Jump to content

Αγορά διορθωτή κόμης για 16'' dob flex tube


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημερα σε ολους.

 

Θα ηθελα την βοήθεια των εμπειρότερων από εμένα, για την αγορά ενός διορθωτή κόμης για το 16 αρι που έχω. Δεν ξερω ακόμη πόσα χρηματα θα διαθέσω, αλλά θα ήθελα να ξέρω τι επιλογές υπάρχουν. Επίσης θα ήθελα να μάθω εάν παίζει ρόλο το eye relief στην χρήση του, γιατί παρακολουθώ και με γυαλιά (φαντάζομαι όχι γιατί ο coma μπαίνει ανάμεσα σε προσοφθάλμιο και οπτικό σωλήνα;).

 

Ευχαριστώ

Ηρακλής Οικονόμου
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είσαι στο f/4.4 οπότε συμφωνούμε πως θα ήταν χρήσιμος.

 

Εγώ στο 12άρι f/4 έχω τον Televue Paracorr Type 2 Visual (VIP-2010) με εξαιρετικά αποτελέσματα. Η televue είναι η μόνη μάρκα που έχω χρησιμοποιήσει. Παλιότερα είχα και τον παλιό paracorr type 1 που ήταν λίγο χειρότερος στο f/4 και τον πούλησα.

 

Μειονεκτήματα στη χρήση αποτελούν το αρκετό επιπλέον βάρος στον εστιαστή και η αλλαγή θέσης στον περιστρεφόμενο επιλογέα ανάλογα με τον φακό που βάζεις. Κανένα από τα δύο δε μου έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην πράξη. Οπτικά κανένα πρόβλημα, είναι άριστος. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και φωτογραφικά.

 

ΥΓ: Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι το 500άρικο που πρέπει να δαπανήσεις :(

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εκτός του Televue, για τον διορθωτή της Skywatcher θα σου πω πως δουλεύει, αλλά επειδή δεν είναι ρυθμιζόμενος όπως ο Televue είναι φοβερά επίπονο να βρεις τη σωστή απόσταση όπου εξαφανίζεται η κόμη. Θα χρειαστεί να δοκιμάσεις μια σειρά από δακτυλίδια και προσαρμογείς, εμένα με βοήθησαν οι δακτύλιοι Hyperions. Αλλά όταν βρεις τη θέση, αυτή αφορά ένα μόνο προσοφθάλμιο, με ένα άλλο που εστιάζει σε άλλο σημείο θα πρέπει να κάνεις τη διαδικασία από την αρχή. Κάτι ουσιαστικά αδύνατο να γίνεται κάθε βράδυ. Έτσι είναι χρήσιμος αν αποκλειστικά έχεις ομοεστιακά προσοφθάλμια (όπως τα 1.25" της Televue) ή τον ρυθμίσεις μόνο για το πλέον ευρυγώνιο (εγώ το ρύθμισα για τον Hyperion 31mm τελικά) καθώς σε υψηλότερες μεγεθύνσεις η κόμη σε απασχολεί λιγότερο.

Ίσως ο Paracorr να είναι μια καλή επένδυση. Εγώ στο τέλος τον έδωσα τον Skywatcher σε κάποιον συνάδελφο που τον ζήτησε εδώ, ελπίζω να τον αξιοποίησε περισσότερο. Στο 12" 4.9 δεν έχω ουσιαστικό πρόβλημα με την κόμη, τζάμπα όλη η ταλαιπωρία.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Θα ήθελα επίσης να ρωτήσω( αν και μπορεί να ειναι και υποκειμενικό αυτό ) ποιο ειναι περίπου το όριο της μεγέθυνσης πάνω απο το οποίο δεν ειναι ενοχλητική η κόμη στα γρήγορα τηλεσκόπια. Και εάν ξέρετε κάτι και για ES coma corrector που είδα σε χαμηλότερη τιμή απο τον paracorr στο FLO.
Ηρακλής Οικονόμου
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μάλλον με την κόρη εξόδου έχει να κάνει, η οποία φυσικά είναι αντιστρόφως ανάλογη της μεγέθυνσης. Δεν γνωρίζω αν είναι και υποκειμενικό μάλιστα. Αλλά για εμένα τα όρια έχουν ως εξής: Σε κόρη εξόδου >2.5 αντιλαμβάνομαι περισσότερη κόμη (αλλά και αστιγματισμό), σε κόρη εξόδου <1.5 δεν την αντιλαμβάνομαι και 2.5-1.5 είναι η μεταβατική ζώνη. Με τον Ethos 13 (ep 2.65) είναι ορατή αλλά δεν με ενοχλεί, κάπου εκεί αρχίζει το όριο.

Σημασία έχει και το πεδίο. Σε χαμηλή μεγέθυνση/μεγάλη κόρη εξόδου/μεγάλο πεδίο, περισσότερα άστρα είναι πιθανό να βρίσκονται εντός του πεδίου και προς τα άκρα και τα φαινόμενα αυτά γίνονται εμφανή. Σε αντίθετη περίπτωση εστιάζεις σε ένα αντικείμενο στο κέντρο και είναι λιγότερο πιθανό να υπάρχουν άστρα αρκετά λαμπρά ώστε να αποκαλύπτουν την κόμη.

Σε ένα f/4 ή f/4.4, όπου οι ακτίνες διαθλώνται περισσότερο από τα άκρα του παραβολικού κατόπτρου, υποθέτω πως θα είναι ορατή η κόμη και σε κάπως μικρότερες κόρες εξόδου.

Από τις πολλές συζητήσεις για το θέμα κρατώ έναν τύπο (αν και δεν γνωρίζω πόσο τεκμηριωμένος είναι). D = 0.020mm x F^3 D είναι το μέγεθος της ζώνης του κατόπτρου όπου η κόμη γίνεται ανεκτή. Αν ισχύει, στο 6ρι SW η ζώνη είναι 10.24mm, στο 8ρι 4.32mm, στο 10ρι 2.08mm, στο 12ρι 2.35mm, στο 16ρι 1.7mm, και στου Ανδρέα 1.28mm. Εάν έχεις 16ρι και μπορείς να αυξήσεις το f (με barlow ή μάσκα), η κόμη θα μειωθεί δραματικά. Και ο Paracorr αυξάνει το f κατά τι, νομίζω.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μην ξεχνάμε και πως πολλοί σύγχρονοι φακοί, ειδικά οι ευρυγώνιοι με μεγάλο eye relief, έχουν ουσιαστικά ενσωματωμένο barlow. Είναι σαν να σου αυξάνουν το F.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Πολύ κατατοπιστικές. Για τον explore scientific coma δεν γνωρίζουμε κάτι;Και κάτι ακόμη. Τον paracorr μόνο απο Αμερική τον αγοράζουμε γιατί δεν τον είδα σε ευρωπαϊκά site. Μόνο στο optcorp; Και αν ναι φαντάζομαι πρέπει να βάλω και τελωνειακούς δασμούς στην τιμή.
Ηρακλής Οικονόμου
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης