Jump to content

Υπάρχει εξωγήινος πολιτισμός στο KIC 8462852;


terring

Προτεινόμενες αναρτήσεις

kic8462852_15oct2015-north-up-gianluca-masi.jpg

Το μυστηριώδες άστρο KIC 8462852, σε φωτογραφία που λήφθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2015

 

Το λεγόμενο «άστρο της Τάμπι» – από το όνομα της αστρονόμου Ταμπίθα Μπογιατζιάν του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα που το ανακάλυψε- έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον αρκετών επιστημόνων, εξαιτίας της ασυνήθιστης αυξομείωσης της λάμψης του, κάτι που μερικοί δεν δίστασαν να αποδώσουν σε εξωγήινους, οι οποίοι υποτίθεται ότι «κλέβουν» την ενέργεια του άστρου μέσω μεγα-κατασκευών.

 

Τώρα το πρόγραμμα αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης «Breakthrough Listen» του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, το οποίο έχει πρόσβαση στα ισχυρότερα τηλεσκόπια του κόσμου, ανακοίνωσε ότι θα στρέψει ένα από αυτά στο εν λόγω άστρο.

 

Το Breakthrough δημιουργήθηκε πέρυσι και χρηματοδοτείται επί δέκα χρόνια με 100 εκατομμύρια δολάρια από το ομώνυμα Ίδρυμα και τον ιδρυτή του ρώσο δισκετομμυριούχο Γιούρι Μίλνερ, με στόχο να βρει ίχνη νοήμονος εξωγήινης ζωής.

 

Μέχρι τώρα ουκ ολίγα τηλεσκόπια έχουν στραφεί στο «άστρο της Τάμπι», αλλά ακόμη δεν έχουν βρει…πράσινα ανθρωπάκια. Οι νέες παρατηρήσεις θα είναι πιο συστηματικές, οκτώ ώρες κάθε βράδι για πάνω από δύο μήνες, και θα γίνουν με το διαμέτρου 100 μέτρων ραδιοτηλεσκόπιο Γκριν Μπανκ της Δ. Βιρτζίνια.

 

Το «άστρο της Τάμπι», πιο επίσημα γνωστό ως KIC 8462852, ανακαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 και βρίσκεται στον αστερισμό του Κύκνου, σε απόσταση 1.500 ετών φωτός από τη Γη. Το άστρο γίνεται πιο αχνό με ένα περίεργα ακανόνιστο τρόπο, σε ποσοστό έως 22% και για διάρκεια μερικών ημερών, προτού επιστρέψει στην κανονική λάμψη του. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν έχουν σκεφθεί κάποια εύλογη φυσική εξήγηση γι’ αυτή τη συμπεριφορά.

 

Κάποιοι πρότειναν ότι η αιτία μπορεί να είναι η κατασκευή από εξωγήινους γύρω από το άστρο της λεγόμενης «σφαίρας Ντάϊσον», μιας τεράστιας διάταξης συλλεκτών ενέργειας, μέσω της οποίας καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες τους.

 

Ο επικεφαλής επιστήμονας του Προγράμματος Breakthrough SETI Νταν Βέρτχιμερ εκτίμησε ότι η πιθανότητα να συμβαίνει κάτι τέτοιο «είναι μία στο δισεκατομμύριο, αλλά παρόλα αυτά θα το ελέγξουμε».

 

Το Πρόγραμμα Breakthrough παρακολουθεί ήδη αρκετά άλλα άστρα, χρησιμοποιώντας τρία τηλεσκόπια: το Parkes (Αυστραλία), το Green Bank (ΗΠΑ) και το Automated Planet Finder-Lick (ΗΠΑ).

 

Πηγή: Physicsgg.me

"Μην κρατάτε τις πύλες του πνεύματος σας κλειδωμένες, αλλά ούτε και διάπλατα ανοιχτές" Τσαρλς Φορτ

:cheesy:

:cheesy:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

The possible explanation for the dips involves circumstellar disks and transiting cometary-like debris.......Aperiodic fading events. No YSO. No infrared excess. Possible explanations: collisions within an asteroid belt or unstable planetary system; dust that orbits within the Hill spheres of large planetesimals which may reside in an asteroid belt but are not required to collide or passage of a series of fragments from a broken-up comet (this one being the most likely). Rotation period 0.8797 d. (maximum amplitude 0.002 Kp). M2V star 1.95" away. If it is a physical companion, it is 885 AU apart. It could be affecting bodies in orbit around it via long term perturbations.

 

Η επίσημη άποψη της AAVSO του οργανισμού που συλλέγει δεδομένα μεταβλητών άστρων. Φυσικά δεν αποκλειεται να εκμεταλεύεται το άστρο ένας πολιτισμός προηγμένος . Θα μου άρεσε περισσότερο αυτό το ενδεχόμενο.... :D

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 6 μήνες αργότερα...

Το άστρο της Τάμπι άρχισε και πάλι να χάνει τη φωτεινότητά του

 

Μέχρι στιγμής δεν ξέρουμε τι προκαλεί αυτές τις μειώσεις στη φωτεινότητα του άστρου αυτού, αν και έχουμε κάποιες θεωρίες. Ίσως αυτό το άστρο διαθέτει μια δική του ιδιόμορφη εσωτερική δυναμική. Ίσως να έχει ένα πλανητικό σύστημα γύρω του, όπου αστεροειδείς, κομήτες, ή και μεγάλοι εξωπλανήτες, κρύβουν κατά καιρούς το άστρο εν μέρει από εμάς. Ίσως περιβάλλεται από κάποιο πυκνό νέφος ακανόνιστου σχήματος. Όμως καμία εξήγηση δεν έχει γίνει καθολικά αποδεκτή μέχρι σήμερα, κυρίως επειδή η αυξομείωση της φωτεινότητας του άστρου δεν ακολουθεί κάποιο προβλέψιμο περιοδικό κύκλο, αλλά γίνεται ακανόνιστα μέσα στο χρόνο.

 

Δική μου άποψη; Κάποιος είναι εκεί έξω και παίζει Stellaris με πραγματικό άστρο.

 

r0_0_1375_773_w1200_h678_fmax.jpg

"Μην κρατάτε τις πύλες του πνεύματος σας κλειδωμένες, αλλά ούτε και διάπλατα ανοιχτές" Τσαρλς Φορτ

:cheesy:

:cheesy:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

:D Απλά να πούμε ότι όλα τα αστέρια μεταβάλλουν την λαμπρότητά τους, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο, και στην εξέλιξή τους στην κυρία ακολουθία (για αυτό η κυρία ακολουθία είναι μια ζώνη με μικρό πλάτος και όχι μια γραμμή). Η AAVSO ανακοινώνει ότι δεν βλέπουμε έξαρση στο υπέρυθρο, άρα δεν πρόκειται για νεαρό αστέρι με πρωτοπλανητικό δίσκο. Δεν ξέρω αν έχουν γίνει μετρήσεις στα μικροκύματα, ιδίως με το ALMA. ϊσως να υπάρχει συνοδός με ατμόσφαιρα. Ϊσως να πρόκειται για ζώνη αστεροειδών, όπως διάβασα σε ένα σχετικό paper. Μπορεί η ισορροπία του πλανητικού συστήματος να διαταράσσεται από κάποιο συνοδό με ελλειπτική τροχιά. :D
Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr :D
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η κύρια ακολουθία έχει άξονες Θερμοκρασία και Λαμπρότητα αλλά δε λαμβάνει υπόψη την μεταλλικότητα και γι αυτό μπροούμε να δούμε άστρα με ίδια θερμοκρασία αλλά διαφορετική λαμπρότητα. Άλλο αυτό κι άλλο η μεταβλητότητα της λαμπρότητας του ίδιου άστρου. Δεν ανεβοκατεβαίνει στην κύρια ακολουθία το άστρο γιατί αυτό θα σήμαινε οτι δεν έχει θερμοδυναμική ισορροπία άρα ούτε υδροστατική άρα η ακτίνα του θα μεταβαλλόταν. Η θέση στην κύρια ακολουθία είναι φιξαρισμένη. Το πάχος της γραμμής οφείλεται στην μη ιδεατή (θερμοκρασία - λαμπρότητα άρα μάζα - λαμπρότητα) εξέλιξη των άστρων.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης