Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Β.Πούτιν: «Η Ρωσία αποφάσισε να κατασκευάσει την πρώτη εξωγήινη ανθρώπινη αποικία στην Σελήνη»! :cheesy:

Η Ρωσία αποφάσισε να κατασκευάσει την πρώτη εξωγήινη ανθρώπινη αποικία στην Σελήνη και και να το πετύχει έχει ξεκινήσει ήδη να αναπτύσσει έναν νέο πύραυλο που θα μεταφέρει τα απαιτούμενα υλικά για την ανέγερση των κτιρίων που θα συνθέσουν την διαστημική πόλη μέχρι το 2030!

Έναν πύραυλο-γίγα, οι διαστάσεις και οι προδιαγραφές του οποίου θα είναι ικανές να στηρίξουν τη μεταφορά των απαιτούμενων υλικών για τη δημιουργία βάσης στην Σελήνη, κατασκευάζει η Ρωσία, με εντολή του Βλάντιμιρ Πούτιν, όπως ανακοινώθηκε πριν λίγο από το Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει θέσει ως μία από τις προτεραιότητές του την κατάκτηση του διαστήματος. Η βάση στον δορυφόρο της Γης αποτελεί το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση ενός σχεδίου, το οποίο προβλέπει την ίδρυση ολόκληρης αποικίας εκτός πλανήτη, με μόνιμους κατοίκους.

Το σχέδιο αποκάλυψε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο οποίος τόνισε ότι η εντολή του Βλάντιμιρ Πούτιν είναι να προωθηθεί το συντομότερο δυνατό. Σύμφωνα με τον Ρογκόζιν, η βάση αυτή θα πρέπει να είναι προσβάσιμη και κατοικήσιμη.

«Για τις ανάγκες του σχεδίου αυτού θα χρειαστεί να κατασκευάσουμε έναν σούπερ πύραυλο, με εντελώς διαφορετικές προδιαγραφές από εκείνες που έχουν όσοι έχουμε χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα», τόνισε ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός στο πρακτορείο TASS.

Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο, το συγκεκριμένο σχέδιο εκπονήθηκε από το 2014, αλλά για διάφορους λόγους δεν προωθήθηκε. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ο πρώτος κοσμοναύτης που θα μετοικήσει μόνιμα στην Σελήνη, θα είναι το 2029-31, δηλαδή σε 15 χρόνια από σήμερα, εκτός και αν οι τεχνολογικές εξελίξεις επισπεύσουν τις διαδικασίες. Οι δε πτήσεις για τη μεταφορά των υλικών, θα ξεκινήσουν το 2026.

Η ρωσική αστροναυτική υπηρεσία έχει σχεδιάσει τη βάση για την παραμονή 12 αστροναυτών. Υπάρχει ήδη συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις πτήσεις, ενώ οι Ρώσοι κάλεσαν τόσο την Ευρώπη, όσο και τη NASA να συμμετάσχουν σε αυτό το φιλόδοξο σχέδιο για την απαρχή της κατάκτησης του διαστήματος από τον άνθρωπο.

Μια αποικία στον φυσικό δορυφόρο μας θα αποτελείται από δύο μέρη.

Το ένα είναι μια βάση υψηλής τεχνολογίας πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης που θα διαθέτει εποικισμούς, επιστημονικά εργαστήρια, βάση προσσελήνωσης, ακόμα και παρατηρητήριο αστρονομίας. Το άλλο θα είναι ο Lunar Orbital Station (LOS), ένας υπερσύγχρονος διαστημικός σταθμός -μια αρκετά εξελιγμένη εκδοχή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS)- ο οποίος όμως θα κινείται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Για την επίτευξη, φυσικά, αυτού του φιλόδοξου σχεδίου η ρωσική διαστημική υπηρεσία (Roscosmos) έχει μπροστά της μια σειρά από ημερομηνίες-ορόσημα. Από το 2020 οι αποστολές Luna θα αναθέσουν σε ρομποτικά διαστημικά σκάφη να προσσεληνωθούν στον ανεξερεύνητο νότιο πόλο του φεγγαριού και να αναζητήσουν αποθέματα παγωμένου νερού στους κρατήρες του, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από μελλοντικές αποικίες ανθρώπων.

Τα ρομποτικά οχήματα θα φέρουν οκτώ κάμερες για πλοήγηση, λήψη φωτογραφιών και παρακολούθηση των ερευνών τους στην επιφάνεια της Σελήνης. Στα σκαριά βρίσκεται και το νέο επανδρωμένο σκάφος που αναμένεται να μεταφέρει τους πρώτους Ρώσους στην επιφάνεια της Σελήνης.

Η κατασκευάστρια όλων των επανδρωμένων διαστημόπλοιων της Ρωσίας, RSC Energia, εκτιμά ότι το νέο όχημα θα πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση το 2021 με στόχο το 2023 να φτάσει στον ISS, πριν κάνει ένα μη επανδρωμένο ταξίδι στη Σελήνη το 2025. Και μόλις πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος της RSC Energia, Βλαντιμίρ Σόλντσεφ, ανακοίνωσε ότι θα στείλει τους πρώτους ανθρώπους στη Σελήνη το 2029.

Κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου η ΕΣΣΔ έστειλε ρομποτικά οχήματα στη Σελήνη, όμως μια σειρά σφαλμάτων και αποτυχιών ανέκοψε την πρόοδο που είχε επιτύχει και έκτοτε δεν πραγματοποίησε επανδρωμένες αποστολές. Ομως τώρα η Μόσχα, θεωρώντας ότι το μεγάλο στοίχημα σε αυτήν τη φάση της εξερεύνησης του Διαστήματος είναι η Σελήνη και όχι ο Αρης, αναβιώνει τα παλιά της σχέδια.

 

Σχολιο:Επιτελους ξεκινα εστω και δισταχτικά το πραγματικό πρωτο βημα για την κατακτηση του Διαστήματος.Οι βασεις στην Σεληνη θα δωσουν την απαραιτητη γνωση και τεχνολογία για το δευτερο μεγάλο βημα στον Αρη.Αν η Ρωσία καταφερει την συμμετοχη και της Κινας μαζι με την ESA και την JAXA που θεωρω βεβαιες και πιθανον και της ΝΑΣΑ στο σχεδιο τοτε πραγματικά θα μιλαμε για το νεο βημα της Ανθρωπότητας στο Διαστημα μετα τον ΔΔΣ!!!

http://www.pronews.gr/portal/20161128/world/diethnis-politiki/39/rosia-shediazei-dimioyrgia-vasis-sto-feggari-me-diastimoploio

putin.jpg.c9d1b8cb26ef1535b4b0f107361e314c.jpg

moon.thumb.jpg.7fcdcfd04275615c01ee4e2ce60d0cc2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 816
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Σχέδια για ιδιωτική διαστημική αποστολή στον χώρο προσελήνωσης του «Απόλλων 17» :cheesy:

Επίσκεψη στον χώρο προσελήνωσης του «Απόλλων 17» σχεδιάζεται στο πλαίσιο μιας προτεινόμενης ιδιωτικής διαστημικής αποστολής.

Σύμφωνα με το BBC, γερμανική ομάδα επιθυμεί να στείλει στη Σελήνη δύο οχήματα για να ελέγξουν την κατάσταση του οχήματος που αφέθηκε πίσω κατά την τελευταία επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη. Η ομάδα, ονόματι PT Scientists, είναι μια από 16 ομάδες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό Google Lunar X-Prize και έχει υπογράψει συμφωνία με την Spaceflight Inc για να εξασφαλίσει θέση σε εκτόξευση.

Το X-Prize θα βραβεύσει τις πρώτες ομάδες με ιδιωτική χρηματοδότηση που θα καταφέρουν να προσεληνώσουν ένα όχημα το οποίο θα καταφέρει να ταξιδέψει πάνω από 500 μέτρα και να στείλει πίσω στον πλανήτη μας εικόνες και βίντεο υψηλής ανάλυσης.

Οι PT Scientists συνεργάζονται με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Audi στον τομέα των ηλιακών οχημάτων- rover, που θα είναι σε θέση να στείλουν πίσω βίντεο HD. Τα οχήματα αναμένεται να προσεληνωθούν 3-5 χλμ από το σημείο προσελήνωσης του «Απόλλων 17» και μετά να πλησιάσουν το σεληνιακό όχημα σε απόσταση 200 μέτρων, για να το επιθεωρήσουν από μακριά. Σημειώνεται πως οι κανονισμοί της NASA αναφέρουν πως οι όποιες αποστολές πρέπει να προσεληνώνονται τουλάχιστον 2 χλμ μακριά από χώρους ιστορικής κληρονομιάς της διαστημικής υπηρεσίας και να μην πλησιάζουν περισσότερο από 200 μέτρα, για να αποφεύγεται ο κίνδυνος πρόκλησης ζημιάς.

Οι κάμερες του ρόβερ θα είναι σε θέση να ελέγξουν την κατάσταση του οχήματος και πώς τα έχει βγάλει πέρα στις αντίξοες συνθήκες της Σελήνης- περιλαμβανομένων ζημιών από μικρο-μετεωρίτες.

http://www.naftemporiki.gr/story/1177889/sxedia-gia-idiotiki-diastimiki-apostoli-ston-xoro-proselinosis-tou-apollon-17

 

 

Lunar Rover quattro: Το... διαστημικό όχημα της Audi που θα εξερευνήσει τη Σελήνη! :cheesy:

Η Audi έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες φωτογραφίες-teaser και ένα μικρής διάρκειας video, ανακοινώνοντας με αυτόν τον τρόπο παραπάνω πληροφορίες και λεπτομέρειες σχετικά με την εξέλιξη του σεληνιακού οχήματος του 21ου αιώνα.

Ένα Lunar Rover με σύστημα quattro που θα είναι έτοιμο να συνδράμει οποιαδήποτε μελλοντική κοσμική αποστολή.

Σε συνεργασία με το τιμ ερευνητών -αποκαλούμενο προφανώς χιουμοριστικά- «επιστημόνων μειωμένου ωραρίου», η Audi λέει ότι εξελίσσει το Lunar quattro της με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στις ακραίες καταστάσεις που θα συναντήσει στην επιφάνεια της Σελήνης. Έτσι, η διαδικασία μιας τέτοια εξέλιξης περιέλαβε τους μηχανικούς ανάπτυξης σε αυτό που η Audi ονομάζει «ηλεκτρονικά υψηλών επιδόσεων».

Το σεληνιακό Rover θα διαθέτει επίσης ένα έξυπνο σύστημα AWD που θα εγγυάται ότι δεν θα κολλήσει ποτέ.

Κάνοντας χρήση νέων υλικών και αλουμινένιων εκτυπώσεων 3D, το μη επανδρωμένο σεληνιακό όχημα της Audi λέγεται ότι ζυγίζει μόλις 30 kg. Για να το προετοιμάσουν να εξερευνήσει την άγονη επιφάνεια του Φεγγαριού, οι μηχανικοί θα το στείλουν σε κάποια έρημο της Μέσης Ανατολής (δεν έχουν πει ακόμη σε ποια), προκειμένου να γίνει η προσομοίωση από δύο πρωτότυπα rover.

To Audi Lunar Rover quattro που σχεδιάζεται να κάνει λανσαριστεί στο διάστημα σε μια από τις αποστολές των Διαστημικών Πτήσεων, θα κάνει χρήση τεσσάρων καμερών για να μπορεί να αποτυπώσει τρισδιάστατες και 360º φωτογραφίες.

https://www.youtube.com/watch?v=4hNa8uiNdR8

http://www.pronews.gr/portal/20161202/auto/80158/lunar-rover-quattro-diastimiko-ohima-tis-audi-poy-tha-exereynisei-ti-selini

 

 

 

Ο Μπαζ Όλντριν απομακρύνθηκε εσπευσμένα από τον Νότιο Πόλο. :cheesy:

Ο Μπαζ Όλντριν, ο δεύτερος άνθρωπος που περπάτησε στη Σελήνη τον Ιούλιο του 1969, απομακρύνεται εσπευσμένα από τον Νότιο Πόλο για ιατρικούς λόγους, ανακοίνωσε την Πέμπτη το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστήμης (NSF).

Το αίτημα για την απομάκρυνση του 86χρονου αστροναύτη, ο οποίος κάνει τον γύρο του κόσμου για να προωθήσει τον αποικισμό του Άρη, διατυπώθηκε από ιδιωτική τουριστική επιχείρηση, την White Desert, σύμφωνα με το NSF.

Η White Desert ανέφερε πως ο Όλντριν επισκεπτόταν των Νότιο Πόλο με ένα γκρουπ τουριστών όταν η κατάστασή του επιδεινώθηκε.

Ένα αεροπλάνο με ιατρικό εξοπλισμό εστάλη στη βάση του NSF στη λευκή ήπειρο, τον Σταθμό Νοτίου Πόλου Άμουνδσεν-Σκοτ, και θα μεταφέρει τον αστροναύτη «το συντομότερο δυνατόν» στη Νέα Ζηλανδία.

Καμιά λεπτομέρεια δεν έγινε γνωστή για την κατάσταση της υγείας του πρωτοπόρου του διαστήματος.

Ο Μπαζ Όλντριν εξακολουθεί να αστειεύεται, στις πολυάριθμες δημόσιες εμφανίσεις του, για το γεγονός ότι θα παραμείνει στην Ιστορία ως ο δεύτερος άνθρωπος που περπάτησε στη Σελήνη, στα ίχνη του Νιλ Άρμστρονγκ στο πλαίσιο της αποστολής Απόλλων 11.

http://news.in.gr/world/article/?aid=1500118397

apollo-17.jpg.8aaf1aa50815fc7f11b9e0b85b3a8548.jpg

BF30282E06DEC40CB2A29B270CDD233A.jpg.04a7743b68440fb68c3ce50a18bb9814.jpg

1644EF2A6FA3DF77D160BF20E745B1FF.jpg.4425fb66910f2dbe2a1e0197549980ac.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διακοπές στη Σελήνη από το 2026 υπόσχεται η εταιρεία Moon Express. :cheesy:

Λίγα χρόνια μας χωρίζουν την εποχή όπου το φεγγάρι θα προστεθεί στους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Αυτό τουλάχιστον πιστεύει ο Νέιβιν Τζέιν, ιδρυτής της εταιρείας Moon Express, ο οποίος σε συνέντευξή του στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό CNBC υποστήριξε πως σε μόλις μία δεκαετία θα γίνουν πραγματικότητα οι διακοπές στη Σελήνη.

Η CNBC είναι η μόνη ιδιωτική εταιρεία που έχει πάρει έγκριση από τις αμερικανικές αρχές για την προσεδάφιση ενός σκάφους τους στη Σελήνη. Η επιχείρηση σχεδιάζει να στείλει το 2017 στην επιφάνεια του φεγγαριού ένα ρομποτικό σκάφος, το οποίο θα εξερευνήσει τον δορυφόρο της Γης αναζητώντας κοιτάσματα σιδήρου, μετάλλων και σπάνιων γαιών, αλλά και αποθέματα υδρογόνου, αζώτου και ήλιου-3, ενός ισότοπου του στοιχείου ήλιο.

Αφορμή για τη δημιουργία της ήταν το Google Lunar XPrize, ένας διεθνής διαγωνισμός που θα προσφέρει 30 εκατομμύρια σε όποια ιδιωτική εταιρεία καταφέρει να προσεδαφίσει με ασφάλεια ένα σκάφος στη Σελήνη.

Βέβαια, ο διαστημικός τουρισμός δεν είναι φθηνός. Η Virgin Galactic, για παράδειγμα, θα χρεώνει περίπου 250.000 δολάρια σε κάθε πελάτη της, για να του δώσει την ευκαιρία να θαυμάσει τον πλανήτη μας από τα όρια της ατμόσφαιρας. Ωστόσο, ο ανταγωνισμός των εταιρειών που έχουν στόχο να δραστηριοποιηθούν στον χώρο, σε συνδυασμό με την εξέλιξη των απαραίτητων τεχνολογιών, αναμένεται να μειώσει σταδιακά το κόστος.

«Συγκριτικά με τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια, που κόστιζε αρχικά η αποστολή στη Σελήνη, η πτήση μας την επόμενη χρονιά θα στοιχίσει πάνω από 7 εκατομμύρια δολάρια», είπε χαρακτηριστικά ο Τζέιν στη συνέντευξή του. «Στα επόμενα χρόνια, το κόστος του ταξιδιού στη Σελήνη δεν θα ξεπερνά τις 10.000 δολάρια».

Παράλληλα, αναμένεται να μειωθεί και ο χρόνος μετάβασης στη Σελήνη.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Moon Express, η διάρκεια του ταξιδιού στο μέλλον θα είναι περίπου 4 ώρες. Κάτι που σημαίνει πως θα είναι πιο σύντομο από μία πτήση από το Λονδίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη.

Μιλώντας στο CNBC, ο Τζέιν πρόσθεσε επίσης πως θα συνεργαζόταν με τον Έλον Μασκ και την SpaceX για έναν ακόμη πιο μεγαλεπήβολο στόχο, δηλαδή την αποστολή ανθρώπων στον Άρη.

«Στην πραγματικότητα, θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε συμπληρωματικά, με τον Μασκ να κατασκευάζει τον πύραυλο και εμείς το όχημα», σημείωσε προσθέτοντας πως έχει μιλήσει με τον ιδρυτή της SpaceX για το ενδεχόμενο συνεργασίας, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Αν και η Moon Express σε πρώτη φάση επικεντρώνεται στη Σελήνη, για τον Τζέιν ο Άρης είναι ο επόμενος στόχος. «Ο Άρης είναι ο κατάλληλος τελικός προορισμός. Ωστόσο, η Σελήνη αποτελεί το βήμα για να ξεκινήσει κανείς», κατέληξε.

http://www.naftemporiki.gr/story/1180841/diakopes-sti-selini-apo-to-2026-uposxetai-i-etaireia-moon-express

fly-me-to-the-moon.jpg.f18a6f0fe98c939fb40237501a555e43.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

50 χρόνια πτήσης της «Luna-13" :cheesy:

Ακριβώς πριν από μισό αιώνα στις 21 Δεκεμβρίου 1966 από το Μπαϊκονούρ με έναν πύραυλο "Αστραπή" ξεκίνησε το "Luna 13" - αυτόματος διαπλανητικός σταθμός (AIS), με την οποία για πρώτη φορά στην ιστορία διεξήχθη έρευνα της πυκνότητας του σεληνιακού εδάφους.

Ο σταθμός έκανε μια ομαλή προσγείωση στο φεγγάρι στην περιοχή του Ωκεανού του Θύελλες. Μετά το άνοιγμα κεραίες πτερύγιο και το μηχανισμό αφαίρεσης των επιστημονικών οργάνων ξεκίνησε phototelevision συνεδρία. Οι οκτώ από αυτές τις συνεδρίες πραγματοποιήθηκαν για τρεις συνεχόμενες ημέρες. Πανοράματα της σεληνιακής επιφάνειας που μεταδίδονται στη Γη, γυρίστηκαν στο ύψος του ήλιου πάνω από τον ορίζοντα με 6, 19 και 32 βαθμούς.

Με τη βοήθεια ενός μηχανικού gruntomera, υπηρξαν δεδομένα με πυκνόμετρο δυναμογράφησης και ακτινοβολίας και ελήφθησαν σχετικά με τα φυσικο-μηχανικών ιδιοτήτων της σεληνιακής επιφάνειας. Διαπιστώθηκε ότι η πυκνότητα του σεληνιακού εδάφους είναι σημαντικά μικρότερη από ό, τι των χερσαίων ειδών και η θερμοκρασία αυξάνεται με το ύψος του ήλιου. Με τους μετρητές καταγράφηκαν η κοσμική σωματιδιακή ακτινοβολία και προσδιορίστηκε η ανακλαστικότητα της σεληνιακής επιφάνειας για τις κοσμικές ακτίνες.

Το «Luna-13" ανήκε στη δεύτερη γενιά της AWS Σοβιετικου σεληνιακου πρόγραμματος εξερεύνησης στο χώρο. Κατά την έναρξή του χρησιμοποιήθηκαν πιο εξελιγμένες μεθόδους: Μια πτηση σε γήινη τροχιά, ξεκινώντας από την τροχιά με τη Σελήνη, τη διόρθωση της τροχιάς πτήσης και ενεργους ελιγμούς φρεναρίσματος σε χώρο κοντά στη Σελήνη. Το Πρόγραμμα του σταθμου εργασίας εφαρμόστηκε πλήρως.

http://www.energia.ru/ru/news/news-2016/news_12-21.html

photo_12-21-02.thumb.jpg.09dbcf520e964a300b179d982ee37b9c.jpg

photo_12-21-01.thumb.jpg.f0ece90c00402a8bd750295de5b25d9b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Κίνα βάζει «πλώρη» για τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης. :cheesy:

Τη λεγόμενη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, δηλαδή το τμήμα του φεγγαριού που παραμένει πάντοτε αόρατο από τη Γη, θέλει να εξερευνήσει η Κίνα.

Σύμφωνα με τo κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, η αποστολή προγραμματίζεται για το 2018, με στόχο η χώρα να γίνει η πρώτη που θα προσεδαφίσει ένα ρομποτικό όχημα εξερεύνησης στην αθέατη πλευρά του δορυφόρου της Γης.

Αφότου προσεδαφισθεί, το ρομπότ θα χαρτογραφήσει την περιοχή, ενώ επίσης θα μελετήσει τη γεωλογία της. Παράλληλα, υπάρχει το ενδεχόμενο στο πλαίσιο της αποστολής να συλλεχθούν δείγματα του σεληνιακού εδάφους, τα οποία θα μεταφερθούν στη Γη για ανάλυση.

Σύμφωνα με τις κινεζικής αρχές, η μελέτη της σκοτεινής πλευράς θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν πληρέστερα τον τρόπο σχηματισμού της Σελήνης. Επίσης, με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσουν καλύτερη εικόνα για την εξέλιξή της.

Αν και αναφέρεται ως σκοτεινή πλευρά, αυτό δεν σημαίνει πως το συγκεκριμένο τμήμα του φεγγαριού δεν φωτίζεται από τις ακτίνες του Ήλιου. Αντίθετα, με τον συγκεκριμένο όρο αποδίδεται το γεγονός ότι παραμένει πάντοτε αθέατο από τη Γη, λόγω ενός φαινομένου που ονομάζεται παλιρροιακό κλείδωμα.

Πιο συγκεκριμένα, ο χρόνος για μία πλήρη περιφορά της Σελήνης γύρω από τη Γη είναι ίσος με το διάστημα που χρειάζεται ο δορυφόρος για να ολοκληρώσει μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά του. Το αποτέλεσμα είναι το φεγγάρι να εμφανίζει πάντοτε την ίδια πλευρά του προς τον πλανήτη μας.

Όπως είναι φυσικό, αυτό το αθέατο τμήμα καλυπτόταν από ένα μυστήριο για τον άνθρωπο, αφού θα μπορούσε να το παρατηρήσει μόνον από τις φωτογραφίες ενός διαστημόπλοιου που θα έμπαινε σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά το 1959, από το σοβιετικό σκάφος Luna 3.

Η Κίνα έχει ήδη στείλει στη «φωτεινή» πλευρά της Σελήνης ένα ρομπότ, το Jade Rabbit, στο πλαίσιο της αποστολής Chang'e-3. Αν και το ρομπότ προσεδαφίσθηκε με επιτυχία, στην πορεία αντιμετώπισε αρκετά τεχνικά προβλήματα.

Πάντως, τα διαστημικά σχέδια της χώρας δεν σταματούν στην εξερεύνηση του δορυφόρου της Γης. Έτσι, τον περασμένο Αύγουστο έδωσε στη δημοσιότητα τα τελικά σχέδια του ρομποτικού οχήματος εξερεύνησης και σκάφους προσεδάφισης, τα οποία προορίζει για τον Άρη, με ορίζοντα εκτόξευσης το 2020.

Επίσης, στοχεύει να αναπτύξει έναν διαστημικό σταθμό, ο οποίος όπως ο ISS θα περιφέρεται μόνιμα γύρω από τη Γη. Η εκτόξευση του κυρίως τμήματός του αναμένεται να γίνει το 2018, ενώ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του.

http://www.naftemporiki.gr/story/1187854/i-kina-bazei-plori-gia-ti-skoteini-pleura-tis-selinis

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι φάσεις της Σελήνης για το 2017 :cheesy:

Animation που απεικονίζει τις φάσεις της Σελήνης για όλο το 2017 ανά μία ώρα, με κάθε μήνα να έχει συμπιεστεί σε 24 δευτερόλεπτα. Έχουν ληφθεί υπ’ όψιν υψομετρικά δεδομένα από το όργανο LOLA (Lunar Orbiter Laser Altimeter) της αποστολής LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) για την πιστή απόδοση των σκιών.

http://physicsgg.me/2016/12/29/%ce%bf%ce%b9-%cf%86%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-2017/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο Ryan Gosling κάνει τα πρώτα του βήματα στη Σελήνη. :cheesy:

Ο Καναδός ηθοποιός Ryan Gosling θα υποδυθεί τον άνθρωπο που έκανε τα πρώτα βήματα στη Σελήνη, τον αστροναύτη Neil Armstrong, στην κινηματογραφική βιογραφία της Universal Studios που ετοιμάζει ο σκηνοθέτης Damien Chazelle, με τον τίτλο «First Man».

Ο 36χρονος ηθοποιός Ryan Gosling, o οποίος, μαζί με την Emma Stone, πρωταγωνιστεί στο υποψήφιο για 7 Χρυσές Σφαίρες μουσικοχορευτικό φιλμ «La la Land», που έχει επίσης σκηνοθετήσει ο Chazelle, σύμφωνα με πηγές του Variety, έχει κλείσει τη συμφωνία για τον ρόλο στην ταινία, με θέμα την αποστολή Apollo 11 της NASA στο φεγγάρι.

Η ταινία, τα γυρίσματα της οποίας αναμένεται να αρχίσουν το επόμενο διάστημα, βασίζεται στο βιβλίο του James R. Hansen, «First Man: A Life of Neil A. Armstrong», διασκευασμένο για τη μεγάλη οθόνη από τον βραβευμένο με Όσκαρ σεναριογράφο του «Spotlight», Josh Singer.

Το φιλμ θα εστιάζει στον Neil Armstrong την περίοδο από το 1961 έως το 1969, όταν ήταν στο στάδιο προετοιμασίας το διαστημικό πρόγραμμα της NASA. Συγκεκριμένα, θα διερευνά τις θυσίες και το κόστος, που απαιτήθηκαν από τον αστροναύτη και την Αμερική, για να στεφθεί με επιτυχία μία από τις πιο επικίνδυνες διαστημικές αποστολές στην ιστορία.

Ο Armstrong ήταν χειριστής αεροσκάφους στην αεροπορία ναυτικού και, το 1955, μπήκε στην Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Αεροναυτικής (NACA), τη μετέπειτα NASA, ως δοκιμαστής αεροσκαφών και μηχανικός. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στη Σελήνη, στις 21 Ιουλίου του 1969.

Παραγωγοί της ταινίας από την Temple Hill θα είναι οι Wyck Godfrey και Marty Bowen, υπεύθυνος εκτέλεσης της παραγωγής ο Isaac Klausner, ενώ ο James Hansen θα είναι και συμπαραγωγός

http://www.naftemporiki.gr/story/1189767/o-ryan-gosling-kanei-ta-prota-tou-bimata-sti-selini

17.jpg.b60f4cdb1d2f7bf74139aa3e2d045e24.jpg

16.jpg.7b855a4230baa579261769be2db1256a.jpg

15.jpg.5e713651e19c99179f921822d7fdf931.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήθηκε η Σελήνη από πολλαπλές προσκρούσεις σωμάτων με τη Γη; :cheesy:

Ισραηλινοί επιστήμονες αναβίωσαν μια παλαιότερη θεωρία, σύμφωνα με την οποία η Σελήνη σχηματίσθηκε όχι μετά από μία και μοναδική πρόσκρουση ενός μεγάλου ουράνιου σώματος στη Γη πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, αλλά μετά από απανωτές προσκρούσεις περισσότερων σωμάτων.

Σύμφωνα με το εναλλακτικό μοντέλο των πολλαπλών προσκρούσεων, αρκετά ουράνια σώματα, κάποια μεγάλα όσο ο ‘Αρης, έπεσαν κάποτε πάνω στον πλανήτη μας. Από τις προσκρούσεις αυτές, δημιουργήθηκαν αρκετά μικρά φεγγάρια, τα οποία τελικά συνενώθηκαν για να σχηματίσουν ένα μεγαλύτερο, τη σημερινή Σελήνη.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann, με επικεφαλής τη δρα Ραλούκα Ρούφου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών «Nature Geoscience»,

http://www.nature.com/ngeo/journal/vaop/ncurrent/full/ngeo2866.html

πραγματοποίησαν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή πάνω από 1.000 προσομοιώσεις (σενάρια) για το πώς μπορεί να δημιουργήθηκε η Σελήνη.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σενάριο των πολλαπλών συγκρούσεων εξηγεί καλύτερα τη γεωλογική σύνθεση της Σελήνης και την ομοιότητά της με τη Γη, σε σχέση με το μοντέλο της μοναδικής πρόσκρουσης.

Το νέο μοντέλο υποθέτει ότι, σε διάστημα 100 εκατομμυρίων ετών, υπήρξαν περίπου 20 προσκρούσεις στη Γη σωμάτων διαφόρων μεγεθών. Από τις διαδοχικές προσκρούσεις, γύρω από τον πλανήτη μας σχηματίσθηκαν δακτύλιοι υλικών παρόμοιοι με του Κρόνου. Με το πέρασμα του χρόνου, αυτά τα υλικά σχημάτισαν μικρά φεγγάρια, ώπου τελικά με τη σειρά τους δημιούργησαν τη Σελήνη.

Η όλη διαδικασία μοιάζει αρκετά με την κυρίαρχη θεωρία, τη λεγόμενη και «Υπόθεση της Γιγάντιας Πρόσκρουσης», που προτάθηκε αρχικά στη δεκαετία του ’70. Σύμφωνα με αυτή, ένα σώμα πλανητικού μεγέθους, η Θεία, χτύπησε τη Γη, εκτινάσσοντας τεράστιες ποσότητες υλικών στο διάστημα (70 δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων τόνους πετρωμάτων), τα οποία τελικά συνενώθηκαν για να σχηματίσουν τη Σελήνη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες προτείνουν παραλλαγές της θεωρίας των πολλαπλών προσκρούσεων. Κάτι παρεμφερές είχε αρχικά προταθεί το 1989, αλλά δεν είχε τύχει ευρείας αποδοχής. Κάτι που ίσως ούτε τώρα θα συμβεί, αν και η νέα μελέτη περιλαμβάνει περισσότερους υπολογισμούς και φαίνεται πιο πειστική.

Το ηλιακό μας σύστημα εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε πριν από 4,57 δισεκατομμύρια χρόνια και περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια αργότερα πιστεύεται ότι σχηματίσθηκε η Σελήνη.

http://physicsgg.me/2017/01/10/%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%ae%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%b7-%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b7-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bb%ce%b1%cf%80%ce%bb%ce%ad%cf%82/

moon_ngeo2866-f1.thumb.jpg.302edb5083bf667c6322bc89af3a884c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Σελήνη σχηματίσθηκε πριν από 4,51 δισεκ. χρόνια. :cheesy:

Η Σελήνη σχηματίσθηκε πριν από 4,51 δισεκατομμύρια χρόνια, μόλις 60 εκατομμύρια χρόνια μετά τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος.

Η νέα εκτίμηση -που κάνει το φεγγάρι γηραιότερο από ό,τι θεωρείτο έως τώρα- βασίσθηκε σε μια νέα ανάλυση των σεληνιακών πετρωμάτων που είχαν φέρει στη Γη το 1971 οι αμερικανοί αστροναύτες ‘Αλαν Σέπαρντ και Έντγκαρ Μίτσελ της αποστολής «Απόλλων 14».

Η ηλικία της Σελήνης παραμένει θέμα επιστημονικής διαμάχης εδώ και αρκετά χρόνια. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το φεγγάρι σχηματίσθηκε 100 εκατ. έτη μετά τη δημιουργία του ηλιακού συστήματος και των πλανητών, ενώ άλλοι μετά από 150 έως 200 εκατ. έτη.

Η νέα εκτίμηση όμως τοποθετεί τη δημιουργία της Σελήνης πιο πίσω στο χρόνο. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μέλανι Μπαρμπόνι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος ‘Αντζελες (UCLA), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», χρησιμοποίησαν μια νέα ακριβέστερη μέθοδο χρονολόγησης των σεληνιακών πετρωμάτων.

Η νέα «ετυμηγορία» δίνει ηλικία 4,51 δισ. ετών, με περιθώριο σφάλματος μόνο συν/πλην δέκα εκατ. ετών.

Εκτός από την ηλικία του φεγγαριού, υπό συζήτηση είναι και το πώς ακριβώς δημιουργήθηκε. Η κύρια θεωρία είναι ότι αυτό συνέβη, όταν ένα ουράνιο σώμα, η Θεία, μεγάλο όσο ο ‘Αρης, έπεσε πάνω στη Γη και από τα υλικά που εκτινάχθηκαν στο διάστημα, τελικά σχηματίσθηκε η Σελήνη. Εναλλακτικά, μπορεί να μην υπήρξε μόνο μια πρόσκρουση πάνω στον πλανήτη μας αλλά πολλές διαδοχικές σε διάστημα εκατομμυρίων ετών, από τις οποίες με περίπου παρόμοιο τρόπο δημιουργήθηκε τελικά το φεγγάρι.

http://physicsgg.me/2017/01/12/%ce%b7-%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b7-%ce%ad%cf%87%ce%b5%ce%b9-%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%af%ce%b1-451-%ce%b4%ce%b9%cf%83%ce%b5%ce%ba-%ce%ad%cf%84%ce%b7/

apollo.jpg.fe07b8f9244e51f0c8bfcefe032eb419.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πέθανε ο Τζιν Σέρναν, ο τελευταίος άνθρωπος που περπάτησε στη Σελήνη. :cheesy:

Τον θάνατο του Τζιν Σέρναν, του αστροναύτη που ήταν διοικητής του Apollo 17, της τελευταίας αμερικανικής επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη, τον Δεκέμβριο του 1972, ανακοίνωσε η NASA.

Ο Σέρναν που είχε βρεθεί στο διάστημα άλλες δύο φορές το 1966 και το 1969, πέθανε σε ηλικία 82 ετών στο νοσοκομείο Χιούστον του Τέξας έπειτα από χρόνια προβλήματα υγείας.

Το Apollo 17 ήταν η τρίτη διαστημική πτήση του Σέρναν. Συνολικά, κατέγραψε 566 ώρες στο διάστημα, με τις 73 ώρες να είναι στην επιφάνεια της Σελήνης. Συνταξιοδοτήθηκε από τη NASA την 1η Ιουλίου 1976.

Ο Σέρναν, ο οποίος μεγάλωσε στο Σικάγο, από μικρός είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την αεροπορία και το διάστημα. Ως πολίτης είχε συμμετάσχει στην ίδρυση των αερογραμμών «Air One», ενώ είχε εργαστεί και ως σύμβουλος σε θέματα ενέργειας και εναέριου χώρου. Ακόμα, διετέλεσε πρόεδρος μίας εταιρείας αερομηχανικής, ενώ ήταν και σχολιαστής σε θέματα διαστήματος για το ABC News.

Ακόμη και στην ηλικία των 82 ετών ο Τζιν Σέρναν ήταν παθιασμένος με το Διάστημα και την εξερεύνησή του. Μάλιστα είχε απευθύνει πολλές φορές έκκληση στους αμερικανούς ηγέτες αλλά και σε νέους ανθρώπους να μην επιτρέψουν να είναι αυτός ο τελευταίος άνθρωπος που περπάτησε στη Σελήνη.

Στις 11 Δεκεμβρίου του 1972, κατά τη διάρκεια της αποστολής Apollo 17, ο Σέρναν οδήγησε ένα όχημα, γνωστό με το όνομα «Challenger», σε μία κοιλάδα της Σελήνης, με συνοδηγό τον Χάρισον Σμιτ. Θυμόταν χαρακτηριστικά την απόλυτη σιωπή που επικράτησε μόλις απενεργοποίησε τη μηχανή του οχήματος.

«Εκεί ζεις την εμπειρία της απόλυτης σιωπής, της περισσότερης ησυχίας που μπορεί ένας άνθρωπος να βιώσει στη ζωή του. Δεν υπάρχουν δονήσεις. Δεν υπάρχει θόρυβος. Ο Σμιτ ήταν μαγεμένος, δεν μπορούσε να πει τίποτα. Η σκόνη είχε καταλαγιάσει. Ήταν μια συνειδητοποίηση μιας άλλης πραγματικότητας, πως ξαφνικά έχεις προσγειωθεί σε έναν άλλο κόσμο, σε ένα άλλο σώμα, κάπου εκεί έξω στο σύμπαν, και ό,τι βλέπεις γίνεται ορατό από ανθρώπινα μάτια για πρώτη φόρα», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του.

Στη διάρκεια της ίδιας αποστολής, ο Σέρναν είχε χαράξει τα αρχικά του ονόματος της κόρης του στην επιφάνεια του φεγγαριού, μια στιγμή που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη όσων την παρακολούθησαν.

«Αυτά τα βήματα πάνω στη σκάλα κατά την επιστροφή ήταν δύσκολο να τα κάνω. Δεν ήθελα να ανέβω ήθελα να μείνω λίγο ακόμα», είχε δηλώσει το 2007 ο Σέρναν κάνοντας λόγο για μια από τις πιο φωτεινές στιγμές της ζωής του. «Είναι σαν να θες να παγώσεις τη στιγμή και να την πάρεις μαζί σου στο σπίτι, αλλά δεν μπορείς», είχε πει χαρακτηριστικά.

Ο Σέρναν έχει και το ρεκόρ ταχύτητας στη Σελήνη, οδηγώντας το διαστημικό όχημα με την ταχύτητα των 18χλμ την ώρα σε μία κατηφόρα.

Μάλιστα ο Σέρμαν παραλίγο να χάσει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στην ιστορική αποστολή Apollo 17, λόγω μίας σοβαρής θλάσης στο πόδι του κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού σόφτμπολ μεταξύ του προσωπικού της ΝΑSΑ δύο μήνες πριν την εκτόξευση. Χρησιμοποιούσε πατερίτσες για μία εβδομάδα και πίεζε τον εαυτό του να μην κουτσαίνει, για να μην τον βγάλουν από την ομάδα της αποστολής. Εκ των υστέρων δήλωσε πως το περπάτημα στο φεγγάρι ήταν πολύ επίπονο.

Δεκαετίες μετά το τελευταίο του ταξίδι ο Σέρναν προσπαθούσε με κάθε τρόπο να εξασφαλίσει ότι δεν θα ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που περπάτησε στη Σελήνη καταθέτοντας το αίτημά του ακόμη και ενώπιον του Κογκρέσου. Καθώς όμως τα χρόνια περνούσαν συνειδητοποιούσε ότι όσο ζούσε δεν θα υπήρχε κανείς άλλος να ακολουθήσει τα βήματά του.

«Ο Νιλ Αρμστρονγκ και εγώ δεν θα δούμε τους επόμενους νέους Αμερικανούς να περπατούν στη Σελήνη. Και ο Θεός να βάλει το χέρι του εάν δεν είναι Αμερικάνοι», είχε πει ενώπιον του Κογκρέσου το 2011.

«Οταν θα φύγω από αυτόν τον πλανήτη θέλω να ξέρω που πηγαίνουμε ως έθνος. Αυτός είναι ο μεγάλος μου στόχος», είχε προσθέσει.

http://www.kathimerini.gr/891997/gallery/epikairothta/kosmos/pe8ane-o-tzin-sernan-o-teleytaios-an8rwpos-poy-perpathse-sth-selhnh

27584988_cerna_limghandler.jpg.8974f5dccb753e3cdf42d8a3098c7890.jpg

A322D31513D2ACCD23D67A224ADAB337.jpg.1a809d7ee760624bcb4012ffbb2c2a8f.jpg

eugene-cerna_1.thumb.jpg.d056d1fa2ab488791d1c897c1b33d2f7.jpg

apollo-astro.thumb.jpg.84715e1312023ffba808b685e650c1f5.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Οι 5 ομάδες που προκρίνονται στην τελική φάση του Google Lunar XPRIZE :cheesy:

Επελέγησαν οι πέντε ομάδες- φιναλίστ του Google Lunar XPRIZE, οι οποίες πέρασαν στην τελική φάση, έχοντας συμβόλαια για εκτοξεύσεις πυραύλων με προορισμό τη Σελήνη το 2017.

Τα έπαθλα ανέρχονται στα 30 εκατομμύρια δολάρια, περιλαμβανομένου του πρώτου βραβείου, ύψους 20 εκατ. δολαρίων για την ομάδα που θα φτάσει πρώτη εκεί και θα ολοκληρώσει τους σκοπούς που έχουν τεθεί. Οι ομάδες προέρχονται από την Ιαπωνία, την Ινδία, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Σκοπός είναι να φτάσουν στη Σελήνη, να προσεληνωθούν και εκεί να διανύσουν 500 μέτρα, αποστέλλοντας πίσω βίντεο υψηλής ανάλυσης.

Οι ομάδες είναι οι εξής:

SpaceIL: Η SpaceIL από το Ισραήλ είναι η πρώτη ομάδα που έκλεισε συμβόλαιο εκτόξευσης, θα πραγματοποιήσει εκτόξευση με την SpaceX στα τέλη του 2017. Χρησιμοποιώντας ένα σκάφος που αναπηδά, θα αγγίξουν την επιφάνεια, μετά θα πετάξουν 500 μέτρα και θα προσεληνωθούν ξανά για να πετύχουν την πρώτη θέση.

Moon Express: Πρόκειται για τον πρώτο ιδιωτικό οργανισμό που έλαβε έγκριση από την κυβέρνησή του για να επιχειρήσει στη Σελήνη. Η φιλόδοξη αμερικανική startup θα χρησιμοποιήσει επίσης σκάφος που αναπηδά, επιδιώκοντας να ανοίξει ορίζοντες σχετικά με την «όγδοη ήπειρο» και, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Google Lunar XPRIZE, να φέρει στο διάστημα ένα πραγματικό business plan. Έχουν υπογράψει συμβόλαιο με τη νεοζηλανδική Rocket Lab για εκτόξευση στα τέλη του 2017.

Synergy Moon: Η συγκεκριμένη διεθνής ομάδα ανέθεσε σε ένα μέλος της, την Interorbital Systems, να αναλάβει την εκτόξευση, με πύραυλο Neptune 8 από σημείο στα ανοιχτά της Καλιφόρνια στο δεύτερο μισό του 2017.

Team Indus: Η ινδική ομάδα αποστέλλει ένα μικρό ρομποτικό όχημα, το ECA, σε μια μεγάλη αποστολή. Το ECA θα αποσταλεί στην επιφάνεια της Σελήνης με ένα σκάφος προσεδάφισης, που θα φέρει επίσης και σειρά επιστημονικών οργάνων. Εκεί θα αρχίσει την κούρσα των 500 μέτρων για το μεγάλο βραβείο. Η εκτόξευση θα γίνει με πύραυλο PSLV της ινδικής διαστημικής υπηρεσίας, ISRO, που θα φέρει και το σκάφος της ιαπωνικής ομάδας Hakuto, στις 28 Δεκεμβρίου.

Hakuto: Η διαστημική συσκευή της θα επιβαίνει στο σκάφος προσεδάφισης της Team Indus. Οι δύο ομάδες θα συνεργαστούν, με την ιαπωνική ομάδα να έχει κλείσει συνεργασίες με ονόματα όπως η KDDI και η Suzuki και φυσικά η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία, JAXA.

Όπως ανακοινώθηκε επίσης, ένα βραβείο ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων (Diversity Prize) θα μοιραστεί μεταξύ των 16 ομάδων που έφτασαν μέχρι το συγκεκριμένο σημείο, προκειμένου να συνεχίσουν να εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη οικονομικών λύσεων πάνω στον χώρο της εξερεύνησης του διαστήματος.

http://www.naftemporiki.gr/story/1197604/oi-5-omades-pou-prokrinontai-stin-teliki-fasi-tou-google-lunar-xprize

google-lunar-xprize.jpg.b530699c19121b15c88da6df97f15c6f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ρωσική αποστολή στην Σελήνη για να διακριβωθεί αν όντως οι Αμερικανοί πήγαν εκεί το 1969! :cheesy:

Oμάδα από Ρώσους μηχανικούς αλλά και ενθουσιώδεις παρατηρητές του διαστήματος, ετοιμάζονται να εκτοξεύσουν δορυφόρο για να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την «θεωρία συνωμοσίας» φωτογραφίζοντας τα αποτυπώματα που άφησαν πίσω τους οι αστροναύτες των διαστημοπλοίων «Απόλλων» αλλά και των σοβιετικών «Lunokhods» στο φεγγάρι ή για να διακριβώσουν ότι τελικά επρόκειτο περί απάτης!

Αν και έχει περάσει σχεδόν μισός αιώνας, εξακολουθούν να δημοσιεύονται κείμενα γεμάτα αμφιβολίες κυρίως από «εναλλακτικούς ιστότοπους» για το αν πραγματικά πάτησε τότε άνθρωπος στο φεγγάρι.

Εκείνο που ασπάζονται όσοι ενστερνίζονται «θεωρίες συνωμοσίας» υποηρίζουν ότι αν παρατηρήσουμε προσεκτικά, το φιλμάκι που μας προβάλλουν κάθε 20ή Ιουλίου, για να μας πείσουν ότι έστειλαν άνθρωπο στο φεγγάρι, βλέπουμε ότι οι... ίσκιοι είναι περισσότεροι του ενός, αφού τους προκάλεσαν οι προβολείς που είχαν στηθεί για το «γύρισμα».

Ακόμα, δεν βλέπεις άστρα στον ορίζοντα, αλλά ένα σκούρο φόντο.

Στο φεγγάρι όμως, επειδή δεν υπάρχει ατμόσφαιρα έπρεπε να φαίνονται περισσότερα αστέρια από όσα βλέπουμε από τη Γη. Όσο για τη σημαία, είπαν πως είχαν βάλει ένα ξύλο στο επάνω μέρος για να δείχνει πως κυματίζει..

Ο επικεφαλής της ομάδας, Vitaly Egorov, σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik, μιλά για το εγχείρημα που σχεδιάζεται.

Η αποστολή Απόλλων 11 ήταν μέρος του «Προγράμματος Απόλλων» της NASA, που τελικό του στόχο είχε την προσεδάφιση ανθρώπων στη Σελήνη. Ο στόχος αυτός έγινε πραγματικότητα με τη συγκεκριμένη αποστολή, όταν ο Νιλ Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη στις 21 Ιουλίου 1969,

«Παρά τις αμφισβητήσεις που κατά καιρό γράφονται εγώ πιστεύω πως ο άνθρωπος περπάτησε στο φεγγάρι και θέλω να το αποδείξω. Με την αποστολή του δορυφόρου της Σελήνης θα προσπαθήσουμε να έχουμε και στοιχεία από ανεξάρτητη πηγή πληροφόρησης εκτός από τη ΝΑSΑ» είπε ο Βιτάλι.

«Στη δημιουργία του διαστημκού οχήματος συμμετέχουν πεπειραμένοι μηχανικοί του διαστήματος» συνέχισε.

Ο Βιτάλι αποκάλυψε ότι το διαστημικό όχημα της ομάδας έχει σχεδιαστεί με βάση τον σοβιετικό «Luna 10», τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο που είχε κατορθώσει να προσσεληνωθεί το 1966.

«Καθώς οι ΗΠΑ, η Ευρώπη, η Κίνα και η Ινδία εξακολουθούν να μελετούν σε διαστημικά προγράμματα τον φυσικό δορυφόρο της Γης, διατηρούμε ελπίδες πως θα βρεθεί πύραυλος για την εκτόξευση του δορυφόρου μας. Περισσότερο βασιζόμαστε φυσικά στο ρωσικό πρόγραμμα Roskosmos».

Τα σχέδια της ρωσικής ομάδας έρχονται στα χνάρια μιας ξεχασμένης αμερικάνικης ιστορίας: Μια ιδιωτική εταιρία, η Transorbital είχε θέσει το 1969 σε τροχιά υψηλών τεχνολογικών δυνατοτήτων έναν δορυφόρο γύρω από τη Σελήνη για να φωτογραφήσει τα όργανα που θα εγκατέλειψαν στην επιφάνεια του φεγγαριού οι αστροναύτες του προγράμματος «Απόλλων».

Οι Ρώσοι ιδιώτες, θέλουν να επιβεβαιώσουν «του λόγου το αληθές».

http://www.pronews.gr/portal/20170128/genika/diastima/49/rosiki-apostoli-stin-selini-gia-na-diakrivothei-ontos-oi-amerikanoi

seliniii.jpg.b9d69b6e8504393778b0b0e21ef3a537.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπίρα στο φεγγάρι. :cheesy:

Η μπίρα είναι ένα από τα αρχαιότερα και δημοφιλέστερα ποτά στον πλανήτη Γη. Μπορεί όμως να «ψηθεί» στο φεγγάρι; Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό, σύντομα όμως μπορεί να το μάθουμε χάρη στην πρωτοβουλία μιας ομάδας φοιτητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο. Το εγχείρημα δεν αποσκοπεί μόνο, όπως ίσως θα σπεύσουν να εικάσουν πολλοί, στο να προσφέρει μια γευστική απόλαυση σε μελλοντικούς αστροναύτες ή και γήινους εποίκους που θα βρεθούν στη Σελήνη (η Ρωσία σχεδιάζει μια επανδρωμένη αποστολή στον δορυφόρο μας το 2031 ενώ η NASA έχει ανακοινώσει ότι το 2022 θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια αποικία εκεί με συνολικό κόστος μόλις 10 δισ. δολαρίων ή 932 εκατομμυρίων ευρώ). Η μελέτη της ζύμωσης της μπίρας και η κατανόηση της συμπεριφοράς της μαγιάς σε σεληνιακές συνθήκες είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη φαρμάκων και τη βελτίωση τροφίμων που περιέχουν ζυμομύκητες, από το ψωμί ως τη μαγιονέζα.

Η Team Original Gravity, όπως λέγεται η ομάδα των φοιτητών από τη Σχολή Μηχανικών Τζέικομπς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, με τη «σεληνιακή ζυθοποιία» της είναι μια από τις φιναλίστ του Lab2Moon - ενός διαγωνισμού που προκήρυξε η ινδική TeamIndus ζητώντας από ομάδες νέων από όλον τον κόσμο να υποβάλουν σχέδια για τη διεξαγωγή πειραμάτων στη Σελήνη με το ρομποτικό όχημα που σκοπεύει να προσεδαφίσει στον δορυφόρο μας. Η νεοφυής εταιρεία από την Ινδία έχει λάβει χρηματοδότηση για τη σχετική αποστολή από το πρόγραμμα Google Lunar XPRIZE και προγραμματίζει να εκτοξεύσει το διαστημόπλοιό της ως το τέλος του έτους, στις 28 Δεκεμβρίου. Οι 25 φιναλίστ του Lab2Moon (από 3.000 προτάσεις) ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και οι τελικοί νικητές θα επιλεγούν τον ερχόμενο Μάρτιο από διεθνή επιτροπή.

«Η ιδέα ξεκίνησε σαν αστείο, σε όλους μας αρέσει η μπίρα, μερικοί μάλιστα έχουμε στο σπίτι μας κιτ για τη ζύμωση μπίρας» λέει ο Νίκι Ασάρι, φοιτητής εμβιομηχανικής και υπεύθυνος για τις δημόσιες σχέσεις της ομάδας. «Οταν ακούσαμε ότι υπήρχε η ευκαιρία να σχεδιάσουμε ένα πείραμα που θα ανέβαινε στο σεληνιακό ρόβερ της Ινδίας σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να συνδυάσουμε το χόμπι μας με τον διαγωνισμό εστιάζοντας στη βιωσιμότητα των ζυμομυκήτων στη Σελήνη». Προκειμένου να ελέγξουν αυτήν τη βιωσιμότητα, οι φοιτητές σχεδίασαν ένα μοναδικό σύστημα για τη ζύμωση της μπίρας το οποίο έχει μέγεθος όσο ένα κουτάκι αναψυκτικού. Αν η πρότασή τους νικήσει στον διαγωνισμό, δεν θα είναι μόνο οι πρώτοι οι οποίοι θα παραγάγουν μπίρα στο φεγγάρι αλλά, όπως πιστεύουν, θα είναι επίσης οι πρώτοι που κατορθώνουν να «ζυμώσουν» μπίρα σε ένα τόσο μικρό δοχείο.

Επειδή ακριβώς οι συνθήκες στη Σελήνη είναι τόσο διαφορετικές από ό,τι στη Γη, οι φοιτητές έχουν αλλάξει ορισμένα βασικά σημεία της διαδικασίας παραγωγής μπίρας. Κατ' αρχάς η παρασκευή του γλεύκου, δηλαδή του «μούστου» της μπίρας, και όλη η προετοιμασία που απαιτείται ως την προσθήκη της μαγιάς θα γίνει στη Γη. Δεύτερον, οι φάσεις της «ζύμωσης» και της «ανθράκωσης» δεν θα γίνουν ξεχωριστά, όπως γίνεται στην επίγεια ζυθοποιία, αλλά θα συνδυαστούν. Με τον συνδυασμό αυτόν η ομάδα θέλει να αποφύγει την έκλυση συσσωρευμένου διοξειδίου του άνθρακα η οποία, στις συνθήκες που θα διεξαχθεί το πείραμα, είναι επισφαλής για την υγιεινή και την ασφάλεια. Επίσης η ενοποίηση των δύο φάσεων εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό το ενδεχόμενο δημιουργίας υπερβολικής πίεσης ενώ παράλληλα διευκολύνει τον σχεδιασμό του συστήματος.

Η τελευταία αλλαγή αφορά τον έλεγχο της ζύμωσης και της βιωσιμότητας των ζυμομυκήτων: στη Γη αυτός γίνεται με μετρήσεις της πυκνότητας, επειδή όμως αυτές απαιτούν τη γήινη βαρύτητα η ομάδα των φοιτητών σκοπεύει να κάνει αυτόν τον έλεγχο με μετρήσεις της πίεσης. «Η μετατροπή των μεγεθών της αύξησης της πίεσης σε μεγέθη δηλωτικά της προόδου της ζύμωσης είναι ακριβής από τη στιγμή που ο όγκος και η αρχική βαρύτητα - original gravity, εξ ου και το όνομα της ομάδας μας - είναι γνωστά εκ των προτέρων, προτού ξεκινήσει το πείραμα» εξηγεί ο Χαν Λινγκ, επίσης φοιτητής της εμβιομηχανικής και «υπεύθυνος ζύμωσης» της ομάδας.

Το πιο πρωτότυπο ίσως στοιχείο της πρότασης που έχουν σχεδιάσει οι φοιτητές από το Σαν Ντιέγκο είναι όμως το κάνιστρο μέσα στο οποίο θα συμβούν όλα αυτά. Πρόκειται για ένα μεταλλικό κυλινδρικό δοχείο το οποίο μοιάζει με τα δοχεία στα οποία γίνεται η ζύμωση της μπίρας αλλά έχει μικρό μέγεθος ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα διαστημικό ρομποτικό όχημα (όπως προαναφέραμε είναι περίπου όσο ένα κουτάκι αναψυκτικού). Το εσωτερικό του έχει διαμορφωθεί ειδικά για τις ανάγκες του πειράματος και το όλο σύστημα έχει ήδη αναπτυχθεί σε πρότυπο στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο.

«Το κάνιστρό μας έχει σχεδιαστεί με βάση τα πραγματικά δοχεία ζύμωσης» αναφέρει ο Σρίβαθς Καϊλάν, φοιτητής νανομηχανικής και «υπεύθυνος μηχανικός» της ομάδας. «Είναι χωρισμένο σε τρία τμήματα - το επάνω θα γεμίσει με την αζύμωτη μπίρα και στο δεύτερο, ακριβώς από κάτω, θα μπει η μαγιά. Οταν το ρόβερ προσσεληνωθεί, μια βαλβίδα θα ανοίξει ανάμεσα στα δύο τμήματα επιτρέποντας στο περιεχόμενό τους να ανακατευθεί. Οταν η μαγιά κάνει τη δουλειά της, μια δεύτερη βαλβίδα θα ανοίξει και οι ζυμομύκητες θα πέσουν στο κάτω τμήμα, αποχωριζόμενοι από την μπίρα που θα έχει πλέον ζυμωθεί».

Το μόνο που απομένει πλέον για να μάθουμε αν οι ζυμομύκητες μπορούν να επιβιώσουν - έστω και προφυλαγμένοι στο ειδικό κάνιστρο - στο φεγγάρι παράγοντας «μπίρα Σελήνης» είναι η ιδέα της Team Original Gravity να λάβει το πράσινο φως για το διαστημικό ταξίδι της. Μεταξύ των φιναλίστ του Moon2Lab βρίσκονται πολλές διαφορετικές προτάσεις (αφορούν από τη φωτοσύνθεση ως τον ηλεκτρισμό) και οι υποψήφιες ομάδες θα παρουσιάσουν τα πρότυπα συστήματά τους μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες στην Μπανγκαλόρ της Ινδίας στη διεθνή επιτροπή που θα αναδείξει τους τελικούς νικητές του διαγωνισμού.

Ο μέντορας της ομάδας και εκπρόσωπος της TeamIndus Σιντές Ναΐκ είναι πάντως αισιόδοξος. «Η μελέτη των ζυμομυκήτων είναι από τα πιο κουλ πειράματα που μπορούν να γίνουν στην επιφάνεια της Σελήνης και είμαι βέβαιος ότι αποτελεί έναν από τους επικρατέστερους υποψήφιους νικητές του διαγωνισμού Moon2Lab» δηλώνει. «Η Team Original Gravity είναι μια από τις ομάδες που έχουν εργασθεί περισσότερο και τα μέλη της είναι ιδιαιτέρως αφοσιωμένα στο σχέδιό τους».

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=859401

5FA7F482683758DAC6E3984D2A59BE22.jpg.4a04168ae801cc41c1bcd36e36e059a1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Γη στέλνει στην Σελήνη οξυγόνο. :cheesy:

Εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια, ένα μέρος του οξυγόνου από την ατμόσφαιρα της Γης διαρρέει στη Σελήνη, όπου σήμερα μπορεί κανείς να βρει την χημική «υπογραφή» του, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες.

Ο μηχανισμός είναι ο εξής: Τα υψηλής ενέργειας σωματίδια του ηλιακού «ανέμου» βομβαρδίζουν σχεδόν συνεχώς το φεγγάρι, εκτός από ένα πενθήμερο διάστημα κάθε μήνα, όταν η Γη παρεμβάλλεται ανάμεσα στη Σελήνη και στον Ήλιο. Σε αυτές τις πέντε μέρες, το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας προστατεύει το δορυφόρο μας από το ηλιακό «μπαράζ» των σωματιδίων, αλλά ταυτόχρονα η Γη στέλνει στο φεγγάρι ένα δικό της ρεύμα σωματιδίων (ιόντων), κυρίως υδρογόνου, αλλά επίσης οξυγόνου.

Κάθε μέρα υπολογίζεται ότι από ένα σύνολο περίπου πέντε τετράκις τρισεκατομμυρίων μετρικούς τόνους της γήινης ατμόσφαιρας, περίπου 90 τόνοι του αέρα της Γης διαφεύγουν στο διάστημα και ένα μέρος καταλήγει στο φεγγάρι. Με άλλα λόγια, το σεληνιακό έδαφος διατηρεί ένα είδος ιστορικού αρχείου για τη γήινη ατμόσφαιρα.

Εκτιμάται ότι κατά τα τελευταία 2,4 δισεκατομμύρια χρόνια, η Γη έχει στείλει στη Σελήνη περίπου 4 τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων τρισεκατομμύρια άτομα οξυγόνου. Αυτά τα γήινα ιόντα οξυγόνου παραμένουν στην επιφάνεια της Σελήνης, σε βάθος έως δύο εκατομμυριοστών του μέτρου (μικρομέτρων).

Τα στοιχεία αυτά βασίζονται στις μετρήσεις και αναλύσεις ιόντων, που έκανε ο ιαπωνικός δορυφόρος «Selene» (ή «Kayuga»), ανακαλύπτοντας απρόσμενα μεγάλες συγκεντρώσεις ιόντων οξυγόνου καθ' οδόν από τη Γη προς τη Σελήνη, τα οποία δεν έχουν ηλιακή προέλευση. Πιθανότατα τα ιόντα αυτά προέρχονται από το στρώμα όζοντος της γήινης ατμόσφαιρας, καθώς η ηλιακή ακτινοβολία διασπά τα μόρια όζοντος, απελευθερώνοντας άτομα οξυγόνου στο διάστημα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κοσμοχημικό Κεντάρο Τεράντα του Πανεπιστημίου της Οζάκα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nature Astronomy». Καθώς το οξυγόνο πηγάζει κυρίως από τη γήινη βιόσφαιρα (φυτά και βακτήρια), η Σελήνη συνεχώς «μολύνεται» με τα υποπροϊόντα της ζωής. «Τα φυτά κάνουν φωτοσύνθεση για να παράγουν οξυγόνο, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρεται στο φεγγάρι», δήλωσε ο Τεράντα.

Η μελέτη του οξυγόνου στη Σελήνη μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν αν και πώς σχηματίζεται νερό στο φεγγάρι.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=859962

 

 

"Luna-9" :cheesy:

Στις 31 του Ιανουαρίου του 1966 από το Μπαϊκονούρ το "Luna-9" - ο πρώτος αυτόματος διαπλανητικός σταθμός του κόσμου (AWS), έκανε μια ομαλή προσγείωση στο φεγγάρι. Από την τροχιά πτήσης προς το φεγγάρι τον οδήγησε ο τεσσάρων σταδίων πύραυλος "Molniya-M"..

Τρεις ημέρες μετά την εκτόξευση του σταθμού προσγειωθηκε κοντά στον ωκεανό της Καταιγίδας, δυτικά του κρατήρα Reiner και Marius. Στη Γη μεταφέρθηκαν το πανόραμα του σεληνιακού τοπίου και πραγματοποίησε επτά συνδεσεις ραδιοεπικοινωνίας για συνολικά πάνω από 8 ώρες. Σύνολικα το «Luna-9" εργαστηκε πάνω στην επιφάνεια του φυσικου δορυφόρου 75 ώρες.

Ο σφραγισμένος σταθμός περίβλημα ζυγίζε 100 κιλά ( τηλεοπτικος εξοπλισμος, τηλεπικοινωνιακος εξοπλισμος, λογισμικο και μια προσωρινή συσκευή, επιστημονικός εξοπλισμός, σύστημα θερμικου ελέγχου, ηλεκτρικες πηγές παροχής ρεύματος). Οι εικόνες της σεληνιακής επιφάνειας, που μεταδίδονταν από το «Luna-9», και η επιτυχής προσγείωση ήταν αποφασιστικής σημασίας για τις μελλοντικές πτήσεις στο φεγγάρι.

Κατά την εκτόξευση της δεύτερης γενιάς AMC, οι οποίες περιλαμβάνουν και το «Luna-9", χρησιμοποιουνταν πιο εξελιγμένες μέθοδοι πριν από την εκτόξευση σε τροχιά τεχνητου δορυφόρου της Γης, αρχής γενομένης από την τροχιά της Σελήνης, των διορθωτικών ελιγμων τροχιάς πτήσης και το ενεργό (φρενάρισμα) στο χώρο κοντά στην σελήνη.

http://www.energia.ru/ru/news/news-2017/news_01-31.html

photo_01-31-05.thumb.jpg.595829d9e5dc2b9617ec8c04b7bb75d0.jpg

photo_01-31-04.thumb.jpg.68a20a767a23a6ff9837979c1c00665f.jpg

photo_01-31-03.thumb.png.584ac83321cd4048782e9070e22e9330.png

photo_01-31-02.thumb.jpg.8de6972af5e272f9484794674a3f0ca8.jpg

photo_01-31-01.thumb.jpg.4877908ae89b170d3110143fed5741db.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πώς θα ήταν ένα σπίτι στη Σελήνη; :cheesy:

Ο καλλιτέχνης Jorge Mantildes Rubio σε συνεργασία με την ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος) παρουσίασε μια πρωτότυπη κατοικία που θα φιλοξενεί τους αστροναύτες στα ταξίδια τους στη Σελήνη. Πρόκειται για έναν τεράστιο θόλο που θα κατασκευαστεί επάνω στον κρατήρα Sackleton και θα προσφέρει τη δυνατότητα διαμονής, εργασίας και έρευνας. Ο “Ναός της Σελήνης” όπως ονομάζεται η κατασκευή, είναι μια πρώτη προσέγγιση μιας κατοικίας μακριά από την Γη, που φιλοδοξεί να εξελιχθεί και να ολοκληρωθεί, η οποία πρωτίστως θα πληροί όλες τις ασφαλείς προδιαγραφές.

http://www.pronews.gr/portal/20170130/genika/diastima/49/pos-tha-itan-ena-spiti-sti-selini-foto-vinteo

temple7.jpg.bf080c3d7fdd6ee2334d04aa8e8b4735.jpg

temple6.png.dcca15bfdf3eeec04f6a3e244baecba5.png

temple5.jpg.288f3076bc6347f6561d2e77650626fc.jpg

temple4.jpg.15ff6604d56ec8b3c337f69e78fa8cdf.jpg

temple3.jpg.651ca41aa1f50f7aea23b8dc8d0e1965.jpg

temple2.jpg.2b42c5b09b10b1fa59ade5e58a603e42.jpg

temple1.thumb.jpg.ead39043dea1adc56b4d3b4cf2c6bea2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η NASA βγάζει στο σφυρί μοναδικές φωτογραφίες των αποστολών Apollo. :cheesy:

Από το πρώτο «μικρό» βήμα του Νιλ Αρμστρονγκ στη Σελήνη μέχρι τη μοιραία αποστολή του «Challenger» πέρασαν δύο πολύ σημαντικές δεκαετίες για την εξερεύνηση του Διαστήματος που έθεσαν τις βάσεις για τις σημερινές ανακαλύψεις και το σχεδιαζόμενο ταξίδι στον Αρη.

Η NASA κρατούσε στα συρτάρια των αρχείων της φωτογραφίες από αυτή την περίοδο και πλέον βγάζει σε δημοπρασία τις μοναδικές εκτυπώσεις Cibachrome από τα αυθεντικά αρνητικά που υπάρχουν στον κόσμο. Η δημοπρασία περιλαμβάνει 22 έγχρωμες φωτογραφίες, εκτυπωμένες το 1985, οι οποίες καλύπτουν την περίοδο 1965-1984, την εποχή δηλαδή της αμερικανικής παντοκρατορίας στο Διάστημα με τις αποστολές Apollo.

Αρχικά είχαν τυπωθεί για την έκθεση «Πανόραμα του Διαστήματος» του ιδρύματος Smithsonian και πλέον δημοπρατούνται στις 14 Φεβρουαρίου, με τιμή που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από τις 15.000 έως τις 25.000 δολάρια.

Το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο κρύβει πραγματικούς θησαυρούς από την ιστορία του διαστημικού ταξιδιού, ανάμεσα στους οποίους είναι και η εμβληματική φωτογραφία του Μπαζ Ολντριν να περπατά πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης το 1969 - με την εικόνα του Νιλ Αρμστρονγκ να καθρεφτίζεται στην προστατευτική προσωπίδα της διαστημικής του στολής. Ακόμη βγαίνουν στο σφυρί άγνωστες φωτογραφίες της Γης από τις πρώτες διαστημικές αποστολές, όπως και εικόνες από τα πρώτα βήματα στο κενό που έκανε το 1965 ο Εντ Γουάιτ. Επίσης υπάρχουν φωτογραφίες του Γιουτζίν Σέρναν, του τελευταίου ανθρώπου που περπάτησε στο φεγγάρι το 1972 και που πέθανε πριν από λίγες ημέρες. Επιπλέον δημοπρατούνται και διάφορα αναμνηστικά από τις αποστολές του «Challenger».

http://www.ethnos.gr/klik/arthro/h_nasa_bgazei_sto_sfyri_monadikes_fotografies_ton_apostolon_apollo-64910577/

newego_LARGE_t_420_55216219_type13172.jpg.6cb69d69d30c79daff3ebc74bb8225a1.jpg

newego_LARGE_t_420_55216218_type13172.jpg.4ffa25e26be4e1020ad9e893f5d9b615.jpg

newego_LARGE_t_420_55216217_type13172.jpg.24f18c7dfec32583368f06c7f6804e80.jpg

newego_LARGE_t_420_55216216_type13172.jpg.64efcbc189f52e1ad0a98d3e1384fd7f.jpg

newego_LARGE_t_420_55216214_type13172.jpg.69fe7a818c7e31d357094b637590e983.jpg

newego_LARGE_t_420_55216213_type13172.jpg.86df5e40228fe2ad1d0ce530c19b0758.jpg

newego_LARGE_t_420_55216212_type13172.jpg.0a01de2e5a34c545141301b0972ebf2a.jpg

assets_LARGE_t_420_55216068_type13172.jpg.773ad81e6adda89bc3c311e26cdf867f.jpg

assets_LARGE_t_420_55216066_type13172.jpg.fcda06a40be80725166f465e6fe92c9e.jpg

assets_LARGE_t_420_55216065.thumb.jpg.8449f8023abb57a4691977748c98914d.jpg

assets_LARGE_t_420_55216064_type13172.jpg.c97018a5febc92eea29e13d292783c9e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όταν οι άνθρωποι έπαιζαν γκολφ στη Σελήνη. :cheesy:

Ο Alan Shepard τo 1961 έγινε ο πρώτος Aμερικανός που πέταξε στο διάστημα.

Επιπλέον, καθοδηγούσε ο ίδιος χειροκίνητα το σκάφος του, κάτι που γινόταν επίσης για πρώτη φορά στην ιστορία της διαστημικής.

Το 1971, σε ηλικία 47 ετών, ήταν ο πέμπτος (και ο γηραιότερος άνθρωπος) που περπάτησε στη Σελήνη, στο πλαίσιο της αποστολής Apollo 14.

O Shepard ήταν ένας φανατικός παίκτης του γκολφ, κι έτσι είχε προετοιμάσει μια έκπληξη για τα εκατομμύρια των Αμερικανών που παρακολουθούσαν την τηλεοπτική μετάδοση του σεληνιακού περιπάτου. Είχε πάρει κρυφά μαζί του μπάλες κι ένα μπαστούνι του γκολφ.

Όταν ο Shepard βρέθηκε στην επιφάνεια της Σελήνης, στις 6 Φεβρουαρίου του 1971, χτύπησε δυο μπάλες με το μπαστούνι του. Ήθελε να εκμεταλλευθεί την χαμηλή βαρύτητα της Σελήνης – η ένταση πεδίου βαρύτητας στην επιφάνεια της Σελήνης είναι 1,6 m/s2 , ενώ στη Γη είναι 9,8 m/s2 -, αλλά και την έλλειψη αντίστασης αέρα, δεδομένου ότι στη Σελήνη δεν υπάρχει ατμόσφαιρα.

Έτσι λοιπόν, η πρώτη μπάλα του γκολφ έπεσε μέσα σε έναν κρατήρα, ενώ η δεύτερη, σύμφωνα με τον ίδιο, έφτασε «μίλια και μίλια» μακριά.

Ιδού και το σχετικό, αλλά όχι τόσο καθαρό, βίντεο:

Για να υπολογίσουμε το βεληνεκές της πλάγιας βολής που εκτελεί ένα μπαλάκι του γκολφ στη Σελήνη χρειαζόμαστε: την ένταση του πεδίου βαρύτητας στη Σελήνη (1,622 m/s2), την αρχική ταχύτητα με την οποία εκτοξεύεται και την γωνία που σχηματίζει η ταχύτητα με την οριζόντια διεύθυνση. Κάποιοι που ξέρουν περισσότερα για το γκολφ εκτίμησαν ότι η αρχική ταχύτητα που έδωσε ο αστροναύτης στο μπαλάκι ήταν περίπου 80m/s . Yποθέτοντας ότι το μπαλάκι διάνυσε το μέγιστο βεληνεκές – η ταχύτητα σχημάτιζε γωνία 45ο με την οριζόντια διεύθυνση – εκτίμησε ότι η μπάλα του γκολφ διάνυσε 3950 μέτρα ή περίπου 2,5 μίλια.

Πράγματι, δηλαδή, όπως είπε ο Shepard η μπάλα ταξίδεψε «μίλια και μίλια» μακριά. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για την πιο μακρινή μπαλιά γκολφ στην ιστορία της ανθρωπότητας, έστω κι αν αυτή ρίχτηκε στην Σελήνη.

http://physicsgg.me/2017/02/05/%cf%8c%cf%84%ce%b1%ce%bd-%ce%bf%ce%b9-%ce%ac%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%89%cf%80%ce%bf%ce%b9-%ce%ad%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b6%ce%b1%ce%bd-%ce%b3%ce%ba%ce%bf%ce%bb%cf%86-%cf%83%cf%84%ce%b7-%cf%83%ce%b5%ce%bb/

golf_moon.jpg.764b09d25db871db1939429bb9420e10.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

AMC, "Luna-20" :cheesy:

Στις 14 του Φλεβάρη 1972 από το Μπαϊκονούρ εκτοξευτηκε το"Luna-20" - αυτόματος διαπλανητικός σταθμός (AWS), για πρώτη φορά για να παραδώσει δείγματα του σεληνιακού εδάφους που λαμβάνονται σε μια απρόσιτη ηπειρωτική περιοχή της σελήνης.

Ο σταθμός ξεκίνησε στην τροχιά πτήσης με τον πύραυλο φορέα "Proton-K". Μέσα σε τέσσερις ημέρες μετά την εκτόξευση το AMC έχει μπει σε μια κυκλική σεληνιακή τροχιά. Ομαλή προσγείωση στη σεληνιακή επιφάνεια πραγματοποιηθηκε στις 21 Φεβρουαρίου στην ορεινή περιοχή μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας και της Θάλασσα της Γονιμότητας στη Θάλασσα των κρίσεων.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής πραγματοποιήθηκε γεωτρήση και δειγματοληψία σεληνιακου δείγματος εδάφους, τα οποία στη συνέχεια παραδοθηκαν στην Γη σε ένα σφραγισμένο δοχείο του οχήματος ανάκτησης.

Το «Luna-20" αποτελούνταν από ένα lander με μια συσκευή εκσκαφέων και το διαστημικό πύραυλο "Moon - Γη" με το όχημα ανάκαμψηςΤο. βάρος του AMC όταν προσγειώθηκε στην επιφάνεια της σελήνης ήταν 1880 kg. Η αποβάθρα ηταν μια ξεχωριστή μονάδα με πολλαπλών χρήσεων πυραύλων με δεξαμενές υγρών καυσιμων, σύστημα κινητήρα πυραύλων με προωθητικά, το διαμέρισμα με όργανο απόσβεσης και έδρανα για προσγείωση στη σεληνιακή επιφάνεια.

http://www.energia.ru/ru/news/news-2017/news_02-14.html

photo_02-14-02.thumb.jpg.0fbe5da99af5b630154c2664c6a02e78.jpg

photo_02-14-01.thumb.jpg.468180915e591fc29cbb7352b834b541.jpg

photo_02-14-03.thumb.jpg.4f20b1b26ae01d1576ea7c1ff686acf5.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Apollo 11: Τα μυστικα γκράφιτι στο εσωτερικό της κάψουλας! :cheesy:

Στο εσωτερικό της κάψουλας του Apollo 11, οι αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ, Μπαζ Άλντριν και Μάικλ Κόλινς είχαν «ζωγραφίσει» τις συντεταγμένες της Σελήνης και είχαν φροντίσει να μην ξεχάσουν ακριβώς πού αποθηκεύονται τα δύσοσμα απόβλητα!

Τα διαστημικά, αυτά, γκράφιτι έρχονται για πρώτη φορά στο φως. Χάρη στο Πρόγραμμα Ψηφιοποίησης Smithsonian 3D το ευρύ κοινό έχει πλέον τη δυνατότητα να ρίξει μια ματιά στο εσωτερικό του Apollo 11 και βιώσει έστω και στο ελάχιστο πως οι Άρμστρονγκ, Άλντριν και Κόλινς την… περνούσαν στο διάστημα.

Παρουσιάστηκαν από τους υπεύθυνους του Εθνικού Μουσείου Αεροδιαστημικής των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Οι ιδιόχειρες σημειώσεις στους τοίχους του διαστημικού σκάφους το κάνουν να δείχνει πολύ πιο ανθρώπινο. Και κάνουν πιο εύκολο για όλους να κατανοήσουν τα καθημερινά… προβλήματα ενός αστροναύτη!

http://www.pronews.gr/portal/20170214/genika/diastima/49/apollo-11-mystiko-gkrafiti-sto-esoteriko-tis-kapsoylas

4-2.png.10fae8c5e97fa6f02c3dced243b51a27.png

3-1.png.66d6e623d2feeecd3e755c9ef9bc05ce.png

2-1.png.8fb6690a748bd150f5fe87cba1892ac8.png

1-1.png.0c792ac45de374a3cf6882c64b82e6d6.png

apollo_2.jpg.b355cf45fff7bc19a41704c939f28fce.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επιστροφή των ΗΠΑ στη Σελήνη επί θητείας Τραμπ; :cheesy:

Η νέα αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επισπεύσει την εκτόξευση μιας επανδρωμένης αποστολής γύρω από τη Σελήνη για το 2018, πριν λήξει η θητεία Τραμπ και πολύ νωρίτερα από ό,τι προβλέπει το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Ο προσωρινός διοικητής της NASA Ρόμπερτ Λάιτφουτ ζήτησε από την υπηρεσία να εξετάσει το κατά πόσον είναι δυνατόν να παραλείψει μια δοκιμαστική εκτόξευση χωρίς πλήρωμα και να προχωρήσει απευθείας σε μια επανδρωμένη αποστολή σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι.

Η NASA έμεινε χωρίς σκάφος για επανδρωμένες αποστολές με τον παροπλισμό των γερασμένων διαστημικών λεωφορείων το 2011, και σήμερα εξαρτάται από τα ρωσικά Soyuz για τις αποστολές αμερικανών αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν τώρα τον πύραυλο βαρέων-βαρών SLS, με τον οποίο θα εκτοξεύεται η επανδρωμένη κάψουλα Orion.

Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, η πρώτη δοκιμαστική πτήση του συστήματος SLS-Orion θα πραγματοποιηθεί το 2018, με το Orion να τίθεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη σε μια πτήση τριών εβδομάδων.

Η επανδρωμένη αποστολή γύρω από τη Σελήνη θα ακολουθούσε χρόνια αργότερα, όχι νωρίτερα από το 2021, μετά τη λήξη της θητείας Τραμπ.

«Θα ήθελα να ακούσω από εσάς για τη δυνατότητα επίσπευσης της πρώτης επανδρωμένης αποστολής» έγραψε ο Λάιτφουτ σε υπόμνημα προς τους εργαζομένους της NASA.

Σε γενικές γραμμές, θα ήταν ασυνήθιστο να μην υπάρξουν δοκιμαστικές, μη επανδρωμένες πτήσεις για ένα νέο σύστημα εκτόξευσης. Πάντως το πρώτο διαστημικό λεωφορείο μετέφερε αστροναύτες στην πρώτη εκτόξευσή του το 1981.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει προτείνει μόνιμο νέο διοικητή για τη NASA, ούτε έχει παραθέσει τα σχέδιά της για την υπηρεσία.

Σύμφωνα με την Washington Post, το σχέδιο επίσπευσης της αποστολής στη Σελήνη ίσως είναι μια προσπάθεια της νέας κυβέρνησης να προλάβει μια αντίστοιχη επανδρωμένη αποστολή της Κίνας την επόμενη δεκαετία.

http://physicsgg.me/2017/02/16/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%ae-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b7%cf%80%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7-%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b7-%ce%b5%cf%80%ce%af-%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%b5%ce%af/

hlios_926786_nasa1.jpg.a299e2802c72b383e84dda967eef822b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ιστορική διαστημική αποστολή ανακοίνωσε η Space X :cheesy:

Η ιδιωτική αμερικανική διαστημική εταιρεία SpaceX ανακοίνωσε ότι θα στείλει δύο ιδιώτες «τουρίστες» σε πτήση γύρω από τη Σελήνη έως το τέλος του 2018. Την ανακοίνωση έκανε ο μεγιστάνας, οραματιστής και ιδρυτής της εταιρείας Έλον Μασκ. Η αποστολή αποκτά ιστορικές διαστάσεις επειδή αν τελικά πραγματοποιηθεί οι δύο τουρίστες θα ταξιδέψουν πιο γρήγορα και πιο μακριά από οποιονδήποτε άνθρωπο έχει περάσει τα σύνορα της Γης μέχρι σήμερα.

Η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει το νέο μεγάλο πύραυλό της ‘Falcon Heavy" (πρόκειται για έναν ενισχυμένο πύραυλο ‘Falcon 9'), ο οποίος θα στείλει επι πληρωμή στο φεγγάρι δύο επιβάτες μέσα στη διαστημική κάψουλα Dragon. Eγινε γνωστό ότι οι δύο -προς το παρόν ανώνυμοι- ιδιώτες προσέγγισαν μόνοι τους τη SpaceX ζητώντας να πάνε στο φεγγάρι και ήδη έχουν καταβάλει ένα σημαντικό μέρος του σημαντικού κόστους της αποστολής, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Οι δύο διαστημικοί τουρίστες γνωρίζονται μεταξύ τους και όταν ολοκληρωθούν οι ιατρικές εξετάσεις τους θα γίνουν γνωστά τα ονόματά τους. Οι δύο επιβάτες που θα εκπαιδευθούν κατάλληλα, θα είναι μόνοι τους στο διαστημικό σκάφος και η βόλτα τους γύρω από τη Σελήνη θα διαρκέσει μία εβδομάδα.

Όταν η αποστολή ξεκινήσει θα έχουν περάσει περίπου 45 χρόνια από την τελευταία αποστολή ανθρώπου στη Σελήνη (η τελευταία επανδρωμένη αποστολή «Απόλλων» της NASA έγινε το 1972). Θα είναι έτσι η πρώτη φορά που ένας άνθρωπος θα ταξιδέψει ξανά πέρα από την τροχιά του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Σύμφωνα με τον Μασκ, «οι δύο επιβάτες θα ταξιδέψουν ταχύτερα και μακρύτερα στο ηλιακό σύστημα από οποιονδήποτε άλλον πριν από αυτούς». Επεσήμανε επίσης ότι «ασφαλώς δεν είναι αφελείς. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο γι' αυτούς, αλλά δεν θα είναι μηδενικός».

Το Dragon, όπως είπε ο Μασκ, δεν θα προσεληνωθεί. Θα προσεγγίσει πολύ στην επιφάνεια του φεγγαριού, μετά θα απομακρυνθεί στο διάστημα και τελικά θα επιστρέψει με αλεξίπτωτο στη Γη. Το συνολικό ταξίδι μπορεί να είναι 500.000 έως 650.000 χιλιόμετρα, ανάλογα με την τελική τροχιά του σκάφους, που θα μοιάζει με εκείνη της αποστολής «Απόλλων 8».

Η τουριστική πτήση θα πραγματοποιηθεί, αφού πρώτα η SpaceX μεταφέρει αστροναύτες της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Προς το παρόν, η εταιρεία σχεδιάζει φέτος μια μη επανδρωμένη αποστολή του Dragon στον ISS. Οι πρώτες επανδρωμένες πτήσεις με αστροναύτες αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα του 2018, για να ακολουθήσει -αν όλα πάνε καλά- το ταξίδι με τους αστροτουρίστες.

Το Dragon, που μπορεί να μεταφέρει έως επτά άτομα, έχει σχεδιασθεί έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό αυτόνομα, δηλαδή ρομποτικά. Οι επιβάτες -αστροναύτες ή αστροτουρίστες- θα έχουν εκπαιδευθεί να επέμβουν σε περίπτωση ανάγκης, αλλά δεν θα πιλοτάρουν αυτοί το σκάφος.

Το κόστος του ταξιδιού παραμένει εμπιστευτικό μέχρι στιγμής. Πάντως η NASA πληρώνει περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια για κάθε κράτηση θέσης στο τριών ατόμων ρωσικό «Σογιούζ», που χρησιμοποιεί πλέον για να μεταφέρει τους αστροναύτες της στον ISS, μετά την οριστική διακοπή των πτήσεων από τα διαστημικά λεωφορεία της.

Ο Μασκ -επικεφαλής επίσης της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων Tesla- δήλωσε ότι τα ταξίδια στο φεγγάρι και τα έσοδα που θα προκύψουν από αυτά, καθώς και η ανάλογη εμπειρία, θα βοηθήσουν τη SpaceX (που ιδρύθηκε το 2002 στην Καλιφόρνια) να υλοποιήσει τον απώτερο στόχο της: τη δημιουργία της πρώτης μόνιμης αποικίας στον 'Αρη. Εκτίμησε ότι μελλοντικά θα υπάρξει για την εταιρεία του μια αγορά ενός έως δύο αστροτουριστών ετησίως.

Εμπορικές διαστημικές πτήσεις σχεδιάζει επίσης η Virgin Galactic του επιχειρηματία Ρίτσαρντ Μπράνσον, η οποία αναπτύσσει ένα σκάφος με δύο θέσεις για πλήρωμα και έξι για επιβάτες, το οποίο θα ανεβαίνει σε ύψος περίπου 100 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη, ώστε οι επιβάτες να έχουν την εμπειρία της μικροβαρύτητας.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=864542

3BDB9F9257FE309AEE6C6F323B23E8A9.jpg.a173641c5f015277ea61b5545be3ae25.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Κίνα: Φέτος η αποστολή διαστημικού σκάφους στη Σελήνη προκειμένου να συλλέξει δείγματα του εδάφους. :cheesy:

Η Κίνα έκανε γνωστό ότι προγραμματίζει φέτος να στείλει διαστημικό σκάφος στη Σελήνη, προκειμένου να συλλέξει δείγματα του εδάφους και να τα φέρει πίσω στη Γη έως το τέλος του έτους, για ανάλυση από τους επιστήμονές της.

Η αποστολή παρουσιάζεται από τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ως «απάντηση» στις φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να δώσει νέα ώθηση στο αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι έχει δηλώσει ρητά ότι το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας προορίζεται να βελτιώσει την εθνική ασφάλεια και τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας του. Έχει επίσης υπογραμμίσει τις φιλοδοξίες της χώρας του να γίνει παγκόσμια δύναμη στην εξερεύνηση του διαστήματος. Μετά τη Σελήνη, η Κίνα θεωρείται βέβαιο ότι θα επιχειρήσει πιο μακρινές και φιλόδοξες διαστημικές αποστολές.

Το σκάφος Chang'e-5 βρίσκεται στην τελική φάση των δοκιμών και αναμένεται να είναι έτοιμο για εκτόξευση τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας. Η όλη αποστολή προσελήνωσης, συλλογής δειγμάτων και επιστροφής στη Γη θα είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα και δύσκολα διαστημικά εγχειρήματα που έχει αναλάβει η Κίνα μέχρι σήμερα.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από την Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος (NASA) να εξετάσει τη δυνατότητα για να συμπεριλάβει αστροναύτες στην πρώτη κιόλας αποστολή το 2018 του νέου μεγάλου αμερικανικού πυραύλου Space Launch System (SLS), η οποία αρχικά επρόκειτο να είναι μη επανδρωμένη. Η υψηλού ρίσκου πρωτοβουλία -αν όντως υλοποιηθεί- θεωρείται το πρώτο βήμα για την επιτάχυνση του αμερικανικού προγράμματος επανδρωμένων αποστολών, που μπορεί να φέρουν ξανά τους Αμερικανούς αστροναύτες στο φεγγάρι - και πέρα από αυτό.

To 2013 η Κίνα έστειλε -με το σκάφος Chang'e-3- το πρώτο ρόβερ της στη Σελήνη. Το 2018 σχεδιάζει να στείλει ένα άλλο σκάφος στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, ενώ ελπίζει να στείλει τους πρώτους Κινέζους αστροναύτες στη Σελήνη έως το 2036. Στο μεταξύ, έως το 2022, σχεδιάζει να διαθέτει σε τροχιά γύρω από τη Γη ένα μόνιμα επανδρωμένο διαστημικό σταθμό.

Παράλληλα, η Κίνα προτίθεται να αναπτύξει πυραύλους, οι οποίοι για πρώτη φορά θα είναι δυνατό να εκτοξευθούν στο διάστημα όχι από τη Γη αλλά από αεροπλάνα εν πτήσει. Αυτό αποκάλυψε Κινέζος αξιωματούχος σε κινεζική εφημερίδα, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Ήδη, οι Κινέζοι επιστήμονες έχουν σχεδιάσει έναν πύραυλο στερεών καυσίμων που μπορεί να μεταφέρει φορτίο 100 κιλών σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη. Οι πύραυλοι αυτοί θα μεταφέρονται και θα εκτοξεύονται από μεγάλα μεταφορικά αεροπλάνα Υ-20. Μελλοντικά ο πύραυλος θα ενισχυθεί, ώστε να διπλασιάσει το φορτίο του στα 200 κιλά.

Ο πύραυλος θα απελευθερώνεται από το αεροσκάφος σε συγκεκριμένο υψόμετρο και μετά θα κινείται με δικά του καύσιμα. Το πλεονέκτημα σε σχέση με τους παραδοσιακούς πυραύλους που εκτοξεύονται από το έδαφος, είναι ότι οι αερομεταφερόμενοι διαστημικοί πύραυλοι θα εκτοξεύονται πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια, χωρίς επίσης τυχόν εμπόδια λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

http://www.pronews.gr/portal/20170308/genika/diastima/49/kina-fetos-i-apostoli-diastimikoy-skafoys-sti-selini-prokeimenoy-na

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διαπλανητικό ραντάρ εντόπισε χαμένο σκάφος στη Σελήνη. :cheesy:

Πώς εντοπίζουμε ένα αντικείμενο σε μέγεθος ψυγείου να περιφέρεται κάπου γύρω από τη Σελήνη; Με το διαπλανητικό ραντάρ της NASA φυσικά.

Ερευνητές της υπηρεσίας καμαρώνουν ότι κατάφεραν να βρουν το Chandrayaan-1, έναν ινδικό δορυφόρο που τέθηκε σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι το 2008 και σταμάτησε να λειτουργεί λιγότερο από έναν χρόνο αργότερα. Έκτοτε, η αποστολή θεωρείται επίσημα «χαμένη».

«O εντοπισμός του ινδικού Chandrayaan-1 ήταν υπόθεση για ντετέκτιβ, αφού η τελευταία επαφή με το σκάφος ήταν τον Αύγουστο του 2009» λέει η Μαρίνα Μπρόζοβιτς, επικεφαλής της προσπάθειας στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.

Το πιθανότερο ήταν ότι ο δορυφόρος περιφέρεται μέχρι και σήμερα γύρω από τη Σελήνη, ωστόσο η τροχιά του θα μπορούσε να είχε αλλάξει δραστικά λόγω βαρυτικών ανωμαλιών που συναντά συχνά στην πορεία του.

Και η Ινδία σίγουρα δεν είχε τα μέσα να το εντοπίσει, δεδομένου ότι τα οπτικά τηλεσκόπια τυφλώνονται από τη λάμψη του φεγγαριού και δεν μπορούν να δουν μικρά αντικείμενα κοντά του.

Τη λύση έδωσε το σύστημα ραντάρ της NASA, το μόνο που θα μπορούσε να διακρίνει από απόσταση 380.000 χιλιομέτρων ένα κυβικό αντικείμενο με πλευρά 1,5 μέτρων.

Όλα τα ραντάρ εκπέμπουν μικροκύματα και στη συνέχεια ανιχνεύουν την ανάκλαση αυτών των κυμάτων πάνω στο αντικείμενο - στόχο. Τα ραντάρ της αστυνομίας που μετρούν την ταχύτητα των οχημάτων έχει εμβέλεια γύρω στο 1,5 χιλιόμετρα, ενώ τα ραντάρ εναέριας κυκλοφορίας φτάνουν τα 100 περίπου χιλιόμετρα, επισημαίνει η NASA για λόγους σύγκρισης.

Η υπηρεσία χρησιμοποίησε έναν μακράν πιο ισχυρό πομπό, ένα ραδιοτηλεσκόπιο στην Καλιφόρνια με πιάτο διαμέτρου 70 μέτρων. Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) στόχευσαν τη δέσμη μικροκυμάτων εκεί όπου θα μπορούσε κρύβεται ο χαμένος δορυφόρος, και κατέγραψαν την ανάκλαση των κυμάτων με ένα δεύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στο Γκριν Μπανκ της Βιρτζίνια.

«Ο εντοπισμός του LRO ήταν σχετικά εύκολος, καθώς συνεργαζόμασταν με τους πλοηγούς της αποστολής και είχαμε ακριβή δεδομένα τροχιάς για το πού ήταν. Ο εντοπισμός του ινδικού Chandrayaan-1 χρειάστηκε περισσότερη ερευνητική δουλειά, επειδή η τελευταία επαφή με το διαστημόπλοιο ήταν τον Αύγουστο του 2009». Επίσης, το ινδικό σκάφος είναι μικρών διαστάσεων, οπότε τα πράγματα ήταν σαφώς δυσκολότερα.

Μετά, την «ηχώ» του ραντάρ (που ανακλάστηκε στη Σελήνη) έπιασε το Green Bank Telescope στη Δυτική Βιρτζίνια. Οι ερευνητές αξιοποίησαν το ότι γνώριζαν πως το Chandrayaan-1 ήταν ακόμα σε τροχιά σε ύψος 200 χλμ πάνω από την επιφάνεια και ότι ήξεραν πως θα περνούσε πάνω από τους πόλους. Εν τέλει ανιχνεύτηκε ένα αντικείμενο μεγέθους μικρού διαστημοπλοίου τις χρονικές στιγμές που αναμενόταν, και επιβεβαιώθηκε πως όντως επρόκειτο για το ινδικό σκάφος με μεταγενέστερες μετρήσεις, με τη συμμετοχή του αστεροσκοπείου του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο.

Πράγματι, το ραντάρ κατάφερε να βρει την αγνοούμενη αποστολή και να εκτιμήσει την απόσταση, την ταχύτητα και την τροχιά της. Και οι επόμενες παρατηρήσεις με το σύστημα διαπλανητικού ραντάρ επιβεβαίωσαν την επιτυχία εντοπίζοντας το σκάφος στις θέσεις που προέβλεψαν οι ερευνητές με βάση τα νέα δεδομένα.

Μέχρι σήμερα, η τεχνολογία του διαπλανητικού ραντάρ είχε χρησιμοποιηθεί κυρίως για τον εντοπισμό μακρινών, μεγάλων αστεροειδών, τώρα όμως φαίνεται πως έχει το δυναμικό να βοηθήσει και στον σχεδιασμό μελλοντικών αποστολών στη Σελήνη, λένε οι ερευνητές.

Στην φωτογραφία το γιγάντιο ραδιοτηλεσκόπιο των 70 μέτρων χρησιμοποιήθηκε ως πομπός του διαπλανητικού ραντάρ.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500133677

chandrayaan-1.jpg.395abe7f29c09320e5fbd6be18a91da9.jpg

CAA78F1412E8CD6E829E0553E737D6AC.jpg.677e568b9ab06754f23902700e5a50ea.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι Ρώσοι ετοιμάζονται να πάνε στο φεγγάρι. :cheesy:

Η υπηρεσία διαστήματος της Ρωσίας (Roskosmos) ανακοίνωσε σήμερα την διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού, με σκοπό τη δημιουργία μιας νέας ομάδας ρώσων κοσμοναυτών, που θα πραγματοποιήσουν με το νέας γενιάς ρωσικό διαστημόπλοιο Ομοσπονδια«Φεντεράτσια» διαστημικές πτήσεις, αρχικά με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και εν συνεχεία τη Σελήνη.

Όπως δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Roskosmos και αρμόδιος για το πρόγραμμα των διαστημικών πτήσεων Σεργκέι Κρικάλεφ, η υψηλού επιπέδου εξειδίκευση των υποψηφίων θα είναι το βασικό κριτήριο στην επιλογή αυτής της νέας ομάδας κοσμοναυτών.

Ο διαγωνισμός, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Roskosmos Αλεξάντρ Ιβανόφ, αρχίζει σήμερα και θα διαρκέσει έως τα τέλη του χρόνου, επισημαίνοντας, ότι η ομάδα θα απαρτίζεται από έξι έως οκτώ άτομα και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν τον Δεκέμβριο.

Όσοι επιλεγούν, είπε ο κ. Ιβανόφ, θα γίνουν οι πρώτοι πιλότοι του νέου ρωσικού διαστημοπλοίου Federatsiya («Ομοσπονδία»), αλλά και οι πρώτοι ρώσοι κοσμοναύτες που θα πατήσουν το πόδι τους στην Σελήνη.

Προτεραιότητα στην επιλογή των νέων κοσμοναυτών, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος τύπου, θα έχουν άτομα που έχουν προϋπηρεσία στους τομείς της αεροναυπηγικής βιομηχανίας και της αεροδιαστημικής βιομηχανίας. Θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και να γνωρίζουν την αγγλική γλώσσα.

Στην επιλογή τους δεν θα παίζει κανέναν απολύτως ρόλο, το φύλο, ή το χρώμα των υποψηφίων κοσμοναυτών, όπως δήλωσε ο Σεργκέι Κρικάλεφ, ενώ όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει πρωτίστως να είναι υγιείς, να είναι κάτω των 35 ετών, να έχουν ύψος από 1.50 έως 1.90 μ. και το βάρος τους να μη υπερβαίνει τα 90 κιλά.

Εκτός όμως από τα σωματικά προσόντα, οι υποψήφιοι πρέπει να είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά την οποία θα έχουν αποκτήσει κάποια εξειδίκευση.

Όλα αυτά τα προσόντα θα εξετασθούν στο πρώτη και δεύτερη φάση της επιλογής, ενώ στην τρίτη φάση θα εξετασθούν, πάνω σε ζητήματα της ειδικότητας τους, οι μαθησιακές τους δυνατότητες και οι τεχνολογικές τους γνώσεις.

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να καταθέσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό αυτό, ταχυδρομικώς, ενώ τις επόμενες μέρες θα υπάρξει λεπτομερής απαρίθμηση των συγκεκριμένων δικαιολογητικών που θα πρέπει να καταθέσουν οι υποψήφιοι, στην ιστοσελίδα του Κέντρου Εκπαίδευσης Κοσμοναυτών.

Είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία ζητά νέους κοσμοναύτες από το 2012 και η 17η φορά στην ιστορία του ρωσικού διαστημικού προγράμματος.

Ωστόσο όπως δήλωσε ο Κρικάλεφ, οι υποψήφιοι θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται από τώρα.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν 30 ρώσοι κοσμοναύτες, εκ των οποίων 14 δεν έχουν συμμετάσχει σε διαστημικές πτήσεις. Οκτώ έχουν συμμετάσχει σε μια διαστημική πτήση ο καθένας, τέσσερις σε δύο, δύο σε τρεις πτήσεις, ενώ οι κοσμοναύτες Φιοντόρ Γιουρτσίχιν και Γκενάντι Παντάλκα, έχουν συμμετάσχει αντίστοιχα σε τέσσερις και πέντε πτήσεις ο καθένας.

Ο ηλικίας 58 ετών Γκενάντι Παντάλκα κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ παραμονής στο διάστημα με 878 ημέρες και είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία ρώσος κοσμοναύτης. Νεότερος σε ηλικία κοσμοναύτης είναι ο Ιβάν Βάγκνερ, ο οποίος γεννήθηκε το 1985.

http://www.tanea.gr/news/science-technology/article/5432160/oi-rwsoi-etoimazontai-na-pane-sto-feggari-48-xronia-meta-toys-amerikanoys/

18945250_14237334_limghandler.jpg.7f2fed77ebf8f219fed282cab3f53a78.jpg

padalka.i.kornienko_vkd.jpg.70e67cd13a7b4db43e4227a34ed6d22e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Το χώμα της Σελήνης «κλειδί» για την επιβίωση κατά τη σεληνιακή νύχτα. :cheesy:

Μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά σε πιθανές μελλοντικές αποστολές μακράς διαρκείας στη Σελήνη είναι το θέμα της θέρμανσης κατά τη μακρά σεληνιακή νύχτα- και η ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος- ΕΟΔ) ανακάλυψε έναν χαμηλού κόστους τρόπο επιβίωσης.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν η επιφάνεια της Σελήνης φωτίζεται μόνο από τη Γη, οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από τους -170 βαθμούς Κελσίου. Κάποιες τοποθεσίες σε μεγαλύτερα υψόμετρα έχουν μικρότερες νύχτες, και κάποιες άλλες περιοχές ακόμα μεγαλύτερες, ή και μόνιμες.

Οι παρατεταμένες αυτές περίοδοι μεγάλου ψύχους έχουν προκαλέσει την απώλεια διάφορων σεληνιακών ρομποτικών οχημάτων, όπως το σοβιετικό Lunokhod-2 (Μάιος 1973), το οποίο έπαυσε να λειτουργεί μετά από τέσσερις μήνες εξερεύνησης. Οι αποστολές του προγράμματος «Απόλλων» παρέμεναν στην επιφάνεια για μικρά χρονικά διαστήματα, και σε όλες τις περιπτώσεις νωρίς το σεληνιακό πρωί. Ωστόσο, οι μελλοντικοί άποικοι της Σελήνης θα πρέπει να μπορούν να επιβιώσουν και τη νύχτα, κατά την οποία δεν θα έχουν διαθέσιμη την ηλιακή ενέργεια, για χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάσει και τις 14 ημέρες.

«Μέχρι τώρα, οι ραδιενεργές πηγές ενέργειας και θερμότητας ήταν η προτιμώμενη λύση για κτίρια στη Σελήνη» λέει ο Μόριτς Φοντέιν της ESA. «Αλλά θα πολλαπλασίαζαν το κόστος και την πολυπλοκότητα οποιασδήποτε αποστολής...οπότε διερευνούμε μια πιο βιώσιμη λύση, αξιοποιώντας τη δυνατότητα της σεληνιακής σκόνης να απορροφά και να αποθηκεύει ενέργεια όταν δέχεται ηλιακό φως, και μετά να απελευθερώνει αυτή την ενέργεια κατά τη σεληνιακή νύχτα».

Η βασική ιδέα περιλαμβάνει τη χρήση πολλαπλών καθρεφτών που θα κατευθύνουν το ηλιακό φως σε επεξεργασμένο σεληνιακό ρεγόλιθο, μέσα στο οποίο θα τοποθετείται μια θερμική μηχανή. Λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας, η θερμική αυτή μηχανή θα λειτουργεί απευθείας με τη θερμότητα του ήλιου κατά την ημέρα- η θερμοκρασία στις φωτιζόμενες επιφάνειες μπορούν να ξεπεράσουν και τους 100 βαθμούς Κελσίου στον Ισημερινό- ενώ ταυτόχρονα θα αποθηκεύει την περίσσια θερμότητα στο έδαφος. Όταν πέφτει η νύχτα, η θερμική μηχανή θα συνεχίζει να λειτουργεί, χρησιμοποιώντας την ενέργεια από το θερμό αυτό χώμα.

«Η αρχή αυτή έχει εξεταστεί λεπτομερώς» προσθέτει ο Μόριτς. «Το επόμενο βήμα, που θα πραγματοποιηθεί από το General Studies Programme της ESA, είναι να γίνουν αριθμητικές μελέτες και εξομοιώσεις για να δοθούν τιμές στην αποθήκευση ενέργειας και την παροχή ηλεκτρισμού που θα επέτρεπε αυτό το σύστημα. Τα αποτελέσματα τότε θα επιτρέψουν την κατασκευή μιας μικρής συσκευής επίδειξης, για να δοκιμαστεί η ιδέα στην πράξη».

http://www.naftemporiki.gr/story/1218749/to-xoma-tis-selinis-kleidi-gia-tin-epibiosi-kata-ti-seliniaki-nuxta

15.jpg.7dda3f7f8c80208478533404e69c5db2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης