Jump to content

SKYWATCHER DOBSONIAN 10 GOTO UPGRADE KIT


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Παρήγγειλα την παραπάνω βάση για το dob 10 τον κλασσικό σωλήνα .Είχα 2 άλλες εναλλακτικές λύσεις:

1) Το celestorn nextstar 8 το οποίο όμως είναι ακριβό , πέφτω 2 ίντσες αλλά το σπουδαιότερο με αποθάρρυναν πολλοί λέγοντάς μου ότι οι παλιότεροι προτιμούν τα dob για παρατήρηση .

2) Ισημερινή βάση η οποία είναι ακριβότερη ,μάλλον πιο ακριβές goto ,πιο ογκώδης (σε ανάπτυξη) και πιο βαριά μαζί με τα βαράκια .

Είναι κανείς που έχει κάνει τη συγκεκριμένη επιλογή ; (σωλήνας όχι truss αλλά κλασσικός) με βάση dob goto να μου πει τις εντυπώσεις του ; Αν όχι είναι κανείς που έχει goto έστω με truss σωλήνα να μου πει για την ακρίβειά του ;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχω κάνει εγώ τη συγκεκριμένη επιλογή. Προσωπικά δεν έχω παρατηρήσει με άλλα ακριβότερα τηλεσκόπια για να έχω τη δυνατότητα της σύγκρισης, ωστόσο για μένα αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή. Είναι αξιόπιστη και κάνει αυτό που υπόσχεται.... Δεν έχω μετανιώσει για αυτή μου την επιλογή.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η εγκατάσταση στο πλαϊνό του σωλήνα θα γίνει από το μαγαζί που το παρήγγειλα .Θέλει λίγο προσοχή μη γίνει ζημιά στο πρωτεύων .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχω δει αρκετές φορές το 12" του Μάνου και λειτουργεί μια χαρά. Την πρώτη φορά είχα και εγώ GOTO μαζί, το 6" της Celestron, το οποίο έχει την ίδια εστιακή με το 12" Νευτώνιο της Skywatcher. Νομίζω πως η ακρίβεια είναι συγκρίσιμη και στο SW υπάρχει το πλεονέκτημα των διπλών encoders που σου επιτρέπει να κουνήσεις τον σωλήνα με το χέρι χωρίς να χαθεί η ευθυγράμμιση.

Βλέποντας αυτό, μάζεψα χρήματα από το 2012 για να αναβαθμίσω και το δικό μου 12". Αλλά όλο τα έδινα για κάτι άλλο, άλλο φακό, άλλο τηλεσκόπιο και κατόπιν άλλα πράγματα. Έτσι το καλοκαίρι που παρατηρούσαμε με τον Μάνο, τον Ηλία και έναν άλλο φίλο, ήμουν ο μόνος που έκανα αστροάλματα και τους την έλεγα (με την καλή την έννοια), όπως κάποτε μου την έλεγαν εμένα. Πλέον δεν χρειάζομαι το Goto και αυτό έγινε σιγά σιγά, με προοδευτική άθροιση της εμπειρίας.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για να είμαι ειλικρινής όταν έβαλα το goto ένα μέρος της μαγείας χάθηκε όταν ο υπολογιστής ανέλαβε το κομμάτι του εντοπισμού των στόχων. Θεωρώ πως τα αστροάλαματα είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να γνωρίσει κανείς τον ουρανό... Βέβαια το goto σου δείνει άλλη άνεση καθώς ακολουθεί τον στόχο.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στην Αθήνα όπου παρατηρώ 9 από τους 12 μήνες τα αστροάλματα νομίζω ότι είναι αδύνατα .Το μόνο που μπορώ να εντοπίσω είναι τα πολύ φωτεινά αντικείμενα και εύκολοι στόχοι (π.χ. το δαχτυλίδι το βρήκα με την πρώτη ενώ το m1 έχω επιχειρήσει 4 φορές και δε το βρήκα ακόμα) .Από την άλλη πιστεύω ότι άμα βρω ένα αντικείμενο με το goto 2-3 φορές μετά θα το βρίσκω και χειροκίνητα .Το καλό αυτής της βάσης σε σχέση με το celestron nextstar που έλεγα να πάρω είναι ότι λειτουργεί και χειροκίνητα χωρίς να χρειαστεί ξανά ρύθμιση.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αληθώς λέγεις. Το GΟΤΟ διαθέτει έναν ηλεκτρονικό χάρτη. Με το Red Dot ή ένα πράσινο laser μπορείς να δεις που βρίσκεται το αντικείμενο σε σχέση με ορατά δια γυμνού οφθαλμού άστρα απ' ευθείας στο στερέωμα, όπως θα το έβλεπες σημασμένο σε ένα χάρτη. Φθάνει να προσέχεις που βλέπει το τηλεσκόπιό σου και να το θυμάσαι (δια της επαναλήψεως), τουλάχιστον για τα αγαπημένα σου αντικείμενα. Μπορείς να ρίξεις και μια ματιά με τα κιάλια ή τον οπτικό ερευνητή, ώστε να μάθεις τους συσχετισμούς της συγκεκριμένης αστρικής γειτονιάς.

Η κίνηση με το χέρι στο GOTO της SW δεν είναι τόσο ομαλή όσο στο κανονικό τηλεσκόπιο, καθώς νιώθεις την αντίσταση από τους σερβομηχανισμούς. Έτσι δεν είναι εύκολο να το τοποθετήσεις με ακρίβεια. Αλλά μπορείς να το μετακινήσεις ώστε να στοχεύει στην εν γένει περιοχή και μετά να κάνεις λεπτή ρύθμιση με τα βελάκια του τηλεχειριστηρίου. Τελικά έχεις 2 σε 1, σε αντίθεση με τα Nexstar.

Τέλος, μην ξεχνάμε πως θα έχεις και παρακολούθηση του στόχου, κάτι σχετικά εύκολο σε ισημερινές (με ένα μοτεράκι) αλλά που απουσιάζει τελείως από το τυπικό χειροκίνητο Dobsonian. Είναι σημαντικό αυτό και ειδικά σε μεγάλες μεγεθύνσεις.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 έτη αργότερα...
Να ρωτήσω κάτι επί του θέματος: όταν έχεις βρει τον στόχο και τον κάνει follow είναι ομαλή η κίνηση του μηχανισμού ή βλέπεις τον στόχο να χοροπηδάει μέσα στο προσοφθάλμιο? Ειδικότερα σε πλανητικές μεγεθύνσεις με ενδιαφέρει

Skywatcher Dob 6" f/8

Nikon D7200

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχω δει και εγώ από του φίλου μας του Μάνου (supernovus) που λέει και ο Κώστας πιο πάνω, μια χαρά είναι η ακρίβεια στην παρακολούθηση με το tracking. Το σημαντικό όμως είναι να έχει κάνει μια καλή αρχική βαθμονόμηση (calibration) με 2 όχι κοντινά μεταξύ τους αλλά εκ διαμέτρου αντίθετα άστρα στο στερέωμα. Το ίδιο ισχύει και για τα push to συστήματα. Θέλουν σωστό calibration στην αρχή.

 

Μια χαρά το σύστημα παίζει και είναι δοκιμασμένο εδώ και χρόνια. Προσωπικά δεν το επέλεξα γιατί μια ζωή συνήθισα την εντελώς χειροκίνητη λειτουργία, όμως αυτό είναι επιλογή. Αν θα έβαζα κάτι τέτοιο σε μελλοντικό τηλεσκόπιο, όχι πια στο SW 12" που έχω, είναι ένα σύστημα push to (Sky Commander, Argo Navis) για τις νύχτες που δεν έχεις όρεξη και κουράγιο να ασχολείσαι με χάρτες συνέχεια και θες τις ανέσεις σου. Το καλοκαίρι όμως με τραβάει πολύ η χειροκίνητη λειτουργία πάραυτα και η πρόκληση της υπόθεσης. Σε πιο κρύους μήνες (όταν καταφέρνω και πάω), μου αρέσει η αμεσότητα του push to / goto.

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης