Jump to content

Αστεροειδείς.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Τι θα συμβεί αν πέσει αστεροειδής μέσα στον ωκεανό; :cheesy:

Λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση επιστημόνων της NASA ότι παρά την εκπληκτική τεχνολογική πρόοδο της ανθρωπότητας τα τελευταία 100 έτη παραμένουμε ευάλωτοι και εν πολλοίς ανυπεράσπιστοι στην πτώση ενός αστεροειδή στον πλανήτη μας. Μια νέα μελέτη έρχεται να αποκαλύψει τι θα συμβεί αν ένας μικρομεσαίος διαστημικός βράχος πέσει στον πλανήτη μας.

Οι επιπτώσεις όπως φαίνεται θα είναι πραγματικά εφιαλτικές ακόμη και αν ο αστεροειδής πέσει στην μέση του ωκεανού.

Με δεδομένο ότι το 70% της επιφάνειας της Γης καλύπτεται από νερό αν πέσει ένας αστεροειδής στη Γη το πιθανότερο είναι να καταλήξει σε κάποιο ωκεανό. Επιστήμονες του Εθνικού Εργαστηρίου των ΗΠΑ στο Λος Αλαμος (LANL) πραγματοποίησαν σειρά προσομοιώσεων για τις συνέπειες την πτώσης ενός αστεροειδούς στον ωκεανό. Οι ερευνητές μελέτησαν πολλά σενάρια καθένα εκ των οποίων είχε να κάνει με διαφορετικού μεγέθους αστεροειδή, διαφορετική ταχύτητα και γωνία πτώσης.

Οπως είναι ευνόητο το πρώτο πράγμα με το οποίο ασχολήθηκαν οι ερευνητές ήταν τι θα συμβεί με το γιγάντιο τσουνάμι που θα προκαλέσει η πτώση. Οι προσομοιώσεις έδειξαν ότι αν ένας αστεροειδής διαμέτρου όχι μεγαλύτερος από 250 μέτρα πέσει στην μέση του ωκεανού θα δημιουργήσει μεν τεράστιο τσουνάμι αλλά αυτό δεν θα απειλήσει τις ακτές. Αν όμως ο αστεροειδής πέσει σε απόσταση 10-20 χλμ. από τις ακτές το τσουνάμι θα σαρώσει τις παράκτιες περιοχές με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η δεύτερη σημαντική συνέπεια της πτώσης ενός αστεροειδούς στον ωκεανό θα είναι πολλά δισ. τόνοι νερού να εξατμιστούν με τους υδρατμούς να ανεβαίνουν στην στρατόσφαιρα και να παραμένουν εκεί για διάστημα πολλών μηνών ή ακόμη και ετών. Αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές θα προκαλέσει κλιματικές αλλαγές το είδος και η ένταση των οποίων δεν μπορεί να υπολογιστεί.

http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=851834

0A6D08304AD32A1E3659E0E386E0F0F3.jpg.f3229ec3c837e213fe6445e27762663b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...
  • Απαντήσεις 459
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

H πρώτη βροχή διαττόντων του 2017 :cheesy:

Όπως συμβαίνει κάθε χρονιά, το νέο αστρονομικό έτος ξεκινά με μια βροχή διαττόντων αστέρων, τις Τεταρτίδες (Quadrantids), που διαρκούν από 1 έως 5 Ιανουαρίου και κορυφώνονται το βράδυ της Τρίτης, προς τα χαράματα της Τετάρτης.

Οι Τεταρτίδες είναι καλύτερα ορατές στα πιο βόρεια γεωγραφικά πλάτη, ιδίως σε κατεύθυνση βορειοανατολική στον ουρανό. Εφόσον οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες επιτρέπουν την παρατήρησή τους, εμφανίζουν στο αποκορύφωμά τους έως 40 μετέωρα την ώρα, που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητα άνω των 40 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, ενώ έχουν αναφερθεί έως και 120 μετέωρα κάποιες χρονιές.

Η συγκεκριμένη βροχή μετεώρων έχει πάρει το όνομά της από ένα αστερισμό –Quadrans Muralis ή Επιτοίχιος Τετράς (ήταν αρχαίο αστρονομικό εργαλείο)- που σήμερα πια δεν υπάρχει και από όπου φαίνεται να προέρχεται. Την ονομασία αυτή πήρε το 1795 από τον Γάλλο αστρονόμο Ζερόμ Λαλάντ, αλλά η ομάδα των αχνών άστρων που αποτελούσαν τον αστερισμό (που τώρα βρίσκεται κάπου κοντά στην Μεγάλη Άρκτο), έχει πλέον περιπέσει στη λήθη, αν και το όνομα διατηρείται στη βροχή διαττόντων.

Οι αστρονόμοι δεν είναι ακόμα σίγουροι ποιός ήταν ο διερχόμενος από τη «γειτονιά» της Γης κομήτης, που άφησε πίσω του την ουρά σκόνης και σωματιδίων, τα οποία μετατρέπονται σε μετέωρα κάθε φορά που ο πλανήτης μας διασταυρώνεται με την τροχιά τους. Είναι πιθανό να πρόκειται για ένα κομήτη (2003 ΕΗ1), που παρατήρησαν πρώτοι Κινέζοι, Ιάπωνες και Κορεάτες αστρονόμοι το 1490.

Σήμερα η πηγή προέλευσης των μετεώρων φαίνεται να είναι ο αστερισμός του Βοώτη, στον οποίο η Επιτοίχιος Τετράς ενσωματώθηκε το 1922, όταν η Διεθνής Αστρονομική Ένωση προσδιόρισε τους 88 αστερισμούς που υπάρχουν σήμερα.

http://physicsgg.me/2017/01/02/h-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%b7-%ce%b2%cf%81%ce%bf%cf%87%ce%ae-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%84%cf%8c%ce%bd%cf%84%cf%89%ce%bd-%cf%84%ce%bf%cf%85-2017/

meteor_falling_courtesy_nasa.gif.832f4fc4b6f7b376e3057097cfc22fc5.gif

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

H NASA θα εξερευνήσει αστεροειδείς. :cheesy:

Η NASA αποφάσισε να πραγματοποιήσει δύο σημαντικές αποστολές σε αστεροειδείς. Στην πρώτη θα προσπαθήσει να ανακαλύψει νέα στοιχεία για την δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος και στην δεύτερη να εξετάσει την δυνατότητα εκμετάλλευσης του πλούσιου ορυκτού πλούτου πολλών αστεροειδών.

Οπως ανακοίνωσε η NASA η μία αποστολή θα γίνει το 2021 στους λεγόμενους Τρωικούς αστεροειδείς γύρω από τον Δία και η άλλη το 2023 στον μεταλλικό αστεροειδή Ψυχή. Τα δύο διαστημικά σκάφη θα έχουν τις ονομασίες «Λούσι» και «Ψυχή» αντίστοιχα. Οι αποστολές τους εντάσσονται στο ευρύτερο πρόγραμμα πλανητικής εξερεύνησης «Discovery» της NASA.

Η «Λούσι» προγραμματίζεται να φθάσει στο στόχο της το 2027 και έως το 2033 να μελετήσει έξι από τους Τρωικούς αστεροειδείς πέριξ του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Οι εν λόγω αστεροειδείς πιστεύεται ότι αποτελούνται από τα πρωταρχικά υλικά από τα οποία σχηματίσθηκαν οι πλανήτες, συνεπώς η μελέτη τους θα φωτίσει την ιστορία του ηλιακού συστήματος. Η αποστολή πήρε το όνομα της από την «Λούσι» τον διάσημο αυστραλοπίθηκο που θεωρείται από τους πρώτους προγόνους του ανθρώπου.

Η «Ψυχή» αναμένεται να φθάσει στον ομώνυμο αστεροειδή διαμέτρου 210 χιλιομέτρων το 2030. Θα είναι η πρώτη φορά που η NASA θα επισκεφθεί έναν κόσμο όχι παγωμένο, βραχώδες ή αέριο, αλλά μεταλλικό. Πρόκειται για ένα από τα πιο παράξενα σώματα στο ηλιακό σύστημα, που πιθανώς αποτελεί το απομεινάρι του μεταλλικού πυρήνα ενός παλαιότερου πλανήτη με το μέγεθος του 'Αρη. Παράλληλα, η NASA θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη του διαστημικού τηλεσκοπίου NEOCam, που θα ψάχνει δυνητικά απειλητικούς κοντινούς στη Γη αστεροειδείς.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=855783

9DCA5D6C13F50DF63EF6F72EF00810EA.jpg.925f576b3c4e85ecca091ba191492225.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αστεροειδής 2017 AG13. :cheesy:

Τη Δευτέρα, την ώρα που περιμένατε το χιόνι, κοιμόσασταν ή κάνατε κάτι άλλο, η Γη παραλίγο να συγκρουστεί με ένα μικρό αστεροειδή. Ο Αστεροειδής 2017 AG13, όπως έχει ονομαστεί, έχει περίπου το μέγεθος μιας πολυώροφης πολυκατοικίας και πέρασε ξυστά δίπλα από τη Γη, χωρίς να την ακουμπήσει. Όλως περιέργως, οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι έρχεται κατά πάνω μας κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Ταξιδεύοντας με μία ταχύτητα που έφτανε περίπου τα 57.600 χιλιόμετρα την ώρα, ο αστεροειδής απείχε από τη Γη 160.000 χιλιόμετρα. Αυτό μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μία απόσταση δύο φορές πιο κοντινή από αυτή της Γης και της σελήνης.

Ο AG13 έγινε αντιληπτός το περασμένο Σαββατοκύριακο από αστρονόμους του Παρατηρητηρίου Slooh, που διοργάνωσε την τελευταία στιγμή ένα live broadcast για να παρατηρήσουν το ιπτάμενο αντικείμενο. Επομένως, υπήρχε μόνο μία διορία δύο ημερών για να μας ενημερώσουν. Σκεφτείτε ότι στην ταινία Αρμαγεδών οι επιστήμονες της NASA είχαν προειδηποιήσει 18 ημέρες πριν.

Αν και αυτή η διαστημική πέτρα δεν ήταν αρκετά μεγάλη για να καταστρέψει τον πλανήτη ή για να απαιτήσει τις υπηρεσίες του Bruce Willis, κατά πάσα πιθανότητα θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στην περιοχή που θα χτυπούσε. Το 2013, η ρωσική πόλη Chelyabinsk χτυπήθηκε από μία πύρινη σφαίρα, θρυμματίζοντας παράθυρα και προκαλώντας χιλιάδες μικροτραυματισμούς.

Γιατί, λοιπόν, ο AG13 δεν έγινε αντιληπτός; Γιατί ο αστεροειδής είχε το μισό μέγεθος από αυτούς που εντοπίζει συνήθως το τηλεσκόπιο της NASA Near Earth Object Camera (NEOCam), το οποίο είναι σχεδιασμένο για να αναζητά στον ουρανό καταστροφικές απειλές από αστεροειδείς. Το πρόγραμμα NEOCam λειτουργεί με σχετικά περιορισμένη χρηματοδότηση, αφού η ΝASA προτιμά να δώσει προτεραιότητα στην αναζήτηση αστεροειδών στο Δία.

Αν η διαρκής απειλή των αστεροειδών σε απασχολεί, μπορείς να τσεκάρεις εδώ την επίσημη στρατηγική του Λευκού Οίκου για τον εντοπισμό και την απώθησή τους. Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο «στην ιδανική περίπτωση, το NEO θα μπορέσει να απωθηθεί ή να διαλυθεί πριν φτάσει στη Γη» αλλά «μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις στις οποίες οι καταστροφές του ΝΕΟ δεν θα μπορούν να αποφευχθούν διότι δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος μεταξύ του εντοπισμού και της πρόληψης».

Δυστυχώς, η χρηματοδότηση είναι τόσο μικρή που αστεροειδείς όπως ο AG13 θα εξακολουθούν να μη γίνονται αντιληπτοί από τη NASA. Αυτό, θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές σε πόλεις. Ό,τι αφορά σε αστεροειδείς μεγέθους Αρμαγεδώνα, εντάξει, θα τους δούμε να έρχονται, αλλά το ερώτημα είναι πόσο καλά θα μπορέσουμε να αντιδράσουμε.

http://www.pronews.gr/portal/20170111/genika/diastima/49/tin-deytera-paraligo-na-pesei-asteroeidis-ston-planiti-kai-den-pire

.jpg.761c79178c6aa19d60af3ece19196905.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αστεροειδής Vesta :cheesy:

Στις 19 του Γενάρη 2017 ο αστεροειδής Vesta θα είναι σε αντίθεση με τον Ήλιο, ο Vesta με λάμψη εμβέλεια 6,2 εκ (μέγεθος), η οποία θα δώσει μια καλή ευκαιρία, με την προϋπόθεση για σαφή αίθριο καιρό, να παρατηρήσουν τον αστεροειδή με γυμνό μάτι. Ο Vesta θα είναι σε μια απόσταση περίπου 229 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη και τον αστεροειδή μπορεί να τον δει κανείς, στις 19 Ιανουαρίου στον Καρκίνο.

Ο Vesta - το δεύτερο πιο μαζικο σώμα στην κύρια ζώνη των αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία από τον αστεροειδή Pallas.Ο Αστεροειδής Vesta ανακαλύφθηκε στις 29 Μαρ 1807 από τον Heinrich Olbers, και το όνομά του το πηρε από τη ρωμαϊκή θεά του σπιτιού και της εστίας Vesta. Το όνομα πρότεινε για τον αστεροειδή ο Karl Gauss. Η περίοδος γύρω από τον Ήλιο του Vesta είναι 3,63 χρόνια. Η τροχιά του αστεροειδή είναι σχεδόν κυκλική - στο περιήλιο πλησιάζει τον Ήλιο σε 2.151 ΑΕ και αφήλιο στο 2572 AU Η κλίση της τροχιάς προς το επίπεδο της εκλειπτικής είναι μικρή και ισούται με 7.14 βαθμούς. Ο Vesta είναι ο πιο λαμπρός αστεροειδής. Αυτός είναι ο μόνος αστεροειδής που σε μια καθαρη νύχτα μπορεί να το δει καποιος με γυμνό μάτι από τη Γη, λόγω της φωτεινότητα της επιφάνειας του, το μέγεθός του που ειναι 576 χιλιόμετρα σε διάμετρο, και το γεγονός ότι μπορεί να πλησιάσει τη Γη σε απόσταση 177 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

http://www.roscosmos.ru/23142/

5547606790.thumb.jpg.a58cf217f4b24e686b27ba38759842b4.jpg

5634943704.thumb.jpg.53f835b7be9dbd3e2be1055e29899e7c.jpg

3197365721.thumb.jpg.6deaa3e429f0c4ea78d8d9451ad64e53.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αστεροειδής 2017 ΒΧ :cheesy:

Για δεύτερη φορά μέσα στο μήνα, ένας αστεροειδής, την ύπαρξη του οποίου αγνοούσε η επιστημονική κοινότητα μέχρι πριν από μία εβδομάδα, πλησίασε τη γη σε απόσταση μικρότερη από αυτή του πλανήτη μας με το φεγγάρι!

Πλέον, ο αστεροειδής ονομάστηκε και λέγεται 2017 ΒΧ. Εντοπίστηκε στις 20 Ιανουαρίου, αφού πλησίασε τη γη στα 162.252 μίλια. «ξόφαλτσα» σύμφωνα με τα αστρονομικά δεδομενα.

Το παρατηρητήριο που εντόπισε τον ουράνιο βράχο ονόμασε μάλιστα την επιστροφή του για δεύτερη φορά κοντά στον πλανήτη μας ως «Rerun».

Το μέγεθος αυτού: Όσο μία μεγάλη... φάλαινα και η ταχύτητα 17.000 μίλια την ώρα, δηλαδή δέκα φορές ταχύτερο από το βλήμα ενός ΑΚ-47. Το μέγεθος φαντάζει μικρό για τα συμπαντικά δεδομένα, ωστόσο η πτώση του στη γη θα προκαλούσε ένα μικρό όλεθρο.

Η αλήθεια είναι ότι βράχοι τέτοιου μεγέθους προσεγγίζουν καθημερινά τον πλανήτη μας, αλλά όχι τόσο κοντά...

http://www.pronews.gr/portal/20170126/genika/diastima/49/gia-deyteri-fora-se-ena-mina-i-gi-glitose-apo-ton-olethro-enos

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μετεωρίτης στην Αφρική προέρχεται από ήφαίστειο του Άρη. :cheesy:

Ένας αρειανός μετεωρίτης που είχε βρεθεί στη βορειοδυτική Αφρική το 2012, προέρχεται από έκρηξη ηφαιστείου στον γειτονικό πλανήτη, πριν από τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια χρόνια. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν Αμερικανοί επιστήμονες, που ανέλυσαν τον μετεωρίτη.

Η διαπίστωση αυτή -στον βαθμό που είναι σωστή- σημαίνει ότι στον 'Αρη υπήρχε έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα, πριν από δύο δισεκατομμύρια χρόνια ή και περισσότερα. Αυτό επιβεβαιώνει ότι μερικά από τα αρχαιότερα ηφαίστεια του ηλιακού μας συστήματος υπάρχουν στον «κόκκινο» πλανήτη.

Το μεγαλύτερο ηφαίστειο και όρος στον 'Αρη, ο Όλυμπος, έχει ύψος σχεδόν 27 χιλιομέτρων, σχεδόν τριπλάσιο από το μεγαλύτερο ηφαίστειο στη Γη, το Μάουνα Κέα της Χαβάης, που έχει ύψος περίπου δέκα χιλιομέτρων (τα 4,2 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γεωλογίας Τομ Λάπεν του Πανεπιστημίου του Χιούστον στο Τέξας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science Advances", μελέτησαν τον συγκεκριμένο μετεωρίτη και βρήκαν ότι αποτελείται από ένα ηφαιστειακό πέτρωμα (shergottite).

Ουσιαστικά, ό,τι γνωρίζουν οι επιστήμονες για τα αρειανά ηφαίστεια, προέρχεται από τις αναλύσεις μετεωριτών στη Γη. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί 11 αρειανοί μετεωρίτες με παρόμοια ηφαιστειακή χημική σύνθεση, που υπολογίζεται ότι έχουν προέλθει από αρειανά ηφαίστεια την ίδια περίπου εποχή, προτού ταξιδέψουν στο διάστημα και καταλήξουν στον πλανήτη μας.

«Προέρχονται όλοι από παρόμοια ηφαιστειακή πηγή. Καθώς εκτιμάται ότι εκτοξεύθηκαν περίπου την ίδια εποχή, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι προέρχονται από την ίδια τοποθεσία στον 'Αρη», δήλωσε ο Λάπεν.

Προηγούμενοι αρειανοί μετεωρίτες είχαν χρονολογηθεί ότι έχουν ηλικία 327 έως 600 εκατομμυρίων ετών. Όμως οι εν λόγω παρεμφερείς ηφαιστειακοί μετεωρίτες είναι πολύ παλαιότεροι, χρονολογούμενοι έως και προ 2,4 δισεκατομμυρίων ετών.

http://www.pronews.gr/portal/20170202/genika/epistimes/27120/meteoritis-stin-afriki-proerhetai-apo-ifaisteio-toy-ari

imerisia_LARGE_t_1061_43491066_type12128.jpg.d910f3460443b9a9ad82157071a90c4c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πάνω από 2.000 αστεροειδείς «απειλούν» τη Γη. :cheesy:

Περισσότεροι από 2.000 αστεροειδείς βρίσκονται στο «ραντάρ» της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) ως «πιθανές απειλές» του πλανήτη μας αλλά ευτυχώς όχι… άμεσα.

Οι εν λόγω αστεροειδείς είναι γιγάντιοι, με τη διάμετρο ορισμένων εξ’ αυτών να ξεπερνά τα 900 μέτρα. Κάποιοι, μάλιστα, βρίσκονται ήδη σε «τροχιά» για να χτυπήσουν τον πλανήτη μας, κάτι το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να σημαίνει και το τέλος της ανθρωπότητας.

Το σενάριο αυτό, όμως, αποκλείεται τουλάχιστον για τα επόμενα… 160 χρόνια. Ακόμη πιο «πιθανή» χρονολογία είναι το έτος 2880.

Ο τελευταίος αντίστοιχου μεγέθους αστεροειδής που συγκρούστηκε με τον πλανήτη μας (πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια) είχε αφανίσει το 75% της ζωής.

http://www.ethnos.gr/epistimi/arthro/pano_apo_2_000_asteroeideis_apeiloun_ti_gi-64927780/

newego_LARGE_t_1101_54592356_type13145.jpg.952e946a7ebed227adeca30beb874124.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ΗΠΑ: Φώτισε τον νυχτερινό ουρανό μετεωρίτης που καταγράφηκε από κάμερα. :cheesy:

Εντυπωσιακό είναι το βίντεο όπου καταγράφεται η φωτεινή πορεία ενός μετεωρίτη στον νυχτερινό ουρανό των μεσοδυτικών πολιτειών των ΗΠΑ και του Καναδά.

Καταγράφηκε από κάμερα περιπολικού της αστυνομίας την περασμένη Παρασκευή 3 Φλεβάρη κοντά στο Σικάγο στο Ιλινόις, στην 1:25 τα ξημερώματα.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως είδαν το ουράνιο σώμα στο Γουινσκόνσιν, το Μίτσιγκαν ακόμα και στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και το Οντάριο του Καναδά.

Θεωρήθηκε μια από τις πιο θεαματικές «πορείες» τέτοιου είδους, ενώ ο μετεωρίτης διαλύθηκε πάνω από την Λίμνη Μίτσιγκαν, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

https://www.youtube.com/watch?v=s303pLoleWw

http://www.pronews.gr/portal/20170207/genika/diastima/49/ipa-fotise-ton-nyhterino-oyrano-meteoritis-poy-katagrafike-apo-kamera

meteoritis-usa-dyo.jpg.c4e234f7fd5ca10deb4fb71ac63b5b1c.jpg

meteoritis-usa-ena.jpg.bca7edad404c695d0928cdcfc13beb36.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η διαστημική μας γειτονιά περιλαμβάνει κάπου 15.000 μεγάλους αστεροειδείς. :cheesy:

Ήταν το 2005 όταν η NASA ανέλαβε το έργο να χαρτογραφήσει το 90% των μεγάλων ουράνιων αντικειμένων που είναι κοντά στη Γη μέχρι το 2020. Ως σήμερα, έχουν καταγράψει το 90% των εν λόγω διαστημικών συντριμμιών με μήκος τουλάχιστον 915 μέτρων, αν και έχουν δουλίτσα ακόμα στα μικρότερα αντικείμενα, καθώς το έργο είναι μόλις στο 20% της ολοκλήρωσής του για αντικείμενα 140 μέτρων (και μεγαλύτερα).

Το 2016, η NASA κυμάνθηκε στις 30 νέες ανακαλύψεις τη μέρα, φτάνοντας το 15.000ο κοσμικό αντικείμενο που βολτάρει στη γειτονιά μας. Για να το δούμε στην προοπτική του, όλο το 1998 είχαν βρει μόλις 30 τέτοια συντρίμμια!

Η προσπάθεια είναι πλέον διεθνής και η Παγκόσμια Αστρονομική Ένωση σέρνει τον χορό,

http://www.minorplanetcenter.net/iau/services/MPEC.html

για να ξέρουμε εκ των προτέρων αν κάτι πάει να μας χτυπήσει. Ακόμα κι έτσι όμως, χωρίς καμία προειδοποίηση, μετεωρίτης 20 μέτρων εξερράγη τον Φεβρουάριο του 2013 πάνω από ρωσική πόλη…

http://www.pronews.gr/portal/20170208/genika/diastima/49/oi-astronomikes-anakalypseis-toy-2016-poy-ploytisan-tis-gnoseis-mas-gia

iklikksoosktsiitgjjs5.jpg.836cb2943c722493a9f890bf8e415b82.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Τέλος από τον Τραμπ στο σχέδιο για τη μεταφορά αστεροειδούς γύρω από τη Σελήνη. :cheesy:

Μικρές περικοπές προβλέπει ο προϋπολογισμός του νέου Αμερικανού προέδρου για τη NASA, σύμφωνα με τον οποίο η αμερικανική διαστημική υπηρεσία θα λάβει το 2018 19,1 δισ. δολάρια. Ενδεικτικό είναι πως το ποσό αυτό είναι μόλις 300 εκατ. μικρότερο από τη χρηματοδότηση της NASA το 2016, όταν έλαβε 19,3 δισ. δολάρια.

Όσον αφορά τα σχέδια της υπηρεσίας για την εξερεύνηση του διαστήματος, ένας από τους μεγάλους χαμένους είναι η αποστολή Asteroid Redirect Mission (ARM), η οποία ακυρώνεται. Στο πλαίσιο της ARM, στις αρχές της δεκαετίας του 2030 ένα ρομποτικό σκάφος της NASA θα αφαιρούσε ένα μεγάλο τμήμα από κοντινό αστεροειδή, το οποίο θα έθετε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Απώτερος στόχος ήταν στη συνέχεια να επισκεφτούν τον βράχο αστροναύτες, μέσω μίας επανδρωμένης αποστολής, για να τον μελετήσουν. Μία ιδέα που τελικά δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί ποτέ, καθώς ο προϋπολογισμός δεν προβλέπει τη συνέχιση της χρηματοδότησης για τη σχεδίαση της ARM.

Την ίδια τύχη έχει και το προτεινόμενο πρότζεκτ Europa Lander, για την προσεδάφιση ενός μη επανδρωμένου σκάφους στην Ευρώπη, τον δορυφόρο του Δία. Με δεδομένο πως στο υπέδαφος της Ευρώπης υπάρχει ένας ωκεανός με χημική σύσταση παρόμοια με τους ωκεανούς στη Γη, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, το συγκεκριμένος δορυφόρος αποτελεί έναν από τους πλέον πιθανούς προορισμούς στο ηλιακό σύστημα που «φιλοξενούν» εξωγήινους μικροοργανισμούς. Έτσι, το ρομπότ θα έψαχνε για οργανικά μόρια ή ακόμη και για ίχνη ζωής.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο προϋπολογισμός προβλέπει τη συνέχιση της χρηματοδότησης της αποστολής Europa Clipper, στο πλαίσιο της οποίας ένα ρομποτικό σκάφος θα πραγματοποιήσει μέσα στην επόμενη δεκαετία αρκετές κοντινές διελεύσεις από την Ευρώπη, μελετώντας την με τα ραντάρ του.

Το κείμενο του προϋπολογισμού δεν αναφέρει κάποια σημαντική αλλαγή των προτεραιοτήτων της NASA στην κατάκτηση του διαστήματος, όπως π.χ. με την επιστροφή στη Σελήνη, κάτι που σημαίνει πως πρωταρχικός σκοπός παραμένει η αποστολή αστροναυτών στον Άρη.

Αντίθετα, όμως, περικόπτει ένα σημαντικό μέρος από τις δραστηριότητες της υπηρεσίας πίσω στη Γη, τερματίζοντας πρότζεκτ για τη μελέτη του πλανήτη μας όπως αυτό για την παρακολούθηση των επιπέδων CO2 στην ατμόσφαιρα, αλλά και τη συμμετοχή της NASA στη διαχείριση του δορυφόρου DSCOVR, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια καταγράφει από το διάστημα αλλαγές στα επίπεδα του όζοντος στα αεροσόλ και το κλίμα, όπως επίσης και τον ηλιακό άνεμο.

Παράλληλα, ο προϋπολογισμός προβλέπει τον τερματισμό του εκπαιδευτικού προγράμματος της NASA, για το οποίο το 2016 είχε λάβει 115 εκατ. δολάρια.

http://www.naftemporiki.gr/story/1215543/telos-apo-ton-tramp-sto-sxedio-gia-ti-metafora-asteroeidous-guro-apo-ti-selini

 

Σχολιο:Κοινως ο τυπος διαλύει τα παντα που δεν κατανοει!

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

2015 BZ509:Ο "ανάποδος" αστεροειδής. :cheesy:

Οι αστρονόμοι παρατήρησαν εξάλλου έναν πολύ ασυνήθιστο αστεροειδή, ο οποίος γυρίζει ανάποδα γύρω από τον Ήλιο, ακολουθώντας την ίδια περίπου τροχιά με το Δία, αλλά με αντίθετη κατεύθυνση στην περιφορά του, με συνέπεια να κινδυνεύει να συγκρουσθεί με τον γιγάντιο πλανήτη, όπως ένα μικρό αυτοκίνητο με μια τεράστια νταλίκα που έρχεται από απέναντι.

Ο αστεροειδής -με το προσωρινό όνομα 2015 ΒΖ509- ανακαλύφθηκε με το τηλεσκόπιο Pan-STARRS1 της Χαβάης και κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση με κάθε πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, αλλά και σχεδόν με κάθε γνωστό αστεροειδή (τουλάχιστον το 99,99%). Είναι ο μόνος γνωστός αστεροειδής στο ηλιακό μας σύστημα, που κινείται ανάποδα γύρω από τον Ήλιο, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο τροχιάς με έναν πλανήτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Καναδό Πολ Γούιγκερτ του Δυτικού Πανεπιστημίου του Οντάριο, που μελέτησαν την κίνηση του κομήτη και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", δήλωσαν ότι εδώ και τουλάχιστον ένα εκατομμύριο χρόνια ο κομήτης παίζει ένα ιδιόμορφο «κοσμικό παιχνίδι του δειλού» με το Δία. Αντίθετα, όλοι οι άλλοι γνωστοί «ανάποδοι» αστεροειδείς (όχι πάνω από 100 στο ηλιακό μας σύστημα) μένουν μακριά από πλανήτες.

Περίπου 6.000 αστεροειδείς μοιράζονται την τροχιά του Δία και είναι γνωστοί ως «Τρωικοί αστεροειδείς». Όμως ακολουθούν την ίδια κατεύθυνση με τον γιγάντιο πλανήτη, γι' αυτό δεν κινδυνεύουν να πέσουν πάνω του. Αντίθετα, ο ΒΖ509, που έχει διάμετρο περίπου τριών χιλιομέτρων και δεν πλησιάζει ποτέ τη Γη, προκαλεί συνεχώς την τύχη του, κινούμενος με «λάθος» τρόπο απέναντι στο Δία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστρονόμων, την έχει γλυτώσει δεκάδες χιλιάδες φορές (περιφορές) σε αυτό το «παιγνίδι», αλλά για πόσο ακόμη;

http://physicsgg.me/2017/03/30/2015-bz509-%ce%ad%ce%bd%ce%b1%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%80%ce%bf%ce%b4%ce%bf%cf%82-%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%ae%cf%82-%ce%b2%ce%af%ce%bd%cf%84%ce%b5/

jupitertrojans.jpg.778ac922d87372694853ba3228911a0b.jpg

troes_dias130.jpg.91105c6aabb5085f823355c334c72ec5.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο ψηλότερος ουρανοξύστης στο κόσμο θα κρέμεται πάνω από τη Γη σε έναν αστεροειδή. :cheesy:

Πώς θα σας φαινόταν να μένετε σε έναν ουρανοξύστη που θα κρεμόταν από έναν αστεροειδή;

Ένα αρχιτεκτονικό γραφείο παρουσίασε τα σχέδιά του για την κατασκευή του «ψηλότερου στον κόσμο» ουρανοξύστη που θα κρέμεται από έναν αστεροειδή σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Ο ουρανοξύστης με το όνομα «Analemma Tower» θα κρέμεται από οπλισμένα καλώδια από έναν κομήτη 50 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη, με την τροχιακή διαδρομή να μεταφέρει το κτίριο πάνω από διάφορες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης και της Αβάνα.

Το παράξενο σχέδιο έχει δημιουργηθεί από το αρχιτεκτονικό γραφείο «Clouds», την ίδια εταιρεία πίσω από τις προτάσεις για ένα σπίτι στον Άρη και μια πόλη πάνω σε σύννεφα.

Χτίζοντας από τον ουρανό προς τα κάτω, θα «ανατρέψει την καθιερωμένη τυπογραφία του ουρανοξύστη» αναφέρει η εταιρεία. «Μέσα από την πορεία της ιστορίας η ανθρωπότητα ήταν σε θέση να επηρεάσει το περιβάλλον σε αυξανόμενη κλίμακα».

Οι προτάσεις συστήνουν την ανέγερση στο Ντουμπάι, λόγω της αποδεδειγμένης ικανότητας της χώρας να κατασκευάζει ουρανοξύστες σε πολύ μικρότερο κόστος από αυτό των ΗΠΑ.

Ο «Analemma Tower» θα αποτελείται από τμήματα, με αυτό που θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη να είναι αφιερωμένο στην ψυχαγωγία, σε καταστήματα και εστιατόρια. Πάνω από αυτό, θα υπάρχουν γραφεία, ενώ τα μεσαία τμήματα θα χρησιμοποιηθούν για κήπους και χώρους κατοικίας.

Υπάρχουν επίσης σχέδια για έναν τόπο λατρείας και στην κορυφή ένα είδος νεκροταφείου.

Η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει διαστημικούς ηλιακούς συλλέκτες που θα έχουν συνεχή έκθεση στο φως του ήλιου, ενώ το νερό θα μπορούσε να αντληθεί από τα σύννεφα και τη βροχή.

Ο ουρανοξύστης θα είναι τόσο μεγάλος που η διάρκεια της ημέρας στην κορυφή θα διαρκεί 45 λεπτά περισσότερο από ότι στο κάτω μέρος, λόγω της καμπυλότητας της γης.

Αλλά οι αρχιτέκτονες, ενώ ερευνούσαν τις ατμοσφαιρικές συνθήκες του έργου, ανακάλυψαν πως οι άνθρωποι δε θα είναι σε θέση να αντέξουν στις συνθήκες έξω από το κτίριο.

«Ενώ μπορεί να υπάρξει ένα όφελος από τα 45 έξτρα λεπτά του φωτός της ημέρας σε υψόμετρο 32.000 μέτρων, το σχεδόν κενό και οι θερμοκρασίες των -40 βαθμών θα αποτρέψουν τους ανθρώπους από την μετάβαση στον εξωτερικό χώρο, χωρίς προστατευτική στολή» δήλωσε η εταιρεία.

Η εταιρεία πιστεύει πως η «σύλληψη» και ο αναπροσανατολισμός ενός αστεροειδή θα είναι σύντομα ρεαλιστικός, επικαλούμενη την αποστολή της Ροζέτας της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Αποστολής, που έδειξε ότι ήταν δυνατόν να προσγειωθεί σε έναν περιστρεφόμενο κομήτη.

Η NASA σχεδιάζει επίσης μια αποστολή για την «σύλληψη» ενός αστεροειδή, τον οποίο θα μεταφέρει σε σταθερή τροχιά γύρω από το φεγγάρι.

http://www.ethnos.gr/klik/arthro/ki_omos_o_psiloteros_ouranoksystis_sto_kosmo_tha_kremetai_pano_apo_ti_gi_se_enan_asteroeidi_photos-65096438/?imgid=55391253#selectedimg

 

Σχολιο:Η φαντασία του ανθρώπου ειναι αχαλίνωτη αλλα δυστυχως η φυσική ειναι αμειλικτη!!!

Στο υψος των 50 χιλ. ο ουρανοξυστης συνεχως θα πεφτει προς την Γη και θα πρεπει να υπαρχουν πυραυλοκινητηρες για να τον κρατουν στο υψος του.Εδω ο Διεθνης Διαστημικος Σταθμος που κινειται στο υψος των 400 και ανω χιλιομετρων χρειζεται καθε τοσο την λειτουργια των progress για να διατηρει το υψος του.Κατι ακόμα ο Τραμπ ακυρωσε το σχεδιο της NASA για μια αποστολή για την «σύλληψη» ενός αστεροειδή, τον οποίο θα μεταφέρει σε σταθερή τροχιά γύρω από το φεγγάρι.

(Τέλος από τον Τραμπ στο σχέδιο για τη μεταφορά αστεροειδούς γύρω από τη Σελήνη.Πέμπτη 23/03/2017)

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=15547&postdays=0&postorder=asc&start=225

newego_LARGE_t_1101_55391253_type13172.jpg.47e24f1ac98beb56ae1e3ef6977bfa98.jpg

newego_LARGE_t_1101_55391257_type13172.jpg.7995d693e05dfa5ddd61d9744f9c64cc.jpg

newego_LARGE_t_1101_55391260_type13172.jpg.c881ad3dded3da2293460ad95618b0b6.jpg

newego_LARGE_t_1101_55391254_type13172.jpg.8387536edded168d47e41897376d47e2.jpg

newego_LARGE_t_1101_55391252_type13172.jpg.db4407863f1647af21a76a979c6b3da2.jpg

newego_LARGE_t_1101_55391251_type13172.jpg.87ec5f4041750c2825e1831397a95047.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Δυνητικά επικίνδυνος» αστεροειδής πλησιάζει την Γη στις 19 Απριλίου. :cheesy:

Σύμφωνα με την NASA ένας γιγάντιος αστεροειδής, μεγέθους ενός χιλιομέτρου, θα περάσει κοντά από τη Γη στις 19 Απριλίου.

Πρόκειται για τον αστεροειδή «2014 JO25», έναν διαστημικό βράχο που εκτιμάται ότι θα είναι εκείνος που θα έχει περάσει πιο κοντά από τη Γη τα τελευταία 400 χρόνια.

Ο 2014 JO25 ανακαλύφθηκε τον Μάιο του 2014 και οι αστρονόμοι τον περιγράφουν ως ένα «φωτεινό αντικείμενο» το οποίο θα αποτελέσει τον ιδανικότερο στόχο για παρατήρηση μέσω ραντάρ φέτος.

Παρότι ο αστεροειδής έχει χαρακτηριστεί ως «δυνητικά επικίνδυνος», σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων θα περάσει από τη Γη σε ασφαλή απόσταση περίπου 1,8 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

http://www.pronews.gr/portal/20170404/genika/diastima/49/kampanaki-apo-nasa-dynitika-epikindynos-asteroeidis-plisiazei-tin-gi

1421600308_nasaasteroeidis4.jpg.c0bf9c0875b2e42acf836278eeac9985.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο κομήτης PanSTARRS και ο αστεροειδής 2014JO25 … :cheesy:

Ένας αρκετά μεγάλος αστεροειδής, ο «2014 JO25», διαμέτρου περίπου 650 μέτρων, θα περάσει σχετικά κοντά από τον πλανήτη μας στις 19 Απριλίου.

Δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος πρόσκρουσης, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), παρόλα αυτά θεωρείται ασυνήθιστα κοντινό πέρασμα από τη Γη για έναν αστεροειδή του μεγέθους του.

Ο αστεροειδής, ο οποίος ανακαλύφθηκε προ τριετίας από αστρονόμους στις ΗΠΑ, θα περάσει σε απόσταση 1,8 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (περίπου 4,6 φορές η απόσταση Γης-Σελήνης). Θα προσεγγίσει τον πλανήτη μας από την κατεύθυνση του Ήλιου και προβλέπεται να είναι ορατός ακόμη και με μικρά τηλεσκόπια για μία-δύο νύχτες.

Μικροί αστεροειδείς, διαμέτρου μερικών δεκάδων μέτρων, περνούν αρκετά συχνά στην ίδια απόσταση από τη Γη ή και κοντινότερη. Όμως η τροχιά του «2014 JO25» θα τον φέρει πλησιέστερα στον πλανήτη μας από κάθε άλλο μεσαίο ή μεγάλο αστεροειδή, από τότε που ο αστεροειδής «Τουτάτης», διαμέτρου πέντε χιλιομέτρων, πέρασε από τη Γη περίπου στην ίδια απόσταση το Σεπτέμβριο του 2004.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η επόμενη φορά που ένας αστεροειδής ανάλογου μεγέθους θα πλησιάσει τόσο τον πλανήτη μας, θα είναι το 2027, όταν ο -διαμέτρου 800 μέτρων- αστεροειδής «1999 ΑΝ10» θα περάσει σχεδόν ξυστά, σε απόσταση μόλις 380.000 χιλιομέτρων, δηλαδή όσο απέχει η Σελήνη από τη Γη.

Η προσέγγιση του «2014 JO25» αναμένεται με ενδιαφέρον από τους αστρονόμους σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να τον μελετήσουν με τα τηλεσκόπιά τους. Ο συγκεκριμένος αστεροειδής δεν είχε πλησιάσει ποτέ τόσο τη Γη τουλάχιστον κατά τα προηγούμενα 400 χρόνια, ενώ δεν αναμένεται να την ξαναπλησιάσει τουλάχιστον μέσα στα επόμενα 500 χρόνια.

Επίσης, συμπτωματικά, την ίδια μέρα στις 19 Απριλίου, ο κομήτης PanSTARRS (γνωστός και ως C/2015 ER61) θα κάνει το κοντινότερο πέρασμά του από τη Γη, στην ασφαλή απόσταση των 175 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Είχε ανακαλυφθεί το 2015 από τηλεσκόπιο στη Χαβάη και καθώς πλησιάζει, έχει γίνει αρκετά φωτεινός, ώστε να είναι ήδη ορατός με μικρά τηλεσκόπια ή και με ισχυρά κιάλια.

Φωτογραφία του κομήτη που λήφθηκε στις 5 Απριλίου

https://physicsgg.me/2017/04/08/%ce%bf-%ce%ba%ce%bf%ce%bc%ce%ae%cf%84%ce%b7%cf%82-panstarrs-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%ae%cf%82-2014-jo25/

panstarrs-gerald-rhemann-april-5_st.jpg.1f0f1c8c89061c6b864ad57057e03048.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Κοντινή επίσκεψη θα κάνει μεγάλος αστεροειδής. :cheesy:

Ένας αρκετά μεγάλος αστεροειδής, ο «2014 JO25», διαμέτρου περίπου 650 μέτρων, θα περάσει την Τετάρτη σχετικά κοντά από τον πλανήτη μας, αλλά αυτή η «επίσκεψη» δεν ενέχει τον παραμικρό κίνδυνο για τη Γη, όπως διαβεβαιώνει η NASA.

«Μολονότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να βρεθεί σε τροχιά σύγκρουσης με τον πλανήτη μας, θα είναι πάρα πολύ κοντά, για αστεροειδή του μεγέθους του», ανέφερε η αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία.

Ο αστεροειδής θα περάσει σε απόσταση 1,8 εκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη, δηλαδή κάτι λιγότερο από πέντε φορές την απόσταση Γης - Σελήνης.

Ο 2014 JO25 μας είχε επισκεφθεί ξανά πριν από περίπου 400 χρόνια. Θα περάσουν άλλα 2.600 χρόνια μέχρι να τον ξαναδούμε από κοντά.

Θα προσεγγίσει τον πλανήτη μας από την πλευρά του Ήλιου και κατόπιν θα συνεχίσει την πορεία του προς τον Δία και θα επιστρέψει προς το κέντρο του ηλιακού συστήματος.

Το 2004 ο «Τουτάτης», ένας μεγαλύτερος αστεροειδής διαμέτρου πέντε χιλιομέτρων με σχήμα φιστικιού, είχε πλησιάσει ακόμη περισσότερο τη Γη, σε απόσταση 1,5 εκατομμυρίου χιλιομέτρων. Η NASA είχε και τότε διαβεβαιώσει ότι ο «Τουτάτης» δεν θα απειλήσει τον πλανήτη μας τουλάχιστον για τα επόμενα 558 χρόνια, όταν θα ξαναβρεθεί στη γειτονιά μας αλλά σε ακόμη μικρότερη απόσταση.

Ο επόμενος αστεροειδής που προβλέπεται ότι θα επισκεφθεί τη Γη είναι ο 199-AN10, διαμέτρου περίπου 800 μέτρων, που το 2027 αναμένεται να φτάσει σε απόσταση μόλις 380.000 χιλιομέτρων.

Η «επίσκεψη» της Τετάρτης είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους αστρονόμους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Η επιφάνεια του 2014 JO25 αντανακλά το φως σε διπλάσιο βαθμό σε σύγκριση με τη Σελήνη και για αυτό ο αστεροειδής θα είναι ορατός ακόμη και με μικρά τηλεσκόπια για μία ή δύο νύχτες.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500139756

 

Σχολιο:Να μια ευκαιρία για τους φιλους του Astrovox για αστροφωτογραφηση και ας ανεβασουν την εικόνα του να τον δουμε καλύτερα.

_42.jpg.81a9afebdcf926d64dfcf370f2fec068.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διαπλανητικό ραντάρ βλέπει τον αστεροειδή που προσπερνά τη Γη. :cheesy:

Λίγες ώρες πριν περάσει σε μικρή απόσταση από τη Γη ένας αστεροειδής σε μέγεθος βουνού, ραντάρ της NASA αποκαλύπτει την εμφάνιση του περαστικού επισκέπτη.

Οι εικόνες δείχνουν ότι ο διαστημικός βράχος, με την ονομασία 2014 JO25, αποτελείται από δύο λοβούς που θυμίζουν φιστίκι και συμπληρώνει μια περιστροφή γύρω από τον εαυτό του κάθε περίπου πέντε ώρες. Ο μεγαλύτερος από τους δύο λοβούς έχει πλάτος 620 μέτρων.

Οι παρατηρήσεις συλλέχθηκαν από το ραδιοτηλεσκόπιο του Γκόλντστοουν στην Καλιφόρνια, το οποίο χρησιμοποιείται και ως πομπός ραδιοκυμάτων που ανακλώνται σε διαπλανητικούς στόχους για την απεικόνισή τους. Οι εικόνες έχουν ανάλυση μόλις 7,5 μέτρων ανά εικονοστοιχείο.

Την Τετάρτη, ο αστεροειδής πλησιάζει τη Γη σε απόσταση 1,8 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, σχεδόν πέντε φορές την απόσταση Γης - Σελήνης.

«Παρόλο που δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να βρεθεί σε τροχιά σύγκρουσης με τον πλανήτη μας, θα βρεθεί πάρα πολύ κοντά για αστεροειδή αυτού του μεγέθους» είχε ανακοινώσει νωρίτερα η NASA.

Ο 2014 JO25 δεν απομακρύνεται ποτέ πολύ από τη Γη, καθώς την ακολουθεί στο ταξίδι της γύρω από τον Ήλιο. Ωστόσο το πέρασμα της Τετάρτης είναι το πιο κοντινό για τα τελευταία 400 χρόνια και τα επόμενα 500.

Για μία ή δύο ημέρες μετά την Τετάρτη, ο διερχόμενος αστεροειδής θα είναι ορατός ακόμα και με μικρά τηλεσκόπια, καθώς η επιφάνειά του είναι δύο φορές πιο ανακλαστική από ό,τι η Σελήνη.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500139920

5E7017908C6C9657DFE429088EEFB1E1.jpg.16fed0dbfeb2dfe68a09533063ede53b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κορυφώνεται το Σάββατο η βροχή των Λυρίδων. :cheesy:

Οι Λυρίδες, η πρώτη βροχή από «πεφταστέρια» της άνοιξης, έκαναν ήδη την εμφάνισή τους στον ουρανό του βόρειου ημισφαιρίου.

Οι πτώσεις των διαττόντων αστέρων θα κορυφωθούν το βράδυ του Σαββάτου 22 Απριλίου προς χαράματα της Κυριακής 23 Απριλίου, ενώ θα είναι ορατές έως τις 25 του μήνα, εφόσον ο καιρός επιτρέψει τις νυχτερινές παρατηρήσεις.

Στο αποκορύφωμα του φαινομένου εκτιμάται ότι εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και πυρακτώνονται έως 20 μετέωρα ανά ώρα με ταχύτητα έως 50 χιλιομέτρων.

Οι Λυρίδες μερικές φορές μάλιστα δημιουργούν φωτεινά πεφταστέρια με μακριές ουρές, οι οποίες παραμένουν ορατές στον ουρανό επί αρκετά δευτερόλεπτα. Κάποιες χρονιές, τα «πεφταστέρια» τους έφθασαν ακόμη και τα 100 ανά ώρα.

Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων, που καταγράφηκε για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από τους Κινέζους, φαινομενικά προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου πήρε το όνομά της, και ιδίως από τον αστέρα Βέγα (Αλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο του συγκεκριμένου αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.

Η πραγματική όμως πηγή προέλευσης είναι ο κομήτης C/1861 G1 «Θάτσερ», τον οποίο ανακάλυψε το 1861 ο αμερικανός Α.Θάτσερ. Ο κομήτης αυτός αφήνει στο πέρασμά του μια μακριά ουρά σκόνης και σωματιδίων, η οποία διασταυρώνεται κάθε χρόνο με την τροχιά του πλανήτη μας. Ο κομήτης θα ξαναπεράσει πολύ κοντά από τη Γη το 2276, καθώς η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 415 χρόνια.

Τα απομεινάρια από την ουρά του κομήτη, μετά το τελευταίο κοντινό πέρασμά του κατά τον 19ο αιώνα, αιωρούνται ακόμα στο διάστημα και συνεχίζουν να προκαλούν τη «βροχή» των Λυρίδων κάθε χρόνο.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500140221

2FF4294FEEE86CD27F7AA4D78C5B8318.jpg.c013618a3f0334024c6974e71f52c9a0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Η αλήθεια για τα 15.000 άγνωστα αντικείμενα που πλησιάζουν την Γη. :cheesy:

Πρόσφατα έγινε μία ανακοίνωση η οποία, αν και μοιάζει φυσιολογική, φαίνεται πως κρύβει κάποιο μυστήριο πίσω της που την κάνει αρκετά ύποπτη…

Σύμφωνα με το Κέντρο Συντονισμού NEO (Near-Earth Objects) ή αλλιώς «Πλησίον της Γης αντικείμενα», της ESA (Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος) κοντά στη Ρώμη, αυτά τα NEOs είναι αστεροειδείς ή κομήτες με μεγέθη που κυμαίνονται από αρκετά μέτρα έως δεκάδες χιλιόμετρα των οποίων οι τροχιές τους είναι πολύ κοντά στη Γη μας, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να βρεθούν σε πορεία σύγκρουσης με τον πλανήτη μας. Οι NEOs αποτελούν μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου αριθμού αντικειμένων, άνω των 700 000 γνωστών αστεροειδών στο Ηλιακό μας σύστημα.

Σύμφωνα με τον Ettore Perozzi, διευθυντή του Κέντρου: «Ο ρυθμός ανακάλυψης ήταν υψηλός κατά τα τελευταία χρόνια, και ομάδες αστρονόμων σε όλο τον κόσμο ανακαλύπτουν κατά μέσο όρο 30 νέα αντικείμενα κάθε εβδομάδα», είπε. «Λίγες δεκαετίες πίσω, 30 τέτοια αντικείμενα ανακαλύπτονταν σε ένα έτος, αλλά τα τελευταία χρόνια χάρις και στην τεχνολογική πρόοδο, οι διεθνείς προσπάθειες αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Πιστεύουμε ότι έχουμε ανακαλύψει σε ποσοστό 90% τα αντικείμενα που έχουν μέγεθος μεγαλύτερο από 1000 μέτρα, αλλά ακόμα και με το πρόσφατο ορόσημο, έχουμε βρει μόνο το 10%όσων είναι περίπου 100 μέτρων, ενώ λιγότερο του 1% αυτών που είναι 40 μέτρα».

Η ESA συνεισφέρει στη διεθνή προσπάθεια, έχοντας δημιουργήσει ένα συντονιστικό κέντρο στη Ρώμη για να συνδυάσει τα στοιχεία που προκύπτουν από όλα τα ευρωπαϊκά τηλεσκόπια. Το Κέντρο συντάσσει έναν Ευρωπαϊκό Κατάλογο Κινδύνου, ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα ΝΕΟ για τα

οποία δεν μπορεί να αποκλεισθεί η πιθανότητα να πέσουν στον πλανήτη μας κάποια στιγμή.

Σύμφωνα με τα παραπάνω βλέπουμε πως υπάρχει ένας κίνδυνος, ίσως, μικρός, ίσως, ελεγχόμενος, αλλά η παρακολούθηση δεν τον μειώνει και ο κίνδυνος είναι ορατός. Ας μην ξεχνάμε πως στις 7/9/2016, ο αστεροειδής «2016 RΒ1» πέρασε σχεδόν «ξυστά», από δίπλα μας.

Τώρα, ξεκινούν οι παράδοξες σκέψεις, ότι αυτά τα αντικείμενα δεν είναι αστεροειδείς, αλλά κάτι άλλο…

Ένα παράδειγμα, σχετικό με τα παραπάνω είναι πως η NASA μας κρύβει πράγματα στις επίσημες ανακοινώσεις της.

Την άνοιξη του 2015 η NASA ανακοίνωσε δημοσίως ότι γνώριζε πως «κανείς αστεροειδής ή κομήτης δεν βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη» και ότι «δεν υπάρχει μεγάλο αντικείμενο που είναι πιθανό να χτυπήσει τη Γη κάποια στιγμή στα επόμενα εκατοντάδες χρόνια».

Όχι πολύ καιρό αργότερα από τότε, η NASA και η National Nuclear Security Administration (εθνική διοίκηση πυρηνικής ασφάλειας) συνασπίζονται για να προσπαθήσουν να βρουν έναν τρόπο να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα για να καταστρέψουν αστεροειδείς που απειλούν τον πλανήτη μας ή, τουλάχιστον, να τους ωθήσει εκτός πορείας.

Λοιπόν, τι συμπέρασμα βγαίνει από όλο αυτό; Κινδυνεύει η Γη από έρμαια διαστημικά βράχια ή όχι; Αν όχι γιατί ετοιμάζονται να τα κατακερματίσουν;

Τι είναι αυτά που «βλέπει» το Κέντρο Συντονισμού NEO να κατευθύνονται προς την Γη; Δεν γνωρίζει από την NASA ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τα επόμενα 100άδες χρόνια; Μήπως κάποιος δεν λέει όλες τις αλήθειες; Ποιόν να πιστέψουμε; Την NASA που αυτοδιαψεύδεται ή την ESA;

Γνωρίζουν άραγε την πραγματική ταυτότητα των, ουσιαστικά, Άγνωστων 15.000 Αντικειμένων που πλησιάζουν την Γη;

Ποιός διαψεύδει ποιόν; Η NASA την ESA ή το αντίθετο;

https://www.youtube.com/watch?time_continue=92&v=iJc-n-L3owo

http://www.pronews.gr/portal/20170515/genika/diastima/49/i-alitheia-gia-ta-15000-agnosta-antikeimena-poy-plisiazoyn-tin-gi

asteroids-min.jpg.c96236dc5584771d8b95ff815e470d5d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ορυχεία σε αστεροειδείς εξετάζει η Κίνα. :cheesy:

Η Κίνα ετοιμάζεται και αυτή να μπει στον χορό της κατάκτησης των πλούσιων ορυκτών πόρων του Διαστήματος που έχουν ξεκινήσει - στα «χαρτιά» προς το παρόν - η NASA και ορισμένες ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Σε ημερίδα που διοργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Πεκίνο, κορυφαίος κινέζος ειδικός ανακοίνωσε ότι η χώρα του σχεδιάζει να δημιουργήσει μια βάση σε αστεροειδή με σκοπό την εξόρυξη του ορυκτού πλούτου του αλλά και την προώθηση της διαστημικής εξερεύνησης.

«Στο κοντινό μέλλον θα μελετήσουμε τρόπους ώστε να στείλουμε ρομπότ ή αστροναύτες να πραγματοποιήσουν εξορύξεις σε κατάλληλους αστεροειδείς και να μεταφέρουν τους πόρους πίσω στη Γη» δήλωσε ο Γε Πενζιάν, ειδικός στην εξερεύνηση του Διαστήματος και σύμβουλος πολιτικής της Ακαδημίας Διαστημικής Τεχνολογίας της Κίνας, μιλώντας στην εφημερίδα «China Daily» με αφορμή την ημερίδα. «Μακροπρόθεσμα θα εξετάσουμε τη χρήση των πόρων από τους αστεροειδείς για την κατασκευή εγκαταστάσεων στο Διάστημα ή για την προμήθεια υλικών που θα υποστηρίξουν τα διαστρικά ταξίδια».

Ορυχεία και βάσεις

Ο κ. Γε επεσήμανε επίσης ότι οι αστεροειδείς που περνούν ανά διαστήματα κοντά από τη Γη θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως «όχημα» για μακρινές αποστολές. «Επιπροσθέτως», ανέφερε, «κάποιοι αστεροειδείς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάσεις για τη διαστρική εξερεύνηση. Μπορούμε να προσεδαφίσουμε σε αυτούς ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο, και το διαστημόπλοιο θα ταξιδέψει με τον αστεροειδή στο βαθύ Διάστημα. Οταν θα φθάσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο, θα ενεργοποιήσουμε το διαστημόπλοιο, το οποίο θα αφήσει τον αστεροειδή για να εκτελέσει τη συγκεκριμένη αποστολή του. Κάτι τέτοιο θα μειώσει τρομερά την ποσότητα καυσίμων που χρειάζεται ένα διαστημόπλοιο και θα επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του και την ακτίνα πτήσης του».

Ο κινέζος επιστήμονας δεν διευκρίνισε πότε ακριβώς θα γίνει κάτι τέτοιο, μιλώντας αορίστως για το «εγγύς μέλλον». Οπως επισημαίνει ωστόσο η «China Daily», τον περασμένο Μάρτιο ο κ. Γε είχε δηλώσει στην εφημερίδα ότι η Κίνα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία αποστολή εξερεύνησης αστεροειδούς μεταξύ του 2020 και του 2025, διευκρινίζοντας ότι το λεπτομερές χρονοδιάγραμμα και ο αστεροειδής-«στόχος» δεν έχουν επιλεγεί ακόμη. Τον Δεκέμβριο του 2016 πάντως είχε δοθεί στη δημοσιότητα έγγραφο της Εθνικής Υπηρεσίας Διαστήματος της Κίνας, στο οποίο ανέφερε ότι από εφέτος ως το 2021 θα διεξαγάγει μελέτη σκοπιμότητας και έρευνα σχετικά με τις βασικές τεχνολογίες που απαιτούνται για την εξερεύνηση του Δία και των αστεροειδών.

Το διαστημικό Ελντοράντο

Η προοπτική της δημιουργίας ορυχείων στο Διάστημα άρχισε να φαντάζει ελκυστική προς το τέλος της προηγούμενης δεκαετίας, καθώς γινόταν γνωστό ότι οι αστεροειδείς που κινούνται στο ηλιακό μας σύστημα διαθέτουν παραπάνω από πλούσιους πόρους σε μέταλλα τα οποία είναι πεπερασμένα ή σπανίζουν στη Γη - από χρυσό, άργυρο, χαλκό, σίδηρο και αλουμίνιο έως παλλάδιο, ιρίδιο, ρήνιο, νικέλιο και τιτάνιο. Στα αμέσως επόμενα χρόνια το όνειρο άρχισε σιγά-σιγά να μπαίνει στα σκαριά. Τον Σεπτέμβριο του 2012 η NASA ανακοίνωσε ότι εξετάζει σχέδια για ένα τέτοιο εγχείρημα ενώ τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς ακολούθησε η «γέννηση» της Planetary Resources. Η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία (στους ιδρυτές της συγκαταλέγεται ο Πίτερ Διαμαντής και στους συμβούλους και χρηματοδότες της ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Κάμερον και οι επικεφαλής της Google) έκανε γνωστό ότι ο κύριος στόχος της είναι να «διευρύνει τη βάση των φυσικών πόρων της Γης» αναπτύσσοντας τεχνολογία για την εξόρυξη αστεροειδών. Στα επόμενα χρόνια εμφανίστηκαν μερικές ακόμη αντίστοιχες ιδιωτικές πρωτοβουλίες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού

Τώρα πλέον ο διαστημικός «πυρετός του χρυσού» φαίνεται να εξαπλώνεται. Τον περασμένο μήνα η γνωστή τράπεζα επενδύσεων Goldman Sachs προέβη στην εκτίμηση ότι, αν και ακόμη απέχει από το να είναι εμπορικά βιώσιμη, η «οικονομία του Διαστήματος» θα αποτελέσει ίσως την πλέον προσοδοφόρα αγορά του μέλλοντος. «Η εξορυκτική δραστηριότητα στο Διάστημα θα μπορούσε να είναι ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο από ό,τι φαντάζονται πολλοί» ανέφερε σε έκθεση που απέστειλε στους πελάτες της. «Ενας και μόνο αστεροειδής σε μέγεθος ποδοσφαιρικού γηπέδου μπορεί να περιέχει πλατίνα αξίας 25 έως 50 δισ. δολαρίων». Λίγο πριν, τον Ιανουάριο, η NASA ανακοίνωσε μια επίσημη - ερευνητική και όχι εξορυκτική - αποστολή σε αστεροειδή: το 2025 θα στείλει ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο να μελετήσει τον μεταλλικό αστεροειδή 16 Ψυχή (16 Psyche), ο οποίος πιστεύεται ότι μπορεί να είναι το «απομεινάρι» του πυρήνα ενός πρωτοπλανήτη.

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=880464

C10C786EAC5F081B8FD536396722869E.jpg.33fe8643f3c975f71c6b1a564f1c437c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

«Καμπανάκι» από αστρονόμους: Ανακάλυψη επικίνδυνων αστεροειδών που θα μπορούσαν να πέσουν στην Γη. :cheesy:

Τσέχοι αστρονόμοι προειδοποιούν ότι ανακάλυψαν μια άγνωστη έως ώρα ομάδα δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών που θα μπορούσαν να πέσουν στη Γη. Οι εν λόγω αστεροειδείς «κρύβονται» μέσα στο ρεύμα των διαττόντων αστέρων Ταυριδών και μπορούν να φθάσουν σε μέγεθος τις δεκάδες ή και εκατοντάδες μέτρα.

Οι ερευνητές του Αστρονομικού Ινστιτούτου της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών, μαζί με Αυστριακούς και Σλοβάκους συναδέλφους τους, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας και αστροφυσικής «Astronomy & Astrophysics»

https://www.aanda.org/articles/aa/pdf/forth/aa30787-17.pdf

ανέλυσαν παρατηρήσεις για τις Ταυρίδες που έγιναν στην Ευρώπη στη διάρκεια του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου 2015.

Η ανάλυση των στοιχείων αποκάλυψε πως στο ίδιο ρεύμα με τα μικρά μετέωρα (πεφταστέρια) υπήρχαν τουλάχιστον δύο αστεροειδείς διαμέτρου 100 έως 200 μέτρων, οι «2015 ΤΧ24» και «2005 UR». Οι ερευνητές εκτιμούν ότι κατά πιθανότητα οι Ταυρίδες «κρύβουν» και άλλους ακόμη μεγαλύτερους αστεροειδείς.

Και στο παρελθόν άλλοι αστρονόμοι είχαν υποπτευθεί ότι οι διάττοντες Ταυρίδες κρύβουν κινδύνους, μάλιστα είχε από κάποιους προταθεί η θεωρία ότι εξαιτίας της πτώσης δικών τους αστεροειδών έχουν προκληθεί κάποιες εποχές παγετώνων στο παρελθόν.

Πιο πρόσφατα, ο αστεροειδής διαμέτρου περίπου 50 μέτρων που εξερράγη το 1908 πάνω από την Τουγκούσκα της Σιβηρίας με δύναμη αντίστοιχη πυρηνικής βόμβας 20 μεγατόνων, ισοπεδώνοντας μια τεράστια δασική έκταση, πιθανότατα ανήκε στις Ταυρίδες.

Οι Ταυρίδες αποτελούν το μεγαλύτερο ρεύμα μετεώρων στο εσωτερικό τμήμα του ηλιακού μας συστήματος και χωρίζονται κάθε χρόνο σε τουλάχιστον τέσσερις ξεχωριστές «βροχές» διαττόντων. Πιθανώς δημιουργήθηκαν από τη διάσπαση ενός μεγάλου κομήτη πριν από περίπου 30.000 χρόνια.

Η νέα ομάδα των δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών που ανακάλυψαν οι Τσέχοι αστρόνομοι, αφορά τις Νότιες Ταυρίδες, με τις οποίες ο πλανήτης μας διασταυρώνει την τροχιά του επί τρεις περίπου εβδομάδες κάθε λίγα χρόνια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, «στη διάρκεια αυτών των περιόδων, είναι σημαντικά μεγαλύτερη η πιθανότητα σύγκρουσης με ένα μεγαλύτερο αντικείμενο διαμέτρου τουλάχιστον μερικών δεκάδων μέτρων».

http://www.pronews.gr/epistimes/diastima/602302_kampanaki-apo-astronomoys-anakalypsi-epikindynon-asteroeidon-poy-tha

9B06BBE9709D8101E75A5F03DA5D2E74.jpg.615946200165a3b69f39fed33c5490d3.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Ανοιχτό για το κοινό το Σάββατο το αναβαθμισμένο τηλεσκόπιο Κρυονερίου. :cheesy:

Στο πλαίσιο της «παγκόσμιας μέρας αστεροειδών» την Παρασκευή 30 Ιουνίου, το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου Κορινθίας, στο οποίο λειτουργεί ένα τηλεσκόπιο που αναβαθμίστηκε για να παρακολουθεί προσκρούσεις αστεροειδών στη Σελήνη, θα ανοίξει το βράδυ την πόρτα του για το κοινό.

Το τηλεσκόπιο Κρυονερίου άρχισε να λειτουργεί το 1975 και αναβαθμίσθηκε ριζικά το 2016 για να ενταχθεί στο διεθνές πρόγραμμα NELIOTA που παρακολουθεί δυνητικές απειλές από το διάστημα.

Το NELIOTA ανιχνεύει λάμψεις φωτός που προκαλούνται από μετεωροειδείς που πέφτουν στην επιφάνεια της Σελήνης, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

Οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν στους χώρους του τηλεσκοπίου και θα μάθουν για την λειτουργία του, καθώς και για τους κινδύνους που αποτελούν για τη Γη οι παραγήινοι αστεροειδείς.

Στον προαύλιο χώρο του αστεροσκοπείου θα υπάρχουν τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης για να ταξιδέψουν το κοινό στα αμυδρά ουράνια σώματα του έναστρου ουρανού. Μπορεί κανείς να δηλώσει συμμετοχή εδώ.

https://www.eventbrite.com/e/30-2017-tickets-35347417076

Εκδηλώσεις στο Μουσείο Ορυκτολογίας

Εξάλλου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αστεροειδών, το Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων την Κυριακή 2 Ιουλίου (10 π.μ. - 3 μ.μ.), στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, με δωρεάν είσοδο για όλη την οικογένεια.

Θα υπάρξουν ξεναγήσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ομιλίες, μεταξύ άλλων του ειδικού στους μετεωρίτες Γιάννη Μπαζιώτη, επίκουρου καθηγητή ορυκτολογίας-πετρολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, θα φιλοξενείται έκθεση μετεωριτών.

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=888911

B9F118D62421F1368839E1B65687D1A2.jpg.e38d9c3edc61e2ef5126ef4290f87e8a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αποστολή της NASA θα επιχειρήσει να αναχαιτίσει αστεροειδή. :cheesy:

Σε μια φιλόδοξη πρόβα πλανητικής άμυνας, η NASA έδωσε το πράσινο φως για την αποστολή DART, ένα σκάφος που θα πέσει με ταχύτητα πάνω σε έναν μικρό αστεροειδή για να αλλάξει ελαφρώς την πορεία του.

«Το DART θα αποτελέσει κρίσιμο βήμα προκειμένου να δείξουμε ότι μπορούμε να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας από μελλοντικές προσκρούσεις αστεροειδών» δήλωσε ο Άντι Τσενγκ του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής (APL) στο Πανεπιστήμιο «Τζονς Χόπκινς», το οποίο θα αναλάβει την υλοποίηση και διαχείριση της αποστολής εφόσον αυτή προχωρήσει.

Στόχος της αποστολής θα είναι ένας διπλός αστεροειδής που θα πλησιάσει τη Γη το 2022 και ξανά το 2024. Το σώμα ονομάζεται Δίδυμος επειδή αποτελείται στην πραγματικότητα από έναν μικρό βράχο, διαμέτρου περίπου 160 μέτρων, ο οποίος κινείται σε τροχιά γύρω από έναν μεγαλύτερο αστεροειδή με διάμετρο γύρω στα 780 μέτρα.

Μετά την εκτόξευσή του, το DART (Double Asteroid Redirection Test, Δοκιμή Ανακατεύθυνσης Διπλού Αστεροειδή) θα πλησιάσει τον Δίδυμο και θα χρησιμοποιήσει σύστημα αυτόνομης στόχευσης για να θέσει τον εαυτό του σε πορεία πρόσκρουσης. Το σκάφος, που έχει μέγεθος ψυγείου, θα χτυπήσει τελικά το μικρότερο από τα δύο σώματα με ταχύτητα 6 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.

Επίγεια τηλεσκόπια θα εξετάσουν στη συνέχεια αν η πρόσκρουση άλλαξε την τροχιά του μικρού αστεροειδή γύρω από τον μεγαλύτερο σύντροφό του.

Η τροχιά του ζεύγους γύρω από τον Ήλιο δεν θα αλλάξει.

Μέχρι σήμερα, η NASA έχει εντοπίσει γύρω στο 93% των αστεροειδών διαμέτρου άνω του ενός χιλιομέτρου που μπορούν να πλησιάσουν τη Γη.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500152686

4DC403A429A10142010BF8176D486A96.jpg.e3fbdd43ee528a5e8d80f13e8982c9ab.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης