Jump to content

Ελληνες και Ελληνίδες Επιστήμονες.(Πανεπιστήμια)


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μεγάλο επίτευγμα: Έλληνες δημιούργησαν καρδιακά κύτταρα από βλαστοκύτταρα. :cheesy:

Επιστήμονες στις ΗΠΑ, με επικεφαλής μια Ελληνίδα και με τη συμμετοχή ενός ακόμη Έλληνα, δημιούργησαν και μελέτησαν στο εργαστήριο κύτταρα μυοκαρδίου από πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα, που είχαν πάρει από επτά ανθρώπους.

Διαπιστώθηκε ότι αυτά τα εργαστηριακά κύτταρα του μυός της καρδιάς λειτουργούν από γενετικής πλευράς όπως τα φυσικά κύτταρα μέσα στο σώμα και έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάσταστο για την μελέτη των πιθανών επιπτώσεων που μπορούν να έχουν τα φάρμακα σε καρδιοπαθείς.

Η δυνατότητα δημιουργίας βλαστικών κυττάρων από κύτταρα του δέρματος ή του αίματος έχει φέρει επανάσταση στην εξατομικευμένη ιατρική. Η δυνατότητα να δοκιμάζεται εκ των προτέρων σε κύτταρα της καρδιάς του ασθενούς πώς θα αντιδράσει σε μια νέα φαρμακευτική θεραπεία, αποτελεί σημαντική εξέλιξη.

Το 30% των φαρμάκων που δοκιμάζονται σε κλινικές δοκιμές, τελικά αποσύρονται λόγω τοξικότητας και ανησυχιών για την ασφάλεια της καρδιάς των ασθενών. Τα εργαστηριακά κύτταρα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για τον έλεγχο της τοξικότητας των νέων φαρμάκων, π.χ. για την καρδιομυοπάθεια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Έλενα Μάτσα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας "Cell Stem Cell". Στην ανακάλυψη συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής επίκουρος καθηγητής καρδιοθωρακοχειρουργικής του Στάνφορντ Ιωάννης Καρακίκης.

http://www.pronews.gr/portal/20160819/genika/epistimes/27120/megalo-epiteygma-ellines-dimioyrgisan-kardiaka-kyttara-apo

1ABC21E41600D0D6932AD65A9982F613.jpg.7c655d5d1b7ccae93946e121ac907639.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Λ.Ιασεμίδης: Ένας από τους πρωτοπόρους στην πρόληψη των επιληπτικών κρίσεων. :cheesy:

Ο Λεωνίδας Ιασεμίδης είναι ένας παγκοσμίως διακεκριμένος επιστήμονας που ειδικεύεται στα μη γραμμικά δυναμικά συστήματα και την ανάπτυξη νέων μεθόδων για την ανίχνευση, πρόληψη και έλεγχο των κρίσεων, όσον αφορά την επιληψία κυρίως στον ανθρώπινο και ζωικό εγκέφαλο.

Ο Δρ. Ιασεμίδης είναι μόνιμος Καθηγητής και έχει την Έδρα Rhodes Eminent στο Πρόγραμμα Βιοϊατρικής Μηχανικής (Biomedical Engineering Program), μέλος του American Institute of Medical and Biological Engineers (AIMBE) και Διευθυντής του Κέντρου Βιoϊατρικής Μηχανικής και Επιστήμης Αποκατάστασης (Center for Biomedical Engineering and Rehabilitation Science (CBERS), στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, στις ΗΠΑ.

Η έρευνά του, που περιλαμβάνει πάνω από 100 δημοσιεύσεις, συνέδρια σε διεπιστημονικούς οργανισμούς, παρουσιάσεις και ομιλίες για τις οποίες τον καλούν, έχει συγκεντρώσει το διεθνές ενδιαφέρον για την πρόβλεψη και τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων και την κατανόηση των μηχανισμών που γεννούν την επιληψία.

Έχει σχεδόν 5.000 ακαδημαϊκές αναφορές στο έργο του και δείκτη ετεροαναφορών (h-index) 33.

Θεωρείται από τους ειδικούς του χώρου σαν ένας από τους ιδρυτές στον τομέα της πρόβλεψης των κρίσεων, και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ιδρύματα όπως τα Mayo Clinic, Cleveland Clinic και the Barrow Neurological Institute.

Ο Δρ. Ιασεμίδης διετέλεσε μέλος της συντακτικής ομάδας του επιστημονικού περιοδικού “Epilepsia” και του οργανισμού “IEEE Transactions on Biomedical Engineering”, και είναι νυν μέλος της συντακτικής ομάδας του επιστημονικού περιοδικού “Annals of Biomedical Engineering” και του “International Journal of Neural Systems”.

Είναι κριτικός για σειρά επιστημονικών περιοδικών και ερευνητικών οργανισμών, συνεργαζόμενος με εθνικά και διεθνή πρακτορεία, όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (National Institutes of Health) και το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (National Science Foundation). Ανά τα χρόνια, η έρευνα του Δρ. Ιασεμίδη έχει χρηματοδοτηθεί από μεγάλους οργανισμούς (NIH, VA, DARPA, NSF, DoD, the Epilepsy Foundation of America, the Science Foundation of Arizona, the Whitaker Foundation and industry).

Είναι συν-ιδρυτής σε δύο εταιρείες που ασχολούνται με τη νευροτροποποίηση και τον έλεγχο της επιληψίας, και είναι συν-εφευρέτης τεσσάρων βραβευμένων ευρεσιτεχνιών σε αυτό το κομμάτι, μίας που αναμένεται να «βγει» και εννιά προσωρινών ευρεσιτεχνιών. Η αξία της δουλειάς του έχει αναδειχθεί από μεγάλα φόρουμ όπως οι the New York Times, το Discover magazine, η the Teaching Company, και το the American Association for the Advancement of Science (AAAS).

«Πραγματικά είναι μεγάλη τιμή για μένα αυτή η διάκριση σε εθνικό επίπεδο», λέει ο Ιασεμίδης. «Ανυπομονώ να συνεχίσω στο μονοπάτι της διεθνούς έρευνας και των ανακαλύψεων, από τη βιοϊατρική μηχανική μέχρι την ιατρική για το καλό της ανθρωπότητας».

Πηγή:ellines.com

http://www.ellines.com/erga-ellinon/29033-enas-apo-tous-protoporous-stin-prolipsi-ton-epiliptikon-kriseon/

 

 

Γ.Χατζηζήσης: Ο Έλληνας που ερευνά την πρόληψη του εμφράγματος. :cheesy:

Ο Γιάννης Χατζηζήσης είναι καρδιολόγος και ερευνητής στο νοσοκομείο “Brigham and Women’s”, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστόνη των ΗΠΑ, αλλά και ερευνητής στο ΜΙΤ.

Ζει και εργάζεται στην Αμερική και η έρευνά του επικεντρώνεται στην πρόληψη των εμφραγμάτων. Γεννήθηκε στη Λάρισα και τα πρώτα χρόνια έζησε στη Δεσκάτη Γρεβενών. Η οικογένειά του μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη όταν εκείνος θα πήγαινε στο λύκειο.

Το 1994 είναι η χρονιά που μπαίνει στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου και αρχίζει να πραγματοποιεί το όνειρό του.

«Από τότε που ήμουν μαθητής γυμνασίου ήθελα να σπουδάσω ιατρική. Και αυτό γιατί υπήρχαν πρότυπα ανθρώπων και γιατρών, οι οποίοι είχαν σκοπό να αλλάξουν την επιστήμη και να προσφέρουν στην κοινωνία. Πέρα από τη φροντίδα των ασθενών, που είναι και το σημαντικότερο κομμάτι για έναν γιατρό, πάντα μου άρεσε να ερευνώ, να δημιουργώ ερωτήματα και να αναζητώ απαντήσεις», εξηγεί σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Το 2000 παίρνει το πτυχίο του και τέσσερα χρόνια αργότερα συνεχίζει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κάνοντας μεταπτυχιακό και διδακτορικό στο Εργαστήριο Καρδιαγγειακής Μηχανικής και Αθηροσκλήρωσης, με επικεφαλής τον καθηγητή Καρδιολογίας και «πνευματικό του πατέρα» στην επιστήμη, όπως άλλωστε τον αποκαλεί, Γεώργιο Γιαννόγλου.

Τότε είναι που κάνει και την πρώτη του σημαντική, πρωτοποριακή ερευνητική εργασία, η οποία αφορούσε την ανάπτυξη μιας νέας μεθοδολογίας για να κάνουμε τρισδιάστατες στεφανιαίες αρτηρίες.

Το 2005 γίνεται ερευνητικός συνεργάτης στο “Brigham and Women’s Hospital” της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, και μια χρονιά αργότερα, γίνεται Ερευνητικός Συνεργάτης στο Ίδρυμα του ΜΙΤ, όπου ανήκει μέχρι και σήμερα.

Έχει δεκάδες διεθνείς διακρίσεις και 40 βραβεία από διεθνείς και εθνικούς επιστημονικούς οργανισμούς. Το 2008 βραβεύτηκε τέσσερις φορές: από την Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση, την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και την Ακαδημία Αθηνών. Το 2008 και 2009, η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρία του απένειμε το ασημένιο και το χρυσό μετάλλιο του Καλύτερου Νέου Ερευνητή. Έχει βραβευθεί με το Βραβείο «Κωνσταντίνος Σαμαράς» ως ο Καλύτερος Νέος Ερευνητής στην καρδιαγγειακή ιατρική από την Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας.

Αμερικανικοί, ευρωπαϊκοί και εθνικοί οργανισμοί και ιδρύματα έχουν χρηματοδοτήσει την έρευνά του για την αθηροσκλήρωση. Μεταξύ αυτών είναι το Ίδρυμα Μπεχράκης, μέσω του Προγράμματος Καρδιαγγειακής Έρευνας στο Χάρβαρντ, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία αλλά και το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας.

Πηγή: ellines.com

http://www.ellines.com/erga-ellinon/24804-ereuna-tin-prolipsi-tou-emfragmatos/

iasemidis_1176x420_acf_cropped.jpg.e303631eb2bce910a145bd9447132d34.jpg

chatzizisis_1176x420_acf_cropped.jpg.ab396486322172192dd8e57c6fa5401c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γ.Παξινός: Ο Έλληνας καθηγητής που τιμήθηκε για τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου :cheesy:

Ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος έδωσε το βραβείο για το «Καλύτερο εικονογραφημένο βιβλίο» του 2015 στον Άτλαντα του ανθρώπινου εγκεφάλου, την τέταρτη έκδοση του, τον οποίο έχουν συγγράψει ο Juergen Mai, το Milan Majtanik, και ο Έλληνας καθηγητής Γιώργος Παξινός. Η πρώτη έκδοση του βιβλίου έλαβε το βραβείο Αριστείας για τις εκδόσεις Ιατρικής Επιστήμης από την Ένωση Αμερικανών Εκδοτών το 1997.

Τα συγκεκριμένα βραβεία λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο για να αναγνωρίσουν την εξαιρετική συμβολή στην ιατρική βιβλιογραφία.

Το βιβλίο παρουσιάζει την ανατομία του εγκεφάλου σε μακροσκοπικό και μικροσκοπικό επίπεδο, με τις διάφορες πτυχές της μορφολογίας του εγκεφάλου και της τοπογραφίας. Αυτή η νέα και σε μεγάλο βαθμό διευρυμένη έκδοση παρέχει τις πιο λεπτομερείς και ακριβείς περιγραφές της δομής του εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες που εργάζονται στις ανθρώπινες νευρολογικές ή ψυχιατρικές ασθένειες όπως η νόσος του Parkinson, η σχιζοφρένεια και η νόσος Alzheimer, χρησιμοποιούν τους άτλαντες του εγκεφάλου του καθηγητή Παξινού, οι οποίοι θεωρούνται ευρέως οι πιο λεπτομερείς και ακριβείς πηγές για την αναγνώριση των δομών και χρησιμοποιούνται σε αμφιθέατρα νευροχειρουργικής σε όλο τον κόσμο.

«Είναι μια ευχάριστη στιγμή για έναν επιστήμονα, όταν οι συνάδελφοί σου αναγνωρίσουν το έργο σου», δήλωσε ο καθηγητής Παξινός.

Πηγή: ellines.com

http://www.ellines.com/good-news/30457-o-kathigitis-giorgos-paxinos-timithike-me-diakekrimeno-brabeio/

paxinos.jpg.80c21f2b01399650d079613ac985c4a2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτοί είναι οι 9 Έλληνες ακαδημαϊκοί με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. :cheesy:

Εννέα Έλληνες ακαδημαϊκοί περιλαμβάνονται στη λίστα των περίπου 3.000 ερευνητών με τη μεγαλύτερη επιρροή, παγκοσμίως, που συντάσσει κάθε χρόνο ο οργανισμός Thomson Reuters. Η λίστα, η οποία θα οριστικοποιηθεί στις 31 Οκτωβρίου, περιλαμβάνει 3.266 ερευνητές από όλο τον κόσμο.

Βασικό κριτήριο για την επιλογή τους από την Thomson Reuters ήταν το εύρος των δημοσιεύσεών τους και η απήχηση που είχαν αυτές παγκοσμίως μέσα στην επιστημονική κοινότητα.

Η λίστα περιλαμβάνει εννέα Έλληνες ακαδημαϊκούς, δύο περισσότερους σε σχέση με το 2015. Από αυτούς, δύο είναι από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ένας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, τέσσερις από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, δύο από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Πρόκειται για τους:

* Ευάγγελο Γιακουμή / Engineering / Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

* Δήμητρα Δαφερέρα / Agricultural Sciences / Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας

* Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο / Clinical Medicine / Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

* Γιώργο Καραγιαννίδη/ Computer Science / Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

* Μόσχο Πολυσίου / Agricultural Sciences / Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας

* Κωνσταντίνο Ρακόπουλο / Engineering / Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

* Δημήτριο Ρακόπουλο / Engineering / Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

* Γεράσιμο Φιλιππάτο / Clinical Medicine / Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

* Νικόλαο Χατζηαργυρίου / Engineering / Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ερευνητών, παγκοσμίως, φτάνει τα εννέα εκατομμύρια, ενώ οι επιστημονικές δημοσιεύσεις ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια ετησίως.

Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης πολλοί ακαδημαϊκοί ελληνικής καταγωγής.

http://www.pronews.gr/portal/20160918/genika/epistimes/27120/aytoi-einai-oi-9-ellines-akadimaikoi-me-tin-megalyteri-epirroi-ston

nikos-xatziarguriou.jpg.a0588ad9796b4b0076e39627e5c38bf2.jpg

filippatos.jpg.b3ba060a9a0e8859b8c4e3f6be51d98f.jpg

konstantinosrakopoulos.jpg.2efc07bc45f22205fdba443e88f247d4.jpg

mosxos_polysiou.thumb.jpg.65588c1e14476559c210d5c5282611bb.jpg

karagiannidisg.jpg.cc838d8ff6d99d4e1f4f1f9508d6ce27.jpg

meletios-athanasios-dhmopoulos.thumb.jpg.3a442652e4ead2063f32fc03ed2a2083.jpg

dimitra_daferera.jpg.3732fa8cca8977325e13952869f2d961.jpg

evangelos_giakoumis.jpg.17a46058deee598b496062f62300653f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Α.Αδαμαντίδης: Ο Έλληνας που ανακάλυψε μέθοδο που «ξυπνά» τον εγκέφαλο. :cheesy:

Ο Αντώνης Αδαμαντίδης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Κλινικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης και στο Τμήμα Νευρολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βέρνης. Μελετά τη λειτουργική διασύνδεση και τη δυναμική των νευρωνικών κυκλωμάτων που ελέγχουν την κατάσταση ύπνου και αφύπνισης. Χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό τελευταίας τεχνολογίας μοριακής, κυτταρικής και συμπεριφορικής τεχνολογίας, που περιλαμβάνει γενετική μηχανική σε ποντίκια, ηλεκτροφυσιολογία τόσο σε δοκιμαστικό επίπεδο όσο και σε ζωντανούς οργανισμούς, παραδείγματα της επιστήμης της συμπεριφοράς καθώς και τον αναδυόμενο κλάδο της οπτογενετικής. Ο τελευταίος κλάδος συνδυάζει οπτική και γενετική μεθοδολογία για τη ρύθμιση της δραστηριότητας των νευρωνικών κυκλωμάτων σε πολύ υψηλές ταχύτητες, με σκοπό να κατανοήσει πως ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την πληροφορία.

«Οι συνέπειες των διαταραχών ύπνου στην ποιότητα ζωής ξεπερνούν την υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας και την εναλλαγή διάθεσης. Διανοητικές βλάβες, ορμονική ανισορροπία και υψηλή επιδεκτικότητα σε καρδιακές διαταραχές ή διαταραχές μεταβολισμού είναι μερικές από τις αρνητικές συνέπειες που συχνά συνδέονται με ήπια χρόνια προβλήματα ύπνου», λέει ο κ. Αδαμαντίδης.

Τα ευρήματά του μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερη κατανόηση του πως ο εγκέφαλος ελέγχει τον ύπνο, την προσοχή και το γνωστικό. Αυτό μπορεί να ανοίξει νέα μονοπάτια σε θεραπείες για την μεταχείριση διαταραχών στον ύπνο και νευροψυχιατρικών ασθενειών που συνδέονται με διαταραχές του ύπνου. Μαζί με την ερευνητική ομάδα του, έχουν ανακαλύψει ένα μηχανισμό που είναι υπεύθυνος για την ταχεία διέγερση του εγκεφάλου από την κατάσταση ύπνου και αναισθησίας. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους προτείνουν νέες μεθόδους αντιμετώπισης διαταραχών ύπνου και ανάκτησης των αισθήσεων σε κωματώδεις καταστάσεις του οργανισμού.

Ο Αντώνης Αδαμαντίδης έκανε το διδακτορικό του στη νευροβιολογία στο βελγικό Πανεπιστήμιο της Λιέγης και μετά εργάσθηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια. Διετέλεσε επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ του Καναδά και από το 2013 είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης. Έχει τιμηθεί με πολλά διεθνή βραβεία και έχει κάνει μεγάλο αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων, έχοντας ειδικευθεί στα νευρωνικά κυκλώματα των καταστάσεων ύπνου και αφύπνισης.

Οι χρόνιες διαταραχές ύπνου επηρεάζουν 10-20% του πληθυσμού στην Ελβετία και σχεδόν όλοι παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα στον ύπνο τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. Εκτός από την ποσότητα του ύπνου που επηρεάζει η αϋπνία, κλινικές και πειραματικές μελέτες τονίζουν ότι η ποιότητα του ύπνου (πχ. Πόσο βαθύς είναι ο ύπνος) είναι εξίσου σημαντική για έναν καλό βραδινό ύπνο και μια πλήρη ανάκτηση των λειτουργιών σώματος και πνεύματος.

Η ποσότητα και η ποιότητα του ύπνου πλέον θεωρούνται σαν ένα πρώιμο σημάδι πολλών νευρολογικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ, του Πάρκινσον και της σχιζοφρένειας. Δυστυχώς, η φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με την βελτιωμένη υγιεινή έχουν περιορισμένο αποτέλεσμα. Η στρατηγική μιας «προσωποποιημένης ιατρικής» για την αντιμετώπιση είτε κακής ποιότητας είτε κακής ποσότητας ύπνου απουσιάζει.

Οι επιστήμονες διεξάγουν πειράματα και κλινικές δοκιμές για να καταλάβουν καλύτερα με ποιους τρόπους τα εγκεφαλικά (νευρωνικά) «κυκλώματα» ελέγχουν τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης, καθώς και τη συνείδηση – ένα αίνιγμα για τις μοντέρνες Νευροεπιστήμες και ένα συναρπαστικό ερώτημα για να απαντηθεί. Μαζί με τη συνάδελφό του Carolina Gutierrez Herrera και συναδέλφους από τη Γερμανία, ο Αδαμαντίδης έκανε μια διττή ανακάλυψη: η ομάδα του ανακάλυψε ένα νέο κύκλωμα στον εγκέφαλο των ποντικιών του οποίου η διέγερση προκαλεί ταχεία αφύπνιση, ενώ η συστολή του βαθαίνει τον ύπνο. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Nature Neuroscience”.

Ο ύπνος των ανθρώπων χωρίζεται σε δύο φάσεις: μία με ταχείες κινήσεις των κλειστών ματιών (Rapid Eye Movement-REM) που σηματοδοτεί τον βαθύ ύπνο και μία χωρίς τέτοιες κινήσεις (Non REM) που αντιστοιχεί στον ελαφρύ ύπνο. Παλαιότερα είχαν εντοπισθεί νευρωνικά κυκλώματα που ενεργοποιούνται αντίστοιχα στις δύο αυτές φάσεις. Όμως οι ακριβείς βιολογικοί μηχανισμοί που εμπλέκονται -και αφορούν την έναρξη, τη διατήρηση ή τον τερματισμό του ύπνου-παραμένουν άγνωστοι.

Ο Αδαμαντίδης και η Gutierrez Herrea ανακάλυψαν ένα νέο νευρωνικό κύκλωμα μεταξύ του θαλάμου και του υποθαλάμου του εγκεφάλου, που συνδέονται με το ρυθμό του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος στη διάρκεια του ύπνου. Η διέγερση αυτού του κυκλώματος σηματοδοτεί το τέλος του ελαφρύ ύπνου: χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της οπτογενετικής, οι ερευνητές κατάφεραν να ελέγξουν τους νευρώνες του υποθαλάμου με οπτικούς παλμούς κλίμακας millisecond, και έδειξαν ότι η απότομη διέγερσή τους στη διάρκεια ελαφρύ ύπνου προκαλούσε απότομα ξυπνήματα, ενώ η χρόνια διέγερσή τους διατηρεί την παρατεταμένη κατάσταση αφύπνισης. Αντιθέτως, η συστολή αυτού του κυκλώματος μέσω της οπτογενετικής σταθεροποιεί τον ελαφρύ ύπνο και αυξάνει την έντασή του. Αναλογικά, η υπερδραστηριότητα αυτού του κυκλώματος μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, ενώ η υπό-δραστηριότητα θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για την παθολογία του υπέρμετρου ύπνου, κάνοντάς το έτσι ένα νέο θεραπευτικό στόχο για διαταραχές ύπνου.

Περιέργως, η δύναμη της διέγερσης αυτού του κυκλώματος είναι τόσο μεγάλη που η ενεργοποίησή της επιταχύνει την ανάκαμψη από αναισθησία και την ανάκτηση των αισθήσεων. «Αυτό είναι μια εξαιρετική ανακάλυψη, ειδικά αφού οι θεραπευτικές προσεγγίσεις για ανάκαμψη από μια κωματώδη ή με ελάχιστες αισθήσεις κατάσταση, είναι αρκετά περιορισμένες», λέει ο Αδαμαντίδης.

Η μη επιλεκτική ηλεκτροδιέγερση του βαθέος εγκεφάλου έχει χρησιμοποιηθεί με κάποια επιτυχία, παρ’ όλα αυτά οι μηχανισμοί που βρίσκονται από κάτω παραμένουν συγκεχυμένοι. Σε αυτή τη μελέτη, ο Αδαμαντίδης και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ένα σημαντικό κύκλωμα του εγκεφάλου για την ανάκτηση των αισθήσεων.

«Παρ’ όλο που κάναμε ένα βήμα μπροστά τώρα, θα πάρει ένα διάστημα μέχρι να διαμορφωθεί μια καινοτόμος στρατηγική, που θα βασίζεται στα αποτελέσματα της έρευνάς μας», λέει ο Αδαμαντίδης.

Πηγή: ellines.com

http://www.ellines.com/erga-ellinon/27851-anakalupse-methodo-pou-xupna-ton-egkefalo/

adama.jpg.52230ae711197754a760f94dddaedcf7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

E.Παλκοπούλου: Η Ελληνίδα γενετίστρια που ξαναγράφει το γενεαλογικό δέντρο των ελεφάντων. :cheesy:

Μια νέα διεθνής γενετική έρευνα, με επικεφαλής μια Ελληνίδα επιστήμονα, ειδική στα μαμούθ, έρχεται να ανακατέψει την «τράπουλα», όσον αφορά το παρελθόν των ελεφάντων. Η ανάλυση του αρχαίου γονιδιώματός τους αποκαλύπτει νέα, άγνωστα έως τώρα, στοιχεία που οδηγούν στο να ξαναγραφτεί το οικογενειακό δέντρο των γιγάντων του ζωικού βασιλείου.

Οι σύγχρονοι ελέφαντες ταξινομούνται σε τρία είδη: τον ασιατικό (Elephas maximus) και δύο αφρικανικούς, ένα των δασών (Loxodonta cyclotis) και ένα της σαβάνας (Loxodonta africana). Ο διαχωρισμός των αφρικανικών ελεφάντων σε δύο ξεχωριστά είδη έγινε μόλις το 2010 (έως τότε θεωρούνταν ένα ενιαίο είδος).

Η ανακάλυψη προηγούμενων απολιθωμάτων είχε οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι υπήρχε ένας αρχαίος πρόγονος του ελέφαντα με σχεδόν ίσιους χαυλιόδοντες (Paleoloxodοn antiquus), που ζούσε στα ευρωπαϊκά δάση πριν περίπου 100.000 χρόνια και ο οποίος υποτίθεται ότι ήταν στενός συγγενής του ασιατικού ελέφαντα.

Στην πραγματικότητα όμως, όπως δείχνει η νέα γενετική ανάλυση, με επικεφαλής την παλαιογενετίστρια Ελευθερία Παλκοπούλου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, ο αρχαίος ευρωπαϊκός ελέφαντας συγγενεύει πολύ πιο στενά με τον αφρικανικό των δασών. Μάλιστα οι σημερινοί αφρικανικοί ελέφαντες των δασών είναι πιο στενοί συγγενείς με τους εξαφανισμένους πλέον ευρωπαϊκούς ελέφαντες, από ό,τι με τους σημερινούς ελέφαντες της αφρικανικής σαβάνας.

Ακόμη, όπως αποκαλύπτει η σύγκριση με γονιδιώματα των μαμούθ, στο παρελθόν πολλά διαφορετικά είδη ελεφάντων και μαμούθ ήλθαν σε επιμιξίες. Ειδικά οι αρχαίοι ευρωπαϊκοί ελέφαντες είχαν διασταυρωθεί τόσο με ασιατικούς ελέφαντες, όσο και με τριχωτά μαμούθ. Ενώ οι αφρικανικοί ελέφαντες των δασών και της σαβάνας διασταυρώνονταν εδώ και χιλιάδες χρόνια (και συνεχίζουν ακόμη).

Η Ελ. Παλκοπούλου και οι συνεργάτες της από το Χάρβαρντ και το γερμανικό πανεπιστήμιο του Πότσνταμ έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο 7ο Διεθνές Συμπόσιο Βιομοριακής Αρχαιολογίας στην Οξφόρδη, σύμφωνα με το "Nature". Οι επιστήμονες ανέλυσαν το DNA δύο αρχαίων ευρωπαϊκών ελεφάντων που ζούσαν στη Γερμανία πριν από 120.000 χρόνια.

Παράλληλα, οι ερευνητές παρουσίασαν τη γενετική ανάλυση τεσσάρων τριχωτών μαμούθ (Mammuthus primigenius) και, για πρώτη φορά, την ανάλυση του πλήρους γονιδιώματος ενός βορειοαμερικανικού μαμούθ (Mammuthus columbi) και δύο βορειοαμερικανικών μαστοδόντων (Mammut americanum).

Η ανακοίνωση της Ελ.Παλκοπούλου θεωρείται ορόσημο στην παλαιογενετική, όπως ανέφεραν άλλοι επιστήμονες στο συμπόσιο της Οξφόρδης. Και αυτό, μεταξύ άλλων, επειδή παρουσίασε την ανάλυση του αρχαιότερου μέχρι σήμερα γονιδιώματος προερχόμενου από ζεστό περιβάλλον, όπου το DNA αποσυντίθεται πιο εύκολα.

Στο παρελθόν έχει αναλυθεί πολύ παλαιότερο DNA, από ένα οστό αλόγου προ 560.000 έως 780.000 ετών, το οποίο όμως ζούσε στο παγωμένο περιβάλλον του αρκτικού Καναδά. Το γεγονός ότι κατέστη εφικτή μια τόσο υψηλής ποιότητας ανάλυση του γονιδιώματος ελεφάντων ηλικίας 120.000 ετών, με αλληλούχιση («ανάγνωση») όλων των «γραμμάτων» του DNA τους, χαρακτηρίσθηκε σημαντικό επίτευγμα.

Ο καθηγητής εξελικτικής γενετικής Λόβε Ντάλεν, του σουηδικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Στοκχόλμη, δήλωσε ότι η νέα μελέτη θα επιφέρει αλλαγές στο... ελεφάντινο οικογενειακό δέντρο, ενώ ο εξελικτικός γενετιστής Τομ Γκίλμπερτ, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Δανίας στην Κοπεγχάγη, ανέφερε πως «κανείς έως τώρα δεν είχε τολμήσει να διαβάσει το DNA των ελεφάντων με ίσιους χαυλιόδοντες. Είναι τρελό να πάει κανείς τόσο πίσω στο χρόνο».

Πέρυσι μια διεθνής ερευνητική ομάδα από διάφορες χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, Καναδά, Σουηδία), με επικεφαλής την Ελ. Παλκοπούλου, «διάβασε» για πρώτη φορά το πλήρες γονιδίωμα του τριχωτού μαμούθ. Τότε, με αφορμή τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα διεθνώς, είχε πάρει συνέντευξη από τη νεαρή Ελληνίδα ερευνήτρια της διασποράς.

Η Ελευθερία Παλκοπούλου γεννήθηκε το 1984 και αποφοίτησε το 2006 από το Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία, ενώ πήρε το διδακτορικό της στη Συστηματική Ζωολογία από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Η έρευνά της διεξήχθη στο Σουηδικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, με έμφαση στην παλαιογενετική, δηλαδή στην αξιοποίηση των εργαλείων της γενετικής για την καλύτερη μελέτη των ευρημάτων της παλαιοντολογίας, ιδίως όσον αφορά τα μαμούθ.

Από πέρυσι τον Μάιο, μετακινήθηκε στις ΗΠΑ ως μεταδιδακτορική συνεργάτης στο εργαστήριο του πρωτοπόρου γενετιστή David Reich, στο Τμήμα Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

http://www.pronews.gr/portal/20160919/genika/epistimes/27120/epalkopoyloy-i-ellinida-genetistria-poy-xanagrafei-gennealogiko

gene_0.jpg.1663776ce74cd18deebb9303ffbd8e15.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ελληνίδα ερευνήτρια: «Όλοι οι άνθρωποι καταγόμαστε από την Αφρική» :cheesy:

Είμαστε όλοι απόγονοι ενός ανθρώπινου πληθυσμού που έχει τις ρίζες του στην Αφρική, γι' αυτό πρέπει να χαρακτηριστούμε ως "μετανάστες" προερχόμενοι από την μαύρη ήπειρο, λέει σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η 'Αννα-Σαπφώ Μαλασπίνα, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βέρνης της Ελβετίας. Όπως επισημαίνει πάντως, προς το παρόν η επιστήμη δεν μπορεί να δώσει μια σίγουρη απάντηση για το πότε έγινε η «έξοδος» από την Αφρική.

Η ελληνίδα επιστήμων της διασποράς ήταν επικεφαλής διεθνούς γενετικής έρευνας, που δημοσιεύθηκε προ ημερών στο περιοδικό «Nature» και αποκάλυψε ότι οι πρώτοι ιθαγενείς πληθυσμοί της Αυστραλίας, οι Αβορίγινες, κατάγονται από τους ίδιους πληθυσμούς της Αφρικής, που εγκατέλειψαν την «μαύρη ήπειρο» πριν από περίπου 72.000 χρόνια για να εξαπλωθούν σε όλη την Ευρώπη και στην Ασία. Η συνεχής παρουσία αυτών των πρώτων τολμηρών εξερευνητών στην Αυστραλία, όπου έφθασαν πριν περίπου 50.000 χρόνια διασχίζοντας τον ωκεανό, τους καθιστά τον αρχαιότερο πολιτισμό του πλανήτη.

Στη συνέντευξή της, η ελληνικής καταγωγής βιολόγος τονίζει ότι η νέα αυτή έρευνα ενδέχεται να έχει πολιτικοκοινωνικές επιπτώσεις στην Αυστραλία, καθώς επιβεβαιώνει ότι στην πραγματικότητα οι Αβορίγινες είναι οι πρώτοι «ιδιοκτήτες» της αυστραλιανής γης, όπως άλλωστε ισχυρίζονται και οι ίδιοι. Η Μαλασπίνα γεννήθηκε από έλληνες γονείς στη Γενεύη, σπούδασε φυσική και βιολογία στο πανεπιστήμιο της ελβετικής πόλης και πήρε το διδακτορικό της στη βιολογία από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ το 2011. Σήμερα, εκτός από επίκουρη καθηγήτρια του Ινστιτούτου Οικολογίας & Εξέλιξης του Πανεπιστημίου της Βέρνης και του Ελβετικού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής, είναι επίσης επισκέπτρια καθηγήτρια στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. Φέτος τον Αύγουστο η έρευνά της επιλέχθηκε για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC Starting Grant 2016-2021).Υπογραμμίζει ότι, παρόλο που ζει στο εξωτερικό, «στην Ελλάδα ανήκει η καρδιά της», ενώ ονειρεύεται ότι ίσως μια μέρα θα μπορέσει να εργαστεί ερευνητικά και να συνεισφέρει στη επιστήμη της Γενετικής μέσω μελετών που θα εστιάζονται στις ρίζες και στην καταγωγή των Ελλήνων.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

ΕΡ: Τελικά σήμερα είμαστε όλοι απόγονοι μεταναστών από την Αφρική;

ΑΠ: Είμαστε όλοι απόγονοι ενός ανθρώπινου πληθυσμού που έχει τις ρίζες του στην Αφρική. Αυτό διαφαίνεται από τα αποτελέσματα γενετικών μελετών και επιβεβαιώνεται από έρευνες στο πλαίσιο άλλων επιστημονικών πεδίων, όπως η Παλαιοανθρωπολογία.

ΕΡ: Πότε είναι το πιθανότερο ότι συνέβη η μετανάστευση-έξοδος προς την Ευρώπη; Πριν 80.000, 70.000, 60.000, 50.000 χρόνια ή κάτι άλλο;

ΑΠ: Είναι μια ουσιαστική ερώτηση, αλλά δύσκολο να απαντηθεί με βεβαιότητα. Η χρονική μέτρηση μέσω γενετικών δεδομένων είναι σχετική. Μπορούμε να δώσουμε απόλυτα χρονολογικά δεδομένα μόνο αν καταστεί δυνατό να μετρήσουμε τον ρυθμό με τον οποίο οι μεταλλάξεις σωρεύονται στα γονίδια μας με την πάροδο του χρόνου. Ο ρυθμός των μεταλλάξεων είναι μια παράμετρος που δύσκολα προσδιορίζουμε με ακρίβεια. Στη μελέτη μας διαπιστώσαμε ότι ο προγονικός πληθυσμός αυτών που σήμερα ζουν εκτός Αφρικής, μειώθηκε ως προς μέγεθός του πριν 72.000 χρόνια περίπου. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι τότε συντελέστηκε η λεγόμενη «έξοδος από την Αφρική». Οι πρόγονοι των Ευρωπαίων «χώρισαν» από τους προγόνους των Ανατολικών Ασιατών πριν 42.000 χρόνια. Επομένως, Ευρωπαίοι και Ανατολικοί Ασιάτες έχουν κοινούς προγόνους πριν από αυτά τα 42.000 χρόνια. Τότε υπολογίζουμε ότι άρχισε και το ταξίδι των δικών μας προγόνων προς την Ευρωπαϊκή ήπειρο.

ΕΡ: Όλες οι νέες γενετικές πληροφορίες που έχουμε μάθει τελευταία για το ποιοί ήσαν οι πρόγονοί μας στην Ευρώπη, έχουν κάνει την επιστημονική εικόνα για το παρελθόν μας πιο πολύπλοκη ή πιο απλή;

ΑΠ: Στην ερώτηση αυτή μπορώ να απαντήσω με περισσότερη βεβαιότητα από την προηγούμενη. Με την μελέτη μας δείξαμε ότι όλοι είμαστε "γενετικοί συγγενείς", καθώς έχουμε κοινούς προγόνους και, ως εκ τούτου, πρέπει να χαρακτηριστούμε ως "μετανάστες" προερχόμενοι από την Αφρική. Δείξαμε επίσης ότι πριν από 42.000 έτη άρχισε να συντελείται μια "ροή γονιδίων" ή "ανταλλαγή γενετικής πληροφορίας". Μπορούμε να την ορίσουμε και ως "γενετήσια πράξη", δηλαδή ζευγάρωμα μεταξύ των πληθυσμών που πήγαιναν στην Ευρώπη και στην Ασια. Με άλλα λόγια, ο άμεσα προγονικός πληθυσμός των Ευρωπαίων αντάλλασε, για μεγάλο χρονικό διάστημα μετανάστες με τους γείτονες, πολύ πριν απο την εμφάνιση των σημερινών συνόρων που καθορίστηκαν με τη δημιουργία των εθνών.

ΕΡ: Μπορεί η μελέτη των αρχαίων γονιδίων να φέρει νέες εκπλήξεις στο μέλλον; Ποιά βασικά ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά σχετικά με τους προγόνους μας;

ΑΠ: Πολλά ερωτήματα παραμένουν ακόμη αναπάντητα. Μιά πολύ ενδιαφέρουσα και συναρπαστική ερώτηση αναφέρεται στις σχέσεις μας με αρχαϊκούς πληθυσμούς, όπως οι Νεάντερταλ. Επιβεβαιώσαμε μέσω των αποτελεσμάτων της έρευνάς μας ότι όλοι οι ανθρώπινοι πληθυσμοί που ζούσαν εκτός Αφρικής, ζευγάρωναν με τους προγόνους των Νεάντερταλ, αλλά και μ' έναν πληθυσμό πού είχε μια πολύ μακρινή σχέση με τους τους επονομαζόμενους Ντενίσοβα. Το ποιοί ήσαν και το πού ζούσαν αυτοί οι αρχαϊκοί πληθυσμοί, οι Ντενίσοβα και οι μακρινοί συγγενεις τους, αποτελεί ένα μεγάλο αίνιγμα.

ΕΡ: Υπάρχουν αξιόπιστες γενετικές έρευνες ειδικά για τους Έλληνες και το παρελθόν τους;

ΑΠ: Υπάρχουν, αντίστοιχες με τη δική μας, μελέτες βασισμένες σε γενετικά δεδομένα που προέρχονται απο ελληνικά πληθυσμιακά δείγματα. Δεν συμμετείχα σε αυτές τις έρευνες και δεν μπορώ να τις σχολιάσω. Διαφέρουν όμως, ως προς το εύρος και την κλίμακα, με την πολύ πρόσφατη μελέτη μας για τον πληθυσμό των Αβοριγίνων της Αυστραλίας. Πάντως στο μέλλον θα επιθυμούσα να καταστεί δυνατή η συμμετοχή μου σε έρευνες με αντικείμενο τους ελληνικούς πληθυσμούς.

ΕΡ: Είχε αντίκτυπο στην Αυστραλία και ειδικά στους Αβορίγινες η νέα σας έρευνα στο "Nature" για τη γενετική καταγωγή τους;

ΑΠ: Ο χρόνος θα δείξει. Καταφέραμε να δείξουμε ότι οι Αβορίγινες, αν και ενδοπληθυσμιακά ποικίλουν γενετικά, διαφοροποιούνται αρκετά ως προς τους γείτονές τους. Η εντυπωσιακή γενετική ποικιλομορφία συνάδει με την άποψη ότι κατοικούν στην Αυστραλιανή ήπειρο για ένα εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό ενδέχεται να έχει πολιτικοκοινωνικές επιπτώσεις, καθώς επιβεβαιώνει ότι στην πραγματικότητα είναι οι πρώτοι «ιδιοκτήτες» της αυστραλιανής γης, όπως άλλωστε ισχυρίζονται και οι ίδιοι.

ΕΡ: Πώς βρεθήκατε στην Ελβετία; Έχετε διατηρήσει σχέσεις με την Ελλάδα;

ΑΠ: Είμαι Ελληνίδα, καθώς οι γονείς μου είναι Αθηναίοι, που ήρθαν στην Ελβετία τη δεκαετία του ΄60. Γεννήθηκα στη Γενεύη, όπου έκανα τις προπτυχιακές μου σπουδές στο Πανεπιστήμιό της. Το διδακτορικό μου το ολοκλήρωσα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ. Ήμουν μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Δηλαδή κατά το ένα τρίτο της ζωής μου βρίσκομαι «εν κινήσει», όπως πολλοί επιστήμονες στον κόσμο σήμερα. Όμως από τότε που γεννήθηκα, δεν θυμάμαι να υπήρξε έστω και ένας χρόνος που να μην έχω έρθει στην Ελλάδα, για μεγάλα ή μικρά διαστήματα. Στην Ελλάδα ανήκει η καρδιά μου. Ονειρεύομαι ότι ίσως μια μέρα θα μπορέσω να εργαστώ ερευνητικά και να συνεισφέρω στη επιστήμη της Γενετικής και μέσω μελετών που θα εστιάζονται στις ρίζες και την καταγωγή των Ελλήνων.

http://www.pronews.gr/portal/20160925/genika/epistimes/27120/ellinida-ereynitria-oloi-oi-anthropoi-katagomaste-apo-tin-afriki

1471585456_-.jpg.c661ed4709e23057f3fcd222b463fda0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σταν Γρόνθος: Ο Έλληνας που ειδικεύεται στην αναγεννητική ιατρική. :cheesy:

Ο Σταν Γρόνθος είναι ιατρικός ερευνητής και ειδικεύεται στη βιολογία των βλαστοκυττάρων και την αναγεννητική ιατρική. Είναι ιδρυτής και επικεφαλής του εργαστηρίου Mesenchymal Stem Cell στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, στην Αυστραλία.

Οι εργαστηριακές του έρευνες επικεντρώνονται στην προέλευση και στις βιολογικές ιδιότητες διαφόρων μεταγεννητικών πληθυσμών μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων (MSC) που δημιουργούν συνδετικούς ιστούς όπως τον λιπώδη ιστό, τον λείο μυ, τον καρδιακό μυ, τα οστά, τους χόνδρους, την οστεΐνη και την οδοντίνη.

Η ερευνητική του ομάδα επιδιώκει να προσδιορίσει τα κρίσιμα γονίδια και τους επιγενετικούς παράγοντες που ρυθμίζουν την αυτό-ανανέωση των MSC, τον πολλαπλασιασμό και την διαφοροποίηση, καθώς και τους παράγοντες που μεσολαβούν στην ρύθμιση της αγγειογένεσης και της διαφοροποίησης των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Η έρευνά του αποσκοπεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη αποτελεσματικότερων και ασφαλέστερων θεραπειών για πολλές κλινικές ασθένειες και παθήσεις.

Το 1999, ολοκλήρωσε το διδακτορικό του από το τμήμα Ορθοπεδικής Χειρουργικής και Τραύματος στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας. Την περίοδο 1999-2001 υπήρξε ερευνητής στο Ινστιτούτο Οδοντιατρικής και Κρανιοπροσωπικής Έρευνας στη Βηθεσδά των Ηνωμένων Πολιτειών, στο εργαστήριο της Δρ. Pamela GehronRobey. Εκεί έκανε αρκετές δημοσιεύσεις που περιέγραφαν την ταυτοποίηση των μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων από το μυελό των οστών και τους λιπώδεις και οδοντικούς ιστούς.

Το 2002, ίδρυσε το εργαστήριο Mesenchymal StemCell στο Ινστιτούτο Hanson και το 2014 μετέφερε το εργαστήριό του στο νεόκτιστο ινστιτούτο υγείας SAHMRI.

Έχει λάβει πληθώρα διακρίσεων, εκ των οποίων το 2004 την υποτροφία NHMRC R.D. Wright, το 2008 την υποτροφία NHMRC Senior Research Fellowship Level A καθώς και το 2013 την υποτροφία NHMRC Principal Research. Ο Έλληνας επιστήμονας κατέχει πάνω από 35 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Πηγή: ellines.com

http://www.ellines.com/erga-ellinon/30553-eidikeuetai-sti-biologia-ton-blastokuttaron-kai-tin-anagennitiki-iatriki/

stan_2.jpg.a176a92ef4d518012ff442c473903c50.jpg

gronthos_1176x420_acf_cropped.png.1da7a93e0d5eb8ba431c018110daca43.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φωτεινή Αγραφιώτη: Η Ελληνίδα που ανακάλυψε το βραχιόλι που ταυτοποιεί τον χτύπο της καρδιάς. :cheesy:

Η Φωτεινή Αγραφιώτη ήταν μόλις 25 ετών, όταν κάνοντας το διδακτορικό της στο πανεπιστήμιο του Τορόντο κατάφερε να ταυτοποιήσει τον χτύπο της καρδιάς του ανθρώπου ως μοναδικό βιομετρικό χαρακτηριστικό στοιχείο της ταυτότητας του. Τρία χρόνια αργότερα, η ανακάλυψη αυτή οδήγησε τη νεαρή ερευνήτρια στη δημιουργία ενός βραχιολιού, του «Nymi», που όποιος το φορά αποκτά... ιδιαίτερες δυνατότητες: μπορεί να ξεκλειδώνει το κινητό του τηλέφωνο, να πληρώνει τους λογαριασμούς του ακουμπώντας την πιστωτική του κάρτα πάνω στο βραχιόλι, να ξεκλειδώνει τον υπολογιστή του, την πόρτα του σπιτιού του κλπ.

Σήμερα όλα τα παραπάνω άρχισαν να χρησιμοποιούνται ευρέως στον Καναδά και στις ΗΠΑ, ενώ μεγάλες εταιρείες στο χώρο της ασφάλειας δεδομένων για τα data centers, έχουν υιοθετήσει το Nymi, που αναγνωρίζει τον καρδιακό παλμό για να επιτρέψει την πρόσβαση στους χώρους υψηλής ασφάλειας! Συναντήσαμε την Φωτεινή Αγραφιώτη στο πατρικό της σπίτι στο Πρωτοχώρι Κοζάνης, όπου βρέθηκε για λίγες μέρες, με αφορμή την παρουσία της στο TEDxAcademy 2016 στην Αθήνα, όπου μαζί με άλλους 18 επιστήμονες απ' όλον τον κόσμο, θα μιλήσει για τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και το όραμά της για την Ελλάδα το 2030.

«Μετά τη δημιουργία του Nymi αποφάσισα να γυρίσω πίσω στην έρευνα εκεί απ' όπου ξεκίνησα. Υπάρχουν ξέρετε προκλήσεις όπως οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και η αναγνώριση του κόσμου των συναισθημάτων, ένα από τα πιο αγαπημένα μου θέματα, μεταξύ όσων συνάντησα στη διάρκεια της προηγουμένης ερευνάς μου και που τώρα αφιερώνω όλο τον χρόνο μου σε αυτά» ανέφερε.

«Πριν πας στον (άνθρωπο) γιατρό σου, θα μιλάς με τον Dr ...Τεχνητή Νοημοσύνη»

Η Φωτεινή Αγραφιώτη πρόσθεσε ότι είμαστε στις αρχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης που θα συνοδευτεί από έκρηξη των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. «Οι υπολογιστές θα αναλάβουν ένα κομμάτι της ζωής μας που είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας μας δηλαδή ένα κομμάτι ενεργειών του εαυτού μας θα γίνεται από τις μηχανές». Ουσιαστικά αυτό είναι ήδη πραγματικότητα σε έναν βαθμό, αφού αντί για γραμματέα έχουμε τον βοηθό τεχνητής νοημοσύνης, που ασχολείται ήδη με τα ραντεβού μας, συντάσσει τα e-mails μας με τον δικό μας τρόπο κι ανταλλάσει μηνύματα ηλεκτρικού ταχυδρομείου. «Θα είναι πια δεδομένο, μας εξηγεί, ότι πριν πας να δεις στο γιατρό σου θα μιλήσεις στον γιατρό τεχνητής νοημοσύνης που θα είναι εγκατεστημένος στον υπολογιστή σου και εάν από κει δεν πάρεις απάντηση, τότε θα πας στον γιατρό».

Σήμερα, προσθέτει, υπάρχουν δισεκατομμύρια συσκευές στον πλανήτη που είναι διασυνδεμένες στο Ιντερνετ και σε διάφορα δίκτυα. "Είμαστε πάρα πολύ καλοί στο να παράγουμε δεδομένα, στο να ανταλλάσσουμε δεδομένα, φωτογραφίες, e-mails, ήχο, κείμενο, φωνή, μουσική. Παράγουμε πολλή πληροφορία κι αυτό δημιούργησε πολύ προσοδοφόρο έδαφος για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Τα ρομπότ καταφέρνουν καταφέρνουν να μιλούν σαν εμάς, γιατί εκπαιδεύσαμε τον υπολογιστή με βάση τα εκατομμύρια δείγματα ομιλίας που του δώσαμε. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και με τις εικόνες. Δείξαμε δισεκατομμύρια εικόνες όπου εκπαιδεύσαμε τον υπολογιστή να ξεχωρίζει αντικείμενα μέσα στις φωτογραφίες και έτσι σήμερα μπορούμε να μιλάμε για αυτοκίνητα που οδηγούν τους εαυτούς τους" σημειώνει η Φωτεινή Αγραφιώτη.

Ο υπολογιστής είναι πιο καλός... ακτινολόγος, δημοσιογράφος, σεναριογράφος ή δικηγόρος;

Κατά την Ελληνίδα επιστήμονα, η ανθρώπινη ακρίβεια δεν είναι πολύ μεγάλη σε κάποιους τομείς. Στον τομέα τής ακτινολογίας, για παράδειγμα, το ανθρώπινο λάθος έχει μετρηθεί στο 20% και αυτό είναι αρκετά μεγάλο ποσοστό για την ιατρική. «Η τεχνητή νοημοσύνη σήμερα ανέλαβε να λύσει αυτό το πρόβλημα. Αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες διαβάζονται από τον υπολογιστή που ανιχνεύει όγκους και διάφορες άλλες λεπτομέρειες που δεν είναι ορατές από την ανθρώπινη παρατηρητικότητα. Βοηθός τεχνητής νοημοσύνης δεν λύνει μόνο τα χέρια του γιατρού αλλά και άλλων ειδικοτήτων».

Αναλαμβάνει ρόλο δημοσιογράφου να γράψει άρθρα με απόλυτη συνοχή για μια εφημερίδα, φτιάχνει σενάρια για ταινίες στον κινηματογράφο, ενώ οι δικηγόροι, όλο και περισσότερο, θα αναθέτουν στον ιδιαίτερο βοηθό τους να κάνει άπειρους συνδυασμούς σε λεπτομέρειες νομικών κειμένων που ξεφεύγουν από την ανθρώπινη δυνατότητα.

«Όπως βλέπετε οι τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης επηρεάζουν τα επαγγέλματα και την μορφή τους στο μέλλον, είναι ένα είδος εξέλιξης που έρχεται, και είναι ήδη στην πόρτα μας. Η εξέλιξη αυτή είναι καλή και πρέπει και εδώ στην Ελλάδα να είμαστε προετοιμασμένοι» σημειώνει.

Η Φωτεινή Αγραφιώτη έχει -μεταξύ άλλων- αναλάβει τη διεύθυνση της έρευνας τεχνητής νοημοσύνης για τη μεγαλύτερη τράπεζα του Καναδά. «Κάνουμε έρευνα και ετοιμάζουμε το περιβάλλον σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, που θα χρησιμοποιούνται μετά από είκοσι χρόνια σε όλο το βάθος των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και κάθε άλλου είδους τραπεζικής εργασίας», σημειώνει.

Η μεγάλη της όμως αγάπη -και δεν το κρύβει- είναι ο κόσμος των συναισθημάτων η αναγνώριση τους από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αυτό στάθηκε και η αιτία, όπως μας εξομολογείται, κάποια στιγμή να σκεφθεί να παρατήσει όλα όσα έκανε και να ασχοληθεί με τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα αναγνώριζε τα ανθρώπινα συναισθήματα. «Ευτυχώς», λέει γελώντας, «με συγκράτησε τότε ο καθηγητής μου στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, που απαίτησε να ολοκληρώσω την έρευνα με την ταυτοποίηση του παλμού της καρδιάς ως βιομετρικού χαρακτηριστικού».

Το τελευταίο πράγμα που δεν γνωρίζουν οι υπολογιστές είναι το πώς νιώθουμε

«Όταν είχα σχεδόν ολοκληρώσει την έρευνα μου στο εργαστήριο με δεκάδες καρδιογραφήματα σε ανθρώπους», λέει και προσθέτει: «έδωσα φορητές συσκευές στους φοιτητές του πανεπιστημίου του Τορόντο να τις φορούν κάτω από τα ρούχα τους όπου θα κατέγραφαν το καρδιακό τους παλμό και το βράδυ θα μου τις επέστρεφαν. Όταν πήρα αυτά τα σήματα και τα έβαλα στον αλγόριθμο που είχα δημιουργήσει δεν δούλευε τίποτα. Επανέλαβα το πείραμα για να βεβαιωθώ ότι δεν έχει γίνει κάποιο λάθος και ο αλγόριθμος μου πάλι δεν δούλευε. Στο πρόβλημα αυτό κολλήσαμε για αρκετούς μήνες και αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει, ώσπου αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε ότι ένα πράγμα που δεν είχαμε δοκιμάσει ποτέ να ελέγξουμε έξω από το εργαστήριο είναι το πως νοιώθουν οι άνθρωποι. Ο εγκέφαλος μας εξηγεί έχει νευρικές καταλήξεις πάνω στο μυ της καρδιάς και κάθε φορά που έχουμε ένα συναίσθημα το καρδιογράφημα αλλάζει μορφή. Δεν φαίνεται με το μάτι αλλά στην ανάλυση μας στο εργαστήριο εντοπίσαμε την αλλαγή και διαπιστώσαμε ότι διαφορετικά «γράφει» το συναίσθημα της χαράς και διαφορετικά το συναίσθημα της λύπης.

Δηλαδή τα συναισθήματα μας «μεταφορικά» έχουν το χρώμα τους, καταγράφονται διαφορετικά; ρωτήσαμε την επιστήμονα. «Ναι», λέει η Φωτεινή Αγραφιώτη. Οι αλλαγές που καταγράφονται είναι ανεπαίσθητες και δεν έχουν να κάνουν με αύξηση των παλμών. «Εάν καταγράψω σε κάμερα το πρόσωπο σας θα διαπιστώσουμε ότι κάθε φορά που έχουμε έναν καρδιακό παλμό το πρόσωπο μας γίνεται ροζ μπαίνει αίμα και μετά άσπρο. Με έναν ειδικό αλγόριθμο μπορούμε να επεξεργαστούμε την πληροφορία και να δούμε τη διαφορά στο χρώμα του προσώπου σας που αλλάζει».

Δηλαδή μια κάμερα στο σπίτι μπορεί να καταγράφει αυτές τις αλλαγές; «Ναι, μπορεί να τις καταγράφει και με την ανάλυση αυτής της πληροφορίας να διαπιστώνουμε την αλλαγή του χρώματος στο πρόσωπο ανάλογα πως είναι οι καρδιακοί παλμοί και αυτό που θα μας δείχνει θα είναι μια ένδειξη για το πώς νοιώθετε. Οι αλλαγές που καταγράφονται στον παλμό της καρδιάς και που προέρχονται από το συναίσθημα μας φαίνονται στην ανάλυση των «χρωμάτων» που διαβάζουμε στο πρόσωπο». Πρόκειται για μια ισχυρή τεχνολογία που θα αναγνωρίζει τα συναισθήματα αλλά όχι με βάση τις εκφράσεις του προσώπου. «Το τελευταίο πράγμα που δεν ήξεραν οι υπολογιστές είναι το πώς νιώθουμε», λέει.

Στο ερώτημα εάν είναι ασφαλή η αν εμπεριέχει κινδύνους η χρήση αυτής της τεχνολογίας η νεαρή ερευνήτρια τόνισε ότι «μπορεί να μην έχω τον έλεγχο του πώς θα χρησιμοποιηθεί μια εφαρμογή που έρχεται στην αγορά αλλά έχω το έλεγχο του πώς δουλεύει. Προσπαθούμε η νέα τεχνολογία να προστατεύει την ανθρώπινη προσωπικότητα, ώστε σε οποιαδήποτε χέρια και να πέσει, ο χρήστης να μην έχει την επιλογή να την καταχραστεί». Επισήμανε ότι το ορόσημο για το πόσα πράγματα αφήνουμε την τεχνολογία να ξέρει για μας σιγά σιγά ανοίγει και με το πέρασμα του χρόνου ο ορισμός που δίνουμε στο τι είναι προσωπικό και τι όχι φαίνεται ότι αλλάζει. Η Φωτεινή Αγραφιώτη από το Τορόντο του Καναδά προσπαθεί επίσης να βοηθήσει ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις (start- ups) και να τις συνδέσει με ξένες εταιρίες στις ΗΠΑ και αλλού.

«Ο πατέρας μου μού μάθαινε τα μαθηματικά σαν παιχνίδι»

Αλλάζει η χροιά της φωνής της όταν μιλά για τον πατέρα της και τον τρόπο που έμαθε τα μαθηματικά. «Τις προάλλες βρήκα στην αποθήκη του σπιτιού ένα παλιό τραπέζι, που το κάτω μέρος του ήταν γεμάτο μαθηματικές πράξεις. Ξαπλώναμε κάτω από το τραπέζι και μου μάθαινε τα μαθηματικά σαν παιχνίδι. Θυμάμαι στις πανελλήνιες αφού έλυσα τις ασκήσεις στα μαθηματικά έμεινα με μια άσκηση που με δυσκόλευε πολύ. Κι όταν την κοιτούσα έλεγα από μέσα μου εάν ήταν εδώ τώρα ο μπαμπάς τι θα έκανε, και βάζοντας το μυαλό μου να σκεφθώ έτσι, βρήκα την απάντηση στο πρόβλημα».

Τι νοσταλγείτε σας λείπει κάτι από την Ελλάδα; την ρώτησα. Η απάντηση «ζεστή»: Μου λείπουν οι μυρωδιές, οι ήχοι της Ελλάδας, οι έντονες εκφράσεις, οι ζωντανές κουβέντες των ανθρώπων, μου λείπουν πάρα πολύ οι ήχοι της γειτονιάς και κάθε φορά που έρχομαι όλα αυτά φορτίζουν τις μπαταρίες μου...

http://www.pronews.gr/portal/20160929/genika/epistimes/27120/foteini-agrafioti-i-ellinida-poy-anakalypse-vrahioli-poy-taytopoiei

f-agrafioti.jpg.017c27d06e2d7f7aae135c21b5b2080c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διεθνές βραβείο σε Ελληνα για τις ανακαλύψεις του σε διαβήτη και σκλήρυνση. :cheesy:

Μία σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη η οποία βραβεύτηκε με 160.000 δολάρια έκανε έλληνας επιστήμονας. Ο Γιάννης Πετρόπουλος, που εργάζεται σήμερα ως science portfolio advisor στο Welcome Trust της Βρετανίας, βρήκε πώς ανώδυνα, αναίμακτα, μη επεμβατικά και μόλις σε 3 λεπτά μπορούμε να προβλέψουμε είτε την εκδήλωση είτε την εξέλιξη σε κάποιες νόσους που έχουν νευρολογικό υπόβαθρο.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να παρέμβουμε άμεσα και να έχουμε πολύ καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Άλλωστε για όλες τις ασθένειες όσο νωρίτερα γίνεται η διάγνωση, τόσο καλύτερα εξελίσσεται και η θεραπεία.

Η βράβευση του κ. Πετρόπουλου έγινε στο πλαίσιο του 32ο Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση και την Ερευνα στη Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Συνολικά δόθηκαν τέσσερα παγκόσμια βραβεία από την φαρμακευτική εταιρεία Merck και τα ποσά θα δοθούν στην έρευνα και ανάπτυξη των μεθόδων που πρότεινε ο κάθε επιστήμονας ή ομάδα.

Ο ίδιος μίλησε στα «ΝΕΑ» για την ιδέα, τη σημαντικότητα της ανακάλυψης αλλά και το τί πρόκειται να γίνει στο μέλλον.

Ποια ήταν η ιδέα που βραβεύτηκε στον διαγωνισμό;

Η ιδέα είχε ξεκινήσει από το 2000 σε συνεργασία με τον Πάνο Καλλίνικο, ο οποίος βρίσκεται σήμερα και εργάζεται σε ιδιωτική επιχείρηση στην Αθήνα και τον καθηγητή Ρέιζ Μάλιγκ από το Πανεπιστήμιο του Κορνέλ στις ΗΠΑ.

Ως ομάδα δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων και των επιπλοκών τους, το οποίο δυντικά καλύπτει και τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, αφού είναι καθαρά νευρολογική νόσος. Στην πραγματικότητα ασχολούμαστε με τον νευροπαθητικό πόνο και τις δομικές βλάβες με ή χωρίς πόνο.

Ποια ήταν η νόσος που μελετήσατε πρώτα και πώς εξελίχθηκε η ιδέα στη Σκλήρυνση κατά Πλάκας;

Ξεκινήσαμε στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ με τη διαβητική νευροπάθεια που προκαλεί σοβαρά προβλήματα έως και ακρωτηριασμούς στα πόδια. Η ιδέα ήταν να ανακαλύψουμε μία μέθοδο που ήταν θα έδινε άμεσα αποτελέσματα, θα ήταν οικονομική, ακριβής και χωρίς επιπλοκές για τον ασθενή. Η μόνο εξέταση που υπήρχε ήταν η βιοψία, που δεν ενδείκνυται όμως στους διαβητικούς για πολλούς λόγους. Αυτό που κάναμε ήταν να χρησιμοποιήσουμε ένα ειδικό μικροσκόπιο το οποίο σκανάρει τον κερατοειδή και ελέγχει το νευρικό πλέγμα του. Επειδή είναι τα ίδια με τα νεύρα που έχουμε στα πόδια μας, είδαμε ότι υπάρχει συσχέτιση δομικών βλαβών στα νεύρα και εκδήλωσης δυσλειτουργίας. Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι σε μεγάλο βαθμό η κατάσταση των νεύρων στα μάτια σχετίζεται άμεσα με τις βλάβες στα πόδια που προκαλούν το λεγόμενο διαβητικό πόδι. Άρα μπορούμε να προλάβουμε το διαβητικό πόδι με μία απλή εξέταση στο μάτι.

Τι μπορείτε δηλαδή να δείτε στο μάτι και να προβλέψετε την εξέλιξη σε μία τόσο σοβαρή νόσο;

Με το μικροσκόπιο μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι αρκετά νεύρα από το πλέγμα που υπάρχει στο μάτι είναι μειωμένα ή εάν παρακολουθούμε κάποιον ασθενή, βλέπουμε ότι αρχίζουν και εξαφανίζονται. Όσο λοιπόν τα νεύρα εξαφανίζονται, τόσο περισσότερα ή πιο έντονα συμπτώματα εκδηλώνει ο ασθενής. Βλέπουμε επίσης σε νέους ασθενείς όσα περισσότερα νεύρα έχουν στο μάτι, τόσο λιγότερα συμπτώματα να εμφανίζουν και όσο μειώνονται τα νεύρα προοδευτικά, τόσο να αυξάνονται τα συμπτώματα της νόσου.

Και πώς από τον διαβήτη που είναι περιφερικό νευρικό σύστημα περάσατε σε κεντρικό που είναι η Σκλήρυνση;

Αυτό που σκεφτήκαμε ως πρώτο στόχο ήταν ότι αφού από άποψη φυσιολογίας τα νεύρα αυτά είναι παρόμοια, θέλαμε εκτός από τον αμφιβληστροειδή να μελετήσουμε και τα νεύρα στον κερατοειδή. Ακολούθως, επειδή κι εμείς ασχολούμαστε με πρόγνωση θέλαμε να δούμε αν αυτό που συμβαίνει στον διαβήτη συμβαίνει και σε άλλες νευρολογικές νόσους. Ο τρίτος λόγος ήταν ότι μιλήσαμε με νευρολόγους για τα πιο σημαντικά προβλήματα των ανθρώπων που ζουν με Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Αυτό που μάς διαβεβαίωσαν ήταν ότι μπορεί η μαγνητική τομογραφία να προβλέπει συμπτώματα που θα εμφανιστούν στους ασθενείς και να «ρυθμίσει» τα φάρμακα που πρέπει να πάρουν για να έχουν καλύτερη εξέλιξη, αλλά τελικά δεν σχετίζονται άμεσα και απόλυτα με την κλινική κατάσταση του ασθενή. Τα τελευταίο ήταν ότι τα νεύρα στον αμφιβληστροειδή μπορούν να επηρεαστούν από τη μυωπία, διότι όσοι έχουν μυωπία έχουν λιγότερα ή και πιο λεπτά νεύρα.

Ήταν αρκετά ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα;

Ναι. Διότι είδαμε ότι οι ασθενείς οι οποίοι είχαν μικρότερο ή μηδενικό σκορ σε αυτήν την κλινική κλίμακα για συμπτώματα (δεν είχαν ή είχαν λίγα συμπτώματα από αυτά που εκδηλώνουν άτομα με ΣκΠ) είχαν μεγαλύτερη πυκνότητα νεύρων στον κερατοειδή του ματιού, σε σχέση με αυτούς που είχαν περισσότερα συμπτώματα. Και κάτι ακόμη πιο ενδιαφέρον ήταν ότι η πυκνότητα των νεύρων μειωνόταν όταν υπήρχε συνδυαστική και η περίπτωση οπτικής νευροπάθειας, η οποία είναι συχνό σύμπτωμα στη ΣκΠ. Στην πραγματικότητα εξετάζαμε έναν ασθενή με συμπτώματα και βλέπαμε λιγότερα νεύρα στα μάτια του και αν και συνδυάζονταν με οπτική νευροπάθεια είχε ακόμη λιγότερα. Το τελευταίο εύρημα που είδαμε ήταν ότι ένας από τους ασθενείς που είχε το μεγαλύτερο σκορ με πολλά συμπτώματα και με υποβοήθημα για το περπάτημα ήταν και αυτός με τα λιγότερα νεύρα.

Σε πόσους ασθενείς έγινε η μελέτη;

Το δοκιμάσαμε σε 25 ασθενείς και είδαμε ότι έχουμε στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων που συμμετείχαν. Κάναμε την αίτηση για τη χρηματοδότηση και την κερδίσαμε. Το ποσό είναι 160.000 δολάρια σε πρώτη φάση και για δύο χρόνια και θα παρακολουθήσουμε 60 ασθενείς με υποτροπιάζουσα διαλείπουσα και άλλους τριάντα προϊούσα. Και φυσικά ακόμη 30 άτομα που θα είναι υγιείς ως ομάδα ελέγχου. Θα κάνουμε όλες τις εξετάσεις και όλα τα τεστ που κάνουν οι ασθενείς όταν επισκέπτονται τον νευρολόγο τους και θα δούμε αν τελικά σχετίζονται, όπως είδαμε στην αρχή τα νεύρα των ματιών με τα συμπτώματα.

Πώς ακριβώς γίνεται η επέμβαση;

Δεν είναι επεμβατική μέθοδος. Είναι μία απλή εξέταση στα μάτια και μάλιστα βάζουμε μια σταγόνα τοπικού αναισθητικού που κρατάει για δέκα λεπτά και παίρνουμε εικόνες. Ούτε αντενδείξεις, ούτε ανεπιθύμητες, ούτε πόνος, ούτε λήψη ιστών. Ό,τι πιο απλό μπορεί να υπάρξει. Ακολούθως, συλλέγουμε τις εικόνες, κάνουμε δειγματοληψία και συγκρίνουμε με ανατομικές τοποθεσίες μέσω ενός λογισμικού που κάνει την ανάλυση. Έστι, παίρνουμε τα αποτελέσματα, τα συγκρίνουμε με μία μεγάλη βάση δεδομένων και βλέπουμε πώς είναι σε σύγκριση με τον υγιή.

http://www.tanea.gr/news/greece/article/5393384/diethnes-brabeio-se-ellhna-gia-tis-anakalypseis-toy-se-diabhth-kai-pollaplh-sklhrynsh/

26822191_Petropoulos_Ioannis_limghandler.jpg.d638f80e4172cc122d37dc72b763713e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδί-θαύμα: 10χρονος Έλληνας ο νεώτερος σπουδαστής σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. :cheesy:

Ο 10χρονος Ουίλιαμ (Βασίλειος) Μαΐλλης, με καταγωγή από την Κάλυμνο, είναι ο νεότερος μαθητής που αποφοίτησε ποτέ από δημόσιο Λύκειο στις ΗΠΑ και έγινε δεκτός σε πολλά πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και το φημισμένο Carnegie Mellon University.

Οι γονείς του, όμως, επέλεξαν το Community College of Allegheny County, ούτως ώστε να ξεκινήσει τις σπουδές του από ένα μικρότερο κολέγιο. Ο Ουίλιαμ ξεκίνησε με ενθουσιασμό τις σπουδές του και για το πρώτο τετράμηνο έχει πάρει πέντε μαθήματα και συγκεκριμένα Άλγεβρα, Αγγλική φιλολογία, Ιστορία του 20ού αιώνα, Ανθρωπολογία και Φιλοσοφία της Θρησκείας.

Ακολουθεί εντατικό πρόγραμμα 16 ωρών την εβδομάδα. Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματα με τους συμφοιτητές του, που έχουν τα διπλάσια χρόνια του. Ο Ουίλιαμ γεννήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2006 και αποφοίτησε σε ηλικία 9 ετών από το Penn Trafford High School. Σήμερα έχει τα 10α γενέθλιά του και αντί να εορτάσει με τους γονείς και τα αδέλφια του παρακολουθούσε τις διαλέξεις των καθηγητών του.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως θέλει να γίνει αστροφυσικός. =D> =D> =D>

O Ουίλιαμ, όπως ανέφερε ο πατέρας του, στα αμφιθέατρα του Κολεγίου συμπεριφέρεται όπως όλοι οι άλλοι πρωτοετείς φοιτητές, ενώ στο σπίτι και στην εκκλησία συμπεριφέρεται όπως όλα τα άλλα παιδιά της ηλικίας του. «Το ΙQ του Ουίλιαμ, βάσει της εκτίμησης του κοσμήτορα της Σχολής του είναι 200 και έχει φωτογραφική μνήμη. Ό,τι διαβάζει, ό,τι δει και ακούσει το απομνημονεύει και είναι σε θέση να το αναλύσει και να το αναπαραγάγει», επεσήμανε ο π. Παντελεήμων Μαΐλλης.

Οι σπάνιες διανοητικές ικανότητες και η ευφυία του Ουίλιαμ άρχισαν να εκδηλώνονται από τη βρεφική ηλικία. Οταν ήταν επτά μηνών άρχισε να αρθρώνει προτάσεις, ενώ σε ηλικία ενός έτους έλεγε το αλφάβητο ορθά και ανάποδα. Οταν ήταν 21 μηνών ήταν σε θέση να διαβάζει και όταν συμπλήρωσε τα δύο του χρόνια διάβαζε Ιστορία και μπορούσε να γράψει σύντομη ιστορία, ενώ ζωγράφιζε. Μάλιστα έγραψε το βιβλίο «Η Χαρούμενη Γάτα». Σε ηλικία 2 ετών έμαθε τον πολλαπλασιασμό και στα τρία ήταν σε θέση να κάνει διαιρέσεις με πολυψήφιους αριθμούς. Σε ηλικία τεσσάρων ετών έμαθε την Αλγεβρα και σε πέντε ετών τη Γεωμετρία.

Την Τριγωνομετρία την έμαθε μόνος του στον υπολογιστή. Σε ηλικία τεσσάρων ετών έμαθε να διαβάζει ελληνικά και κάθε Κυριακή πήγαινε στην εκκλησία και μάλιστα διάβαζε τον Απόστολο. Ο Ουίλιαμ συμμετείχε σε επιστημονικούς διαγωνισμούς και είχε κερδίσει την πρώτη θέση. Ο π. Παντελεήμων Ηλίας Μαΐλλης και η πρεσβυτέρα Νίκη (Νάνσυ) έχουν και δύο άλλα μεγαλύτερα παιδιά, την Μαριάννα που είναι 29 ετών και έχει αποφοιτήσει με άριστα από το Κολλέγιο στον κλάδο Media – Art Animation και τον Ηλία που είναι 26 ετών, σπουδάζει Μαθηματικά και θέλει να γίνει δάσκαλος.

Ο π. Παντελεήμων προ τεσσάρων ετών ανέλαβε τα καθήκοντα του ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας της Υπαπαντής του Κυρίου στο Ιστ Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνιας. Η κοινότητα αυτή είναι μια από τις αρχαιότερες κοινότητες της Μητροπόλεως Πιτσβούργου και κατ’ επέκταση της Αμερικής. Ιδρύθηκε το 1915, το ίδιο έτος που ιδρύθηκε ο «Εθνικός Κήρυκας», και πέρσι τον Οκτώβριο γιόρτασε την 100ή της επέτειο.

Η κοινότητα αριθμεί 125 οικογένειες, οι οποίες συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες της κοινότητας. Ο π. Παντελεήμων Ηλία Μαϊλλης προέρχεται από πολύτεκνη οικογένεια και είναι ο μόνος από τα αδέλφια του ο οποίος γεννήθηκε στην Κάλυμνο.

Ο γονείς του, Ηλίας Μαϊλλης και Γιαννούλα το γένος Κουρέλη, έφεραν στον κόσμο τέσσερα παιδιά τον Μιχάλη την Μαρία, την Χαρούλα και τον Παντελεήμονα, τα οποία τα γαλούχησαν με την αγάπη για την Ελλάδα και την υπερηφάνεια για τον ελληνικό πολιτισμό. Τα τρία πρώτα παιδιά γεννήθηκαν στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Κάμπελ Οχάιο.

Στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 ο Ηλίας και η Γιαννούλα Μαϊλλη αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κάλυμνο ούτως ώστε να μεγαλώσουν τα παιδιά τους στη γη των προγόνων τους. Εκεί έφεραν στον κόσμο και τον Παντελεήμονα. Ο πατέρας του εργαζόταν στην Αμερική και πηγαινοέρχονταν αποφάσισε να φέρει πίσω την οικογένειά του και εγκαταστάθηκαν στο Κάμπελ Οχάιο.

Ο Ηλίας Μαΐλλης εργάστηκε ως ελαιοχρωματιστής στις γέφυρες και άλλα δημόσια έργα, ενώ η Γιαννούλα, όπως οι περισσότερες Ελληνίδες της εποχής εκείνης, ασχολήθηκε με την ανατροφή των παιδιών της. Ο π. Παντελεήμων και η πρεσβυτέρα Νίκη μεγάλωσαν τα παιδιά τους με την αγάπη για την Ελλάδα και έχουν επισκεφθεί πολλές φορές τη γενέτειρα

Στις φωτογραφιες με τους γονεις του και με τα αδελφια του.

http://www.pronews.gr/portal/20161005/genika/epistimes/27120/paidi-thayma-10hronos-ellinas-o-neoteros-spoydastis-se-panepistimio

dodos2.thumb.jpg.6968797a1b535f158d6132b0fa23e34c.jpg

assets_LARGE_t_420_54892442.thumb.jpg.88872b993f47c48a3a01a023d79051fd.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Διεθνής διάκριση για τον Έλληνα αστροφυσικό Κλεομένη Τσιγάνη. :cheesy:

Ένας Έλληνας αστροφυσικός, ο δρ Κλεομένης Τσιγάνης, επίκουρος καθηγητής του Τομέα Αστροφυσικής και Αστρονομίας του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, βραβεύθηκε με το βραβείο «Πάολο Φαρινέλα» για το 2016.

Η βράβευση έγινε για τις έρευνες του Τσιγάνη πάνω στη δυναμική του ηλιακού συστήματος και άλλων πλανητικών συστημάτων, ιδίως για τη συμβολή του στην ανάπτυξη του «μοντέλου της Νίκαιας», που αφορά την εξέλιξη του πρώιμου ηλιακού συστήματος, την εποχή που ο Έλληνας επιστήμονας ήταν ακόμη μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Αστεροσκοπείο της Κυανής Ακτής.

Το εν λόγω διάσημο πλέον μοντέλο, που είχε παρουσιασθεί το 2005 στο περιοδικό "Nature", περιγράφει την «μετανάστευση» των μεγάλων πλανητών (Δία, Κρόνου, Ουρανού, Ποσειδώνα) στις τωρινές τροχιές τους κατά τις πρώτες φάσεις δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος. Δίνει επίσης εξηγήσεις για τις κινήσεις των κομητών και των αστεροειδών στο ηλιακό μας σύστημα.

Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας και του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Πλανητικής Επιστήμης, που λαμβάνουν χώρα από κοινού στην Καλιφόρνια. Η απονομή συνοδεύθηκε από ομιλία του Έλληνα επιστήμονα σχετικά το «Χάος στη Ζώνη των Αστεροειδών».

Το ετήσιο βραβείο καθιερώθηκε το 2010 σε ανάμνηση του Ιταλού επιστήμονα Πάολο Φαρινέλα (1953-2000) και κάθε χρόνο τιμά έναν εξέχοντα ερευνητή έως 47 ετών.

To 2008, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση μετονόμασε τον αστεροειδή «1999RC221» σε «(21775) Τσιγάνης», σε αναγνώριση του έργου του Έλληνα επιστήμονα.

Ο Τσιγάνης συνεχίζει τη βελτίωση του «μοντέλου της Νίκαιας», ενώ έχει επεκτείνει τις μελέτες του στη δυναμική των εξωηλιακών πλανητικών συστημάτων, καθώς επίσης στη χαοτική κίνηση των αστεροειδών του δικού μας συστήματος, των τεχνητών δορυφόρων και των διαστημικών «σκουπιδιών».

http://www.ethnos.gr/epistimi/arthro/diethnis_diakrisi_gia_ton_ellina_astrofysiko_kleomeni_tsigani-64589280/

newego_LARGE_t_1101_54907067.thumb.jpg.fa196fb191c06cbb89d3f5e3c8838ed7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

A.Γεωργόπουλος: Ο Έλληνας που ανακάλυψε πώς να «διαβάζει» τις προθέσεις του εγκεφάλου. :cheesy:

Ο Απόστολος Π. Γεωργόπουλος είναι Καθηγητής Νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και Διευθυντής του Brain Sciences Center. Έχει υπάρξει πρωτοπόρος στην εφαρμογή αναλύσεων βασισμένων στους νευρωνικούς πληθυσμούς για την αποκρυπτογράφηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας που σχετίζεται με την κίνηση, τη γνωστική διαδικασία, και πιο πρόσφατα, των ασθενειών του εγκεφάλου, χρησιμοποιώντας τη μαγνητοεγκεφαλογραφία.

Στον τομέα αυτό, η πιο πρόσφατη συνεισφορά του ήταν στην αποσαφήνιση των μηχανισμών του εγκεφάλου που αφορούν τη Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD). Έχει αναπτύξει ένα καινοτόμο, πολυμορφικό, ολοκληρωμένο πρωτόκολλο για την αξιολόγηση της εγκεφαλικής, γνωστικής και γλωσσικής λειτουργίας, το οποίο εφαρμόζεται σε μια μελέτη σε υγιείς εγκεφάλους γυναικών.

Σπούδασε Ιατρική και Φυσιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου και πήρε το πτυχίο του και το διδακτορικό του. Εκπαιδεύτηκε στη Νευροφυσιολογία από τον Vernon B. Mountcastle στο Johns Hopkins και ύστερα από μια σύντομη επιστροφή στην Αθήνα, επέστρεψε και πάλι στο Johns Hopkins.

Ανέβηκε την κλίμακα της ιεραρχίας στη σχολή και έγινε Καθηγητής Νευροεπιστημών το 1986. Ήταν μέλος των εργαστηρίων Νευροφυσιολογίας Philip Bard στο τμήμα Νευροεπιστημών μέχρι το 1991, όταν και μετακόμισε στην έδρα του Ιατρικού Κέντρου Minneapolis Veterans Affairs και στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

«Έχουμε τρεις βασικούς στόχους στην έρευνά μας: Πρώτον, να αποσαφηνίσουμε τους μηχανισμούς των νεύρων που αφορούν τον έλεγχο της κίνησης και τη γνωστική διαδικασία. Δεύτερον, να αναπτύξουμε λειτουργικούς εγκεφαλικούς βιοδείκτες για διάφορες ασθένειες του εγκεφάλου. Και τρίτον, να κατανοήσουμε τον τρόπο λειτουργίας στα αναπτυσσόμενα φλοιώδη δίκτυα. Για τον πρώτο στόχο, ακολουθούμε πειραματικές ψυχολογικές μελέτες, νευροφυσιολογικές ηχογραφήσεις, μαγνητική τομογραφία (MRI) σε υψηλά πεδία (3, 4 και 7 Tesla), μαγνητοεγκεφαλογραφία (MEG) και ανάπτυξη μοντέλων νευρωνικών δικτύων (χρησιμοποιώντας έναν υπερυπολογιστή). Για το δεύτερο στόχο, χρησιμοποιούμε τη μαγνητοεγκεφαλογραφία. Για τον τρίτο στόχο, καταγράφουμε την ηλεκτρική δραστηριότητα από την καλλιέργεια φλοιωδών εμβρυϊκών κυττάρων χρησιμοποιώντας διάταξεις πολυ-ηλεκτροδίων».

Πηγή:

ellines.com

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Οι Ελληνίδες Γυναίκες στην Επιστήμη για το 2016. :cheesy:

Για 9η συνεχή χρονιά η L’Oreal Hellas σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO τίμησαν τρεις διακεκριμένες ερευνήτριες με τα «Ελληνικά Βραβεία 2016 L’Oreal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη».

Πρόκειται για την δρα Καλλιόπη Δασύρα, μεταδιδακτορική ερευνήτρια αστροφυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), την δρα Ελένη Ευθυμιάδου, επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ και την δρ Μαρία Μπραουδάκη, μεταδιδακτορική ερευνήτρια Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το 2006 μέχρι το 2016, η L’Oreal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO έχουν τιμήσει με τα «Ελληνικά Βραβεία L’Oreal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» συνολικά 26 νεαρές μεταδιδακτορικές ερευνήτριες ηλικίας μέχρι 38 ετών, στους κλάδους των Βιοεπιστημών και των Φυσικών Επιστημών. Πέρα από την ηθική επιβράβευση, τα βραβεία έχουν σκοπό να ενθαρρύνουν τις νέες Ελληνίδες επιστήμονες στη συνέχιση της ερευνητικής τους σταδιοδρομίας και για τον λόγο αυτόν, συνοδεύονται από οικονομική ενίσχυση ύψους 10.000 ευρώ.

Η δρ Καλλιόπη Δασύρα

Το 2002, η δρ Καλλιόπη Δασύρα ολοκλήρωσε της σπουδές της στην Φυσική και το 2003 το μεταπτυχιακό της στην Αστροφυσική, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έκανε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα τις αλλαγές που επιφέρουν οι συγκρούσεις γαλαξιών στην δομή και στην εξέλιξή τους, στο Ινστιτούτο Max Planck και στο Πανεπιστήμιο Ludwig Maxilimilians, στην Γερμανία. Το 2006, μετακόμισε στις ΗΠΑ όπου άρχισε το πρώτο της μεταδιδακτορικό ερευνητικό συμβόλαιο στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech) με σκοπό να διερευνήσει μεταβολές στις ιδιότητες των γαλαξιών για διαφορετικές χρονικές περιόδους του Σύμπαντος.

Στην πορεία, διετέλεσε μεταδιδακτορικός ερευνητικός συνεργάτης σε δύο ινστιτούτα στη Γαλλία: στο Commissariat à L’ Energie Atomique και στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού, καθώς και στο ΕΚΠΑ. Έκτοτε μελετά την επίδραση των μελανών οπών στην εξέλιξη των γαλαξιών μέσω ανέμων που δημιουργούν, όταν εκλύουν ενέργεια εξαιτίας του υλικού που απορρόφησαν.

Ως παρατηρησιακός αστροφυσικός, έχει χρησιμοποιήσει μερικά από τα μεγαλύτερα διαστημικά και επίγεια τηλεσκόπια όπως τα Hubble, Spitzer, Herschel, Very Large Telescope (VLT) και Atacama Large Millimeter Array (ALMA). Στην πορεία της καριέρας της έχει χρηματοδοτηθεί από την NASA και την Γαλλική Διαστημική Εταιρεία (CNES), ενώ έχει κερδίσει δύο φορές την ανταγωνιστική υποτροφία Marie Curie Intra-European Fellowship.

H δρ Ελένη Ευθυμιάδου

Πτυχιούχος του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ (1999-2004) η δρ Ελένη Ευθυμιάδου πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές σε συνεργασία με το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», στο Ινστιτούτο Φυσικοχημείας (2004-2006). Η διδακτορική της διατριβή είχε ως αντικείμενο τη σύνθεση, τον χαρακτηρισμό και την βιολογική αξιολόγηση συμπλόκων ενώσεων για την καταπολέμηση του καρκίνου. Η δρ Ευθυμιάδου έλαβε υποτροφία για την ολοκλήρωση του διδακτορικού της από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» ενώ πολλές ανακοινώσεις της βραβεύθηκαν σε συνέδρια φαρμακευτικού ενδιαφέροντος (2006-2009). Το 2010 ολοκλήρωσε το δεύτερο μεταπτυχιακό της στον τομέα της «Κατάλυσης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος» από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Η μεταδιδακτορική της σταδιοδρομία ξεκίνησε στον Δημόκριτο στο πρόγραμμα ERC Advanced grand (2009-2013), ΙΔΕΕΣ-Νανοθεραπεία, στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, στο εργαστήριο SOL-GEL, με θέμα τα στοχευμένα συστήματα μεταφοράς φαρμάκων για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού και του προστάτη. Στη συνέχεια συμμετείχε στη συγγραφή του προγράμματος ERC-PoC επιτυχώς ως συνέχεια των επιτυχών αποτελεσμάτων του πρώτου ERC με στόχο την in vivo συγκριτική μελέτη ως προς την αποτελεσματικότητα της θεραπείας ενός εμπορικού σκευάσματος.

Πρόσφατα εκλέχθηκε επίκουρος καθηγήτρια του ΕΚΠΑ στο τμήμα Χημείας, στον τομέα της Ανόργανης με ειδίκευση στην Βιοανόργανη Χημεία. Παράλληλα, συμμετέχει στη δράση COST Radiomag για την σύνθεση νανοσωματιδίων σιδήρου για τη μελέτη της θεραπευτικής αποτελεσματικότητας της υπερθερμίας.

Η δρ Μαρία Μπραουδάκη

Η δρ Μαρία Μπραουδάκη είναι πτυχιούχος του Τμήματος Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Κόβεντρι, στη Βρετανία. Πραγματοποίησε τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Άστον, στο Μπέρμιγχαμ, με αντικείμενο τη Μοριακή Μικροβιολογία. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ειδίκευσης στη Μοριακή Ιατρική από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει κάνει μετεκπαίδευση στο Εργαστήριο Μοριακής Ανοσογενετικής στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ στη Γαλλία, στο Εργαστήριο Γενετικής, στο Εργαστήριο Γενετικής, του τμήματος Αιματολογίας/Ογκολογίας στο Birmingham Womens NHS Foundation Trust της Βρετανίας, και στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMBL) στην Χαϊδελβέργη.

Η μεταδιδακτορική της ακαδημαϊκή σταδιοδρομία ξεκίνησε στο Εργαστήριο Λοιμώξεων/Χημειοθεραπείας της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ με θέμα τη μελέτη μηχανισμών αντοχής σε αντιβιοτικά και συνεχίζεται στην ίδια κλινική στο Εργαστήριο Ογκολογίας σε συνεργασία με το Ερευνητικό, Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Μελέτης και Αντιμετώπισης Γενετικών και Κακοήθων Νοσημάτων της Παιδικής Ηλικίας με αντικείμενο τη μελέτη των μοριακών μηχανισμών του παιδικού καρκίνου.

Στην έρευνά της έχει λάβει χρηματοδότηση από διάφορους φορείς, ενώ έχει λάβει πλήθος υποτροφιών με πιο πρόσφατη τη μεταδιδακτορική υποτροφία ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ από το ΙΚΥ-Πρόγραμμα Siemens (2013-2015) για τη μελέτη των επιπέδων έκφρασης των miRNAs σε εμβρυονικά νεοπλάσματα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος της παιδικής ηλικίας.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500118388

 

 

 

Βράβευση Ελλήνων επιστημόνων στο Βατικανό στην 25η απονομή των «G. Sciacca» :cheesy:

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα, Aula Magna στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο Urbaniana στο Βατικανό η ετήσια τελετή βράβευσης των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca με παρουσίες προσωπικοτήτων από όλον τον κόσμο να βραβεύονται για το πλούσιο έργο τους και την εθελοντική τους δράση.

Στη διεθνούς φήμης Ελληνίδα Ερευνήτρια του Τμήματος Βιοεπιστημών στη NASA, Ελένη Αντωνιάδου, απονεμήθηκε Βραβείο Επιστήμης και Έρευνας, το οποίο της παρέδωσε η Αρχαιολόγος-Επικοινωνιολόγος, Γενική Γραμματέας των Διεθνών Βραβείων G. Sciacca, Βίκυ Μπαφατάκη. Η Ελένη Αντωνιάδου είναι η επιστήμων που δημιούργησε την πρώτη τεχνητή τραχεία και μάχεται για την δημιουργία οργάνων από βιο-υλικά, ώστε να παταχθεί το εμπόριο οργάνων.

Βραβείο Ιατρικής Επιστήμης και Ανθρωπισμού έλαβε ο Καθηγητής Επειγοντολογίας της Ιατρικής Σχολής Βέρνης Ελβετίας, Αριστομένης Εξαδάκτυλος. Το βραβείο του παρέδωσαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Cincinnatti Η.Π.Α. Καθηγητής Peter Emmett Landgren και ο Πρίγκιπας Guglielmo Giovanelli Marconi. Στην βράβευσή του παρούσα και η Γ.Γ. Βίκυ Μπαφατάκη που του απέδωσε ειδικό βραβείο από την Ελλάδα και τον συλλέκτη τέχνης Γιώργο Ολύμπιο, φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Κώστα Βαρώτσο.

Ανώτατο Θεσμικό βραβείο απονεμήθηκε στον Αντιεισαγγελέα και Συνταγματάρχη Πεζοναυτών, Matthew Bogdanos για το τεράστιο θεσμικό και εθελοντικό έργο του ενάντια στην αρχαιοκαπηλία. Το βραβείο του απένειμε ο γνωστός δικηγόρος και τελετάρχης Δρ. Antonio Circosta.

Στους αδελφούς, Γιώργο και Φώτη Πονηρό, απονεμήθηκε Βραβείο Τέχνης για το κόσμημα και για την εθελοντική τους προσφορά στα Sciacca. Τιμήθηκαν από τους Δρ. Sergio Tamagno και Β’ Γενικό Γραμματέα Sciacca και Νομικό Francesco de Nardis.

Το Βραβείο Αρχαιολογίας έλαβαν ο Καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Cincinnati, Jack Davis και η Ερευνήτρια Αρχαιολόγος Stocker. Η ανακάλυψη εκ μέρους τους ‘‘του τάφου του πολεμιστή της Πύλου’’ έδωσε νέα δεδομένα στην επιστήμη της ιστορίας. Η απονομή έγινε από τον Καθ. Antonio Persici, και τον Στρατηγό Gerardo Restaino.

Στη νεαρή Ρωσίδα, διεθνούς φήμης σοπράνο, Yulia Lezhneva, παρεδόθη από τους Αν. Υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων Αναστάσιο Θοεδωρακέα και τον διπλωμάτη Γεώργιο Ολύμπιο, το Βραβείο Μουσικής. Η μαγευτική φωνή της και η εντυπωσιακή εμφάνισή της συγκίνησαν μικρούς και μεγάλους.

Στον πολυβραβευμένο φωτογράφο από την Πολωνία, Marcin Ryzcek, απονεμήθηκε το Βραβείο Φωτογραφίας, το οποίο του παρέδωσε ο Υπεύθυνος Εθιμοτυπίας εξωτερικού, Γιώργος Τσούκαλης.

Ο Καθηγητής του MIT Univeristy Εrik Demaine, παρέλαβε διπλό βραβείο Επιστήμης – Έρευνας & Τέχνης για το σπουδαίο έργο του στο χώρο της επιστήμης και της τέχνης για τα origami του που βρίσκονται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Το βραβείο παρέδωσαν η Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων Sciacca- Φιλόλογος Κατερίνα Νίκου και ο Καθηγητής και γλύπτης Κώστας Βαρώτσος.

Εγκάρδια χειροκροτήθηκε ο νεαρός συγγραφέας Giacomo Mazzariol. Τo βραβείο τού απένειμε η Εκπρόσωπος των Sciacca στην Ελβετία και συγγραφέας, Βενετία Chuard.

Στον σπουδαίο Καθηγητή Νομικής Αlberto Alemanno, που συγκαταλέγεται στα καλύτερα 40 μυαλά στον κόσμο, σύμφωνα με έγκριτα περιοδικά, απονεμήθη το Βραβείο Νομικής Επιστήμης από τον στρατηγό Angelo Giustini.

http://www.pronews.gr/portal/20161201/genika/epistimes/27120/vraveysi-ellinon-epistimonon-sto-vatikano-stin-25i-aponomi-ton-g

1757753395_769.jpeg.7aec9a73d9083bfeba4fde7ba8094994.jpeg

unnaftguhftymed.jpg.be60588e67d82e058666aa85d7e29271.jpg

34y79eff.jpg.49514d00c51b7cf84300d624f1874da9.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στην Ασημίνα Αρβανιτάκη το βραβείο “New Horizons” :cheesy:

Η ελληνίδα φυσικός Ασημίνα Αρβανιτάκη, κάτοχος της έδρας «Αρίσταρχος» στο διάσημο Ινστιτούτο Perimeter του Καναδά, είναι μία από τους νικητές του φετινού Βραβείου Θεμελιώδους Φυσικής New Horizons.

Η Ασημίνα Αρβανιτάκη, που θεωρείται μια από τις πιο ελπιδοφόρες νέες φυσικούς διεθνώς, ασχολείται με θεωρίες πέρα από το Καθιερωμένο Πρότυπο της Φυσικής, όπως η υπερσυμμετρία, η σκοτεινή ύλη και οι έξτρα διαστάσεις.

Τιμάται για την πρωτοποριακή διεπιστημονική έρευνά της, η οποία γεφυρώνει τη θεωρία και το πείραμα στη σωματιδιακή φυσική, μέσα από μικρής κλίμακας πειράματα που η ίδια έχει αναπτύξει.

Τα βραβεία απονεμήθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο Ερευνητικό Κέντρο Ames της NASA στην Καλιφόρνια.

Η Αρβανιτάκη και ακόμα άλλοι πέντε επιστήμονες που τιμήθηκαν με το βραβείο New Horizons μοιράζονται χρηματικό έπαθλο ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Το βραβείο New Horizons είναι ένα από τα Βραβεία Breakthrough που θεσμοθετήθηκαν από μεγιστάνες του Διαδικτύου όπως ο Σέργκεϊ Μπριν της Google και ο Ρώσος Γιούρι Μίλνερ.

Η Ασημίνα Αρβανιτάκη αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με καθηγητή έναν άλλο σημαντικό Έλληνα φυσικό, τον Σάββα Δημόπουλο.

Το 2014 εντάχθηκε στο καναδικό Ινστιτούτο Perimeter, όπου στις αρχές του 2016 ανέλαβε τη νέα έδρα θεωρητικής φυσικής «Αρίσταρχος» με χρηματοδότηση οκτώ εκατομμυρίων δολαρίων από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

«Το Perimeter επέλεξε την Ασ. Αρβανιτάκη ακριβώς επειδή είναι μια τολμηρή και αντισυμβατική νεαρή φυσικός που αναπτύσσει συναρπαστικά νέα παραδείγματα για τον έλεγχο της θεμελιακής φυσικής, χρησιμοποιώντας πειράματα ακριβείας. Ελπίζουμε ότι η βράβευσή της θα εμπνεύσει και άλλους να είναι εξίσου φιλόδοξοι και οραματιστές» δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου και διακεκριμένος φυσικός Νιλ Τούροκ.

«Είναι τιμή μας που υποστηρίζουμε την έρευνα νεαρών καινοτόμων επιστημόνων όπως η Ελληνίδα φυσικός μέσω της συνεισφοράς μας στο Ινστιτούτο Perimeter», δήλωσε ο συμπρόεδρος και διευθυντής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέας Δρακόπουλος.

Το Perimeter ιδρύθηκε στο Γουότερλου του Οντάριο το 1999 και έκτοτε βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία στις έρευνες πάνω στη νέα Φυσική.

Η έδρα της Ασημίνα Αρβανιτάκη φέρει το όνομα του Αρίσταρχου, του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού και αστρονόμου, ο οποίος πρώτος πρότεινε το ηλιοκεντρικό μοντέλο του Ηλιακού Συστήματος.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500119331

890482B9F88D30AFB759A7066677E577.jpg.377b1a544884f0f1cf9d2550c9c3f4fb.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Βράβευση του πρωτοπόρου λοιμωξιολόγου Γ. Δαΐκου με το βραβείο «Αλκμαίων» :cheesy:

Με την τιμητική διάκριση «Αλκμαίων», που απονεμήθηκε στον ομότιμο καθηγητή Παθολογίας και Λοιμώξεων κ. Γεώργιο Κ. Δαΐκο, η Επιστημονική Επιτροπή του «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center», συνέχισε για δεύτερο έτος τον θεσμό τιμητικών εκδηλώσεων για διακεκριμένους εκπροσώπους της ιατρικής κοινότητας.

Δάσκαλος πολλών γενεών, ο πρωτοπόρος λοιμωξιολόγος κ. Γεώργιος Κ. Δαΐκος, 98 ετών σήμερα, διακρίθηκε όχι μόνον για το ήθος, την ευπρέπεια και την οξύτητα πνεύματος, αλλά κυρίως για το ειλικρινές ενδιαφέρον και την αγάπη του προς τους ασθενείς.

Η συμβολή του στην ανάδειξη και ανάπτυξη της Λοιμωξιολογίας στη χώρα μας υπήρξε καθοριστική.

Στη διάλεξή του στο «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center», κατά την τελετή της τιμητικής διάκρισης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016 στο Αμφιθέατρο του νοσηλευτικού κέντρου, ανέπτυξε το θέμα «Ιατρική Παιδεία», ενώ στο σημαντικό έργο και την πορεία του αναφέρθηκαν ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του νοσοκομείου κ. Γεώργιος Παπάζογλου, ο αντιπρόεδρος κ. Αντώνης Βασιλογιαννακόπουλος, καθώς και διακεκριμένοι μαθητές του, όπως οι καθηγητές κ.κ. Διονύσιος Βώρος και Γεώργιος Χαλεβελάκης.

Με την θεσμοθέτηση τoυ ετήσιου βραβείου «Αλκμαίων» (ο οποίος θεωρείται πατέρας της Ανατομίας και υπήρξε δάσκαλος του Ιπποκράτη), η Επιστημονική Επιτροπή του ΕΝHC φιλοδοξεί να συμβάλλει στην προώθηση της ελληνικής ιατρικής και μέσω της ανάδειξης του έργου και αναγνώρισης της διαδρομής των κορυφαίων εκπροσώπων της. Υπενθυμίζεται ότι στην αφετηρία του νέου θεσμού, το 2015, η τιμητική διάκριση είχε απονεμηθεί στον καθηγητή Χειρουργικής κ. Ιωάννη Δ. Παπαδημητρίου.

Ποιος είναι ο Γεώργιος Δάικος

Ο Γεώργιος Κ. Δαΐκος, γεννηθείς το 1918 στη Ζαχάρω Ηλείας, απέκτησε την ειδικότητα της Παθολογίας στην Αθήνα και ήταν από τους πρώτους που ξεκίνησε σε δύσκολες συνθήκες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για τις ΗΠΑ.

Μετεκπαιδεύτηκε αρχικά στη Βοστώνη στις Λοιμώξεις και στην Αντιμικροβιακή Χημειοθεραπεία. Επέστρεψε στην Ελλάδα στην Δ’ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» με τον αείμνηστο Βασίλειο Μαλάμο. Τον ακολούθησε μετά την εκλογή του ως καθηγητής της Θεραπευτικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα». Εκεί συγκροτήθηκε μια επιστημονική ομάδα από νέους γιατρούς, στα τέλη της δεκαετίας του ’50, στην οποία είχε ενεργό συμμετοχή, δημιουργώντας τον πρώτο πυρήνα για την ανάπτυξη της Λοιμωξιολογίας στη χώρα μας.

Στη συνέχεια διετέλεσε: Υφηγητής και Εντεταλμένος Υφηγητής στη Θεραπευτική Κλινική, Καθηγητής Α’ Προπαιδευτικής Κλινικής και Ειδικής Νοσολογίας (Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών), Ομότιμος Καθηγητής (1985), Ιδρυτικό Μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Αντιπρόεδρος & Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Χημειοθεραπείας και της Μεσογειακής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, όπως και της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και του Αμφιαραείου Ιδρύματος Χημειοθεραπευτικών Μελετών.

http://www.pronews.gr/portal/20161214/genika/epistimes/27120/vraveysi-toy-protoporoy-loimoxiologoy-g-daikoy-me-vraveio-alkmaion

 

 

 

Επιδοτήσεις 7 Ελλήνων ερευνητών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας - Περισσότερα από 605 εκ. ευρώ. :cheesy:

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) ανακοίνωσε τη χορήγηση «επιχορηγήσεων εδραίωσης» σε 314 ερευνητές 39 εθνικοτήτων στην Ευρώπη, επτά από τους οποίους είναι ελληνικής καταγωγής. Οι τρεις διεξάγουν έρευνα στην Ελλάδα και οι υπόλοιποι τέσσερις σε άλλες χώρες.

Πρόκειται για τους Βασίλη Αμοιρίδη (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών), Αλέξανδρο Κιουπκιολή (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Αθανάσιο Νένε (Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας και Georgia Tech ΗΠΑ), Εμμανουήλ Τσακίρη (Royal Holloway και Bedford New College - Ηνωμένο Βασίλειο), Γεράσιμο Κωνσταντάτο (Ινστιτούτο Φωτονικών Επιστημών - Ισπανία), Παναγιώτη Δελημάτση (Πανεπιστήμιο Τίλμπουργκ - Ολλανδία) και Αντώνη Αδαμαντίδη (Πανεπιστήμιο Βέρνης - Ελβετία).

Η χρηματοδότηση, συνολικού ύψους 605 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά διάφορα αντικείμενα, όπως νέες αναγεννητικές θεραπείες για καρδιοπάθειες, καινοτόμους αλγορίθμους για ανθεκτικότερα δίκτυα πληροφορικής, την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των παράνομων αγορών εργασίας κ.α. Οι «επιχορηγήσεις εδραίωσης» του ΕΣΕ (ERC Consolidator Grants) χορηγούνται σε εξέχοντες ερευνητές, ανεξαρτήτως εθνικότητας και ηλικίας, με πείρα μετά τη διδακτορική τους διατριβή επτά έως 12 ετών και πολλά υποσχόμενες επιστημονικές επιδόσεις. Τα ερευνητικά έργα που έχουν προτείνει οι νέοι επιχορηγούμενοι, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στις φυσικές και μηχανολογικές επιστήμες, στις βιοεπιστήμες, καθώς και στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.

Το ΕΣΕ, το οποίο δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007, είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός χρηματοδοτικός οργανισμός για έρευνα αιχμής. Κάθε χρόνο επιλέγει και χρηματοδοτεί τους πιο δημιουργικούς ερευνητές οποιασδήποτε εθνικότητας και ηλικίας, για την υλοποίηση σχεδίων που εδρεύουν στην Ευρώπη.

http://www.pronews.gr/portal/20161214/genika/epistimes/27120/epidotiseis-7-ellinon-ereyniton-apo-eyropaiko-symvoylio-ereynas

1644049354_769776769.jpeg.6715228f4aff001abb8306255cd13a48.jpeg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συνέντευξη της Ασημίνας Αρβανιτάκη. :cheesy:

Βραβεύτηκε πρόσφατα με το «New Horizons in Physics», έναν από τους πιο εμβληματικούς τίτλους στον τομέα της επιστήμης της, την χαρακτηρίζουν ως την Ελληνίδα Αϊνστάιν και είναι η πρώτη γυναίκα που κατέχει την έδρα Αρίσταρχος που επιχορηγείται από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», στο πρωτοποριακό για τις έρευνές του, Ινστιτούτο Φυσικής Perimeter Institute του Καναδά. Η Ασημίνα Αρβανιτάκη, η νεαρή Ελληνίδα θεωρητική φυσικός από τη Μεσσηνία έχει κάθε λόγο να αισθάνεται περήφανη (και να μας κάνει περήφανους). Επικοινωνήσαμε μαζί της και έκλεψε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο της για να μας μιλήσει:

— Συγχαρητήρια για την τόσο σημαντική σας διάκριση. Πώς αισθάνεστε;

Είναι μοναδικό το συναίσθημα να παίρνεις αναγνώριση για κάτι που αγαπάς τόσο πολύ. Επειδή το βραβείο αυτό είναι για νέους επιστήμονες, το βλέπω και ως ευθύνη να συνεχίσω την προσπάθεια μου.

—Πείτε μου λίγα πράγματα για τη ζωή σας και τις σπουδές σας.

Κατάγομαι από τη Μεσσηνία και πιο συγκεκριμένα από το χωριό Κόκλα. Φοίτησα στα σχολεία του Κοπανακίου Μεσσηνίας. Τις προπτυχιακές μου σπουδές τις έκανα στο ΕΚΠΑ και μετά την αποφοίτησή μου πήγα στο Stanford των ΗΠΑ από όπου πήρα το διδακτορικό μου το 2008. Ήμουν μεταδιδακτορική φοιτήτρια στο UC Berkeley και στο Stanford, μέχρις ότου έγινα καθηγήτρια της Θεωρητικής Φυσικής στο Perimeter Institute. Η έδρα αυτή επιχορηγείται από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

— Με αφορμή τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας του Pisa για την παγκόσμια αξιολόγηση των μαθητών, η εικόνα της ελληνικής εκπαίδευσης είναι απογοητευτική. Ποια ήταν η δική σας εμπειρία από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα; Τελικά μήπως η μάθηση είναι θέμα προσωπικής φιλομάθειας;

Οι γονείς μου ήταν καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης –τώρα συνταξιούχοι- και αποφοίτησα από μικρό σχολείο της επαρχίας , οπότε δεν μπορώ να πω ότι είναι αντιπροσωπευτική η εμπειρία μου. Όμως, από το σχολείο μου , έστω και μικρό, εμπνεύστηκα και μαγεύτηκα για την αναζήτηση της γνώσης. Πρωταγωνιστές οι καθηγητές μου. Επίσης, αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι, όταν πήγα στο Stanford, δεν ένοιωσα ότι γνώριζα λιγότερα από φοιτητές που είχαν φοιτήσει σε πιο γνωστά πανεπιστήμια του κόσμου. H παιδεία είναι ένα από τα πιο βασικά στοιχεία μιας σύγχρονης κοινωνίας, επειδή μας δίνει τα όπλα να αναπτυχθούμε ατομικά και συλλογικά. Η παιδεία δεν είναι θέμα προσωπικής μόνο φιλομάθειας. Η φιλομάθεια είναι επίκτητο χαρακτηριστικό του ατόμου, αποτέλεσμα της επίδρασης του περιβάλλοντος, ανθρωπογενούς και φυσικού. Επομένως υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος. Ίσως να θεωρείται επίσης πανάκεια η υλικοτεχνική υποδομή, η γενναιόδωρη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης. Όμως, τα όπλα αυτά είναι αναποτελεσματικά, όταν δε χρησιμοποιούνται από εμπνευσμένους δασκάλους, από πνευματικούς ανθρώπους οι οποίοι δύνανται να παρασύρουν τη σκέψη των νέων ανθρώπων. Για παράδειγμα, θα σας αναφέρω το βιβλίο, σχολικό ή πανεπιστημιακό. Μπορεί να είναι το τέλειο βιβλίο. Είναι όμως άψυχο. Θα πάρει ψυχή και θα μιλήσει και θα ακουσθεί μέσα από το δάσκαλο. Η μάθηση, κατά τη γνώμη μου, είναι η συνισταμένη των παραγόντων που προαναφέρθηκαν.

— Φαντάζομαι πως έχετε ακούσει αυτό που λίγο πολύ λένε όλοι ότι η «Ελλάδα βγάζει σπουδαίους επιστήμονες». Εσείς είστε ένα εξαιρετικό τέτοιο παράδειγμα. Αλλά τελικά η επιστημονική κλίση είναι θέμα καταγωγής;

Γιατί κάποιος ενδιαφέρεται για την επιστήμη και κάποιος άλλος για τις τέχνες ή την ιατρική; Ίσως το ενδιαφέρον αυτό να είναι αποτέλεσμα βιολογικής, πνευματικής και ψυχολογικής ταυτότητας του ατόμου. Αν δεχθούμε ότι η πνευματική ταυτότητα προσδιορίζεται και από το ανθρωπογενές περιβάλλον (π.χ. πολιτιστικό), τότε παίζει ρόλο η καταγωγή. Όσον αφορά για το αν η Ελλάδα βγάζει σπουδαίους επιστήμονες, μπορώ να σας πω ότι γνωρίζω πολλούς Έλληνες που έχουν κάνει καριέρα στο εξωτερικό, αλλά δε νομίζω ότι έχουμε την αποκλειστικότητα.

—Τι είναι αυτό που σας γοητεύει πρωτίστως στη φυσική;

Το Σύμπαν. Το πόσο μεγάλο, όμορφο, περίεργο είναι και το πόσα πράγματα έχουμε μάθει για αυτό, εμείς οι θνητοί με τη δύναμη της σκέψης μας και το πείραμα.

— Παρακολουθούσα με μεγάλο ενδιαφέρον μία διάλεξή σας και προσπαθούσα με τις λίγες γνώσεις που έχω να καταλάβω το αντικείμενο της έρευνάς σας. Μπορείτε να μας πείτε λίγα πράγματα γι’ αυτό; Αν όντως οι θεωρίες σας αποδειχθούν, πώς θα μπορούσαν πρακτικά να βοηθήσουν την ανθρωπότητα πέρα από το να απαντήσουν σε ένα μεγάλο γιατί;

Είμαι θεωρητικός της φυσικής των στοιχειωδών σωματιδίων . Στον τομέα μου προσπαθούμε να «αποδομήσουμε» τη φύση στο μικρότερο δυνατό αριθμό δυνάμεων, σωματιδίων και εξισώσεων. Με αυτή την αρχή έχουμε χτίσει τη θεωρία του καθιερωμένου προτύπου η οποία αυτή τη στιγμή περιγράφει παρατηρούμενα φαινόμενα του μεγέθους του Γαλαξία μας μέχρι τις υποατομικές αποστάσεις. Πολλά ερωτήματα, όμως, παραμένουν αναπάντητα. ‘Ενα ερώτημα είναι: Γιατί η βαρύτητα είναι τόσο αδύναμη; Αυτό δεν το αντιλαμβανόμεθα πολύ, διότι η βαρύτητα μας κρατά πάνω στη Γη. Αλλά σκεφτείτε το εξής: Κάθε φορά που σηκώνετε ένα ποτήρι, για να πιείτε νερό υπερνικάτε με τις ηλεκτρικές δυνάμεις στο χέρι σας τη βαρυτική έλξη ολοκλήρου του πλανήτη. Αν η βαρύτητα είχε την ίδια ισχύ με τον ηλεκτρομαγνητισμό, δε θα μπορούσαμε να το πράξουμε αυτό. Άλλο ένα ερώτημα είναι η φύση της σκοτεινής ύλης. Γνωρίζουμε από αστρονομικές παρατηρήσεις ότι τα πράγματα που βλέπουμε αποτελούν μόνο ένα 5% της ενέργειας του Σύμπαντος. Ένα πολύ πιο μεγάλο κομμάτι, περίπου 25%, είναι αυτό που ονομάζουμε σκοτεινή ύλη, ένα είδος ύλης που δεν αλληλεπιδρά με μας πολύ ισχυρά και συγκεκριμένα δεν αλληλεπιδρά με το φως εξού και το όνομά της. Τη «βλέπουμε» αυτή την ύλη μόνο μέσω της δύναμης της βαρύτητας. Το πιο μεγάλο κομμάτι του Σύμπαντος είναι η «σκοτεινή ενέργεια» άλλο ένα μεγάλο μυστήριο. Μέρος της προσπάθειας να πάρουμε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα είναι το πείραμα στο CERN, το Large Hadron Collider, με το οποίο ο τομέας μου είναι άρρηκτα δεμένος. Με την έρευνά μου, παίρνω μία διαφορετική κατεύθυνση και προσπαθώ να βρω καινούργιους τρόπους να μάθουμε για τη φύση και τα μυστήριά της. Τα πειράματα αυτά εκμεταλλεύονται τις τελευταίες εξελίξεις σε άλλους τομείς της Φυσικής και διαφοροποιούνται από τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαμε ως τώρα. Για παράδειγμα, είναι δυνατόν να ανακαλυφθούν νέα σωματίδια ή δυνάμεις χρησιμοποιώντας τεχνολογίες σαν τα ατομικά ωρολόγια ή τις μελανές οπές που ανακαλύψαμε πρόσφατα στο LIGO. Τα ατομικά ρολόγια έχουν τέτοια ακρίβεια που τα χρησιμοποιούμε για τον ορισμό του δευτερολέπτου. Αν είμαι τόσο τυχερή που κάποια από τις προτάσεις μου επαληθευτεί πειραματικά, δε μπορώ να σας πω πώς αυτό θα βοηθήσει άμεσα την κοινωνία. Ο χρόνος θα δείξει. Μπορεί να μην έχει καμία πρακτική εφαρμογή ή μπορεί να πάρει δεκαετίες. Δε νομίζω ότι οι πρακτικές εφαρμογές πρέπει να είναι αυτοσκοπός της επιστήμης. Κανείς δεν ανέθεσε στους αρχαίους μας προγόνους τι να ανακαλύψουν και κανείς δεν είπε στο Σωκράτη τι να σκεφθεί. Ανεξάρτητα από την πρακτική εφαρμογή η ίδια η γνώση του Σύμπαντος προσδιορίζει και τη βιοθεωρία του ανθρώπου. Το «γιατί», η απορία, οδηγεί τον άνθρωπο στη γνώση και η γνώση στην ευδαιμονία/ευτυχία που είναι το ζητούμενο της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης.

— Είστε κάτοχος της έδρας «Αρίσταρχος στο ινστιτούτο θεωρητικής φυσικής Perimeter του, ένας τίτλος μάλλον ανδροκρατούμενος και σίγουρα θα αισθάνεσθε πολύ περήφανη γι’ αυτό. Γενικότερα ο χώρος της επιστήμης είναι ανδροκρατούμενος. Γιατί; Υπάρχει κάτι στις θετικές επιστήμες που τρομάζει τις γυναίκες; Είναι θέμα της φύσης του γυναικείου μυαλού ή είναι αποτέλεσμα κοινωνικών αντιλήψεων; Έχετε προσωπικά βιώσει διάκριση στον τομέα σας λόγω του φύλου σας;

Αυτό είναι ένα πολύ καλό ερώτημα για το οποίο, δυστυχώς, δεν έχω καλή απάντηση. Νομίζω ότι είναι αποτέλεσμα τού ότι ζούμε σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία και ότι υπάρχουν στερεότυπα για το τι οι γυναίκες δύνανται και πρέπει να πράττουν. Ενδεικτική είναι και η απουσία των γυναικών από ηγετικές θέσεις σε όλους τους τομείς. Εύχομαι αυτό να αλλάξει. Προσωπικά είμαι πολύ τυχερή που σε κρίσιμες στιγμές της ζωής μου κανείς δε μου είπε τι δρόμο να διαλέξω. Όσοι μου είπαν ότι αυτό που επιθυμώ δεν είναι κατάλληλο για μένα, απλώς τους αγνοήσα. Νομίζω ότι οφείλω πολλά και στους γονείς μου, οι οποίοι ποτέ δε μου είπαν ότι επιστήμονας δεν είναι επάγγελμα για μία γυναίκα ή ότι δε μπορώ να φύγω από τη χώρα για να μην τους εγκαταλείψω.

— Έχω πρόβλημα να φανταστώ τον κόσμο με παραπάνω από τρεις διαστάσεις. Μπορείτε να μου τον περιγράψετε ή είναι κάτι που ξεπερνάει τις διαστάσεις της φαντασίας μας; Εν τέλει εσείς σε πόσες διαστάσεις ονειρεύεστε; Είναι τα όνειρα μία διέξοδος από τις τρεις διαστάσεις μας;

Ίσως μια καλή αναλογία είναι να φανταστείτε το Σύμπαν σαν μία σελίδα ενός βιβλίου. Οι επιπλέον διαστάσεις είναι η κατεύθυνση κάθετη στη σελίδα. Εμείς, η ύλη με τις αλληλεπιδράσεις της, μπορεί να είμαστε περιορισμένοι, να κινούμαστε πάνω σε αυτή τη σελίδα. Η δύναμη της βαρύτητας είναι η μόνη που δύναται να δει όλο το χώρο. Πειραματικά γνωρίζουμε ότι αυτές οι επιπλέον διαστάσεις είναι μικρές. Οπότε μπορείτε να φανταστείτε ότι η επιπλέον κατεύθυνση στη σελίδα είναι «κουλουριασμένη» και για αυτό δεν τη βλέπουμε. Η θεωρία χορδών μάς λέει ότι μπορεί να υπάρχουν επιπλέον χωρικές διαστάσεις. Είναι άρρηκτα δεμένες με τη μαθηματική συνοχή της θεωρίας. Υπάρχουν τρόποι να εξακριβώσουμε την ύπαρξή τους πειραματικά — ο νόμος του Νεύτωνα για τη βαρύτητα θα ήταν διαφορετικός σε μικρές αποστάσεις. Οπότε αν ανακαλυφθούν θα έχουμε πειραματικές ενδείξεις για τη θεωρία χορδών.

—Πώς θα κάνουμε τους νέους ανθρώπους να αγαπήσουν την επιστήμη και την έρευνα; Τελικά η τεχνολογία και όλη αυτή η εύκολη πρόσβαση μέσα από τα τεχνολογικά gadgets καλλιεργεί την περιέργεια για τον κόσμο;

Νομίζω πως η σωστή παιδεία, που παρέχεται από τους διαφόρους φορείς, οδηγεί τους νέους στην επιστήμη και την έρευνα και γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντική. Νέοι με κριτική σκέψη, ανεξάρτητες πνευματικές οντότητες αναζητούν το «είναι», το «γιατί» και το «πώς» του Σύμπαντος, δηλαδή την ουσία , την αιτία και τον τρόπο των όντων. Η παιδεία διαμορφώνει την προσωπικότητα του ατόμου. Συνεπώς, είναι ευθύνη όλων μας η παιδεία των νέων. Η τεχνολογία είναι το μέσον για την ικανοποίηση της περιέργειας του νέου.

—Σας αρέσει η τηλεοπτική σειρά Big Bang Theory; Τι σκέφτεστε για το Sheldon;

Moυ αρέσει το Big Bang Theory! Έχουν πολύ καλούς συμβούλους επιστημονικούς και κάνουν καλή δουλειά στην παρουσίαση της φυσικής και των σχετικών εννοιών. Ο Sheldon είναι αξιολάτρευτα περίεργος και, ναι, υπάρχουν φυσικοί που είναι τόσο αλαζόνες.

— Φαίνεστε ένας πολύ χαρούμενος και γελαστός άνθρωπος κάτι που ίσως έρχεται σε αντίθεση με το στερεότυπο του σοβαροφανούς επιστήμονα που υπάρχει. Ποιο είναι το σωματίδιο της ευτυχίας;

Xαxα… Ξέρετε ότι και οι επιστήμονες είναι κανονικοί άνθρωποι με ενδιαφέροντα , χιούμορ κλπ. Από τον ίδιο πλανήτη είμαστε άλλωστε. Απλώς διαφέρουμε με τους άλλους ανθρώπους στο τι αποφασίσαμε να κάνουμε με τη ζωή μας. Νομίζω το σωματίδιο της ευτυχίας είναι διαφορετικό για τον καθένα μας. Το σημαντικό είναι να το ανακαλύψουμε και γι’ αυτό χρειάζεται προσπάθεια. Προσπαθείς και επιμένεις στους σκοπούς σου μαθαίνοντας από τις αποτυχίες σου που πάντα υπάρχουν. Πρέπει επίσης να μην ξεχνάμε και τις απολαύσεις της ζωής, τους φίλους, την οικογένεια ,ένα καλό ποτήρι κρασί, ή όπως γράφει σ’ ένα ποίημά του ο Αλκαίος ο Μυτιληναίος: «Πολέμα τ’ αγριοκαίρι/ Ξύλα ρίχνε στη φωτιά/ Βάζε μπόλικο κρασάκι γλυκόπιοτο».

http://physicsgg.me/2016/12/17/%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ad%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%85%ce%be%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%af%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%b1%cf%81%ce%b2%ce%b1%ce%bd%ce%b9%cf%84%ce%ac%ce%ba%ce%b7/

arvanitaki-5.thumb.jpg.95275e50990c3a36858247525f47e8ac.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επίτιμη Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ. :cheesy:

Επίτιμη διδάκτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών αναγορεύθηκε σήμερα η πρύτανις, καθηγήτρια Βυζαντινολογίας, Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα τελετών του Ιδρύματος.

Της αναγόρευσης προηγήθηκαν προσφωνήσεις από την πρύτανη του Πανεπιστημίου Καθηγήτρια Βεν. Κυριαζοπούλου, τον κοσμήτορα της σχολής Επιστημών Υγείας καθηγητή Δ. Καρδαμάκη και τον πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής καθηγητή Δ. Γούμενο.

Το έργο αλλά και την προσωπικότητα της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, παρουσίασε η επίκουρη καθηγήτρια Βυζαντινής Φιλολογίας, Ειρήνη Σοφία Κιαπίδου.

http://www.pronews.gr/portal/20161220/genika/epistimes/27120/epitimi-didaktoras-toy-panepistimioy-patron-i-eleni-glykatzi-arveler

825025060_769769-769.jpeg.580cc0010365e5e4c46a6103b2d648dc.jpeg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Α.Νένες: Ο Έλληνας που διερευνά τις κλιματικές αλλαγές και τις επιπτώσεις τους :cheesy:

Ο Αθανάσιος Νένες είναι Καθηγητής στη Σχολή Επιστημών της Γης και της Ατμόσφαιρας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Georgia των ΗΠΑ. Είναι επίσης, επισκέπτης Καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ συνεργάζεται με το Εθνικό Αστεροσκοπείο και το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής της Πάτρας.

Ο κ. Νένες ήταν ένας εκ των 7 Ελλήνων ερευνητών που επιλέχθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας τον Δεκέμβριο του 2016 για τη χορήγηση χρηματοδότησης.

Σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1993), ενώ έκανε Μάστερ πάνω στην Ατμοσφαιρική Χημεία, στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι (1997) και Διδακτορικό στη Χημική Μηχανική, στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας (2002).

Ασχολείται με τη δυναμική της μετεωρολογίας και του κλίματος και με τις αλληλεπιδράσεις αερολυμάτων, νεφών και κλίματος. Συνολικά έχει συμβάλει στη συγγραφή περισσότερων από 180 εργασιών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, και έχει αναπτύξει τον κώδικα θερμοδυναμικής ισορροπίας ISORROPIA, ευρέως χρησιμοποιούμενο από κλιματικά μοντέλα και μοντέλα ποιότητας αέρα, ενώ είναι συν-δημιουργός του μηχανήματος Continuous Flow Streamwise Thermal Gradient CCN chamber and Scanning Flow CCN Analysis.

Για το έργο του και την πλούσια δράση του έχει λάβει πολλά βραβεία, μεταξύ αυτών τα Dreyfus Foundation Postdoctoral Award in Environmental Chemistry (2014), AGU Atmospheric Sciences Section Ascent Award (2012), Kenneth T. Whitby Award, American Association for Aerosol Research (2011), Henry G. Houghton Award, American Meteorological Society (2009), Sigma Xi Young Faculty Award, Georgia Institute of Technology (2007), Sheldon K Friedlander Award by the American Association for Aerosol Research (2005), Blanchard-Milliken Young Faculty Fellowship by Georgia Tech. (2004), NASA New Investigator Award (2004), και το National Science Foundation CAREER Award (2004).

Πηγή:

ellines.com

nenes.jpg.081f69917ec01d14a606f99b4ab97590.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το βραβείο Βασικής Έρευνας της Βάδης-Βυρτεμβέργης απονεμήθηκε στην Ελληνίδα καθηγήτρια Κ. Χαρβάτη. :cheesy:

Το ετήσιο βραβείο Βασικής Έρευνας της Βάδης-Βυρτεμβέργης φέτος απονεμήθηκε στην Ελληνίδα καθηγήτρια Κατερίνα Χαρβάτη. Η κ. Χαρβάτη εργάζεται στο Κέντρο Senckenberg Ανθρώπινης Εξέλιξης και Παλαιοπεριβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Tübingen.

Το βραβείο συνοδεύεται από €100.000 και είναι το μεγαλύτερο βραβείο έρευνας της Γερμανίας.

Ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Bernd Engler δήλωσε για την κ. Χαρβάτη: «Πραγματοποιεί εξαιρετική έρευνα στο κορυφαίο διεθνές επίπεδο. Είμαστε ενθουσιασμένοι που η προσφορά της αναγνωρίστηκε με ένα εξαιρετικά σεβαστό βραβείο».

Η Κ. Χαρβάτη είναι επικεφαλής της ομάδας εργασίας Παλαιοανθρωπολογίας στο Ινστιτούτο Προϊστορίας και Μεσαιωνικής Αρχαιολογίας και την Κέντρου Senckenberg Ανθρώπινης Εξέλιξης και Παλαιοπεριβάλλοντος.

Η έρευνά της επικεντρώνεται στην Παλαιοβιολογία των Νεάντερταλ και την προέλευση των σύγχρονων ανθρώπων. Διηύθυνε την έρευνα στο Ινστιτούτο Max Planck για την Εξελικτική Ανθρωπολογία στη Λειψία πριν καταλήξει σε Tübingen το 2009.

http://www.pronews.gr/portal/20161225/genika/epistimes/27120/vraveio-vasikis-ereynas-tis-vadis-vyrtemvergis-aponemithike-stin

1_1_3.jpg.f596e9161d388d96a8c6e7295261de85.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το νέο αστέρι της NASA είναι η 27χρονη βιολόγος από τη Θεσσαλονίκη. :cheesy:

Με τo Βραβείο «Επιστήμης & Έρευνας 2016» θα βραβευτεί από τα Διεθνή Βραβεία G. Sciacca η Ελληνίδα Βιολόγος Ελένη Αντωνιάδου.

Το 2011 έκανε πραγματικότητα την πρώτη επιτυχή μεταμόσχευση τεχνητού οργάνου στον κόσμο, δημιουργώντας μια τεχνητή τραχεία για 36χρονη -στο τελικό στάδιο- καρκινοπαθή. Η Ελένη Αντωνιάδου, 27 ετών, γεννημένη το 1987 στη Θεσσαλονίκη με καταγωγή από την Οξυά Ιωαννίνων και το Λιπαρό Πέλλας, είναι μια εξαιρετική επιστήμονας, ερευνήτρια Βιολόγος και συν-ιδρύτρια της start up «Μεταμόσχευση χωρίς Δωρητές (Transplants Without Donors), με στόχο την μεταμόσχευση με τεχνητά όργανα από βιοϋλικά και βιοκύτταρα.

Η Γενική Γραμματέας των Διεθνών Βραβείων G.Sciacca, Αρχαιολόγος –Επικοινωνιολόγος, Βίκυ Μπαφατάκη, δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή για όλους τους Έλληνες που για 2η χρονιά το Βραβείο Επιστήμης πηγαίνει σε ελληνικά χέρια, στην εξαιρετική επιστήμονα, στη Βιολόγο της NASA, Ελένη Αντωνιάδου. Επίσης, είναι συγκινητική στιγμή για μένα και για τους συνεργάτες μου, όταν ηχηρά ονόματα Ελλήνων επιστημόνων επιβραβεύονται για την τεράστια προσφορά τους στην Επιστήμη και στην ανθρωπότητα. Είναι τα λαμπερά στολίδια που δίνουν ελπίδα σε μια ραγισμένη Ελλάδα».

Η Ελένη Αντωνιάδου σπούδασε στην Ελλάδα πληροφορική με εφαρμογές στη Βιοϊατρική, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στα αντικείμενα «Βιομηχανική», «Νανοτεχνολογία και Αναγεννητική Ιατρική» και στη «Διοίκηση Επιχειρήσεων για Βιοεπιστήμονες» στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Ασχολείται επισταμένα με την διερεύνηση της δυνατότητας αποκατάστασης της λειτουργίας των οργάνων και των ιστών, με τη βοήθεια των βλαστικών κυττάρων, η οποία γνωρίζει μεγάλη άνθιση τα τελευταία χρόνια.

Η NASA επέλεξε την Ελένη το 2012 μεταξύ 1.200 φοιτητών για να φοιτήσει στη NASA Academy.

Σήμερα, εργάζεται στον «Τομέα Βιοεπιστημών, Νανοτεχνολογίας και Εξερεύνησης του πλανήτη Αρη» στη Σίλικον Βάλεϊ στον τομέα της νανοτεχνολογίας και της συνθετικής βιολογίας, όπως επίσης και στο τμήμα εκπαίδευσης αστροναυτών για βιοϊατρικά πειράματα. Το επίκεντρο του ενδιαφέροντός της, όμως, είναι ο άνθρωπος και μέλημά της, η επούλωση του ανθρώπινου πόνου. Η νεαρή ερευνήτρια τιμήθηκε για το ερευνητικό της έργο σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «2013 FDM Everywoman in Technology Awards».

Το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής της όμως, παραδέχεται ότι είναι ο εθελοντισμός. Η ζωή της άλλαξε ριζικά στο πρώτο εθελοντικό ταξίδι που έκανε, ως επικεφαλής της ιατρικής αποστολής σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ανακούφισης του Πόνου των Παιδιών, στη Λατινική Αμερική

http://www.pronews.gr/portal/20161229/genika/epistimes/27120/neo-asteri-tis-nasa-einai-i-27hroni-viologos-apo-ti-thessaloniki

nasa-eleni-5-600x400.jpg.c2fea5d333fbe6b90a8c70fe770e0b8c.jpg

nasa-eleni-41-400x600.jpg.0ecaa4f47c0256f9a90b59f16a9aa0d0.jpg

nasa-eleni-3-600x399.jpg.d03fd65a6d19418ca147f9717a83ac46.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Α.Κατζουράκης: Ο Έλληνας ερευνητής που ανακάλυψε την πραγματική ηλικία των ρετροϊών. :cheesy:

Οι ρετροϊοί έχουν ηλικία τουλάχιστον 450 εκατομμυρίων ετών σύμφωνα με μια νέα μελέτη επιστημόνων στη Βρετανία με επικεφαλής Έλληνα ερευνητή. Σύμφωνα με αυτή την εκτίμηση η συγκεκριμένη ομάδα ιών είναι 5 φορές αρχαιότερη από ότι πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Ζωολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Άρη Κατζουράκη. Ως εξελικτικός βιολόγος και παλαιο-ιολόγος, ο ερευνητής του τμήματος Ζωολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εργάζεται τα τελευταία έξι χρόνια ως “κυνηγός γενετικών απολιθωμάτων”, όπως λέγονται οι επιστήμονες που μελετούν τις περιοχές του ανενεργού ανθρώπινου DNA.

Η νέα εκτίμηση δείχνει ότι οι εν λόγω ιοί είναι αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια πιο «γέροι» από ό,τι θεωρείτο έως τώρα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι πανάρχαιοι ρετροϊοί έχουν θαλάσσια προέλευση, ακολουθώντας τους ζωικούς φορείς τους, όταν οι τελευταίοι έκαναν το εξελικτικό άλμα από το νερό στην ξηρά. Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Communications, θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση του συνεχώς εξελισσόμενου πολέμου ανάμεσα στους ιούς και στα ζώα (μεταξύ των οποίων ο άνθρωπος).

«Πολύ λίγα πράγματα έχουν γίνει γνωστά για την αρχαία καταγωγή των ρετροϊών, εν μέρει λόγω της απουσίας γεωλογικών απολιθωμάτων. Οι ρετροϊοί είναι ευρέως εξαπλωμένοι μεταξύ των σπονδυλωτών ζώων και μπορούν επίσης να μεταδοθούν από το ένα ζώο στο άλλο, προκαλώντας νέες ασθένειες, όπως ο HIV. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι ικανοί να κάνουν άλματα ανάμεσα σε μακρινούς συγγενείς, όπως τα πουλιά και τα θηλαστικά. Όμως μέχρι σήμερα, πιστευόταν ότι οι ρετροϊοί είναι σχετικά πρόσφατοι, πιθανώς ηλικίας 100 εκατομμυρίων ετών. Η νέα μας έρευνα καταδεικνύει ότι οι ρετροϊοί έχουν ηλικία τουλάχιστον 450 εκατομμυρίων ετών, αν όχι περισσότερο, και πρέπει να εμφανίσθηκαν στην πρώιμη Παλαιοζωική εποχή μαζί με τα σπονδυλωτά, αν όχι πριν από αυτά. Επιπροσθέτως, πρέπει να ήταν παρόντες στο σώμα των σπονδυλωτών προγόνων μας, προτού αποικήσουν την ξηρά και τους συνόδευσαν καθ’ όλη την μετάβαση από τη θάλασσα στη στεριά, αλλά και καθ’ όλη την εξελικτική διαδρομή τους μέχρι σήμερα» δήλωσε ο κ. Κατζουράκης.

Οι ρετροϊοί είναι μια οικογένεια σημαντικών ιών που περιλαμβάνει και τον ιό HIV του AIDS. Οι ρετροϊοί έχουν μεγάλη ιατρική σημασία, καθώς μπορούν να προκαλέσουν καρκίνους και ανοσοανεπάρκειες σε διάφορα ζώα. Το πρώτο συνθετικό του ονόματός τους (ρετρο-) οφείλεται στο ότι είναι φτιαγμένοι από RNA, το οποίο μπορούν να μετατρέψουν σε DNA και να το εισάγουν στο γονιδίωμα του οργανισμού που προσβάλλουν. Πρόκειται για την ακριβώς αντίθετη διαδικασία από αυτό που συμβαίνει σε ένα κύτταρο, όπου το DNA μετατρέπεται σε RNA.

Πηγή:

ellines.com

katzourakis_b.jpg.ea7ea9f1ed8ea8d63b6c24f4e50777a1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έλληνας επιστήμονας δημιούργησε κουνούπια ανθεκτικά στον ιό του δάγκειου πυρετού. :cheesy:

Ερευνητές στις ΗΠΑ, με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα της διασποράς, δημιούργησαν κουνούπια που είναι ανθεκτικά στον ιό του δάγκειου πυρετού. Το επίτευγμα αυτό, που κατέστη εφικτό χάρη στην κατάλληλη γενετική τροποποίηση των κουνουπιών, μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου διεθνώς.

Η νόσος

Ο ιός του δάγκειου προσβάλλει κάθε χρόνο περίπου 96 εκατομμύρια ανθρώπους και σκοτώνει πάνω από 20.000, κυρίως παιδιά. Το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού ζουν σε περιοχές όπου κινδυνεύουν να μολυνθούν. Η νόσος είναι πιο εξαπλωμένη στη Νοτιοανατολική Ασία και στα νησιά του Δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού, ενώ εμφανίζει ταχεία αύξηση στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική.

Τα κουνούπια μεταδίδουν τον ιό, τον οποίο αποκτούν, όταν πίνουν το αίμα μολυσμένων ανθρώπων. Όταν τα κουνούπια μολυνθούν και τα ίδια, μεταφέρουν πλέον τον ιό σε υγιείς ανθρώπους, τους οποίους τσιμπάνε.

Κατά καιρούς έχουν καταβληθεί προσπάθειες να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος της μόλυνσης. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα χρειασθούν διάφορες μέθοδοι και μία από αυτές, που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, είναι τα κουνούπια να γίνουν ανθεκτικά απέναντι στον ιό.

Το επίτευγμα

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιώργο Δημόπουλο του Τμήματος Μοριακής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας πέτυχαν στο εργαστήριό τους να μεταλλάξουν το κουνούπι Aedes aegypti, έτσι ώστε να αμύνεται καλύτερα κατά του ιού του δάγκειου.

Όπως δήλωσε ο κ. Δημόπουλος, «αν μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε τον φυσικό πληθυσμό των κουνουπιών που μεταδίδουν το δάγκειο, με γενετικά τροποποιημένα κουνούπια που είναι ανθεκτικά στον ιό, θα καταφέρουμε να σταματήσουμε την μετάδοση της νόσου. Κάναμε το πρώτο προς αυτή την κατεύθυνση».

Πρόσθεσε επίσης ότι επιθυμία των επιστημόνων είναι να καταστήσουν το ίδιο είδος κουνουπιού ανθεκτικό και σε άλλους ιούς, όπως τον Ζίκα και τον Τσικουνγκούνια.

Προς το παρόν, η μετάλλαξη που πέτυχε ο κ. Δημόπουλος και η ομάδα του, έχει ως αποτέλεσμα λιγότερα κουνούπια να μολύνονται με τον ιό του δάγκειου και τα περισσότερα από όσα μολύνονται, να έχουν πλέον πολύ χαμηλότερα επίπεδα του ιού στο σώμα τους. Όμως τα πειράματα, δεν κατέστη δυνατό να εξαφανίσουν τον ιό σε όλα τα κουνούπια, κάτι που αποτελεί πηγή προβληματισμού. Το ζήτημα θα μελετηθεί περαιτέρω, με την ελπίδα ότι τα κουνούπια θα γίνουν ακόμη πιο ανθεκτικά απέναντι στον ιό στο μέλλον.

Τα μεταλλαγμένα κουνούπια ζουν όσο και τα μη τροποποιημένα, αλλά παράγουν λιγότερα αυγά. Ήδη οι επιστήμονες σχεδιάζουν μεγάλα πειράματα σε μεγάλα κλουβιά στη φύση για να δουν πώς τα μεταλλαγμένα ανταγωνίζονται τα μη τροποποιημένα σε πιο πραγματικές συνθήκες. Το επίτευγμα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS Neglected Tropical Diseases».

Οι κίνδυνοι

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους από την απελευθέρωση στη φύση τροποποιημένων κουνουπιών. Όμως, όπως επισημαίνει ο Γ. Δημόπουλος, «γι' αυτό έχει σημασία να έχουν προηγηθεί εκτεταμένες μελέτες εργαστηρίου και ημι-πεδίου, έτσι ώστε τα πράγματα να γίνουν σωστά». Αν οι επιστήμονες το πετύχουν, ο δάγκειος θα τεθεί υπό έλεγχο πιθανώς χωρίς την ανάγκη πλέον για φάρμακα, εμβόλια ή κουνουπιέρες.

Ήδη, εργάζεται πάνω στην μετάλλαξη ενός άλλου είδους κουνουπιού (Anopheles), που μεταδίδει το παράσιτο της ελονοσίας. Όπως εκτιμά πάντως, θα χρειασθεί τουλάχιστον μια δεκαετία, εωόσοτου τα τροποποιημένα ανθεκτικά στους ιούς κουνούπια απελευθερωθούν στη φύση.

Ο Γ.Δημόπουλος πήρε το διδακτορικό του στην μοριακή βιολογία το 2006 από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMBL), δίδαξε ως λέκτορας στο Imperial College του Λονδίνου και σήμερα είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ. Στην έρευνα συμμετείχε και ένας άλλος ελληνικής καταγωγής επιστήμονας, ο δρ Νίκος Βασιλάκης από το Τμήμα Παθολογίας του Κέντρου Τροπικών Νόσων του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Λοιμώξεων και Ανοσίας του Πανεπιστημίου του Τέξας.

http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=856600

 

 

Ελληνικός προσομοιωτής εγκεφαλικών νευρώνων. :cheesy:

Εναν προσομοιωτή εγκεφαλικών νευρώνων, που μιμείται θεμελιώδεις λειτουργίες του ανθρώπινου εγκεφάλου, σε ταχύτητες όμως μεγαλύτερες κατά πολλές τάξεις μεγέθους, δημιούργησαν Έλληνες ερευνητές σε εργαστήριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικό επίτευγμα, σε έναν χώρο, ο οποίος αποτελεί το «Αγιο Δισκοπότηρο» της επιστήμης και φυσικά δε θα μπορούσε παρά να έχει την αντίστοιχη αναγνώριση σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Scientific Reports».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Οπτικών Επικοινωνιών και Φωτονικής Tεχνολογίας του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημήτρη Συβρίδη και υπεύθυνο ερευνητή τον Δρ. Χάρη Μεσαριτάκη. Πρόκειται για την υλοποίηση στο εργαστήριο ενός Φωτονικού Νευρώνα με χρήση ολοκληρωμένων ημιαγωγικών laser κβαντικών τελειών (quantum dot lasers).

Σε ...απλά ελληνικά; Οι ερευνητές αναπαρήγαγαν λειτουργίες των βασικών δομικών στοιχείων του εγκεφάλου (νευρώνων) με διατάξεις κλίμακας δεκάδων μικρομέτρων. Τα αποτελέσματα της έρευνας, πέραν της συνεισφοράς στην κατανόηση των μηχανισμών της εγκεφαλικής λειτουργίας, οδηγούν στην κατασκευή των βασικών δομικών στοιχείων, που απαρτίζουν τις εγκεφαλικές δομές, φέρνοντας εγγύτερα τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου νευρομιμητικού συστήματος, το οποίο θα μπορεί να αναπαράγει σύνθετες νευρικές λειτουργίες και θα λειτουργεί ως καινοτόμο υπολογιστικό παράδειγμα με ποικίλες εφαρμογές.

«Προχωρά η κατανόηση του εγκεφάλου, μακριά ο προγραμματισμός συνείδησης»

«Η βαθύτερη κατανόηση των λειτουργιών του εγκεφάλου, αλλά και οι δυνατότητες ανθρώπινης παρέμβασης σ’ αυτές συνιστά ύψιστη προτεραιότητα για κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα σε όλον τον κόσμο, αλλά και για μεγάλης κλίμακας ευρωπαϊκές ερευνητικές πρωτοβουλίες, όπως το πρόγραμμα HUMAN BRAIN, συνολικού προβλεπόμενου κόστους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Συβρίδης, προσθέτοντας ότι η έρευνα του εργαστηρίου «ανοίγει τον δρόμο για μελλοντικές υλοποιήσεις σύνθετων νευρωνικών δικτυωμάτων με χρήση φωτονικών στοιχείων και εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες λειτουργίας σε σχέση με τους βιολογικούς εγκεφαλικούς νευρώνες».

Ο καθηγητής επισημαίνει ότι στην έρευνα για τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου, που βρίσκεται σε εξέλιξη σε παγκόσμιο επίπεδο, «έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα, όπως η διεπαφή εγκεφάλου με τεχνητά στοιχεία για τον έλεγχό τους από αυτόν» .

Σε ό,τι αφορά τα όρια της τεχνολογικά εφικτής και κοινωνικά ευκταίας εξέλιξης της έρευνας και το ερώτημα εάν οι επιστήμονες θα μπορούν κάποια στιγμή να προγραμματίζουν τη συνείδηση, οι ερευνητές του ΕΚΠΑ αναφέρουν: “Είναι πολύ μακριά αυτός ο στόχος. Σχετικά με τα όρια της νευρομηχανικής και παίρνοντας υπ' όψιν τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, που μπορεί να οδηγήσει σχετικά σύντομα σε δραματικές εξελίξεις, είναι σημαντική η έναρξη συζητήσεων και η θέσπιση κανόνων ως προς την ηθική διάσταση του θέματος»

Επόμενος στόχος για την ερευνητική ομάδα του ΕΚΠΑ είναι η περαιτέρω εξέλιξη της διάταξης ώστε να προσαρμοστεί σε ακόμα πιο σύνθετες εγκεφαλικές λειτουργίες.

http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=856608

1FDA9B9D01301431F6414B5FAE655C09.jpg.e323fad42c0fbd01322cc3a08ebd42b4.jpg

567235c0897eb46abc471323486983f3_L.jpg.41d23c7976ea18e237e9516dec3dadea.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης του ΕΚΠΑ, πήρε το μεγαλύτερο βραβείο για την έρευνα για το μυέλωμα. :cheesy:

Μία σημαντική διάκριση πέτυχε ο καθηγητής Ιατρικής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, καθώς κατάφερε να πάρει το μεγαλύτερο βραβείο για την έρευνα του για το μυέλωμα. Πρόκειται για ένα βραβείο το οποίο δίνεται από το 1989 από τον ΙΜS για κάθε διεθνή εργασία για το μυέλωμα.

Το βραβείο αποτελεί για τους ερευνητές και την ιατρική επιστήμη μια σπουδαία αναγνώριση στην συνεισφορά τους στην έρευνα για το μυέλωμα. Το βραβείο έχει το όνομα του καθηγητή Waldenström ο οποίος ήταν πρωτοπόρος στην θεραπεία του καρκίνου του αίματος.

Ο καθηγητής Ιατρικής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος έχει στο βιογραφικό του και άλλες διεθνείς διακρίσεις καθώς στο παρελθόν είχε βρεθεί -μαζί με την επίσης καθηγήτρια Ιατρικής Αντωνία Τριχοπούλου- στον διεθνή κατάλογο Thomson Reuters, των επιστημόνων που ασκούν τη σημαντικότερη επιρροή στον τομέα τους.

Το ερευνητικό έργο του κ. Δημόπουλου, καθηγητή Παθολογίας με γνωστικό αντικείμενο την αιματολογία - ογκολογία, «μετράει» περισσότερες από 17.000 αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία. Ειδικεύεται στο πολλαπλούν μυέλωμα, μια αρκετά συχνή αιματολογική κακοήθεια (η δεύτερη σε συχνότητα μετά τα λεμφώματα), η οποία προσβάλλει γύρω στους 350 νέους ασθενείς το χρόνο στην Ελλάδα και προκαλεί κυρίως πρόβλημα στα οστά και στη λειτουργία των νεφρών.

Ο καθηγητής είχε δώσει στο παρελθόν συνέντευξη στην Καθημερινή.

http://www.kathimerini.gr/782891/article/proswpa/synentey3eis/meletios---a8anasios-dhmopoylos-enas-die8nhs-giatros-poy-paramenei-sthn-ellada

_dsc0065a-thumb-large-thumb-large.jpg.6d6ee43006435c9af5f91ad1a0528c0f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο Έλληνας «Ιντιάνα Τζόουνς» σταμάτησε ακόμη μία αγοραπωλησία κλεμμένου αρχαίου αντικειμένου. :cheesy:

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Ellines.com, η γκαλερί Royal Athena στην Νέα Υόρκη είχε θέση προς πώληση τμήμα μαρμάρινης ρωμαϊκής σαρκοφάγου που αναπαριστά μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τρώων. Το αρχαίο αυτό αντικείμενο προερχόταν από την παράνομη συλλογή του Ιταλού αρχαιοκάπηλου Gianfranco Becchina που είχε κατασχεθεί από τις ιταλικές και ελβετικές αρχές.

Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, η σαρκοφάγος, που είχε κλαπεί από την Ελλάδα, κατέληξε σε μία από τις μεγαλύτερες γκαλερί αρχαιοτήτων στον κόσμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Becchina έχει ήδη καταδικαστεί σε Ιταλία και Ελλάδα για αποδοχή και διακίνηση κλεμμένων αρχαιοτήτων, ενώ δεκάδες αντικείμενα από την συλλογή του έχουν ταυτιστεί και επαναπατριστεί στην Ιταλία και την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγες οι φορές που η γκαλερί Royal Athena έχει αναμειχθεί σε τέτοιου είδους υποθέσεις και στο παρελθόν έχει αναγκαστεί να παραδώσει στις αρχές αρχαία αντικείμενα. Για το περιστατικό έχουν ενημερωθεί η Ελληνική Αστυνομία, η INTERPOL και ο ειδικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούλιο ο κ. Τσιρογιάννης είχε απασχολήσει για μια ακόμα φορά τις αρχές, όταν σταμάτησε την πώληση ενός μελανόμορφου αμφορέα του 5ου αιώνα πΧ που βρισκόταν στον κατάλογο δημοπρασίας του Οίκου Christie’s. Ο Έλληνας Αρχαιολόγος έχει αφιερώσει την ζωή του στην αναζήτηση κλεμμένων αρχαιοτήτων και έχει παρουσιαστεί ουκ ολίγες φορές στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Από μουσεία έως γκαλερί -όπως αυτή στην Ελβετία όπου εντόπισε μια μαρμάρινη ταφική λήκυθο- είναι άπειρα τα αρχαία που βρίσκει και εντοπίζει ο διακεκριμένος αυτός επιστήμονας που λάτρευε την Αρχαιολογία από μικρός. Από τότε δηλαδή που οι γονείς του τού έδειξαν ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τις εφημερίδες της εποχής (του 1977) -και ο ίδιος δεν ήταν καν σε ηλικία να καταλάβει- με εντυπωσιακά ευρήματα της Βεργίνας. Το τετράχρονο παιδί εντυπωσιάστηκε για πάντα και θέλησε να μπει στον υπέροχο αυτό κόσμο. Οι ίδιοι είναι που τον έκαναν να πιστέψει ότι πρόκειται για κάτι πανέμορφο και δημιουργικό – και ίσως αυτό είναι το μόνο που μπορεί να περιμένει κανείς από δυο γονείς που λέγονται Περικλής και Αθηνά. Αυτοί του εμφύσησαν την αγάπη για τον αρχαίο κόσμο και τους αμέτρητους θησαυρούς του.

Μεγαλώνοντας και έχοντας διαβάσει αμέτρητα βιβλία για μύθους της αρχαιότητας και γνωρίζοντας καλά Ιστορία, ο φιλόδοξος εραστής της Αρχαιολογίας πέρασε στο πανεπιστήμιο, απ’ όπου αποφοίτησε το 1998.

Ολο τον καιρό της φοίτησής του, όμως, δεν σταμάτησε να δουλεύει ως εργάτης στις ανασκαφές στα Γλυκά Νερά, ενώ το 2000 τον προσέλαβαν και επίσημα ως συμβασιούχο στην Αρχαία Αγορά. Τον περίμενε όμως ο Στρατός, με το πάθος για την Αρχαιολογία να είναι η παρηγοριά του ακόμα και εκείνες τις δύσκολες μέρες – ή μάλλον ήταν τρόπος ζωής. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό με την άσκηση που είχαν διατάξει τότε στους αξιωματικούς όπως εκείνος, όπου προβλεπόταν να καταλάβουν κάποια υψώματα στην Κρήτη. Και ενώ λοιπόν όλοι έτρεχαν και σκαρφάλωναν προς το οχυρό, αυτός είχε μείνει στη βάση του και συνέλεγε αρχαία! Τα κεραμεικά του ευρήματα τα δήλωσε στην Εφορεία Ηρακλείου, αλλά ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζει αν ακολούθησε ανασκαφή στο συγκεκριμένο σημείο. Στην πορεία βρήκε και άλλα και για να τον επιβραβεύσουν του πρότειναν μια θέση στην τοπική Εφορεία. Απολύθηκε από το Στρατό και κάποια χρόνια αργότερα ζήτησαν τη συμβολή του για μια έρευνα έξω από ένα μοναστήρι στα Μέγαρα, όπου η Αστυνομία είχε εντοπίσει παράνομες αρχαιότητες.

Από τότε άρχισε η καριέρα του ως διώκτη αρχαιοτήτων, που τον έφερε κοντά στις πιο πολύκροτες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας όπως αυτή των Σάιμς – Μιχαηλίδη και ενός κυκλώματος που απλώνει τα δίχτυα του σε κορυφαία μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο – και σε ανθρώπους της υψηλής κοινωνίας. Ευτυχώς, σε αντίθεση με το ελληνικό κράτος που δεν φρόντισε να αξιοποιήσει κατάλληλα τον Τσιρογιάννη προς όφελός του, το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ δείχνει να εκμεταλλεύεται απόλυτα τις γνώσεις και την πείρα του.

Ο βρετανικός Τύπος ζητάει τη γνώμη του σε ανάλογα θέματα κι εκείνος μένει να εξηγεί πώς ένας Ελληνας προερχόμενος από μια χώρα όπου η αρχαιοκαπηλία αποτελεί χρόνια μάστιγα οργανώνει τον αγώνα για τον εντοπισμό των χαμένων αρχαιοτήτων από τη Γηραιά Αλβιώνα. Και να πεις ότι δεν του λείπει η πατρίδα: πάντα αναφέρεται με αγάπη στα μέρη όπου εργάστηκε και αγάπησε. Οσο για το τι νοσταλγεί περισσότερο από τη χώρα μας, αναφέρει δύο πράγματα: «Το λευκό του μαρμάρου και το γαλανό του Αιγαίου».

http://www.pronews.gr/portal/20170115/genika/epistimes/27120/o-ellinas-intiana-tzooyns-stamatise-akomi-mia-agorapolisia-klemmenoy

sto-orvieto-tis-italias-thumb-large.jpg.eab5034f77c1ddee338e9089ae9770db.jpg

ImageHandler.ashx_-2.jpg.80ba4197004e43be0bc8afa65ae5a7eb.jpg

tsirogiannis-plagia.jpg.515c58bdd07a5f08c78771d136e492f9.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης