Jump to content

Εξωπλανήτες.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

3 εξωπλανήτες που ίσως μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή ανακαλύφθηκαν σε απόσταση 40 ετών φωτός από τη Γη. :cheesy: Τ

Τρεις πλανήτες που θυμίζουν τη Γη σε μέγεθος και θερμοκρασία και συνεπώς ίσως μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή ανακάλυψε διεθνής ομάδα επιστημόνων, αναζωογονώντας σκέψεις ότι η ανθρωπότητα θα μπορέσει κάποτε να αποικήσει και άλλες περιοχές του γαλαξία μας.

Οι τρεις εξωπλανήτες βρίσκονται σε απόσταση 39 έως 40 ετών φωτός από τη Γη, μέγεθος που δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο για τα δεδομένα της αστρονομίας.

Τα τρία ουράνια σώματα περιστρέφονται γύρω από ένα ψυχρό άστρο, που ονομάζεται TRAPPIST-1, και είναι λίγο μεγαλύτερο από τον πλανήτη Δία.

Παρά το μικρό μέγεθος του άστρου όμως, η τροχιά τουλάχιστον δύο εκ των τριών πλανητών τους φέρνει σε μικρή απόστασή από την ακτινοβολία του και δέχονται δύο έως τέσσερις φορές περισσότερη ακτινοβολία σε σχέση με τη Γη.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι μεγάλες εκτάσεις των τριών πλανητών δεν θα είναι εύκολα κατοικήσιμες, όμως μερικές ζώνες τους ενδεχομένως θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ανθρώπους.

Προς το παρόν η μάζα και η σύνθεση των πλανητών παραμένουν άγνωστες, άρα δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα κατά πόσο όντως είναι σε θέση να φιλοξενήσουν μορφές ζωής.

Μελλοντικές παρατηρήσεις με μεγαλύτερα τηλεσκόπια αναμένεται να δώσουν περισσότερες πληροφορίες, όπως αν υπάρχει ατμόσφαιρα και νερό στους εξωπλανήτες, πράγμα που θα αυξήσει την πιθανότητα να είναι κατοικήσιμοι.

Ήδη σχεδιάζεται, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα SPECULOOS, στο πλαίσιο του οποίου θα εγκατασταθούν στην περιοχή του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή τέσσερα ρομποτικά τηλεσκόπια διαμέτρου ενός μέτρου το καθένα, τα οποία μέσα στην επόμενη πενταετία θα αναζητήσουν δυνητικά φιλόξενους για ζωή εξωπλανήτες γύρω από 500 αχνά και ψυχρά μικρά άστρα στη «γειτονιά» μας.

https://physicsgg.me/2016/05/03/3-%CE%B5%CE%BE%CF%89%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%AE%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%AF%CF%83%CF%89%CF%82-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%BD%CE%B1-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CE%BE/

eso1615d.jpg.2a17f89ee47a212e624c84b879cc67ff.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το τηλεσκόπιο Kepler ανακάλυψε άλλους 1.284 εξωπλανήτες. :cheesy:

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA ανακάλυψε 1.284 εξωπλανήτες χάρη στο τηλεσκόπιο Κέπλερ, διπλασιάζοντας τον αριθμό των επιβεβαιωμένων πλανητών εκτός του ηλιακού συστήματός μας.

«Αυτό μας κάνει να ελπίζουμε ότι κάπου, σε τροχιά γύρω από ένα άστρο παρόμοιο με τον Ήλιο μας, θα βρούμε τελικά έναν αδελφό πλανήτη της Γης», είπε η Έλέν Στόφαν, η επιστημονική υπεύθυνη της NASA.

Οι αστρονόμοι είναι βέβαιοι σε ποσοστό 99% ότι αυτοί οι 1.284 εξωπλανήτες είναι πραγματικά πλανήτες και όχι άλλα ουράνια σώματα.

Το τηλεσκόπιο Κέπλερ έχει επίσης εντοπίσει άλλα 1.327 αντικείμενα που θα μπορούσαν να είναι πλανήτες, όμως θα χρειαστούν επιπρόσθετες μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτή η εικασία.

Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περίπου 5.000 «επίδοξοι» εξωπλανήτες και οι 2.325 από αυτούς βρέθηκαν χάρη στο Κέπλερ. «Πριν από την εκτόξευση του Κέπλερ δεν ξέραμε αν οι εξωπλανήτες είναι σπάνιοι ή άφθονοι και τώρα φαίνεται ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότεροι πλανήτες παρά άστρα» είπε ο Πολ Χερτζ, ο διευθυντής του τμήματος αστροφυσικής της NASA. «Οι πληροφορίες αυτές θα καθοδηγήσουν τις μελλοντικές αποστολές μας για να μάθουμε αν είμαστε μόνοι ή όχι στο σύμπαν», πρόσθεσε.

Το Κέπλερ, που εκτοξεύτηκε το 2009, έχει εξετάσει εξονυχιστικά 150.000 άστρα για να βρει ενδείξεις πλανητών σε τροχιά γύρω από αυτά και κυρίως πλανήτες που βρίσκονται σε απόσταση τέτοια που θα μπορούσαν να έχουν νερό σε υγρή κατάσταση, κάτι που θα επέτρεπε ενδεχομένως την εμφάνιση ζωής.

http://physicsgg.me/2016/05/10/%cf%84%ce%bf-%cf%84%ce%b7%ce%bb%ce%b5%cf%83%ce%ba%cf%8c%cf%80%ce%b9%ce%bf-kepler-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%ac%ce%bb%cf%85%cf%88%ce%b5-%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%bf%cf%85%cf%82-1-284-%ce%b5%ce%be%cf%89/

fig8-new-20use20this20one.jpg.5f0bd5ba0a9b897fe3986862c2b0fc92.jpg

kepler_fig2_0.jpg.cef0fc80d80d546026333053c11682bc.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Τεράστιος εξωπλανήτης ανατρέπει όσα πίστευαν οι αστρονόμοι μέχρι σήμερα. :cheesy:

Αντίθετα με την κυρίαρχη αντίληψη ότι οι μεγάλοι πλανήτες χρειάζονται πολύ χρόνο για να αποκτήσουν το μέγεθός τους, Αμερικανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν τον πρώτο τεράστιο εξωπλανήτη γύρω από ένα νεογέννητο άστρο.

Ο πλανήτης CI Tau b είναι τουλάχιστον οκταπλάσιος σε σχέση με τον Δία, τον μεγαλύτερο πλανήτη του δικού μας ηλιακού συστήματος, ενώ το μητρικό άστρο του, το οποίο βρίσκεται στην κατεύθυνση του αστερισμού του Ταύρου, σε απόσταση περίπου 450 ετών φωτός από τη Γη, έχει ηλικία μόνο δύο εκατομμυρίων ετών.

Οι ερευνητές τριών αμερικανικών πανεπιστημίων (Ράις, Τέξας και Β.Αριζόνα), καθώς και των αμερικανικών αστεροσκοπείων Λόουελ και ΜακΝτόναλντ, με επικεφαλής τον Κρίστοφερ Τζονς-Κραλ, που κάνουν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής "The Astrophysical Journal", χρησιμοποίησαν για τις παρατηρήσεις τους επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια.

Εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες θεωρούν ότι ένας πλανήτης σαν τον Δία χρειάζεται τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια χρόνια για να γίνει τόσο μεγάλος, οπότε ένας πολύ μεγαλύτερος εξωπλανήτης όπως ο CI Tau b, θα χρειαζόταν ακόμη περισσότερο χρόνο. Όμως το γεγονός ότι το άστρο CI Tau είναι τόσο νέο, που γύρω υπάρχει ακόμη ένας δίσκος αερίων και σκόνης, ανατρέπει την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση.

Ο εν λόγω εξωπλανήτης κινείται πολύ κοντά στο άστρο του και διαγράφει μια πλήρη περιφορά κάθε εννέα μέρες (το έτος του).

http://www.pronews.gr/portal/20160527/diastima/terastios-exoplanitis-anatrepei-osa-pisteyan-oi-astronomoi-mehri-simera

PLANET_507_355.jpg.6d5366c4324e882ace9beb5f667e92b8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Ανακαλύφθηκε ο μεγαλύτερος εξωπλανήτης με δύο ήλιους. :cheesy:

Τον μεγαλύτερο μέχρι τώρα εξωπλανήτη, ο οποίος έχει δύο ήλιους στον ουρανό του ανακάλυψαν αστρονόμοι στις ΗΠΑ.

Ο Κέπλερ-1647 b, έχει μέγεθος ανάλογο του Δία, βρίσκεται σε απόσταση 3.700 ετών στην κατεύθυνση του αστερισμού του Κύκνου και έχει ηλικία περίπου 4,4 δισεκατομμυρίων ετών, δηλαδή σχεδόν όσο και η Γη.

Τα δύο άστρα γύρω από τα οποία περιφέρεται, μοιάζουν με τον Ήλιο, με το ένα να είναι λίγο μεγαλύτερο και το άλλο λίγο μικρότερο.

Ο εξωπλανήτης, που εντοπίσθηκε με το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ», χρειάζεται 1.107 μέρες (πάνω από τρία γήινα χρόνια) για να διαγράψει μια πλήρη περιφορά γύρω από τους ήλιους του. Θεωρείται ότι, με βάση την απόστασή από τα άστρα του, βρίσκεται στη δυνητικά φιλόξενη για ζωή ζώνη.

Οι επιστήμονες του Διαστημικού Κέντρου Goddard της NASA και του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον Βεσέλιν Κόστοφ, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας, ενώ σχετική δημοσίευση θα γίνει στο περιοδικό αστροφυσικής "The Astrophysical Journal".

http://www.ethnos.gr/epistimi/arthro/anakalyfthike_o_megalyteros_eksoplanitis_me_dyo_ilious-64392497/

newego_LARGE_t_1101_54691276.thumb.jpg.4bd3a9015f3f68e7180f3f359663c036.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ανακαλύφθηκαν δύο νεογέννητοι εξωπλανήτες. :cheesy:

Δύο διεθνείς ομάδες αστρονόμων ανακάλυψαν δύο νεογέννητους εξωπλανήτες, τους μικρότερους σε ηλικία από όσους έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.

Η μια ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε έναν γιγάντιο εξωπλανήτη, ο οποίος εκτιμάται ότι είναι το πολύ δύο εκατομμυρίων ετών, δηλαδή ένα «βρέφος» από αστρονομική άποψη, σε σχέση με τη Γη που έχει ηλικία 4,5 δισεκατομμυρίων ετών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ζαν-Φρανσουά Ντονατί του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», χρησιμοποίησαν το Καναδο-Γαλλικό Τηλεσκόπιο της Χαβάης και το Τηλεσκόπιο Μπερνάρ Λιό στα Γαλλικά Πυρηναία.

Ο εξωπλανήτης θεωρείται ένας «καυτός Δίας», επειδή έχει μέγεθος ανάλογο του Δία και κινείται υπεβολικά κοντά (στο ένα εικοστό της απόστασης Γης- Ήλιου) στο νεαρό μητρικό άστρο του, το V830 Tau, με συνέπεια να έχει πολύ υψηλή θερμοκρασία. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 430 εκατομμυρίων ετών από τη Γη, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Ταύρου.

Μια δεύτερη ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε έναν επίσης πολύ νεαρό εξωπλανήτη ηλικίας πέντε έως 11 εκατομμυρίων ετών, ο οποίος είναι πλήρως σχηματισμένος. Ο πλανήτης K2-33b είναι περίπου 50% μεγαλύτερος από τον Ποσειδώνα ή σχεδόν εξαπλάσιος της Γης.

Κινείται γύρω από ένα νεαρό άστρο σε απόσταση 500 ετών φωτός από τη Γη, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Σκορπιού. Η περιφορά του (το έτος του) διαρκεί μόνο 5,5 μέρες λόγω της πολύ κοντινής απόστασης από το μητρικό άστρο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τρέβορ Ντέιβιντ του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια (Caltech), που έκαναν δύο σχετικές δημοσιεύσεις, στο περιοδικό «Nature» και στο «Astronomical Journal», πραγματοποίησαν την ανακάλυψή τους με τα διαστημικά τηλεσκόπια «Κέπλερ» και «Σπίτσερ» και το επίγειο τηλεσκόπιο Κεκ της Χαβάης.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι είναι πολύ σπάνια η ανακάλυψη τόσο νεαρών εξωπλανητών, πράγμα που θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς σχηματίζονται τα νέα συστήματα πλανητών γύρω από ένα άστρο. Μέχρι σήμερα έχει επιβεβαιωθεί η ανακάλυψη περίπου 2.000 εξωπλανητών, σχεδόν όλων μέσης ηλικίας, άνω του ενός δισεκατομμυρίων ετών ο καθένας. Γύρω από τα νεογέννητα άστρα σχηματίζονται οι λεγόμενοι πρωτοπλανητικοί δίσκοι πυκνών νεφών αερίων και σκόνης, που αποτελούν τα «μαιευτήρια» των νέων πλανητών.

http://www.pronews.gr/portal/20160620/genika/diastima/49/anakalyfthikan-dyo-neogennitoi-exoplanites

exoplanites.jpg.f7c08aaaf028a0a7d398027b7d6a861c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Ανακαλύφθηκε γιγάντιος εξωπλανήτης με 3 ήλιους - Είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον Δία. :cheesy:

Μια ομάδα ευρωπαίων και Αμερικανών αστρονόμων ανακάλυψε έναν υπερ-Δία, ένα γιγάντιο εξωπλανήτη που έχει τρία άστρα-ήλιους στον ουρανό του.

Ο εξωπλανήτης συμμετέχει σε ένα κοσμικό «μπαλέτο», καθώς περιφέρεται γύρω από το ένα άστρο, ενώ τα άλλα δύο με τη σειρά τους περιφέρονται γύρω από το πρώτο άστρο. Αυτό επιτρέπει στον εξωπλανήτη τη μια εποχή να έχει τριπλές ανατολές και τριπλά ηλιοβασιλέματα, ενώ την άλλη εποχή να έχει μόνο μέρα.

Καθώς μάλιστα οι εποχές του εν λόγω εξωπλανήτη διαρκούν πολύ περισσότερο από μια ανθρώπινη ζωή, αυτό σημαίνει ότι αν ένας άνθρωπος γεννιόταν σε εποχή που υπήρχε μόνο φως (επί περίπου 140 συνεχόμενα γήινα έτη), μέχρι να πεθάνει δεν θα γνώριζε τι σημαίνει νύχτα.

Ο εξωπλανήτης HD 131399Ab βρίσκεται σε απόσταση περίπου 320 ετών φωτός από τη Γη, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Κενταύρου. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η ατμόσφαιρά του περιέχει υδρατμούς και μεθάνιο, ενώ η θερμοκρασία του είναι περίπου 580 βαθμοί Κελσίου.

Ο ασυνήθιστος εξωπλανήτης έχει μάζα σχεδόν τετραπλάσια του Δία, του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, και βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το μεγαλύτερο και φωτεινότερο από τα τρία άστρα, το HD 131399A, το οποίο είναι σχεδόν διπλάσιο από τον Ήλιο μας.

Τα άλλα δύο μικρότερα άστρα του συστήματος βρίσκονται σε τροχιά το ένα γύρω από το άλλο, σε απόσταση περίπου 45-60 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Το έτος του εξωπλανήτη -η πλήρης περιφορά του γύρω από το άστρο του -είναι εντυπωσιακά μεγάλης διάρκειας, όσο 550 γήινα έτη (υπερδιπλάσιο από το έτος του Πλούτωνα). Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή αστρονομίας Ντάνιελ Απάϊ του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, που χρησιμοποίησαν το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στην έρημο Ατακάμα της βόρειας Χιλής, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science".

Οι αστρονόμοι στο παρελθόν είχαν βρει και άλλους εξωπλανήτες με τρεις ήλιους, αλλά κανέναν με τόσο μεγάλο έτος και κανέναν που να έχει παρατηρηθεί άμεσα με γήινο τηλεσκόπιο.

Ο HD 131399Ab πιστεύεται ότι είναι «μωρό», ηλικίας μόλις 16 εκατομμυρίων ετών, σε σχέση με τη Γη που έχει «ζήσει» ήδη γύρω στα 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Λόγω του υπερβολικά νεαρού της ηλικίας του, ο εξωπλανήτης θεωρείται απίθανο να φιλοξενεί οποιαδήποτε μορφή ζωής.

http://www.pronews.gr/portal/20160708/genika/diastima/49/anakalyfthike-gigantios-exoplanitis-me-3-ilioys-einai-tesseris-fores

349817115__3_3_1.JPG.25eb387cda54f05aa3e83d3ec24ec99f.JPG

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Νέοι τρόποι για τον εντοπισμό ζωής σε εξωπλανήτες. :cheesy:

Στην προσπάθεια αναζήτησης έμβιων οργανισμών σε μακρινούς κόσμους, κάθε άλλο παρά έχουν λείψει οι ιστορικές «ανακαλύψεις» που καταρρίφθηκαν στην πορεία.

Για παράδειγμα, αν και είχε δώσει ενδείξεις μικροβιακής ζωής η ανάλυση δείγματος εδάφους στον πλανήτη Άρη τη δεκαετία του 1970, από τα ρομποτικά διαστημόπλοια Vikings 1 και 2, στη συνέχεια το αποτέλεσμα διαψεύσθηκε από τα δύο άλλα ανάλογα πειράματα που πραγματοποίησαν τα διαστημόπλοια.

Έτσι, με αφορμή το γεγονός ότι έχουν βρεθεί χιλιάδες πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα, η NASA ξεκινά μία νέα προσπάθεια να καταλήξει στους πιο αξιόπιστους τρόπους εντοπισμού εξωγήινης ζωής. Ο στόχος είναι να προσδιορισθούν ποια αέρια μπορεί να παράγει ένας εξωγήινος οργανισμός – και πώς οι αστρονόμοι από την πλανήτη μας θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν τις «υπογραφές» τους από το φως που ανακλούν οι εξωπλανήτες.

Γι’ αυτό τον λόγο, η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος πραγματοποίησε μία συνάντηση ειδικών την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον. Οι ειδικοί αντάλλαξαν απόψεις για τις πιο ισχυρές ενδείξεις ύπαρξης ζωής, με την ελπίδα πως στο μέλλον θα αποφευχθούν λανθασμένα συμπεράσματα.

Η πρωτοβουλία της NASA έρχεται σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο, καθώς οι αστρονόμοι προσπαθούν να καταλήξουν στους καλύτερους τρόπους ερμηνείας των δεδομένων από τα τηλεσκόπια νέας «γενιάς». Ενδεικτικό είναι πως ορισμένοι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν με ποιον τρόπο η φύση θα μπορούσε να παράγει το αέριο που υποτίθεται είναι το «σήμα κατατεθέν» της ζωής, δηλαδή οξυγόνο, χωρίς ωστόσο στο συγκεκριμένο περιβάλλον να υπάρχουν έμβιοι οργανισμοί.

Όσο κι αν το παραπάνω σενάριο ακούγεται απίθανο, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον έχουν δείξει πως σε ορισμένους εξωπλανήτες που κινούνται γύρω από αστέρες-νάνους, σε τέτοιες αποστάσεις ώστε να διαθέτουν νερό σε υγρή μορφή, είναι πιθανόν μία σειρά φωτοχημικών αντιδράσεων να προκαλέσει την έκλυση υδρατμών στην ατμόσφαιρά τους. Εκεί, με τη διάσπαση του νερού, το υδρογόνο θα «δραπέτευε» στο διάστημα, με συνέπεια να σχηματίζεται ένα πυκνό στρώμα οξυγόνου.

Ακόμη πάντως και σε αυτή την περίπτωση, ένα μέρος του στρώματος μετασχηματίζεται σε ισότοπο του οξυγόνου, κάτι που σημαίνει πως η παρουσία του αποτελεί ένδειξη του παραπάνω φαινομένου.

Καθώς οι φυσικές διεργασίες είναι περίπλοκες, είτε υπάρχει σε έναν εξωπλανήτη ζωή είτε όχι, στόχος της συνάντησης στην Ουάσιγκτον ήταν να ξεκινήσει να καταρτίζεται μία λίστα από αέριο που να αποτελούν ένδειξη ζωής, όπως και των χημικών ιδιοτήτων τους. Η λίστα αυτή αναμένεται να αξιοποιηθεί στον τρόπο με τον οποίο οι αστρονόμοι θα αναλύσουν τα δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, το οποίο θα εκτοξευθεί το 2018.

Αν και το τηλεσκόπιο δεν θα μελετήσει πολλούς εξωπλανήτες, θα δώσει για πρώτη φορά μία λεπτομερή εικόνα για το είδος των αερίων που περιέχονται στην ατμόσφαιρά τους. Έτσι, ο κατάλογος θα αποτελέσει ένα πλαίσιο ερμηνείας των μετρήσεων του James Webb, μειώνοντας την πιθανότητα κάποιας ανακοίνωσης που αργότερα θα αποδειχθεί εσφαλμένη.

http://www.naftemporiki.gr/story/1135118/neoi-tropoi-gia-ton-entopismo-zois-se-eksoplanites

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

To Kepler βρίσκει εξωπλανήτες ανά δεκάδες. :cheesy:

Διεθνής ομάδα επιστημόνων μελετώντας τα δεδομένα της αποστολής Kepler και χρησιμοποιώντας διάφορα ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια εντόπισαν 104 νέους εξωπλανήτες ανεβάζοντας τον αριθμό τους στους περίπου 3,5 χιλιάδες. Εντοπίστηκε ένα σύστημα στο οποίο βρίσκονται 4 βραχώδεις πλανήτες με μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι πιθανώς διαθέτουν συνθήκες φιλικές στη ζωή.

«Η ποικιλία των πλανητών που εντοπίσαμε είναι εκπληκτική. Εντοπίσαμε πολλούς πλανήτες με μέγεθος και χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της Γης. Άλλοι είναι κοντά στο μητρικό τους άστρο και αναπτύσσουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες αλλά κάποιοι άλλοι φαίνονται πιο φιλικοί στη ζωή» αναφέρει ο Εβαν Σινούκοφ αστρονόμος του Πανεπιστημίου της Χαβάης που ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Το πιο ενδιαφέρον σύστημα που εντοπίστηκε βρίσκεται σε απόσταση περίπου 181 φωτός από εμάς στην κατεύθυνση του αστερισμού του Υδροχόου. Το σύστημα αποτελείται από το άστρο Κ2-72 που είναι ένας ερυθρός νάνος, δηλαδή ένα άστρο μικρότερης μάζας και θερμότητας από τον Ηλιο. Στο σύστημα αυτό εντοπίστηκαν 4 βραχώδεις πλανήτες με μέγεθος 20%-50% μεγαλύτερο από αυτό της Γης. Οι δύο εξ αυτών είναι πολύ κοντά στο άστρο και αναπτύσσουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες απαγορευτικές για την παρουσία της ζωής. Οι άλλοι δύο όμως βρίσκονται λίγο πιο μακριά και εντός της λεγόμενης κατοικήσιμης ζώνης του άστρου. Την περιοχή δηλαδή όπου σε ένα βραχώδη πλανήτη θα μπορούσε να υπάρχει νερό σε υγρή μορφή συνθήκη που θεωρείται ως η πλέον βασική για την παρουσία της ζωής.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500091032

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Der Spiegel: Αστροφυσικοί ανακάλυψαν εξωπλανήτη «δίδυμο» της γης σε απόσταση 4,24 ετών φωτός :cheesy:

Οι αστροφυσικοί του Ευρωπαϊκού Οργανισμού αστρονομικών ερευνών στο Νότιο Ημισφαίριο (ESO) πρόκειται να ανακοινώσουν στα τέλη Αυγούστου την ανακάλυψη ενός νέου εξωπλανήτη που θεωρείται "δίδυμος" της Γης και βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Εγγύτατο του Κενταύρου, το κοντινότερο αστέρι στο ηλιακό σύστημα μας, υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με το περιοδικό που θα κυκλοφορήσει αύριο Σάββατο, ο πλανήτης αυτός –που προς το παρόν παραμένει αβάπτιστος– βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου και επομένως θα μπορούσε να έχει νερό σε υγρή κατάσταση, κάτι που συνιστά αναγκαία προϋπόθεση για την ύπαρξη ζωής.

Είναι η πρώτη φορά που οι αστρονόμοι ανακαλύπτουν έναν "δίδυμο" πλανήτη τόσο κοντά στη Γη, αφού απέχει μόλις 4,24 έτη φωτός.

Από τους 4.000 και πλέον εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα, μόνο 216 εκτιμάται ότι είναι βραχώδεις (αντί αέριοι) και βρίσκονται εντός της κατοικήσιμης ζώνης.

Ένας εκπρόσωπος του ESO, ο Ρίτσαρντ Χουκ, είπε ότι έλαβε γνώση του άρθρου αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες που δημοσιεύονται σ' αυτό. "Δεν κάνουμε σχόλια" είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Το να βρεθεί αυτό το ουράνιο σώμα ήταν πολύ δύσκολη δουλειά" υποστήριξε ένας αστροφυσικός που μίλησε στο Spiegel υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμος. "Ήμασταν στο όριο αυτού που είναι τεχνικά δυνατόν να μετρήσουμε", εξήγησε.

Ο Εγγύτατος του Κενταύρου (Proxima Centauri) βρίσκεται πολύ κοντά στο Άλφα του Κενταύρου (και δεν αποκλείεται να αποτελεί μέρος του) -ένα σύστημα δύο άστρων που περιφέρονται το ένα γύρω από το άλλο. Το Proxima Centauri είναι «ερυθρός νάνος», ένα μικρό άστρο που θα ωχριούσε σε σχέση με τον Ήλιο.

Η τελευταία ανακάλυψη, εφόσον βέβαια επιβεβαιωθεί, έρχεται λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση ενός φιλόδοξου σχεδίου εξερεύνησης γειτονικών άστρων, το οποίο μάλιστα κέρδισε τη στήριξη του Στίβεν Χόκινγκ.

Το σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον εκκεντρικό ρώσο μεγιστάνα Γιούρι Μέλνερ προβλέπει την εκτόξευση ενός σμήνους από μικρά «ηλιακά ιστία» που θα επιταχύνονται με δέσμες λέιζερ στο 20% της ταχύτητας του φωτός.

Αυτό θα τους επέτρεπε να φτάσουν στο Άλφα του Κενταύρου σε λίγα χρόνια, αντί σε 30 χιλιετίες που θα απαιτούνταν με τις σημερινές τεχνολογίες

Πριν από έναν χρόνο η αμερικανική διαστημική υπηρεσία Nasa ανακοίνωσε ότι εντόπισε έναν εξωπλανήτη παρόμοιο με τη Γη αλλά σε πολύ μεγάλη απόσταση, στα 1.400 έτη φωτός. Αυτός ο πλανήτης, ο Kepler 542b, έχει ακτίνα 60% μεγαλύτερη από εκείνη της Γης. Υπάρχουν επίσης μεγάλες πιθανότητες να πρόκειται για έναν βραχώδη πλανήτη με λεπτό στρώμα ατμόσφαιρας και μεγάλη ποσότητα νερού. Ο Kepler 452b ήταν ένας από τους 12 νέους εξωπλανήτες που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα χάρη στο διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ.

Στην φωτογραφία ο Εγγύτατος του Κενταύρου, εδώ σε εικόνα του Hubble, είναι ένα μικρό, χλωμό αστέρι.

http://www.pronews.gr/portal/20160812/genika/diastima/49/der-spiegel-astrofysikoi-anakalypsan-exoplaniti-didymo-tis-gis-se

AE213436D87714CDD4FE524C5115478B.jpg.bff8a58db5459fb81ffe07547397d463.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ένας πλανήτης σαν τη Γη στον Εγγύτατο του Κενταύρου; :cheesy:

Αστρονόμοι ανακοίνωσαν στο περιοδικό Nature, την ανακάλυψη ενός πλανήτη στο μέγεθος της Γης, που ονομάστηκε Proxima b (Εγγύτατος β) και βρίσκεται στην κατοικίσιμη ζώνη του Εγγύτατου του Κενταύρου. Ο Εγγύτατος του Κενταύρου (Proxima Centauri) είναι το πλησιέστερο άστρο πέραν του ηλιακού μας συστήματος – βρίσκεται σε απόσταση μόλις 4,24 έτη φωτός από τη Γη.

Η ελάχιστη μάζα του εξωπλανήτη είναι 1,3 φορές η μάζα της Γης και βρίσκεται σε τέτοια απόσταση από το άστρο του, που επιτρέπει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή, ένα χαρακτηριστικό κρίσιμης σημασίας για την ύπαρξη ζωής.

Οι αστρονόμοι εκτιμούν πως όταν (;) αρχίσει η «εποχή των διαστρικών ταξιδιών» , ο Proxima b θα αποτελέσει πιθανότατα τον πρώτο μας σταθμό.

Το ενδιαφέρον, πέρα από την ανακάλυψη ενός ακόμα – έστω και του πιο κοντινού – εξωπλανήτη, είναι η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την ανακάλυψή του. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler δεν είναι το μοναδικό εργαλείο για την ανακάλυψη εξωπλανητών. Υπάρχει και η μέθοδος της ακτινικής ταχύτητας (Radial Velocity -The First Method that Worked) που χρησιμοποιήθηκε στην ανακάλυψη του Proxima b.

Τέλος ας δούμε μερικές κρίσιμες ερωτήσεις και τις απαντήσεις των αστρονόμων που πραγματοποίησαν την έρευνα, σε σύγκριση με τα σχετικά δημοσιεύματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο:

Ερ: Ανακαλύψατε έναν γήινο πλανήτη;

Απ: Δεν το γνωρίζουμε σίγουρα. (…)

Ερ: Έχετε βρει έναν ξάδερφο της Γης;

Απ: Όχι ακόμα (…)

Ερ: Μπορεί να υπάρχει ζωή σ’ αυτόν το πλανήτη;

Απ: Ο πλανήτης βρίσκεται στη σωστή θέση ώστε η θερμοκρασία στην επιφάνειά του να επιτρέπει την παρουσία νερού σε υγρή μορφή. Ωστόσο, το ερώτημα της κατοικισιμότητας είναι αρκετά περίπλοκο (…).

Ερ: Μπορεί να αναπτυχθεί ζωή σ’ αυτόν τον πλανήτη;

Απ: Αυτό το πλανητικό σύστημα είναι διαφορετικό από το δικό μας (…)

An introduction to our neighbor planet, Proxima b, by @AllPlanets https://t.co/yUvdTfYM9q at @exploreplanets pic.twitter.com/EktQwbkz50

— Katie Mack (@AstroKatie) August 24, 2016

http://www.planetary.org/blogs/guest-blogs/2016/0824-proxima-centauri-b-have-we.html

Βίντεο.

http://physicsgg.me/2016/08/25/%ce%ad%ce%bd%ce%b1%cf%82-%cf%80%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%ae%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%83%ce%b1%ce%bd-%cf%84%ce%b7-%ce%b3%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b5%ce%b3%ce%b3%cf%8d%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%bf-%cf%84/

eso1629a_f537.jpg.a9dee3aceca7d498667726887caec9e2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και άλλο «μπαλέτο» εξωπλανητών. :cheesy:

Αστρονόμοι στις ΗΠΑ ανακάλυψαν τρεις γιγάντιους εξωπλανήτες γύρω από ένα διπλό αστρικό σύστημα. Πρόκειται για δύο «δίδυμα» άστρα που μοιάζουν πολύ με τον Ήλιο μας. Οι δύο πλανήτες περιφέρονται γύρω από το ένα άστρο (HD 133131A) και ο τρίτος πλανήτης γύρω από το δεύτερο άστρο (HD 133131B), σε ένα πολύπλοκο «μπαλέτο».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Γιοχάνα Τέσκε του Ινστιτούτου Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας "The Astronomical Journal", πραγματοποίησαν την ανακάλυψη με τα Μαγγελανικά Τηλεσκόπια στο Αστεροσκοπείο Λας Καμπάνας στη Χιλή.

Οι τρεις εξωπλανήτες είναι περίπου διπλάσιοι από τον Δία, τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Τα δύο άστρα απέχουν μεταξύ τους μόνο 360 αστρονομικές μονάδες (μια τέτοια μονάδα ισοδυναμεί με την απόσταση Γης-Ήλιου). Η μικρότερη απόσταση μεταξύ άστρων σε διπλό αστρικό σύστημα με εξωπλανήτες, που είχε βρεθεί μέχρι σήμερα, ήταν 1.000 αστρονομικές μονάδες.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500098522

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Σπάνιο διπλό σύστημα.Αποτελείται από δύο ερυθρούς νάνους και ένα πλανήτη. :cheesy:

Μια διεθνής αστρονομική ομάδα, στην οποία περιλαμβάνεται και ένας Έλληνας αστρονόμος της διασποράς, επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενός ακόμη εξωπλανήτη, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα διπλό σύστημα άστρων σε απόσταση περίπου 8.000 ετών φωτός από τη Γη, προς το κέντρο του γαλαξία μας.

Η παρατήρηση του εξωπλανήτη OGLE-2007-BLG-349 έγινε με το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ» και η καινοτομία έγκειται στο ότι είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώθηκε ένας εξωπλανήτης σε τέτοιο διπλό αστρικό σύστημα με την τεχνική του βαρυτικού μικροφακού. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται, εφόσον η βαρύτητα του κοντινότερου άστρου καμπυλώνει και ενισχύει το φως που εκπέμπει το μακρινότερο άστρο, όταν παροδικά τα δύο άστρα ευθυγραμμίζονται μεταξύ τους και με τη Γη. Αυτό βοηθά στον εντοπισμό τυχόν πλανητών γύρω από τα άστρα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο εξωπλανήτης κινείται σε απόσταση περίπου 300 εκατομμυρίων μιλίων από το αστρικό δίδυμο, δηλαδή όσο απέχει από τον Ήλιο η ζώνη των αστεροειδών μεταξύ 'Αρη-Δία. Ο πλανήτης ολοκληρώνει μια πλήρη τροχιά γύρω από τα δύο άστρα κάθε επτά χρόνια. Τα δύο άστρα - δύο ερυθροί νάνοι- απέχουν μεταξύ τους μόνο επτά εκατομμύρια μίλια.

Η αρχική πιθανή ανακάλυψη του εξωπλανήτη και των μητρικών άστρων είχε γίνει το 2007 από επίγεια τηλεσκόπια, αλλά εκκρεμούσε η επιβεβαίωσή για την ύπαρξή του, που έγινε μόλις τώρα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Οι περισσότεροι εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, κινούναι πέριξ μονών άστρων. Οι λίγοι γύρω από διπλά άστρα έχουν εντοπισθεί συνήθως με το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ».

Η ανακάλυψη, με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Μπένετ της NASA, δημοσιεύεται στο περιοδικό αστρονομίας «The Astronomical Journal». Μεταξύ των ερευνητών είναι ο Έλληνας αστρονόμος Γιάννης Τσάπρας του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Ο ίδιος ήταν ανάμεσα στην επιστημονική ομάδα που ανακάλυψε πρόσφατα τον πιθανώς φιλόξενο για ζωή εξωπλανήτη γύρω από το κοντινό άστρο Εγγύτατος β του Κενταύρου (Proxima b).

http://www.pronews.gr/portal/20160923/genika/diastima/49/anakalypsi-me-elliniki-symmetohi-entopistike-allos-enas-exoplanitis-se

3BC3A018BA40677B16442EE4FD29C80B.jpg.d0bbd4d942b83fa184b4e9f333661145.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Πλανήτες-γίγαντες επικρατούν στο Διάστημα. :cheesy:

Περισσότεροι πλανήτες, οι οποίοι εκτοπίστηκαν από άλλους γιγάντιους, μπορεί να υπήρχαν στο ηλιακό μας σύστημα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες οι οποίοι μελέτησαν τα στοιχεία του τηλεσκοπίου Kepler της NASA.

Επιστήμονες μελέτησαν τα στοιχεία του τηλεσκοπίου Kepler της NASA και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στο ηλιακό μας σύστημα μπορεί να υπήρχαν περισσότεροι πλανήτες, οι οποίοι εκτοπίστηκαν από άλλους γιγάντιους

Από αυτά προέκυψε ότι το 80% των χιλιάδων πλανητικών συστημάτων που έχουν ανακαλυφθεί φαίνεται ότι αποτελούνται από έναν και μόνο πλανήτη που περνά μπροστά από το αστέρι του, ενώ τα υπόλοιπα έχουν περισσότερους, έως και επτά πλανήτες. Ωστόσο πρόσφατες έρευνες έχουν διαπιστώσει ακόμα μία διαφορά ανάμεσα σε αυτούς τους δύο τύπους συστημάτων: ενώ στα ηλιακά συστήματα με περισσότερους πλανήτες, όπως το ηλιακό μας σύστημα, τα σώματα έχουν κυκλικές τροχιές, στα συστήματα με μόνο έναν πλανήτη αυτοί έχουν ελλειπτική τροχιά, κάτι που τους οδηγεί στο να μην ευθυγραμμίζονται με την περιστροφή των αστέρων τους.

Η ομάδα της Τσέλσι Χουάνγκ στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά πραγματοποίησε μια σειρά από προσομοιώσεις, ο οποίες έδειξαν ότι σε αυτά τα μονοπλανητικά συστήματα είναι πολύ πιθανό να κρύβονται γιγάντιοι πλανήτες, τους οποίους αδυνατούμε να δούμε λόγω της μεγάλης απόστασης και της ελλειπτικής τροχιάς τους, που τους θέτει στη «σκιά».

Αν όμως αυτοί οι γίγαντες, όπως είναι οι δικοί μας Δίας και Κρόνος, κρύβονται όντως μέσα στα ηλιακά συστήματα, τότε αυτοί θα ήταν ικανοί να έχουν εκτοπίσει άλλους πλανήτες σε κοντινότερες τροχιές, διαμορφώνοντας έτσι αυτά τα συστήματα με μόνο έναν πλανήτη. «Υπάρχουν μεγαλύτερα σώματα εκεί έξω, τα οποία προσπαθούν να επηρεάσουν την τροχιά των πλανητών» σχολίασε η Τσέλσι Χουάνγκ. Και οι θεωρίες που δοκίμασαν ο Αλεξ Μάστιλ και η ερευνητική του ομάδα στο παρατηρητήριο Lund της Σουηδίας κατέληξαν σε παρόμοια συμπεράσματα. Πάντως, σύμφωνα με την ανάλυση του Μάστιλ, η συμπεριφορά των πλανητών-γιγάντων ευθύνεται μόνο για το 18% των μονοπλανητικών συστημάτων.

Οι προσομοιώσεις των επιστημόνων έδειξαν ότι οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις που εμπλέκουν τους πλανήτες-γίγαντες, οι οποίοι κινούνται σε εξωτερικές τροχιές, μπορούν να καταστρέψουν τους μικρότερους πλανήτες με τρεις τρόπους: είτε να τους εκτοπίσουν από το σύστημα, είτε να τους σπρώξουν μέσα στους αστέρες τους, είτε να τους βάλουν σε τροχιά σύγκρουσης μεταξύ τους.

Πάντως, για να επιβεβαιώσουν τη θεωρία που δοκίμασαν στις προσομοιώσεις, οι ερευνητές θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τον επόμενο χρόνο, όταν θα εκτοξευθεί ο δορυφόρος TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), ο οποίος θα στοχεύσει σε κοντινότερα και φωτεινότερα συστήματα και θα καταστήσει ευκολότερο το «ξεσκέπασμα» των... νταήδων γιγάντιων πλανητών.

http://www.ethnos.gr/epistimi/arthro/planites_gigantes_epikratoun_sto_diastima-64553583/

assets_LARGE_t_420_54863805.thumb.jpg.269f517724f7d68b89cae57b428f0d16.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

L91: ένας αινιγματικός πλανητης(;) πέρα από τον Πλούτωνα. :cheesy:

Ένας ακόμη, άγνωστος έως τώρα, παγωμένος κόσμος ανακαλύφθηκε στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος, πολύ πέρα από τον Πλούτωνα. Πρόκειται για τον L91, όπως είναι προς το παρόν γνωστός, που διαγράφει μια τεράστια άκρως ελλειπτική τροχιά, με συνέπεια να χρειάζεται πάνω από 20.000 γήινα έτη για να κάνει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο (αυτή είναι η διάρκεια του «έτους» του).

Το αινιγματικό ουράνιο σώμα, για το οποίο δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος ή τη μάζα του, έγινε αρχικά αντιληπτό το 2013 από ένα τηλεσκόπιο στη Χαβάη. Αλλά μόλις τώρα και αφού μεσολάβησαν περισσότερες παρατηρήσεις, οι αστρονόμοι, με επικεφαλής την αστροφυσικό Μισέλ Μπάνιστερ του Πανεπιστημίου Κουίνς του Μπέλφαστ στη Β.Ιρλανδία, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας.

Κάθε φορά που οι επιστήμονες βρίσκουν ένα ουράνιο σώμα τόσο μακριά από τον Ήλιο, αναρωτιούνται πώς βρέθηκε εκεί – και ακόμη δεν έχουν δώσει μια ικανοποιητική για όλους απάντηση. Ο L91 διαγράφει μια τροχιά που πλησιάζει τον Ήλιο έως τις 50 αστρονομικές μονάδες (μια τέτοια μονάδα ισοδυναμεί με την απόσταση Γης-Ήλιου), ενώ απομακρύνεται από το άστρο μας έως τις 1.450 αστρονομικές μονάδες. Κανένα άλλο σώμα δεν έχει παρατηρηθεί να απομακρύνεται τόσο πολύ από τον Ήλιο.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο L91 απομακρύνεται σταδιακά από το νέφος Όορτ στα σύνορα του ηλιακού συστήματος, μετακινούμενος προς τα ενδότερά του, την ζώνη Κάιπερ. Αν όντως αυτό συμβαίνει, θα είναι το πρώτο σώμα που παρατηρείται να κάνει κάτι τέτοιο, υπό τη βαρυτική επίδραση κάποιου άλλου άστρου ή του γαλαξία μας.

Μια εναλλακτική εξήγηση είναι ότι ένας αόρατος έως τώρα γιγάντιος πλανήτης με μέγεθος ανάλογο του Ποσειδώνα, λεγόμενος και Πλανήτης Εννέα, είναι αυτός που επηρεάζει βαρυτικά σώματα όπως ο L91.

http://physicsgg.me/2016/10/18/l91-%ce%ad%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%b1%ce%b9%ce%bd%ce%b9%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%80%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%80%ce%ad%cf%81%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c/

E9022DECCE1CFB1289522F539EF9DD22.jpg.16c427e8152b065c2900043195891ee8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ο πλανήτης με τις «βροχές του τρόμου»! :cheesy:

Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ερευνητές των πανεπιστημίων της Βέρνης και της Γενεύης έκαναν μια εντυπωσιακή ανακάλυψη στον εξωπλανήτη HD 189733b που βρίσκεται σε απόσταση 63 ετών φωτός από εμάς. Ο πλανήτης εντοπίστηκε το 2005 και πρόκειται για ένα γίγαντα αερίου στον οποίο επικρατούν ακραίες συνθήκες.

Η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη αγγίζει τους τρεις χιλιάδες βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι κατά μέσο όρο έχουν ταχύτητα χίλια χλμ/ώρα. Όμως οι ερευνητές εντόπισαν ένα πραγματικά εξωτικό φαινόμενο που συμβαίνει στον HD 189733b. Στον πλανήτη εκδηλώνονται τρομερές καταιγίδες στις οποίες βρέχει… γυαλί με ταχύτητες που αγγίζουν τα 9 χιλιάδες χλμ/ώρα! Οι ερευνητές περιέγραψαν το ακραίο αυτό φαινόμενο με τον όρο «βροχές του τρόμου».

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=841003

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Απευθείας παρατήρηση εξωπλανητών από τηλεσκόπιο στη Χαβάη. :cheesy:

Χάρις στο τηλεσκόπιο Subaru στη Χαβάη, οι αστρονόμοι μπορούν πλέον να προσδιορίζουν το μέγεθος, την «ηλικία» και τη σύσταση της ατμόσφαιρας πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Η νέα αυτή δυνατότητα οφείλεται στο CHARIS (Coronagraphic High Angular Resolution Imaging Spectrograph), ένα όργανο που προστέθηκε πρόσφατα στο τηλεσκόπιο, και το οποίο μπορεί να διαχωρίζει το φως που ανακλά ο εξωπλανήτης, από το φως του «μητρικού» του αστέρα.

Έτσι, η ανάλυση των χαρακτηριστικών της ανακλώμενης ακτινοβολίας θα επιτρέπει στους επιστήμονες να προσδιορίζουν τις χημικές ενώσεις από τις οποίες αποτελείται η ατμόσφαιρα εξωπλανητών που βρίσκονται στην κοσμική «γειτονιά» μας. Επίσης, θα ανοίξει τον δρόμο για πιο ακριβή προσδιορισμό των διαστάσεών του, συγκριτικά με τις τεχνικές έμμεσου υπολογισμού που κυρίως χρησιμοποιούνται έως σήμερα.

Το CHARIS σχεδιάστηκε και κατασκευάσθηκε από το πανεπιστήμιο Princeton στις ΗΠΑ. Η προσθήκη του στο τηλεσκόπιο έγινε στο πλαίσιο συνεργασίας του πανεπιστημίου με το Εθνικό Αστρονομικό Αστεροσκοπείο της Ιαπωνίας, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του Subaru, καθώς και το πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Για την κατασκευή του, χρειάσθηκε μία πενταετία περίπου. Το όργανο έχει πλέον συνδεθεί στο τηλεσκόπιο, ενώ μάλιστα πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η δοκιμή του, η οποία απέδειξε πως λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα.

Η πρώτη ανακάλυψη εξωπλανήτη έγινε το 1995, ενώ έως σήμερα έχουν εντοπισθεί 1.000 ανάλογα ουράνια σώματα να περιφέρονται γύρω από μακρινά άστρα. Οι περισσότερες ανακαλύψεις έγιναν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler, με τη συντριπτική τους πλειονότητα να προήλθαν από το γεγονός ότι, όταν ο εξωπλανήτης βρεθεί ανάμεσα στη νοητή ευθεία που ενώνει τον «μητρικό» του αστέρα με τη Γη, τότε η σκιά του μειώνει το αστρικό φως.

Αν και η μείωση είναι απειροελάχιστη, μπορεί να ανιχνευθεί από τη Γη και να αποκαλύψει την ύπαρξη ενός πλανήτη. Ωστόσο, επειδή η παρουσία του προκύπτει έμμεσα, δεν μπορούν να εξαχθούν στοιχεία για τα φυσικά του χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να απαντήσει το CHARIS, προσφέροντας στους επιστήμονες δεδομένα από τα οποία υπάρχει η δυνατότητα να εκτιμηθεί το μέγεθός του, η ατμοσφαιρική σύσταση, ακόμη και η θερμοκρασία του. Η μόνη προϋπόθεση είναι οι διαστάσεις του εξωπλανήτη να μην είναι μικρότερες από του Δία.

Η κανονική λειτουργία του οργάνου θα ξεκινήσει τον επόμενο Φεβρουάριο κι έπειτα. Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα, η χρήση του θα είναι «ανοικτή» σε όλη την αστρονομική κοινότητα.

http://www.naftemporiki.gr/story/1171287/apeutheias-paratirisi-eksoplaniton-apo-tileskopio-sti-xabai

tileskopio-subaru-sti-xabai.jpg.855851398af0a335659a1a3d47ff500f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

GJ 536 b :cheesy:

Αστρονόμοι, με επικεφαλής τον Γιονάι Ισάι Γκονσάλες του Ινστιτούτου Αστροφυσικής των Καναρίων Νήσων της Ισπανίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Astronomy & Astrophysics", ανακάλυψαν άλλο έναν κοντινό εξωπλανήτη που αποτελεί μεγέθυνση της Γης.

Η εν λόγω υπερ-Γη κινείται πέριξ του άστρου GJ 536 σε απόσταση 32 ετών φωτός και έχει μάζα 5,4 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης. Όμως ο εξωπλανήτης GJ 536 b, που κατά πάσα πιθανότητα είναι βραχώδης, δεν βρίσκεται εντός της δυνητικά φιλόξενης για ζωή ζώνης του μητρικού άστρου του.

http://physicsgg.me/2016/11/17/%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b9%ce%bf-%cf%83%cf%86%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%ac%cf%83%cf%84%cf%81%ce%bf/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χρηματοδότηση από το κοινό τηλεσκοπίου για να αναζητήσει μια «δίδυμη Γη» :cheesy:

Χρήματα από απλούς λάτρεις του διαστήματος επιδιώκει να συγκεντρώσει μία ομάδα επιστημόνων, ώστε να ξεκινήσει την κατασκευή ενός διαστημικού τηλεσκοπίου για την αναζήτηση ενός γήινου πλανήτη στην κοσμική «γειτονιά» μας.

Το πρότζεκτ ονομάζεται Project Blue και μέσω του Kickstarter σκοπεύει να συγκεντρώσει σε πρώτη φάση 1 εκατ. δολάρια, για να εξετάσει κατά πόσο στον διπλό αστέρα Άλφα του Κενταύρου υπάρχει μία «δίδυμη Γη».

«Είναι πιθανό να υπάρχει ένας κατοικήσιμος πλανήτης που να περιστρέφεται γύρω από τον πιο κοντινό μας γείτονα», λέει στην ιστοσελίδα Digital Trends ο Σίπρια Τσακραμπάρτι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Lowell της Μασαχουσέτης.

Η ύπαρξη εξωπλανητών επιβεβαιώθηκε το 1994, ενώ από το 2009 που εκτοξεύθηκε το διαστημόπλοιο Kepler, έχουν ανακαλυφθεί χιλιάδες σε άλλα πλανητικά συστήματα. Εξάλλου, μόλις τον φετινό Μάιο, οι υπεύθυνοι του Kepler ανακοίνωσαν 1.284 καινούρια επιβεβαιωμένα ευρήματα από τα οποία περίπου τα μιστά αφορούν πιθανά βραχώδεις, γήινους εξωπλανήτες.

«Υπάρχουν δισεκατομμύρια εξωπλανήτες στον δικό μας γαλαξία», σημειώνει στο Digital Trends η Μπρετ Μάρτι, από τη μη κυβερνητική οργάνωση Mission Centaur που συμμετέχει στο Project Blue. «Το Kepler μάς δίδαξε ότι σχεδόν ένα στα δύο άστρα φιλοξενεί έναν βραχώδη, δυνητικά γήινο πλανήτη, ο οποίος περιφέρεται γύρω από την κατοικήσιμη ζώνη. Οι πιθανώς γήινοι πλανήτες είναι περισσότεροι από τους ανθρώπους στη Γη».

Οι επικεφαλής του πρότζεκτ αποφάσισαν να ζητήσουν τη χρηματοδότηση της αποστολής από το κοινό, σε μία προσπάθεια να εμπνεύσουν και να εμπλέξουν τους λάτρεις διαστήματος. «Θέλαμε ξεκινώντας να κάνουμε το πρότζεκτ κτήμα όλων», σημειώνει η Μάρτι. «Ήταν σημαντικό να εξασφαλίσουμε με αυτό τον τρόπο τουλάχιστον τη χρηματοδότηση της σχεδίασης του διαστημοπλοίου».

Στόχος είναι να συγκεντρωθεί από το Kickstarter 1 εκατ. δολάρια, από τα 30 εκατομμύρια που αναμένεται να κοστίσει το τηλεσκόπιο και η αποστολή του στο διάστημα το 2020. Το ποσό αυτό είναι πολύ μικρότερο από το Kepler, το οποίο κόστισε 600 εκατ. δολάρια, επειδή θα έχει έναν αποκλειστικό στόχο: να λάβει εικόνες, ορατές στο ανθρώπινο μάτι, των πλανητών που περιφέρονται γύρω από τον Άλφα του Κενταύρου.

Αν σε αυτές τις εικόνες οι πλανήτες μοιάζουν με «γαλάζιες κουκίδες», τότε αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πως διαθέτουν ωκεανούς ή και ατμόσφαιρα. Αυτό με τη σειρά του θα υποδήλωνε πως στις φωτογραφίες απεικονίζεται ένας «κόσμος» σαν τον δικό μας, ο οποίος πιθανόν να μπορεί να «φιλοξενεί» ζωή.

«Αν ψάχνεις για έναν δίδυμο πλανήτη, τότε ένας καλός τρόπος είναι να αναζητήσεις για την ανάκλαση γαλάζιου φωτός», συμπληρώνει ο Τσακραμπάρτι.

Η καμπάνια στο Kickstarter έχει ήδη συγκεντρώσει 68.000, ενώ απομένουν 32 ημέρες για να ολοκληρωθεί.

http://www.naftemporiki.gr/story/1173305/xrimatodotisi-apo-to-koino-tileskopiou-gia-na-anazitisei-mia-didumi-gi

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Εξωπλανήτης με ατμόσφαιρα από ζαφείρια και ρουμπίνια! :cheesy:

Ο καιρός θα είναι νεφελώδης με πιθανότητα...πολύτιμων λίθων. Ένας μεγάλος εξωπλανήτης σε απόσταση 1.044 ετών φωτός από τη Γη διαθέτει μάλλον πανέμορφα σύννεφα στην ατμόσφαιρά του, τα οποία πιθανώς περιέχουν τα συστατικά από τα οποία δημιουργούνται τα ρουμπίνια και τα ζαφείρια.

Ο εντοπισμός πλανητών σε άλλα αστρικά συστήματα στον γαλαξία μας έχει γίνει πλέον σχεδόν καθημερινή υπόθεση. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα οι επιστήμονες χάρις στον στόλο των ισχυρών διαστημικών τηλεσκοπίων εκτός από το να εντοπίζουν εξωπλανήτες καταφέρνουν να τους μελετούν. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει αναλύσεις και εκτιμήσεις για τις ατμοσφαιρικές συνθήκες ορισμένων εξωπλανητών.

Ομάδα αστρονόμων από την Ιρλανδία και την Αγγλία με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» παρουσιάζουν το πρώτο μετεωρολογικό δελτίο εξωπλανήτη που βασίζεται σε άμεσες παρατηρήσεις καιρικών μεταβολών. Οπως διαπίστωσαν ο HAT-P-7b που βρίσκεται σε απόσταση 1.044 ετών φωτός από τη Γη διαθέτει πανέμορφα σύννεφα στην ατμόσφαιρά του, τα οποία πιθανώς περιέχουν τα συστατικά από τα οποία δημιουργούνται τα ρουμπίνια και τα ζαφείρια.

Είναι γνωστό στο ηλιακό μας σύστημα ότι οι πλανήτες όπως ο Δίας και ο Κρόνος εμφανίζουν μια μεγάλη ποικιλία -συνήθως ταραγμένων- καιρικών συνθηκών. Όμως οι εξωπλανήτες είναι πολύ μακριά για να διακρίνει κανείς μεταβολές στα νέφη ή στους ανέμους τους. Οι ερευνητές, που έβαλαν στο στόχαστρό τους τον εξωπλανήτη HAT-P-7b, μελετώντας στοιχεία τεσσάρων ετών από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler, διαπίστωσαν περιοδικές μεταβολές στη φωτεινότητά του.

Ο γιγάντιος αέριος εξωπλανήτης, που είχε ανακαλυφθεί το 2008, είναι περίπου 40% μεγαλύτερος από τον Δία και 16 φορές μεγαλύτερος από τη Γη. «Ψήνεται» στους 1.927 βαθμούς Κελσίου -συνεπώς ούτε λόγος για φιλικές προς τη ζωή συνθήκες- επειδή βρίσκεται σε πολύ κοντινή τροχιά στο άστρο του, που είναι διπλάσιο από τον Ήλιο μας, διαγράφοντας μια πλήρη περιφορά μόνο κάθε δύο μέρες (το έτος του).

Καθώς διαπιστώθηκε ότι οι φωτεινές περιοχές του δεν είναι σταθερές, αλλά μετακινούνται, οι αστρονόμοι συμπέραναν ότι υπάρχει νεφοκάλυψη που μεταβάλλεται λόγω των ανέμων. Μόνο που τα νέφη αυτά δεν θα είναι όπως τα γήινα, αλλά εκτιμάται ότι μπορεί να είναι πολύ πιο εντυπωσιακά, καθώς πιθανώς δημιουργούνται -λόγω των καυτών θερμοκρασιών- από την εξαέρωση ορυκτών όπως το κορούνδιο, παραλλαγές του οποίου στη Γη αποτελούν τα ρουμπίνια και τα ζαφείρια.

Όταν λειτουργήσουν τα ισχυρότερα τηλεσκόπια James Webb της NASA, καθώς επίσης τα CHEOPS και PLATO του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, οι αστρονόμοι θα μπορέσουν να μελετήσουν καλύτερα τις ατμόσφαιρες και τα νέφη τέτοιων εξωπλανητών, ψάχνοντας ακόμη και για ίχνη ζωής.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=851297

B51BF3C6C3D4C4DB4913DCBD96BB5C62.jpg.dc04e36d5ce186a13f0651ec34929dc2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Ο εξωπλανήτης-βρέφος. :cheesy:

Τα περισσότερα μέλη του πλανητικού σογιού είναι μεγαλύτερα ηλικιακά, φέρνοντας γύρες γύρω από τους ενήλικες ήλιους τους εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια. Και με διάρκεια ζωής μερικών τρισεκατομμυρίων ετών (ειδικά για τα πιο μικρά και τεμπέλικα αστέρια), μόνο εύκολο δεν είναι να βρεις κάτι νέο στο Διάστημα.

Πρόσφατα όμως κάτι σπάνιο συνέβη. Κοινή ερευνητική ομάδα των αστεροσκοπείων Kepler-Keck παρατήρησε έναν πλήρως ανεπτυγμένο εξωπλανήτη (K2-33b) ηλικίας μόλις 5-10 εκατ. ετών. Ένα σωστό μωρό δηλαδή συγκριτικά με τους άλλους 3.000 εξωηλιακούς πλανήτες που έχουν παρατηρηθεί τόσο μακριά.

Ο ίδιος ο πλανήτης έχει το μέγεθος του Ποσειδώνα και περιφέρεται γύρω από τον ήλιο του 15 φορές κοντινότερα απο ό,τι ο Ερμής στον δικό μας Ήλιο. Η ύπαρξη ενός πλανήτη-βρέφους τόσο μακριά στις παρυφές του Διαστήματος ανέτρεψε τη διαδεδομένη πεποίθηση ότι οι γιγαντιαίοι πλανήτες σχηματίζονται μόνο στις εσχατιές του Σύμπαντος, εκεί όπου όλα είναι δροσερά και ήρεμα…

http://www.pronews.gr/portal/20170105/genika/diastima/49/i-mageia-toy-diastimatos-apo-konta-foto-vinteo

coomsmiicacanndnyy3.jpg.fb11bdce96d4e8b69d7cd03260de79fc.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Κυνήγι εξωπλανητών όμοιων με τη Γη. :cheesy:

Σε αυτή την έκδοση του Διαστήματος, ο ανταποκριτής Jeremy Wilks του Euronews αναφέρει από το Αστεροσκοπείο της Γενεύης - το σπίτι εμπειρογνωμόνων σε εξωπλανήτες, το όνομα που δίνεται σε πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

Μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να βρουν περισσότερους από 3500 εξωπλανήτες, αλλά πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν κυριολεκτικά δισεκατομμύρια σε όλον τον Γαλαξία μας.

Ο πρώτος εξωπλανήτης που ανακαλύφθηκε πιο πολύ μοιάζει με έναν καυτό Δία, ένα γιγάντιο πλανήτη από αέριο που βρίσκεται σε τροχιά κοντά στο αστέρι του.

Αυτή η ανακάλυψη που έκανε το 1995 ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Michel Mayor σήμανε την έναρξη μιας επανάστασης στην αστρονομία. Αυτή η επανάσταση μας έφερε από τον έναν επιβεβαιωμένο εξωπλανήτη στους 3.559, και η καταμέτρηση συνεχίζεται.

http://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2017/01/ESA_Euronews_Hunting_Earth-like_exoplanets

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/ESA_Euronews_Kynhegi_exoplanethon_homoion_me_te_Ge

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Περισσότεροι από 100 δυνητικοί εξωπλανήτες εντοπίστηκαν από τους αστρονόμους. :cheesy:

Οι αστρονόμοι ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν πάνω από 100 νέους δυνητικούς -μη επιβεβαιωμένους ακόμη- εξωπλανήτες, μερικοί από τους οποίους είναι σχετικά κοντά στη Γη.

Ιδίως ένας που βρίσκεται γύρω από το τέταρτο κοντινότερο άστρο, σε απόσταση «μόνο» 8,1 ετών φωτός.

Οι νέες παρατηρήσεις έγιναν με το φασματόμετρο υψηλής ανάλυσης HIRES του διαμέτρου δέκα μέτρων αμερικανικού τηλεσκοπίου Κεκ της Χαβάης, με επικεφαλής τον Στιβ Βογκτ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Κρουζ και τον Πολ Μπάτλερ του Ινστιτούτου Επιστημών Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον.

Tο HIRES ανιχνεύει εξωπλανήτες με τη μέθοδο της «ακτινικής ταχύτητας» (radial velocity method), με βάση τις ανεπαίσθητες βαρυτικές ανωμαλίες που οι εξωπλανήτες προκαλούν στα μητρικά άστρα τους. H τεχνική αυτή εντοπισμού είναι διαφορετική από την πιο δημοφιλή μέθοδο «των διελεύσεων» (transit method) που, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιεί το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» και η οποία βασίζεται στις αμυδρές αυξομειώσεις του φωτός ενός άστρου, όταν περνά μπροστά του ένας εξωπλανήτης.

Η νέα «φουρνιά», που προέκυψε από σχεδόν 61.000 παρατηρήσεις σε περισσότερα από 1.600 άστρα και παρουσιάσθηκε σε σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας «The Astronomical Journal», περιλαμβάνει 60 δυνητικούς εξωπλανήτες που θα χρειασθούν επιβεβαίωση, καθώς και 54 άλλες περιπτώσεις που χρειάζονται περαιτέρω μελέτη, προτού πάρουν τον χαρακηρισμό των δυνητικών εξωπλανητών.

Ο πιο κοντινός πιθανός εξωπλανήτης περιφέρεται γύρω από το άστρο GJ 411, γνωστό και ως Λαλάντ 21185, που βρίσκεται σε απόσταση 8,1 ετών φωτός και έχει μόνο το 40% της μάζας του Ήλιου μας. Μόνο τρία άλλα άστρα είναι πιο κοντά. Το πιο κοντινό είναι ο Εγγύτατος (Proxima) του Κενταύρου, σε απόσταση 4,22 ετών φωτός από τη Γη, γύρω από τον οποίο πέρυσι τον Αύγουστο ανακαλύφθηκε ένας εξωπλανήτης που πιθανώς έχει ομοιότητες με τον δικό μας πλανήτη.

Ο δυνητικός εξωπλανήτης GJ 411b του άστρου GJ 411 είναι περίπου τετραπλάσιος από τη Γη και πιθανώς πολύ καυτός για να είναι κατοικήσιμος, καθώς κινείται πολύ κοντά στο άστρο του, ολοκληρώνοντας την τροχιά του (το έτος του) κάθε δέκα γήινες μέρες.

Έως σήμερα οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει 3.450 επιβεβαιωμένους εξωπλανήτες, τα δύο τρίτα εκ των οποίων με τη βοήθεια του «Κέπλερ», ενώ αρκετές ακόμη χιλιάδες αναμένουν επιβεβαίωση.

Ο αριθμός αυτός ασφαλώς θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς θα γίνουν νέες παρατηρήσεις από το αστρονομικό παρατηρητήριο Gaia του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που εκτοξεύθηκε το Δεκέμβριο του 2013, καθώς και από τον δορυφόρο TESS (Transit Exoplanet Survey Satellite) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), που προγραμματίζεται να εκτοξευθεί στις αρχές του 2018.

http://physicsgg.me/2017/02/14/%ce%b2%cf%81%ce%ad%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b1%ce%bd-%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%89-%ce%b1%cf%80%cf%8c-100-%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%af-%ce%b5%ce%be%cf%89%cf%80%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%ae/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επιστήμονες προσκαλούν εθελοντές να γίνουν «κυνηγοί» εξωπλανητών. :cheesy:

Μια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής το Ινστιτούτο Επιστήμης Carnegie, «ανέβασε» στο διαδίκτυο μία βάση δεδομένων με 61.000 μετρήσεις της ταχύτητας 1.600 κοντινών αστέρων. Τα δεδομένα προορίζονται για απλούς χρήστες PC, οι οποίοι με την επεξεργασία τους είναι πιθανόν να εντοπίσουν νέους εξωπλανήτες.

Οι μετρήσεις συγκεντρώθηκαν από το 1994 έως το 2008 από το HIRES (High Resolution Echelle Spectrometer), ένα όργανο που βρίσκεται στο επίγειο τηλεσκόπιο Keck I στη Χαβάη. Το HIRES ανιχνεύει το φως των αστέρων και το αναλύει στα επιμέρους μήκη κύματος. Έτσι, οι επιστήμονες μπορούν να υπολογίσουν την ακτινική ταχύτητα, δηλαδή την ταχύτητα με την οποία ένας αστέρας προσεγγίζει ή απομακρύνεται από τη Γη.

Παρ' όλο που οι μετρήσεις αυτές δεν προορίζονταν αρχικά για την αναζήτηση εξωπλανητών, σύμφωνα με τον Τζένιφερ Μπαρτ, μεταδιδακτορική ερευνήτρια από το ΜΙΤ και μέλος της ομάδας, στην πορεία αποδείχθηκαν ιδανικές γι’ αυτό τον σκοπό. Κι αυτό γιατί επιτρέπουν στους επιστήμονες να εντοπίζουν μικρές αλλαγές στην ταχύτητα ενός άστρου, οι οποίες «προδίδουν» πως δέχεται τη βαρυτική έλξη από έναν πλανήτη που περιστρέφεται γύρω του.

Έτσι, με τα δεδομένα, η ομάδα έχει εντοπίσει ήδη 100 εξωπλανήτες, ανάμεσα στους οποίους και ένα ουράνιο σώμα που βρίσκεται στον τέταρτο πλησιέστερο στη Γη αστέρα, τον GJ 411. Οι ερευνητές περιγράφουν τα ευρήματά τους σε άρθρο το οποίο πρόκειται να δημοσιευθεί στο περιοδικό The Astronomical Journal.

Με την ανάρτηση των μετρήσεων στο ίντερνετ, η Μπαρτ με την ομάδα της ελπίζει πως αρκετοί εθελοντές θα συνδράμουν στον εντοπισμό ακόμη περισσότερων εξωπλανητών. Γι’ αυτό τον σκοπό, το μόνο που χρειάζεται είναι να κατεβάσει κανείς το λογισμικό που δημιούργησε η ομάδα, να επιλέξει έναν αστέρα και να παρατηρήσει πώς μεταβάλλεται η τροχιακή του ταχύτητα σε κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Αν εντοπίσει απότομη αυξομείωση της ταχύτητας, τότε είναι πιθανό να έχει βρει έναν εξωπλανήτη. Στη συνέχεια, θα πρέπει να υποβάλει το εύρημά του στην online πλατφόρμα του πρότζεκτ

Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, ακόμη κι αν ένας εθελοντής δεν εντοπίσει κάποιον εξωπλανήτη, θα έχει μάθει πώς να αναλύει τα δεδομένα από το HIRES και να τα ερμηνεύει.

http://www.naftemporiki.gr/story/1205023/epistimones-proskaloun-ethelontes-na-ginoun-kunigoi-eksoplaniton

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μικρόβια μαθουσάλες σε σπηλιά… X-files. :cheesy:

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν μέσα σε γιγάντιους κρυστάλλους των μεξικανικών σπηλαίων Νάϊκα μικροοργανισμούς που κάποιοι εξ αυτών έχουν ηλικία έως 50.000 ετών. Οι μικροοργανισμοί-μαθουσάλες βρίσκονταν σε αδρανή κατάσταση, αλλά οι επιστήμονες τους ξαναζωντάνεψαν επί τόπου και στο εργαστήριο. Η γενετική ανάλυσή τους έδειξε ότι είναι αρκετά διαφορετικοί από άλλους μικροοργανισμούς που ήδη υπάρχουν στις γενετικές βάσεις δεδομένων.

Η επιβίωση μορφών ζωής για τόσο καιρό και τόσο βαθιά στη γη δείχνει πόσο ικανή είναι η ζωή να προσαρμόζεται και στα πιο δύσκολα περιβάλλοντα, κάτι που μπορεί να συμβαίνει και σε άλλους πλανήτες.

Η ανακάλυψη έγινε από επιστήμονες με επικεφαλής την δρ. Πενέλοπε Μπόστον, τη νέα διευθύντρια του Ινστιτούτου Αστροβιολογίας της NASA και η ανακοίνωση έγινε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης.

Στα βαθιά σπήλαια Νάϊκα στο βόρειο Μεξικό, ψηλά όσο οι καθεδρικοί ναοί, τα οποία για πρώτη φορά άνοιξαν μεταλλωρύχοι πριν από ένα αιώνα περίπου, αλλά πλέον τα έχουν εγκαταλείψει, η θερμοκρασία φθάνει τους 40 έως 60 βαθμούς Κελσίου, ενώ παράλληλα υπάρχει μεγάλη υγρασία και απόλυτο σκοτάδι. Για να ζήσουν τα ακραιόφιλα μικρόβια, καθώς δεν υπάρχει φως, πρέπει να περιορισθούν σε χημειοσύνθεση, δηλαδή να παράγουν την αναγκαία γι' αυτά ενέργεια μέσω χημικών αντιδράσεων με τα πετρώματα μέσα στα οποία είναι εγκλεισμένα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το «σπίτι» τους είναι θεαματικοί κρύσταλλοι από γύψο, μήκους αρκετών μέτρων.

Οι επιστήμονες -που δεν άντεχαν να μείνουν μέσα στα σπήλαια για παραπάνω από 20 λεπτά κάθε φορά λόγω της αφόρητης ζέστης- κατάφεραν να τρυπήσουν αυτούς τους κρυστάλλους και να πάρουν δείγματα από το εσωτερικό τους, όπου βρήκαν 40 διαφορετικά είδη βακτηρίων, ιών και μιας άλλης ξεχωριστής κατηγορίας μικροοργανισμών, των αρχαίων. Θα ακολουθήσουν περαιτέρω εργαστηριακές μελέτες και η σχετική επιστημονική δημοσίευση σε περιοδικό. Οι περισσότεροι αστροβιολόγοι υποπτεύονται ότι αν υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες και δορυφόρους, αυτή θα επιβιώνει κάτω από την επιφάνεια, με χημειοσυνθετικό τρόπο, όπως τα μεξικανικά μικρόβια, κυρίως για να προστατευθούν από την ηλιακή και κοσμική ακτινοβολία.

http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=863109

7223DF96B890F0DCB6AB980AC5F852A8.jpg.eb70be7ab805961d8cb87fef08cada8d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Ανιχνεύθηκε ατμόσφαιρα γύρω από κοντινό εξωπλανήτη. :cheesy:

Ευρωπαίοι αστρονόμοι ανίχνευσαν ατμόσφαιρα γύρω από την υπερ-Γη GJ 1132b, έναν εξωπλανήτη που μοιάζει με τη Γη αλλά είναι περίπου μιάμιση φορά μεγαλύτερος και βρίσκεται σε απόσταση «μόνο» 39 ετών φωτός από τον πλανήτη μας.

Είναι η δεύτερη φορά που ανιχνεύεται ατμόσφαιρα γύρω από έναν «γήινο» εξωπλανήτη. Πέρυσι για πρώτη φορά είχε γίνει το ίδιο γύρω από τον εξωπλανήτη 55 Cancri e, που είναι οκταπλάσιος από τη Γη.

Αυτή τη φορά όμως, η ανίχνευση ατμόσφαιρας έγινε γύρω από μια μικρή υπερ-Γη, που έχει μάζα 1,6 φορές μεγαλύτερη από της Γης και ακτίνα 1,4 φορές μεγαλύτερη.

Έτσι, πρόκειται για τον μικρότερο «γήινο» εξωπλανήτη όπου έχει ποτέ ανιχνευθεί ατμόσφαιρα.

Αν και η νέα ανακάλυψη δεν έχει να κάνει με την εύρεση ζωής σε έναν άλλο πλανήτη, οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Λουίτζι Μαντσίνι του γερμανικού Ινστιτούτου Αστρονομίας Μαξ Πλανκ και του Πανεπιστημίου της Ρώμης «Τορ Βεργκάτα», που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας Astronomical Journal [Detection of the Atmosphere of the 1.6 M⊕ Exoplanet GJ1132b],

http://iopscience.iop.org/article/10.3847/1538-3881/aa6477

χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στη Χιλή για να παρατηρήσουν τον εξωπλανήτη ταυτόχρονα σε επτά διαφορετικά μήκη κύματος.

Ο εξωπλανήτης περιφέρεται γύρω από έναν ερυθρό νάνο, τον GJ 1132, που βρίσκεται στην κατεύθυνση του αστερισμού των Ιστίων στο νότιο ημισφαίριο. Διέρχεται μπροστά από το μητρικό άστρο του κάθε 1,6 μέρες, μπλοκάροντας έτσι ένα μικρό μέρος από το φως του τελευταίου, πράγμα που επιτρέπει τη μελέτη του εξωπλανήτη.

Οι επιστήμονες απέχουν ακόμη πολύ από το να μπορούν να αναλύσουν την χημική σύνθεση της ατμόσφαιρας, ώστε από αυτήν να βγάλουν συμπεράσματα κατά πόσο υπάρχουν έμβιοι οργανισμοί στον εξωπλανήτη, οι οποίοι αφήνουν το «αποτύπωμά» τους. Στην περίπτωση της Γης η παρουσία άφθονου οξυγόνου είναι ένα τέτοιο ίχνος της ζωής.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για την ατμόσφαιρα του GJ 1132b, αυτή είναι πλούσια σε νερό και μεθάνιο. Αυτό υποδηλώνει ότι πιθανώς -αλλά όχι σίγουρα- πρόκειται για έναν υδάτινο κόσμο με πολλούς καυτούς υδρατμούς στην ατμόσφαιρά του.

Ο συγκεκριμένος εξωπλανήτης αναμένεται να μελετηθεί περαιτέρω με άλλα διαστημικά και επίγεια τηλεσκόπια.

http://physicsgg.me/2017/04/06/%ce%b1%ce%bd%ce%b9%cf%87%ce%bd%ce%b5%cf%8d%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%b1%cf%84%ce%bc%cf%8c%cf%83%cf%86%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%b1-%ce%b3%cf%8d%cf%81%cf%89-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%ce%ba%ce%bf%ce%bd%cf%84/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης