Jump to content

Πλανήτης Αρης.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Οι πρώτες εικόνες του Άρη δείχνουν τις προοπτικές του νέου δορυφόρου της ESA. :cheesy:

Ο νέος δορυφόρος ExoMars της ESA δοκίμασε για πρώτη φορά το σύνολο των επιστημονικών του οργάνων στην τροχιά του, δείχνοντας ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για μελλοντικές παρατηρήσεις.

Το σκάφος Trace Gas Orbiter (TGO), μια κοινή προσπάθεια ανάμεσα στην ESA και τη Roscosmos, έφτασε στον Άρη στις 19 Οκτωβρίου.

Η ελλειπτική του τροχιά , σε υψόμετρο 230-310 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του πλανήτη, κάνει μία περιστροφή 98 000 χιλιομέτρων κάθε 4.2 ημέρες.

Στις δύο τελευταίες του τροχιές, από τις 20 έως τις 28 Νοεμβρίου δοκιμάζοντας τα τέσσερα επιστημονικά του όργανα για πρώτη φορά από την άφιξη του, πραγματοποιώντας σημαντικές μετρήσεις βαθμονόμησης.

Δεδομένα από την πρώτη τροχιά είναι διαθέσιμα για αυτήν την έκδοση, ώστε να απεικονίσουν το εύρος των παρατηρήσεων που αναμένεται να γίνουν μόλις το σκάφος φτάσει στην σχεδόν κυκλική τροχιά σε υψόμετρο 400 χιλιομέτρων στα τέλη του επόμενου έτους.

Ο κύριος στόχος του TGO είναι να πραγματοποιήσει μία λεπτομερή καταγραφή σπάνιων αερίων που αποτελούν λιγότερο από το 1% της ατμόσφαιρας, περιλαμβάνοντας μεθάνιο, υδρατμούς ,διοξείδιο του αζώτου και ακετυλίνη.

Υψηλό ενδιαφέρον αποτελεί το μεθάνιο, το οποίο στη Γη παράγεται κυρίως από βιολογική δραστηριότητα και σε μικρότερη κλίμακα από γεωλογικές διαδικασίες, όπως κάποιες υδροθερμικές αντιδράσεις.

Τα δύο όργανα που είχαν αυτό τον ρόλο έχουν τώρα επιδείξει ότι μπορούν να τραβήξουν αρκετά ευαίσθητα φάσματα της ατμόσφαιρας. Κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών παρατηρήσεων της τελευταίας εβδομάδας, το όργανο για τη μέτρηση της ατμοσφαιρικής χημείας (ACS) επικεντρώθηκε στο διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο αποτελεί ένα μεγάλος μέρος της ατμόσφαιρας του πλανήτη, ενώ το όργανο μέτρησης του φάσματος του ηλιακού φωτός (NOMAD) επικεντρωνόταν στο νερό.

Επίσης συντόνισαν και παρατηρήσεις με τα σκάφη Mars Express της ESA και Mars Reconnaissance Orbiter της NASA, όπως θα κάνουν και μελλοντικά.

Συμπληρωματικές μετρήσεις από τον ανιχνευτή νετρονίων του δορυφόρου, FREND, θα μετρήσει την ροή των νετρονίων από την επιφάνεια του πλανήτη. Έχοντας δημιουργηθεί από την σύγκρουση κοσμικών ακτίνων, ο τρόπος με τον οποίο εκπέμπονται και η ταχύτητα άφιξης τους στο TGO δείχνει την σύνθεση στο στρώμα της επιφάνειας, συγκεκριμένα σε νερό ή πάγο ακριβώς κάτω από την επιφάνεια.

Το όργανο είναι ενεργό ανά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της διαδρομής στον Άρη και σε πρόσφατες περιπτώσεις, ενώ πετούσα κοντά στην επιφάνεια μπορούσε να αναγνωρίσει τη σχετική διαφορά μεταξύ περιοχών με γνωστή υψηλότερη και χαμηλότερη ροή νετρονίων, παρόλο που θα πάρει αρκετούς μηνες μέχρι να παραχθούν στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα.

Ομοίως, το όργανο έδειξε μία καθαρή αύξηση στις ανιχνεύσεις νετρονίων καθώς κινούνταν κοντά στον Άρη σε σύγκριση με όταν βρισκόταν πιο μακριά.

Οι διαφορετικές δυνατότητες του συστήματος Χρωματικής και Στερεοσκοπικής Επεξεργασίας Εικόνων της επιφάνειας (CASSIS)επιδείχθηκαν επίσης, με 11 εικόνες που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της πρώτης κοντινής πτήσης στις 22 Νοεμβρίου.

Στην κοντινότερη προσέγγιση το διαστημικό σκάφος ήταν 235 χιλιόμετρα από την επιφάνεια, πετώντας πάνω από την περιοχή Χάσμα της Ήβης (Hebes Chasma), λίγο βόρεια από το σύστημα φαραγγιών Valles Marineris. Αυτές είναι κάποιες από τις κοντινότερες εικόνες του πλανήτη που θα ληφθούν ποτέ από το TGO, δεδομένου ότι η τελική τροχιά του σκάφους θα είναι σε υψόμετρο 400 χιλιομέτρων περίπου.

Η ομάδα της κάμερας έχει επίσης ολοκληρώσει ένα γρήγορο πρώτο δοκιμαστικό παράγοντας μία 3D ανακατασκευή μίας περιοχής στο Λαβύρινθο της Νύχτας (Noctis Labyrinthus), από ένα στερεοσκοπικό ζεύγος εικόνων.

Παρόλο που οι εικόνες είναι εντυπωσιακά ευκρινείς, τα δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμαστικής περιόδου θα βοηθήσει να βελτιωθεί το onboard λογισμικό της κάμερας όπως και η ποιότητα των εικόνων μετά την επεξεργασία.

"Είμαστε πολυ ευτυχισμένοι και περήφανοι να βλέπουμε ότι όλα αυτά τα όργανα δουλεύουν τόσο καλά στο περιβάλλον του Άρη, και αυτή η πρώτη εντύπωση μας δίνει μία εντυπωσιακή προεπισκόπηση για το τι θα ακολουθήσει όταν ξεκινήσουμε να συλλέγουμε πραγματικά δεδομένα στο τέλος του επόμενου έτους”,λέει ο Håkan Svedhem επιστήμονας στο πρότζεκτ TGO της ESA.

"Όχι μόνο το ίδιο το σκάφος λειτουργεί ξεκάθαρα καλά, αλλά έιμαι και ευχαριστημένος να βλέπω τις διάφορες ομάδες να δουλεύουν μαζί τόσο αποδοτικά ώστε να μας δώσουν αυτήν την εντυπωσιακή εικόνα"

"Έχουμε αναγνωρίσει σημεία που μπορούν να βελτιωθούν αρκετά πριν από την κύρια επιστημονική αποστολή, και περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει στο μέλλον αυτός ο εντυπωσιακός επιστημονικός δορυφόρος"

Περισσότερες πληροφορίες για την καμπάνια επεξεργασίας και ανάλυσης των εικόνων είναι διαθέσιμη στο δελτίο τύπου του πανεπιστημίου της Βέρνης. “Το CaSSIS στέλνει τις πρώτες εικόνες από την τροχιά του Άρη”

http://www.unibe.ch/news/media_news/media_relations_e/media_releases/2016_e/media_releases_2016/cassis_sends_first_images_from_mars_orbit/index_eng.html

Περισσότερες πληροφορίες για τις πρώτες παρατηρήσεις του NOMAD είναι διαθέσιμες μέσω του δελτίου τύπου “Η πρώτη θέα της αρειανή ατμόσφαιρας από το NOMAD”

http://aeronomie.be/en/news-press/2016-11-28-nomad-first-results.htm

Περισσότερες πληροφορίεςγια τις παρατηρήσεις των ACS και FREND είναι διαθέσιμες μέσω της σελίδας IKI ExoMars (στα ρώσικα)

http://exomars.cosmos.ru/

Μια γραφική περίληψη για την λειτουργία των οργάνων του TGO κατά τη διάρκεια της πρώτης τροχιάς (20-24 Νοεμβρίου) παρουσιάζεται παρακάτω(Φωτ.)

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε:

Håkan Svedhem

ESA ExoMars TGO Project Scientist

Email: hakan.svedhem@esa.int

Markus Bauer









ESA Science and Robotic Exploration Communication Officer










Tel: +31 71 565 6799










Mob: +31 61 594 3 954










Email: markus.bauer@esa.int

http://www.esa.int/spaceinvideos/Videos/2016/11/First_images_from_ExoMars

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/Oi_prhotes_eikhones_toy_Hare_dehichnoyn_tis_prooptikhes_toy_nheoy_doryphhoroy_tes_ESA

Mars_close-up_node_full_image_2.jpg.8ea509eefbb04bcc7c135f543dbd966e.jpg

Arsia_Chasmata_node_full_image_2.jpg.b66b74cbd027b606fb5eccf7e45e4091.jpg

First_ExoMars_stereo_reconstruction_large.jpg.460f0b8ab93334c3e47e13596a6ee3f8.jpg

ExoMars_science_orbit_1_node_full_image_2.jpg.112ec91df5782ef2d619ecf9703a176b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 918
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Παρά την αποτυχία της πρόβας, η Ευρώπη χρηματοδοτεί νέο ρομπότ στον Άρη. :cheesy:

Παρά τη συντριβή του ρομπότ Schiaparelli στον Άρη τον περασμένο μήνα, οι χώρες-μέλη της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA ενέκριναν την Παρασκευή επιπλέον κονδύλι 436 εκατ. ευρώ για την αποστολή ενός τροχοφόρου ρομπότ που θα προσεδαφιστεί με τον ίδιο τρόπο.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Λουκέρνη στην Ελβετία, οι αρμόδιοι υπουργοί των 22 χωρών-μελών ενέκριναν επίσης χρηματοδότηση για την παράταση της συμμετοχής στο πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Η ESA εξασφάλισε συνολικά κονδύλια 10,3 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια, από τα 11 δισ. ευρώ που είχε ζητήσει η διοίκηση της υπηρεσίας.

Το Schiaparelli, σχεδιασμένο ως πρόβα για την αποστολή του πολύ μεγαλύτερου τροχοφόρου ρομπότ, έφτασε στον Άρη μαζί με τον δορυφόρο TGO, ο οποίος τέθηκε με επιτυχία σε τροχιά, ολοκληρώνοντας έτσι το πρώτο σκέλος της διπλής ευρω-ρωσικής αποστολής ExoMars.

Το επόμενο σκέλος αφορά ένα ρομπότ, βάρους περίπου 200 κιλών, το οποίο θα εξετάσει για πρώτη φορά το υπέδαφος του Άρη χρησιμοποιώντας γεωτρύπανο. Η ιδέα είναι ότι το υπέδαφος μπορεί να διατηρεί ίχνη ζωής τα οποία θα είχαν εξαφανιστεί εδώ και καιρό από την επιφάνεια λόγω της ακραίας ακτινοβολίας που δέχεται ο πλανήτης.

Το ρομπότ, το οποίο ήδη συναρμολογείται στη Βρετανία, προγραμματίζεται να εκτοξευτεί με ρωσικό

πύραυλο και να προσεδαφιστεί με ένα επίσης ρωσικό σύστημα, βασισμένο στο άτυχο Schiaparelli.

Η ESA θα προχωρήσει τελικά στην υλοποίηση του σχεδίου, παρόλο που το συνολικό κόστος της διπλής αποστολής θα ξεπεράσει κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τον αρχικό προϋπολογισμό του ενός δισ. ευρώ.

Οι επιχειρήσεις της ESA τα επόμενα χρόνια θα εστιαστούν σε αυτό που η υπηρεσία ονομάζει Space 4.0 -μια νέα εποχή στην οποία ιδιωτικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στο Διάστημα και η συλλογή μεγάλων όγκων δεδομένων παίζει κεντρικό ρόλο στις επιστημονικές αποστολές.

Ενόψει της συνάντησης, αναφέρει το Reuters, η ESA είχε ζητήσει από τις χώρες-μέλη 1,6 δισ. ευρώ για προγράμματα γεωσκόπησης, 1,2 δισ. για πρότζεκτ τηλεπικοινωνιών και 800 εκατ. ευρώ για την ευρωπαϊκή συμμετοχή στον ISS έως το 2024.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500118637

80DBDBD29B0BDFF06C0A6C427DA13372.jpg.67397d418f7c47e34a5134c1248799ef.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα διαστημικά σκάφη Viking 1 και 2 :cheesy:

Tα Viking 1 και 2 ήταν τα πρώτα διαστημικά σκάφη των ΗΠΑ που προσεδαφίστηκαν με επιτυχία στον πλανήτη Άρη. Είχαν ως βασικό στόχο να διαπιστώσουν αν υπάρχει ζωή στον Άρη. Αν και τα Viking δεν βρήκαν καμία απόδειξης ζωής, ο πλούτος των πλανητικών δεδομένων που έστειλαν στην Γη είχαν μεγάλη επίδραση στην πλανητική επιστήμη.

http://physicsgg.me/2016/12/01/%ce%b2%ce%af%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%bf-%cf%84%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%83%ce%ba%ce%ac%cf%86%ce%b7-viking-1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-2/

 

 

45 χρόνια από την πρώτη ομαλή προσγείωση στον Άρη. :cheesy:

Στις 2 Δεκεμβρίου 1971 ο Σοβιετικος αυτόματος διαπλανητικός σταθμός (AIS) "Mars-3" έχει γίνει το πρώτο διαστημικό σκάφος στον κόσμο, το οποί έκανε μια ομαλή προσγείωση στον Άρη.

Ο Φορέας πυραύλων "Proton" AMC ξεκίνησε από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στις 28, Μαΐου, 1971. Η πτήση διήρκεσε περισσότερο από έξι μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πραγματοποιήθηκαν 159 συνεδρίες των ραδιοφωνικών σημάτων και έλαβαν ένα μεγάλο μερος των επιστημονικών πληροφοριών σχετικά με το διαπλανητικό χώρο και γύρω από τον Άρη.

http://www.energia.ru/ru/news/news-2016/news_12-02.html

photo_12-02-00.thumb.jpg.1895f3b0e34c043328a25a8febd50d2c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Προετοιμασία για την τροχιακή μονάδα TGO (Trace Gas Orbiter) για ελιγμούς ατμοσφαιρική πέδησης. :cheesy:

Στην αποστολή «ExoMars" Οι ειδικοί συνεχίζουν να προετοιμάζουν την τροχιακή μονάδα TGO (Trace Gas Orbiter) για ελιγμούς ατμοσφαιρική πέδησης, κατά το οποίο το μηχάνημα πρέπει να παει σε σχεδόν κυκλική τροχιά με υψόμετρο περίπου 400 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του Άρη, και τροχιακή περίοδο περίπου 2 ωρών. Τώρα το διαστημικό σκάφος είναι σε ιδιαίτερα ελλειπτική τροχιά με περίγειο 250 χιλιόμετρα και απόγειο των 98 000 km, με τροχιακή περίοδο περίπου 4 ημέρες.

Έναρξη των εργασιών για την απόσυρση του TGO στην τροχιά στόχο έχει προγραμματιστεί για τις 15 Μαρ, 2017.

Κατά τη διάρκεια του ελιγμού, η μονάδα θα είναι στο περίγειο στο άνω άκρο της ατμόσφαιρας του Άρη, με τον τρόπο αυτό τη σταδιακή μείωση του απόγειου και αλλάζοντας την κλίση της τροχιάς. Υποτίθεται ότι η ατμοσφαιρική ελιγμός θα διαρκέσει περίπου 13 μήνες. Οι ειδικοι της Mission Control Center στο Darmstadt (Γερμανία) θα παρακολουθουν την τρέχουσα κατάσταση της τροχιάς και του διαστημικού σκάφους, προκειμένου να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις των υπερβολικων κραδασμων, πίεση και θερμότητα στο όχημα σε τροχιά.

Επί του παρόντος, οι ειδικοί σχεδιάζουν τη λειτουργία, την προετοιμασία των διαστημοπλοίων και επίγειων υποδομών για το μέλλον του ελιγμού. Στις 19 Ιανουαρίου 2017 έχει προγραμματιστεί η ρύθμιση της γωνίας κλίσης της τροχιάς και την απόσυρση των διαστημικών σκαφών σε τροχιά με κλίση 74 μοιρών. Το επόμενο βήμα αναμένεται να μειώσει το περίγειο και το απόγειο της τροχιάς 200 km και 33 475 χιλιόμετρα, αντίστοιχα, λόγω των ελιγμών 3 και στις 9 Φεβρουαρίου 2017.

Παρά το γεγονός ότι η ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος) είχαν ήδη την εμπειρία της ατμοσφαιρικής drag ελιγμών στο σύστημα Venus Express, οι ειδικοί έχουν αρχίσει την προετοιμασία για τη λειτουργία εκ των προτέρων για να βεβαιωθουν ότι όλα τα βήματα που έχουν εκπονηθεί ειναι σωστα και δεν θα προκύψουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

http://www.roscosmos.ru/23051/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

"ExoMars 2020" :cheesy:

Η προετοιμασία για την έναρξη της δεύτερης αποστολής θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2020.

Συμφωνία υπέγραψε η ΕΟΔ και η Thales Alenia Space ένα συμβόλαιο που προβλέπει την κατασκευη των Ευρωπαϊκών στοιχείων της επόμενης αποστολής στον Άρη. Η σύμβαση υπεγράφη στη Ρώμη (Ιταλία) και περιλαμβάνει τη κατασκευη των Ευρωπαϊκών μέλων της αποστολής για το 2020 και τη διεξαγωγή δοκιμών πριν την εκτόξευση τους. Αυτό είναι κυρίως το ρόβερ, το οποίο θα βρίσκεται στη ρωσική μονάδα καθόδου και διαστημόπλοια για την πτήση και την παράδοση στον Άρη.

Στη ρωσική πλατφόρμα προσγείωσης θα εγκατασταθεί μέσα για να αναλύσει την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον του Κόκκινου Πλανήτη.Η ESA θα καθορίσει επίσης τη ρωσική μονάδα αλεξιπτωτου καθόδου, ραντάρ, μονάδα μέτρησης, ένα VHF επικοινωνίες και επί του σκάφους υπολογιστή με το λογισμικό. Επιστημονικά όργανα για την πλατφόρμα προσγείωσης του ρόβερ θα δωσει η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαστήματος, οι εθνικές υπηρεσίες των κρατών μελών της ESA και της NASA. Τα μοντέλα θα παρουσιαστούν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2017.

Ο κύριος στόχος του προγράμματος «ExoMars» - η απόφαση ενός από τα παγκόσμια επιστημονικά ζητήματα της εποχής μας: αν υπάρχει, αν υπήρξε ποτέ ζωή στον Άρη;

Η αποστολή «ExoMars» - ο ακρογωνιαίος λίθος της έρευνας της ESA », - λέει ο David Parker, Διευθυντής της ESA για την επανδρωμένη και ρομποτική εξερεύνηση. - "Χρησιμοποιώντας το μίνι-εργαστήριο για να ψάξουμε για τη ζωή και την προηγμένη ρομποτική, η αποστολή θα προσπαθήσει να απαντήσει σε ερωτήσεις που έχουν εδώ και καιρό την ανησυχία τους για την ανθρωπότητα. Η Ανανεωμένη υποστήριξη από τα κράτη μέλη του ΕΟΔ μας επιτρέπει να εκτελέσουμε μια αποστολή πτήση των ευρωπαϊκών στοιχείων μοντέλου και ανοίγει το δρόμο για την έναρξη, τον Ιούλιο του 2020 ».

«Η δύναμη της σχέσης των ευρωπαϊκών και ιταλικών διαστημικων υπηρεσίων που επηρεάζονται όλοι οι εταίροι του προγράμματος και τη δυνατότητα να συνεχίσουμε το έργο μας από κοινού. Και μπορούμε να συνεχίσουμε αυτή την πολύ περίπλοκη αποστολή », - δήλωσε ο Donato Amoroso, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Thales Alenia Space.

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Μίνι» εργοστάσια για παρασκευή φαρμάκων μέσω φωτός, ακόμα και στον Άρη. :cheesy:

Η οικονομική παραγωγή φαρμάκων μέσω της χρήσης ηλιακής ενέργειας θα μπορούσε να είναι δυνατή οπουδήποτε υπάρχει ηλιοφάνεια, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Αϊντχόφεν.

Η χρήση ηλιακού φωτός για τη δημιουργία φαρμάκων αποτελεί εδώ και πολύ καιρό όνειρο των χημικών μηχανικών, αλλά η παραγωγή αρκετής ενέργειας για να αρχίσουν χημικές αντιδράσεις είναι δύσκολη. Όπως λέει ο επικεφαλής ερευνητής, Τίμοθι Νοέλ, του TU/E, «το πρόβλημα εδώ είναι ότι υπάρχει πολύς διασκορπισμός φωτός, εξαιτίας συννέφων, κτιρίων κ.α., οπότε χρειαζόμασταν ένα σύστημα συλλογής που θα μπορούσε να διοχετεύσει το φως στα κανάλια- και έτσι στραφήκαμε στη φύση».

Οι ερευνητές του TU/E εξέτασαν μόρια σε φύλλα που συλλέγουν φως, μέσω φωτοσύνθεσης. Μετά έφτιαξαν φύλλα από ελαστικό, με μικροκανάλια που παραπέμπουν σε φλέβες. Ηλιακοί συλλέκτες στο εσωτερικό συλλέγουν το φως και παράγουν μια αντίδραση με υγρό το οποίο διοχετεύεται στις φλέβες.

«Εδώ έχουμε ένα διάλυμα μπλε μεθυλενίου, που αποτελεί φωτοκαταλύτη για μια μεμονωμένη αντίδραση οξυγόνου. Αυτό διοχετεύεται στα τριχοειδή και μετά φτάνει πιο μέσα στο φύλλο, και βασικά γεμίζει το “κανάλι” της αντίδρασης. Η αντίδραση λαμβάνει χώρα χάρη στα φωτόνια που συλλέγονται από το φύλλο και οδηγούνται στο κανάλι. Μόλις αυτή ολοκληρωθεί, τα προϊόντα απομακρύνονται...οπότε μέσω της χρήσης της χημείας ροής μπορείς να έχεις την αποτελεσματική συλλογή του προϊόντος από το φύλλο».

Τα αποτελεσματα των εργαστηριακών δοκιμών έδωσαν πολύ καλά αποτελέσματα, και προσφέρουν τη δυνατότητα παραγωγής φαρμάκων χωρίς τη χρήση χημικών ή εξωτερικής ενέργειας. Σύμφωνα με τους ερευνητές η συσκευή αυτή θα μπορούσε να καταστήσει δυνατή την παραγωγή φαρμάκων οπουδήποτε- ακόμα και στον Άρη.

«Στον Άρη έχεις μια διαφορετική ατμόσφαιρα, οπότε διαφορετικές συνθήκες αντίδρασης, αλλά έχεις και πάλι τον ήλιο. Οπότε αυτό που κάνει η συσκευή αυτή είναι να μετατρέπει όλο αυτό το φως στο ίδιο μήκος κύματος, στο ίδιο χρώμα- και να έχεις ακριβώς τις ίδιες συνθήκες αντίδρασης στον Άρη ή σε οποιονδήποτε άλλο πλανήτη θέλεις, ακριβώς όπως στη Γη».

http://www.naftemporiki.gr/story/1186208/mini-ergostasia-gia-paraskeui-farmakon-meso-fotos-akoma-kai-ston-ari

texnita-fulla-paraskeui-farmakon-meso-fotos.jpg.7b1894047e0afd0c72f116394e76f4ae.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ο Όλυμπος του Πλανήτη Άρη: Το μεγαλύτερο βουνό στο ηλιακό σύστημα προκαλεί δέος με τις διαστάσεις του. :cheesy:

Ο Όλυμπος του «Κόκκινου» πλανήτη είναι τόσο μεγάλος, που η κορυφή του δεν είναι ορατή αν κάποιος τον κοίταζε από το έδαφος!

Πρόκειται για ένα ηφαιστειακό βουνό ύψους 27 χιλιομέτρων, δηλαδή τρεις φορές ψηλότερο από το Έβερεστ. Το σύμπλεγμα της καλντέρας του έχει πλάτος 85 και βάθος 3 χιλιόμετρα, ενώ η βάση του βουνού έχει μήκος 550 χιλιόμετρα. Η ηλικία του βουνού- ηφαιστείου υπολογίζεται στα 2 εκατομμύρια χρόνια!

Το εντυπωσιακό είναι ακόμα ότι ουσιαστικά είναι αδύνατο για κάποιον που στέκει στην επιφάνεια του πλανήτη να δει από μακριά την πλήρη σιλουέτα του βουνού, γιατί λόγω της καμπυλότητας του πλανήτη, της τεράστιας έκτασης του ηφαιστείου αλλά και της μικρής του κλίσης (2,5 μέχρι 5 μοίρες) το βουνό κρύβει το ίδιο του το σχήμα – μόνο οι γκρεμοί που το πλαισιώνουν θα ήταν ορατοί.

Ο μοναδικός τρόπος για να δει κανείς έστω μέρος του βουνού, είναι να σταθεί στο ψηλότερο σημείο της κορυφής του κρατήρα του. Και πάλι όμως, το μεγαλύτερο μέρος του κρατήρα θα χάνεται πίσω από τον ορίζοντα

Εσφαλμένη πάντως είναι η εντύπωση ότι η κορυφή του Ολύμπου φθάνει πάνω από τις παρυφές της ατμόσφαιρας του πλανήτη Άρη και βρίσκεται μέσα στο διάστημα.

http://www.pronews.gr/portal/20170105/genika/diastima/49/o-olympos-toy-planiti-ari-megalytero-voyno-sto-iliako-systima-prokalei

15.jpg.444297298846422024d55d78b469562a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο πλανήτης σας όπως φαίνεται από τον Άρη. :cheesy:

Κοίτα! Από εδώ βλέπω το σπίτι σου!

Το πιο ισχυρό τηλεσκόπιο που λειτουργεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη φωτογράφησε τη Γη και τη Σελήνη από απόσταση 205 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Η σπάνια εικόνα συνδυάζει δύο επιμέρους λήψεις από τον δορυφόρο MRO της NASA. Τα σχετικά μεγέθη του πλανήτη και του δορυφόρου του ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ωστόσο η φωτεινότητα των δύο σωμάτων ρυθμίστηκε ξεχωριστά για να αναδειχθούν οι λεπτομέρειες.

Το φεγγάρι είναι πολύ πιο σκούρο από τη Γη και σχεδόν δεν θα διακρινόταν αν εμφανιζόταν στην ίδια κλίμακα φωτεινότητας.

Οι δύο εικόνες βοήθησαν τους μηχανικούς της NASA να καλιμπράρουν την κάμερα HiRISE του δορυφόρου, δεδομένου ότι η ανακλαστικότητα της Σελήνης, και συγκεκριμένα η ανακλαστικότητα της πλευράς που κοιτάζει μόνιμα στη Γη, είναι καλά γνωστή.

Το κοκκινωπό χαρακτηριστικό που διακρίνεται σχεδόν στο κέντρο της Γης είναι η Αυστραλία.

Οι εικόνες λήφθηκαν στις 20 Νοεμβρίου, όταν ο Άρης απείχε από τη Γη περίπου 205 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500124112

370923793DBDF2D8788130D14ADAF7D6.jpg.bc509ba9946cac0747c42e3658857bde.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τώρα ανακάλυψαν και εξωγήινη φιγούρα στον πλανήτη Άρη. :cheesy:

Σε επιδημία εξελίσσεται η τρέλα που έχει αναπτυχθεί ανά τον κόσμο με τα σενάρια περί εξωγήινης ζωής.

Ένα από αυτά κυκλοφόρησε το τελευταίο 24ωρο, μετά την ανάρτηση ενός «κυνηγού ανεξήγητων φαινομένων», ο οποίος διέκρινε σε μία από τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη, έναν «παγωμένο» εξωγήινο στρατιώτη.

Η ομάδα έρευνας που ανάρτησε στο διαδίκτυο το εύρημά της προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, λέγοντας πως το αντικείμενο αυτό είναι πέτρινο και ότι σίγουρα έχει δημιουργηθεί από ξένα όντα, τα οποία έχουν αναπαραστήσει έναν στρατιώτη και όχι έντομο ή κάτι άλλο που δεν γνωρίζουμε.

Δείτε τις φωτογραφίες από το Curiosity Rover και την ανάλυσή τους...

http://www.pronews.gr/portal/20170116/genika/diastima/49/tora-anakalypsan-kai-exogiini-figoyra-ston-planiti-ari

nars2.jpg.c483e5bf4d148459e69445847d4413aa.jpg

ZZ_1.jpg.91d4f56a0d389f60d4d4516db407372e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η ζωή στον Αρη με προσομοίωση. :cheesy:

Χθες μια ομάδα επιστημόνων πέρασε την πόρτα ενός μικροσκοπικού θόλου στη Χαβάη, όπου θα περάσουν τους επόμενους οκτώ μήνες απομονωμένοι από τον έξω κόσμο.

Το χρηματοδοτούμενο από τη NASΑ πρόγραμμα, που αποτελεί ένα είδος προσομοίωσης της ζωής στον Aρη έχει ως στόχο να μελετήσει την ανθρώπινη συμπεριφορά σε ταξίδια εξερεύνησης του διαστήματος. Eνα τέτοιο θα ήταν και μια επανδρωμένη αποστολή στον «κόκκινο πλανήτη», την οποία η NASA θέλει να πραγματοποιήσει έως το 2030. Η ομάδα που βρίσκεται μέσα στον θόλο δεν θα έχει καμία σωματική επαφή με ανθρώπους έξω από αυτόν και θα δουλεύει με καθυστέρηση 20 λεπτών σε όλες τις επικοινωνίες, που είναι και ο χρόνος που απαιτείται για να ταξιδέψει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον Αρη στη Γη. Θα μελετηθούν οι ψυχολογικές δυσκολίες που προκαλεί η ζωή σε συνθήκες απομόνωσης και εγκλεισμού για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.http://www.ethnos.gr/epistimi/arthro/h_zoi_ston_ari_me_prosomoiosi-64865702/

 

 

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος μετεωρίτης σε άλλον πλανήτη. :cheesy:

Το διαστημικό ρόβερ Opportunity ανακάλυψε έναν μετεωρίτη από σίδηρο – τον πρώτο μετεωρίτη που εντοπίζεται σε άλλον πλανήτη (αν αγνοήσουμε το εύρημα του άλλου διαστημικού ρόβερ Curiosity).

Έχει το μέγεθος μιας μπάλας του μπάσκετ, και συνίσταται κυρίως από σίδηρο και νικέλιο, σύμφωνα με τα φασματόμετρα του ρόβερ. Μόνο ένα μικρό κλάσμα από τους μετεωρίτες που έπεσαν στη Γη έχουν τόσο μεγάλη περιεκτικότητα σε μέταλλα.

Το Opportunity έχει διανύσει στην επιφάνεια του Άρη μια συνολική απόσταση 2,1 χιλιομέτρων. Παρά το γεγονός ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία την αρχική του αποστολή στον Άρη, η NASA επέκτεινε την αποστολή του, όπως έγινε και με το διαστημικό ρόβερ Spirit, το οποίο έχει διανύσει στον Άρη την απόσταση ρεκόρ των 4,05 χιλιομέτρων.

http://physicsgg.me/2017/01/19/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%86%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b5%cf%89%cf%81%ce%af%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%83%ce%b5-%ce%ac/

2012082801349_120549872.thumb.jpg.74650c652e9d2fa6431aeda245ab6034.jpg

cebcceb5cf84ceb5cf89cf81ceb9cf84ceb7cf82_ceb1cf81ceb7cf82.jpg.0c5bbbf97c965e37d55ec7cfc89c7a11.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Συσσώρευση παγετού κοντά στον βόρειο πόλο του Άρη. :cheesy:

Αυτή η κινούμενη εικόνα (animated gif) δείχνει την συσσώρευση παγετού σε ένα τμήμα 73 x 41 χιλιομέτρων του βόρειου πολικού καλύμματος πάγου του Άρη μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2004.

Οι εικόνες λήφθηκαν από την Στέρεο Κάμερα Υψηλής Ανάλυσης του ESA Mars Express κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του στο Κόκκινο Πλανήτη. Η αποστολή βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τον Άρη για πάνω από 13 χρόνια.

Η πρώτη εικόνα λήφθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2004, κατά τη διάρκεια της τροχιάς 1087, και η δεύτερη από την ίδια περιοχή στις 30 Δεκεμβρίου 2004, κατά τη διάρκεια της τροχιάς 1219. Οι εικόνες επικεντρώνονται στις συντεταγμένες 79.94N / 44.11E. Τα ενδιάμεσα καρέ (frames) στην κινούμενη εικόνα έχουν υποστεί παρεμβολή με σκοπό να υπάρχει ομαλή εμφάνιση.

Το βόρειο πολικό κάλυμμα πάγου περιλαμβάνει στρώματα νερού-πάγου που εκτείνονται σε βάθος περίπου 2 χιλιομέτρων. Τα στρώματα προκύπτουν από εποχική τήξη και εναπόθεση πάγου, τα οποία αναμιγνύονται με σκόνη.

Κατά την διάρκεια του χειμώνα, η επιφάνεια νερού-πάγου καλύπτεται από ένα λεπτό στρώμα πάγου από μονοξείδιο του άνθρακα που είναι μερικά εκατοστά έως περίπου ένα μέτρο πάχος.

Κατά τη διάρκεια των θερμότερων μηνών του καλοκαιριού, το μεγαλύτερο μέρος του πάγου του διοξειδίου του άνθρακα μετατρέπεται απευθείας σε ατμό και διαφεύγει στην ατμόσφαιρα, αφήνοντας πίσω τα στρώματα νερού-πάγου.

Αλλά όταν οι εποχές αρχίζουν να αλλάζουν και πάλι, ένα λεπτό στρώμα από στερεό διοξείδιο του άνθρακα αρχίζει να παρεισδύει, όπως φαίνεται σε αυτές τις εικόνες, στις οποίες καταγράφονται ανεπαίσθητες αλλαγές μεταξύ του καλοκαιριού και του φθινοπώρου.

Οι αρχικές εικόνες είναι διαθέσιμες στο αρχείο Mars Express, και παρουσιάζονται σε ανάλυση 50 m/pixel.

https://archives.esac.esa.int/psa/#!Home%20View

http://www.esa.int/spaceinimages/Images/2017/01/Sysshoreyse_pagetohu_kontha_ston_vhoreio_pholo_toy_Hare2

15.gif.77d7b0bcb085af76f295a06dc71a0110.gif

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Space X σχεδιάζει την πρώτη ιδιωτική αποστολή στον πλανήτη Άρη έως το 2018. :cheesy:

Η αμερικανική εταιρεία SpaceX του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Έλον Μασκ (ιδρυτή των Tesla και PayPal) ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να στείλει ένα από τα διαστημικά σκάφη της στον πλανήτη Άρη έως το 2018.

Αν αυτό όντως συμβεί, θα είναι η πρώτη ιδιωτική διαστημική αποστολή στον «κόκκινο» πλανήτη και το σημαντικότερο επίτευγμα της ιδιωτικής διαστημικής βιομηχανίας, η οποία γίνεται ολοένα πιο τολμηρή και φιλόδοξη.

Η αποστολή του πυραύλου Red Dragon (Κόκκινος Δράκος) της SpaceX θα είναι μη επανδρωμένη και θα αποτελεί ένα βήμα προετοιμασίας για την μελλοντική αποίκιση του ‘Αρη. Το Red Dragon διαθέτει στο εσωτερικό του κενό χώρο όσο περίπου ένα όχημα SUV.

Η SpaceX τον Απρίλιο έγραψε ιστορία στις ιδιωτικές διαστημικές πτήσεις, καθώς για πρώτη φορά προσνήωσε ένα επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο σε μια ρομποτική πλατφόρμα στη θάλασσα.

Η εταιρεία έχει επίσης συνάψει συμβόλαιο με τη NASA για να στέλνει εφόδια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Σε λίγα χρόνια μάλλον θα υπάρξει…πολυκοσμία στον ‘Αρη, καθώς η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ετοιμάζουν τις δικές τους αποστολές.

Μάλιστα, η NASA φιλοδοξεί να στείλει τους πρώτους ανθρώπους μέσα στη δεκαετία του 2030.

Η NASA θα παρέχει τεχνική υποστήριξη, όπως τη χρήση του διαστημικού δικτύου επικοινωνιών της, στην αποστολή της SpaceX στον πλανήτη Άρη.

Ο Μασκ έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να στείλει ανθρώπους στον Άρη πριν από τη NASA, έως το 2026. Ενώ όπως ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter, το σκάφος Dragon 2 «σχεδιάζεται έτσι ώστε να μπορεί να προσγειωθεί οπουδήποτε στο ηλιακό σύστημα».

Από την άλλη, η φιλόδοξη Κίνα δεν θα μπορούσε να λείπει από τον Άρη.

Όπως έκανε γνωστό, σχεδιάζει να στείλει ένα ρομποτικό όχημα (ρόβερ) το 2020 πάνω σε έναν πύραυλο Long March, παράλληλα με αποστολές στη Σελήνη και την κατασκευή ενός δικού της διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Η Κίνα αναπτύσσει τους δικούς της πυραύλους πολλαπλών χρήσεων, με διαφορετική όμως τεχνολογία από ό,τι η SpaceX, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στο μεταξύ, η NASA ανακοίνωσε ότι το ρόβερ της «Curiosity», το οποίο κινείται αργά στον Άρη εδώ και 44 περίπου μήνες, κατάφερε σχεδόν να ολοκληρώσει το πιο δύσκολο έως τώρα κομμάτι της αποστολής του, διασχίζοντας το ανώμαλο «πλάτωμα Νάουκλουφτ» στη βάση του όρους Σαρπ.

Πλέον έβαλε πλώρη για πιο ομαλά εδάφη που έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες.

Οι έξι τροχοί από συμπαγές αλουμίνιο του ρομποτικού οχήματος -διαμέτρου 50 εκατοστών και πλάτους 40 εκατοστών ο καθένας- έχουν υποστεί φθορές αλλά αντέχουν μέχρι στιγμής, παρόλο που έχουν κάνει έως τώρα 12,7 χιλιόμετρα.

Το όρος Σαρπ βρίσκεται στο κέντρο του μεγάλου κρατήρα Γκέιλ, που έχει διάμετρο 154 χιλιομέτρων.

http://www.pronews.gr/portal/20170201/genika/diastima/49/i-space-x-shediazei-tin-proti-idiotiki-apostoli-ston-planiti-ari-eos

15.jpg.2c7f72da1728df8100befece99ebe0c4.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι Έλληνες που μας στέλνουν εικόνα από τον πλανήτη Άρη! :cheesy:

Το διαστημικό rover “Curiosity”, το ειδικό όχημα που συμμετέχει στην αποστολή της Nasa στον πλανήτη Άρη, χρησιμοποιεί συστήματα διαστημικής τεχνολογίας κατασκευασμένα στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο συνιδρυτής της εξ ολοκλήρου ελληνικής εταιρείας “Alma Technologies, Χρήστος Ανδρουλιδάκης αναφερόμενος στις εξαγωγικές επιτυχίες της ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας δήλωσε σχετικά: «Έχουν γίνει εντυπωσιακά πράγματα σε βάθος χρόνου».

Το σημαντικότερο επίτευγμα έως τώρα λοιπόν, είναι η επιτυχία της μετάδοσης εικόνας από την επιφάνεια του Πλανήτη Άρη και τις κάμερες του διαστημικού οχήματος Curiosity στη Γη. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε σε δηλώσεις του ο κ. Ανδρουλιδάκης: «Σχεδιάζουμε ολοκληρωμένα κυκλώματα που έχουν ως σκοπό να κωδικοποιήσουν, να συμπιέσουν την εικόνα από τις κάμερες που βρίσκονται σε διαστημόπλοια και δορυφόρους, ενώ από το 2011 ένα τέτοιο σύστημα έχει ενσωματωθεί στο Curiosity Mars Rover το οποίο είναι στον πλανήτη Άρη και μας στέλνει όλες αυτές τις πολύ ωραίες εικόνες που βλέπουμε ανά καιρούς».

Ο ίδιος, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την προσπάθεια των Ελλήνων επιστημόνων να κατακυρώσουν ένα συμβόλαιο διαστημικής τεχνολογίας, πρόσθεσε: «Απευθυνόμαστε στη παγκόσμια αγορά, έρχονται σε επαφή με εμάς από όλο τον κόσμο». Δεν παρέλειψε να επισημάνει πως στην περίπτωση της μετάδοσης εικόνας από τον πλανήτη Άρη, ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος και «υπήρχε εξαντλητική διερεύνηση των διαθέσιμων τεχνολογιών, ώστε να καταλήξει (η NASA) στη δική μας».

Την ίδια ώρα αξίζει να σημειωθεί πως συστήματα των Ελλήνων επιστημόνων έχουν συμμετάσχει και σε αποστολές της Ισραηλινής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας, αλλά και μεγάλης αμερικανικής εταιρείας, που «έχει στόλο από δορυφόρους που εξερευνούν τη Γη και τη σαρώνουν με μεγάλο αριθμό δορυφόρων».

Τα τεχνολογικά κυκλώματα που σχεδιάζουν οι Έλληνες επιστήμονες και τοποθετούνται στα διαστημικά οχήματα πληρούν τις πλέον απαιτητικές προδιαγραφές και παρέχουν τη μέγιστη αξιοπιστία, αφού στέλνουν την εικόνα «μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά» μέχρι τον επίγειο σταθμό.

http://www.pronews.gr/portal/20170207/genika/diastima/49/oi-ellines-poy-mas-stelnoyn-eikona-apo-ton-planiti-ari

_13.jpg.3dc93727dd1de01c10c77c761ffd8642.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Οι Άραβες σχεδιάζουν το νέο «διαστημικό» Ντουμπάι... στον Άρη! :cheesy:

Tο Ντουμπάι αυτό που πριν 40 χρόνια ήταν ένα μικρό ψαροχώρι που ζούσαν μόνο ντόπιοι, φτωχοί αλιείς μαργαριταριών και σήμερα πρόκειται για την πιο φουτουριστική πόλη του κόσμου και το κόσμημα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δεν λέει να ησυχάσει. ή τουλάχιστον δεν λένε να ησυχάσουν αυτοί που το διοικούν, όπως αναφέρει η επιστημομική ιστοσελίδα popular science.

Εως σήμερα θα μπορούσαν να υπηρεφανεύονται για το τεχνητό αρχιπέλαγος σε σχήμα φοίνικα, το ψηλότερο κτήριο του κόσμου (Burj Khalifa - 828 μέτρα) και το ξενοδοχείο με το εσωτερικό, τροπικό δάσος.

Τα project όμως των Αράβων δεν σταματούν εδώ. Τώρα η «ματαιοδοξία» τους στρέφεται ακόμα ψηλότερα, έξω από την Γη, τον κόκκινο πλανήτη, τον Αρη. Την Τρίτη, ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, πρωθυπουργός και Εμίρης του Ντουμπάι, Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ, ανακοίνωσε τα σχέδια τους να οικοδομήσουν μία μικρή πόλη πάνω στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη, «με τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας».

«Επειδή μας εμπνέουν τα μεγαλόπνοα σχέδια, εγώ και ο αδερφός μου Μοχάμεντ μπιν Σαΐντ (σ.σ: ο πρώτος πρόεδρος των ΗΑΕ και πρίγκιπας του Άμπου Ντάμπ), αποφασίσαμε τη συμμετοχή της χώρας μας στη διεθνή προσπάθεια για αποστολή ανθρώπων στον Άρη», δήλωσε ο Αλ Μακτούμ.

Το πρόγραμμα «Άρης 2117», έχει στόχο την οικοδόμηση ενός «διαστημικού», μίνι-Ντουμπάι, στον αδελφό πλανήτη, έως τις αρχές του επόμενου αιώνα. «Σήμερα σπέρνουμε ώστε οι επόμενες γενιές να θερίσουν την σοδειά του πάθους για την επιστήμη και της ανάπτυξης της ανθρώπινης γνώσης» είπε ο αλ Μακτούμ.

Ο αντιπρόεδρος Μακτούμ δεν αποσαφήνισε τις λεπτομέρειες του σχεδίου αλλά οι Άραβες έχουν εκατό χρόνια μπροστά τους, για να προσδιορίσουν τα τεχνικά ζητήματα που, οπωσδήποτε, θα εγκύψουν. Το CNBC, πάντως αναφέρει πως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι Άραβες οραματίζονται μία πόλη στο μέγεθος του Σικάγο, των ΗΠΑ, με εγκαταστάεις, που θα είναι σε θέση να φιλοξενήσουν έως και 600.000 ανθρώπους.

Προς το παρόν πάντως, και παρά τις επισταμένες προσπάθειες της Κίνας και της Ευρώπης, μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταφέρει να προσγειώσουν ρομποτικούς εξερευνητές στον κόκκινο πλανήτη. Οι δυσκολίες της αποστολής αστροναυτών εκεί παραμένουν, ακόμη, οριακά αξεπέραστες, με πάρα πολλούς κινδύνους σε κάθε σημείο της διαδρομής: από τις λεπτομέρειες της διατροφής και στέγασής τους, έως τη διασφάλιση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας σε ένα ταξίδι που, με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα θα διαρκούσε πολλούς μήνες, σε ένα εντελώς αφιλόξενο περιβάλλον.

Πάντως η «νεογέννητη» Αραβική Διαστημική Υπηρεσία (ιδρύθηκε μόλις το 2014) σκοπεύει να στείλει το διαστημικό σκάφος «Ελπίδα», σε τροχιά γύρω από τον Άρη, το 2021.

Μπορεί, για την ώρα, η χώρα να μην διαθέτει καν τους δικούς της πυραύλους, αλλά διαθέτει αυτό που χρειάζεται για να κατασκευαστούν: πολύ χρήμα και μία σειρά επιτυχιών σε μεγαλεπήβολα σχέδια, χάρη στην έλλειψη γραφειοκρατικών καθυστερήσεων και πολιτικών κολλημάτων.

Υπό αυτό το φως, αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι, αν κάποιος μπορεί να χτίσει μια πόλη στον Άρη, είναι η χώρα με την πιο εξελιγμένη πόλη στην Γη.

http://www.pronews.gr/portal/20170215/genika/diastima/49/oi-araves-shediazoyn-neo-diastimiko-ntoympai-ston-ari-foto

dub6.jpg.dd7d54692cac35a43889963a7dcf2789.jpg

dub5.jpg.9ea0db54d3fe36e50fc473a858dec233.jpg

dub4.jpg.1f78b8a85fa8035fa8689f0f7941c6dc.jpg

dub3.jpg.a40f29d8a1fa30484cbdebac31133d87.jpg

dub2.jpg.f5ce88fe630520ab08b039aba9894587.jpg

dub1.jpg.7f6b9605bfdc5003422d0013024f2d7a.jpg

marscolony.thumb.jpg.883a14c8118e12ecd2af75adb6a8938a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πως μπορεί ο αποικισμός του Άρη να αλλάξει την ανθρώπινη εξέλιξη; :cheesy:

Αν οι άνθρωποι αποικίσουν ποτέ με επιτυχία τον Άρη, πόσο θα άλλαζε η βιολογία τους;

Ένας εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Rice και συγγραφέας του βιβλίου "Future Humans: Inside the Science of Our Continuing Evolution," Scott Solomon, εξηγεί πώς οι άνθρωποι θα μπορούσαν να εξελιχθούν στον Άρη και ποια η σημασία που μπορεί να έχει για τον άνθρωπο να μείνει στη Γη.

http://www.pronews.gr/portal/20170217/genika/epistimes/27120/pos-tha-mporoyse-o-apoikismos-toy-ari-na-prokalesei-neo-eidos-tis

Mars_0.jpg.efdd072c818f03e9231befadcc83ff32.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εξαγωγή υλικών από το χώμα του Άρη για κατασκευή κατοικιών μέσω 3D printing. :cheesy:

Ένας ερευνητής του University of Central Florida συνεργάζεται με τη NASA για την ανάπτυξη μιας μεθόδου εξαγωγής μετάλλων από το έδαφος του Άρη- μετάλλων που θα μπορούν να χρησιμοποιούνται σε έναν 3D εκτυπωτή για την παραγωγή τμημάτων για κτήρια διαμονής ανθρώπων, καθώς και για διαστημόπλοια, εργαλεία και ηλεκτρονικές συσκευές.

«Στην ουσία πρόκειται για χρήση τεχνικών additive manufacturing για τη δημιουργία δομικών κομματιών. Το UCF συνεργάζεται με τη NASA για να γίνει κατανοητή η επιστήμη που βρίσκεται από πίσω» λέει ο καθηγητής Σουντίπτα Σίαλ.

Η NASA και ο Σίαλ θα πραγματοποιήσουν έρευνες πάνω σε μια διαδικασία που ονομάζεται ηλεκτρόλυση τηγμένου ρεγολίθου- μια τεχνική παρόμοια με τον τρόπο που γίνεται η επεξεργασία των ορυκτών μετάλλων στη Γη.

Οι αστροναύτες θα είναι σε θέση να τροφοδοτούν αρειανό χώμα σε έναν ειδικό θάλαμο. Ακολουθεί θέρμανση στους 1.600 βαθμούς Κελσίου, και μέσω της διαδικασίας ηλεκτρόλυσης θα παράγονται οξυγόνο και τηγμένα μέταλλα- και στις δύο περιπτώσεις υλικά απαραίτητα για την επιτυχία της μελλοντικής εξερεύνησης του διαστήματος.

Επίσης, οι γνώσεις του Σίαλ θα συμβάλουν στο να καθοριστεί η μορφή στην οποία θα πρέπει να είναι αυτά τα μέταλλα, έτσι ώστε να είναι πιο κατάλληλα για διαθέσιμους στο εμπόριο 3D εκτυπωτές.

Η NASA ήδη εργάζεται πάνω στον στόχο της αποστολής ανθρώπων στον Άρη μέσα στη δεκαετία του 2030, αναπτύσσοντας σχέδια για συστήματα υποστήριξης ζωής και άλλες τεχνολογίες.

http://www.naftemporiki.gr/story/1207402/eksagogi-ulikon-apo-to-xoma-tou-ari-gia-kataskeui-katoikion-meso-3d-printing

15.jpg.30369c5f76dd463b19ddfcaedf86b29d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Δορυφόρος της NASA κινδύνεψε να συγκρουστεί με φεγγάρι του Άρη. :cheesy:

Ο δορυφόρος MAVEN που μελετά την ατμόσφαιρα του Άρη πιθανότατα θα καταστρεφόταν αν η NASA δεν προχωρούσε σε μια επείγουσα μανούβρα για να αποφύγει σύγκρουση με τον δορυφόρο Φόβο του γειτονικού πλανήτη.

Ήταν μόλις στις αρχές της περασμένης εβδομάδας όταν οι μηχανικοί της αποστολής συνειδητοποίησαν ότι το MAVEN βρισκόταν σε πορεία να συγκρουστεί με το μικρό φεγγάρι την Δευτέρα 6 Μαρτίου. Έδωσαν έτσι εντολή στο σκάφος να πυροδοτήσει τον κινητήρα του και να αυξήσει ταχύτητα κατά 1,44 χιλιόμετρα την ώρα.

Χάρη σε αυτή τη διόρθωση, το Maven θα περάσει από το ίδιο σημείο με τον Φόβο με ασφαλή διαφορά 2,5 λεπτών.

Το Maven κινείται σε μια ελλειπτική τροχιά που διασταυρώνεται αρκετές φορές το χρόνο με τις τροχιές του Φόβου αλλά και άλλων δορυφόρων που μελετούν τον Άρη, και κινδυνεύει να συγκρουστεί αν φτάσει στο ίδιο σημείο την ίδια ώρα. Για το λόγο αυτό, το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια προβλέπει συνεχώς τις πιθανότητες σύγκρουσης και εκδίδει προειδοποιήσεις.

Είναι πάντως η πρώτη φορά που το Maven αναγκάζεται να διορθώσει πορεία για να αποφύγει τον Φόβο, ένα ακανόνιστο σώμα διαμέτρου περίπου 30 χιλιομέτρων.

Κύριος στόχος της αποστολής είναι να εξακριβώσει πώς το νερό και η ατμόσφαιρα του Άρη χάθηκαν στο Διάστημα, μετατρέποντας τον πλανήτη στην άνυδρη και παγωμένη έρημο που γνωρίζουμε σήμερα.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500132285

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η NASA προτείνει τη δημιουργία τεχνητού μαγνητικού πεδίου στον Άρη. :cheesy:

Η NASA κάνει μία καινοτόμα πρόταση για τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για τον εποικισμό του Άρη.

Η πρόταση της NASA περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός τεχνητού μαγνητικού πεδίου στον Άρη, προκειμένου να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για την φιλοξενία ζωής.

Ο κύριος σκοπός του σχεδίου της NASA είναι να μπορέσει να μειωθεί η ακτινοβολία στον “Κόκκινο Πλανήτη”, μιας και η ατμόσφαιρά του είναι κατά πολύ πιο αραιή από εκείνη της Γης. Η ατμόσφαιρα στον Άρη υπολογίζεται ότι αποτελείται κατά 95% από διοξείδιο του άνθρακα και ελάχιστο οξυγόνο, ενώ η μέση θερμοκρασία στην επιφάνειά του είναι -60 βαθμούς Κελσίου.

Οι αποικίες στον Άρη θα μπορούσαν να υποστηριχθούν εν μέρει από το παγωμένο νερό που φαίνεται ότι υπάρχει στην επιφάνειά του, αλλά η ακτινοβολία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, λόγω της αραιής ατμόσφαιρας. Οι επιστήμονες της NASA προτείνουν τη δημιουργία ειδικών διατάξεων για τη δημιουργία ενός τεχνητού μαγνητικού πεδίου σε όλο τον πλανήτη. H NASA πιστεύει ότι με την τοποθέτηση μίας ασπίδας από μαγνητικά δίπολα θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα μαγνητικό πεδίο στον Άρη.

Εννοείται ότι αυτό το σχέδιο είναι εξαιρετικά φιλόδοξο και πολύπλοκο στη δημιουργία του, αλλά δείχνει τη φιλοσοφία που διέπει την προσπάθεια εποικισμού του Άρη, θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της NASA.

http://www.pestaola.gr/h-nasa-proteinei-th-dhmioyrgia-texnhtoy-magnhtikoy-pediou-ston-arh/

mars-nasa-magneto.thumb.jpg.fd8212af210552b7e27235a98aa89ff3.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στόχος του αμερικανικού Κογκρέσου μία αποστολή της NASA στον Άρη το 2033. :cheesy:

Η κατάκτηση του Άρη, στις αρχές της μεθεπόμενης δεκαετίας, είναι ένας από τους μακροπρόθεσμους στόχους που θέτει το Κογκρέσο στην αμερικανική υπηρεσία διαστήματος.

Έτσι, στο πλαίσιο νομοσχεδίου που εγκρίνει τη χρηματοδότηση της NASA για το 2017, ύψους 19,5 δισ. δολαρίων, το Κογκρέσο ζητά την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας, σχετικά με την αποστολή αστροναυτών στον Κόκκινο Πλανήτη το 2033.

Εκτός από το «πράσινο φως» στην κρατική επιχορήγηση της NASA, το νομοσχέδιο αναφέρεται στην προοπτική επέκτασης της μόνιμης παρουσίας του ανθρώπου πέρα από τη χαμηλή γήινη τροχιά, μέσω επανδρωμένων αποστολών στο βαθύ διάστημα για «την αποίκιση ενός άλλου ουράνιου αντικειμένου και την άνθηση της διαστημικής οικονομίας μέσα στον 21ο αιώνα».

Πριν από το «ταξίδι» στον Άρη, η NASA θα πρέπει να καταρτίσει έναν «οδικό χάρτη για την ανθρώπινη εξερεύνηση», καθορίζοντας βήμα προς βήμα το σχέδιο για τη μετάβαση στον Άρη μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι μελλοντικές επενδύσεις στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα επιτρέψουν τη χρήση του τουλάχιστον μέχρι το 2024, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως «ορμητήριο» για τις αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη.

Η NASA θα λάβει επίσης χρηματοδότηση για τη μελέτη της Ευρώπης, δορυφόρου του Δία, η οποία θεωρείται πως διαθέτει νερό, με συνέπεια να είναι πιθανό να «φιλοξενούσε» ζωή για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Το νομοσχέδιο ανοίγει επίσης τον δρόμο για μία αποστολή με προορισμό την Ευρώπη, η οποία εδώ και χρόνια αποτελεί προτεραιότητα για την επιστημονική κοινότητα.

Στα κονδύλια, περιλαμβάνεται ένα ποσό για τη μελέτη της επίδρασης στον ανθρώπινο οργανισμό και την ψυχολογία από την παραμονή στο διάστημα. Επίσης, η διαστημική υπηρεσία θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες σε πρώην αστροναύτες, για ασθένειες που προήλθαν από τις αποστολές στις οποίες πήραν μέρος.

Μία από τις πιο σημαντικές προβλέψεις του νομοσχεδίου είναι η διασφάλιση της συνεχούς υποστήριξης της NASA, ακόμη κι όταν αλλάζει ηγεσία ο Λευκός Οίκος. Η υπηρεσία θέλει να αποφύγει στο μέλλον οποιαδήποτε ενδεχόμενη αλλαγή στα σχέδιά της λόγω της εκλογής νέου προέδρου.

Κάτι τέτοιο είχε συμβεί με τον Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος όταν εκλέχθηκε ακύρωσε το πρόγραμμα Constellation (Αστερισμός), το οποίο είχε εγκρίνει ο προηγούμενος πρόεδρος, με σκοπό την επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη μέχρι το 2020.

«Τα εμπόδια στο παρελθόν για τη συνέχιση τέτοιων επενδύσεων, και ειδικότερα οι απειλές ακύρωσης εγκεκριμένων προγραμμάτων με υποστήριξη και από τα δύο πολιτικά κόμματα, οδήγησαν στη διακοπή της ολοκλήρωσης σημαντικών διαστημικών προγραμμάτων», σημειώνεται στο νομοσχέδιο χαρακτηριστικά.

http://www.naftemporiki.gr/story/1212785/stoxos-tou-amerikanikou-kogkresou-mia-apostoli-tis-nasa-ston-ari-to-2033

aris-planitis.jpg.0d3f0b299018b86d338da62dd34822b2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ζεύγος στερεοσκοπικών εικόνων Noctis Labyrinthus :cheesy:

Ο ExoMars εκτοξεύθηκε σε έναν πύραυλο Proton-M από το Μπαϊκονούρ του Καζακστάν στις 14 Μαρτίου 2016. Περίπου επτά μήνες αργότερα, έφθασε στον Άρη.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την κύρια επιστημονική αποστολή του που είναι να αναλύσει την ατμόσφαιρα για αέρια που μπορεί να σχετίζονται με βιολογική ή γεωλογική δραστηριότητα, και να καταγράψει εικόνες περιοχών που θα μπορούσαν να σχετίζονται με τις πηγές αυτές, το Trace Gas Orbiter έχει πραγματοποιήσει δύο καμπάνιες για να ελέγξει τα επιστημονικά του όργανα - μία τον περασμένο Νοέμβριο και μία την προηγούμενη εβδομάδα.

Εδώ παρουσιάζεται ένα από τα πρώτα ζεύγη εικόνων που ελήφθησαν από την κάμερα υψηλής ανάλυσης στις 22 Νοεμβρίου.

Οι εικόνες όταν συνδυαστούν μαζί σχηματίζουν ένα ζεύγος στερεοσκοπικών εικόνων από ένα τμήμα της περιοχής Noctis Labyrinthus του Άρη. Η κάμερα παίρνει μια εικόνα με κατεύθυνση ελαφρώς προς τα εμπρός (κάτω εικόνα σε αυτόν τον προσανατολισμό), και στη συνέχεια, αφού πετάξει πάνω από την περιοχή, περιστρέφεται για να δει «πίσω» με σκοπό να πάρει το δεύτερο τμήμα της εικόνας (πάνω), έτσι ώστε να βλέπει την ίδια περιοχή της επιφάνειας από δύο διαφορετικές γωνίες.

Συνδυάζοντας τα δύο ζεύγη εικόνων μπορεί να κατασκευαστεί μια 3D (τρισδιάστατη) εικόνα και με τον τρόπο αυτόν μπορούν να γίνουν εμφανείς πληροφορίες για τα σχετικά ύψη των χαρακτηριστικών επιφάνειας.

Οι εικόνες ελήφθησαν για να ελεγχθεί ο χρονισμός των εικόνων καθώς το διαστημικό σκάφος κινείται πάνω από την επιφάνεια, προκειμένου να ανακατασκευαστούν καλύτερα οι στερεοσκοπικές εικόνες. Πρόσθετες δοκιμές διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα για να τελειοποιηθεί η διαδικασία.

Η περιοχή Noctis Labyrinthus, ή “Λαβύρινθος της νύχτας”, βρίσκεται στο δυτικότερο άκρο του Valles Marineris, το μεγάλο φαράγγι του ηλιακού συστήματος, και αποτελεί ένα τεράστιο δίκτυο με οροπέδια επίπεδων κορυφών και τάφρους. Μπορούμε μάλιστα να παρατηρήσουμε κατολισθήσεις στις πλαγιές των απότομων πλαγιών.

Από την στιγμή της άφιξής του, το διαστημόπλοιο διεξήγαγε επίσης μια σειρά από ελιγμούς για να αλλάξει της τροχιακή περίοδο και την κλίση του, με σκοπό να είναι έτοιμο να ξεκινήσει την μακρόχρονη φάση αεροπέδησης αργότερα αυτή την εβδομάδα. Η διαδικασία αυτή θα χρησιμοποιήσει την ατμόσφαιρα του πλανήτη για να επιβραδύνει σταδιακά την ταχύτητα του διαστημόπλοιου, με σκοπό να μετακινηθεί σε μια σχεδόν-κυκλική τροχιά 400 χιλιομέτρων, από την οποία το σκάφος θα διενεργήσει την κύρια επιστημονική του αποστολή.

Οι εικόνες λήφθηκαν από την κάμερα CaSSIS. Η κλίμακα των εικόνων είναι 7.2 m / pixel και οι εικόνες αντιστοιχούν σε μια περιοχή του Άρη περίπου 15 x 45 km.

http://www.esa.int/spaceinimages/Images/2017/03/Zehugos_stereoskopikhon_eikhonon_Noctis_Labyrinthus

15.jpg.a61dab7cf515b5ae417efe694b520a31.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα μπορούσε ο άνθρωπος να ζήσει στον Άρη; :cheesy:

Αυτό το γεγονός και μόνο θα μας σκότωνε στη στιγμή, αν δεν προσαρμοζόμασταν ταχύτατα στις συνθήκες ζωής του Άρη. Αυτό το σενάριο μελετά με μανία ο αμερικανός βιολόγος Scott Solomon, της Σχολής Βιολογίας του Rice University (Τέξας), ο οποίος στο σύγγραμμά του «Future Humans: Inside the Science of Our Continuing Evolution» διατείνεται ότι ένα είδος οφείλει να εξελιχθεί τάχιστα μέσα σε ένα νέο περιβάλλον αν θέλει να επιβιώσει.

Ο Solomon μιλά ουσιαστικά για πλήρη μετάλλαξη του ανθρώπινου οργανισμού, η οποία δεν θα συμβεί φυσικά στη στιγμή παρά σε μερικές εκατοντάδες γενιές. Όπως έχει υπολογίσει σε εξελικτικούς όρους, θα χρειαστούν κάπου 6.000 χρόνια για να μπορεί ο άνθρωπος να επιβιώνει χωρίς βοηθητικές συσκευές στον Άρη. «Αυτό συμβαίνει συνεχώς σε ζώα και φυτά που ζουν απομονωμένα σε νησιά … ενώ όμως ο σχηματισμός νέων ειδών στα νησιά μπορεί να πάρει ακόμα και χιλιάδες χρόνια, ο επιταχυνόμενος ρυθμός μετάλλαξης στον Άρη και οι έντονες αντιθέσεις ανάμεσα στις συνθήκες Γης και Άρη θα επιταχύνουν πιθανότατα τη διαδικασία».

Ο Άρης έχει πιο ασθενή βαρύτητα σε σχέση με τη Γη. Αυτό θα προκαλέσει μια γρήγορη απώλεια της οστικής μάζας, κάτι που ισοδυναμεί με περισσότερα κατάγματα και τραυματισμούς. Αρχικά τουλάχιστον, μιας και όπως μας λέει ο Solomon, «έπειτα από αρκετές γενιές, οι αρειανοί άνθρωποι θα καταλήξουν με πιο χοντρά κόκαλα, κάτι που θα τους δώσει ένα πιο στιβαρό παρουσιαστικό»

Στον Άρη υπάρχει επίσης πολύ μεγαλύτερη ακτινοβολία και τα σώματά μας θα πρέπει να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες καροτενοειδών, ώστε να μπορούν να προστατευτούν με φυσικό τρόπο.

Ως αποτέλεσμα, ο άνθρωπος θα αποκτήσει ένα πιο πορτοκαλί χρώμα, μοιάζοντας ουσιαστικά με ανθρωπόμορφο καρότο!

Κι αυτά δεν είναι παρά η αρχή των γενετικών μεταλλάξεων που θα υποστεί το ανθρώπινο είδος αν ζήσει ποτέ στον εχθρικό Κόκκινο Πλανήτη…

http://www.pronews.gr/portal/20170314/genika/diastima/49/tha-mporoyse-o-anthropos-na-zisei-ston-ari-vinteo

mamrartmamnnnefe3.jpg.38653c09326521dc56997aa5c2c99b6f.jpg

mamrartmamnnnefe2.jpg.011c2bb30d5db50b5465db5b7e12c04e.jpg

martian-20th-century-fox.jpg.fad6216be5af76fea9f973b948dd5cf4.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Μια «πτήση» πάνω από την επιφάνεια του Άρη. :cheesy:

Εικόνες υψηλής ανάλυσης από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη – λήφθηκαν από την κάμερα HiRISE -, σε ένα βίντεο που δίνει την αίσθηση πτήσης πάνω από τον πλανήτη:

http://physicsgg.me/2017/03/23/%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%cf%80%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b7-%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%89-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%86%ce%ac%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ac/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ExoMars rover :cheesy:

Το όχημα περιπλάνησης (rover) της αποστολής ExoMars της ESA και η Ρωσική επιστημονική πλατφόρμα σταθερής επιφάνειας έχουν προγραμματιστεί για εκτόξευση τον Ιούλιο του 2020, με σκοπό την έλευση στον Άρη τον Μάρτιο του 2021. Η πρώτη αποστολή, η οποία τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Άρη τον Οκτώβριο του 2016 με σκοπό την ανίχνευση αερίου (ExoMars Trace Gas Orbiter), θα λειτουργήσει ως σταθμός αναμετάδοσης για την αποστολή ExoMars Rover, καθώς επίσης θα διεξάγει τη δική του επιστημονική αποστολή.

http://exploration.esa.int/mars/46048-programme-overview/

Η επιλογή του χώρου προσγείωσης του οχήματος περιπλάνησης είναι μια απαιτητική και χρονοβόρα διαδικασία, διότι δεν πρέπει να είναι μόνο ενδιαφέρουσα επιστημονικά, αλλά και ασφαλής από μηχανικής άποψης.

Η διαπίστωση αν υπήρξε ποτέ ζωή στον Άρη βρίσκεται στο επίκεντρο του προγράμματος ExoMars, επομένως η επιλεγμένη περιοχή θα πρέπει να είναι αρχαία - περίπου 3,9 δισεκατομμυρίων ετών - με άφθονα στοιχεία νερού τα οποία να ήταν παρόντα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Το rover έχει ένα τρυπάνι (το σκούρο γκρι πλαίσιο στο εμπρόσθιο τμήμα του, όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα) που είναι ικανό να εξάγει δείγματα από βάθη 2 μέτρων. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας, διότι η παρούσα επιφάνεια του Άρη είναι ένα εχθρικό μέρος για τους ζωντανούς οργανισμούς λόγω της έντονης ηλιακής και κοσμικής ακτινοβολίας. Μέσω της υπόγειας αναζήτησης, το rover έχει περισσότερες πιθανότητες να βρει διατηρητέες αποδείξεις.

Από τη σκοπιά της μηχανικής, η περιοχή προσεδάφισης πρέπει να έχει χαμηλό υψόμετρο, ώστε η μονάδα εισόδου να κατέβει μέσω αρκετής ατμόσφαιρας η οποία θα βοηθήσει στην επιβράδυνση της καθόδου με αλεξίπτωτα, και δεν πρέπει να περιέχει χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την προσγείωση, όπως κρατήρες, απότομες πλαγιές και μεγάλες πέτρες.

Ο έλεγχος ότι πληρούνται όλες αυτές οι προδιαγραφές χρειάζεται πολλούς ειδικούς και παίρνει πολλά χρόνια.

Στην περίπτωση αυτή, ξεκίνησε το 2013 με οκτώ προτάσεις για περιοχές προσεδάφισης, οι οποίες στη συνέχεια μειώθηκαν και επιλέχθηκαν τέσσερις περιοχές το 2014.

http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Four_candidate_landing_sites_for_ExoMars_2018

Στα τέλη του 2015, προτάθηκε μια περιοχή - Oxia Planum - ως το πρωταρχικό κέντρο προσεδάφισης για περαιτέρω λεπτομερή αξιολόγηση, με άλλες δύο περιοχές να κρατούνται για συζήτηση σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Η στιγμή αυτής της συζήτησης έφτασε, και οι εμπειρογνώμονες θα αποφασίσουν την εβδομάδα αυτήν αν θα είναι η περιοχή Aram Dorsum ή η Mawrth Vallis που θα προταθούν για να μελετηθούν περαιτέρω με περισσότερες λεπτομέρειες.

Μετά από την απόφαση, θα αναρτηθεί μια ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ESA. Η επιβεβαίωση του βασικού και του εναλλακτικού χώρου προσγείωσης θα συμβεί περίπου ένα χρόνο από την εκτόξευση της αποστολής.

Πλέον, είναι διαθέσιμες μια σειρά από καλλιτεχνικές εικόνες του rover. Αυτές περιλαμβάνουν χαρακτηρισμένες οπτικές εικόνες (εμπρός και πίσω), μια οπτικοποίηση 360º, και μια νέα αφίσα της αποστολής.

http://www.esa.int/spaceinimages/Images/2017/03/ExoMars_rover3

 

 

Στην έρημο του Άρη, ίχνη ενός αρχαίου τσουνάμι. :cheesy:

Ένας μεγάλος κρατήρας που διακρίνεται μέχρι και σήμερα στην επιφάνεια του Άρη δεν αποκλείεται να σχηματίστηκε από αστεροειδή που έπεσε σε έναν αρχαίο ωκεανό και σήκωσε σαρωτικό τσουνάμι, δείχνει η ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Παρατηρήσεις από ρομποτικές αποστολές έχουν δώσει άφθονες ενδείξεις ότι κάποιες τουλάχιστον περιοχές του Άρη καλύπτονταν από ρηχές θάλασσες που θα μπορούσαν να φιλοξενούν μικροβιακή ζωή.

Στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη δεν αποκλείεται μάλιστα να υπήρχε ένας ολόκληρος ωκεανός, αν και αυτό είναι μια υπόθεση που δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους πλανητολόγους.

Η ιδέα αυτή δείχνει να ενισχύεται από την τελευταία μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Geophysical Research - Planets και παρουσιάστηκε επίσης στο Συνέδριο Σεληνιακής και Πλανητικής Επιστήμης που πραγματοποιείται στο Τέξας.

«Εντοπίσαμε τυπικές αποθέσεις τσουνάμι στη γραμμή που διχοτομεί το βόρειο και το νότιο ημισφαίριο» είπε στον απεσταλμένο του BBC ο Φρανσουά Κοστάρ του Πανεπιστημίου του Παρισιού και του γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας.

Οι αποθέσεις -άμμος και πέτρες- σχηματίζουν λοβούς που εκτείνονται από βορρά προς νότο. Δείχνουν να προέρχονται από τσουνάμι, το οποίο φαίνεται ότι προκλήθηκε κατά την πρόσκρουση που δημιούργησε τον κρατήρα Λομονόσοφ, διαμέτρου 120 χιλιομέτρων.

Το χτύπημα «εκτόπισε έναν τεράστιο όγκο νερού, με το κύμα να διαδίδεται με ταχύτητα 60 μέτρων ανά δευτερόλεπτο [216 χλμ/ώρα]» ανέφερε ο Κοστάρ.

«Το αρχικό κύμα είχε ύψος περίπου 300 μέτρα. Μέσα σε μερικές ώρες έφτασε στην αρχαία ακτή που βρισκόταν μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τον κρατήρα».

Το κύμα πρέπει να πέρασε την ακτογραμμή και να σάρωσε την ενδοχώρα σε βάθος 150 χιλιομέτρων, περνώντας πάνω από λόφους για να αποθέσει τελικά το υλικό του στους λοβούς που βλέπουμε σήμερα.

Τα συμπεράσματα της μελέτης συνηγορούν στην ιδέα ότι πάνω από τον ισημερινό του Άρη υπήρχε ένας ωκεανός πριν από περίπου τρία δισεκατομμύρια χρόνια.

Υπάρχουν ωστόσο και εναλλακτικές ερμηνείες: προηγούμενες μελέτες είχαν αποδώσει τις επίμαχες αποθέσεις ιζημάτων σε ροές λάσπης ή παγετώνες.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500136068

16.jpg.f3c518cb39ab5bc523c0dd0924f5c43c.jpg

15.jpg.11a059188c5d5073d46dbdaae17df174.jpg

ExoMars_poster_node_full_image_2.jpg.034f5b4f683a4fe232ab6cf0e5ec9b56.jpg

ExoMars_rover_node_full_image_2.jpg.c9426244584ffb3cda512897c1dd0982.jpg

8E71C10DF08CDACEE8402BE6270788B7.jpg.39d3659dc0fb6196395ff7b6a1e99b50.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Περουβιανοί επιστήμονες καλλιέργησαν «αρειανές» πατάτες. :cheesy:

Στην κινηματογραφική ταινία «Η διάσωση» ο αστροναύτης Ματ Ντέιμον χρειάστηκε να καλλιεργήσει πατάτες στον 'Αρη για να επιβιώσει. Επιστήμονες στο Περού -πατρίδα της πατάτας- μιμήθηκαν στο εργαστήριό τους τις εχθρικές συνθήκες του αρειανού περιβάλλοντος και κατάφεραν να κάνουν κάτι παρόμοιο.

Ερευνητές του Διεθνούς Κέντρου Πατάτας, με επικεφαλής τον αστροβιολόγο Χούλιο Βαλδίβια του Πανεπιστημίου Μηχανικής και Τεχνολογίας της Λίμα, οι οποίοι συνεργάζονται με το ερευνητικό κέντρο Ames της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Ιντιπέντεντ», αφού αρχικά πειραματίσθηκαν με το κατάξερο έδαφος της ερήμου των 'Ανδεων, στη συνέχεια κατάφεραν να αναπτύξουν πατάτες σε εργαστηριακό περιβάλλον παγωμένο και με αυξημένο διοξείδιο του άνθρακα.

Οι επιστήμονες δήλωσαν αισιόδοξοι ότι, αν και τα πειράματά τους βρίσκονται σε αρχικό ακόμη στάδιο, θα είναι τελικά εφικτό να καλλιεργηθούν πατάτες στο εχθρικό έδαφος του 'Αρη, πράγμα που ασφαλώς θα έχει μεγάλη σημασία για τους μελλοντικούς αστροναύτες, οι οποίοι θα φθάσουν εκεί. Αλλά τα σχετικά πειράματα μπορεί επίσης να αποβούν ωφέλιμα και στη Γη, για τις περιοχές που θα επηρεασθούν αρνητικά από την κλιματική αλλαγή.

http://www.ethnos.gr/epistimi/arthro/peroubianoi_epistimones_kalliergisan_areianes_patates-65096951/

newego_LARGE_t_1101_55391885.jpg.6635b0a3ae8566e5104c7ca4358107e8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Γιατί η αποίκιση του πλανήτη Άρη κινδυνεύει να εξελιχθεί σε… ιστορική τραγωδία. :cheesy:

Το πλάνο για την αποίκιση του πλανήτη Άρη μοιάζει να είναι το πιο «καυτό» επιστημονικό σχέδιο της εποχής, τουλάχιστον από άποψη προβολής και συγκέντρωσης ενδιαφέροντος.

Είναι απολύτως λογικό, στο ενδεχόμενο να πατήσουμε για πρώτη φορά πάνω σε άλλο πλανήτη, τα βλέμματα να επικεντρώνονται στα κόκκινα εδάφη του Αρη. Πόσω μάλλον όταν άτομα σαν τον Ελον Μασκ ή τον Μπας Λάνσντορπ υπόσχονται… άμεσες εξελίξεις και πρώτο ταξίδι πριν από το 2025.

Είναι όμως εφικτό, ηθικό αλλά και ωφέλιμο ένα ταξίδι στον πλανήτη Άρη, με τα σημερινά δεδομένα;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που βασανίζει πολλούς ανθρώπους της επιστήμης, διχάζοντας κατά κάποιο τρόπο τους πιο φιλόδοξους με τους περισσότερο υπομονετικούς ή τους απαισιόδοξους. Σε μια τόσο μεγάλη και κρίσιμη στιγμή για την επιστήμη, αλλά και συνολικά για την ανθρωπότητα, είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις και διαφωνίες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, πιθανότατα οι πιο «συντηρητικές» απόψεις έρχονται να ακουστούν ως η… φωνή της λογικής, απέναντι σε ένα κλίμα ενθουσιασμού που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε κινήσεις υψηλού ρίσκου, πατώντας πάνω στα όρια της επιστημονικής ηθικής.

Για αρχή, μια επανδρωμένη αποστολή στον Αρη θα μπορούσε να σταλεί ίσως ακόμα νωρίτερα από το 2025 που έχει θέσει ως στόχο ο Λάνσντροπ. Η τεχνολογία υπάρχει ήδη στα χέρια των ειδικών. Το πλάνο καθυστερεί λόγω της προσπάθειας να διασφαλιστούν βιώσιμες συνθήκες για τους αστροναύτες, αλλά και να μειωθεί το ρίσκο για τον ίδιο τον Αρη. Μια προσπάθεια που σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις, το 2025 θα είναι ακόμα ανολοκλήρωτη.

Ο Ολλανδός ιδρυτής του οργανισμού Mars One έχει στα χέρια του πάνω από ένα εκατομμύριο αιτήσεις από ανθρώπους που επιθυμούν να είναι οι πρώτοι που θα πατήσουν στον Αρη, γνωρίζοντας πως το ταξίδι δεν θα έχει επιστροφή! Γεγονός που, από μόνο του, αποτυπώνει την ματαιοδοξία πίσω από αυτήν την ιστορική προσπάθεια.

Εταιρίες όπως η SpaceX και οργανισμοί όπως ο Mars One, είναι δεδομένο ότι θα επωφεληθούν από μια ενδεχόμενη αποίκιση του Αρη. Ο στόχος όμως είναι, μέσα από την αποστολή, να προοδεύσει η επιστήμη, να δημιουργηθούν προοπτικές για το μέλλον και όχι να… σκοντάψουμε στο πρώτο μας βήμα εκτός σπιτιού, έστω κι αν αυτό μας προσγειώσει σε κόκκινο χώμα.

Αποστολή… αυτοκτονίας; – Μια τεράστια λίστα από τεχνικά και ηθικά προβλήματα

Τα προβλήματα σε ένα επανδρωμένο ταξίδι μακράς διάρκειας είναι γνωστά εδώ και χρόνια. Μάλιστα, το 2002 η NASA είχε γράψει μια λίστα με αυτά. Ο κίνδυνος επιπτώσεων στην υγεία λόγω της κοσμικής ακτινοβολίας, αποδυνάμωση των οστών και του μυικού ιστού των αστροναυτών από την διαφορετική βαρύτητα, αδυναμία αντιμετώπισης τραυματισμών και ασθενειών στο διάστημα είναι μόλις λίγα από αυτά.

Αν όλα αυτά ξεπεραστούν, με κάποιο τρόπο που ως σήμερα δεν έχει βρεθεί, τότε μπαίνουμε στη… δεύτερη λίστα προβλημάτων, που αφορούν την συμπεριφορά του πληρώματος. Οι αστροναύτες στον Αρη θα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες, την ώρα που θα βρίσκονται σε απομόνωση, μακριά από όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Η πιθανότητα να αψηφήσουν τις εντολές, λειτουργώντας με δική τους πρωτοβουλία είναι πολύ μεγάλη, δημιουργώντας ένα πραγματικά καταστροφικό ενδεχόμενο. Σύμφωνα με μελέτες πάνω στην συμπεριφορά απομονωμένων ατόμων ή κοινοτήτων, υπάρχει μια πληθώρα από ψυχο-κοινωνικά προβλήματα που μπορούν να προκύψουν. Γιατί οι πρώτοι άποικοι του Αρη να μην λειτουργήσουν αυτόνομα, παραβλέποντας τις οδηγίες από την Γη; Γιατί να μην στραφούν ο ένας εναντίον του άλλου, όταν οι συνθήκες δυσκολέψουν;

Εδω αξίζει να αναφερθούν δύο πολύ σημαντικά στοιχεία, γύρω από την μελλοντική αποστολή.

Το πρώτο είναι πως στο πλάνο του Λάνσντροπ περιλαμβάνεται ένα πρόγραμμα ριάλιτι που θα δείχνει το ταξίδι των αποίκων και την ζωή τους στο διάστημα! Πώς θα λειτουργήσουν οι «εκλεκτοί» της αποστολής, γνωρίζοντας ότι τους παρακολουθεί ένας ολόκληρος πλανήτης, που όμως αδυνατεί να τους ελέγξει;

Το δεύτερο έχει να κάνει με την διαχείριση ενός θανάτου στο διάστημα. Προφανώς, θα ήταν καταστροφικό να παραμείνει ένας νεκρός οργανισμός πάνω στο «παρθένο» έδαφος του Αρη. Αν αυτό συμβεί, για παράδειγμα αν γίνει ταφή, τότε σε βάθος χρόνου ο Αρης μπορεί να εξελιχθεί σε εντελώς αφιλόξενο και μολυσμένο πλανήτη. Δεν γνωρίζουμε ποιοι μικροοργανισμοί θα καταφέρουν να επιβιώσουν στον κόκκινο πλανήτη, ούτε πως θα εξελιχθούν. Το σίγουρό είναι πως θα δυσκολευτούμε να τους ελέγξουμε, αν… δημιουργήσουν αυτοί πρώτα την αποικία τους.

Το σενάριο για ελεγχόμενο θάνατο με ένεση ευθανασίας μέσα σε κλειστό θάλαμο είναι το επικρατέστερο, αφού ως τώρα είναι το μόνο ασφαλές. Ποιος όμως από όλους που έχουν αιτηθεί για το ταξίδι θα μπορέσει να βάλει τέλος στη ζωή του, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή; Είναι λογικό, ή ηθικό, να εκτελέσει ένας άνθρωπος μια τέτοια οδηγία;

Αν όλα τα παραπάνω προβλήματα και οι ηθικοί ενδοιασμοί ξεπεραστούν, τότε περνάμε στον… επόμενο κύκλο. Εδώ πλέον οι επιστήμονες θα κληθούν να παίξουν με τις πιθανότητες. Για την επιβίωση των αστροναυτών, ειδικά το πρώτο διάστημα, απαιτούνται αρκετές αποστολές βοηθείας, οι οποίες θα περιέχουν τα απαραίτητα. Τρόφιμα, νερό, μπαταρίες και ότι άλλο χρειάζεται για ομάδα απομονωμένων ανθρώπων.

Εχουμε δει ωστόσο πως, ακόμα και πολύ ελαφρύτερες αποστολές, συνηθίζουν να αποτυγχάνουν, προσκρούοντας πάνω στο έδαφος κατά την προσεδάφιση. Ο ανιχνευτής Σκιαπαρέλι που καταστράφηκε πριν λίγες βδομάδες στο έδαφος του Αρη, αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Τι θα γίνει αν μια από τις αποστολές αποτύχει, αφήνοντας τους αποίκους δίχως αποθέματα; Πιθανότατα αυτό το επεισόδιο του ριάλιτι δεν θα είναι και τόσο ευχάριστο…

Μπορεί λοιπόν το ταξίδι στον Αρη να είναι εντυπωσιακό, μπορεί η ώρα του σιγά σιγά να φτάνει, αλλά πρέπει πρώτα να ξεπεραστούν πολλές δυσκολίες ώστε να μιλήσουμε με σχετική αισιοδοξία για αυτό. Σε διαφορετική περίπτωση, το μεγαλεπήβολο πλάνο πιθανότατα θα μετατραπεί σε μια τρομακτική τραγωδία, με αρνητικές επιπτώσεις για την επιστήμη συνολικότερα.

http://www.pronews.gr/portal/20170409/genika/diastima/49/giati-i-apoikisi-toy-planiti-ari-kindyneyei-na-exelihthei-se-istoriki

15.jpg.cb691973f6db7f6da4f911efe9a71820.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης