Jump to content

Πλανήτης Ερμής.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ο ιριδίζων Ερμής του Messanger. :cheesy:

Για το ανθρώπινο μάτι, ο Ερμής μπορεί να μοιάζει με μια θαμπή, γκρι σφαίρα αλλά αυτή η ενισχυμένη έγχρωμη εικόνα από το διαστημικό βολιστήρα Messenger της NASA, λέει μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Οι ζώνες ιριδίζοντος μπλε, πεδιάδες στο χρώμα της άμμου και λεπτές γκριζόλευκες γραμμές, δημιουργούν μια αιθέρια και πολύχρωμη θέα του εσώτατου πλανήτη του Ηλιακού μας Συστήματος.

Αυτά τα αντίθετα χρώματα έχουν επιλεγεί για να τονίσουν τις διαφορές στη σύνθεση του τοπίου σε όλο τον πλανήτη. Οι πιο σκούρες περιοχές εμφανίζουν υλικό χαμηλής ανάκλασης, ειδικά για το φως στα πιο κόκκινα μήκη κύματος. Ως αποτέλεσμα, οι περιοχές αυτές να παίρνουν μια πιο γαλανή απόχρωση.

Αυτές οι διασταυρούμενες ραβδώσεις κατά μήκος του δίσκου του πλανήτη εμφανίζονται σε αποχρώσεις ανοιχτού μπλε, γκρι και λευκού. Αυτές οι περιοχές λαμβάνουν μια γαλάζια απόχρωση για έναν άλλο λόγο: τη νεανικότητα τους. Καθώς το υλικό εκτίθεται στο σκληρό περιβάλλον του διαστήματος γύρω από τον Ερμή σκοτεινιάζει, αλλά αυτές οι ωχρές "ακτίνες" σχηματίζονται από το υλικό που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη και έχει έρθει πετώντας κατά τη διάρκεια προσφάτων συγκρούσεων. Για το λόγο αυτό, έχουν διατηρήσει τη νεανική λάμψη τους.

Οι κιτρινωπές, καστανές περιοχές είναι το "ενδιάμεσο έδαφος". Ο Ερμής φιλοξενεί επίσης φωτεινότερο και ομαλότερο έδαφος γνωστά ως υψηλής ανακλαστικότητας κόκκινες πεδιάδες. Ένα παράδειγμα μπορεί να φανεί προς το άνω δεξιά άκρο όπου υπάρχει ένα εξέχον μέρος που είναι περίπου κυκλικό. Αυτή είναι η λεκάνη Caloris, ένας κρατήρας σύγκρουσης, που πιστεύεται ότι έχει δημιουργηθεί από μια σύγκρουση με έναν αστεροειδή κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του ηλιακού συστήματος.

Στις 30 Απριλίου του τρέχοντος έτους, η τετραετής θητεία του Messenger σε τροχιά γύρω από τον Ερμή έφτασε στο τέλος της, όταν ο διαστημικός βολιστήρας έπεσε στην επιφάνεια. Το Messenger ξεκίνησε το 2004 και το 2011 έγινε το πρώτο διαστημόπλοιο που τέθηκε ποτέ σε τροχιά γύρω από τον Ερμή. Κατέληξε να υπερβαίνει το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα της αποστολής του για τρία χρόνια, κατά τα οποία το διαστημικό σκάφος είχε εντελώς εξαντλήσει καύσιμο του. Το τελευταίο του καύσιμο χρησιμοποιήθηκε για την τοποθέτηση του εντός της βαρυτικής έλξης του Ερμή και του Ήλιου, οπότε θα μπορούσε να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την αναπόφευκτη κατακόρυφη πτώση του στην επιφάνεια - συνεχίζοντας παράλληλα να στέλνει πίσω εικόνες - και να βγει με μια έκρηξη.

Η έρευνα του μυστηριώδους Ερμή θα συνεχιστεί με το BepiColombo της ESA, που αναμένεται να εκτοξευθεί το 2017. BepiColombo είναι μια αποστολή σε συνεργασία με την Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (Japan Aerospace Exploration Agency - JAXA), περιλαμβάνει δύο διαστημόπλοια σε τροχιά, το Mercury Planetary Orbiter της ESA και το Mercury Magnetospheric Orbiter της JAXA, τα οποία θα φθάσουν στον Ερμή μαζί το 2024. Το BepiColombo έχει ως στόχο να αποκτήσει μια σε βάθος άποψη του λιγότερο εξερευνημένου γήινου πλανήτη του Ηλιακού μας Συστήματος.

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/O_iridhizon_Ermhes_toy_Messanger

Messenger_s_iridescent_Mercury_node_full_image_2.jpg.ada1e051dd4adfa753d8129492c273bd.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 8 μήνες αργότερα...

Γιατί ο Ερμής είναι ασυνήθιστα σκούρος; :cheesy:

Η επιφάνεια του Ερμή είναι ασυνήθιστα σκούρα -πολύ περισσότερο από της Σελήνης- και τώρα οι επιστήμονες, μετά από πολύ προβληματισμό, πιστεύουν πως γνωρίζουν την αιτία: ο πλανήτης διαθέτει άφθονο άνθρακα με τη μορφή του γραφίτη (του υλικού που χρησιμοποιείται στα μολύβια). Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Πάτρικ Πεπλόφσκι του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών «Nature Geoscience», ανέλυσαν τα στοιχεία που έστειλε το σκάφος «Messenger» (Αγγελιοφόρος) της NASA, λίγο πριν ολοκληρώσει την αποστολή του προσκρούοντας στον πλανήτη τον Απρίλιο του 2015.

Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό ότι κάποτε όλη η επιφάνεια του Ερμή ήταν καλυμμένη από ένα στρώμα γραφίτη, που μπορεί να έφθανε και το ένα χιλιόμετρο σε πάχος. Αλλά αργότερα η ηφαιστειακή δραστηριότητα ώθησε ένα μεγάλο μέρος αυτού του άνθρακα στα έγκατα του πλανήτη. Όμως η επιφάνειά του είναι ιδιαίτερα σκούρα ακόμη, καθώς ποσότητες γραφίτη παρέμειναν και ανακατεύτηκαν με πετρώματα.

http://physicsgg.me/2016/03/08/%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%ce%bf-%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%ae%cf%82-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ae%ce%b8%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b1-%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%bf/

mercury-LRM-Degas-700x432.jpg.b31fa454f75c4900efa4fc517df4d6f9.jpg

08-90154Mercury.jpg.4cb1c77b7402c1f78e9006c007936c67.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Η διάβαση του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο. :cheesy:

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016 από 2:12 μμ έως 8:23 μμ

Ο Ερμής θα φαίνεται σαν μια μαύρη κουκίδα – το 1/150ό της διαμέτρου του Ήλιου- που θα διασχίζει αργά επί 7,5 περίπου ώρες τον δίσκο του Ήλιου.

Προσοχή: Δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να παρατηρήσουμε το φαινόμενο με γυμνά μάτια ή κιάλια. Ο Ερμής έχει φαινόμενη διάμετρο σχεδόν 180 φορές μικρότερη από αυτή του Ήλιου και παρά το ότι βρίσκεται μπροστά από τον Ήλιο δεν ελαττώνει σημαντικά το φως που φθάνει στα μάτια μας. Η χρήση ειδικών ηλιακών γυαλιών ή διαμορφωμένων τηλεσκοπίων από ειδικούς είναι απαραίτητη για την παρατήρηση.

Το απόγευμα της Δευτέρας 9 Μαΐου 2016 θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε στην Ελλάδα ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο. Ο πλανήτης Ερμής θα βρεθεί ακριβώς ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο. Αποτέλεσμα αυτής της κοσμικής συγκυρίας, η οποία συμβαίνει κάθε 8 περίπου χρόνια, είναι να μπορούμε να δούμε τον Ερμή ως μια σκοτεινή κουκκίδα η οποία κινείται με αργό ρυθμό πάνω στο δίσκο του Ήλιου.

Αστρονόμοι του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το οποίο φέτος γιορτάζει τα 170 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του ως το πρώτο ερευνητικό Ίδρυμα της σύγχρονης Ελλάδας, σε συνεργασία με ερασιτέχνες αστρονόμους της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης θα παρατηρήσουν το φαινόμενο από ειδικά τηλεσκόπια τα οποία θα εγκατασταθούν στους κήπους του Αστεροσκοπείου στο λόφο των Νυμφών στο Θησείο.

Εξειδικευμένο προσωπικό θα βρίσκεται στο χώρο και θα είναι στη διάθεση τόσο των ΜΜΕ τα οποία επιθυμούν να ενημερώσουν τους πολίτες για το φαινόμενο αυτό, αλλά και όλων των Αθηναίων και επισκεπτών της πρωτεύουσας που θέλουν να μας επισκεφθούν και να παρατηρήσουν το σπάνιο αυτό φαινόμενο μέσα από ένα ειδικό τηλεσκόπιο.

Τα ιστορικά τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο αλλά και το μουσείο του Κέντρου Επισκεπτών το οποίο περιλαμβάνει πλήθος επιστημονικών οργάνων του 19ου αιώνα, καθώς και ένα μοναδικό αντίγραφο του μηχανισμού των Αντικυθήρων, θα είναι ανοικτά για το κοινό.

Προτεινόμενη ώρα επίσκεψης είναι 3 μμ με 6 μμ.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Δρ. Αναστασία-Φιόρη Μεταλληνού στο Κέντρο Επισκεπτών του ΕΑΑ στο Θησείο στα τηλέφωνα 210-3490055 και 210-3490160.

H NASA θα αναμεταδίδει ζωντανά το φαινόμενο μέσω διαδικτύου χρησιμοποιώντας παρατηρήσεις από διάφορα διαστημικά τηλεσκόπια στη διεύθυνση :

http://www.nasa.gov/transit

http://eclipse.gsfc.nasa.gov/transit/transit.html

Ο Ερμής ολοκληρώνει μια πλήρη τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε 88 μέρες (το έτος του) και περνάει ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο κάθε 116 μέρες. Όμως συνήθως ο πλανήτης φαίνεται κάτω ή πάνω από τον ηλιακό δίσκο και όχι μέσα σε αυτόν.

Επειδή ο Ερμής είναι ο κοντινότερος πλανήτης στον λαμπρό Ήλιο, κινούμενος σε απόσταση μόνο 46 έως 70 εκατ. χλμ. από αυτόν, είναι δύσκολο να μελετηθεί με τηλεσκόπια από τη Γη. Η θερμοκρασία στην επιφάνειά του κυμαίνεται από μείον 170 έως άνω των 400 βαθμών Κελσίου.

Περιστρέφεται τόσο αργά γύρω από τον άξονά του, που εμφανίζει την μοναδική ιδιομορφία η μέρα του (μία πλήρης περιστροφή του) να έχει διπλάσια διάρκεια από το έτος του (μια πλήρης περιφορά γύρω από τον Ήλιο). Είναι ένας πυκνός πλανήτης με μια «σιδερένια καρδιά» αναλογικά μεγαλύτερη από ό,τι ο πυρήνας από σίδηρο της Γης, ενώ η επιφάνειά του εμφανίζει έντονα ίχνη ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Μέχρι τώρα, δύο αποστολές της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) έχουν επισκεφθεί τον πλανήτη: το σκάφος «Mariner 10» τρεις φορές στη διετία 1974-75 και το «Messenger» το 2011-15. Η αποστολή BepiColombo του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Διαστήματος (JAXA), που θα εκτοξευθεί το 2017 ή το 2018, θα φθάσει στον Ερμή το 2024.

Στην φωτογραφία φωτογράφηση του φαινομένου κατά το παρελθόν. Έχουν συνδυαστεί 37 διαφορετικές φωτογραφίες του Ήλιου τη στιγμή που ο Ερμής βρισκόταν ακριβώς ανάμεσα στη Γη και τον Ηλιακό δίσκο. Οι θέσεις του Ερμή με την πάροδο του χρόνου φαίνονται ως διαδοχικές κουκκίδες στον δίσκο του Ήλιου.

http://physicsgg.me/2016/05/07/%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%ae-%ce%bc%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%ac-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf%ce%bd%ce%ae%ce%bb%ce%b9%ce%bf/

ceb5cf81cebcceb7cf82.jpg.fbae8a1d526b35dca17379db5210dbfe.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πρώτο βίντεο από τη διάβαση του Ερμή. :cheesy:

Σαν μυγάκι που πετά μπροστά από έναν γλόμπο του δρόμου, ο μικρός Ερμής διασχίζει τον πυρακτωμένο γίγαντα που γύρω του περιφέρονται όλα: η NASA δημοσιοποίησε το πρώτο βίντεο από τη διάβαση του Ερμή στις 9 Μαΐου, ένα σπάνιο φαινόμενο που βοηθά τους αστρονόμους εδώ και αιώνες.

Αν και ο Ερμής ολοκληρώνει μια περιφορά γύρω από τον Ήλιο κάθε 88 ημέρες, σπάνια τυχαίνει να ευθυγραμμιστεί με τον Ήλιο και τη Γη: ο μικρότερος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος κινείται σε ελαφρώς διαφορετικό επίπεδο από ό,τι η Γη, συνήθως περνά πάνω ή κάτω από τον ηλιακό δίσκο. Ως αποτέλεσμα, οι διαβάσεις του Ερμή συμβαίνουν περίπου 13 φορές κάθε αιώνα.

Στις 7,5 ώρες που χρειάστηκε ο πλανήτης να διασχίσει τον ηλιακό δίσκο, τα διαστημικά παρατηρητήρια SDO και SOHO της NASA, καθώς και το Hinode της ιαπωνικής JAXA, παρέμειναν στραμμένα στο φαινόμενο και μετέδωσαν εικόνες που θα ήταν αδύνατο να ληφθούν από τη Γη.

Το πρώτο βίντεο είναι ένα timelapse που δημιουργήθηκε από εικόνες του SDO (Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής) που τραβήχτηκαν σε διάφορα μήκη κύματος, τα οποία εμφανίζονται με διαφορετικά χρώματα και δίνουν διαφορετικές όψεις στον Ήλιο.

Όπως επισημαίνει η NASA, οι διαβάσεις του Ερμή και της Αφροδίτης -τους μόνους πλανήτες που βρίσκονται πλησιέστερα στον Ήλιο από τη Γη και προσφέρουν ορατές διαβάσεις- προσφέρουν βοήθεια κρίσιμης σημασίας εδώ και αιώνες: η πρώτη παρατήρηση διάβασης του Ερμή το 1631 επέτρεψε στους αστρονόμους να μετρήσουν το φαινόμενο μέγεθος του Ερμή και να εκτιμήσουν την απόσταση της Γης από τον Ήλιο.

Η διάβαση της 9ης Μαρτίου θα επιτρέψει στους υπεύθυνους του SDO να στοχεύσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα όργανα του διαστημικού παρατηρητηρίου: δεδομένου ότι η θέση του Ερμή σε σχέση με τον Ήλιο μπορεί να υπολογιστεί με μεγάλη ακρίβεια, οι αστρονόμοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον πλανήτη ως δείκτη για τη στόχευση των οργάνων.

Επιπλέον, η σκοτεινή φιγούρα του Ερμή καθώς κινείται μπροστά από το άστρο βοηθά τους μηχανικούς να εκτιμήσουν την ποσότητα του διάχυτου φωτός που μπαίνει στα όργανα και να προχωρήσουν σε διορθώσεις ώστε να το αντισταθμίσουν.

Χρήσιμες θα είναι εξάλλου και οι παρατηρήσεις της διάβασης με το SOHO (Ηλιακό και Ηλιοσφαιρικό Παρατηρητήριο), επισημαίνει ο επιστημονικός διευθυντής του οργάνου Τζόζεφ Γκέρμαν. «Τα όργανα του SDO και του SOHO χρησιμοποιούν διαφορετικές φασματικές γραμμές και μήκη κύματος και έχουν ελαφρώς διαφορετικές οπτικές ιδιότητες για τη μελέτη των ηλιακών ταλαντώσεων».

»Οι μετρήσεις της διάβασης θα μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε καλύτερα τον άξονα περιστροφής του Ήλιου».

Βίντεο.

Η προηγούμενη διάβαση του Ερμή, το Νοέμβριο του 2009, όπως καταγράφηκε από το SOHO.Βίντεο.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500076067

 

 

Η NASA μας δείχνει πώς είναι ο Ερμής. :cheesy:

Πριν από λίγες μέρες, η NASA δημοσίευσε ένα πλήρες ψηφιακό μοντέλο που παρουσιάζει τα τοπογραφικά χαρακτηριστικά του μικρότερου πλανήτη του Ηλιακού μας συστήματος.

Το έργο των επιστημόνων της αμερικανικής υπηρεσίας παρουσιάζει την παραμικρή λεπτομέρεια για τον Ερμή, αποκαλύπτοντας ένα πολύ μεγάλο μέρος από το γεωλογικό του παρελθόν.

Τα στοιχεία για την δημιουργία του χάρτη συλλέχθηκαν από το διαστημικό σκάφος MESSENGER της NASA, το οποίο ήταν σε τροχιά γύρω από τον Ερμή από το 2011 μέχρι και το 2015. Στο διάστημα αυτό, το ρομποτικό σκάφος τράβηξε έναν τεράστιο αριθμό φωτογραφιών, με τους επιστήμονες να χρησιμοποιούν περισσότερες από 100.000 για να καταλήξουν στην χαρτογράφηση του πλανήτη.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η ανάλυση των τοπογραφικών χαρακτηριστικών του Ερμή πρόκειται να οδηγήσει σε πολύ σημαντικές ανακαλύψεις μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Αυτό φαντάζει λογικό, αφού πλέον οι ερευνητές έχουν στα χέρια τους ένα πληρέστατο χάρτη, με όλα τα δεδομένα που χρειάζονται για να μελετήσουν εις βάθος της περιοχές του πλανήτη.

«Εχουμε στα χέρια μας έναν θησαυρό από στοιχεία για τον Ερμη, χάρις στην επιτυχημένη αποστολή του MESSENGER. Αυτό έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντικές ανακαλύψεις, ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένονται ακόμα πιο σπουδαίες μελέτες γύρω από τον πλανήτη» τόνισε η Susan Ensor, από το τμήμα της εφαρμοσμένης φυσικής του πανεπιστημίου John Hopkins.

Στα στοιχεία που παρουσίασε η NASA υπάρχουν πολλές σημαντικές πληροφορίες για τον Ερμή, όπως το υψηλότερο και το χαμηλότερο σημείο του. Η υψηλότερη κορυφή του βρίσκεται στα 4.48 χιλιόμετρα πάνω από το μέσο υψόμετρο, ενώ το βαθύτερο σημείο του είναι «βυθισμένο» στα 5.38 χιλιόμετρα. Μάλιστα εκτιμάται ότι στη τελευταία περιοχή συνέβησαν κάποιες από τις πιο πρόσφατες ηφαιστειακές δραστηριότητες στον πλανήτη.

Παρότι πολλές περιοχές εμφανίζονταν πολύ σκοτεινές, λόγω της κοντινής απόστασης του πλανήτη από τον Ηλιο, το MESSENGER μετά από πολύ προσπάθεια και αμέτρητες φωτογραφίες κατάφερε να συλλέξει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την εκτενή ανάλυση των γεωλογικών χαρακτηριστικών του Ερμή.

http://www.pronews.gr/portal/20160510/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1/%CE%B7-nasa-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CF%87%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%AE%CF%82-%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...

O Ερμής «τρέμει» :cheesy:

Γεωλογικά ενεργός και ο Ερμής, καθώς φαίνεται να «τρέμει» ακόμη από σεισμούς.

Μια σειρά από γεωλογικά χαρακτηριστικά στην επιφάνεια του Ερμή, τα οποία αποκαλύπτουν οι εικόνες που έστειλε το σκάφος Messenger της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), δείχνουν ότι πιθανότατα ο κοντινότερος στον Ήλιο πλανήτης είναι τεκτονικά ενεργός, εμφανίζοντας ακόμη σεισμική δραστηριότητα. Έως τώρα η Γη ήταν ο μόνος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα που θεωρείτο ότι εμφανίζει σήμερα ενεργή γεωλογική δραστηριότητα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον πλανητικό επιστήμονα Τόμας Γουότερς του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν της Ουάσιγκτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών «Nature Geoscience», ανέλυσαν στοιχεία που έστειλε το αμερικανικό σκάφος κατά τους τελευταίους 18 μήνες σε τροχιά γύρω από τον Ερμή.

Για πρώτη φορά παρατηρήθηκαν μικρά ρήγματα μήκους κάτω των δέκα χιλιομέτρων και απόκρημνες πλαγιές ύψους το πολύ μερικών δεκάδων μέτρων, που έχουν σχηματισθεί σχετικά πρόσφατα, κατά τα τελευταία 50 εκατ. χρόνια. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι νέα ρήγματα δημιουργούνται ακόμη και σήμερα, καθώς το εσωτερικό του μικρού πλανήτη συνεχίζει να ψυχραίνεται, αναγκάζοντας την επιφάνειά του να συρρικνώνεται αργά.

Μελλοντικές αποστολές στον Ερμή είναι πιθανό να ανιχνεύσουν για πρώτη φορά άμεσα σεισμούς, που σχετίζονται με αυτή τη συνεχιζόμενη γεωλογική δραστηριότητα.

Ο Ερμής αρχικά μελετήθηκε εξ αποστάσεως από το σκάφος «Μάρινερ 10» της NASA, ενώ το 2011 τέθηκε για πρώτη φορά σε τροχιά γύρω του το Messenger. Το τελευταίο είχε προ καιρού αποκαλύψει μεγάλες απόκρημνες πλαγιές, μήκους έως 1.000 χιλιομέτρων και ύψους άνω των τριών χιλιομέτρων, που θεωρήθηκαν ενδείξεις παλαιότερης τεκτονικής δραστηριότητας.

Οι πλαγιές αυτές δημιουργούνται όταν, κατά μήκος των τεκτονικών ρηγμάτων, τα πετρώματα από αντίθετες κατευθύνσεις ωθούνται τα μεν προς τα δε, με συνέπεια να δημιουργούνται απόκρημνες ανυψώσεις του εδάφους. Καθώς όμως αυτή τη φορά το σκάφος Messenger πλησίασε πιο κοντά από κάθε άλλη φορά στον πλανήτη, έγιναν ορατά ρήγματα και γκρεμοί πολύ μικρότερου μεγέθους, που αποτελούν ενδείξεις για πολύ πρόσφατη τεκτονική δραστηριότητα.

Παρόμοιες απόκρημνες πλευρές έχουν εντοπισθεί στη Σελήνη και οι σεισμογράφοι που τοποθέτησαν οι αστροναύτες των αποστολών «Απόλλων», ανίχνευσαν στο φεγγάρι 28 ρηχούς σεισμούς 1,5 έως 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μεταξύ 1969-1977.

«Περιμένουμε να βρούμε συγκρίσιμους ρηχούς σεισμούς και στον Ερμή, πιθανώς πολύ περισσότερους, καθώς συρρικνώνεται πιο πολύ από τη Σελήνη», δήλωσε ο Γουότερς, σύμφωνα με το Space.com.

Παραμένει πάντως μυστήριο γιατί ένας τόσο μικρός πλανήτης όπως ο Ερμής δεν έχει ήδη χάσει τελείως την αρχική εσωτερική θερμότητά του, αλλά παραμένει ακόμη αρκετά θερμός, ώστε να συνεχίζει την αργή συρρίκνωσή του.

http://physicsgg.me/2016/09/27/o-%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%ae%cf%82-%cf%84%cf%81%ce%ad%ce%bc%ce%b5%ce%b9/

27-100306hermes.jpg.bd03d219c514591adcd3ab65a6c36b7c.jpg

1839250E0587E4371820EBC7A698D265.jpg.5c1644c39997d0a0350b849dd19ac4ee.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Κοιλάδα στον Ερμή. :cheesy:

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Τόμας Γουότερς του Κέντρου Πλανητικών Μελετών του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Geophysical Research Letters» της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, ανακάλυψαν μια νέα μεγάλη κοιλάδα στον Ερμή, τον κοντινότερο στον Ήλιο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Η ανακάλυψη έγινε μετά από προσεκτικότερη ανάλυση των στοιχείων που έστειλε το σκάφος Messenger της NASA και τα οποία επέτρεψαν τη δημιουργία ενός νέου υψηλής ανάλυσης τοπογραφικού χάρτη του νοτίου ημισφαιρίου του πλανήτη. Η κοιλάδα έχει πλάτος περίπου 400 χιλιομέτρων, μήκος άνω των 1.000 χιλιομέτρων και βάθος έως τριών χιλιομέτρων.

http://physicsgg.me/2016/11/17/%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b9%ce%bf-%cf%83%cf%86%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%ac%cf%83%cf%84%cf%81%ce%bf/

greatvalleyf.jpg.2b1030050a9249502061b65b9f38ad92.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Ο Ερμής έχει ένα φαράγγι που κάνει το Γκραν Κάνιον να μοιάζει ρωγμή. :cheesy:

Την ώρα που η Αφροδίτη και ο Άρης φαίνεται πως είχαν έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα μέχρι και πριν από λίγα εκατομμύρια χρόνια, η σεισμική δραστηριότητα σταμάτησε στον Ερμή εδώ και 3-4 δισ. χρόνια. Ο πλανήτης κρύωσε, άρχισε να συρρικνώνεται και να «ριτιδιάζει».

Η γεωλογική αυτή δραστηριότητα δημιούργησε μια πελώρια ρωγμή που οι επιστήμονες αποκαλούν «μεγάλη κοιλάδα».

Όπως μας ενημέρωσε το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ,

http://cmns.umd.edu/news-events/features/3691

η κοιλάδα έχει μήκος 965 χιλιομέτρων και πλάτος 400, με τις απότομες πλευρές της να βυθίζονται ακόμα και 3 χιλιόμετρα κάτω από το περιβάλλον έδαφος. Για να το δούμε στην προοπτική του, αν η «μεγάλη κοιλάδα» υπήρχε στη Γη, τότε θα ήταν διπλάσια σε διαστάσεις από το Γκραν Κάνιον!

Και για τον μικρότερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, με περιφέρεια μόλις πάνω από τα 4.800 χιλιόμετρα, το τεράστιο αυτό φαράγγι μοιάζει με μια θηριώδη ουλή κατά μήκος της επιφάνειάς του…

http://www.pronews.gr/portal/20170208/genika/diastima/49/oi-astronomikes-anakalypseis-toy-2016-poy-ploytisan-tis-gnoseis-mas-gia

iklikksoosktsiitgjjs2.jpg.f43b0d1224ae95883ccd86e5e7faf583.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Roskosmos και η ESA. Συμφωνια για την εργασία στην PHEBUS συσκευή! :cheesy:

Στις 14 Φεβρουαρίου 2017 η Corporation "Roskosmos" και το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών της Γαλλίας ( "CNES") υπέγραψαν συμφωνία για τα στοιχεία ανάπτυξης του PHEBUS τη δημιουργία ( «Φοίβος»), φασματόμετρου υπεριώδους που θα μελετήσει την εξώσφαιρα του Ερμή για το σύστημα "LAM" (Mercurial Orbiter), η Ευρωπαϊκή Διαστημική υπηρεσία (ESA), ως μέρος του κοινου ρωσο-ευρωπαϊκού σχεδίου BepiColombo.

PHEBUS - φασματόμετρο υπεριώδους για τη μέτρηση της σύνθεσης και τη δυναμική της εξώσφαιρα του Ερμή.Το Φοίβος αποτελείται από ένα διπλό φασματόμετρο στενου εύρους (περίπου 55 έως 155 nm) και σήμερα (περίπου 145 έως 315 nm)στις υπέρυθρες περιοχές του φάσματος. Το μέσο για τον πλήρη κύκλο 360 μοιρών, κοντά στο τροχιακό επίπεδο του σταθμού, χρησιμοποιεί ένα περιστρεφόμενο καθρέφτη.

Επικεφαλής του έργου του επιστημονικού εξοπλισμού του καθετήρα ειναι η CNES. Ειδικότερα, ο γαλλικός οργανισμός διαχειρίζεται το μέσο ανάπτυξης PHEBUS και των σχετικών συστημάτων υποστήριξης εδάφους, και διαχειρίζεται την ενσωμάτωση της συσκευής σε επίπεδο συστήματος, τη συλλογή, τη διάδοση και την αρχειοθέτηση των δεδομένων.

Η Roscosmos θα παράσχει το σχεδιασμό, την κατασκευή, τη δοκιμή και την παράδοση της αυτόνομης γαλλικής πλευράς του ρωσικού τμήματος της συσκευής - ένα περιστροφικό μηχανισμό. Επιπλέονη Roscosmos θα παρέχει υποστήριξη κατά την εγκατάσταση και τη δοκιμή του μέσου PHEBUS για το διαστημικό σκάφος μετά την παράδοση του ΕΟΔ.

Εκ μέρους της "Roscosmos", συν-εκτελεστής για να καθιερώσει τον περιστροφικό μηχανισμό για το επιστημονικό όργανο έχει εκχωρηθεί στο Διαστημικό Ινστιτούτο Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (IKI). Από τη γαλλική πλευρά ο συνεργάτης εχει επιλέξει το εργαστήριο για τη μελέτη της ατμόσφαιρας, περιβάλλοντα και παρατηρήσεις με βάση το διάστημα (Λάτμος).

BepiColombo: Μελέτη της σύνθεσης της επιφάνειας του Ερμή , συμπεριλαμβανομένων - παρατήρηση του Ερμή με τη Γη, αξιολόγηση της γεωλογικής εξέλιξης του πλανήτη, μελέτη της χημικής σύνθεσης της επιφάνειας και την εσωτερική δομή του, ανάλυση της προέλευσης του μαγνητικού πεδίου και να μελετήσει την αλληλεπίδραση της με τον ηλιακό άνεμο, αναζήτηση για την παρουσία ή απουσία του πάγου στις πολικές περιοχές. Ο Διαπλανητικός ανιχνευτής έχει προγραμματιστεί για εκτόξευση για τον Ερμή, τον Απρίλιο το 2018.

http://www.roscosmos.ru/23242/

2392798289.jpg.1901342b072fe907545102c26a6d1805.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...

BepiColombo: Παρουσιάστηκαν τα διαστημόπλοια της κοινής αποστολής Ευρώπης- Ιαπωνίας στον Ερμή. :cheesy:

Τα δύο διαστημόπλοια που συνθέτουν την κοινή αποστολή Ευρώπης- Ιαπωνίας στον Ερμή παρουσιάστηκαν στα ΜΜΕ την Πέμπτη.

Όπως σημειώνει το BBC, το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι υπό ανάπτυξη εδώ και δύο δεκαετίες, ωστόσο όπως δείχνουν τα πράγματα οι δορυφόροι θα εκτοξευτούν το επόμενο έτος.

Τα δύο διαστημόπλοια θα ταξιδέψουν μαζί στον μακρινό πλανήτη, που χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αλλά θα διαχωριστούν κατά την άφιξή τους, για να πραγματοποιήσουν τις δικές τους μελέτες.

Το ευρωπαϊκό Mercury Planetary Orbiter (MPO) και το ιαπωνικό Mercury Magnetospheric Orbiter (MMO) θα αποσυνδεθούν σύντομα το ένα από το άλλο για μερικούς τελευταίους ελέγχους, πριν αποσταλούν στη Γαλλική Γουϊάνα, από την οποία θα εκτοξευτούν.

Η διπλή αποστολή αναμένεται να αρχίσει τον Οκτώβριο του 2018. Τα δύο σκάφη θα εκτοξευτούν με πύραυλο Ariane. Ωστόσο, πρόκειται για μια αποστολή που απαιτεί...υπομονή, καθώς θα χρειαστούν επτά χρόνια για να φτάσουν τα σκάφη στον προορισμό τους.

Η βαρύτητα του ήλιου ασκεί μεγάλη έλξη στα διαστημόπλοια που ταξιδεύουν στο εσώτερο ηλιακό σύστημα, και το BepiColombo θα πρέπει να πυροδοτεί τους προωθητήρες του προς την αντίθετη κατεύθυνση για να διασφαλιστεί πως δεν θα χάσει τον στόχο του.

«Ο Ερμής είναι ο λιγότερο εξερευνηθείς από τους βραχώδεις πλανήτες, αλλά όχι επειδή δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον» είπε ο καθηγητής Αλβάρο Γκιμένεθ Κανέτε, διευθυντής Επιστημών στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. «Είναι επειδή είναι δύσκολος. Είναι δύσκολο να φτάσεις εκεί και ακόμα πιο δύσκολο να δουλέψεις εκεί».

Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια του Ερμή φτάνουν και ξεπερνούν τους 400 βαθμούς Κελσίου- θερμότητα αρκετή για να λιώσουν μέταλλα όπως ο κασσίτερος, o ψευδάργυρος και ο μόλυβδος.

Επίσης, όπως αναφέρει το PhysOrg, ο Ερμής έχει μαγνητικό πεδίο- ο μόνος πλανήτης πέρα από τη Γη που έχει κάτι τέτοιο. Ωστόσο, δεν παρέχει προστασία απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία, καθώς ο πλανήτης κινείται σε τροχιά σε απόσταση μόλις 58 εκατ. χιλιομέτρων από τον ήλιο- οπότε η ακτινοβολία που φτάνει στην επιφάνειά του είναι τέτοια που θα εξόντωνε πιθανές μορφές ζωής γήινου τύπου.

Μεταξύ αυτών που συνεργάστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος είναι και η Airbus, η οποία αναφέρει πως κάλυψε το ευρωπαϊκό διαστημόπλοιο με ειδική μόνωση πολλαπλών στρώσεων για υψηλές θερμοκρασίες, η οποία αποτελείται από 50 στρώσεις κεραμικού και αλουμινίου. Επίσης, οι κεραίες είναι φτιαγμένες από ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες τιτάνιο, καλυμμένο με μια νέα, ειδική επικάλυψη. Το σκάφος αναμένεται να φτάσει στον προορισμό του τον Δεκέμβριο του 2025.

Μέχρι τώρα μόνο δύο αποστολές της NASA έχουν επισκεφτεί τον Ερμή: Το Mariner 10 τη δεκαετία του 1970 και το Messenger, που ήταν σε τροχιά από το 2011 και μετά, μέχρι που τελείωσαν τα καύσιμά του τον Απρίλιο του 2015.

http://www.naftemporiki.gr/story/1256738/bepicolombo-parousiastikan-ta-diastimoploia-tis-koinis-apostolis-europis-iaponias-ston-ermi

bepicolombo.jpg.4b7ebf646a84559fbc2b0b67fbd59c10.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 έτη αργότερα...

Μια ανάσα πριν την εξερεύνηση του Ερμή από τη BepiColombo. :cheesy:

Πλησιάζει η στιγμή για την έναρξη μιας νέας σημαντικής και φιλόδοξης διαστημικής αποστολής, με την ονομασία BepiColombo που έχει ως στόχο την εξερεύνηση από την Ευρώπη και την Ιαπωνία του Ερμή, του κοντινότερου στον Ήλιο, μικρότερου, πυκνότερου και πιο ανεξερεύνητου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Η νέα αποστολή θα μελετήσει την επιφάνεια, την ατμόσφαιρα και το μαγνητικό πεδίο του Ερμή.

Πρόκειται για ένα κοινό εγχείρημα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας (JAXA), που αποτελεί την πρώτη ουσιαστική ευρω-ιαπωνική διαστημική συνεργασία. Είναι η τρίτη στην ιστορία αποστολή στον Ερμή και η πρώτη ευρωπαϊκή. Είχε προηγηθεί το κόστους 450 εκατομμυρίων δολαρίων σκάφος Messenger της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), που είχε τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μεταξύ 2011-2015 και τελικά συνετρίβη στην επιφάνειά του, όταν ξέμεινε από καύσιμα. Παλαιότερα, το Mariner 10, επίσης της NASA, είχε κάνει τρία κοντινά περάσματα από τον Ερμή κατά τη διετία 1974-75.

H κατά πολύ ακριβότερη αποστολή BepiColombo (κόστους 1,65 δισεκατομμυρίων ευρώ) προγραμματίζεται να εκτοξευθεί στις 04:45 ώρα Ελλάδος του Σαββάτου 20 Οκτωβρίου από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνα στη Νότια Αμερική, πάνω σε ένα ευρωπαϊκό πύραυλο Ariane 5. Η αποστολή φέρει το όνομα του Ιταλού αστροφυσικού Τζιουζέπε «Μπέπι» Κολόμπο, ο οποίος είχε μελετήσει τον Ερμή στη διάρκεια της αποστολής του Mariner.

Η ιδιαιτερότητα της αποστολής είναι ότι θα περιλαμβάνει δύο σκάφη, ένα μεγαλύτερο ευρωπαϊκό με 11 επιστημονικά όργανα και κάμερες (Mercury Planetary Orbiter-MPO ή Bepi) και ένα μικρότερο ιαπωνικό με πέντε όργανα (Mercury Magnetospheric Orbiter-MMO ή Mio), που θα τεθούν και τα δύο σε τροχιά γύρω από τον Ερμή, συμπληρώνοντας το ένα τις παρατηρήσεις του άλλου. Το ταξίδι προς τον Ερμή θα διαρκέσει επτά χρόνια και-αν όλα πάνε καλά- το σκάφος, που θα έχει αναπτύξει ταχύτητα έως 60 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, αναμένεται να τεθεί σε τροχιά το 2025. Μια σοβαρή πρόκληση θα είναι η τεράστια βαρυτική έλξη του Ήλιου, η οποία καθιστά πολύ δύσκολο να τεθεί μια διαστημοσυσκευή σε σταθερή τροχιά γύρω από τον γειτονικό Ερμή. Χρειάσθηκε επίσης να αναπτυχθούν νέες τεχνολογίες για την καλύτερη προστασία των δύο διαστημοσυσκευών από την ακτινοβολία και τη θερμότητα του μητρικού άστρου μας που φθάνει τους 5.500 βαθμούς Κελσίου.

Μεταξύ άλλων, η ευρω-ιαπωνική αποστολή θα προσφέρει νέα στοιχεία για διάφορα μυστήρια του Ερμή, όπως για το ασύμμετρο μαγνητικό πεδίο του (πολύ πιο ισχυρό στο βορρά), τον υπερμεγέθη πυρήνα του από κυρίως λιωμένο σίδηρο (που καταλαμβάνει έως το 80% της ακτίνας του πλανήτη), τις παράξενες γεωλογικές καταβυθίσεις σαν λίμνες στην επιφάνειά του (έχουν βάθος δεκάδων μέτρων και πλάτος εκατοντάδων), καθώς και την αφθονία των πτητικών χημικών στοιχείων (χλωρίου, θείου, καλίου, νατρίου κ.α.), τα οποία θα έπρεπε να είχαν προ καιρού εξαφανισθεί υπό την επίδραση του Ήλιου, άρα μάλλον αναδημιουργούνται συνεχώς από το υπέδαφος του πλανήτη.

Η διαδικτυακή τηλεόραση της ESA θα καλύψει ζωντανά την εκτόξευση από το Κουρού στη διεύθυνση http://esa.int/live.

https://www.tanea.gr/2018/10/19/science-technology/mia-anasa-prin-tin-eksereynisi-tou-ermi-apo-ti-bepicolombo/

bepicolombo.jpg.fbaefdc15f710b109be800f613ce98f1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ξεκίνησε το επταετές ταξίδι του προς τον Ερμή το σκάφος BepiColombo. :cheesy:

Με επιτυχία εκτοξεύτηκε η διαστημική αποστολή BepiColombo της Ευρώπης και της Ιαπωνίας, που έχει ως στόχο την εξερεύνηση του Ερμή, του κοντινότερου στον Ήλιο, μικρότερου και πλέον ανεξερεύνητου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Η νέα αποστολή θα μελετήσει την επιφάνεια, την ατμόσφαιρα και το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη.

Η τρίτη στην ιστορία αποστολή στον Ερμή και η πρώτη ευρωπαϊκή είναι ένα κοινό εγχείρημα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας (JAXA).

Είχε προηγηθεί το κόστους 450 εκατομμυρίων δολαρίων σκάφος Messenger της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), που είχε τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μεταξύ 2011-2015 και τελικά συνετρίβη στην επιφάνειά του, όταν ξέμεινε από καύσιμα.

Παλαιότερα, το Mariner 10, επίσης της NASA, είχε κάνει τρία κοντινά περάσματα από τον Ερμή κατά τη διετία 1974-75.

Το BepiColombo, κόστους 1,65 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκτοξεύτηκε στις 04:45 ώρα Ελλάδος του Σαββάτου από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνα στη Νότια Αμερική, πάνω σε έναν ευρωπαϊκό πύραυλο Ariane 5. Η αποστολή φέρει το όνομα του ιταλού αστροφυσικού Τζιουζέπε «Μπέπι» Κολόμπο, ο οποίος είχε μελετήσει τον Ερμή στη διάρκεια της αποστολής του Mariner.

Η αποστολή περιλαμβάνει δύο σκάφη: ένα μεγαλύτερο ευρωπαϊκό με 11 επιστημονικά όργανα και κάμερες (Mercury Planetary Orbiter-MPO ή Bepi) και ένα μικρότερο ιαπωνικό με πέντε όργανα (Mercury Magnetospheric Orbiter-MMO ή Mio), που θα τεθούν και τα δύο σε τροχιά γύρω από τον Ερμή, συμπληρώνοντας το ένα τις παρατηρήσεις του άλλου.

Το ταξίδι προς τον Ερμή θα διαρκέσει επτά χρόνια και-αν όλα πάνε καλά- το σκάφος, που θα έχει αναπτύξει ταχύτητα έως 60 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, αναμένεται να τεθεί σε τροχιά το 2025. Μια σοβαρή πρόκληση θα είναι η τεράστια βαρυτική έλξη του Ήλιου, η οποία καθιστά πολύ δύσκολο να τεθεί μια διαστημοσυσκευή σε σταθερή τροχιά γύρω από το γειτονικό Ερμή.

Χρειάστηκε επίσης να αναπτυχθούν νέες τεχνολογίες για την καλύτερη προστασία των δύο διαστημοσυσκευών από την ακτινοβολία και τη θερμότητα του μητρικού άστρου μας, που φθάνει τους 5.500 βαθμούς Κελσίου.

Μεταξύ άλλων, η ευρω-ιαπωνική αποστολή θα προσφέρει νέα στοιχεία για διάφορα μυστήρια του Ερμή, όπως για το ασύμμετρο μαγνητικό πεδίο του (πολύ πιο ισχυρό στο βορρά), τον υπερμεγέθη πυρήνα του από κυρίως λιωμένο σίδηρο (που καταλαμβάνει έως το 80% της ακτίνας του πλανήτη), τις παράξενες γεωλογικές καταβυθίσεις σαν λίμνες στην επιφάνειά του (έχουν βάθος δεκάδων μέτρων και πλάτος εκατοντάδων), καθώς και την αφθονία των πτητικών χημικών στοιχείων (χλωρίου, θείου, καλίου, νατρίου κ.ά.), τα οποία θα έπρεπε να είχαν προ καιρού εξαφανιστεί υπό την επίδραση του Ήλιου, άρα μάλλον αναδημιουργούνται συνεχώς από το υπέδαφος του πλανήτη.

https://www.in.gr/2018/10/20/tech/ksekinise-eptaetes-taksidi-tou-pros-ton-ermi-skafos-bepicolombo/

1652819732_BepiColombo208231227222ESA-768x432.jpg.8d05d6ef60a15ebab4051092cc91ebe7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο μεταλλικός πυρήνας του Ερμή. :cheesy:

Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό ότι η Γη και ο Ερμής διαθέτουν μεταλλικούς πυρήνες. Όπως και η Γη, ο μικρότερος και κοντινότερος στον Ήλιο πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος διαθέτει ένα εξωτερικό πυρήνα από υγρό μέταλλο, ενώ υπήρχαν αμφιβολίες για το αν έχει επίσης στερεό μεταλλικό πυρήνα και πόσο μεγάλο. Τώρα, αναλύοντας τις γεωδαιτικές παρατηρήσεις του σκάφους Messenger της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο Ερμής διαθέτει πράγματι ένα στερεό εσωτερικό μεταλλικό πυρήνα και μάλιστα αυτός έχει σχεδόν το ίδιο μέγεθος με τον αντίστοιχο στερεό σιδερένιο πυρήνα της πολύ μεγαλύτερης Γης.

Ο Ερμής, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θυμίζει λιγάκι μπάλα κανονιού, αφού ο μεταλλικός πυρήνας του καταλαμβάνει σχεδόν το 85% του όγκου του πλανήτη. Ο μεγάλος πυρήνας -τεράστιος σε σχέση με άλλους βραχώδεις πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος- αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του Ερμή. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Αντόνιο Τζένοβα του Πανεπιστημίου Σαπιέντσα της Ρώμης και πρώην ερευνητή του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωφυσικής «Geophysical Research Letters» [Geodetic Evidence That Mercury Has A Solid Inner Core],

https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1029/2018GL081135

εκτιμούν ότι η στερεά σιδερένια «καρδιά» του Ερμή έχει διάμετρο περίπου 2.000 χιλιομέτρων και καταλαμβάνει το ήμισυ του πυρήνα, ο οποίος -μαζί με το λιωμένο τμήμα- έχει συνολική διάμετρο 4.000 χιλιομέτρων.

Συγκριτικά, η Γη εκτιμάται ότι έχει ένα στερεό μεταλλικό πυρήνα διαμέτρου 2.400 χιλιομέτρων, που αποτελεί λίγο πάνω από το ένα τρίτο του συνολικού πυρήνα της. «Το εσωτερικό του Ερμή είναι ακόμη ενεργό εξαιτίας του λιωμένου πυρήνα που τροφοδοτεί το αδύναμο -σε σχέση με το γήινο- μαγνητικό πεδίο του πλανήτη», δήλωσε ο Τζένοβα. Το σκάφος Messenger είχε τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Ερμή τον Μάρτιο του 2011 και είχε περάσει τέσσερα χρόνια μελετώντας τον από κοντά, κατεβαίνοντας σε ύψος έως 105 χιλιομέτρων, προτού αυτοκαταστραφεί στην επιφάνεια του τον Απρίλιο του 2015.

https://physicsgg.me/2019/04/22/%ce%bf-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%80%cf%85%cf%81%ce%ae%ce%bd%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%ae/

mercurysliced_1600.jpg.f63fed71deaeddb44e3890d6c58d9080.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο θα είναι ορατό στην Ελλάδα – Η διάβαση του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο. :cheesy:

Ένα σχετικά σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο θα μπορούν να παρακολουθήσουν και οι Έλληνες τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, καθώς ο Ερμής, ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματός και ο πιο κοντινός στο καυτό άστρο μας, θα κινηθεί ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο και θα φαίνεται σαν να διασχίζει τον ηλιακό δίσκο.

Ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη, μεταξύ των οποίων η Ευρώπη, θα μπορέσει να δει ολικά ή μερικά το φαινόμενο, μετά το οποίο, μάλιστα, θα ακολουθήσει την επόμενη ημέρα πανσέληνος (στις 12 Νοεμβρίου).

Η προηγούμενη φορά που η διάβαση του Ερμή είχε γίνει ορατή από την Ελλάδα ήταν το 2016.

Η επόμενη «διάβαση» του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο θα συμβεί στις 13 Νοεμβρίου 2032 (θα είναι πάλι ορατή από τη χώρα μας), ενώ το φαινόμενο θα επαναληφθεί το 2039, το 2049 και το 2052.

Κατά μέσο όρο λαμβάνουν χώρα 13 έως 14 διαβάσεις του Ερμή ανά αιώνα. Την πρώτη διάβαση είχε παρατηρήσει το 1631, περίπου δύο δεκαετίες μετά την εφεύρεση του τηλεσκοπίου, ο Γάλλος αστρονόμος Πιέρ Γκασεντί.

Ο Ερμής και η Αφροδίτη είναι οι μόνοι πλανήτες που μπορούν να «διαβούν» μπροστά από τον Ήλιο, όπως αυτός φαίνεται από τη Γη, επειδή οι τροχιές τους περνούν ανάμεσα στον πλανήτη μας και στο άστρο μας. Η μέση απόσταση του Ερμή από τον Ήλιο είναι σχεδόν 58 εκατομμύρια χιλιόμετρα, μόνο το 30% της απόστασης Γης-Ήλιου.

Μόνο η μισή διάβαση της Δευτέρας 11 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τους αστρονόμους, θα είναι ορατή από την Ελλάδα, συγκεκριμένα η είσοδος του Ερμή στον ηλιακό δίσκο και το πρώτο ήμισυ της διάβασης. Ο Ήλιος στη χώρα μας θα δύσει περίπου στο μέσο του φαινομένου και έτσι δεν θα είναι ορατή η σταδιακή έξοδος του Ερμή από τον ηλιακό δίσκο.

Η έναρξη του φαινομένου στη χώρα μας, με την είσοδο του Ερμή στον ηλιακό δίσκο, θα γίνει στις 14:35 ώρα Ελλάδας.

Συνολικά, η διάβαση θα διαρκέσει περίπου πεντέμισι ώρες (έως τις 20:04 ώρα Ελλάδας), αλλά στη χώρα μας θα είναι ορατή για σχεδόν τρεις ώρες, έως τις 17:20, λίγο πριν δύσει ο Ήλιος.

Η διάβαση χαρακτηρίζεται «βαθιά», επειδή ο Ερμής θα περάσει πολύ κοντά από το κέντρο του Ήλιου, αλλά ο πλανήτης θα φαίνεται σαν μία μικρή κινούμενη μαύρη κηλίδα πάνω στο φόντο του φωτεινού άστρου.

Σε κάθε περίπτωση, η παρατήρηση του φαινομένου, που ουσιαστικά αφορά παρατήρηση του Ήλιου, μπορεί να γίνει μόνο με την τοποθέτηση ειδικών προστατευτικών φίλτρων στα τηλεσκόπια ή στα κιάλια και όχι με γυμνά μάτια, καθώς κάτι τέτοιο ενέχει κινδύνους. Το φαινόμενο θα μεταδίδεται ζωντανά και από την τηλεόραση της NASA.

Ο Ερμής, που είναι λίγο μεγαλύτερος από τη Σελήνη, είναι ένας παράξενος πλανήτης, με την πιο εκκεντρική τροχιά στο ηλιακό μας σύστημα. Αν και ο πιο κοντινός πλανήτης στον Ήλιο δεν είναι ο πιο ζεστός (ο τίτλος ανήκει στην Αφροδίτη), εμφανίζοντας ακραίες διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας-νύχτας πάνω από 600 βαθμούς Κελσίου.

Το έτος του (η διάρκεια πλήρους περιφοράς του γύρω από τον Ήλιο) διαρκεί 88 γήινες ημέρες, ενώ, επειδή περιστρέφεται πολύ αργά γύρω από τον άξονα του, η μέρα του διαρκεί δύο χρόνια (με άλλα λόγια, ανάμεσα σε δύο ανατολές του Ήλιου μεσολαβούν περίπου 176 μέρες).

Τον Ερμή έχουν επισκεφθεί δύο σκάφη της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), το Mariner 10 το 1974-75 και το Messenger, το οποίο τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη το 2011, έως ότου σκοπίμως συνετρίβη πάνω του το 2015. Το 2017 εκτοξεύθηκε η αποστολή BepiColombo του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που θα φθάσει στον Ερμή το 2024.

https://www.kathimerini.gr/1050744/article/epikairothta/episthmh/spanio-astronomiko-fainomeno-8a-einai-orato-sthn-ellada--h-diavash-toy-ermh-mprosta-apo-ton-hlio

21.jpg.cc54d7a52793e706f1061e0d0240829c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η εντυπωσιακή διέλευση του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο. :cheesy:

Ένα σχετικά σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο είναι η χθεσινή διέλευση του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο. Αν δεν καταφέρατε να παρακολουθήσετε την ομολογουμένως εντυπωσιακή διαδικασία, η οποία ήταν μερικώς ορατή και από την Ελλάδα, και η οποία θα επαναληφθεί μετά από δεκατρία χρόνια, το 2032, μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο που κατέγραψε η NASA.

Η προηγούμενη φορά που η διάβαση του Ερμή είχε γίνει ορατή από την Ελλάδα, ήταν το 2016. Η επόμενη μετάβαση του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο θα συμβεί στις 13 Νοεμβρίου 2032 και θα είναι πάλι ορατή από τη χώρα μας, ενώ το ίδιο θα επαναληφθεί το 2039, το 2049 και το 2052. Κατά μέσο όρο συμβαίνουν 13 έως 14 διελεύσεις του Ερμή ανά αιώνα. Την πρώτη διάβαση είχε παρατηρήσει το 1631, περίπου δύο δεκαετίες μετά την εφεύρεση του τηλεσκοπίου, ο Γάλλος αστρονόμος Πιέρ Γκασεντί.

Συνολικά, η μετάβαση του μικρότερου πλανήτη του ηλιακού συστήματος μπροστά από το μεγαλύτερο άστρο του, είχε διάρκεια 5,5 ωρών. Ξεκίνησε στις 14:35 της περασμένης Δευτέρας και ολοκληρώθηκε πεντέμισι ώρες μετά. Από τη χώρα μας παρατηρήσαμε την είσοδο του Ερμή στον ηλιακό δίσκο όχι όμως και την έξοδο καθώς αυτό συνέβη μετά τη δύση του Ηλίου.

Ο Ερμής και η Αφροδίτη είναι οι μόνοι πλανήτες που μπορούν να «διαβούν» μπροστά από τον Ήλιο, όπως αυτός φαίνεται από τη Γη, επειδή οι τροχιές τους περνούν ανάμεσα στον πλανήτη μας και στο άστρο μας. Η μέση απόσταση του Ερμή από τον Ήλιο είναι σχεδόν 58 εκατομμύρια χιλιόμετρα, μόνο το 30% της απόστασης Γης-Ήλιου.

Η διάβαση χαρακτηρίστηκε «βαθιά», επειδή ο Ερμής πέρασε πολύ κοντά από το κέντρο του Ήλιου, αλλά ο πλανήτης φαινόταν σαν μία μικρή κινούμενη μαύρη κηλίδα πάνω στο φόντο του φωτεινού άστρου.

https://www.in.gr/2019/11/12/tech/entyposiaki-dieleysi-tou-ermi-mprosta-apo-ton-ilio/

mercury_sun_transit_nasa_cover_1024.jpg.867b2804d121f4815632519065c723cf.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 5 μήνες αργότερα...

Η τελευταία «στενή επαφή» του διαστημοπλοίου BepiColombo με τη Γη, στο ταξίδι προς τον Ερμή. :cheesy:

Το διαστημόπλοιο BepiColombo του ΕΟΔ και της ιαπωνικής JAXA πραγματοποίησε πέρασμα από τη Γη στις 10 Απριλίου, θέτοντας την τροχιά του προς τον τελικό του προορισμό, τον Ερμή. Το σκάφος έφτασε σε απόσταση κάτω των 12.700 χλμ από την επιφάνεια του πλανήτη μας, τραβώντας σειρά φωτογραφιών.

Το διαστημόπλοιο εκτοξεύτηκε το 2018 και είναι σε ένα επταετές ταξίδι προς τον μικρότερο πλανήτη του ηλιακού συστήματος, που είναι και ο πιο κοντινός στον ήλιο, όπου προορίζεται να συλλέξει πολύτιμα στοιχεία για τον σχηματισμό και την εξέλιξη του ηλιακού συστήματός μας. Το συγκεκριμένο «flyby» ήταν το πρώτο από μια σειρά εννιά περασμάτων, που, μαζί με το σύστημα προώθησης, θα βοηθήσουν το σκάφος να φτάσει στην επιδιωκόμενη τροχιά γύρω από τον Ερμή. Τα επόμενα δύο θα γίνουν στην Αφροδίτη και άλλα έξι στον ίδιο τον Ερμή.

Ο ελιγμός αυτός αξιοποίησε τη βαρύτητα της Γης για να μεταβάλει την πορεία του σκάφους και δεν χρειάστηκε ενεργοποίηση κινητήρων. Τέτοιου είδους επιχειρήσεις αποτελούν πάντα πρόκληση, ωστόσο ο συγκεκριμένος ελιγμός, που είχε προγραμματιστεί εκ των προτέρων και δεν μπορούσε να αναβληθεί, είχε μια επιπλέον δυσκολία- το ότι έπρεπε να προετοιμαστεί με ελάχιστο προσωπικό στο κέντρο ελέγχου του Ντάρμσταντ της Γερμανίας, λόγω των μέτρων κοινωνικής αποστασιοπίησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος εξαιτίας της πανδημίας.

Επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα που προέκυψαν κατά το πέρασμα (μεταξύ των οποίων εικόνες της Σελήνης και μετρήσεις του μαγνητικού πεδίου της Γης) για να ρυθμιστούν τα όργανα τα οποία θα μελετήσουν το 2026 τον Ερμή προκειμένου να λυθεί το μυστήριο του σχηματισμού του.

https://www.naftemporiki.gr/story/1589410/i-teleutaia-steni-epafi-tou-diastimoploiou-bepicolombo-me-ti-gi-sto-taksidi-pros-ton-ermi

i-teleutaia-steni-epafi-tou-diastimoploiou-bepicolombo-me-ti-gi-sto-taksidi-pros-ton-ermi.jpg.8e3cf79efb2ce139edb6c7030274815a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 έτος αργότερα...

Η φιλόδοξη αποστολή του BepiColombo - Φτάνει στον Ερμή το ευρωπαϊκό σκάφος. :cheesy:

Θα περάσει σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων από τον Ερμή.

Για πρώτη φορά Ιαπωνία και Ευρώπη προχωρούν σε κοινή αποστολή με προορισμό τον Ερμή, με την BepiColombo να φθάνει απόψε (στις 02:34 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) στον κοντινότερο στον Ήλιο πλανήτη.

Όμως, επειδή κινείται πολύ γρήγορα θα προσπεράσει τον Ερμή, ο οποίος θα επιβραδύνει κάπως την ταχύτητα του σκάφους. Θα χρειαστούν και άλλες κοντινές διελεύσεις του BepiColombo πριν καταφέρει να τεθεί σε σταθερή και ελεγχόμενη τροχιά γύρω από τον πλανήτη προς το τέλος του 2025.

Κατά την αποψινή πρώτη προσέγγιση το σκάφος θα περάσει σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων από τον Ερμή, τον οποίο θα φωτογραφήσει, αν και όχι με τις κάμερες υψηλής ανάλυσης που διαθέτει, κάτι που θα συμβεί τα επόμενα χρόνια. Ένα μέρος του σκάφους έχει κατασκευαστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και ένα άλλο από την Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA). Αυτά τα δύο ξεχωριστά τμήματα έχουν «παντρευτεί» για να δημιουργήσουν μία ενιαία διαστημοσυσκευή, αλλά θα διαχωριστούν όταν αυτή τεθεί στην τελική τροχιά της το 2025. Τότε θα τεθούν το καθένα σε ξεχωριστή τροχιά και θα ακολουθήσουν διαφορετικούς επιστημονικούς ρόλους.

Το ευρωπαϊκό Mercury Planetary Orbiter (MPO) θα έχει ως προτεραιότητα να χαρτογραφήσει τη γεμάτη κρατήρες επιφάνεια του πλανήτη (που θυμίζει τη Σελήνη) και να συλλέξει στοιχεία για τη δομή και σύνθεση της επιφάνειάς του, καθώς και του υπεδάφους του. Το ιαπωνικό Mercury Magnetospheric Orbiter (MM) θα μελετήσει το μαγνητικό πεδίο του Ερμή και την αλληλεπίδρασή του με τον ηλιακό «άνεμο», τη μάζα φορτισμένων σωματιδίων που ο Ήλιος εκτοξεύει στο διάστημα.

Η επόμενη κοντινή βαρυτική διέλευση θα γίνει τον Ιούνιο του 2022, επιβραδύνοντας περαιτέρω το σκάφος. Θα ακολουθήσουν νέες διελεύσεις τον Ιούνιο του 2023, τον Σεπτέμβριο του 2024, τον Δεκέμβριο του 2024 και τον Ιανουάριο του 2025. Το σκάφος αναμένεται να αρχίσει την πλήρη λειτουργία των επιστημονικών οργάνων του το 2026.

Η νέα αποστολή ελπίζεται ότι θα φωτίσει περισσότερο τα μυστήρια του Ερμή, όπως τον υπερμεγέθη σιδερένιο πυρήνα του, που εκτιμάται ότι αποτελεί περίπου το 60% της μάζας του πλανήτη. Το σκάφος φέρει το όνομα του Ιταλού επιστήμονα και μηχανικού Τζιουζέπε «Μπέπι» Κολόμπο (1920-1984), ο οποίος υπήρξε πρωτοπόρος στη μελέτη του Ερμή και οι υπολογισμοί του επέτρεψαν στο σκάφος Mariner 10 της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) να φθάσει στον πλανήτη το 1974-75. Ακολούθησε η αποστολή του Messenger της NASA που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Ερμή το 2011-15.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/1021491_i-filodoxi-apostoli-toy-bepicolombo-ftanei-ston-ermi-eyropaiko-skafos[/b]

bepi-colombo.thumb.jpg.b50149b24ef6e556293ab09e817bfc9e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το ευρωπαϊκό σκάφος BepiColombo φτάνει στον Ερμή. :cheesy:

Η πρώτη κοινή ευρω-ιαπωνική διαστημική αποστολή με προορισμό τον Ερμή, η BepiColombo, φθάνει απόψε (στις 02:34 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) στον κοντινότερο στον Ήλιο πλανήτη. Όμως, επειδή κινείται πολύ γρήγορα θα προσπεράσει τον Ερμή, ο οποίος θα επιβραδύνει κάπως την ταχύτητα του σκάφους. Θα χρειαστούν και άλλες κοντινές διελεύσεις του BepiColombo πριν καταφέρει να τεθεί σε σταθερή και ελεγχόμενη τροχιά γύρω από τον πλανήτη προς το τέλος του 2025.

Κατά την αποψινή πρώτη προσέγγιση το σκάφος θα περάσει σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων από τον Ερμή, τον οποίο θα φωτογραφήσει, αν και όχι με τις κάμερες υψηλής ανάλυσης που διαθέτει, κάτι που θα συμβεί τα επόμενα χρόνια. Ένα μέρος του σκάφους έχει κατασκευαστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και ένα άλλο από την Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA). Αυτά τα δύο ξεχωριστά τμήματα έχουν «παντρευτεί» για να δημιουργήσουν μία ενιαία διαστημοσυσκευή, αλλά θα διαχωριστούν όταν αυτή τεθεί στην τελική τροχιά της το 2025. Τότε θα τεθούν το καθένα σε ξεχωριστή τροχιά και θα ακολουθήσουν διαφορετικούς επιστημονικούς ρόλους.

Το ευρωπαϊκό Mercury Planetary Orbiter (MPO) θα έχει ως προτεραιότητα να χαρτογραφήσει τη γεμάτη κρατήρες επιφάνεια του πλανήτη (που θυμίζει τη Σελήνη) και να συλλέξει στοιχεία για τη δομή και σύνθεση της επιφάνειάς του, καθώς και του υπεδάφους του. Το ιαπωνικό Mercury Magnetospheric Orbiter (MM) θα μελετήσει το μαγνητικό πεδίο του Ερμή και την αλληλεπίδρασή του με τον ηλιακό «άνεμο», τη μάζα φορτισμένων σωματιδίων που ο Ήλιος εκτοξεύει στο διάστημα.

Η επόμενη κοντινή βαρυτική διέλευση θα γίνει τον Ιούνιο του 2022, επιβραδύνοντας περαιτέρω το σκάφος. Θα ακολουθήσουν νέες διελεύσεις τον Ιούνιο του 2023, τον Σεπτέμβριο του 2024, τον Δεκέμβριο του 2024 και τον Ιανουάριο του 2025. Το σκάφος αναμένεται να αρχίσει την πλήρη λειτουργία των επιστημονικών οργάνων του το 2026.

Η νέα αποστολή ελπίζεται ότι θα φωτίσει περισσότερο τα μυστήρια του Ερμή, όπως τον υπερμεγέθη σιδερένιο πυρήνα του, που εκτιμάται ότι αποτελεί περίπου το 60% της μάζας του πλανήτη. Το σκάφος φέρει το όνομα του Ιταλού επιστήμονα και μηχανικού Τζιουζέπε «Μπέπι» Κολόμπο (1920-1984), ο οποίος υπήρξε πρωτοπόρος στη μελέτη του Ερμή και οι υπολογισμοί του επέτρεψαν στο σκάφος Mariner 10 της NASA να φθάσει στον πλανήτη το 1974-75. Ακολούθησε η αποστολή του Messenger της NASA που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Ερμή το 2011-15.

https://www.naftemporiki.gr/story/1783745/to-europaiko-skafos-bepicolombo-ftanei-apopse-ston-ermi[/b]

ermis-apostoli.jpg.728abdec5fb3e5c0f1ec14731a0a58fa.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

O εξερευνητής του Ερμή έστειλε τις πρώτες εικόνες του από τον πλανήτη. :cheesy:

Τις πρώτες πρωϊνες ώρες του περασμένου Σαββάτου το σκάφος της κοινής ευρω-ιαπωνικής διαστημικής αποστολής BepiColompo έφθασε στον Ερμή τον οποίο θα εξερευνήσει. Στην πρώτη του προσέγγιση στον πλανήτη το σκάφος πέρασε σε απόσταση μόλις 200 χιλιομέτρων από αυτόν και κατέγραψε φωτογραφίες αν και όχι με τις κάμερες υψηλής ανάλυσης που διαθέτει οι οποίες θα ενεργοποιηθούν στο δεύτερο στάδιο, κυρίως στάδιο, της αποστολής.α Οι πρώτες εικόνες δείχνουν πάντως με λεπτομέρεια πολλές περιοχές του πλανήτη ώστε οι επιστήμονες να πραγματοποιήσουν νέες παρατηρήσεις που πιθανώς να οδηγήσουν σε αποκάλυψη νέων στοιχείων.

Το σκάφος κινείται πολύ γρήγορα και θα προσπεράσει τον Ερμή, ο οποίος θα επιβραδύνει κάπως την ταχύτητα του σκάφους. Θα χρειαστούν και άλλες κοντινές διελεύσεις του BepiColombo πριν καταφέρει να τεθεί σε σταθερή και ελεγχόμενη τροχιά γύρω από τον πλανήτη προς το τέλος του 2025. Ένα μέρος του σκάφους έχει κατασκευαστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και ένα άλλο από την Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA). Αυτά τα δύο ξεχωριστά τμήματα έχουν «παντρευτεί» για να δημιουργήσουν μία ενιαία διαστημοσυσκευή, αλλά θα διαχωριστούν όταν αυτή τεθεί στην τελική τροχιά της το 2025. Τότε θα τεθούν το καθένα σε ξεχωριστή τροχιά και θα ακολουθήσουν διαφορετικούς επιστημονικούς ρόλους.

Η νέα αποστολή ελπίζεται ότι θα φωτίσει περισσότερο τα μυστήρια του Ερμή, όπως τον υπερμεγέθη σιδερένιο πυρήνα του, που εκτιμάται ότι αποτελεί περίπου το 60% της μάζας του πλανήτη. Το σκάφος φέρει το όνομα του Ιταλού επιστήμονα και μηχανικού Τζιουζέπε «Μπέπι» Κολόμπο (1920-1984), ο οποίος υπήρξε πρωτοπόρος στη μελέτη του Ερμή και οι υπολογισμοί του επέτρεψαν στο σκάφος Mariner 10 της NASA να φθάσει στον πλανήτη το 1974-75. Ακολούθησε η αποστολή του Messenger της NASA που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Ερμή το 2011-15.

https://www.naftemporiki.gr/story/1784328/o-eksereunitis-tou-ermi-esteile-tis-protes-eikones-tou-apo-ton-planiti[/b]

ermis-planitis.jpg.e4b9318829e3982faf99b562fc39189d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Θα μπορούσαν οι άνθρωποι να φτάσουν μέχρι τον Ερμή; :cheesy:

Ο Ερμής είναι ο κοντινότερος πλανήτης στον Ήλιο και χρειάζεται μόλις 88 γήινες ημέρες για να ολοκληρώσει μία περιστροφή γύρω από αυτόν, σε μία μέση απόσταση 58 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Η εγγύτητά του στον Ήλιο κάνει το άστρο του Ηλιακού μας συστήματος να εμφανίζεται τρεις φορές μεγαλύτερο στον ουρανό από αυτό που βλέπουμε εμείς στη Γη. Βομβαρδίζεται με την επταπλάσια ακτινοβολία, με την επιφάνεια που κοιτά τον Ήλιο να φτάνει σε θερμοκρασίες 430 βαθμών Κελσίου.

Η έλλειψη ατμόσφαιρας κάνει αδύνατη τη διατήρηση αυτής της θερμότητας μόλις πέσει το βράδυ, με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες να πέφτουν απότομα στους -180 βαθμούς Κελσίου.

Πέρα λοιπόν από ρομποτικές αποστολές, φαίνεται αδύνατο να προσεδαφιστεί κάποια στιγμή ένας άνθρωπος στην επιφάνεια του Ερμή. Θεωρητικά όμως είναι εφικτό. Η αργή περιστροφή του γύρω από τον άξονά του διαρκεί 59 γήινες ημέρες. Ωστόσο η μικρή διάρκεια της χρονιάς, οι 88 ημέρες δηλαδή που κάνει για να περιστραφεί γύρω από τον Ήλιο, σημαίνει πως χρειάζεται 176 γήινες ημέρες για να συμπληρώσει ένα κύκλο μέρας και νύχτας.

Αν ένας άνθρωπος ακολουθούσε τη ζώνη του λυκόφωτος όπου ο Ήλιος βρίσκεται πάντα στη δύση του, είναι πιθανό να αποφύγει τις ακραίες θερμοκρασίες. Το πραγματικό πρόβλημα θα ήταν η ασφαλής προσεδάφιση, καθώς η έλλειψη ατμόσφαιρας δεν προσφέρει ένα φυσικό “φρένο” και το όποιο σκάφος θα έπρεπε να βασιστεί στα καύσιμά του για να ελέγξει την ταχύτητα εισόδου.

Παρά το γεγονός πως ο Ερμής είναι λίγο μεγαλύτερος από τη Σελήνη, ο τεράστιος σιδερένιος πυρήνας του με τη σχετικά λεπτή επιφάνεια, τον κάνουν εξαιρετικά πυκνό, με αποτέλεσμα να έχει το 1/3 της βαρύτητας της Γης.

Τέλος, ακόμα και το ίδιο το ταξίδι θα ήταν επικίνδυνο, μιας και όσο πλησιάζουμε στον Ήλιο αυξάνεται η ακτινοβολία που λαμβάνουμε από αυτόν. Επιπλέον, θα χρειαζόμασταν 6-7 χρόνια για να διασχίσουμε μία πολύπλοκη τροχιά για να “συναντηθούμε” με τον Ερμή. Οπότε ακόμα και μία μη επανδρωμένη αποστολή θα ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα. Ένα lander όμως σίγουρα θα μας έδινε πολλές απαντήσεις για το μικρότερο πλανήτη του Ηλιακού μας συστήματος.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/1026244_tha-mporoysan-oi-anthropoi-na-ftasoyn-mehri-ton-ermi[/b]

ermis.thumb.jpg.9a7c12d3e403126d37cff08430039eeb.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα μπορούσαν οι άνθρωποι να φτάσουν μέχρι τον Ερμή; :cheesy:

Ο Ερμής είναι ο κοντινότερος πλανήτης στον Ήλιο και χρειάζεται μόλις 88 γήινες ημέρες για να ολοκληρώσει μία περιστροφή γύρω από αυτόν, σε μία μέση απόσταση 58 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Η εγγύτητά του στον Ήλιο κάνει το άστρο του Ηλιακού μας συστήματος να εμφανίζεται τρεις φορές μεγαλύτερο στον ουρανό από αυτό που βλέπουμε εμείς στη Γη. Βομβαρδίζεται με την επταπλάσια ακτινοβολία, με την επιφάνεια που κοιτά τον Ήλιο να φτάνει σε θερμοκρασίες 430 βαθμών Κελσίου.

Η έλλειψη ατμόσφαιρας κάνει αδύνατη τη διατήρηση αυτής της θερμότητας μόλις πέσει το βράδυ, με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες να πέφτουν απότομα στους -180 βαθμούς Κελσίου.

Πέρα λοιπόν από ρομποτικές αποστολές, φαίνεται αδύνατο να προσεδαφιστεί κάποια στιγμή ένας άνθρωπος στην επιφάνεια του Ερμή. Θεωρητικά όμως είναι εφικτό. Η αργή περιστροφή του γύρω από τον άξονά του διαρκεί 59 γήινες ημέρες. Ωστόσο η μικρή διάρκεια της χρονιάς, οι 88 ημέρες δηλαδή που κάνει για να περιστραφεί γύρω από τον Ήλιο, σημαίνει πως χρειάζεται 176 γήινες ημέρες για να συμπληρώσει ένα κύκλο μέρας και νύχτας.

Αν ένας άνθρωπος ακολουθούσε τη ζώνη του λυκόφωτος όπου ο Ήλιος βρίσκεται πάντα στη δύση του, είναι πιθανό να αποφύγει τις ακραίες θερμοκρασίες. Το πραγματικό πρόβλημα θα ήταν η ασφαλής προσεδάφιση, καθώς η έλλειψη ατμόσφαιρας δεν προσφέρει ένα φυσικό “φρένο” και το όποιο σκάφος θα έπρεπε να βασιστεί στα καύσιμά του για να ελέγξει την ταχύτητα εισόδου.

Παρά το γεγονός πως ο Ερμής είναι λίγο μεγαλύτερος από τη Σελήνη, ο τεράστιος σιδερένιος πυρήνας του με τη σχετικά λεπτή επιφάνεια, τον κάνουν εξαιρετικά πυκνό, με αποτέλεσμα να έχει το 1/3 της βαρύτητας της Γης.

Τέλος, ακόμα και το ίδιο το ταξίδι θα ήταν επικίνδυνο, μιας και όσο πλησιάζουμε στον Ήλιο αυξάνεται η ακτινοβολία που λαμβάνουμε από αυτόν. Επιπλέον, θα χρειαζόμασταν 6-7 χρόνια για να διασχίσουμε μία πολύπλοκη τροχιά για να “συναντηθούμε” με τον Ερμή. Οπότε ακόμα και μία μη επανδρωμένη αποστολή θα ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα. Ένα lander όμως σίγουρα θα μας έδινε πολλές απαντήσεις για το μικρότερο πλανήτη του Ηλιακού μας συστήματος.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/1026244_tha-mporoysan-oi-anthropoi-na-ftasoyn-mehri-ton-ermi[/b]

ermis.thumb.jpg.dfca1e96d8b000cdb7f519d0f0031dd6.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 8 μήνες αργότερα...

O Ερμής από πολύ μακριά και από πολύ κοντά.

planets_moon.jpg?w=1024 Ο αστροφωτογράφος Wright Dobbs συνέλαβε, στις 24 Ιουνίου 2022 στη Φλόριδα λίγο πριν την αυγή, την παραπάνω εντυπωσιακή φωτογραφία των πέντε πλανητών: Κρόνος, Δίας, Άρης, Αφροδίτη, Ερμής συν την Σελήνη. Κάντε κλίκ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση. (Image credit: Wright Dobbs)

Eνώ τις προηγούμενες ημέρες (από 23 Ιουνίου μέχρι και σήμερα) οι απανταχού ερασιτέχνες αστρονόμοι πάσχιζαν να φωτογραφίσουν την σπάνια πλανητική ευθυγράμμιση, παράλληλα είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν και τον ακριβοθώρητο Ερμή, που με γυμνό μάτι από τη Γη φαίνεται σαν μια μικρή ταπεινή κουκκίδα φωτός στον ουρανό.Τελικά όμως, τα πιο κοντινά πλάνα του πλανήτη Ερμή συνέλαβαν στις 23 Ιουνίου 2022 οι κάμερες του διαστημικού σκάφους BepiColombo της ESA/JAXA, καθώς πραγματοποιούσε την δεύτερη κοντινή πτήση του στον Ερμή. Έτσι προέκυψαν οι 56 εντυπωσιακές φωτογραφίες που βλέπουμε στο βίντεο που ακολουθεί:

Η φωτογράφιση είχε διάρκεια περίπου 15 λεπτά και ξεκίνησε αφού το διασημόπλοιο είχε περάσει σε απόσταση 200 χιλιόμετρα από την επιφάνειά του Ερμή. Η πρώτη σειρά των εικόνων που βλέπουμε λήφθηκε από απόσταση περίπου 920 km και ολοκληρώνεται όταν διαστημικό σκάφος απέχει περίπου 6099 km από τον πλανήτη. Στην δεύτερη σριρά των εικόνων από άλλη κάμερα βλέπουμε τον Ερμή από παρόμοιες αποστάσεις περίπου 984 km έως 6194 km.Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι η κάμερα του διαστημικού σκάφους BepiColombo αναδεικνύει τις εξωτικές λεπτομέρεις ενός «δένδρου», ενώ η κάμερα του Wright Dobbs συλλαμβάνει την ομορφιά του «δάσους».Μετά από τη βαρυτική διέλευση που πραγματοποίησε πριν από λίγα 24ωρα θα ακολουθήσουν νέες διελεύσεις τον Ιούνιο του 2023, τον Σεπτέμβριο του 2024, τον Δεκέμβριο του 2024 και τον Ιανουάριο του 2025 όπου θα μπει σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη. Το σκάφος αναμένεται να αρχίσει την πλήρη λειτουργία των επιστημονικών οργάνων του το 2026.Η αποστολή ελπίζεται ότι θα φωτίσει περισσότερο τα μυστήρια του Ερμή, όπως τον υπερμεγέθη σιδερένιο πυρήνα του, που εκτιμάται ότι αποτελεί περίπου το 60% της μάζας του πλανήτη. Θα πραγματοποιηθεί χαρτογράφηση της γεμάτης κρατήρες επιφάνειας του πλανήτη και συλλογή στοιχείων για τη δομή και σύνθεση της επιφάνειάς του, καθώς και του υπεδάφους του.Θα γίνουν μελέτες του μαγνητικού πεδίου του Ερμή και την αλληλεπίδρασή του με τον ηλιακό «άνεμο», τη μάζα φορτισμένων σωματιδίων που ο Ήλιος εκτοξεύει στο διάστημαΤο σκάφος φέρει το όνομα του Ιταλού επιστήμονα και μηχανικού Τζιουζέπε «Μπέπι» Κολόμπο (1920-1984), ο οποίος υπήρξε πρωτοπόρος στη μελέτη του Ερμή και οι υπολογισμοί του επέτρεψαν στο σκάφος Mariner 10 της

Η αποστολή BepiColombo του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της ιαπωνικής JAXA, εκτοξεύτηκε στις 20 Οκτωβρίου 2018 από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο Κουρού με πύραυλο Ariane 5, με σκοπό την εξερεύνηση των μυστηρίων του ενδότερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, του Ερμή. Πρόκειται για ένα κοινό εγχείρημα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας (JAXA), που αποτελεί την πρώτη ουσιαστική ευρω-ιαπωνική διαστημική συνεργασία. Είναι η τρίτη στην ιστορία αποστολή στον Ερμή και η πρώτη ευρωπαϊκή. Είχε προηγηθεί το κόστους 450 εκατομμυρίων δολαρίων σκάφος Messenger της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), που είχε τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μεταξύ 2011-2015 και τελικά συνετρίβη στην επιφάνειά του, όταν ξέμεινε από καύσιμα. Παλαιότερα, το Mariner 10, επίσης της NASA, είχε κάνει τρία κοντινά περάσματα από τον Ερμή κατά τη διετία 1974-75.

https://physicsgg.me/2022/06/27/o-ερμής-από-πολύ-μακριά-και-από-πολύ-κον/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 7 μήνες αργότερα...

Βίντεο: Ο Ερμής περνά μπροστά από τον Ήλιο σαν μυγάκι δίπλα σε λάμπα.

Το πελώριο μέγεθος του Ήλιου συγκριτικά με τον μικρότερο πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος αποτυπώνεται σε θεαματικό βίντεο που δημοσιοποίησε η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA.Το ευρωπαϊκό σκάφος Solar Orbiter είχε τη σπάνια ευκαιρία να απαθανατίσει τον μικροσκοπικό Ερμή την ώρα που περνούσε μπροστά από τον γιγάντιο δίσκο του Ήλιου.Το πέρασμα του Ερμή, ή «διάβαση» στην αστρονομική ορολογία, θα βοηθήσει στο καλιμπράρισμα των οργάνων του Solar Orbiter, το οποίο κινείται σε τροχιά γύρω από το άστρο.Η διάβαση της 3ης Ιανουαρίου καταγράφηκε από αρκετά όργανα του σκάφους, αναφέρει η ESA σε ανακοίνωσή της.

https://www.space.com/solar-orbiter-spots-mercury-transit-sun

Σε βίντεο που τραβήχτηκε με το όργανο EUI, το οποίο παρακολουθεί τον Ήλιο στο υπεριώδες τμήμα του φάσματος, ο Ερμής εμφανίζεται ως κατάμαυρη κουκίδα που περνά μπροστά από τον ηλιακό δίσκο.Ο μικρός πλανήτης διακρίνεται καλύτερα αφού βγει από τον δίσκο, με φόντο ένα γιγάντιο πίδακα πλάσματος που θα μπορούσε να καταπιεί ολόκληρη τη Γη.Σε μια άλλη εικόνα από την κάμερα PHI, ο περαστικός Ερμής είναι εμφανώς μικρότερος από τις ηλιακές κηλίδες που σημαδεύουν το πρόσωπο του άστρου.O πλανήτης διακρίνεται ως περαστική κουκίδα κάτω δεξιά (ESA & NASA/Solar Orbiter/PHI Team)Mercury_transit_and_sunspots-600x600.gifΤο γεγονός ότι ο Ερμής εμφανίζεται κατάμαυρος, φωτισμένος από πίσω, επιτρέπει στην ESA να μηδενίσει τα όργανα του σκάφους με βάση το απόλυτο μαύρο, εξηγεί η ανακοίνωση.Οι διαβάσεις των πλανητών μπροστά από τον Ήλιο αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για την αστρονομία εδώ και αιώνες.

Ο Ερμής μόλις που διακρίνεται κάτω και δεξιά σε βίντεο από το όργανο SPICE του Solar Orbiter (ESA & NASA/Solar Orbiter/SPICE Team)

Toν 17o αιώνα, παρατηρήσεις μιας σπάνιας διάβασης της Αφροδίτης επέτρεψαν για πρώτη φορά στους αστρονόμους να μετρήσουν την απόσταση της Γης από τον Ήλιο.Παρατηρητές που παρακολουθούσαν τη διάβαση από διαφορετικές περιοχές της Γης έβλεπαν το φαινόμενο να αρχίζει και να τελειώνει με μια μικρή χρονική απόκλιση. Η διαφορά αυτή επιτρέπει τον υπολογισμό της απόστασης μέχρι τον Ήλιο με μεθόδους τριγωνομετρίας.Σήμερα, οι διαβάσεις των πλανητών του Ηλιακού Συστήματος δεν έχουν την ίδια σημασία.Όμως το φαινόμενο της διάβασης αξιοποιείται για τον εντοπισμό εξωπλανητών.Ένας μεγάλος πλανήτης που περνά μπροστά από το μητρικό του άστρο μειώνει ανεπαίσθητα το αστρικό φως που φτάνει μέχρι τη Γη. Το παροδικό αυτό σκοτείνιασμα αποκαλύπτει την παρουσία του πλανήτη.Χάρη στη λεγόμενη μέθοδο της διάβασης, οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει μέχρι σήμερα χιλιάδες πλανήτες εκτός του Ηλιακού Συστήματος.

https://www.in.gr/2023/02/22/b-science/space/vinteo-o-ermis-perna-mprosta-apo-ton-ilio-san-mygaki-dipla-se-lampa/

Capture-78-1024x625.webp

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Δείτε τον Ερμή να μετατρέπεται σε κομήτη (βίντεο)

ermiskomitis.jpg
Δεν είναι κομήτης αλλά ο Ερμής (πηγή φωτό Dr. Sebastian Voltmer)

Το σπάνιο εντυπωσιακό φαινόμενο καταγράφηκε από τηλεσκόπια και αστροφωτογράφους.Το 2001 έκανε την εμφάνιση του στον ουράνιο θόλο ένα αντικείμενο που έμοιαζε είτε με μεγάλο διάττοντα αστέρα (μετέωρο) είτε με κομήτη. Όπως διαπιστώθηκε ήταν ο Ερμής με τους αστρονόμους να εντυπωσιάζονται από τη μια πλευρά και να απορούν από την άλλη τόσο για το φαινόμενο που έβλεπαν μπροστά τους όσο και για το γιατί αυτό το φαινόμενο δεν είχε εντοπισθεί μέχρι εκείνη την στιγμή.Το εντυπωσιακό φαινόμενο έκανε και πάλι την εμφάνιση του στον ουρανό πριν από λίγες μέρες και δόθηκαν τώρα στη δημοσιότητα ορισμένες εικόνες από αυτό. Ο Ερμής είναι ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και ο κοντινότερος στον Ήλιο. Οι επιστήμονες μελετώντας το φαινόμενο που εντοπίστηκε το 2001 διαπίστωσαν ότι αυτή η ουρά είναι προϊόν της αλληλεπίδρασης του Ερμή με τον Ήλιο. Η ουρά αποτελείται κυρίως από ιόντα νατρίου, τα οποία διασκορπίζονται από την επιφάνεια του πλανήτη από τον ηλιακό άνεμο αλλά και τις πτώσεις στην επιφάνεια του Ερμή μικρομετεωριτών.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι η ουρά αυτή μεγαλώνει και συρρικνώνεται με βάση την εγγύτητα του πλανήτη με τον Ήλιο. Στο απόγειό της, η ουρά εκτείνεται σε περίπου σε 24 εκατομμύρια χιλιόμετρα μήκος, σύμφωνα με το Spaceweather.com που είναι περίπου 62 φορές μεγαλύτερη από την απόσταση μεταξύ Γης και Σελήνης. Η ουρά «τεντώνεται» τόσο πολύ και αποκτά αυτή τη τεράστια απόσταση επειδή ο Ερμής έχει μια πολύ αδύναμη ατμόσφαιρα και εγγύτητα του στον Ήλιο που επιτρέπει στον ηλιακό άνεμο να μεταφέρει ύλη από τον πλανήτη σε μεγάλες αποστάσεις.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1466294/deite-ton-ermi-na-metatrepetai-se-komiti-vinteo/

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

200 χιλιόμετρα πάνω από τον Ερμή.

Το διαστημικό σκάφος BepiColombo ετοιμάζεται να πλησιάσει για τρίτη φορά τον Ερμή.

bepicolombo_s_third_mercury_flyby_articl Απόψε το βράδυ γύρω στις δέκα και μισή ώρα Ελλάδας το BepiColombo θα περάσει 234 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη Ερμή. Οι πρώτες εικόνες που θα ληφθούν αναμένεται να δημοσιευθούν στις 20 Ιουνίου

Αυτή θα είναι η τρίτη από τις έξι προσεγγίσεις του Ερμή με σκοπό την απώλεια ικανής κινητικής ενέργειας διαμέσου της βαρυτικής υποβοήθησης, για να μπορέσει το 2025 να μπει σε τροχιά γύρω από τον Ερμή.

bepicolombo_timeline_pillars.png?w=1024 Το χρονικό του BepiColombo

Το διαστημικό σκάφος BepiColombo εκτοξεύτηκε στο διάστημα τον Οκτώβριο του 2018 και όπως βλέπουμε στο βίντεο που ακολουθεί χρησιμοποιεί εννέα πλανητικές προσεγγίσεις: μία στη Γη, δύο στην Αφροδίτη και έξι στον Ερμή, για να επιτύχει την «σύλληψή του» από τον Ερμή:

Ένα μέρος του διαστημικού σκάφους έχει κατασκευαστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και ένα άλλο από την Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA). Αυτά τα δύο ξεχωριστά τμήματα έχουν «παντρευτεί» για να δημιουργήσουν μία ενιαία διαστημοσυσκευή, αλλά θα διαχωριστούν όταν αυτή τεθεί στην τελική τροχιά της το 2025. Τότε θα τεθούν το καθένα σε ξεχωριστή τροχιά και θα ακολουθήσουν διαφορετικούς επιστημονικούς ρόλους. Η αποστολή BepiColombo ελπίζεται ότι θα ξεδιαλύνει τα μυστήρια του Ερμή, όπως τον υπερμεγέθη σιδερένιο πυρήνα του, που εκτιμάται ότι αποτελεί περίπου το 60% της μάζας του πλανήτη.Το BepiColombo πήρε το όνομα του Ιταλού επιστήμονα και μηχανικού Τζιουζέπε «Μπέπι» Κολόμπο (1920-1984), ο οποίος υπήρξε πρωτοπόρος στη μελέτη του Ερμή και οι υπολογισμοί του επέτρεψαν στο σκάφος Mariner 10 της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) να φθάσει στον πλανήτη το 1974-75. Ακολούθησε η αποστολή του Messenger της NASA που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Ερμή το 2011-15.

διαβάστε περισσότερα: BepiColombo braces for third Mercury flyby

https://physicsgg.me/2023/06/19/200-χιλιόμετρα-πάνω-από-τον-ερμή/

 

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 5 μήνες αργότερα...

Εντοπίστηκαν στον Ερμή αλατόβουνα φιλικά στη ζωή.

ermis.jpg
πηγή φωτό NASA

Αναπάντεχη ανακάλυψη για τον κοντινότερο στον Ήλιο πλανήτη.Ο Ερμής είναι ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος με συνθήκες αφιλόξενες στην παρουσία της ζωής αφού δεν διαθέτει ατμόσφαιρα και στην επιφάνεια του αναπτύσσονται θερμοκρασίες από περίπου 280 ως 430 βαθμούς Κελσίου ενώ στις περιοχές που δεν φτάνει το ηλιακό φως οι θερμοκρασίες φτάνουν τους μείον 180 βαθμούς Κελσίου.Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «The Planetary Science» του ομώνυμου επιστημονικού Ινστιτούτου στην Αριζόνα ομάδα πλανητολόγων παρουσιάζει ένα πραγματικά αναπάντεχο όσο και εντυπωσιακό εύρημα. Ανακάλυψαν αλμυρούς παγετώνες κοντά στον βόρειο πόλο του Ερμή κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν δυνητικά αξιοσημείωτες πιθανότητες ο πλανήτης να μπορεί να φιλοξενήσει ζωή.«Το εύρημα μας συμπληρώνει άλλες πρόσφατες έρευνες που δείχνουν ότι ο Πλούτωνας έχει παγετώνες αζώτου κάτι που δείχνει ότι το φαινόμενο των παγετώνων εκτείνεται από τα πιο θερμά έως τα ψυχρότερα όρια εντός του ηλιακού μας συστήματος» λέει Άλεξ Ροντρίγκεζ, επικεφαλής της μελέτης.Αυτοί οι παγετώνες, που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια στους κρατήρες Raditladi και Eminescu του Ερμή, δεν είναι ακριβώς όπως τα τυπικά παγόβουνα που σκεφτόμαστε στη Γη. Αντίθετα, είναι ροές χλωριούχου νάτριου (αλάτι) που παγίδευαν πτητικές ενώσεις βαθιά κάτω από την επιφάνεια του Ερμή. Με όρους γεωλογίας, τα πτητικά είναι χημικές ουσίες που εξατμίζονται εύκολα σε έναν πλανήτη – όπως το νερό, το διοξείδιο του άνθρακα και το άζωτο.Τα περίεργα αλατόβουνα του Ερμή αποκαλύφθηκαν από κρούσεις αστεροειδών, που εξέθεσαν αυτό το υλικό που ήταν παγιδευμένο κάτω από την επιφάνεια. Για αυτό οι επιστήμονες τα ανακάλυψαν σε κρατήρες. Η ύπαρξη παγετώνων στον Ερμή είναι από μόνη της εκπληκτικό εύρημα λόγω της εγγύτητάς του με τον Ήλιο. Ο πλανήτης είναι 2,5 φορές πιο κοντά στο άστρο μας από ό,τι η Γη. Σε αυτή τη μικρή απόσταση, τα πράγματα είναι πολύ πιο ζεστά. Ωστόσο, αυτές οι ροές αλατιού θα μπορούσαν να έχουν διατηρήσει τα πτητικά τους για «πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρόνια», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι κατοικήσιμες ζώνες

Αν και αυτές οι γεωλογικές δομές του Ερμή δεν είναι ανάλογες με τα τυπικά παγόβουνα ή τους αρκτικούς παγετώνες, παρόμοια αλμυρά περιβάλλοντα υπάρχουν στη Γη, έτσι οι γεωλόγοι έχουν μια καλή ιδέα για το πώς είναι αυτά τα περιβάλλοντα και αν μπορεί να εμφανιστεί ζωή εκεί. «Ειδικές ενώσεις αλάτων στη Γη δημιουργούν κατοικήσιμες κόγχες ακόμη και σε μερικά από τα πιο σκληρά περιβάλλοντα όπου εμφανίζονται όπως η άνυδρη έρημος Ατακάμα στη Χιλή. Αυτή η γραμμή σκέψης μας οδηγεί να αναλογιστούμε την πιθανότητα ύπαρξης υπόγειων περιοχών στον Ερμή που μπορεί να είναι πιο φιλόξενες από την σκληρή επιφάνειά του» λέει ο Ροντρίγκεζ.Με τα πτητικά, τα οποία είναι απαραίτητα για τη ζωή, ειδικά το νερό παγιδευμένα κάτω από το έδαφος, ο Ερμής μπορεί να είναι σε θέση να διατηρήσει την υπόγεια ζωή προστατευμένη από την ηλιακή ακτινοβολία. Ακριβώς όπως τα πλανητικά συστήματα έχουν τις αποκαλούμενες «κατοικήσιμες ζώνες», περιοχές γύρω από το αστέρι τους όπου μπορεί να παραμείνει το νερό σε υγρή μορφή παράγοντας κρίσιμος για την παρουσία της ζωής, μπορεί και πλανήτες φαινομενικά αφιλόξενοι στη ζωή να έχουν μια παρόμοια δυνητικά κατοικήσιμη περιοχή κάτω από την επιφάνειά τους λένε οι ερευνητές.
Και αν ο Ερμής μπορεί να φιλοξενήσει ζωή, τότε εξωπλανήτες παρόμοιοι με τον Ερμή θα μπορούσαν να γίνουν πιο δελεαστικοί ως στόχοι για τους επιστήμονες που αναζητούν εξωγήινη ζωή.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης