Jump to content

Μαθήματα στο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας στον Βόλο.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μαθήματα στο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας στον Βόλο. :cheesy:

Τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016 ξεκινούν τα μαθήματα του 17ου Θερινού Σχολείου Αστρονομίας στον Βόλο από την τοπική Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος.

Tα μαθήματα θα γίνονται στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 - Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο) και θα λειτουργήσουν φέτος τρία τμήματα: των αρχαρίων, των προχωρημένων και το νέο τμήμα το παρατηρησιακό.

Στο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας γίνονται δεκτοί όλοι οι ενδιαφερόμενοι, κάθε ηλικίας και μόρφωσης, κυρίως δε μαθητές του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου. Στο τμήμα Αρχαρίων θα διδαχθούν οι στοιχειώδεις γνώσεις ολόκληρης της αστρονομίας, όπως το ηλιακό σύστημα, οι αστέρες, τα νεφελώματα, οι γαλαξίες και το Σύμπαν γενικότερα.

Στο τμήμα των προχωρημένων θα διδαχθούν ειδικά θέματα, όπως η ατμόσφαιρα του Τιτάνα, η ανίχνευση ζωής στους εξωπλανήτες, οι ισημερίες και τα ηλιοστάσια, η «ανατομία» του CERN και οι μεταβλητοί αστέρες.

Στο νέο Παρατηρησιακό Τμήμα, που πέρυσι πήγε πολύ καλά αφού συγκέντρωσε τους περισσότερους μαθητές, θα διδαχθούν θέματα ουράνιας σφαίρας με τους αστερισμούς και τις συντεταγμένες, τηλεσκόπια, αστροπαρατηρήσεις, επιπεδόσφαιρο, αστροφωτογράφηση, λογισμικά «Stellarium» και «Celestia», ενώ την Τετάρτη 6 Ιουλίου το μάθημα θα γίνει στο ύπαιθρο και θα ακολουθήσει αστροβραδιά ειδικά για το τμήμα αυτό.

Η καθιερωμένη αστροβραδιά του εφετινού Θερινού Σχολείου θα γίνει την Παρασκευή 8 Ιουλίου στα Χάνια Πηλίου, όπου θα μεταβούν οι σπουδαστές και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι με πούλμαν, το οποίο θα ξεκινήσει από το 1ο Λύκειο Βόλου, στις 20.30, και θα επιστρέψει λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όταν θα έχει τελειώσει και η κοινή συνεστίαση όλων των αστροπαρατηρητών.

Παράλληλα στο Χάνι του Ζήση θα γίνει προβολή βίντεο με θέμα «Πώς ζουν οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό», με σχολιασμό των Χ. Ξενάκη και Ε. Ζαφραντζά.

Τη διοργάνωση της αστροβραδιάς στα Χάνια Πηλίου έχει αναλάβει το Παρατηρησιακό Τμήμα της Εταιρείας και θα στήσει τα τηλεσκόπια στο δεύτερο πάρκινγκ προς το χιονοδρομικό κέντρο, για να παρατηρήσει ο κόσμος τη Σελήνη, τους πλανήτες, τα νεφελώματα, τα σμήνη αστέρων και τους γαλαξίες του ουρανού, που θα φαίνονται εκείνες τις ώρες, ενώ παράλληλα θα γίνεται ξενάγηση με λέιζερ στους αστέρες και τους αστερισμούς του ουρανού, με την ιστορία και τη μυθολογία τους.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του 17ου Θερινού Σχολείου καθώς και περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς είτε στην ιστοσελίδα της Εταιρείας είτε τηλεφωνώντας στα 2421051061 και 2421046253.

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=811380

186B12251C97294DD22BC5379C52AE18.jpg.aadb64cbf97b70da384820c5269e9260.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ CAMP ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ. :cheesy:

Η νύχτα πέφτει. Κάτω από τον έναστρο ουρανό της Φωκίδας, σε μια καλοκαιρινή κατασκήνωση πνιγμένη στο πράσινο περίπου 50 έφηβοι συγκεντρώνονται για μάθημα κάτω από τα αστέρια.

Οι καθηγητές ξεκινούν τη διδασκαλία, ερασιτέχνες αστρονόμοι προβάλλουν διαφάνειες για το ηλιακό σύστημα, τις αστρονομικές θεωρίες, το Σύμπαν. Λίγο πιο πέρα ένα τηλεσκόπιο στήνεται. Το ταξίδι στην άλλη άκρη του Γαλαξία ξεκινά. Η πρώτη Πανελλήνια Αστρονομική Κατασκήνωση ξεκίνησε τη λειτουργία της στα τέλη Ιουνίου και πρόκειται να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Η Αστροκατασκήνωση απευθύνεται σε εφήβους ηλικίας 13 έως 18 ετών και περιλαμβάνει τετράωρα καθημερινά μαθήματα αστρονομίας επί έξι ημέρες, δύο αστροβραδιές την εβδομάδα, μεταφορά και επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο της Υπάτης -ένα από τα πιο σύγχρονα αστεροσκοπεία της χώρας-, διαλέξεις και προβολές.

Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση είχαν η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος με έδρα τον Βόλο και ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας, οι οποίοι ένωσαν το έμψυχο υλικό και τον τεχνολογικό εξοπλισμό τους για να προσφέρουν στα παιδιά αυτήν την ευκαιρία και να απευθυνθούν σε ένα ευρύτερο κοινό. Η ανταπόκριση που συνάντησαν στους τρεις πρώτους κύκλους της κατασκήνωσης υπερέβη τις αρχικές προσδοκίες, αφού το όριο των 40 συμμετοχών υπερκαλύφθηκε και ο ενθουσιασμός των παιδιών πλημμύρισε τις εγκαταστάσεις του Κτήματος Κλέτσα που τους φιλοξενεί.

Περίπου 50 έφηβοι συγκεντρώνονται για μάθημα κάτω από τ' αστέρια. Οι καθηγητές ξεκινούν τη διδασκαλία, ερασιτέχνες αστρονόμοι προβάλλουν διαφάνειες για το ηλιακό σύστημα και το Σύμπαν, ενώ λίγο πιο πέρα ένα τηλεσκόπιο στήνεται και το ταξίδι ξεκινά...

«Είναι κάτι το ανεπανάληπτο η κατασκήνωση αυτή, γιατί, παράλληλα με τον αθλητισμό και τις καθημερινές εργασίες, τα παιχνίδια, τα πρωταθλήματα και τις άλλες εκδηλώσεις, τα παιδιά μαθαίνουν και πολλά στοιχεία για τη σύγχρονη επιστήμη της Αστρονομίας και της Διαστημικής, Φυσική, Αστροφυσική, σε έναν θαυμάσιο και οργανωμένο χώρο, με όλες τις προδιαγραφές μιας σύγχρονης και πολλά υποσχόμενης μαθητικής κατασκήνωσης. Γίνονται δύο δίωρα μαθήματα αστρονομίας την ημέρα και παρατηρήσεις με τηλεσκόπιο. Στο τέλος του κύκλου, που ξεκινά τη Δευτέρα 18 Ιουλίου, οι μαθητές θα πάρουν πιστοποιητικό ότι παρακολούθησαν σεμινάρια αστρονομίας», εξηγεί ο κ. Φάνης Σμάνης, πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών αστρονόμων Φθιώτιδας. «Επίσης, η επίσκεψη με λεωφορεία στο Αστεροσκοπείο της Υπάτης είναι μια σημαντική εμπειρία. Αλλωστε εκεί βρίσκεται πλέον ένα από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια της χώρας. Στην κατασκήνωση συμμετέχουν παιδιά από όλη την Ελλάδα πληρώνοντας το αντίτιμο των 180 ευρώ για τις έξι ημέρες».

Το καλοκαιρινό camp αστρονομίας δεν εκπλήσσει όσους γνωρίζουν τις δραστηριότητες των δύο φορέων που είχαν την ιδέα της υλοποίησής του. Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος με έδρα τον Βόλο, η οποία έλαβε πριν από μερικούς μήνες το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, στην κατηγορία των Θετικών Επιστημών, εκδίδει εδώ και χρόνια το περιοδικό «Ουρανός», διοργανώνει τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής, λειτουργεί Σχολές Αστρονομίας και έχει στο δυναμικό της πλήθος εξειδικευμένων καθηγητών και ερασιτεχνών αστρονόμων. Ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας από την άλλη, με έδρα την Υπάτη και ιστορία δεκαετιών, λειτουργεί ένα καινούριο αστεροσκοπείο, ένα πλανητάριο αξιώσεων και μια αμφιθεατρική αίθουσα προβολών, την οποία επισκέπτονται οργανωμένα πλήθος σχολείων και ομάδες αστρόφιλων.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ & ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

Νυχτερινά μαθήματα στο Θερινό Σχολείο του Βόλου

Μια νέα τάση της εποχής φαίνεται ότι αποτελούν τα μαθήματα αστρονομίας.

Η πρώτη Πανελλήνια Αστρονομική Κατασκήνωση που απευθύνεται σε εφήβους αποκαλύπτει μόνο μία πτυχή αυτής της ιστορίας. Θερινά μαθήματα αστρονομίας για ενηλίκους ηλικίας μέχρι 70 ετών προσφέρει σταθερά τα τελευταία χρόνια η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος στον Βόλο. Οποιος επιθυμεί μπορεί να λάβει μέρος σε αυτά ανεξάρτητα από το μορφωτικό του επίπεδο, ενώ έχει τη δυνατότητα κατάταξης σε τμήμα αρχαρίων ή προχωρημένων.

Στην αστροκατασκήνωση συμμετέχουν παιδιά από όλη την Ελλάδα πληρώνοντας το αντίτιμο των 180 ευρώ για τις έξι μέρες

Η διάρκεια λειτουργίας του Θερινού Σχολείου είναι μια εργάσιμη εβδομάδα από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή και τα μαθήματα είναι νυχτερινά: από τις 9 το βράδυ μέχρι τα μεσάνυχτα.

Τη Δευτέρα γίνεται πρακτική εξάσκηση με αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου, ενώ τις άλλες ημέρες η διδασκαλία διεξάγεται στον τόπο που ορίζεται από την Εταιρεία συνήθως στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας.

Καθηγητές Πανεπιστημίου, ερευνητές αστρονόμοι αλλά και ερασιτέχνες αστρονόμοι -μέλη της Εταιρείας ή άλλων Συλλόγων Ερασιτεχνών Αστρονόμων-, πεπειραμένοι επιστήμονες με πλούσια πρακτική εξάσκηση διδάσκουν στη σχολή. Μετά το τέλος των μαθημάτων γίνεται απονομή τίτλου σπουδών στους μαθητές.

Τμήματα για όλους

Η ανταπόκριση του κοινού είναι τόση ώστε πριν από λίγα χρόνια οι συμμετέχοντες ήταν αδύνατο να χωρέσουν σε ένα τμήμα. Ετσι η Εταιρεία αποφάσισε να δημιουργήσει δύο τμήματα - ένα αρχαρίων και ένα προχωρημένων. Δεδομένης της αυξημένης ζήτησης δημιουργήθηκε στη συνέχεια και τρίτη βαθμίδα διδασκαλίας, ενώ από το 2007 η Εταιρεία λειτουργεί και το «Τμήμα Ολυμπιάδας» που ως σκοπό έχει να προετοιμάσει καλύτερα τους μαθητές που συμμετέχουν στις Ολυμπιάδες.

Μαθητές του τμήματος αυτού ήταν και πέντε από τους πρωτεύσαντες μαθητές στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Αστρονομίας.

Μπορεί οι περισσότεροι συμμετέχοντες στο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας να προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, όμως οι κάτοικοι της υπόλοιπης Ελλάδας μπορούν να συμμετάσχουν στα μαθήματα εξ αποστάσεως που προσφέρει μέσω της ιστοσελίδας της (www.astronomos.gr).

«Είναι κάτι ανεπανάληπτο η κατασκήνωση αυτή, γιατί, παράλληλα με τον αθλητισμό και τις καθημερινές εργασίες, τα παιχνίδια και τις άλλες εκδηλώσεις, τα παιδιά μαθαίνουν και πολλά στοιχεία για τη σύγχρονη επιστήμη της Αστρονομίας και της Διαστημικής» λέει ο κ. Φάνης Σμάνης, πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας

H Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος στον Βόλο οργανώνει επίσης και χειμερινή διδασκαλία αστρονομίας. Το χειμερινό σχολείο είναι τριετούς φοίτησης, ξεκινά αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και ολοκληρώνεται συνήθως το Σάββατο του Λαζάρου.

Τα μαθήματα γίνονται στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και απευθύνονται σε μαθητές της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου και όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου. Τις τάξεις μπορούν να παρακολουθήσουν και ενήλικοι, χωρίς όμως να συμμετάσχουν στη διδασκαλία.

 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ CAMP

Ενδεικτικό ημερήσιο πρόγραμμα

Δευτέρα - Παρασκευή

• 08.00 - 09.00 Πρωινό

• 09.00 - 11.00 Αθλητικό Πρόγραμμα και άλλες κυκλικές δραστηριότητες

• 11.00 - 13.00 Μάθημα Ηλιακού Συστήματος

• 13.00 - 14.30 Μεσημεριανό

• 14.00 - 18.00 Ξεκούραση, ατομική υγιεινή, δραστηριότητα εκπαιδευτικού χαρακτήρα

• 18.00 - 20.00 Μάθημα Ηλιακού Συστήματος

• 20.00 - 21.00 Ελεύθερος χρόνος

• 21.00 - 22.30 Δείπνο, ατομική υγιεινή

• 22.30 - 24.00 Αστροβραδιά

• 24.00 Βραδινή κατάκλιση

http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/ta_paidia_metroun_t_astra-64410383/

assets_LARGE_t_420_54708571.thumb.jpg.04f0cd9685664e7412f9dc2082c9aff9.jpg

assets_LARGE_t_420_54708666.thumb.jpg.abd4d7cb981e4fcff6d8bfbad7302d4c.jpg

assets_LARGE_t_420_54708572.thumb.jpg.da168af093e863849d67a84eacb32c25.jpg

newego_LARGE_t_420_54710466.thumb.jpg.576128466579dd52c2a97e42be187da0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 5 μήνες αργότερα...

Αρχίζουν τα εξ αποστάσεως μαθήματα της Σχολή Αστρονομίας. :cheesy:

Για μαθητές Ε’ και Στ’ Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου αλλά και ενήλικες.

Αρχίζουν για τρίτη συνεχή χρονιά τα μαθήματα της Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεως της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, που έχει την έδρα της στον Βόλο. Θα λειτουργήσουν τρεις τάξεις με προοδευτικά δυσκολότερα θέματα.

Στην πρώτη τάξη θα διδαχθεί το ηλιακό σύστημα, στη δεύτερη τάξη οι αστέρες, οι γαλαξίες, το Σύμπαν, τα τηλεσκόπια και η ουράνια σφαίρα και στην τρίτη τάξη η διαστημική και οι νέες θεωρίες και ανακαλύψεις.

Οι εγγραφές θα γίνονται όλο τον Ιανουάριο μέσω της ιστοσελίδας της Εταιρείας

http://www.astronomos.gr/

ενώ αμέσως μετά θα αποστέλλεται στους μαθητές το αντίστοιχο διδακτικό βιβλίο, που είναι διαφορετικό για κάθε τάξη.

Τα μαθήματα θα αρχίσουν τον Φεβρουάριο και θα διαρκέσουν μέχρι τον Μάιο, είναι δε βιντεοσκοπημένα και μπορούν να τα δουν οι μαθητές μπαίνοντας στην ιστοσελίδα της Εταιρείας με τον κωδικό τους, που θα πάρουν μόλις εγγραφούν.

Στη Σχολή μπορούν να εγγραφούν μαθητές της Ε' και Στ' τάξης του Δημοτικού και όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου, ενώ γίνονται δεκτοί και ενήλικες, που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω σε θέματα αστρονομίας.

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων οι μαθητές υποβάλλονται και σε διαγωνίσματα αξιολόγησης, με τη βαθμολογία των οποίων τους απονέμεται στο τέλος της χρονιάς, τον Ιούνιο, ο αντίστοιχος τίτλος σπουδών, ενώ στους τελειοφοίτους το απολυτήριό τους.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Εταιρείας ή καλέστε στα τηλέφωνα 24210 46253 και 24210 51061. Επίσης μπορείτε να στείλετε φαξ στο 24210 51061 και e-mail στο

ead-volos@astronomos.gr.

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=854729

97B3A9C37D89A5C92446423442BAE8F9.jpg.978b2c78ca725173c8deba205b8080c6.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης