Jump to content

Ελληνες και Ελληνίδες Επιστήμονες.(Πανεπιστήμια)


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Tρεις νέες γυναίκες επιστήμονες στην τελετή των Ελληνικών Βραβείων 2016 L’ORÉAL- UNESCO για τις γυναίκες στην Επιστήμη. :cheesy:

Τρεις γυναίκες με «βαρύ» βιογραφικό, δυναμισμό και αφοσιωμένες στην έρευνα είναι οι νικήτριες των «Ελληνικών βραβείων 2016 - L’Oréal - UNESCO για τις γυναίκες στην επιστήμη». Η Ελένη Ευθυμιάδου, η Μαρία Μπραουδάκη και η Καλλιόπη Δασύρα, έχουν διακριθεί η καθεμία στο αντικείμενό της και αποτελούν το πιο ζωντανό παράδειγμα ότι ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη τις γυναίκες.

«Η βράβευση μου αποτελεί μια σημαντική στιγμή της ερευνητικής μου καριέρας και της προσωπικής μου ζωής και μου δίνει τη δύναμη να εργαστώ πιο σκληρά και αποτελεσματικά για την ολοκλήρωση του έργου μου. Είναι τιμή να εκπροσωπώ τη γυναίκα στην επιστήμη», δηλώνει η Ελένη Ευθυμιάδου, Επίκουρος Καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Η κυρία Ευθυμιάδου έχει ριχτεί στη «μάχη» της εύρεσης μιας πιο αποτελεσματικής θεραπείας κατά του καρκίνου με τη βοήθεια της νανοϊατρικής.

Όπως εξηγεί η ίδια «αυτό στο οποίο εργάζεται είναι η ανάπτυξη πολυμερικών νανοφορέων, τα οποία ενθυλακώνουν το φάρμακο και το απελευθερώνουν μόνο υπό κατάλληλες συνθήκες, που χαρακτηρίζουν τα καρκινικά κύτταρα και όχι τα υγιή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στοχευμένα το φάρμακο να πηγαίνει στην νοσούσα περιοχή».

Εξίσου απαιτητικό είναι και το αντικείμενο της κυρίας Μαρίας Μπραουδάκη, μεταδιδακτορικής Ερευνήτριας Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που αγωνίζεται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών με εγκεφαλική νεοπλασία.

«Το βραβείο L’Oréal-UNESCO με κάνει πολύ χαρούμενη, γιατί αποτελεί αναγνώριση μιας πολυετούς, κοπιώδους, αλλά ταυτόχρονα ηθικά ανταποδοτικής προσπάθειας. Επιπλέον, προσφέρει σημαντική οικονομική ενίσχυση για περαιτέρω επιστημονική κατάρτιση και έρευνα», επισημαίνει η κ. Μπραουδάκη.

Με σπουδές στον τομέα των Βιοεπιστημών στη Μεγάλη Βρετανία, διδακτορική διατριβή στη Μοριακή Μικροβιολογία και ακαδημαϊκή σταδιοδρομία στο Εργαστήριο Λοιμώξεων και Χημειοθεραπείας αλλά και το εργαστήριο Ογκολογίας της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών η κ. Μπραουδάκη έχει σαν αντικείμενο «τη διερεύνηση των μηχανισμών που εμπλέκονται στην εμφάνιση των όγκων εγκεφάλου της παιδικής ηλικίας, με σκοπό την ταυτοποίηση νέων βιοδεικτών έγκαιρης διάγνωσης και ορθής πρόγνωσης, αλλά και το σχεδιασμό στοχευμένων θεραπευτικών στρατηγικών».

Για την κ. Καλλιόπη Δασύρα, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Αστροφυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η βράβευση αποτελεί μια μορφή δικαίωσης για την επιλογή της να επιστρέψει στην Ελλάδα της κρίσης.

«Η βράβευση ήταν ιδιαίτερα τιμητική, διότι έρχεται μετά από πολλά χρόνια προσπάθειας στο εξωτερικό, και μετά από μία ριψοκίνδυνη απόφαση να γυρίσω στην Ελλάδα. Έκανα το διδακτορικό μου στο Max Planck Institute στο Μόναχο, μετά πήγα στο Caltech, στην Αμερική για το πρώτο μου μεταδιδακτορικό συμβόλαιο και κατόπιν στη Γαλλία, όπου δούλεψα κυρίως στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού».

Αυτή την περίοδο, η επιστήμονας μελετά τον τρόπο με τον οποίο οι μαύρες τρύπες επηρεάζουν γαλαξίες μέσω της ενέργειας που αποδεσμεύουν από ύλη που προσπίπτει σε αυτές.

«Πιο συγκεκριμένα, παρατηρούμε τη δημιουργία σχετικών ανέμων που μπορούν να επεκταθούν σε ολόκληρους γαλαξίες. Ο στόχος μας είναι να δούμε πόσο συχνά συμβαίνει αυτό», σημειώνει.

Το πρόγραμμα «Ελληνικά Βραβεία L’Oréal-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» αποτελεί μια από τις συνιστώσες του διεθνούς προγράμματος L’Oréal-UNESCO, το οποίο δημιουργήθηκε για να υποστηρίζει και να αναγνωρίζει επιτυχημένες ερευνήτριες σε όλες τις ηπείρους και να τις βοηθά στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους.

«Ο θεσμός των βραβείων για τις Γυναίκες στην Επιστήμη αποτελεί όχι μόνο ορόσημο διεθνούς επιστημονικής αριστείας αλλά και κίνητρο για την υποστήριξη και την συνέχιση του σημαντικού ερευνητικού τους έργου», αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Αικατερίνη Τζιτζικώστα, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco.

Για τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της L’Oréal Hellas, κυρία Έρση Πυρίσιη, οι τρεις νικήτριες «αποτελούν πρότυπο για όλα τα νέα κορίτσια, αποδεικνύοντας πως οι γυναίκες στην επιστήμη μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο και πως δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορούν να καταφέρουν».

Προσθέτει παράλληλα πως «οι τρεις διακεκριμένες αυτές ερευνήτριες εργάζονται ακούραστα για να προσφέρουν λύσεις σε μεγάλα μυστήρια, ανακούφιση από ασθένειες, κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον του πλανήτη, ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα. Σε αυτές, αλλά και σε όλες τις Ελληνίδες επιστήμονες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην έρευνα, οφείλουμε την αναγνώριση, την στήριξη και ένα μεγάλο ευχαριστώ».

Για τον κ. Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, Αναπληρωτή Πρύτανη, καθηγητή Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Προέδρου της Επιτροπής Κρίσης των Βραβείων το μεγάλο στοίχημα είναι να αποφευχθεί η «διαρροή εγκεφάλων» στο εξωτερικό.

«Νομίζω η επιστήμη στην Ελλάδα χρειάζεται τις γυναίκες και νέους ανθρώπους. Υπάρχουν πολύ νέοι ερευνητές με πολύ μεγαλύτερα προσόντα σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, με πάρα πολύ ταλέντο. Η ευχή μου είναι να δημιουργηθούν οι όροι ώστε αυτοί οι άνθρωποι να παραμείνουν στη χώρα», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Τα εξαιρετικά ανταγωνιστικά βραβεία L’Oréal-UNESCO απονέμονται για σπουδαία επιστημονικά επιτεύγματα που συμβάλλουν στην επίλυση ορισμένων από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, όπως ο καρκίνος, η κατάθλιψη, η προστασία του περιβάλλοντος

και τα μυστήρια του σύμπαντος.

Τα βραβεία δεν έχουν σαν μοναδικό στόχο την ηθική επιβράβευση αλλά και να ενθαρρύνουν τις νέες Ελληνίδες επιστήμονες στη συνέχιση της ερευνητικής τους σταδιοδρομίας και γι’ αυτό συνοδεύονται από οικονομική ενίσχυση αξίας 10.000 ευρώ το καθένα.

Από το 2006, που ενεργοποιήθηκε το πρόγραμμα στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα 26 νεαρές Ελληνίδες ερευνήτριες έχουν τιμηθεί με το συγκεκριμένο βραβείο, που είναι το μοναδικό στον κόσμο για γυναίκες. Από το 1998, που θεσμοθετήθηκε έχουν επιβραβευτεί περισσότερες από 2.530 ερευνήτριες σε περισσότερες από 112 χώρες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στη λίστα με τις καταξιωμένες επιστήμονες που έχουν τιμηθεί με τα διεθνή βραβεία L’Oréal-UNESCO, υπάρχουν και δύο νομπελίστες!

Πρόκειται για τις Elizabeth H. Blackburn και Ada E. Yonath, οι οποίες έναν χρόνο μετά την βράβευσή τους για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, έλαβαν την υπέρτατη καταξίωση, το βραβείο Νόμπελ, μία διάκριση που αποτελεί τεράστια αναγνώριση για τον θεσμό.

http://www.kathimerini.gr/892027/article/epikairothta/episthmh/treis-nees-gynaikes-episthmones-sthn-teleth-twn-ellhnikwn-vraveiwn-2016-loreal--unesco-gia-tis-gynaikes-sthn-episthmh

dsc_9993-copy1.jpg.f672f62476ffa4864d7b7937fe028da4.jpg

dsc_1312.jpg.349a6ae55df00c5060ccf15681e9859a.jpg

dsc_0146.jpg.74cc7889b27263002338b2c37d1da791.jpg

ceremony-loreal-unesco-2016-thumb-large.jpg.a56556281161218a23a5882a0dfba866.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΕΚΠΑ: «Επίτιμος Καθηγητής» ο Χριστόδουλος Στεφανάδης :cheesy:

Τον τίτλο του «Επίτιμου Καθηγητή» που αποτελεί την μεγαλύτερη διάκριση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έλαβε ο κορυφαίος διεθνούς φήμης Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ , Χριστόδουλος Στεφανάδης σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την απονομή έκανε ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Αθανάσιος Δημόπουλος. Την τελετή παρακολούθησαν ο τ. Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Άδωνις Γεωργιάδης, οι βουλευτές της ΝΔ κ.κ.Θεόδωρος Φορτσάκης, Νίκος Δένδιας, Όλγα Κεφαλογιάννη, Κωνσταντίνος Βλάσης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Νότης Μυταράκης, Μάνος Κόνσολας, Πρυτάνεις, Ακαδημαϊκοί, Καθηγητές Πανεπιστημίου και πλήθος κόσμου.

Σύμφωνα με την πλέον αναγνωρισμένη διαδικτυακή βάση δεδομένων BiomedExperts, Ο Καθηγητής Στεφανάδης κατατάσσεται στην πρώτη 10άδα των πλέον διακεκριμένων ερευνητών παγκοσμίως σε 8 από τα 19 επιστημονικά πεδία της καρδιαγγειακής ιατρικής. Ενδεικτικά στο ευρύτατο και πολύ ανταγωνιστικό πεδίο έρευνας της Στεφανιαίας Νόσου κατατάσσεται στην τέταρτη θέση, ενώ στο ερευνητικό πεδίο της ελαστικότητας των αρτηριών κατατάσσεται στην πρώτη θέση.

Ο Καθηγητής Στεφανάδης έχει επινοήσει δεκαοκτώ νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές(stent, καθετήρες κλπ.), οι οποίες έχουν δημοσιευθεί και αναγνωρισθεί διεθνώς. Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει 1500 πλήρεις δημοσιευμένες ερευνητικές εργασίες σε διεθνή ιατρικά περιοδικά με συνολικό συντελεστή απήχησης (impact factor) πάνω από 5.000. Οι εργασίες του έχουν περισσότερες από 42.000 αναφορές (citations) στη διεθνή βιβλιογραφία. Το σύνολο σχεδόν του ανωτέρω δημοσιευμένου ερευνητικού έργου έχει παραχθεί στην Ελλάδα και αναφέρεται σε πρωτότυπη έρευνα.

Είναι ο ερευνητής με το μεγαλύτερο αριθμό δημοσιευμένων ερευνητικών εργασιών παγκοσμίως για το έτος 2013 στο πεδίο της στεφανιαίας νόσου και της επεμβατικής καρδιολογίας. Έχει περισσότερες από 3.500 ανακοινώσεις σε Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια που οι περιλήψεις τους έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή ιατρικά περιοδικά με υψηλή απήχηση. Έχει δώσει πάνω από 260 διαλέξεις σε Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια ως προσκεκλημένος ομιλητής.

Τα αντικειμενικά αυτά δεδομένα (ποσότητα, ποιότητα και αναγνωρισιμότητα του ερευνητικού έργου), τον τοποθετούν σε κορυφαία θέση στο χώρο της Έρευνας του Καρδιαγγειακού Συστήματος διεθνώς. Έχει εκδώσει 6 βιβλία διεθνών εκδοτικών οίκων και έχει συγγράψει κεφάλαια σε 13 διεθνή συγγράμματα. Στην Ελλάδα έχει εκδώσει ή έχει συγγράψει κεφάλαια σε πάνω από 50 συγγράμματα Καρδιολογίας, έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό επιστημονικών εργασιών, και έχει δώσει πολυάριθμες ομιλίες σε Ελληνικά συνέδρια. Διοργανώνει, ετησίως, Διεθνή και Ελληνικά συνέδρια καθώς και ημερίδες στον τομέα της Καρδιαγγειακής Ιατρικής.

Ποιός είναι ο καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης

Ακαδημαϊκές - Διοικητικές θέσεις

Στην Ελλάδα

Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (δύο θητείες, 2003-2007)

Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (δύο θητείες - 2007-2009 και 2009-2011)

Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (1995 - 1997)

Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (1997 - 1999)

Πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (2007 - 2009)

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (1995-σήμερα)

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής" (2010-σήμερα)

Αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας - ΕΣΕΤ (2005-2009)

Στο Διεθνή χώρο

Professor of Internal Medicine, Cardiology, Yale University, New Haven, Connecticut, USA (Ιούλιος 2014 - σήμερα)

Professor of Medicine, Department of Medicine, Division of Cardiology, Emory University , Atlanta, USA, (Ιούνιος 2014 - σήμερα)

Visiting Professor, Hahnemann University, Philadelphia, U.S.A. (1993)

Visiting Professor, Ohio State University, U.S.A. (1997)

Clinical Professor of Medicine, Emory University, Atlanta U.S.A (2005-σήμερα)

"Distinguished Visiting Professor" of the School of Medicine, University of Belgrade, Yugoslavia (1997)

Member of the Board of the European Society of Cardiology (1998 - 2000)

Chairman of the Research Fellowship and Training Fellowship Committee της European Society of Cardiology (2000 - 2002)

Member of the committee: ‘Detection of Vulnerable Plaques’ of ‘Vulnerable Plaque Org’. (2001)

Member of the International Andreas Gruentzig Society (2001)

Είναι επίσης μέλος (fellow) των διεθνών επιστημονικών εταιρειών SCAI (Society of Cardiac Angiography and Interventions), ACC (American College of Cardiology) και ESC (European Society of Cardiology). Συντακτικό Έργο

Διετέλεσε Εκδότης (Editor) του Διεθνούς ιατρικού περιοδικού Hellenic Journal of Cardiology

Είναι Section Editor (Clinical Cardiology) του μεγαλύτερου καρδιολογικού περιοδικού JACC.

Είναι μέλος συντακτικών επιτροπών και κριτής σε μεγάλο αριθμό Ελληνικών και Διεθνών Επιστημονικών Περιοδικών.

Κλινικό έργο

Έχει εργαστεί σε όλους τους τομείς της καρδιαγγειακής ιατρικής. Έχει οργανώσει το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Α' Καρδιολογικής Κλινικής, που θεωρείται σήμερα ένα από τα πιο προβεβλημένα Αιμοδυναμικά Εργαστήρια στην Ευρώπη. Έχει διενεργήσει, μέχρι σήμερα, δεκάδες χιλιάδες διαγνωστικές και θεραπευτικές (μη-χειρουργικές, διαδερμικές) επεμβάσεις.

Κοινωνικό Έργο

Επί σειρά ετών δημοσιεύει άρθρα στον ημερήσιο τύπο για την ενημέρωση του κοινού σε θέματα καρδιαγγειακής υγείας. Διατηρούσε μόνιμη εβδομαδιαία στήλη στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" με τίτλο "Καρδίαν Καθαρά". Αρθρογραφεί σε μόνιμη εβδομαδιαία βάση στην εφημερίδα "Το Πρώτο Θέμα". Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες τηλεοπτικές ενημερωτικές εκπομπές με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τα ίδια θέματα.

Τιμητικές Διακρίσεις

Στο Διεθνή χώρο

Έχει τιμηθεί με 2 βραβεία για την έρευνά του στην Επεμβατική Καρδιολογία από το Thoraxcenter, Erasmus University, Rotterdam, The Netherlands.

Το 2007, το έγκυρο διεθνές περιοδικό "Clinical Cardiology" του αφιέρωσε ειδικό τιμητικό δισέλιδο άρθρο "Profiles in Cardiology" αναλύοντας το μέχρι τότε έργο του.

Το 2008 του απενεμήθη ο τίτλος του "Άρχοντος" από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Το 2005 του απενεμήθη ο τίτλος του "Elite Reviewer" από το επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Cardiology (JACC) σε αναγνώριση της συμβολής του στην έκδοση του περιοδικού.

Το 2011, το American College of Cardiology του απένειμε το Βραβείο Simon Dack, το οποίο δίδεται στον επιστήμονα με τη σημαντικότερη προσφορά στα επιστημονικά περιοδικά του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (Journal of the American College of Cardiology, JACC-Cardiovascular Interventions and JACC-Cardiovascular Imaging).

Το 2014 εξελέγη Αντιπρόεδρος της "Αδελφότητος των Αρχόντων" του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Στην Ελλάδα

Έχει βραβευθεί για το ερευνητικό του έργο στην Καρδιολογία από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης και από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας.http://www.pronews.gr/portal/20170124/genika/epistimes/27120/ekpa-epitimos-kathigitis-o-hristodoylos-stefanadis-foto

sam2.jpg.0f4870e56cb413dbec9788cb77dd01f5.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΗΠΑ: Ελληνίδα ερευνήτρια συμμετέχει στο νέο Ινστιτούτο Ρομποτικής. :cheesy:

Ένα νέο Ινστιτούτο Ρομποτικής Κατασκευής θα δημιουργηθεί στο Πίτσμπουργκ και συνολικά θα χρηματοδοτηθεί με 253 εκατομμύρια δολάρια. Το Πανεπιστήμιο Rice είναι ένας από τους 40 ακαδημαϊκούς συνεργάτες και επικεφαλής της ομάδας του είναι μια Ελληνίδα καταξιωμένη ερευνήτρια.

Το Ινστιτούτο θα χρηματοδοτηθεί με 80 εκατομμύρια δολάρια από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και 173 εκατομμύρια δολάρια σε αντιστοιχία κεφαλαίων από περισσότερους από 200 συμμετέχοντες εταίρες, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών, τοπικών αρχών, ακαδημαϊκών και μη κερδοσκοπικών οργανισμών.

Επικεφαλής θα είναι η Λυδία Καβράκη, Καθηγήτρια Πληροφορικής και Εμβιομηχανικής της Έδρας Noah Harding του Πανεπιστημίου Rice, στο Χιούστον του Τέξας. Έχει διακριθεί για τη δουλειά της σχετικά με το σχεδιασμό κίνησης στα ρομπότ και τη βιοπληροφορική.

Το Υπουργείο Άμυνας ανέθεσε τη σύμβαση για την κατασκευή προηγμένης ρομποτικής (ARM) στην κοινοπραξία που ονομάζεται American Robotics Inc, μια μη κερδοσκοπική επιχείρηση υπό την ηγεσία του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon.

To ARM θα προωθήσει τη χρήση της ρομποτικής σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και σε κρίσιμους τομείς της μεταποίησης, όπως η αεροδιαστημική, η αυτοκινητοβιομηχανία, τα ηλεκτρονικά είδη και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Οι δεκαετείς στόχοι του Ινστιτούτου περιλαμβάνουν την αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων κατά 30% και τη δημιουργία 510.000 νέων θέσεων εργασίας στον τομέα κατασκευών στις ΗΠΑ.

«Εμείς θα συμμετάσχουμε ως βασικό πανεπιστημιακό μέλος», δήλωσε η Λυδία Καβράκη.

«Ένας από τους κύριους τομείς στους οποίους θα δανείσουμε την εμπειρογνωμοσύνη μας είναι στο σχεδιασμό κίνησης ρομπότ, που διατρέχει όλα τα κύρια θέματα της πρότασης, συμπεριλαμβανομένων της συνεργατικής ρομποτικής και της ταχείας εξάπλωσης των ευέλικτων ρομποτικών κατασκευών. Ένα βασικό πλεονέκτημα για το Πανεπιστήμιο Rice είναι η ευκαιρία να συνεργαστεί με παγκοσμίου κλάσης καινοτόμους επιστήμονες στη Ρομποτική και βιομηχανικών εταίρων σε έργα που ταιριάζουν με τα δυνατά μας σημεία στο σχεδιασμό κίνησης, της τεχνητής νοημοσύνης, την επαλήθευση και τον έλεγχο μοντέλων, αλλά επίσης και των αισθητήρων, απτικών και στα πεδία ελέγχου, και είναι πέρα ​​από το πεδίο εφαρμογής τους από μια μικρή ομάδα» τόνισε.

«Αυτό είναι επίσης μια ευκαιρία για μας να συμβάλουμε στην αποστολή του Ινστιτούτου, να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προηγμένη κατασκευή και ενδυνάμωση των Αμερικανών εργατών και των μικρών επιχειρήσεων», είπε. «Το ινστιτούτο ARM θα κάνει σημαντική προσπάθεια στον τομέα της κατάρτισης του εργατικού δυναμικού προς όφελος της κοινωνίας.»

http://www.pronews.gr/portal/20170126/genika/tehnologia/51/ipa-ellinida-ereynitria-symmetehei-sto-neo-institoyto-rompotikis

.jpg.864bd589500b6a4c344f57972802bdde.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ανακαλύφθηκαν 83 νέα γονίδια που επηρεάζουν το ύψος των ανθρώπων. :cheesy:

Ογδόντα τρία νέα γονίδια που επηρεάζουν πόσο ψηλός θα είναι κανείς, ανακάλυψε μια διεθνής επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής ένα διακεκριμένο Έλληνα επιστήμονα της διασποράς, τον καθηγητή γενετικής Πάνο Δελούκα του Πανεπιστημίου Queen Mary και του Ινστιτούτου William Harvey Research Institute του Λονδίνου. Στην έρευνα συμμετείχαν πολλοί ακόμη Έλληνες επιστήμονες, τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γενετική έρευνα που έχει γίνει έως σήμερα, σχετικά με τους γενετικούς παράγοντες που επιδρούν στο ύψος των ανθρώπων. Οι περισσότεροι από 300 ερευνητές της διεθνούς κοινοπραξίας GIANT (Genetic Investigation of Anthropometric Traits - Γενετική Αναζήτηση Ανθρωπομετρικών Χαρακτηριστικών) ανέλυσαν δείγματα DNA από πάνω από 710.000 ανθρώπους από διάφορες χώρες, προκειμένου να φωτίσουν τις αιτίες που οι άνθρωποι διαφέρουν τόσο πολύ μεταξύ τους στο ύψος, πάνω από μισό μέτρο.

Είναι γνωστό ότι το ύψος επηρεάζεται σημαντικά από την κληρονομικότητα. Παιδιά ψηλών γονιών τείνουν και αυτά να γίνουν ψηλά, ενώ το αντίστροφο συμβαίνει με τους κοντούς γονείς και τα παιδιά τους.

Στο παρελθόν είχαν εντοπισθεί σχεδόν 700 γονιδιακές παραλλαγές που επηρεάζουν το ύψος, όχι όμως πάνω από ένα χιλιοστό. Οι 83 νέες γονιδιακές παραλλαγές που ανακαλύφθηκαν, οδηγούν σε πολύ μεγαλύτερες διαφορές ύψους, δύο εκατοστών ή και παραπάνω, μεταξύ των ανθρώπων.

Τα 51 γονίδια υπάρχουν σε λιγότερο από το 5% των ανθρώπων, ενώ τα υπόλοιπα 32 είναι ακόμη πιο σπάνια, καθώς υπάρχουν σε λιγότερο από το 0,5% του πληθυσμού. Τα 24 γονίδια επηρεάζουν το ύψος πάνω από ένα εκατοστό.

Μετά και τη νέα ανακάλυψη, οι επιστήμονες θεωρούν ότι έχουν πλέον εντοπίσει πάνω από το ένα τέταρτο (27,4%) των κληρονομικών-γενετικών παραγόντων που επηρεάζουν το ύψος, έναντι 20% που είχε βρεθεί έως τώρα.

Όπως δήλωσε ο Δελούκας, «οι νέες γενετικές παραλλαγές που βρήκαμε, είναι σπάνιες στον πληθυσμό, όμως οι μεγάλες επιπτώσεις τους στο ανθρώπινο ύψος παρέχουν σημαντικές νέες γνώσεις για την ανάπτυξη του ανθρώπινου σκελετού. Τα γονίδια που εντοπίσαμε, θα μας βοηθήσουν να προβλέπουμε τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να αναπτύξει ορισμένες αναπτυξιακές διαταραχές. Υπάρχει ακόμη η ελπίδα ότι μια μέρα μπορεί να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση για να αναπτύξουμε μια ιατρική προσέγγιση ακριβείας, όσον αφορά την αντιμετώπιση των αναπτυξιακών διαταραχών».

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η γενετική μας προσέγγιση φέρνει αποτελέσματα. Μπορούμε τώρα να αρχίσουμε να εντοπίζουμε παρόμοιες γενετικές παραλλαγές, που μπορεί να επηρεάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης κοινών ασθενειών όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος, η σχιζοφρένεια και η καρδιοπάθεια» πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων, βρέθηκε ένα γονίδιο (STC2), μια παραλλαγή του οποίου υπάρχει μόνο σε έναν άνθρωπο στους χίλιους και η οποία κάνει κάποιον ένα έως δύο εκατοστά πιο ψηλό. Η μελέτη του εν λόγω γονιδίου μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τα παιδιά με ανεπαρκή ανάπτυξη, μια διαταραχή που αφορά το 3% έως 5% των παιδιών.

Από ελληνικής πλευράς, στη γενετική έρευνα σημαντική συμβολή είχε η Ειρήνη Μαρούλη (επίσης του Πανεπιστημίου Queen Mary), η οποία ήταν η πρώτη συγγραφέας της μελέτης. Συμμετείχαν επίσης η Σταυρούλα Κανόνη και η Ιωάννα Ντάλλα (και οι δύο της Ιατρικής Σχολής του Queen Mary), ο επιδημιολόγος Φώτης Δρένος του University College του Λονδίνου, o Ευάγγελος Ευαγγέλου του Τμήματος Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου, η Ελευθερία Ζεγκίνη του Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger Institute του Κέμπριτζ, ο Γιώργος Δεδούσης και η Αλίκη-Ελένη Φαρμάκη της Σχολή Επιστημών Υγείας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, η Μαρία Καραλευθέρη του Ιατρικού Κέντρου Εχίνου και ο Εμμανούλ Τσαφαντάκης του Ιατρικού Κέντρου Ανωγείων.

http://www.pronews.gr/portal/20170202/genika/epistimes/27120/anakalyfthikan-83-nea-gonidia-poy-epireazoyn-ypsos-ton-anthropon

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μαθητής βραβεύθηκε από τον Δήμο Χανιών καθώς δημιούργησε ... τρισδιάστατο εκτυπωτή. :cheesy:

Ένα χειροποίητο, τρισδιάστατο εκτυπωτή (3D Printer) κατάφερε να κατασκευάσει ένας μαθητής - εφευρέτης με «όπλο» του τη θέληση για δημιουργία και αξιοποιώντας πληροφορίες από το διαδίκτυο.

Σήμερα το μεσημέρι μάλιστα τον βράβευσε ο δήμος Χανίων και το δημοτικό συμβούλιο.

Πρόκειται για το μαθητή της τρίτης τάξης του Επαγγελματικού Λυκείου Ελευθερίου Βενιζέλου, Σήφη Ματσαμάκη που με την καθοδήγηση των καθηγητών του, που του έδωσαν τις βασικές αρχές, προχώρησε στην κατασκευή του μηχανήματος χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, υλικά και εξαρτήματα από το ξυλουργείο του πατέρα του και ενσωματώνοντας δικές του πατέντες ώστε ο εκτυπωτής να είναι λειτουργικός.

Η διαδικασία κατασκευής του μηχανήματος κράτησε 3 με 4 μήνες με τη μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισε να είναι η εξεύρεση κάποιων εξαρτημάτων που χρειάστηκε να παραγγείλει από το εξωτερικό.

Το κόστος κατασκευής ήταν περίπου 350-400 ευρώ και ήδη ο μαθητής - κατασκευαστής προχωρεί σε αναβάθμιση της κατασκευής του.

«Ο εκτυπωτής μου είναι ανοικτού κώδικα και δέχεται πολλές μετατροπές. Λειτουργεί με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή στον οποίο σχεδιάζω ότι θέλω να τυπώσω» δήλωσε ο νεαρός μαθητής αποκαλύπτοντας ότι το επόμενο πρότζεκτ του -που ήδη βρίσκεται στα σκαριά- είναι ένας ρομποτικός βραχίονας.

«Η προσπάθεια και το αποτέλεσμα του Σήφη έχει εμπνεύσει τους συμμαθητές του, αλλά και τους καθηγητές του και δείχνει τις δυνατότητες που έχουν τα παιδιά και η τεχνική εκπαίδευση» δήλωσε η διευθύντρια του σχολείου Θεοδώρα Αθανασοπούλου επισημαίνοντας ότι το σχολείο θα στηρίζει πάντα κάθε τέτοια προσπάθεια «για να πηγαίνουν μπροστά τα παιδιά μας» όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Μπορώ να πω ότι ο Σήφης ήταν από τα παιδιά που από την αρχή φάνηκε ότι είχε το χάρισμα. Αυτό το παιδί βλέπει μπροστά» δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής πληροφορικής του ΕΠΑΛ Μιχάλης Μελιουδάκης.

Κατά την τελετή βράβευσης ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας δώρισε στο μαθητή ένα τάμπλετ και του παρέδωσε αναμνηστικό δίπλωμα, ενώ ο μαθητής δέχτηκε τα συγχαρητήρια από όλες τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου.

http://www.pronews.gr/portal/20170208/genika/epistimes/27120/mathitis-vraveythike-apo-ton-dimo-hanion-kathos-dimioyrgise

 

 

 

Διαγωνισμός για μαθητές ... χάκερ στην Θεσσαλονίκη. :cheesy:

Διεθνή διαγωνισμό χακαρίσματος διοργανώνουν εκπαιδευτήρια στη Θεσσαλονίκη απευθύνοντας πρόσκληση απευθύνοντας πρόσκληση στους μαθητές για συμμετοχή στον «ιδιαίτερο» αυτόν αγώνα.

«Ελάτε να χακάρετε τις ιστοσελίδες μας και θα ανταμειφθείτε», λέει το κάλεσμα των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Microsoft.

«Λέμε στα παιδιά να γίνουν χάκερς, να προσπαθήσουν να χακάρουν κάποιες ειδικά διαμορφωμένες σελίδες, λύνοντας διάφορους γρίφους διαθεματικούς, από διάφορα μαθήματα και προσπαθώντας να διοχετεύσουν τη δημιουργικότητά τους σε προηγμένες εφαρμογές της τεχνολογίας και της πληροφορικής», σημείωσε ο διδάκτορας Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σύμβουλος νέων τεχνολογιών στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, Χρήστος Μαλλιαράκης.

Η έναρξη του διαγωνισμού θα γίνει στις 15 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 28 του ίδιου μήνα ενώ τα εκπαιδευτήρια απευθύνουν πρόσκληση σε μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 15/2 στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού «Hackathlon.eu».

Μέσω υπολογιστή από το σχολείο ή το σπίτι τους οι μαθητές θα πρέπει να πλοηγηθούν σε 50 διαφορετικά επίπεδα μέσα σε μία ώρα, με το δικαίωμα να πραγματοποιήσουν μέχρι τρεις προσπάθειες. Η προσπάθεια από τις τρεις με την καλύτερη επίδοση ίσως τους δώσει το εισιτήριο για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, τον τελικό που θα γίνει στις 18 Μαρτίου σε σχολεία- εξεταστικά κέντρα ενώ από κάθε τάξη θα διαγωνιστούν οι 100 μαθητές που είχαν την καλύτερη επίδοση στην 1η φάση και θα βραβευτούν οι τρεις πρώτοι μαθητές με τις υψηλότερες επιδόσεις.

«Έχουμε στραμμένο το μέλλον στα παιδιά και στις απαιτήσεις που θα υπάρχουν στο μέλλον. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε όλα αυτά τα προγράμματα, τα οποία θα τους δώσουν την ευκαιρία να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη, επενδύοντας στις νέες τεχνολογίες. Στόχος του Hackathlon είναι να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, γι’ αυτό και ο διαγωνισμός είναι και δωρεάν, ανοιχτός σε όποιον θέλει να συμμετάσχει» ανέφερε ο κ.Μαλλιαράκης.

Το ερχόμενο Σάββατο από τις 10:00 π.μ. έως τις 14:00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις των εκπαιδευτηρίων το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Coding Girls, με στόχο να εμπνεύσει τα κορίτσια να διοχετεύσουν τη δημιουργικότητά τους ψηφιακά, μαθαίνοντας να προγραμματίζουν, να σχεδιάζουν και να σκηνοθετούν διαδραστικές 3D ιστορίες και παιχνίδια. Οι μαθήτριες θα εισαχθούν στην αλγοριθμική σκέψη και στην προγραμματιστική λογική χρησιμοποιώντας το προγραμματιστικό περιβάλλον Alice3D του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon. Το πρόγραμμα είναι δωρεάν και απευθύνεται σε όλα τα κορίτσια από Δ' Δημοτικού έως Γ' Γυμνασίου.

http://www.pronews.gr/portal/20170208/genika/tehnologia/51/diagonismos-gia-mathites-haker-stin-thessaloniki

mathntxnek4.jpg.ba0d0c4ec43c71594b9934e7c0fb3dd7.jpg

mathntxnek3.jpg.0982146ad1bf4707571a378f901e3097.jpg

mathntxnek2.jpg.510d3ab087ad1183ac8a883520005d8f.jpg

mathntxnek1.jpg.f4fb262d3b37393d4b13510f60ad8ae3.jpg

hackathlon.jpg.4cad8c0647235f0497e787af8bb7c236.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο Σπ. Αναστασιάδης πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πολυμερών. :cheesy:

Ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Laser (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) Σπύρος Χ. Αναστασιάδης εξελέγη ομόφωνα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πολυμερών (European Polymer Federation, EPF) για την περίοδο 2018-2019.

Ο κ. Αναστασιάδης, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ΙΤΕ, εξελέγη πρόεδρος της EPF από την γενική συνέλευση των εκπροσώπων των χωρών μελών και διαδέχεται στην προεδρία τον Καθηγητή Jean-Franηois Gιrard από την INSA Lyon, που είναι πρόεδρος για την περίοδο 2016-2017.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που Έλληνας επιστήμων πολυμερών εκλέγεται στην προεδρία της EPF, μετά την εκλογή του καθηγητή Νίκου Χατζηχρηστίδη που υπήρξε πρόεδρος την διετία 1996-1997 .

Η EPF είναι ένας μη-κερδοσκοπικός Οργανισμός του οποίου μέλη είναι οι Εθνικές Επιστημονικές Ενώσεις Πολυμερών της Ευρώπης.

Η EPF ιδρύθηκε το 1986 από 16 Ευρωπαϊκές Χώρες ως ιδρυτικά Μέλη, ενώ σήμερα αριθμεί 24 πλήρη και 4 συνδεδεμένα Μέλη. Οι στόχοι της EPF είναι ο συντονισμός και η ενδυνάμωση κοινών δραστηριοτήτων μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών στην περιοχή της επιστήμης, της τεχνολογίας και των εφαρμογών των συνθετικών και φυσικών μακρομορίων, η ενθάρρυνση της Ευρωπαϊκής συνεργασίας και δικτύωσης στην επιστήμη και μηχανική των πολυμερών και η ανάπτυξη των δυνατοτήτων των νέων Ευρωπαίων επιστημόνων στην επιστήμη των πολυμερών.

Ο κ. Αναστασιάδης έχει λάβει δίπλωμα Χημικής Μηχανικής από το Α.Π.Θ. (1983) και Διδακτορικό Δίπλωμα στη Χημική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο του Princeton των ΗΠΑ (1988).

http://www.pronews.gr/portal/20170214/genika/epistimes/27120/o-sp-anastasiadis-proedros-tis-eyropaikis-omospondias-polymeron

444288769_769769.jpg.aa8fb3bd4735fe401751999a5ac02f44.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Έρευνα με Έλληνες επιστήμονες: Νέα θεραπεία για αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης. :cheesy:

Μια μορφή δραστικής θεραπείας που κάνει ολική «επανεκκίνηση» στο ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, μπορεί να «φρενάρει» την εξέλιξη της πολλαπλής σκλήρυνσης επί τουλάχιστον πέντε χρόνια στους μισούς σχεδόν ασθενείς, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες.

Από πολλαπλή σκλήρυνση (γνωστή παλαιότερα ως Σκλήρυνση κατά Πλάκας) πάσχουν περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως.

Οι ερευνητές από διάφορες χώρες (και την Ελλάδα), με επικεφαλής τον δρα Πάολο Μουράρο του Τμήματος Ιατρικής του Imperial College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό νευρολογίας "JAMA Neurology", δήλωσαν ότι η θεραπεία απέτρεψε την επιδείνωση των συμπτωμάτων στο 46% των ασθενών επί τουλάχιστον μία πενταετία.

Όμως, επειδή η θεραπευτική διαδικασία περιλαμβάνει επιθετική χημειοθεραπεία και προσωρινή καταστροφή κάθε άμυνας του οργανισμού, οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τους ασθενείς, ακόμη και να πεθάνουν.

Η πολλαπλή σκλήρυνση προκαλείται από δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο επιτίθεται σε μία ουσία, τη μυελίνη, που προστατεύει τα νεύρα, με συνέπεια σταδιακά οι ασθενείς να εμφανίζουν προβλήματα κόπωσης, κίνησης στα άκρα, ισορροπίας, όρασης κ.α. Δεν υπάρχει θεραπεία προς το παρόν, αλλά ορισμένα φάρμακα βοηθούν στην επιβράδυνση της νόσου.

Η νέα θεραπεία (μεταμόσχευση αυτόλογων αιμοποιητικών βλαστικών κυττάρων) δοκιμάσθηκε σε 281 ασθενείς με προχωρημένες μορφές της νόσου, που δεν είχαν ανταποκριθεί στις υπάρχουσες θεραπείες.

Μερικοί ασθενείς εμφάνισαν όχι μόνο σταθεροποίηση αλλά και μικρή βελτίωση των συμπτωμάτων τους μετά την εφάπαξ θεραπεία, η οποία αποσκοπεί στο να εμποδίσει το ανοσοποιητικό σύστημα να δρα αυτοκαταστροφικά, επιτιθέμενο στα νεύρα.

Η ισχυρή χημειοθεραπεία «καθαρίζει» τα παλαιά ανοσοκύτταρα και νέα υγιή δημιουργούνται από τα βλαστικά κύταρα που έχουν μεταμοσχευθεί στο μυελό των οστών. Καθώς όμως για ένα σύντομο χρονικό διάστημα ο ασθενής μένει ουσιαστικά ανυπεράσπιστος χωρίς ανοσοποιητικό σύστημα, εωσότου αναπτύξει ένα νέο, οκτώ από τους ασθενείς πέθαναν από λοιμώξεις μέσα σε 100 μέρες μετά τη θεραπεία.

Οι περισσότεροι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση έχουν την υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα μορφή της νόσου, κατά την οποία μία επιδείνωση ακολουθείται από μια βελτίωση των συμπτωμάτων.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι στους ασθενείς με υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση, μετά την ανοσοθεραπεία σχεδόν τρεις στους τέσσερις ασθενείς (73%) δεν εμφάνισαν καμία επιδείνωση των συμπτωμάτων τους για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Οι νεότερης ηλικίας ασθενείς με λιγότερο σοβαρή μορφή της νόσου είναι πιθανότερο να αντιδράσουν θετικά στην ανοσοθεραπεία.

Στους ασθενείς με την προϊούσα μορφή της νόσου, που είναι πιο σοβαρή από την υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα, το ποσοστό των ασθενών που δεν εμφάνισαν επιδείνωση επί μία πενταετία μετά τη θεραπεία, ήταν μικρότερο (ένας στους τρεις περίπου). Μικρή βελτίωση εμφάνισαν ορισμένοι ασθενείς με την υποτροπιάζουσα παρά με την προϊούσα μορφή της νόσου.

Ο δρ Μουράρο τόνισε ότι πρέπει να γίνει πλέον μια μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή της ανοσοθεραπείας, η οποία για πρώτη φορά θα είναι ελεγχόμενη με μια ομάδα που θα έχει πολλαπλή σκλήρυνση, αλλά δεν θα έχει κάνει την ίδια ανοσοθεραπεία, έτσι ώστε να μπορεί να αξιολογηθεί συγκριτικά η αποτελεσματικότητα της τελευταίας.

Από ελληνικής πλευράς, στην έρευνα συμμετείχαν δύο επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι Αθανάσιος Φάσσας (ομότιμος καθηγητής-Τμήμα Αιματολογίας) και Βασίλειος Κιμισκίδης (αναπληρωτής καθηγητής-Εργαστήριο Κλινικής Νευροφυσιολογίας).

http://www.pronews.gr/portal/20170222/genika/epistimes/27120/ereyna-me-ellines-epistimones-nea-therapeia-gia-antimetopisi-tis

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ε.Παπαπέτρου: Η Ελληνίδα ερευνήτρια που αναζητά θεραπεία για τις ασθένειες του αίματος. :cheesy:

Η Ειρήνη Παπαπέτρου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Mount Sinai School της Νέας Υόρκης στο τμήμα Αιματολογίας και Ογκολογίας καθώς και στο τμήμα Ογκολογικών Επιστημών. Είναι επίσης μέλος του ινστιτούτου Tisch Cancer Institute και του Black Family Stem Cell Institute.

Έχει αναπτύξει τεχνολογίες για τη παραγωγή πολυδύναμων βλαστοκυττάρων (iPSCs) για κάθε ασθενή ξεχωριστά και μέσω των ερευνών της συνέβαλε στη χρήση των iPSCs σε μοντελοποιήσεις ασθενειών και στην αναγεννητική ιατρική.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975 και μεγάλωσε στο Αίγιο. Έλαβε το πτυχίο της και το διδακτορικό της στη Μοριακή Γενετική από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Μετέβη στη Νέα Υόρκη ως μεταδιδακτορική φοιτήτρια στο Memorial Sloan-Kettering, ένα από τα σημαντικότερα διεθνώς ερευνητικά κέντρα και νοσοκομεία που ειδικεύονται στον καρκίνο, όπου είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τα προσόντα της στο εργαστήριο του Mάικλ Σαντελάιν, πρωτοπόρου στη γονιδιακή θεραπεία και ανοσοθεραπεία.

Το 2012 ξεκίνησε το δικό της ανεξάρτητο εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Το εργαστηριακό της ενδιαφέρον εστιάζεται στη μοντελοποίηση καλοηθών και κακοηθών παθήσεων του αίματος με βλαστοκύτταρα χρησιμοποιώντας κυτταρικό επαναπρογραμματισμό και επεξεργασία γονιδιακών τεχνολογιών. Διευθύνει οκταμελή ερευνητική ομάδα, η οποία επικεντρώνει τις προσπάθειές της στη δημιουργία μοντέλων ασθενειών του αίματος, κυρίως του μυελοδυσπλαστικού συνδρόμου και της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας.

Έρευνα της απέδειξε πως τα πρώτα μοντέλα βλαστοκυττάρων με μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα προσφέρουν πρωτοφανείς ευκαιρίες για γενετικές μελέτες στη κατανόηση των μηχανισμών των ασθενειών, τη μελέτη της εξάπλωσης του καρκίνου και δοκιμές φαρμάκων. Η ομάδα της ανέπτυξε νέα εργαλεία για να αναπαράγει βλαστοκύτταρα χωρίς διαγονίδια και να τα σχεδιάσει γενετικά σε ασφαλή μέρος του ανθρώπινου γονιδιώματος καθώς και νέες προσεγγίσεις στη δημιουργία ασφαλέστερων γενετικά βλαστοκυττάρων για θεραπείες των κυττάρων.

Το 2014 έγινε αναπληρώτρια καθηγήτρια στο νοσοκομείο Mount Sinai στο τμήμα Αιματολογίας και Ογκολογίας καθώς και στο τμήμα Ογκολογικών Επιστημών. Είναι επίσης μέλος του ινστιτούτου Tisch Cancer Institute και του Black Family Stem Cell Institute.

Η Ειρήνη Παπαπέτρου έχει καταφέρει να αποσπάσει πολλά βραβεία. Το 2010 έλαβε το Excellence in Research Award από το ASGCT και το 2011 το NIH K99/R00 Pathway Independence Award. Το 2013 έλαβε το ASH Scholar Award, το University of Washington Research Royalty Fund Award, το Sidney Kimmel Foundation Scholar Award, το Aplastic Anemia & MDS International Foundation Research Grant Award, το John H. Tietze Stem Cell Scientist Award και το Ellison Medical Foundation New Scholar in Aging Award. Το 2014, της απονεμήθηκε το Damon Runyon-Rachleff Innovation Award και το American Society for Clinical Investigation Young Physician-Scientist Award.

ellines.com

 

 

Ελληνίδα επιστήμονας δημιούργησε ρεύμα από τριαντάφυλλο στην Σουηδία. :cheesy:

Ερευνητές στη Σουηδία, με επικεφαλής μία Ελληνίδα επιστήμονα, δημιούργησαν το πρώτο ζωντανό φυτό, ένα τριαντάφυλλο, που διαθέτει ενσωματωμένα ηλεκτρονικά σύρματα και κυκλώματα, έτσι ώστε να λειτουργεί ως υπερ-πυκνωτής. Το ηλεκτρονικό φυτό (e-Plant) είναι ικανό να αποθηκεύει ηλεκτρικά φορτία (άρα ηλεκτρική ενέργεια) και μάλιστα να φορτίζεται και να εκφορτίζεται εκατοντάδες φορές.

Επιστήμονες του Εργαστηρίου Οργανικών Ηλεκτρονικών του Πανεπιστημίου της πόλης Λινκέπινγκ, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Ελένη Σταυρινίδου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην δημοσίευση «PNAS». Οι πυκνωτές είναι συσκευές (διατάξεις) που χρησιμεύουν ως μέσο αποθήκευσης ηλεκτρικού φορτίου και επομένως ηλεκτρικής ενέργειας. Αποτελούνται από δύο μεταλλικούς αγωγούς που διαχωρίζονται μεταξύ τους από ένα μονωτικό υλικό.

Η ερευνητική ομάδα της Σταυρινίδου και του καθηγητή Μάρκους Μπέργκρεν αναπτύσσουν εδώ και λίγα χρόνια πρωτοποριακά ηλεκτρονικά εντός των φυτών, με τρόπο που τελικά τα ίδια τα φυτά γίνονται ηλεκτρονικά, αποτελώντας πλέον ένα υβρίδιο μεταξύ βιολογίας και ηλεκτρονικής.

Τον Νοέμβριο του 2015, οι ερευνητές είχαν κάνει ένα ουσιαστικό βήμα με τη δημιουργία του πρώτου τρανζίστορ μέσα σε φυτό, που είχε παρουσιασθεί στο περιοδικό «Science Advances». Κατάφεραν τα κάνουν τα τριαντάφυλλα να απορροφήσουν ένα αγώγιμο διάλυμα πολυμερούς υλικού, το οποίο σχημάτισε σύρματα μέσα στο κοτσάνι (βλαστό) του φυτού. Έχοντας ένα ηλεκτρόδιο σε κάθε άκρο και μία πύλη στη μέση, δημιουργήθηκε έτσι το πρώτο φυτικό τρανζίστορ.

Τώρα, οι ερευνητές πήγαν παραπέρα, καθώς βελτίωσαν το πολυμερές υλικό τους, μία διαλυτή στο νερό υδρογέλη, έτσι ώστε, εκτός από το βλαστό, να σχηματίζει σύρματα σε όλο το τριαντάφυλλο, στα φύλλα και στα πέταλα. Οι επιστήμονες δημιούργησαν πυκνωτές, χρησιμοποιώντας τα οργανικά σύρματα μέσα στο φυτό ως ηλεκτρόδια και τον φυτικό ιστό ανάμεσα στα σύρματα ως μονωτικό υλικό. Ο φυτικός-ηλεκτρονικός πυκνωτής ήταν σταθερός για πολλές φορτίσεις-εκφορτίσεις, με χωρητικότητα 20 F ανά κυβικό εκατοστό.

«Καταφέραμε να φορτίσουμε επανειλημμένως το τριαντάφυλλο, εκατοντάδες φορές, χωρίς καμία απώλεια στην απόδοση της συσκευής. Τα επίπεδα ενεργειακής αποθήκευσης που πετύχαμε, είναι της ίδιας τάξης μεγέθους με εκείνα των υπερπυκνωτών» δήλωσε η δρ Σταυρινίδου. «Η έρευνά μας είναι σε πολύ αρχικό στάδιο και το τι θα φέρει το μέλλον, αποτελεί ακόμη ανοιχτό ερώτημα», πρόσθεσε.

Μεταξύ των πιθανών μελλοντικών πρακτικών εφαρμογών, είναι τα αυτόνομα ενεργειακά συστήματα, η πιθανότητα τροφοδοσίας ηλεκτρονικών αισθητήρων και διαφόρων διακοπτών από τέτοια ηλεκτρονικά φυτά, αλλά και η δημιουργία κυψελών καυσίμων μέσα στα φυτά.

http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=864541

papa_56.jpg.b3de84c3e90f3f4dbe4ab2a7183e372b.jpg

717DFFB0A2CAB26F3A4B4065917732AF.jpg.f0da3f03bc7b76749fae264958d91f04.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εμμ. Δούση: «Η Ελλάδα ανήκει στις 18 πλέον ευάλωτες χώρες του πλανήτη στην κλιματική αλλαγή» :cheesy:

«Η χώρα μας ανήκει στις 18 πλέον ευάλωτες χώρες του πλανήτη στην κλιματική αλλαγή», ανέφερε η κα αναπληρώτρια καθηγήτρια Διεθνών Θεσμών του ΕΚΠΑ Εμμανουέλα Δούση, κατά την παρουσίαση του βιβλίου της «Κλιματική Αλλαγή».

Όπως είπε η Εμμανουέλα Δούση, λείπει η στοχευμένη ενημέρωση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής από τον Δημόσιο διάλογο, ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το πρόβλημα νομίζουμε ότι είναι μακριά αλλά είναι ήδη μπροστά μας».

Όπως είπε η συγγραφέας του βιβλίου, «η κλιματική αλλαγή απαιτεί γενναίες πολιτικές αποφάσεις, με αλλαγές στην ενέργεια, την οικονομία, αλλά και την καθημερινή μας ζωή», προτείνοντας μάλιστα την επιτακτική ανάγκη για τον «περιορισμό των ορυκτών καυσίμων, την επένδυση στις ΑΠΕ, αλλά και την αλλαγή του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης».

Κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Κλιματική Αλλαγή» των εκδόσεων Παπαδόπουλος ο Σταύρος Δήμας, ο επί εξαετία Επίτροπος Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Ε.Ε., και αρχιτέκτονας της στρατηγικής της ΕΕ για την πολιτική 20-20-20, χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ δε θα λάβουν αρνητική θέση σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Παρ όλα αυτά, ανέφερε, ότι η πρόθεση του Τραμπ να ενισχύσει τον προϋπολογισμό για την ασφάλεια με περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια ευρώ, θα τον οδηγήσει στην περικοπή κονδυλίων για τις πολιτικές σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος.

Όπως ανέφερε ο Σταύρος Δήμας, «τόσο η οικονομία όσο και οι πολιτείες κινούνται προκειμένου να μην εγκαταλειφθεί καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει παραλειπόμενα από την Σύνοδο της Κοπεγχάγης.

«Πάλι ο κόσμος γυρίζει ανάποδα», ανέφερε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, περιβαλλοντολόγος Σπύρος Κουβέλης, σε σχέση με τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ για αποχώρηση της χώρας από τη συμφωνία των Παρισίων, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο "ξύπνημα" της Κίνας. Όπως είπε ο Σπύρος Κουβέλης, «εκεί που πιέζει η οικονομία, η πολιτική οφείλει να ακολουθήσει», προσθέτοντας ότι «η ΕΕ μπορεί να περνάει δύσκολα, αλλά θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στις προσεχείς εξελίξεις, ενώ η Γαλλία ανεξάρτητα θα συνεχίσει να παίζει κυρίαρχο ρόλο».

Ως ένα εξαιρετικά χρήσιμο εγχειρίδιο για την κατανόηση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής χαρακτήρισε το βιβλίο η συντονίστρια της εκδήλωσης και έγκριτη περιβαλλοντική συντάκτρια Κατερίνα Χριστοφιλίδου.

 

Σχολιο:Μήπως και εμεις ολοι οι φίλοι του Astrovox πρεπει να ενταξουμε στα ενδιαφεροντα μας και το θεμα της κλιματικής αλλαγης που γίνεται πρωτευον για την διατηρηση αυτης της μπλε κουκίδας στο σύμπαν οπως ελεγε και ο Καρλ Σαγκαν!!!

 

http://www.pronews.gr/portal/20170301/genika/epistimes/27120/emm-doysi-i-ellada-anikei-stis-18-pleon-eyalotes-hores-toy-planiti

1548801631_769769.jpg.f38917a90ba55f99a17cdfa28c8c8a7b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ελληνίδες ερευνήτριες ανακάλυψαν ορμόνη που κόβει την όρεξη. :cheesy:

Μια ορμόνη που εκκρίνεται από τα κύτταρα των οστών, μπορεί να καταστείλει την όρεξη και να μειώσει την ποσότητα της τροφής. Αυτό ανακάλυψαν Ελληνίδες ερευνήτριες στις ΗΠΑ, μετά από πειράματα σε ποντίκια.

Η ανακάλυψη, που διευρύνει τη μικρή γκάμα των γνωστών ορμονών που προέρχονται από τα οστά, φέρνει στο φως έναν άγνωστο έως τώρα βιολογικό μηχανισμό ρύθμισης της όρεξης. Μελλοντικά η εν λόγω ορμόνη (λιποκαλίνη 2) θα μπορούσε να αξιοποιηθεί κατάλληλα για τον έλεγχο της παχυσαρκίας στο μέλλον, τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και άλλων μεταβολικών διαταραχών.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Σταυρούλα Κουστένη και τη συνεργάτιδά της ερευνήτρια Ιωάννα Μόσιαλου του Τμήματος Φυσιολογίας και Κυτταρικής Βιοφυσικής του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature".

Όπως δήλωσε η Κουστένη, «τα τελευταία χρόνια μελέτες δικές μας και άλλες έδειξαν ότι τα οστά αποτελούν όργανο του ενδοκρινικού συστήματος και παράγουν ορμόνες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου, την ισορροπία της γλυκόζης, τη λειτουργία των νεφρών και την ανδρική γονιμότητα. Τα ευρήματά μας προσθέτουν σε αυτό τον κατάλογο μία κρίσιμη νέα λειτουργία των ορμονών των οστών, την καταστολή της όρεξης, πράγμα που μπορεί να ανοίξει μια τελείως νέα προσέγγιση στη θεραπεία των μεταβολικών διαταραχών».

Έως τώρα -αρχής γενομένης από το 2007- είχε ανακαλυφθεί ότι τα οστά εκκρίνουν τουλάχιστον δύο ορμόνες, τη FGF23 και την οστεοκαλσίνη. Το 2010 η Κουστένη ανακάλυψε ότι η απενεργοποίηση ενός γονιδίου (FOXO1) στους οστεοβλάστες, δηλαδή στα κύτταρα από όπου δημιουργούνται τα οστά, έκανε τα ποντίκια να τρώνε λιγότερο, να είναι πιο αδύνατα και να έχουν καλύτερα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα τους.

Αυτή τη φορά, οι ερευνήτριες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν άλλη μια ορμόνη των οστών, τη λιποκαλίνη 2 (LCN2), μια πρωτεΐνη που εκκρίνεται από τους οστεοβλάστες,. Η συγκεκριμένη ορμόνη επεμβαίνει στον μεταβολισμό, καθώς εμπλέκεται στην έκκριση της ινσουλίνης και βελτιώνει την αντοχή στη γλυκόζη, όπως έδειξαν οι μελέτες στα πειραματόζωα.

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι η ορμόνη LCN2 μπορεί να διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να εισχωρήσει στον υποθάλαμο του εγκεφάλου. Στη συνέχεια -μέσω των κατάλληλων νευρώνων- ενεργοποιεί έναν γνωστό μηχανισμό (βιολογικό ‘μονοπάτι') καταστολής της όρεξης, με συνέπεια να μειώνεται η πρόσληψη της τροφής και έτσι να παρατηρείται απώλεια βάρους τόσο στα πειραματόζωα με φυσιολογικό βάρος, όσο και στα παχύσαρκα.

«Η ελπίδα μας είναι ότι η λιποκαλίνη 2 μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα στους ανθρώπους και ότι τα ευρήματά μας θα είναι δυνατό να μεταφραστούν στην ανάπτυξη θεραπειών για την παχυσαρκία και άλλες μεταβολικές διαταραχές», δήλωσε η κ. Κουστένη.

Οι πρώτες ενδείξεις στους ανθρώπους είναι όντως ενθαρρυντικές. Σε μια ανάλυση ασθενών με διαβήτη τύπου 2, η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι τα επίπεδα της εν λόγω ορμόνης στο αίμα τους ήταν αντιστρόφως ανάλογη με το βάρος τους και το επίπεδο της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (μια ένδειξη για το επίπεδο του σακχάρου σε βάθος χρόνου).

«Με άλλα λόγια, οι ασθενείς με υψηλότερα επίπεδα λιποκαλίνης 2 είχαν χαμηλότερο βάρος και καλύτερη ισορροπία γλυκόζης», δήλωσε η Ελληνίδα φυσιολόγος, η οποία γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, πήρε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στη Βρετανία και τελικά μετακινήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ το 2006.

Προς το παρόν, παραμένει πάντως ασαφές γιατί τα οστά μπορεί να εμπλέκονται στη μείωση της όρεξης. Πιθανώς η εν λόγω ορμόνη να βοηθά στη διατήρηση της οστικής μάζας και της σκελετικής ανάπτυξης.

http://www.kathimerini.gr/899667/article/epikairothta/episthmh/ellhnides-ereynhtries-anakalyyan-ormonh-poy-kovei-thn-ore3h

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Ρομποτικό σύστημα χειρουργικής βασισμένο στο σχέδιο Ελληνίδας μηχανικού. :cheesy:

Μία ομάδα Ελλήνων, Βρετανών και άλλων ερευνητών αναπτύσσουν ένα φορετό στο χέρι ρομποτικό σύστημα χειρουργικής.

Τα εν λόγω εξωσκελετικά εργαλεία επιτρέπουν στους χειρουργούς να κάνουν τις φυσικές επιδέξιες κινήσεις τους, ενώ ταυτόχρονα τους παρέχουν τη δυνατότητα να «αισθάνονται», να «βλέπουν», να ελέγχουν και να πλοηγούνται στο χειρουργικό περιβάλλον στο σώμα του ασθενούς.

Η συγκεκριμένη ρομποτική ιατρική τεχνολογία αναπτύσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος SMARTsurg, που άρχισε πρόσφατα και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2019, με χρηματοδότηση σχεδόν 4 εκατ. ευρώ από την ΕΕ, μέσω του «Ορίζοντα 2020».

Το πρόγραμμα συντονίζεται από το Εργαστήριο Ρομποτικής του Μπρίστολ, που έχουν δημιουργήσει από κοινού το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αγγλίας και το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

Το ρομποτικό εργαλείο βασίζεται σε σχέδιο της Ελληνίδας μηχανικού ρομποτικής Αντωνίας Τζεμανάκη του ίδιου εργαστηρίου.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης από ελληνικής πλευράς το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και και το Ιδιωτικό Πολυιατρείο Ορθοπεδικής Χειρουργικής Αθλητικών Κακώσεων και Αποκατάστασης (TheMIS) στη Θεσσαλονίκη.

Ρομποτικά συστήματα αυτού του είδους αποσκοπούν στην υποβοήθηση των χειρουργών, ώστε να βελτιώνεται η απόδοσή τους σε ουρολογικές, καρδιαγγειακές και ορθοπεδικές επεμβάσεις, ενώ μελλοντικά μπορεί να αξιοποιηθούν και σε πιο πολύπλοκα χειρουργεία.

Το εξωσκελετικό εργαλείο εφαρμόζει στο χέρι του γιατρού και εισχωρεί στο σώμα του ασθενούς. Διαθέτει αίσθηση αφής στα ρομποτικά δάχτυλά του, επιτρέποντας στον χειρουργό να ‘νιώθει' τους ιστούς και τα όργανα, όπως στην παραδοσιακή χειρουργική.

Το εργαλείο θα συνδυάζεται με «έξυπνα» γυαλιά (της γαλλικής εταιρείας Optinvent) που θα φορούν στα μάτια τους οι χειρουργοί και με τα οποία θα έχουν μια ρεαλιστική ζωντανή απεικόνιση του εσωτερικού του σώματος, καθώς θα χρησιμοποιούν το ρομποτικό χέρι-εργαλείο.

Η Α.Τζεμανάκη αποφοίτησε από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πήρε το διδακτορικό της στην ιατρική ρομποτική από το Εργαστήριο Ρομποτικής του Μπρίστολ, όπου από φέτος τον Ιανουάριο εργάζεται ως ερευνήτρια-μηχανικός στο πεδίο της χειρουργικής ρομποτικής.

http://www.pronews.gr/portal/20170325/genika/epistimes/27120/rompotiko-systima-heiroyrgikis-vasismeno-sto-shedio-ellinidas

fdyhjty-666x399.jpg.37a82f21f95ede50d3d454d027fe5df2.jpg

1883946099_769769769.jpg.e81f6c3ea80f2996bd2fb54b4ee2c852.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μεγάλη ανακάλυψη από Έλληνες επιστήμονες! Νίκησαν το πάρκινσον σε πειραματόζωα. :cheesy:

Έλληνες επιστήμονες ανακάλυψαν μια ουσία με την οποία πέτυχαν να θεραπεύσουν σε σημαντικό βαθμό πειραματόζωα (ποντίκια) που έπασχαν από το αντίστοιχο της νόσου Πάρκινσον.

Αν και σε προκλινικό ακόμη στάδιο, αυτή η ανακάλυψη για το Πάρκινσον μπορεί μελλοντικά να αποτελέσει μια θεραπευτική οδό για τη συγκεκριμένη νευροεκφυλιστική πάθηση, από την οποία πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ερευνητή Δημήτρη Βασιλάτη του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν επίσης άλλοι ερευνητές του ΙΙΒΕΑΑ (Α. Σπαθής, Δ. Ζιάβρα, Θ. Καράμπελας, Ζ. Κούρνια, Π. Aλεξάκος. Κ. Ταμβακόπουλος), καθώς επίσης του Τμήματος Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Δημοσθένης Φωκάς και Ξενοφών Ασβός), του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών (Σταύρος Τοπούζης) και του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Χριστίνα Δάλλα).

Στη νόσο Πάρκινσον, μια προοδευτικά επιδεινούμενη νευροεκφυλιστική νόσο, σταδιακά εκφυλίζονται οι νευρώνες του εγκεφάλου που παράγουν ντοπαμίνη, με συνέπεια την εκδήλωση των χαρακτηριστικών συμπτωμάτων, όπως του τρέμουλου, της αστάθειας, της ακαμψίας κ.ά.

Τα υπάρχοντα φάρμακα δεν αντιμετωπίζουν την ίδια τη διαδικασία της νευροεκφύλισης, αλλά προσπαθούν να αυξήσουν την ποσότητα ντοπαμίνης που λείπει από τον εγκέφαλο. Αυτό όμως με το πέρασμα του χρόνου είτε είναι αναποτελεσματικό, είτε προκαλεί σοβαρές κινητικές και άλλες παρενέργειες σχεδόν σε όλους τους ασθενείς. Θεραπείες που να προστατεύουν τους ίδιους τους νευρώνες που παράγουν ντοπαμίνη, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής, με συνέπεια η νόσος να παραμένει ανίατη, παρά τις μεγάλες προόδους στην κατανόηση της παθοφυσιολογίας της.

Οι Έλληνες ερευνητές εστίασαν την προσοχή τους σε μια πρωτεΐνη (Nurr1:RXRα) που απαιτείται για την ανάπτυξη και τη λειτουργία των νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη. Σχεδίασαν έτσι -μετά από πολλούς υπολογισμούς- ένα νέο χημικό μόριο με την ονομασία BRF110, το οποίο, ενεργοποιώντας την εν λόγω πρωτεΐνη, αυξάνει την παραγόμενη ντοπαμίνη στον εγκέφαλο.

Όπως έδειξαν τα πειράματα με τα ποντίκια, η θεραπεία όχι μόνο βελτιώνει τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον χωρίς τις σημερινές παρενέργειες των φαρμάκων, αλλά ταυτόχρονα αποτρέπει την εκφύλιση των ίδιων των νευρώνων. Σύμφωνα με τους Έλληνες επιστήμονες, αυτό δημιουργεί ελπίδες για μια μελλοντική -τόσο νευροπροστατευτική όσο και συμπτωματική- θεραπεία, η οποία αφενός θα εμποδίζει την επιδείνωση της νόσου και αφετέρου θα απαλύνει τα συμπτώματα.

Ο κ. Βασιλάτης εξήγησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τη σημασία και τους στόχους της έρευνάς του:

Ερ.: Τι ακριβώς είναι αυτό που πέτυχε η ερευνητική ομάδα σας;

Απ.: Η ερευνητική μου ομάδα στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με το τμήμα νευρολογίας του Baylor College of Medicine, ήταν η πρώτη που ανακάλυψε μεταλλάξεις, οι οποίες καταστέλλουν το γονίδιο Nurr1 σε ασθενείς με νόσο Πάρκινσον. Η έρευνα του εργαστηρίου μου στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια επικεντρώθηκε στην απάντηση του ερωτήματος εάν η ενεργοποίηση του Nurr1 μπορεί να είναι θεραπευτική σε ζωικά μοντέλα της νόσου Πάρκινσον. Επειδή στους ντοπαμινεργικούς νευρώνες το Nurr1 δημιουργεί ετεροδιμερή με το RXRα, αποφασίσαμε να στοχεύσουμε χημικά το Nurr1:RXRα.

Σε συνεργασία με τον δρα Δημοσθένη Φωκά του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ανακαλύψαμε διάφορες χημικές ενώσεις, μεταξύ των οποίων το BRF110, το οποίο ενεργοποιεί επιλεκτικά το Nurr1:RXRα.

Στο εργαστήριό μου στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, με τον συνεργάτη μου δρα Αθανάσιο Σπαθή, δείξαμε ότι το BRF110 όχι μόνον έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει ντοπαμινεργικούς νευρώνες από τον εκφυλισμό αλλά και να βελτιώσει τα συμπτώματα ζωικών μοντέλων της νόσου Πάρκινσον.

Ερ.: Ποια είναι η σημασία της ανακάλυψής σας σε σχέση με άλλες έρευνες που γίνονται διεθνώς σχετικά με τη νόσο Πάρκινσον;

Απ.: Ο σταδιακός εκφυλισμός των ντοπαμινεργικών νευρώνων που χαρακτηρίζει την νόσο Πάρκινσον, οδηγεί στην έλλειψη ντοπαμίνης η οποία είναι υπεύθυνη για τα κινητικά συμπτώματα της νόσου.

Οι υπάρχουσες φαρμακευτικές αγωγές αναπληρώνουν την έλλειψη ντοπαμίνης και βελτιώνουν τα κινητικά συμπτώματα των ασθενών.

Όμως δεν σταματούν τον εκφυλισμό των νευρώνων και η μακροχρόνια χρήση τους προξενεί δυσκινησίες, που αναιρούν την ευεργετική τους δράση. Οι δε προσπάθειες ανακάλυψης νευροπροστατευτικών παραγόντων προσκρούουν στην αξιόπιστη αξιολόγησή τους σε κλινικές δοκιμές εν μέρει λόγω της αδυναμίας τους να προσφέρουν βελτίωση των συμπτωμάτων των ασθενών.

Τα πειράματά μας δείχνουν ότι η ενεργοποίηση του Nurr1 μέσω του BRF110 σε προ-κλινικά ζωικά μοντέλα είναι ταυτόχρονα και νευροπροστατευτική αλλά και αναπληρώνει την έλλειψη ντοπαμίνης, βελτιώνοντας άμεσα τα συμπτώματά τους. Επιπλέον, η μακροχρόνια χρήση του BRF110 δεν προξενεί δυσκινησίες.

Ερ.: Ποια θα είναι τα επόμενα ερευνητικά βήματά σας; Πόσο πιθανό είναι να υπάρξουν τελικά κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους και σε πόσα περίπου χρόνια;

Απ.: Τα ερωτήματα που απορρέουν από τα πειράματά μας, είναι πολλά και η έρευνα που απαιτείται, είναι πολυδιάστατη, περιλαμβάνοντας βασική και μεταφραστική έρευνα. Η ανακάλυψη φαρμάκων είναι μακρόχρονη και πολυσταδιακή διαδικασία και εμείς βρισκόμαστε στο προ-κλινικό στάδιο.

Θα θέλαμε να είμαστε οι πρώτοι που θα αξιολογούσαν ενεργοποιητές/αγωνιστές του Nurr1 σε κλινικές δοκιμές. Προς αυτήν την κατεύθυνση, συνεργαστήκαμε με τον Δρα Jens Schwamborn από το Centre for Systems Biomedicine του Πανεπιστημίου του Λουξεμβούργου και αξιολογήσαμε το BRF110 σε ντοπαμινεργικούς νευρώνες προερχόμενους από βλαστοκύτταρα ασθενούς με νόσο Πάρκινσον, με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Τα επόμενα στάδια περιλαμβάνουν τη βελτίωση των υπαρχουσών χημικών ενώσεων σε υποψήφια κλινικά μόρια, τα οποία θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

Πηγή:

iatropedia.gr

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κατασκευές από το... μέλλον φτιαγμένες από μαθητές. :cheesy:

Περισσότεροι από 1.100 μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου παρουσίασαν εντυπωσιακές ρομποτικές κατασκευές στον τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, στο ΟΑΚΑ. Τον διαγωνισμό διοργάνωσε για τρίτη συνεχή χρονιά ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης και Τεχνολογίας WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE. Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στηρίζει τη διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Ελλάδα και την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων, στο πλαίσιο του προγράμματος βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο εφετινός τελικός του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής σημείωσε ρεκόρ συμμετοχής από όλη την Ελλάδα - συνολικά 256 ομάδες - και για πρώτη φορά συμμετείχαν και μαθητές Λυκείου.

Οι ομάδες μαθητών του Δημοτικού είχαν ως θέμα «Οχήματα και μεταφορές του αύριο», οι μαθητές Γυμνασίου έπρεπε να κατασκευάσουν το ρομπότ που θα διανύσει ταχύτερα την «Πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου» ενώ οι ομάδες Λυκείου δοκίμασαν τις δυνάμεις τους με ρομποτικές κατασκευές για «Πράσινη Ενέργεια και Επιχειρηματικότητα».

Τα έργα που παρουσίασαν οι μαθητές, με την υποστήριξη των προπονητών-καθηγητών τους, βασίστηκαν στην εκπαιδευτική μέθοδο STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Η μέθοδος αυτή αξιοποιεί συνδυαστικά την επιστήμη, τα μαθηματικά, τη μηχανική και την τεχνολογία για τη δημιουργία πρωτότυπων και λειτουργικών κατασκευών.

Οι νικητές του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής είναι:

Ομάδες Δημοτικού

1η θέση: Η ομάδα SmartRobots από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης δημιούργησε ένα έξυπνο λεωφορείο χωρίς οδηγό, το οποίο γνωρίζει πού πρέπει να κάνει στάσεις μέσα στην πόλη.

2η θέση: Η ομάδα Master Builder από το 7ο Δημοτικό Αγρινίου κατασκεύασε ένα αιωρούμενο τρένο.

3η θέση: Οι Robo Rails από τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα παρουσίασαν τις σιδηροδρομικές γραμμές του μέλλοντος.

Ομάδες Γυμνασίου

1η θέση: Η ομάδα Ν1 από Γυμνάσια της Πάτρας κατασκεύασε το ρομποτάκι που διένυσε πιο γρήγορα την πίστα «Πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

2η θέση: Οι AIRGears από τη Θεσσαλία.

3η θέση: Οι Teamwork Dream από τη Δυτική Ελλάδα.

Ομάδες Λυκείου

1η θέση (ισοψηφία): Οι Fargrobs από το 7ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων και οι Minders από την Εκπαιδευτική Αναγέννηση. Οι Fargrobs κατασκεύασαν έναν καινοτόμο ρομποτικό εξερευνητή που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, τροφοδοτώντας αγροτικές καλλιέργειες. Οι Minders δημιούργησαν μια «σημαδούρα» που αξιοποιεί την κυματική ενέργεια, μετατρέποντάς την σε ηλιακή.

2η θέση: Οι Robotilus Team από την Ελληνογερμανική Αγωγή κατασκεύασαν μια αυτόνομη υδροκινητήρια μονάδα παροχής ενέργειας σε μικρούς οικισμούς.

3η θέση: Οι KickPumps από το 2ο Γενικό Λύκειο Θήβας χρησιμοποίησαν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αυτοματισμούς στις καλλιέργειες.

Συνολικά, στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό συμμετείχαν πάνω από 1.100 μαθητές σχηματίζοντας 256 ομάδες από όλη τη χώρα ενώ στην πορεία για τον τελικό της Αθήνας πραγματοποιήθηκαν 45 ενημερωτικά workshops για εκπαιδευτικούς και προπονητές. Οι προσπάθειες όμως των παιδιών δεν σταματούν. Οι συμμετοχές για τον 9ο Εθνικό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που θα οδηγήσει τις ομάδες στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής τον Νοέμβριο στην Κόστα Ρίκα συνεχίζονται μέχρι και τις 31 Μαΐου 2017. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.wrohellas.gr.

Η εκπαιδευτική ρομποτική, που στηρίζει η COSMOTE από το 2014, εφοδιάζει τα παιδιά με τις κατάλληλες δεξιότητες για τον νέο ψηφιακό κόσμο. Παράλληλα, ενθαρρύνει τα παιδιά, τους γονείς και τους δασκάλους να δοκιμάσουν διαφορετικούς τρόπους σκέψης και να ανακαλύψουν νέες προοπτικές για το μέλλον μέσα από την τεχνολογία.

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=870684

D53B410236588C438A90400B3DB9D5C5.jpg.ca7ad794761496a6530a9e9d219dfc18.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το εκπληκτικό ρομπότ του Πολυτεχνείου Κρήτης που μιλά… ελληνικά! :cheesy:

Η ταχύτατη εξάπλωση των έξυπνων συσκευών και η ανάπτυξη της Τεχνητηής Νοημασύνης δημιουργεί τις ανάγκες για φυσικότερους τρόπους αλληλεπίδρασης ανθρώπων και έξυπνων συστημάτων.

Ένα τέτοιο κοινό μέσο αλληλεπίδρασης είναι και η συνομιλία σε φυσική γλώσσα, η οποία ανοίγει νέες προοπτικές όταν ένας άνθρωπος συνομιλεί με ένα ρομπότ, καθώς εμπλουτίζεται με κινήσεις, χειρονομίες, εκφράσεις, οπτική και φυσική επαφή.

Τα ανθρωποειδή ρομπότ της ομάδας «Κουρήτες» του Πολυτεχνείου Κρήτης πρόσφατα «έμαθαν» να συνομιλούν στα ελληνικά.

Παρακολουθήστε στο εκπληκτικό βίντεο τον Ερμή, ο οποίος απευθύνει χαιρετισμό στο κοινό του Συνεδρίου Artificial Intelligence που πραγματοποιήθηκε στο GazArte, στην Αθήνα στις 21 Μαρτίου 2017.

Το ρομπότ, σύμφωνα με ανάρτηση του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων του Πολυτεχνείου στην ιστοσελίδα του ιδρύματος, συνομιλεί σε φυσική γλώσσα με τον παραγωγό του συνεδρίου Γιάννη Μουρατίδη, αξιοποιώντας μια σύνθεση μονάδων λογισμικού από διάφορες τεχνολογίες (IBM Watson, Nuance Speech, Aldebaran Robotics Choregraphe) και εξατομικευμένους κανόνες διαλόγου.

Το εντυπωσιακό αυτό γεγονός αποδεικνύει για μία ακόμη φορά την πρωτοπορία της Κρήτης στον τομέα της επιστημονικής έρευνας και της τεχνολογίας.

http://www.pronews.gr/portal/20170401/genika/tehnologia/51/ekpliktiko-rompot-toy-polytehneioy-kritis-poy-mila-ellinika-fotovinteo

_19.jpg.a38e6b60833b742f47f7c9e5174795db.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φοιτητές εξελίσσουν το πρώτο ηλεκτρικό μονοθέσιο Formula Student με ελληνική τεχνογνωσία. :cheesy:

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών εξελίσσουν το πρώτο ηλεκτρικό μονοθέσιο Formula Student με ελληνική τεχνογνωσία.

Το πρώτο ηλεκτρικό μονοθέσιο Formula Student με ελληνική τεχνογνωσία εξελίσσει η ομάδα "UoP Racing" των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Η ομάδα, που δημιουργήθηκε το 2002 και έχει ως έδρα το Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού του Πανεπιστημίου Πατρών, βρίσκεται πλέον στο "δεύτερο αυτοκίνητο Formula Student και υπάρχει πολύ μεγάλη εξέλιξη σε όλα τα υποσυστήματα του μονοθεσίου", επισήμανε ο συντονιστής της ομάδας (team coordinator) Χάρης Μπίκας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM" για τη νέα βελτιωμένη έκδοση του μοντέλου του αγωνιστικού αυτοκινήτου της ελληνικής ομάδας.

Η ιδέα για τη μετάβαση στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης προέκυψε στην ομάδα το 2011. "Ήμασταν μια από τις πρώτες ομάδες Formula Student στην Ευρώπη που κάναμε αυτή τη μετάβαση" εξήγησε ο κ. Μπίκας, επισημαίνοντας πως για να πετύχει υψηλές επιδόσεις αλλά και βαθμολογία ένα όχημα στο εν λόγω Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πρέπει να συνδυάζει και τις επιδόσεις αλλά και το χαμηλό κόστος.

Η εργασία της "UoP Racing" εξασφάλισε ήδη στην ομάδα τις πρώτες επιτυχίες της, αφού στην προηγούμενη αγωνιστική σεζόν κέρδισε και στους δύο διαγωνισμούς στους οποίους συμμετείχε, "το επονομαζόμενο cost and manufacturing event, το οποίο έχει να κάνει με την κοστολόγηση του αυτοκινήτου", όπως ανέφερε ο κ.Μπίκας.

http://www.pronews.gr/portal/20170406/genika/tehnologia/51/foitites-exelissoyn-proto-ilektriko-monothesio-formula-student-me

 

 

Ανακαλύφθηκε μια νέα ομάδα γιγάντιων ιών. :cheesy:

Επιστήμονες στις ΗΠΑ και την Αυστρία, μεταξύ των οποίων ένας Έλληνας μικροβιολόγος, ανακάλυψαν μια νέα ομάδα γιγάντιων ιών, που ονόμασαν «Klosneuviruses».

Ο πρώτος γιγάντιος ιός, ο Mimivirus, είχε ανακαλυφθεί το 2003 από Γάλλους μικροβιολόγους, με επικεφαλής τον μικροβιολόγο του Πανεπιστημίου Αιξ-Μασσαλίας. Έκτοτε, αυτοί οι μικροοργανισμοί, που είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι από τους συνηθισμένους ιούς, ασκούν μεγάλη γοητεία στους επιστήμονες, οι οποίοι στο μεταξύ έχουν ανακαλύψει μερικές ακόμα ομάδες τέτοιων μεγάλων ιών (Mamavirus, Megavirus και Pithovirus).

Όπως δείχνει και η μελέτη του νέου ιού, οι γιγάντιοι ιοί φαίνεται να έχουν εξελιχθεί από τους μικρότερους ιούς, αποκτώντας (ή μάλλον κλέβοντας) στην εξελικτική πορεία τους εκατοντάδες γονίδια από άλλα κύτταρα, ενώ οι συνήθεις μικροί ιοί έχουν ελάχιστα γονίδια (π.χ. ο HIV του AIDS έχει μόνο εννέα, αλλά ο Mimivirus 1.018, ενώ ο Klosneuvirus περίπου 700).

Οι κάθε είδους και μεγέθους ιοί είναι πανταχού παρόντες στη Γη και ο πληθυσμός τους υπολογίζεται ότι φθάνει στον αστρονομικό αριθμό των 1031 (ο αριθμός 1 ακολουθούμενος από 31 μηδενικά), δεκαπλάσιος από τον εκτιμώμενο αριθμό των μικροβίων που υπολογίζονται σε 1030. Οι ιοί στον πλανήτη μας είναι περισσότεροι και από τα άστρα στο γαλαξία μας

Οι ερευνητές του Κοινού Ινστιτούτου Γονιδιώματος του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, με επικεφαλής την Τάνια Βόϊκε και τον Νίκο Κυρπίδη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science» [Giant viruses with an expanded complement of translation system components]

http://science.sciencemag.org/content/356/6333/82

, εκτιμούν ότι ο Klosneuvirus ζει μέσα στα πρώτιστα (μονοκύτταρους ευκαρυωτικούς μικροοργανισμούς με πυρήνα), ασκώντας μεγάλη επίδραση πάνω τους.

Η νέα ομάδα γιγάντιων ιών, που ανακαλύφθηκε κατά την ανάλυση δειγμάτων από ένα εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού λυμάτων στην πόλη Κλοστερνόϊμπουργκ της ανατολικής Αυστρίας, μοιάζει με τους μονοκύτταρους οργανισμούς περισσότερο από κάθε άλλο ιό.

Ο Νίκος Κυρπίδης σπούδασε βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πήρε το διδακτορικό του στη μοριακή βιολογία και βιοτεχνολογία από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και έκανε μεταδιδακτορική έρευνα με τον διάσημο μικροβιολόγο Carl Woese στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Από το 2004 εργάζεται στο Joint Genome Institute του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, όπου διευθύνει σημαντικά ερευνητικά προγράμματα πάνω στην ανάλυση των γονιδιωμάτων των μικροοργανισμών.

http://physicsgg.me/2017/04/07/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%86%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%ce%bf%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b3%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b9%cf%89%ce%bd/

06-1353056982108.jpg.055d45597547355e8e2adcbe728f83f2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι πρώτοι πρόγονοι του ανθρώπου ήταν τα κτενοφόρα, σύμφωνα με Έλληνα βιολόγο. :cheesy:

Τα κτενοφόρα, τα ζελατινώδη πλάσματα της θάλασσας που μοιάζουν με μέδουσες, και όχι οι σπόγγοι, ήταν τα πρώτα ζώα στη ρίζα του «οικογενειακού δέντρου» του ανθρώπου. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, με επικεφαλής έναν Έλληνα βιολόγο της Διασποράς, που έρχεται να αμφισβητήσει μιαν άλλη μελέτη, η οποία μόλις πριν από δύο εβδομάδες είχε υποστηρίξει ότι από τα σφουγγάρια ξεκίνησε η εξέλιξη των ζώων, για να καταλήξει στον άνθρωπο.

Η διαμάχη, για το αν οι σπόγγοι ή τα κτενοφόρα είναι τα αρχαιότερα ζώα, είναι μία από τις πιο μακρόχρονες στο πεδίο της εξελικτικής Βιολογίας. Όταν ο θαλάσσιος βιολόγος Στιβ Χίλενμπεργκ δημιούργησε το 1999 τον διάσημο ήρωα καρτούν Μπομπ Σφουγγαράκη, έπαιρνε το μέρος των σφουγγαριών, που αρχικά είχαν θεωρηθεί οι προπάτορες μας.

Όμως οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Αντώνη Ρόκα, καθηγητή Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ του Τενεσί, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Ecology & Evolution», ανάπτυξαν μια νέα μέθοδο σύγκρισης γενετικών δεδομένων, με βάση την οποία θεωρούν βέβαιη την πρωτοκαθεδρία των κτενοφόρων έναντι των σπόγγων.

Η απάντηση στο ερώτημα «σπόγγοι ή κτενοφόρα» έχει μεγάλη σημασία προκειμένου να κατανοήσουν οι επιστήμονες πώς ξεκίνησαν και πώς εξελίχθηκαν το νευρικό σύστημα, το πεπτικό και άλλα όργανα.

Εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, το βασικό κριτήριο για την ταξινόμηση της εξέλιξης των ζώων ήταν η σχετική πολυπλοκότητα των οργανισμών: όσο απλούστερο φαινόταν ένα ζώο, τόσο αρχαιότερο θεωρείτο και κάπως έτσι οι πολύ απλοί σπόγγοι βρέθηκαν από παλιά στη ρίζα του «δέντρου».

Όταν πιο πρόσφατα άρχισε η επανάσταση της γενετικής, οι βιολόγοι την αξιοποίησαν για να χρονολογήσουν την αρχαιότητα των οργανισμών με βάση τις μεταλλάξεις του DNA τους, δημιουργώντας έτσι το νέο επιστημονικό πεδίο της φυλογονιδιωματικής. Όμως, ακόμη και με τη βοήθεια του γενετικού υλικού, παρέμειναν αμφιβολίες για τη «ρίζα» του δέντρου.

Μια γενετική μελέτη του 2008 τοποθέτησε για πρώτη φορά τόσο πειστικά τα κτενοφόρα στη βάση των ζώων, αναζωπυρώνοντας τη διαμάχη.

Αλλά στο τέλος Μαρτίου φέτος, μια νέα γενετική μελέτη υποστήριξε ότι αυτός ο τιμητικός τίτλος ανήκει στα σφουγγάρια. Και έρχεται τώρα η μελέτη του Ρόκα -αυτή τη φορά με μια νέα μέθοδο γενετικής ανάλυσης- για να ενθρονίσει ξανά τα κτενοφόρα στην πρώτη θέση.

Ο Ρόκας και οι συνεργάτες του εστιάστηκαν σε 17 περιπτώσεις που αποτελούν ακόμη αντικείμενο διαμάχης (οι επτά αφορούν τα ζώα, πέντε τα φυτά και έξι τους μύκητες). Οι επιστήμονες συνέκριναν τις γενετικές αλληλουχίες στα επιμέρους γονίδια σε κάθε επίμαχο ζευγάρι (π.χ. κτενοφόρα-σπόγγοι).

Για κάθε γονίδιο εξέτασαν το εξής: με το γονίδιο ποιού άλλου οργανισμού σχετίζεται στενότερα και πόσο στενή είναι αυτή η σχέση. Έτσι, για κάθε γονίδιο, π.χ. των σπόγγων ή των κτενοφόρων, έπρεπε να γίνει σύγκριση με εκατοντάδες ή χιλιάδες γονίδια άλλων οργανισμών, προκειμένου να έλθουν στο φως οι μεταξύ τους συγγένειες.

Με αυτό τον τρόπο, όπως πιστεύουν ακράδαντα, αποκάλυψαν ότι τα κτενοφόρα ήταν τα πρώτα ζώα, πριν από τους σπόγγους. Με τον ίδιο τρόπο, έδωσαν απάντηση και σε μια άλλη χρόνια επιστημονική διαμάχη: αν οι κροκόδειλοι σχετίζονται περισσότερο με τα πουλιά ή με τις χελώνες. Και η ετυμηγορία ευνοεί τις χελώνες.

Ποιος είναι ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας

Ο Αντώνης Ρόκας αποφοίτησε το 1998 από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και πήρε το διδακτορικό του στην εξελικτική βιολογία το 2001 από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία. Διεξήγαγε μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον και στο κοινό Ινστιτούτο Μπροντ των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ. Από το 2015 είναι καθηγητής Βιολογικών Επιστημών και καθηγητής Βιοϊατρικής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ στο Νάσβιλ του Τενεσί. Η έρευνα του, που συνδυάζει υπολογιστικές και πειραματικές μεθόδους, εστιάζει στην εξέλιξη των ζώων και των μυκήτων, καθώς και της ανθρώπινης εγκυμοσύνης.

http://www.tanea.gr/news/science-technology/article/5438458/oi-prwtoi-progonoi-toy-anthrwpoy-htan-ta-ktenofora-symfwna-me-ellhna-biologo/

28226136_19147597111_4eeda40279_b_limghandler.jpg.02a2313db48322a275d3432ae6f027ff.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Επανάσταση από μαθητή από την Θεσσαλονίκη - Έφτιαξε συσκευή για κατ' οίκον μέτρηση της σκολίωσης χωρίς ακτινογραφία. :cheesy:

Το πρόβλημα σκολίωσης, που αντιμετώπιζε ο ίδιος, και η ιδέα του πατέρα του, αποτέλεσε έμπνευση για τον Κωνσταντίνο Γκατζώνη. Ο μαθητής της Α' Λυκείου του 1ου Πειραματικού Λυκείου Θεσσαλονίκης δημιούργησε συσκευή που επιτρέπει την κατ' οίκον μέτρηση της σκολίωσης, χωρίς τη χρήση ακτινογραφίας.

Το manager version2, όπως ονομάζεται, σύντομα αναμένεται να εφαρμοστεί πρακτικά σε ασθενείς και εφόσον τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι ακριβή υπάρχει η σκέψη να κυκλοφορήσει στο εμπόριο, ενώ θα παρουσιαστεί στο 9ο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη (ΝΟΗΣΙΣ), στις 25-28 Απριλίου.

Ο Κωνσταντίνος ανακάλυψε πριν από περίπου ένα χρόνο ότι είχε σκολίωση. Τα τελευταία πέντε χρόνια ασχολείται με τη ρομποτική και μία ημέρα ο πατέρας του του πρότεινε να κάνει κάτι με θέμα τη σκολίωση.

«Η ιδέα μου άρεσε πάρα πολύ διότι δεν υπάρχει τίποτα το οποίο να ενώνει την τεχνολογία με τη σκολίωση, που να είναι εύκολα προσβάσιμο οικονομικά (σημαντικός παράγοντας για την εποχή μας). Όσον αφορά τις γνώσεις που χρειάζονται, πέρα από γνώσεις προγραμματισμού και κατασκευής κυκλωμάτων χρειάζονται και κάποιες βασικές γνώσεις για το πώς γίνεται μια μέτρηση σκολίωσης σε μία ακτινογραφία καθώς και κάποιες βασικές γνώσης της ανατομίας της σπονδυλικής στήλης. Εδώ έρχεται στο project ο διευθυντής του κέντρου Scoliosis SBPRS, Νίκος Τουρναβίτης, ο οποίος αφιέρωσε πολύ από τον χρόνο του για να μού αναλύσει αυτές τις πληροφορίες», είπε ο μαθητής, μιλώντας στο ΑΠΕ.

Οσο για το πώς λειτουργεί η συσκευή, εξήγησε:

«Αφού ο ένας γιατρός ανιχνεύσει την ύπαρξη σκολίωσης υποδεικνύει τους σπονδύλους πάνω στους οποίους πρέπει να τοποθετηθεί η συσκευή και ένα άλλο άτομο τοποθετεί τα τρία μέρη της συσκευής πάνω τους. Μία σκολίωση έχει δύο τιμές, οι οποίες πρέπει να μετρηθούν. Την κλίση (την καμπύλη που σχηματίζουν οι σπόνδυλοι) και τη στρέψη (τη στροφή που σχηματίζει ο πιο απομακρυσμένος σπόνδυλος από την ευθεία της σπονδυλικής στήλης γύρω από τον άξονά του). Η συσκευή χρησιμοποιεί δύο αισθητήρες για να υπολογίσει τη στρέψη και την κλίση της σκολίωσης. Αποτελείται από τρία μέρη. Ένα όπου βρίσκεται ο επεξεργαστής, ένα που περιέχει τον αισθητήρα που μετράει τη στρέψη και ένα που στηρίζει τον σωλήνα που περιέχει τον αισθητήρα κλίσης. Αυτοί είναι συνδεδεμένοι σε έναν μικροεπεξεργαστή, ο οποίος με το πάτημα ενός κουμπιού διαβάζει τις τιμές τους και αφού τις μετατρέψει σε μοίρες τις καταγράφει σε ένα αρχείο κειμένου, που αποθηκεύεται σε μια micro sd κάρτα, που ο χρήστης τοποθετεί στην συσκευή. Η συσκευή δίνει τη δυνατότητα στον γιατρό να έχει μια συνεχή παρακολούθηση».

Σύντομα, μέσω του κέντρου Scoliosis, θα ξεκινήσει η πρακτική εφαρμογή της συσκευής σε ασθενείς και αν τα αποτελέσματα είναι τα προσδοκώμενα, τότε θα αρχίσει η κατ' οίκον δοκιμή. «Μετά από μερικούς μήνες και αν τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι ακριβή θα σκεφτούμε την παραγωγή του, με σκοπό την πώληση. Αν σε οποιοδήποτε μέρος της διαδικασίας παρουσιαστούν προβλήματα θα γίνουν βελτιώσεις είτε στον κώδικα, είτε στο ίδιο το μηχάνημα», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Γκατζώνης.

Οσο για την τιμή του, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να την υπολογίσει. «Ο προϋπολογισμός του πρότζεκτ ήταν 200 ευρώ, τα οποία ήταν μια ευγενική χορηγία του κυρίου Νίκου Τουρναβίτη. Το ποσό όμως είναι τόσο υψηλό γιατί αγοράστηκαν παραπάνω υλικά για την περίπτωση ατυχημάτων. Η τιμή του στην περίπτωση που γίνει προϊόν είναι άγνωστη αυτή τη στιγμή», εξήγησε.

http://www.pronews.gr/portal/20170423/genika/epistimes/27120/epanastasi-apo-mathiti-apo-tin-thessaloniki-eftiaxe-syskeyi-gia-kat

syskevi_23.4_710.jpg.b729a70f85a168e8eaaabda85e590c9a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φοιτήτρια του Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό στην Νέα Υόρκη. :cheesy:

Το πρώτο Βραβείο (Grand Prize) στον Διεθνή Διαγωνισμό «Unbuilt Visions 2016» που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη κέρδισε η φοιτήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ.

Η Δανάη Τουρσόγλου-Παπαλεξανδρίδου κέρδισε το βραβείο για τη διπλωματική της εργασία, με τίτλο «Αφηγηματικές Μεταβάσεις».

Η διπλωματική εργασία εκπονήθηκε, το 2016, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη της Καθηγήτριας Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, Μαρίας Βογιατζάκη.

Νέες οπτικές στη σύγχρονη τέχνη

Ο Διεθνής Διαγωνισμός διοργανώθηκε από τον Οργανισμό «D3 space» που ιδρύθηκε το 2008, με στόχο να εγείρει αρχιτεκτονικό διάλογο εκτός γεωγραφικών, ιδεολογικών ορίων και εξειδικεύσεων και να προωθεί νέες οπτικές στη σύγχρονη τέχνη, την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό προσφέροντας ευκαιρίες ανάδειξης αλλά και υλικό για ανερχόμενους καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές κ.α.

Ως αποτέλεσμα προέκυψαν ουτοπικά σκηνικά, κάθε ένα από τα οποία προσδιορίζεται από χωρικές και χρονικές συντεταγμένες. Σε διαφορετικές χρονικές στιγμές εντοπίζονται διαφορετικές χωρικές ποιότητες βασισμένες στο επίπεδο των νερών του ποταμού και στην ανθρώπινη δραστηριότητα

Θέτοντας ως σημείο εκκίνησης τη μετανάστευση, η εργασία προτείνει ότι «υπάρχοντας σε συμπάθεια (συν-πάθεια) με την ανθρώπινη δραστηριότητα και τις μεταβολές των φυσικών και τεχνητών στοιχείων, θα μπορούσε να προκύψει ένα νέο είδος εδάφους, ατέρμονα μεταλλασσόμενου.

Η διαφυγή προς μία γη ικανή να λειτουργήσει υποστηρικτικά σε κάθε είδους δραστηριότητας είναι ικανή να συμβάλει στην απελευθέρωση από κάθε ορισμένο όριο.

Ως περιοχή επιλέχθηκε αυτή μεταξύ της Ορεστιάδας και του ποταμού Έβρου. Ο ποταμός Έβρος αναλύεται ως στοιχείο που είτε διαχωρίζει είτε συνδέει την Ελλάδα με την Τουρκία.

Η διπλωματική εργασία στηρίχθηκε στο υπόβαθρο που δημιουργήθηκε από τη θεωρητική έρευνα της φοιτήτριας στην ερευνητική της εργασία «ROBO[ECO]LOGY: Συναθροίσεις μιας Αναδυόμενης Οικολογίας».

Στο θεωρητικό αυτό έργο τέθηκαν ερωτήματα και έγιναν φιλοσοφικές αναζητήσεις πάνω στον αντίκτυπο της τεχνολογικής εξέλιξης στην αρχιτεκτονική, απομακρύνοντας τον από τη μοναδική χρήση του στη δημιουργία καινοτόμων μορφών και κατασκευών, προς την επαύξηση της ύλης και υφιστάμενων φυσικών και κοινωνικών δομών.

Αμφισβητήθηκαν παράλληλα τα τεχνητά όρια μεταξύ ανθρώπινου και μη-ανθρώπινου, φυσικού και τεχνητού, σταθερού και νομαδικού».

Με σκοπό τη διερεύνηση των μεταβατικών στοιχείων στην περιοχή μελετήθηκε η στάθμη του ποταμού εντός διαφορετικών στιγμιοτύπων από μαρτυρίες και ηλεκτρονικά αρχεία, οι μετακινήσεις των πληθυσμών σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και η μεταβολές ανάμεσα στο φυσικό και τεχνητό τοπίο της περιοχής

Η φοιτήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Δανάη Τουρσόγλου-Παπαλεξανδρίδου αναφέρει ότι «Επικαλούμενοι τη νέα θεώρηση των πραγμάτων, θα παρατηρούσαμε ότι η αρχιτεκτονική καλείται πλέον να υπερβεί και αυτή τα όριά της και να διερευνήσει, να πειραματιστεί και να λάβει ενεργό θέση στο αναδυόμενο αποτέλεσμα των συναθροίσεων.

Οι μεταβολές που προκαλούνται τόσο σε υλικά συστήματα όσο και άυλα όπως ο πολιτισμός, η συνείδηση, οι κοινωνίες, με τη σειρά τους αποτελούν υποκείμενο εξωτερικών σχέσεων.

Για να αντιληφθούμε την εποχή μας, καθίσταται αναγκαίο να αντιληφθούμε αυτή την πολυπλοκότητα, και αυτό που διαχωρίζει αυτή τη στιγμή της πολυπλοκότητας, που δεν είναι η αλλαγή αυτή καθεαυτή αλλά η επιτάχυνση και η τάξη της αλλαγής».

http://www.pronews.gr/portal/20170424/genika/epistimes/27120/foititria-toy-tmima-arhitektonon-toy-apth-kerdise-proto-vraveio-se

afigimatikes_metavaseis.thumb.jpg.ad44e358d1147e16a9082abda46ed1ab.jpg

afigimatikes_metavaseis-.thumb.jpg.93818935f2c6d16fbcf1843a50b06d2e.jpg

afigi_danai_toyrsogloy_papalexandridoy.thumb.jpg.ec50ace29776202733add5d98d505703.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νέα τεχνολογία αυτοφορτιζόμενης μπαταρία λιθίου-ιόντων - Έλληνας ο δημιουργός. :cheesy:

Ποιος δεν έχει έχει γνωρίσει την εμπειρία να ξεμένει το κινητό του τηλέφωνο από μπαταρία; Υπάρχει άραγε περίπτωση κάποτε κάτι τέτοιο να αποτελέσει οριστικά παρελθόν; Σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί μια νέα τεχνολογία που αναπτύσσει η ομάδα ενός έλληνα ερευνητή της διασποράς, του καθηγητή Γιώργου Δημόπουλου του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Καναδά, με στόχο την πρώτη αυτοφορτιζόμενη-επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου-ιόντων μέσω ηλιακής ενέργειας.

Οι μπαταρίες λιθίου έχουν επιτρέψει την ταχεία εξάπλωση όλων των ειδών κινητών συσκευών, όπως τα «έξυπνα» κινητά και οι «ταμπλέτες», όμως απαιτούν συχνή επαναφόρτιση λόγω της περιορισμένης ενεργειακής χωρητικότητάς τους. Μία κάποια λύση -αλλά όχι απόλυτα ικανοποιητική- είναι οι φορητοί ηλεκτρικοί φορτιστές (π.χ. τα powerbanks). Μία καλύτερη εναλλακτική είναι οι φορητοί ηλιακοί φορτιστές, αλλά αυτές οι υβριδικές συσκευές είναι δύσκολο να σμικρυνθούν λόγω των πολύπλοκων κυκλωμάτων τους.

Ακριβώς για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill και του ερευνητικού Ινστιτούτου Hydro-Quebec του Κεμπέκ, με επικεφαλής τον Δημόπουλο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", αναπτύσσουν μια συσκευή ικανή να συλλέγει και να αποθηκεύει ενέργεια χρησιμοποιώντας το φως του ήλιου. Με άλλα λόγια, μια αυτοφορτιζόμενη-επαναφορτιζόμενη υβριδική μπαταρία, που θα χρησιμοποιεί ως πηγή την ηλιακή ενέργεια για να παράγει ηλεκτρισμό.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι είναι δυνατό ο ένας πόλος (κάθοδος) μιας συμβατικής μπαταρίας λιθίου-ιόντων να «ευαισθητοποιηθεί» στο φως του ήλιου, ενσωματώνοντας ειδικά μόρια-φωτοσυλλέκτες. Το επόμενο βήμα θα είναι να αναπτύξουν και τον άλλο πόλο (άνοδο), ώστε να κλείσουν το κύκλωμα της μπαταρίας, επιτρέποντας έτσι στην ενέργεια που παράγει η κάθοδος, να μεταφέρεται και να αποθηκεύεται στην άνοδο. Αν τα καταφέρουν, θα έχουν δημιουργήσει την πρώτη στον κόσμο κατά 100% αυτοφορτιζόμενη ηλιακή μπαταρία λιθίου-ιόντων.

«Έχουμε κάνει έως τώρα τη μισή δουλειά», δήλωσε ο Δημόπουλος. «Ξέρουμε ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε το ηλεκτρόδιο που απορροφά το φως. Πιστεύουμε ότι είναι δυνατή μια μπαταρία που θα φορτίζεται από το φως».

Ο έλληνας ερευνητής εκτιμά ότι θα χρειασθούν μερικά χρόνια ακόμη για να ολοκληρωθεί και το δεύτερο σκέλος του στόχου, αλλά αισιοδοξεί ότι τελικά η νέα μπαταρία θα παίξει σημαντικό ρόλο στις φορητές συσκευές του μέλλοντος.

Ο Γιώργος Δημόπουλος αποφοίτησε από τη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων και Μεταλλουργών του ΕΜΠ και από το 1983 είναι καθηγητής της μηχανικής των υλικών στο Πανεπιστήμιο McGill. Σήμερα είναι πρόεδρος στη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων και Υλικών του καναδικού πανεπιστημίου και η έρευνά του εστιάζεται στα ανόργανα υλικά που έχουν περιβαλλοντικές και ενεργειακές εφαρμογές. Έχει στο ενεργητικό του πάνω από 250 επιστημονικές δημοσιεύσεις και δέκα τεχνολογικές πατέντες.

http://www.pronews.gr/portal/20170426/genika/tehnologia/51/nea-tehnologia-aytofortizomeni-mpataria-lithioy-ionton-ellinas-o

barbas.jpg.07e62242affe383dd8416b32b811612d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Markus I: Νέο design και τρόπος ελέγχου για το επαναστατικό ελληνικό προσθετικό χέρι. :cheesy:

Σημαντικά πιο κοντά στο πρότυπο ενός αληθινού ανθρώπινου χεριού (τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού, όσο και ελέγχου) έφτασε, μέσα σε διάστημα ενός χρόνου, το προσθετικό χέρι Markus Ι, που δημιουργήθηκε από δύο Έλληνες φοιτητές, και δεν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για να χρησιμοποιηθεί.

Όπως είπαν στο naftemporiki.gr ο Βασίλειος Χειλάς, φοιτητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και ο Γεώργιος Φιλανδριανός, φοιτητής της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, μέσα στον έναν χρόνο που πέρασε από το «ντεμπούτο» του Markus I στο Athens Science Festival, έχει γίνει σημαντική δουλειά τόσο όσον αφορά στο design, όσο και στον αλγόριθμο λειτουργίας.

«Ενδεικτικά το νέο design συνιστά επεξεργασμένη εκδοχή ένος αληθινού ανθρώπινου χεριού που προήλθε ύστερα από 3d scanning. Με άλλα λόγια είμαστε σε θέση να τυπώσουμε σε δικό μας πλέον 3d printer το ακριβές λειτουργικό αντίγραφο ένος πραγματικού ανθρώπινου χεριού. Αξίζει να σημειωθεί οτι το υλικό το οποίο χρησιμοποιείται είναι εμποτισμένο με ίνες ανθρακονήματος προσδίδοντάς του τόσο ανθεκτικότητα όσο και αντοχή. Επιπλέον οι κινητήρες οι οποίοι έχουμε χρησιμοποιήσει είναι αρκετά πιο εξελιγμένοι δίνοντάς του αρκετά μεγάλη δυνάμη και σταθερότητα, ενώ παράλληλα μειώνεται ακόμα περισσότερο η ενεργειακή κατανάλωση» αναφέρουν οι δημιουργοί του Markus I.

Όλα αυτά ωστόσο, όπως επισημαίνουν, δεν επιβαρύνουν ιδιαίτερα το κόστος κατασκευής – το οποίο, υπενθυμίζεται, ήταν γύρω στα 250 ευρώ, εξαιρετικά χαμηλό για τα δεδομένα των προσθετικών μελών.

Όσον αφορά στο λειτουργικό κομμάτι, οι δύο φοιτητές αναφέρουν πως, μετά από feedback που ελήφθη από άτομα με ακρωτηριασμό, προέκυψε οτι η στέκα που διαβάζει τα εγκεφαλικά κύματα δεν συνάδει με το αισθητικό κομμάτι, «και γενικότερα η BCI (Brain Computer Interface) τεχνολογία στην οποία βασιστήκαμε απευθύνεται σε πιο βαριές καταστάσεις».

Έτσι, όπως προσθέτουν, ύστερα από επεξεργασία και ανάλυση των μοτίβων κίνησης που εκτελεί ο χρήστης, οδηγήθηκαν στην ανάπτυξη ένος επιπλέον αλγορίθμου που βασίζεται στον συνδυασμό αισθητήρων τοποθετημένων τόσο στα ακροδάχτυλα όσο και στο εσωτερικό της κατασκευής. »Η κίνηση που τελικά θα πραγματοποιηθεί αναγνωρίζεται αυτόματα από τους αισθητήρες στα ακροδάχτυλα, ενώ το πότε και κατά πόσο θα γίνει, από τους αισθητήρες στο εσωτερικό του χεριού» παρέχοντας στον χρήστη τον πλήρη έλεγχο, υπογραμμίζουν οι δημιουργοί του Markus I.

Στον στίβο του επιχειρείν

«Aφού αναπτύξαμε το Markus Ι, λάβαμε πολλά μηνύματα τα οποία έδειχναν την ανάγκη του κόσμου να αποκτήσει κάτι ανάλογο. Ωστόσο ,η γνώσεις μας περί management, εμπορικότητας και διάθεσης ήταν πενιχρές. Ουσιαστικός αρωγός στην προσπάθεια απόκτησης τέτοιων γνώσεων στάθηκε το πρόγραμμά “Επιχειρηματικότητα στην Πράξη” υπεύθυνος του οποίου είναι ο καθηγητής κ. Νικόλαος Μυλωνάς, Αναπληρωτής Πρύτανης Οικονομικών Υποθέσεων του ΕΚΠΑ» λένε οι δύο φοιτητές.

Όπως τονίζουν, το συγκεκριμένο πρόγραμμα αυτό αποτέλεσε μια ουσιαστική βοήθεια καθώς τους έφερε σε επαφή τόσο μεν με γνώσεις, «αλλά κυρίως με εξαιρετικά άτομα, άριστους επιστήμονες στους τομείς τους οι οποίοι μας προέτρεψαν προς διάφορες κατευθύνσεις. Ωστόσο ένας εξ΄αυτών ο οποίος είναι μαζί μας από την αρχή είναι ο Δρ. Αντώνης Λιβιεράτος εξαιρετικός επιστήμονας όσο και άνθρωπος».

Αυτή τη στιγμή, η startup των δημιουργών του Markus I στεγάζεται στα γραφεία της Θερμοκοιτίδας Nεοφυών Επιχειρήσεων Αθηνών- με τους δύο φοιτητές να υπογραμμίζουν πως οι βλέψεις με τις οποίες ξεκίνησε το όλο εγχείρημα έχουν παραμείνει αναλλοίωτες: «Στόχος μας είναι ο άνθρωπος και η καλυτέρευση της ζωής του. Σύμφωνα με αυτό ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε να πορευόμαστε. Ωστόσο το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον δεν γίνεται να το γνωρίζουμε αλλά ελπίζουμε η προσπάθειά μας να αποδώσει καρπούς».

Στην φωτογραφία ο Γεώργιος Φιλανδριανός, φοιτητής της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και ο Βασίλειος Χειλάς, φοιτητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.

http://www.naftemporiki.gr/story/1228575/markus-i-neo-design-kai-tropos-elegxou-gia-to-epanastatiko-elliniko-prosthetiko-xeri

16.jpg.87beb4e052c5050387a954fdcae0c8bd.jpg

17.jpg.4ccafc42dc5931124eaec50e1f0ae94c.jpg

15.jpg.154218775b7961c43ad8539b770ef065.jpg

markus-i-prosthetiko-xeri.jpg.f8c1d9fb459c591dd5a1d8b9e67b3440.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Το 2ο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό για ομάδα Ελλήνων φοιτητών με «έξυπνο» τρυπάνι.:cheesy:

Ένα "έξυπνο" τρυπάνι, που καταγράφει τις κινήσεις του και παρακολουθεί τη "συμπεριφορά" του κατά τη χρήση, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες στους κατασκευαστές του για τον σχεδιασμό επόμενων βελτιωμένων εκδόσεων, δημιούργησε πενταμελής ομάδα Ελλήνων φοιτητών.

Τρεις φοιτητές οικονομικών επιστημών, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Γιώργος Φόρογλου, Γιώργος Χάτσιος, Κωνσταντίνος Μουταφίδης) και δύο φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ (Λευτέρης Αδαλάκης, Γιώργος Κυριαζίδης) ένωσαν τις δυνάμεις τους, για να υλοποιήσουν μία ιδέα, η οποία τελικά τους εξασφάλισε τη δεύτερη θέση σε διεθνή διαγωνισμό πολυεθνικής εταιρείας προϊόντων για επαγγελματίες στον οικοδομικό και κατασκευαστικό χώρο, που διεξήχθη στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας.

Η ομάδα «HoT», συμμετείχε στον διαγωνισμό «The 2017 Hilti Internet of Things Competition», με θέμα την αξιοποίηση της τεχνολογίας Internet of things (IoT) και στόχο τη βελτίωση της ψηφιακής εμπειρίας των πελατών της εταιρείας. Η πρόταση που κατέθεσε η ομάδα αφορούσε ένα τρυπάνι κατεδαφίσεων που μπορεί να αναγνωρίζει τι υλικά τρυπάει, με πολλαπλά οφέλη για την εταιρία και τον χρήστη του εργαλείου. Στο τρυπάνι προστέθηκαν τέσσερις αισθητήρες, οι οποίοι συλλέγουν δεδομένα κατά τη χρήση και στη συνέχεια τα μεταβιβάζουν στο τμήμα μάρκετινγκ της εταιρείας.

Ο Γιώργος Φόρογλου, αρχηγός της ομάδας και υπεύθυνος για την ανάλυση των δεδομένων, απόφοιτος πλέον του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ήταν εκείνος που ξεκίνησε την προσπάθεια για τη δημιουργία της ομάδας. "Η ομάδα ξεκίνησε μέσα στο 2016, σαν ερευνητική ομάδα πάνω στο IoT, από εμένα και τους δύο συναδέλφους μου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Θέλοντας να προχωρήσουμε σε κάτι πιο πρακτικό εντοπίσαμε τον διαγωνισμό. Έψαξα μέσα από κοινότητες φοιτητών για άτομα στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Αφού φτιάξαμε την ομάδα ξεκίνησε ο σχεδιασμός του προϊόντος με παράλληλη δουλειά, συντονισμό και ανάλυση δεδομένων κάθε τομέα. Καταθέσαμε τα σχέδια και αφού μας ειδοποίησαν ότι περάσαμε στην τελική φάση του διαγωνισμού, στις 8 καλύτερες ομάδες, πήγαμε στη Μαλαισία για να παρουσιάσουμε αυτό που σχεδιάσαμε, να εξηγήσουμε πώς "κουμπώνει" το πρότζεκτ στην εταιρεία και πιο είναι το πλεονέκτημα για τον πελάτη. Μετά τον διαγωνισμό τρία από τα πέντε μέλη της ομάδας κλήθηκαν να δώσουν συνεντεύξεις και για δουλειά, ενώ ένας από τους μηχανικούς προσελήφθη στο ερευνητικό κέντρο της εταιρείας στη Γερμανία", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ.Φόρογλου.

"Η εταιρεία εκτίμησε αφενός ότι καταφέραμε να υλοποιήσουμε κάτι πραγματικό, μία καλή ιδέα την πραγματοποιήσαμε και αφετέρου ότι η σύσταση της ομάδας μας είχε μία ολιστική προσέγγιση. Ήταν κάτι τελείως καινούριο σε επίπεδο ενώσεως δύο πανεπιστημίων και πιστεύω ότι δείχνει ότι ο ένας χρειάζεται τον άλλον για να γίνει μία ιδέα πράξη", εξήγησε.

"Πήραμε ένα κρουστικό τρυπάνι της εταιρείας και εφαρμόσαμε τους αισθητήρες, οι οποίοι μετρούν στοιχεία όπως η πίεση, οι στροφές του τρυπανιού και παρέχουν στην κατασκευάστρια εταιρεία δεδομένα, η επεξεργασία των οποίων μπορεί να είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και τον σχεδιασμό πιο στοχευμένων προωθητικών ενεργειών. Μία μετατροπή κόστους 40 δολαρίων, σε ένα τρυπάνι που πωλείται 1000 ευρώ, δημιούργησε ένα εργαλείο με προστιθέμενη αξία για την εταιρεία", ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Κωνσταντίνος Μουταφίδης, υπεύθυνος της ομάδας για το μάρκετινγκ, φοιτητής στο 3ο έτος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Η ομάδα "Hot" θα επιδιώξει την κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας της, με στήριξη και από τις πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, την οποία μετέφερε στους φοιτητές κατά την απονομή τιμητικών επαίνων ο Αν. Πρύτανη, καθηγητής Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.

"Εφευρέτης και Πανεπιστήμιο θα κατοχυρώνουν τις πατέντες"

"Ένα πρόβλημα στα Πανεπιστήμια είναι ότι δεν υπάρχει κάποια βοήθεια σε όσους φοιτητές - ερευνητές, ή μέλη ΔΕΠ, πιστεύουν ότι μπορούν να κατοχυρώσουν κάποια ιδέα ως πατέντα, αλλά δεν γνωρίζουν το πλαίσιο, δεν έχουν την τεχνογνωσία ή τον χρόνο και έτσι ιδέες που θα μπορούσαν να προχωρήσουν μένουν στα συρτάρια", δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, γνωστοποιώντας ότι το ΠΑΜΑΚ μελετά ήδη τη δυνατότητα δημιουργίας εξειδικευμένου Γραφείου, με αντικείμενο την κατοχύρωση των ευρεσιτεχνιών.

"Η δημιουργία μίας τέτοιας υπηρεσίας θα βοηθά όχι μόνο όσους έχουν μία καλή ιδέα, αλλά θα έχει και οικονομικά οφέλη για το Πανεπιστήμιο, σε μία περίοδο που η αυτοχρηματοδότηση είναι αναγκαία. Ο εφευρέτης μαζί με το Πανεπιστήμιο θα είναι συνδικαιούχοι όσον αφορά την κατοχύρωση πατέντας. Η συμφωνία πανεπιστημίου - εφευρέτη θα αφορά τα ποσοστά συνεκμετάλλευσης και από εκεί και πέρα επόμενο βήμα είναι πώς θα περάσει η ιδέα στην παραγωγή και στις επιχειρήσεις, πώς θα διαχυθεί η ευρεσιτεχνία", ανέφερε ο αντιπρύτανης

Ο καθηγητής επισήμανε ότι η έρευνα στην Ελλάδα είναι προχωρημένη, όμως στις αξιολογήσεις των πανεπιστημίων και στους δείκτες που αναφέρονται οι πατέντες και οι ευρεσιτεχνίες "μας κερδίζουν κατά κράτος". Όπως εξήγησε, μία υπηρεσία όπως αυτή που σχεδιάζεται στο ΠΑΜΑΚ "θα βοηθά την πανεπιστημιακή κοινότητα στη διασύνδεση με την αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις, αλλά τελικά θα βελτιώσει και τη θέση των Πανεπιστημίων", ενώ "και οι φοιτητές, ειδικά στο ξεκίνημα της καριέρας τους, είναι πολύ σημαντικό ότι θα ξέρουν πως αυτό για το οποίο εργάστηκαν, μπορεί να έχει προεκτάσεις και να μη μείνει απλά σε έναν έπαινο ή μία μικρή οικονομική επιβράβευση σε κάποιον διαγωνισμό".

http://www.pronews.gr/portal/20170504/genika/epistimes/27120/2o-vraveio-se-diethni-diagonismo-gia-omada-ellinon-foititon-me

 

 

 

Ημαθία: 16χρονος κατασκεύασε το πρώτο «έξυπνο μπαστούνι» για τυφλούς. :cheesy:

Η Ελλάδα γεννά μεγάλα μυαλά και καθημερινές ιστορίες επιβεβαιώνουν την έφεση των Ελλήνων στην τεχνολογία.

Στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, ο 16χρονος μαθητής της δευτέρας τάξης του 1ου Γενικού Λυκείου Αλεξάνδρειας, Αθανάσιος Μπαμπαλής, με τη βοήθεια του καθηγητή του, εκπαιδευτικού πληροφορικής, Γιάννη Σιταρίδη, κατασκεύασαν ένα έκυπνο μπαστούνι για τυφλούς, που έκανε άισθηση στον επιστημονικό κόσμο, και αναμένεται να λύσει πολλά προβλήματα.

Το έξυπνο μπαστούνι

Το μπαστούνι, μέσω ενός αισθητήρα υπερήχων αντιλαμβάνεται τις αποστάσεις, εντοπίζει τα εμπόδια κατά την κίνηση και στέλνει ηχητικό μήνυμα στο κινητό του χρήστη για να μην πέσει πάνω τους.

Αυτό παρέχει μια ελευθερία στη κίνηση, και μπορεί να εντοπίσει εμπόδια πολύ πριν φτάσεις σε αυτά.

Το μπαστούνι διαθέτει επίσης έναν αισθητήρα RFID, ο οποίος ουσιαστικά χρησιμοποιεί την τεχνολογία που εφαρμόζεται στις πιστωτικές κάρτες για τις ανέπαφες συναλλαγές και την αναγνώρισή τους από απόσταση.

Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να είναι χρήσιμη σε ένα σενάριο που θα προέβλεπε την ενσωμάτωσή της στα ανάγλυφα ριγωτά πλακίδια που τοποθετούνται στον δρόμο ώστε να διευκολύνονται οι τυφλοί στο να ακολουθούν συγκεκριμένες διαδρομές. Με τον τρόπο αυτό το μπαστούνι θα μπορούσε να “διαβάσει” πληροφορίες από τα πλακίδια που προσεγγίζει και να κατευθύνει τον χρήση δεξιά ή αριστερά καθώς και να τον πληροφορεί για την απόσταση που έχει να διανύσει μέχρι κάποιο σημείο ενδιαφέροντος, όπως ένας σταθμός του μετρό ή μια διάβαση διευκρινίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Σιταρίδης.

Ο 16χρονος δεν είναι πρώτη φορά που ασχολείται με τις κατασκευές, και στοχεύει ιδιαίτερα στη λύση προβλημάτων που αντιμετώπιζουν άτομα με ειδικές ανάγκες.

http://www.pronews.gr/portal/20170504/genika/tehnologia/51/imathia-16hronos-kataskeyase-proto-exypno-mpastoyni-gia-tyfloys-foto

17.jpg.093a07192cff0277027bedd04bf773cc.jpg

16.jpg.2b6ab378a518e61afd85f021c26fac0d.jpg

15.jpg.b7d9c50b0e1746f660d1bf68357eeb1a.jpg

.jpg.a82fc64240ae17126748369675a11294.jpg

180225257_769769769769769.jpeg.fb05558a86ac0939d050126d2fcf8e9f.jpeg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτοσχέδιος σεισμογράφος από μαθητές στην Κρήτη. :cheesy:

Τις μαθητικές ομάδες που διακρίθηκαν στον εκπαιδευτικό διαγωνισμό «Φτιάξε τον δικό σου σεισμογράφο» βράβευσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), σε εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Τηλεσκόπιο Δωρίδη στο Θησείο.

Επρόκειτο για ένα πρόγραμμα για μαθητές γυμνασίου και λυκείου, που διοργάνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου, σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Αγωγή. Ομάδες μαθητών, σε συνεργασία με τους καθηγητές τους, κατασκεύασαν έναν αυτοσχέδιο σεισμογράφο και κατέγραψαν την όλη διαδικασία σε μία παρουσίαση, που συνοδευόταν από φωτογραφικό και άλλο οπτικοακουστικό υλικό.

Υπεύθυνος του προγράμματος ήταν ο δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικoύ Ινστιτούτου Αθηνών.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ «Τα σχολεία μελετούν τους σεισμούς».

Στον διαγωνισμό, όπως αναφέρει το protothema.gr, συμμετείχαν 25 σχολικές ομάδες με συνολικά 147 μαθητές και 39 εκπαιδευτικούς από γυμνάσια και λύκεια όλης της χώρας.

Μετά από αξιολόγηση διακρίθηκαν οι εξής ομάδες, οι οποίες και βραβεύθηκαν: Γυμνάσιο-Λυκειακές Τάξεις Αλοννήσου, 1ο Γυμνάσιο Κέρκυρας, 2ο ΓΕΛ Σπάρτης, 1ο Γυμνάσιο Τρίπολης, 5o Γυμνάσιο Ηρακλείου Αττικής, 1ο ΕΠΑΛ Διδυμοτείχου, Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ευόσμου, Γυμνάσιο Αντιρρίου, 1ο ΕΠΑΛ Κομοτηνής, Ειδικό Λύκειο Κωφών και Βαρήκοων Πανοράματος, Μουσικό Σχολείο Χανίων.

Ακόμη, στην εκδήλωση βραβεύθηκαν και εκπαιδευτικοί από άλλα τέσσερα σχολεία: Γυμνάσιο Ραφήνας, ΕΚΦΕ Νέας Φιλαδέλφειας και ΕΚΦΕ Ιωαννίνων, Εκπαιδευτική Ομάδα Τάλως Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εξάλλου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Τα σχολεία μελετούν τους σεισμούς», με συντονίστρια χώρα την Ελλάδα (Αστεροσκοπείο Αθηνών) και με τη συμμετοχή ακόμα τεσσάρων κρατών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου (Ιταλία, Βουλγαρία, Τουρκία και Κύπρος), τοποθετήθηκαν και λειτούργησαν οκτώ σεισμόμετρα-σεισμογράφοι σε ελληνικά σχολεία της: Τρία της Αθήνας (Παλλήνη, Θησείο, Νέα Σμύρνη), του Αργοστολίου, της Άρτας, της Εύβοιας, της Ηγουμενίτσας, της Θεσσαλονίκης και της Σπάρτης. Επίσης, τοποθετήθηκαν άλλοι δέκα σεισμογράφοι στα σχολεία των άλλων συμμετεχουσών χωρών.

Το διετές πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε το 2015, έχει ως σκοπό τη μελέτη του σεισμού ως φυσικού φαινομένου σε πραγματικό χρόνο. Οι σεισμογράφοι που είναι εγκατεστημένοι στα σχολεία είναι συνδεδεμένοι με έναν υπολογιστή, στον οποίο στέλνουν δεδομένα κατά την ύπαρξη σεισμικής δραστηριότητας.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι μαθητές, με τη βοήθεια των δασκάλων, συλλέγουν, αναλύουν και επεξεργάζονται σημαντικές παραμέτρους της σεισμικής δόνησης, όπως τον τόπο και τον χρόνο στον οποίο έγινε ο σεισμός, τον υπολογισμό του μεγέθους του και τον εντοπισμό του επικέντρου του.

http://www.pronews.gr/portal/20170506/genika/epistimes/27120/aytoshedios-seismografos-apo-mathites-stin-kriti

seismos_409_1.jpg.8979038aa8024a4c1dc6f3a1056a4999.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

DM-II Titan: Πρωτοποριακό drone μεταφορών από ελληνικά χέρια. :cheesy:

Τη δυνατότητα να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα, σαν ελικόπτερο, αλλά να πετάει στη συνέχεια σαν αεροπλάνο έχει το DM-II Titan- μη επανδρωμένο όχημα (drone) που δημιούργησε ο Κωνσταντίνος Δαλάκας, μηχανολόγος μηχανικός προερχόμενος από το ΕΜΠ.

Το ελληνικό drone, με δυνατότητα μεταφοράς φορτίων, διακρίθηκε στο διεθνές Cargo Drone Challenge της Airbus, όπου έλαβε την πρώτη θέση με την υψηλότερη βαθμολογία του κοινού αλλά και 6η θέση της συνολικής κατάταξης μεταξύ 429 συμμετοχών από όλο τον κόσμο. Σημειώνεται πως ο κ. Δαλάκας στο παρελθόν ήταν επικεφαλής της ομάδας σχεδιασμού του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Hermes II, που είχε κατακτήσει την 9η θέση παγκοσμίως στην Πορτογαλία το 2013.

Μιλώντας στο περιοδικό («Πρακτορείο»), και στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κ. Δαλάκας είπε πως ο «Τιτάνας» εμπνεύστηκε από το γεγονός ότι μπορεί να σηκώσει βάρος, «και η διαφορά με τα υπόλοιπα drones, που μπορεί να αγοράσει κάποιος, είναι στη λειτουργία».

«Έχει τη δυνατότητα να απογειωθεί κάθετα αλλά στη συνέχεια μπορεί να πετάξει σαν αεροπλάνο. Αυτό διότι το αεροπλάνο έχει τη καλύτερη απόδοση όσον αφορά την πτήση, μπορεί να αναπτύξει υψηλές ταχύτητες, με χαμηλή κατανάλωση και να έχει μεγάλη αυτονομία. Θέλησα να συνδυάσω τα καλά των δύο τεχνολογιών. Δηλαδή την αυτονομία απογείωσης και προσγείωσης χωρίς να υπάρχει κανείς αεροδιάδρομος, με την ταχύτητα και την άμεση ανταπόκριση που μπορεί να έχει ένα αεροσκάφος. Ο ‘Τιτάνας’ πήγε πολύ καλά στο διαγωνισμό, ψηφίστηκε πρώτος από το κοινό, και πήρε συνολικά την 6η θέση στη γενική κατάταξη, το οποίο ήταν μια πολύ μεγάλη επιτυχία σε σχέση με τον ανταγωνισμό που υπήρχε με 450 συμμετοχές από όλον τον κόσμο».

Ερωτηθείς για το αν μπορεί να γίνει η παραγωγή του Titan στην Ελλάδα, είπε πως «είναι ένα σύστημα με προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που έτσι και αλλιώς δεν υπάρχουν συγκεντρωμένα σε μία χώρα. Όποτε καταλήγει να είναι ένα συνονθύλευμα από τα καλύτερα κομμάτια διαφορετικούς κατασκευαστές. Συνεπώς, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει στην Ελλάδα υπό τη μορφή της συναρμολόγησης, δηλαδή με τη μορφή της αγοράς εξαρτημένων από διάφορους κατασκευαστές, πιθανόν και από την Ελλάδα και να γίνεται εδώ και η συναρμολόγηση, όπου υπάρχει ένας αριθμός από αρκετά υψηλά καταρτισμένους ανθρώπους».

http://www.naftemporiki.gr/story/1233112/dm-ii-titan-protoporiako-drone-metaforon-apo-ellinika-xeria

759086398_769769drone.jpg.8b664699ebb2c77fe7f9094f52ca3419.jpg

15.jpg.5e9d371c6bde157578942aeb78060b8a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έλληνας ερευνητής αναπτύσσει την πρώτη αυτοφορτιζόμενη μπαταρία. :cheesy:

Oμάδα με τη συμμετοχή ενός Έλληνα ερευνητή, του καθηγητή Γιώργου Δημόπουλου του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Καναδά αποσκοπεί στη δημιουργία μιας αυτοφορτιζόμενης-επαναφορτιζόμενης μπαταρίας λιθίου-ιόντων μέσω ηλιακής ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο ο εφιάλτης όλων να ξεμείνει το κινητό από μπαταρία θα αποτελεί παρελθόν.

Οι μπαταρίες λιθίου έχουν επιτρέψει την ταχεία εξάπλωση όλων των ειδών κινητών συσκευών, όπως τα «έξυπνα» κινητά και οι «ταμπλέτες», όμως απαιτούν συχνή επαναφόρτιση λόγω της περιορισμένης ενεργειακής χωρητικότητάς τους. Μία κάποια λύση -αλλά όχι απόλυτα ικανοποιητική- είναι οι φορητοί ηλεκτρικοί φορτιστές (π.χ. τα powerbanks). Μία καλύτερη εναλλακτική είναι οι φορητοί ηλιακοί φορτιστές, αλλά αυτές οι υβριδικές συσκευές είναι δύσκολο να σμικρυνθούν λόγω των πολύπλοκων κυκλωμάτων τους.

Ακριβώς για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill και του ερευνητικού Ινστιτούτου Hydro-Quebec του Κεμπέκ, με επικεφαλής τον Δημόπουλο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature Communications”, αναπτύσσουν μια συσκευή ικανή να συλλέγει και να αποθηκεύει ενέργεια χρησιμοποιώντας το φως του ήλιου. Με άλλα λόγια, μια αυτοφορτιζόμενη-επαναφορτιζόμενη υβριδική μπαταρία, που θα χρησιμοποιεί ως πηγή την ηλιακή ενέργεια για να παράγει ηλεκτρισμό.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι είναι δυνατό ο ένας πόλος (κάθοδος) μιας συμβατικής μπαταρίας λιθίου-ιόντων να «ευαισθητοποιηθεί» στο φως του ήλιου, ενσωματώνοντας ειδικά μόρια-φωτοσυλλέκτες. Το επόμενο βήμα θα είναι να αναπτύξουν και τον άλλο πόλο (άνοδο), ώστε να κλείσουν το κύκλωμα της μπαταρίας, επιτρέποντας έτσι στην ενέργεια που παράγει η κάθοδος, να μεταφέρεται και να αποθηκεύεται στην άνοδο. Αν τα καταφέρουν, θα έχουν δημιουργήσει την πρώτη στον κόσμο κατά 100% αυτοφορτιζόμενη ηλιακή μπαταρία λιθίου-ιόντων.

«Έχουμε κάνει έως τώρα τη μισή δουλειά. Ξέρουμε ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε το ηλεκτρόδιο που απορροφά το φως. Πιστεύουμε ότι είναι δυνατή μια μπαταρία που θα φορτίζεται από το φως» δήλωσε ο Δημόπουλος.

Ο Έλληνας ερευνητής εκτιμά ότι θα χρειασθούν μερικά χρόνια ακόμη για να ολοκληρωθεί και το δεύτερο σκέλος του στόχου. Ο Γιώργος Δημόπουλος αποφοίτησε από τη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων και Μεταλλουργών του ΕΜΠ και από το 1983 είναι καθηγητής της μηχανικής των υλικών στο Πανεπιστήμιο McGill. Σήμερα είναι πρόεδρος στη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων και Υλικών του καναδικού πανεπιστημίου και η έρευνά του εστιάζεται στα ανόργανα υλικά που έχουν περιβαλλοντικές και ενεργειακές εφαρμογές. Έχει στο ενεργητικό του πάνω από 250 επιστημονικές δημοσιεύσεις και δέκα τεχνολογικές πατέντες.

ellines.com

_141.jpg.ac056b35c38a4b199d66daf7d6259d83.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Tον «δεύτερο εγκέφαλο» του ανθρώπινου οργανισμού χαρτογράφησε Έλληνας ερευνητής. :cheesy:

Επιστήμονες, με επικεφαλής έναν Έλληνα επιστήμονα στη Βρετανία, έκαναν ένα σημαντικό βήμα για να κατανοήσουν την οργάνωση και την αρχιτεκτονική του νευρικού συστήματος του εντέρου. Το σύστημα αυτό έχει χαρακτηρισθεί και «δεύτερος εγκέφαλος» του ανθρώπου, καθώς όχι μόνο ελέγχει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, αλλά έχει διασυνδέσεις με τον κανονικό εγκέφαλο και το υπόλοιπο σώμα.

Η «χαρτογράφηση» θα βοηθήσει στην καλύτερη μελέτη και αντιμετώπιση των κοινών γαστρεντερικών παθήσεων, όπως του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου και της χρόνιας δυσκοιλιότητας.

Το εντερικό νευρικό σύστημα είναι ένα χαοτικό δίκτυο περίπου μισού δισεκατομμυρίου νευρικών κυττάρων και πολλών άλλων υποστηρικτικών κυττάρων, που βρίσκονται στο τοίχωμα του εντέρου και διασυνδέονται μεταξύ τους με άκρως πολύπλοκους τρόπους. Το δίκτυο αυτό παίζει ζωτικό ρόλο στην υγεία του εντέρου ή στην πρόκληση ασθενειών.

Οι ερευνητές από πολλές χώρες (Βρετανία, Βέλγιο, Ολλανδία, ΗΠΑ), με επικεφαλής τον βιολόγο Βασίλη Πάχνη του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science», «χαρτογράφησαν» τη νευρική αρχιτεκτονική του εντέρου με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από κάθε άλλη φορά.

«Το τοίχωμα του εντέρου», δήλωσε ο Πάχνης, «φιλοξενεί πολλά είδη νευρικών κυττάρων που φαίνονται κατανεμημένα με τυχαίο τρόπο. Όμως, παρά αυτό το χάος, τα νευρικά δίκτυα του εντέρου ευθύνονται για τις καλά οργανωμένες και στερεοτυπικές λειτουργίες, όπως η παραγωγή του γαστρικού οξέος, η κίνηση της τροφής κατά μήκος του εντέρου, η επικοινωνία με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και με τα βακτήρια, καθώς και η μεταφορά πληροφοριών στον εγκέφαλο. Θέλαμε να εξακριβώσουμε πώς όλη αυτή η οργανωμένη δραστηριότητα αναδύεται από ένα τέτοιο χαοτικό σύστημα».

Χρησιμοποιώντας μεθόδους γενετικής ανάλυσης, οι ερευνητές παρακολούθησαν σε πειραματόζωα (ποντίκια) τη διαδρομή των εντερικών κυττάρων από το αρχικό στάδιό τους των προδρόμων κυττάρων στο έμβρυο έως την πλήρη ανάπτυξή τους στο ενήλικο ζώο.

Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι ορισμένα πρόδρομα εμβρυικά κύτταρα παράγουν μόνο νευρώνες του εντέρου, άλλα παράγουν μόνο υποστηρικτικά (γλοιακά) νευρικά κύτταρα, ενώ άλλα και τα δύο. Οι νευρώνες και τα γλοιακά κύτταρα που προέρχονται από τους ίδιους κυτταρικούς «γονείς», συνεχίζουν να μένουν κοντά στο ανεπτυγμένο έντερο.

Όπως ανέφερε ο Πάχνης, «η ήπια ηλεκτρική διέγερση του εντερικού νευρικού συστήματος έδειξε ότι τα νευρικά κύτταρα που έχουν δημιουργηθεί από το ίδιο γονεϊκό κύτταρο, ανταποκρίνονται με συγχρονισμένο τρόπο στα ερεθίσματα».

«Τώρα που έχουμε μια καλύτερη κατανόηση του πώς το εντερικό σύστημα χτίζεται και λειτουργεί, μπορούμε πλέον να αρχίσουμε να μελετούμε τι συμβαίνει όταν τα πράγματα πάνε στραβά, ιδίως κατά τα κρίσιμα στάδια της ανάπτυξης του εμβρύου ή νωρίς στη ζωή. Ίσως λάθη στα αρχικά πρότυπα δημιουργίας των νευρικών δικτύων του εντέρου να αποτελούν τη βασική αιτία για τα κατοπινά γαστρεντερικά προβλήματα», πρόσθεσε ο Έλληνας επιστήμονας.

O Βασίλης Πάχνης είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1980), πραγματοποίησε τη διδακτορική διατριβή του στη Γενετική στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανία των ΗΠΑ (1986) και εργάστηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Έχει διατελέσει διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας της Κρήτης, καθώς επίσης διευθυντής του Τομέα Μοριακής Νευροβιολογίας του Εθνικού Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας της Βρετανίας. Από το 2015 είναι επικεφαλής ερευνητικής ομάδας (group leader) στο Ινστιτούτο Francis Crick στο Λονδίνο, με κύριο αντικείμενο τη νευροβιολογία του εντέρου.

http://www.ethnos.gr/epistimi/arthro/ton_deutero_egkefalo_tou_anthropinou_organismou_xartografise_ellinas_ereunitis-65143518/

newego_LARGE_t_1101_55448192.thumb.jpg.fab3d7309359004939cb63cad30f3f67.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης