Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος. 1966 - Ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος της Σελήνης. :cheesy:

Στις 3 Απριλίου 1966 ο αυτόματος σταθμός «Luna-10» πήγε σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι και εγινε ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος του κόσμου της Σελήνης. Αυτό επέτρεψε στους ανθρώπους να δουν την αντίθετη πλευρά του φυσικού δορυφόρου της Γης.

Η εκτόξευση του αυτόματου σταθμου «Luna-10» διεξήχθη στις 31ης Μαρτίου του 1966 με το λανσάρισμα του οχήματος «Molniya-Μ» από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ. Το διαστημικό σκάφος έιχε σχεδιαστεί και κατασκευαστεί στην NPO. Α.Ε. Lavochkin.

Όταν πλησιάζε το φεγγάρι στις 3 του Απριλίου ενεργοποιήσε το σύστημα πρόωσης για το φρενάρισμα, για 57 δευτερόλεπτα, παρέχοντας πρόσβαση στην τροχιά ενός τεχνητού σεληνιακου δορυφόρου. 20 δευτερόλεπτα μετά την λειτουργία κλεισίματος του φρένου κινητήρα διόρθωση πρόωσης διαχωρίστηκε το σφραγισμένο δοχείο με τον επιστημονικό εξοπλισμό,εχοντας καταστεί ο πρώτος δορυφόρος του κόσμου στην σελήνη ο «Luna 10».

Για 56 ημέρες πολύτιμες επιστημονικές πληροφορίες Το πρόγραμμα πτήσης «Luna-10» ειχε εφαρμοστεί πλήρως.

Με το «Luna-10» για πρώτη φορά ελήφθησαν στοιχεία για τη συνολική χημική σύνθεση της σελήνης τη φύση της επιφάνειας και την γάμμα ακτινοβολία αυτής. Συνολικά στους σεληνιακους βράχους υπερβαίνει ελαφρώς το επίπεδο της γ-ακτινοβολίας πάνω στα βράχια του φλοιού. Με το γάμμα περιεχόμενο φασματομετρίας των φυσικών ραδιενεργών στοιχείων μετρήθηκε (Κ, U, Th) και το είδος των πετρωμάτων που βρίσκεται στην επιφάνεια της σελήνης και ανιχνεύθηκε στην επιφάνεια των σωματιδίων regolite μη οξειδωμένες μορφές του σιδήρου, τιτανίου και πυριτίου. Επίσης albedo διεισδυτική σωματιδιακής ακτινοβολίας από τον πρωτογενή κοσμική ακτινοβολία μετρήθηκε, οδήγησε στο συμπέρασμα για την απουσία των ζωνών ακτινοβολίας της σελήνης.

Η Ανάλυση της διατάραξης της τροχιάς του σταθμου «Λούνα 10» επιτρέπεται να προβεί σε προκαταρκτικό προσδιορισμό των παραμέτρων του βαρυτικού πεδίου της Σελήνης. Κατά τη διάρκεια της ενεργού λειτουργίας δύο φορές διέσχισε το «ουρά» της μαγνητόσφαιρας της Γης, η οποία καταγράφηκε από τα επιστημονικά όργανα.

Με βάση τα αποτελέσματα της πτήσης «Luna-10» η Διεθνή Ομοσπονδία Αεροναυτικής (FAI) έχει καταχωρήσει το σταθμό σαν προτεραιότητα στα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα:

https://www.roscosmos.ru/23367/

luna-10.jpg.692fd02f46b7a4b6f3b1989b51ebdce1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 816
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Οι αμερικανικές σημαίες στη Σελήνη ξέβαψαν! :cheesy:

Αν πιστεύετε τη θεωρία ότι οι Αμερικανοί δεν πάτησαν ποτέ στη Σελήνη, ορίστε μια ευκαιρία να το ξανασκεφτείτε: οι τελευταίες δορυφορικές παρατηρήσεις δείχνουν ότι οι αμερικανικές σημαίες στέκουν ακόμα στο φεγγάρι, αν και πιθανότατα είναι πλέον κάτασπρες.

Ο δορυφόρος LRO της NASA, σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη από το 2009, μετέδωσε εικόνες από τα σημεία προσσελήνωσης των αποστολών Apollo τις δεκαετίες του 1960 και ’70, και οι σκιές από τις σημαίες διακρίνονται καθαρά.

Μόνο μία από τις συνολικά έξι σημαίες δεν βρίσκεται πια στη θέση της. Ήταν η σημαία που ύψωσαν ο Νιλ Άρμστρονγκ και ο Μπαζ Όλντριν όταν πάτησαν πρώτοι στο φεγγάρι το 1969 με την αποστολή Apollo 11. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Όλντριν, η σημαία βρισκόταν υπερβολικά κοντά στη σεληνάκατο και παρασύρθηκε από τα αέρια όταν η αποστολή αναχώρησε για την επιστροφή.

Ακόμα και ο ίδιος ο κατασκευαστής των σημαιών από νάιλον, ο οποίος τις είχε πουλήσει στη NASA για 5,5 δολάρια το κομμάτι, δεν πίστευε ότι τα προϊόντα του θα άντεχαν τόσα χόνια. «Για να είμαι ειλικρινής, δεν πιστεύω ότι θα έχει μείνει κάτι» είπε ο Ντένις Λακαρούμα, ιδιοκτήτης της εταιρείας Annin με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ.

Ως ένα βαθμό ο Λακαρούμα πρέπει να έχει δίκιο. Όπως επισημαίνει ο σεληνιακός επιστήμονας Πολ Σπούντις, εδώ και 40 και πλέον χρόνια οι σημαίες περνούν συνεχείς εναλλαγές, από 14 συνεχείς μέρες νύχτας, με τη θερμοκρασία να πέφτει στους -150 βαθμούς Κελσίου, σε 14 συνεχείς μέρες ηλιοφάνειας, με θερμοκρασία γύρω στους 100 βαθμούς.

Το χειρότερο όμως είναι η αφιλτράριστη υπεριώδης ακτινοβολία του Ήλιου, η οποία βομβαρδίζει ανελέητα την επιφάνεια του φεγγαριού και καταστρέφει ακόμα και τις πιο ανθεκτικές χρωστικές.

Το πιθανότερο είναι ότι οι σημαίες είναι πλέον κάτασπρες, λένε οι ειδικοί. Παραπέμπουν έτσι στο μήνυμα της μεταλλικής αναμνηστικής πλακέτας που άφησε πίσω του το πλήρωμα του Αpollo 11. «Ήρθαμε εν ειρήνη για ολόκληρη την ανθρωπότητα» έγραφε μεταξύ άλλων το κείμενο.

Εν ειρήνη, όπως υποδηλώνουν και οι λευκές σημαίες.

http://physicsgg.me/2017/04/10/%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b1%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7-%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b7-%ce%be%ce%ad/

flags_moon.jpg.85d7321ce382fedb4fedd5580ee17d37.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Υπόγειες στοές στη Σελήνη «περιμένουν να κατοικηθούν» :cheesy:

Υπόγειες σήραγγες που ενδέχεται να ανοίχτηκαν από αρχαία ποτάμια λάβας στο φεγγάρι θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν με ασφάλεια τις μελλοντικές ανθρώπινες αποικίες, προτείνουν αμερικανοί ερευνητές.

Η ύπαρξη αυτών των «σηράγγων λάβας» δεν έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα, ωστόσο αρκετά στόμια σπηλαίων που έχουν εντοπιστεί στη Σελήνη θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι είσοδοι σε τέτοιες φυσικές στοές.

Σήραγγες λάβας υπάρχουν εξάλλου και στη Γη, είναι όμως μικρότερες από τις στοές που θα μπορούσαν να υπάρχουν στο φεγγάρι λόγω της ισχυρότερης βαρύτητας του πλανήτη.

Η ιδέα της δημιουργίας βάσεων σε σεληνιακές στοές προτάθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Purdue της Ιντιάνα, οι οποίοι παρουσίασαν τη μελέτη τους στο 46ο Συνέδριο Σεληνιακής και Πλανητικής Επιστήμης που πραγματοποιείται στο Τέξας.

Όπως αναφέρει ο απεσταλμένος του BBC, η ερευνητική ομάδα υπολόγισε τη στατικότητα αυτών των υποθετικών στοών, και εκτιμά ότι τα τούνελ με μήκος 1 έως 5 χιλιόμετρα θα ήταν αρκετά σταθερά για να φιλοξενήσουν ανθρώπους.

Το πόστερ που παρουσιάστηκε στο συνέδριο έδειχνε την πόλη της Φιλαδέλφειας, από την οποία κατάγεται ο επικεφαλής της μελέτης Ντέιβιντ Μπλερ, να χωράει άνετα μέσα σε μια στοά μήκους 5 χιλιομέτρων.

Σήμερα, η Σελήνη είναι γεωλογικά νεκρή. Στα αρχικά στάδια της ζωής της όμως, ηφαίστεια απελευθέρωσαν μεγάλες ποσότητες λάβας. Όταν η επιφάνεια αυτού του ρευστού υλικού κρύωσε και στερεοποιήθηκε, ποτάμια λάβας δεν αποκλείεται να συνέχισαν να κυλούν στο υπέδαφος. Όταν τελικά στραγγίστηκαν, μπορεί να άφησαν πίσω τους άδειους σωλήνες.

Εφόσον υπάρχουν, οι σήραγγες λάβας θα μπορούσαν να προστατεύουν τις αποικίες από τις εχθρικές συνθήκες της σεληνιακής επιφάνειας. Λόγω της έλλειψης ατμόσφαιρας και μαγνητικού πεδίου, η Σελήνη εκτίθεται σε ακραίες διακυμάνσεις θερμοκρασίας και βομβαρδίζεται διαρκώς από σωματίδια υψηλής ενέργειας.

Οι υπόγειες στοές θα προσέφεραν πιο σταθερές και ασφαλείς συνθήκες.

http://www.pronews.gr/portal/20170423/genika/diastima/49/ypogeies-stoes-sti-selini-perimenoyn-na-katoikithoyn-foto

selini_stoes_3.jpg.178866e5c88cdf7aaea586671467cb1e.jpg

selini_stoes_2.jpg.cff311d3525f1f9262cdd840ae3206d0.jpg

selini_stoes_1.jpg.a79f13c9461eb321394b025b7f0f0b9b.jpg

selini_stoes-694x357.jpg.2aa70fa2767218d7e8bdf2b2fd523e11.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συνομιλίες Κίνας και Ευρώπης για την δημιουργία επανδρωμένης αποικίας στην Σελήνη. :cheesy:

Την προοπτική συνεργασίας για τη δημιουργία μιας αποικίας στη Σελήνη και άλλες κοινές διαστημικές αποστολές συζητούν η Ευρωπαϊκή και η Κινεζική Υπηρεσία Διαστήματος, όπως ανέφεραν εκπρόσωποί τους.

Το project αποκάλυψε στα ΜΜΕ της χώρας του ο Τιαν Γιουλόνγκ, Γ.Γ. της Κινεζικής Υπηρεσίας Διαστήματος κι επιβεβαίωσε στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), Παλ Χβίστενταλ.

«Οι Κινέζοι έχουν ήδη ένα πολύ φιλόδοξο σεληνιακό πρόγραμμα», είπε. «Το διάστημα έχει αλλάξει απ’ την κούρσα του διαστήματος της δεκαετίας του ‘60. Κατανοούμε ότι απαιτείται πλέον διεθνής συνεργασία για την εξερεύνησή του για ειρηνικούς σκοπούς.»

Ο γενικός διευθυντής της 22μελούς ESA, Γιόχαν Ντίτριχ Βέρνερ περιέγραψε το προτεινόμενο «Σεληνιακό Χωριό» ως πιθανό διεθνές εφαλτήριο για μελλοντικές αποστολές στον Άρη και ως μια ευκαιρία για την ανάπτυξη του διαστημικού τουρισμού ή ακόμη και την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Σελήνης.

Η Κίνα καθυστέρησε αρκετά στην κούρσα του διαστήματος, αλλά επιτάχυνε το πρόγραμμά της μετά το πρώτο επανδρωμένο διαστημικό ταξίδι της το 2003.

Την περασμένη εβδομάδα έστειλε ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο με στόχο να προσδεθεί στον μη επανδρωμένο αυτή την περίοδο διαστημικό σταθμό της. Ενώ σχεδιάζει μια αποστολή στα τέλη του χρόνου στη Σελήνη για τη συλλογή δειγμάτων.

H ESA ελπίζει να αναλύσει τα δείγματα αυτά και να στείλει Ευρωπαίο αστροναύτη στον Κινεζικό διαστημικό σταθμό κάποια στιγμή στο μέλλον, είπε ο Χβίστενταλ.

Η Κίνα αποκλείστηκε απ’ το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κυρίως λόγωτης αμερικανικής νομοθεσίας που απαγορεύει τέτοιου είδους συνεργασίας, αλλά και λόγω των ανησυχιών για τους ισχυρούς δεσμούς του κινεζικού διαστημικού προγράμματος με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

http://www.pronews.gr/portal/20170426/genika/diastima/49/synomilies-kinas-kai-eyropis-gia-tin-dimioyrgia-epandromenis-apoikias

 

Σχολιο:Σε αυτον τον τομέα πρωτοπορει η Ρωσια και ετοιμαζεται εντατικα γι"αυτο!!!Ετσι αναμενεται η συνεργασία με την Κινα και την Ευρωπη και σίγουρα θα θελήσουν την συμμετοχη τους η Ινδια η Ιαπωνια ο Καναδας η Νοτια Κορεα. Επισης Βραζιλία,Νοτιος Αφρικη(BRICS).Το θεμα ειναι τι θα κανει η Η.Π.Α.

 

Οι Ρώσοι ετοιμάζονται να πάνε στο φεγγάρι.

Η υπηρεσία διαστήματος της Ρωσίας (Roskosmos) ανακοίνωσε σήμερα την διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού, με σκοπό τη δημιουργία μιας νέας ομάδας ρώσων κοσμοναυτών, που θα πραγματοποιήσουν με το νέας γενιάς ρωσικό διαστημόπλοιο Ομοσπονδια«Φεντεράτσια» διαστημικές πτήσεις, αρχικά με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και εν συνεχεία τη Σελήνη.

Όπως δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Roskosmos και αρμόδιος για το πρόγραμμα των διαστημικών πτήσεων Σεργκέι Κρικάλεφ, η υψηλού επιπέδου εξειδίκευση των υποψηφίων θα είναι το βασικό κριτήριο στην επιλογή αυτής της νέας ομάδας κοσμοναυτών.

Ο διαγωνισμός, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Roskosmos Αλεξάντρ Ιβανόφ, αρχίζει σήμερα και θα διαρκέσει έως τα τέλη του χρόνου, επισημαίνοντας, ότι η ομάδα θα απαρτίζεται από έξι έως οκτώ άτομα και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν τον Δεκέμβριο.

Όσοι επιλεγούν, είπε ο κ. Ιβανόφ, θα γίνουν οι πρώτοι πιλότοι του νέου ρωσικού διαστημοπλοίου Federatsiya («Ομοσπονδία»), αλλά και οι πρώτοι ρώσοι κοσμοναύτες που θα πατήσουν το πόδι τους στην Σελήνη.

Προτεραιότητα στην επιλογή των νέων κοσμοναυτών, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος τύπου, θα έχουν άτομα που έχουν προϋπηρεσία στους τομείς της αεροναυπηγικής βιομηχανίας και της αεροδιαστημικής βιομηχανίας. Θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και να γνωρίζουν την αγγλική γλώσσα.

Στην επιλογή τους δεν θα παίζει κανέναν απολύτως ρόλο, το φύλο, ή το χρώμα των υποψηφίων κοσμοναυτών, όπως δήλωσε ο Σεργκέι Κρικάλεφ, ενώ όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει πρωτίστως να είναι υγιείς, να είναι κάτω των 35 ετών, να έχουν ύψος από 1.50 έως 1.90 μ. και το βάρος τους να μη υπερβαίνει τα 90 κιλά.

Εκτός όμως από τα σωματικά προσόντα, οι υποψήφιοι πρέπει να είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά την οποία θα έχουν αποκτήσει κάποια εξειδίκευση.

Όλα αυτά τα προσόντα θα εξετασθούν στο πρώτη και δεύτερη φάση της επιλογής, ενώ στην τρίτη φάση θα εξετασθούν, πάνω σε ζητήματα της ειδικότητας τους, οι μαθησιακές τους δυνατότητες και οι τεχνολογικές τους γνώσεις.

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να καταθέσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό αυτό, ταχυδρομικώς, ενώ τις επόμενες μέρες θα υπάρξει λεπτομερής απαρίθμηση των συγκεκριμένων δικαιολογητικών που θα πρέπει να καταθέσουν οι υποψήφιοι, στην ιστοσελίδα του Κέντρου Εκπαίδευσης Κοσμοναυτών.

Είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία ζητά νέους κοσμοναύτες από το 2012 και η 17η φορά στην ιστορία του ρωσικού διαστημικού προγράμματος.

Ωστόσο όπως δήλωσε ο Κρικάλεφ, οι υποψήφιοι θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται από τώρα.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν 30 ρώσοι κοσμοναύτες, εκ των οποίων 14 δεν έχουν συμμετάσχει σε διαστημικές πτήσεις. Οκτώ έχουν συμμετάσχει σε μια διαστημική πτήση ο καθένας, τέσσερις σε δύο, δύο σε τρεις πτήσεις, ενώ οι κοσμοναύτες Φιοντόρ Γιουρτσίχιν και Γκενάντι Παντάλκα, έχουν συμμετάσχει αντίστοιχα σε τέσσερις και πέντε πτήσεις ο καθένας.

Ο ηλικίας 58 ετών Γκενάντι Παντάλκα κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ παραμονής στο διάστημα με 878 ημέρες και είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία ρώσος κοσμοναύτης. Νεότερος σε ηλικία κοσμοναύτης είναι ο Ιβάν Βάγκνερ, ο οποίος γεννήθηκε το 1985.

colony3.jpg.5184535a1149f2555dd9d4748b1227d1.jpg

colony2.jpg.311c682814940286a9c7647d80772e94.jpg

colony1.jpg.f7d598737b5e3ba25967b188037db9bf.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 5 εβδομάδες αργότερα...

Σεληνη 2017. :cheesy:

Στις 26 Μαΐου η Σελήνη θα πλησιάσει τη Γη σε πολύ κοντινή απόσταση-357.209 χιλιόμετρα!

Στο περίγειο στις 26ης Μαΐου στις 4:24 MSK θα είναι το πιο κοντινό για το 2017, η Σελήνη θα πλησιάσει τη Γη σε 357.209 χιλιόμετρα.Στις 9 Ιουνίου στις 1:22 MSK θα περάσει στο απόγειό (απόσταση από τη γη 406.401 χιλιόμετρα). Στη μεγαλύτερη απόσταση από τη Γη στη Σελήνη το 2017 θα είναι 19 Δεκεμβρίου στις 4:28 MSK (η απόσταση από τη Γη θα είναι 406.604 χιλιόμετρα).

Το Δεύτερο φωτεινότερο αντικείμενο στον ουρανό της Γης μετά από τον Ήλιο και ο πέμπτος μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος ενός πλανήτη του ηλιακού συστήματος.Η Σελήνη ο μόνος φυσικός δορυφόρος της γης σε τροχιά γύρω από τη Γη σε ελλειπτική τροχιά με σχεδόν μεσαία απομάκρυνση 384.400 χιλιόμετρα, και με μια περίοδο 27.3217 ηλιακες ημέρες, που αντιστοιχεί σε περίπου 13,5 / έτος. Κατά μέσο όρο τροχιακή ταχύτητα είναι 1.02 km / s. Είναι ενδιαφέρον ότι, η περιστροφή της Σελήνης γύρω από τον άξονά του πραγματοποιείται με την ίδια περίοδο (27,3217 ημέρες), έτσι ώστε στην Γη να φαινεται η ιδια πλευρα..

Λόγω της ετήσιας κίνησης της Σελήνης με τη Γη γύρω από τον Ήλιο, η σεληνιακή ημέρα (29.53 Γης ημέρες) είναι ελαφρώς υψηλότερη από την περίοδο περιστροφής της Σελήνης γύρω από τον άξονά της, έτσι ώστε η σεληνιακή ημέρα και νύχτα με πανσέληνο ειναι περίπου 15 ημέρες. Η θερμαινόμενη σεληνιακή επιφάνεια στο κέντρο του ειναι έως + 130 ° C, την νύχτα σε αυτό το σημείο ψύχεται στους -170 ° C. Σχήμα της Σελήνης είναι μια σφαίρα με ακτίνα 1.738 χιλιομέτρων. Η μαζα της Σελήνης 81,3 φορές μικρότερη από τη μάζα της γης. Ηλικία της Σελήνης είναι κοντά στην ηλικία της Γης και του ηλιακού συστήματος (όχι λιγότερο από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια). Η επιφάνεια καλύπτεται με κρατήρες διαφόρων μεγεθών, και καλύπτεται σκόνη.

https://www.roscosmos.ru/23581/

luna_26_05_2017.g.thumb.png.e58ab610a8efe173f28041bc437a9a3c.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σκάφος σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη επέζησε πρόσκρουσης μετεωροειδούς. :cheesy:

Περίεργες παραμορφώσεις σε μια εικόνα που μετέδωσε ο δορυφόρος LRO της NASA, ο οποίος κινείται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, μαρτυρούν ότι η κάμερα του σκάφους δέχτηκε χτύπημα από ένα αδέσποτο πετραδάκι που κινείτο με ταχύτητα 7 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, ανακοίνωσε η NASA. Η κάμερα, πάντως, αποδείχθηκε πολύ ανθεκτική.

Το σπάνιο περιστατικό πρόσκρουσης μετεωροειδούς συνέβη το 2014, τα ευρήματα όμως παρουσιάζονται μόλις τώρα από τους υπεύθυνους της αποστολής.

To LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter, Αναγνωριστικός Δορυφόρος της Σελήνης) εκτοξεύτηκε το 2009 για να χαρτογραφήσει το φεγγάρι, και ιδιαίτερα τους πόλους, και να εντοπίσει ορυκτούς πόρους και κατάλληλες θέσεις για την προσσελήνωση μελλοντικών αποστολών.

Ο δορυφόρος διαθέτει δύο ασπρόμαυρες κάμερες με τηλεφακό και μια ευρυγώνια κάμερα που δίνει έγχρωμες εικόνες.

Στις 13 Οκτωβρίου 2014, μία από τις δύο ασπρόμαυρες κάμερες, οι οποίες συλλέγουν εικόνες γραμμή προς γραμμή καθώς ο δορυφόρος κινείται σε σχέση με τη Σελήνη, μετέδωσε μια φωτογραφία με περίεργες παραμορφώσεις σε σχήμα ζιγκ-ζαγκ, ένδειξη ότι η κάμερα είχε ταρακουνηθεί βίαια.

Η ανάλυση των δεδομένων του σκάφους έδειξε ότι εκείνη την ώρα οι ηλιακοί συλλέκτες και η κεραία του σκάφους δεν κινούνταν και επομένως δεν θα μπορούσαν να είχαν προκαλέσει τη δόνηση. Επιπλέον, η επίμαχη παραμόρφωση δεν εμφανίστηκε στις εικόνες της δεύτερης ασπρόμαυρης κάμερας.

«Η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι η κάμερα χτυπήθηκε από μετεωροειδές» λέει ο Μαρκ Ρόμπινσον του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα, το οποίο συμμετείχε στην κατασκευή του LRO.

Για να προσδιορίσουν κατά προσέγγιση το μέγεθος και την ταχύτητα του εισερχόμενου αντικειμένου, ο Ρόμπινσον και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν ένα μαθηματικό μοντέλο που είχε αναπτυχθεί προκειμένου να εκτιμηθεί η συμπεριφορά του LRO κατά την εκτόξευση, όταν εκτίθεται σε ισχυρές δονήσεις.

Το μοντέλο έδειξε ότι οι παραμορφώσεις της εικόνας είναι σύμφωνες με αυτές που θα προκαλούσε η πρόσκρουση ενός μετεωροειδούς που είχε διάμετρο 0,8 χιλιοστά, ταχύτητα 7 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και πυκνότητα πέτρας.

«Η κάμερα χτυπήθηκε αλλά επέζησε για να συνεχίσει την εξερεύνηση του φεγγαριού» σχολιάζει ο Ρόμπινσον.

Και όλα αυτά χάρη στον στιβαρό σχεδιασμό της κάμερας, επισημαίνει.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500146574

6F7F6D3C982CBAAF9C619D8E15C0C771.jpg.a3f3bfbb25dad46729707eb22ea4d909.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το νέο ερευνητικό πρόγραμμα NELIOTA ανιχνεύει λάμψεις από προσκρούσεις στη Σελήνη. :cheesy:

Το ερευνητικό πρόγραμμα NELIOTA, το οποίο επιτελείται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών άρχισε να ανιχνεύει λάμψεις φωτός που προκαλούνται από μετεωροειδείς που χτυπούν την επιφάνεια της Σελήνης, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα που αναπτύχθηκε στα πλαίσια σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Το NELIOTA είναι το πρώτο σύστημα που μπορεί να εκτιμήσει τη θερμοκρασία αυτών των λάμψεων πρόσκρουσης.

Μελέτες όπως το NELIOTA είναι σημαντικές επειδή η Γη και η Σελήνη βομβαρδίζονται συνεχώς από φυσικά συντρίμμια. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του υλικού κυμαίνεται σε μέγεθος από σωματίδια σκόνης έως μικρές πέτρες, αν και μεγαλύτερα αντικείμενα μπορεί να εμφανίζονται απροσδόκητα. Για παράδειγμα, ένα αντικείμενο διαμέτρου περίπου 20 μέτρων διαλύθηκε πάνω από τη ρωσική πόλη Τσελιαμπίνσκ τον Φεβρουάριο του 2013. Η προκύπτουσα έκρηξη, που καταγράφηκε με κάμερα, προκάλεσε σημαντικές ζημιές, χωρίς ευτυχώς κάποια ανθρώπινα θύματα.

Σωματίδια διαμέτρου μερικών χιλιοστών εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης αρκετές φορές ανά ώρα και σε κάθε διαυγή και σκοτεινή νύχτα μπορούν να παρατηρηθούν ακόμη και με γυμνό μάτι με τη μορφή φωτεινών μετεωριτών ή 'διαττόντων αστεριών'. Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός των μετεωριτών με εύρος μεγέθους από μερικά εκατοστά έως μέτρα δεν είναι γνωστός. Τα αντικείμενα αυτά σπάνια παρατηρούνται από κάμερες όταν εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης, εξαιτίας του πολύ μικρού μεγέθους τους και της τυχαίας εμφάνισής τους, που δεν επιτρέπει να ανιχνευτούν απευθείας με τηλεσκόπια.

Ένας τρόπος να προσδιοριστεί ο αριθμός των μεγαλύτερων αυτών ουράνιων σωματιδίων και η πιθανή απειλή για τους ανθρώπους είναι η παρατήρηση της Σελήνης, ιδιαίτερα της περιοχής που δεν φωτίζεται από τον Ήλιο. Όταν μικροί αστεροειδείς χτυπούν τη σεληνιακή επιφάνεια με μεγάλη ταχύτητα, διαλύονται με την πρόσκρουση, δημιουργώντας μία σύντομη λάμψη φωτός, η οποία μπορεί να είναι ορατή από τη Γη. Κάνοντας λογικές υποθέσεις σχετικά με την ταχύτητα και πυκνότητα των αντικειμένων αυτών, το μέγεθος και η μάζα τους μπορούν να εκτιμηθούν από τη φωτεινότητα της λάμψης.

Για το χαρακτηρισμό αυτών των σεληνιακών λάμψεων διεξάγεται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ένα νέο παρατηρησιακό πρόγραμμα, το NELIOTA (Near-Earth object Lunar Impacts and Optical TrAnsients), το οποίο άρχισε να παρατηρεί συστηματικά στις 8 Μαρτίου 2017. Το NELIOTA χρησιμοποιεί ένα αναβαθμισμένο τηλεσκόπιο του Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που βρίσκεται κοντά στο Κρυονέρι Κορινθίας.

Το τηλεσκόπιο, με διάμετρο κατόπτρου 1.2 μέτρα, διαχωρίζει το εισερχόμενο φως σε δύο κατευθύνσεις και χρησιμοποιεί δύο ψηφιακές κάμερες τελευταίας τεχνολογίας για την καταγραφή των δεδομένων με ταχύτητα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Οι παρατηρήσεις της νυχτερινής πλευράς της Σελήνης γίνονται κάθε φορά που ο φυσικός δορυφόρος της Γης είναι πάνω από τον ορίζοντα και συγκεκριμένα μεταξύ της Νέας Σελήνης και της φάσης του πρώτου τετάρτου και μεταξύ του τελευταίου τετάρτου και της Νέας Σελήνης.

Ένα αυτοματοποιημένο λογισμικό αναλύει το βίντεο της παρατήρησης και εντοπίζει τις όποιες λάμψεις εμφανίζονται. Όσες από αυτές καταγράφονται και από τις δύο κάμερες συγχρόνως υποδηλώνουν ότι πρόκειται για φαινόμενα που συμβαίνουν στην επιφάνεια της Σελήνης. Οι κάμερες είναι εφοδιασμένες με φίλτρα που επιτρέπουν να περάσει τμήμα του εισερχόμενου φωτός και το καταγράφουν σε δύο διαφορετικά χρώματα. Αυτό επιτρέπει την εκτίμηση της θερμοκρασίας των λάμψεων πρόσκρουσης – το NELIOTA είναι το πρώτο σύστημα παρακολούθησης προσκρούσεων της Σελήνης που παρέχει αυτή τη δυνατότητα.

Η εξαιρετική ικανότητα του τηλεσκοπίου επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της φάσης παράδοσης και δοκιμαστικής περιόδου παρατηρήσεων, όπου καταγράφηκαν τέσσερις λάμψεις πρόσκρουσης μέσα σε μόλις 11 ώρες παρατήρησης. Στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι να παρατηρήσει αυτές τις λάμψεις στη νυχτερινή πλευρά της Σελήνης έως τις αρχές του 2019.

"Το μεγάλο κάτοπτρο του τηλεσκοπίου επιτρέπει στο ερευνητικό πρόγραμμα NELIOTA να ανιχνεύει πιο αμυδρές λάμψεις συγκριτικά με άλλες έρευνες παρακολούθησης της Σελήνης και να παρέχει ακριβείς πληροφορίες για το χρώμα τους, γεγονός που δεν ήταν εφικτό μέχρι σήμερα", λέει η Άλκηστις Μπονάνου, Κύρια Ερευνήτρια του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ και Επιστημονική Υπεύθυνη του NELIOTA.

"Το σύστημα των δύο καμερών μας επιτρέπει να επιβεβαιώσουμε τα συμβάντα σεληνιακών προσκρούσεων χρησιμοποιώντας ένα μόνο τηλεσκόπιο. Με τη συλλογή δεδομένων κατά την περίοδο παρατηρήσεων (22 μήνες), θα μπορέσουμε να προσδιορίσουμε πολύ καλύτερα τον αριθμό των αντικειμένων που διέρχονται κοντά από τη Γη (NEOs, near-Earth objects) και έχουν μέγεθος από μερικά εκατοστά έως μέτρα.

"Οι παρατηρήσεις μας θα βοηθήσουν επίσης να προσδιοριστεί καλύτερα ο φυσικός μηχανισμός των λάμψεων πρόσκρουσης. Αναλύουμε τις λάμψεις σε συνεργασία με το Γραφείο Υποστήριξης της Επιστήμης στην ESA, για να μετρήσουμε τη θερμοκρασία κάθε λάμψης και να εκτιμήσουμε τη μάζα, και το μέγεθος του αντικειμένου που την προκαλεί καθώς και το μέγεθος του κρατήρα που δημιουργείται από την πρόσκρουση.”

"Οι παρατηρήσεις αυτές είναι πολύ σημαντικές για το Πρόγραμμα Διαστημικής Επιτήρησης (Space Situational Awareness, SSA). Ειδικότερα, ο ακριβής αριθμός των αντικειμένων στο εύρος μεγέθους που παρατηρούμε με το τηλεσκόπιο Κρυονερίου δεν είναι γνωστός. Η παρακολούθηση αυτών των λάμψεων για μια μεγάλη χρονική περίοδο θα μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε καλύτερα τον αριθμό αυτό", λέει ο Detlef Koschny, Συν-Διευθυντής του τμήματος NEO του προγράμματος Διαστημικής Επιτήρησης της ESA, και επιστήμονας στο Γραφείο Υποστήριξης της Επιστήμης.

Το ερευνητικό πρόγραμμα NELIOTA συμβάλλει επίσης στην ενημέρωση και την εκπαίδευση του κοινού.

"Αυτή τη στιγμή εκπαιδεύουμε δύο διδακτορικούς φοιτητές ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν το τηλεσκόπιο Κρυονερίου και να διεξάγουν παρατηρήσεις παρακολούθησης της Σελήνης", λέει η Άλκηστις.

"Διοργανώνουμε επίσης δημόσιες περιηγήσεις στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, κατά τη διάρκεια των οποίων παρουσιάζουμε το ερευνητικό πρόγραμμα NELIOTA, καθώς και ομιλίες για μαθητές και το ευρύ κοινό σχετικά με τους αστεροειδείς που διέρχονται κοντά από τη Γη. Φέτος, όπως και πέρσι, σκοπεύουμε να συμμετάσχουμε στην παγκόσμια Ημέρα των Αστεροειδών 2017 (Asteroid Day 2017), διοργανώνοντας μια δημόσια εκδήλωση στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου στις 30 Ιουνίου."

Γενικές πληροφορίες

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ανέπτυξε και λειτουργεί το NELIOTA, το οποίο χρηματοδοτείται μέσω σύμβασης από τη Διεύθυνση Επιστημών της ESA.

Ο ιστότοπος του έργου NELIOTA (http://neliota.astro.noa.gr/) παρέχει τα χαρακτηριστικά παρατήρησης των λάμψεων (χρόνος, διάρκεια, λαμπρότητα, συντεταγμένες) εντός 24 ωρών από τις παρατηρήσεις.

Έπειτα από την αναβάθμισή του το 2016 για το ερευνητικό πρόγραμμα NELIOTA, το τηλεσκόπιο Κρυονερίου χρησιμοποιείται κυρίως για παρατηρήσεις της Σελήνης. Συμβάλλει επίσης στην παρακολούθηση της φωτομετρίας παροδικών συμβάντων (transient events), όπως αυτά που ανιχνεύονται από την αποστολή Γαία (Gaia) της ESA.

Ένας από τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι στη Σελήνη είναι ότι ακόμη και ένας μικρός αστεροειδής, μια που κινείται με μεγάλη ταχύτητα, θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφές στις όποιες υποδομές αναπτυχθούν εκεί – τα αποτελέσματα από το NELIOTA θα βοηθήσουν στην εκτίμηση του κινδύνου από τέτοιους μικρούς αστεροειδείς. Καθώς η Σελήνη δεν έχει ατμόσφαιρα, δεν μπορεί να εμποδίσει τα μικρότερα – αλλά επίσης επικίνδυνα – αντικείμενα. Είναι πιθανό ότι οι μόνιμες εγκαταστάσεις στη Σελήνη θα είναι υπόγειες, για να παρέχουν καλύτερη προστασία από μικρούς αστεροειδείς ή μετεωρίτες, καθώς και από την ηλιακή ακτινοβολία.

Επαφές:

Άλκηστις Μπονάνου, Κύρια Ερευνήτρια του ερευνητικού προγράμματος NELIOTA

Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ)

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Ελλάδα

Τηλέφωνο: +30 210 8109177

Email: bonanos@noa.gr

 

Detlef Koschny, Συν-Διευθυντής SSA-NEO

Διεύθυνση Επιστημών

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος

Email: Detlef.Koschny@esa.int

 

Vicente Navarro, Τεχνικός Διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος NELIOTA

Διεύθυνση Επιστημών

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος

Email: Vicente.Navarro@esa.int

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/To_nheo_ereynetikho_prhogramma_NELIOTA_anichnehuei_lhampseis_apho_proskrohuseis_ste_Selhene

Lunar_impact_flash_node_full_image_2.jpg.fa25469fe53a85f6dc43809d59bc79e8.jpg

Lunar_impact_flash_node_full_image_2.gif.a5134928926996435ea6af665b0ed14e.gif

Kryoneri_Observatory_Greece_node_full_image_2.jpg.f39c81ea4ac7e585829f1de121d60d53.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Κίνα προωθεί διαστημικά προγράμματα με σκοπό να στείλει άνθρωπο στη Σελήνη. :cheesy:

Η Κίνα προετοιμάζεται να στείλει έναν άνθρωπο στη Σελήνη, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται έναν ανώτατο αξιωματούχο της υπηρεσίας διαστήματος. Το 2003, η Κίνα έγινε η τρίτη χώρα στον κόσμο που εστειλε άνθρωπο στο διάστημα με δικό της διαστημόπλοιο, μετά τη Σοβιετική Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η χώρα έχει εκφράσει την πρόθεσή της να στείλει άνθρωπο στο φεγγάρι και πριν το τέλος του 2013 είχε ολοκληρώσει την πρώτη προσγείωση στη Σελήνη από το 1976, με το διαστημόπλοιο Τσάνγκ'ε-3 και με ένα όχημα που κινήθηκε στην επιφάνεια του δορυφόρου της Γης. Η Κίνα σχεδιάζει να προσγειώσει το πρώτο όχημα ανίχνευσης της ανεξερεύνητης "σκοτεινής πλευράς" της Σελήνης το 2018, που θα αποτελέσει παγκόσμιο ορόσημο.

Ο Γιάνγκ Λιουέι, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Επανδρωμένης Αποστολής στο Διάστημα της Κίνας και ο πρώτος Κινέζος που πήγε στο διάστημα, είπε ότι "δεν θα χρειαστεί πολύ χρόνο ακόμα" ώσπου να υπογραφεί η επίσημη άδεια και να δοθούν τα χρήματα για την αποστολή, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua (Σινγχουά) χθες. Το πρακτορείο δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά η αποστολή επανδρωμένου σκάφους θα χρειαστεί αρκετό χρόνο ακόμα.

Κινέζος αξιωματούχος είχε δηλώσει πέρυσι ότι η Κίνα θέλει να στείλει αποστολή αστροναυτών στο φεγγάρι έως το 2036. 'Ηταν η πρώτη επίσημη βεβαίωση από την κυβέρνηση ότι υπάρχει πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης με επανδρωμένο διαστημόπλοιο. Η προώθηση του προγράμματος του διαστήματος αποτελεί προτεραιότητα για το Πεκίνο, και ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έχει εκφράσει την επιθυμία να δει την Κίνα ως παγκόσμια δύναμη στο διάστημα.

http://www.amna.gr/articlep/160143/I-Kina-proothei-diastimika-programmata-me-skopo-na-steilei-anthropo-sti-Selini

07-74639moon800-454.jpg.abeb0553607f66e4d20837fba88c9c1f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Η Κίνα φέρεται να αγοράζει παλιά σοβιετική τεχνολογία για να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη. :cheesy:

Τα σχέδια μιας παλιάς σοβιετικής μηχανής που προοριζόταν για επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη αγοράζει η κινεζική διαστημική βιομηχανία, αναφέρει το Popular Mechanics, που επικαλείται «καλά πληροφορημένες πηγές».

Στο πλαίσιο αυτής της νέας συμφωνίας, μια ουκρανική εταιρεία θα ανακατασκευάσει το σύστημα προώθησης που είχε αναπτυχθεί για να στείλει τους πρώτους Σοβιετικούς κοσμοναύτες στη Σελήνη πριν τους Αμερικανούς, εξοικονομώντας χρόνια έρευνας και ανάπτυξης για τους Κινέζους μηχανικούς.

Η σοβιετική σεληνάκατος ήταν γνωστή με το όνομα «LK» (Lunny Korabl- σεληνιακό σκάφος) και ήταν μικρότερη και πιο ελαφριά από το αμερικανικό «Eagle» που πήγε τον Νιλ Άρμστρονγκ και τον Μπαζ Όλντριν στην επιφάνεια της Σελήνης τον Ιούλιο του 1969, σηματοδοτώντας πρακτικά το τέλος του «Space Race» με την επιτυχή κατάληξη της αποστολής «Απόλλων 11».

Το 1974 οι σοβιετικές προσπάθειες για αποστολή στη Σελήνη έλαβαν τέλος, λόγω των ανεπιτυχών εκτοξεύσεων του πυραύλου Ν1. Ωστόσο, το LK, που θα κατέβαζε τους κοσμοναύτες (έναν τη φορά) στην επιφάνεια, είχε αναπτυχθεί πλήρως και ήταν έτοιμο. Αντίθετα με το αμερικανικό σκάφος, που είχε δύο ξεχωριστές μηχανές για κάθοδο και εκτόξευση, το LK χρησιμοποιούσε τον ίδιο συνδυασμό δύο κινητήρων και για την κάθοδο και για την άνοδο.

Η ανάπτυξη του συστήματος αυτού άρχισε το 1965, και μάλιστα η μηχανή βρέθηκε στο διάστημα, στο πλαίσιο δοκιμαστικών πτήσεων. Τα χρόνια μετά το Space Race, η ουκρανική εταιρεία (γνωστή σήμερα ως KB Yuzhnoe) την προσάρμοσε για τα δεδομένα χρήσης σε βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά και για ένα συμβόλαιο σχετικά με την ανάπτυξη ενός μικρού ευρωπαϊκού πυραύλου, του Vega.

Σύμφωνα με τις πηγές που Popular Mechanics, που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες, Κινέζοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τους Ουκρανούς να ανακατασκευάσουν εκείνο το τμήμα της σεληνακάτου (το σύστημα προώθησης) χρησιμοποιώντας νέα υλικά και τεχνολογίες (όπως σύγχρονα ηλεκτρονικά). Βάσει της συμφωνίας, οι Ουκρανοί θα δώσουν την Κίνα τα ανανεωμένα σχέδια, αλλά το ίδιο το τμήμα θα παραμείνει στην Ουκρανία- ενώ στο μέλλον Ουκρανοί μηχανικοί ίσως βοηθήσουν Κινέζους συναδέλφους τους όσον αφορά στην αναπαραγωγή αυτής της τεχνολογίας στην Κίνα.

Αν και δεν έχει γίνει γνωστό πώς σκοπεύουν οι Κινέζοι να χρησιμοποιήσουν αυτή την τεχνολογία, πηγές ενημερωμένες για το ζήτημα εκτιμούν πως θα βασιστούν σε αυτήν για να φτιάξουν μια μεγαλύτερη σεληνάκατο, ικανή να μεταφέρει 2 με 3 αστροναύτες στη Σελήνη- ή να τη χρησιμοποιήσουν ως πρότυπο για να αναπτύξουν δική τους αντίστοιχη τεχνολογία.

http://www.naftemporiki.gr/story/1250785/i-kina-feretai-na-agorazei-palia-sobietiki-texnologia-gia-na-steilei-astronautes-sti-selini

selini-diastima-proselinosi.jpg.72e93ec89865b883e3aa8f3daed2a93b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ιαπωνικά σχέδια για αποστολή αστροναυτών στη Σελήνη ως το 2030. :cheesy:

Η Ιαπωνική Υπηρεσία Εξερεύνησης Διαστήματος (JAXA) έχει το φιλόδοξο σχέδιο να αποστείλει αστροναύτη στη Σελήνη κάποια στιγμή γύρω στο 2030, όπως υποδεικνύουν νέες προτάσεις που υποβλήθηκαν από αυτήν.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η JAXA αποκαλύπτει δημοσίως πως εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής αστροναυτών σε άλλον προορισμό πέρα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σημείωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας την Παρασκευή.

Όπως αναφέρουν οι Japan Times, η ιδέα είναι σε πρώτη φάση η JAXA να συμμετέχει σε μια αποστολή υπό τη NASA το 2025 για την κατασκευή ενός διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, στο πλαίσιο των μακροπρόθεσμων σχεδίων της αμερικανικής υπηρεσίας για μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη.

Το Τόκιο ελπίζει πως η συμμετοχή της JAXA στην αποστολή αυτή και ο διαμοιρασμός ιαπωνικής τεχνολογίας θα της παρέχουν πρόσβαση στον σταθμό, από τον οποίο θα μπορέσει κάποια στιγμή να στείλει αστροναύτη στη Σελήνη, σημείωσε η εκπρόσωπος της ιαπωνικής υπηρεσίας.

Το συγκεκριμένο σχέδιο παρουσιάστηκε σε επιτροπή του υπουργείου Παιδείας την Τετάρτη και πιο επίσημα σχέδια αναμένονται το επόμενο έτος.

H JAXA σχεδιάζει να συνεισφέρει στην πολυεθνική αυτή αποστολή αναπτύσσοντας τεχνολογίες καθαρισμού αέρα και νερού, καθώς και προστασίας των αστροναυτών από την ακτινοβολία, που θα χρησιμοποιηθούν στον διαστημικό σταθμό. Επίσης, θα δουλέψει πάνω στην ανάπτυξη ενός σκάφους/ ακάτου που θα επιτρέπει στους αστροναύτες να κινούνται μεταξύ του διαστημικού σταθμού και της Σελήνης, το οποίο θα βασίζεται στην τεχνολογία ενός μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου που σχεδιάζει να στείλει στη Σελήνη το 2019.

Η JAXA επίσης πρότεινε την έναρξη ενός προγράμματος το 2022 για την αποστολή ενός μη επανδρωμένου σκάφους από τη Γη στη Σελήνη με σκοπό την αναζήτηση πρώτων υλών.

Τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία επιδιώκουν να επεκτείνουν τα διαστημικά τους προγράμματα, ενώ η NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες φιλοδοξούν να στείλουν αστροναύτες στον Άρη κατά τη δεκαετία του 2030.

http://www.naftemporiki.gr/story/1254181/iaponika-sxedia-gia-apostoli-astronauton-sti-selini-os-to-2030

 

 

Σεληνιακά ρομπότ δοκιμάζονται στο ηφαίστειο Αίτνα. :cheesy:

Στο ηφαίστειο Αίτνα στη Σικελία- το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης- δοκιμάζονται ρομπότ που αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στις μελλοντικές εξερευνητικές αποστολές στη Σελήνη.

Όπως αναφέρει το Reuters, τις δοκιμές πραγματοποιεί το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο- η υπηρεσία που διαχειρίζεται το διαστημικό πρόγραμμα της Γερμανίας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα τετράτροχο ρομπότ ύψους περίπου ενός μέτρου. Στο ROBEX (Robotic Exploration of Extreme Environments) συμμετέχουν ειδικοί από τη Γερμανία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Ιταλία, με σκοπό τη βελτίωση του ρομποτικού εξοπλισμού που προορίζεται για χρήση στο διάστημα.

«Σκοπός είναι η εξομοίωση μιας μελλοντικής, υποθετικής αποστολής προσεδάφισης στη Σελήνη ή τον Άρη, και χρησιμοποιούν πολλά ρομπότ που βρίσκονται εκεί για τη μεταφορά και εγκατάσταση διαφορετικών οργάνων» λέει ο Μπόρις Μπένκε, ηφαιστειολόγος του Εθνικού Ηφαιστειολογικού Ινστιτούτου στην Κατάνια, κοντά στην Αίτνα.

Οι επιστήμονες επίσης ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν ρομπότ για να εξερευνήσουν τα βάθη της Αίτνας και να μεταδώσουν πίσω χρήσιμα δεδομένα όσον αφορά στη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Οι τεχνικές που θα προκύψουν από τη δουλειά στην Αίτνα θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν και για αποστολές στη Σελήνη ή για την εξερεύνηση του Άρη.

Μια πρώτη φάση ρομποτικών δοκιμών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στην περιοχή Piano del Lago του ηφαιστείου- μια αφιλόξενη έκταση που μαστίζεται από ισχυρούς ανέμους. Στη συνέχεια, ένα δίκτυο εξοπλισμού, που περιλαμβάνει ρομποτικά οχήματα (ρόβερ) και drones θα αναλάβει καθήκοντα, για την παρακολούθηση σεισμικής δραστηριότητας.

Το δίκτυο αυτό είναι πολύ παρόμοιο με αυτό το οποίο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί στη Σελήνη.

http://www.naftemporiki.gr/story/1255659/seliniaka-rompot-dokimazontai-sto-ifaisteio-aitna

15.jpg.02fa1605c455568de737042b3a01e693.jpg

15.jpg.9ca160e5bf41d601667c0888548cfcfa.jpg

seliniaka-rompot-dokimazontai-sto-ifaisteio-aitna.jpg.34cf8c9a2cbd8f8c3d62c807abf75f92.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Moon Express: Αποκαλυπτήρια των σκαφών με τα οποία σχεδιάζει να πάει στη Σελήνη. :cheesy:

H Moon Express, εταιρεία που αναπτύσσει διαστημικά σκάφη/ σεληνακάτους για εμπορικούς σκοπούς, ανακοίνωσε την Τετάρτη πως η πρώτη της αποστολή βρίσκεται ακόμα εντός χρονοδιαγράμματος για εκτόξευση μέχρι το τέλος του έτους- με σκοπό να κερδίσει το Google Lunar X Prize.

Όπως αναφέρει το Space News, η εταιρεία, που εδρεύει στη Φλόριντα των ΗΠΑ, αποκάλυψε το σχέδιο της σεληνακάτου της, γνωστής ως ΜΧ-1Ε, καθώς και σχέδια για μελλοντικές αποστολές, με μεγαλύτερα και αυξημένων δυνατοτήτων διαστημόπλοια.

Κατά την εταιρεία, το διαστημόπλοιο αυτό, ικανό να μεταφέρει φορτίο 30 κιλών στην επιφάνεια της Σελήνης, αποτελεί το βασικό δομικό κομμάτι μιας αρχιτεκτονικής που «μπορεί να μας βοηθήσει να ανοίξουμε το φεγγάρι ως σύνορο για την ανθρωπότητα» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μπομπ Ρίτσαρντς- προσθέτοντας ότι η δουλειά πάνω σε αυτό το συγκεκριμένο σκάφος πηγαίνει καλά. Όπως σημείωσε, δύο κινητήρες έχουν ήδη κατασκευαστεί και σύντομα θα υποβληθούν σε δοκιμές. Επίσης, τεστ θα γίνουν σύντομα και σε άλλα τμήματα του σκάφους – με στόχο συναρμολόγησή τους ως τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια μεταφορά στη Νέα Ζηλανδία, για να γίνει εκτόξευση με πύραυλο Electron της Rocket Lab.

Ο Ρίτσαρντς παραδέχτηκε πως το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ πιεστικό για να επιτευχθούν οι προθεσμίες που έχουν οριστεί στο πλαίσιο του διαγωνισμού- ενώ το γεγονός ότι ο πύραυλος Electron είναι ακόμα σε στάδιο ανάπτυξης (έκανε την πρώτη, εν μέρει επιτυχή εκτόξευσή του, στις 25 Μαΐου) περιπλέκει τα πράγματα.

Όπως και να έχει πάντως, η αρχική αποστολή ΜΧ-1Ε θα είναι η πρώτη μιας σειράς αποστολών που σχεδιάζονται από τη Moon Express: Η δεύτερη, που προορίζεται για εκτόξευση το 2019, θα έχει ως στόχο την προσελήνωση σε νότιες πολικές περιοχές της Σελήνης. Επίσης, το ΜΧ-1Ε θα αποτελέσει τη βάση για μεγαλύτερες σεληνακάτους: Ένα από τα σχέδια αυτά, το ΜΧ-2, θα παρέχει τη δυνατότητα για αποστολές και αλλού στο ηλιακό σύστημα, ενώ το ΜΧ-5 θα μπορεί να μεταφέρει πολύ μεγαλύτερα φορτία στην επιφάνεια της Σελήνης. Όσον αφορά στο ΜΧ-9, θα είναι ακόμα μεγαλύτερο- και σύμφωνα με τον Ρίτσαρντς, θα μπορούσε να είναι δυνατή η πτήση του ως το 2020, σε μια αποστολή λήψης μεγάλου όγκου δειγμάτων από τη Σελήνη, για εμπορικούς και επιστημονικούς σκοπούς.

http://www.naftemporiki.gr/story/1258316/moon-express-apokaluptiria-ton-skafon-me-ta-opoia-sxediazei-na-paei-sti-selini

 

 

 

Προς πώληση ο σάκος με τη σεληνιακή σκόνη του Αρμστρονγκ. :cheesy:

Ένας σάκος που είχε χρησιμοποιηθεί από τον αμερικανό αστροναύτη Νιλ Άρμστρονγκ για να φέρει μαζί του κατά την επιστροφή του στη Γη τα πρώτα δείγματα σκόνης από τη Σελήνη και ο οποίος είχε χαθεί, αναμένεται να πωληθεί έως και τέσσερα εκατομμύρια δολάρια (3,5 εκατ. ευρώ) μαζί με άλλα αναμνηστικά που σχετίζονται με το διάστημα, σε πλειστηριασμό στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα.

Ο πλειστηριασμός στον οίκο Sotheby's περιλαμβάνει και το σχέδιο πτήσης του διαστημόπλοιου Apollo 13, με διορθώσεις από τους αστροναύτες, μια στολή αστροναύτη που είχε φορέσει ο αμερικανός αστροναύτης Γκας Γκρίσομ, και φωτογραφίες της Σελήνης που είχε πάρει η Εθνική Αεροναυτική και Διαστημική Υπηρεσία (ΝΑΣΑ).

Τα αντικείμενα θα τεθούν προς πώληση στις 20 Ιουλίου, την 48η επέτειο της πρώτης προσγείωσης διαστημόπλοιου στο φεγγάρι, και οι διοργανωτές ελπίζουν σε μεγάλο ακροατήριο.

Η τύχη του σάκου, ο οποίος έχει διαστάσεις 30 επί 22 εκατοστά περίπου και φέρει την επιγραφή «Επιστροφή Σεληνιακού Δείγματος», αγνοούνταν επί δεκαετίες μετά την επιστροφή του Άρμστρονγκ και του πληρώματος του Apollo 11 τον Ιούλιο του 1969. Για πολλά χρόνια είχε ξεμείνει σε ένα κουτί, χωρίς ετικέτες, στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον του Χιούστον, είπε η Κασάνδρα Χάτον, αντιπρόεδρος και επικεφαλής ειδικός σύμβουλος στον οίκο Σόθμπις, την Τετάρτη.

Επανεμφανίστηκε στο γκαράζ του διευθυντή ενός μουσείου στην πολιτεία Κάνσας, του Μαξ Άρι, ο οποίος καταδικάστηκε για την κλοπή του το 2014, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Ο σάκος έχει κατασχεθεί από την υπηρεσία ασφάλειας αεροσκαφών, η οποία είχε προσπαθήσει να τον πουλήσει μέσω πλειστηριασμών τρεις φορές, χωρίς επιτυχία, ώσπου αγοράστηκε το 2015 έναντι 995 δολαρίων (873 ευρώ) από δικηγόρο στο Σικάγο, την Νάνσι Λι Κάρλσον.

Αυτή έστειλε το σάκο στη ΝΑΣΑ για να διαπιστώσει την αυθεντικότητά του, και όταν αποδείχθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε από τον Άρμστρονγκ και είχε ακόμα ίχνη σεληνόσκονης στο εσωτερικό του, η ΝΑΣΑ αποφάσισε να τον κρατήσει.

Η Κάρλσον κατέφυγε στη δικαιοσύνη, και ο σάκος της επιστράφηκε. Η δημοσιότητα που έλαβε η δικαστική της προσπάθεια δημιούργησε ζωηρό ενδιαφέρον από πλευράς πιθανών αγοραστών, και η Κάρλσον αποφάσισε να τον υποβάλλει ξανά σε πλειστηριασμό.

http://www.kathimerini.gr/918333/article/epikairothta/kosmos/pros-pwlhsh-o-sakos-me-th-selhniakh-skonh-toy-armstrongk

armstrong1-thumb-large.jpg.f80b8d18b610d1d9a2bc6a4dbe458b1f.jpg

armstrong.thumb.jpg.10746f91fb48fe59c0d0866097d2f7c5.jpg

the-apollo-1.thumb.jpg.2f3c2e524016e336f0c3d65c6f9b09d6.jpg

15.jpg.65668cfc48ed4026824725961f4f6443.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Ήρθε η ώρα να πάμε ξανά στη Σελήνη, λέει ο Τζεφ Μπέζος. :cheesy:

Τα σχέδιά του για τη δημιουργία αποικιών στη Σελήνη αποκάλυψε πρόσφατα ο ιδρυτής της Amazon.com Τζεφ Μπέζος, ο οποίος έχει ιδρύσει και την εταιρεία ιδιωτικών διαστημόπλοιων Blue Origin. Όραμά του είναι αρχικά να δημιουργηθούν αποικίες στη Σελήνη και στη συνέχεια ο άνθρωπος να «κατακτήσει» ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα τεχνολογίας TechRadar, ο Μπέζος μίλησε για τα εν λόγω σχέδιά του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Διαστημικό Κέντρο Κέννεντι, στη Φλόριντα των ΗΠΑ, όπου και έλαβε το πρώτο του βραβείο Buzz Aldrin Innovation.

«Έχει έρθει η ώρα για την Αμερική να επιστρέψει στη Σελήνη και αυτή τη φορά να μείνει», δήλωσε ο ίδιος. «Πρέπει να χτίσουμε μόνιμους οικισμούς στη Σελήνη όπου θα μπορούμε να παίρνουμε νερό και ηλιακή ενέργεια. Γνωρίζουμε πλέον πράγματα για τη Σελήνη τα οποία δεν ξέραμε τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 και με τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων μπορούμε να το επιτύχουμε οικονομικά. Μπορούμε να το επιτύχουμε σήμερα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Τζεφ Μπέζος συνέχισε αναλύοντας την ιδέα του για το πρόγραμμα Blue Moon, μέσω του οποίου η εταιρεία Blue Origin θα μπορούσε να αποστέλλει φορτία στη Σελήνη ώστε να κατασκευαστεί ρομποτικά ένας μόνιμος ανθρώπινος οικισμός. Η υπηρεσία αυτή θα χρησιμοποιεί επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους.

«Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που πήγαμε στη Σελήνη», υπογράμμισε ο Τζεφ Μπέζος. «Όλη αυτή η ιστορία είναι ωραία, αλλά σας εγγυώμαι ότι αυτοί οι τύποι (οι αστροναύτες) ποτέ δεν πίστεψαν ότι θα ήταν οι τελευταίοι άνθρωποι που θα πατούσαν στη Σελήνη», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι το μόνο εμπόδιο για το επόμενο βήμα είναι πως το ταξίδι στο διάστημα είναι υπερβολικά ακριβό.

«Πρέπει να κατασκευάσουμε επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους και για αυτόν τον στόχο ιδρύθηκε η Blue Origin», είπε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Μπέζος.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι η εξερεύνηση και ο αποικισμός του ηλιακού μας συστήματος θα επέτρεπε σε τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο ανθρώπους να ζήσουν εκτός της Γης. «Φανταστείτε ότι σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαμε να έχουμε 1.000 Αϊνστάιν και 1.000 Μότσαρτ. Πόσο τέλειο θα ήταν αυτό;», κατέληξε ο ίδιος.

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=892392

 

 

Νέες εκτιμήσεις για το μαγνητικό πεδίο της Σελήνης. :cheesy:

Η Σελήνη σήμερα έχει ένα σχεδόν μηδενικό μαγνητικό πεδίο, αλλά αυτό δεν συνέβαινε πάντα. Στην πραγματικότητα, κάποτε ο δορυφόρος της Γης διέθετε ισχυρό μαγνητικό πεδίο και αυτό, έστω και εξασθενημένο στη συνέχεια, διατηρήθηκε επί πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις Αμερικανών ειδικών.

Νέα στοιχεία από αρχαία σεληνιακά πετρώματα δείχνουν ότι ένα ενεργό φυσικό «δυναμό» που υπήρχε μέσα στον λιωμένο μεταλλικό πυρήνα του φεγγαριού, δημιουργούσε ένα μαγνητικό πεδίο που διήρκεσε από ένα έως 2,5 δισεκατομμύρια περισσότερα χρόνια σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Πριν από περίπου 3,6 δισεκατομμύρια χρόνια το σεληνιακό μαγνητικό πεδίο είχε περίπου την ίδια ισχύ με αυτό της Γης σήμερα (κατά μέσο όρο γύρω στα 50 μικροτέσλα). Νωρίτερα, πριν τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, εκτιμάται ότι είχε φθάσει ακόμη και τα 100 έως 110 μικροτέσλα, ήταν δηλαδή διπλάσιο του σημερινού γήινου.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι, για άγνωστο λόγο, το αρχικό ισχυρό σεληνιακό μαγνητικό πεδίο είχε σχεδόν εξαφανισθεί πριν από 3,2 έως 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Η νέα μελέτη όμως συμπεραίνει, ότι τελικά, αν και εξασθενημένο, το πεδίο αυτό διήρκεσε για άλλο ένα έως 2,5 δισ. έτη.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Ράτγκερς, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια γεωεπιστημών και πλανητικών επιστημών Σόνια Τίκου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances» μελέτησαν σεληνιακά δείγματα, που είχαν φέρει οι Αμερικανοί αστροναύτες της αποστολής «Απόλλων 15» το 1971.

Στο σεληνιακό πέτρωμα, του οποίου η ηλικία εκτιμήθηκε ότι ήταν ενός έως 2,5 δισεκατομμυρίων ετών, η ανάλυση με μαγνητόμετρα και άλλα όργανα έδειξε την ύπαρξη ενός μαγνητικού πεδίου περίπου πέντε μικροτέσλα. Δηλαδή η Σελήνη συνέχιζε να έχει ένα μαγνητικό πεδίο γύρω της, έστω και κατά πολύ ασθενέστερο, περίπου το ένα δέκατο αυτού που είχε παλαιότερα, το οποίο παρόλα αυτά ήταν 1.000 φορές μεγαλύτερο από τα σημερινά μαγνητικά πεδία στο διαπλανητικό χώρο.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, το σεληνιακό μαγνητικό πεδίο άρχισε να εξασθενεί σημαντικά πριν από περίπου 3 δισ. χρόνια, αλλά διατηρήθηκε για τουλάχιστον άλλο ένα δισ. χρόνια σε πιο εξασθενημένη κατάσταση, έχοντας έτσι μια συνολική διάρκεια τουλάχιστον δύο δισ. ετών.

Σήμερα πια η Σελήνη δεν έχει σχεδόν καθόλου μαγνητικό πεδίο που να γεννιέται από το «δυναμό» του πυρήνα της (όπως συμβαίνει ακόμη στο κέντρο της Γης) και οι επιστήμονες δεν ξέρουν πότε ακριβώς αυτό «έσβησε».

Οι αστροβιολόγοι θεωρούν το μαγνητικό πεδίο βασικό παράγοντα κατοικησιμότητας και κριτήριο για την πιθανότητα εύρεσης ζωής σε έναν εξωπλανήτη. Το πεδίο αυτό στη Γη προστατεύει τους ανθρώπους και τα άλλα έμβια όντα από τα επικίνδυνα σωματίδια του ηλιακού «ανέμου» και την ιοντίζουσα ακτινοβολία του διαστήματος, που μπορούν να προκαλέσουν γενετικές μεταλλάξεις.

Όπως είπε η Τίκου, όταν το μαγνητικό πεδίο ενός πλανήτη ή δορυφόρου πεθαίνει, τότε τα ιοντίζοντα σωματίδια του Ήλιου μπορούν να οδηγήσουν σε διάσπαση και οριστική εξαφάνιση τα μόρια του νερού μέσα σε διάστημα μερικών εκατοντάδων ετών, καθιστώντας έτσι άνυδρο ένα ουράνιο σώμα.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο γειτονικός Άρης που είχε κάποτε μαγνητικό πεδίο και πολύ νερό, αλλά το τελευταίο εξαφανίσθηκε σχεδόν όλο, όταν η μαγνητική «ασπίδα» του χάθηκε πριν από περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια.

Όμως η νέα ανακάλυψη οδηγεί τους επιστήμονες σε νέες πιο ελπιδοφόρες υποθέσεις για τις δυνατότητες των φεγγαριών άλλων πλανητών να έχουν συνθήκες δυνητικά κατάλληλες για την ανάπτυξη ζωής, χάρη στην παρατεταμένη προστατευτική «ασπίδα» ενός μαγνητικού πεδίου.

http://physicsgg.me/2017/08/10/%ce%bd%ce%ad%ce%b5%cf%82-%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%b1%ce%b3%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%80%ce%b5%ce%b4%ce%af/

5E3E51BCBA032FC93D3E6E92B3244905.jpg.216bb4512f8fdbb07fbe2fb1b8542510.jpg

3008.jpg.e0ca14928f3b1de4a77f052709b33653.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο πιο μοναχικός άνθρωπος στο Σύμπαν. :cheesy:

Πάνε 48 χρόνια από την πρώτη προσσελήνωση. Ήταν 20 Ιουλίου όταν η σεληνάκατος στην οποία επέβαιναν ο Νιλ Αρμστρονγκ και ο Μπαζ Ολντριν ακούμπησε στην επιφάνεια του φεγγαριού.

Στην επόμενη τριετία, ακόμα δέκα συνάδελφοί τους θα έκαναν τη βόλτα τους στον αφιλόξενο δορυφόρο της Γης, πριν η ΝASA διακόψει απότομα το πρόγραμμα «Απόλλο» κατόπιν κυβερνητικής εντολής, αφού τα κονδύλια θεωρήθηκε πιο χρήσιμο να ξοδευτούν σε περισσότερο εξοπλισμό και όχι στην εξερεύνηση του Διαστήματος.

Μια εντολή την οποία για πάνω από τέσσερις δεκαετίες οι Αμερικανοί πρόεδροι επανυπογράφουν, με τελευταίο τον Μπαράκ Ομπάμα, πριν από μία τριετία, παρά τα όσα είχε υποσχεθεί πριν από τη δεύτερη εκλογή του.

Μετά από τρεις ώρες, λοιπόν, και αφού έκαναν όλους τους απαραίτητους ελέγχους στη σεληνάκατο, Αρμστρονγκ και Ολντριν κατέβηκαν τα σκαλιά για να αφήσουν τα αποτυπώματά τους στη σεληνιακή σκόνη και να προχωρήσουν στο σημαντικότερο κομμάτι της αποστολής τους: γεωλογική έρευνα και συλλογή πετρωμάτων.

Την ίδια στιγμή, περίπου εκατό μίλια πάνω από τα κεφάλια τους, σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, βρισκόταν ο πύραυλος «Σάτουρν Ε’». Και μέσα του, ένας πραγματικός ήρωας των διαστημικών ανακαλύψεων: ο Μάικλ Κόλινς, ο πιο μοναχικός άνθρωπος στο Σύμπαν.

Ηταν αμέσως μετά την τραγωδία του «Απόλλο 1» (οι Γκρίσομ, Ουάιτ και Τσάφι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια άσκησης), όταν η ΝΑSΑ αποφάσισε πως το πλήρωμα που θα επιχειρήσει την πρώτη προσσελήνωση θα ήταν οι Αρμστρονγκ, Ολντριν και Κόλινς.

Γρήγορα ο τρίτος της παρέας έμαθε πως ναι μεν θα ταξίδευε ώς το φεγγάρι με τους συναδέλφους του, αλλά δεν θα είχε ποτέ τη χαρά, τη μοναδική τιμή να περπατήσει στην επιφάνειά του. Ο Κόλινς ποτέ δεν θεώρησε ότι βρέθηκε ριγμένος από τη συμφωνία. Αντιθέτως, ήξερε ότι η μοίρα των δύο πρώτων εποίκων της Σελήνης ήταν στα χέρια του.

Επί ένα εικοσιτετράωρο παρέμενε σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, έτοιμος για το ραντεβού με τη σεληνάκατο. Την ώρα που ο Νίξον είχε έτοιμο τον λόγο για τον θάνατο των δύο αστροναυτών στη Σελήνη, ένα δακρύβρεχτο κείμενο το οποίο προνόησαν να γράψουν εκ των προτέρων τα «γεράκια» του γραφείου επικοινωνίας του, ο Κόλινς ήταν αφοσιωμένος στο έργο του, ξέροντας ότι ποτέ δεν θα γινόταν λαϊκός ήρωας όπως ο Νιλ και ο Μπαζ.

Αλλά ο χαμηλών τόνων Μάικλ Κόλινς δεν ενδιαφερόταν για το σταριλίκι. Η μεγάλη του αγάπη ήταν η επιστήμη και η εξερεύνηση. Στη διάσημη φωτογραφία που τράβηξε όταν η σεληνάκατος ξεκίνησε την πορεία της προς το φεγγάρι, με φόντο τη Γη, ο Κόλινς ήταν ο μόνος άνθρωπος που μπορούσε να υπερηφανευτεί ότι είχε μπροστά του όλη την ανθρωπότητα. Πώς να νιώσεις λοιπόν μοναξιά;

http://physicsgg.me/2017/07/20/%ce%bf-%cf%80%ce%b9%ce%bf-%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b1%cf%87%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%ac%ce%bd%ce%b8%cf%81%cf%89%cf%80%ce%bf%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%8d%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bd/

apollo11.jpg.a636ec34c329192863007a75e540f7c9.jpg

5946.jpg.d8c5053fbce592a9178f2e197ceb0c86.jpg

as11-40-5886.thumb.jpg.64c50d5210c9464adea57e5fd01240b9.jpg

module.jpg.7e9ff9ebae6ff52a9ff457b566be1c67.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η νέα στολή της SpaceX και του Ε.Μασκ για... περίπατους στη Σελήνη :cheesy:

Τα αποκαλυπτήρια της νέας στολής της SpaceX έκανε, την Τετάρτη, ο ιδρυτής της ιδιωτικής εταιρείας κατασκευής διαστημικού εξοπλισμού, ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ.

Ο Μασκ δημοσίευσε μια φωτογραφία της στολής στο Instagram, φροντίζοντας μάλιστα να διαβεβαιώσει τους followers του ότι πρόκειται για μια «πραγματικά λειτουργική στολή» και όχι για μοντέλο.

«Έχει ήδη δοκιμαστεί σε πίεση διπλού κενού αέρος», έγραψε ο μεγιστάνας στην ανάρτησή του, επισημαίνοντας ότι ήταν «απίστευτα δύσκολο» για την ομάδα του να συνδυάσει την αισθητική με τη λειτουργικότητα.

Ο στολή αστροναυτών περιλαμβάνει ένα κράνος και φαίνεται αρκετά ελαφριά, συγκριτικά με τις συνηθισμένες στολές. Πολλά ΜΜΕ σχολιάζουν ιδιαίτερα το γεγονός ότι θυμίζει περισσότερο στολή πτήσης σε διαστημόπλοιο, παρά ένδυμα κατάλληλο για διαστημικούς περιπάτους, ωστόσο ο Μασκ είχε ξεκαθαρίσει εδώ και μήνες ότι το ζητούμενο ήταν «ένα πιο κομψό αποτέλεσμα».

http://www.pronews.gr/epistimes/diastima/625200_deite-ti-nea-stoli-tis-spacex-kai-toy-emask-gia-peripatoys-sti-selini-foto

spacex-uniform.png.43adb40f0c3129ac6afc74e7d465ac5b.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

H Σελήνη μπορεί να εχει υδάτινα αποθέματα. :cheesy:

Ερευνητές του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Ντόρτμουντ στην Γερμανία μελετώντας δεδομένα από αποστολές χαρτογράφησης της Σελήνης εντόπισαν στην επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου μόρια υδροξυλίου.

Η παρουσία αυτών των μορίων κάνει πιθανή την παρουσία μεγάλων αποθεμάτων νερού στο υπέδαφος της Σελήνης.

Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί μεγάλες ποσότητες νερού σε παγωμένη μορφή στο υπέδαφος των πόλων της Σελήνης. Αν όμως υπάρχει νερό και σε άλλες περιοχές του δορυφόρου μας θα διευκολυνθεί η δημιουργία αρχικά κάποιων βάσεων και αργότερα αποικιών εκεί.

Κάποιοι πιθανολογούν ότι το νερό βρίσκεται κοντά στον μανδύα της Σελήνης και ότι θα μπορέσουμε σχετικά εύκολα να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτό.

Από την άλλη, η ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων νερού στο εσωτερικό της Σελήνης προκαλεί ήδη πονοκεφάλους στους επιστήμονες αφού θα πρέπει να εξηγήσουν την παρουσία του.

Οι μελέτες

Οι ερευνητές με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Science Advances» υποστηρίζουν ότι κάτω από την επιφάνεια της Σελήνης και μάλιστα σε όλη την έκταση του δορυφόρου υπάρχουν ποσότητες νερού.

Τον Ιούλιο άλλη ερευνητική ομάδα δημοσίευσε μια μελέτη η οποία ανέφερε ότι υπάρχουν μεγάλα παγιδευμένα αποθέματα νερού στο υπέδαφος της Σελήνης. Όμως τον Αύγουστο μελέτη του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps στις ΗΠΑ αντέκρουσε την μελέτη του Ιουλίου.

Η θεωρία

Σε αυτό που συμφωνούν πάντως οι ειδικοί είναι ότι σε περίπτωση που πράγματι υπάρχει νερό στο υπέδαφος της Σελήνης όπως αυτό περιγράφεται στις πρόσφατες μελέτες αυτό σημαίνει ότι η κρατούσα θεωρία για τον σχηματισμό της είναι λάθος και πρέπει να αναζητηθεί κάποια νέα.

Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι η Σελήνη είναι προϊόν μια κατακλυσμιαίας σύγκρουσης που συνέβη πριν από περίπου 4 δισ. έτη. Πιθανολογείται ότι ένα σώμα στο μέγεθος του Αρη έπεσε πάνω στην Γη και ορισμένα από τα θραύσματα που εκτοξεύτηκαν στο Διάστημα τέθηκαν σε τροχιά γύρω από τον «τραυματισμένο» πλανήτη μας. Τα θραύσματα αυτά κάποια στιγμή ενώθηκαν δημιουργώντας την Σελήνη. Ετσι εξηγούνται σύμφωνα με τους ειδικούς και μια σειρά από γεωλογικές ομοιότητες ανάμεσα στην Γη και την Σελήνη.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500161840

06010B317E1BF6ABD7144D125718CAAB.jpg.18c272067ba6224eb389fcbfb68953d4.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

ESA: 100 άνθρωποι θα ζουν στο φεγγάρι έως το 2040. :cheesy:

Έως το 2030 θα υπάρξει ένας αρχικός καταυλισμός έξι έως δέκα πρωτοπόρων «αποικιστών» στο φεγγάρι, έως το 2040 οι κάτοικοι του σεληνιακού χωριού θα έχουν φθάσει τους 100 και έως το 2050 τους 1.000. Κάπου τότε, θα μπορούν πλέον να δημιουργήσουν οικογένειες και έτσι να γεννηθούν τα πρώτα...φεγγαρόπαιδα.

Οι πρώτοι κάτοικοι της Σελήνης, κυρίως επιστήμονες, μηχανικοί και τεχνικοί, θα παράγουν σε τρισδιάστατους εκτυπωτές τα σπίτια και τα εργαλεία τους, θα λιώνουν σεληνιακούς πάγους για να πιουν νερό, θα τρώνε λαχανικά που θα καλλιεργούν σε σεληνιακά θερμοκήπια και θα διασκεδάζουν με νέα «ιπτάμενα» σπορ χάρη στη μειωμένη βαρύτητα του δορυφόρου της Γης.

Αυτό το όραμα - που δεν σκοπεύει να παραμείνει όραμα- παρουσίασε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Πλανητικής Επιστήμης στη Ρίγα της Λετονίας ο γάλλος επιστήμονας Μπερνάρ Φοένγκ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), ο οποίος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει αναλάβει το ρόλο του λεγόμενου «πρέσβη» του Σεληνιακού Χωριού.

Οι ανακοινώσεις του Φοένγκ στη Ρίγα στόχευαν κυρίως σε όσους περιγελούν την όλη ιδέα, θεωρώντας ότι δεν αποτελεί κάτι περισσότερο από επιστημονική φαντασία και μάλιστα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό ορίζοντα. Όμως, ο «πρέσβης» τόνισε ότι το σχέδιο είναι και λογικό και εφικτό, δίνοντας στην ανθρωπότητα τη δυνατότητα να επεκταθεί μόνιμα στην Σελήνη.

Ο επικεφαλής της ESA Γιαν Βέρνερ υποστηρίζει ότι όταν ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) τεθεί εκτός λειτουργίας, πιθανώς το 2024, θα πρέπει να αντικατασταθεί από μία μόνιμη σεληνιακή αποικία. Κάτι τέτοιο θεωρεί ότι μπορεί να γίνει -όπως και στην περίπτωση του ISS- με διεθνή διαστημική συνεργασία από πολλά κράτη, αυτή τη φορά πιθανώς και με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος θα μπορέσει να βρει κερδοφόρες ευκαιρίες στη Σελήνη.

Επιστήμονες και επιχειρηματίες βλέπουν θετικά την ιδέα, αλλά προς το παρόν δεν έχουν «τσιμπήσει» οι πολιτικοί, οι χώρες των οποίων θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να χρηματοδοτήσουν το φιλόδοξο σχέδιο.

Το δέλεαρ θα μπορούσαν να είναι οι πρώτες ύλες στη Σελήνη, όπως ο ηφαιστειακής προέλευσης βασάλτης (που θα μπορούσε να είναι η πρώτη ύλη για δορυφόρους που θα εκτοξεύονται από το φεγγάρι), το σπάνιο στη Γη αλλά άφθονο στο φεγγάρι ήλιο-3 (από όπου θα μπορούσε θεωρητικά να παραχθεί καθαρότερη και ασφαλέστερη πυρηνική ενέργεια), το οξυγόνο και το υδρογόνο από τη διάσπαση του σεληνιακού νερού (δύο αέρια που εκρήγνυνται αν αναμιχθούν και άρα μπορούν να είναι η πρώτη ύλη για πυραυλικά καύσιμα) κ.α.

Η μη επανδρωμένη (ρομποτική) εξερεύνηση του φεγγαριού ήδη προχωρά, με αρκετές διαστημοσυσκευές και οχήματα τύπου ρόβερ να ετοιμάζονται για προσελήνωση τα επόμενα χρόνια.

Όμως το μεγάλο στοίχημα θα είναι οι επανδρωμένες αποστολές και αυτή τη φορά, όχι πρόσκαιρες όπως οι αμερικανικές του προγράμματος «Απόλλων» πριν από δεκαετίες. Ορισμένοι μάλιστα, φοβούμενοι μια ανεξέλεγκτη κλιματική αλλαγή ή έναν πυρηνικό πόλεμο στη Γη στο μέλλον, θεωρούν τη δημιουργία βάσης ή χωριού στη Σελήνη μια αναγκαία δικλείδα ασφαλείας για την ανθρωπότητα.

Όμως, όπως έδειξε η προσωπική εμπειρία των περισσοτέρων ανθρώπων που έζησαν σε προσομοιώσεις σεληνιακών ή αρειανών εγκαταστάσεων στη Γη, τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα, είτε ζουν μέσα στις εγκαταστάσεις τους, είτε βγαίνουν έξω με τις διαστημικές στολές τους. Αλλά κάθε αρχή και δύσκολη, αντιτείνουν οι πιο αισιόδοξοι.

Όσο για το κόστος του ταξιδιού στη Σελήνη, όπως είπε ο Φοένγκ, «η τιμή του 'εισιτηρίου' σήμερα είναι της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά σε 20 χρόνια μπορεί να είναι 100 φορές πιο φθηνό». Βέβαια, αυτό σημαίνει 100.000 ευρώ, οπότε δεν είναι και τσάμπα...

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500163790

5B449EDABB799367A13A35E4093F1C04.jpg.09e6fd076bd2cdb5dab9c80a3437f766.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εντοπίστηκε το Smart-1 στην επιφάνεια της Σελήνης μετά από 11 χρόνια! :cheesy:

Χρειάστηκε να περάσουν 11 χρόνια προκειμένου να εντοπιστεί το χαμένο διαστημόπλοιο Smart-1, το οποίο είχε καταπέσει στην επιφάνεια της Σελήνης, όντας σε ερευνητική αποστολή.

Το διαστημόπλοιο συνετρίβη το 2006, στην πρώτη του πτήση στη Σελήνη, όταν απώλεσε όλα τα καύσιμα που είχε εφοδιαστεί για το μεγάλο ταξίδι. Για 11 ολόκληρα χρόνια, το σημείο της συντριβής του παρέμενε ένα μυστήριο.

Ο εντοπισμός του Smart-1 προσφέρει την ευκαιρία για την οργάνωση μίας νέας αποστολής στον φυσικό δορυφόρο της Γης. Το διαστημόπλοιο θεωρείται δεδομένο ότι θα προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες και στοιχεία στους επιστήμονες, οι οποίοι ήδη προγραμματίζουν ρομποτική αποστολή στο σημείο που εντόπισαν το διαστημόπλοιο.

Η πτώση του Smart-1 προκάλεσε σύγχυση στους επιστήμονες και τη NASA, καθώς κανείς δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει τη θέση του διαστημοπλοίου, ακόμη και αν είχε καταπέσει στη φωτεινή ή στη σκοτεινή πλευρά.

http://www.pronews.gr/epistimes/diastima/634100_entopistike-smart-1-stin-epifaneia-tis-selinis-meta-apo-11-hronia-foto

smr3.jpg.d102e2cf93411eb6f27967d79355217c.jpg

smr2.jpg.3e66f4a0fdfc2cdb96568bb8afd31ca8.jpg

smr1.jpg.02257181b0b20afca9731af52a5358bd.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διαστημικός σταθμος σε σεληνιακή τροχιά. :cheesy:

Η κρατική εταιρεία «Roscosmos» και η NASA (Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ) κατά τη διάρκεια της 68ου Διεθνούς Αστροναυτικου Συνέδριου, που πραγματοποιήθηκε στην Αδελαΐδα (Αυστραλία) υπέγραψαν κοινή δήλωση για τη συνεργασία στην εξερεύνηση και ανάπτυξη του διαστήματος.

Η Roscosmos και η NASA επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), ως βάση για την περαιτέρω εξερεύνηση του διαστήματος, και - συνεργασία στο πλαίσιο του διεθνούς σεληνιακου πρόγραμματος: η δημιουργία σεληνιακού σταθμου με την πλατφόρμα Deep Space Gateway, την εναρμόνιση των προτύπων, την επιστημονική αποστολή για την σεληνιακή τροχιά και στην επιφάνεια της σελήνης.Το πρόγραμμα Deep Space Gateway είναι μόνο ένα μέρος της αμερικανορωσικής συμφωνίας που υπεγράφη στο συνέδριο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δύο διαστημικών υπηρεσιών.

Ειδικότερα, οι εταίροι προτίθενται να αναπτύξουν διεθνή τεχνικά πρότυπα που θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον, μεταξύ άλλων και για τη δημιουργία του σταθμού σε σεληνιακή τροχιά.Η Roskosmos και η NASA έχουν ήδη έρθει σε συμφωνία σχετικά με τις προδιαγραφές του σταθμού υποδοχής του μέλλοντος σταθμού. Δεδομένης της σοβαρότητας της ρωσικης εμπειρίας στην ανάπτυξη σταθμων υποδοχής τα στοιχεία του σταθμού θα συσταθουν βάσει των ρωσικων σχέδιων, καθώς και τις προδιαγραφές των συστημάτων υποστήριξης ζωής. Τα αναπτυγμένα πρότυπα θα χρησιμοποιηθούν από όλες τις χώρες για την ανάπτυξη και τη δημιουργία της διαστημικής τεχνολογίας τους.

Οι πλευρές συζήτησαν επίσης τη δυνατότητα χρησιμοποίησης του Ρωσίκου όχηματος εκτόξευσης (LV) για τη δημιουργία της υποδομης του σεληνιακού σταθμό. Έτσι, στο πρώτο στάδιο έχει προγραμματιστεί να χρησιμοποιηθει ο αμερικανικός σούπερ-βαρύς πύραυλος SLS παράλληλα με τον βαρύ ρωσικο πύραυλο «Proton-M» και «Angara A5Ms». Μετά τη δημιουργία του Ρωσικου σούπερ-βαρύ πυραυλου, θα χρησιμοποιηθεί επίσης για τον σεληνιακο τροχιακό σταθμό.

Η κύρια εργασία για τη δημιουργία του σεληνιακού σταθμού θα ξεκινήσει στα μέσα της δεκαετίας του 2020.

Ο Igor Komarov ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας «Roscosmos» δηλωσε: «Τουλάχιστον πέντε χώρες εργάζονται για να αναπτύξουν το δικο τους επανδρωμένο διαστημικό σκάφος και των συστημάτων του. Προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα σε θέματα τεχνικής συνεργασίας, τα προτύπα θα πρέπει να είναι ενιαία - για να επιτρέψει στις διάφορες χώρες να εργαστούν στα προϊόντα τους και να ενωθουν με τον διεθνή σεληνιακό σταθμό. Μέρος των βασικών προτύπων θα διαμορφωθεί με βάση τις ρωσικές εξελίξεις. Οι εν συνάψει συμφωνίες θα ανοίξουν νέες προοπτικές για τη διεθνή συνεργασία και θα επεκτείνουν τις δυνατότητες χρησιμοποίησης του παραγωγικού δυναμικού της ρωσικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας. "

https://www.roscosmos.ru/24136/

Σχολιο:Πιστευω οτι η υπογραφη της συμφωνιας αποτελει το σημαντικοτερο βημα για την συνεχεια της Διαστημικής Εξερευνησης γιατι βαζει τα θεμελια για το επομενο βήμα της κατασκευής του Σεληνιακού Σταθμου σε συνεχεια βεβαια και της Σεληνιακής βάσης.Η Ρωσια ηδη ετοιμαζεται.Η υπηρεσία διαστήματος της Ρωσίας (Roskosmos) ανακοίνωσε την διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού, με σκοπό τη δημιουργία μιας νέας ομάδας ρώσων κοσμοναυτών, που θα πραγματοποιήσουν με το νέας γενιάς ρωσικό διαστημόπλοιο Ομοσπονδια«Φεντεράτσια» διαστημικές πτήσεις, αρχικά με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και εν συνεχεία τη Σελήνη.

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=15559&postdays=0&postorder=asc&start=240

Δημοσίευση Τετάρτη 15/03/2017

Επισης στο παιχνιδι ειναι και η Κινα.Συνομιλίες Κίνας και Ευρώπης για την δημιουργία επανδρωμένης αποικίας στην Σελήνη.Την προοπτική συνεργασίας για τη δημιουργία μιας αποικίας στη Σελήνη και άλλες κοινές διαστημικές αποστολές συζητούν η Ευρωπαϊκή και η Κινεζική Υπηρεσία Διαστήματος, όπως ανέφεραν εκπρόσωποί τους.

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=15559&postdays=0&postorder=asc&start=255

Δημοσίευση Πέμπτη 27/04/2017

Η Κίνα προωθεί διαστημικά προγράμματα με σκοπό να στείλει άνθρωπο στη Σελήνη.

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=15559&postdays=0&postorder=asc&start=255

Δημοσίευση Πέμπτη 08/06/2017

Ετσι επιτελους το σωστο επόμενο βημα της ανθρωπότητας στο διαστημα αρχίζει να παιρνει σαρκα και οστα!!! =D> =D> =D>

rk-nasa.jpg.b9eb3090e795c0cc59357607b30b52b0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Η χαμένη ατμόσφαιρα της Σελήνης. :cheesy:

Μέχρι πρότινος νομίζαμε ότι ο δορυφόρος μας ήταν πάντοτε ξηρός και γυμνός, χωρίς ίχνος προστατευτικής ατμόσφαιρας. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η εικόνα αυτή ανατρέπεται από νέες μελέτες οι οποίες φέρνουν στο φως απρόσμενες πτυχές από το παρελθόν του. Η πιο πρόσφατη από αυτές ανακάλυψε ότι στα... νιάτα της η Σελήνη ήταν σκεπασμένη από έναν ωκεανό από λάβα ο οποίος της χάρισε ισχυρούς ανέμους και μια ατμόσφαιρα η οποία διατηρήθηκε για 70 εκατομμύρια χρόνια.

Σήμερα η Σελήνη δεν διαθέτει ατμόσφαιρα – ή μάλλον για να είμαστε περισσότερο ακριβείς, έχει μόλις κάποια σχεδόν ανεπαίσθητα ίχνη ατμόσφαιρας. Μέχρι πρόσφατα οι αστροφυσικοί πίστευαν ότι βρισκόταν σε αυτήν την κατάσταση εξ αρχής, όμως τον περασμένο Ιούνιο μια μελέτη αποκάλυψε ότι αμέσως μετά τη γέννησή του, πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, ο δορυφόρος μας διέθετε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα μια αραιή ατμόσφαιρα, αποτελούμενη κυρίως από νάτριο, χάρη στους ωκεανούς από μάγμα που κάλυπταν αρχικά την επιφάνειά του.

Τώρα μια νέα ερευνητική δουλειά έρχεται να δείξει ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη μόνο μια φορά και ότι η Σελήνη στα νεανικά της χρόνια, πριν από 3,5 δισεκατομμύρια έτη, πέρασε ξανά μια περίοδο ηφαιστειακής δραστηριότητας η οποία μάλιστα ήταν αρκετά έντονη ώστε να σχηματίσει γύρω της μια αρκετά «στιβαρή» ατμόσφαιρα η οποία διατηρήθηκε για 70 εκατομμύρια χρόνια.

Κλεισμένη σε σεληνιακό γυαλί

Την τελευταία δεκαετία μελέτες που διεξάγονται με νέα και πιο ευαίσθητα όργανα έχουν εντοπίσει πτητικά υλικά κλεισμένα μέσα σε ηφαιστειακή ύαλο που συνέλεξαν από τη Σελήνη οι αστροναύτες των αποστολών Apollo. Τα κομμάτια του ηφαιστειακού γυαλιού προέρχονται από τις σκοτεινές λεκάνες της Σελήνης και οι νέες αναλύσεις που έγιναν υποδηλώνουν ότι δημιουργήθηκαν από μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις οι οποίες σημειώθηκαν πριν από 3,8 ως 3,1 δισεκατομμύρια χρόνια και, εκτός από την ύαλο, παρήγαγαν επίσης τεράστιες ποσότητες αερίων.

Τώρα, με μια μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Earth and Planetary Science Letters», η Ντέμπρα Νίνταμ και ο Ντέιβιντ Κινγκ από το Σεληνιακό και Πλανητικό Ινστιτούτο στο Χιούστον του Τέξας υπολόγισαν αυτές τις εκπομπές αερίων με βάση τον εκτιμώμενο όγκο των ροών λάβας που παρήγαγαν οι ηφαιστειακές εκρήξεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους η μεγαλύτερη ποσότητα ανερχόταν σε περίπου 10 εκατομμύρια τόνους αερίων που εκλύθηκαν μαζί με 5,3 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα λάβας τα οποία γέμισαν τη λεκάνη της Θάλασσας των Βροχών (Mare Imbrium), την τεράστια πεδιάδα που είναι ορατή από τη Γη στο βόρειο ημισφαίριο της Σελήνης. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα πρέπει να αύξησε την πίεση του σεληνιακού αέρα ανεβάζοντάς την στο 1% της σημερινής ατμοσφαιρικής πίεσης της Γης – ή με άλλα λόγια, θα πρέπει να δημιούργησε στη Σελήνη μια ατμόσφαιρα κατά 1,5 φορές πιο πυκνή από τη σημερινή ατμόσφαιρα του Αρη.

Οι ερευνητές από το Χιούστον θεωρούν ότι υπό αυτές τις συνθήκες στην επιφάνεια της Σελήνης θα πρέπει να έπνεαν ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι θα σήκωναν σκόνη, ενισχύοντας την ατμόσφαιρα. Εκτιμούν ωστόσο ότι ύστερα από 70 εκατομμύρια χρόνια η σεληνιακή ατμόσφαιρα δεν υπήρχε πια: όλα τα ατμοσφαιρικά αέρια, αναφέρουν, θα πρέπει να είχαν διαφύγει στο Διάστημα ή να είχαν παγώσει στις περιοχές των πόλων, γι’ αυτό και σήμερα δεν βλέπουμε κανένα ίχνος τους στον δορυφόρο μας.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500166870

063D38395F0C2C28FE05BB338AABF50E.jpg.437186aebddfd4d535115603c39b6439.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ερχονται τα φεγγαρόπαιδα! :cheesy:

Οπως φαίνεται, πολύ σύντομα στην ταυτότητα και στα διαβατήρια κάποιων ανθρώπων θα αναγράφεται ως τόπος γέννησης η Σελήνη, ο Αρης ή ο Τιτάνας! Διαστημικές υπηρεσίες και ιδιωτικές εταιρείες έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα ταχύτητας για το ποια θα καταφέρει να εγκαταστήσει πρώτη ανθρώπους μακριά από τη Γη. Τον τελευταίο μήνα υπήρξε ένα πρωτοφανές μπαράζ ανακοινώσεων από όσους οραματίζονται την παρουσία του ανθρώπου μακριά από τον πλανήτη μας. Εκείνος που προκάλεσε τον μεγαλύτερο θόρυβο ήταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA). Στελέχη της ESA σε συνέδριο που έγινε πριν από λίγες εβδομάδες στη Ρίγα, στη Λετονία, έδωσαν στοιχεία για το «Χωριό της Σελήνης», όπως το αποκαλούν. Πρόκειται για μια μεγάλη βάση η οποία θα λειτουργεί τόσο ως τόπος επιστημονικής έρευνας όσο και ως τόπος ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (π.χ. ορυχείων) αλλά και ως τουριστικός προορισμός. Σε πρώτη φάση το χωριό θα αποτελείται από φουσκωτές κατοικίες, αλλά σε δεύτερο στάδιο θα κατασκευαστούν μικρά οικήματα μέσω τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης, με υλικά από το έδαφος της Σελήνης.

Το «Σεληνοχωριό»

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν τα στελέχη της ESA στη Ρίγα, το χωριό θα είναι έτοιμο το 2030 και υπολογίζεται ότι αρχικά θα κατοικούν εκεί περίπου 100 άτομα, αλλά ως το 2050 ο αριθμός αυτός θα έχει δεκαπλασιαστεί και θα έχουν δημιουργηθεί εκεί και οι πρώτες... φεγγαροοικογένειες. Οι επιτελείς της ESA έχουν μελετήσει πιθανά σημεία για την κατασκευή του χωριού και έχουν καταλήξει ότι ιδανικότερο είναι το λεκανοπέδιο Aitken στον Νότιο Πόλο της Σελήνης που έχει διάμετρο περίπου 2.500 χλμ. και μεγάλα υψώματα, κάποια εκ των οποίων εκτείνονται πολλά χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους του. Αυτά τα υψώματα τα λούζει μόνιμα το ηλιακό φως, άρα αποτελούν ιδανικό τόπο δημιουργίας αποικιών που θα χρησιμοποιούν την άφθονη ηλιακή ενέργεια για να λειτουργούν.

Ωστόσο κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι εγκαταστάσεις κατοικίας ανθρώπων στη Σελήνη είναι προτιμότερο να γίνουν σε περιοχές των πόλων τις οποίες δεν βλέπει ποτέ το ηλιακό φως. Αυτό γιατί σε εκείνες τις περιοχές υπάρχουν αποθέματα νερού σε παγωμένη μορφή. Ετσι οι κάτοικοι αφενός θα επεξεργάζονται το παγωμένο νερό ώστε να γίνει πόσιμο και αφετέρου θα απομονώνουν το οξυγόνο και το υδρογόνο από αυτό για να συντηρούν ατμοσφαιρικά και ενεργειακά τις εγκαταστάσεις. Την αποίκιση της Σελήνης στηρίζει και ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής του διαδικτυακού εμπορικού γίγαντα Amazon. Ο Μπέζος έχει ιδρύσει τη διαστημική υπηρεσία Blue Origin, η οποία έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα Blue Moon, μέσω του οποίου η εταιρεία θα αποστέλλει φορτία στη Σελήνη ώστε να κατασκευαστεί ρομποτικά ένας μόνιμος ανθρώπινος οικισμός.

Σύμφωνα με τον Μπέζος η εξερεύνηση και ο αποικισμός του ηλιακού μας συστήματος θα επέτρεπε σε τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο ανθρώπους να ζήσουν εκτός της Γης. Πριν από λίγες εβδομάδες έγινε επίσης γνωστό ότι η NASA και η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos θα συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός μεγάλου διαστημικού σταθμού που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Ο σταθμός αυτός θα παρέχει πλήθος υπηρεσιών στην προσπάθεια εξερεύνησης και αποίκησης του φυσικού μας δορυφόρου ενώ θα λειτουργεί και ως ενδιάμεσος σταθμός για τις επανδρωμένες αποστολές στον Αρη ή σε άλλες περιοχές του ηλιακού μας συστήματος.

Λεωφορείον «ο Αρης»

Τα φώτα της δημοσιότητας συγκέντρωσε πριν από λίγες ημέρες για πολλοστή φορά ο αμερικανός μεγιστάνας και οραματιστής Ελον Μασκ. Ο ιδιοκτήτης της βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla έχει δημιουργήσει την πιο δυναμική και δραστήρια ιδιωτική διαστημική εταιρεία, την Space X. Η εταιρεία δραστηριοποιείται κατά βάση στην ανάπτυξη επαναχρησιμοποιούμενων πυραυλικών συστημάτων. Με τους πυραύλους αυτούς θα μπορούν να πραγματοποιούνται πολύ συχνά διαστημικά ταξίδια που θα μεταφέρουν στον μικρότερο δυνατό χρόνο αλλά και με το μικρότερο δυνατό κόστος ανθρώπους στο Διάστημα. Την περασμένη εβδομάδα ο Μασκ παρουσίασε σε μεγάλο συνέδριο στην Αδελαΐδα το τελευταίο πρότζεκτ της Space X, το πυραυλικό σύστημα BFR. Με αυτό το πυραυλικό σύστημα μάλιστα δεν θα μετακινούνται γρήγορα οι άνθρωποι μόνο στο Διάστημα αλλά και εντός της Γης. Σύμφωνα με τον Μασκ με το BFR θα μπορούν κάθε φορά περίπου 100 επιβάτες να κάνουν υπερατλαντικά ταξίδια σε διάστημα περίπου μισής ώρας! Βέβαια ο μεγάλος στόχος του Μασκ δεν είναι να μεταφέρει ανθρώπους από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη αλλά από τη Γη στον Αρη. Υποστηρίζει ότι η Space X θα σε θέση να πραγματοποιήσει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη σε περίπου επτά χρόνια και ότι η πρώτη αποικία θα δημιουργηθεί εκεί τρία χρόνια αργότερα. Υποστηρίζει μάλιστα ότι με τα πυραυλικά του συστήματα η αποικία στον Αρη στα μέσα του αιώνα θα αριθμεί περί το 1 εκατομμύριο ανθρώπους!

Στο ίδιο συνέδριο εκπρόσωποι του αεροναυπηγικού κολοσσού Lockheed Martin ανακοίνωσαν την απόφαση της εταιρείας να δημιουργήσει έναν επανδρωμένο διαστημικό σταθμό που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Αρη. Το πλήρωμα του σταθμού θα πραγματοποιεί μελέτες στον Κόκκινο Πλανήτη ελέγχοντας από τον σταθμό ρομπότ και drones που θα βρίσκονται εκεί. Τα ρομπότ και τα drones θα πραγματοποιούν εξερευνήσεις και θα συλλέγουν δείγματα εδάφους για ανάλυση. Οι εργασίες και οι μελέτες θα έχουν ως βασικό στόχο την προετοιμασία για μια επανδρωμένη αποστολή στην επιφάνεια του Αρη.

Τιτάνιες προσδοκίες

Πριν από λίγες εβδομάδες έγινε γνωστό ότι το φημισμένο Τμήμα Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στις ΗΠΑ πρότεινε στη NASA μια αποστολή αυτόνομων ιπτάμενων οχημάτων στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου. Τα drones θα εξερευνούν τον δορυφόρο και βασική τους αποστολή θα είναι η αναζήτηση περιοχών που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν αρχικά κάποια βάση και αργότερα κάποια αποικία. Σχεδόν ταυτόχρονα επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας (Caltech) παρουσίασαν μια μελέτη στην οποία αναφέρεται ότι στον Τιτάνα μπορεί να δημιουργηθεί μια αποικία 300 εκατομμυρίων ανθρώπων, η λειτουργία και βιωσιμότητας της οποίας θα στηρίζεται στον αστείρευτο πλούτο υδρογονανθράκων του δορυφόρου.

Οι άνθρωποι των σπηλαίων

Από την άλλη πλευρά, στο συνέδριο που έγινε στη Ρίγα ομάδα επιστημόνων από τα πανεπιστήμια της Πάντοβα και της Μπολόνια παρουσίασε μελέτη σύμφωνα με την οποία δεν είναι απαραίτητο να ταλαιπωρηθούμε με τη δημιουργία βάσεων και αποικιών στη Σελήνη και στον Αρη αφού μπορούμε να ζήσουμε άνετα και με ασφάλεια στα υπόγεια τούνελ και σπήλαια που έχουν δημιουργηθεί στο υπέδαφός τους από την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Η ιδέα αυτή είχε πέσει και στο παρελθόν στο τραπέζι, αλλά είναι η πρώτη φορά που αποκτά επιστημονική υπόσταση. Σύμφωνα με τους θιασώτες της ιδέας η εγκατάσταση των ανθρώπων στα υπόγεια τούνελ και σπήλαια θα τους προστατέψει από την άκρως βλαβερή για τον άνθρωπο ηλιακή και κοσμική ακτινοβολία, η οποία είναι πολύ πιο έντονη από τη Γη στον Αρη και στη Σελήνη, αλλά και από την πτώση διαστημικών αντικειμένων, που είναι πολύ πιο συχνή εκεί. Αν συμβεί αυτό, θα δημιουργηθεί μια διαστημική γενιά «ανθρώπων των σπηλαίων» και φυσικά θα γεννηθούν και θα ζήσουν εκεί πολλά παιδιά.

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=907514

2A7AC2675F33932A3C0E88B671C18F89.jpg.58dcf2a4e34d2c49a61ea53fb0603063.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σχέδια για φουσκωτό διαστημικό σταθμό γύρω από τη Σελήνη. :cheesy:

Η Bigelow Aerospace, γνωστή για τα σχέδια φουσκωτών διαστημικών σταθμών της, ανακοίνωσε συνεργασία με τη United Launch Alliance (ULA) με σκοπό την εκτόξευση- με πύραυλο Vulcan της δεύτερης- ένας σταθμός Β330, ο οποίος προορίζεται να τεθεί ως το 2022 σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Σελήνη για να λειτουργήσει ως αποθήκη.

«Το σχέδιό μας για σεληνιακή αποθήκη προορίζεται να ενισχύσει άλλα σχέδια, τα οποία έχουν μακροπρόθεσμα στόχο την αποστολή ανθρώπων στον Άρη. Θα παρέχει στη NASA και την Αμερική μια συναρπαστική και οικονομική από πρακτικής άποψης ευκαιρία για μια επιτυχία που μπορεί να λάβει χώρα σε μικρό χρονικό διάστημα. Αυτή η σεληνιακή αποθήκη θα μπορούσε να αναπτυχθεί εύκολα ως το 2022 για να υποστηρίξει τα αναζωογονημένα σχέδια της χώρας για επιστροφή στη Σελήνη» είπε ο Ρόμπερτ Μπίγκελοου, πρόεδρος της Bigelow Aerospace.

Ένας τέτοιος σταθμός θα μπορούσε να βοηθήσει, λειτουργώντας ως σταθμός ανεφοδιασμού, τόσο σε αποστολές της NASA, όσο και σε εταιρικές, εμπορικού χαρακτήρα, αποστολές. Επιπλέον, θα μπορούσε να βοηθήσει στο να καταστεί η Σελήνη χώρος για εκπαίδευση αστροναυτών, αλλά και στο να εξερευνηθεί εκτενώς ο φυσικός μας δορυφόρος.

Βάσει των σχεδίων της εταιρείας, όταν το Β330 τεθεί σε τροχιά η Bigelow Aerospace θα προβεί στον πλήρη εξοπλισμό του και θα αποδείξει τη λειτουργικότητά του. Όταν είναι πλήρως λειτουργικός, θα εκτοξευτούν δύο σκάφη- κινητήρες και ο σταθμός θα αποσταλεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Σημειώνεται πως το Β330, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι ένας αυτόνομος διαστημικός σταθμός για εμπορική χρήση, που μπορεί να λειτουργεί σε χαμηλή γήινη τροχιά, και είναι συγκρίσιμος με το 1/3 της χωρητικότητας του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Η Bigelow Aerospace αναπτύσσει ήδη δύο τέτοιους σταθμούς, που προορίζονται να είναι έτοιμοι για εκτόξευση μετά το 2020.

http://www.naftemporiki.gr/story/1286350/sxedia-gia-fouskoto-diastimiko-stathmo-guro-apo-ti-selini

bigelow-aerospace.jpg.99669d6ccc9718b4cdf9bf8f19fe49ff.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Σελήνη θα έχει τους δικούς της ανθρώπους των... σπηλαίων. :cheesy:

Ένας ιαπωνικός δορυφόρος, ο Selenological and Engineering Explorer (Selene), που παλαιότερα βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, ανακάλυψε σε αυτήν ένα τεράστιο σπήλαιο, που εκτιμάται ότι έχει μήκος 50 χιλιομέτρων και πλάτος 100 μέτρων. Αυτό επιβεβαίωσε τώρα η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία (JAXA) και ανακοίνωσε ότι το σπήλαιο θα ήταν ιδανικό για να αξιοποιηθεί ως προστατευμένη διαστημική βάση, διευκολύνοντας έτσι μια μελλοντική εποίκιση του φεγγαριού.

Στην επιφάνεια της Σελήνης, στην περιοχή των λόφων Μάριους, φαίνεται από ψηλά το στρογγυλό άνοιγμα του σπηλαίου με πλάτος 50 μέτρων και βάθος επίσης 50 μέτρων. Η περαιτέρω μελέτη με ραντάρ που μπορεί να «δει» κάτω από την επιφάνεια αποκάλυψε ένα πολύ μεγαλύτερο σπήλαιο. Η υπόγεια κοιλότητα μπορεί να περιέχει νερό σε μορφή πάγου, το οποίο θα ήταν δυνατό να αξιοποιηθεί, ακόμη και για τη μετατροπή του σε καύσιμα. Οι ιάπωνες επιστήμονες εκτιμούν ότι το τεράστιο φυσικό τούνελ σχηματίσθηκε από λάβα που χύθηκε, όταν στη Σελήνη υπήρχε έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα πριν από περίπου 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Με δεδομένο ότι η Σελήνη δεν διαθέτει προστατευτική ατμόσφαιρα, σπήλαια αυτού του είδους είναι κατ' εξοχήν υποψήφια για σεληνιακές βάσεις. Έχουν σταθερή θερμοκρασία (ενώ στην επιφάνεια η μέση θερμοκρασία κινείται από 107 βαθμούς Κελσίου τη μέρα έως μείον 153 βαθμούς τη νύχτα) και μπορούν να προστατεύσουν τόσο τους ανθρώπους όσο και τον εξοπλισμό τους από τους αστεροειδείς, τους μικρομετεωρίτες και την ακτινοβολία, την κοσμική και την υπεριώδη του Ήλιου.

Η Ιαπωνία έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να στείλει αστροναύτη στο φεγγάρι για πρώτη φορά γύρω στο 2030, πιθανώς μαζί με τη NASA και άλλες χώρες. Η Κίνα θέλει να στείλει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή της στη Σελήνη το 2036 και έχει φιλόδοξα σχέδια για τη δημιουργία μόνιμης σεληνιακής αποικίας.

Η Ρωσία θέλει επίσης να ξεκινήσει την κατασκευή μιας βάσης, αρχικά για τέσσερις ανθρώπους, έως το 2030. Και οι ΗΠΑ, που πρώτες -και μόνες μέχρι τώρα- πάτησαν το πόδι τους εκεί, έχουν τα δικά τους σχέδια επιστροφής.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=909428

4FE7E02522B5B1BED64D01AB459659AC.jpg.29c7c645b2634a5b2b66542a609ca252.jpg

monn1.thumb.jpg.ef8c00e1125b65f084c47e6421048523.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ελληνικό τηλεσκόπιο μετρά τη θερμοκρασία από προσκρούσεις μετεωριτών. :cheesy:

Μια Ελληνίδα ερευνήτρια μέτρησε για πρώτη φορά τη θερμοκρασία των λάμψεων από προσκρούσεις μετεωριτών στη Σελήνη με το τηλεσκόπιο του Κρυονερίου, στο πλαίσιο του προγράμματος παρατήρησης NELIOTA της ESA και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Όταν μικρά σώματα -μετέωρα και μικροί αστεροειδείς- πέφτουν πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης με απίστευτα μεγάλες ταχύτητες, δημιουργούν αστραπιαίες λάμψεις φωτός που είναι ορατές από τη Γη. Τώρα, για πρώτη φορά, η Δρ Χρύσα Αβδελίδου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), μέτρησε τη θερμοκρασία αυτών των καυτών λάμψεων, χρησιμοποιώντας ένα ελληνικό τηλεσκόπιο.

Η ανακάλυψη θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα πράγματα για τα αντικείμενα που πέφτουν στη Γη και πώς μπορεί να επηρεασθούν οι δορυφόροι. Ουσιαστικά, χάρη στο NELIOTA, οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν το φεγγάρι ως ένα γιγάντιο εργαστήριο για τη μελέτη των προσκρούσεων σωμάτων και των λάμψεων που αυτά παράγουν.

Η ESA παρακολουθεί τα ουράνια αντικείμενα (Νear-Εarth Οbjects ή NEOs), δηλαδή τους αστεροειδείς, κομήτες και μετεωρίτες, που μπορεί να πέσουν στη Γη. Για το σκοπό αυτό, μελετά τη συχνότητα και την κατανομή της πτώσης των μετεωριτών και άλλων τέτοιων μικρών αντικειμένων στην επιφάνεια της γειτονικής Σελήνης. Οι επιστήμονες, με τη βοήθεια του NELIOTA, θέλουν να μάθουν πόσο συχνά πέφτουν τέτοια σώματα και πόσο απειλητικά μπορεί να γίνουν για ένα δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη ή για μια μελλοντική διαστημική αποστολή της ESA.

Τέτοια μετέωρα και μικροί αστεροειδείς που πέφτουν στη Γη, καίγονται στην προστατευτική ατμόσφαιρά της δημιουργώντας «πεφταστέρια», κάτι που όμως δεν συμβαίνει στο φεγγάρι, το οποίο έχει μόνο ένα υπερβολικά λεπτό στρώμα αερίων γύρω του. Χωρίς μια πυκνή ατμόσφαιρα να επιβραδύνει τα μετέωρα, τα οποία ζυγίζουν από μερικά γραμμάρια έως μερικά κιλά, αυτά χτυπούν τη Σελήνη με ταχύτητα 20 έως 70 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, αφήνοντας μια στιγμιαία λάμψη.

Η Δρ Χρύσα Αβδελίδου, η οποία έκανε σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στη Γιούτα, υπολόγισε ότι οι θερμοκρασίες των λάμψεων από τις προσκρούσεις είναι μεταξύ των 1.700 και 3.700 βαθμών Κέλβιν (κατά προσέγγιση 1.425 έως 3.430 βαθμούς Κελσίου). Η μέτρηση της θερμοκρασίας της λάμψης επιτρέπει να υπολογισθεί η μάζα και άρα το μέγεθος του σώματος που έπεσε στη Σελήνη. Οι έως τώρα παρατηρήσεις της συμφωνούν με τις θεωρητικές μελέτες, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το NELIOTA στο Κρυονέρι

Το πρόγραμμα NELIOTA (Near-earth object Lunar Impacts and Optical TrAnsients) ξεκίνησε φέτος τον Μάρτιο, χρησιμοποιώντας το αναβαθμισμένο διαμέτρου 1,2 μέτρων τηλεσκόπιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε υψόμετρο 900 μέτρων, στο όρος Κυλλήνη Κορινθίας (με επιστημονική υπεύθυνη την Άλκηστη Μπονάνου) για να παρατηρεί σε δύο μήκη κύματος τις διάσπαρτες αμυδρές λάμψεις πάνω στη Σελήνη.

Το τηλεσκόπιο διαχωρίζει το εισερχόμενο από τη Σελήνη φως σε δύο κατευθύνσεις και χρησιμοποιεί δύο ψηφιακές κάμερες τελευταίας τεχνολογίας για την καταγραφή των δεδομένων με ταχύτητα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Ένα αυτοματοποιημένο λογισμικό αναλύει το βίντεο της παρατήρησης και εντοπίζει τις τυχόν λάμψεις στην επιφάνεια της Σελήνης. Οι κάμερες είναι εφοδιασμένες με κατάλληλα φίλτρα, που επιτρέπουν την εκτίμηση της θερμοκρασίας των λάμψεων της πρόσκρουσης.

Το τηλεσκόπιο έχει ήδη καταγράψει 22 τέτοια συμβάντα και σε αυτά βασίσθηκαν οι αναλύσεις της Δρ Αβδελίδου. «Το τηλεσκόπιο έχει δύο μάτια: το ένα παρατηρεί στο ερυθρό φως και το άλλο στο υπέρυθρο. Συνδυάζοντας τα δεδομένα από τις δύο κάμερες, μπορούμε να μετρήσουμε τη θερμοκρασία των σεληνιακών λάμψεων, πράγμα που κάναμε για πρώτη φορά», εξηγεί. Οι λάμψεις αυτές διαρκούν ελάχιστα, από 43 έως 182 χιλιοστά του δευτερολέπτου, καθώς το σημείο της πρόσκρουσης παραμένει καυτό για λίγο ακόμη, αφότου η ορατή λάμψη έχει πια σβήσει.

«Γνωρίζοντας τη θερμοκρασία», προσθέτει, «μπορούμε καλύτερα να εκτιμήσουμε την πυκνότητα του προσκρούοντος σώματος, πράγμα που μας δίνει ενδείξεις σχετικά με την προέλευσή του. Προέρχεται από αστεροειδείς ή από κομήτες; Εφόσον αυτοί οι δύο έχουν διαφορετική σύνθεση και πυκνότητα, οι μετρήσεις που κάνουμε, μας βοηθούν να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό».

Ένα άλλο μυστήριο που ελπίζουν να λύσουν οι επιστήμονες μέσω του NELIOTA, είναι ο φυσικός μηχανισμός που παράγει τις σελήνιακές λάμψεις. «Ελπίζουμε ότι τα νέα δεδομένα, που είναι ελεύθερα διαθέσιμα για όλη την επιστημονική κοινότητα, θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την κατανόησή μας για το τι συμβαίνει, όταν ένα σώμα από αστεροειδή χτυπά τη Σελήνη με τέτοια μεγάλη ταχύτητα και πώς η ενέργειά του κατανέμεται», λέει η ελληνίδα ερευνήτρια.

Συνεργασία με το LRO της NASA

Παράλληλα, χρησιμοποιεί τα στοιχεία του δορυφόρου Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) της NASA για να προσδιορίσει τη σύνθεση κάθε σώματος που πέφτει στη Σελήνη. Τα στοιχεία του LRO και του NELIOTA μπορούν να συνδυασθούν για να εντοπισθούν τα σημεία όπου έχουν συμβεί μεγάλες προσκρούσεις.

«Το επόμενο βήμα της δουλειάς μου», λέει η Δρ Αβδελίδου, «είναι να βρω αυτούς τους κρατήρες και είμαι ήδη σε επικοινωνία με συναδέλφους από την Αμερική, οι οποίοι εργάζονται πάνω στα δεδομένα της αμερικανικής αποστολής LRO, που φωτογραφίζει την επιφάνεια της Σελήνης».

Στο μεταξύ, έχει επεκτείνει τη μελέτη των λάμψεων από τις προσκρούσεις μέσω προσομοίωσής τους στο εργαστήριο. Η Δρ Αβδελίδου είναι επισκέπτρια ερευνήτρια στο Κέντρο Αστροφυσικής και Πλανητικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Κεντ στο Καντέρμπουρι, όπου -σε συνεργασία με τον Δρ Μαρκ Πράις- χρησιμοποιεί ένα υλικό που είναι ανάλογο της επιφάνειας της Σελήνης. Με ένα «όπλo» εκτοξεύει μικρά βλήματα βασάλτη, με ταχύτητες 0,5 έως 6 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, και μετά καταγράφει το παραγόμενο φως της λάμψης.

http://physicsgg.me/2017/10/29/%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bb%ce%b5%cf%83%ce%ba%cf%8c%cf%80%ce%b9%ce%bf-%ce%bc%ce%b5%cf%84%cf%81%ce%ac-%cf%84%ce%b7-%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%bf%ce%ba%cf%81/

avdellidou-map.jpg.82971008059ede0a11b07c68dbe874bc.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

«Luna-17»με «Lunokhod-1» :cheesy:

Στις 10, Νοεμβρίου του 1970 ο πύραυλος «Proton-K» εθεσε τον αυτόματο σταθμό «Luna 17» με μια αυτοκινούμενη αυτόματη συσκευή «Lunokhod 1» σε ένα ενδιάμεσο κυκλο τροχιάς της γης.

Έχοντας κάνει ενα μερικο κύκλο γύρω από τη Γη οδήγηθηκε στην τροχιά πτήσης προς το φεγγάρι. Στις 12 και 14 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν προγραμματισμένες διορθώσεις της διαδρομής πτήσης. Στις 15 Νοεμβρίου, ο σταθμός εισήλθε στην τροχιά της Σελήνης. Στις 16 Νοεμβρίου, η διαδρομή πτήσης διορθώθηκε. Σε 6 ώρες, 46 λεπτά 50 δευτερόλεπτα ωρα Μόσχας ο «Luna 17» στις 17 Νοεμβρίου προσγειώθηκε με ασφάλεια στη θάλασσα των Βροχων. Μετά την ανάλυση της εντολής που έχει εκδοθεί, και στις 17 Νοεμβρίου στο 9 της 28 λεπτά κινητήριας μηχανής «Lunokhod 1» έχει μετακινηθεί προς τα κάτω στο σεληνιακό έδαφος.

Η δημιουργία και η εκτόξευση του σεληνιακού αυτοπροωθούμενου οχήματος έγινε ένα σημαντικό στάδιο στην μελέτη του φεγγαριού. Η ιδέα της δημιουργίας ενός σεληνιακού rover γεννήθηκε το 1965 στην OKB-1 (τώρα RSC Energia μετά τον SP Korolev). Στο πλαίσιο της Σοβιετικής σεληνιακής εκστρατείας δόθηκε μια σημαντική θέση στο lunokhod. Δύο rover έπρεπε να εξετάσουν λεπτομερώς τις προβαλλόμενες περιοχές προσγείωσης στο φεγγάρι και να χρησιμεύσει ως φάροι του σεληνιακού αποβατικου σκάφους. Προγραμματίστηκε επίσης η χρήση του σεληνιακού rover για τη μεταφορά του αστροναύτη στην επιφάνεια της Σελήνης.Αποτελούντο από δύο βασικά μέρη: οκτώ τροχοί και σφραγισμένο δοχείο οργάνων.

Κάθε ένας από τους οκτώ τροχούς του πλαισίου οδηγούσε και είχε ένα ηλεκτρικό κινητήρα τοποθετημένο στο κέντρο του τροχού. Το δοχείο οργανων Rover ήταν του επιστημονικού εξοπλισμού, εκτός από τα συστήματα παροχής υπηρεσιών: το μέσο για την ανάλυση της χημικής σύνθεσης του σεληνιακού εδάφους, το όργανο για τη μελέτη των μηχανικών ιδιοτήτων του εδάφους, του εξοπλισμού, ραδιομετρικές, x-ray τηλεσκόπιο και αντανακλαστήρα λέιζερ γαλλική σημείο προέλευσης για τη μέτρηση αποστάσεων. Το δοχείο έχει ένα σχήμα κόλουρου κώνου, όπου η άνω βάση του κώνου που εξυπηρετούν καλοριφέρ-ψύκτη για την εκκένωση της θερμότητας, υπήρξε μια μεγαλύτερη διάμετρο από το κάτω. Κατά τη διάρκεια της ημερας του φεγγαριού, το ψυγείο ήταν κλειστό με καπάκι.Η εσωτερική επιφάνεια του καλύμματος καλύφθηκε με φωτοκύτταρα της ηλιακής μπαταρίας, η οποία παρείχε την επαναφόρτιση της μπαταρίας κατά τη διάρκεια της σεληνιακής ημέρας. Στη θέση λειτουργίας το ηλιακό πάνελ μπορεί να τοποθετηθεί σε διαφορετικές γωνίες στην περιοχή από 0-180 μοίρες, ώστε να γίνεται καλύτερη η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας σε διαφορετικά ύψη πάνω σεληνιακό ορίζοντα της. Ηλιακή μπαταρία και η εργασία με αυτό σε πολύπλοκες χημικές μπαταρίες χρησιμοποιήθηκαν για να τροφοδοτήσει το πλήθος μονάδων και τα επιστημονικά όργανα του rover.

Συνολικό βάρος Rover ήταν 756 kg, το μήκος του με ένα ανοιχτό καπάκι Solar 4,42 m, πλάτος 2,15 m, ύψος 1,92 μ. Είχε σχεδιαστεί για να 3 μήνες λειτουργίας στην επιφάνεια της σελήνης.

Το Lunokhod ελέγχθηκε εξ αποστάσεως από τη Γη από το Κέντρο Απομακρυσμένων Διαστημικών Επικοινωνιών. Για να το διαχειριστεί, προετοιμάστηκε ένα ειδικό πλήρωμα, το οποίο περιλάμβανε έναν κυβερνήτη, έναν οδηγό, έναν πλοηγό, έναν χειριστή και έναν μηχανικό πτήσης. Πλήρωμα επιλέχθηκαν από τον στρατό, οι οποίοι δεν ειχαν την εμπειρία της οδήγησης ενός οχήματος το οποίο επρεπε να βιώσουν την επιρροή του κατά την εργασία με την Lunokhod.

Τα επιλεγμένα στελέχη υποβλήθηκαν σε ιατρική εξέταση το ίδιο με τους κοσμοναύτες, θεωρητική κατάρτιση και πρακτική κατάρτιση σε ειδική lunodrome στην Κριμαία, το οποίο ήταν πανομοιότυπο με το σεληνιακό έδαφος με κοιλότητες, κρατήρες, σφάλματα, χαλαρές πέτρες διαφόρων μεγεθών.

https://www.roscosmos.ru/24341/

lunohod-1.jpg.ba1f52c1c3f501261259bbc411bfdaf3.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πειραματικό διαστημόπλοιο «επέστρεψε» στη Γη από τη Σελήνη. :cheesy:

Το πλήρωμα του χερσαίου «διαστημόπλοιου» που συμμετείχε στο πείραμα με την επωνυμία SIRIUS το οποίο δεν ήταν παρά μια προσομοίωση πτήσης στη Σελήνη, «επέστρεψε» στη Γη. Μόλις ολοκληρώθηκε το πείραμα, την καταπακτή του «διαστημόπλοιου» άνοιξε και από την κάψουλα βγήκαν τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες κοσμοναύτες που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο πείραμα, το οποίο πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Ιατρικών και Βιολογικών προβλημάτων.

Πρόκειται για την Άννα Κίκινα, Μαρκ Σερόφ, Βίκτορ Φέτερ, Ελένα Λουτσίσκαγια, Νατάλια Λίσοβακαι Ιλιά Ρουκαβίσνικοφ.

Όλοι οι επίδοξοι κοσμοναύτες που συμμετείχαν στο πείραμα, θα πάρουν κάποιο μπόνους το οποίο θα είναι διαφορετικό για τον καθένα.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι «κοσμοναύτες» πραγματοποίησαν μια «πλήρη τροχιά γύρω από την Σελήνη», και διάφορους εικονικούς ελιγμούς γύρω από τον «δορυφόρο της Γης». Στο πλαίσιο του προγράμματος «διαστημικής πτήσης» το πλήρωμα έμαθε να χειρίζεται ένα εικονικό διαστημικό όχημα. Εκτός των άλλων πραγματοποίησαν ένα πείραμα, το οποίο είχε ζητήσει η NASA, στην διάρκεια του οποίου μέσα από ένα εικονικό «φινιστρίνι» του διαστημικού σταθμού, το πλήρωμα παρατηρούσε την επιφάνεια της «Σελήνης» επιλέγοντας τις πιο κατάλληλες τοποθεσίες για «προσελήνωση».

Κατά τη διάρκεια της «πτήσης» οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιατρικών και Βιολογικών προβλημάτων, είχαν την δυνατότητα να μελετήσουν τους ρόλους που είχε αναλάβει το κάθε μέλος του πληρώματος, τις ηγετικές τους ικανότητες, τη μεταξύ τους συνεργασία σ’ έναν περιορισμένο χώρο, τη βιοχημική τους κατάσταση και το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Επίσης, εφαρμόστηκαν νέες μέθοδοι ψυχολογικής υποστήριξης του πληρώματος και μέθοδοι που αφορούν την κατανομή του χώρου στα διαστημόπλοια του μέλλοντος ώστε να μπορούν να εργάζονται άνετα τα μέλη του πληρώματος. Στο πλαίσιο ενός πειράματος, τα μέλη του πληρώματος πραγματοποίησαν μετρήσεις του θορύβου στους κοιτώνες τους ενώ με βάση τα αποτελέσματα των μετρήσεων αυτών οι επιστήμονες θα αναλύσουν τους γενικούς θορύβους που δημιουργούνται στο «διαστημόπλοιο».

Τρία από τα έξι μέλη του πληρώματος του SIRIUS δοκίμασαν με επιτυχία τον προσομοιωτή του νέου ρωσικού διαστημοπλοίου «Federatsia». Πρόκειται για έναν πλήρη προσομοιωτή με σύστημα διεύθυνσης, προσέγγισης και σύνδεσης με διαστημικό σταθμό. Συγκεκριμένα, ο Σερόφμ ο Ρουκαβίσνικοφ και η Κίκινα εκτελούσαν κατά σειρά διάφορους δυναμικούς χειρισμούς για να αξιολογηθεί η επιχειρησιακή τους ικανότητα, ενώ κατά την διάρκεια των χειρισμών τους πραγματοποιούνταν μετρήσεις της πιέσης, των καρδιακών παλμών και της στρεσογόνου κατάστασης τους.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ιατρικών και Βιολογικών προβλημάτων Όλεγκ Ορλόφ είχε δηλώσει στο Ria Novosti ότι στο πλαίσιο του πειράματος SIRIUS, θα αξιολογηθούν οι πρώτες παράμετροι της πτήσης που θα πραγματοποιήσει στο μέλλον ο διαστημικός σταθμός Deep Space Gateway ο οποίος θα τεθεί σε τροχιά γύρω από την Σελήνη, για την κατασκευή του οποίου το 2024 έχουν συμφωνήσει οι διαστημικές υπηρεσίες των δύο χωρών Roskosmos και NASA.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500177477

7A105FC2366A0239AC6C7ED79335516D.jpg.8009692221112fe443506c59157679e8.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης