Jump to content

UHC-S Ή O-III


loufas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

To UHC-s απο οτι εχω καταλαβει προοριζεται περισσοτερο για συμπιεση της αστικης φωτορυπανσης.Το ερωτημα μου ειναι ,μιας και δεν εχω προηγουμενη εμπερια απο φιλτρα, αν ακομα και για "γενικο" βοηθητικο φιλτρο σε ημι(προς...λιγο)αστικη περιοχη αξιζει το χρηματα του ζηταει.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 53
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Τα καλύτερα φίλτρα είναι τα UHC.

2 ξεχωρίζουν lumicon και DMG. Το lumicon (ο παλιός) κοστίζει τα διπλά (270)και το DMG (ο νέοπας) τα μισά (150). Α...εννοείται ότι παίρνεις σε μέγεθος 2". Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλα τα μτχ. φίλτρα στις αγγελίες είναι 1,25'.

 

ξέχνα τα -s κλπ...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπερα,

Μαλλον καταλαβα την διαφοροποιηση (και χρηση) των φιλτρων και αντιλαμβανομαι την αποτελεσματικοτητα του καθενος αλλα παλι εχω την εντυπωση οτι δεν μπορεις να καλυφθεις απολυτα με ενα μονο φιλτρο.

Επισης ποια η σχεση της διαστασης τους με μεταπωληση τους.? Αν εξαιρεσουμε την χρηση των μεγαλων και για φωτογραφηση, που αλλουν πλεονεκτουν σε σχεση με τα 1,25' για καποιον που εχει μονο τετοια προσoφθαλμια ;;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

UHC και OIII

 

Tο UHC απο την DGM και το ΟΙΙΙ της lumicon.

Αν έχεις μόνο 1,25' φακούς τότε ναι πας για αντίστοιχα φίλτρα αλλά...Αν αγοράσεις κάποια στιγμή κάποιον φακό εύρους 27mm-41mm με σκοπό να πιάσεις νεφελώματα σε όλο το πεδίο τότε αυτοί οι φακοί συνηθίζεται να κατασκευάζονται στις 2" άρα θα ψάχνεις και αντίστοιχα φίλτρα. Τα UHC & OIII είναι για παρατήρηση όχι για αστροφωτογράφηση.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σωστα, εχεις το πλεονεκτημα της ευελιξιας με τα μεγαλα. Εγραψα και για φωτογραφηση γιατι τα 2" μπορουν απο οτι καταλαβα να χρησιμοποιθουν με κουμπωμενη μηχανη πανω στο τηλεσκοπιο σε αντιθεση με τα μικρα.

Ευχαριστω!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η δική μου συλλογή φίλτρων οπτικής παρατήρησης ήταν σε 1,25" διότι ήταν αρκετά φθηνότερα και παρατηρούσα σχεδόν αποκλειστικά με φακούς 1,25". Τελικά αγόρασα μόνο ένα ΟΙΙΙ σε 2" για να απολαύσω το Veil, το North America και μετρημένα άλλα αντικείμενα με τον 31mm Hyperion Aspheric και όντως το καταευχαριστιέμαι. Ωστόσο το 1,25" ΟΙΙΙ δεν το πούλησα διότι στην πράξη βολεύει καλύτερα σε πολλές περιπτώσεις. Αν άρχιζα τώρα μια συλλογή από την αρχή, πάλι με 1.25" θα ξεκίναγα εφόσον δεν πολυχρησιμοποιώ φακούς 2".
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νομίζω πως και εδώ δεν υπάρχει σωστό και λάθος, εξ ου και προσφέρονται και οι δύο λύσεις.

 

Εγώ ξεκίνησα με 1.25" αλλά στην πορεία απέκτησα αρκετούς φακούς 2", οπότε αναγκάστηκα να προμηθευτώ φίλτρα 2". Τα χρησιμοποιούσα με περιστροφική θήκη 1.25", οπότε την άλλαξα και αυτή με μία 2".

 

Τα πράγματα δεν τελείωσαν εκεί, καθώς η θήκη 2" δεν εστίαζε με όλους τους φακούς και γενικά είναι σχετικά βαριά. Διατηρώντας και 2 τηλεσκόπια με εστιαστή μόνο 1.25", ένα εκ των οποίων το χρησιμοποιώ μέσα στην πόλη και επιθυμούσα να έχω δυνατότητα φίλτρου φωτορρύπανσης. Αναγκάστηκα λοιπόν να αγοράσω πάλι UHC σε 1.25". Αυτό συμπληρώθηκε από μερικά ακόμη, Moon & Skyglow, Σελήνης, Fringe killer, VFS.

 

Τελικά μπορεί να σου κοστίσει αρκετά δηλαδή αν καταλήξεις να έχεις διπλά φίλτρα, αν και μόνο ένα το έχω διπλό, όλα τα υπόλοιπα είναι για εξειδικευμένες χρήσεις. Λαμβάνοντας υπ' όψιν πως τα φίλτρα 1.25" είναι σημαντικά φθηνότερα από τα 2" (και ακόμη περισσότερο στην αγορά μεταχειρισμένων, λόγω υπερπροσφοράς) και πως οι συνηθέστερες εστιακές προσφέρονται με κάννη 1.25", θα έλεγε κανείς πως μια συλλογή φακών που ξεκινούν από το Panoptic/Hyperion/ES 24mm, ή κάτι παραπλήσιο, μπορεί να εξοικονομήσει αρκετό χρήμα και χώρο, χρησιμοποιώντας φίλτρα μόνο 1.25". Θα μπορούσα να το είχα κάνει έτσι αλλά με παρέσυραν οι ES100 που χρησιμοποιώ περισσότερο και είναι υποχρεωτικά 2".

 

Όμως μερικά από αυτά (ή όλα;) αποδίδουν καλύτερα σε μεγάλες κόρες εξόδου, κάτι που προσφέρουν οι 20-24mm SWA στα νευτώνια f/4-f/6 αλλά όχι στα SCTs. Εκεί μπορεί να χρειαστείς και έναν 2" 30-40mm.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και τα 2 ειναι χρησιμα φιλτρα εφοσον καταλαβεις την χρησιμοτητα τους..

και εγω ειμαι ακομα στο ψαξιμο, παντως επειδη κατεχω ενα Baader uhc-s σε 1.25, θα σου προτεινα να ξεκινησης με αυτο εφοσον θα δεις διαφορα στον χρωματισμο του νεφελωματος και στην αντιθεση φωτισμου....

το O-iii σου σκοτεινιαζει πιο πολυ την εικονα και την πρασινιζει και ειναι πιο δυσκολο, για μενα ειναι συμπληρωματικο φιλτρο στην ολη φωτογραφια που θελεις να παρεις και στο τι χρωματα θελεις να τονισεις...Ετσι ειναι και το Ha και τα υπολοιπα

...

Δηλαδη το uhc-s ειναι πιο γενικης χρησης το οποιο δεν θα σε απογοητευσει !!!

 

Νικος.

Νικος Π.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η γνώμη μου είναι να πάρεις τα φίλτρα 2", ώστε με τον κατάλληλο αντάπτορα (όπως ο παρακάτω) να παίζουν και για τα 1.25" και για τα 2" προσοφθάλμιά σου που θα έχεις ή θα αποκτήσεις στο μέλλον.

 

http://www.planitario.gr/catalogsearch/result/?q=2408190

 

Ένα "στενού" τύπου έχει μαγευτική επίδραση στα νεφελώματα, έχω το 2" Orion Ultrablock και εδώ και χρόνια είναι η 1η μου επιλογή για τα περισσότερα νεφελώματα. Είναι εφάμιλλο του Lumicon UHC, έχω δει και από τα 2 χωρίς να καταλάβω σοβαρή διαφορά.

 

Επίσης θεωρώ πως ένα ΟΙΙΙ δεν πρέπει να σου λείπει γενικά (στο Veil σκοτώνει!), αν και θα το πρότεινα προσωπικά από 10" και πάνω, καθώς όπως είπε και ο Κώστας κόβει αρκετό φως. Είναι όμως και επένδυση για οποιοδήποτε μεγαλύτερο τηλεσκόπιο αποκτήσεις στο μέλλον.

 

Συμφωνώ απολύτως και επαυξάνω ειδικά για τα 2ιντσα φίλτρα και τον συγκεκριμένο αντάπτορα.......

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 5 μήνες αργότερα...
Η Telescope Service έχει όμως και Orion και Lumicon και Televue, αλλά και ένα δικό της (TS Optics Premium UHC Filter) στα 60 ευρώ που είναι εξαιρετικά χαμηλή τιμή.

 

Πιστεύετε πως αξίζει το συγκεκριμένο;;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 7 μήνες αργότερα...

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p944_TS-Optics-2--Premium-UHC-Filter---more-Contrast.html

 

μπαινω εδω κι εγω με σκοπό να δω τι θα χρειαστω από φιλτρα για το dob ,και κυρίως σε 2''.

 

Ενα οικονομικο το επανω και μετα παμε σε

 

https://www.amazon.com/Thousand-Oaks-Nebular-Filter-Narrowband/dp/B000BHAHAK/ref=sr_1_fkmr0_2?ie=UTF8&qid=1486856150&sr=8-2-fkmr0&keywords=Thousand+Oaks+Narrowband+LP-2+filter+2%27%27

 

http://agenaastro.com/catalogsearch/result/?q=Lumicon+UHC+filter

 

Παρατηρηση κυριως απο τηνπολη , τουλαχιστον για αρχη και το καλοκαιρι βλεπουμε...

 

Στο ts δειχνει ενα παραδειγμα σε φωτο πριν και μετα το φιλτρο.Να υποθεσω ισχυει το ίδιο και για τα υπολοιπα?

''''''''''''''''''''''''''''''''Τα πάντα εν σοφία Εποιησε'''''''''''''''''''''''''''''''' [-o<

S ταύρος Α μανατιδης του Χ αραλαμπου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κλασικές και δοκιμασμένες λύσεις από παρατηρητές παγκοσμίως: Lumicon UHC και Orion ultrablock. Οι τιμή των πρώτων έχει λίγο εκτοξευτεί, νομίζω το Orion είναι συμφέρουσα αγορά.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Άρα το ts να υποθέσω είναι υποδιαστερο,.Αν κρατούσα τον vixen 9mm που έχω για χρήση χωρίς barlow με σκοπό την χρήση μόνο για φίλτρα, θα ήταν καλή επιλογή ?το λέω γιατί όλα αυτά σε 1.25" είναι πολύ φθηνότερα. Ή η ποιότητα του συγκεκριμένου προσοφθάλμιου δεν θα έχει καλά αποτελέσματα με φίλτρα ?

Υπενθυμίζω ότι το αρχικό σκεπτικό μου ήταν η αγορά μόνο 2" και συμβατότητα με τον zoom yuperion, και τον ts 32mm.

''''''''''''''''''''''''''''''''Τα πάντα εν σοφία Εποιησε'''''''''''''''''''''''''''''''' [-o<

S ταύρος Α μανατιδης του Χ αραλαμπου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα φίλτρα αυτά λειτουργούν καλύτερα με μεγαλύτερες κόρες εξόδου. Λογικό καθώς σκοτεινιάζουν αρκετά το πεδίο, οπότε θέλεις μια μικρότερη μεγέθυνση με φωτεινότερο πεδίο για να απολαύσεις το αντικείμενο. Εκτός αυτού, ορισμένα θεαματικά νεφελώματα εκπομπής είναι εκτεταμένα, όπως το περίφημο Veil, η Β. Αμερική κλπ, ώστε να μην χωρούν σε πεδίο υψηλής μεγέθυνσης.

Έτσι σημασία έχει να χωρά στον 32mm, όπου έχεις ep 5.33. Στον zoom στα 24mm έχεις ep 4, στα 20 έχεις 3.33. Εγώ θα προχωρούσα από τον 32mm απευθείας στα 20, ίσως και στα 16 ακόμη, με ep 2.66. O Vixen έχει ep μόλις 1.5mm.

Αλλά και π Hyperion Zoom στα 10-8mm δεν είναι κατά τη γνώμη μου υποδεέστερος του Vixen και θα μπορείς να χρησιμοποιείς το 2" φίλτρο με αυτόν αν τοποθετήσεις την κάννη 2".

 

Για το TS δεν γνωρίζω, προφανώς είναι ένα generic φίλτρο το οποίο κάνει κάποια δουλειά. Το θέμα είναι εάν είναι πραγματικό narrowband UHC, ή ένα broadband όπως το UHC-s των Baader/Celestron. Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι μεγάλη στην πράξη και καταδεικνύεται σε ένα φάσμα, το οποίο εδώ δεν μας δίνει η TS (σε αντίθεση με την Baader που είναι ειλικρινής στο φάσμα που έχει δημοσιεύσει). Οι πληροφορίες στο site δεν είναι διαφωτιστικές. Από τη μία δεν αναφέρεται καθόλου στον τύπο του φίλτρου (narrowband ή broadband) και από την άλλη αντιφάσκει, μιλώντας για ένα light pollution φάσμα υψηλά στο κείμενο (broadband) και για διαπερατότητα μόνο ΟΙΙΙ & Ηβ χαμηλά (narrowband). Τα λόγια θα ήταν περιττά εάν μας έδειχνε το φάσμα.

Λόγω σπανιότητας καλών narrowband φίλτρων, τα οποία έχουν περισσότερες επιστρώσεις και κοστίζουν άρα περισσότερο, καθώς και υπερπληθώρας φθηνών broadband τα οποία αναφέρονται σαν UHC με ή χωρίς κάποιο επίθεμα, το πιθανότερο είναι να πρόκειται για broadband.

Αν μπορείς πάρε ένα narrowband UHC, σαν αυτά που είπε ο Ανδρέας. Και το Thousand Oaks LP2 είναι πολύ καλό.

Απαντώ και στον Messier88 που δεν είχα δει το ερώτημά του.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συνεπώς με το vixen 9mm θα περιοριστώ σε φίλτρα παρατήρησης πλανητών και σελήνης, και για παρατήρηση νεφελωματων είναι προτιμότερο ή αγορά σε 2".

Αυτό συμπέρανα και ευχαριστώ...

''''''''''''''''''''''''''''''''Τα πάντα εν σοφία Εποιησε'''''''''''''''''''''''''''''''' [-o<

S ταύρος Α μανατιδης του Χ αραλαμπου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...
δηλαδη τωρα για νεφελωματα ποιο ειναι ποιο καλο το UHC ή το UHC-S ;;
ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ... ΟΤΑΝ ΦΕΥΓΟΥΝ Η ΜΕΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΠΕΡΟΧΗ!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

δηλαδη τωρα για νεφελωματα ποιο ειναι ποιο καλο το UHC ή το UHC-S ;;

προσωπική εμπειρεία ,με sct και 13 και 24 mm υπερίωνες αλλά και vixen, αμφότερα ,ήταν απογοήτευση (για 1,25 μιλάμε πάντα) .Πολύ σκοτείνιασμα του πεδίου ,δεν είδα καθόλου το contrast που διαλαλούν.Ίσως ακριβότεροι ,όπως της lumicon ,να αποδίδουν καλύτερα.Σε φωτογραφία θα προτιμούσα την χρήση του Ηa , παρότι απαιτεί 4χ παραπάνω χρόνους έκθεσης, με τα γνωστά μείον της μεγάλης έκθεσης.

carpe diem quam minimum credula postero
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ισος επιδη παρατηρισιακα τα sct είναι καπως ποιο σκωτεινα από τα Νευτωνια ;

 

δεν ανεφερα ότι το θελω για χρηση σε νευτωνιο και μονο για παρατηρηση σε 1,25

ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ... ΟΤΑΝ ΦΕΥΓΟΥΝ Η ΜΕΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΠΕΡΟΧΗ!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 έτος αργότερα...

Επαναφέρω το θέμα για να ρωτήσω και εγώ κάτι

 

Το φίλτρο της Baader UHC - S , θα μου δώσει κάτι πολύ διαφορετικό στην παρατήρηση στο C8 SCT που έχω? Σημειωτέον έχω ηδη ένα φίλτρο Moon and Skyglow και αν έχω καταλάβει καλά κάνουν ψιλοπαρόμοια δουλειά.

 

Από αυτά που διαβάζω ίσως δεν αξίζει ιδιαίτερα, όμως μπορεί να μην έχω αντιληφθεί καλά όσα έχουν γραφτεί μιας που στο θέμα φίλτρα είμαι ακόμα άσχετος

 

Ευχαριστώ

Skywatcher Mount AZ-EQ-5 SynScan GoTo

Skywatcher 130 PDS

Skywatcher 200/1000

Celestron C8 SCT

Orion Mini 50mm

QHY 183M

ZWO ASI 224

Canon 100D mod - cooling

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νίκο(scipii) το Baader UHC-S είναι διαφορετικό φίλτρο σε σχέση με το Moon & Skyglow!Είναι ευρυζωνικό (broadband) φίλτρο,που μειώνει μεν την φωτορύπανση και αυξάνει το κοντράστ,αλλά προορίζεται για παρατήρηση νεφελωμάτων,όχι για γενική χρήση!Αναδεικνύει καλύτερα τις δομές των νεφελωμάτων εκπομπής και των πλανητικών,σημαντικά καλύτερα απο το Moon & Skyglow,αλλά κόβει αρκετά περισσότερο φώς και δίνει διπλά είδωλα άστρων(σε πράσινο-μπλέ χρώμα).Συνεπώς δεν το χρησιμοποιείς για γενική χρήση!

Το Moon & Skyglow είναι κατεξοχήν φίλτρο μείωσης φωτορύπανσης,κόβοντας κυρίως το κίτρινο του νατρίου απο λάμπες φωτισμού δρόμων,που εκπέμπουν σε αυτές τις συχνότητες φωτός.Μειώνει την γκριζάδα του ουρανού,με έχει βοηθήσει απόλυτα στον εντοπισμό κομητών σε περιβάλλον φωτορύπανσης,αυξάνει θεαματικά το κοντράστ στον Άρη,και βελτιώνει την εικόνα στον Δία και την Σελήνη,αλλά όχι στον Κρόνο(λόγω της επικράτησης κίτρινων χρωμάτων).

Το Baader O-III είναι ένα φίλτρο στενής διέλευσης (narrowband) το οποίο αναδεικνύει τις περιοχές ιονισμένου οξυγόνου (ΟΙΙΙ) σε νεφελώματα,σημαντικά καλύτερα απο ότι το UHC-S,αλλά κόβει τις εκπομπές άλλων στοιχείων πχ.Ηα,S,κλπ.Έτσι δεν σου δίνει γενική πληροφορία των στοιχείων-συχνοτήτων εκπομπής σε ένα νεφέλωμα,παρά μόνο στο ΟΙΙΙ,την οποία όμως δίνει αρκετά καλύτερα απο το UHC-S.Επίσης κόβει σημαντικά περισσότερο φώς απο το UHC-S,και δουλεύει καλά με τηλεσκόπια πάνω απο 10''.

Τα χρησιμοποιώ και τα 3 φίλτρα,χρόνια τώρα και μπορώ να βεβαιώσω για τις εμφανέστατες διαφορές μεταξύ τους.

Ελπίζω να βοήθησα στο ξεκαθάρισμα.

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ πολύ Κώστα, με βοήθησες όντως

 

Για νεφελώματα το θελω βασικά, οπότε με βάση τα όσα μου λες θα με βοηθήσει στην παρατήρηση. Ήθελα να καταλάβω αν θα μου δωσει κάτι σε σχέση με το Moon & Skyglow σε αυτό τον τομέα.

 

Το O III το εχω μάθει πως θέλει μεγάλες διαμέτρους , το έχω βγάλει έξω από την αναζήτηση μου :)

 

Να είσαι καλά

Skywatcher Mount AZ-EQ-5 SynScan GoTo

Skywatcher 130 PDS

Skywatcher 200/1000

Celestron C8 SCT

Orion Mini 50mm

QHY 183M

ZWO ASI 224

Canon 100D mod - cooling

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ θα πρότεινα δυο φίλτρα 1.25" ένα Ο-ΙΙΙ για πλανητικά νεφελώματα (είναι σαν να έχεις τηλεσκόπιο διπλασίου και ανοίγματος) και ένα Ηβ γιατί μόνο με αυτό έχω παρατηρήσει την Κεφαλή Ίππου και το Καλιφόρνια, το δεύτερο μάλιστα με γυμνό μάτι (!!!) απλά κρατώντας το φίλτρο μπροστά από το μάτι μου καθώς κοιτούσα. Όχι δεν θα έπαιρνα 2" για θέμα οικονομίας γιατί σπάνια παρατηρώ με 2 ιντσους προσοφθάλμιους. Ακόμα και να ήθελα 2" φίλτρα δεν θα πούλαγα τα πολύ πιο χρήσιμα 1.25" απλά θα έπαιρνα και δεύτερο σετ.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για 1.25 ενδιαφέρομαι έτσι και αλλιώς, έχω μόνο ένα 2" προσοφθάλμιο και δεν το χρησιμοποιώ συχνά.

 

Το Hβ το έχω και αυτό στο νου μου, αλλά ψάχνω πρώτα κάτι που να με βοηθάει στην παρατήρηση περισσότερων αντικειμένων για αρχή.

Skywatcher Mount AZ-EQ-5 SynScan GoTo

Skywatcher 130 PDS

Skywatcher 200/1000

Celestron C8 SCT

Orion Mini 50mm

QHY 183M

ZWO ASI 224

Canon 100D mod - cooling

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Γιώργο παρατήρησες την Κεφαλή Ίππου στον Ωρίωνα με φίλτρο Η-β,με τί τηλεσκόπιο?

Πολύ ενδιαφέρον,μιλάμε για παρατήρηση,όχι για φωτογράφιση έτσι?

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Με 8" και με 10" από τον Άκοβο Αρκαδίας πρίν χρόνια. Φυσικά μιλάμε για οπτική παρατήρηση ειδάλλως με βίντεοπαρατήρηση το έχω δει αμυδρά αλλά εύκολα και από το κέντρο της Καλαμάτας με το μικρό ΕΤΧ-70 χωρίς κανένα φίλτρο φωτορύπανσης.
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης