Jump to content

Πρώτες εντυπώσεις από SKYWATCHER DOBSONIAN 10 GOTO UPGRADE


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πριν 10 μέρες έκανα το dob 10 από χειροκίνητο σε goto και θέλω να γράψω τις πρώτες εντυπώσεις μου για να έχουν έναν μπούσουλα όσοι σκέφτονται να κάνουν το ίδιο .

 

Διαστάσεις και βάρος βάσης .

Η παλιά βάση έχει διάμετρο περίπου 53 εκ. και ύψος 75 εκ.

Η goto έχει την ίδια διάμετρο και ύψος 78 εκ. Τα 3 εκ. μπορεί να μη φαίνονται πολλά πρέπει όμως να τα υπολογίσεις όταν τη μεταφέρεις με το αυτοκίνητο να τα έχεις .

 

Η goto είναι αισθητά πιο βαριά από την παλιά .Εξακολουθώ να τη μεταφέρω μόνος μου 50-60 μ αλλά για μεγαλύτερες αποστάσεις θα έκανα στάσεις (δεν είμαι και αρκετά δυνατός) .Πάντως έχει 2 χερούλια παραπάνω από την παλιά (συνολικά 3) στα πλαϊνά που επιτρέπουν την άνετη μεταφορά από 2 άτομα σε μεγάλες αποστάσεις και σε ανηφορικό δρόμο .

 

Ευκολία χειρισμού .

Πριν από αυτήν την αγορά δεν είχα χρησιμοποιήσει ποτέ goto (ήμουν τελείως άσχετος) .Είναι πολύ εύκολη όμως η χρήση της .Την χρησιμοποίησα με επιτυχία από την πρώτη προσπάθεια .Το μόνο που χρειάζεσαι είναι να γνωρίζεις την ονομασία και τη θέση 2 λαμπερών αστεριών .Αν τυχαίνει να μην ξέρεις κάποιο από τα αστέρια που βρίσκονται στον ουρανό τη συγκεκριμένη ώρα απλά χρησιμοποιείς το κινητό που σίγουρα θα έχεις κατεβάσει κάποιο πρόγραμμα αναγνώρισης του ουρανού .Επιλέγεις το πρώτο αστέρι (π.χ. vega) και το κεντράρεις στο προσοφθάλμιο .Μετά επιλέγεις το δεύτερο αστέρι (π.χ. Αntares) και το τηλεσκόπιο το πλησιάζει από μόνο του .Κεντράρεις και το δεύτερο αστέρι στο προσοφθάλμιο και αυτό ήταν . Προσέχεις όμως για καλύτερα αποτελέσματα τα δύο αστέρια να απέχουν μεταξύ τους και να βρίσκονται περίπου στο ίδιο ύψος .

 

Ακρίβεια σκόπευσης .

Με μεγέθυνση γύρω στα 40 και πεδίο περίπου 2 μοίρες Όλες τις φορές ο στόχος ήταν στο προσοφθάλμιο .θα έπρεπε να πάω στην άλλη μεριά του ουρανού (πολύ μακριά από τα άστρα ευθυγράμμισης για να μην είναι ο στόχος στο προσοφθάλμιο αλλά να φαίνεται στον ερευνητή .Αυτό το λύνεις αλλάζοντας τα αστέρια ευθυγράμμισης (η διαδικασία κρατάει 1-2 λεπτά περίπου άμα μάθεις καλά τα αστέρια) . Πολλές φορές (αλλά λιγότερες από πριν) ο στόχος φαινόταν στο προσοφθάλμιο με μεγέθυνση 110 και πεδίο 0,75 μοίρες .Στις 180 και πεδίο 0,45 μοίρες ο στόχος σπάνια φαινόταν στο προσοφθάλμιο .Άρα άμα χρειάζεσαι μεγάλη μεγέθυνση ξεκινάς με μικρή ,κεντράρεις και αλλάζεις μεγέθυνση .

 

Ο στόχος έφευγε από το προσοφθάλμιο (χ40 - 2 μοίρες) γύρω στο δεκάλεπτο αλλά πατώντας μόνο το κουμπί enter στο ξαναφέρνει .

 

Λειτουργία Tour

Πολύ χρήσιμη επιλογή .Αν δεν ξέρεις ποιους από τους 42.000 στόχους να δεις σου προτείνει και σου βρίσκει τους πιο λαμπρούς στόχους που υπάρχουν στον ουρανό το συγκεκριμένο βράδυ και τη συγκεκριμένη ώρα .

 

Χειροκίνητος χειρισμός .

Η βάση έχει τη δυνατότητα να τη χειρίζεσαι χειροκίνητα χωρίς να χάνει την ευθυγράμμιση .Η κίνηση είναι όμως πολύ <<σφιχτή>> κυρίως όταν θες να πάει δεξιά ή αριστερά .Δεν την κινείς γρήγορα όπως πριν αλλά θέλει πιο <<ευγενικά>> .

 

Συμπέρασμα .

Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την αγορά .Το Σάββατο στον μισοσκότεινο ουρανό του Αγίου Παντελεήμονα στη Μάντρα Αττικής είδα δεκάδες στόχους . Βέβαια άμα το είχα κάνει έτσι από την αρχή με λίγο λιγότερα χρήματα θα είχα πάρει το truss dob 10 ιντσών αλλά μαθαίνεις με το καιρό .

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολυ ενδιαφερον.. Με κατατοπισες πλήρως μιας και η επομενη μου κινηση ειναι και εμενα αυτη η μετατροπή. Οσο για την τιμη που ρωτάτε οι αλλοι, εγω οταν ειχα ρωτήσει για 10" dobson η βαση κόστιζε 900-1000€ δεν θυμαμαι ακριβως.. Νομιζω οτι γινετε και για 16" που ρωτας φίλε!!!

Στεκόμαστε πάνω σε ώμους γιγάντων γι’αυτό μπορούμε και βλέπουμε μακριά

Issac Newton

 

# Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος #

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η τιμή όταν το παράγγειλα ήταν 900 ευρώ (πρέπει να υπολογίσεις και την μπαταρία αν δεν έχεις) και έκανε 5 μήνες να έρθει .Η συναρμολόγηση , η μετατροπή στον σωλήνα και η δοκιμή έγινε στο κατάστημα μέσα σε 45 λεπτά .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχω και εγώ το ίδιο τηλεσκόπιο και ενδιαφέρομαι για την αναβάθμιση που έκανες.Όμως αρκετοί λένε ότι αυτοί οι μηχανισμοί,πάσχουν από τριξίματα,και θορύβους σαν να ζορίζονται...Αν ισχύει αυτό,τότε σημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικές τριβές και δονήσεις που θα προκαλέσουν αισθητή μείωση στην ποιότητα του ειδώλου που παίρνεις,ιδιαίτερα σε μεγάλες μεγεθύνσεις...Έχεις παρατηρήσει κάτι?Δοκίμασε να πας σε μεγεθύνσεις άνω των 300x,εφ'οσον το επιτρέπει η διαύγεια και το seeing του ουρανού που παρατηρείς.Τώρα με τον καύσωνα αυτό θα είναι αδύνατο(ζήτημα να πιάσεις τα 100x)!Όταν,αργότερα πετύχεις καθαρό και σταθερό ουρανό,δοκίμασε με το go to,και χωρίς αυτό,να δείς πώς αλλάζει η καθαρότητα του ειδώλου που παίρνεις,αυξάνοντας σταδιακά τις μεγεθύνσεις.

Φιλικά

Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν κάνει καθόλου τριξίματα παρόλο που κάτι τέτοιο διάβασα και εγώ στο internet (κυρίως όταν στοχεύει ψηλά).Ο θόρυβος που κάνει όταν κινείται με μεγάλη ταχύτητα για να βρει το στόχο είναι συνεχόμενος (βζζζζζζζζζ) .Όταν βρει τον στόχο και τον ακολουθεί (κινείται δηλαδή με μικρή ταχύτητα) δεν ακούγεται τίποτα απολύτως .Δεν υπάρχουν καθόλου δονήσεις και το αντικείμενο που παρατηρείς δεν ταλαντώνεται καθόλου (δεν υπάρχει καμιά διαφορά με πριν που δεν είχα καθόλου goto).Ίσα ίσα το αντίθετο , το goto επιτρέπει ταχύτητες τόσο χαμηλές που με το χέρι δεν μπορείς να το κάνεις και έτσι το αντικείμενο δεν ταλαντώνεται καθόλου. H μέγιστη μεγέθυνση που παρατήρησα ήταν 220 ,αρκετά υψηλή δηλαδή .Τώρα για 300 που αναφέρεις ποτέ δεν πρόκειται να δεις κάτι καθαρά σε αυτήν τη μεγέθυνση και το πιο τέλειο τηλεσκόπιο να έχεις .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

H μέγιστη μεγέθυνση που παρατήρησα ήταν 220 ,αρκετά υψηλή δηλαδή .

Τώρα για 300 που αναφέρεις ποτέ δεν πρόκειται να δεις κάτι καθαρά σε αυτήν τη μεγέθυνση και το πιο τέλειο τηλεσκόπιο να έχεις .

Εδώ θα διαφωνίσω...Με το Skywatcher Dob 10",όχι μόνο στα 300,αλλά και στα 375x,400x,480x,ακόμα-ελάχιστες βέβαια φορές-και στα 500x,έχω δεί οξύτατες εικόνες πλανητών,την δε Σελήνη κάποιες φορές στα 600x!!!Μια-και μοναδική-φορά μάλιστα,ήταν τόσο καλή η διαύγεια και το seeing της ατμόσφαιρας,ώστε στα 480x(με: Baader Genuine Ortho 5mm+Celestron barlow 2x),είδα δομή στην κηλίδα του Δία,που δεν φαινόταν σε χαμηλότερες μεγεθύνσεις!Όλα εξαρτώνται(εφ'όσον είναι καλή και η ευθυγράμμιση των κατόπτρων),από την διαύγεια του ουρανού και το seeing!Φυσικά μην περιμένεις να δεις πάνω από 200-300x παρατηρώντας από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη.Ακόμα και η διαύγεια να είναι άριστη,το seeing είναι σχεδόν πάντα μέτριο έως κακό σε μεγάλες πόλεις,λόγω αποβολής θερμότητας από το υψηλής θερμοχωρητικότητας,και τεράστιας ποσότητας,μπετόν και την άσφαλτο!Δοκίμασε να παρατηρήσεις(καθιστός και ξεκούραστος,πολύ προσεκτικά και επίμονα-όχι απλώς να δείς),πλανήτες σε ουρανό καθαρό και κυρίως σταθερό,δηλ.το δυνατόν απαλλαγμένο από θερμικά ρεύματα...θα χρειαστείς πολλές παρατηρήσεις για να πετύχεις τον σταθερό ουρανό,δεν είναι εύκολο-θέλει πολύ "κυνήγι",ακόμα και αν βγείς σε κατασκότεινο ουρανό-μπορεί να υπάρχουν θερμικά ρεύματα ή υγρασία,σκόνη κλπ...Δοκίμασε,και μην πιστεύεις το μύθο,για το άνω όριο των 300x!Η κατάλληλη παρατηρησιακή εμπειρία,που οδηγεί σε οξυμένη οπτική αντίληψη(και λείπει δυστυχώς στους περισσότερους),στον κατάλληλο ουρανό,διαψεύδει το μύθο πανηγυρικά!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αν η βάση go to είναι όντως τόσο καλή(κινείται "βελούδινα"),θα πρέπει να κάνει και για φωτογράφιση,και εννοώ,εφ'όσον το επιτρέπει η διαύγεια και το seeing,να δώσει καθαρές φωτογραφίες...Θα είναι απρόσμενο!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και εγώ έχω δει με χ400 το φεγγάρι και το Κρόνο και η εικόνα δεν έχει καμιά σχέση με την χ220 .Τις περισσότερες φορές μάλιστα τώρα τελευταία προτιμώ την χ180 όπου η εικόνα είναι πολύ ομορφότερη .Άρα δεν μπορώ να σου απαντήσω για τόσο μεγάλες μεγεθύνσεις παρά μόνο μέχρι την 220 που ήταν μια χαρά χωρίς ταλαντώσεις .Τώρα για φωτογραφία δεν μπορώ να σου πω γιατί δεν έχω ιδέα από το άθλημα .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε μου,αν διαβάσεις προσεκτικά αυτά που σου έχω γράψει παραπάνω,θα δεις υπο ποιές συνθήκες θα πας σε υψηλές μεγεθύνσεις...Προφανώς παρατηρείς πλανήτες και Σελήνη από μεγάλη πόλη(Αθήνα?).Χρειάζεται άριστη διαύγεια και seeing για να πας σε μεγεθύνσεις πάνω από 300x!Χρειάζεται κυνήγι για αυτό και παρατηρησιακή εμπειρία....Ας πούμε πήγαινε για σιγουριά σε οροπέδιο(χωρίς δυνατό αέρα)ανω των 1500m...Εκεί θα μειωθούν δραματικά τα προβλήματα της διαύγειας και του seeing...Χρειάζεται ψάξιμο και επιμονή μέχρι να το πετύχεις!Επίσης όταν παρατηρείς,χειροκίνητα,κάνε το tracking,μάντεψε την πορεία του παρατηρούμενου αντικειμένου,και άφησέ το να μπεί ''μόνο'' του στο πεδίο,και μην ακουμπάς το τηλεσκόπιο όσην ώρα παρατηρείς!Θα χρειαστεί να διορθώσεις αρκετές φορές την εστίαση,μέχρι να πετύχεις την άψογη οξύτητα...Για να κάνεις σωστή παρατήρηση,θα χρειαστεί να παραμείνεις στο ίδιο αντικείμενο τουλάχιστον 1 ώρα...

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...
Πριν 2-3 εβδομάδες αγόρασα με μερικά ευρώ το καλώδιο που συνδέει το goto με το laptop και έτσι μπόρεσα να κινώ το τηλεσκόπιο με το stellarium .Πολύ καλό αν θες να δεις αντικείμενα σε ένα συγκεκριμένο αστερισμό μια και αυτή η δυνατότητα δεν υποστηρίζεται από το λογισμικό του goto και επίσης πολύ πιο εύχρηστο μια και με ένα κλικ πας κατευθείαν στο στόχο .Στα αρνητικά η προσοχή που πρέπει να δίνεις στο καλώδιο μη τυλιχτεί με το τηλεσκόπιο και η μείωση στη νυχτερινή όραση (αλλά στη ταράτσα στην Πετρούπολη δεν υπάρχει νυχτερινή όραση) .
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης