Jump to content

Έχει δει κανείς την Κεφαλή του Ίππου από Αθήνα με Hβ (ή Hα)


sozein.ta.phainomena

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Από Αθήνα κοντά στο κέντρο, έστω σε περιοχή εντός ακτίνος ~5km από Σύνταγμα (ή ισοδύναμα από λευκού ή γκρίζου τύπου περιοχή στο darksitefinder), έχει καταφέρει κάποιος σας ποτέ να δει, να διακρίνει (με το μάτι στο τηλεσκόπιο, όχι φωτογραφία) το εν λόγω νεφέλωμα με Hβ φίλτρο;

Αν όχι, πάλι από τέτοια περιοχή και με τέτοιο φίλτρο έχει καταφέρει κάποιος να δει άλλα -όντα λίγα μάλλον συγκριτικά- νεφελώματα/... τα οποία είναι τύπου που καθίστανται ορατά με αυτό;

Το ερωτώ επειδή ενδιαφέρομαι να αγοράσω ένα τέτοιο φίλτρο αλλά δεδομένου ότι είναι πανάκριβα και δεδομένου ότι μικρός συγκριτικά ο κατάλογος αντικειμένων για τα οποία ένα τέτοιο φίλτρο είναι χρήσιμο, προτίθεμαι να το κάνω μόνον αν αυτό καθιστά δυνατή την παρατήρηση -πρώτιστα της Κεφαλής του Ίππου- από μια τέτοια περιοχή και επειδή αναζητώντας στο διαδίκτυο (πχ στο παρόν αλλά και αλλού) έχω διαβάσει μάλλον αντικρουόμενες απόψεις.

 

ΥΓ Παρομοίως για Hα.

Σῴζειν τὰ φαινόμενα.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύ δύσκολο να το δεις με τόση φωτορύπανση. Επίσης το H-beta είναι "χρήσιμο" για τηλεσκόπια άνω των 8-10 ιντσών. Το H-alpha είναι φωτογραφικό φίλτρο και δεν χρησιμοποιείται (από όσο ξέρω) στην οπτική παρατήρηση. Εγώ το έχω δει με 12" και H-beta αλλά από πάρα πολύ σκοτεινό ουρανό (6+mag).
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν ξερω τι ιντσες εχεις αλλα νομιζω ειναι πιο πολυ φωτογραφικος στοχος.Με το φιλτρο σε 8αρι ,δεν φαινεται ,ακομα και σε βουνο..

Προσωπικη εμπειρια..Μπορει καποιος αλλος να εχει καταφερει να δει κατι..

carpe diem quam minimum credula postero
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το ξέρω και το θεωρώ δεδομένο ότι είναι πολύ δύσκολο.

Αυτό που προσπαθώ να καταλάβω είναι αν είναι αδύνατο.

Γι'αυτό ερωτώ αν το έχει κάποιος δει· αν πάρω θετική απάντηση (έστω και μία) σημαίνει, πλην πλάνης ή ψέμματος, ότι δεν είναι αδύνατο. Αν πάλι κάνεις δεν το έχει δει υπό τέτοιες συνθήκες, από τέτοια περιοχή, αν κανείς δηλαδή δεν απαντήσει θετικά, ε...

 

ΥΓ Ναι το έχω διαβάσει ότι είναι κυριότατα φωτογραφικής χρήσης τα Ηα αλλά είπα μπας και... Όσον αφορά δε την διάμετρο, ας πάρω πρώτα μια θετική απάντηση και μετά βλέπουμε αν φτάνει η δικιά μου.

Σῴζειν τὰ φαινόμενα.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

12ιντσο σε μέτριο ουρανό (5+) φαινόταν οριακά με πλάγια όραση και με φίλτρο Ηβ. Δοκίμασέ το, αλλά φοβάμαι ότι δεν θα διακρίνεις τίποτα από την πόλη.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης