Jump to content

Πληροφορική-Τεχν.Νοημοσύνη-Kβαντικοi υπολ.-Νανοτεχνολογία.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μετά τον σκληρό δίσκο, ο ατομικός σκληρός δίσκος. :cheesy:

Αν κανείς κόψει έναν μαγνήτη στη μέση, αυτό που προκύπτει είναι δύο μικρότεροι μαγνήτες. Η διαδικασία μπορεί θεωρητικά να επαναληφθεί ξανά και ξανά, μόνο που όσο μικρότεροι είναι οι μαγνήτες, τόσο πιο ασταθείς.

Από ένα μέγεθος και κάτω, η πολικότητά τους αντιστρέφεται αυθόρμητα και απρόβλεπτα.

Αυτό θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην περίπτωση των σκληρών δίσκων, οι οποίοι αποθηκεύουν τα δεδομένα σε δίσκους χωρισμένους σε μαγνητικές περιοχές, καθεμία από τις οποίες περιέχει ένα bit πληροφορίας: ένα μαγνητικό πεδίο που είναι προσανατολισμένο προς τα «κάτω» αντιστοιχεί στην τιμή «0», ενώ ένα πεδίο που κοιτά προς τα «πάνω» αντιστοιχεί στην τιμή «1».

Στους σημερινούς σκληρούς δίσκους, κάθε μαγνητική περιοχή αποτελείται από περίπου ένα εκατομμύριο άτομα, σχολιάζει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Nature, στο οποίο δημοσιεύεται η εντυπωσιακή νέα μελέτη.

http://www.nature.com/nature/journal/v543/n7644/full/nature21371.html

Τώρα, διεθνής ομάδα ερευνητών, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων η IBM και το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο (EPFL) στη Λωζάννη, παρουσιάζουν το πρώτο ατομικό μαγνητικό bit.

Η πειραματική διάταξη αποτελείται από δύο άτομα του στοιχείου όλμιου, τα οποία κάθονται πάνω σε μια πλάκα από οξείδιο του μαγνησίου κατεψυγμένη σε θερμοκρασία μόλις πέντε βαθμών πάνω από το απόλυτο μηδέν.

Για να εγγράψουν τα δεδομένα -δύο bit όλα κι όλα- οι ερευνητές διοχέτευσαν στα άτομα παλμούς ηλεκτρικού ρεύματος χρησιμοποιώντας τη μαγνητική άκρη ενός μικροσκοπίου σήραγγας. Εργαστηριακές δοκιμές που κράτησαν αρκετές ώρες έδειξαν ότι η πολικότητα των ατομικών μαγνητών παρέμενε σταθερή.

Τα δεδομένα ήταν δυνατό να ανακτηθούν με το μικροσκόπιο σήραγγας, όμως οι ερευνητές δημιούργησαν και μια έμμεση μέθοδο ανάγνωσης που θα μπορούσε να διαβάζει πολλά bit ταυτόχρονα.

Θεωρητικά το σύστημα θα μπορούσε να μεγαλώσει και να αξιοποιηθεί σε σκληρούς δίσκους με πυκνότητα δεδομένων ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από ό,τι στους σημερινούς δίσκους. Στην πράξη, όμως, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αύξηση της πυκνότητας θα περιοριζόταν στις χίλιες φορές.

Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της χαμηλής θερμοκρασίας στην οποία πρέπει να διατηρείται το σύστημα.

Επιπλέον, η μαγνητική ατομική αποθήκευση θα είχε να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό μιας άλλης ατομικής μνήμης, η οποία αποθηκεύει τα δεδομένα όχι στο μαγνητικό πεδίο αλλά στις θέσεις μεμονωμένων ατόμων. Μέχρι στιγμής, αυτή η τεχνική έχει δώσει πειραματικά επανεγγράψιμα συστήματα χωρητικότητας 1 kilobyte.

Μένει να φανεί ποια προσέγγιση θα επικρατήσει και σε ποιες εφαρμογές. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι η εποχή της ατομικής αποθήκευσης πλησιάζει.

http://physicsgg.me/2017/03/09/%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%83%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%81%cf%8c-%ce%b4%ce%af%cf%83%ce%ba%ce%bf-%ce%bf-%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%83%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%81/

hard-drive-249412_pixabay.jpg.d21bee7cdb9dd93ab85ed9da58d33534.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι τρεις κυριότερες προκλήσεις του World Wide Web σύμφωνα με τον δημιουργό του. :cheesy:

Η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, η παραπληροφόρηση μέσω ψευδών ειδήσεων και η online πολιτική διαφήμιση-προπαγάνδα είναι οι τρεις κυριότερες προκλήσεις σήμερα για τον Παγκόσμιο Ιστό. Αυτό αναφέρει ο δημιουργός του World Wide Web Σερ Τιμ Μπέρνερς-Λι σε ανοικτή επιστολή του, που έδωσε στη δημοσιότητα το ίδρυμά του Web Foundation, με αφορμή την 28η επέτειο από τη δημιουργία του Ιστού στις 12 Μαρτίου (η αρχική ιδέα για το Web είχε υποβληθεί από τον ίδιο στο CERN στις 12/3/1989).

Όπως αναφέρει, «φαντάσθηκα το Web ως μια ανοικτή πλατφόρμα που θα επέτρεπε στον καθένα και παντού να μοιράζεται τις πληροφορίες, να έχει πρόσβαση σε ευκαιρίες και να συνεργάζεται δια μέσω των γεωγραφικών και πολιτισμικών συνόρων». Όμως όπως δηλώνει, για να κρατηθεί ανοικτό το Web, «έχει απαιτηθεί μια συνεχής μάχη», ενώ «κατά τους τελευταίους 12 μήνες γίνομαι όλο και πιο ανήσυχος για τις νέες τάσεις».

Τονίζει ότι «για να πραγματωθεί το πλήρες δυναμικό του Ιστού ως εργαλείου που υπηρετεί όλη την ανθρωπότητα», μένουν ακόμη πολλές προκλήσεις να αντιμετωπισθούν. Επιλέγει ως πιο επείγουσες την προστασία της ιδιωτικότητας (privacy) και την απώλεια ελέγχου πάνω στα προσωπικά δεδομένα, την καταπολέμηση των ψευτο-ειδήσεων (fake news) και τον έλεγχο της διαφήμισης με πολιτικό περιεχόμενο.

http://www.pronews.gr/portal/20170313/genika/tehnologia/51/oi-treis-kyrioteres-prokliseis-toy-world-wide-web-symfona-me-ton

tmmbernerselle6.jpg.adacb738a8d3dcc8b4893cdbd3f7b00f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ρομπότ έφτιαξαν δική τους γλώσσα. :cheesy:

Ερευνητές του εργαστηρίου τεχνητής νοημοσύνης OpenAI, του ιδρυτή της Tesla, Έλον Μασκ, έμαθαν ρομποτικούς πράκτορες (robotic agents) πώς να δημιουργήσουν την δική τους γλώσσα ώστε να επικοινωνούν επιτυχώς μεταξύ τους και να ολοκληρώνουν συγκεκριμένες αποστολές, μέσα σε ένα περιβάλλον δύο διαστάσεων.

Μελλοντικά οι ειδικοί προβλέπουν ότι η νέα ρομπο-γλώσσα ίσως γίνει ακόμα πιο περίπλοκη, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάγκη ρομποτικών μεταφραστών.

Λόλα να ένας επεξεργαστής

Στο πλαίσιο του πειράματός τους, οι ερευνητές έβαλαν τα ρομπότ σε έναν απλό δισδιάστατο κόσμο. Τους προσέφεραν τη δυνατότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους και τους έθεσαν στόχους τους οποίους καλούνταν να εκπληρώσουν μέσω της επικοινωνίας τους. Κάθε φορά που ολοκλήρωναν μια αποστολή, λάμβαναν μια μορφή ανταμοιβής.

«Εκπαιδεύσαμε τα ρομπότ μέσω της τεχνικής της ενισχυτικής μάθησης και λόγω του προσεκτικού σχεδιασμού του πειράματος, εκείνα κατάφεραν να αναπτύξουν μια κοινή γλώσσα μεταξύ τους ώστε να επιτυγχάνουν τους στόχους τους» εξηγούν οι ερευνητές.

Με την πάροδο του χρόνου, τα ρομπότ αναμένεται να διευρύνουν το λεξιλόγιό τους πράγμα που θα τους επιτρέπει σταδιακά να φτιάχνουν προτάσεις, μεταβιβάζοντας έτσι με μεγαλύτερη ευκολία ιδέες μεταξύ τους.

«Σκεφτόμαστε ότι αν σιγά-σιγά αυξήσουμε την περιπλοκότητα του περιβάλλοντός τους όπως και το εύρος των επιτρεπόμενων πράξεών τους, τότε θα μπορούσε να είναι δυνατή η ανάπτυξη μιας εκφραστικής ρομποτικής γλώσσας που να περιέχει έννοιες πέρα από τα βασικά ρήματα και ουσιαστικά που αναπτύχθηκαν σε πρώτη φάση» καταλήγουν οι ειδικοί.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500134601

1AD2FC621DD1A7CAF9A883AB2D72173B.jpg.8086979da48433008a80f77f1d6b4923.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο Έλον Μασκ χρηματοδοτεί τη διασύνδεση ανθρώπου-ρομπότ. :cheesy:

Neuralink Corp. ονομάζεται η εταιρεία που ίδρυσε ο Έλον Μασκ, επικεφαλής της Tesla και άλλων φιλόδοξων τεχνολογικών και επιστημονικών επιχειρημάτων, για να επιτρέψει στις μηχανές τεχνητής νοημοσύνης να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Με την τεχνολογία "neural lace", δηλαδή με την εμφύτευση μικροσκοπικών ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο ίσως κάποια μέρα κατορθώσουμε να κάνουμε upload και download... σκέψεων, υποστηρίζει ο Μασκ όπως καταγράφει η εφημερίδα Wall Street Journal.

Ο επιχειρηματίας δεν έκανε σχετική επίσημη ανακοίνωση για τη σύσταση της Neuralink, εντούτοις η εταιρεία έχει ήδη καταχωριστεί στην Καλιφόρνια ως εταιρεία διεξαγωγής ιατρικών ερευνών από τον Ιούλιο. Η χρηματοδότησή της θα γίνεται κυρίως από τον Έλον Μασκ τον ίδιο, σημειώνει πρόσωπο που έγκειται στη νεοσύστατη εταιρεία μιλώντας στην εφημερίδα.

Εντούτοις, παραμένει αδιευκρίνιστο τι είδους προϊόντα θα δημιουργήσει η Neuralink, η οποία έχει ήδη εντάξει στο ανθρώπινο δυναμικό της ακαδημαϊκούς που ειδικεύονται στον τομέα αυτό, μεταδίδει το Reuters.

Το Φεβρουάριο ο Μασκ είχε μιλήσει στην Διάσκεψη για την Παγκόσμια Διακυβέρνηση για τον κίνδυνο να επισκιαστεί ο άνθρωπος από την τεχνητή νοημοσύνη, επισημαίνοντας το πρόβλημα: θα πρέπει να επιταχύνει την επικοινωνία του ανθρώπινου εγκεφάλου με την τεχνητή νοημοσύνη των ρομποτικών μηχανών και μάλιστα πολύ: από «την ταχύτητα πληκτρολόγησης σε smartphone», 10 bit το δευτερόλεπτο, στα τρισεκατομμύρια bit το δευτερόλεπτο των ρομπότ, είπε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, ο Έλον Μασκ είχε αναφερθεί στο «περιορισμένο bandwidth», το μικρό διαθέσιμο εύρος ζώνης για την επικοινωνία ανθρώπου-μηχανής. Μια διεπαφή μεγάλου εύρους θα έλυνε το πρόβλημα της συμβίωσης ανθρώπου-μηχανών και ίσως λύσει το πρόβλημα του ελέγχου και της χρηστικότητας των προηγμένων μηχανών, σημείωνε.

«Ελπίζουμε ότι, σε όχι πάρα πολλά χρόνια, τα ανθρώπινα μυαλά και οι υπολογιστικές μηχανές θα συνδεθούν πολύ στενά μεταξύ τους, και ότι η συνεργασία που θα προκύψει θα σκέφτεται όπως δεν έχει σκεφτεί ποτέ ο ανθρώπινος εγκέφαλος και θα επεξεργάζεται τα δεδομένα με τρόπο που δεν έχουν πλησιάσει οι μηχανές διαχείρισης της πληροφορίας που γνωρίζουμε σήμερα.» J. C. R. Licklider

Την άποψη του Έλον Μασκ για τους κινδύνους που κρύβει η τεχνητή νοημοσύνη ασπάζονται πολλά γνωστά πρόσωπα στην Σίλικον Βάλεϊ:

«Οι μηχανές θα μας ξεπεράσουν»: Ποιοι φοβούνται ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα εξαφανίσει την ανθρωπότητα Αυξάνονται οι φωνές των διακεκριμένων προσώπων από την βιομηχανία της τεχνολογίας που λένε πως η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να απειλήσει την ύπαρξη της ανθρωπότητας και να οδηγήσει ακόμα και στην εξαφάνισή της.

http://tech.in.gr/analysis/article/?aid=1231381314

Τι είναι η βαθιά μηχανική μάθηση; Deep Machine Learning ή πώς η Google θα βάλει μυαλό στις μηχανές της.

http://tech.in.gr/news/article/?aid=1500056231

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500136250

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Nanocar Race: Κούρσα νανοαυτοκίνητων, κλίμακας ατόμων. :cheesy:

«Νανοαυτοκίνητα» διαγωνίζονται για πρώτη φορά σε διεθνή αγώνα κλίμακας ατόμου στις 28-29 Απριλίου 2017 στην Τουλούζη. Τα οχήματα αυτά, τα οποία αποτελούνται από μερικές εκατοντάδες άτομα το καθένα, θα κινούνται από μικρούς ηλεκτρικούς παλμούς κατά τη διάρκεια της 36ωρης κούρσας, που θα λάβει χώρα σε μια πίστα φτιαγμένη από άτομα χρυσού, μήκους το πολύ 100 νανομέτρων.

Την κούρσα θα παρατηρεί ένα ειδικό μικροσκόπιο του CEMES (Centre d'élaboration de matériaux et d'études structurales) στο CNRS (Centre National de la recherche scientifique) στην Τουλούζη. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του CNRS, πρόκειται κυρίως για επιστημονικό και τεχνολογικό πείραμα, που θα μεταδοθεί ζωντανά στο κανάλι Nanocar Race του YouTube. Σκοπός είναι η προώθηση της έρευνας στην παρατήρηση και τον έλεγχο των μηχανημάτων σε νανοκλίμακες.

Το Nanocar Race είναι στην ουσία ένα διεθνές επιστημονικό πείραμα που θα πραγματοποιηθεί σε πραγματικό χρόνο, με σκοπό την αξιολόγηση των επιδόσεων των μηχανημάτων και των επιστημονικών οργάνων που θα χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιό του. Το όλο πείραμα άρχισε το 2013, στο πλαίσιο ερευνών για νανομηχανήματα: Επρόκειτο για ιδέα του Κριστιάν Γιοακίμ, ερευνητή του CNRS, και του Γκουενέλ Ραπίν, καθηγητή Χημείας στο Université Toulouse III - Paul Sabatier. Τρία χρόνια μετά, τα νανο-οχήματα είναι έτοιμα για αγώνα στη χρυσή επιφάνεια της πίστας.

Μεταξύ των προκλήσεων στην οργάνωση του αγώνα περιλαμβανόταν η επιλογή της πίστας, που έπρεπε να είναι ικανή να εξυπηρετεί τα οχήματα, μέχρι την προσαρμογή του μικροσκοπίου, τη σύνθεση των ίδιων των οχημάτων, τη δομή και την προώθησή τους κ.α. Από τις εννιά ομάδες που υπέβαλαν αίτημα πριν τον Μάιο του 2016 επελέγησαν έξι και εν τέλει στην κούρσα στις 28 Απριλίου θα συμμετέχουν τέσσερις.

Στο πλαίσιο του αγώνα, κάθε ομάδα θα αναπτύξει νέες δεξιότητες, δεδομένα και know-how που ελπίζεται πως θα συμβάλουν στην ανάπτυξη χημείας επιφανειών (χημικές συνθέσεις άμεσα σε μια συγκεκριμένη επιφάνεια), ή στην επιστήμη μεμβρανών, νέο τομέα επιστημονικής έρευνας, η οποία καθιστά δυνατή την τοποθέτηση μηχανημάτων τέτοιας κλίμακας στην επιφάνεια κυττάρων, ή τον έλεγχο της κίνησης ενός μορίου στο υγρό.

Όσον αφορά στη μορφή της πίστας, είναι: 20 νανόμετρα, μια στροφή 45 μοιρών, 30 νανόμετρα, μια στροφή 45 μοιρών, 20 νανόμετρα, για ένα σύνολο 100 νανομέτρων. Υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει κάποιον όχημα σε περίπτωση ατυχήματος, είναι το σπρώξιμο απαγορεύεται. Κάθε ομάδα έχει δυνατότητα χρήσης ενός τομέα της πίστας.

http://www.naftemporiki.gr/story/1218747/nanocar-race-koursa-nanoautokiniton-klimakas-atomon

15.jpg.658b0ad9b7ad217230a75b2b47670cef.jpg

16.jpg.2c6da1eff3baa5bd4ec70d9b14e259a0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Με το «Νόμπελ των υπολογιστών» τιμήθηκε ο δημιουργός του Web, Τιμ Μπέρνερς Λη. :cheesy:

Με το ΑΜ Turing Award, το οποίο θεωρείται το «Νόμπελ των ηλεκτρονικών υπολογιστών» τιμήθηκε ο δημιουργός του World Web- ο καθηγητής του ΜΙΤ και ερευνητής του World Wide Web, Τιμ Μπέρνερς Λη.

Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, το οποίο παρέχει η Google. Όπως αναφέρει το Mit News, σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται πως ο Μπέρνερς-Λη τιμάται για την «εφεύρεση του World Wide Web, τον πρώτο web browser και τα θεμελιώδη πρωτόκολλα και αλγορίθμους που επιτρέπουν την κλιμάκωση του web». Φέτος είναι η 50ή επέτειος του συγκεκριμένου βραβείου.

Ανώτερος ερευνητής του Computer Sciece and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) του ΜΙΤ, με επιπλέον θέση στο Τμήμα Ηλεκτρολογίας- Μηχανολογίας και Επιστημών Υπολογιστή, ο Μπέρνερς- Λη «έπιασε» την ιδέα του Web το 1989 στο CERN, ως έναν τρόπο ώστε επιστήμονες ανά τον κόσμο να μπορούν να διαμοιράζονται πληροφορίες στο Ίντερνετ.

Δημιούργησε έναν τρόπο κατονομασμού (URL), ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας (HTTP) και μια γλώσσα δημιουργίας ιστοσελίδων (HTML). Η open source προσέγγισή του όσον αφορά στον πρώτο browser και server θεωρείται πως λειτούργησε καταλυτικά όσον αφορά στην ταχύτατη ανάπτυξη του Παγκοσμίου Ιστού.

Ο Μπέρνερς Λη δήλωσε πως είναι τιμή του να λαμβάνει ένα βραβείο το οποίο έχει δοθεί σε κάποια από τα μεγαλύτερα μυαλά του κόσμου. Σημειώνεται πως είναι επίσης ιδρυτής και διευθυντής του World Wide Web Consortium (W3C), που θέτει τεχνικά στάνταρ για την ανάπτυξη του Web, καθώς και του World Wide Web Foundation, που έχει σκοπό την καθιέρωση του ανοικτού Web ως δημοσίου αγαθού και βασικού δικαιώματος. Επίσης, έχει τον τίτλο καθηγητή στο Oxford University.

Ο Μπερνερς Λι ασχολείται σήμερα με το μέλλον στον Παγκόσμιο Ιστό, διακρίνοντας έναν υπαρκτό κίνδυνο: την συσσώρευση των προσωπικών δεδομένων όλων των χρηστών του Διαδικτύου στους διακομιστές λιγοστών μεγάλων επιχειρήσεων, όπως η Amazon, η Facebook, η Google ή η Netflix.

Όπως εξηγεί, οι εταιρείες έχουν το προνόμιο να ελέγχουν όχι μόνο τι βλέπουν και τι κάνουν οι χρήστες, αλλά και ποια είναι τα προσωπικά τους δεδομένα. Αυτό πρέπει να ανατραπεί, υποστηρίζει ο βραβευμένος επιστήμονας που εργάζεται στο Decentralized Information Group στα εργαστήρια του MIT (Laboratory for Computer Science and Artificial Intelligence, CSAIL). Το έργο που επιχειρεί να ανατρέψει αυτή την κατάσταση ονομάζεται Solid και για την επιτυχία του υπάρχει μια σοβαρή προϋπόθεση: οι άνθρωποι θα κατανοήσουν ότι τα δεδομένα τους πρέπει να παραμένουν ιδιοκτησία τους.

Ο χρήστης θα πρέπει να μπορεί να διαχωρίσει τα δεδομένα του και να γνωρίζει τους σκοπούς της επεξεργασίας τους. Προσωπικά στοιχεία για υπηρεσίες όπως το Facebook για παράδειγμα θα πρέπει να παραμένουν είτε τοπικά στον υπολογιστή του χρήστη, ή να μπορούν να φιλοξενούνται σε υπολογιστές εταιρειών ή κοινοτήτων που ο ίδιος επιλέγει και εμπιστεύεται, υποστηρίζει ο κάτοχος του φετινού βραβείου Τούρινγκ. Οι εφαρμογές θα παραμένουν στους server των εταιρειών που τις ανέπτυξαν, τα δεδομένα όμως των χρηστών δεν θα συγκεντρώνονται εκεί, επιμένει ο βρετανός ιππότης.

Ως διευθυντής του Decentralized Information Group του CSAIL, έχει αναπτύξει συστήματα και πρωτόκολλα όπως το HTTPA που παρακολουθούν τη μετάδοση προσωπικών δεδομένων και επιτρέπουν στους χρήστες του Ίντερνετ να έχουν εικόνα σχετικά με το πώς αυτά χρησιμοποιούνται. Είναι επίσης επικεφαλής του Solid (social linked data), ενός project για την αποκέντρωση του Web, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να ελέγχουν τα δεδομένα τους και να τα καθιστούν διαθέσιμα μόνο για εφαρμογές που επιθυμούν.

Έχει τιμηθεί με σειρά βραβείων, μεταξύ των οποίων ο τίτλος του «Σερ» που του δόθηκε από τη βασίλισσα Ελισάβετ και η συμπερίληψή του στη λίστα των 100 σημαντικότερων ανθρώπων του 20ού αιώνα από το περιοδικό Time. Θα παραλάβει επίσημα το βραβείο Turing στις 24 Ιουνίου στο Σαν Φρανσίσκο.

Δειτε την ομιλία του Τιμ Μπέρνερς Λι για το WWW και το μέλλον του στο TED 2014

http://www.naftemporiki.gr/story/1221446/me-to-nompel-ton-upologiston-timithike-o-dimiourgos-tou-web-tim-mperners-li

tim-mperners-li-arxeiou.jpg.2aa263a51184678800c67fde011e6454.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νέα πρόκληση στο παιχνίδι «Γκο» για την τεχνητή νοημοσύνη της DeepMind :cheesy:

Ένα χρόνο μετά τη νίκη της τεχνητής νοημοσύνης AlphaGo επί του διάσημου πρωταθλητή του ασιατικού παιχνιδιού στρατηγικής «Γκο», Λι Σεντόλ, η DeepMind της Google προσβλέπει ακόμα παραπέρα, ετοιμάζοντας ένα «φεστιβάλ» παιχνιδιών ώστε να δει πόσο εξελίχθηκε μέσα σε 12 μήνες το σύστημά της.

Στην κορυφή της διοργάνωσης βρίσκεται μια παρτίδα εναντίον του θεωρούμενου κορυφαίου παίκτη στο παιχνίδι- του 19χρονου επαγγελματία Κινέζου παίκτη Κε Τζιέ. Όπως σημειώνει ο Guardian, η DeepMind είχε στόχο αυτό το παιχνίδι από πριν το AlphaGo νικήσει τον Λι Σεντόλ: Πριν το ταξίδι του στη Σεούλ τον Μάρτιο του 2016, ο συνιδρυτής της εταιρείας, Ντέμης Χασάμπης, είχε δηλώσει στη βρετανική εφημερίδα ότι «υπάρχει ένας νεαρός στην Κίνα που είναι πάρα, πάρα πολύ καλός, ο οποίος ίσως να ήθελε να παίξει μαζί μας».

Πέρα από την αναμέτρηση με τον Τζιε, που θα απαρτίζεται από τρεις παρτίδες, το AlphaGo θα συμμετέχει σε άλλα δύο παιχνίδια, με λίγο διαφορετικούς κανόνες: Ένα από αυτά, το Pair Go, θα έχει δύο ανθρώπους επαγγελματίες παίκτες να παίζουν μεταξύ τους, ο καθένας με συνεργάτη μια δική του έκδοση του AlphaGo. Ο άνθρωπος και η τεχνητή νοημοσύνη θα εναλλάσσονται, και ο καθένας θα πρέπει να μαθαίνει και να προσαρμόζεται στις κινήσεις του συμπαίκτη. Το άλλο είναι το Team Go, που είναι στην ουσία «Άνθρωπος εναντίον Μηχανής», με μια ομάδα πέντε κορυφαίων Κινέζων παικτών να αντιμετωπίζουν το AlphaGo.

Σύμφωνα με τη DeepMind, και τα δύο νέα αυτά formats έχουν δημιουργηθεί για να διαπιστωθεί εάν το AlphaGo μπορεί να παρουσιάσει ξανά τον ίδιο ανορθόδοξο τρόπο σκέψης με τον οποίο νίκησε τον Λι Σεντόλ- σημειώνεται πως η κίνηση 37 της δεύτερης παρτίδας ήταν σχεδόν αδιανόητη για παρτίδα τέτοιου επιπέδου, προκαλώντας μεγάλη αίσθηση στους ειδικούς του παιχνιδιού.

Το φετινό τουρνουά θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Γουζέν στην ανατολική Κίνα, στις 23-27 Απριλίου.

Όπως αναφέρει το BBC, αν και η νίκη επί του Λι Σεντόλ το 2016 θεωρείται ορόσημο (αντίστοιχη αυτής του Deep Blue επί του Γκάρι Κασπάροφ στο σκάκι το 1997), πολλοί παίκτες του «Γκο» αμφισβητούν πως ο Λι ήταν ο κορυφαίος στον κόσμο όταν έγινε η αναμέτρηση. Ο Κε Τζιέ είναι αυτή τη στιγμή ο κορυφαίος σύμφωνα με ένα δημοφιλές, αλλά ανεπίσημο σύστημα αξιολόγησης, οπότε και μια ενδεχόμενη νίκη θα αυξήσει σημαντικά το γόητρο της DeepMind και της Google.

http://www.naftemporiki.gr/story/1223951/nea-proklisi-sto-paixnidi-gko-gia-tin-texniti-noimosuni-tis-deepmind

15.jpg.af93f9e3f149c1b05dd83084fe08cb18.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

To World Wide Web χρειάζεται πλήρη ανασχεδιασμό, υποστηρίζει ο δημιουργός του. :cheesy:

Ο Μπέρνερς Λη, που δημιούργησε το Web ως μια πλατφόρμα πάνω στο Ίντερνετ το 1989, είπε ότι σκοπός του όταν το δημιούργησε ήταν να κάνει ο κόσμος «καλά πράγματα» και να μοιράζεται ιδέες, όπως συμβαίνει σε ιστοσελίδες σαν τη Wikipedia.Αντ'αυτού, οι αρνητικές ιδέες εξαπλώνονται, ειδικά στα sites κοινωνικής δικτύωσης, ενώ επίσης τα προσωπικά δεδομένα τίθενται σε κίνδυνο λόγω των online παρακολουθήσεων.

«Πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο στήνουμε την κοινωνία πάνω σε αυτές τις ιστοσελίδες» είπε στη διάσκεψη Innovate Finance στο Λονδίνο.

«Πώς γίνεται κακές, ποταπές ιδέες να φαίνεται να έχουν εξαπλωθεί πιο πολύ από τις εποικοδομητικές ιδέες στο Twitter κάποιες φορές; Έτσι σχεδιάστηκε; Μπορεί το Twitter να έχει “πειραχτεί”;» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως το συμπέρασμα είναι πως απαιτείται μια «πλήρης αλλαγή στρατηγικής»- και ότι το Facebook και το Twitter ήδη επανεξετάζουν τις προσεγγίσεις τους.

Ο Μπέρνερς Λη, που έχει στο παρελθόν καταφερθεί εναντίον των παρακολουθήσεων από κυβερνήσεις και κατά της λογοκρισίας, είπε πως έδωσε στην ανθρωπότητα ένα «ανοιχτό Ίντερνετ για να παίξει», ελπίζοντας πως θα το χρησιμοποιήσει με θετικό τρόπο. «Προσπαθήσαμε να το κρατήσουμε ανοικτό...το κρατήσαμε ανοικτό με την έννοια της απουσίας λογοκρισίας. Μια καλή περίοδο, σε μια καλή χώρα, το κρατήσαμε ελεύθερο από παρακολουθήσεις».

Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να αναλυθούν οι επιπτώσεις των δικτύων στην κοινωνία. «Βασικά πρέπει να μην αφήνουμε τους ανθρώπους να φτιάχνουν οτιδήποτε κοινωνικό δίκτυο επιθυμούν» σημείωσε- συμπληρώνοντας ως, παρά τον παγκόσμιο χαρακτήρα του Web, οι άνθρωποι διατηρούν την έννοια της κοινότητας, επιλέγοντας να επικοινωνούν με άλλους σαν αυτούς.

http://www.naftemporiki.gr/story/1224250/to-world-wide-web-xreiazetai-pliri-anasxediasmo-upostirizei-o-dimiourgos-tou

 

 

Τεχνητή νοημοσύνη κέρδισε 290.000 δολάρια στο πόκερ. :cheesy:

Λίγους μήνες μετά την πρώτη, ιστορική νίκη της μηχανής έναντι του ανθρώπου στο παιχνίδι του πόκερ, μια βελτιωμένη βερσιόν της ίδιας τεχνητής νοημοσύνης κατατρόπωσε και πάλι τους ανθρώπινους αντιπάλους και τους ξάφρισε 290.000 δολάρια, τα οποία θα διατεθούν για τη βελτίωσή της.

Το πρόγραμμα Lengpudashi, δημιουργία του Πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον του Πίτσμπουργκ, νίκησε μια ομάδα έξι παικτών σε πενθήμερο τουρνουά που πραγματοποιήθηκε σε συνεδριακό κέντρο του κινεζικού νησιού Χαϊνάν.

Η ανθρώπινη ομάδα είχε επικεφαλής τον Άλαν Ντου, νικητή του περυσινού τουρνουά World Series of Poker στην κατηγορία Texas Hold'em. Στο πλευρό του έπαιξαν μηχανικοί, προγραμματιστές και επενδυτές, οι οποίοι μάταια προσπάθησαν να εφαρμόσουν τη Θεωρία των Παιγνίων κόντρα στη μηχανή.

Το χρηματικό έπαθλο θα διατεθεί στην Strategic Machine, την εταιρεία που ίδρυσαν οι δημιουργοί της τεχνητής νοημοσύνης, ο καθηγητής Τουόμας Σάντχολμ και ο διδακτορικός φοιτητής του Νόαμ Μπράουν.

Οι υπολογιστές έχουν κερδίσει τους ανθρώπους σε παιχνίδια όπως το σκάκι, η ντάμα και πιο πρόσφατα το κινεζικό παιχνίδι γκο. Όλα αυτά όμως είναι παιχνίδια στα οποία οι παίκτες βλέπουν στο τραπέζι τα πιόνια του αντιπάλου.

Το πόκερ θεωρείται μεγαλύτερη πρόκληση για τις μηχανές επειδή είναι παιχνίδι «ατελούς πληροφορίας», στο οποίο οι παίκτες δεν γνωρίζουν τι κρύβουν οι αντίπαλοί τους. Αυτό σημαίνει ότι το Lengpudashi πρέπει να ποντάρει σε περίπλοκες στρατηγικές, ακόμα και να μπλοφάρει, και σταδιακά να μαθαίνει από τα λάθη του.

«Ο κόσμος πιστεύει ότι το μπλοφάρισμα είναι μια πολύ ανθρώπινη συμπεριφορά. Αποδεικνύεται όμως ότι αυτό δεν ισχύει» σχολίασε στο Bloomberg ο Νόαμ Μπράουν του Πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον. «Ο υπολογιστής μπορεί να μάθει από την εμπειρία του ότι, αν έχει αδύναμο χαρτί και μπλοφάρει, μπορεί να κερδίσει χρήματα» εξήγησε.

Το Lengpudashi αποτελεί μετενσάρκωση του συστήματος Libratus, το οποίο έγραψε ιστορία όταν νίκησε τον Ιανουάριο τέσσερις από τους καλύτερους παίκτες του πόκερ παγκοσμίως.

Βασικός στόχος των δημιουργών του, πάντως, δεν ήταν να τινάξουν τη μπάνκα -η βασική ιδέα είναι ότι οι τεχνικές που απαιτήθηκαν για τη νίκη στο πόκερ θα αποτελέσουν τη βάση για μηχανές λήψης στρατηγικών αποφάσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για παράδειγμα σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες ή στην κυβερνοασφάλεια.

Το Lengpudashi τρέχει σήμερα σε υπερυπολογιστές κοντά στο Πανεπιστήμιο του Κάρνεγκι Μέλον, σύμφωνα όμως με τους ερευνητές θα μπορούσε να τρέχει ακόμα και σε κινητά τηλέφωνα εντός μιας πενταετίας.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500139116

B582FD72CB7F9E9635BA3725BDC7281E.jpg.c9ed0634736d0f4faa560526a5c5a0ec.jpg

mperners-li.jpg.2bd6ed6bc14a3583cd6da96a55119106.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Αγώνας ταχύτητας ανάμεσα σε νανοαυτοκίνητα-μόρια. :cheesy:

Έξι επιστημονικές ομάδες ρίχνουν τα οχήματα τους σε μία πίστα πιο λεπτή και από ανθρώπινη τρίχα.

To «Nanocar Race», που θα διεξαχθεί στη γαλλική Τουλούζη στο τέλος Απριλίου, είναι ο «πιο ιδιαίτερος αγώνας ταχύτητας» στον κόσμο, όπως υποστηρίζουν οι διοργανωτές τοου, αφού τα «αυτοκίνητα» που θα διαγωνιστούν θα έχουν μέγεθος μόλις μερικών μορίων.

Έξι επιστημονικές ομάδες από την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ την Γαλλία, την Γερμανία, την Ελβετία και την Αυστρία θα ρίξουν τα μικροσκοπικά τους οχήματα σε μία πίστα από άτομα χρυσού, συνολικού μήκους 100 νανομέτρων – όσο είναι και το ένα χιλιοστό του πλάτους μιας μέσης ανθρώπινης τρίχας.

Η πίστα δεν είναι μία απλή ευθεία αφού μετά τα πρώτα 20 νανόμετρα, τα μικροσκοπικά οχήματα θα κληθούν να στρίψουν αρκετές φορές μέχρι τον τερματισμό. Για την ευκολότερη «κύλισή« τους, ο αγώνας θα γίνει σε θερμοκρασία πολύ κοντά στο απόλυτο μηδέν (-273 βαθμοί κελσίου).

Για την κίνησή τους, τα νανοαυτοκίνητα (μεγέθους μερικών εκατοντάδων ατόμων) θα τροφοδοτούνται με ενέργεια από ηλεκτρικούς παλμούς, ενώ σε περίπτωση «κλαταρίσματος», κάθε ομάδα θα έχει το δικαίωμα να αποσύρει το όχημά της και να το αντικαταστήσει με κάποιο άλλο.

Αν και η συνολική απόσταση που θα διανύσουν είναι απειροελάχιστη, εξίσου μικροσκοπικά είναι και τα οχήματα της φόρμουλας, που υπολογίζεται πως θα χρειαστούν περίπου 36 ώρες για να περάσουν την γραμμή του τερματισμού.

Ο αγώνας διοργανώνεται από το Κέντρο Μελέτης Υλικών του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών και θα μεταδοθεί ζωντανά στο YouTube, από το κανάλι Nanovar Race.

NanoCar Race, Watch the race live on April 28 from 11am

Όπως εξηγούν οι διοργανωτές, στόχος του πειράματος είναι η προώθηση της έρευνας γύρω από τις μεθόδους ελέγχου και παρατήρησης των μοριακών μηχανών, που στο κοντινό μέλλον θα χρησιμοποιούνται σε πληθώρα εφαρμογών, από τους κβαντικούς υπολογιστές μέχρι την αποδόμηση αποβλήτων.

http://physicsgg.me/2017/04/24/%ce%b1%ce%b3%cf%8e%ce%bd%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b1%cf%87%cf%8d%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%ac%ce%bc%ce%b5%cf%83%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%ce%bd%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τεχνητή νοημοσύνη έμαθε να παίζει βιντεοπαιχνίδι λαμβάνοντας οδηγίες σε απλή γλώσσα. :cheesy:

Τεχνητή νοημοσύνη έμαθε να παίζει ένα από τα πιο δύσκολα βιντεοπαιχνίδια της Atari λαμβάνοντας οδηγίες σε απλά αγγλικά.

Το συγκεκριμένο σύστημα αναπτύχθηκε από ομάδα επιστημόνων στο Stanford University στην Καλιφόρνια, και το παιχνίδι είναι το Montezuma's Revenge, όπου οι παίκτες ψάχνουν θησαυρούς σε έναν ναό των Αζτέκων. Όπως σημειώνει το New Scientist, πρόκειται για ένα παιχνίδι που θεωρείται δύσκολο για μια τεχνητή νοημοσύνη να μάθει, λόγω των σπάνιων ανταμοιβών:

Ο παίκτης πρέπει να κάνει πολλές κινήσεις πριν κερδίσει πόντους.

Οι περισσότερες τεχνητές νοημοσύνες που παίζουν παιχνίδια χρησιμοποιούν το reinforcement learning για να αναπτύξουν μια στρατηγική και στη συνέχεια βασίζονται σε «ανταμοιβές», όπως πόντοι στο παιχνίδι, για να καταλαβαίνουν εάν παίζουν σωστά. Για να κάνουν την τεχνητή τους νοημοσύνη να «πιάσει» τις τακτικές του παιχνιδιού πιο γρήγορα, οι επιστήμονες του Stanford έδωσαν στο σύστημά τους βοήθεια μέσω οδηγιών σε φυσική, απλή γλώσσα (πχ «ανέβα στη σκάλα», «πάρε το κλειδί» κ.α.).

«Σκεφτείτε να διδάσκετε σε ένα παιδί πώς να παίζει τένις, δίνοντάς του μια ρακέτα και αφήνοντάς του μπροστά σε μια μηχανή που εκτοξεύει μπαλάκια για 10 χρόνια. Βασικά αυτός είναι ο τρόπος που εκπαιδεύουμε την τεχνητή νοημοσύνη σήμερα» λέει ο Ράσελ Κάπλαν, μέλος της ομάδας. «Αποδεικνύεται πως τα παιδιά μας μαθαίνουν πολύ πιο γρήγορα με έναν προπονητή».

Η εκπαίδευση μιας τεχνητής νοημοσύνης με αυτόν τον τρόπο θα είχε σημαντικές επιπτώσεις, καθώς η χρήση φυσικής γλώσσας σημαίνει πως ο καθένας μπορεί να εκπαιδεύει- συμβουλεύει την τεχνητή νοημοσύνη, όχι μόνο οι προγραμματιστές.

Οι επιστήμονες εκπαίδευσαν πρώτα την τεχνητή νοημοσύνη να συσχετίζει τις οδηγίες με εικόνες της ίδιας ενέργειας, ενώ πραγματοποιείται στο παιχνίδι. Μετά την άφησαν να εξασκηθεί, παίζοντας το παιχνίδι με μια λίστα οδηγιών για κάθε δωμάτιο από το οποίο περνά ο χαρακτήρας, λαμβάνοντας ανταμοιβές για την εκτέλεση εντολών και για την πρόοδο στο παιχνίδι. Για να δείξουν πως το σύστημα αναπτύσσει κατανόηση εντολών όπως «σκαρφάλωσε τη σκάλα», οι ερευνητές έκαναν άλλο ένα πείραμα, όπου αφαίρεσαν τα εκπαιδευτικής αξίας δεδομένα από το δεύτερο δωμάτιο. Το σύστημα ήταν και πάλι σε θέση να ακολουθήσει τις οδηγίες για το δωμάτιο εκείνο, ακόμα και αν δεν το είχε ξαναδεί.

Το σύστημα σημείωσε σκορ 3.500 πόντων στο παιχνίδι, ξεπερνώντας το κορυφαίο σκορ (2.500) στο OpenAI Gym, μια online πλατφόρμα που δοκιμάζει τεχνητές νοημοσύνες σε εικονικά περιβάλλοντα. Μια τεχνητή νοημοσύνη της DeepMind (Google) έχει πιάσει σκορ 6.600 πόντων, αλλά έχει εκπαιδευτεί για διπλάσιο χρονικό διάστημα, συνδυάζοντας το reinforcement learning με μια άλλη προσέγγιση (intrinsic motivation), που ανταμείβει την ΑΙ όταν παρουσιάζει περιέργεια και εξερευνά το περιβάλλον της.

http://www.naftemporiki.gr/story/1228207/texniti-noimosuni-emathe-na-paizei-binteopaixnidi-lambanontas-odigies-se-apli-glossa

montezumas-revenge.jpg.481a7afcce91fd7195869574e22df704.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κινέζοι επιστήμονες κατασκεύασαν τον πρώτο κβαντικό υπολογιστή. :cheesy:

Οι Κινέζοι επιστήμονες κατασκεύασαν τον πρώτο κβαντικό υπολογιστή σε διεθνές επίπεδο, ο οποίος ξεπερνά τους συμβατικούς υπολογιστές, ανοίγοντας το δρόμο στη νέα εποχή των κβαντικών υπολογιστών, έναντι των δυνατοτήτων των συμβατικών υπολογιστών.

Οι επιστήμονες, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Xinhua που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανακοίνωσαν το επίτευγμά τους στο Ινστιτούτο Τεχνολογικών Επιστημών της Σαγκάης (Shanghai Institute for Advanced Studies of University of Science and Technology of China), καθώς εκτιμούν ότι η δυνατότητα επεξεργασίας δεδομένων των κβαντικών υπολογιστών είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή, των σημερινών υπέρ-υπολογιστών συμβατικής γενιάς.

http://www.pronews.gr/portal/20170503/genika/tehnologia/51/kinezoi-epistimones-kataskeyasan-ton-proto-kvantiko-ypologisti

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Chit: η χημική μονάδα μνήμης ενός bit :cheesy:

Στους γνωστούς κλασικούς υπολογιστές οι πληροφορίες αποθηκεύονται σε bits. To bit (binary digit) είναι η στοιχειώδης μονάδα μνήμης στο δυαδικό σύστημα, με τα γνωστά ψηφία 0 και 1. Το bit αποθηκεύεται σε κάποιο κλασικό φυσικό σύστημα που μπορεί να βρίσκεται σε δυο καταστάσεις όπως: οι δυο κατευθύνσεις μαγνήτισης, οι δυο θέσεις ενός διακόπτη, δυο τάσεις ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ.

Στους κβαντικούς υπολογιστές οι πληροφορίες αποθηκεύονται σε qubits. Το qubit (quantum bit) μπορεί να βρίσκεται όχι μόνο στις καταστάσεις 0 και 1 αλλά και σε κάθε δυνατή επαλληλία τους. Εδώ η κβαντική στοιχειώδης μονάδα μνήμης – το qubit – δεν είναι ένα κλασικό σύστημα αλλά κβαντικό, όπως π.χ. ένα άτομο υδρογόνου στη θεμελιώδη κατάσταση, όπου το μηδέν αντιπροσωπεύεται από την ηλεκτρονιακή κατάσταση με σπιν πάνω και το ένα από την κατάσταση με σπιν κάτω.

Πειράματα που έκαναν οι ερευνητές Konrad Gizynski και Jerzy Goreck στο Ινστιτούτο Φυσικοχημείας της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών στη Βαρσοβία αποδεικνύουν ότι είναι δυνατόν να κατασκευαστεί μια στοιχειώδης μονάδα μνήμης για την αποθήκευση πληροφοριών που θα βασίζεται σε χημικές αντιδράσεις. Το χημικό bit ή αλλιώς chit (chemical bit) είναι μια απλή διάταξη τριών σταγονιδίων που βρίσκονται σε επαφή μεταξύ τους, στα οποία πραγματοποιούνται «ταλαντωτικές» χημικές αντιδράσεις.

Το χημικό bit που προτείνουν οι Gizynski και Gorecki βασίζεται στο είδος των χημικών αντιδράσεων Belousov-Zhabotinsky (BZ). Η πορεία αυτών των χημικών αντιδράσεων είναι ταλαντευόμενη – όταν ολοκληρώνεται ένας κύκλος τα αντιδραστήρια που είναι απαραίτητα για την έναρξη του επόμενου κύκλου αναδημιουργούνται στο διάλυμα και η αντίδραση επαναλαμβάνεται. Μέχρι να σταματήσει η αντίδραση, συνήθως πραγματοποιούνται εκατοντάδες επαναλήψεις. Το διάλυμα αλλάζει χρώμα σε τακτά χρονικά διαστήματα εξαιτίας των περιοδικών μεταβολών στην συγκέντρωση ενός συμπλόκου του σιδήρου που χρησιμοποιείται ως καταλύτης. Ο δεύτερος καταλύτης που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές της Βαρσοβίας ήταν το ρουθήνιο. Η εισαγωγή του ρουθηνίου κάνει την αντίδραση Belousov-Zhabotinsky ευαίσθητη στο φως – όταν το διάλυμα φωτίζεται με μπλε φως, παύει να ταλαντεύεται.

Η ιδέα για την χημική αποθήκευση πληροφοριών είναι απλή. Από παλαιότερα πειράματα ήταν γνωστό ότι όταν σταγονίδια Belousov-Zhabotinsky βρίσκονταν σε επαφή τότε τα χημικά μέτωπα διαδίδονταν από σταγονίδιο σε σταγονίδιο. Οι ερευνητές δημιούργησαν τις μικρότερες σταγόνες στις οποίες είναι δυνατή η χημική διέγερση με διάφορους τρόπους, δυο εκ των οποίων τουλάχιστον να είναι σταθεροί. Μπορούμε να θεωρήσουμε την μια ακολουθία των διεγέρσεων ως τη λογική τιμή 0 και την άλλη ως 1. Για να αλλάξουμε την κατάσταση μνήμης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φως.

Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε ένα δοχείο με διάλυμα δεκανίου. Μικρές ποσότητες του ταλαντούμενου διαλύματος προστέθηκαν στο σύστημα με ένα σιφώνιο που δημιουργούσε τα σταγονίδια τα οποία τοποθετήθηκαν στα άκρα οπτικών ινών. Τα σταγονίδια σταθεροποιήθηκαν με κατάλληλες ράβδους.

Μελετώντας τους τρόπους ταλάντωσης σταγονιδίων σε επαφή, οι Gizynski και Gorecki κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι τριάδες σταγόνων – η μία να βρίσκεται σε επαφή με τις δυο άλλες, σχηματίζοντας τρίγωνο – κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες θα μπορούσαν να αποτελέσουν το χημικό bit ή chit. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να διαβάσει περισσότερες λεπτομέρειες ΕΔΩ: The first one bit chemical memory unit: The ‘chit

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-05/iopc-tfo050417.php

ή ΕΔΩ: Chemical memory with states coded in light controlled oscillations of interacting Belousov–Zhabotinsky droplets

http://pubs.rsc.org/en/Content/ArticleLanding/2017/CP/C6CP07492H#!divAbstract

Βέβαια ενώ η αποθήκευση των πληροφοριών βασίζεται σε χημικές μεθόδους, η καταγραφή και η ανάγνωσή τους απαιτούν φυσικές μεθόδους. Μπορεί προς το παρόν να μην φαίνεται πρακτικός ένας υπολογιστής που θα αποθηκεύει τις πληροφορίες με chits, αλλά αυτό στο μέλλον μπορεί να αλλάξει. Έτσι κι αλλιώς θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να κατασκευαστεί ένας λειτουργικός «χημικός» υπολογιστής.

http://physicsgg.me/2017/05/06/chit-%ce%b7-%cf%87%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%ac%ce%b4%ce%b1-%ce%bc%ce%bd%ce%ae%ce%bc%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bd%cf%8c%cf%82-bit/

get.gif.a642fc7fb5e290b701027fa970f799d0.gif

139794_web.jpg.6b29674451524b8d1ae49e693e20c68c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ρομπότ που εκπαιδεύουν άλλα ρομπότ από το MIT :cheesy:

Ερευνητές στο CSAIL (Computer Science and Artificial Intelligence Lab) του ΜΙΤ δημιούργησαν ένα σύστημα το οποίο επιτρέπει σε μη ειδικούς ρομποτικής να εκπαιδεύουν ρομπότ πάνω σε απλές (με ανθρώπινα κριτήρια) δραστηριότητες, όπως ο άνοιγμα πόρτας και τη μετακίνηση αντικειμένων.

Από εκεί και πέρα, η καινοτομία της υπόθεσης είναι πως αυτά τα ρομπότ, με τη σειρά τους, μπορούν να εκπαιδεύσουν και άλλα ρομπότ πάνω σε αυτές τις δραστηριότητες.

Όπως αναφέρει το TechCrunch, το εν λόγω πρόγραμμα, ονόματι C-LEARN, συνδυάζει πρότερη γνώση με απλές οδηγίες γύρω από μια συγκεκριμένη εργασία, τις οποίες παρέχει ένας άνθρωπος- εκπαιδευτής. Οι δεξιότητες αυτές είναι μεταβιβάσιμες, οπότε θεωρητικά ένας εκπαιδευτής που δεν είναι ειδικός σε θέματα ρομποτικής θα μπορούσε να παρέχει τις βασικές οδηγίες που στη συνέχεια θα χρησιμοποιούνταν για να «μορφωθεί» ένας ολόκληρος «στρατός» από ρομπότ.

Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, δεν χρειάζεται καν τα ρομπότ να είναι το ίδιο μοντέλο: Ενδεικτικά, ένα μοντέλο Optimus ήταν σε θέση να «περάσει» γνώση σε ένα μεγαλύτερο μοντέλο (Atlas). Το «κλειδί» της όλης υπόθεσης είναι ο συνδυασμός της επίδειξης με μια υπάρχουσα βάση δεδομένων/ «πρότερης γνώσης», που παρέχεται από πριν την έναρξη της εκπαίδευσης. Το αποτέλεσμα είναι υψηλά επίπεδα ακριβείας όσον αφορά στην ολοκλήρωση της αποστολής, κάτι που «μεταφράζεται» στη συνέχεια σε επακόλουθη διδασκαλία σε άλλα ρομπότ.

Το σύστημα C-LEARN σίγουρα έχει ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης μπροστά του: Η εκπαίδευση ενός ρομπότ για να σηκώνει ένα κουτί μπορεί να χρειαστεί μέχρι και μισή ώρα, και γνώσεις πάνω σε πιο πολύπλοκες δραστηριότητες, όπως η αποφυγή συγκρούσεων, δεν είναι δυνατόν να μεταβιβαστούν μέσω του συστήματος- ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το χρησιμότητά του όσον αφορά σε απλές εργασίες, ανοίγοντας τον δρόμο για χρήση σε δουλειές όπως το φόρτωμα αντικειμένων, απλές εργασίες συντήρησης κ.α.

http://www.naftemporiki.gr/story/1234376/rompot-pou-ekpaideuoun-alla-rompot-apo-to-mit

15.jpg.b917998253302ce78f2c40a920545db6.jpg

rompot-pou-ekpaideuoun-alla-rompot-apo-to-mit.jpg.a6c67c8a49e9adedf5430d034ad8b875.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

The Machine: Ο μεγαλύτερος single memory υπολογιστής στον κόσμο, από την HPE. :cheesy:

Έναν πρωτότυπο υπολογιστή με 160 ΤΒ μνήμης – τον μεγαλύτερο single memory (μονής μνήμης) υπολογιστή στον κόσμο, σύμφωνα με την ίδια- αποκάλυψε η HPE (Hewlett Packard Enterprise).

Όπως αναφέρει η εταιρεία, πρόκειται για το νεότερο ορόσημο που επιτυγχάνεται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «The Machine», του μεγαλύτερου προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης στην ιστορία της εταιρείας, που έχει σκοπό τη δημιουργία αρχιτεκτονικής υπολογιστών ειδικά για την εποχή των Big Data.

«Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε τεχνολογίες του παρελθόντος, χρειαζόμαστε έναν υπολογιστή φτιαγμένο για την εποχή των Big Data. Τα μυστικά του επόμενου μεγάλου επιστημονικού επιτεύγματος, της καινοτομίας που θα αλλάξει τη βιομηχανία ή της τεχνολογίας που θα αλλάξει τη ζωή, κρύβονται σε κοινή θέα πίσω από τους όγκους δεδομένων που δημιουργούμε κάθε μέρα» είπε η Μεγκ Γουίτμαν, διευθύνουσα σύμβουλος της Hewlett Packard Enteprise.

«Χρειαζόμαστε έναν υπολογιστή φτιαγμένο για την εποχή των Big Data».

Το πρωτότυπο που αποκαλύφθηκε έχει λειτουργικό βασιζόμενο στο Linux, μνήμη 160 terabytes (TB) και είναι ικανό να επεξεργάζεται ταυτόχρονα δεδομένα που αντιστοιχούν σε 160 εκατομμύρια βιβλία. Όπως τονίζει η εταιρεία, ποτέ μέχρι τώρα δεν ήταν δυνατή η διαχείριση τόσο μεγάλου όγκου δεδομένων σε σύστημα μονής μνήμης.

Η ΗΡΕ θεωρεί πως η κλίμακα της αρχιτεκτονικής αυτής θα μπορούσε εύκολα να αυξηθεί, πιάνοντας επίπεδο exabyte (σε συστήματα μονής μνήμης) και, πέρα από αυτό, σε επίπεδα σχεδόν απεριόριστης μνήμης- 4.096 yottabytes (250.000 φορές το σύνολο του σημερινού «ψηφιακού σύμπαντος»). Μνήμη τέτοιας έκτασης θα επέτρεπε την ταυτόχρονη επεξεργασία των ψηφιακών ιατρικών αρχείων κάθε ανθρώπου στη Γη, όλων των δεδομένων του Facebook, των στοιχείων κάθε διαδρομής των αυτόνομων οχημάτων της Google και όλων των δεδομένων από την εξερεύνηση του διαστήματος- δίνοντας απαντήσεις με ταχύτητες άνευ προηγουμένου.

Το αποκαλούμενο Memory-Driven Computing φέρνει τη μνήμη και όχι τον επεξεργαστή στο επίκεντρο της αρχιτεκτονικής υπολογιστών: Σύμφωνα με την εταιρεία, μειώνει τον χρόνο επεξεργασίας και επίλυσης πολύπλοκων προβλημάτων από ημέρες σε ώρες, από ώρες σε λεπτά και από λεπτά σε δευτερόλεπτα.

http://www.naftemporiki.gr/story/1235972/the-machine-o-megaluteros-single-memory-upologistis-ston-kosmo-apo-tin-hpe

15.jpg.abc445a6918efd9dc255db56e8eb39d1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

IBM: Αποκαλυπτήρια πρωτότυπου κβαντικού επεξεργαστή για εμπορική χρήση. :cheesy:

Η IBM ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι κατασκεύασε και δοκίμασε με επιτυχία τους πιο ισχυρούς καθολικούς κβαντικούς επεξεργαστές της: Ο πρώτος, αναβαθμισμένος επεξεργαστής, θα είναι διαθέσιμος προς χρήση από developers, ερευνητές και προγραμματιστές για την εξερεύνηση των δυνατοτήτων του quantum computing μέσω της χρήσης ενός πραγματικού κβαντικού επεξεργαστή χωρίς κόστος, μέσω του IBM Cloud. Ο δεύτερος είναι ένα νέο πρωτότυπο επεξεργαστή για εμπορική χρήση, που θα αποτελέσει την «καρδιά» των πρώτων συστημάτων IBM Q της εταιρείας, τα οποία προορίζονται επίσης για εμπορική χρήση.

Αντί των κλασικών bits που χρησιμοποιούνται στους σημερινούς υπολογιστές, η μονάδα πληροφορίας σε ένα κβαντικό υπολογιστή είναι το κβαντικό μπιτ, ή αλλιώς qubit το οποίο δεν βρίσκεται απαραίτητα στην κατάσταση 0 ή 1, αλλά μπορεί να βρίσκεται και σε μία ενδιάμεση κατάσταση: Συγκεκριμένα, η διαφορά μεταξύ ενός συμβατικού υπολογιστή και ενός κβαντικού έγκειται στο ότι ο πρώτος «καταλαβαίνει» bits (που μπορούν να έχουν μία από δύο τιμές, 1 ή 0) ενώ ο κβαντικός λειτουργεί με τα qubits, τα οποία μπορούν να έχουν 1, 0 ή και τα δύο ταυτόχρονα, «ξεκλειδώνοντας» τεράστιες υπολογιστικές δυνατότητες.

Το IBM Q ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2017 και είναι μια πρωτοβουλία για την κατασκευή καθολικών κβαντικών υπολογιστών (universal quantum computing systems) για επιχειρηματικές και επιστημονικές εφαρμογές, που θα είναι διαθέσιμοι στο εμπόριο. . Η εταιρεία άνοιξε στο κοινό την πρόσβαση στους κβαντικούς επεξεργαστές της πριν από έναν χρόνο, για χρήση σε επιστημονικές έρευνες, πανεπιστήμια κ.α.

Μέχρι τώρα, χρήστες έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 300.000 κβαντικά πειράματα στο IBM Cloud.

Οι δύο νέοι επεξεργαστές της ΙΒΜ περιλαμβάνουν έναν επεξεργαστή των 16 qubits που επιτρέπει πιο πολύπλοκα πειράματα από τον προκάτοχό του, των 5 qubits (είναι προσβάσιμος δωρεάν για developers, προγραμματιστές και ερευνητές που θέλουν να πειραματιστούν με κβαντικούς αλγορίθμους κ.α.) και ο πρωτότυπος επεξεργαστής για εμπορική χρήση με 17 qubits, ο οποίος, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι ο πιο ισχυρός κβαντικός επεξεργαστής που έχει φτιάξει η ίδια μέχρι τώρα. Όπως υπογραμμίζει η ΙΒΜ, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι τουλάχιστον δύο φορές πιο δυνατός από ό,τι είναι διαθέσιμο σήμερα στο κοινό μέσω του IBM Cloud και θα αποτελέσει τη βάση για τα πρώτα συστήματα IBM Q.

«Οι σημαντικές μηχανολογικές βελτιώσεις που ανακοινώθηκαν θα επιτρέψουν στην ΙΒΜ να βελτιώσει τους μελλοντικούς επεξεργαστές έτσι ώστε να περιλαμβάνουν 50 και άνω qubits, και να επιδεικνύουν υπολογιστικές δυνατότητες πέρα από τα σημερινά κλασικά υπολογιστικά συστήματα» είπε ο Αρβίντ Κρίσνα, αντιπρόεδρος και διευθυντής του IBM Research and Hybrid Cloud. «Αυτές οι ισχυρές αναβαθμίσεις στα κβαντικά μας συστήματα, που παρέχονται μέσω του IBM Cloud, μας επιτρέπουν να σκεφτούμε νέες εφαρμογές και νέα σύνορα για ανακαλύψεις, που είναι πρακτικά αδύνατα μέσω της χρήσης μόνο κλασικών υπολογιστών» πρόσθεσε.

http://www.naftemporiki.gr/story/1236890/ibm-apokaluptiria-prototupou-kbantikou-epeksergasti-gia-emporiki-xrisi

ibm-logotupo.jpg.2a3bc98b8f040855b2b50717ce44332c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το λεπτότερο ολόγραμμα στον κόσμο είναι 1.000 φορές λεπτότερο από μια ανθρώπινη τρίχα. :cheesy:

Το πιο λεπτό ολόγραμμα στον κόσμο δημιούργησαν ερευνητές από την Αυστραλία και την Κίνα, ανοίγοντας το δρόμο για την ενσωμάτωση της τρισδιάστατης ολογραφίας στις καθημερινές ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, οι υπολογιστές και οι τηλεοράσεις.

Το νανο-ολόγραμμα έχει πάχος μόλις 25 νανομέτρων (δισεκατομμυριοστών του μέτρου), είναι 1.000 φορές λεπτότερο από μια ανθρώπινη τρίχα και μπορεί να παρατηρηθεί χωρίς ειδικά γυαλιά 3D.

Οι ερευνητές του αυστραλιανού Πανεπιστημίου RMIT και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Πεκίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Μιν Γκου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications».

Τα διαδραστικά ολογράμματα εμφανίζονται συνεχώς στην επιστημονική φαντασία, όμως στην πράξη έχει αποδειχθεί δύσκολο για τους επιστήμονες να τα σμικρύνουν τόσο, ώστε να μπορούν να συνεργασθούν με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά.

Όπως είπε ο Γκου, «η ενσωμάτωση νανο-ολογραμμάτων στα καθημερινά ηλεκτρονικά θα καταστήσει άσχετο το μέγεθος της οθόνης, αφού ένα 3D ολόγραμμα θα αναδύεται και θα μπορεί να εμφανίσει μία πληθώρα πληροφοριών που δεν χωράνε σε μια οθόνη τηλεφώνου ή ρολογιού».

Τέτοια πολύ λεπτά ολογράμματα έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν πολλούς τομείς στο μέλλον, όπως την ιατρική διάγνωση, την εκπαίδευση, την αποθήκευση δεδομένων, την άμυνα, την κυβερνοασφάλεια κ.α.

http://physicsgg.me/2017/05/19/%cf%84%ce%bf-%ce%bb%ce%b5%cf%80%cf%84%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf-%ce%bf%ce%bb%cf%8c%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%bf/

hologram.jpg.c72c9b0e31e6a37b4fefd5bced3ad393.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κιβωτός για την παγκόσμια γνώση το DNA. :cheesy:

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η NASA βρέθηκε μπροστά σε μια άκρως δυσάρεστη έκπληξη: πολλά από τα δεδομένα που είχε αποθηκεύσει σε περισσότερες από ένα εκατομμύριο μπομπίνες είχαν καταστραφεί ή δεν μπορούσαν να αναπαραχθούν επειδή η τεχνολογία αποθήκευσης ήταν πλέον παρωχημένη.

Κοινώς, μια σειρά «αναμνήσεων» από 30 χρόνια διαστημικών ταξιδιών είχε γίνει... καπνός.

Ο φόβος αυτός δεν αφορά μόνο την αμερικανική διαστημική υπηρεσία αλλά όλους. Η συλλογική ψηφιακή μνήμη της ανθρωπότητας μπορεί να χαθεί αφενός λόγω της έλλειψης αποθηκευτικού χώρου και αφετέρου λόγω της «θνητότητας» των ηλεκτρονικών μέσων στα οποία αποθηκεύεται. Ολη η γνώση όλου του κόσμου υπολογίζεται αυτήν τη στιγμή στα 44 τρισ. Gigabytes και οι επιστήμονες δίνουν μάχη για να μπορέσει να διατηρηθεί στο πέρασμα των αιώνων. Oλος αυτός ο όγκος δεδομένων θα μπορούσε να χωρέσει για παράδειγμα σε ένα κιλό συνθετικού DNA, μια από τις μεθόδους που αναζητούν οι ερευνητές με τη βοήθεια της βιοπληροφορικής. Οι ειδικοί της βιοπληροφορικής αποθηκεύουν πληροφορίες σε μόρια DNA χρησιμοποιώντας τον λεγόμενο πηγαίο κώδικα, μέσω του οποίου δεν χάνονται δεδομένα. Οι ερευνητές προγραμμάτισαν τον κώδικα έτσι ώστε οι αποθηκευμένες πληροφορίες να επαναλαμβάνονται για να μη χαθούν.

Το πρώτο πείραμα στέφθηκε με επιτυχία. Οι επιστήμονες αποθήκευσαν σε 2,15 Megabytes ένα λειτουργικό σύστημα υπολογιστών, μια ιστορική ταινία του βωβού κινηματογράφου και το περιεχόμενο της πλακέτας που ταξίδεψε έξω από το ηλιακό μας σύστημα μέσα στα Pioneer 1 και 2 και τα μετέφρασαν στη «γλώσσα» του DNA. Οι πληροφορίες εστάλησαν σε μια εταιρεία βιοτεχνολογίας στην Καλιφόρνια και μετατράπηκαν σε συνθετικό DNA, συγκεκριμένα σε 72.000 ακολουθίες.

Υστερα από δύο εβδομάδες οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια έλαβαν ένα μικρό φιαλίδιο με αποσπάσματα DNA. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο αποκρυπτογράφησης γενετικού υλικού, κατάφεραν να «διαβάσουν» τις ακολουθίες και με τη χρήση του αρχικού αλγόριθμου να αποκαταστήσουν τις πληροφορίες σε δυαδικό κώδικα -χωρίς το παραμικρό σφάλμα. Το συνθετικό DNA μπορεί να διατηρηθεί, εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες ψύξης, για χιλιάδες χρόνια.

Πολλά υποσχόμενη είναι και η μέθοδος που δοκιμάζει το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, με τη δημιουργία ενός σούπερ αποθηκευτικού χώρου από γυαλί. Το γυαλί αυτό είναι κατασκευασμένο με τις μεθόδους της νανοτεχνολογίας και το κάθε bit πληροφορίας έχει τις τρεις διαστάσεις, το μέγεθος και την κατεύθυνση. Θεωρητικά σε ένα πλακάκι από γυαλί μεγέθους όσο το νόμισμα των δύο ευρώ μπορούν να χωρέσουν έως και 360 Terabyte δεδομένων. Το γυαλί αυτό, εφόσον δεν σπάσει, μπορεί να έχει διάρκεια ζωής εκατομμύρια χρόνια, ενώ ήδη έχουν αποθηκευτεί η Magna Carta, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Βίβλος. Με τη βοήθεια ενός μικροσκοπίου φωτός και ενός πολωτή, τα δεδομένα μπορούν να εμφανιστούν και πάλι, και μάλιστα χωρίς το παραμικρό «σπάσιμο» στον κώδικά τους.

Εμπόδιο το υψηλό κόστος των νέων τεχνολογιών

Μια άλλη λύση που προτείνεται είναι η αποθήκευση δεδομένων σε κεραμικές πλάκες και η φύλαξή τους σε... αλάτι. Σε ένα πλακίδιο χωρούν πέντε εκατομμύρια στοιχεία, δηλαδή περίπου 2.500 σελίδες ενός τυπωμένου βιβλίου. Τα πλακίδια φυλάσσονται στη συνέχεια σε ένα ορυχείο αλατιού ως αρχείο για την αιωνιότητα. Μπορεί να αντέξει θερμοκρασίες έως 1.200 βαθμούς Κελσίου, νερό, μαγνητισμό, χημικά και πίεση, και έχει διάρκεια ζωής τουλάχιστον ένα εκατομμύριο χρόνια. Το ζήτημα που προκύπτει με όλες αυτές τις νέες μεθόδους αποθήκευσης είναι το υψηλό κόστος. Για παράδειγμα, το συνθετικό DNA κοστίζει πολύ: η κατασκευή μόνο μίας ακολουθίας στοιχίζει 9.000 δολάρια. Το ερώτημα που προβληματίζει, βέβαια, τους επιστήμονες είναι μήπως τελικά η πιο απλή λύση για την αντικατάσταση της ψηφιοποίησης είναι η παλιά, δοκιμασμένη αναλογική αποθήκευση, όπως τη χρησιμοποίησε η NASA στις διαστημικές αποστολές της. Τα Yoyager 1 και 2, που ξεκίνησαν το ταξίδι τους το 1977, μετέφεραν δίσκους, μαζί με οπτικές οδηγίες χρήσης, όπου είχαν αποθηκευτεί μουσικά κομμάτια και χαιρετισμοί σε 55 γλώσσες.

http://www.ethnos.gr/epistimi/arthro/kibotos_gia_tin_pagkosmia_gnosi_to_dna-65144588/

assets_LARGE_t_420_55449731.thumb.jpg.40ab3231a19a88c52d64f30318d28054.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Υπέρ του Google AlphaGo η πρώτη παρτίδα Go κόντρα στον κινέζο πρωταθλητή. :cheesy:

Το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης AlphaGo της Google κέρδισε την πρώτη παρτίδα του παιχνιδιού Go με αντίπαλο τον καλύτερο παίκτη του αρχαίου εξαιρετικά περίπλοκου παιχνιδιού στην Κίνα. Μετά τη νίκη στην αρχαία πόλη του νερού Wuzhen, o AlphaGo θα αναμετρηθεί ξανά δύο φορές με τον Ke Jie, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης -όταν το παιχνίδι παίζεται μεταξύ ανθρώπων.

Ο AlphaGo είχε κερδίσει το 2016 τον νοτιοκορεάτη Λι Σεντόλ, τον πολλάκις παγκόσμιο πρωταθλητή στο Γκο -sτην τελευταία από τις πέντε παρτίδες και με μια μόνο νίκη, ο Λι Σεντόλ εγκατέλειψε τον αγώνα, παραχωρώντας την ιστορική νίκη στο νευρωνικό δίκτυο..

Τα επόμενα παιχνίδια έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη και το Σάββατο.

Το ταμπλό του Γκο είναι ένας πίνακας με 19 επί 19 τετράγωνα, στα οποία οι δύο παίκτες παίζουν εναλλάξ τοποθετώντας μαύρα ή άσπρα βότσαλα. Κάθε παίκτης προσπαθεί να περικυκλώσει τα πούλια του αντιπάλου του έτσι ώστε να μην υπάρχουν ελεύθερες θέσεις γύρω του. Τα περικυκλωμένα πούλια απομακρύνονται από τον ταμπλό και η τελική βαθμολογία υπολογίζεται από την περιοχή που ελέγχει ο κάθε παίκτης και τον αριθμό των βότσαλων που κατάφερε να φυλακίσει. Σε μια τυπική αναμέτρηση των 150 κινήσεων, οι πιθανές διατάξεις των πετρών στο ταμπλό φτάνει τις 10170 -ένας αριθμός μεγαλύτερος από τον αριθμό όλων των ατόμων στο Σύμπαν που εξηγεί την πρόκληση για ανθρώπους και μηχανές.

Ο αλγόριθμος AlphaGo δεν έχει διδαχτεί καν τους κανόνες του παιχνιδιού -είναι ένας αλγόριθμος μάθησης που βελτιώνεται με την εμπειρία. Το νευρωνικό δίκτυο βελτιώθηκε, μαθαίνοντας από τις ιδιαίτερες ικανότητες του ευρωπαίου πρωταθλητή -τον οποίο και νίκησε- και με τον παγκόσμιο πρωταθλητή. Κι αυτό, λένε οι ερευνητές, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, αφού η τεχνητή του νοημοσύνη θα αξιοποιηθεί σε διάφορους κρίσιμους τομείς, όπως είναι η υγεία και η επιστημονική έρευνα γενικότερα.

Η νέα αναμέτρηση ανθρώπου-μηχανής διεξάγεται στην Κίνα, όπου είναι φανερή είναι πρόθεση της κυβέρνησης να ανταγωνιστεί διεθνώς στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Το Reuters αναφέρει ενδεικτικά πως η εταιρεία Baidu, γνωστή για τη μηχανή διαδικτυακής αναζήτησης, εγκαινίασε το Μάρτιο ένα προηγμένο εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης, σε συνεργασία με την κυβερνητική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων.

Παρεμπιπτόντως, η Google δεν παρέχει τις υπηρεσίες της στην Κίνα. Πριν από επτά χρόνια αρνήθηκε να κάνει εξαιρέσεις στα αποτελέσματα της δικής της μηχανής αναζήτησης, μια απαίτηση της κινέζικης κυβέρνησης, σύμφωνα με το πρακτορείο. Η πρόσβαση σε αυτήν δεν επιτρέπεται καθώς οι χρήστες μένουν πίσω από το κυβερνητικό τείχος προστασίας. Από το Μάρτιο οι Κινέζοι έχουν όμως πρόσβαση στην υπηρεσία μετάφρασης Google Translate -μια υπηρεσία η οποία επίσης βασίζεται στην μηχανική μάθηση, όπως ο AlphaGo.

http://tech.in.gr/news/article/?aid=1500145585

newego_LARGE_t_1101_55450019.thumb.jpg.9c9b281d9a1265b576628bafc5ee1b96.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεύτερη και καθοριστική ήττα του κινέζου μάστερ στο GO από τη μηχανή. :cheesy:

«Πέρυσι, πίστευα ότι ο AlphaGo έπαιζε τόσο καλά όσο και ένας άνθρωπος, σήμερα όμως πιστεύω πως παίζει σαν τον Θεό του Go», σχολίασε ο ηττημένος μάστερ του αρχαίου κινέζικου παιχνιδιού Go. O 19χρονος κινέζος πρωταθλητής Ke Jie έχασε στην πόλη του νερού Wuzhen στην Κίνα και τη δεύτερη παρτίδα Go από τον αλγόριθμο AI που αναπτύχθηκε από το τμήμα DeepMind της Google και δήλωσε ότι δεν θα αναμετρηθεί ξανά με την τεχνητή νοημοσύνη, «επειδή αναπτύσσεται ραγδαία». H νίκη ανήκει πλέον στον αλγόριθμο αντιμετώπισης των προκλήσεων ενός εξαιρετικά πολύπλοκου παιχνιδιού. Ο AlphaGo δεν διδάχτηκε καν τους κανόνες του -έμαθε όμως, παίζοντας με τους καλύτερους.

Το παιχνίδι μεταδόθηκε ζωντανά από το YouTube και ενημερώσεις για την εξέλιξη των δύο παρτίδων δημοσιεύονταν μέσω Twitter. Εντούτοις, αμφότερες οι υπηρεσίες της Google δεν είναι προσβάσιμες στην Κίνα, όπως και το Google Search. Πολλοί θεωρούν όμως ότι το παιχνίδι εντάσσεται σε μια προσπάθεια της Alphabet -μητρικής της Google- να γεφυρώσει τις διαφωνίες με την κυβέρνηση της Κίνας. Εξάλλου, το γεγονός της αναμέτρησης με τον κινέζο πρωταθλητή καλύφθηκε εκτενώς στα εγχώρια μέσα ενημέρωσης και από το Weibo -υπηρεσία αντίστοιχη με το αμερικανικό Twitter-, από το οποίο ο Ke απευθύνεται σε 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ξέρατε ότι... Το ταμπλό του Γκο είναι ένας πίνακας με 19 επί 19 τετράγωνα, στα οποία οι δύο παίκτες παίζουν εναλλάξ τοποθετώντας μαύρα ή άσπρα βότσαλα. Κάθε παίκτης προσπαθεί να περικυκλώσει τα πούλια του αντιπάλου του έτσι ώστε να μην υπάρχουν ελεύθερες θέσεις γύρω του. Τα περικυκλωμένα πούλια απομακρύνονται από τον ταμπλό και η τελική βαθμολογία υπολογίζεται από την περιοχή που ελέγχει ο κάθε παίκτης και τον αριθμό των βότσαλων που κατάφερε να φυλακίσει. Σε μια τυπική αναμέτρηση των 150 κινήσεων, οι πιθανές διατάξεις των πετρών στο ταμπλό φτάνει τις 10170 -ένας αριθμός μεγαλύτερος από τον αριθμό όλων των ατόμων στο Σύμπαν που εξηγεί την πρόκληση για ανθρώπους και μηχανές.

Deep Machine Learning ή πώς η Google θα βάλει μυαλό στις μηχανές της

O Ke έπαιξε «τέλεια» στις 50 πρώτες κινήσεις, σύμφωνα με την ανάλυση του AlphaGo και εξελίχθηκε η μέθοδός του στη συνέχεια. Όμως ο αλγόριθμος κατάφερε να τον αντιμετωπίσει και τελικά τον εξώθησε σε παραίτηση. Πάντως, οι πρώτες 100 κινήσεις ήταν ανάλογες με αυτές που θα επέλεγε ο AlphaGO στην Master έκδοσή του», είπε ο επικεφαλής του τμήματος DeepMind, Ντέμις Χασάμπης.

Ξέρετε ότι... Το βιογραφικό του επικεφαλής της μονάδας τεχνητής νοημοσύνης παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ο Ντέμις Χασάμπης γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1976 στο Λονδίνο από πατέρα Ελληνοκύπριο και μητέρα με ρίζες από τη Σιγκαπούρη και την Κίνα.

Σε ηλικία 6 ετών κέρδισε στο πρωτάθλημα σκάκι στο Λονδίνο για ανήλικους κάτω των 8 ετών και στα εννέα του χρόνια ήταν επικεφαλής της αγγλικής ομάδας σκάκι για ανήλικους κάτω των 11 ετών.

Έπιασε την πρώτη δουλειά στο βρετανικό στούντιο παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών Bullfrog Productions όταν ήταν 15 ετών και στα 17 του, ανέπτυξε το Theme Park, ένα παιχνίδι που πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα. Συνεργάστηκε επί σειρά ετών με τον πασίγνωστο σχεδιαστή παιχνιδιών Peter Molymeux (ιδρυτή της Bullfrog).

To 1994 έφυγε για να σπουδάσει πληροφορική στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, όπου είχε γίνει δεκτός ήδη από τότε που ήταν 16 ετών, δεν μπορούσε όμως να παρακολουθήσει άμεσα τα μαθήματα λόγω ηλικίας.

O Χασάμπης είναι συνιδρυτής της DeepMind, την οποία εξαγόρασε η Google τον Ιανουάριο του 2014 αντί μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων.

http://tech.in.gr/news/article/?aid=1500146059

912154BC6AF55240B5117E56FEAC4063.jpg.b42e8208c6eb8f502c81cc83cc6c758c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

A, G, C, και T εναντίον «0» και «1» :cheesy:

Αν χρησιμοποιούσαμε γενετικό υλικό, αντί για τις υπάρχουσες μεθόδους αποθήκευσης δεδομένων, τότε θεωρητικά ένας χώρος λίγο μεγαλύτερος από γκαράζ θα ήταν αρκετός για να αποθηκευτούν όλες οι πληροφορίες που έχουν καταγραφεί στην ιστορία της ανθρωπότητας. Το πλεονέκτημα αυτό, δηλαδή η δυνατότητα φύλαξης μεγάλου όγκου δεδομένων σε συσκευές που θα έχουν μικρό όγκο, είναι ο βασικός λόγος που οι επιστήμονες του τμήματος Έρευνας της Microsoft προσπαθούν να αναπτύξουν ένα σύστημα το οποίο θα χρησιμοποιεί ως μέσο αποθήκευσης μικρές αλυσίδες DNA.

Μάλιστα, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις στο MIT Technology Review του Νταγκ Κάρμαν, ερευνητή από το συγκεκριμένο τμήμα, οι προσπάθειες αυτές δεν θα αργήσουν να καρποφορήσουν. Κι αυτό γιατί το πρώτο ανάλογο λειτουργικό σύστημα αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ώστε να εγκατασταθεί σε ένα κέντρο δεδομένων της Microsoft.

Ο πρώτος «σκληρός δίσκος» από DNA πιθανότατα θα αναλάβει κάποια πιλοτική εφαρμογή, για την επίδειξη της τεχνολογίας. Ωστόσο, απώτερος στόχος της Microsoft είναι με την αποθήκευση πληροφοριών σε γενετικό υλικό να αντικαταστήσεις τις μαγνητικές ταινίες που ακόμη χρησιμοποιούνται στα κέντρα δεδομένων.

Όσο απαρχαιωμένη κι αν ακούγεται η χρήση μαγνητικών ταινιών, ακόμη και σήμερα αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους για τη φύλαξη πληροφοριών, καθώς δεν απαιτεί μεγάλους χώρους, έχει μικρό κόστος και εγγυάται πως οι πληροφορίες θα μείνουν άθικτες έως και για 30 χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, με δεδομένο πως η παραγωγή δεδομένων έχει πλέον κυριολεκτικά εκτιναχθεί, καθώς μέσα στα δύο μόλις προηγούμενα χρόνια ο όγκος τους έφτασε την ποσότητα που έχει παραχθεί σε όλη την υπόλοιπη ανθρώπινη ιστορία, σύντομα θα χρειασθεί μία εναλλακτική τεχνολογία για να καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις.

Μπορεί οι ζωντανοί οργανισμοί να χρησιμοποιούν εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια το DNA για την κωδικοποίηση και τη μεταβίβαση γενετικών πληροφοριών, ωστόσο ο δρόμος για την ανάπτυξη «σκληρών» δίσκων με DNA άνοιξε μόλις πριν από 5 χρόνια όταν ο γενετιστής Τζορτζ Τσερτς από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ αποθήκευσε ένα βιβλίο σε 55.000 μικρές αλυσίδες γενετικού υλικού.

Από τότε, η τεχνολογία έχει κάνει σημαντικά βήματα, αφού για παράδειγμα πέρυσι η Microsoft κατάφερε να κωδικοποιήσει 100 κλασικά λογοτεχνικά έργα (ανάμεσα στα οποία και το Πόλεμος και Ειρήνη του Λέοντος Τολστόι), δηλαδή περίπου 200 ΜΒ δεδομένων, σε ποσότητα γενετικού υλικού που το μέγεθός της δεν ξεπερνούσε τη μύτη ενός μολυβιού.

Ωστόσο, η διαδικασία παραμένει ακριβή και χρονοβόρα. Έτσι, παρόλο που η Microsoft δεν αποκάλυψε το κόστος της κρυπτογράφησης, το MIT Review εκτιμά πως στοίχισε περίπου 800.000 δολάρια. Ένα ποσό που θα πρέπει να μειωθεί κατακόρυφα, για να μπορέσει η αποθήκευση πληροφοριών σε DNA να αποκτήσει πρακτική εφαρμογή.

Παράλληλα, θα πρέπει να αυξηθεί η ταχύτητα της κρυπτογράφησης, η οποία αυτή τη στιγμή είναι περίπου 400 bytes ανά δευτερόλεπτο. Εξάλλου, και η ίδια η Microsoft παραδεχόταν πέρυσι πως χρειάζεται να βελτιωθεί δραστικά, φθάνοντας τουλάχιστον τα 100 megabytes ανά δευτερόλεπτο.

Το τριετές χρονοδιάγραμμα για τον πρώτο “σκληρό δίσκο”, που έχει θέσει η αμερικανική εταιρεία, δείχνει πως έχει βρει απαντήσεις στα παραπάνω προβλήματα. Ακόμη κι έτσι, πάντως, οι πρώτες εφαρμογές αναμένεται να αφορούν πελάτες με ιδιαίτερες ανάγκες αποθήκευσης, όπως ιατρικών αρχείων ή κρίσιμων πληροφοριών, που για να τις καλύψουν θα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά απ’ ό,τι με τα συμβατικά μέσα.

http://physicsgg.me/2017/05/29/a-g-c-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-t-%ce%b5%ce%bd%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bf%ce%bd-0-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-1/

dna2.jpg.4fbff105e1e5df059755c7b6f450c978.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πρώτη πτήση για τηλεχειριζόμενη λιβελούλα- cyborg στις ΗΠΑ. :cheesy:

Την πρώτη της πτήση πραγματοποίησε τηλεχειριζόμενη λιβελούλα- cyborg, στο πλαίσιο προγράμματος ερευνητών του Charles Stark Draper Laboratory και τουHoward Hughes Medical Institute (HHMI) στις ΗΠΑ.

Έρευνες πάνω σε έντομα- cyborg (με ενσωματωμένα πάνω τους τεχνητά/ τεχνολογικά τμήματα) είναι σε εξέλιξη εδώ και καιρό, με κατσαρίδες, ακρίδες κ.α. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ονόματι DragonflEye, που είχε ανακοινωθεί τον Ιανουάριο- όπως περιγράφεται από το Draper, ένα drone που χρησιμοποιεί ζωντανές λιβελούλες για να πετά.

Η λιβελούλα φορά ένα μικρό «σακίδιο» με ηλεκτρονικά τμήματα, αισθητήρες και μια ηλιακή κυψέλη. Μια πηγή φωτός φορτίζει την κυψέλη, που τροφοδοτεί με ενέργεια το «σακίδιο».

Το έντομο κατευθύνεται μέσω παλμών φωτός που διοχετεύονται σε συγκεκριμένους νευρώνες στον εγκέφαλό του- δίνοντας τη δυνατότητα ελέγχου του σε άνθρωπο πιλότο, όπως θα έκανε με ένα drone. Απώτερος στόχος, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η χρήση τέτοιων μικροσκοπικών cyborgs για γονιμοποίηση φυτών, παράδοση μικρών φορτίων ή αποστολές αναγνώρισης σε επικίνδυνες ζώνες. Επίσης, δεν αποκλείεται η χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας στον τομέα της ιατρικής, για πιο ακριβείς διαγνώσεις, πιο ακριβείς και λεπτεπίλεπτες επεμβάσεις κ.α.

Όπως εκτιμούν οι ερευνητές, το DragonflEye ανοίγει τον δρόμο για αντίστοιχα εγχειρήματα σε κάποια από τα πιο ευέλικτα και ικανά από πτητικές άποψης έντομα της φύσης- όπως οι μέλισσες, ο πληθυσμός των οποίων έχει μειωθεί δραματικά μέσα στα τελευταία 25 χρόνια, με συνέπειες στη γονιμοποίηση των φυτών. Τέτοιου είδους συστήματα θα μπορούσαν να μειώσουν τους ρυθμούς απωλειών, κατευθύνοντας τις μέλισσες έτσι ώστε να αποφεύγουν τους κινδύνους, καθώς και επιτρέποντας την παρακολούθηση των τάσεων μετανάστευσης τους και της υγείας τους.

http://www.naftemporiki.gr/story/1242391/protiptisi-gia-tilexeirizomeni-libeloula-cyborgstis-ipa

15.jpg.e858c84d19571b28afaf6f3b9053ceaa.jpg

libeloula-cyborg.jpg.1fcbea9d08e2bd274c22032b01efcd30.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΠΙΘΑΝΩΣ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΩΣ ΤΟ 2060. :cheesy:

Εως το έτος 2060 υπάρχει πιθανότητα 50% η τεχνητή νοημοσύνη να ξεπεράσει τους ανθρώπους στα πάντα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που ζήτησε τη γνώμη 352 κορυφαίων ειδικών σε αυτό το πεδίο της τεχνολογίας. Η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο έως το 2025, είναι 10%, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.

Ομως, ήδη πολύ νωρίτερα η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει επικρατήσει έναντι των ανθρώπων σε επί μέρους τομείς - και δεν θα πρόκειται μόνο για την αυτόνομη οδήγηση.

Ετσι, οι ειδικοί προβλέπουν ότι έως το 2024 οι «έξυπνες» μηχανές θα είναι καλύτερες από εμάς στην μετάφραση των ξένων γλωσσών, έως το 2026 θα γράφουν καλύτερες εκθέσεις στο σχολείο από τους μαθητές, έως το 2027 θα οδηγούν καλύτερα τις νταλίκες από ό,τι οι φορτηγατζήδες, έως το 2031 θα είναι καλύτερες πωλήτριες στα καταστήματα λιανικής, έως στο 2049 θα γράφουν καλύτερα βιβλία μπεστ-σέλερ από τους συγγραφείς, ενώ έως το 2053 θα χειρουργούν καλύτερα και από έμπειρους γιατρούς χειρουργούς.

Τελικά, μέσα στα επόμενα 122 χρόνια, δηλαδή έως το 2140, υπάρχει πιθανότητα 50% όλες ανεξαιρέτως οι εργασίες και τα επαγγέλματα να έχουν αυτοματοποιηθεί. Η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο σε 20 χρόνια από τώρα, είναι 10%.

Αυτή είναι η πρόβλεψη των ειδικών πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίοι ρωτήθηκαν στο πλαίσιο έρευνας που έκαναν επιστήμονες του Ινστιτούτου για το Μέλλον της Ανθρωπότητας του βρετανικού Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γιέηλ των ΗΠΑ, με επικεφαλής την Κάτια Γκρέις.

Οι ειδικοί από την Ασία εμφανίζονται ακόμη πιο «βιαστικοί», εκτιμώντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσει τους ανθρώπους σε 30 χρόνια, ενώ οι ειδικοί από τις ΗΠΑ μεταθέτουν αυτή την ημερομηνία 45 χρόνια πιο πίσω, δηλαδή μετά από 75 χρόνια. Οι Ευρωπαίοι βρίσκονται κάπου στη μέση.

Οι υπολογιστές με τεχνητή νοημοσύνη ήδη ξεπερνούν τους ανθρώπους σε διάφορα πεδία, με πιο πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη νίκη του συστήματος AlphaGo της Google DeepMind πάνω στον καλύτερο παίκτη στον κόσμο του αρχαίου και πολύ δύσκολου επιτραπέζιου παιγνιδιού Go. Όμως τέτοια συστήματα, ενώ είναι “σαΐνια” σε ένα πράγμα, είναι άχρηστα σε πολλά άλλα πράγματα, εκτός και προγραμματισθούν και «εκπαιδευθούν» κατάλληλα για κάποιο άλλο καθήκον.

Ένα βασικό ερώτημα είναι πότε θα υπάρξουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που θα τα καταφέρνουν εξίσου καλά σε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί τα επόμενα χρόνια. Ακόμη πιο δύσκολο θα είναι για την τεχνητή νοημοσύνη να εμπλουτισθεί με την αναγκαία συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη.

Στο ερώτημα πόσο θετική ή αρνητική θα είναι σε βάθος χρόνου η επίπτωση της τεχνητής νοημοσύνης, οι ειδικοί δίνουν μέση πιθανότητα 25% για «θετική» επίπτωση, 20% για «υπερβολικά θετική», 10% για «αρνητική» και μόνο 5% για «υπερβολικά αρνητική», δηλαδή η τεχνητή νοημοσύνη να ξεφύγει από κάθε έλεγχο και να καταστρέψει ή να υποδουλώσει την ανθρωπότητα (ποσοστό που πάντως δεν είναι αμελητέο για να αδιαφορήσει κανείς).

Σε κάθε περίπτωση, οι 352 ειδικοί θεωρούν δεδομένο ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει δραστικά -ή και δραματικά- τη σύγχρονη καθημερινή ζωή σε κάθε τομέα, από την υγεία και τις μεταφορές έως την οικονομία και την άμυνα.

Γι' αυτό, όπως τονίζουν, οι κυβερνήσεις και οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν σχετικά με τις επερχόμενες εξελίξεις και να παρέμβουν έτσι ώστε το μέλλον να μη διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό ερήμην τους. Αυτό, μεταξύ άλλων, σημαίνει νέους νόμους και κανονισμούς, νέες δικλίδες ασφαλείας (π.χ. για τις στρατιωτικές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης), καθώς και μια νέα κοινωνική ευθύνη, μεταξύ άλλων για να μην εκτιναχθεί η ανεργία στα ύψη, καθώς τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη θα διεκδικούν τις θέσεις εργασίας των ανθρώπων.

Το «ποτάμι» της τεχνητής νοημοσύνης δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, αλλά είναι δυνατό να διοχετευθεί σε κατάλληλα και πιο ασφαλή «κανάλια».

http://www.tanea.gr/news/science-technology/article/5450108/h-texnhth-nohmosynh-pithanws-tha-kseperasei-toys-anthrwpoys-sta-panta-ews-to-2060/

17810405_shutterstock_104550731.limghandler.jpg.4ff3e935a84ecad520ac61c58308c8dc.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Τεχνητή νοημοσύνη στην τσέπη μας. :cheesy:

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η είδηση πέρασε κάτω από τα ραντάρ. Η Apple εξελίσσεται στην πρώτη εταιρεία που θα βάλει την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης στην τσέπη εκατομμυρίων καταναλωτών, μαζί με τις δυνατότητες επαυξημένης πραγματικότητας.

Aν και πολλοί αμφισβητούν αυτή την τάση, λέγοντας πως κάτι τέτοιο δεν είναι στο DNA της εταιρείας, οι ανακοινώσεις στο τελευταίο Apple WWDC δείχνουν πως η ατζέντα της εταιρείας ανοίγει νέους δρόμους για τους δημιουργούς λογισμικού αλλά και νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις.

Οι αναλυτές αναρωτιούνται εάν η Apple μπορεί να επιτύχει να κατασκευάσει προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης. Ένα ερώτημα εξίσου θεμελιώδες για την επόμενη δεκαετία της εταιρείας όπως ήταν η δημιουργία του iPhone στην προηγούμενη δεκαετία. Φαίνεται όμως πως ο τεχνολογικός γίγαντας είναι έτοιμος να προχωρήσει σε νέους δρόμους.

Το Core ML τους δίνει πλέον τη δυνατότητα να προσθέσουν στις εφαρμογές τους λειτουργίες machine learning, έτσι ώστε αυτές να μαθαίνουν, να προβλέπουν και να γίνουν περισσότερο έξυπνες.

Ιδιαίτερα σημαντική ανακοίνωση η προσθήκη χαρακτηριστικών Augmented Reality με μια νέα πλατφόρμα για τους developers, έτσι ώστε να μπορέσουν να γράψουν σχετικές εφαρμογές που θα δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να τοποθετήσουν virtual περιεχόμενο σε σημεία και τοπία του πραγματικού κόσμου.

Ο τομέας των apps παίρνει άλλη διάσταση και σύμφωνα με τα σχέδια του CEO της εταιρείας Tim Cook τα έσοδα από τις υπηρεσίες αναμένεται να διπλασιαστούν μέχρι το 2020, εδραιώνοντας ακόμη περισσότερο το Αpp Stores.

H στροφή της εταιρείας στην παροχή τεχνολογίας που θα εξυπηρετεί τον άνθρωπο με τρόπο τελείως διαφορετικό από αυτό που μέχρι τώρα ξέραμε, προκαλεί νέες ευκαιρίες.

Ψηφιακή υγεία

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόσληψη της Dr Sumbul Desai με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού τμήματος παροχής ψηφιακών υπηρεσιών υγείας από την Apple.

H Desai έχει σχεδιάσει τη στρατηγική για την πρώτη εικονική κλινική πρωτοβάθμιας φροντίδας του Stanford, που ονομάζεται ClickWell Care.

Ήταν μια επιτυχία που χρησιμοποιήθηκε ως case study για την ιατρική βιομηχανία, ιδιαίτερα για την κάλυψη του πληθυσμού που κινδυνεύει να μη χρησιμοποιεί την πρωτοβάθμια φροντίδα.

Μέσα σε έναν χρόνο, σχεδόν το 55% έως το 60% των 4.000 κλινικών επισκέψεων πραγματοποιήθηκε ψηφιακά. Το κέντρο δέχεται προτάσεις για ερευνητικά προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης που επικεντρώνονται σε καινοτόμες χρήσεις για τα ρολόγια της Apple.

Ήδη αποφασίστηκε εκτός από την παροχή έως και 1.000 ρολογιών, το κέντρο να απονείμει 10.000 δολάρια στο project που θα αναδειχθεί για την ψηφιακή υγεία μέσα από αυτή την πρωτοβουλία της Apple.

http://www.naftemporiki.gr/story/1246538/texniti-noimosuni-stin-tsepi-mas

apple-logotupo.jpg.949680ee376263f6d750de6f6abbbb7a.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πείραμα κινεζικού δορυφόρου ανοίγει το δρόμο στο «κβαντικό Διαδίκτυο» :cheesy:

Λίγους μήνες μετά την εκτόξευσή του, ο πρώτος κβαντικός δορυφόρος του κόσμου, μια μεγάλη επιτυχία της Κίνας, πέτυχε ρεκόρ απόστασης στη μετάδοση κβαντικών δεδομένων, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για απαραβίαστες επικοινωνίες μέσω Διαδικτύου.

O δορυφόρος Micius, ο οποίος παίρνει το όνομα ενός αρχαίου κινέζου φιλοσόφου, ουσιαστικά θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη δικτύων που προσφέρουν κβαντική κρυπτογράφηση.

Στις κβαντικές επικοινωνίες, το μήνυμα κωδικοποιείται στις κβαντικές καταστάσεις υποατομικών σωματιδίων όπως τα φωτόνια. Σύμφωνα με μια βασική αρχή της κβαντομηχανικής, είναι αδύνατο να καταγράφει κανείς τις κβαντικές ιδιότητες ενός σωματιδίου χωρίς να τις διαταράξει.

Και αυτό σημαίνει ότι ένας ωτακουστής που παρεμβάλλεται ανάμεσα στον αποστολέα και τον παραλήπτη του μηνύματος θα γινόταν αμέσως αντιληπτός.

Μέχρι σήμερα, η κβαντική μετάδοση πληροφοριών δεν είναι εφικτή σε αποστάσεις μεγαλύτερες των μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων λόγω απώλειας φωτονίων στα δίκτυα οπτικών ινών.

Ο δορυφόρος Micius, οποίος τέθηκε σε τροχιά τον Αύγουστο του 2016, αυξάνει τώρα εντυπωσιακά την εμβέλεια.

Στο πρώτο σημαντικό πείραμα, του οποίου τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο κορυφαίο περιοδικό Science, ο δορυφόρος έδειξε ότι ζεύγη φωτονίων μπορούν να διατηρήσουν μια παράξενη κβαντική σχέση ακόμα κι αν χωρίζονται από απόσταση 1.200 χιλιομέτρων.

Στην καρδιά του πειράματος βρίσκεται ένας κρύσταλλος που παράγει «πεπλεγμένα φωτόνια», φωτόνια που βρίσκονται σε ένα είδος επικοινωνίας μεταξύ τους: η αλλαγή της κβαντικής κατάστασης του ενός φωτονίου οδηγεί στην ακαριαία αλλαγή της κατάστασης και του δεύτερου, ακόμα κι αν τα σωματίδια χωρίζονται από μεγάλη απόσταση και δεν επικοινωνούν μέσω κάποιου υλικού μέσου.

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε απορρίψει την ύπαρξη αυτής της διεμπλοκής, αφού δεν μπορούσε να αποδεχθεί ότι το ένα σωματίδιο επηρεάζει ακαριαία το άλλο, πιο γρήγορα κι από την ταχύτητα του φωτός. Κι όμως, τα πεπλεγμένα σωματίδια έχουν αποδειχθεί πραγματικά και μπορούν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν ως κρυπτογραφικά κλειδιά: το ένα σωματίδιο πηγαίνει στον αποστολέα του μηνύματος και το άλλο στον παραλήπτη, έτσι ώστε μόνο αυτοί να μπορούν να διαβάσουν το μήνυμα. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται και «κβαντική τηλεμεταφορά».

Η πρόκληση για τον Micius ήταν να χωρίσει ζευγάρια πεπλεγμένων φωτονίων, να μεταδώσει το ένα φωτόνιο του ζεύγους σε έναν επίγειο σταθμό στο Λιτζιάνγκ και το δεύτερο φωτόνιο σε σταθμό στο Ντελίνγκα, 1.200 μακριά από τον πρώτο σταθμό.

Για να μεταδώσει τα φωτόνια ο δορυφόρος χρησιμοποίησε μια δέσμη λέιζερ που έπρεπε να εστιαστεί με ακρίβεια στους επίγειους δέκτες.

Ο ίδιος ο Micius δεν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε κβαντικές επικοινωνίες, αφού η δέσμη του δεν είναι αρκετά ισχυρή και μπορεί να ανιχνευθεί μόνο το βράδυ. Επιπλέον, ελάχιστα από τα φωτόνια που μετέδωσε (περίπου ένα ανά έξι εκατομμύρια) έγιναν δεκτά από τους επίγειους σταθμούς, αριθμός που θα έπρεπε να αυξηθεί δραστικά για οποιαδήποτε πρακτική εφαρμογή.

Σε κάθε περίπτωση, η Κίνα δείχνει να καλύπτει το χαμένο έδαφος και να ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, που βρίσκονταν μέχρι τώρα στην πρωτοπορία των κβαντικών επικοινωνιών.

Εκτός από τον κβαντικό δορυφόρο, η χώρα έχει σχέδια και για την ανάπτυξη μιας κβαντικής σύνδεσης ανάμεσα στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, η οποία θα χρησιμοποιείται από τράπεζες και κυβερνητικές υπηρεσίες.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=886103

4B06055039FA77182D81A8C0871ABE43.jpg.83d0e4adfc69c554fbc51fefa51af732.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τεχνητή νοημοσύνη της Microsoft έπαιξε «άψογη» παρτίδα του παιχνιδιού Ms Pac-Man. :cheesy:

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft κατάφερε να ολοκληρώσει μια «άψογη» παρτίδα του βιντεοπαιχνιδιού της δεκαετίας του 1980 Ms. Pac-Man.

Όπως αναφέρει το BBC, η ομάδα των ερευνητών (από την καναδική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Maluuba, που ανήκει στη Microsoft) πέτυχε το τέλειο σκορ 999.990 πόντων. Σύμφωνα με τη Microsoft, η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στο παιχνίδι θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί και για την εκπαίδευση άλλων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να είναι σε θέση να βοηθούν τους ανθρώπους φέρνοντας σε πέρας πολύπλοκες εργασίες.

Σε σχετικό blogpost, η εταιρεία εξηγεί πως οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική τεχνητής νοημοσύνης γνωστή ως reinforcement learning έτσι ώστε το σύστημά τους να φτάσει σε θέση να «κατέχει» πλήρως την έκδοση του εν λόγω παιχνιδιού για Atari 2600. Για να πετύχει το μέγιστο δυνατό σκορ, το «πρόβλημα» κατανεμήθηκε σε μια σειρά από κομμάτια, που ανατέθηκαν σε «πράκτορες» τεχνητής νοημοσύνης. Το σύστημα χρησιμοποίησε πάνω από 150 από αυτούς, ο καθένας εκ των οποίων εργαζόταν παράλληλα με άλλους για την επίτευξη του στόχου: Κάποιοι ανταμείβονταν για τον εντοπισμό ενός συγκεκριμένου σφαιριδιού, ενώ άλλοι ήταν επιφορτισμένοι με την αποφυγή των φαντασμάτων- εχθρών στο παιχνίδι. Μετά, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα «πράκτορα-επιστάτη», που δεχόταν συστάσεις από όλους τους άλλους και κατεύθυνε τον χαρακτήρα (τη Ms. Pac-Man). Η διαδικασία λήψης αποφάσεων ήταν ιδιαίτερα πολύπλοκη: Για παράδειγμα, εάν 100 «πράκτορες» ήθελαν να πάνε δεξιά επειδή ήταν ο καλύτερος δρόμος για τα σφαιρίδια- στόχους, αλλά τρεις ήθελαν να πάνε αριστερά επειδή υπήρχε φάντασμα στα δεξιά, το σύστημα έδινε περισσότερη βαρύτητα στην «άποψη» αυτών που είχαν δει το φάντασμα.

Σύμφωνα με τον Χαρμ βαν Σάιτζεν, ερευνητή της Maluuba, τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονταν όταν ο κάθε «πράκτορας» λειτουργούσε πολύ «εγωιστικά», ενώ ο «πράκτορας- επιστάτης» λάμβανε υπόψιν ποια είναι η καλύτερη κίνηση για τον καθένα.

Όσον αφορά στο γιατί επελέγη ένα παιχνίδι της δεκαετίας του 1980 για να δοκιμαστεί ένα τέτοιο, ιδιαίτερα προηγμένο, σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, ο Ραχούλ Μεχρότρα, υπεύθυνος προγράμματος στη Maluuba, αναφέρει πως ο λόγος είναι ότι τα παιχνίδια αυτά είναι πολύπλοκα για τις τεχνητές νοημοσύνες επειδή απαιτούν «ανθρώπινο» τρόπο σκέψης. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως ο Στιβ Γκόλσον, ένας από τους δημιουργούς του παιχνιδιού, επεσήμανε πως το Ms. Pac-Man είχε σχεδιαστεί για να είναι απλό στο παίξιμο, αλλά σχεδόν αδύνατο να κερδηθεί, έτσι ώστε οι παίκτες να βάζουν πολλά κέρματα στα arcade μηχανήματα όπου αυτό παιζόταν.

http://www.naftemporiki.gr/story/1247994/texniti-noimosuni-tis-microsoft-epaikse-apsogi-partida-tou-paixnidiou-ms-pac-man

 

 

 

 

 

Κινεζικοί οι δύο ισχυρότεροι υπερυπολογιστές στον κόσμο.:cheesy:

Δύο κινεζικοί υπερυπολογιστές, ο Sunway TaihuLight με ισχύ 93 petaflops και ο Τianhe-2 με 33,9 petaflops, είναι οι δύο ισχυρότεροι υπερυπολογιστές στον κόσμο, σύμφωνα με τη νέα διεθνή κατάταξη Top 500, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο συνεδρίου πληροφορικής στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας.

Ο Tianhe-2 (Γαλαξίας-2) ήταν επί τρία συνεχόμενα έτη ο ισχυρότερος κομπιούτερ στον κόσμο, ώσπου ο TaihuLight τον πέρασε -με μεγάλη διαφορά- τον Ιούνιο του 2016. Ο Νο1 βρίσκεται εγκαταστημένος στο Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστών της Κίνας. Η έκπληξη είναι ότι μετά το 1996 οι ΗΠΑ δεν έχουν υπερυπολογιστή ούτε καν στην τρίτη θέση, όπου αναρριχήθηκε ο ελβετικός Piz Daint, ο οποίος διαθέτει πλέον ισχύ 19,6 petaflops μετά την αναβάθμισή του.

Ο αμερικανικός «Τιτάν» (ένας Cray XK7), που είναι εγκατεστημένος στο Εθνικό Εργαστήριο Όακ Ριτζ του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, υποχώρησε στην τέταρτη θέση με 17,6 petaflops (έχει την ίδια ισχύ από το 2012). Πάντως οι ΗΠΑ διαθέτουν τα περισσότερα (πέντε) συστήματα στην πρώτη δεκάδα των ισχυρότερων υπερυπολογιστών, καθώς και τα περισσότερα υπολογιστικά συστήματα (169) στο Top 500, έναντι 160 της Κίνας. Ακολουθούν η Ιαπωνία με 33, η Γερμανία με 28, η Γαλλία με 17 και η Βρετανία επίσης με 17.

Η αμερικανική Intel εξακολουθεί να είναι -με μεγάλη διαφορά- ο βασικός τροφοδότης των επεξεργαστών για τους ισχυρότερους υπερυπολογιστές (στους 464 από τους 500), ενώ ακολουθούν η ΙΒΜ που έχει παράσχει επεξεργαστές σε 21 συστήματα και η AMD σε έξι. Η Ιαπωνία «χτίζει» έναν υπερυπολογιστή, τον AI Bridging Cloud, ο οποίος προαλείφεται να ξεπεράσει τον σημερινό Νο1 της Κίνας, φθάνοντας στην εντυπωσιακή ισχύ των 130 petaflops.

http://www.kathimerini.gr/914608/article/texnologia/computers/kinezikoi-oi-dyo-isxyroteroi-yperypologistes-ston-kosmo

fastest-thumb-large.jpg.601e73b61bcd23a905c099d2bebacc80.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης