Jump to content

καινουριο 130mm ή μεταχειρισμένο 8'' ιδιας τιμής ?????


Paparebas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σε ολους και καλο πάσχα. Θα 'ηθελα τη γνωμη σας σχετικα με αγορα τηλεσκοπίου αλλα και τις διαφορες που έχουν τα δύο τηλεσκοπια μεταξυ των οποίων αμφιαταλαντευομαι.

SKYWATCHER

DOBSONIAN TRUSS 130mm

και

SKYWATCHER

DOBSONIAN 8″

 

Αυτη τη στιγμη έχω ενα dobsonian 114mm (Natiοnal Geografic) το οποίο σε πολλους απο εσασ θα φενεται παιχνιδι, αλλα σίγουρα ηταν αρκετο για να με <<κολησει>> το μικροβιο της αστροπαρατηρησης.

 

τι παραπάνω θα μπορέσω να εχω με τις 8'' απο τις 5'' ?

Η τιμη του καινουριου SKYWATCHER DOBSONIAN TRUSS 130mm ειναι 239 ΕΥΡΩ

και του μεταχειριμενου SKYWATCHER DOBSONIAN 8″ ειναι 250.

 

σας ευχαριστω για τις συμβουλες σας εκ των προτερων.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα και καλή ανάσταση.

Καταρχάς 3" παραπάνω συλλέγουν περισσότερο φως. Σίγουρα όσο περισσότερο τόσο καλύτερα στη φωτοσυλλεκτικότητα. Απο κει και πέρα το truss 130mm έχει εστιακή 650mm ενώ το 8" έχει 1200mm. Για να καταλάβεις τη διαφορά πήγαινε σε ένα FOV simulator βάλε ένα στόχο και παίξε με τις δυο εστιακές για να κρίνεις σε ποιό πεδίο θέλεις να κινηθείς. Νομίζω το 114mm έχει 900mm άρα είσαι ήδη κάπου ενδιάμεσα. Επίσης το 130mm είναι κατά πολύ ελαφρύτερο και πιο compact στη μεταφορά του. Όμως έχω ακούσει παράπονα για όταν υπάρχει παρακείμενος φωτισμός ότι αλλοιώνει το αποτέλεσμα λόγω του κενού των ραγών προέκτασης. Ωστόσο λύνεται αν το "ντύσεις" περιμετρικά με κανα μαύρο πανί ή κάτι αντίστοιχο. Δυστυχώς δεν έχω πιάσει κάποιο απο αυτά στα χέρια μου για να σε καθοδηγήσω παραπάνω. Ελπίζω να βοήθησα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στο TRUSS 130 το δευτερεύον κάτοπτρο στηρίζεται με μόνο μία αντιρίδα. Αυτό σημαίνει ευαισθησία στις δονήσεις και ευκολία πρόκλησης ζημιάς. Στο ιντερνετ υπάρχουν σχόλια από αγοραστές που το βρήκαν στραβωμένο. Για αυτό τον λόγο ΔΕΝ θα το αγόραζα παρά μόνο αν το εξαιρετικά μικρό μέγεθος του, μου ήταν τελείως απαραίτητο. Κάνε ένα search στο ιντερνετ για review για οποιοδήποτε τηλεσκόπιο σκέφτεσαι να αγοράσεις, θα σου απαντηθούν οι πιο πολλές απορίες.

 

Στα συνηθισμένα τηλεσκόπια υπάρχουν 4 αντιρίδες ακριβώς για λόγους σταθερότητας και αντοχής.

 

Στα 130mm υπάρχουν και άλλες επιλογές :

 

1. το skywatcher explorer 130P (228 ευρώ στην firstlightoptics αυτή την στιγμή με βάση (όχι αρκετά καλή βάση πάντως), στην Ελλάδα βλέπω μόνο το σκέτο 130 το οποίο φυσικά είναι υποδεέστερο-έχει σφαιρικό αντί παραβολικό καθρέφτη και αυτή η διαφορά είναι σημαντική)

 

2. το skywatcher 130PDS (το πουλούσε κάποιος μεταχειρισμένο πρόσφατα στο astrovox 150 ευρώ χωρίς βάση)

 

Φιλικά

Χρήστος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

καλημερα και σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου. θα εκτιμουσα ιδιαιτερα κατι πιο συγκεκριμενο. Μην με παρεξηγησεις. Για εσενα αυτα που εγραψες πιθανον και συγκεκριμένα ειναι, και σιγουρα απλοικα.

Αν μπορείς ωστόσο θα ήθελα να μου εξηγησει καποιος με παραδειγματα.

πχ με το truss βλεπεις Μ31 σαν νεφος ενω με το 8'' βλεπεις διακριτα τα αστρα του ή το αντιστροφο.

Επισης με απασχολει και το θέμα της φωτορυπανσης. Οι παρατηρησεις θα γινονται απο Αθηνα και μου χουν πει για παραδειγμα οτι το 10'' θα μου ειναι αχρηστο λογω φωτορυπανσης. Μηπως το 8'' γινεται ιδιο με το 130mm εξαιτιας φωτορυπανσης?

και παλι ευχαριστω.

 

Χρηστο πολυ χρησιμη η πληροφορια που μου εδωσες.

μαλλον με εσπρωξες στο να απορριψω το truss. Σε ευχαριστω πολυ. αν μπορεις μια αποψη για τις διαμετρους ?

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και τα δύο είναι καλά τηλεσκόπια. Αλλά πολύ διαφορετικά.

 

Το 8" είναι 2.5 φορές μεγαλύτερο από το 5.1". Αυτό σημαίνει πως (ανεξάρτητα από τις συνθήκες φωτορρύπανσης) θα βλέπεις ένα ολόκληρο mag παραπάνω.

 

Επίσης, με τον ίδιο φακό θα έχεις διπλάσια μεγέθυνση και πάλι το αντικείμενο θα είναι φωτεινότερο. Η διακριτική ικανότητα είναι αναλόγως μεγαλύτερη (υφές νεφελωμάτων και διάκριση διπλών αστέρων). Στους πλανήτες η διαφορά είναι ιδιαίτερα εμφανής.

 

Με τον ίδιο φακό θα έχεις λιγότερη κόμη και αστιγματισμό με το 8", έναντι του 5.1".

 

Επίσης το 8" δέχεται και φακούς 2", κάτι που δεν χρειάζεται το 5.1".

 

Το 5.1" βελτιστοποιείται στα 65x και τερματίζει στα 130x. Το 8" 100x και 200x αντιστοίχως. 100x είναι μια καλή μεγέθυνση για τα περισσότερα αντικείμενα βαθέως ουρανού, στα οποία, όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες, μπορείς να ανεβάσεις τη μεγέθυνση, συχνά στα 200x και λιγότερο συχνά παραπάνω, έως τα 300x. Το 8'" έχει σχετικά ικανοποιητικά αυτή τη μεγέθυνση με φακό 4mm, το 5.1" με το ζόρι έχει τα 200 (ας πούμε 6.7mm και barlow).

 

Το 5.1" είναι ένα τηλεσκόπιο widefield. Με αυτό θα χαρείς τον γαλαξία μας και αστρικούς κυρίως σχηματισμούς (σκέψου τις Πλειάδες, Υάδες, τη Φάτνη, την Κρεμάστρα, το διπλό σμήνος του Περσέα τον ΕΤ κλπ). Αλλά θα δεις και όλους τους πλανήτες και τα Messier, στο μισό περίπου μέγεθος και λιγότερο φωτεινά από ότι με το 8". Με Plossl 32 ή SWA 24mm θα έχεις 2.5 μοίρες πεδίο στο 5.1" και 1.38 στο 8", σχεδόν το μισό.

 

Το 8" αντιθέτως είναι τηλεσκόπιο γενικής χρήσης.

 

Από την άλλη υπάρχει και το θέμα του μεγέθους. Με το 8" παρατηρείς και όρθιος και πρέπει να ανεχτεί η σύντροφος έναν θερμοσίφωνα μέσα στο σαλόνι της (εκτός αν έχεις άλλο αποθηκευτικό χώρο). Το 5.1" απαιτεί τραπεζάκι και μπορείς να το βάλεις σαν στολίδι στη βιβλιοθήκη ή το γραφείο.

 

Αν κάποιος πάρει μόνο ένα, το 8" είναι το καταλληλότερο. Αν έχεις ήδη τηλεσκόπιο ικανό για περίπου 200-250x, ένα δεύτερο widefield μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικό. Εκεί υπάρχουν τα μικρά διοπτρικά 66-80mm, των οποίων η εστιακή πλησιάζει του 5.1". Σε σχέση με αυτά, το 5.1" είναι φθηνότερο, έτοιμο (με τη στήριξή του) και φωτεινότερο, αλλά ακατάλληλο για επίγεια παρατήρηση.

 

Για να το απλοποιήσω, το 5.1" δεν πρέπει να συγκρίνεται με το 8", αλλά με τα μικρά διοπτρικά τηλεσκόπια. Σε σχέση με αυτά υπερτερεί παντού ως προς τον νυκτερινό ουρανό (για όσους προτιμούν κάτοπτρα έναντι φακών τουλάχιστον). Το 8" όμως είναι ένα κανονικό αστρονομικό τηλεσκόπιο γενικής χρήσης.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης