Jump to content

ΑΓΟΡΑ ΚΥΑΛΙΩΝ


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπερα παιδια. Ειμαι αρχαριος και μετα απο πολυ ψαξιμο εχω καταληξει σε μια επιλογη κυαλιων μεταξυ αυτων των δυο. Κυριως με ενδιαφερει η νυχτερινη παρατηρηση. Αυτο που μου κανει τρομερη εντυπωση ειναι η διαφορα στο βαρος των δυο που σημαινει χρηστικοτητα...

Μπορει επισης καποιος να μου εξηγησει τι πραγματικα κανει το ΙS?

Και τελικα το 10χ30 με το 10χ50 στα συγκεκριμενα μοντελα τι θα σημαινει στην πραξη?

 

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=20329

 

http://www.ebay.com/itm/SALE-Canon-10x30-IS-II-Image-Stabilized-Binocular-Mark-2-Mk2-10-x-30-/182027859289?hash=item2a61b4b559:g:OSEAAOSwezVW1BQL

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπορει επισης καποιος να μου εξηγησει τι πραγματικα κανει το ΙS?

 

Σταθεροποιεί την εικόνα όταν τα κιάλια χρησιμοποιούνται χωρίς τρίποδο. Γενικά είναι δύσκολο να σταθεροποιήσεις τα κιάλια με τα χέρια, ειδικά αν είναι βαριά. Αυτό σημαίνει δυσκολία καθώς θα τρέμει το είδωλο. Το IS λύνει σε ένα βαθμό πάντα το πρόβλημα αυτό.

 

Το μέγεθος των 10Χ50 είναι το μεταίχμιο ανάμεσα στην φορητότητα και την ικανοποιητική μεγέθυνση, όπως λέει και το άρθρο.......

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα κιάλια διαμέτρου 30mm δεν μπορούν να θεωρηθούν αστρονομικά αλλά ακόμη και αυτά θα σου δείξουν πολλά περισσότερα από ότι τα μάτια σου. Με τα οποία μπορείς να δεις ούτως ή άλλως πολλά πράγματα στον ουρανό, όπως έκαναν και οι άνθρωποι μέχρι την εποχή του Γαλιλαίου (υπό απείρως καλύτερες συνθήκες ομολογουμένως).

Ενώ είναι τα λιγότερο αστρονομικά κιάλια, είναι ιδιαιτέρως φορητά και κατάλληλα για να τα κουβαλάς μαζί σου παντού. Αυτό κάνω εδώ και πολύ καιρό με ένα ζευγάρι roof 8x30, με τα οποία σήμερα το μεσημέρι θαύμασα έναν κότσυφα, πολλούς κοκκινολαίμηδες, καρακάξες, παπαγαλάκια, ακόμη και τα παγώνια στο βάθος των θαλάμων τους στον Εθνικό Κήπο.

Τα IS είναι εξαιρετικά κιάλια, αλλά τα αισθάνεσαι σαν περισσότερο εύθραυστα, είναι ακριβότερα και βαρύτερα. Τα φροντίζω σαν μωρά, σε αντίθεση με τα roof μου. Τα 8x30 & 8x42 την ημέρα μου δείχνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα, καθώς οι κόρες των ματιών δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τη μεγαλύτερη κόρη εξόδου των 42ριών. Τη νύκτα όμως η διαφορά είναι ορατή. Τότε όμως μπορείς να ευχαριστηθείς περισσότερο το Canon IS καθώς βοηθά η μεγαλύτερη μεγέθυνση και ο σταθεροποιητής, αρκεί να μην ενοχλείσαι από τα artifacts της λειτουργίας των πρισμάτων που κάνουν τα αστέρια να σχηματίζουν κομήτες. Φυσικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις τρίποδο στα κλασσικά κιάλια, αλλά το ίδιο μπορείς να κάνεις και με τα Canon. Τότε δεν υπάρχει θέμα artifacts και ενώ και τα 30/36 είναι πολύ καλά (και με μεγάλο eye relief και πεδίο), τα 50 με το γυαλί UD είναι εξαιρετικά και τα 42 αναφέρονται ως εφάμιλλα (ή σχεδόν) των premium. Είναι τα μόνα που δεν έχω δοκιμάσει.

Πάντως δεν θα αγόραζα κιάλια IS σαν πρώτα. Ούτε και μεγάλα κιάλια (όπως τα 15x70 με τα οποία ξεκίνησα όπως πολλοί άλλοι), ούτε πολύ μικρά (ειδικά αφού δοκίμασα τα καλύτερα του είδους, τα Leica 8x20 Ultravid για 9 μήνες και διαπίστωσα πως το χέρι μου πήγαινε σε αυτά τελευταίο, ακόμη και στο θέατρο προτιμούσα τα 8x30). Θα αγόραζα το κλασσικό porro 10x50 πολλαπλών χρήσεων, ή αν με ενδιέφερε η φορητότητα ένα καλό roof 8x42. Εάν σκόπευα να το κουβαλώ πάντοτε μαζί μου ένα μαζεμένο roof 8x30. Όλα τα άλλα, μικρότερα, μεγαλύτερα και IS έχουν ειδικές εφαρμογές και αν σου περάσει το ενδιαφέρον γι αυτές δεν θα τα χρησιμοποιείς πλέον. Ενώ τα μεσαία όλο και κάποια χρήση θα βρούν. Η ευελιξία της χρήσης βελτιώνει τη σχέση κόστος/αποτελεσματικότητας δραματικά.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καταρχας ευχαριστω πολυ για το ενδιαφερον και το χρονο σου.

Οπως προανεφερα τα κιαλια θα τα χρησιμοποιω κυριως σε νυχτερινο ουρανο οπου απο οτι εχω καταλαβει η φωτεινοτητα παιζει μεγαλο ρολο επομενως τα ΤS Optics 10x50 εκει κερδιζουν. Τα Canon ΙS ομως εχουν το πλεονεχτημα του βαρους που σημαινει μπορεις να τα κουβαλας παντα μαζι σου και της μη απαραιτητης χρησης τριποδου (στο 8χ30 και να θες δεν υπαρχει η δυνατοτητα.) Οποτε εδω προκυπτει το προβλημα. Επιλογη μεταξυ 2 πλεονεκτηματων. Νομιζω γενικοτερα το καλυτερο θα ηταν να τεσταρα ορισμενα μοντελα για να δω τελικα αν η διαφορα ειναι τοσο μεγαλη που να αξιζει να παω στο πιο βαρυ μοντελο με την προοπτικη του τριποδα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θεωρώ πως αργά ή γρήγορα θα νιώσεις την ''ανάγκη'' να στηρίξεις τα κιάλια σου σε κάποιο (στιβαρό) τρίποδο.

Σοβαρή παρατήρηση με κιάλια (δηλαδή κάτι παραπάνω από ένα από σάρωμα του ουρανού) δεν γίνεται χωρίς τρίποδο.Παρόλο που έχω 2 τηλεσκόπια (ένα διοπτρικό 70mm και ένα maskutov 102) τα κιάλια τα έχω πάντα μαζί μου , πέρα από ένα όργανο για ένα γρήγορο κοίταγμα του ουρανού τα χρησιμοποιώ και για να εντοπίσω κάποια αντικείμενα πριν ξεκινήσω να τα ψάχνω με το τηλεσκόπιο μου.

Τα κιάλια που έχω μου έχουν δείξει πολύ όμορφες εικόνες του γαλαξίας της Ανδρομέδας (M31) , του νεφελώματος της λιμνοθάλασσας (Μ8 ) ,των Πλειάδων (Μ45),Υάδων,του νεφελώματος του Ωρίωνα (M42) αλλά και πολλών άλλων αντικειμένων.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και τα κιάλια χωρίς σπείρωμα για προσαρμογέα τύπο L μπορούν (μικρά Canon και πολλά roof) να μπουν σε τρίποδο με χρήση έδρας από διάφορες εταιρίες. Κυκλοφορούν από Leica, Zeiss, Svarowski, Berlebach και έχω την τελευταία που είναι και η φθηνότερη. Είναι απίστευτα σταθερότερη λύση από οποιονδήποτε προσαρμογέα L όπου όλο το βάρος κρέμεται από μία βίδα και οι ροπές είναι πολύπλοκες και αναμενόμενες. Τα Canon μπαίνουν με μια μικρή κλίση που εξισορροπείται από ανάλογη ρύθμιση της κεφαλής.

Φυσικά όλη η φιλοσοφία των Canon είναι η αποφυγή του τρίποδα και εστιάζουν περισσότερο σε ημερήσια χρήση (πουλιά, θεάματα κλπ). Εξ ου και οι μικρότερες κόρες εξόδου.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπερα και απο εμενα.Μιας που βρηκα το ποστ θα ηθελα να ρωτησω αν καποιος γνωριζει.Τα celestron ultima 8-56 με τα vixen ultima 8-56 εχουν την ιδια ποιοτητα στους φακους? Η διαφορα τιμης ειναι μεγαλη αλλα δεν ξερω...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν βλέπω να απαντά κανείς, οπότε θα πιθανολογήσω βάσει σειρών και τιμής πως όχι.

 

Τα Celestron Nature εννοείς; Είναι Roof φθηνότερα από Poro, όχι καλό σημάδι.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πιθανολογώ πως ισχύει η πικρή αλήθεια. Τα ακριβότερα είναι καλύτερα. Μεταξύ Ultima 9x63 & Skymaster 15x70 αυτό ισχύει απολύτως σε όλα τα επίπεδα, δεν έχω λόγο να υποθέσω πως αλλάζει μεταξύ των άλλων δειγμάτων άλλης μεγέθυνσης και διαμέτρου.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Το ενστικτο μου για βαρυτητα στην αστρονομικη παρατηρηση εν τελει με οδηγησε στην αγορα του μοντελου με την μεγαλυτερη προοπτικη στην αστρονομια. Κατεληξα στα TS Optics 10x50 και με την πρωτη ματια στη θεα του φεγγαριου συνειδητοποιησα γιατι αυτα τα κιαλια θεωρουνται αστρονομικα! =D>

Αν και δεν τον γνωριζω ευχαριστω τον συντακτη του κειμενου για την αναλυτικη παρουσιαση του συγκεκριμενου μοντελου!

Το επομενο βημα ειναι η στηριξη τους καθως ειναι οντως αρκετα βαρια και μετα απο 15 με 20 λεπτα τα χερια αδυνατουν να τα κρατησουν σταθερα :roll:

Οποιαδηποτε προταση για τριποδο ευχαριστως ευπροσδεκτη με την προοπτικη μελλοντικα της στηριξης και ενος μεγαλυτερου μοντελου!

Παρεπιπτοντως η χθεσινη βραδια στο αστεροσκοπειο του Θησειου για την παρατηρηση του Δια ηταν μαγευτικη!!

Ειναι εκπληκτικη η στιγμη που μεσα απο ενα τετοιο τηλεσκοπειο ταξιδευεις στον χρονο και βλεπεις ο ιδιος την ομορφια και τα χρωματα του μεγαλυτερου πλανητη του ηλιακου μας συστηματος :D

Τον επομενο μηνα οπως ενημερωσανε θα εχουμε την σπανια δυνατοτητα να δουμε σε πολυ κοντινη θεση προς τη γη μια βραδια τον Κρονο!

Μπορει να μην εχουμε την δυνατοτητα να παμε εκει αλλα οπως ειπε σε μια συνεντευξη του και ο Σταματης Κριμιζης δημιουργος των voyager 1 και 2 ειναι σαν να εχω παει νοητικα σε ολους αυτους τους πλανητες =D>

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είναι καλύτερα για αστρονομική χρήση, βάσει προδιαγραφών, από αυτά που συζητούσαμε παραπάνω.

Πες μας, στη Σελήνη, είχες εικόνα φάντασμα; Ανακλάσεις; Χρωματική εκτροπή στα κέρατα του μηνίσκου;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οχι οχι τιποτα απ'ολα αυτα... Το χρωμα της ειναι φωτεινο ασπρο και διακρινονται καθαρα (αν και οχι σε μεγαλη μεγενθυση) οι κρατηρες της!

Παρ'ολα αυτα η αναγκη για ενα καλο τριποδο επιβεβαιωνεται δυστυχως καθε φορα... Τελικα αξιζει η αγορα ενος μεταχειρισμενου η για να αποφευχθει οποια φθορα η καλυτερη επιλογη ειναι καινουργιου. Και αν ναι ποιο; =; 8-[

Μπορω να κοιταω στα site και τριποδο για φωτογραφικη χρηση;

http://eu.telescope.com/catalog/product.jsp?productId=103543&utm_source=criteo&utm_medium=rmktg&utm_campaign=EU-criteo

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης