Jump to content

KONUS 150MM / F1800 ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ.!


Paparebas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

καλησπερα και χρονια πολλα.!

ποια ειναι η γνωμη σας για το KONUS 150MM / F1800? Το ειχε ή το έχει καποιος ? Συγκριση με αντιστοιχο κατοπτρικο, Περιοριζεται μονο σε πλανητες ? ?

To εχω βρει 270 ευρω και σκεφτομαι να το αγορασω. Τι λετε ???

Σας ευχαριστω πολυ.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχεις κάποια εικόνα ? Σε ποιο μαγαζί ?

Η KONUS σαν μάρκα είναι δεν είναι και πολύ καλή. Αν είναι να πάρεις κάτι πρέπει να πάρεις κάτι καλό και το οποίο βέβαια να σου κρατήσει. Θα σου πρότεινα αυτό με ''κλειστά μάτια'': http://www.planitario.gr/maksutov-102-eq2.html Ξεφεύγει από το budget των 270 ευρώ αλλά είναι πάρα πολύ καλό και αξίζει. Το έχω και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Κάτι άλλο που θα πρότεινα είναι αυτό : http://www.planitario.gr/130-900-eq2.html το οποίο όμως δεν έχω και κατά συνέπεια δεν έχω προσωπική εμπειρία αλλά είναι πολύ καλό.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα και από εμένα και χρόνια πολλά. Με την σειρά μου και εγώ Γιώργο θα σου πω να μην προχωρήσεις στην αγορά του εν λόγω τηλεσκοπίου. Όπως είπε και ο Ματθαίος δεν είναι και ότι καλύτερο και σίγουρα όχι κάτι πάνω στο οποίο θα μπορέσεις μελλοντικά να χτίσεις ένα καλό setup. Θα σου πρότεινα αντίθετα να ξαναδείς όλο το θέμα από την αρχή και να φτιάξεις τον εξοπλισμό σου αργά αλλά σταθερά αποφεύγοντας λάθη που κάναμε οι περισσότεροι. Οπότε κατά την γνώμη μου κράτα το τηλεσκόπιο που έχεις και επένδυσε αρχικά σε μία καλή στήριξη. Μια HEQ5 είναι ιδανική. Η στήριξη θα σου χαρίσει ώρες και ώρες παρατήρησης για αυτό το καλοκαίρι και ουσιαστικά θα αναβαθμίσει και το τηλεσκόπιο σου αφού η ποιότητα της παρατήρησης θα ανέβει αισθητά. Θα μπορείς δηλαδή να παρατηρείς πλανήτες , Σελήνη και κάποια σμήνη χωρίς να μετακινεις την βάση συνέχεια ενώ το goto θα σε γλιτώσει από ώρες ψαξιματος. Σε ένα χρόνο από σήμερα.προμηθευεσαι ένα καλό διοπτρικό και έχεις φτάσει ποιά σε επίπεδο φωτογραφίας με μία φθηνή dslr.

Αυτό που παρατηρούμε δεν είναι η ίδια η φύση, αλλά το κομμάτι της φύσης που αποκαλύπτεται στη μέθοδο έρευνας που χρησιμοποιούμε.

Werner Heisenberg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το ότι το GOTO είναι καλύτερο από την χειροκίνητη εύρεση αντικειμένων σηκώνει συζήτηση. Η χαρά του ότι είδες ένα αντικείμενο που έψαχνες για ώρα , δεν συγκρίνεται με το GOTO. Βέβαια είναι στιγμές που θα με βοηθούσε πολύ να είχα GOTO.

 

Αυτό είναι και στον χαρακτήρα του παρατηρητή : Είναι αυτοί που θέλουν να έχουν την χαρά του ότι κατάφεραν να δουν ένα αντικείμενο που αναζητούσαν για ώρα και είναι και αυτοί που δεν έχουν όρεξη ή δεν θέλουν να αναζητούν αντικείμενα και είναι okay με το GOTO.

 

Βέβαια υπάρχει και η μέση λύση του μοτέρ στον άξονα της ορθής αναφοράς το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην πλανητική παρατήρηση.

 

Όλα αυτά όσον αφορά την οπτική παρατήρηση.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ματθαίε σίγουρα αυτά που αναφέρεις ισχύουν για ένα νέο ή ακόμα και για έναν παλαιό και καταξιωμένο παρατηρητή. Το goto όμως ή μάλλον η στήριξη με goto δεν αναιρεί το πρώτο. Μπορείς να κατευθύνεις το τηλεσκόπιο και χειροκίνητα με το χειριστήριο όπως θα έκανες με μια αναλογική στήριξη. Άυτό που σου μένει λοιπόν είναι μόνο όφελος γιατί έχεις εξασφαλισμένη την χαρά και την αξία της εύρεσης του αντικειμένου ενώ παράλληλα έχεις και το goto για μελλοντική χρήση και για της ανάγκες της φωτογραφίας. Προσωπικά ξεκίνησα με ένα dob 8 (200 x 1200) μετά αναβάθμισα σε ρομποτική στήριξη dob goto, ακολούθως σε μια απλή eq5 με μοτέρ ορθής αναφοράς και απόκλισης για να καταλήξω στην HEQ6 που έχω τώρα. Εχασα λοιπόν χρόνο και χρήμα και αυτό που αποκόμισα είναι ότι δεν χρειάζεται πάντα να ξανά ανακαλύπτουμε τον τροχό ειδικά σε καιρούς σαν αυτούς που είναι δύσκολα τα οικονομικά. Η Γνώση υπάρχει.

Αν εσύ Γιώργο θέλεις να μείνεις στην παρατήρηση ένα dob σε καλύπτει. Αν όμως υπάρχει μέσα σου η ανάγκη να κρατήσεις αυτά που βλέπεις και να ερευνήσεις το σύμπαν σε μεγαλύτερο βάθος τότε θα πάς μοιραία στην φωτογραφία και εκει το goto θα σου είναι απαραίτητο, όχι μόνο σαν ευκολία αλλά και σαν ποιητικότερη στηριξη.

Αυτό που παρατηρούμε δεν είναι η ίδια η φύση, αλλά το κομμάτι της φύσης που αποκαλύπτεται στη μέθοδο έρευνας που χρησιμοποιούμε.

Werner Heisenberg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα συμφωνήσω με τον Θοδωρή έχοντας περάσει λίγο από τα στάδια που αναφέρθηκαν. Μια καλή στήριξη με Go-To είναι νομίζω το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να απασχολήσει κάποιον μιας που ανοίγει μετά όλα τα περιθώρια για το μέλλον. Φυσικά μόνο σε περίπτωση που είναι σίγουρος οτι τον ενδιαφέρει το θέμα.

 

Ξεκινώντας με μια EQ2 και το 130/900 που αναφέρθηκε παραπάνω καταλαβαίνω αυτό που λέει ο Ματθαίος -η πρώτη φορά που βρήκα τη θέση που βρίσκεται το νεφέλωμα την ροσετας με αυτο τον εξοπλισμο μετα απο μιση ωρα ψαξιμο θα μου μεινει αξεχαστη, φυσικά δεν έβλεπα νεφέλωμα αλλά έβλεπα τα 6 χαρακτηριστικά αστεράκια- όμως με μια καλή βάση μπορείς να έχεις και αυτη την απόλαυση αλλά και την ευκολία όποτε θελήσεις ενώ στη συνέχεια μπορείς να προχωρήσεις στην αστροφωτογραφία.

 

Κράτα λοιπόν τον όποιο σωλήνα έχεις και μάζεψε λεφτά γι τη βάση την οποία θα πάρεις με βάση τις ανάγκες που θεωρείς πως θα έχεις μελλοντικά.

 

 

Επειδή γράφτηκε τώρα, το 130/900 για αρχή ήταν μια χαρά. Είδα κάποια messier, Δια, Κρόνο όπου έβλεπα και κάποιες λεπτομέρειες, Άρη αλλά μόνο χρώμα και φυσικά σελήνη και ήλιο με το απαραίτητο φίλτρο. Ίσως και να το αδικεί λίγο η EQ2 , δεν το έχω ακόμα δοκιμάσει με την AZ-EQ5 όμως κάποια στιγμή θα το κάνω.

Skywatcher Mount AZ-EQ-5 SynScan GoTo

Skywatcher 130 PDS

Skywatcher 200/1000

Celestron C8 SCT

Orion Mini 50mm

QHY 183M

ZWO ASI 224

Canon 100D mod - cooling

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αρχικά θέλω να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο και για τις συμβουλές σας. Με βοήθησαν πολύ στο να επιλέξω την διαδρομή έστω που θα ακολουθήσω. Οι έμπειροι και μόνο εξαιτίας της εμπειρίας τους νιώθουν την ανάγκη να οδηγήσουν τους νέους κάνοντας τους να αποφύγουν τα <<χαλαρά βραχάκια της λίμνης>>. Πάρόλα αυτά πρέπει να παραδεχτείτε πως ακόμη και η αναβάθμηση στο GEAR έχει την χαρά της αλλά και μπορεί να αναθερμάνει ή και να αναβαθμίσει το ενδιαφέρον σου για το χόμπι. Το σίγουρο είναι ότι με γλιτώσατε από απογοητεύσεις που ίσως να με απομάκρυναν από τον ουρανό. Έτσι αντί να ξεκινήσω απο το (1) χάνοντας χρήμα και χρόνο, μου δείξατε που είναι το (10). Πίστέυω πως στην ιδιοσυγκρασία μου ταιριάζει να ξεκινήσω απο το (5) των βημάτων σας ώστε αφου νιώσω την ανάγκη της εξέλιξης και της αναβάθμισης να νιώσω στην συνέχεια και την χαρά που δίνουν. Μία στήριξη EQ3-2 νομίζω πως θα αποτελέσει την αρχή που μαλλον ήταν το (5) του Θοδωρή.

Θα ήθελα τη γνώμη σας.

Και πάλι ευχαριστώ.!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εαν είσαι σίγουρος πως θα ασχοληθείς για πολλά χρόνια με το χομπι θα σου έλεγα να μαζεψεις τα λεφτα για μια HEQ5 , την AZEQ5 που εχω εγω ή κάτι αντίστοιχο ανάλογα με το που θες να φτασεις σε παρατήρηση , αστροφωτογράφιση κλπ Ανάλογα με τις ανάγκες σου και η βάση

 

Εαν δεν είσαι σίγουρος και το ψάχνεις για να δεις αν θα σε ενδιαφέρει τότε ίσως είναι μια καλή αρχή για να μην πετάξεις λεφτά.

 

Νομίζω όμως πως άποψη πιο έμπειρων όπως του Θοδωρή βαραίνει περισσότερο :)

Skywatcher Mount AZ-EQ-5 SynScan GoTo

Skywatcher 130 PDS

Skywatcher 200/1000

Celestron C8 SCT

Orion Mini 50mm

QHY 183M

ZWO ASI 224

Canon 100D mod - cooling

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν καταλαβαίνω τι θα κάνεις με την EQ3-2, αν εννοείς ότι θα την αγοράσεις μόνη της.

 

To 114/500 που έχεις δεν μπαίνει επάνω (για να μπει θα χρειασθεί επιπλέον δαχτυλίδια και dovetail ή πατέντα, δηλαδή θα σου κοστίσει ο κούκος αηδόνι και δεν αξίζει τον κόπο).

Είναι ακριβή για να την αγοράσεις καινούργια.

Δεν σηκώνει 8 ιντσών κατοπτρικό.

Είναι γενικά πολύ ακριβότερο να αγοράσεις χωριστά βάση και χωριστά τηλεσκόπιο (είτε καινούργιο είτε μεταχειρισμένο), στα πακέτα οι τιμές είναι μικρότερες από το άθροισμα των επιμέρους τιμών.

Στην EQ3-2 (την έχω) θα έβαζα μέχρι 130/900 (ίσως και 150/750), το διοπτρικό 120/1000 που έχω δεν το κρατάει αρκετά σταθερό για τις απαιτήσεις μου.

 

Φιλικά

Χρήστος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιώργο και εγώ σε συμβουλεύω και εγώ να πας σε Heq5. Και το λέω αυτό με σιγουριά. Βέβαια εξαρτάται και από τα χρήματα που διαθέτη ο κάθε ένας. Η eq2 -3 είναι μικρές στηρίξεις με όλα τα προβλήματα που έχει μία τέτοια στήριξη...... τρεμουλα κ.τ.λ. Η Heq5 όμως πραγματικά θα σε πάει σε άλλο επίπεδο.Η σύνδεση με το pc μόνο που σου παρέχει θα σε κάνει να ασχοληθείς ποιο ενεργά με το χόμπυ και να αποκτήσεις εμπειρία και εξοικείωση. Θα ασχοληθείς με χάρτες και θα προγραμματίζεις βραδιές με ποιο μεγάλη ευχέρεια.

Βέβαια η τελική απόφαση είναι δικιά σου αφού όλα τα παραπάνω αποτελούν μόνο προσωπικές γνώμες.

Αυτό που παρατηρούμε δεν είναι η ίδια η φύση, αλλά το κομμάτι της φύσης που αποκαλύπτεται στη μέθοδο έρευνας που χρησιμοποιούμε.

Werner Heisenberg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

οκ λοιπον. κατα τις συμβουλές των εμπείρων. Πάμε για HEQ5 και προχωράμε. Μάλλον ένας φίλος θα μου δανείσει ενα κατοπτρο 130 και ένα maksutov 102. Θα τα περάσω επάνω και το καλοκαιράκι θα είμαι με αυτά.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γεια σε ολους !

Κατ'αρχας για το KONUS μην το παρεις αγαπητε γιατι ειναι πολυ χειροτερο απο το 130 που εχεις.

κατα δευτερον και επιτρεψτε μου την άποψη.. Δεν θα συμβούλευα κάποιον που έχει οδηγήσει παπάκι να παει κατευθειαν σε hayabusa 1300 turbo. Ας δει και καποια πραγματα στη διαδρομή του να μάθει κιόλας. Ειλικρινά θεωρω πως χρειάζεται. Πώς θα εκτιμησει την top ερασιτεχνική- επαγγελματική στήριξη αν δεν δει και τα υπόλοιπα? οσοι ξεκινουν σωστα ξεκινουν με κυαλια... οχι με Heq5..(!!). Και ναι ξεκινουν απο το μπαλκονι τους και οχι απο το πινατουμπο με καθοδικά ρευματα. Χόμπι ειναι. Σίγουρα θα παίξει με τον εξοπλισμό και ναι θα παλεψει με τρεμουλα και ψαξιματα και θα χαρεί αυτο που κάνει.

Και πόσα λεφτά θα πετάξει? 250 για ενα dob 6ή8? και? σιγουρα λεφτά είναι αλλα αν ακολουθήσει το χόμπι πιστεψτε πως απο τα 250 θα χάσει 50 στη μεταπώλησει και θα ξέρει και τι γίνεται και τι παιζεται. Εμένα παντως μου αρέσει η ταπεινη διαδρομη μου και την θυμαμαι με νοσταλγια.

 

δεν ειμαι ενεργη στα forums γενικα απλα εβαλα μια αγγελια και χαζευα και και μιας και είδα ειπα να πω τη γνώμη μου.

 

Καθαρους ουρανους σας ευχομαι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης