εδάφους στην επιχείρησή μας και στο κοσμοδρόμιο γίνονται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις για τη διασφάλιση και τη συνεχή παρακολούθηση της καθαριότητας του περιβάλλοντος χώρου εργασίας. Ο αέρας στα καθαρά δωμάτια φιλτράρεται και προετοιμάζεται σύμφωνα με τις παραμέτρους θερμοκρασίας και υγρασίας. Στους χώρους δημιουργείται υπερβολική πίεση και όλες οι εργασίες εκτελούνται από άτομα που έχουν περάσει από τα κουτιά «καθαρισμού σκόνης» με φόρμες παρόμοιες με διαστημικές στολές. Στα μεσοδιαστήματα μεταξύ των δοκιμών, καθώς και κατά τη μεταφορά, το τηλεσκόπιο κλείνει με ειδικά προστατευτικά καλύμματα, τα οποία αποκλείουν εντελώς την είσοδο σκόνης.
Επιπλέον, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι επικαλύψεις καθρέφτη έχουν περιορισμένη περίοδο έκθεσης στην ατμόσφαιρα της Γης (σε ένα διαπλανητικό κενό, ο πόρος αυτής της επίστρωσης είναι δεκαετίες. - Εκδ.). Επομένως, μετά την ολοκλήρωση της εργασίας με τα οπτικά, το σώμα του τηλεσκοπίου αμπουλάρεται και η εσωτερική κοιλότητα γεμίζει με καθαρό και ξηρό άζωτο. Η τεχνολογία είναι κατασκευασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε σε όλα τα στάδια της εργασίας είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί η διατήρηση της ποιότητας του οπτικού συστήματος του τηλεσκοπίου.»

Ξεκινήστε και μείνετε σε τροχιά
«Η εκτόξευση του αστεροσκοπείου Spektr-UF έχει προγραμματιστεί από το κοσμοδρόμιο Vostochny σε όχημα εκτόξευσης Angara-A5M με ανώτερη βαθμίδα τύπου DM. Η συσκευή θα εκτοξευτεί σε μια γεωσύγχρονη κυκλική τροχιά με υψόμετρο περίπου 35.800 km και κλίση 35–40° ως προς το ισημερινό επίπεδο. Μια τέτοια τροχιά είναι βολική για τη λήψη πληροφοριών από διαστημικούς σταθμούς επικοινωνίας στις λίμνες Medvezhye κοντά στη Μόσχα, στη Dubna και κοντά στο Kalyazin. Η θητεία ενεργού εργασίας του αστεροσκοπείου αναμένεται να είναι 5ετής.
Κατάσταση και σχέδια εργασίας
«Αυτή τη στιγμή συνεχίζεται η δημιουργία τεκμηρίωσης σχεδιασμού εργασίας, αφού μετά την αποχώρηση ξένων συνεργατών κάτι έπρεπε να επανασχεδιαστεί. Οι θερμικές και δονητικές διατάξεις του τηλεσκοπίου T-170M έχουν ήδη γίνει. Έχουν πραγματοποιηθεί κάθε είδους δοκιμές, επομένως προστατεύσαμε τη σχεδίαση του τηλεσκοπίου. Η πλατφόρμα Navigator έχει προσόντα πτήσης.
Πριν ξεκινήσουμε τη συναρμολόγηση της μηχανής πτήσης Spektr-UF, πρέπει να φτιάξουμε αρκετά ανάλογα για διάφορες δοκιμές εδάφους. Αυτό, ειδικότερα, είναι ένα πειραματικό προϊόν για τη δοκιμή της αντοχής της δομής μετά την εισαγωγή αλλαγών σχεδιασμού, πολλά τμήματα της συσκευής για τη δοκιμή των θερμικών συνθηκών των συστημάτων επί του οχήματος, ένα ανάλογο για την ολοκληρωμένη δοκιμή της λειτουργίας του -συστήματα πλακέτας - θα έχει όλο τον στάνταρ εξοπλισμό, εκτός από το επιστημονικό κομμάτι.
Υπάρχουν προϊόντα που χρησιμοποιούμε για να δοκιμάσουμε το τηλεσκόπιο. Ελέγχουμε τη φωτεινή στεγανότητα του περιβλήματος, διεξάγουμε θερμικές δοκιμές. Σχεδιάζεται ένα προϊόν, στο οποίο θα εντοπίζουμε την τεχνολογία συναρμολόγησης και ρύθμισης του τηλεσκοπίου. Σε αυτό, θα επεξεργαστούμε όλες τις τεχνολογικές λειτουργίες βήμα προς βήμα, οι οποίες στη συνέχεια θα επαναληφθούν στη μηχανή πτήσης».
Εξωτερική συνεργασία
«Το Spektr-UF είναι ένα ρωσικό εθνικό έργο με την ενεργό συμμετοχή της Ισπανίας. Έως το 2022 ενδιαφέρον εξέφραζε και η Ιαπωνία. Το αν θα συνεχιστεί η συμμετοχή αυτών των χωρών στο έργο είναι ένα ανοιχτό ερώτημα. Το Ινστιτούτο Αστρονομίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών έχει επεξεργαστεί την αντικατάσταση στοιχείων επιστημονικών οργάνων με στοιχεία εγχώριας παραγωγής.
Εκτός από τους συμμετέχοντες στο έργο που προμηθεύουν εξοπλισμό δωρεάν, υπάρχει μια άλλη πτυχή που σχετίζεται με την αγορά ορισμένων εξαρτημάτων στο εξωτερικό. Σταδιακά όμως, λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια τέτοια αγορά κατέστη αδύνατη. Στο Συμβούλιο Επικεφαλής Σχεδιαστών για το έργο Spektr-UF, αυτά τα προβλήματα συζητήθηκαν και ελήφθησαν αποφάσεις για επαρκείς αντικαταστάσεις. Υπογράψαμε συμβόλαια. Γενικά, «ένας ιερός τόπος δεν είναι ποτέ άδειος». Όλα τα τεχνικά προβλήματα έχουν λυθεί για σήμερα, αλλά χρειάστηκε χρόνος για να βρεθούν νέοι εργολάβοι, να επανασχεδιαστεί και να αναπτυχθεί εξοπλισμός, συσκευές και συστήματα, που καθόρισαν την προγραμματισμένη ημερομηνία εκτόξευσης σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Διαστημικό Πρόγραμμα. Τώρα όμως η δημιουργία του παρατηρητηρίου δεν εξαρτάται από τις κυρώσεις κανενός.
Διαχείριση Παρατηρητηρίου
«Το TsUP NPO Lavochkin (Khimki) σε συνεργασία με το TsUP TsNIIMash (Korolev) θα ελέγχουν τη συσκευή. Η τεχνική μιας τέτοιας διαδικασίας έχει ήδη επεξεργαστεί στα αστεροσκοπεία Spektr-R και Spektr-RG. Άρα δεν αναμένονται προβλήματα με τον έλεγχο του διαστημικού σκάφους».
Συνεργασία έργου
Σε συνεργασία με την NPO με το όνομα S.A. Ο Lavochkin στην πλατφόρμα Navigator περιλαμβάνει Ρωσικά Διαστημικά Συστήματα (για το ενσωματωμένο συγκρότημα ραδιοφώνου), MOKB Mars (για το συγκρότημα ελέγχου επί του σκάφους), ISS με το όνομα M.F. Reshetnev και PJSC Saturn (για ηλιακές και αποθηκευτικές μπαταρίες), Izhevsky radiozavod (χρησιμοποιώντας το σύστημα τηλεμετρίας ), VNIIIEM (χρησιμοποιώντας το σύστημα προσανατολισμού ηλιακής συστοιχίας).
Η OKB Fakel προμηθεύει κινητήρες ηλεκτροκαταλυτικής υδραζίνης TK500M και K50-10.6, το Novosibirsk State University παρέχει τον έλεγχο της ηλεκτροδότησης των στοιχείων του σταθμού. Το Samara RCC "Progress" κατασκευάζει μονάδες αυτοματισμού για το σύστημα πρόωσης της συσκευής
Το τηλεσκόπιο T-170M δημιουργείται στο NPO που φέρει το όνομα S.A. Lavochkin σε συνεργασία με την INASAN και τους εργολάβους: το Lytkarino Optical Glass Plant, το Luch Scientific Research Institute, το IKI RAS, το Krasnogorsk Optical and Mechanical Plant.

https://www.roscosmos.ru/38578/

4014183455.jpg

3039186290.jpg

3524401729.jpg

3909582258.jpg

4666093160.jpg

4780388671.jpg

5336707720.jpg

5653702234.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Φωτεινό, Δυνατό, Μυστηριώδες: GRB 221009A
Το ρωσικό τηλεσκόπιο ακτίνων Χ ART-XC του παρατηρητηρίου Spektr-RG και το ρωσικό όργανο Konus στο διαστημόπλοιο WIND (NASA) μελέτησαν την έκρηξη ακτίνων γάμμα GRB 221009A, την πιο φωτεινή έκρηξη ακτίνων γάμμα που καταγράφηκε από το Konus εδώ και σχεδόν 30 χρόνια της συνεχούς λειτουργίας του και πιθανώς την πιο φωτεινή έκρηξη ακτίνων γάμμα στην ανθρώπινη ιστορία!
Λεπτομερείς παρατηρήσεις αυτού του γεγονότος σε ένα ευρύ φάσμα μηκών κύματος έδειξαν ότι η πιο πιθανή πηγή της έκρηξης των ακτίνων γάμμα ήταν ένα τεράστιο αστέρι που «κατέρρευσε» σε μια μαύρη τρύπα.
Η έκρηξη ακτίνων γάμμα GRB 221009A προκάλεσε αίσθηση. Αποδείχθηκε ότι ήταν τόσο ισχυρό που «τύφλωσε» τους περισσότερους διαστημικούς ανιχνευτές ακτίνων γάμμα. Μεταφορικά μιλώντας, ο αριθμός των φωτονίων που ήρθαν στους ανιχνευτές αποδείχθηκε τόσο μεγάλος που «πνίγηκαν» στην καταμέτρηση και επομένως δεν μπορούσαν να δείξουν την πραγματική φωτεινότητα του γεγονότος. Μόνο λίγοι αντιμετώπισαν αυτό το έργο, συμπεριλαμβανομένων δύο εγχώριων οργάνων!
Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο του IKI RAS: https://iki.cosmos.ru/news/yarkiy-moschnyy-i-zagadoch..
Η εικόνα δείχνει την εγγενή ακτινοβολία του GRB221009A σύμφωνα με τα δεδομένα του οργάνου Konus (μωβ καμπύλη, εύρος ενέργειας 80–320 keV) και του τηλεσκοπίου ART-XC (πράσινη καμπύλη, εύρος ενέργειας 4–120 keV)

https://vk.com/roscosmos?w=wall-30315369_566935

z1NsXcfhndU.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα για λήψη μεταξύ των αστροφωτογράφων είναι ο γαλαξίας Pinwheel!
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σχεδόν όλα τα επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια στον κόσμο την παρακολουθούν! Ο γαλαξίας βρίσκεται στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου. Στο μανίκι του, αργά το βράδυ της 18ης Μαΐου 2023, τελείωσε η όχι πολύ μεγάλη, αλλά λαμπερή ζωή ενός τεράστιου αστεριού, ενός κόκκινου υπεργίγαντα.
Η ομάδα του τηλεσκοπίου ART-XC, που εγκαταστάθηκε στο αστεροσκοπείο Spektr-RG, δεν μπόρεσε να αντισταθεί να κοιτάξει αυτό το αντικείμενο.
Για περισσότερες λεπτομέρειες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΙΚΑ ΡΑΣ: https://iki.cosmos.ru/news/teleskop-art-xs-im-m-n-pav..

📸 Η εικόνα δείχνει το πεδίο του σουπερνόβα SN 2023ixf στον γαλαξία M101, που ελήφθη από το τηλεσκόπιο Pavlinsky ART-XC (αριστερά). Άλλες πηγές ορατές στο πεδίο είναι υπερφωτεινές δυαδικές ακτίνες Χ στο M101 και γαλαξίες ενεργού πεδίου. Δεξιά είναι μια οπτική εικόνα που έλαβε υπάλληλος του ΙΚΙ ΡΑΣ σε ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο.

https://vk.com/roscosmos?w=wall-30315369_567345

0Pv4m42S7c0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Το ρωσικό τηλεσκόπιο ART-XC του διαστημικού παρατηρητηρίου Spektr-RG βοηθά στην κατανόηση της φύσης των πηγών ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας
Ρώσοι αστροφυσικοί από το Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών και το A.F. Το Ioffe RAS ερεύνησε το συμπαγές αστρικό σμήνος Westerlund 2.
Χάρη στα νέα δεδομένα που ελήφθησαν από το ρωσικό τηλεσκόπιο ακτίνων Χ ART-XC στο διαστημικό παρατηρητήριο Spektr-RG, κατέστη σαφές ότι η πηγή της υψηλής ενέργειας ακτινοβολίας ακτίνων Χ σε αυτό είναι πιθανότατα αστρικά ηλεκτρόνια ανέμου που επιταχύνονται σε πολύ υψηλές ενέργειες .
Διαβάστε περισσότερα στον ιστότοπό μας: https://www.roscosmos.ru/39646/

https://vk.com/roscosmos?w=wall-30315369_567841

8b5D4n-eoBs.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Spektr-RG παρακολουθεί το λαμπρότερο αντικείμενο about 2023
Κάθε λίγα χρόνια, μια νέα ακτίνων Χ αναβοσβήνει στον ουρανό, η οποία για αρκετές εβδομάδες ή και μήνες γίνεται το πιο φωτεινό αντικείμενο στον ουρανο. Στα τέλη Αυγούστου, εμφανίστηκε ένα άλλο τέτοιο σύστημα - το Swift J1727.8-1613. Το "έπιασε" το τηλεσκόπιο ART-XC. ο στη δυνατή χάρη στην κοινή εργασία ειδικών από το NPO Lavochkin και το IKI RAS.
Μια γρήγορη ανάλυση των δεδομένων του τηλεσκοπίου ART-XC έδειξε ότι η ροή από την πηγή ποικίλλει με μια (οιονεί) περίοδο 2.5 δευτερολέπτων. Αυτοί δεν είναι αληθινοί συνεκτικοί παλμοί όπως αυτοί από πάλσαρ ακτίνων Χ. που αλλοιουται με την πάροδο του χρόνου.
Οι παρατηρήσεις συνεχίζονται και τα πρώτα αποτελέσματα των παρατηρήσεων του Swift J1727.8-1613 από το τηλεσκόπιο ART-XC και το Integral Observatory δημοσιεύθηκαν με τη μορφή ενός αστρονομικού τηλεγραφήματος.
Κάθε λίγα χρόνια, μια νέα ακτίνων CH αναβοσβήνει στον ουρανό, η όποια για αρκετες βδομαδες η και μήνες γίνεται το πιο φωτεινό αντικείμενο στον ουρανό.Στα τέλη Αυγουστού, εμφανίζεται ένα άλλο σύστημα - το Swift J1727.8-1613. Το επιασε το τηλεσκοπιο ART-XC. Η οργάνωση και η διεξαγωγή τέτοιου επιχειρήσεων παρατήρησης κατέστη δυνατη χαρη στην κοινή εργασία ειδίκων από το NPO Lavochkin και το IKI RAS.
Μια γρηγορη αναλυση των δεδομενων του πληστηριου ART-XC εδειξε οτι η ροη απο την πηγη ποικιλει με μια (οιονει) περιοδο 2,5 δευτερολεπτον. Aftoí den eínai alithinoí synektikoí palmoí ópos aftoí apó pálsar aktínon CH, άλλα οιονεί περιοδικές ταλαντούχες (QPOs), ένα καλά μελέτιμο άλλο óχι ακóμη πλήθος φαίνεσθαι φαίνεσθαι. Άλλα τηλέσκοπια που παρατήρησαν πριν και μετά το ART-XC είναι η επίδοση QPO, όλα σε διαφορετικές συγκοινωνίες: αποδείχτηκε ότι και συγχρόνως με την QPO άφησε να με την πάροδο του χρόνου.
Οι παρατηρήσεις συνεχίζονται και τα πρώτα αποτελέσματα των παραστάσεων του Swift J1727.8-1613 από το πλακίδιο ART-XC και στο Integral Observatory dimosiefthikan me τη μορφή ενός αστρονομικού πλακιδίου.

https://vk.com/roscosmos?w=wall-30315369_567946

,

eimOQYiuuk0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης