Jump to content

Κιάλια και φακοί επαφής


chtcht

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γειά σας,

 

Αν και παρακολουθώ το φόρουμ εδώ και σχεδόν 2 χρόνια είναι η πρώτη φορά που γράφω κάτι και αυτό επειδή έχει προκύψει μια ερώτηση που δεν ξέρω που αλλού θα μπορούσε να απαντηθεί.

 

Έχω ένα ζευγάρι κιάλια 10x50 τα οποία ήταν η πρώτη μου αγορά πριν μερικούς μήνες έτσι ώστε να ξεκινήσω την ενασχόληση με την αστροπαρατήρηση. Πρόσφατα όμως παρατήρησα κάτι αρκετά περίεργο και θα ήθελα να ρωτήσω αν έχει τύχει και σε κάποιον άλλο ή αν γνωρίζει κανείς την αιτία.

 

Έχω 6 βαθμούς μυωπία, τις περισσότερες ώρες φοράω φακούς επαφής αλλά συνήθως το βράδυ που κάνω κάποιες παρατηρήσεις φοράω γυαλιά και έτσι όταν χρησιμοποιώ τα κιάλια κοιτάω κατευθείαν χωρίς κάποιο φακό στα μάτια μου. Πριν μερικές μέρες έτυχε να παρατηρήσω τον Δία ενώ φορούσα φακούς επαφής και πρόσεξα πως έβλεπα δύο εικόνες οι οποίες με καμία ρύθμιση δεν μπορούσαν να ενωθούν. Η πρώτη σκέψη ήταν πως οφείλετε σε κακή ευθυγράμμιση λόγω κάποιου κτυπήματος στα κιάλια που δεν είχα προσέξει αλλά μετά σκέφτηκα να δοκιμάσω και χωρίς του φακούς επαφής και παραδόξως δεν έβλεπα πλέον τη δεύτερη εικόνα.

 

Μήπως υπάρχει κάποιος που μπορεί να το εξηγήσει ;

Ευχαριστώ!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είναι μάλλον απο τους φακούς επαφής. Και εγώ όταν φορώ φακούς επαφής δεν έχω την καλύτερη εικόνα με τα κιάλια, είτε διπλό είδωλο, είτε θαμπώνουν λογω κρύου, είτε δακρύζουν τα μάτια σε περίεργες γωνίες παρατήρησης προς το ζενίθ κλπ.

Καλύτερα με γυαλιά οράσεως ή και χωρίς εφόσον δεν έχει κάποιος αστιγματισμό ( γιατί η ρύθμιση εστίασης στα κιάλια διορθώνει για την μυωπία, αλλά όχι για τον αστιγματισμό). Γενικά όσο λιγότερες επιφάνειες οπτικών παρεμβάλονται ανάμεσα στα οπτικά και στα μάτια τόσο καλύτερα.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εάν δεν άλλαξες τη διακορική απόσταση στα κιάλια, φαίνεται πως οι βολβοί σου δεν ήλθαν σε σωστή σύγκλιση. Αλλά το γιατί να συμβαίνει αυτό δεν εξηγείται εύκολα.

 

Οι δυό εικόνες ήταν ίσης φωτεινότητας, ή η μία έμοιαζε με φάντασμα της άλλης; Αν συνέβη το δεύτερο, είναι εύλογο φακοί περιορισμένης διαρκείας να εμφανίζουν ανακλάσεις, καθώς η επάλειψη με αντιανακλαστικές επιστρώσεις ποιότητας κοστίζει αρκετά (και αυτές μπορεί να ερεθίσουν τους οφθαλμούς εδώ που τα λέμε).

 

Όπως και να έχει, χρησιμοποίησε τη μέθοδο που δουλεύει σωστά και με την οποία νιώθεις άνετα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δοκίμασα σε όλες τις αποστάσεις, αν και βελτιώθηκε κάπως η κατάσταση ακόμη μπορούσα να δω δύο εικόνες. Οι εικόνες ήταν πανομοιότυπες και κρατώντας το ένα μάτι κλειστό κάθε φορά διαπίστωσα πως πρόκειται για ξεχωριστές εικόνες από κάθε φακό.

 

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας, αν και μυστήριο για ποιο λόγο ακριβώς συμβαίνει είναι αλήθεια ότι όταν μπλέκουν πολλά οπτικά μαζί είναι δύσκολο να προβλέψεις τι μπορεί να πάει στραβά!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νομίζω πως κατάλαβα περί τίνος πρόκειται. Μάλλον πρόκειται για αντανάκλαση της κάθε κόρης εξόδου επάνω σε κάθε φακό ξεχωριστά. Τα ματογυάλια έχουν αντιανακλαστικές επιστρώσεις, οι φακοί όχι.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτό το είχα σκεφτεί κι εγώ σαν ενδεχόμενο, για αυτό είπα να ρωτήσω αν το έχει πάθει και κάποιος άλλος μιας και δεν γίνεται να είμαι ο μόνος που έχει χρησιμοποιήσει κιάλια με φακούς επαφής.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 έτος αργότερα...
Το συγκεκριμενο που λες δεν το εχω παθει,δεν εχω χρησιμοποιησει και κυαλια ακομα αλλα γενικα ενω φακους φοραω συνεχεια ολο το 24ωρο και τα γυαλια με δυσκολευουν αστροπαρατηρηση μπορω να κανω μονο με γυαλια....
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης