Jump to content

Διαστημική Εξερεύνηση


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Οι ελληνικές επιτυχίες στον τομέα του Διαστήματος. :cheesy:

Μπορεί το Διάστημα να προσφέρει ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης, έρευνας και εκπαίδευσης στη χειμάζουσα ελληνική κοινωνία; Δεν είναι κάτι εξωτικό; Για τον περισσότερο κόσμο το να μιλάει κανείς για ελληνική διαστημική βιομηχανία είναι σαν να συζητούμε για... εξωγήινους. Κι όμως δεν είναι καθόλου έτσι:

Ηδη, ο διαστημικός κλάδος της χώρας μας αποτελείται από 40 εταιρείες, 2.000 εργαζομένους και έχει ετήσιο κύκλο εργασιών 150 εκατ. ευρώ, με εξαγωγές κυρίως σε ΗΠΑ, Ισραήλ και Ιαπωνία.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου την Πέμπτη το απόγευμα. «Πρόκειται για έναν εξωστρεφή και επιτυχημένο κλάδο, με μικρό μέγεθος αλλά πολύτιμο κεφάλαιο», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ. «Η Ελλάδα έχει πολλές επιτυχίες και στο ερευνητικό πεδίο και στην τεχνολογία του Διαστήματος», υπογράμμισε στην «Κ» η κ. Ιφιγένεια Κεραμιτσόγλου, ερευνήτρια στο Αστεροσκοπείο και συντονίστρια της εκδήλωσης.

Αντίθετα με την εικόνα που έχουμε για τη διαστημική τεχνολογία, πρόκειται για κλάδο που σχετίζεται άμεσα με την καθημερινότητά μας. Ο κ. Γιάννης Γιανναράκης, από τις εταιρείες κινητών εφαρμογών, υπογράμμισε πως χωρίς τη διαστημική τεχνολογία δεν θα υπήρχαν πολλές εφαρμογές που θεωρούμε απαραίτητες στα κινητά μας τηλέφωνα. Οπως σημείωσε ο κ. Μανώλης Πλειώνης, διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου, η Ελλάδα διαθέτει το Hellenic National Sentinel Data Mirror Site, δηλαδή έναν κόμβο με την κατάλληλη υπολογιστική υποδομή, όπου «κατεβαίνουν» και διανέμονται τα δεδομένα των δορυφόρων.

Ο εγχώριος κόμβος είναι ο πρώτος στην Ευρώπη και βρίσκεται στο Αστεροσκοπείο. Καλύπτει τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή, παρέχοντας υπηρεσίες σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς.

«Η Ελλάδα μπορεί να αυξήσει το μερίδιό της από την ευρωπαϊκή διαστημική έρευνα των περίπου 7 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να μείνουν πόροι στη χώρα, αλλά χρειάζεται εθνική στρατηγική», υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος.

Στην εκπαίδευση του αναγκαίου δυναμικού έρχεται να συνεισφέρει το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Διαστημική Επιστήμη, Τεχνολογίες και Εφαρμογές», που υλοποιείται από το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Η υποβολή αιτήσεων για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος ολοκληρώνεται μέχρι τις 15 Μαΐου.

http://www.kathimerini.gr/908397/article/epikairothta/ellada/oi-ellhnikes-epityxies-ston-tomea-toy-diasthmatos

 

 

Στόχος της SpaceX η παροχή broadband Ίντερνετ από το διάστημα ως το 2024. :cheesy:

Η SpaceX είχε αποκαλύψει τα σχέδιά της για παροχή ευρυζωνικών συνδέσεων στο Ίντερνετ μέσω δορυφόρου από το 2015, όταν ο ιδρυτής της, Έλον Μασκ, μίλησε δημόσια για την ιδέα αυτή- και η Πατρίσια Κούπερ, στέλεχος της εταιρείας αρμόδιο για θέματα δορυφόρων σε σχέση με την κυβέρνηση, έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες την Τετάρτη, μιλώντας ενώπιον της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Όπως είπε, η εταιρεία αποσκοπεί στην εκτόξευση 4.425 δορυφόρων με πυραύλους Falcon 9, που θα λειτουργούν σε ύψη μεταξύ 1.110 και 1.325 χιλιομέτρων σε ένα εγχείρημα κόστους που υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 10 δισ. δολάρια. Ο «αστερισμός» αυτός θα έχει τη δυνατότητα να δρομολογεί την παροχή ευρυζωνικού Ίντερνετ εκεί που απαιτείται περισσότερο, και να την απομακρύνει από άλλες περιοχές, όπου θα ήταν πιθανό να υπάρξουν παρεμβολές σε άλλα συστήματα.

Η Κούπερ επίσης αποκάλυψε πως η SpaceX θα αρχίσει δοκιμές δορυφόρων και θα εκτοξεύσει μάλιστα ένα πρωτότυπο κατά τα τέλη του έτους, και θα ακολουθήσει άλλο ένα στους πρώτους μήνες του 2018. Μετά την επιτυχή δοκιμή, η εταιρεία σκοπεύει να αρχίσει μια «εκστρατεία» εκτοξεύσεων το 2019, με τους δορυφόρους να εκτοξεύονται σε τροχιά σε διαφορετικές φάσεις, μέχρι το 2024- όταν το σύστημα (εάν τελικά λάβει την απαιτούμενη έγκριση) θα έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

http://www.naftemporiki.gr/story/1231812/stoxos-tis-spacex-i-paroxi-broadband-internet-apo-to-diastima-os-to-2024

spacex.jpg.8e6c2efb8aa7de697ecc3a8e1460e600.jpg

1016954608.thumb.jpg.e044943b83b250c817038f35d759d8d5.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νέο διαστημικό ρεκόρ για το X-37B της USAF: 718 ημέρες σε τροχιά. :cheesy:

Με επιτυχία προσγειώθηκε την Κυριακή στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA το X-37B της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, δίνοντας τέλος σε μια αποστολή η οποία κράτησε δύο χρόνια.

Το μη επανδρωμένο «Όχημα Τροχιακών Δοκιμών», όπως ονομάζεται επισήμως, εκτοξεύτηκε στις 20 Μαΐου 2015 από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, στη Φλόριντα, όπου επέστρεψε την Κυριακή 7 Μαΐου 2017.

Στο πλαίσιo της τέταρτης αποστολής του προγράμματος X-37B, το εν λόγω διαστημόπλοιο (OTV- Orbital Test Vehicle) – μια μικρότερου μεγέθους, μη επανδρωμένη έκδοση του διαστημικού λεωφορείου- έκανε πειράματα σε τροχιά για 718 ημέρες, φτάνοντας τον συνολικό αριθμό ημερών που έχουν περάσει στο διάστημα τα δύο διαστημόπλοια X-37B που διαθέτει η αμερικανική πολεμική αεροπορία (USAF) στις 2.085 ημέρες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αεροπορίας των ΗΠΑ, το πρόγραμμα, που τελεί υπό την επίβλεψη του Air Force Rapid Capabilities Office, έχει σκοπό την πραγματοποίηση δοκιμών «μείωσης κινδύνου, πειραματισμού και ανάπτυξης επιχειρήσεων» και πειραμάτων πάνω σε τεχνολογίες που προορίζονται για χρήση σε επαναχρησιμοποιούμενα διαστημικά σκάφη.

Η USAF σκοπεύει να εκτοξεύσει την πέμπτη αποστολή του X-37B από το Κέιπ Κανάβεραλ αργότερα μέσα στο 2017. Σημειώνεται πως η κάθε πτήση ήταν μεγαλύτερης χρονικής διαρκείας από την προηγούμενη.

To X-37B, το οποίο ορίζεται συχνά ως «διαστημοπλάνο» (space plane), λόγω της δυνατότητας να πετά και μέσα στην ατμόσφαιρα (σαν το διαστημικό λεωφορείο) είναι γνωστό σε μεγάλο βαθμό για το πέπλο μυστικότητας που καλύπτει τις δραστηριότητές του, καθώς ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τη φύση των δοκιμών που κάνει σε τροχιά- οπότε και δεν λείπουν οι θεωρίες πως ενδεχομένως να πρόκειται για δοκιμές διαστημικών όπλων, π.χ. για την καταστροφή εχθρικών δορυφόρων (αν και η USAF επιμένει ότι απλώς δοκιμάζονται τεχνολογίες για επαναχρησιμοποιούμενα σκάφη).

Το επαναχρησιμοποιούμενο X-37B έχει μήκος 9 μέτρα, άνοιγμα φτερών 4,5 μέτρα, βάρος 5 τόνους και χώρο φόρτωσης με χωρητικότητα ημιφορτηγού

Όπως αναφέρει το space.com, εξωτερικοί ειδικοί εκτιμούν ότι είναι μάλλον απίθανο το σκάφος να προβαίνει σε επιθετικού χαρακτήρα δραστηριότητες σε τροχιά, αν και κάποιοι θεωρούν πως ενδεχομένως να δοκιμάζει αισθητήρες και εξοπλισμό για το National Reconnaissance Office, που διαχειρίζεται τον στόλο κατασκοπευτικών δορυφόρων των ΗΠΑ.

Και τα δύο X-37B της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας έχουν κατασκευαστεί από τη Boeing.

https://www.dvidshub.net/video/523061/x37b-otv4-landing-runway

http://www.naftemporiki.gr/story/1232667/neo-diastimiko-rekor-gia-to-x-37b-tis-usaf-718-imeres-se-troxia

 

 

 

Στο εσωτερικό των καψουλών της Blue Origin και της Boeing. :cheesy:

Το New Atlas είχε την ευκαιρία να μπει στο εσωτερικό των διαστημοπλοίων της Blue Origin και του Boeing Starliner.

Στο πλαίσιο του Space Symposium που έλαβε χώρα στο Colorado Springs, παρουσιάστηκαν ομοιώματα του εσωτερικού των διαστημοπλοίων Blue Origins και Boeing Starliner που θα αποτελέσουν τις κάψουλες μεταφοράς ανθρώπων στις μελλοντικές διαστημικές αποστολές της ανθρωπότητας. Η κάψουλα της Blue Origins θα ταξιδεύει πάνω σε έναν πύραυλο New Shepard, σε μια προσπάθεια να μεταφερθούν επιβάτες σε ύψος 100 χιλιομέτρων πάνω από την ατμόσφαιρα της Γης.

Για 2,5 λεπτά οι επιβάτες θα ταξιδεύουν δεχόμενοι πίεση 3g, ή αλλιώς τρεις φορές την επιτάχυνση της βαρύτητας, ενώ θα μπορούν να κινηθούν ελεύθερα για τέσσερα λεπτά περίπου. Το υπόλοιπο της διαδρομής είναι η επιστροφή στη Γη, η οποία ενδέχεται να τους επιβαρύνει με πιέσεις έως και 5 g.

To Boeing Starliner δεν αποσκοπεί μόνο σε τουριστική χρήση, αλλά φιλοδοξεί να χρησιμοποιηθεί και για σκοπούς μεταφοράς αστροναυτών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η κάψουλα θα μπορεί να φιλοξενήσει 7 άτομα για τουριστικούς σκοπούς και 4 άτομα για διαστημικές αποστολές. Η κάψουλα αυτή θα ταξιδεύει με έναν πύραυλο Atlas V και θα ξεκινήσει να δοκιμάζεται από τις αρχές του επόμενου έτους τόσο σε επανδρωμένες όσο και μη επανδρωμένες πτήσεις.

http://www.pestaola.gr/sto-eswteriko-twn-kapsoulwn-ths-blue-origin-kai-ths-boeing/

boeing-starliner.thumb.jpg.d7c06180d1f01b1bcc87ea0038abf6d7.jpg

Blue-Origins-capsules-1-600x398.jpg.e007df3966471b49bee3f90d2670aae4.jpg

blue-origin-02.thumb.jpg.936ff565872ded617965e0fc9705b63a.jpg

x-37b.thumb.jpg.a27ef45999ec6166bf44a366589ec310.jpg

X37-OTV4-landing-600x388.jpg.c9c9d8103069435916ef839d9d4efd71.jpg

C349FF0EB00BA0081F31A990110B346A.jpg.f0cfabd8810402d0ad493ce8a7f9679b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

"Αρχιμήδης-2017" :cheesy:

«20ο Διεθνές Σαλόνι Εφευρέσεων και Τεχνολογιών Καινοτομίας- Αρχιμήδης»

Στη Μόσχα στο Διεθνές Σαλόνι «εφευρέσεις του Αρχιμήδη» είναι ένας από τους μεγαλύτερους χώρους στην περιοχή της καινοτομίας, και υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Φέτος θα πραγματοποιηθεί από 16 έως 19 Μαίου. Αναμένεται ότι τις εφευρέσεις τους, τα βιομηχανικά σχέδια τα υποδείγματα χρησιμότητας θα παρουσίασουν περισσότεροι από 500 συμμετέχοντες από τη Ρωσία και χώρες του εξωτερικού.

https://www.roscosmos.ru/23537/

arhimed.jpg.ff775a469945395e3402f2c94571e17a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ενημερωτική Ημερίδα για την ίδρυση και λειτουργία Γραφείου ESERO στην Ελλάδα. :cheesy:

Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (European Space Agency - ESA) αναζητούν φορείς με δραστηριότητα στα αντικείμενα της παιδαγωγικής μεθόδου STEM (Science Technology Engineering and Mathematics) και του Διαστήματος που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ίδρυση και λειτουργία Γραφείου ESERO στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο προετοιμασίας του ελληνικού Γραφείου ESERO, η ΓΓΕΤ και η ESA συνδιοργανώνουν ενημερωτική ημερίδα για δημόσιους και ιδιωτικούς μη-κερδοσκοπικούς φορείς της χώρας ενεργούς στον παιδαγωγικό τομέα.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017 στο αμφιθέατρο Ε.Ι. Παστέρ, Βασ. Σοφίας 127, Αθήνα

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής συμπληρώνοντας την επισυναπτόμενη φόρμα, στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: vkas@gsrt.gr και a.chiotellis@gsrt.gr έως την Τρίτη 16 Μαΐου 2017 ώρα 11:00 π.μ.

ESERO

Το ESERO (European Space Education Resource Office) είναι ένα συνεργατικό έργο μεταξύ της ESA και των κρατών-μελών, το οποίο με όχημα το ελκυστικό αντικείμενο του Διαστήματος, αποσκοπεί: α) στην ενσωμάτωση/ενίσχυση της διδασκαλίας STEM στη βασική εκπαίδευση, β) στην άρση της αντίληψης ότι «η επιστήμη αφορά μόνο τις ιδιοφυΐες» και στην παροχή κινήτρων στους μαθητές πρωτοβάθμιας/δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στην επιστήμη και τεχνολογία και γ) στην ανάδειξη της σημασίας του Διαστήματος στη σύγχρονη κοινωνία και οικονομία.

Για την επίτευξη των προαναφερθέντων στόχων αξιοποιείται το υφιστάμενο υλικό του Γραφείου ESERO/ESA, προσαρμοσμένο όμως στα δεδομένα, τους στόχους και τις απαιτήσεις του εθνικού εκπαιδευτικού συστήματος του εκάστοτε κράτους-μέλους.

Αρμοδιότητες του εθνικού Γραφείου ESERO

Πρωτεύων στόχος της δραστηριότητας του Γραφείου ESERO είναι οι δάσκαλοι και καθηγητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι λειτουργούν ως «πολλαπλασιαστές» σε εκατομμύρια μαθητές στην Ευρώπη. Το Γραφείο ESERO πραγματοποιεί, σε όλη την επικράτεια της χώρας, περιοδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια σε δάσκαλους και καθηγητές στα οποία παρέχονται οι σχετικές μεθοδολογίες και το κατάλληλο παιδαγωγικό υλικό για την υποστήριξη του διδακτικού τους έργου.

Επιπρόσθετα, για την υποστήριξη του εκπαιδευτικού σχεδιασμού του ESERO γίνεται χρήση πραγματικών δεδομένων και εφαρμογών σχετικών με την επιστήμη του διαστήματος με την ενεργό συμμετοχή επιστημόνων με ειδίκευση στο Διάστημα, και ακόμα και αστροναύτες.

Το προς ίδρυση Γραφείο ESERO στην Ελλάδα θα αποτελέσει μέλος του δικτύου ESERO [www.esa.int/esero], το οποίο μέχρι σήμερα αριθμεί 10 Γραφεία που καλύπτουν 13 κράτη-μέλη της ESA.

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/Enemerotikhe_Emerhida_gia_ten_hidryse_kai_leitoyrghia_Graphehioy_ESERO_sten_Ellhada

ESERO_logo_16_9_node_full_image_2.jpg.b85fde18fcb7e08307b2c26163db5c95.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Soyuz-ST-A» :cheesy:

Στις 18 Μαη 2017 στις 14:54:53 MSK ειναι προγραμματισμένη εκτόξευση του πυραύλου (RN) "Soyuz-ST-A" απο το Διαστημικό Κέντρο Γουιάνας (Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας). Η Ρωσική «Fregat-M» θα οδηγήσει σε γεωστατική τροχιά το διαστημικό σκάφος τηλεπικοινωνιών SES-15.

Το διαστημικό σκάφος SES-15, ειναι παραγωγή των δορυφορικών συστημάτων Boeing, για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε όλη τη Βόρεια Αμερική και την Κεντρική Αμερική.

Το Ευρωπαϊκό Διαστημοδρόμιο βρίσκεται κοντά στο Κουρού στη Γαλλική Γουιάνα (γαλλικό διαμέρισμα στη Νότια Αμερική). Η θέση του κοντά στον ισημερινό παρέχει το πλεονέκτημα ενός ωφέλιμου φορτίου συν 15% σε σύγκριση με την Αμερικανική τοποθεσία εκτόξευσης στο Κανάβεραλ και συν 40% - σε εκτοξεύσεις από το Μπαϊκονούρ. Από τις αρχές της δεκαετίας '70 του περασμένου αιώνα, η EGC χρησιμοποιείται για τη δρομολόγηση εκτόξευσης διαστημικών οχημάτων της οικογένειας οχημάτων «Ariane».

https://www.roscosmos.ru/23543/

kuru_souz.jpg.cf3c3b9798e983bf2c02accc4b58fa7a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η NASA αναβάλλει το ντεμπούτο του νέου πυραύλου της. :cheesy:

Επικαλούμενη κυρίως τεχνικές δυσκολίες, η NASA ανέβαλε για το 2019 την πρώτη, δοκιμαστική πτήση του πυραύλου «βαρέων-βαρών» SLS, στον οποίο θα βασιστεί η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη. Επιπλέον, η υπηρεσία απέρριψε την πρόταση του Λευκού Οίκου να υπάρχει πλήρωμα στη δοκιμαστική αποστολή μέχρι τη Σελήνη.

Το SLS, ή «Σύστημα Διαστημικών Εκτοξεύσεων», προγραμματιζόταν να εκτοξευτεί το Νοέμβριο του 2018 προκειμένου να στείλει την κάψουλα Orion σε μια πτήση γύρω από το φεγγάρι.

Η αποστολή, διάρκειας περίπου τριών εβδομάδων, εντάσσεται στο μακροπρόθεσμο σχέδιο της NASA για την αποστολή Αμερικανών στον Άρη την δεκαετία του 2030.

Ο νέος αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φέρεται να ανησυχεί για την πρόοδο του κινεζικού διαστημικού προγράμματος, είχε ζητήσει από τη NASA τον Φεβρουάριο να εξετάσει τη δυνατότητα προσθήκης δύο αστροναυτών στην πρώτη δοκιμή του SLS.

Η NASA, όμως, έκρινε ότι θα ήταν καλύτερο να περιμένει τη δεύτερη πτήση για την προσθήκη πληρώματος, εξήγησε στους δημοσιογράφους ο Ρόμπερτ Λάιτφουτ, εκτελών χρέη διοικητή της NASA.

Οι ειδικοί της υπηρεσίας «επανέλαβαν ότι το βασικό σχέδιο που έχουμε ήδη καταρτίσει είναι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουμε» είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Ακόμα και χωρίς πλήρωμα, το SLS δεν θα είναι δυνατό να εκτοξευτεί από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ πριν από το 2019, επισήμανε ο Λάιτφουτ, σύμφωνα με τον οποίο η ακριβής ημερομηνία εκτόξευσης θα ανακοινωθεί σε περίπου έναν μήνα.

Η καθυστέρηση αυτή αναμένεται να οδηγήσει στην αναβολή της επανδρωμένης πτήσης πέρα από το 2021.

Οι καθυστερήσεις, ανέφερε ο Λάιτφουτ, οφείλονται σε τεχνικά θέματα που ανέκυψαν κατά την ανάπτυξη του πυραύλου, καθώς και στις ζημιές που υπέστησαν οι εγκαταστάσεις συναρμολόγησης όταν η Νέα Ορλεάνη χτυπήθηκε από ανεμοστρόβιλο.

Όπως επισημαίνει το Reuters, μέχρι το τέλος του επόμενου οικονομικού έτους στις 30 Σεπτεμβρίου 2018, η NASA θα έχει ξοδέψει 32 δισεκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη του SLS, της κάψουλας Orion, τις εγκαταστάσεις εκτόξευσης και τα συστήματα υποστήριξης ζωής.

Το ποσό αυτό δεν περιλαμβάνει τα 9 δισ. που δαπανήθηκαν για το πρόγραμμα σεληνιακής εξερεύνησης Constellation μέχρι την ακύρωσή του από την προηγούμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πύραυλος SLS, βασισμένος σε τεχνολογίες του προγράμματος Apollo και του διαστημικού λεωφορείου, θα μπορεί σε πρώτη φάση να μεταφέρει περίπου 70 τόνους φορτίου σε τροχιά ύψους 160 χιλιομέτρων.

Επόμενες βερσιόν του συστήματος θα μπορούν να μεταφέρουν περίπου το διπλάσιο.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500144151

 

 

 

«Energia - Buran» :cheesy:

Στις 15 Μαΐου, 1987, εγινε η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση ενός δύο σταδίων υπερ-βαρύ μεταφορέα πύραυλου «Ενέργεια»

Το πρώτο στάδιο της «Energia» αποτελούνταν από τέσσερα πλευρικά μπλοκ, καθένα από τα οποία είναι μια τροποποιημένη έκδοση του πρώτου σταδίου της εκτόξευσης όχηματος «Zenith». Η κεντρική μονάδα (ή δεύτερο στάδιο) ήταν εξοπλισμένο με κινητήρες τέσσερων οξυ-υδρογόνο RD-0120 και μια υποστηρικτική δομή.

Η «Ενέργεια» - όχημα εκτόξευσης (LV) βαρέως τάξης, αναπτύχθηκε από NPO «Ενέργεια».

Το πιο ισχυρό της Σοβιετικής Ενωσης και ένα από τα πιο ισχυρά στον κόσμο, μαζί με τον «Κρόνος-5» και τον «N-1». Η αρχική μάζα του πυραύλου έφτασε 2.400 τόνους. Επιτρέπει να βαλεις σε τροχιά ωφέλιμο φορτίο άνω των 100 τόνων, με τη μορφή της ένα επαναχρησιμοποιουμενου τροχιακου σκάφους και ένα ξεχωριστό σε μεγέθος διαστημικό σκάφος.

Μόνο δύο εκτοξεύσεις απο αυτό το μοναδικό όχημα εκτόξευσης έγινε. Η δεύτερη εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1988 ως συστατικό του Διαστημικού Λεωφορείου «Buran».

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι εργασίες για το πρόγραμμα «Energy-Buran» ανεστάλησαν. Παρά την παύση της λειτουργίας αυτής της υποστήριξης, η τεχνολογία που αναπτύχθηκε για την «Ενέργεια»χρησιμοποιειται αυτή τη στιγμή.

Οι εργασίες σχετικά με το πρόγραμμα «Energy-Buran» ξεκίνησε το 1976, αμέσως μετά το κλείσιμο του προγράμματος N-1 με επικεφαλής σχεδιαστή από το 1982 τον B.I.GUBANOV.

https://www.roscosmos.ru/23551/

 

 

Πώς οι αστροναύτες εκτελούν απλές καθημερινές εργασίες στο διάστημα. :cheesy:

Όταν δεν υπάρχει η βαρύτητα, ό,τι κάνετε πρέπει να το κάνετε λίγο... διαφορετικά!

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ζουν οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (International Space Station).

http://www.pronews.gr/portal/20170514/genika/diastima/49/pos-oi-astronaytes-ekteloyn-aples-kathimerines-ergasies-sto-diastima

0E65759D1EC45CF3766D7A52D5E4744F.jpg.9a7847ef421486419a8e2f3f45ab3d5d.jpg

rn_energia.jpg.1fcedd1ef33a47077d0d0589a499871e.jpg

photo_05-15-02.thumb.jpg.bef311bbe19df22fa328b94cc28e8fa6.jpg

photo_05-15-01.thumb.jpg.855cfabcfa372f98727983bad213c44b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Λάρισα αναπτύσσει ιδέες και προτείνει λύσεις προς την NASA. :cheesy:

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το συνέδριο και ο διαγωνισμός NASA Space Apps Challenge στη Λάρισα που διοργανώθηκε από τον φορέα Βιομιμητισμού Ελλάδος Έρευνας και Καινοτομίας.

Φέτος η συμμετοχή άγγιξε τους 22.000 πολίτες από 70 χώρες και 200 πόλεις σε όλο τον κόσμο που συνεργάστηκαν για να αναπτύξουν τις λύσεις σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη γη, χρησιμοποιώντας τα ανοικτά δεδομένα της NASA.

Η ειδική επιτροπή με κριτές τον Αν. Βασιλειάδη (Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας), Ανδ. Στεφανίδη (Aephoria.net) και Γ. Προφιτιλιώτη (υποψ. διδάκτωρ ΕΜΠ) ανέδειξε τις παρακάτω τρεις νικήτριες ομάδες:

1ο Βραβείο PROSUN

Κατηγορία: Τhe earth and us. Challenge lets go to the beach

Mέλη Ομάδας: Αναστάσιος Γιαλαμάς, Μιλτιάδης Αλέξης, Δέσποινα Φλώρου, Κωνσταντίνος Γρηγορίου, Θεόδωρος Γρηγορίου.

Η λύση είναι μια εφαρμογή η οποία με τη βοήθεια της φωτογραφικής μηχανής και του smartphone θα δείχνει τον δείκτη UV της θέσης του χρήστη, προκειμένου να τοποθετηθεί ο σωστός τύπος αντηλιακού. Η ομάδα ελπίζει για ένα μέλλον με λιγότερα ηλιακά εγκαύματα και Καρκίνους δέρματος.

2ο Βραβείο AIR TRAVELING STORIES

Κατηγορία The earth and us. Challenge Pilot plus

Mέλη ομάδας: Mελπομένη Πίτα, Δήμητρα Οικονόμου, Βασίλης Οικονόμου, Γεωργία Οικονόμου.

Η Ιδέα υλοποιήθηκε από δύο παιδιά 11 και 13 ετών σε συνεργασία με τους γονείς τους. Συγκεκριμένα το Air Travelling αφορά μια εφαρμογή για έξυπνα κινητά η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από επιβάτες και πιλότους αεροπλάνων και συνδυάζει την τεχνολογία του GPS με το crowdsourcing, δηλαδή την ανάρτηση πληροφοριών από το κοινό. Κάθε φορά που οι χρήστες περνούν πάνω από μια περιοχή, θα λαμβάνουν μία ειδοποίηση που θα τους ενημερώνει για την τοποθεσία τους, καθώς και για γεωλογικά, πολιτιστικά, κλιματικά, καθώς και άλλα στοιχεία (αναρτημένα από άλλους χρήστες) ανάλογα με το κριτήριο ενδιαφέροντος τους.

3ο Βραβείο RADIATION BLOCKERS

Κατηγορία Warning! Danger Ahead! Challenge Mayday! Mayday! Mayday!

Μέλη ομάδας: Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης, Ηλίας Ντεγκούδης, Μανώλης Καρτσάκης, Ζωιοπούλου Βασιλική.

Οι επιβάτες των πτήσεων κοντά σε μαγνητικούς πόλους εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας. Η ειδική δόση ακτινοβολίας έχει σημαντική επίδραση στο ανθρώπινο σώμα και σε συνδυασμό με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, ο άνθρωπος γίνεται πιο ευάλωτος σε προβλήματα υγείας. Η λύση για τη μείωση της ακτινοβολίας που λαμβάνεται από το ανθρώπινο σώμα περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων, η οποία δείχνει τα επίπεδα ακτινοβολίας για κάθε επιβάτη μηνιαίως, καθώς και το σχεδιασμό ενός κοστουμιού αντί-ακτινοβολίας.

Για την ολοκλήρωση του συνεδρίου και του διαγωνισμού ο φορέας Βιομιμητισμού Ελλάδος συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας και το πρόγραμμα MSC in Management Science and Technology του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Το συνέδριο και ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και την στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του προγράμματος Europe Direct, την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς και Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο διαγωνισμός NASA Space Apps Challenge Larissa πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους φορείς Aephoria, Be Loved Web Design, Change your World, Creative Ideas, Digital idea, ΕΠΕΕΚ, Labattoir Δ.Θεσσαλονίκης, Λέσχη Ξιφασκίας Θεσ/νίκης, Pangea, SheSharp, The Meraki People, Women Techmakers Greece, ΦΕΤΑ Κόμικς και με τη συμβουλευτική υποστήριξη της Orion Group Communication.

Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί η συμβολή των επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα, με χρυσούς χορηγούς την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Πίστη Α.Ε.Γ.Α., ενώ με δωροθεσία υποστήριξαν οι εταιρίες, Atlas Consulting, Coco-Mat, e-FOOD, ΘΕΣ-ΓΑΛΑ Συνεταιρισμός, Κτήμα Ζαφειράκη, Mikel Coffee Company, Φυσικό Μεταλλικό Νερό Σαμαρίνα και Phaistos Printing.

http://www.pestaola.gr/i-larisa-anaptyssei-idees-kai-proteinei-lyseis-pros-tin-nasa/

image_1_Larissa-600x450.jpg.8aa1e508ddb318e0bf4c8b01dc95a177.jpg

NASA-Space-Apps-Challenge-Greece-2017-600x407.jpg.f4149af0802d7a0598058fe000ce82e9.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπορούμε να ζήσουμε στο διάστημα; :cheesy:

Ο Στίβεν Χόκινγκ φημίζεται για τις δυσοίωνες προβλέψεις του για το μέλλον της ανθρωπότητας. Μιλώντας πρόσφατα στο BBC εκτίμησε ότι μας απομένουν 100 περίπου χρόνια ζωής πάνω στον πλανήτη γη. Η απαισιοδοξία του οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα λύσεις για κάποια σοβαρά προβλήματα, όπως είναι για παράδειγμα η κλιματική αλλαγή, η ραγδαία αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η αύξηση του αριθμού μεταδοτικών ασθενειών επιδημιών αλλά και πιθανές συγκρούσεις αστεροειδών.

Ωστόσο ακόμη κι αν καταφέρναμε να βρούμε μία νέα εξωγήινη πατρίδα στο γαλαξία, δεν θα αρκούσε απλά να ανέβουμε στο διαστημόπλοιο και να πετάξουμε προς τα εκεί. Κι αυτό διότι ο άνθρωπος έχει προσαρμοστεί απόλυτα στον πλανήτη γη. Το διάστημα και οι άλλοι πλανήτες αντίθετα, δεν αποτελούν φυσικό περιβάλλον για τον άνθρωπο, αλλά μάλλον εχθρικό. Υπάρχει πιθανότητα όμως να μπορούμε να προσαρμοστούμε στις αντίξοες συνθήκες του διαστήματος;

Οι επιστήμονες της Εξελικτικής Βιολογίας ενάντια στους κοσμολόγους

Με αφορμή την ανακοίνωση του Χόκινγκ ζητήθηκε η άποψη των ειδικών για τον εποικισμό του διαστήματος.

Ο Ραλφ Τίντεμαν, ο διευθυντής του τμήματος Εξελικτικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Πότσνταμ συμφωνεί επί της αρχής με τον Χόκινγκ, εκτιμώντας ότι η ανθρωπότητα έχει να αντιμετωπίσει όντως επείγοντα προβλήματα. Αυτό ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν σημαίνει ότι η ανθρωπότητα απειλείται με εξαφάνιση. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως επισημαίνει, το να φανταστεί κανείς μια εξωγήινη ζωή είναι πολύ πιο δύσκολο από το να επιβιώσει στη γη ακόμη και μετά από μια μεγάλη καταστροφή.

«Από τη σκοπιά της (θεωρίας της) εξέλιξης το χρονικό διάστημα των 100 χρόνων είναι πολύ μικρό για να περιμένει κανείς μεγάλες εξελικτικές προσαρμογές. Οι πιθανότητες να μπορεί να προσαρμοστεί ένας πολύπλοκος οργανισμός σε έναν τελείως διαφορετικό κόσμο είναι μάλλον μηδαμινές», επισημαίνει ο επιστήμονας.

Ανήκουμε στη Γη;

«Η ζωή στη γη δημιουργήθηκε από τυχαίες μεταλλάξεις και όχι από μία τυχαία επιλογή», τονίζει ο Άξελ Μάιερ, καθηγητής της Εξελικτικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντίας. Η επίδραση της φυσικής επιλογής στο διάστημα (έλλειψη οξυγόνου, οι θερμοκρασίες, η ακτινοβολία κτλ.) θα ήταν τελείως διαφορετική και γι’ αυτό οι άνθρωποι θα πέθαιναν αμέσως», επισημαίνει ο ειδικός, εκτιμώντας ότι «δεν θα υπήρχε χρόνος για την προσαρμογή». Ο Μάιερ αντιτείνει: «Ας προσπαθήσουμε να μην καταστρέψουμε τον πλανήτη μας. Δεν έχουμε μέλλον σε άλλον πλανήτη. Εδώ δημιουργηθήκαμε, εδώ ανήκουμε».

Ο κοσμολόγος Ρίχαρντ Γκοτ τονίζει στη συνέντευξή του στη Deutsche Welle ότι ήδη πριν τις ανακοινώσεις του Χόκινγκ ο ίδιος είχε υπογραμμίσει την ανάγκη να εποικίσουμε άλλα μέρη του σύμπαντος. «Ζούμε σε ένα μικρό πλανήτη του σύμπαντος. Αν ζούσαμε σε δύο πλανήτες, τότε οι πιθανότητες επιβίωσης του είδους μας θα ήταν μεγαλύτερες». Ο Ρ. Γκοτ πιστεύει ότι θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε από τον Άρη. Στην ατμόσφαιρα του Άρη υπάρχει διοξείδιο του άνθρακα που περιέχει αρκετό οξυγόνο. Υπάρχει επίσης νερό ενώ αν κανείς εγκατασταθεί στις σπηλιές, τότε μπορεί να προστατευτεί και από την ακτινοβολία.

http://physicsgg.me/2017/05/17/%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%bf%cf%8d%ce%bc%ce%b5-%ce%bd%ce%b1-%ce%b6%ce%ae%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b1/

 

 

 

Σχεδιαζόμενη διόρθωση της τροχιάς του ΔΔΣ. :cheesy:

Στις 18 Μαΐου, 2017 στις 01:15 σχεδιαζόμενη διόρθωση της τροχιάς του ΔΔΣ. Ο χειρισμός θα διεξαχθεί με τη βοήθεια των μηχανών της ενότητας «Star». Ο σκοπός της διόρθωσης - ο σχηματισμός των βαλλιστικών προϋποθέσεων για την προσγείωση προσεδάφιση του επανδρωμένου διαστημικου σκάφους μεταφοράς «Soyuz-03 MS.

https://www.roscosmos.ru/23538/

dds-iss.jpg.c583bd8f3edeab111d381be3df4874b2.jpg

mars1.jpg.fe82d8c30c9c9d626c6d816198eacd9f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αποτελέσματα του Διαγωνισμού NASA Space Apps Challenge Thessaloniki 2017 :cheesy:

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός NASA Space Apps Challenge Thessaloniki όπου έλαβε χώρα για πρώτη φορά στην πόλη της Θεσσαλονίκης, από τις 28 έως και τις 30 Απριλίου 2017.

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από τον φορέα Βιομιμητισμού Ελλάδος Έρευνας και Καινοτομίας σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών και το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας. Η επίσημη ομάδα διοργάνωσης του NASA Space Apps Challenge Thessaloniki διαγωνισμού αποτελούνταν από τους κ. Αλαμανταριώτου Κλεοπάτρα και κ. Βελή Έλενα, κ. Ουρανή Βασιλαπόστολο.

Φέτος, η παγκόσμια συμμετοχή άγγιξε τους 22.000 πολίτες από 70 χώρες και 200 πόλεις, οι οποίοι συνεργάστηκαν για να αναπτύξουν λύσεις για ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη Γη χρησιμοποιώντας τα ανοικτά δεδομένα της NASA.

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, οι συμμετέχοντες έφθασαν τους 150 οι οποίοι, εκτός των άλλων, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες εκ των οποίων και ο κ. Σταμάτιος Κριμιζής, ακαδημαϊκός & αστροφυσικός επιστήμονας της NASA. Στη συνέχεια, σχηματίστηκαν ομάδες οι οποίες εργάστηκαν κι ανέπτυξαν καινοτόμες ιδέες πάνω σε θεματικές ενότητες , εστιασμένες στον πλανήτη Γη.

Η Ειδική Επιτροπή αξιολόγησης απαρτιζόταν από τους κ. Λύρα Δημήτρη, κ. Προφητηλιώτη Γιώργο και κ. Τζίνη Παναγιώτη, ανέδειξε τις τρεις νικήτριες ομάδες του διαγωνισμού οι οποίες είναι οι εξής:

1ο Βραβείο: Prometheus

Κατηγορία:Warning! Danger Ahead, And YOU can fight Fires

Mέλη Ομάδας: Αθανάσιος Δήμου, Δημήτρης Τζιουμακλής, Ειρήνη Σουμπρί, Θωμάς Λάζιος

2o Βραβείο: Poseidon

Κατηγορία: Planet Blue, Where’s the Water

Mέλη ομάδας: Kαζαντζίδης Αλέξανδρος, Βούκενας Αλέξανδρος, Αντωνόγλου Αλέξανδρος, Δανελάτος Χρήστος, Τεντσογλίδης Ιορδάνης

3ο Βραβείο: Sky Ninjas

Κατηγορία:Τhe earth and US, Pilot plus

Mέλη ομάδας: Οvezik Χριστίνα, Περόντση Εύα, Πιέρρος Ιωάννης, Τριάντη Αγνή, Σιωπή Μαρία

Ο διαγωνισμός NASA Space Apps Challenge Larissa πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και την στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του προγράμματος Europe Direct, την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς και Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Επίσης σε συνεργασία με τους φορείς Aephoria, Be Loved Web Design, Change your World, Creative Ideas, Digital idea, ΕΠΕΕΚ, Labattoir Δ.Θεσσαλονίκης, Λέσχη Ξιφασκίας Θεσ/νίκης, Pangea, SheSharp, The Meraki People, Women Techmakers Greece, ΦΕΤΑ Κόμικς και με τη συμβουλευτική υποστήριξη της Orion Group Communication.

Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί η συμβολή των επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα, με πλατηνένιο χορηγό την εταιρεία λογισμικού SAP, χρυσούς χορηγούς την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Πίστη Α.Ε.Γ.Α., ενώ με δωροθεσία υποστήριξαν οι εταιρίες, Atlas Consulting, Coco-Mat, e-FOOD, Θες Γάλα Συνεταιρισμός, Κτήμα Ζαφειράκη, Mikel Coffee Company, Φυσικό Μεταλλικό Νερό Σαμαρίνα, Phaistos Printing και Vodafone CU.

http://www.pestaola.gr/%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%ad%cf%83%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%8d-nasa-space-apps-challenge-thessaloniki-20/

 

 

Νεαρός Ινδός έφτιαξε τον «ελαφρύτερο δορυφόρο του κόσμου» :cheesy:

Ένας νεαρός Ινδός έφτιαξε τον «ελαφρύτερο δορυφόρο» στον κόσμο, ο οποίος προορίζεται να εκτοξευτεί από εγκαταστάσεις της NASA τον Ιούνιο.

Όπως αναφέρει το BBC, η 64 γραμμαρίων συσκευή του Ριφάθ Σααρούν αναδείχτηκε νικήτρια σε διαγωνισμό σχεδιασμού για νέους.

Ο 18χρονος εφευρέτης σημειώνει ότι βασικός σκοπός του ήταν να επιδειχθούν οι δυνατότητες και επιδόσεις των ινών άνθρακα στον τομέα της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Όπως είπε σε τοπικά ΜΜΕ, ο δορυφόρος θα πραγματοποιήσει μια αποστολή τεσσάρων ωρών σε υποτροχιακή πτήση. Κατά τη διάρκειά της, θα λειτουργήσει για περίπου 12 λεπτά σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας στο διάστημα.

«Το σχεδιάσαμε εξολοκλήρου από την αρχή» είπε ο νεαρός εφευρέτης. «Θα έχει ένα νέο είδος υπολογιστή και οκτώ αισθητήρες που κατασκευάσαμε εμείς για μετρήσεις όσον αφορά στην επιτάχυνση, την περιστροφή και τη μαγνητόσφαιρα του πλανήτη» συμπλήρωσε.

Ο δορυφόρος έχει το όνομα KalamSat, εμπνευσμένο από τον πρώην πρόεδρο της Ινδίας, Αμπντούλ Καλάμ, πρωτοπόρο όσον αφορά στις αεροναυτικές επιστημονικές φιλοδοξίες της χώρας.

Το συγκεκριμένο project επελέγη μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του διαγωνισμού Cubes in Space, που είχε διοργανωθεί από την idoodle με την υποστήριξη της NASA και του Colorado Space Grant Consortium. Ο Ριφάθ κατάγεται από μια μικρή πόλη στο Ταμίλ Ναντού και τώρα εργάζεται ως επιστήμονας στη Space Kidz India- μια οργάνωση που προωθεί τις επιστήμες και τη μόρφωση για παιδιά και εφήβους. Ο KalamSat δεν είναι η πρώτη του εφεύρεση, καθώς σε ηλικία 15 ετών είχε φτιάξει ένα μετεωρολογικό μπαλόνι, στο πλαίσιο ενός άλλου διεθνούς διαγωνισμού για νεαρούς επιστήμονες.

http://www.naftemporiki.gr/story/1235950/nearos-indos-eftiakse-ton-elafrutero-doruforo-tou-kosmou

 

 

Ρυθμιση τροχίας του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. :cheesy:

Σύμφωνα με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) στις 18 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη διόρθωση της τροχιάς του ΔΔΣ με τους κινητήρες που εχουν ενσωματωθεί στην ενότητα «Zvezda» του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Ο χρόνος λειτουργίας του κινητήρα ήταν 13 δευτερόλεπτα. Ως αποτέλεσμα, ο σταθμός έλαβε την ταχύτητα αύξησης των 0,2 m / sec.

Σύμφωνα με την βαλλιστική υπηρεσία υποστήριξης πλοήγησης του κέντρου ελέγχου πτήσης (MCC), οι παραμετροι της τροχιάς του ΔΔΣ μετά τον ελιγμο ανέρχονται σε:

το ελάχιστο ύψος πάνω από την επιφάνεια της Γης - 401,8 χιλιομέτρων,

το μέγιστο ύψος πάνω από την επιφάνεια της Γης - 424,0 χιλιομέτρων,

τροχιακή περίοδο - 92.675 min.

κλίση - 51,66 βαθμούς.

Ο σκοπός της διόρθωσης τροχιάς ήταν ο σχηματισμός των βαλλιστικών προϋποθέσεων για την προσγείωση του TPK «Soyuz MS-03», που έχει προγραμματιστεί για τις 2 του Ιούνη του 2017.

https://www.roscosmos.ru/23563/

image_3_Thessaloniki.jpg.557bce77f1a2e6bdad5d11d0e54e9dfd.jpg

image_1_Thessaloniki-600x400.jpg.0b3b454fb67f1a3d63f49f7849cec0cb.jpg

16.jpg.edcfb65c90e8b06e76f57cbf0b42f79b.jpg

15.jpg.759864a38242bdc21c1cd0b26d2f3796.jpg

zvezda.jpg.c3992c2dd9033dccc2845edaaa44f417.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Soyuz-ST-A» :cheesy:

Στις 18 Μαΐου, 2017 στις 14:54 MSK από το Διαστημικό Κέντρο Γουιάνας (Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας) ξεκίνησε με επιτυχία ο «Soyuz-ST-A» με ένα ευρωπαϊκό δορυφόρο τηλεπικοινωνιών SES-15. Όλα τα στάδια του εκτοξευτή εργάστηκαν επι 8 λεπτά και 49 δευτερόλεπτα με το ανώτερο στάδιο«Fregat-Μ» και το γεωστατικο διαστημικό σκάφος SES-15.

Στις ώρες που ακολούθησαν το ανώτερο στάδιο «Fregat-Μ» με το συστήμα πρόωσης θα σχηματίσουν μία τροχιά στόχου για τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους. Ο χωρισμος του SES-15 απο την «Frigate Μ«έχει προγραμματιστεί μετά από 5 ώρες και 18 λεπτά μετά την έναρξη - 20:13 MSK.

Ο πελάτης είναι η ευρωπαϊκή εταιρεία SES, ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στον τομέα των δορυφορικών τηλεπικοινωνιών. Το διαστημικό σκάφος SES-15, η παραγωγή των δορυφορικών συστημάτων Boeing, για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε όλη τη Βόρεια Αμερική και την Κεντρική Αμερική.

Το Ευρωπαϊκό Διαστημοδρόμιο βρίσκεται κοντά στο Κουρού στη Γαλλική Γουιάνα (γαλλικό διαμέρισμα στη Νότια Αμερική). Η θέση του κοντά στον ισημερινό παρέχει το πλεονέκτημα ενός ωφέλιμου φορτίου συν 15% σε σύγκριση με την Αμερικανική τοποθεσία εκτόξευσης στο Κανάβεραλ και συν 40% - σε εκτοξεύσεις από το Μπαϊκονούρ. Από τις αρχές της δεκαετίας '70 του περασμένου αιώνα, η EGC χρησιμοποιείται για τη δρομολόγηση εκτόξευσης διαστημικών οχημάτων της οικογένειας οχημάτων «Ariane»

https://www.roscosmos.ru/23565/

ses-15launch.jpg.6d12720d58097a2e4be511bba7880b6d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

NASA: Υπάρχει μια «ασπίδα» γύρω από τη Γη- και τη δημιούργησαν οι άνθρωποι. :cheesy:

Ο άνθρωπος εδώ και πολύ καιρό επιδρά πάνω στα τοπία και τη μορφολογία της Γης- αλλά πλέον μπορεί να ειπωθεί πως κάνει το ίδιο και στον περιβάλλοντα διαστημικό χώρο, όπως διαπίστωσαν επιστήμονες.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της NASA, ανακαλύφθηκε πως ένα συγκεκριμένο είδος τηλεπικοινωνιών (VLF- very low frequency) αλληλεπιδρά με σωματίδια στο Διάστημα, επηρεάζοντας το πώς και προς τα πού κινούνται. Κάποιες φορές, αυτή η αλληλεπίδραση μπορεί να δημιουργήσει ένα «φράγμα/ ασπίδα» γύρω από τη Γη, εναντίον ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας που έρχεται από το Διάστημα, δρώντας προστατευτικά.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας, που εντάσσονται στο πλαίσιο ενός εκτενούς paper σχετικά με το πώς επηρεάζει η ανθρώπινη δραστηριότητα τον διαστημικό καιρό, δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Space Science Reviews. «Ένας αριθμός πειραμάτων και παρατηρήσεων έδειξαν ότι, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, σήματα ραδιοεπικοινωνιών στο εύρος συχνότητας VLF μπορούν να επηρεάσουν τις ιδιότητες του περιβάλλοντος ακτινοβολίας υψηλής ενέργειας γύρω από τη Γη» είπε ο Φιλ Έρικσον, αναπληρωτής διευθυντής στο MIT Haystack Observatory, στη Μασαχουσέτη.

Τα σήματα VLF μεταδίδονται από επίγειους σταθμούς σε μεγάλη ισχύ για επικοινωνία με υποβρύχια που κινούνται στους βυθούς των ωκεανών. Αν και αυτά τα κύματα προορίζονται για τηλεπικοινωνίες κάτω από την επιφάνεια, εκτείνονται και πέρα από την ατμόσφαιρα, καλύπτοντας τη Γη με μια «ασπίδα/ φούσκα» VLF. Η «φούσκα» αυτή είναι ορατή και από διαστημόπλοια που βρίσκονται ψηλά πάνω από την επιφάνεια της Γης, όπως τα Van Allen Probes της NASA, που μελετούν τα ηλεκτρόνια και τα ιόντα στον διαστημικό χώρο γύρω από τη Γη.

Τα σκάφη αυτά παρατήρησαν μια περίεργη σύμπτωση: Η εξωτερική έκταση της «φούσκας» VLF αντιστοιχεί σχεδόν ακριβώς στην άκρη των ζωνών ακτινοβολίας Van Allen (στρώμα φορτισμένων σωματιδίων που διατηρούνται στη θέση τους από τα μαγνητικά πεδία της Γης). Ο Νταν Μπέικερ, διευθυντής του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής και Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, χαρακτήρισε αυτό το όριο «αδιαπέραστο φράγμα», και εικάζει πως αν δεν υπήρχαν ανθρώπινες εκπομπές VLF, θα βρισκόταν μάλλον πολύ πιο κοντά στη Γη.

Με περαιτέρω μελέτη, οι εκπομπές VLF ενδεχομένως να αξιοποιηθούν ως τρόπος απομάκρυνσης ακτινοβολίας από τον διαστημικό χώρο γύρω από τη Γη. Όπως αναφέρει η NASA, ήδη είναι σε εξέλιξη σχέδια για δοκιμές εκπομπών VLF στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας για να διαπιστωθεί εάν μπορούν να απομακρύνουν φορτισμένα σωματίδια- τα οποία εμφανίζονται σε περιόδους έντονου διαστημικού καιρού, όπως όταν ο Ήλιος εκπέμπει μεγάλα νέφη σωματιδίων και ενέργειας.

http://www.huffingtonpost.gr/2017/05/20/eidhseis-tech-diethnes-nasa-aspida-gyrw-apo-th-gh_n_16715020.html

 

 

Πυρηνικές δοκιμές στο Διάστημα προκάλεσαν γεωμαγνητικές καταιγίδες. :cheesy:

Οι πυρηνικές δοκιμές μεγάλου ύψους που πραγματοποίησαν στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ προκάλεσαν ισχυρές γεωμαγνητικές διαταραχές, από τις οποίες καταστράφηκαν μάλιστα αρκετοί δορυφόροι, αποκαλύπτουν αμερικανικά έγγραφα που παρέμεναν απόρρητα μέχρι πρόσφατα.

Τα αποχαρακτηρισμένα αρχεία για τις δοκιμές της περιόδου 1958-1962 προσφέρουν νέα στοιχεία για τους μηχανισμούς του λεγόμενου διαστημικού καιρού, αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές στην επιθεώρηση Space Science Review.

«Αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε τι συνέβη σε αυτά τα ελεγχόμενα και ακραία συμβάντα που προκλήθηκαν από τον άνθρωπο θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε πιο εύκολα τις φυσικές διακυμάνσεις στο εγγύς Διάστημα» εξηγεί ο Φιλ Έρικσον του MIT, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Ο λεγόμενος διαστημικός καιρός -οι συνθήκες στο Διάστημα κοντά στη Γη, εκεί όπου κινούνται οι δορυφόροι και οι αστροναύτες- διαμορφώνεται κυρίως από τον Ήλιο, ο οποίος εκπέμπει μια συνεχή ροή από φορτισμένα σωματίδια υψηλής ενέργειας.

Η Γη είναι προστατευμένη χάρη στο μαγνητικό πεδίο της, το οποίο εκτρέπει αυτά τα σωματίδια προς τους πόλους και δημιουργεί έτσι το βόρειο και νότιο σέλας.

Σε περιόδους έντονης ηλιακής δραστηριότητας, όμως, σωματίδια υψηλής ενέργειας μπορούν να φτάσουν κοντά στη Γη και να καταστρέψουν δορυφόρους, να προκαλέσουν επικοινωνιακό μπλακάουτ ή ακόμα και διακοπές ηλεκτροδότησης λόγω της εμφάνισης επαγωγικών ηλεκτρικών ρευμάτων.

Οι δοκιμές του Ψυχρού Πολέμου, που πραγματοποιήθηκαν σε ύψος 26 έως 400 χιλιομέτρων, ουσιαστικά μιμήθηκαν αυτές τις διαταραχές που μπορεί να προκαλέσει ο Ήλιος.

Τη στιγμή της πυροδότησης, η πυρηνική έκρηξη δημιουργεί μια διογκούμενη σφαίρα πλάσματος, αερίου που έχει διασπαστεί σε ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια. Όπως μπορεί να συμβεί και με τα ηλιακά σωματίδια, τα σωματίδια του πλάσματος μπορούν να παραμορφώσουν το μαγνητικό πεδίο και να δημιουργήσουν επικίνδυνα επαγωγικά ρεύματα σε δίκτυα ηλεκτροδότησης και ηλεκτρονικά συστήματα στο έδαφος.

Επιπλέον, τη στιγμή της πυροδότησης οι πυρηνικές εκρήξεις δημιουργούν έναν ηλεκτρομαγνητικό παλμό που μπορεί να καταστρέψει ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές από μεγάλη απόσταση,

Μια από τις ισχυρότερες πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν ποτέ ήταν η επιχείρηση Starfish Prime του 1962, στην οποία μια θερμοπυρηνική βόμβα ισχύος 1,4 μεγατόνων TNT, περίπου 90 φορές πιο ισχυρή από τη βόμβα της Χιροσίμα, πυροδοτήθηκε 400 χιλιόμετρα πάνω από το νησί Τζόνστον στον Ειρηνικό.

Λίγο μετά την έκρηξη, ένα τεχνητό σέλας έγινε ορατό με γυμνό μάτι στον ωκεανό, ενώ ο ηλεκτρομαγνητικός παλμός της δοκιμής, πολύ ισχυρότερος από το αναμενόμενο, προκάλεσε ζημιές σε ηλεκτρικά συστήματα και έκαψε 300 λάμπες στους δρόμους της Χαβάης, 1.445 χιλιόμετρα από το σημείο μηδέν.

Η έκρηξη δημιούργησε τεχνητές ζώνες ακτινοβολίας, παρόμοιες με τις λεγόμενες ζώνες ακτινοβολίας Βαν Άλλεν που περιβάλλον τη Γη, μέσα στις οποίες παγιδεύτηκαν ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας. Τις μέρες και μήνες που ακολούθησαν τα σωματίδια αυτά κατέστρεψαν αρκετούς δορυφόρους, ανάμεσά τους και ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος, ο Telstar 1, που είχε εκτοξευτεί λίγο νωρίτερα από τις ΗΠΑ.

Ένα θεαματικό τεχνητό σέλας είχε εμφανιστεί στον Ειρηνικό και το 1958, όταν πραγματοποιήθηκε η πυρηνική δοκιμή Hardtalk Teak, ενώ αργότερα το ίδιο έτος ακολούθησαν οι δοκιμές της επιχείρησης Argus σε ακόμα μεγαλύτερο ύψος, κάτι που μεγέθυνε τις συνέπειες: μια σειρά από γεωμαγνητικές καταιγίδες καταγράφηκαν από τη Σουηδία μέχρι την Αριζόνα, με τα εισερχόμενα ηλεκτρόνια να κινούνται με ταχύτητα σχεδόν 3.000 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.

Σε αρκετές περιπτώσεις, επισημαίνουν οι συντάκτες της νέας μελέτης, ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας που είχαν παραχθεί από τις δοκιμές παρέμειναν παγιδευμένα στο γήινο μαγνητικό πεδίο για μέρες, μήνες ή και χρόνια, απειλώντας τους τεχνητούς δορυφόρους.

Έκτοτε, βέβαια, οι πυρηνικές δοκιμές στο Διάστημα έχουν απαγορευτεί, και ο διαστημικός καιρός έχει πάψει να επηρεάζεται από τον άνθρωπο.

Χάρη στις δοκιμές του Ψυχρού Πολέμου, όμως, οι επιστήμονες είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο διαστημικός καιρός στις σύγχρονες υποδομές.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500145263

 

 

 

Μετέωροι για δυο ώρες στο διάστημα. :cheesy:

Δύο αστροναύτες θα βγουν έξω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αύριο για επείγουσα επισκευή στον έναν από τους δύο υπολογιστές, που είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο σημαντικών αμερικανικών συστημάτων, ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA.

Η κύρια συσκευή σταμάτησε να λειτουργεί το Σάββατο, αφήνοντας το διαστημικό εργαστήριο εξαρτημένο από τον εφεδρικό υπολογιστή, ο οποίος χρειάζεται να στέλνει εντολές στα συστήματα ηλιακής ενέργειας και θέρμανσης, τους βρόγχους ψύξης και άλλο εξοπλισμό.

Το προσωπικό των πέντε αστροναυτών από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, και τη Γαλλία δεν κινδύνεψαν σε καμία περίπτωση, ανακοίνωσε η NASA.

Η διοικητής του σταθμού Πέγκι Ουίτσον και ο ιπτάμενος μηχανικός Τζακ Φίσερ, αμφότεροι της NASA, θα εργαστούν μαζί περίπου δύο ώρες έξω από τον διαστημικό σταθμό μετέωροι στο διάστημα, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Νωρίτερα την Κυριακή, η Ουίτσον συναρμολόγησε και δοκίμασε υποκατάστατο της χαλασμένης συσκευής, η οποία είχε τοποθετηθεί στις 30 Μαρτίου έξω από τον διαστημικό σταθμό, είπε ο εκπρόσωπος της NASA Νταν Χουότ.

Η τελευταία φορά που χρειάστηκε να βγουν αστροναύτες από τον διαστημικό σταθμό και να βρεθούν μετέωροι στο διάστημα ήταν τον Δεκέμβριο του 2015 προκειμένου να λύσουν το φρένο σε ρομπότ.

Ο σταθμός, στον οποίο υπηρετούν εκ περιτροπής ομάδες αστροναυτών και κοσμοναυτών από το 2000, χρησιμεύει ως εργαστήριο έρευνας για επιστήμες όπως η βιολογία και η γεωλογία και για πειράματα φυσικής, καθώς και για παρατηρήσεις αστρικών σωμάτων και της Γης.

http://www.tanea.gr/news/world/article/5447190/metewroi-sto-diasthma-dyo-astronaytes-ths-nasa/

F5ABD5B7C3202E85FBFC194C96E4A3FA.jpg.ecfea8180de32a81853a12bccbe491fc.jpg

n-ASD-large570.jpg.0763061b1380a5f1c547e0afd5f8c58d.jpg

1016954608.thumb.jpg.2bb25abf936fe3ce2e160c60e027d980.jpg

28515565_astr.limghandler.jpg.09f0e909e8d23a5a92dd6b7417afaaf7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πρωτοποριακοί κινητήρες πλάσματος υπόσχονται επανάσταση στην αεροδιαστημική. :cheesy:

Τη δυνατότητα πτήσης από το έδαφος απευθείας στα όρια του διαστήματος μέσω της χρήσης μόνο αέρα και ηλεκτρισμού ενδεχομένως να αποκτήσουν τα αεροπλάνα μέσα στα επόμενα χρόνια, χάρη σε πρωτοποριακούς αεριωθούμενους κινητήρες (τζετ) πλάσματος που αναπτύσσουν επιστήμονες στο Technische Universität Berlin.

Οι κλασικοί αεριωθούμενοι κινητήρες παρέχουν ώθηση αναμειγνύοντας συμπιεσμένο αέρα με καύσιμο και αναφλέγοντάς τα. Το φλεγόμενο μείγμα διαστέλλεται ταχύτατα και διοχετεύεται στο πίσω μέρος του κινητήρα, με αποτέλεσμα το αεροπλάνο να κινείται προς τα εμπρός.

Αντί για καύσιμο, οι αεριωθούμενοι κινητήρες πλάσματος χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό για τη δημιουργία ηλεκτρομαγνητικών πεδίων. Αυτά συστέλλονται και «διεγείρουν» ένα αέριο (αέρα ή αργό) σε πλάσμα- μία καυτή, πυκνή, ιονισμένη κατάσταση, παρόμοια με τις συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό ενός αντιδραστήρα σύντηξης, ή άστρου.

Ωστόσο, αν και η κεντρική ιδέα φαίνεται σχετικά απλή, οι κινητήρες αυτοί παραμένουν στα εργαστήρια εδώ και περίπου μια δεκαετία, και η έρευνα πάνω σε αυτούς περιορίζεται στον τομέα της προώθησης δορυφόρων στο διάστημα.

Όπως αναφέρει το New Scientist, ο Μπερκάντ Γκιοκσέλ, στο Technische Universität Berlin, και η ομάδα του, αναζητούν τρόπο να χρησιμοποιηθούν τέτοιοι κινητήρες σε αεροπλάνα.

«Θέλουμε να αναπτύξουμε ένα σύστημα που μπορέι να λειτουργεί πάνω από υψόμετρο 30 χλμ, όπου δεν μπορούν να φτάσουν οι κανονικοί κινητήρες τζετ» λέει ο ίδιος. Τέτοιοι κινητήρες θα μπορούσαν να μεταφέρουν αεροσκάφη με επιβάτες στα όρια της ατμόσφαιρας- και ακόμα παραπέρα.

Η πρόκληση ήταν η ανάπτυξη ενός τέτοιου κινητήρα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τόσο για απογείωση όσο και για πτήση σε μεγάλα ύψη.

Οι κινητήρες πλάσματος συνήθως σχεδιάζονται έτσι ώστε να λειτουργούν στο κενό ή σε περιβάλλοντα χαμηλής πίεσης, όπως αυτά που βρίσκονται ψηλά στην ατμόσφαιρα, όπου χρειάζεται να μεταφέρουν προμήθειες αερίου.

Ωστόσο η ομάδα του Γκιοκσέλ κατάφερε να δοκιμάσει έναν που μπορεί να λειτουργεί στον αέρα, υπό συνθήκες πίεσης μίας ατμόσφαιρας.

«Είμαστε οι πρώτοι που παράγουμε γρήγορα και ισχυρά τζετ πλάσματος σε επίπεδο εδάφους» λέει ο Γκιοκσέλ, υποστηρίζοντας ότι μπορούν να επιτευχθούν ταχύτητες μέχρι και 20 χλμ το δευτερόλεπτο.

Η ομάδα χρησιμοποίησε μία ταχεία ροή ηλεκτρονικών εκκενώσεων, η καθεμία διαρκείας νανοσεκόντ, για να προκαλέσει ανάφλεξη του μείγματος προώθησης.

Μια παρόμοια τεχνική χρηισμοποιείται στους κινητήρες PDE (pulse detonation engine), καθιστώντας τους πιο αποδοτικούς από τους συμβατικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Όπως αναφέρει το New Scientist, πρόκειται για την πρώτη φορά που κάποιος εφαρμόζει τη συγκεκριμένη τεχνική (pulse detonation) σε κινητήρες πλάσματος- ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν πριν η τεχνολογία αυτή φτάσει στο σημείο να μπορεί να προωθήσει ένα κανονικό αεροπλάνο.

Η ομάδα δοκίμασε μόνο μίνι κινητήρες, μήκους 80 χιλιοστών, και ένα συμβατικό επιβατικό αεροπλάνο θα χρειαζόταν 10.000 από αυτούς για να πετάξει.

Προς το παρόν, τα σχέδια του Γκιοκσέλ και της ομάδας του αφορούν σε μικρότερα αεροσκάφη, με 100-1000 τέτοιους προωθητήρες.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα προς το παρόν είναι η έλλειψη ελαφρών μπαταριών, καθώς για τη δημιουργία και διατήρηση του πλάσματος απαιτούνται μεγάλες ποσότητες ηλεκτρισμού- οπότε ο Γκιοκσέλ ελπίζει σε εξελίξεις στον τομέα των αντιδραστήρων σύντηξης ή άλλων πρωτοποριακών μεθόδων, όπως τη χρήση ηλιακών συλλεκτών ή την ασύρματη μετάδοση ενέργειας στους κινητήρες.

http://www.naftemporiki.gr/story/1238135/protoporiakoi-kinitires-plasmatos-uposxontai-epanastasi-stin-aerodiastimiki

 

 

Ποντίκια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. :cheesy:

Για πρώτη φορά Ιάπωνες επιστήμονες απέδειξαν ότι το κοντινό διάστημα δεν κάνει σοβαρή ζημιά στο σπέρμα ενός θηλαστικού ζώου, συγκεκριμένα των τρωκτικών.

Υγιή ποντικάκια γεννήθηκαν από σπερματοζωάρια που είχαν ταξιδέψει και παραμείνει κατεψυγμένα για ένα διάστημα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Η ανακάλυψη αυτή – εφόσον ισχύει τόσο για τους ανθρώπους όσο και για το βαθύ διάστημα- δίνει ελπίδες για τις μελλοντικές αποστολές αστροναυτών και για την προοπτική μόνιμης αποίκισης άλλων πλανητών με ανθρώπους που θα έχουν γεννηθεί στο διάστημα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η δυνατότητα αυτή -δηλαδή της αναπαραγωγής στο διάστημα- «θα είναι πολύ χρήσιμη, όταν φθάσει η διαστημική εποχή».

Η μέση ημερήσια δόση ακτινοβολίας στον ISS είναι πάνω από 100 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στη Γη και οι επιστήμονες φοβούνταν ότι μπορεί να δημιουργεί βλάβες στο DNA των γεννητικών κυττάρων και άρα προβλήματα γονιμότητας, κάτι που όμως δεν φαίνεται να συμβαίνει στα ποντίκια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιοτεχνολογίας Τερουχίκο Γουακαγιάμα του Πανεπιστημίου Γιαμανάσι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), έστειλαν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό δείγματα σπέρματος 12 τρωκτικών, το οποίο διατήρησαν εκεί για πάνω από εννέα μήνες (288 μέρες) σε θερμοκρασία μείον 95 βαθμών Κελσίου.

Οι αναλύσεις μετά την επιστροφή των δειγμάτων σπέρματος στη Γη έδειξαν ότι υπήρξε μια ελαφρώς αυξημένη βλάβη στο DNA τους μετά την μακρόχρονη παραμονή στο διάστημα, όμως αυτή η ζημιά αποκαταστάθηκε από τον ίδιο τον οργανισμό των πειραματόζωων. Έτσι, η εξωσωματική γονιμοποίηση ωαρίων θηλυκών ποντικών με τη χρήση του «διαστημικού» σπέρματος οδήγησε -με τη βοήθεια παρένθετων μητέρων- στη γέννηση υγιών ποντικιών. Αυτά στη συνέχεια μεγάλωσαν και έγιναν φυσιολογικά ενήλικα ποντίκια, τα οποία ήσαν εξίσου γόνιμα.

Οι Ιάπωνες επιστήμονες δήλωσαν ότι παραμένει ζήτημα προς διερεύνηση το πόσο μεγάλο είναι το χρονικό διάστημα που μπορεί να παραμείνει το σπέρμα ενός θηλαστικού στο διάστημα, χωρίς να υποστεί σοβαρή γενετική βλάβη. Εξάλλου, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η διαστημική ακτινοβολία πέρα την «ασπίδα» του γήινου μαγνητικού πεδίου (που προστατεύει εν μέρει και τον ISS), σε ένα μακρινό πλανήτη όπως ο ‘Αρης, είναι πολύ μεγαλύτερη, άρα και οι κίνδυνοι για το σπέρμα επίσης μεγαλύτεροι.

Πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, αν η NASA θέλει να αποικίσει τον ‘Αρη, θα πρέπει επίσης να στείλει εκεί σπέρμα από διάφορους ανθρώπους αλλά και ζώα, προκειμένου να διασφαλίσει την αναγκαία γενετική ποικιλομορφία της μελλοντικής αποικίας.

Μερικοί επιστήμονες προτείνουν να δημιουργηθεί μια τράπεζα σπέρματος στο διάστημα ως μια «διαστημική κιβωτός του Νώε», σε περίπτωση που μια κατακλυσμική καταστροφή απειλήσει τη Γη και τον ανθρώπινο πολιτισμό. Ο Γουακαγιάμα πρότεινε να γίνει κάτι τέτοιο στη Σελήνη, αν και παραδέχτηκε ότι είναι πρόωρο να πει κανείς κατά πόσο μια τέτοια ιδέα είναι εφικτή.

http://physicsgg.me/2017/05/23/%cf%80%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%ba%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b4%ce%b9%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%ae-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%b8/

 

 

Τηγανητές πατάτες στο διάστημα. :cheesy:

Θα μπορούσαν οι αστροναύτες να έχουν μια μερίδα ζεστές τηγανητές πατάτες στο διάστημα; Και γιατί το φαινόμενο του τηγανίσματος, δηλαδή το βράσιμο πατάτας σε καυτό ελαιόλαδο, να απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα; Η απάντηση είναι «ναι, μπορούμε να τηγανίσουμε εξίσου και σε έλλειψη βαρύτητας», κάτι που αν ακούγεται ευνόητο για τις γήινες διαδικασίες, ήταν -λόγω της βαρύτητας- «γρίφος» σε ό,τι αφορά το Διάστημα.

Η τετραμελής ομάδα του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, που συμμετέχει επί σειρά ετών στα γνωστά πειράματα παραβολικών πτήσεων (σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), επέστρεψε πριν δύο μέρες από το Μπορντό της Γαλλίας, με απαντήσεις σε δύο πειραματισμούς: στο φαινόμενο του βρασμού σε πορώδη μέσα και στο τηγάνισμα πατάτας.

Στο πρώτο πείραμα χρησιμοποιήθηκαν πορώδη υλικά, κεραμικά και μεταλλικά, σε συνθήκες βρασμού σε έλλειψη βαρύτητας, προκειμένου να διαπιστωθεί η συμπεριφορά τους στην αλλαγή θερμότητας. Τα συμπεράσματα έχουν εφαρμογή σε μια σειρά από βιομηχανικές εφαρμογές, καθώς θα μπορέσουν να παραχθούν αποδοτικότερα συστήματα ψύξης ηλεκτρονικών μηχανημάτων, που αφορούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αεροσκάφη, δορυφόρους κ.α., όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής της ομάδας του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, καθηγητής Θεόδωρος Καραπάντσιος.

«Ο βρασμός είναι η βασική διεργασία που απορροφά μεγάλες ποσότητες θερμότητας, ακαριαία και σε μικρές διατάξεις, δηλαδή έχουμε γρηγορότερη επαγωγή θερμότητας και με λιγότερο κόστος» είπε χαρακτηριστικά.

Συγγενικό του πειράματος αυτού είναι και το τηγάνισμα της πατάτας σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Ήταν άξιο απορίας μέχρι σήμερα, αν η διάχυση – οι φυσαλίδες που ξεκολλούν από την πατάτα κατά το τηγάνισμα και ανεβαίνουν στην επιφάνεια, λόγω άνωσης από την βαρύτητα – λειτουργεί εξίσου και σε έλλειψη βαρύτητας. Σε αυτή την περίπτωση οι φυσαλίδες εκτινάσσονται στο λάδι και έτσι το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Με άλλα λόγια οι μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στο διάστημα θα μπορούν να γεύονται τηγανητά εδέσματα κατά την μακροχρόνια παραμονή τους μακριά από τη γη.

Ενδιαφέρον της NASA και της ESA για τις τηγανητές πατάτες.

Η προηγούμενη μακροχρόνια εμπειρία της ομάδας Χημείας του ΑΠΘ, γύρω από τη συμπεριφορά των φυσαλίδων στο διάστημα, δεν θα μπορούσε να την αφήσει μακριά από τις αγαπημένες απολαύσεις των αστροναυτών. Μια από αυτές, όπως οι ίδιοι έχουν αναφέρει για όσα θα ήθελαν να μπορούν να τρώνε κατά την διάρκεια μεγάλης διάρκειας αποστολών τους, είναι οι τηγανητές πατάτες. Έτσι οι μεγάλοι διαστημικοί οργανισμοί, NASA και ESA, άρχισαν να στρέφουν το ενδιαφέρον προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης πλέον ορισμένων επιθυμιών του προσωπικού τους, ιδιαίτερα μάλιστα όταν ελπίζουν ότι κάποτε στο μέλλον οι επανδρωμένες αποστολές θα αφορούν «κοινούς ανθρώπους».

Ήδη γίνονται πειράματα πάνω στο ψήσιμο του καφέ και έπονται αντίστοιχα για το ψωμί και την μπύρα, ενώ και ο ρουχισμός των αστροναυτών με άνετα και επαρκή υφάσματα για χρήση εντός και εκτός διαστημοπλοίων, βρίσκεται στις προτεραιότητες των επιστημονικών ομάδων.

«Όταν για παράδειγμα μια αποστολή στον ‘Αρη μπορεί να διαρκέσει το λιγότερο 1,5 με 2 χρόνια, σε ένα εχθρικό περιβάλλον και χωρίς σίγουρη επιστροφή, το ψυχολογικό κομμάτι των επανδρωμένων αποστολών είναι πολύ σημαντικό. Ωφελούν, λοιπόν, όλα όσα θυμίζουν τις γήινες συνήθειες και συνθήκες» εξήγησε ο κ.Καραπάντσιος. Εξάλλου, πρόσθεσε ότι οι διαστημικοί οργανισμοί θα ήθελαν να παρατείνουν την παραμονή των αστροναυτών σε τόσο δαπανηρές αποστολές, για οικονομικούς λόγους.

Πάντως, για όσους το κίνητρο αυτό ακούγεται μικρό, το τηγάνισμα πατάτας στο διάστημα, έχει και πρακτικά οφέλη στην γήινη καθημερινότητα, καθώς η καλύτερη κατανόηση του φαινομένου, οδηγεί στην παραγωγή αποτελεσματικότερων φριτέζων, οικιακών και βιομηχανικών.

Η ESA, οι παραβολικές πτήσεις και το ΑΠΘ

Η ομάδα του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ συμμετείχε στην 66η καμπανιά παραβολικών πτήσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Πρόκειται για ειδικές πτήσεις με ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος Airbus A310 το όποιο ανεβαίνει σε ύψος 10 χιλιομέτρων, σβήνει τον κινητήρα του και «βουτά» για περίπου μισό λεπτό, καλύπτοντας απόσταση σχεδόν 2 χιλιόμετρων. Κατά τη διάρκεια της πτώσης δημιουργούνται συνθήκες έλλειψης βαρύτητας μέσα στο αεροσκάφος. Σε εκείνο το χρονικό διάστημα γίνονται πειράματα από τους επιβαίνοντες επιστήμονες, στις ειδικές διατάξεις που έχουν φέρει από τα πανεπιστήμια τους και έχουν εγκαταστήσει στο εσωτερικό του αεροσκάφους. Οι πτήσεις έχουν διάρκεια τρεις ήμερες. Κάθε ημέρα γίνονται 31 συνεχόμενες βουτιές και πραγματοποιούνται πειράματα σε κάθε βουτιά του αεροσκάφους μέσα στο μισό λεπτό που δεν υπάρχει βαρύτητα.

Είναι η 10η φορά που το τμήμα Χημείας του ΑΠΘ συμμετέχει με πειράματα σε παραβολικές πτήσεις της ESA και είναι η μόνη ελληνική ομάδα που κάνει τέτοια πειράματα, στο πλαίσιο ερευνητικών έργων χρηματοδοτούμενων από τον ΕΟΔ.

http://physicsgg.me/2017/05/22/%cf%84%ce%b7%ce%b3%ce%b1%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%ad%cf%82-%cf%80%ce%b1%cf%84%ce%ac%cf%84%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b1/

3_13.jpg.4292c0c47bdad1589631c800d539dbd5.jpg

mice_in_space.jpg.8b7ad5c38daacb6bf29f6baee817def0.jpg

S126-E-014918.jpg.cae5cd5cb06665879fc45d2dd8744e9c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στις 28 Ιουνίου η εκτόξευση του δορυφόρου HellasSat. :cheesy:

Για τις 28 Ιουνίου 2017 προγραμματίζεται η εκτόξευση του HellasSat III/IS. Το δορυφορικό σύστημα ξεκίνησε το ταξίδι του από το αεροδρόμιο της Νίκαιας στη Γαλλία για τη Γαλλική Γουιάνα. Η μεταφορά γίνεται με ειδικό μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου Antonov και θα έχει μια στάση ανεφοδιασμού στο Πράσινο Ακρωτήριο στον Ατλαντικό Ωκεανό. Μετά την άφιξη του δορυφόρου στη Γαλλική Γουιάνα, θα ξεκινήσει από την Arianespcae και τη Thales Alenia Space η διαδικασία προετοιμασίας (Launch Campaign) για την εκτόξευση με τον ειδικό γαλλικό πύραυλο/εκτοξευτήρα Ariane 5. H εκτόξευση είναι προγραμματισμένη για τις 28 Ιουνίου 2017.

Ο δορυφόρος HellasSat III/IS, ιδιοκτησίας ArabSat, είναι από τους πιο μεγάλους ευρωπαϊκούς δορυφόρους που κατασκευάστηκαν. Οι δύο κύριες αποστολές του δορυφόρου θα είναι αφενός η επέκταση των εργασιών της HellasSat με του 47 αναμεταδότες Ku (ο ΗellasSat II αξιοποιούσε 30 αναμεταδότες) και αφετέρου η χρήση του από τον οργανισμό Inmarsat για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στους επιβάτες των αεροσκαφών που υπερίπτανται της επικράτειας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

http://www.kathimerini.gr/910881/article/oikonomia/epixeirhseis/stis-28-ioynioy-h-ekto3eysh-toy-doryforoy-hellassat

 

 

Ο Ισθμός της Κορίνθου από το Διάστημα. :cheesy:

Την φωτογραφία ανέβασε πριν από μια ώρα στο Twitter o Γάλλος αστροναύτης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού Thomas Pesquet,

https://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Pesquet

θαυμάζοντας την «αιχμηρή» ευθύτητα της διώρυγας:

Précision tranchante de la ligne droite qui sépare Péloponnèse et Grèce continentale: le canal de Corinthe, toujours impressionnant pic.twitter.com/soooCPU04Y

— Thomas Pesquet (@Thom_astro) May 24, 2017

http://physicsgg.me/2017/05/24/%ce%bf-%ce%b9%cf%83%ce%b8%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b8%ce%bf%cf%85-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b1/

 

 

 

«Yià sas Crete»: Τα ... διαστημικά χαιρετίσματα στην Κρήτη από τον αστροναύτη Ιγκνάσιο Ματζιάνι. :cheesy:

Χθες το βράδυ ο διαστημικός σταθμός της NASA ήταν εμφανής στην Ελλάδα δια γυμνού οφθαλμού.

Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι της Κρήτης μπορούσαν να τον δουν στον ουρανό χωρίς μεγάλη προσπάθεια και μάλιστα είχαν ενημερωθεί για το γεγονός από τον φιλέλληνα Ιταλό αστροναύτη της NASA Ιγκνάσιο Ματζιάνι.

Ο Ματζιάνι έστειλε τα χαιρετίσματά του στην Κρήτη με την φράση «Yià sas Crete» ενημερώνοντας για το γεγονός γράφοντας τη φράση: «The @Space_Station is visible to the naked eye at 22:11». Μαζί με την ανάρτηση και το χάρτη της πορείας που διαγράφει ο διαστημικός σταθμός ανέβασε και μια φωτογραφία της Κρήτης, έτσι όπως φαίνεται από το διάστημα

Να σημειωθεί πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ματζιάνι απευθύνεται στην Ελλάδα, καθώς το έχει κάνει και στο παρελθόν σε άλλη ανάρτησή του.

http://www.pronews.gr/portal/20170524/genika/diastima/49/yia-sas-crete-ta-diastimika-hairetismata-stin-kriti-apo-ton-astronayti

 

 

 

Το ωραιότερο τμήμα της Μεσογείου από το διάστημα. :cheesy:

Ελλάδα, Τουρκία και Λιβύη από το διάστημα. Στο μέσον δεσπόζει η Κρήτη.

Η φωτογραφία λήφθηκε στις 10 Μαΐου 2016 από τον δορυφόρο Sentinel-3A.

mediterranean_wonders_node_full_image_2.jpg.2be9e2bbfe31f8aea07190897fb9d81e.jpg

astronautis_kriti2.jpeg.05c9b4f41407f183bd576e6ac040c756.jpeg

astronautis_kriti.jpeg.e8a9177537e9091bd4426de9a8e627f7.jpeg

crete_6.jpg.d63eea593b5fcfe61128e3f51757e037.jpg

canal.thumb.jpg.5b73612c466d08cc623d9bd9583c11e1.jpg

24s10sat-thumb-large.jpg.1f86850395ee140ea1766fe17470d0b9.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ξανά στον ουρανό το «μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου» :cheesy:

Έπειτα από την ατυχή περυσινή δοκιμή που κατέληξε σε συντριβή, το πειραματικό αερόπλοιο Airlander 10 απογειώθηκε ξανά για δοκιμαστική πτήση στη Βρετανία και μοιάζει να έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στην εμπορική αξιοποίηση.

Το Airlander, κόστους 30 εκατ. ευρώ, είναι γεμάτο με αέριο ήλιο, αντί με εύφλεκτο υδρογόνο όπως τα αερόπλοια των αρχών του 20ού αιώνα.

Έχει μήκος 92 μέτρα και μπορεί να μεταφέρει φορτία βάρους δέκα τόνων σε επανδρωμένες πτήσεις διάρκειας μέχρι πέντε ημερών και σε μη επανδρωμένες διάρκειας μέχρι δύο εβδομάδων. Πετά σε ύψος μέχρι 6.100 μέτρα και με ταχύτητα έως 148 χιλιόμετρα την ώρα.

Το γιγάντιο αερόπλοιο αναπτύχθηκε αρχικά για τον αμερικανικό στρατό, ο οποίος σχεδίαζε να το χρησιμοποιήσει σε αποστολές επιτήρησης στο Αφγανιστάν. Το πρόγραμμα τελικά ακυρώθηκε λόγω περικοπών και η βρετανική κατασκευάστρια εταιρεία Hybrid Air Vehicles (HAV) απευθύνθηκε στη βρετανική κυβέρνηση και σε ιδιώτες για την τελειοποίηση του αεροσκάφους.

Η νέα δοκιμαστική πτήση, διάρκειας 180 λεπτών, πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο του Κάρντινγκτον, περίπου 70 χιλιόμετρα βόρεια του Λονδίνου, εκεί όπου κατασκευάστηκαν τα πρώτα βρετανικά αερόπλοια μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το πρόγραμμα εγκαταλείφθηκε το 1930 έπειτα από τη συντριβή ενός αερόπλοιου που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 48 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας υπουργός.

Στο ίδιο αεροδρόμιο είχε πραγματοποιηθεί και η προηγούμενη δοκιμή, τον Αύγουστο του 2016, όταν το αερόπλοιο έπεσε στο έδαφος με τη μύτη.

Το Airlander 10 είναι «το μεγαλύτερο εν ενεργεία αεροσκάφος του κόσμου», όχι όμως και το μεγαλύτερο της ιστορίας: ο τίτλος ανήκει στο αερόπλοιο 129 Hindenburg της γερμανικής Zeppelin, με μήκος 245 μέτρα. Πήρε φωτιά και συνετρίβη στις ΗΠΑ το 1937 παρασέρνοντας στο θάνατο 36 ανθρώπους.

Μένει να φανεί τα επόμενα χρόνια αν το Airlander θα πετύχει εκεί όπου απέτυχαν τα γιγάντια αερόπλοια των αρχών του 20ού αιώνα.

Η HAV σχεδιάζει να το αξιοποιήσει σε αποστολές έρευνας και διάσωσης, για έλεγχο των συνόρων, επιστημονική έρευνα και τελικά για μεταφορά ανθρώπων και φορτίων.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500145923

84C4B1747390D8DF943F4D7B4FC734FE.jpg.aa17b7d642c0a4f9862e784bd085aab6.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Νέα Ζηλανδία εκτοξεύεται στο Διάστημα με εκτυπωμένο πύραυλο. :cheesy:

Η Νέα Ζηλανδία μπαίνει στο κλαμπ της διαστημικής οικονομίας: Πύραυλος χαμηλού κόστους της αμερικανικής εταιρείας Rocket Lab εκτοξεύτηκε την Πέμπτη στην παρθενική του πτήση από την απομονωμένη χερσόνησο Μαχία του Νορθ Άιλαντ.

Ο πύραυλος Electron, μήκους μόλις 17 μέτρων, περιλαμβάνει εξαρτήματα που παράγονται με εκτύπωση τριών διαστάσεων και προορίζεται για την εκτόξευση μικρών δορυφόρων, βάρους μέχρι 150 κιλών.

Οι τιμές ξεκινούν από τα 77.000 δολάρια, συγκριτικά με περισσότερα από 60 εκατομμύρια δολάρια για τον μεγάλο πύραυλο Falcon 9 της αμερικανικής SpaceX, ενός νέου αλλά ισχυρού παίκτη στην αγορά εκτόξευσης φορτίων.

Ο πύραυλος έφτασε στο Διάστημα αλλά απέτυχε να τεθεί σε τροχιά (Reuters)

«Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα αξιόπιστο όχημα εκτόξευσης που μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες -απώτερος στόχος μας είναι να καταστήσουμε το Διάστημα προσβάσιμο προσφέροντας μια πρωτοφανή συχνότητα ευκαιριών εκτόξευσης» δήλωσε ο Πίτερ Μπεκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Rocket Lab.

Ο Μπεκ κατάγεται από τη Νέα Ζηλανδία και η εταιρεία του έχει ιδρύσει θυγατρική στη χώρα.

Ενόψει των επενδύσεων της Rocket Lab, οι οποίες περιλάμβαναν τη δημιουργία κέντρου εκτοξεύσεων στο Μαχία, η Νέα Ζηλανδία ψήφισε νέα νομοθεσία για τις διαστημικές επιχειρήσεις και ίδρυσε διαστημική υπηρεσία.

Το πλεονέκτημα της Νέας Ζηλανδίας είναι ότι βρίσκεται στη μέση του ωκεανού, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα απαιτούνται αλλαγές στα δρομολόγια πλοίων και αεροσκαφών τις ημέρες εκτοξεύσεων, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στις ΗΠΑ.

Λόγω της θέσης της, η νησιωτική χώρα είναι ιδανική για την εκτόξευση δορυφόρων που κινούνται σε πολική τροχιά από βορρά προς νότο.

H Rocket Lab προγραμματίζει δύο ακόμα δοκιμαστικές πτήσεις και σχεδιάζει να πραγματοποιεί έως και 50 εκτοξεύσεις το χρόνο.

Η εταιρεία, της οποίας η αξία αποτιμάται σε πάνω από 1 δισ. δολάρια, έχει ήδη πελάτες τη NASA και τις εταιρείες Planet, Spire και Moon Express.

Στη δοκιμή της πέμπτης, πάντως, το ανώτατο στάδιο του πυραύλου Electron απέτυχε να τεθεί στην προκαθορισμένη τροχιά. Η αστοχία ερευνάται τώρα από την εταιρεία.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500146115

 

 

 

DARPA: Επέλεξε τη Boeing για το επόμενης γενιάς διαστημοπλάνο των ΗΠΑ. :cheesy:

Η DARPA του αμερικανικού Πενταγώνου επέλεξε να συνεργαστεί με τη Boeing πάνω στο πρόγραμμα XS-1 (Experimental Spaceplane), στόχος του οποίου είναι η κατασκευή και πτήση ενός εντελώς νέου hypersonic αεροσκάφους, που θα μπορούσε να «ενισχύσει την εθνική ασφάλεια» παρέχοντας πρόσβαση στο διάστημα σε χαμηλό κόστος και μικρό χρονικό διάστημα από τη στιγμή που κρίνεται πως απαιτείται.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της DARPA, το πρόγραμμα αποσκοπεί σε δυνατότητες που φαντάζουν μακρινές σήμερα, όπως εκτοξεύσεις σε χαμηλή τροχιά εντός διαστήματος ημερών, αντί για τους μήνες και τα χρόνια προετοιμασίας που απαιτούνται σήμερα για να τεθεί σε τροχιά ένας δορυφόρος.

«Η επιτυχία θα εξαρτηθεί από σημαντικές προόδους τόσο στις τεχνικές δυνατότητες όσο και στις επιχειρήσεις εδάφους, αλλά θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στις δυνατότητες της χώρας να ανακάμπτει από καταστροφικές απώλειες στρατιωτικών ή πολιτικών δορυφόρων, στους οποίους σήμερα βασίζεται» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Το XS-1 δεν θα είναι ούτε ένα παραδοσιακό αεροπλάνο ούτε ένα συμβατικό όχημα εκτόξευσης, αλλά μάλλον ένας συνδυασμός των δύο, με στόχο τη μείωση του κόστους εκτόξευσης δέκα φορές και την αντικατάσταση του σημερινού μεγάλου χρόνου αναμονής με τη δυνατότητα εκτόξευσης on demand» είπε ο Τζες Σπόναμπλ, υπεύθυνος προγράμματος της DARPA. «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την πρόοδο της Boeing στο XS-1 κατά την πρώτη φάση του προγράμματος και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη στενή μας συνεργασία στις φάσεις 2 και 3, την κατασκευή και την πτήση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το όραμα του XS-1 είναι η ανάπτυξη ενός πλήρως επαναχρησιμοποιούμενου μη επανδρωμένου οχήματος, μεγέθους που αντιστοιχεί σε ένα ιδιωτικό τζετ, το οποίο θα μπορεί να απογειώνεται κάθετα σαν πύραυλος και να πετά σε hypersonic (πολλές φορές μεγαλύτερες αυτής του ήχου) ταχύτητες. Το όχημα θα εκτοξεύεται χωρίς εξωτερικούς προωθητήρες, και όταν φτάνει σε μεγάλο ύψος θα απελευθερώνει ένα αναλώσιμο κομμάτι, ικανό να θέτει σε τροχιά έναν δορυφόρο 1,3 τόνων. Το διαστημοπλάνο στη συνέχεια θα επιστρέφει πίσω στη Γη, όπου θα προσγειώνεται σαν αεροσκάφος και θα προετοιμάζεται για την επόμενη πτήση- ίσως εντός ωρών.

Στους στόχους των τεχνολογιών που αναπτύσσονται περιλαμβάνεται η ανάπτυξη προηγμένων, ελαφρών δεξαμενών για τα καύσιμα, υβριδικά συνθετικά μεταλλικά φτερά που θα μπορούν να αντέξουν τις συνθήκες της υποτροχιακής subsonic πτήσης, και προηγμένες τεχνολογίες αυτόνομης πτήσης και επιχειρήσεων.

Άλλος ένας στόχος του προγράμματος είναι η ενθάρρυνση του ιδιωτικού τομέα να υιοθετήσει προσεγγίσεις και τεχνολογίες που θα προκύψουν από το πρόγραμμα, ανοίγοντας τον δρόμο για εκτοξεύσεις on demand και άλλες αντίστοιχες δυνατότητες, τόσο για στρατιωτική χρήση, όσο και για τον χώρο των επιχειρήσεων.

http://www.naftemporiki.gr/story/1239468/darpa-epelekse-ti-boeing-gia-to-epomenis-genias-diastimoplano-ton-ipa

1359365317_rocket20lab.jpg.64dace409311601b29a62bd8cdf4093e.jpg

71B69E9DE92A6AA655C06E66AF7F7456.jpg.76092c5c5c7e2e7f555b2d8323d4ffd7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι εργασίες για την προετοιμασία τουTGK «Progress MS-06» :cheesy:

Στην πλατφόρμα συναρμολόγησης και δοκιμών №31 στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, άρχισαν οι εργασίες για την προετοιμασία του οχήματος (LV) «Soyuz-2.1a» για την εκτόξευση του (THC) «Πρόοδος MS-06" στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η εκτόξευση του «Soyuz-2.1a» με το THC «Πρόοδος MS-06» έχει προγραμματιστεί για τις 14 του Ιούνη 2017 απο την πλατφόρμα №31.

https://www.roscosmos.ru/23583/

iss_13.jpg.e4b7011949938031d16bc55690e06324.jpg

4006719946.jpg.f9dd15ac4cbe860489d1a4307c32e46e.jpg

5967614192.jpg.6cb2b4b07f2df435e2078cf9a7112349.jpg

5917056944.jpg.d35949b460ca0c0eb3bf4a3c40e43418.jpg

2161187151.jpg.45f954b7976a24ee0c655e84cc453296.jpg

3926008921.jpg.dcc7271261452c0e5e260e6be2bbdf76.jpg

5192787294.jpg.ebfbf8077639fbc5ebe7cdb1aeced8b1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πείραμα «Δοκιμή» :cheesy:

Οι ειδικοί του ινστιτούτου TsNIImash κατά τη διάρκεια του διαστημικου πείραματος «Δοκιμή» διαπίστωσαν ότι η επιφάνεια του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) μπορεί να είναι μια προσωρινή φύλακας του βιολογικού υλικού εξωγήινης προέλευσης, και ο ίδιος ο σταθμός είναι ένα ευέλικτο εργαλείο έρευνας exobiology.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι κοσμοναύτες κατά τη διάρκεια εξωοχηματικης δραστηριότητας συγκεντρώσαν 19 δείγματα σκόνης από την επιφάνεια του ISS. Η λύση στο πρόβλημα συλλογης κατέστη δυνατή μέσω της δημιουργίας μιας απλής συσκευής που είναι διαθέσιμη για τη λειτουργία ενός κοσμοναύτη στο διάστημα, το οποίο εξασφαλίζει στα δείγματα στειρότητα μέχρι τη μεταφορά τους στο εργαστήριο για να καθορίσει τη σύνθεση και την πιθανή πηγή των λεπτών ιζημάτων στην επιφάνεια του ISS.

Εργαστηριακές μελέτες της χημικής σύστασης των λεπτών ιζημάτων δείγματος από την επιφάνεια του ISS έδειξαν ιζήματα με γεωχημικη σύνθεση της τροπόσφαιρας αερολυμάτων και την παρουσία στοιχείων που αποτελούν ένα σταθερό τμήμα απο μετεωρίτες, σε χαρακτηριστικές αναλογίες τους. Αυτό επιβεβαίωσε την παρουσία επί της επιφάνειας του ISS λεπτου ίζηματος μετέωρικης ουσίας.

Μόνο το 25% του συνολικού χρόνου μετακίνησης του ISS βρίσκεται σε προστατευόμενη περιοχή της Γης. Ταυτόχρονα η επιφάνεια του μπορεί να εκτίθεται σε μετέωρα ρεύματα. Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας ορισμένων τύπων ροής ο αριθμός των σωματιδίων ανά ημέρα μπορεί να φθάσει αρκετές χιλιάδες. Σωματίδια κομήτη εκτινάσσονται στον διαπλανητικό χώρο του κομήτη πυρήνα (ουρά κομήτη), εισάγονται στην ατμόσφαιρα και καίγονται σε ύψος 80-100 χιλιομέτρων πάνω από τη γη. . Η πτώση στην επιφάνεια και μικρομετεωρίτες απο κομήτη μπορεί να περιέχει ένα βιογενές εξωγήινη ουσία σε φυσική μορφή. Ως εκ τούτου, η επιφάνεια του ISS είναι ένα μοναδικό ευκόλως διαθέσιμος συλλέκτης του υλικού και ενδεχομένως της εξωγήινης προέλευσης του βιολογικού υλικού.

Επιπλέον στην επιφάνεια μπορεί να βρεις επίγειους μικροοργανισμούς που παραμένουν μετά τη συναρμολόγηση και την αφαίρεση των ενοτήτων σε τροχιά.

Υπάρχει ένας αξιόπιστος τρόπος για να γίνει διάκριση μεταξύ ενός αμινοξέος που σχηματίζεται στο περιβάλλον της Γης, από εξω-επίγεια αναλόγου της. Ο άνθρακας είναι η βάση της ζωής στη γη, αντιπροσωπεύεται από δύο σταθερα ισοτόπα - 12C εύκολη και βαρύτερο 13C. Η κοσμική προέλευση των δειγμάτων η αναλογία αυτών των ισοτόπων μπορεί να είναι διαφορετική και όχι η ίδια με εκείνη της γης. Κατά κανόνα, είναι πιο βαριά 13C άνθρακα. Αν το δείγμα από την επιφάνεια του ISS έχει αυτές τις ιδιότητες, μπορεί να υποστηριχθεί ότι μια ουσία εχει σχηματίσθει έξω από τη Γη. Ωστόσο, το πρόβλημα της ανάλυσης ισοτόπου είναι περίπλοκο, δεδομένου ότι τα δείγματα ουσίας που πέφτουν πάνω στην επιφάνεια του ISS είναι μικρα και η χρήση τυποποιημένων μεθόδων δεν θα δώσει γρήγορα αποτελέσματα. Ρωσοι ειδικοί εργάζονται τώρα για την επίλυση αυτού του προβλήματος.

Ο ISS ειναι ένα μοναδικό εργαλείο έρευνας για τα πιο σημαντικά δεδομένα πεδίου, μάλλον ακριβά στην οργάνωση αποστολές σε κομήτες. Ορθολογική χρήση των δυνατοτήτων ISS μπορεί να βοηθήσει στη διεξαγωγή της έρευνας στον τομέα της αστροβιολογίας, πλανητικών και astromineralogii.

https://www.roscosmos.ru/23582/

4260938993.thumb.jpg.dad9e51bb07c6a07665f760306eddd31.jpg

mks_2017-1.jpg.0415c66ce3257bbf3d378886d3a3adc9.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πρόγραμμα εκτοξεύσεων για τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2017 :cheesy:

Η Επιτροπή έχει ορίσει ένα σχέδιο εκτοξεύσεων των διαστημικών σκαφών (SC) σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό Διαστημικό Πρόγραμμα (FCP) το Ομοσπονδιακό Πρόγραμμα Target (FTP), τα προγράμματα διεθνούς συνεργασίας και τα εμπορικά έργα, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο το 2017.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ISS το καλοκαίρι του 2017 έχουν προγραμματιστεί 2 εκτοξεύσεις από το Μπαϊκονούρ:

14η Ιουνίου -Το «Σογιούζ 2.1α» με το φορτηγό πλοίο μεταφοράς «Πρόοδος MS-06»

28, Ιούλιου -Το "Σογιούζ-05 MS" με το "Soyuz-FG" επανδρωμένο διαστημόπλοιο για τον ΔΔΣ.

Σύμφωνα με τα εμπορικά προγράμματα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, 2017 η Roscosmos σχεδιάζει να εκτοξευσει δυο διαστημοπλοια από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ.

8η του Ιούνη -Με "Proton-M" τον EchoStar διαστημικό σκάφος 21 ( "EchoStar-21")?

14ης Ιουλίου - "Canopus-Β-IR" διαστημικό σκάφος με το "Soyuz-2.1α"

https://www.roscosmos.ru/23592/

 

 

 

Πυραυλος (LV) "Proton-M" με το διαστημόπλοιο (SC) 21 EchoStar Communications ( "EchoStar-21"). :cheesy:

Η εκτόξευση έχει προγραμματιστεί για τις 8, Ιουνίου, 2017 στις 6:45 MSK.

Η σύμβαση για την εκτόξευση του δορυφόρου EchoStar 21 από την «Proton» θυγατρική του Κέντρου im.M.V.Hrunicheva ειναι απο την ρωσο-αμερικανική κοινοπραξία Διεθνές Launch Services Inc. (ILS).

EchoStar 21 - ισχυρός γεωστατικος δορυφόρος επικοινωνιών που κατασκευάζεται από την Space Systems / Loral που τις ανατέθηκε από τους κορυφαίους παγκόσμιους χειριστες EchoStar Corporation Δορυφορικές Επικοινωνίες (ΗΠΑ).Ο SC EchoStar 21 έχει σχεδιαστεί για να παρέχει υπηρεσίες σε κινητές δορυφορικές επικοινωνίες στην Ευρώπη. Ο EchoStar 21 ειναι ο έκτος δορυφόρος της EchoStar τροχιακής ομάδας, που ξεκίνησε από ένα ρωσικό πύραυλο «Proton».

https://www.roscosmos.ru/23593/

 

 

 

Το μεγαλύτερο αερόπλοιο του κόσμου από τον Sergey Brin. :cheesy:

Ο ένας από τους δύο συνιδρυτές της Google, o Sergey Brin, σχεδιάζει να κατασκευάσει το μεγαλύτερο αερόπλοιο του κόσμου.

Για την ακρίβεια, ο Sergey Brin φιλοδοξεί να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός τεράστιου αερόπλοιου, το οποίο θα φέρει μπόλικες τεχνολογικές καινοτομίες. Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει ο Guardian, το αεροσκάφος που σχεδιάζει και θέλει να κατασκευάσει με απόλυτη μυστικότητα ο Sergey Brin μπορεί να φτάσει έως και τα 200 μέτρα σε μήκος.

Τα σχέδια του Sergey Brin δείχνουν ένα αερόπλοιο τόσο μεγάλο όσο και τα Zeppelin της δεκαετίας του 1930. Η χρήση του αερόπλοιου που χρηματοδοτεί αποκλειστικά ο Sergey Brin προορίζεται να είναι η αποστολή προμηθειών σε ανθρωπιστικές αποστολές σε όλο τον κόσμο. Μία άλλη εναλλακτική χρήση του θα είναι ως ένα αεροσκάφος αναψυχής για τους φίλους και την οικογένεια του πολυεκατομμυριούχου, Sergey Brin.

Το κόστος κατασκευής του υπολογίζεται ότι θα αγγίζει τα 100 με 150 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με διάφορες πηγές στο Διαδίκτυο, ο Sergey Brin φέρεται να αγαπά και να ενθουσιάζεται από τα αερόπλοια, ενώ παράγοντες της αεροπορίας σημειώνουν με νόημα ότι η ιδέα της χρήσης αερόπλοιων για τη διεθνή μεταφορά φορτίων ενδέχεται να αποτελέσει μία σημαντική εναλλακτική χαμηλότερου κόστους. Η ενασχόληση του Sergey Brin με κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να κρύβει και τις επιχειρηματικές του βλέψεις στον τομέα αυτό…

http://www.pestaola.gr/to-megalytero-aeroploio-tou-kosmoy-apo-ton-sergey-brin/

 

 

Ανοικτός στο κοινό ο «Δημόκριτος» σήμερα το απόγευμα. :cheesy:

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» ανοίγει σήμερα τις πύλες του στο κοινό, συμμετέχοντας στην πανευρωπαϊκή καμπάνια «H Ευρώπη στη περιοχή μου 2017» («Europe in My Region 2017»).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από 17:00 έως 20:00 στον χώρο της Έκθεσης Καινοτομίας, καθώς και σε εργαστήρια του Κέντρου, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Στόχος της διοργάνωσης "Open Day - Εξερευνώντας την επιστήμη» είναι να ενθαρρύνει τους πολίτες να πληροφορηθούν τα σημαντικότερα αποτελέσματα από τη συμμετοχή των ερευνητών σε επιλεγμένα επιστημονικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το κοινό θα μπορέσει να γνωρίσει από κοντά τα αποτελέσματα των έργων που έχουν συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα οποία διεξάγονται στα διάφορα Ινστιτούτα του «Δημόκριτου» (Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Βιοεπιστημών και Εφαρμογών, Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων, Πυρηνικών Ραδιολογικών και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας) κ.α.

Για τη διευκόλυνση των επισκεπτών θα διατεθούν πούλμαν του «Δημόκριτου» από και προς τη στάση Νομισματοκοπείο του Μετρό, από τις 16:50 έως τις 20:00 και κάθε 15 λεπτά, διότι δεν υπάρχει η δυνατότητα στάθμευσης μέσα στο ερευνητικό Κέντρο.

http://www.kathimerini.gr/911773/article/epikairothta/ellada/anoiktos-sto-koino-o-dhmokritos-shmera-to-apogeyma

proton_pusk.jpg.e787fffb4cae34cc74135f0100b78652.jpg

stv_3205-1.jpg.94ac975579ea00cedd24ae72250cc812.jpg

dimokritos-thumb-large.jpg.c22b018ba5bada2eb4d0f84d74f49996.jpg

Sergey-Brin.thumb.jpg.f43ee3eed4b603f6853cbf7d078998fd.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Progress MS-06» :cheesy:

Σήμερα, 31 Μαΐου, οι ειδικοί RSC «Energia» στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ ολοκλήρωσαν με επιτυχία μια σειρά από τεχνολογικές ενεργειες ανεφοδιασμού του οχηματος μεταφοράς φορτίου (THC) «Πρόοδος MS-06" με προωθητικό συστατικο και συμπιεσμένα αέρια.

Η εκτόξευση του TGK «Πρόοδος MS-06» στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) είναι προγραμματισμένη για τις 14 Ιουνίου 2017.Θα παραδώσει περίπου 2,5 τόνους φορτίου, συμπεριλαμβανομένων ξηρού φορτίου, δεξαμενές καυσίμων και σύστημα ανεφοδιασμού καυσίμων DCD, νερό και συμπιεσμένα αέρια.

http://www.energia.ru/ru/iss/iss51/progress_ms-06/photo_05-31.html

 

 

Στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) ολοκληρώθηκε η 51η μακρά εκστρατεία. :cheesy:

Τα μέλη του διεθνούς πληρωματος του επανδρωμένου διαστημόπλοιου μεταφοράς (TPC) «Soyuz MS-03" ο κοσμοναύτης Όλεγκ Novitsky (Roscosmos) και ο αστροναύτης Tom ПЕСКЕ (ESA) ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη Γη.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδειξεις η βαλλιστικη υπηρεσία δεδομένων πλοήγησης το Mission Control Center (MCC) η αποσύνδεση του «MS-03 Συμμαχία» με τον ISS έχει προγραμματιστεί 2 Ιουνίου, 2017 στις 13:50 MSK.

Διάρκεια παραμονής στο χώρο της πτήσης των δύο μελών του πληρώματος του ISS-50/51, επιστρέφοντας στη Γη θα είναι 197 ημέρες.

Μετά την αποσύνδεση του επανδρωμένου διαστημόπλοιου «Σογιούζ MS-03» απο τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα συνεχίσουν να εργάζονται στο πλήρωμα ο Φιοντόρ Γιουρτσίχιν (Roscosmos), Πέγκυ Whitson (NASA) και Jack Fischer (NASA).

Η Προσγείωση του όχηματος επανεισόδου «Σογιούζ MS-03» αναμένεται στις 2 Ιουνίου, στις 17:10 MSK σε 147 χιλιόμετρα νότια-ανατολικά της πόλης της Zhezkazgan στο Καζακστάν

https://www.roscosmos.ru/23594/

mks-2016.jpg.68d6422ed3630cd5ea37fe077a22894f.jpg

photo_05-31-11.thumb.jpg.456b7429906c36dc61f588c0358116fd.jpg

photo_05-31-10.thumb.jpg.4313780d89c05a6c97c5445da60d8f69.jpg

photo_05-31-09.thumb.jpg.b6f17513ce9889aefd1e0f7cc1b708ba.jpg

photo_05-31-08.thumb.jpg.9dcc58ce48ee6300ffebd7b2026bf52a.jpg

photo_05-31-07.thumb.jpg.e97067f81e7fe03990389a09238aa318.jpg

photo_05-31-06.thumb.jpg.75efa5af2cdf21647b6d69c3b79ffc49.jpg

photo_05-31-05.thumb.jpg.7ac94aa0679672a056b0fb8dccbe8ef9.jpg

photo_05-31-04.thumb.jpg.4dd27938678fa695aaa1787c6e75c800.jpg

photo_05-31-03.thumb.jpg.c817a254d43a4f212d95149b8a0ef0a7.jpg

photo_05-31-02.thumb.jpg.38941243759e4fe5059ef9e5757d9db8.jpg

photo_05-31-01.thumb.jpg.2fd55fbef4e397c033203b53469ff17e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πυραυλος (LV) "Proton-M" με το διαστημόπλοιο (SC) 21 EchoStar Communications ( "EchoStar-21"). :cheesy:

Στο Μπαϊκονούρ συνεχίζει τις προετοιμασίες για την έναρξη της εκτόξευσης του οχήματος (LV) "Proton-M" με το διαστημόπλοιο (SC) 21 EchoStar Communications ( "EchoStar-21").

Πραγματοποιηθηκε σύνδεση του διαστημικου σκάφους με το άνω στάδιο «Breeze-M»

Η εκτόξευση έχει προγραμματιστεί για τις 8, Ιουνίου, 2017 στις 6:45 MSK.

Η σύμβαση για την εκτόξευση του δορυφόρου EchoStar 21 από την «Proton» θυγατρική του Κέντρου im.M.V.Hrunicheva ειναι απο την ρωσο-αμερικανική κοινοπραξία Διεθνές Launch Services Inc. (ILS).

EchoStar 21 - ισχυρός γεωστατικος δορυφόρος επικοινωνιών που κατασκευάζεται από την Space Systems / Loral που τις ανατέθηκε από τους κορυφαίους παγκόσμιους χειριστες EchoStar Corporation Δορυφορικές Επικοινωνίες (ΗΠΑ).Ο SC EchoStar 21 έχει σχεδιαστεί για να παρέχει υπηρεσίες σε κινητές δορυφορικές επικοινωνίες στην Ευρώπη. Ο EchoStar 21 ειναι ο έκτος δορυφόρος της EchoStar τροχιακής ομάδας, που ξεκίνησε από ένα ρωσικό πύραυλο «Proton».

https://www.roscosmos.ru/23600/

 

 

WPK "Soyuz MS-03" :cheesy:

Το πλήρωμα του ISS που αποτελείται από τον διοικητή του επανδρωμένου διαστημόπλοιου μεταφοράς (TPC) κοσμοναύτη Olega Novitskogo (Roscosmos) και τον μηχανικό πτήσης Tom Pecke (αστροναύτης της ESA) ετοιμαζονται για την προσγείωση. Στις 26 και 29 του Μάη του 2017 η εκπαίδευση επί του πλοίου για την κάθοδο του πληρώματος σχετικά με το επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Σογιούζ-03 MS«πραγματοποιήθηκαν στο ΔΔΣ.

Η καθοδος του Lander σε μια συγκεκριμένη περιοχή του Καζακστάν αναμένεται στις 2 Ιουνίου στις 17:10 GMT

https://www.roscosmos.ru/23602/

5951866076.jpg.15d14ca23297a714e34af7ca91d519b3.jpg

3677466143.jpg.6e865a84b1cf605a93a27b19401b9996.jpg

5001011187.jpg.a4409ebeccdf157942db62f1988bf6d5.jpg

5804134853.jpg.07e6c81b3968aeb68294b5cca5d0d3f1.jpg

4037727647.jpg.0d3d3c631691cbae62071441b2697da2.jpg

4483686506.jpg.39ac87392500ebc4d82bec7795e6524a.jpg

3560068070.jpg.b3fd3f11f97c196eee1cf5460f1c84be.jpg

img_6237-31-05-17-01-50.jpg.7d3f5ffed9db412bde244a1017845b3f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

62 χρόνια από την ίδρυση του Μπαϊκονούρ. :cheesy:

Η 2 Ιουνίου 2017 σηματοδότησε την 62η επέτειο από την ίδρυση του Μπαϊκονούρ. Την ημέρα αυτή το 1955, η οδηγία του Γενικού Επιτελείου του Υπουργείου Άμυνας της ΕΣΣΔ ενέκρινε το οργανωτικό και το προσωπικό του 5ου Πεδιου Έρευνας Δοκιμών (5ος NIIP) και δημιούργησε τη στρατιωτική μονάδα 11284 - έδρα του χώρου υγειονομικής ταφής.

Το Πολύγωνο και το χωριό πήρε την ανεπίσημη ονομασία «Αυγή».

Το 1955 μια κοινή απόφαση του Υπουργείου Συγκοινωνιών και του Υπουργείου Άμυνας της ΕΣΣΔ ιδρύθηκε υπό όρους ταχυδρομική διεύθυνση για τις στρατιωτικές μονάδες της χωματερής - «Μόσχα-400»

Η 5η NIIP πηρε το όνομα «Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ» μετά την πρώτη πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν το 1961.

Μπαϊκονούρ - ο πρώτος χώρος διαστημοδρομιο της χώρας, σηματοδότησε την αρχή της ιστορίας της ρωσικής Κοσμοναυτικής και άνοιξε για τον κόσμο τον δρόμο για την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο. Από το Μπαϊκονούρ πραγματοποιούνται ένα σημαντικό μέρος των ρουκετών φορέων με επιστημονικους και κοινωνικο-οικονομικούς σκοπούς, διαπλανητικές αποστολές, καθώς και ένα πλοίο μεταφοράς για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Σήμερα στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ :

5 θεσεις λειτουργούν με δυνατότητες για την εκτόξευση πυραυλων?

Στο κτίριο 13 γινεται η συναρμολόγηση στην οποία έχει 34 κέντρα για τα prelaunch οχημάτων εκτόξευσης, διαστημόπλοια και άνω μπλοκ, και πλήρωση-εξουδετέρωση και την πλήρωση σταθμό για τα πρατήρια βενζίνης και των ενισχυτών προωθητικων συστατικά και συμπιεσμένα αέρια?

Επισης συγκρότημα σύγχρονο με κέντρο ηλεκτρονικών υπολογιστών για τον έλεγχο της πτήσης των πυραύλων, ενισχυτές, τον έλεγχο και την επεξεργασία των πληροφοριών μέτρησης διαστημικων σκάφων?

Στο Μπαικονουρ υπάρχουν

600 υποσταθμοι μετασχηματιστών?

δύο αεροδρομία: η «Крайний» και «Jubilee»?

470 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών?

1281 χιλιόμετρα δρόμων?

6610 χλμ γραμμών μεταφοράς?

2784 χιλιόμετρα γραμμών επικοινωνίας.

https://www.roscosmos.ru/23610/

 

 

Θεόδωρος Γιουρτσίχιν: Στον ποντιακής καταγωγής κοσμοναύτη η διοίκηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. :cheesy:

Στον ποντιακής καταγωγής κοσμοναύτη, Θεόδωρο Γιουρτσίχιν, ανέθεσε η Αμερικανίδα αστροναύτης Πέγκι Ουίτσον, χθες τον έλεγχο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Ο ποντιακής καταγωγής κοσμοναύτης, Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος αναχώρησε τον Απρίλιο για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχοντας μαζί του δύο σημαίες - της Ελλάδας και του ΠΑΟΚ - καθώς και μία ποντιακή λύρα.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο 58χρονος ποντιακής καταγωγής κοσμοναύτης, Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος είχε βρεθεί στο Μουσείο Κοσμοναυτικής στο Ροστόφ και είχε συναντήσει τον Ιβάν Σαββίδη που του ζήτησε στο επόμενο ταξίδι του στο διάστημα, εκτός από την ελληνική σημαία και μία ποντιακή λίρα να πάρει μαζί του και μία σημαία του ΠΑΟΚ.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=24&v=r5n7gLvqQEw

http://www.pronews.gr/epistimes/diastima/600407_theodoros-gioyrtsihin-ston-pontiakis-katagogis-kosmonayti-i-dioikisi-toy

5135994667.jpg.7c0cd0604de21d4562909eefa3844773.jpg

4703791569.jpg.2ed975e4ece91a8e72ab8b82ab5ff45d.jpg

5995996497.jpg.cd3066e67c560ff60f55791b2ca245e7.jpg

5669167258.jpg.8788585bd2b58810f20560e57a72c388.jpg

2267476988.jpg.e7ee0b38f9975f20bd64be9bc0204747.jpg

4769715682.jpg.b03eef555d608cbf0eb3cac3c5443130.jpg

5407838552.jpg.58ff7118c459bd7fae993f1f16729235.jpg

6097130072.jpg.0ed5ab667738a2747bd0322eabcbec65.jpg

3838439358.jpg.a295471f691d6ee7a403549c0aad4108.jpg

4600401532.jpg.2cdbf14b807c99fa6bec8b6f70134f0a.jpg

3615574939.jpg.e379cf43a36cdca2eb3de43ceacf2d98.jpg

4699430217.jpg.bce4a9f8f83e6796e85d18b4173b5e77.jpg

5381698230.jpg.19aef92987d8b0bd82bdac750ec5b4f5.jpg

2753255214.jpg.9a262864c78fafdea73412eb648d9bfe.jpg

5154299028.jpg.69d6d3732309abc8cb881dda6822f151.jpg

5892937991.jpg.e0f5441aca0c3b81c35bbfc0f866d018.jpg

2192479895.jpg.60fbebc93e233d5ef82bc90c692ed726.jpg

6216348137.jpg.b5a43f39b5fb47636c730f111384aebd.jpg

2327292407.jpg.a3781aeecd12053126408b4e355d4823.jpg

3055849489.jpg.b40f57574e1918941119d1ffecb8d558.jpg

3242128935.jpg.0da246543edc344f98ce530a4fec83f0.jpg

2884446162.jpg.df8ebac71ab538db0d7d099f21576ddc.jpg

4122902585.jpg.7f2cdfb70c1d260cc3aa6fa09ad82cfc.jpg

5919179156.jpg.268a68bc8b472786648176098c6bd09c.jpg

pontios.png.80357f3513cfcc6edb160d519f93817a.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Soyuz MS-03" :cheesy:

Τα μέλη του πληρώματος του επανδρωμένου διαστημικου σκάφους μεταφοράς (RIC) «Ένωση MS-03» επέστρεψε με ασφάλεια στη Γη. Το Lander με τον κοσμοναύτη Olegom Novitskim (ROSKOSMOS) και τον αστροναύτη της ESA Thomas SAND προσγειώθηκε στο Καζακστάν στις 2 του Ιούνη 2017 στις 17:10 MSK.

Η Διάρκεια παραμονής στο χώρο του ΔΔΣ του Olega Novitskogo και του Tom SAND ειναι περισσότερες από 196 ημέρες.

Κατά την παραμονή του στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) το πλήρωμα εκτέλεσε ένα πρόγραμμα επιστημονικής και εφαρμοσμένης έρευνας και πειραμάτων στο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα του ISS Expeditions 50 και ISS-51,

https://www.roscosmos.ru/23616/

 

otstik.jpg.a20bddd35438f147f4a6e21115fda58b.jpg

3068952066.jpg.1239172ffb4f44cad522bf034becae15.jpg

4398619466.jpg.6179cf441b95a59fc452a9339695cefe.jpg

4356737538.jpg.5420b2520647e49a49b236ab0f787f9c.jpg

3010424650.jpg.eece131ebcead053248b4ab5f10aec16.jpg

2981378589.jpg.0908acd9e6a192cb0f6090110e2cbe09.jpg

5575131752.jpg.5261ce1e7f73d6eb642ff5d3ab9cbdbe.jpg

3794097145.jpg.a44f0a55b7609b9206772befb482d4f7.jpg

4953002864.jpg.87c622799c3220011e3469b310f39381.jpg

2303738593.jpg.461cf45b81be25b3dd1770d94b55a382.jpg

5180967465.jpg.b1a40f4f13ebde7dcabb6e4a90f46079.jpg

2182318894.jpg.d9e720f922fd5939b6f9322cd1ac2115.jpg

3852093729.jpg.14150194f96de372c8596c5feb76c9e1.jpg

3149042562.jpg.cf1754f07fbe3e7c0b9bb968a0bdb2c9.jpg

6033649087.jpg.18265985397c63f3258168decee8fc27.jpg

3385506862.jpg.cfc9db1dce612a5f6b80a10707ff4d16.jpg

5102889858.jpg.d97d8f1748d479ea90d12f3a70aa6893.jpg

3169507229.jpg.d7106d98788e8be59db9ac06ef3cbf29.jpg

2988412700.jpg.3ba6836508c190fa858cef95f0fc91d7.jpg

5317716006.jpg.9609b638bacbba829c6b91e6a3296ff8.jpg

4829522828.jpg.4111d5709472783c496d040045c9e731.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Proton-M» :cheesy:

H εκτόξευση του διαστημικου πύραυλου (RKN) «Proton-M» με το άνω στάδιο «Breeze-M» και το διαστημικό σκάφος «EchoStar-21» (της EchoStar 21) έχει προγραμματιστεί για τις 8 Ιούνη του 2017 στις 6:45 MSK από την εξέδρα εκτόξευσης 81 στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ..

https://www.roscosmos.ru/23618/

5590170764.jpg.3300fa0f62e00a94a6f0235c6dbc8a3b.jpg

4829292439.jpg.04f71dd0e9bd376297b9fa6171c321d7.jpg

3899213584.jpg.bdeb3f0c40c82711e18fe762e691021d.jpg

4849576855.jpg.253266d49e6933970d6e94cd372565e2.jpg

2575325062.jpg.72f796f7926a5dbf8a164aa41ec54b58.jpg

2928798548.jpg.70583c4f2f0cc15cc4278d549479e144.jpg

4622929436.jpg.9e4bbf806cc1a6d98a68ce40326c92be.jpg

2462206847.jpg.520a233a3b5f976d266b137c6ebe7fc6.jpg

3594700130.jpg.5663180747a7ccae40ac7cf8ebda6bd3.jpg

6397349450.jpg.59b0e7d0e362e19b371d05476ce79d73.jpg

5900671672.jpg.46943790d8b6dd0b069236cf1cd17c14.jpg

4492063909.jpg.0835f6692d461bad67be7fa0d9f80a4b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

TGK «Progress MC-06» :cheesy:

Ειδικοί της RSC «Energia» στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ με επιτυχία διεξάγουν πολύπλοκες τεχνικές εργασίες ελλιμενισμού του οχημάτος φορτίου (THC) «Πρόοδος MC-06".

Η εκτόξευση του TGK «Πρόοδος MS-06» στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχει προγραμματιστεί για τις 14 Ιουνίου 2017. Θα παραδώσει στον ISS περίπου 2,5 τόνους φορτίου, συμπεριλαμβανομένων ξηρού φορτίου, δεξαμενές καυσίμων και σύστημα ανεφοδιασμού καυσίμων DCD, νερό και συμπιεσμένα αέρια.

http://www.energia.ru/ru/iss/iss51/progress_ms-06/photo_06-05.html

 

 

Stratolaunch: Το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου βγήκε για πρώτη φορά από το υπόστεγο. :cheesy:

Από το υπόστεγό του βγήκε την Τετάρτη για πρώτη φορά το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου: Πρόκειται για το αεροπλάνο της Stratolaunch, που προορίζεται για οικονομικές και εύκολες εκτοξεύσεις σκαφών σε τροχιά από αέρος και εξήλθε από το υπόστεγό του για τη διεξαγωγή δοκιμών ανεφοδιασμού. Όπως αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, αυτό σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της αρχικής φάσης κατασκευής του αεροσκάφους και την έναρξη της φάσης δοκιμών εδάφους και πτήσης.

Μέσα στις προηγούμενες εβδομάδες αφαιρέθηκαν οι σκαλωσιές και τα πλαίσια στήριξής του και το πλήρες βάρος του δοκιμάστηκε για πρώτη φορά πάνω στους 28 τροχούς του- ιδιαίτερα σημαντικό βήμα όσον αφορά στην προετοιμασία του για δοκιμές εδάφους, μηχανών κλπ. και φυσικά την πρώτη του πτήση. Το πλήρες βάρος του είναι 227 τόνοι. «Μπορεί να ακούγεται βαρύ, αλλά θυμηθείτε πως το αεροπλάνο της Stratolaunch είναι το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμο από πλευράς ανοίγματος φτερών, καθώς φτάνουν τα 385 πόδια (117 μέτρα)... το αεροπλάνο έχει μήκος 238 πόδια (72,5 μέτρα) από το ρύγχος ως την ουρά» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το αεροπλάνο της Stratolaunch είναι σχεδιασμένο για μέγιστο βάρος απογείωσης 590 τόνων. Όπως είχε ανακοινωθεί το προηγούμενο φθινόπωρο, σε πρώτη φάση θα εκτοξευτεί ένα μεμονωμένο σκάφος Orbital ATK Pegasus XL, με δυνατότητες εκτόξευσης μέχρι και τριών τέτοιων οχημάτων (Pegasus) σε μια και μόνη αποστολή. Παράλληλα, εξετάζεται ένα ευρύ φάσμα σκαφών για τέτοιες αποστολές, με σκοπό την παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στους πελάτες της εταιρείας.

Stratolaunch @StratolaunchFollow

The Stratolaunch aircraft came out of the hangar – for the first time ever – to conduct aircraft fueling tests:… https://t.co/Fvu9SZE0VY

ReplyRetweetFavoriteΣύμφωνα με τη Stratolaunch, η πρώτη επίδειξη εκτόξευσης προορίζεται να λάβει χώρα το 2019.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Popular Mechanics, στο εξακινητήριο αεροπλάνο έχει δοθεί το παρατσούκλι «Roc». Τα σκάφη εκτόξευσης θα μεταφέρονται ανάμεσα στις δύο ατράκτους του. Όταν φτάνει στο κατάλληλο ύψος, θα απελευθερώνονται και θα εκτοξεύονται στο διάστημα από τον αέρα, σε μια νέα προσέγγιση όσον αφορά στον τομέα των διαστημικών πτήσεων, με στόχο τα χαμηλότερα κόστη και τη μεγαλύτερη συχνότητα εκτοξεύσεων, για πιο εύκολη πρόσβαση στο διάστημα.

http://www.naftemporiki.gr/story/1242013/stratolaunch-to-megalutero-aeroplano-tou-kosmou-bgike-gia-proti-fora-apo-to-upostego

photo_06-05-12.thumb.jpg.842c5de312966f446a33a0325d617981.jpg

photo_06-05-11.thumb.jpg.fc934d0c690ed639cbbb8bf2ce6eb11e.jpg

photo_06-05-10.thumb.jpg.6057a74333e05bc0f65eb5903b6a58a0.jpg

photo_06-05-08.thumb.jpg.2637c33b36b675c70a1e0084ad2331ae.jpg

photo_06-05-07.thumb.jpg.92a8f8b58daee520f875e287a403b64d.jpg

photo_06-05-06.thumb.jpg.03ae4b0c67fc9e935acfd36a8e5a0d07.jpg

photo_06-05-05.thumb.jpg.88420f26ad2fb5e81d0b491c4fb45b05.jpg

photo_06-05-04.thumb.jpg.49cb36f3268d0e1a365c900589c4c497.jpg

photo_06-05-03.thumb.jpg.384bbdefa6a0927e9336c8d97030a180.jpg

photo_06-05-02.thumb.jpg.eded4e6bfe5c44ad5f8d6343e1bc6ed0.jpg

photo_06-05-01.thumb.jpg.4986211f9014481b90758a8d7c6abf67.jpg

photo_06-05-16.thumb.jpg.b6367895dbc548dd0c91c45c8379cdb5.jpg

photo_06-05-15.thumb.jpg.417d3c9e49dfb464e81d6addb8a33532.jpg

photo_06-05-14.thumb.jpg.b1ad8ceb1eb0b2eae045d279dc281511.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Soyuz-2.1a»για το TGK «Progress MC-06» :cheesy:

Οι προετοιμασίες για την εκτόξευση του TGK «Progress MC-06» πραγματοποιείται με τη συναρμολόγηση και τη δοκιμή των διαστημοπλοίων (SC MIC) στο Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των προπαρασκευαστικών εργασίων με το TGK «Πρόοδος MS-06» μέσα στις επόμενες ημέρες θα μεταφερθεί για την συναρμολόγηση και δοκιμή στο κτίριο για τη γενική επιθεωρηση και προσαρμογη του πυραύλου.

http://www.energia.ru/ru/iss/iss51/progress_ms-06/photo_06-07.html

 

 

 

Εκτόξευση πυραύλου «βαρέων βαρών» ανοίγει το δρόμο για Ινδούς στο Διάστημα. :cheesy:

Η Ινδία πανηγυρίζει για την επιτυχή πρώτη αποστολή του μεγαλύτερου πυραύλου της, ο οποίος αναπτύχθηκε με εγχώρια τεχνολογία και προορίζεται για την εκτόξευση μεγάλων φορτίων -στο μέλλον, θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ινδία να γίνει η τέταρτη χώρα του κόσμου που στέλνει ανθρώπους στο Διάστημα, μετά τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα.

«Το έθνος είναι υπερήφανο!» έγραψε στο Twitter ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντα Μόντι. Λίγο νωρίτερα τη Δευτέρα, ο πύραυλος GSLV Mark 3 εκτοξευόταν από το διαστημικό κέντρο του νησιού Σριχαρικότα στον Κόλπο της Βεγγάλης, μιας από τις δύο τοποθεσίες από όπου εκτοξεύει δορυφόρους ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO).

H Ινδία έχει αναδειχθεί ως σημαντικός παίκτης στην επικερδή αγορά εκτόξευσης δορυφόρων, μέχρι σήμερα όμως δεν μπορούσε να εκτοξεύει φορτία βαρύτερα από δύο περίπου τόνους.

Ο νέος πύραυλος, με ύψος 43 μέτρα και βάρος 640 τόνους, μπορεί να μεταφέρει φορτία μέχρι τεσσάρων τόνων στη λεγόμενη γεωσύγχρονη τροχιά όπου κινούνται συνήθως οι δορυφόροι τηλεπικοινωνιών.

Βασίζεται σε κινητήρα εγχώριας τεχνολογίας, με τον οποίο η Ινδία ελπίζει να περιορίσει την εξάρτησή της από γαλλικούς πυραυλοκινητήρες.

Στην εκτόξευση της Δευτέρα ο GSLV Mark 3 έθεσε σε τροχιά έναν δορυφόρο επικοινωνιών.

Το ινδικό διαστημικό πρόγραμμα έχει σημειώσει αρκετές επιτυχίες τα τελευταία χρόνια. Τον Φεβρουάριο, διαφορετικός ινδικός πύραυλος έθεσε σε τροχιά τον αριθμό-ρεκόρ των 104 δορυφόρων, ενώ νωρίτερα είχε θέσει σε τροχιά γύρω από τον Άρη ένα σκάφος που κόστισε μόλις 73 εκατομμύρια δολάρια.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500147810

photo_06-07-12.thumb.jpg.ba87177b844ec0ad73bbc73144f4dbc0.jpg

photo_06-07-11.thumb.jpg.529987dfb7b00ec4e9ed2c094286c31f.jpg

photo_06-07-10.thumb.jpg.bd8ec7923d424763932653282db2f61c.jpg

photo_06-07-08.thumb.jpg.b0a436dd05865cd93bbe9b4d6fe21f5c.jpg

photo_06-07-06.thumb.jpg.8cc4bb42ca04eb7f3e4c094e156bebce.jpg

photo_06-07-05.thumb.jpg.cf7becd2899cf7e8e1d3b784bf9878ab.jpg

photo_06-07-04.thumb.jpg.bdb583f360c2d107d9e4ba5c0a093af8.jpg

photo_06-07-03.thumb.jpg.364d6ef2f677236cc94654ba962d11ad.jpg

photo_06-07-02.thumb.jpg.03b667d163a17bcff2e1faae47e1deee.jpg

photo_06-07-01.thumb.jpg.9cca160688e1a99815bcf564490ff6f5.jpg

photo_06-07-20.thumb.jpg.ce36fe5493b06e69cc480c75243596e4.jpg

photo_06-07-19.thumb.jpg.e1fb5ebaa4df52b5ec723139fc741485.jpg

photo_06-07-18.thumb.jpg.1629342074fea26d8b2bdf552dc75ca3.jpg

photo_06-07-17.thumb.jpg.280a8f369f3f7c614dd821237e197375.jpg

photo_06-07-16.thumb.jpg.bb2677c255e4e94da98e575a1fcba978.jpg

photo_06-07-15.thumb.jpg.3379b2010c2907fef08acc185453d59b.jpg

photo_06-07-14.thumb.jpg.655fc3e21f826e00d76ab476c0022392.jpg

photo_06-07-13.thumb.jpg.c690c403dd7f11dcfb8e7f6696d0012c.jpg

5DDA78C6489AF481E4EE1BAD2714DB48.jpg.29c9efc1d11897fc7242eb93119a6bb8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης