Jump to content

22ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας 2016-2017


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Προκηρύχτηκε ο 22ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας & Διαστημικής για το σχολικό έτος 2016-2017. Επίσημη σελίδα: http://www.astronomos.gr/archives/12374

 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

22ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας & Διαστημικής 2017

 

 

Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, που έχει την έδρα της στο Βόλο, προκηρύσσει τον 22ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής για το σχολικό έτος 2016 – 2017 ως εξής:

 

ΣΚΟΠΟΣ

 

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η περαιτέρω ενασχόληση και εμβάθυνση των μαθητών στην επιστήμη της Αστρονομίας, της Αστροφυσικής και της Διαστημικής, η εξοικείωσή τους με τις θαυμαστές τελευταίες ανακαλύψεις των τεχνητών δορυφόρων κ.ά. παρατηρητηρίων και η επιβράβευση της ενδόμυχης και διερευνητικής αυτής προσπάθειάς τους.

 

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

 

Ο διαγωνισμός διεξάγεται τόσο στα ΛΥΚΕΙΑ όσο και στα ΓΥΜΝΑΣΙΑ της χώρας, με διαφορετικά θέματα. Οι φάσεις θα είναι τρεις για τα ΓΥΜΝΑΣΙΑ και τέσσερις για τα ΛΥΚΕΙΑ. Ας σημειωθεί, όμως, ότι στις τέσσερεις φάσεις του Λυκείου, εκτός από γνώσεις Αστρονομίας, απαιτούνται και στοιχειώδεις γνώσεις Μαθηματικών και Φυσικής.

 

1η ΦΑΣΗ: Στην επίσημη ιστοσελίδα του φορέα, δηλ. της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, που διοργανώνει το Μαθητικό Διαγωνισμό:

 

http://www.astronomos.gr

 

δημοσιεύεται μία σειρά ερωτήσεων και ασκήσεων, τόσο για τα Λύκεια, όσο και για τα Γυμνάσια, τις οποίες μπορεί να «κατεβάσει» όποιος μαθητής Λυκείου ή Γυμνασίου επιθυμεί να λάβει μέρος στο Μαθητικό Διαγωνισμό.

 

Η 1η φάση με το όνομα «ΕΥΔΟΞΟΣ» θα ξεκινήσει την:

 

Δευτέρα, 28η Νοεμβρίου 2016

 

και θα διαρκέσει μέχρι και την

 

Δευτέρα, 12η Δεκεμβρίου 2016

 

Οι μαθητές μπαίνοντας στον ιστότοπο της Εταιρείας μας (βλ. ανωτέρω) θα βρουν τον σχετικό σύνδεσμο του 22ου Διαγωνισμού. Εκεί θα συμπληρώσουν τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο – διεύθυνση – τηλέφωνο, κ.λπ.), θα λύσουν τις ασκήσεις και θα απαντήσουν στις ερωτήσεις εντελώς ηλεκτρονικά (δηλαδή πάνω στην ιστοσελίδα). Στην τελευταία σελίδα θα υπάρχει εμφανές κουμπί με την ένδειξη «ΑΠΟΣΤΟΛΗ». Το πάτημα του κουμπιού θα σημαίνει αυτόματα το τέλος της εξέτασης και η αποστολή του ηλεκτρονικού γραπτού τους στην Κεντρική Επιτροπή.

 

Λόγω της χρήσης του ειδικού αυτού συστήματος εξέτασης, απαντήσεις από τον συγκεκριμένο συμμετέχοντα θα στέλνονται μόνο μια φορά, και δεν θα γίνονται δεκτές εκ των υστέρων διορθώσεις. Τα γραπτά των μαθητών διορθώνονται και αξιολογούνται από την Επιτροπή του Διαγωνισμού. Άριστα (4 μονάδες) παίρνει όποιος απαντήσει σωστά σε όλες τις ερωτήσεις και λύσει όλες τις ασκήσεις.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Έγκυρη συμμετοχή στην 1η φάση θα θεωρηθεί αν ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική διαδικασία της εξέτασης και πατηθεί το κουμπί «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» το αργότερο μέχρι τις 23:59 της 12ης /12/ 2016.

 

2η ΦΑΣΗ: Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αστρονομίας συνεχίζεται με την δεύτερη φάση σε διάφορα Λύκεια και Γυμνάσια της χώρας. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές Λυκείου και Γυμνασίου, ανεξάρτητα εάν συμμετείχαν ή όχι στην πρώτη φάση του διαγωνισμού (για την βαθμολογία βλέπε κατωτέρω). Οι απαντήσεις συγκεντρώνονται και διορθώνονται από την Επιτροπή του Διαγωνισμού.

 

Η δεύτερη φάση με το όνομα «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ» θα πραγματοποιηθεί το:

 

Σάββατο, 4η Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 9 π.μ.

 

Στο διαγωνισμό «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ» μπορούν να λάβουν μέρος, όλοι οι μαθητές των τριών τάξεων των Λυκείων και, παράλληλα, όλοι οι μαθητές των τριών τάξεων των Γυμνασίων της χώρας, με διαφορετικά θέματα. Η διάρκεια του διαγωνισμού είναι 3 ώρες. Δηλώσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό μπορούν να υποβάλλουν οι μαθητές και οι μαθήτριες στους διευθυντές των Γυμνασίων και των Λυκείων τους μέχρι την 25η Ιανουαρίου 2017.

 

Ο διαγωνισμός «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ» θα διενεργηθεί με την ευθύνη μιας Τοπικής Επιτροπής καθηγητών, που θα ορίσει ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της κάθε περιοχής, οι καθηγητές της οποίας εθελοντικά θα προσφέρουν την υπηρεσία τους στο διαγωνισμό.

 

Οι Διευθυντές Δ.Ε. πρέπει να στείλουν, στην διοργανώτρια Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος μέσω e – mail (υπόψη κ. Ζαχείλα: zachilas@uth.gr) το σχετικό έγγραφο, στο οποίο να σημειώνουν το σχολείο (Εξεταστικό Κέντρο), στο οποίο θα γίνει ο διαγωνισμός, καθώς και το e – mail, το τηλέφωνο και το fax του ίδιου αυτού σχολείου. Τα έξοδα μετακίνησης προς και από το Εξεταστικό Κέντρο βαρύνουν αποκλειστικά τον διαγωνιζόμενο, δηλαδή χωρίς δαπάνη του Δημοσίου ή της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος.

 

Τα θέματα του διαγωνισμού θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Εταιρείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.astronomos.gr στις 8:55 π.μ., το Σάββατο, 28η Ιανουαρίου 2017. Θα βρίσκονται στην ειδική ιστοσελίδα του Διαγωνισμού και θα απαιτείται απλά ένα κλικ στον συγκεκριμένο σύνδεσμο για να αρχίσει αυτόματα το κατέβασμα στον Η/Υ. Τα θέματα θα περιέχονται σε αρχείο μορφής PDF (για το οποίο απαιτείται η παρουσία του Acrobat Reader ή συμβατού αναγνώστη αρχείων PDF εγκατεστημένου στον Η/Υ). Σε περίπτωση κωλύματος παραλαβής των θεμάτων (λόγω ηλεκτρονικού προβλήματος του Η/Υ του σχολείου ή εν γένει του διαδικτύου), ο πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Επιτροπής Διαγωνισμού, κ. Μαυρομμάτη Κων/νο (τηλ. 2421046253 ή 2421051061) για να αποσταλούν τα θέματα μέσω fax.

 

Οι μαθητές οφείλουν να γράψουν στο άνω μέρος της κόλλας απαντήσεων, το ονοματεπώνυμό τους, τη διεύθυνσή τους, το τηλέφωνό τους και το σχολείο από το οποίο προέρχονται. Τα στοιχεία αυτά πρέπει οι επιτηρητές να τα καλύψουν με αδιαφανές αυτοκόλλητο (αυτό που συνήθως χρησιμοποιείται στις Πανελλήνιες Εξετάσεις).

 

Μετά το τέλος της 3ωρης εξέτασης, τα γραπτά τοποθετούνται σε φάκελο, χωριστά των μαθητών Λυκείου και χωριστά του Γυμνασίου και αποστέλλονται με συστημένη επιστολή, στην Επιτροπή του Διαγωνισμού της Εταιρείας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, 38333 ΒΟΛΟΣ), για τη βαθμολόγηση και την έκδοση των αποτελεσμάτων.

 

Άριστα (20 μονάδες) παίρνει όποιος απάντησε σωστά σε όλες τις ερωτήσεις και έλυσε όλες τις ασκήσεις.

 

Το συνολικό «Άριστα» και των δύο ανωτέρω φάσεων είναι το 24.

 

Οι περίπου 30 πρώτοι μαθητές Λυκείου και οι περίπου 12 πρώτοι μαθητές Γυμνασίου, που θα έχουν βαθμολογία πάνω από 12, θα κληθούν να συμμετάσχουν στην 3η φάση του διαγωνισμού. Τα ονόματά τους θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Εταιρείας (www.astronomos.gr).

 

3η ΦΑΣΗ: Η 3η φάση του διαγωνισμού, με το όνομα «ΙΠΠΑΡΧΟΣ» θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο, στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γ. Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο) το:

 

Κυριακή, 12η Μαρτίου 2017 και ώρα 12 το μεσημέρι

 

με την απόλυτη ευθύνη της Επιτροπής του Διαγωνισμού της Εταιρείας. Τα έξοδα μετακίνησης προς και από τον Βόλο βαρύνουν αποκλειστικά τον διαγωνιζόμενο, δηλαδή χωρίς δαπάνη του Δημοσίου ή της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος.

 

Εκείνοι που θα πετύχουν και στην 3η φάση του διαγωνισμού θα αποτελούν τους νικητές του 22ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής 2017 και θα κληθούν να παραλάβουν, τα βραβεία και τους επαίνους τους, καθώς και τις τιμητικές διακρίσεις των σχολείων τους, σε ειδική πανηγυρική τελετή, που θα διοργανωθεί στο αμφιθέατρο του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 

4η ΦΑΣΗ: Η τέταρτη φάση του διαγωνισμού, με το όνομα «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» θα πραγματοποιηθεί το:

 

Σαββατοκύριακο, 6 – 7 Μαΐου 2017

 

Η φάση αυτή αφορά όσα παιδιά του Λυκείου επιθυμούν να στελεχώσουν την Εθνική Ολυμπιακή Ομάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής 2017. Η 11η Διεθνής Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής θα διεξαχθεί στην Ταϊλάνδη εντός του 2017 (δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί οι ημερομηνίες).

 

Στην φάση αυτή θα κληθούν οι 10 πρώτοι μαθητές Λυκείου της 3ης φάσης «ΙΠΠΑΡΧΟΣ». Οι μαθητές θα συγκεντρωθούν στον Βόλο. Τα έξοδα μετακίνησης προς και από τον Βόλο βαρύνουν αποκλειστικά τον διαγωνιζόμενο, δηλαδή χωρίς δαπάνη του Δημοσίου ή της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος.

 

Κατά τη φάση αυτή οι μαθητές θα εξεταστούν σε τρία μέρη: (α) Στο Θεωρητικό Μέρος, στο οποίο θα κληθούν να λύσουν προβλήματα μικρής και μεγάλης ανάπτυξης, (β) στην Ανάλυση Δεδομένων, στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν σε πρόβλημα, στο οποίο θα έχουν δοθεί αστρονομικά δεδομένα και (γ) στο Παρατηρησιακό Μέρος, που θα γίνει σε υπαίθριο χώρο, στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις, που θα αφορούν τα τηλεσκόπια, τη χρήση των τηλεσκοπίων και την ουρανογραφία. Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εξέταση θα γίνει σε αίθουσα με κατάλληλα διαμορφωμένα θέματα. Η κατάταξη των μαθητών θα γίνει με βάση το άθροισμα της βαθμολογίας στα τρία αυτά μέρη.

 

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

Οι πέντε (5) μαθητές του Λυκείου, που θα έλθουν πρώτοι (δηλ. από τον 1ο έως τον 5ο) στην 4η Φάση «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ», ηλικίας κάτω των 20 ετών (την 30ή/6/2017) και ανεξάρτητα από φύλο, θα κληθούν να συγκεντρωθούν στον Βόλο για ειδική προετοιμασία. Λόγω της μη ανακοινωμένης ακόμη ημερομηνίας της διεξαγωγής της 11ης Ολυμπιάδας, η ανακοίνωση του προγράμματος της εκπαίδευσης θα γίνει αργότερα (εντός της σχολικής χρονιάς). Εάν κάποιος απουσιάσει από την εκπαίδευση σε ποσοστό άνω του 25% των συνολικών ωρών, αυτομάτως αποκλείεται από την Ομάδα. Οι γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών, καθώς και οι ίδιοι οι μαθητές θα κληθούν να υπογράψουν σχετική δήλωση του Κώδικα Συμπεριφοράς Ολυμπιακών Ομάδων Αστρονομίας –Αστροφυσικής. Η μη συμμόρφωση κάποιου μαθητή με τις αναγραφόμενες υποχρεώσεις (και μετά από προσωπική ενημέρωση του γονέα ή κηδεμόνα του) θα αποκλείεται από την Ομάδα και θα έχει μελλοντικές κυρώσεις σχετικά με την (πιθανή) συμμετοχή του στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας του επόμενου έτους. Η προετοιμασία των μαθητών θα γίνει από καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και από πεπειραμένους καθηγητές Δ.Ε. και ερασιτέχνες αστρονόμους. Στη διάρκεια της προετοιμασίας θα γίνουν διαγωνίσματα εφ’ όλης της διδαχθείσας (και εξεταστέας στην Ολυμπιάδα) ύλης. Όσοι συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 50% της συνολικής βαθμολογίας και επιδείξουν (όπως αναφέρθηκε) αξιοπρεπή συμπεριφορά συνεργασίας, θα στελεχώσουν την Ολυμπιακή Ομάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής και θα μεταβούν στην Ταϊλάνδη, για να λάβουν μέρος στην 11η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής. Να τονισθεί, επιπλέον, ότι οι μαθητές – μέλη της Ολυμπιακής Ομάδας, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους στην Διεθνή Ολυμπιάδα, θα πρέπει να εξακολουθούν να εφαρμόζουν τους κανόνες του Κώδικα Συμπεριφοράς Ολυμπιακών Ομάδων Αστρονομίας – Αστροφυσικής και σε περίπτωση που οι διοργανωτές της Ολυμπιάδας ή οι αρχηγοί της αποστολής διαπιστώσουν παραβάσεις του Κώδικα ή ανάρμοστη συμπεριφορά κάποιου μαθητή, διατηρούν το δικαίωμα αποκλεισμού του από τις υπόλοιπες φάσεις της Ολυμπιάδας, την έγγραφη αναφορά του όλου περιστατικού προς το σχετικό γραφείο του Υπουργείου Παιδείας και τον μελλοντικό αποκλεισμό του από τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό της Εταιρείας μας, σε περίπτωση που δικαιούται ηλικιακά να συμμετάσχει.

Οι δύο πρώτοι της 3ης φάσης «ΙΠΠΑΡΧΟΣ», ηλικίας 16 έως 18 ετών και ανεξαρτήτως φύλου, θα μεταβούν για 7 ημέρες τον Ιούλιο του 2017, στις εγκαταστάσεις Space Camp της NASA στο Huntsville της πολιτείας Alabama των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και θα μετάσχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα, πληρώνοντας τα σχετικά δίδακτρα. Αν κάποιος εκ των δύο πρώτων έχει επιτύχει σε προηγούμενο διαγωνισμό και έχει κερδίσει το ταξίδι στην NASA, θα αντικαθίσταται από τον αμέσως επόμενο της κατάταξης της 3ης φάσης (που δεν θα έχει κερδίσει σε προηγούμενο διαγωνισμό). Σε περίπτωση ισοβαθμίας τριών ή περισσότερων μαθητών στη μία ή και στις δύο πρώτες θέσεις, θα γίνεται κλήρωση ενώπιον των μαθητών ή αντιπροσώπων τους. Τα έξοδα μετακίνησης προς και από το αεροδρόμιο (της Ελλάδας) βαρύνουν αποκλειστικά τον διαγωνιζόμενο, δηλαδή χωρίς δαπάνη του Δημοσίου ή της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος.

Άλλα έπαθλα του διαγωνισμού είναι: Για το Λύκειο 300 € για τον πρώτο νικητή, αθλοθετημένο από την Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία (ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ), 2. Για το Γυμνάσιο 100 € για τον πρώτο νικητή. Ακόμη, όλοι οι επιτυχόντες μαθητές και μαθήτριες θα λάβουν ως δώρα διάφορα αστρονομικά και επιστημονικά βιβλία, DVD, CD και θα εγγραφούν για ένα έτος, δωρεάν, συνδρομητές του αστρονομικού περιοδικού «ΟΥΡΑΝΟΣ», που εδώ και 25 χρόνια εκδίδει ανελλιπώς η Εταιρεία μας.

 

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

 

Η εξεταστέα ύλη του διαγωνισμού είναι ενδεικτικά αυτή που περιλαμβάνεται στο εξής βιβλία:

 

Για το Γυμνάσιο (κατά σειρά σημαντικότητας):

 

Μαυρομμάτη Κων/νου: «Στοιχεία Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής» 1ο τεύχος, «Το ηλιακό μας σύστημα», Βόλος, 2011, 2ο τεύχος, «Αστέρες, Γαλαξίες, Σύμπαν, Ουράνια Σφαίρα, Τηλεσκόπια», Βόλος, 2012 και 3ο τεύχος, «Διαστημική και Νέες αστρονομικές θεωρίες και ανακαλύψεις», Βόλος 2013, εκδόσεις της Εταιρείας μας.

Μαυρομμάτη Κων/νου: «Λεξικό Αστρονομίας», έκδοση της Εταιρείας μας, 2006.

«Θέματα και απαντήσεις Διαγωνισμών Αστρονομίας», τόμος 1ος, έκδοση της Εταιρείας μας, 2006.

«Θέματα και απαντήσεις Διαγωνισμών Αστρονομίας», τόμος 2ος, έκδοση της Εταιρείας μας, 2012.

 

Για το Λύκειο (κατά σειρά σημαντικότητας):

 

Μαυρομμάτη Κων/νου: «Στοιχεία Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής» 1ο τεύχος, «Το ηλιακό μας σύστημα», Βόλος, 2011 – 2ο τεύχος, «Αστέρες, Γαλαξίες, Σύμπαν, Ουράνια Σφαίρα, Τηλεσκόπια», Βόλος, 2012 – 3ο τεύχος, «Διαστημική και Νέες αστρονομικές θεωρίες και ανακαλύψεις», Βόλος 2013, εκδόσεις της Εταιρείας μας.

«Θέματα και απαντήσεις Διαγωνισμών Αστρονομίας», τόμος 1ος, έκδοση της Εταιρείας μας, 2006.

«Θέματα και απαντήσεις Διαγωνισμών Αστρονομίας», τόμος 2ος, έκδοση της Εταιρείας μας, 2012.

Αυγολούπη Στ. – Σειραδάκη Ι.: «Παρατηρησιακή Αστρονομία», εκδόσεις Πλανητάριο, Θεσσαλονίκη, 2010.

 

Οι μαθητές και οι καθηγητές, που επιθυμούν να πληροφορηθούν οτιδήποτε σχετικό με το διαγωνισμό μπορούν να επικοινωνούν με τους παρακάτω τρόπους:

 

Ταχυδρομική διεύθυνση:

 

Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος,

 

Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού

 

38333 ΒΟΛΟΣ

 

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail):

 

ead-volos@astronomos.gr

zachilas@uth.gr

mavrommk@otenet.gr

 

Τηλέφωνα:

 

2421051061, 2421046253 & 6973026260, Μαυρομμάτης Κων/νος, μαθηματικός – πρόεδρος Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος

6944535455, Ζαχείλας Λουκάς, Επίκουρος Καθηγητής Παν/μίου Θεσσαλίας – γραμματέας Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος

2421028860 & 6978834548, Ξενάκης Χρήστος, επίτιμος σύμβουλος Φυσικών – αντιπρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος

 

FAX:

 

2421051061, Μαυρομμάτης Κων/νος, μαθηματικός, πρόεδρος Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος.

 

Διαδίκτυο: www.astronomos.gr

 

Ενημερώνουμε όσα παιδιά διαμένουν στις εξής πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Σαλαμίνα, Κοζάνη, Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Σπάρτη ή σε πόλεις που βρίσκονται πολύ κοντά σ” αυτές, ότι μπορούν να επικοινωνούν με τους κάτωθι Συλλόγους Ερασιτεχνικής Αστρονομίας, οι οποίοι ευγενώς προσφερθέντες και κατόπιν συνεννόησης, θα προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις τους για να βοηθήσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες στην ύλη του διαγωνισμού.

22os-diagonismos_afisa.thumb.jpg.6926d4acb066850879668024a33aa1c5.jpg

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, που έχει την έδρα της στο Βόλο, προκηρύσσει τον 22ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής για το σχολικό έτος 2016 – 2017 ως εξής:

 

ΣΚΟΠΟΣ

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η περαιτέρω ενασχόληση και εμβάθυνση των μαθητών στην επιστήμη της Αστρονομίας, της Αστροφυσικής και της Διαστημικής, η εξοικείωσή τους με τις θαυμαστές τελευταίες ανακαλύψεις των τεχνητών δορυφόρων κ.ά. παρατηρητηρίων και η επιβράβευση της ενδόμυχης και διερευνητικής αυτής προσπάθειάς τους.

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ο διαγωνισμός διεξάγεται τόσο στα ΛΥΚΕΙΑ όσο και στα ΓΥΜΝΑΣΙΑ της χώρας, με διαφορετικά θέματα. Οι φάσεις θα είναι τρεις για τα ΓΥΜΝΑΣΙΑ και τέσσερις για τα ΛΥΚΕΙΑ. Ας σημειωθεί, όμως, ότι στις τέσσερεις φάσεις του Λυκείου, εκτός από γνώσεις Αστρονομίας, απαιτούνται και στοιχειώδεις γνώσεις Μαθηματικών και Φυσικής.

 

1η ΦΑΣΗ: Στην επίσημη ιστοσελίδα του φορέα, δηλ. της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, που διοργανώνει το Μαθητικό Διαγωνισμό (http://www.astronomos.gr) δημοσιεύεται μία σειρά ερωτήσεων και ασκήσεων, τόσο για τα Λύκεια, όσο και για τα Γυμνάσια, τις οποίες μπορεί να «κατεβάσει» όποιος μαθητής Λυκείου ή Γυμνασίου επιθυμεί να λάβει μέρος στο Μαθητικό Διαγωνισμό.

Η 1η φάση με το όνομα «ΕΥΔΟΞΟΣ» θα ξεκινήσει την:

Δευτέρα, 28η Νοεμβρίου 2016

και θα διαρκέσει μέχρι και την

Δευτέρα, 12η Δεκεμβρίου 2016

 

Οι μαθητές μπαίνοντας στον ιστότοπο της Εταιρείας μας (βλ. ανωτέρω) θα βρουν τον σχετικό σύνδεσμο του 22ου Διαγωνισμού. Εκεί θα συμπληρώσουν τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο – διεύθυνση – τηλέφωνο, κ.λπ.), θα λύσουν τις ασκήσεις και θα απαντήσουν στις ερωτήσεις εντελώς ηλεκτρονικά (δηλαδή πάνω στην ιστοσελίδα). Στην τελευταία σελίδα θα υπάρχει εμφανές κουμπί με την ένδειξη «ΑΠΟΣΤΟΛΗ». Το πάτημα του κουμπιού θα σημαίνει αυτόματα το τέλος της εξέτασης και η αποστολή του ηλεκτρονικού γραπτού τους στην Κεντρική Επιτροπή.

 

Λόγω της χρήσης του ειδικού αυτού συστήματος εξέτασης, απαντήσεις από τον συγκεκριμένο συμμετέχοντα θα στέλνονται μόνο μια φορά, και δεν θα γίνονται δεκτές εκ των υστέρων διορθώσεις. Τα γραπτά των μαθητών διορθώνονται και αξιολογούνται από την Επιτροπή του Διαγωνισμού. Άριστα (4 μονάδες) παίρνει όποιος απαντήσει σωστά σε όλες τις ερωτήσεις και λύσει όλες τις ασκήσεις.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Έγκυρη συμμετοχή στην 1η φάση θα θεωρηθεί αν ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική διαδικασία της εξέτασης και πατηθεί το κουμπί «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» το αργότερο μέχρι τις 23:59 της 12ης /12/ 2016.

 

Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.astronomos.gr.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά για το διαγωνισμό που ξεκινάει σήμερα.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Υπάρχει ακόμα χρόνος για συμμετοχή στην πρώτη φάση που τελειώνει τη Δευτέρα 12/12. Αν έχετε γνωστούς σας μαθητές που πιθανόν δεν έχουν ενημερωθεί (συχνό φαινόμενο στα ελληνικά σχολεία), κάντε τους μια ενημέρωση!
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κ. Ανδρεα εχω υποβαλει τις απαντησεις αλλα δε μου εχει ερθει email με τα αποτελεσματα. Τι να κανω;

"Εγω =1÷γνώση

 

Όσο περισσότερη η γνώση τόσο μικρότερο το εγώ, όσο μικροτερη η γνώση, τόσο μεγαλύτερο το εγώ" Albert Einstein

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λογικά θα διορθωθούν όλα μαζί όταν λήξει η προθεσμία.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Α ωραια σας ευχαριστω. Να γιατι περσυ μολις τελειωσα, μου εβγαλε αμεσως το αποτελεσμα

"Εγω =1÷γνώση

 

Όσο περισσότερη η γνώση τόσο μικρότερο το εγώ, όσο μικροτερη η γνώση, τόσο μεγαλύτερο το εγώ" Albert Einstein

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πρώτον ένας γνωστος μου έλαβε κατευθείαν τα αποτελέσματα οπότε ίσως στείλε ενα email και ρώτα δεύτερον να πω ότι του γυμνασίου τα θέματα είναι αρκετά εύκολα σε σχέση με του λυκείου εγώ βέβαια κάνω μαθήματα αστρονομίας καθώς έχουμε ομάδα στην ναυπακτο και πάλι είναι λίγο τσιμπιμενα!!! Καλή επιτυχία σε όσους συμμετέχουν

Στεκόμαστε πάνω σε ώμους γιγάντων γι’αυτό μπορούμε και βλέπουμε μακριά

Issac Newton

 

# Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος #

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Καλησπέρα!

 

Πρόσφατα ένας γνωστός μου που πήρε μέρος στο διαγωνισμό με διαβεβαίωσε πως μετά την ολοκλήρωση υποβολής των απαντήσεων έβγαινε ένα νέο παράθυρο το οποίο ανακοίνωνε το ποσοστό επιτυχίας και την κατάταξη μέχρι εκείνη τη στιγμή (μιας και όταν ο ίδιος υπέβαλε τις απαντήσεις είχαν απομένει 3 μέρες μέχρι την λήξη της α' φάσης). Εγώ, δυστυχώς, όταν τελείωσα την συμπλήρωση των ερωτήσεων αγνόησα το παράθυρο και δεν παρατήρησα την κατάταξη.

 

Μήπως, λοιπόν, υπάρχει κάποιος που γνωρίζει πως μπορώ να έχω πρόσβαση στην κατάταξη των συμμετεχόντων;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για τέτοια θέματα, το καλύτερο είναι η επαφή με την εταιρεία. Τα στοιχεία επικοινωνίας υπάρχουν στην ιστοσελίδα.
Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχω κάνει κάποιες προσπάθειες επικοινωνίας με την Εταιρία και εδώ και τόσες μέρες δεν έχω λάβει κάποια απόκριση. Και επειδή δεν είμαι το μόνο άτομο που αντιμετώπισε το πρόβλημα αυτό θεώρησα πιο αποτελεσματικό να κάνω την ερώτησή μου εδώ.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...
Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της 2ης φάσης! Συνημμένα και τα θέματα.

22os_Aristarxos-Gymnasio.pdf

22os_Aristarxos-Lykeio.pdf

Gymnasio_apotelesmata_22os_Aristarxos_2017.pdf

Lykeio_apotelesmata_22os_Aristarxos_2017.pdf

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης