Jump to content

Διαστημική Εξερεύνηση


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Τα διαστημικά σωματίδια ευθύνονται για τα προβλήματα των smartphones. :cheesy:

Τα smartphones είναι κάτι σαν μικροί υπολογιστές, οι οποίοι συχνά αντιμετωπίζουν κολλήματα, αλλά η αιτία για αυτά βρίσκεται στο διάστημα…

Μία πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Vanderbilt έδειξε ότι η προσπάθεια των κατασκευαστών να κάνουν όσο γίνεται πιο ισχυρούς τους επεξεργαστές με πολλαπλούς πυρήνες αυξάνουν το ενδεχόμενο να επηρεαστούν από την πρόσπτωση ενός σωματιδίου υψηλής ενέργειας που μπορεί να προέρχεται από τον Ήλιο ή ακόμα και από μία μακρινή μαύρη τρύπα σε κάποιο σημείο του σύμπαντος.

Το σενάριο αυτό είναι σπάνιο, αλλά όχι απίθανο να συμβεί και οι κατασκευαστές έχουν ξεκινήσει να το λαμβάνουν υπόψη τους στο σχεδιασμό των smartphones.

H πτώση των φορτισμένων σωματιδίων στη γήινη ατμόσφαιρα προκαλεί τη διάσπασή τους και την δημιουργία άλλων σωματιδίων, όπως είναι τα νετρόνια, τα άλφα σωματίδια και τα μιόνια. Η επαφή με τα φορτισμένα σωματίδια μπορεί να προκαλέσει αυτό που οι ερευνητές ονομάζουν single event upsets (SEUs), τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια δεδομένων, ή την πρόκληση ηλεκτρομαγνητικών προβλημάτων σε επεξεργαστές. Οι ερευνητές έχουν εξετάσει επεξεργαστές με αρχιτεκτονική 28, 20 και 16 nm και βρήκαν ότι η κοσμική ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε όλες τις περιπτώσεις.

Σε γενικές γραμμές όσο μικρότερος είναι ο επεξεργαστής, δηλαδή όσο πιο λίγα είναι τα nm της αρχιτεκτονικής τόσο πιο εύκολο είναι προκληθεί πρόβλημα στα ολοκληρωμένα κυκλώματα. Τα smartphones δεν είναι οι μόνες συσκευές που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα από την κοσμική ακτινοβολία, καθώς οι ερευνητές έκαναν έλεγχο τόσο σε έναν εγκέφαλο αυτόματου πιλότου όσο και σε ένα μηχάνημα αυτόματης ψηφοφορίας.

http://www.pestaola.gr/ta-diastimika-swmatidia-eythynontai-gia-ta-problhmata-twn-smartphones/

 

 

Τα ταξίδια στο διάστημα αλλάζουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο. :cheesy:

Το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν σε μία μελέτη του έφτασε στο συμπέρασμα ότι ο εγκέφαλος των αστροναυτών μπορεί να υποστεί αλλαγές από τα ταξίδια στο διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνητών, το σχήμα των εγκεφάλων των αστροναυτών φαίνεται να αλλάζει από τα ταξίδια στο διάστημα, ένα βασικό στοιχείο που απασχολεί όσους ασχολούνται με τη διαστημική ιατρική. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ταξίδια στο διάστημα μπορούν να κάνουν τους εγκεφάλους των αστροναυτών να συμπιέζονται ή να επεκτείνονται ανάλογα με το χρόνο που περνούν στο διάστημα.

Η μελέτη αυτή, σύμφωνα με το Slashgear, θεωρείται ότι είναι η πρώτη του είδους της, καθώς λαμβάνει υπόψη της όχι απλώς και μόνο τις συνέπειες που μπορούν να έχουν τα ταξίδια στο διάστημα στον άνθρωπο, αλλά συγκεκριμένα στις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει το αφιλόξενο διαστημικό περιβάλλον στη δομή του ανθρώπινου εγκεφάλου. Για τους σκοπούς της μελέτης, μελετήθηκαν τα εγκεφαλογραφήματα των αστροναυτών που πέρασαν δύο εβδομάδες στο διάστημα σε σχέση με εκείνους που πέρασαν έξι μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η κίνηση σε ένα περιβάλλον έλλειψης βαρύτητας θεωρείται ότι είναι ένας από τους παράγοντες που επιφέρουν αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου σε όσους περνούν αρκετό χρόνο στο διάστημα. Στο μέλλον αναμένονται νέες μελέτες για τις επιπτώσεις στον γνωσιακό τομέα και εκείνον της πνευματικής απόδοσης από τα ταξίδια στο διάστημα.

http://www.pestaola.gr/ta-taxidia-sto-diasthma-allazoyn-ton-anthrwpino-egkefalo/

 

 

Κέντρο διαχείρισης για το διάστημα από την DARPA. :cheesy:

H DARPA δίνει έμφαση στις εξελίξεις της νέας διαστημικής εποχής που ανατέλλει με την προσπάθεια δημιουργίας ενός κέντρου επιχειρήσεων για το άγνωστο.

H DARPA φιλοδοξεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ελέγχου και διαχείρισης των διαστημικών σκαφών που κινούνται σε πολύ μακρινές αποστάσεις από τον πλανήτη μας, σε μια προσπάθεια να χειραγωγηθούν μια σειρά από προκλήσεις που δεν μπορεί κανείς να πει ότι είναι εύκολο να απαντηθούν ακόμα και στα στενά πλανητικά όρια της Γης.

Το πρώτο στάδιο της πρωτοβουλίας της DARPA ονομάζεται Hallmark Software TestBed, το οποίο θέλει να δημιουργήσει τις υποδομές software που θα είναι ικανές να υποστηρίζουν τα εργαλεία και τα δεδομένα που έρχονται από ένα διόλου ευκαταφρόνητο πλήθος πηγών.

Ο έλεγχος των δορυφόρων σε τροχιά γύρω από τη Γη είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά η DARPA πιστεύει ότι οι υποδομές της πλατφόρμας που θα δημιουργήσει θα μπορούν να υποστηρίζουν μία νέα γενιά τεχνολογιών για τον χειρισμό και έλεγχο των αντικειμένων που βρίσκονται σε τροχιά και σε ακόμα μεγαλύτερες αποστάσεις από τον πλανήτη. Εδώ παίζει ρόλο και το interface του συστήματος, το οποίο για την DARPA θεωρείται δεδομένο ότι θα υποστηρίζει τεχνολογία τρισδιάστατης απεικόνισης. Προφανώς, η όλη πλατφόρμα θα πρέπει να είναι ευέλικτη και να μπορεί να παραμετροποιείται ανάλογα με την εκάστοτε αποστολή και ανάγκη.

Μένει να το δούμε.

Το σίγουρο είναι ότι το διάστημα θα παράγει διαρκώς ειδήσεις όσο περνούν τα χρόνια.

http://www.pestaola.gr/kentro-diaxeirishs-gia-to-diasthma-apo-thn-darpa/

 

 

Αμερικανός αστροναύτης ανέβασε φωτογραφίες της Αθήνας από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. :cheesy:

Μια καλησπέρα στην Αθήνα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έστειλε το απόγευμα της Δευτέρας ο Αμερικανός αστροναύτης Robert S. Kimbrough.

Ο αστροναύτης δημοσίευσε μάλιστα και δύο σχετικές φωτογραφίες της Αθήνας από πολύ ψηλά, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Good afternoon Athens, Greece from @Space_Station! pic.twitter.com/ZgVDpbwsHo

— Shane Kimbrough (@astro_kimbrough) February 27, 2017

Ο Robert S. Kimbrough επελέγη από τη NASA ως αστροναύτης το 2004. Ολοκλήρωσε την πρώτη του πτήση στο διάστημα το 2008, όπου παρέμεινε για περίπου 16 μέρες στο πλαίσιο της αποστολής στη διάρκεια της οποίας έκανε και δύο διαστημικούς περιπάτους.

Ο Kimbrough είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στον τομέα των επιστημών από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια. Προτού επιλεγεί ως αστροναύτης είχε ενταχθεί στη NASA το 2000 ως μηχανικός προσομοίωσης πτήσεων.

Βίντεο με έναν από τους περιπάτους του Kimbrough

http://www.kathimerini.gr/898236/article/epikairothta/kosmos/amerikanos-astronayths-anevase-fwtografies-ths-a8hnas-apo-ton-die8nh-diasthmiko-sta8mo

nasa_1.png.c88b39458364e4e9ceeda7886146c239.png

diastima-thumb-large.jpg.99d5ddf9011db085a7eb1126dbd3491c.jpg

space-selfie-brain.thumb.jpg.9c4e9d30a8195f2f9201e04b1ed18380.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Space Generation [Greece] 2017- Διήμερη Εκδήλωση για το Διάστημα. :cheesy:

Η διήμερη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2017 στο Ίδρυμα Ευγενίδου και στις 18 Φεβρουαρίου 2017 στο "α2-innohub" του Corallia / si-Cluster.

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου – Ανοιχτή Ομιλία στο Κοινό

Σε μία βραδιά που το κεντρικό αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου στο Π. Φάληρο της Αθήνας ήταν κατάμεστο, δύο εκλεκτοί Έλληνες επιστήμονες και ένας Ευρωπαίος αστροναύτης μίλησαν για τις διαφορετικές πτυχές της εξερεύνησης του Διαστήματος και απάντησαν σε ερωτήσεις των ακροατών. Στην πορεία της εκδήλωσης, οι ομιλητές παρουσίασαν αποτελέσματα της δουλειάς τους και ανέλυσαν τα ερευνητικά προγράμματα στα οποία συμμετέχουν καθώς και μελλοντικές διαστημικές αποστολές.

Το μεγάλο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου γέμισε από νωρίς το απόγευμα, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που παρακολούθησαν τις ομιλίες σε απευθείας μετάδοση από τις γιγαντο-οθόνες στην είσοδο του Πλανητάριου, καθώς εξαντλήθηκαν οι θέσεις και στη βοηθητική αίθουσα του Ιδρύματος.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Αδριανός Γολέμης, μέλος της οργανωτικής ομάδας της εκδήλωσης SG[Greece] και εκπρόσωπος της Ελλάδας στον εθελοντικό διεθνή οργανισμό Space Generation Advisory Council (SGAC), υπό την αιγίδα του οποίου τελέστηκε η εκδήλωση. Συντονιστής της ομιλίας ήταν ο κος Βασίλης Ζερβός από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Διαστήματος (International Space University) του Στρασβούργου (Γαλλία), καθηγητής σε θέματα οικονομίας της διαστημικής βιομηχανίας και οργανισμών.

Κύριοι εισηγητές της βραδιάς ήταν οι:

- Καθηγητής Σταμάτιος Κριμιζής, Πανεπιστήμιο John Hopkins, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και επικεφαλής διαστημικών αποστολών της NASA

- Παντελής Πουλάκης, Μηχανικός Συστήματος Κίνησης του Ρομποτικού οχήματος ExoMars του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA)

- Luca Parmitano, Αστροναύτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA)

Ανάλυση ομιλιών

Οι ομιλίες ξεκίνησαν με τον κύριο Σταμάτη Κριμιζή ο οποίος παρουσίασε την πιο πρόσφατη ρομποτική αποστολή της ΝASA ("Horizons"), με στόχο την εξερεύνηση του Πλούτωνα. Ο κύριος Κριμιζής, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην αποστολή, αναφέρθηκε στις δυσκολίες της και ανέλυσε την τροχιά που ακολούθησε το διαστημόπλοιο προκειμένου να φτάσει όσο το δυνατόν πιο κοντά στο νάνο-πλανήτη.

Παρουσίασε εικόνες υψηλής ανάλυσης της επιφάνειας του Πλούτωνα και εξήγησε στους παρευρισκόμενους πως το σκάφος έπρεπε να είναι εξοπλισμένο με αισθητήρες μεγάλης ακρίβειας καθώς και προγραμματισμένο βάσει πολύπλοκων αλγορίθμων - οι τελευταίοι είναι απαραίτητοι τόσο για τον προσανατολισμό του όσο και την επικοινωνία του με το κέντρο ελέγχου.

Αναφερόμενος πρόσφατα στην εκδήλωση, ο κος Κριμιζής δήλωσε: "Ήταν μεγάλη χαρά για εμένα να συμμετέχω στις δραστηριότητες του SG[Greece]. H εκδήλωση ήταν πολύ καλά οργανωμένη και ο συντονισμός εξαιρετικός. Πάνω από όλα όμως, εκτίμησα τον ενθουσιασμό που ήταν προφανής τόσο ανάμεσα στους συμμετέχοντες όσο και στους διοργανωτές. Είμαι σίγουρος πως ήταν μια πολύτιμη εμπειρία για όλους, ειδικά για όσους συμμετείχαν για πρώτη φορά σε τέτοιου είδους εκδήλωση. Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου ευχόμαστε η οργανωτική ομάδα του SG[Greece] να οργανώσει και στο μέλλον παρόμοιες πρωτοβουλίες, κάτι που οι νέοι και η χώρα μας έχουν τόσο ανάγκη. Τις θερμές μου ευχαριστίες."

Μετά την ομιλία του κου Κριμιζή, το λόγο πήρε ο κύριος Παντελής Πουλάκης ο οποίος παρουσίασε εκτενώς το ρομποτικό όχημα ExoMars του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), το οποίο αναμένεται να εκτοξευτεί το 2020. Ο διακεκριμένος Έλληνας μηχανικός, επεσήμανε τη σημασία για την αναζήτηση ζωής σε άλλα πλανητικά σώματα και πρωτίστως στον πλανήτη Άρη όπου πλέον θεωρείται δεδομένη η ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή. Ο κύριος Πουλάκης αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στις πιθανές τοποθεσίες προσεδάφισης στον κόκκινο πλανήτη ενώ παρουσίασε και τις φασματοσκοπικές δυνατότητες του "ρόβερ". Τέλος ανέλυσε τις δυνατότητες του ενσωματωμένου γεωτρύπανου που αυτό διαθέτει ώστε να διερευνήσει το υπέδαφος για μικροοργανισμούς καθώς και την αυτονομία στην κίνηση που θα έχει το εν λόγω όχημα.

Εν συνεχεία, τη σκυτάλη παρέλαβε ο εν ενεργεία αστροναύτης Luca Parmitano. Ο κύριος Parmitano αναφέρθηκε στις επανδρωμένες διαστημικές αποστολές, τονίζοντας την ανάγκη του ανθρώπου για εξερεύνηση, η οποία πηγάζει από την περιέργεια του για το άγνωστο και το ανεξήγητο. Ακολούθως, παρουσίασε στο κοινό πτυχές από την αποστολή του στο διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS) ενώ δε δίστασε να μιλήσει και για ένα ατυχές περιστατικό που βίωσε εξαιτίας της διαστημικής στολής του: κατά τη διάρκεια ενός "διαστημικού περιπάτου" που εκτέλεσε για τη συντήρηση και επισκευή του ISS το 2013, το σκάφανδρο της στολής του άρχισε να γεμίζει με νερό λόγω μηχανικής αστοχίας. Ευτυχώς ο αστροναύτης και το υποστηρικτικό προσωπικό διαχειρίστηκαν με επιτυχία την κατάσταση. Ο Luca Parmitano ενέπνευσε τους παρευρισκόμενους με την ομιλία του και παρότρυνε τους νέους να κυνηγήσουν τα όνειρα τους τα οποία μπορούν να πραγματοποιήσουν με αφοσίωση και σκληρή δουλειά.

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου - Workshop για νέους που ενδιαφέρονται για το Διάστημα 45 συμμετέχοντες - 19 μέντορες/ειδήμονες - 5 Θεματικές ομάδες

Το Σάββατο ακολούθησε το κύριο μέρος της διήμερης εκδήλωσης SG[Greece] με ένα workshop για νέους, μελλοντικούς επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες του διαστήματος, το οποίο έλαβε μέρος στο "α2-innohub", τα κεντρικά γραφεία του Corallia/si-Cluster (Ελληνικός Βιομηχανικός Συνεργατικός Σχηματισμός Τεχνολογιών του Διαστήματος).

Είναι ίσως η πρώτη φορά που δίνεται ευκαιρία στη νέα γενιά να συναντήσει την παλαιότερη για να μοιραστούν και να ανταλλάξουν γνώσεις και ιδέες. Οι συμμετέχοντες είχαν τη μοναδική ευκαιρία να ενημερωθούν και να μοιραστούν τις ιδέες τους υπό την καθοδήγηση ειδημόνων της ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας, ακαδημαϊκής κοινότητας, των κρατικών δομών (Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας), καθώς και εκπροσώπων της ESA. Ο Piero Messina, από το Γραφείο Σχέσεων Κρατών Μελών και Συντονισμού του Τμήματος Στρατηγικής της ESA, υπογράμμισε τη σημασία για την Ελλάδα να συμμετάσχει, έπειτα από δύο χρόνια, σε προαιρετικά προγράμματα της ESA όπως της Παρατήρησης της Γης και της Τεχνολογίας.

Η ημέρα ξεκίνησε με χαιρετισμό από τη Γενική Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, κα Π. Κυπριανίδου, και συνεχίστηκε με σύντομη ομιλία του αστροναύτη Luca Parmitano. Ακολούθησε ενημέρωση για τη λειτουργία του διαστημικού τομέα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη από εκπροσώπους του Corallia/si-Cluster, της ΓΓΕΤ, της ESA και της γερμανικής εταιρείας OHB.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες των 8-10 ατόμων προκειμένου να ενημερωθούν και να εκφράσουν άποψη πιο στοχευμένα, μέσα από πέντε διαφορετικές θεματικές ενότητες. Τρεις ειδήμονες του χώρου καθοδηγούσαν καθεμία από τις ομάδες που προέκυψαν:

1.Συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA)

2.Δορυφορικές εφαρμογές και τα πλεονεκτήματά τους στην καθημερινότητα των πολιτών

3.Νανο-δορυφόροι (cubesats)

4.Εκπαίδευση και διάχυση της επιστήμης σχετικά με το διάστημα στην Ελλάδα

5.Διαστημική επιχειρηματικότητα και πιθανές ευκαιρίες που δημιουργούνται

Αρχικά οι ειδήμονες-καθοδηγητές της κάθε ομάδας μοιράστηκαν την εμπειρία και τη γνώση τους σχετικά με το χώρο με τα υπόλοιπα μέλη. Έπειτα οι νεότεροι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε διαδραστική συζήτηση πάνω στο ίδιο θέμα. Στο τέλος του workshop κάθε ομάδα παρουσίασε στις υπόλοιπες τα βασικά σημεία γύρω από τα όποια κινήθηκε η συζήτηση, τα συμπεράσματά τους και πιθανές ιδέες για το μέλλον.

Ένας από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, ο Άρης Γολέμης, δήλωσε: “Ήταν μια σημαντική πρωτοβουλία που συγκέντρωσε ενδιαφερόμενους από το ευρύτερο φάσμα του διαστημικού κλάδου. Αν και το workshop ήταν σχετικά μικρό σε διάρκεια, σε προσωπικό επίπεδο κατάφερε να ενισχύσει την πεποίθησή μου να ασχοληθώ με το πεδίο της Αεροδιαστημικής Μηχανικής και με έκανε να συνειδητοποιήσω πόσο πολυδιάστατος είναι ο διαστημικός τομέας. Οι έμπειροι ομιλητές ενέπνευσαν πραγματικά τους νεότερους και σίγουρα τόνωσαν την περιέργειά τους. Περιμένω με ανυπομονησία κι άλλες τέτοιες εκδηλώσεις δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που το χρειάζεται για την πρόοδο στον τομέα του διαστήματος. Να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης, όπως και τους άλλους συμμετέχοντες και ομιλητές!”

Η διήμερη εκδήλωση SG[Greece] οργανώθηκε από ομάδα εθελοντών με τη βοήθεια του Space Generation Advisory Council (SGAC). Πρόκειται για διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), με σκοπό να προωθήσει τα οφέλη της εξερεύνησης, της τεχνολογίας και της επιστήμης του Διαστήματος και να εμπνεύσει τους φοιτητές και τους νέους επαγγελματίες να γίνουν μέρος του διαστημικού τομέα.

Αξίζει να επισημανθεί ότι αρωγοί της εκδήλωσης ήταν η ελληνική Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕSA), η συμβολή των οποίων ήταν καθοριστική τόσο για την προσέλευση του Ευρωπαίου αστροναύτη στη χώρα μας όσο και για τη συνολική πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Το SG[Greece] υποστήριξαν επίσης ο Ελληνικός Βιομηχανικός Συνεργατικός Σχηματισμός Τεχνολογιών του Διαστήματος (si-Cluster) και το Ευγενίδειο Ίδρυμα, η συνεισφορά των οποίων ήταν εξίσου σημαντική.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν ακόμη το Διεθνές Πανεπιστήμιο Διαστήματος του Στρασβούργου (ISU), το Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ (IAT), το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), η εταιρεία OHB, η εταιρεία SPARC και το εργαστήριο Transformable-Intelligent Environments του Πολυτεχνείου Κρήτης (TUC-TIE Lab).

Τη διεξαγωγή του SG[Greece] βοήθησαν τέλος το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ολύμπιο Κέντρο Αστροφυσικής (OCfA), το ελληνικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Master of Science in Space Science Technologies and Applications" (από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών) και η Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία (ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ.).

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης μπορεί να βρεθεί εδώ.

https://drive.google.com/file/d/0B8-ETAvidWoGWldrcFByYnlURUk/view?usp=sharing

Επιλεγμένες εικόνες από την εκδήλωση μπορούν να βρεθούν εδώ. Φωτογράφος: Βασίλης Γκαραγκάνης

https://www.flickr.com/browser/upgrade/?continue=%2Fphotos%2F148105477%40N08%2Fsets%2F72157677202192314

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/Space_Generation_Greece_2017-_Dihemere_Ekdhelose_gia_to_Dihastema

20.jpg.24566f397e0d56eb0c3b9bc06b74ff88.jpg

19.jpg.1af6efc86dcaee9472c8c0a6fc658978.jpg

18.jpg.7538709bda3590f2622fe3b87597ac69.jpg

17.jpg.2a44f7e3680676904ee43affee775463.jpg

16.jpg.68c9bcdbd5ef4531014dc5e81eccdb40.jpg

15.jpg.c3230dfc08427f76042d20871c2b7ff7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διόρθωση της τροχιάς του ΔΔΣ. :cheesy:

Σύμφωνα με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) στις 2 του Μάρτη του 2017 πραγματοποίησε την προγραμματισμένη διόρθωση της τροχιάς του.

Για να εκτελέσει τον ελιγμό στις 06:10 MSK οι κινητήρες που έχουν ενσωματωθεί στην ενότητα «Zvezda» του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού λειτουργησαν 43 δευτερόλεπτα.

Ως αποτέλεσμα, ο σταθμός έλαβε αύξηση της ταχυτητας του 0,65 m / s.

Σύμφωνα με την υπηρεσία πλοήγησης του Κέντρο Ελέγχου Αποστολής (MCC) των παραμέτρων ISS είχαν ως εξής:

 το ελάχιστο ύψος πάνω από την επιφάνεια της Γης - 403,23 χιλιόμετρα,

 μέγιστο ύψος πάνω από την επιφάνεια της Γης - 418,9 χιλιομέτρων,

 τροχιακή περίοδο - 92.60 λεπτά.

 κλίση - 51,66 βαθμούς.

Ο σκοπός της διόρθωσης ήταν ο σχηματισμός των βαλλιστικών προϋποθέσεων για την εκτόξευση του επανδρωμένου διαστημόπλοιου «Σογιούζ-04 MS", που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Απριλίου 2017.

https://www.roscosmos.ru/23290/

 

 

«Κλείνει η ψαλίδα» για την πρώτη Γερμανίδα που θα αστροναύτη που θα πάει στο διάστημα το 2020 :cheesy:

Τις έξι φιναλίστ που θα διεκδικήσουν τη μοναδική και ιστορική θέση της πρώτης Γερμανίδας αστροναύτη, έδωσε στη δημοσιότητα η διαστημική υπηρεσία του Βερολίνου, προωθώντας ένα σχέδιο που έλαβε σάρκα και οστά μετά από την οικονομική προσφορά που κατέθεσαν ιδιώτες.

Υποψήφιες ήταν πάνω από 500 γυναίκες, οι οποίες είχαν δηλώσει συμετοχή. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, καθώς η νικήτρια, εκτός της ιστορικής σημασίας που θα έχει για την ίδια και τη Γερμανία, θα ταξιδέψει για 10 ημέρες σε τροχιά γύρω από τη Γη, συμμετέχοντας σε αποστολή που θα πραγματοποιηθεί το 2020.

Το εγχείρημα θα κοστίσει πάνω από 5 εκατ. ευρώ και την οργάνωση έχει αναλάβει το ίδρυμα Κέσλερ, η ιδρυτής του οποίου είχε βάλει στόχο από παλιά να επιλεγεί η πρώτη γυναίκα από τη Γερμανία που θα ταξιδέψει στο διάστημα. Η Γερμανία ήταν από τις χώρες που ενώ έχουν συμετοχή στα διαστημικά προγράμματα, δεν είχε επιλεγεί ποτέ γυναίκα.

http://www.pronews.gr/portal/20170301/genika/diastima/49/kleinei-i-psalida-gia-tin-proti-germanida-poy-tha-astronayti-poy-tha

 

 

Η Lego τιμά με ειδική έκδοση τις γυναίκες επιστήμονες της NASA. :cheesy:

Ενα μικρό βήμα για τη Lego, ένα μεγάλο βήμα για τις γυναίκες στην επιστήμη: η δανέζικη εταιρεία ετοιμάζεται να διαθέσει στην αγορά νέες φιγούρες, τις «γυναίκες της NASA», ομοιώματα ηρωίδων που άφησαν το σημάδι τους στην ιστορία της αμερικάνικης υπηρεσίας διαστήματος.

Την ιδέα να τιμηθούν οι γυναίκες επιστήμονες και αστροναύτες πρότεινε στον κολοσσό των παιγνιδιών η Μάγια Ουάινστοκ, δημοσιογράφος του MIT News.

«Οι γυναίκες διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο σε όλη την ιστορία του αμερικάνικου διαστημικού προγράμματος. Μολαταύτα η συμβολή τους παραμένει άγνωστη ή υποτιμημένη», έγραψε η Ουάινστοκ στην πρότασή της προς την εταιρεία, η οποία συγκέντρωσε την υποστήριξη 10.000 προσώπων, το όριο που απαιτείται για να την εξετάσει η Λέγκο.

Οι φιγούρες που θα κυκλοφορήσουν το 2018

Οι φιγούρες που αναμένεται να κυκλοφορήσουν το 2018 είναι πέντε. Πρόκειται για ομοιώματα:

* της Σάλι Ράιντ, της πρώτης Αμερικανίδας που πήγε στο διάστημα το 1983

* της Μέι Τζέμισον, της πρώτης αφροαμερικανίδας αστροναύτη που πήγε στο διάστημα το 1992•

* της αστρονόμου Νάνσι Γκρέις Ρόμαν, της αποκαλούμενης και «μητέρας του Χαμπλ» για τον ρόλο της στην ανάπτυξη του πασίγνωστου τηλεσκοπίου

* της πληροφορικού Μάργκαρετ Χάμιλτον, που ανέπτυξε τα συστήματα πλοήγησης των αποστολών του προγράμματος Apollo τις δεκαετίες 1960 και 1970•

* και της μαθηματικού Κάθριν Τζόνσον, η οποία υπολόγισε την τροχιά του Apollo 11 στην πτήση του προς τη Σελήνη.

Η Κάθριν Τζόνσον εξάλλου είναι ανάμεσα στις τρεις αφροαμερικανίδες η ιστορία των οποίων κατέληξε στη μεγάλη οθόνη, με την ταινία Καταπληκτικές Γυναίκες, που ήταν υποψήφια για Οσκαρ.

http://www.tanea.gr/news/science-technology/article/5429197/h-lego-tima-me-eidikh-ekdosh-tis-gynaikes-episthmones-ths-nasa/

27927961_lego_limghandler.jpg.fdbec65a77e66a6189b58c5f16f90e84.jpg

668151241_ImageHandler(1)_14.jpeg.de4dd5dd7a957964c5fd9c14618a8c14.jpeg

mks-2016.jpg.a01859338429aa64c50f134b3c8a1e66.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κατι διαφορετικό αλλα σημαντικό!!!!

O Οδυσσέας υπήρξε -Επιβεβαιώνεται και από τη NASA. :cheesy:

Η χρονολόγηση των Ομηρικών Επών αποτελεί εδώ και δεκαετίες για τους επιστήμονες άλυτο γρίφο αλλά και ένα μεγάλο στοίχημα. Ωστόσο μία ομάδα Ελλήνων επιστημόνων, χρησιμοποιώντας την αστροφυσική, φέρνει τα αριστουργήματα του Ομήρου πιο κοντά στην ιστορική τους διάσταση.

Η ερευνητική ομάδα μάλιστα, κάνει λόγο για «ιστορικό πυρήνα στο μύθο», κάτι που φαίνεται πως επιβεβαιώνεται και από τη χρήση των χαρτών της NASA.

Όπως αναφέρεται, πολλά από τα φυσικά φαινόμενα που περιγράφονται στα έργα, φαίνεται πως συνέβησαν στην πραγματικότητα, κάτι που με απλά λόγια σημαίνει πως εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι ήρωες του Ομήρου ήταν πραγματικά πρόσωπα, κερδίζουν έδαφος.

Η ερευνητική ομάδα μάλιστα, κάνει λόγο για «ιστορικό πυρήνα στο μύθο», κάτι που φαίνεται πως επιβεβαιώνεται και από τη χρήση των χαρτών της NASA.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ματθαίου Τσιμιτάκη, πρόκειται για την ακριβέστερη μέχρι στιγμής απόπειρα χρονολόγησης, η οποία συγκρίνει τα φυσικά φαινόμενα που περιγράφονται στα έπη με αστρονομικά φαινόμενα, και ελέγχει την ιστορική αλήθεια της αφήγησης.

Αποτέλεσμα, ο εντοπισμός ημερομηνιών για συμβάντα που αποτυπώνονται στα έπη, και μια νέα αντίληψη για την ιστορικότητά τους, η οποία φιλοδοξεί να παρέμβει στο Ομηρικό ζήτημα.

Όπως τονίζει η κ. Παναγιώτα Πρέκα-Παπαδήμα, καθηγήτρια Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, «Πιστεύουμε ότι ο μύθος εξυφαίνεται γύρω από πραγματικά γεγονότα»,.

Η ίδια μαζί με διεπιστημονική ομάδα, η οποία και έκανε σχετικές δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, πιστεύουν ότι μερικά από τα γεγονότα που περιγράφονται συνέβησαν στ’ αλήθεια και αποδεικνύουν ότι τα φυσικά φαινόμενα που αναφέρονται συμπίπτουν με τον χρόνο της αφήγησής τους.

«Ο Οδυσσέας έφτασε στην Ιθάκη στις 25 Οκτωβρίου 1207 π.Χ. Πέντε μέρες αργότερα έγινε έκλειψη ηλίου σε ποσοστό 75%, η οποία σκέπασε το Ιόνιο Πέλαγος και τότε συνέβη και η μνηστηροφονία», λέει η κ. Παπαδήμα, διευκρινίζοντας ότι η πεποίθηση για την αλήθεια του συμβάντος είναι προσωπική.

Η έκλειψη ηλίου όπως και μερικά από τα γεγονότα που αναφέρονται αποδείχθηκαν με χάρτες της NASA, οι οποίοι περιγράφουν τα προβλέψιμα φυσικά φαινόμενα από το 4500 π.Χ. έως το 10.000 μ.Χ., αναφέρει ακόμα το ρεπορτάζ.

«Από το 1300 π.Χ. ως το 1130, που είναι τα χρόνια στα οποία τοποθετούνται τα δύο έπη, έγιναν 14 εκλείψεις ηλίου. Ορατές στο Ιόνιο ήταν μόνο πέντε και δύο από αυτές είχαν ποσοστό απόκρυψης του ηλίου 2%, επομένως δεν έγιναν αντιληπτές. Άλλη μία έγινε με τη Δύση του ηλίου, επομένως μας αφορούν μόνο δύο» εξηγεί η κ. Παπαδήμα.

Μια ολική έκλειψη ηλίου έγινε το 1143, δηλαδή πολύ κοντά στην παρακμή των Μυκηναϊκών κέντρων και γι’ αυτό αποκλείσθηκε από τους επιστήμονες. Η δεύτερη όμως έγινε στις 30 Οκτωβρίου του 1207, από τις δυόμισι το μεσημέρι ώς τις πέντε και μισή το απόγευμα και αυτή θεωρούν ότι αποτυπώνεται στην Οδύσσεια.

Στη ραψωδία Υ, λίγο πριν από το φονικό, ο Ομηρος βάζει τον Θεοκλύμενο τον «θεοδιωματάρη», όπως τον αποκαλεί ο Καζαντζάκης στη μετάφραση, να λέει στους μνηστήρες: «Σαν τι κακό σας δέρνει, δύστυχοι, κι έχουν ζωστεί με νύχτα και οι κεφαλές σας και τα πρόσωπα και χαμηλά τα γόνα; Κι άναψε σύθρηνο, και γέμισαν τα μάγουλά σας δάκρυα, και ραντισμένοι οι τοίχοι μ’ αίματα και τα ώρια μεσοδόκια· ίσκιους πλημμύρισε κι η αυλόπορτα, κι η αυλή πλημμύρισε ίσκιους, που ξεκινούν στα μαύρα Τρίσκοτα να κατεβούν, κι ο γήλιος από τα ουράνια εχάθη, κι άπλωσε βαριά καταχνιά ολούθε!».

«Πρόκειται για μια περιγραφή της έκλειψης η οποία έκρυβε τα 3/4 του ηλιακού δίσκου» λέει η κ. Παπαδήμα. «Η ημερομηνία της έκλειψης, 30 Οκτωβρίου 1207 π.Χ., είναι σε απόλυτη συμφωνία με τις ομηρικές περιγραφές για τις καιρικές συνθήκες, τη φθινοπωρινή αγροτική ζωή και τη μεσημεριανή ώρα δολοφονίας των μνηστήρων», σύμφωνα με την κ. Παπαδήμα.

Η διεπιστημονική ομάδα που ερευνά τα έπη αποτελείται από τους καθηγητές Σ. Παπαμαρινόπουλο, Π. Πρέκα-Παπαδήμα, επίκουρη καθηγήτρια Αστροφυσικής στο ΕΚΠΑ και τους ερευνητές Π. Αντωνόπουλο, Φυσικό και ερασιτέχνη αστρονόμο, Π. Μητροπέτρο, φιλόλογο και εκπαιδευτικό, Ε. Μητροπέτρου, φιλόλογο και αρχαιολόγο, Α. Τσιρώνη, επίσης φιλόλογο-αρχαιολόγο και Γ. Σαραντίτη, συγγραφέα, ηλεκτρ. μηχανικό.

«Υπάρχει ιστορικός πυρήνας στον μύθο»

Όσον αφορά στο ερώτημα σχετικά με το αν όλα όσα περιγράφονται στα έπη είναι μεταφορικά ή κυριολεκτικά, η κ. Πρέκα-Παπαδήμα, τονίζει πως την απάντηση, τη δίνει ο Πλούταρχος, ο οποίος εξηγεί ότι Φυσική Επιστήμη, Θεολογία και Μυθολογία ταυτίζονται στην Αρχαία Ελλάδα.

«Το φαινόμενο στην Οδύσσεια το δημιουργεί η Αθηνά και στην Ιλιάδα ο Απόλλωνας. Πιστεύουμε ότι υπάρχει ιστορικός πυρήνας στον μύθο», λέει η ίδια.

Προς επίρρωσιν, αναφέρει την εμφάνιση μιας βροχής πεφταστεριών που περιγράφεται ως εξής: «Ως άρα οι ειπόντι επέπτατο δεξιός όρνις, κίρκος, Απόλλωνος ταχύς άγγελος· εν δε πόδεσσι τίλλε πέλειαν έχων, κατά δε πτερά χεύεν έραζε μεσσηγύς νηός τε και αυτού Τηλεμάχοιο».

«Το γεράκι που περιγράφει ο Όμηρος, το οποίο είναι αδύνατον να είδε με λεπτομέρεια μέσα στο σκοτάδι, και μάλιστα από μακριά, τοποθετείται στη θέση που βρίσκεται ο αστερισμός Κόρακας. Βρίσκεται ανατολικά (δεξιά το βλέπει) και είναι αγγελιοφόρος του Απόλλωνα, σύμφωνα με τον Ερατοσθένη. Στα πόδια του –δηλαδή αντιδιαμετρικά από τον Κόρακα– βρίσκεται το σμήνος των πλειάδων (πελειάδες στα αρχαιοελληνικά, που σημαίνει αγριοπεριστέρες), που βρίσκονται στον αστερισμό του Ταύρου. Από εκεί λέει ότι πέφτουν πούπουλα, δηλαδή αστέρια, μια ποιητική περιγραφή του ουρανού και της πορείας του ταξιδιού», εξηγεί η ίδια.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας τους χάρτες της NASA, διαπίστωσαν ότι πράγματι υπήρξε βροχή διαττόντων αστέρων στις 28 Οκτωβρίου, ημέρα της επιστροφής του Τηλέμαχου από το ταξίδι στην Πύλο και τη Σπάρτη.

Ο Κόρακας, όμως, είναι απεσταλμένος του Απόλλωνα και καλός οιωνός για τον Τηλέμαχο, που αναζητάει τον πατέρα του. Η 30ή Οκτωβρίου ήταν ημέρα της γιορτής του Απόλλωνα, κατά την οποία μάλιστα λάμβανε χώρα εκατόμβη (θυσία εκατό βοδιών), πράγμα που σημαίνει ότι όλο το νησί είχε πάει να την παρακολουθήσει.

Οι μνηστήρες βρέθηκαν στην τέλεια παγίδα και φονεύθηκαν με τη βοήθεια των δύο θεών, της Αθηνάς και του Απόλλωνα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δύο τόσο σημαντικές ειδήσεις, όπως η δολοφονία όλων των διαδόχων στην Ιθάκη και η έκλειψη, δεν μπορεί παρά να διαδόθηκαν ταχύτατα σε όλη την Ελλάδα ως ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός.

http://www.pentapostagma.gr/2017/03/o-%ce%bf%ce%b4%cf%85%cf%83%cf%83%ce%ad%ce%b1%cf%82-%cf%85%cf%80%ce%ae%cf%81%ce%be%ce%b5-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%b2%ce%b5%ce%b2%ce%b1%ce%b9%cf%8e%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1.html

ulissesSuitorsDeathag1.jpg.8794e59ef9109b2a0c068639cdc77543.jpg

odisseas-ipirxe-epiveveonete-nasa-694x357.jpg.d58e1247bed220dfac8729c84a40c5cb.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βαλεντίνα Τερέσκοβα. :cheesy:

Σήμερα, 6 Μαρτίου, 2017 σηματοδοτεί την επέτειο της Βαλεντίνα Τερέσκοβα - την πρώτη γυναίκα-κοσμοναύτη, ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης, υποψήφιο των τεχνικών επιστημών, καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Σχολή Ικάρων. NE Zhukovsky, Υποστράτηγος Αεροπορίας.

Στις 16 Ιούνη 1963, Βαλεντίνα Vladimirovna έκανε την θρυλική πτήση της σε ένα διαστημόπλοιο «Βοστόκ-6", ανοίγοντας την εποχή της εξερεύνησης του διαστήματος στο αλλο μισό της ανθρωπότητας. Αυτή η πτήση είχε προηγηθεί ένας μακρύς δρόμος.

Η Βαλεντίνα Τερέσκοβα γεννήθηκε στις 6 Μαρτίου στο χωριό περιοχή Maslennikovo Tutaev Yaroslavl. Η οικογένειά της εργάζοταν στον τομέα της γεωργίας. Ο πατέρας Βλαντιμίρ Aksnovich Tereshkov ήταν σε ένα πρόγραμμα οδήγησης τρακτέρ (σκοτώθηκε στο σοβιετικο-φινλανδικο Πολέμο), και η μητέρα της - Έλενα Fedorovna Τερέσκοβα (γένος Kruglov) - εργαζόταν στο αγρόκτημα. Η οικογένεια εκτός από την Valentina ήταν η μεγαλύτερη αδελφή της και το μικρότερος αδελφός Lyudmila Βλαντιμίρ. Το καλοκαίρι του 1945 η Έλενα Fedorovna με τα τρία παιδιά της, μετακόμισε στο Yaroslavl, και άρχισε να εργάζεται στα τεχνικά υφάσματα "Κόκκινο Perekop".Η Βάλια πήγε στο σχολείο την ίδια στιγμή, το 1945. Η οικογένεια είχε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, τόσο το 1953, αμέσως μετά το τέλος του έβδομη τάξη, του Αγίου Βαλεντίνου αναγκάστηκε να πάρει μια θέση εργασίας στο εργοστάσιο για την παραγωγή ελαστικών. Αργότερα, το 1955, Βαλεντίνα αποφοίτησε από το βραδινο γυμνάσιο.

Το 1955 πήγε να εργαστεί στην Yaroslavl που συνδυάζουν τεχνικά υφάσματα "Κόκκινο Perekop" και έγινε rovnichnitsey στο κατάστημα lentorovnichnom. Από 1960 έως 1962 διορίστηκε γραμματέας της Επιτροπής Κομσομόλ. Το 1959, Βαλεντίνα άρχισε να ασκειται στο αλεξίπτωτο στη Γιαροσλάβλ -αερολέσχη και έκανε 163 άλματα, τα οποία είναι μια σοβαρή ένδειξη για μια γυναίκα. Για την επιτυχία στην πτώση με αλεξίπτωτο η Τερέσκοβα έλαβε σπορ κατηγορία, και με αυτό και ξεκίνησε το δρόμο της στο διάστημα.

Τον Φεβρουάριο του 1962, η Βαλεντίνα Τερέσκοβα πιστώθηκε με τους κοσμοναύτες ακροατές με δική της πρωτοβουλία. Ήταν τότε που ο διάσημος σχεδιαστής του χώρου πυραύλων Σεργκέι Korolev εξέφρασε για πρώτη φορά την ιδέα να στείλει μια γυναίκα να κατακτήσει την απεραντοσύνη του χώρου. Η ιδέα αυτή έχει εγκριθεί από την ανώτατη ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ.

Από Μαρ-Νοέμ, 1962, Βαλεντίνα Vladimirovna πραγματοποιήθηκε γενική εκπαίδευση στο χώρο και αφού περάσε τις εξετάσεις εγραφηκε στο σώμα κοσμοναύτων με το βαθμό του Private.

Τον Ιανουάριο του 1963 άρχισε να προετοιμαζεται για την πτήση σε ένα "Vostok-6" πρόγραμμα πτήσεων με το διαστημικό σκάφος σε μια ομάδα μαζί με την Ιρίνα Solovyova, Βαλεντίνα Ponomareva και Jeanne Γιόρκιν.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας η Τερέσκοβα μαζί με άλλα μέλη της ομάδας που πραγματοποιουσαν εκπαίδευση για την αντίσταση του οργανισμού με τους παράγοντες της διαστημικής πτήσης.Η Εκπαίδευση περιελάμβανε ένα θάλαμο θερμότητας, όπου ήταν απαραίτητο για να είναι σε φόρμες lёtnom σε θερμοκρασία 70 ° C και υγρασία 30%, και το θάλαμο απομόνωσης (ένα δωμάτιο που απομονώνεται από τους ήχους), όπου κάθε θηλυκός υποψήφιος έπρεπε να περάσει 10 ημέρες.

Η Εκπαίδευση έλαβε χώρα σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας με το MiG-15. Όταν οι παραβολικες συνθηκες στο εσωτερικό του αεροσκάφους ηταν για 40 δευτερόλεπτα, και αυτές ήταν 3-4 για την καθε πτήση. Κατά τη διάρκεια κάθε συνεδρίας, ήταν απαραίτητο να εκτελέσει την επόμενη εργασία:να γράψει ένα όνομα, να προσπαθήσει να φάει και να μιλήσει στο ραδιόφωνο. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην κατάρτιση στο αλεξίπτωτο σαν κοσμοναύτης λίγο πριν την προσγείωση εκτινάσσοντας και προσγειώθηκε ξεχωριστά σε ένα αλεξίπτωτο. Όπως πάντα παρών ο κίνδυνος προσθαλάσσωσης, και διεξήγαγε κατάρτιση για πτώση με αλεξίπτωτο στη θάλασσα.

Αρχικά, αυτό συνεπάγωταν την ταυτόχρονη πτήση των πληρωμάτων δύο γυναικών, αλλά το 1963 το σχέδιο αυτό απορρίφθηκε και αντιμετώπισε το έργο της επιλογής ενός από τους πέντε υποψηφίους. Ως αποτέλεσμα, για το σύνολο των κριτηρίων η Τερέσκοβα διορίστηκε πρώτος υποψήφιος για την πτήση.

Η Valentina (διακριτικό κλήσης "Ο Γλάρος") έκανε διαστημική πτήση στις 16 - 19 Ιουν, 1963 ως διοικητής του διαστημικού οχήματος "Vostok-6" σε πτήση ομάδας με το πλοίο "Vostok-5», με πιλότο τον Valery Bykovsky. Η εκκίνηση έγινε από το Μπαϊκονούρ στις 12 το μεσημέρι 29 λεπτά 51 δευτερόλεπτα. Τ Διαστημικο οχήμα της Τερέσκοβα εκανε τροχιά 48 φορές γύρω από τη Γη.. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης στον κόσμο κράτησε ένα ημερολόγιο και έκανε φωτογραφίες του ορίζοντα, οι οποίες αργότερα χρησιμοποιήθηκαν για την ανίχνευση στρωμάτων αερολυμάτων στην ατμόσφαιρα.

Το διαστημόπλοιο «Βοστόκ-6" προσγειώθηκε με ασφάλεια στην περιοχή Baevsky της Επικράτειας Αλτάι.

Αντιστράτηγος Γενικός Νικολάι Kamanina, που ασχολούνται με την επιλογή και εκπαίδευση των κοσμοναυτών, χαρακτήρισε την έναρξη των Τερέσκοβα στα απομνημονεύματά του:

«Στην Προετοιμασία του πυραύλου, πλοίων και σε όλες τις εργασίες συντήρησης ηταν εξαιρετικά σαφής. Εξ ορισμού και στον συντονισμό όλων των υπηρεσιών και συστημάτων η Τερέσκοβα θύμισε τον Gagarin. Ο καθένας που είδε την Τερέσκοβα κατά την προετοιμασία και την εκτοξευση της σε τροχιά, οι οποίοι άκουσαν τις εκθέσεις της ομόφωνα δήλωσαν: «Πέρασε η καλύτερη Πόποβιτς και Νικολάγιεφ." Ναι, είμαι πολύ χαρούμενος που δεν ήταν λάθος στην επιλογή της πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης ».

Μετά την περίφημη πτήση της η Valentina εργάστηκε ως εκπαιδευτής-κοσμοναύτης κοσμοναύτης του 1ου τμήματος του 1ου ομίλου για διαστημόπλοια σε τροχιά και στους σταθμούς ελέγχου.

Ωστόσο, συνέχισε ενεργή σε δημόσιες και κοινωνικές δραστηριότητες. Έτσι, από το 1968 έως το 1987, η Βαλεντίνα Τερέσκοβα ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής των Σοβιετικών Γυναικών.

Η Βαλεντίνα Τερέσκοβα εξελέγη βουλευτής του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ (1966 - 1989), μέλος του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ (1974 - 1989), ήταν αντιπρόεδρος της Διεθνούς Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (1969 - 1987) και μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Στο 1987 - 1992 χρόνια η Βαλεντίνα Τερέσκοβα ήταν ο πρόεδρος του Προεδρείου της Ένωσης των Σοβιετικών Συλλόγων Φιλίας και Πολιτιστικών Σχέσεων με χώρες του εξωτερικού.

Από το 1992 έως 2004 - Πρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Διεθνους Γραφείου Συνεργασίας.

Στο 1992 - 1993 χρόνια - Αντιπρόεδρος της Ρωσικής Υπηρεσίας για τη Διεθνή Συνεργασία.

Από το 1994 έως το 2004η Βαλεντίνα Τερέσκοβα ήταν ο επικεφαλής του ρωσικού Κέντρου Διεθνούς Επιστημονικής και Πολιτιστικής Συνεργασίας στο πλαίσιο της ρωσικής κυβέρνησης (από το 2002 - στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας) και μέλος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών 2002-2004.

Από το 2008 έως το 2011 η Βαλεντίνα ήταν αναπληρωτής της Κρατικής Δούμας της Yaroslavl Περιφέρεια (τώρα - η Yaroslavl Περιφερειακής Δούμα) της πέμπτης σύγκλησης του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία». Στις 25 Μαρτίου 2008 - Αναπληρωτής Πρόεδρος του Γιαροσλάβλ Δούμα.

Στις 4 Δεκεμβρίου του 2011 Βαλεντίνα Τερέσκοβα εξελέγη στην Κρατική Δούμα της έκτης σύγκλησης σε ομοσπονδιακό κατάλογο των υποψηφίων που διορίζονται από το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία», και στις 13 Μάρ 2012 εγκεκριμένη από τον αναπληρωτή επικεφαλής της επιτροπής Δούμα στις διεθνείς υποθέσεις.

Τώρα Βαλεντίνα Τερέσκοβα ειναι στην Κρατική Δούμα της έβδομης σύγκληση του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» και αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής της Δούμας για την ομοσπονδιακή δομή και στα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης.

http://www.energia.ru/ru/news/news-2017/news_03-06.html

 

 

200 εκτοξεύσεις δορυφόρων ετησίως. :cheesy:

Η αρχιτεκτονική μιας νέας γενιάς μικρών και άρα ελαφρών και φθηνών δορυφόρων, προτάθηκε για πρώτη φορά από τους καθηγητές Jordi Puig-Suari του California Polytechnic State University και Bob Twiggs του Stanford University.

Οι δορυφόροι αυτοί είναι πλέον γνωστοί ως CubeSat και συνήθως έχουν διαστάσεις 10x10x11,35 εκατοστά.

Πριν από 5 χρόνια, μόλις 10 έως 20 CubeSats εκτοξεύονταν κάθε χρονιά, ενώ στις μέρες μας, ο αριθμός των εκτοξεύσεων έχει αυξηθεί στις 200 περίπου ανά έτος. Οι περισσότεροι από τους CubeSats έχουν φθάσει με τη μορφή φορτίου στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και έχουν εκτοξευθεί από εκεί, μειώνοντας έτσι εξαιρετικά το κόστος εκτόξευσης ανά μονάδα φορτίου. Ωστόσο, τον Μάιο του 2015, η NASA ανακοίνωσε μια νέα γενιά πυραύλων, οι οποίοι θα εκτοξεύονται από το Kennedy Space Center και θα προσφέρουν δυνατότητα μεταφοράς CubeSats. Κάθε πύραυλος θα μπορεί να θέσει σε τροχιά βάρος από 30 έως 60 κιλά, το οποίο μεταφράζεται σε αρκετές δεκάδες CubeSats. Η δυνατότητα μεταφοράς των CubeSats με τη μορφή φορτίου, τους κάνει κατάλληλους για χρήση και σε αποστολές εκτός γήινης τροχιάς.

Στο άμεσο μέλλον 11 μικροί δορυφόροι θα περιστρέφονται γύρω από τη Σελήνη και 2 μικροί δορυφόροι θα φτάσουν στον Αρη μέσω της αποστολής Mars Lander.

Σύμφωνα με τον Hugo Zunker, Policy Officer της Ε.Ε., ο οποίος ήταν παρών στην επίσκεψή μας στο Reading, «η Ευρώπη παρακολουθεί από κοντά την τάση των CubeSats, θεωρώντας ότι είναι κατάλληλοι για κάποιες εφαρμογές, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μπορούν να αντικαταστήσουν το σύνολο των αποστολών που χρησιμοποιούνται οι μεγαλύτεροι δορυφόροι». Σε ερώτησή μας αν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος Copernicus, μας απάντησε ότι δεν υπάρχει προσωρινά τέτοια πρόβλεψη, καθώς η ομάδα δορυφόρων Sentinel καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες του προγράμματος.

http://www.kathimerini.gr/898960/article/epikairothta/episthmh/200-ekto3eyseis-doryforwn-ethsiws

photo_03-06-02.thumb.jpg.751146707edc41ddd92dd5550b138e37.jpg

photo_03-06-01.thumb.jpg.71aba96ae48e9784579a996959102631.jpg

photo_03-06-00s.jpg.c271a815650262ed2b6d053894a61fcb.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εκτοξεύθηκε ο δεύτερος ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2 :cheesy:

Ο δορυφόρος παρατήρησης της Γης Sentinel-2B, που αναπτύχθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), εκτοξεύθηκε τα χαράματα της Τρίτης από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνα, πάνω σε ένα πύραυλο Vega.

Ο βάρους 1,1 τόνων δορυφόρος διαθέτει μια μεγάλη έγχρωμη πολυφασματική κάμερα με οπτικό πεδίο 290 χιλιομέτρων (στο ορατό και στο υπέρυθρο φάσμα), καθώς και άλλα όργανα παρατήρησης υψηλής ανάλυσης, τα οποία θα επεκτείνουν κατά πολύ τις δυνατότητες επιτήρησης του περιβάλλοντος του πλανήτη μας, στο πλαίσιο του φιλόδοξου ευρωπαϊκού προγράμματος «Κοπέρνικος».

Θα χρειασθούν τρεις έως τέσσερις μήνες, εωσότου ο νέος δορυφόρος τοποθετηθεί στην κατάλληλη τροχιά και ελεγχθούν όλα τα όργανά του, προκειμένου να αρχίσει η επιστημονική αποστολή του.

Τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν δύο ακόμη δορυφόροι, οι Sentinel-5P και Sentinel-3B, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ESA Γιαν Βέρνερ.

Είχε προηγηθεί η εκτόξευση του Sentinel-2A τον Ιούνιο του 2015. Οι «δίδυμοι αδελφοί» Sentinel-2A και Sentinel-2B θα τοποθετηθούν στην ίδια ακριβώς τροχιά, αλλά με απόσταση 180 μοιρών μεταξύ τους.

Κάθε πέντε μέρες, οι δύο δορυφόροι από κοινού θα καλύπτουν όλες τις επιφάνειες της ξηράς, τα μεγάλα νησιά και τα ύδατα που περιλαμβάνονται ανάμεσα στα γεωγραφικά πλάτη των 84 μοιρών νότια και 84 μοιρών βόρεια.

Η βελτίωση των γεωργικών καλλιεργειών και των αστικών χρήσεων γης, η επιτήρηση των δασών και εν γένει της βιοποικιλότητας, η ανίχνευση της ρύπανσης στην ατμόσφαιρα, στις λίμνες και στις παράκτιες περιοχές, η καταγραφή των φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, ηφαίστεια, κατολισθήσεις κ.α.) είναι ανάμεσα στα καθήκοντα που έχουν επιφορτισθεί οι δορυφόροι Sentinel.

Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής επιτήρησης «Κοπέρνικος» της ΕΕ, που υλοποιείται σε συνεργασία με την ESA, περιλαμβάνει συνολικά έξι οικογένειες δορυφόρων Sentinel. Οι Sentinel-2 σχεδιάσθηκαν και κατασκευάσθηκαν από μια κοινοπραξία 60 εταιρειών, υπό την καθοδήγηση της Airbus Defence and Space.

Το ζευγάρι των Sentinel-2 θα παράγει περίπου τέσσερα terabytes περιβαλλοντικών δεδομένων κάθε μέρα. Τα στοιχεία αυτά των δορυφόρων θα είναι διαθέσιμα για ελεύθερη χρήση από τους επιστήμονες και τις αρχές, ώστε να αξιοποιηθούν όσο γίνεται ευρύτερα. Ήδη χιλιάδες χρήστες -και από την Ελλάδα- έχουν ζητήσει να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα.

http://www.ethnos.gr/epistimi/arthro/ektokseuthike_o_deuteros_europaikos_doryforos_sentinel_2-65043081/

 

 

 

Το πιο κρύο σημείο στο σύμπαν θέλει να δημιουργήσει η NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. :cheesy:

Ποιό είναι το πιο ψυχρό αντικείμενο του σύμπαντος;

Δεδομένου ότι στην κοσμική μικροκυματική ακτινοβολία που γεμίζει ολόκληρο το σύμπαν αντιστοιχεί μια θερμοκρασία περίπου 2,7 Κ, θα μπορούσε κανείς να πει ότι δεν υπάρχει σώμα με μικρότερη θερμοκρασία. Κι όμως δεν είναι έτσι!

Ένα νεφέλωμα που ονομάζεται Boomerang, που απέχει 5000 έτη φωτός από τη Γη, έχει θερμοκρασία περίπου 1Κ. Το νεφέλωμα διαστέλλεται πολύ γρήγορα και γι αυτό έχει τόσο χαμηλή θερμοκρασία. Στα γήινα όμως εργαστήρια είναι δυνατόν να επιτευχθούν πολύ μικρότερες θερμοκρασίες.

Φέτος το καλοκαίρι, η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) θα στείλει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) ένα όργανο σε μέγεθος μπαούλου, που θα έχει ως στόχο να δημιουργήσει το πιο ψυχρό σημείο στο σύμπαν.

Μέσα σε αυτό το «κουτί» υψηλής τεχνολογίας, θα υπάρχουν ένα θάλαμος κενού, λέιζερ και ένα ηλεκτρομαγνητικό «μαχαίρι», που θα χρησιμοποιηθούν για να εξαλείψουν την ενέργεια των σωματιδίων ενός αερίου, επιβραδύνοντάς τα τόσο πολύ, ώστε να παραμείνουν σχεδόν ακίνητα.

Το πάγωμα των ατόμων του αερίου θα κατεβάσει τη θερμοκρασία τους σε μόλις ένα δισεκατομμυριοστό του βαθμού πάνω από το απόλυτο μηδέν. Θα πρόκειται για μια θερμοκρασία τουλάχιστον 100 εκατομμύρια φορές πιο χαμηλή από αυτήν που υπάρχει στα βάθη του διαστήματος.

Η συσκευή όπου θα γίνει το πείραμα, λέγεται Εργαστήριο Κρύων Ατόμων (CAL), αναπτύχθηκε από το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης (JPL) της NASA και θα ταξιδέψει στον ISS τον Αύγουστο πάνω σε ένα πύραυλο της ιδιωτικής εταιρείας SpaceX.

«Η μελέτη αυτών των υπέρ-ψυχρων ατόμων μπορεί να μεταμορφώσει την κατανόησή μας για την ύλη και τη θεμελιώδη φύση της βαρύτητας. Τα πειράματα που θα κάνουμε, θα μας δώσουν νέες ενοράσεις για τη βαρύτητα και τη σκοτεινή ενέργεια, μερικές από τις πιο διάχυτες δυνάμεις στο σύμπαν», δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμων Ρόμπερτ Τόμσον του JPL.

Όταν τα άτομα ψυχθούν σε τόσο ακραίες θερμοκρασίες μέσα στο Εργαστήριο Κρύων Ατόμων, μπορεί να σχηματίσουν μια διακριτή κατάσταση της ύλης, γνωστή ως συμπύκνωμα Bose-Einstein, στην οποία έχει αρχίσει πλέον να ισχύει η κβαντική και όχι η συνήθης φυσική. Τότε η ύλη μπορεί να συμπεριφέρεται λιγότερο σαν σωματίδια και περισσότερο σαν κύματα.

Μέχρι σήμερα η NASA δεν έχει δημιουργήσει ή παρατηρήσει ποτέ ένα συμπύκνωμα Bose-Einstein στο διάστημα. Στη Γη, λόγω της βαρύτητας, τέτοια συμπυκνώματα μπορούν να παρατηρηθούν μόνο για κλάσματα του δευτερολέπτου. Αλλά στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με την μικρότερη βαρύτητα, μπορεί να παρατηρηθούν για περισσότερο χρόνο, ίσως για πέντε έως δέκα δευτερόλεπτα.

Πέντε διαφορετικές επιστημονικές ομάδες από αμερικανικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα θα διεξάγουν πειράματα στον ISS με το Εργαστήριο Κρύων Ατόμων. Τα πειράματα αυτά μπορεί στο μέλλον να οδηγήσουν σε διάφορες πρακτικές εφαρμογές (βελτιωμένους αισθητήρες, κβαντικούς υπολογιστές, ατομικά ρολόγια κ.α.).

http://physicsgg.me/2017/03/07/%ce%b7-nasa-%ce%b8%ce%b1-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b9%ce%bf-%cf%88%cf%85%cf%87%cf%81%cf%8c-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b5%ce%af%ce%bf/

mks-2016.jpg.12b9c842ef486eeed12b1977b89eeb46.jpg

4260938993.thumb.jpg.a1b3f8f2528998ba78827771c948c87e.jpg

2105774277_Osiris-RExNASA_0.jpeg.4a84692099c5513ff30e29cdd116c79e.jpeg

newego_LARGE_t_1101_55339108.thumb.jpg.f05752d8cadf3cf1ef52c4d78e2a9db0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο Sentinel-2B σε τροχιά. :cheesy:

Ο δορυφόρος Sentinel-2B της ESA εκτοξεύτηκε, διπλασιάζοντας την κάλυψη της οπτικής απεικόνισης υψηλής ανάλυσης της αποστολής Sentinel-2 για το σύστημα περιβαλλοντικής παρακολούθησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο δορυφόρος βάρους 1,1 τόνων τέθηκε σε τροχιά από έναν πύραυλο Vega, από το Ευρωπαϊκό Διαστημοδρόμιο της Ευρώπης στην Κουρού της Γαλλικής Γουϊάνας στις 1:49 GMT στις 7 Μαρτίου (2:49 CET, 22:49 τοπική ώρα, 6 Μαρτίου).

Το πρώτο τμήμα διαχωρίστηκε 1 λεπτό και 55 δευτερόλεπτα μετά από την εκτόξευση, και ακολουθήθηκε από το δεύτερο τμήμα και το κάλυμμα που διαχωρίστηκαν 3 λεπτά και 39 δευτερόλεπτα και 3 λεπτά και 56 δευτερόλεπτα, αντίστοιχα, και το τρίτο τμήμα έπειτα από 6 λεπτά και 32 δευτερόλεπτα.

Έπειτα από δύο επιπλέον αναφλέξεις, το ανώτερο τμήμα του Vega παρέδωσε τον δορυφόρο Sentinel-2Β στην προκαθορισμένη ήλιο-σύγχρονη τροχιά.

Ο δορυφόρος διαχωρίστηκε από το τμήμα έπειτα από 57 λεπτά και 57 δευτερόλεπτα σε πτήση.

Στη συνέχεια εγκαθιδρύθηκαν εκ νέου οι συνδέσεις τηλεμετρίας και ελέγχου πτήσης από τους ελεγκτές στο κέντρο επιχειρήσεων της ESA στο Darmstadt της Γερμανίας, επιτρέποντας την ενεργοποίηση των συστημάτων Sentinel ούτως ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία του.

Τα ηλιακά πάνελ του δορυφόρου έχουν ήδη αναπτυχθεί.

Μετά από αυτή την πρώτη φάση “εκτόξευσης και αρχικής τροχιάς”, η οποία διαρκεί συνήθως τρεις ημέρες, οι ελεγκτές θα αρχίσουν τον έλεγχο και τη βαθμονόμηση των οργάνων που εξοπλίζουν το δορυφόρο. Η αποστολή αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί σε τρεις με τέσσερις μήνες.

“Με την εκτόξευση αυτή κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς την προώθηση του προγράμματος Copernicus, το οποίο είναι το πιο εξελιγμένο σύστημα παρατήρησης της Γης στον κόσμο. Και σχεδιάζουμε να προσθέσουμε δύο ακόμα δορυφόρους, στο σχηματισμό, τους επόμενους μήνες: τον Sentinel-5P και το Sentinel-3Β”, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ESA Jan Woerner.

Η αποστολή οπτικής απεικόνισης Sentinel-2 βασίζεται σε ένα σχηματισμό που αποτελείται από δύο πανομοιότυπους δορυφόρους: τον Sentinel-2Α, ο οποίος τέθηκε σε τροχιά τον Ιούνιο του 2015, και τον Sentinel-2Β. Αν και εκτοξεύθηκαν ξεχωριστά, οι δορυφόροι τοποθετούνται στην ίδια τροχιά, πετώντας 180° χωριστά. Κάθε πέντε ημέρες, οι δορυφόροι καλύπτουν από κοινού όλες τις επιφάνειες της γης, μεγάλα νησιά και εγχώρια και παράκτια ύδατα, μεταξύ των γεωγραφικών πλατών 84°S και 84°Ν, βελτιστοποιώντας την παγκόσμια κάλυψη και την μεταφορά δεδομένων.

Κάθε δορυφόρος Sentinel-2 μεταφέρει μια καινοτόμο πολυφασματική κάμερα υψηλής ανάλυσης με 13 φασματικές μπάντες, για την καταγραφή του εδάφους και της βλάστησης με νέα προοπτική. Ο συνδυασμός της υψηλής ανάλυσης, των νέων φασματικές ικανότητες, του οπτικού πεδίου που καλύπτει 290 χιλιόμετρα και των συχνών περιόδων επίσκεψης των περιοχών κάλυψης, θα παρέχει μια πρωτοφανή θέα της Γης.

Οι πληροφορίες από αυτήν την αποστολή συμβάλλουν στη βελτίωση των γεωργικών πρακτικών, την παρακολούθηση των δασών, την ανίχνευση ρύπανσης σε λίμνες και παράκτια ύδατα, και συμβάλουν στη χαρτογράφηση των καταστροφών.

“Προσωπικά έχω εμπλακεί στο πρόγραμμα Copernicus από την πρώτη κιόλας ημέρα του και βοήθησα να διαμορφωθεί κατά τη διάρκειά του. Επομένως, είναι εξαιρετικά ικανοποιητικό για να βλέπουμε τον σχηματισμό των δορυφόρων να παρέχουν στοιχεία για τις υπηρεσίες που πάντα ονειρευόμασταν”, δήλωσε ο Josef Aschbacher, Διευθυντής των Προγραμμάτων Παρατήρησης της Γης της ESA.

“O Sentinel-2A υποδέχεται τον δίδυμο αδελφό του στο διάστημα με την εκτόξευση σήμερα του Sentinel-2Β. Αυτό επιτρέπει παγκόσμια κάλυψη κάθε πέντε ημέρες με τον αισθητήρα 13-καναλιών υψηλής ανάλυσης, ο οποίος είναι πρωτοφανής σε αυτή την κατηγορία των δορυφόρων. Προσβλέπω σε πολλές νέες εφαρμογές που θα προέρχονται από τον Sentinel-2 τώρα ότι αυτός ο σχηματισμός είναι πλήρης”.

Έξι οικογένειες δορυφόρων Sentinel θα απαρτίζουν τον πυρήνα του δικτύου περιβαλλοντικής παρακολούθησης του Copernicus. Όντας μια εμβληματική πρωτοβουλία στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ο Copernicus παρέχει επιχειρησιακές πληροφορίες σχετικά με τις επιφάνειες του εδάφους, τους ωκεανούς και την ατμόσφαιρα, για την υποστήριξη χάραξη πολιτικής για το περιβάλλον και την ασφάλεια, καθώς και την κάλυψη των αναγκών των πολιτών και των φορέων παροχής υπηρεσιών.

http://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2016/08/Sentinel-2_global_coverage

http://blogs.esa.int/eolaunches/2017/03/07/sentinel-2b-liftoff-replay/

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/O_Sentinel-2B_se_trochiha

 

 

H NASA φτιάχνει έναν διαστημικό επισκευαστή. :cheesy:

Η NASA θέλει να κατασκευάσει το διαστημικό σκάφος Restore L Spacecraft Bus το οποίο θα επισκευάζει και θα ανεφοδιάσει άλλα διαστημικά σκάφη.

Το συνολικό κόστος του Restore L Spacecraft της NASA εκτιμάται ότι θα φτάνει τα 127 εκατομμύρια δολάρια. Την κατασκευή του διαστημικού σκάφους θα αναλάβει η εταιρεία Space Systems από την Καλιφόρνια, η οποία θα χρειαστεί πέντε χρόνια για την ολοκλήρωση της κατασκευής του.

Το ρομποτικό διαστημικό σκάφος της NASA θα έχει τη δυνατότητα να επισκευάζει άλλα διαστημικά σκάφη, ενώ παράλληλα θα έχει και τη δυνατότητα να λειτουργεί και ως σταθμός ανεφοδιασμού για άλλα διαστημικά σκάφη.

Η αποστολή Restore L της NASA θα αποτελέσει το όχημα για να εξελιχθεί η κατάλληλη τεχνογνωσία ώστε να δημιουργηθούν και άλλα αντίστοιχα σκάφη στο μέλλον. Η εκτόξευση του πρώτου επισκευαστικού διαστημικού σκάφους της NASA υπολογίζεται ότι θα γίνει μέχρι το 2020 και θα έχει ως κεντρικό του ρόλο τον ανεφοδιασμό κυβερνητικών σκαφών που κινούνται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Το ρομποτικό διαστημικό σκάφος της NASA θα έχει τον δικό του βραχίονα για την εκτέλεση όλων των εργασιών επισκευής που θα εκτελεί.

Αρχικά, ο ανεφοδιασμός θα αφορά στον δορυφόρο Landsat 7, o οποίος εκτελεί σημαντικές μετρήσεις για τον πλανήτη σε συνεργασία με την αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία.

http://www.pestaola.gr/h-nasa-ftiaxnei-enan-diasthmiko-episkeyasth/

 

 

Η NASA εμπνέεται από την επιστημονική φαντασία. :cheesy:

Η NASA σχεδιάζει ειδικά δωμάτια ύπνου για όσους θα συμμετάσχουν σε μελλοντικές διαστημικές αποστολές, μέσα από το πρόγραμμα NIAC.

To πρόγραμμα NASA Innovative Advanced Concepts (NIAC) περιλαμβάνει την μελέτη νέων τεχνολογιών και εναλλακτικών μεθόδων προκειμένου να είναι εφικτό το να μπορεί ο άνθρωπος να ταξιδέψει σε μεγαλύτερες αποστάσεις στο διάστημα ή να επανδρώσει κάποια βάση. Η ιδέα πίσω από την πρόταση αυτή βασίζεται στην επιστημονική φαντασία. Η NASA σκέφτεται ότι ένα ταξίδι σε πολύ μακρινές αποστάσεις μπορεί να διαρκεί πολύ και είναι απαραίτητο να υπάρχουν ενδιάμεσοι σταθμοί.

Ο Άρης και η Σελήνη θα μπορούσαν να αποτελούν σημεία στα οποία θα τοποθετηθούν τέτοιες βάσεις, στις οποίες είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν σταθμοί ανάπαυσης των αστροναυτών. Οι βλέψεις της NASA περιλαμβάνουν το ταξίδι στα βάθη του Διαστήματος, το οποίο και ενδέχεται να διαρκεί για χρόνια, με τη μόνη εφικτή λύση να είναι τα δωμάτια βαθύ ύπνου που θα διατηρούν τα σώματα των αστροναυτών σε ύπνωση, όπως βλέπει κανείς σε μια ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Τα δωμάτια που θα τοποθετήσει η NASA σε μελλοντικές βάσεις θα αποτελέσουν το απαραίτητο πεδίο δοκιμών για τέτοιες εφαρμογές που δεν αποκλείεται να μπουν αργότερα και σε διαστημόπλοια.

Το όραμα δεν έλειψε ποτέ, το ζήτημα είναι να έρθει και η πρακτική εφαρμογή.

http://www.pestaola.gr/h-nasa-empneetai-apo-thn-episthmonikh-fantasia/

Sentinel-2_monitoring_changing_lands-1024x576.thumb.jpg.4f70a410e2e7cb397314cbda59802759.jpg

Vega_VV09_upper_composite_integration1-350x234.jpg.ebd8a7d7de4064a8247a75d19ea788ca.jpg

fairing-closed-682x1024.thumb.jpg.dfbb0d0ba29b67c89d89f8970a6dbea4.jpg

Mise-CU1-en-CCU_083.thumb.jpg.4404ac38eda785a62cb12517216f8b75.jpg

prometheus-space-deep-sleep-nasa.thumb.jpg.759810be52073d5e509d412dda20a874.jpg

nasa-robotic-arm.thumb.jpg.f99681f41c3205028b954f1098c26f9f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιούρι Γκαγκάριν :cheesy:

Η 9 Μάρτη του 2017 σηματοδοτεί τα 83 χρόνια από τη γέννηση του πρώτου κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, ο πρώτος άνθρωπος που είδε με τα μάτια του τη Γη από το διάστημα!Η πτήση του άλλαξε την ιστορία της ανθρωπότητας και άνοιξε το δρόμο για τους ανθρώπους στο διάστημα.

Ο Γιώργος πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο χωριό Klushino Gzhatsk (τώρα - Gagarin) περιοχή του Σμολένσκ. Το 1941, ο Γκαγκάριν που εγγράφεται στη 1ο τάξη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά λόγω του πολέμου, ήταν σε θέση να συνεχίσει τις σπουδές του στο σχολείο μόνο το 1943. Στη συνέχεια για τρία χρόνια σπούδασε στην επαγγελματική σχολή Lyubertsy Moscow Region, έχοντας λάβει μια ειδικότητα «πλάστης-άχνη».

Το 1957 αποφοίτησε από την Chkalov Στρατιωτική Σχολή Αεροπορίας (Vaul) που ονομάζεται Βοροσίλοφ στην πόλη του Όρενμπουργκ με το προφίλ του μαχητή. Στο τέλος της δεκαετίας του 1950 στους νεαρούς πιλότους μαχητικών άρχισε η επανακατάρτιση για το σύνολο της «νέας τεχνολογίας». Τότε κανείς δεν έχει ανοιχτά μιλήσει για πτήσεις στο διάστημα, έτσι η "νέα τεχνολογία" δεν ονομάζεται διαστημόπλοια.

Στις 9η Δεκεμβρίου, 1959 Gagarin έγραψε μια δήλωση με αίτημα να τον εγγραψούν στην ομάδα των υποψηφίων για κοσμοναύτες, και μια εβδομάδα αργότερα κλήθηκε στη Μόσχα για μια ολοκληρωμένη ιατρική εξέταση στο Κεντρικό Επιστημονικό Ερευνητικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Στις 7 Μάρτη 1960 ο Γιούρι Γκαγκάριν μεταξύ των 12 νέων πιλότων γράφτηκε στην πρώτη ομάδα των κοσμοναύτων.

Αλλά τον Ιανουάριο του 1961 άρχισε να προετοιμαζεται για την πρώτη επανδρωμένη πτήση στο διαστημόπλοιο «Βοστόκ» με τον Valery Bykovsky, Gregory Нelioboblim, Αντριάν Νικολάγιεφ, Pavel Popovich και τον Titov.

Στις 12, Απριλίου 1961 από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ ξεκίνησε το πρώτο διαστημικό σκάφος στον κόσμο "Vostok" με το πιλοτο-κοσμοναύτη επί του σκάφους - Γιούρι Γκαγκάριν.

Για αυτό το κατόρθωμα είχε απονεμηθεί ο Hero τίτλος της Σοβιετικής Ένωσης. Αργότερα η πτήση του Γκαγκάριν στο διάστημα ανακηρύχθηκε - Ημέρα της Κοσμοναυτικής.

Ο Γιούρι Γκαγκάριν επέστρεψε στη Γη και έγινε γνωστός από σχεδόν κάθε κάτοικο του πλανήτη. Το ενδιαφέρον για το διάστημα εχει "ανατινάξει" τον κόσμο. Η"Star ασθένεια" ποτέ δεν άγγιξε τον GAGARIN - ήταν "ο τύπος" για όλους όσους τον γνώριζαν, με τον οποίο εργάστηκαν και ήταν φίλοι. Το Επώνυμο "ηλιακό" χαμόγελο του Gagarin για περισσότερο από μισό αιώνα, από την πρώτη διαστημική πτήση, που εγινε στις 12 Απρίλη του 1961, αναδεικνύει στην ανθρωπότητα το δρόμο για τα μακρινά αστέρια.

Ο πρώτος πολίτης του κόσμου εζησε μαζί μας στον κόσμο, μόλις 34 ετη και 18 ημερες. Το πρωί της 27 του Μαρτίου, 1968 τελείωσε η ζωή του ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης Γιούρι Γκαγκάριν - το αεροσκάφος "MIG-15UTI», το οποίο διηύθυνε υπό την καθοδήγηση ενός έμπειρου εκπαιδευτή, διοικητή της κατάρτισης συντάγματος Vladimir Seregin, συνετρίβη, εκτελώντας μια εκπαιδευτική πτήση ...

Η 9 Μάρτη θα είναι πάντα για να θυμόμαστε και να τιμούμε τον άθλο του Γιούρι Γκαγκάριν, ο πρώτος άνθρωπος που κατακτήσε το διάστημα.

https://www.roscosmos.ru/23305/

1.otrad.jpg.be567920463977221b2ac6d697f54488.jpg

t_t_t_t_t_photo-038_756_131_184_158_456.jpg.ca6f5fc1119c0e81516246d9181f0284.jpg

t_102259784_112.jpg.211142ed3cd28fa070a325082bccc49e.jpg

t_t_t_t_t_photo-039_206_120_636_205_575.jpg.71539462a0bcbf80e52fb04df5b37b38.jpg

photo_08-05-00.jpg.7ec9f4ce0fac7261f9dc608c569b555d.jpg

photo_03-09-00.thumb.jpg.5b3e865227fbe0454fd5bb83a93ff179.jpg

g_engel_s__parasutnaa_podgotovka3.thumb.jpg.d055f4a769b35f490914dbf2d6600c65.jpg

g_engel_s__parasutnaa_podgotovka2.thumb.jpg.14b726cf84c09f2fe3459624336ffbc7.jpg

gagarin3.jpg.f5cacce772c51d348c4b81fe791380f1.jpg

gagarin1.thumb.jpg.5f456c5a27fe0bd046ca3391cfb0b0fd.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

"ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο άνθρωπος βγήκε σε εξωτερικό χώρο! » :cheesy:

"ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο άνθρωπος βγηκε σε εξωτερικό χώρο! »Αυτά τα λόγια ειναι στην παγκόσμια ιστορία ως η πρώτη κοινοποίηση του πρωτου διαστημικου περίπατου το 1965!

Το πρώτο πρόσωπο που βιώσε την απεραντοσύνη του διαστήματος ηταν ο σοβιετικός κοσμοναύτης Alexei Leonov στις 18 Μάρ του 1965, και ο πρωτος που πέρασε αυτό το μήνυμα, ήταν ο διοικητής του πλοίου "Voskhod-2" Pavel Belyaev.

Ο Alexei Leonov έφυγε από το διαστημικό σκάφος μετά από 1 ώρα και 35 λεπτά μετά την έναρξη (κατά την έναρξη του 2ου γύρου). Ήταν σε ένα χώρο 23 λεπτά 41 δευτερόλεπτα που είναι η πύλη προς τον ανοιχτό χώρο -για 12 λεπτά και 9 δευτερόλεπτα. Σε αυτό το διάστημα απομακρύνθηκε από το πλοίο σε απόσταση 5,35 μέτρων.

Κατά τη διάρκεια του διαστημικου περίπατου συνεβη κατάσταση έκτακτης ανάγκης.Κατα την πρώτη έξοδο ο Alexei Leonov βιώσε δυσκολίες με την επιστροφή, καθώς η φουσκωμένη διαστημική στολή δεν περνουσε μέσα από το αεροφράκτη, "Sunrise". Με απλο εξαερισμό της πίεσης του οξυγόνου στο κοστούμι, και με ηρωικές προσπάθειες του Αλεξέι Leonov στη συνέχεια μπορεσε να ολοκληρώσει με ασφάλεια την πτήση.

Αργότερα, κατά τη διάρκεια μιας έκθεσης σχετικά με την πτήση στις 23 Μαρτίου στη Μόσχα από το βήμα του Μαυσωλείου Alexei Arkhipovich περιγράφει τις στιγμές σε ανοικτό χώρο: «Θέλω να σας πω ότι η εικόνα της κοσμικής άβυσσου, είδα το μεγαλείο της, την απεραντοσύνη, τα φωτεινά χρώματα και την ευκρίνεια των αντιθέσεων του καθαρου σκότους με ένα εκθαμβωτικό φως των άστρων. Για να ολοκληρωθεί η εικόνα, φανταστείτε - Στο πλαίσιο αυτό, βλέπω το πλοίο να φωτίζεται από το έντονο φως το φως του ήλιου. Όταν βγήκα από την πύλη, τότε ένιωσα ένα ισχυρό ρεύμα της θερμότητας και του φωτός, που θυμίζει ηλεκτροκόλληση. Πάνω από μένα ήταν ένας μαύρος ουρανός και φωτεινά αστέρια. Ο ήλιος μου φάνηκε σαν ένας δίσκος φωτιάς ... "

https://www.roscosmos.ru/23304/

 

 

 

 

Η NASA προσπαθεί να δημιουργήσει τεχνητή βαρύτητα. :cheesy:

Ένα από τα πιο τρομακτικά πράγματα για την αποστολή ανθρώπων σε μεγάλα ταξίδια στο διάστημα για να αποικίσουν σε κάποιο άλλο πλανήτη, είναι η εξουθενωτική ζωή στην μικροβαρύτητα.

Για ένα ταξίδι στον πλανήτη Άρη που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον επτά μήνες, σίγουρα πρέπει να υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος για την διαμονή στο χώρο. Το πρόβλημα με τη διαβίωση στο διάστημα είναι η έντονη διαφορά στην βαρυτική δύναμη, η οποία μπορεί να φέρει τον όλεθρο στην οστική πυκνότητα ενός αστροναύτη, και θα μπορούσε ακόμη και το χάος, με το μεταβολισμό και την υγεία του ήπατος.

Η λύση είναι να αναδημιουργήσουμε τις συνθήκες της Γης μέσα σε ένα διαστημόπλοιο, έτσι ώστε το σώμα να προσαρμοστεί στις δυνάμεις βαρύτητας. Αλλά η δημιουργία τεχνητής βαρύτητας είναι πολύ πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη, όπως εξηγεί το παρακάτω βίντεο.

Η βασική ιδέα είναι ότι αν γυρίζει ένα διαστημικό σκάφος με το σωστό τρόπο, οι φυγόκεντρες δυνάμεις θα δημιουργήσουν μια τεχνητή δύναμη βαρύτητας στο εσωτερικό του.

Η Nasa πειραματίζεται με αυτό από το 1960 αλλά το μέγεθος του διαστημικού οχήματος που απαιτείται για να δημιουργηθεί τεχνητή βαρύτητα είναι τεράστιο, και ως εκ τούτου, πάρα πολύ ακριβό.

http://www.pronews.gr/portal/20170310/genika/diastima/49/i-nasa-mporei-na-dimioyrgisei-tehniti-varytita-ola-allazoyn-vinteo

leonov.jpg.6db9911f6997882a7b46b906afb5821a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τρεις φοιτητές διοργανώνουν για πρώτη φορά πανελλήνιο διαγωνισμό διαστημικής. :cheesy:

Μια ομάδα μαθητών από το 3ο Λύκειο Μυτιλήνης, πριν πέντε χρόνια το 2012, έκαναν όλο το νησί και όχι μόνο να μιλάνε για μια αλλιώτικη προσπάθεια. Ήταν οι μαθητές που μαζί με τον καθηγητή τους Γιώργο Κοντέλλη συμμετείχαν στο διαγωνισμό CanSat στη Νορβηγία χαρίζοντας μάλιστα στην Ελλάδα τη δεύτερη θέση. Η δική τους κατασκευή, η μόνη Ελληνική συμμετοχή ανάμεσα σε 14 άλλα σχολεία κρατών της Ευρώπης, με τίτλο «Icaromenippus 3D» αφορούσε ένα δορυφόρο με τη χρήση του οποίου απεικόνισαν τρισδιάστατα την επιφάνεια της Γης!

Από τότε πέρασαν πέντε χρόνια. Τρεις από αυτούς τους μαθητές οι Ηλίας Ψυρούκης, Ηλίας Θεοδωρίδης και Στρατής Τσιρτσής είναι φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Θέλοντας να δώσουν στους Έλληνες μαθητές την ευκαιρία να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία αυτού του διαγωνισμού, αποφάσισαν, ως μέλη του ΙΕΕΕ NTUA Student Branch, να διοργανώσουν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τον μοναδικό αυτό διαγωνισμό, τον διαγωνισμό CanSat in Greece.

Ο διαγωνισμός CanSat in Greece είναι ένας πανελλήνιος διαγωνισμός διαστημικής. Αποτελεί προκριματική φάση του ευρωπαϊκού διαγωνισμού CanSats in Europe, ο οποίος διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές λυκείου και ο στόχος του είναι η εξοικείωσή τους με τεχνολογίες παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται σε έναν δορυφόρο. Το κάθε σχολείο σχηματίζει μια ομάδα 4 έως 6 μαθητών και καλείται να κατασκευάσει έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού με σκοπό να εκτελέσει κάποια αποστολή. Ο δορυφόρος αυτός εκτοξεύεται σε υψόμετρο ενός χιλιομέτρου και κατά την προσγείωσή του εκτελεί την αποστολή που έχει επιλέξει η κάθε μαθητική ομάδα.

Όπως λένε οι τρεις Μυτιληνιοί φοιτητές του Πολυτεχνείου, η ιδέα για τη διοργάνωση του CanSat in Greece προέκυψε τον Οκτώβριο του 2015, όταν σε μια συζήτηση για νέες ιδέες και καινοτόμες δράσεις που διοργάνωσε ο φοιτητικός οργανισμός IEEE NTUA SB, πρότειναν την δημιουργία του διαγωνισμού στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

«Αρχικά η ιδέα έμοιαζε ως ένα «τρελό» σενάριο, για τα ελληνικά δεδομένα» λένε. Όμως τελικά έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες και φτάσανε στον στόχο τους. Ο ελληνικός τελικός θα γίνει τον ερχόμενο Απρίλιο. Και η ομάδα πίσω από τον CanSat in Greece ήδη «τρέχει» μια καμπάνια στη γνωστή πλατφόρμα Indiegogo, έτσι να συγκεντρώσει χρήματα και να μειώσει τα έξοδα των μαθητών που θα ταξιδέψουν από όλη την Ελλάδα για να βρεθούν στον τελικό. «Αυτή τη στιγμή έχουν επιλέγει οι δέκα ομάδες που θα συμμετέχουν στην τελική φάση του διαγωνισμού, με την εκτόξευση των μικρών δορυφόρων τους. Η τελική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί 18 με 21 Απριλίου και στόχος μας τώρα είναι να περιορίσουμε τα έξοδα των μαθητών (όπως διαμονή και διατροφή)» τονίζει ο Ηλίας Ψυρούκης.

Τι είναι ο διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός CanSat in Greece δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες μαθητές να περάσουν μέσα από όλα τα στάδια που ακολουθούνται στην διεξαγωγή ενός πραγματικού διαστημικού προγράμματος, όπως την επιλογή της αποστολής, το σχεδιασμό του δορυφόρου, την έρευνα αγοράς για την οικονομικότερη ανεύρεση των απαραίτητων εξαρτημάτων, την κατασκευή του δορυφόρου, την δοκιμή και την εκτόξευσή του καθώς και την ανάλυση και παρουσίαση των αποτελεσμάτων που κατέγραψε.

Μέσω αυτής της διαδικασίας, οι μαθητές:

Αποκτούν νέες γνώσεις στη φυσική και στον προγραμματισμό, εξασκώντας τες και στην πράξη.

Έρχονται σε επαφή με σύγχρονες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε πληθώρα εφαρμογών.

Εξοικειώνονται με τη μεθοδολογία στην οποία βασίζεται η έρευνα.

Πετυχαίνουν καλύτερα αποτελέσματα μέσω της συνεργασίας και της ομαδικής δουλειάς.

Εξασκούν τις επικοινωνιακές τους ικανότητες.

http://www.tanea.gr/news/greece/article/5431560/treis-foithtes-diorganwnoyn-gia-prwth-fora-enan-panellhnio-diagwnismo-diasthmikhs/

 

 

 

Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών: «Απολύτως αναγκαία μια ελληνική Διαστημική Υπηρεσία - Έπρεπε να είχε δημιουργηθεί» :cheesy:

Μια ελληνική Διαστημική Υπηρεσία είναι απολύτως αναγκαία και έπρεπε προ ετών να είχε προχωρήσει η δημιουργία της. Όμως πρέπει να προηγηθεί ευρεία διαβούλευση μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και την προώθησή της να αναλάβει μια συντονιστική επιτροπή διαστήματος υπό τον πρωθυπουργό. Αυτό επισημαίνει ο νέος γενικός διευθυντής και πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) καθηγητής Μανώλης Πλειώνης σε συνέντευξή του.

Το Αστεροσκοπείο σκοπεύει να ανοιχθεί ακόμη περισσότερο στην κοινωνία, να υποδεχθεί και άλλα παιδιά προσφύγων, να προωθήσει με εκδηλώσεις του το «πάντρεμα» επιστήμης και πολιτισμού, ενώ παράλληλα θα αναπτύξει νέες εγχώριες και διεθνείς ερευνητικές δράσεις.

Όμως, σύμφωνα με τον κ. Πλειώνη, χρειάζεται η στήριξη της πολιτείας, προκειμένου να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού για τις 24ωρες βάρδιες στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και στο Εθνικό Κέντρο Τσουνάμι, καθώς και η στενότητα χώρου στις κτιριακές εγκαταστάσεις του, λόγω της συνεχούς επέκτασης των δραστηριοτήτων του.

Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του ΕΑΑ αναφέρει ότι θα επιδιώξει ένα πιο συνεργατικό και δημοκρατικό τρόπο διοίκησης με τους εργαζόμενους, ενώ θα προωθήσει τις συνεργασίες του Αστεροσκοπείου με χώρες της Λατινικής Αμερικής (και όχι μόνο).

Εκφράζει ακόμη το παράπονο ότι οι υπηρεσίες του Αστεροσκοπείου δεν αξιοποιούνται πλήρως από τους δημόσιους και άλλους φορείς, ενώ δηλώνει ότι, για να δημιουργηθούν πρόσθετες πηγές εσόδων, υποστηρίζει τη δημιουργία εταιρειών-τεχνοβλαστών (spin-off) από ερευνητές του Αστεροσκοπείου.

Εκτιμά ότι «στα θέματα της έρευνας και των πανεπιστημίων αυτή η κυβέρνηση τα έχει πάει πάρα πολύ καλά», θεωρεί υπερβολικές τις κατηγορίες περί απαξίωσης των ελληνικών πανεπιστημίων και δηλώνει αισιόδοξος ότι, χάρη στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Παιδείας-Έρευνας, σταδιακά θα αρχίσουν να επιστρέφουν έλληνες επιστήμονες από το εξωτερικό.

Ο Μανώλης Πλειώνης είναι από το 2012 καθηγητής Παρατηρησιακής Αστρονομίας στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το 2015 αντιπρόεδρος του ΔΣ στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Τεχνολογικό Μουσείο «Νόησις» της Θεσσαλονίκης. Αποφοίτησε από το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης (1983) και πήρε το διδακτορικό του από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Σάσεξ (1989).

Διεξήγαγε πολυετή μεταδιδακτορική έρευνα στην Ιταλία στα Κέντρα SISSΑ και ICTP, ενώ υπήρξε για πολλά χρόνια επισκέπτης ερευνητής στο ερευνητικό κέντρο ΙΝΑΟΕ του Μεξικό (2002-2015). Διετέλεσε ερευνητής, διευθυντής ερευνών και αναπληρωτής διευθυντής στο Ινστιτούτο Αστρονομίας του ΕΑΑ (1995-2012). Έχει πάνω από 200 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά για θέματα αστρονομίας, αστροφυσικής και κοσμολογίας.

http://www.pronews.gr/portal/20170312/genika/diastima/49/proedros-toy-ethnikoy-asteroskopeioy-athinon-apolytos-anagkaia-mia

1072981804_769769.jpg.4a1ba6620ffee37a9e435e90e5b46ec9.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δοκιμή αποδοχής του εξοπλισμού για τη μελέτη των μεταναστεύσεων των ζώων και των πουλιών. :cheesy:

Οι Ειδικοί του RSC «Energia» έλαβαν μέρος στις δοκιμες αποδοχής ICARUS του επιστημονικού εξοπλισμού για τη μελέτη της μετανάστευσης των άγριων ζώων και πουλιών.

Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία βάσει του έργου του υλικού - τις εταιρίας SpeysTeh (STI). Κατά τη διάρκεια αυτών διεξήχθησαν δοκιμές λειτουργίας και της απόδοσης ελέγχου του εξοπλισμου ICARUS , γίνεται επιθεώρηση της μονάδας της κεραίας και του υπολογιστή ελέγχου OBC-Ι όσον αφορά την πυρασφάλεια και ένα χρονοδιάγραμμα για τις περαιτέρω εργασίες.

Σε δοκιμές εκτός από τους ειδικούς της RSC «Energia» και της επιχείρησης STI παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Γερμανικου Κέντρου Αεροδιαστημικής (DLR) και της κρατικής εταιρείας "Roscosmos".

Τον Επιστημονικό εξοπλισμό της κοινου ρωσο-γερμανικου πείραματος ICARUS (Διεθνής Συνεργασία για την Έρευνα των ζώων Χρησιμοποιώντας Space - «Η διεθνής συνεργασία στον τομέα της επιστημονικής έρευνας ζώων με τη χρήση της διαστημικής τεχνολογίας») για τη μελέτη της άγριας ζωής και τα αποδημητικά πουλιά θα εγκατασταθεί στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Το σετ εξοπλισμου αποτελείται από έναν υπολογιστή ελέγχου OBC-I, το οποίο θα τοποθετηθεί στο συμπιεσμένο διαμέρισμα του δομοστοιχείου υπηρεσίας "Zvezda" Ρωσικό τμήμα του ISS, καθώς και η μονάδα της κεραίας, η οποία αποτελείται από τη μετάδοση και λήψη κεραίες. Η μονάδα έχει προγραμματιστεί για την εγκατάσταση στο εξωτερικό της μονάδας παροχής υπηρεσιών κατά τη διάρκεια έξι ωρών διαστημικου περίπατου.

Το έργο ICARUS είναι μοναδικό και θα επιτρέψει να εργαστούν επί του ISS και στη συνέχεια μεταφέροντας με την τεχνολογία δορυφορικής παρακολούθησης για ένα πολύ μικρότερο στο σωματικό βάρος από εκείνους που είναι σε θέση να παρακολουθεί το γαλλικό σύστημα του Άργους (Advanced Research και του Παγκόσμιου Δορυφορικού Παρατήρησης), που χρησιμοποιείται από τους επιστήμονες από διάφορες χώρες. Αυτό θα είναι δυνατό λόγω του γεγονότος ότι η μάζα του καθενός από το σταθερό στα ζώα και τα πτηνά ενότητες ICARUS δεν θα υπερβαίνει τα πέντε γραμμάρια. Αυτή η μονάδα συνδυάζει δέκτη GPS / GLONASS, έναν πομπό και δέκτη ραδιοφώνου, επαναφορτιζόμενη μπαταρία, ηλιακή μπαταρία, αισθητήρες θερμοκρασίας και της επιτάχυνσης.

Η RSC «Ενέργεια» που εργάζεται για το έργο ICARUS 2010 ως μέρος του πειράματος χώρου (CE) "τυφώνας" (διευθυντής του CE RSC «Energia», επιβλέπων CE DST, Καθηγητής Μιχαήλ Belyaev) και για τη συμφωνία επιστημονικής συνεργασίας με τους Γερμανούς επιστήμονες.

Τον Νοέμβριο του 2014 υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ Roskosmos και DLR σχετικά με την υλοποίηση του έργου αυτού στο ρωσικό τμήμα του ISS. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του πειράματος παρακολουθουν η GC "Roskosmos", το Ινστιτούτο Γεωγραφίας, η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, το DLR, το Ινστιτούτο ορνιθολογία του Max Planck και η γερμανική εταιρεία SpeysTe

http://www.energia.ru/ru/news/news-2017/news_03-13.html

 

 

 

Αστροναύτες της NASA θα ξεκινήσουν την κατάρτιση τους στο Κέντρο Εκπαίδευσης κοσμοναύτων. :cheesy:

Στο Κέντρο Εκπαίδευσης κοσμοναύτων YA Gagarin πραγματοποιήθηκε μια παρουσίαση της διοίκησης και των εργαζομένων της NASA με τους αστροναύτες Shannon Walker (Shannon WALKER) και Joseph Acaba (Joseph M. ACABA). Και οι δύο αστροναύτες αρχίζουν κατάρτιση για διαστημική πτήση στον CPC έως τις 13 Μαρτίου 2017.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εκπαίδευσης, οι αστροναύτες θα εξετάσουν το σχεδιασμό του συστήματος και το επανδρωμένο διαστημικό σκάφος μεταφοράς "Soyuz MS", το ρωσικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS). Οι ειδικοί του Κέντρου θα πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικά σεμινάρια για την ανάληψη δράσης σε περίπτωση εκφόρτωσης σε διαφορετικές κλιματικές ζώνες. Το πρόγραμμα - τα επιμέρους στοιχεία της βιοϊατρικής εκπαίδευσης και μάθησης ρωσικων. προετοιμασίας πριν από την πτήση είναι πλήρης και με εξετάσεις.

Η Shannon Walker έχει επιλεγεί ως υποψήφιος αστροναύτης τον Μάιο του 2004. Το 2010, ολοκλήρωσε μια διαστημική πτήση με το «Soyuz TMA-19" (διοικητής -ο Ρώσος κοσμοναύτης Φιοντόρ Γιουρτσίχιν, μηχανικοί πτήσης - οι αστροναύτες Shannon Walker και Douglas Wheelock), η πτήση διήρκεσε 163 ημέρες.

Ο Joseph Acaba επιλέχθηκε ως υποψήφια αστροναύτης τον Μάιος 2004 J. Το 2009, έκανε την πρώτη του πτήση στο πλοίο «ανακάλυψη» των 12 ημερών.Η δεύτερη πτήση του έγινε επί του "Soyuz TMA-04" (διοικητής - Ρώσος κοσμοναύτης Gennady Padalka, μηχανικοί πτήσης Σεργκέι Revin και ο αστροναύτης της NASA Τζόζεφ Acaba).

https://www.roscosmos.ru/23311/

photo_03-13-03.thumb.jpg.c72e3dc0499fe16fa17d1b8ebedf8ad9.jpg

photo_03-13-02.thumb.jpg.1d9c780bcdf197c96d0c6e12a0afbb90.jpg

photo_03-13-01.thumb.jpg.a3ed6992e3300c29546f5faa2f9a2d2e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι κοσμοναύτες της Roscosmos ΓΙΟΥΡΤΣΙΧΙΝ Fedor και Sergey RJaZANSKIJj κριθηκαν κατάλληλοι για διαστημικές πτήσεις. :cheesy:

Οι κοσμοναύτες Φιοντόρ Γιουρτσίχιν και Sergey RJaZANSKIJj αναγνωρίζονται απο την Chief Medical Επιτροπή (MMC) κατάλληλοι για διαστημική πτήση. Η συνεδρίαση της επιτροπής, στην οποία αναλύθηκαν στοιχεία από ιατρικές εξετάσεις πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαρ. 2017 στο Κέντρο Εκπαίδευσης κοσμοναύτων.

Στην επιτροπη της MMC περιλαμβάνονται εκπρόσωποι του ρωσικού Υπουργείου Υγείας, της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ιατροβιολογικών, το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Προβλημάτων, εμπειρογνώμονες ιατρικής διαχείρισης του Κέντρου Εκπαίδευσης κοσμοναύτων Γιούρι Γκαγκάριν.

https://www.roscosmos.ru/23319/

yurch_ryaz.jpg.fdb25635d94d587b1ee64d66fe480be8.jpg

urcihin_f_n__m.thumb.jpg.18bb7bb61ec96a4fc724840081e7efa5.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βλαντιμίρ Komarov :cheesy:

Η 16 Απρίλη 2017 σηματοδοτεί την 90η επέτειο από τη γέννηση του Βλαντιμίρ Komarov, μέλος των πρώτων κοσμοναύτων, δύο φορές ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης, [Μηχανικός-Συνταγματάρχης, διοικητής του πρώτου πλήρωματος του διαστημοπλοίου στον κόσμο.

Ο Βλαντιμίρ γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου 1927 στην Μόσχα σε μια οικογένεια εργατικής τάξης. Το 1943, αποφοίτησε από τις επτά τάξεις στην 235η δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Μόσχα, και το 1945 - στη Μόσχα στην Πολεμική Αεροπορία στο ειδικό σχολείο.

Το 1949 αποφοίτησε από την Bataisk Στρατιωτική Σχολή Αεροπορίας . Υπηρέτησε ως πιλότος σε ένα σύνταγμα μαχητής στον Βόρειο Καύκασο και τα Καρπάθια. Το 1959 αποφοίτησε από το Τμήμα Μηχανικών της Σχολή Ικάρων το όνομά του από NE Zhukovsky. Μετά την ακαδημία υπηρέτησε ως βοηθός κορυφαίος μηχανικός δοκιμών σε μία από τις μονάδες αέρα.

Το 1960 κατετάγη στο σώμα κοσμοναύτων.Η πρώτη πτήση του Βλαντιμίρ Komarov γίνονται στις 12, Οκτωβρίου, 1964 με το πλοίο «Voskhod", στο οποίο για πρώτη φορά στον κόσμο ήταν ένα πλήρωμα τριών (ο ίδιος, ο Konstantin Feoktistov και ο Μπόρις Egorov). Έτσι, η ΕΣΣΔ εξασφάλισε την προτεραιότητα των συλλογικών πτήσεων. Ένα άλλο επίτευγμα ήταν το γεγονός ότι οι άνθρωποι ηταν για πρώτη φορά στο χώρο χωρίς διαστημικές στολές. Η διάρκεια της πτήσης ήταν 24 ώρες 17 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα.

Ταυτόχρονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες (από το 1961) προετοίμαζε μια πτήση στο φεγγάρι. Ο Σχεδιαστής Σεργκέι Korolev αποφάσισε να μην δώσει την παλάμη προς τους Αμερικανούς, και το 1962, σχεδιάστηκε το πλοίο «Ένωση», με σκοπό να πετάξει γύρω από τη Σελήνη. Οι εργασίες στο πλοίο διήρκεσαν πέντε χρόνια, αλλά, παρά τις τρεις δοκιμες λειτουργίας, από το 1967,η "Ένωση" δεν ήταν ακόμη έτοιμη. Ωστόσο, κατά το έτος της 50ης επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης οι κατασκευαστές δεν έιχαν το δικαίωμα να αναβολής.

Σύμφωνα με το σχέδιο στις 23 του Απριλίου του 1967 η πρώτη εκτόξευση του τριπλου "Soyuz-1" υποτίθεται ότι θα πετάξει. Η επόμενη μέρα για το "Soyuz-2" σε τροχιά έπρεπε να πετάξουν οι κοσμοναύτες Khrunov, BYKOVSKY και Elisha.

Η Προετοιμασία του "Soyuz-1", πραγματοποιήθηκε με το χρονοδιάγραμμα: την παραμονή του ο Βλαντιμίρ Komarov έιχε περάσει όλες τις ιατρικές εξετάσεις, καθώς και στις τρεις η ώρα το πρωί ήταν έτοιμος να πετάξει. Όλες οι παράμετροι του πυραύλου και το διαστημικό σκάφος πριν από την εκτόξευση ήταν κανονικες και η θερμοκρασία στο όχημα ηταν συν δεκαπέντε βαθμούς. Μετά από 540 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση του διαστημικού σκάφους το «Σογιούζ-1" πήγε σε τροχιά. Ωστόσο, στη δεύτερη στροφή του Βλαντιμίρ Komarov είπε ότι δεν είχε ανοίξει το ρεύμα φόρτισης στην αριστερη ηλιακή μπαταρία - μόνο 13-14 αμπέρ. Αυτή η ενέργεια δεν ήταν αρκετη για να ζευγαρώσει με ένα δεύτερο πλοίο.

Αποφασίστηκε η ακυρωση εκτόξευσης του δεύτερου πλοίου και να επιλέξει το κατάλληλο πηνίο για να επιστρέψει ο Βλαντιμίρ Komarov στη Γη. Κατ 'αρχάς έπρεπε στη στροφή του 17ου γυρου, αλλά δεν έλαβε χώρα λόγω της κακής απόδοσης του νέου προσανατολισμού των αισθητήρων ιόντων.

Το πρωί της 24ης Απριλίου στο γύρισμα του δέκατου όγδοου γυρου, μετά από 26 ώρες και 45 λεπτά ο κοσμοναύτης κατάφερε να καθοδηγήσει το πλοίο με το χέρι προς την Γη. Αυτό απαιτείται για να αποτρέψει σημαντικές αποκλίσεις του πλοίου κατά τη διάρκεια της πτήσης πάνω από την νυχτερινή πλευρά του πλανήτη. Τέτοια εκπαίδευση δεν είχαν ποτέ πριν εκτελεστεί. Μετά από αυτό, η σύνδεση με την «Ένωση» ξαφνικά διακόπηκε, αλλά ο Vladimir Komarov σύντομα πληροφορήθηκε ότι όλα είναι εντάξει, και το πλοίο μεταφέρθηκε στην βαλλιστικη καθόδο.

Φτάνοντας στο σημείο της προσγείωσης κοντά στην ομάδα αναζήτηση Orsk βρήκαν οι ντόπιοι αναμμένο στο έδαφος το πλοίο.

Την μέρα μετά το θάνατο του Komarov το TASS εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι το νέο διαστημικό σκάφος "Soyuz-1", κατά τη διάρκεια μιας πτήσης δοκιμής, η οποία διήρκεσε περισσότερο από μία ημέρα, ο πιλότος Βλαντιμίρ Komarov έχει συμμορφωθεί πλήρως με το προβλεπόμενο πρόγραμμα για τον έλεγχο των κύριων συστημάτων του οχήματος σε διαφορετικούς τρόπους , έδωσε μια εκτίμηση των τεχνικών χαρακτηριστικών «Ένωση» και πραγματοποιούνται επιστημονικά πειράματα. Έχοντας κάνει 19 τροχιές γύρω από τη Γη, Βλαντιμίρ Komarov ξεκίνησε την προσγείωση, η οποία έληξε με τραγικό τρόπο.

Στις 26 Απριλίου η λάρνακα του Βλαντιμίρ Komarov εγκατασταθηκε σε μια θέση στον τοίχο του Κρεμλίνου. Στο μνημόσυνο απο το βήμα του Μαυσωλείου έγινε από τον Μιχαήλ Σουσλόφ, Μστισλάβ Keldysh και Γιούρι Γκαγκάριν.

Στη θέση του θανάτου του κοσμοναύτη στην περιοχή Όρενμπουργκ, 65 χλμ από το Ορσκ, ένα μνημείο οβελίσκος είχε εγκατασταθεί από τους τοπικούς στρατιωτικούς. 20 χρόνια μετά το θάνατο του Βλαντιμίρ Komarov στο χώρο του οβελίσκου εχει ανεγερθεί ένα μνημείο συγκρότημα.

https://www.roscosmos.ru/23324/

 

Σχολιο:Στην κατακτηση του διαστηματος δεν θα πρέπει να θεωρείται έκπληξη ότι θα εχει αρκετά ανθρώπινα θύματα. Η αμερικανική πλευρά μετράει ως σήμερα 17 νεκρούς, τρεις κατά την πυρκαϊά που προκλήθηκε στον θαλαμίσκο του «Απόλλων-1» και 14 στις καταστροφές των διαστημοπλοίων «Challenger» και «Columbia». Η σοβιετική πλευρά μετράει ως σήμερα τέσσερις νεκρούς κατά τα δυστυχήματα στα διαστημόπλοια «Σογιούζ-1» και «Σογιούζ-11».

ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ!!!

3117427683.thumb.jpg.d49c1a0bf1780e4e4c27a8efa31d6055.jpg

2750945354.thumb.jpg.70964a7486c6d35672254db796513d0e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

TPK Σογιούζ«MS-04» :cheesy:

Η εκτόξευση του TPK «MS-04 » με το πλήρωμα της επόμενης μακροπρόθεσμης αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχει προγραμματιστεί για τις 20 Απριλίου του 2017 από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ.

http://www.energia.ru/ru/news/news-2017/news_03-17.html

 

 

Η Πρώτη Φορά-18 Μαρτίου 1965: Ο πρώτος διαστημικός περίπατος στην ιστορία. :cheesy:

Η ταινία «Πρώτη Φορά» αναφέρεται στην δεκαετία του 1960 όταν Σοβιετικοί και Αμερικανοί, κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, ανταγωνίζονταν για το ποιος θα κατακτήσει πρώτος το διάστημα.

Περιγράφει το ιστορικό του πρώτου διαστημικού περιπάτου από τους σοβιετικούς κοσμοναύτες Αλεξέι Λεόνοφ και Πάβελ Μπελυάγιεφ .

Η ταινία θα εμφανιστεί στις αίθουσες των κινηματογράφων στις 12 Απριλίου:

Στις 18 Μαρτίου του 1965 εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, στην Κεντρική Ασία το διαστημικό σκάφος Βοσχόντ 2 και ολοκλήρωσε την πρώτη του περιστροφή γύρω από τη Γη, γύρω στα 500 χιλόμετρα πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη. Η πόρτα του διαστημόπλοιου άνοιξε και ο 30χρονος συνταγματάρχης Αλεξέι Λεόνοφ στάθηκε στο κατώφλι περιμένοντας την εντολή του κυβερνήτη του, συνταγματάρχη Πάβελ Μπελυάγιεφ. Στην αίθουσα Σβερντλόφ του Κρεμλίνου, οι Σοβιετικοί ηγέτες Λεονίντ Μπρέζνιεφ και Αναστάς Μικογιάν – επικεφαλής του κόμματος και του κράτους, αντίστοιχα- παρακολουθούσαν το τολμηρό εγχείρημα.

Μετά από λίγο, ο Λεόνοφ έριξε έξω από το σκάφος ένα λεπτό καλώδιο, μήκους 5,35 μέτρων, που τον συνέδεε με το διαστημόπλοιο. Αμέσως μετά λύγισε τη μέση του και τίναξε προς τα πίσω τα πόδια του για να βγει από το Βοσχόντ-2. Για τρία περίπου λεπτά κρατήθηκε με το ένα χέρι από το κατώφλι, πότε σε οριζόντια και πότε σε κατακόρυφη θέση, μέχρι που κάποια στιγμή έδωσε μία ώθηση στο σώμα του και απομακρύνθηκε από το σκάφος. Απελευθερωμένος από τη βαρύτητα κινήθηκε με αργές, αλλά ζωηρές κινήσεις, και έκανε πέντε «τούμπες». Μία φωτογραφική μηχανή στην εξωτερική πλευρά του διαστημόπλοιου απαθανάτισε, στιγμιότυπο προς στιγμιότυπο, την πρώτη «βουτιά» του ανθρώπου στο διάστημα.

Η «βόλτα» του Λεόνοφ ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα μέσα σε 12 λεπτά και εννέα δευτερόλεπτα, στη διάρκεια των οποίων το σοβιετικό διαστημόπλοιο διένυσε περί τα 5.000 χιλιόμετρα περιφερόμενο γύρω από τη Γη. Στο τέλος του διαστημικού περιπάτου, η διαστημική στολή του Λεόνοφ είχε διογκωθεί στο κενό του διαστήματος, σε σημείο όπου δεν μπορούσε να εισέλθει εκ νέου στον αεροφράκτη προκειμένου να επιστρέψει στο σκάφος. Έτσι, άνοιξε μια βαλβίδα για να μπορέσει κάποια από την πίεση εντός της στολής να εκτονωθεί και να μικρύνει ο όγκος της στολής. Με αυτόν τον τρόπο, μόλις και μετά βίας μπόρεσε να εισέλθει πάλι μέσα στην κάψουλα.

Μετά τον επιτυχημένο «περίπατο στο διάστημα» που εκτέλεσε ο Λεόνοφ (τον πρώτο στην ανθρώπινη ιστορία), ο Μπελυάγιεφ ετοιμάστηκε να οδηγήσει το σκάφος πίσω στη Γη. Χρειάσθηκε να καταφύγει στο χειροκίνητο σύστημα εισόδου στην ατμόσφαιρα, καθώς το αυτόματο έπαθε βλάβη. Αυτό απαιτούσε τη χρήση της συσκευής πλοηγήσεως για να δώσει στην κάψουλα τον σωστό προσανατολισμό. Εξαιτίας του ελάχιστου χώρου μέσα στην κάψουλα και τον άστοχο σχεδιασμό, ο Μπελυάγιεφ έπρεπε να ξαπλώσει πάνω από τη θέση του Λεόνοφ, ενώ ο Λεόνοφ τον συγκρατούσε. Ο Μπελυάγιεφ ζήτησε από τον Λεόνοφ να επανελέγξει το υψόμετρο του σκάφους, κάτι που προκάλεσε, με τον επιπλέον χρόνο που απαίτησε, την προσεδάφιση της κάψουλας περίπου 2000 χιλιόμετρα πιο πέρα από την προγραμματισμένη τοποθεσία.

Ο Λεόνοφ μιλάει για τον πρώτο διαστημικό περίπατο:

Συνολικά η πτήση διάρκεσε 26 ώρες και 2 λεπτά. Μετά την προσεδάφιση ο Μπελυάγιεφ αναγκάσθηκε να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του για να ανοίξει τη θυρίδα, καθώς οι εκρηκτικές βίδες απέτυχαν να την ανοίξουν. Στη συνέχεια ο Μπελυάγιεφ έπρεπε να τραβήξει έξω τον Λεόνοφ, του οποίου τα πόδια είχαν πιαστεί κάτω από την κονσόλα μιας οθόνης. Αφού πέρασαν τη νύχτα πάλι μέσα στην κάψουλα εξαιτίας του κρύου, οι δύο αστροναύτες ανακαλύφθηκαν από μία προκεχωρημένη διασωστική ομάδα το επόμενο πρωινό. Χρειάσθηκε μία ακόμα ημέρα για να καθαρίσουν ένα μέρος στο δάσος 9 χιλιόμετρα από το σημείο της προσεδαφίσεως, ώστε να μπορέσει να προσγειωθεί ένα ελικόπτερο διάσωσης

Με τον Αλεξέι Λεόνοφ να έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία την πρώτη «βόλτα» ανθρώπου στο διάστημα, οι Σοβιετικοί κατέκτησαν άλλη μία διαστημική πρωτιά, καθώς είχε προηγηθεί ο άθλος του Γιούρι Γκαγκάριν.

http://physicsgg.me/2017/03/18/%ce%b7-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%b7-%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%ac/

 

 

 

Επιστροφή στην Γη για την κάψουλα της Space X «Dragon» από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. :cheesy:

Στον Ειρηνικό ωκεανό, στα ανοιχτά της δυτικής ακτής των ΗΠΑ, προσθαλασσώθηκε το απόγευμα της Κυριακής η ιδιωτική αμερικανική κάψουλα Space X Dragon μετά την αποστολή της στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), από όπου μεταφέρει πίσω στη Γη πάνω από δύο τόνους φορτίου, το οποίο περιλαμβάνει και αρκετά επιστημονικά πειράματα, που όλο αυτό τον καιρό πραγματοποιήθηκαν σε συνθήκες μικροβαρύτητας.

Τη ρομποτική κάψουλα «αποχαιρέτησε» ο Γάλλος αστροναύτης Τομά Πεσκέ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, ο οποίος χρησιμοποίησε το ρομποτικό βραχίονα του ISS για να την αποδεσμεύσει από το Σταθμό νωρίς το πρωί της Κυριακής. Το μεταφορικό σκάφος Dragon της εταιρείας Space X είχε για πρώτη φορά εκτοξευθεί από το ιστορικό Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα στις 19 Φεβρουαρίου, με ένα πύραυλο Falcon 9 της ίδιας εταιρείας, παραδίδοντας δυόμισι τόνους εφοδίων στον ISS.

http://www.pronews.gr/portal/20170320/genika/diastima/49/epistrofi-stin-gi-gia-tin-kapsoyla-tis-space-x-dragon-apo-ton-diethni

1822515742_SpaceXDragon.jpg.d532e3013d028c75c2c84acee4600de7.jpg

leonov.jpg.0f74693f0811847c2cb0e17ea21b3d3f.jpg

leonov1.jpg.c638ec1f9ef32a5b39b2c7163be158b7.jpg

4718069527.jpg.d510fbf9a8d3d66f4846d3246d9b731c.jpg

5851950835.jpg.175d781a8ccee7bfaa4aaba4eff49915.jpg

4699640804.jpg.40f2cdbc195a42d3812892ee99943bcf.jpg

5131101974.jpg.1e3b614206b53b8b7835ae799826986d.jpg

3393393379.jpg.1c8f046c32afd9b70242e389f1f92f20.jpg

6293944626.jpg.0944b98ef52d351e01715f7d7d91348d.jpg

5690691008.jpg.895e83983390acc9edb625404e2c085a.jpg

5840117010.jpg.4054b59a96c3fff5625d36fd2fffdbdb.jpg

3254137352.jpg.1a3770e2b438d28a6a6370aa3173526a.jpg

4945243524.jpg.92c7a22d5884907620120e6173bee598.jpg

6297443008.jpg.ffca70ca27b195c64c6f0ed923d69d5d.jpg

4582342703.jpg.34a0a3d43b03bd4dca1e9bd87699caff.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

TPK Σογιούζ«MS-04» :cheesy:

Οι ειδικοί της «Ενέργεια» στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη δοκιμή για διαρροές στο επανδρωμένο οχήμα (TPK) Σογιούζ«MS-04»

Ο κύκλος δοκιμής της τεχνολογίας χώρου σε ένα θάλαμο κενού χρησιμοποιει ένα μέσο ηλίου-αέρα που μέχρι σήμερα παραμένει η πλέον αντικειμενική μέθοδος ελέγχου διαρροών στις συνθήκες του εδάφους, με την παροχή προκαθορισμένων αυστηρων απαιτήσεων.

https://www.roscosmos.ru/23351/

 

 

 

Μαθητής εντόπισε λάθη σε δεδομένα της NASA. :cheesy:

Κάποιος στη NASA θα πρέπει να κοκκινίσει από ντροπή: ένας 17χρονος μαθητής στη Βρετανία εντόπισε σφάλματα σε μετρήσεις της ακτινοβολίας από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Ο παρατηρητικός Μάιλς Σόλομαν, αναφέρει το BBC, συμμετείχε σε πρόγραμμα του βρετανικού Ινστιτούτου Έρευνας στα Σχολεία (IRIS) το οποίο δίνει την ευκαιρία σε μαθητές να επεξεργάζονται δεδομένα από το πολυεθνικό τροχιακό εργαστήριο.

«Αυτό που μας δόθηκε ήταν μπόλικα λογιστικά φύλλα» είπε ο ίδιος στο Radio 4 του BBC. Τα αρχεία περιείχαν μετρήσεις της ενέργειας των σωματιδίων που δέχεται ο διαστημικός σταθμός.

«Πήγα κατευθείαν στο τέλος της λίστας και βρήκα τα χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας που υπήρχαν» εξήγησε ο μαθητής του σχολείου Τάπτον στο Σέφιλντ.

Τότε ήταν που παρατήρησε ότι ορισμένες μετρήσεις είχαν αρνητική τιμή. Στη φυσική, όμως, αρνητική ενέργεια δεν υπάρχει.

Ο έξυπνος Μάιλς και ο καθηγητής του έστειλαν email στη NASA, η οποία τους προσκάλεσε να συμμετάσχουν στη διερεύνηση της υπόθεσης.

Οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας συνειδητοποίησαν τελικά ότι ο ανιχνευτής του σταθμού συχνά κατέγραφε αρνητικές τιμές ενέργειας όταν δεν δεχόταν σωματίδια. Το λάθος ήταν μεν γνωστό, όμως η NASA πίστευε ότι συνέβαινε μόνο μία ή δύο φορές το χρόνο.

Ο Μάιλς, όμως, έδειξε ότι συνέβαινε πολλές φορές την ημέρα.

Πέρα από ό,τι βοήθησε τη NASA να διορθώσει τα δεδομένα της, ο 17χρονος δηλώνει πως έχει έναν ακόμα λόγο να χαίρεται: «Είναι κουλ. Μπορείς να λες στους φίλους σου ότι έστειλες μήνυμα στη NASA και τους έβαλες να κοιτάξουν τις γραφικές παραστάσεις σου».

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500135579

 

 

Ελληνικά σχολεία ανάμεσα στους νικητές ευρωπαϊκού διαστημικού διαγωνισμού. :cheesy:

Πέντε ομάδες από ελληνικά σχολεία περιλαμβάνονται στις 45 νικήτριες ομάδες που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στην τρίτη φάση του πρώτου ευρωπαϊκού διαγωνισμού Astro Pi, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (European Space Agency-ESA).

Οι μαθητές θα δουν τα πειράματά τους να εκτελούνται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 184 ομάδες από 15 ευρωπαϊκές χώρες και περισσότεροι από 1.800 μαθητές σχεδίασαν πειράματα για τον ISS.

Οι πέντε ομάδες από την Ελλάδα που θα συμμετέχουν στην τρίτη φάση του διαγωνισμού, είναι: Delta TALOS ed-UTH-robotix (Εργαστήρια Εκπαιδευτικής Ρομποτικής), Weightless Mass (Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ευόσμου), 49th Astro Pi Teamwork (49ο Δημοτικό Πατρών), Astro Traveller (12ο Δημοτικό Πετρούπολης) και GKGF-1 (Γυμνάσιο Κανήθου).

Astro Pi είναι το όνομα ενός μικρού υπολογιστή που αναπτύχθηκε από το Ίδρυμα Raspberry Pi, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου και την ESA. Υπάρχουν ήδη δύο Astro Pi πάνω στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, οι οποίοι είναι εφοδιασμένοι με αισθητήρες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ‘τρέξουν' επιστημονικά πειράματα.

Ο πρώτος διαγωνισμός Astro Pi είχε ως στόχο να σχεδιάσουν οι μαθητές ένα επιστημονικό πείραμα που μπορεί να ‘τρέξει' με τη χρήση αισθητήρων Astro Pi και να γράψουν τον κώδικα προγραμματισμού του Astro Pi, ώστε να εκτελεστεί αυτό το πείραμα στον ISS.

Τα δεδομένα που θα παράγονται από τα πειράματα στο διάστημα, θα στέλνονται πίσω στη Γη και θα διανέμονται στις ομάδες μέχρι τις 15 Μαΐου. Οι μαθητές έτσι θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν σαν πραγματικοί επιστήμονες και να αναλύσουν δεδομένα που συλλέγονται στο διάστημα.

http://www.kathimerini.gr/902238/article/epikairothta/ellada/ellhnika-sxoleia-anamesa-stoys-nikhtes-eyrwpaikoy-diasthmikoy-diagwnismoy

F0A7E7CA6FFAE8F7C5113B37A8C9F27F.jpg.261d6ce469bebbb4a2aa12a60d2600a7.jpg

4442073702.jpg.72923b7113a036c0f2a1ad3a5885b0b5.jpg

5329728749.jpg.f9d2f1cec2003c4210c8d86ea89b3819.jpg

2704413588.jpg.70b7f7cebaf2ac458684406c28ddaf83.jpg

3561816411.jpg.2a08ce820c268d5ecf746836dc6041ce.jpg

3317438889.jpg.34bfe95f58fe6fd06c20d9a34edba4de.jpg

2383764636.jpg.615eb0a13e7c4608f01c91b31f3a215f.jpg

green2-thumb-large-thumb-large.jpg.539690747ecbc9506a219eb9ec253772.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο θάνατος του Y. Gagarin και VS Seregin. :cheesy:

Στις 27 Μάρ. 1968 ο Γιούρι Γκαγκάριν Alekseevich, ο πρώτος άνθρωπος στη γη που πηγε στο διάστημα, πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα, εκτελώντας μια εκπαιδευτική πτήση με το MiG-15UTI με τον εκπαιδευτή πτήσεων Vladimirom Sergeevichem Seroginym, κοντά στο χωριό της περιοχής Novoselova Kirzhach Βλαντιμίρ.

Ήταν μια εκπαιδευτική πτήση.Το Mig-15UTI με το οποίο πέταξε ο GAGARIN (ονομάζονταν «Σπίθα»), έγινε στην Τσεχοσλοβακία.

Εκείνη την ημέρα το πρωί σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στη Μόσχα Chkalovsky άρχιζε ως συνήθως. Ο πρώτος πήγε για να αναζητήσει τις καιρικές συνθήκες στον ουρανό. Ο Γιούρι Γκαγκάριν πήρε τη θέση του μπροστά από το πιλοτήριο της «Σπίθα» με αριθμό ουράς «18». Εκπαιδευτής, ο συνταγματάρχης Βλαντίμιρ Sergeevich Serogin - στο πίσω μέρος. Χαρακτηριστικό κλήσης - "625". Οι Ραδιοεπικοινωνίες με τον επικεφαλής της πτήσης, σύμφωνα με τα στοιχεία, ήταν σαφής και περιεκτική.

Η Απογείωση έγινε στις 10:19.Στις 10:22 ο Γιούρι Γκαγκάριν συμφωνα με τις εντολές του επικεφαλής των αποστολών πήγε στο τρίτο κανάλι επικοινωνίας. Το έργο για την πτήση ήταν απλο - άσκηση κατάρτισης №2 μαθήματος των μαχητικών αεροσκαφών (KBP IA-67), που είναι μία από τις αρχικές μικρης διάρκειας ασκήσεων: ακροβατικά στη ζώνη με την απόδοση των στροφων, γυρίζει σε ένα μικρό καταδύσεων σπιράλ, την καταπολέμηση των spreads, την πτήση βαρέλια με ταχύτητα ελέγχου (ελάχιστη ταχύτητα οριζόντια πτήση).

Σύντομα ακολούθησε μια έκθεση του Gagarin «625-ου θέσεων εργασίας στη ζώνη των είκοσι-τελικού, ζητώ την άδεια να γυρίσω σε γραμμή 320». «625 λεπτά, επιτρέπουν», - δήλωσε ο επικεφαλής. «Εντάξει, να το κάνει» - ειπε Gagarin. Μετά από αυτά τα λόγια, σταμάτησε στις 10:30 το ραδιόφωνο, σε τυχόν ερωτήσεις στα 625 χιλ δεν απαντουσε.

Όταν έγινε σαφές ότι το καύσιμο στο αεροπλάνο του Gagarin και Seregin ηταν λιγότερο και η επιστροφη θα είναι προβληματική, άγχος έπιασε όλους. Υπήρχε μια ομάδα επειγόντως να προετοιμάσει και να απογειωθει στον αέρα με δύο Il-14 μεταφοράς. Στη συνέχεια και τέσσερα Mi-4. Και στις 14:50 ο διοικητής ενός από τα ελικόπτερα, ανέφερε: «Νότια της Novoselovo χωριό, δάσος ορατός μεγάλος κρατήρας με καπνό και φωτιά.»

Ο Kamanina με τους συγκεντρωμένους στρατηγούς στο αεροδρόμιο πέταξε αμέσως στον τόπο της συντριβής.

Στα χωράφια και στο δάσος ήταν ακόμα ανέγγιχτη βαθιά τήξη χιονιού, μόνο εδώ και εκεί μπορούμε να δούμε κάποια σημεια - προϋποθέσεις για την εξεύρεση στον λευκό θόλο που ήταν πολύ δύσκολο.

Η Αναζήτηση με το ελικόπτερο κάθισε στην άκρη του δάσους 800 μέτρα από το σημείο της συντριβής. Το Χιόνι ήταν πάνω από ένα μέτρο και για να πάει στον τόπο της συντριβής καποιος ήταν πολύ δύσκολο.

Το αεροπλάνο συνετρίβη σε ένα πυκνό δάσος, με ταχύτητα κατά τη στιγμή της πρόσκρουσης με το έδαφος, όπως αργότερα αποδείχθηκε, ήταν 700-800 χιλιόμετρα την ώρα. Ο κινητήρας και το μπροστινό μέρος της καμπίνας άφησε στο έδαφος συρσιμο 6-7 μέτρα.Τα Wings, ουρά, δεξαμενές και το cockpit ειχε σπάσει σε μικροσκοπικά κομμάτια που ήταν διάσπαρτα στη ζώνη των 200 έως 100 μέτρων.

Η εξέταση του τόπο της συντριβής οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο κοσμοναύτης σκοτώθηκε μαζί με τον εκπαιδευτή του. Τα μέρη του σώματος και τα ρούχα των πιλότων ελήφθησαν στη Μόσχα, όπου αποτεφρώθηκαν το βράδυ - οι δύο τεφροδόχοι που περιέχουν την τέφρα τέθηκαν μέχρι να τον αποχαιρετήσουν στην αίθουσα του σοβιετικού στρατού.

Την ίδια ημέρα για να διευκρινίσει τις συνθήκες της συντριβής δημιουργήθηκε κυβερνητική επιτροπή με επικεφαλής τον Dmitriy Fedorovich Ουστίνοφ, ο οποίος υπηρέτησε ως Γραμματέας του ΚΚΣΕ.

Πρώτα απ 'όλες τις περιστάσεις της καταστροφής έχουν εντοπιστεί. Η πρώτη - το αεροσκάφος πριν χτυπήσει το έδαφος ήταν άθικτο. Το δεύτερο - ο κινητήρας του αεροσκάφους ήταν σε λειτουργία κατά τη στιγμή της πτωσης με ταχύτητα αρκετή για να εχει οριζόντια πτήση. Το τρίτο - οι πιλότοι δεν προσπάθησε να βγουν. Τέταρτη - οι πιλότοι ήταν σε κατάσταση λειτουργίας.

Πέμπτον - αν κρίνουμε από τις δύο καμπίνες ρολόγια και ρολόγια χειρός των πιλότων, το δυστύχημα συνέβη στις 10:31, ήτοι 50 δευτερόλεπτα μετά το τελευταίο ραδιόφωνο. Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε ότι Γιούρι Γκαγκάριν και ο Βλαντιμίρ Seregin ήταν στο αεροπλάνο απόλυτα νηφάλιοι.

Αποδείχθηκε πολύ πιο δύσκολο να εξακριβωθεί η κατάσταση του κινητήρα και του εξοπλισμου κατά τη διάρκεια της ίδιας της πτήσης. Ωστόσο, οι επιστημονικές μέθοδοι έρευνας στον τομέα των αερομεταφορών είχε ήδη φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο, και αποδείχθηκε ότι όλα τα συστήματα λειτουργούσαν εντός των φυσιολογικών ορίων με τις καταστροφικές επιπτώσεις στο έδαφος. Δεν είναι λιγότερο να μελετηθεί το ενδεχόμενο σύγκρουσης με τα πουλιά η με άλλα αεροσκάφη, η με τον καθετήρα μπαλόνι που εκτελούσε πτηση προκειμένου να αποκτήσει δεδομένα σχετικά με την κατάσταση της ατμόσφαιρας. Η περιπτωση της σύγκρουσης απορρίφθηκε.

Τον Μάρτιο του 1987 ο καθηγητής Σεργκέι Mihaylovich Belotserkovsky και ο κοσμοναύτης Αλεξέι Arhipovich Leonov, οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα, ειχαν την δική τους εκδοχή του αεροπορικού δυστυχήματος που στοίχισε τη ζωή στον Yuriya Alekseevicha Gagarina.

Ανέφεραν ότι μια ομάδα εμπειρογνωμόνων σχετικά με τη δυναμική της πτήσης της Πολεμικής Αεροπορίας των Μηχανικών Ακαδημίας έκαναν μια σειρά από υπολογισμούς. Με τη βοήθεια της προσομοίωσης ήταν σε θέση να αποκαταστήσουν την πιο πιθανή πορεία των γεγονότων.

Αφού έλαβε την άδεια από τον επικεφαλή της πτήσης επιστροφής ο Gagarin έπρεπε να κάνει μια στροφή με ένα ρυθμό 70 έως 320 με ένα ποσοστό μείωσης.

Σε αυτή την πτήση έλαβε χώρα μεταξύ των δύο στρωμάτων απουσία νέφωσης που φαίνεται στον φυσικό ορίζοντα. Στη συνέχεια, κάτι αναπάντεχο συνέβη και το αεροπλάνο ήταν στο υπερκρίσιμο καθεστώτος σε θέση κατακόρυφης βουτιάς.

Όπως αποδείχθηκε, υπάρχουν τρεις πιθανές αιτίες.

Ο πρώτος λόγος - όταν πλησιάζει το ανώτατο όριο του κάτω στρώματος νεφών, το οποίο ήταν αρκετά «σχισμένο» από τη «γλώσσα» των νεφών, οι πιλότοι θα μπορούσαν να πάρουν μια «γλώσσα» του εμποδίου. Είναι πιθανό ότι πραγματικά εκεί υπήρξαν κάποια εμπόδια - για παράδειγμα, ένα σμήνος πουλιών. Η δραματική σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει σε στασιμότητα ελιγμων και μηχανής.

Ο δεύτερος λόγος - να μπει στην πίστα πριν πετάξει το αεροσκάφος. Από το τέλος του φτερού κάθε αεροσκάφους ξεφευγουν τα λεγόμενα «τερματικα» δίνες. Οι Αεροπόροι γνωρίζουν πολύ καλά ότι κατά τη διάρκεια των συστημάτων πτήσης ή ανεφοδιασμού στον αέρα, δεν μπορεί να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της δράσης τους - αλλιώς υπάρχει μια τέτοια ισχυρή ροή στροβιλισμού επίδραση που είναι δύσκολο να την αντιμετωπίσει: το αεροπλάνο πηγαίνει σε μια απότομη στροφή και πτωση.

Ο τρίτος λόγος - μια ανοδική κατακόρυφη ροή του αέρα, η οποία θα μπορούσε να μεταβάλει το χαρακτήρα της ροής κατά τη διάρκεια της οριζόντιας πτήσης.

Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένας συνδυασμός των δύο ή και οι τρεις από αυτούς τους παράγοντες.

Οι ειδικοί έχουν προσπαθήσει να αναδημιουργήσουν την εικόνα που παίζεται την τελευταία στιγμή της πτήσης του MiG-15UTI. Μετά την αναφορά στον επικεφάλης των ασκήσεων στην περιοχή έλαβε την άδεια να επιστρέψουν. Από το τέλος του φτερού κάθε αεροσκάφους ξεφευγουν από τα λεγόμενα «τερματικα» δίνες.Οι Αεροπόροι γνωρίζουν πολύ καλά ότι κατά τη διάρκεια των συστημάτων πτήσης ή ανεφοδιασμού στον αέρα, δεν μπορεί να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της δράσης τους οταν ανακύπτει ένα τέτοιο ισχυρό αντίκτυπο στροβιλίζοντας ροής που είναι δύσκολο να την αντιμετωπίσει: το αεροπλάνο πηγαίνει σε μια απότομη στροφή και πτωση.

Ο τρίτος λόγος η κατακόρυφη ροή του αέρα, η οποία θα μπορούσε να μεταβάλει το χαρακτήρα της MIG ροής για οριζόντια πτήση.

Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένας συνδυασμός των δύο ή και οι τρεις από αυτούς τους παράγοντες.

Οι ειδικοί έχουν προσπαθήσει να αναδημιουργήσουν την εικόνα που παίζεται την τελευταία στιγμή της πτήσης του MiG-15UTI. Μετά την αναφορά στο επικεφάλης των ασκήσεων στην περιοχή έλαβε την άδεια να επιστρέψουν.Ο Γιούρι Γκαγκάριν, μετά την καθοδική πορεία που ξεκίνησε αμέσως για να εκτελέσει μια στροφή. Κοντά στο άνω όριο των κάτω σύννεφων το αεροπλάνο έζησε μία από τις παραπάνω επιδράσεις, που οδηγεί σε στασιμότητα της πτέρυγας.

Μόλις ηταν σε μια δύσκολη κατάσταση ο πιλότος έκανε ό, τι είναι δυνατόν για να το σώσει. Μέσα σε δευτερόλεπτα, ο Γιούρι Γκαγκάριν και ο Βλαντιμίρ Seregin πολέμησαν για τη ζωή, φέρνοντας το αεροπλάνο από μια βουτιά και υπό σημαντικα φορτία. Δεν είχαν παρα διακόσια μέτρα ύψος - δηλαδή, δυο δευτερόλεπτα πτήσης.

https://www.roscosmos.ru/23358/

gibeli-gagarina1.jpg.721ff88c534468fe7e2518513d0b582e.jpg

gagarin1.thumb.jpg.9875bafcff345da2c2ba4aebf06fbaec.jpg

g_engel_s__parasutnaa_podgotovka2.thumb.jpg.ddaa084ba42d528780b3360b9568a03f.jpg

pohoroni.gagarina1.jpg.0da8b92048c0d0921d195a518d1044a9.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έτοιμος για εκτόξευση δορυφόρος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. :cheesy:

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η εκτόξευση ορυφόρου GR01-DUTHSat που κατασκευάστηκε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Σύμφωνα με το xanthi2.gr, στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, έχει κατασκευαστεί ένας πλήρης δορυφόρος μικρού μεγέθους στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής διαστημικής αποστολής QB50.

Ο δορυφόρος έχει περάσει όλες τις λειτουργικές δοκιμές και τις σκληρές δοκιμασίες πτήσης και έχει ήδη φορτωθεί στον πύραυλο που θα τον μεταφέρει στο διάστημα. Υπό την επίβλεψη του Επίκουρου Καθηγητή Θεόδωρου Σαρρή, μία ομάδα από μηχανικούς, μεταδιδακτορικούς ερευνητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές ολοκλήρωσαν πριν από λίγους μήνες το πολύπλοκο έργο του σχεδιασμού και της κατασκευής του δορυφόρου, που πήρε την κωδική ονομασία GR01-DUTHSat.

Η ερευνητική ομάδα, μέρος του Εργαστηρίου Ηλεκτρομαγνητικής Θεωρίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, έχει μακροχρόνια ενασχόληση στο χώρο της τεχνολογίας και επιστήμης του διαστήματος και επελέγη το 2012 ανάμεσα σε δεκάδες προτάσεων από 38 χώρες για να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία «QB50» για την κατασκευή και εκτόξευση ταυτόχρονα 50 νανο-δορυφόρων τύπου CubeSat. Στόχος του σμήνους αυτού των νανο-δορυφόρων είναι να μελετήσουν τη σύσταση και την ηλεκτροδυναμική του κοντινού διαστημικού χώρου μέσα στην Θερμόσφαιρα της Γης, σε αποστάσεις από 200 έως 400 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης, και κυρίως να παρατηρήσουν αλλαγές στην περιοχή αυτή κατά τη διάρκεια ηλιακών διαταραχών και εκρήξεων. Τις πολλαπλές μετρήσεις που απαιτούνται τις μοιράζονται οι δορυφόροι του σμήνους, και ο δορυφόρος DUTHSat είναι επιφορτισμένος να μετρά παραμέτρους του πλάσματος (δηλαδή της ηλεκτρικά φορτισμένης ύλης) της περιοχής αυτής. Αφού πραγματοποιήσουν μετρήσεις για αρκετούς μήνες, οι δορυφόροι QB50 αναμένεται να βυθισθούν στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και να διαλυθούν, λόγω τριβής, σαν διάττοντες αστέρες.

Το πρόγραμμα QB50 συντονίζει τις μετρήσεις που θα συνεισφέρει ο κάθε δορυφόρος, αλλά ο σχεδιασμός και η κατασκευή του κάθε δορυφόρου πραγματοποιήθηκε από την κάθε ομάδα χωριστά, με δική της χρηματοδότηση, σχεδιασμό και κατασκευή. Τις προσπάθειες του ΔΠΘ ενίσχυσε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, μέσω του ανταγωνιστικού προγράμματος ΑΡΙΣΤΕΙΑ που κέρδισε η ομάδα του ΔΠΘ. Μοναδικότητα και πρωτοπορία του δορυφόρου του ΔΠΘ αποτελεί το σύστημα περισυλλογής και επεξεργασίας μετρήσεων, το οποίο αποτελείται από μια σειρά ηλεκτρονικών και ολοκληρωμένων κυκλώματων – ASICS που αναπτύχθηκαν μέσα στο εργαστήριο και τα οποία είναι ειδικά κατασκευασμένα να αντέχουν στις πολύ σκληρές συνθήκες θερμοκρασίας και ακτινοβολίας που επικρατούν στο διάστημα. Τα κυκλώματα αυτά είναι επιφορτισμένα με τη συλλογή και την ψηφιοποίηση των σημάτων από τους αισθητήρες του δορυφόρου και έχουν επιδόσεις και αντοχές που ξεπερνούν κατά πολύ τις επιδόσεις αντίστοιχων διαθέσιμων μονάδων για διαστημικές εφαρμογές όσον αφορά στην κατανάλωση ισχύος και αντοχή σε συνθήκες διαστήματος.

Ο σχεδιασμός του GR01-DUTHSat ξεκίνησε το 2013. Μετά από διάφορες δοκιμαστικές κατασκευές, η τελική συναρμολόγηση ολοκληρώθηκε το 2016, και στη συνέχεια ο δορυφόρος πέρασε μια σειρά από σκληρές δοκιμασίες για να γίνει αποδεκτός για πτήση: δοκιμές ταλαντώσεων εκτόξευσης πραγματοποιήθηκαν στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, δοκιμές ταχείας ψύξης και θέρμανσης υπό κενό έγιναν στο Ε.ΚΕ.Φ.Ε. “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ”, λειτουργικοί έλεγχοι, τεχνητά βραχυκυκλώματα των μπαταριών και δοκιμές επικοινωνίας έγιναν στο ΔΠΘ, και τελικά ο DUTHSat πήρε το τελικό ΟΚ για πτήση τον Νοέμβριο του 2016. Συνολικά, από τα 50 πανεπιστήμια που ξεκίνησαν, 36 κατάφεραν να ολοκληρώσουν και να παραδώσουν πλήρως λειτουργικούς δορυφόρους. Ανάμεσά τους είναι ακόμα ένας Ελληνικός δορυφόρος, ο GR02 – UPSat, του τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, δίνοντας μαζί με τον DUTHSat ένα δυνατό Ελληνικό παρόν στο χώρο του Διαστήματος.

Στο ακροατήριο Κένεντυ βρίσκεται ήδη ο DUTHSat

H πτήση των GR01-DUTHSat και GR02-UPSat θα γίνει μέσω του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (International Space Station, ISS). O GR01-DUTHSat αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Ακρωτήριο Κένεντυ – Cape Canaveral της Florida, μέσα στο Cygnus Cargo Craft (στο διαστημόπλοιο που αντικατέστησε τα διαστημικά λεωφορεία, τα space shuttles, για την σύνδεση με τον ISS) και αναμένεται να εκτοξευθεί με ένα πύραυλο Atlas 5, που θα στείλει τον Cygnus και τον DUTHsat στον ISS μαζί με άλλες προμήθειες και πειράματα. Σημειώνεται ότι το «εισιτήριο» για να μπει ο DUTHsat μέσα στο Cygnus και να πετάξει με τον Atlas 5, το οποίο επίσης έπρεπε να καλύψει η κάθε ομάδα από μόνη της, έγινε εφικτό με την ευγενική χορηγία της Ελληνικής Εταιρείας Raycap από την Δράμα.

Η εκτόξευση του Atlas 5 είναι σχεδιασμένη για τις 28 Μαρτίου 2017, αν και σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Duthsat, η ημερομηνία αυτή έχει αλλάξει.

Μπορεί κανείς να παρακολουθήσει ζωντανά την εκτόξευση από το NASA TV και να ενημερωθεί για τα τελευταία νέα από την ιστοσελίδα

www.duthsat.gr.

http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/etoimos_gia_ektokseusi_doryforos_tou_dimokriteiou_panepistimiou_photos-65094679/

newego_LARGE_t_1101_55389405.jpg.7484636b0be63b623769ed1df0819b6b.jpg

newego_LARGE_t_1101_55389404.thumb.jpg.7f748a965407a34b6355bd6163940629.jpg

newego_LARGE_t_1101_55389403.jpg.c646776d279da01a135c0bb499fa695c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το κλίμα στη διάθεσή σας. :cheesy:

Ανακαλύψτε την αλλαγή του κλίματος του πλανήτη μας μέσα από τα μάτια των δορυφόρων, με το Κλίμα από το Διάστημα (Climate from Space), ένα νέο ψηφιακό βιβλίο για ταμπλέτες iPad και Android που περιλαμβάνει διαδραστικούς χάρτες και συνεντεύξεις βίντεο με κορυφαίους επιστήμονες.

Παρουσιάζοντας πάνω από 30 χρόνια παγκόσμιων δορυφορικών παρατηρήσεων, η διαδραστική αυτή εφαρμογή εξηγεί την κλιματική αλλαγή, τις επιπτώσεις που έχει στην καθημερινή μας ζωή, και πώς οι δορυφόροι παρακολουθούν το κλίμα του πλανήτη μας.

Με ένα νέο τρόπο παρουσίασης της επιστημονικής έρευνας, το ψηφιακό βιβλίο ενσωματώνει περισσότερα από 500 gigabytes δεδομένων, από την Πρωτοβουλία Κλιματικής Αλλαγής (Climate Change Initiative) της ESA, σε εικονικές σφαίρες και χάρτες. Παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίον οι βασικές μεταβλητές του κλίματος, όπως η θερμοκρασία των ωκεανών, το επίπεδο της θάλασσας, το διοξείδιο του άνθρακα και η υγρασία του εδάφους αλλάζουν μέσα στο χρόνο.

Εξηγεί πώς αλληλοεπιδρούν επιμέρους μεταβλητές του κλίματος, και πώς μπορούν να συμβάλουν σε κλιματικά φαινόμενα όπως το Ελ Νίνιο ή η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Κείμενο, εικόνες, διαγράμματα και κινούμενες απεικονίσεις (animations) εξηγούν πώς αυτά τα μέρη του Γήινου συστήματος επηρεάζουν την ανθρώπινη ζωή και δραστηριότητα, και γιατί η μέτρησή τους είναι σημαντική για την επιστήμη του κλίματος. Κορυφαίοι επιστήμονες από όλη την Ευρώπη εξηγούν το έργο τους, με δικά τους λόγια, σε σύντομες συνεντεύξεις βίντεο.

“Το Κλίμα από το Διάστημα είναι ένα όμορφα σχεδιασμένο υλικό, με πλούσιες πληροφορίες”, είπε η Δρ. Fiona Strawbridge, επικεφαλής της Ψηφιακής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο

“Το διαδραστικό πρόγραμμα προβολής δεδομένων σας επιτρέπει να συγκρίνετε διαφορετικά φαινόμενα και πώς αυτά αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου - και μπορείτε να περιφέρεστε σε όλο τον κόσμο, κάνοντας μεγέθυνση σε περιοχές που σας ενδιαφέρουν”.

“Η αφήγηση απεικονίζεται με καλά προσεγμένες εικόνες – μερικές από τις οποίες είναι κινούμενες απεικονίσεις. Μια πραγματικά εντυπωσιακή εφαρμογή”.

Το Κλίμα από το Διάστημα είναι διαθέσιμο για να το κατεβάσετε στο iPad.

https://itunes.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewSoftware?id=1061553589&mt=8

και σε Android ταμπλέτες.

https://www.amazon.com/European-Space-Agency-Climate-from/dp/B01NBKKHYK/ref=sr_1_3?s=mobile-apps&ie=UTF8&qid=1487766438&sr=1-3

Αυτό το ψηφιακό βιβλίο δημιουργήθηκε για το Γραφείο Κλίματος της ESA από ειδικούς σε Πλανητικές Απεικονίσεις.

http://m.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/To_klhima_ste_dihatheshe_sas

Interactive_globes_article_mob.thumb.jpg.d33aeffeb4ba142f712ed8aaf9bdee26.jpg

Explaining_climate_science_article_mob.thumb.jpg.a0f86f7878bd6e7087b371f912e81e36.jpg

Informative_animations_article_mob.thumb.jpg.2317ceefd20c011d2f4f86dc9986f013.jpg

Climate_from_Space_highlight_mob.thumb.jpg.6c28c828d72751eebba2d624d8bdfbff.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Σογιούζ MS-04» :cheesy:

Οι ειδικοί του κλάδου RKK «Ενέργεια» στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ δοκιμασαν τις ηλιακές μπαταρίες και τις χημικές πηγές του επανδρωμένου πλοίου μεταφοράς της νέας σειράς «Σογιούζ MS-04.»

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής διεξήχθη αποκάλυψη των ηλιακών συλλεκτών και η επιθεώρησή τους.

Οι εργασίες για την προετοιμασία του πλοίου για εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στο χώρο 254 στο Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ.

Η εκτόξευση του TPK «MS-04» με το πλήρωμα της επόμενης μακροπρόθεσμης αποστολής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχει προγραμματιστεί για τις 20 Απριλίου του 2017 απο την πλατφόρμα №1 ( «Start Γκαγκάριν») στο κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ.

https://www.roscosmos.ru/23371/

5243442901.jpg.f04a88e6a0285ca910b276eaf9f3463f.jpg

4470738855.jpg.03c771625e9f43513c3544b49999f895.jpg

2230022229.jpg.70d7e438b59563e44c8520034f680647.jpg

3496195016.jpg.86f0a163d75423306076ac25289fece6.jpg

4340187204.jpg.493ac4d9835501568b809c05178b48c2.jpg

3003564789.jpg.f9eb4a63edb7990925560e9e08b44083.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

SpaceX: Επιτυχής η πρώτη εκτόξευση ανακυκλωμένου πυραύλου. :cheesy:

Τελικά, όλα πήγαν καλά και η SpaceX μπόρεσε να πανηγυρίσει τα ξημερώματα της Παρασκευής για την πρώτη πτήση χρησιμοποιημένου πυραύλου.

Το κατώτερο και μεγαλύτερο τμήμα του πυραύλου Falcon 9 (για εκτόξευση από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα), είχε χρησιμοποιηθεί τον Απρίλιο για την εκτόξευση του σκάφους Dragon που ανεφοδίασε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Στο τέλος της αποστολής επέστρεψε στην ατμόσφαιρα και προσεδαφίστηκε κατακόρυφα σε μια πλατφόρμα στον ωκεανό.

Στη δεύτερη πτήση του έθεσε σε τροχιά έναν δορυφόρο επικοινωνιών για την εταιρεία SES με έδρα το Λουξεμβούργο.

Η SpaceX, μια εταιρεία του φιλόδοξου μεγιστάνα Έλον Μασκ, υπολογίζει ότι οι πύραυλοι πολλαπλής χρήσης θα μειώσουν το κόστος των εκτοξεύσεων κατά περίπου 30%.

Μέχρι σήμερα, η εταιρεία είχε προσεδαφίσει το πρώτο στάδιο του Falcon 9 οκτώ φορές -οι τρεις στην ξηρά και οι υπόλοιπες πέντε σε μη επανδρωμένη πλατφόρμα στη θάλασσα.

Χάρη και στις επιτυχίες της SpaceX, οι επαναχρησιμοποιούμενοι πύραυλοι έχουν πλέον γίνει η νέα καραμέλα της διαστημικής βιομηχανίας. Η Blue Origin του Τζεφ Μπέζος, η οποία εν μέρει ανταγωνίζεται με τη SpaceX, έχει προσεδαφίσει με επιτυχία τον δικό της πύραυλο New Shepard.

Πολλοί λοιπόν περίμεναν να δουν αν το εγχείρημα της Παρασκευής θα πετύχει για να ανοίξει μια νέα εποχή διαστημικών πτήσεων. Και φαίνεται ότι αυτό συμβαίνει.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500136751

 

 

Για πέμπτη φορά στο διάστημα ο «Θοδωρής» :cheesy:

«Νιώθω ευτυχισμένος, που πριν φύγω για πέμπτη φορά στο διάστημα, κατάφερα να βρίσκομαι μαζί σας!» είπε με μεγάλο ενθουσιασμό ο Ρώσος κοσμοναύτης -Πόντιος στην καταγωγή- Θεόδωρος Γιουρτσίχιν, στην μεγάλη γιορτή των Ελλήνων της Μόσχας, για την επέτειο της Επανάστασης του 1821.

Στη κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων «Izvestia Hall» στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας, την περασμένη Κυριακή, έγινε μεγάλη εκδήλωση, όπου βρέθηκαν, εκτός των Ελλήνων που διαπρέπουν στη Μόσχα, και πολλοί Ρώσοι φιλέλληνες.

«Από αύριο θα είμαι σε συνθήκες αποστέρησης και στις 20 Απρίλιου θα πραγματοποιηθεί η πτήση μου για την οποία προετοιμαζόμουν δυο χρόνια. Ευχαριστώ φίλοι μου για τις τιμές που μου δώσατε, αλλά η μεγαλύτερη χαρά είναι ότι βλέπω όλους τους συμπατριώτες μου μαζί, αυτό μου δίνει περισσότερη δύναμη!» είπε ο παγκοσμίου φήμης κοσμοναύτης και πρόσθεσε: «Μένουμε στην μεγάλη Ρωσία, αλλά δεν ξεχνάμε ότι ανήκουμε συναισθηματικά σε μια μικρή, αλλά μεγάλη Ελλάδα, μια υπέροχη χώρα...! Τους δεσμούς αίματος Ρωσίας - Ελλάδος κανένας και ποτέ δεν μπορεί να σπάσει!».

Στον χαιρετισμό του, ο Φιόντορ (Θεόδωρος) Γιορτσίχιν, απευθυνόμενος στον Έλληνα πρέσβη στη Μόσχα, Ανδρέα Φρυγανά, τον ευχαρίστησε που στην ομιλία του ανέφερε τη μεγάλη συμβολή της Ρωσίας στην ελληνική Επανάσταση.

Την πέμπτη του πτήση στο διάστημα, ο Φιοντόρ Γιουρτσίχιν θα την πραγματοποιήσει μαζί με τον Τζακ Φίσερ και τον Πάολο Νεσπόλι, από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ, ενώ ο ποντιακής καταγωγής κοσμοναύτης θα είναι ο διοικητής της αποστολής και του πληρώματος του «Σογιούζ MS-04».

Ο Φιόντορ Γιουρτσίχιν γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1959 στο Βατούμι της Γεωργίας, από γονείς ποντιακής καταγωγής. Η πρώτη φορά που πέταξε με την NASA ήταν το 2002 με το διαστημικό λεωφορείο «Ατλαντίς» και η δεύτερη το 2007 που υπήρξε και κυβερνήτης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού για 6 μήνες.

Έχει βραβευτεί με το μετάλλιο του «Ήρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», το μετάλλιο της «Τάξης της Φιλίας», το μετάλλιο της NASA, για διαστημικές πτήσεις και πλήθος άλλων από την Ομοσπονδία Κοσμοναυτών.

Ο ποντιακής καταγωγής κοσμοναύτης έκανε τέσσερις πτήσης. Πέρασε συνολικά στο διάστημα 534 εικοσιτετράωρα, 2 ώρες και 33 λεπτά. Πέντε φορές είχε βγει στο αχανές σύμπαν, όπου έκανε εργασίες επί 31 ώρες και 54 λεπτά.

Τέλος, ένας από τους επιφανείς Έλληνες επιχειρηματίας και χορηγός του Ελληνικού Συλλόγου Μόσχας, Ανδρέας Ηλιόπουλος, ντυμένος με την ελληνική παραδοσιακή στολή, που φόρεσε λόγω της εθνικής γιορτής, είπε, καθώς φωτογραφιζόταν με τον κοσμοναύτη: «Αφού με το καλό γυρίσεις από το διάστημα, του χρόνου, στη εθνική γιορτή της ελληνικής Επανάστασης, θα ντυθείς με την ελληνική στολή!».

Ο πρώτος κοσμοναύτης ελληνικής (ποντιακής καταγωγής), Φιόντος Γιουρτσίχιν του χαμογέλασε ευτυχισμένα και απάντησε: «Φυσικά, αφού είμαι μέλος του Ελληνικού Συλλόγου, θα κάνω ότι λέει το πρόγραμμα!».

http://www.tanea.gr/news/world/article/5435806/gia-pempth-fora-sto-diasthma-tha-paei-o-thodwrhs/

 

 

Η δραματική στιγμή που αστροναύτες χάνουν εξοπλισμό στο διάστημα. :cheesy:

Τα συντρίμμια μιας ασπίδας διαμέτρου 1,5 μέτρου, που θα τοποθετούνταν στο σημείο ελλιμενισμού στο Διεθνή Διαστημικό σταθμό, χάθηκαν στο διάστημα κατά τη διάρκεια ενός διαστημικού περιπάτου από δύο βετεράνους αστροναύτες των ΗΠΑ. Η Πέγκυ Γουίτσον, που είναι η πιο έμπειρη γυναίκα αστροναύτης του κόσμου, είπε στις ομάδες ελέγχου επί του εδάφους πως μια σακούλα που περιείχε τα συντρίμμια της ασπίδας έφυγαν μακριά περίπου στις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης.

Εκείνη τη στιγμή, η 57χρονη Γουίτσον και η διοικητής του σταθμού Σέιν Κίμπουργκ, βρισκόταν στα μέσα ενός προγραμματισμένου 6ωρου διαστημικού περιπάτου για να προετοιμάσουν μια θύρα σύνδεσης για το επερχόμενο εμπορικό στόλο και για την αντιμετώπιση άλλων εργασιών συντήρησης.

Ήταν ο όγδοος διαστημικός περίπατος για την Γουίτσον, που ξεπέρασε το 50 ωρών και 40 λεπτών ρεκόρ της προηγούμενης γυναίκας αστροναύτη Σουνίτα Γουίλιαμς.

Οι κάμερες στο σταθμό παρακολούθησαν την σακούλα με τα συντρίμμια καθώς έπλεε σε απόσταση. Η NASA δήλωσε πως οι μηχανικοί έκριναν ότι δεν υπήρξε καμία απειλή για την ασφάλεια των αστροναυτών ή την εγκατάσταση, ένα ερευνητικό εργαστήριο αξίας 100 δις. δολαρίων που πετά περίπου 400 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη.

Δεν υπάρχουν άλλες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς η ασπίδα, η οποία ζυγίζει 8 κιλά, χάθηκε.

«Οι ομάδες επικεντρώθηκαν στην ολοκλήρωση του διαστημικού περιπάτου και θα επανεξετάσουν τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν μετά την ολοκλήρωση» έγραψε σε e-mail ο εκπρόσωπος της NASA, Νταν Χουότ.

Οι δύο αστροναύτες εγκατέστησαν άλλες τρεις ασπίδες κατά τη διάρκεια του διαστημικού περιπάτου και τοποθέτησαν ένα προσωρινό κάλυμμα πάνω από το σημείο ελλιμενισμού, όπου θα έμπαινε η ασπίδα στο σημείο πρόσδεσης στο μέλλον των διαστημικών ταξί που αναπτύσσονται από την Boeing και την Space Exploration Technologies.

Αν και δεν εφαρμόζει τέλεια, το κάλυμμα θα βοηθήσει στην προστασία του σταθμού και θα παρέχει θερμική θωράκιση, δήλωσε η NASA.

Οι αστροναύτες έχουν χάσει κατά καιρούς μικρά αντικείμενα, όπως βίδες και παξιμάδια, αλλά σπάνια έχουν χαθεί μεγάλα αντικείμενα. Η τελευταία φορά ήταν το 2008, όταν ένας αστροναύτης έχασε την τσάντα εργαλείων του, ενώ προσπαθούσε να επισκευάσει ένα μπλοκαρισμένο ηλιακό πάνελ.

Η χαμένη ασπίδα θα «τραβηχτεί» τελικά πίσω στην ατμόσφαιρα της Γης και θα καεί. Μέχρι τότε, θα ενωθεί με περισσότερα από 21.000 άλλα κομμάτια που βρίσκονται σε τροχιά και αποτελούν σκουπίδια του διαστήματος.

https://www.youtube.com/watch?v=r5UTFBl2X2I

http://www.ethnos.gr/diethni/arthro/h_dramatiki_stigmi_pou_astronautes_xanoun_eksoplismo_sto_diastima_vid-65096992/

 

 

Όλος ο φωτογραφικός πλούτος της NASA σε ένα μέρος. :cheesy:

Η NASA έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα έναν τεράστιο πλούτο εικόνων που μας βοηθούν να κατανοήσουμε το διάστημα.

Η NASA αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα όλη αυτή τη βάση δεδομένων εικόνας και βίντεο για τους φίλους της διαστημικής εξερεύνησης και μάλιστα να δώσει τη δυνατότητα της αναζήτησης από ένα σημείο στο Internet για ό,τι μπορεί να θέλει να δει κανείς. Οποιοσδήποτε μπορεί να κατεβάσει και να χρησιμοποιήσει με όποιο τρόπο επιθυμεί τις εικόνες και τα βίντεο που βρίσκονται εκεί, καθώς δεν υπάρχει copyright.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της NASA, το images.nasa.gov περιέχει περισσότερες από 140.000 εικόνες, βίντεο, ακόμα και ηχητικά αρχεία από τις αποστολές της υπηρεσίας, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες για τον πλανήτη μας και την κλιματική αλλαγή. Το περιεχόμενο μπορεί να ενσωματωθεί με ευκολία σε ένα site ενός χρήστη, ενώ η αναζήτηση είναι εύκολη και οδηγεί στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Κατά τη διάρκεια της αναζήτησης, ο επισκέπτης της βάσης δεδομένων εικόνων της NASA μπορεί να επιλέξει τη μορφή του περιεχομένου που αναζητά, έτσι ώστε να έχει πιο συναφή αποτελέσματα. Το καλό είναι ότι θα μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει όλο αυτό το υλικό της NASA για εκπαιδευτικούς σκοπούς, αλλά και για εργασίες και παρουσιάσεις κάθε είδους.

http://www.pestaola.gr/olos-o-fwtografikos-ploutos-ths-nasa-se-ena-meros/

16683810_13331013_limghandler.jpg.eafbb838daa01961783f461525744fc9.jpg

ADCCEF42A7BE8597736380057C14A871.jpg.37dae6a93753a1be25972d7e243e8fb1.jpg

nasa-mars-01.thumb.jpg.21a00816fa1e328c3a0296e6d0aa24c0.jpg

newego_LARGE_t_1101_55391905.thumb.jpg.4cdb208644671fb989997f68adfd6cd6.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ISS-51/52 :cheesy:

Στο Κέντρο Εκπαίδευσης κοσμοναυτων Γιούρι Γκαγκάριν ολοκληρωθηκαν οι ολοκληρωμένες εξετάσεις κατάρτισης για τηνμεγάλη εκστρατεία ISS-51/52.

Στις 31 του Μάρτη του 2017 στο κεντρικό πλήρωμα πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση σχετικά με την εφαρμογή των στοιχείων του προγράμματος πτήσεων για τη μεταφορά του επανδρωμένου όχηματος «Σογιούζ», εις διπλούν - σε ένα προσομοιωτή του ρωσικού τμήματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Τα διαγράμματα ακολουθίας των σύνθετων εκπαιδεύσεων του προσωπικού εισήχθησαν ως τακτικές και έκτακτες καταστάσεις.

Οι αστροναύτες θα αξιολογηθούν από εξεταστική επιτροπή.

Τη Δευτέρα, η ΕΠΑ θα είναι σε συνάντηση της Διαπεριφερειακής Επιτροπής (ΚΕΕ), το οποίο θα αποφασίσει για τη σύσταση των πληρωμάτων για να συνεχίσει τον προκαταρκτικο ελέγχο κατάρτισης στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, και πριν την πτήση η συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή των κοσμοναύτων και αστροναύτων.

Το ISS-51/ 52 περιλαμβάνει τον κοσμοναύτη της ROSCOSMOS Fodor Yurchihin και τον αστροναύτη της NASA Dzhek Fisher. Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του πληρώματος της Roskosmos κοσμοναύτης Σεργκέι Ryazansky και τον αστροναύτη της NASA Randolph Breznik.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμο η εκτόξευση των επανδρωμένων πτήσεων διαστημικών σκαφών του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού θα γίνει στις 20 Απριλίου, 2017 με το «Σογιουζ MS-04 ».

Η προβλεπόμενη διάρκεια της πτήσης - 136 ημέρες.

https://www.roscosmos.ru/23381/

5073066686.jpg.d725db4fd9d69c442e58b12541478f09.jpg

4762679619.jpg.79be4a0e93fafa46c64ebea02ddb604f.jpg

2573973380.jpg.eef914e4495d03f56cdce29b7afa7470.jpg

3413047522.jpg.be343876502cbb6aea3be43437142645.jpg

2755085360.jpg.b50dce1f8dea5c1bc2300d082299b0dc.jpg

6418150871.jpg.669c4ce90a46b14ca00bee882dbe01da.jpg

2253775190.jpg.92ac5cf0cb420b5276615eb25c4e3b07.jpg

2423939930.jpg.c5f1ab24b2f2839a066f62af9e7c5c1f.jpg

4541655055.jpg.a4c7b4a2db73f71f0ff3ab3de41698d3.jpg

5326899644.jpg.001cf0ba3f5f9faab602d8f2f62227da.jpg

5568554166.jpg.2e4b808db20afd44cdf1035d46ad3bf2.jpg

6225074256.jpg.c47e5c6df6c03227992db1570bcfaf34.jpg

5244735289.jpg.caba11f55b3d45d1352441693a4f9ca6.jpg

2413041020.jpg.45d7335f44e5dde4b9b8ffee5ce51809.jpg

6344730548.jpg.24585acbdf0159be0b088bf636f6f518.jpg

4142528310.jpg.468bc672ef0b4c1ee674e6a96e255dc6.jpg

2189769724.jpg.86bbc2f03424893df5b151f9ecb139a8.jpg

4697099025.jpg.4e25e51e5453b1ea84ca9431253eebbe.jpg

4273187250.jpg.cdd902b269474e9ad0461000e59a398f.jpg

6305441835.jpg.f3bc75f5debdec6997df28b93c1ded53.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διόρθωση της τροχιάς του ΔΔΣ. :cheesy:

Στις 3 Απρ. 2017 θα πραγματοποιηθεί διόρθωση της τροχιάς του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Οι μηχανές της ενότητας «Zvezda» θα χρησιμοποιηθουν για την εκτέλεση του ελιγμού.Η διόρθωση της τροχιάς προγραμματίζεται, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την βαλλιστική προσγείωση στις 10 Απριλίου του 2017 του διαστημικου σκάφους επανδρωμένων μεταφορών (TPC) «Soyuz MS-02" και η πτήση του επανδρωμένου διαστημόπλοιου“Σογιούζ MS-04.”

https://www.roscosmos.ru/23378/

dds-iss.jpg.7b2df48d783cbdeda370b1b2cb4fdb2f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στον ISS ρυθμιστηκε η τροχιά του. :cheesy:

Στις 3 Απρ 2017 πραγματοποίηθηκε η προγραμματισμένη διόρθωση της τροχιάς του ΔΔΣ.

Για την πραγματοποίηση του ελιγμού στις 17:20 χρησιμοποιηθηκαν οι κινητήρες MSK που έχουν ενσωματωθεί στην ενότητα «Zvezda» του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Ο χρόνος λειτουργίας του κινητήρα ήταν 35,6 δευτερόλεπτα.

Ως αποτέλεσμα, ο σταθμός έλαβε την ταχύτητα αύξησης των 0.55 m / s.

Η Διόρθωση της τροχιάς του ΔΔΣ πραγματοποιείται για να σχηματίσουν τις βαλλιστικες προϋποθέσεις για την προσγείωση στις 10η, Απριλίου 2017 του επανδρωμένου διαστημικου σκάφους μεταφοράς (TPC) «Soyuz MS-02" και την πτήση του επανδρωμένου διαστημικου σκάφους“Soyuz MS-04 ” στον σταθμό που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Απριλίου, 2017.

https://www.roscosmos.ru/23386/

 

 

Συνεντεύξεις τύπου των κύριων και εφεδρικων πληρώματων του ΔΔΣ 51/52. :cheesy:

Η σύνθεση του κύριου πληρώματος περιλαμβάνει τον κοσμοναύτη, Ήρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας Φιοντόρ Γιουρτσίχιν για τον οποίο αυτή η αποστολή θα είναι η πέμπτη στην καριέρα του, και ο αστροναύτης Jack Fischer, ο οποίος παει στο διάστημα για πρώτη φορά. Εφεδρικα είναι ο πιλότος-κοσμοναύτης, Ήρωας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Sergey Ryazansky και ο αστροναύτης της NASA Randolph Breznik.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διατμηματικού, τα κύρια και εφεδρικα πληρώματα απάντησαν στα μέσα ενημέρωσης στις ερωτήσεις τους.

«Θα εργαστούμε σκληρά στο σταθμό μαζί, και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εκτέλεση και την εφαρμογή του επιστημονικού προγράμματος πλήρως», - είπε ο μηχανικός της πτήσης του επανδρωμένου διαστημικου σκάφους μεταφοράς «Soyuz MS-04,» Dzhek Fisher, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις εργασίες στον ISS σε μια συντομευμένη μορφή.

«Εάν νωρίτερα το έργο γινοταν απο τρία άτομα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αλλά τώρα πρέπει να προχωρήσουμε πιο γρήγορα και να το κάνουμε μαζί. Νομίζω ότι η αίσθηση αυτη θα μας βοηθήσει. Λοιπόν, θα προχωρήσουμε πιο γρήγορα, «- είπε ο Φιοντόρ Γιουρτσίχιν.

«Μπορούμε να επιτύχουμε μόνο όταν δουλεύουμε μαζί», - υποστήριξε ο διοικητής του «Σογιούζ-04 MS- Dzhek Fisher.

Ενα βελούδινο κουτάβι θα αποτελεί τον δείκτη της βαρύτητας «Ποτέ δεν με άφησε και ήδη ετοιμάζεται για την πέμπτη πτήση του. Ο ίδιος υπέμεινε όλες τις δυσκολίες: νίκες μαζί μου στα βουνά, να πετάξει στο διάστημα, βούτηξε στο νερό», - δήλωσε ο Ρώσος κοσμοναύτης Φιοντόρ Γιουρτσίχιν.

Το δεύτερο θα είναι ενα μασκότ παιχνίδι με χρωματιστό ήλιο - ένα σύμβολο του νοσοκομείου στο οποίο ο καρκίνος έχει θεραπευτεί στη κόρη του αστροναύτη Jack Fisher.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου, τα κύρια και εφεδρικα πληρώματα, σύμφωνα με μια μακροχρόνια παράδοση, επισκέφθηκαν το γραφείο Yuriya Gagarina και άφησαν ένα σημείωμα στο βιβλίο. Στη συνέχεια τα πληρώματα επισκέφθηκαν την Κόκκινη Πλατεία, στην οποία τιμησαν τον Σεργκέι Korolev και τους κοσμοναύτες στον τοίχο του Κρεμλίνου.

Η εκτόξευση του φορέα πύραυλου «Soyuz-FG» με το επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Σογιούζ-04 MS» έχει προγραμματιστεί για τις 20 Απριλίου. Η προβλεπόμενη διάρκεια της αποστολής είναι 136 ημέρες.

https://www.roscosmos.ru/23387/

 

 

Haas 2CA: Ο πρώτος διαστημικός πύραυλος μονού επιπέδου. :cheesy:

Τον πρώτο διαστημικό πύραυλο μονού επιπέδου (SSTO-Single Stage to Orbit) ανακοίνωσε πως ετοιμάζει η ARCA Space Corporation, εταιρεία που εδρεύει στο Μεξικό.

Ο πύραυλος αυτός, σύμφωνα με την ARCA, θα μπορεί να θέσει σε χαμηλή τροχιά τόσο τον εαυτό του, όσο και ένα μικρό φορτίο, στο χαμηλό (για τα δεδομένα των διαστημικών πτήσεων) κόστος του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Όπως αναφέρει το New Atlas, ο πύραυλος, με το όνομα Haas 2CA (από τον πρωτοπόρο του 16ου αιώνα στον τομέα των ρουκετών-πυραύλων, Κόνραντ Χάας), χρησιμοποιεί έναν γραμμικό κινητήρα aerospike αντί για συμβατικούς, κωδωνόσχημους πυραυλοκινητήρες, έτσι ώστε να μην χρειάζονται τα πολλαπλά επίπεδα.

Για να τεθεί σε τροχιά ένα φορτίο, όπως ένας δορυφόρος, πρέπει να βγει από την ατμόσφαιρα σε ταχύτητα 29.000 χλμ/ ώρα. Αυτό απαιτεί μεγάλη ενέργεια, υπό τη μορφή προωθητιοκύ καυσίμου, που περιέχεται στον πύραυλο και καίγεται από τον κινητήρα του.

Αυτό σημαίνει πως χρειάζονται περισσότερα καύσιμα για να ανυψωθεί ο πύραυλος, ο κινητήρας συν τα αρχικά απαιτούμενα καύσιμα, μετά επιπλέον καύσιμα για να ανυψωθεί όλο αυτό το σύνολο, και μετά πάλι επιπλέον καύσιμα για να μπορέσουν να σηκωθούν και τα προηγούμενα επιπλέον καύσιμα.

Για αυτό, οι διαστημικές υπηρεσίες και εταιρείες χρησιμοποιούν πυραύλους πολλαπλών επιπέδων, για να μην χρειάζεται το όχημα εκτόξευσης να σηκώνει όλο το βάρος συνέχεια.

Επίσης, τίθεται των υψομέτρων στα οποία λειτουργεί καλύτερα ο κάθε πυραυλοκινητήρας (πχ ο Falcon 9 της SpaceX έχει δύο επίπεδα, ένα που λειτουργεί καλύτερα σε χαμηλά ύψη και ένα για τα όρια της ατμόσφαιρας).

Η ACRA επιδιώκει να αντικαταστήσει τους συμβατικούς πυραυλοκινητήτεας με έναν γραμμικό κινητήρα aerospike, που, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι 30% αποδοτικότερος σε σχέση με αυτούς που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Πρόκειται για μια ιδέα που ανάγεται στη δεκαετία του 1960, η οποία παρουσιάζεται πολλά υποσχόμενη, καθώς επιτρέπει στον κινητήρα να προσαρμόζεται γρήγορα εν πτήσει στα δεδομένα του υψομέτρου όπου βρίσκεται. Το αποτέλεσμα είναι ένα και μόνο επίπεδο- και κατά συνέπεια μεγαλύτερη οικονομία.

Εφόσον ολοκληρωθεί, ο Haas 2CA θα έχει ύψος 16 μέτρα και διάμετρο 1,5, με βάρος 550 κιλά άδειος, 16,3 τόνους γεμάτος με καύσιμο.

Επίσης, θα χρησιμοποιεί διαφορετικό καύσιμο- υπεροξείδιο του υδρογόνου και RP-1 ένα πολύ διυλισμένο είδος κηροζίνης.

Συνολικά, εκτιμάται πως ο πύραυλος θα μπορεί να θέσει σε χαμηλή τροχιά ένα φορτίο 100 κιλών μέσα σε 24 ώρες από τη σχετική «παραγγελία», σε κόστος 4.545 δολαρίων ανά κιλό.

Ο πύραυλος έχει σκοπό να εξυπηρετεί την αφορά τον μικροδορυφόρων, και αναπτύσσεται στο πλαίσιο του Cooperative Opportunity Program.

Η παρθενική του πτήση προορίζεται για το 2018, από το Wallops Flight Facility. «Όταν ο Haas 2CA εκτοξευτεί, θα είναι ο πρώτος πύραυλος στην ιστορία που θα θέσει τον εαυτό του πλήρως σε τροχιά» λέει ο Ντουμίτρου Ποπέσκου, διευθύνων σύμβουλος της ARCA.

http://www.naftemporiki.gr/story/1221145/haas-2ca-o-protos-diastimikos-puraulos-monou-epipedou

haas-.jpg.88bd7b344c05b07b9e55781610a06d86.jpg

haas-2ca.jpg.d8a7c4d34e7883afebbc8f710f0960ad.jpg

shl_6635.jpg.94f85938949bf4095b6007d906fe0511.jpg

zvezda.jpg.05af2aae68847889e8763ad1e1044a69.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η διπλωματία του… διαστήματος, «ανθίζει» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία. :cheesy:

Την «πόλη των Άστρων για να μπορέσει να παρακολουθήσει σε απευθείας μετάδοση την εκτόξευση του διαστημοπλοίου «Soyuz-MC-04», με πλήρωμα τον ρώσο κοσμοναύτη Φιοντόρ Γιουρτσίχιν και τον αμερικανό αστροναύτη Τζακ Φίσερ, που θα έχει προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), , προτίθεται να επισκεφθεί ο αμερικανός πρέσβης στην Μόσχα Τζον Τέφτ.

«Περιμένω με ανυπομονησία να επισκεφθώ την «Πόλη των Άστρων» (Η πόλη των ρώσων κοσμοναυτών), για να παρακολουθήσω την επόμενη ρωσο-αμερικανική αποστολή στο διάστημα, στόχος της οποίας είναι η από κοινού διεύρυνση των ορίων της ανθρώπινης γνώσης» έγραψε ο αμερικανός πρέσβης στην Μόσχα, στον λογαριασμό του στο ρωσικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης VKontakte, με αφορμή την επικείμενη ρωσο-αμερικανική διαστημική πτήση, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 20 Απριλίου.

Ο αμερικανός διπλωμάτης εξέφρασε με τον δικό του διπλωματικό τρόπο και την άποψη του για την προοπτική των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων γράφοντας, ότι «εάν η Ρωσία και οι ΗΠΑ μπορούν μαζί να επιτυγχάνουν κοινούς στόχους στο Διάστημα, τότε ‘άνευ αμφιβολίας’ μπορούν να κάνουν το ίδιο και εδώ στην Γη».

Ο Τζον Τέφτ, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Tass, επικοινωνώντας με τους χρήστες του ρωσικού μέσου κοινωνικής δικτύωσης VKontakte, τους επέστησε την προσοχή, στην ιστορία της μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον στον τομέα των διαστημικών ερευνών. «Οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί δικαίως υπερηφανεύονται για κάθε τι που έχουν κάνει οι χώρες μας για την κατάκτηση του διαστήματος, αρχής γενομένης από την ιστορική πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν έως την επιτυχή εκτόξευση την περασμένη εβδομάδα του πυραύλου πολλαπλής χρήσεως της αμερικανικής εταιρείας SpaceX».

Για τον Φιοντόρ Γιουρτσίχιν ο οποίος έχει παραμείνει στο διάστημα 537 ημέρες η αποστολή αυτή θα είναι η πέμπτη στη καριέρα του, ενώ για τον αμερικανό Τζακ Φίσερ θα είναι η πρώτη.

http://www.pentapostagma.gr/2017/04/%ce%b7-%ce%b4%ce%b9%cf%80%ce%bb%cf%89%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%b8%ce%af%ce%b6.html

 

 

 

Πρωτοποριακό τεστ αντοχής για τα μνημεία της Αθήνας. :cheesy:

Στο «μικροσκόπιο» των επιστημόνων, με μετρήσεις που έγιναν από απόσταση 800 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη, τέθηκε πρόσφατα το ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Όπως αναφέρει το «Έθνος» της Τετάρτης, στόχος ήταν να διαπιστωθεί η επιβάρυνση που έχει δεχθεί η περιοχή από φυσικά φαινόμενα και ανθρωπογενείς παρεμβάσεις και να αξιολογηθούν ενδεχόμενοι κίνδυνοι που απειλούν τα μνημεία της.

Το Καλλιμάρμαρο, η Ακρόπολη, το κτίριο της Βουλής και η Πλάκα εξετάστηκαν λεπτομερώς μέσω δορυφόρων ραντάρ ώστε να διαπιστωθεί η τρωτότητά τους εξαιτίας μετακίνησης του εδάφους και η συμπεριφορά που εμφανίζουν ως κατασκευές.

Η πρωτοποριακή έρευνα αποτέλεσε τμήμα ενός ελληνοκινεζικού πειράματος υψηλών προδιαγραφών που συντελέστηκε με την προηγμένη μέθοδο της συμβολομετρίας.

Από την Ελλάδα συμμετείχε το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών με ομάδα νέων επιστημόνων και επικεφαλής τον έμπειρο καθηγητή Τηλεπισκόπησης στο Τμήμα Γεωγραφίας Ισαάκ Παρχαρίδη, ενώ εταίρος ήταν η Ακαδημία Επιστημών Κίνας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η εικόνα είναι ενθαρρυντική: Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας αντέχει. Σεισμοί, πλημμύρες, παρεμβάσεις για μεγάλα έργα -όπως η κατασκευή του μετρό ή η διάνοιξη του πάρκινγκ της Βουλής- δείχνουν να επηρέασαν ελάχιστα τα μνημεία της περιοχής.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν επισήμως σε συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος το οποίο θα διοργανωθεί τον προσεχή Μάιο στη Φινλανδία.

http://news.in.gr/culture/article/?aid=1500137761

689DA79C1040E1A141C347D1ACC9B32F.jpg.702c98739b1547109d092a085a6e3370.jpg

plhrwma-soyuz-ms-04.thumb.jpg.3ae0513bcc1b44c7a496ebaf4fbdfbaa.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προσεδάφιση του TPK "Σογιούζ MS-02"στις 10 Απριλίου 2017 :cheesy:

Στις 10 Απριλίου 2017 στις 14:21 MSK η προγραμματισμένη προσγείωση του επανδρωμένου διαστημόπλοιου "Σογιούζ MS-02" με πλήρωμα τον κυβερνήτη Σεργκέι Ryzhikov (Roscosmos), τον μηχανικό πτήσης Αντρέι Borisenko (Roscosmos) και τον Robert Kimbrough (NASA). Η αποσύνδεση του TPK «Σογιούζ MS-02 » απο τον ISS θα δοθεί στις 10:58 MSK. Η προγραμματισμένη περιοχή προσγείωσης - περίπου 147 χλμ από το Zhezkazgan στο Καζακστάν.

https://www.roscosmos.ru/23403/

 

 

Τα πληρωματα του TPK «Σογιούζ MS-04» έφτασαν στο Μπαϊκονούρ. :cheesy:

Την Πέμπτη 6 Απρίλη του 2017 τα μέλη των κύριων και backup πληρώματων του επανδρωμένου διαστημικου σκαφους (TPC) «Soyuz MS-04" έφτασαν στο διαστημικό κέντρο Μπαϊκονούρ για την τελική φάση της κατάρτισης για τις διαστημικές πτήσεις.

Στο κύριο πλήρωμα - ο κοσμοναύτης Φιοντόρ Γιουρτσίχιν Roscosmos και ο αστροναύτης της NASA Dzhek Fisher και πληρωμα ασφαλείας - ο Σεργκέι RJaZANSKIJj (Roscosmos) και ο Randolph Breznik (NASA).

Η εκτόξευση του «MS-04 Soyuz» έχει προγραμματιστεί για τις 20 Απριλίου του 2017 στις 10:13 MSK από την τοποθεσία №1 ( «Start Γκαγκάριν») στο Καζακσταν.

https://www.roscosmos.ru/23404/

 

 

Ο Τζεφ Μπέζος πουλά μετοχές της Amazon για να χρηματοδοτήσει διαστημικά ταξίδια. :cheesy:

Ο ιδρυτής και επικεφαλής της παγκόσμιας πλατφόρμας αγορών Amazon.com, Τζεφ Μπέζος, είπε χθες ότι θα διαθέσει προς πώληση μετοχές της εταιρείας του συνολικής αξίας περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων (937 εκατ. ευρώ) ανά χρόνο, και ότι υπολογίζει να ξοδέψει περίπου 2,5 δις δολάρια (2,3 δις ευρώ) για να κατασκευάσει έναν πύραυλο που θα μπορεί να θέσει δορυφόρους και, εν καιρώ και επιβάτες, σε τροχιά.

Η Blue Origin σκοπεύει να εκτοξεύσει επί πληρωμή επιβάτες σε ενδεκάλεπτη υποτροχιακή πτήση στο διάστημα. Ο Μπέζος είπε σε δημοσιογράφους σε συνέδριο στο Κολοράντο Σπρινγκς ότι σκοπεύει να αρχίσει τις εκτοξεύσεις με επιβάτες το 2018.

Στόχος του Τζεφ Μπέζος είναι «η Blue Origin να γίνει μια κερδοφόρα επιχείρηση που θα αποβλέπει στη μείωση μακροπρόθεσμα του κόστους των διαστημικών πτήσεων ώστε εκατομμύρια άνθρωποι να μπορούν να ζουν και να εργάζονται και εκτός της Γης».

Ο Τζεφ Μπέζος παρουσίασε στο συνέδριο τον πύραυλο της Blue Origin αλλά και την κάψουλα των επιβατών που έχουν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν επιβάτες σε ύψος περίπου 62 χιλιομέτρων πάνω από τον πλανήτη.

Στην φωτογραφία Η εξαθέσια κάψουλα που παρουσίασε ο Τζεφ Μπέζος στο Κολοράντο Σπρινγκς.

http://www.kathimerini.gr/903985/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/o-tzef-mpezos-poyla-metoxes-ths-amazon-gia-na-xrhmatodothsei-diasthmika-ta3idia

6291267575.jpg.5016c04d9d18b25cdf0766dcc97060b8.jpg

5616481271.jpg.4c08409cc7c3e09f43d0d708cb136c8f.jpg

5682309743.jpg.699a0d265ad608cf6cd91487105b96bc.jpg

3214158971.jpg.d36831c06dfd06d661e5c6b09289dc94.jpg

4272597959.jpg.535b285ce1974238e84abc5320590bfc.jpg

2771248610.jpg.589527502299cf455b9ed12a9437c7fe.jpg

6273636951.jpg.317c465242740083fc856fe54388763d.jpg

4734852618.jpg.734afb1d53f3860276fbe3c9983b9987.jpg

amazon-and-b_1.thumb.jpg.71291674f767016135db934c50f1d31d.jpg

jeffbezos-thumb-large.jpg.64d6531fbc68b526fad8d0b745f925f0.jpg

6376675972.jpg.43219655959a2c619be07c6b34c21dbf.jpg

2837733274.jpg.91264959cb10391391e4acd7746f46a2.jpg

4881755873.jpg.bcf2933595eeaed90fe56187780f41b6.jpg

2465003592.jpg.2926d97bed2df1192958f9f712de84a9.jpg

3608760748.jpg.4e2bcb576afe4554f801a71091fb4892.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης