Jump to content

Θάμπωμα κατόπτρων .


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χτες το βράδυ θέλησα να δω την κόκκινη κηλίδα στον Δία .Μετά από καμιά ώρα παρατήρησης άλλων στόχων σκόπευσα τον πλανήτη .Παρατήρησα όμως ότι η εικόνα του ήταν πολύ υποβαθμισμένη (θαμπή) σε σχέση με την προηγούμενη φορά που τον παρατήρησα και ότι όσο περνούσε η ώρα έσβηναν οι ζώνες πάνω στον πλανήτη .Όταν κατέβασα το τηλεσκόπιο στο σπίτι τα κάτοπτρά του είχαν θαμπώσει από την υγρασία .Ξέρω ότι για τα κατοδιοπτρικά υπάρχει λύση για τη μείωση του θαμπώματος .Για τα dob τι μπορεί να κάνει κάποιος ; Θυμάμαι που το Νοέμβρη έσκασα ένα κάρο λεφτά να πάω στο χωριό και εξαιτίας της υγρασίας (που εκεί είναι πολλαπλάσια από την Αθήνα) δεν είδα σχεδόν τίποτα .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Την Κυριακή και γενικά όλες τις προηγούμενες ημέρες, η ατμόσφαιρα ήταν αρκετά χάλια, ακόμα και με γυμνό μάτι τα αστέρια ήταν θαμπά και όσο περνούσε η ώρα χειροτέρευε, γιαυτό δέν μπορούσες να διακρίνεις τις ζώνες του Δία. Το θάμπωμα των κατόπτρων πολύ πιθανό να προέκυψε απο την αλλαγή θερμοκρασίας την ώρα που το έβαλες απο μέσα έξω.

We can judge our progress by the courage of our questions and the depth of our answers, our willingness to embrace what is true rather than what feels good.

— Carl Sagan

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια σου geo1970! Η υγρασία είναι ότι πιο σπαστικό υπάρχει στην παρατήρηση και την αντιμετωπίζουμε πολύ συχνά εδώ στη δυτική Ελλάδα. Πώς είσαι σίγουρος όμως πως ήταν υγρασία? Κοίταξες μέσα στο κάτοπτρο και διαπίστωσες ότι είναι θολό? Η λύση είναι ή προέκταμμα δρόσου ή να μην παρατηρείς στόχους στο ζενίθ. Το dew heater δεν ξέρω αν βοηθάει στα ντομπσον.
Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στη δική μου περίπτωση, μπορεί το τηλεσκόπιο να στάζει, τα προσοφθάλμια και το finder το ίδιο, αλλά μέχρι το κάτοπτρο δεν μου έχει φτάσει ποτέ! Ο ίδιος ο σωλήνας του DOB λειτουργεί σαν παρέκταμα δρόσου και είναι σε τόσο βάθος το κάτοπτρο που μου φαίνεται δύσκολο να φτάσει η υγρασία μέχρι εκεί, τουλάχιστον μέσα σε λίγες ώρες. Παίζει να είχες αποθηκεύσει το τηλεσκόπιο σου σε περιβάλλον με υγρασία και να έχει συσσωρευθεί και στο κάτοπτρο; Αν ναι, έλεγχε συχνά το κάτοπτρο μήπως εμφανιστεί μούχλα!! #-o
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ σε μία περίπτωση διαπίστωσα υγρασία - θάμπωμα ακόμη και στο πρωτεύον κάτοπτρο. Το άφησα στην αποθήκη μία μέρα με ανοιχτό καπάκι για να είμαι σίγουρος ότι έχει στεγνώσει. Δεν ξέρω αν το dew heater βοηθάει δεδομένου ότι θα μεταβάλλει τη θερμοκρασία του κατόπτρου σε σχέση με το περιβάλλον.
Γιώργος Αλεξίου
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η υγρασία ήταν αρκετή .Ο σωλήνας εξωτερικά έσταζε (πρώτη φορά στην Αθήνα) .Η εικόνα του πλανήτη όσο περνούσε η ώρα θάμπωνε αντί να βελτιώνεται καθώς ανέβαινε ψηλά στον ορίζοντα .Όταν κοίταξα μέσα στο πρωτεύων το πρόσωπό μου ήταν θαμπό. Οι στόχοι που παρατηρούσα πριν ήταν κοντά στο ζενίθ , αν φταίει αυτό .Αλλά δε με απασχολεί τόσο το τελευταίο περιστατικό ,γιατί στην Αθήνα μία φορά το έπαθα .Στο χωριό όμως δε θέλω να ξαναπάω όπως τον Νοέμβρη και η υγρασία που είναι πολλαπλάσια να τα χαλάσει όλα .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης