Jump to content

Πλανήτης Δίας.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το Juno σε τροχιά. :cheesy:

Όπως η Ήρα της ελληνορωμαϊκής μυθολογίας μπορούσε να βλέπει κάτω από τα πυκνά σύννεφα που δημιουργούσε ο Δίας για να καλύπτει τις ατασθαλίες του, το Juno της NASA θα κάνει κάτι ανάλογο για την πλανητολογία: η αποστολή των 1,1 δισ. δολαρίων τέθηκε την Τρίτη σε τροχιά γύρω από τον γίγαντα του Ηλιακού Συστήματος.

Λίγο μετά τις 6 το πρωί ώρα Ελλάδας, το σκάφος πυροδότησε τον πυραυλοκινητήρα του για έναν ελιγμό υψηλής ακρίβειας, προκειμένου να επιβραδύνει και να συλληφθεί από το βαρυτικό πεδίο του πλανήτη.

Αν ο ελιγμός δεν είχε πετύχει, η αποστολή θα προσπερνούσε το στόχο της και θα χανόταν για πάντα στο Διάστημα.

Την κρίσιμη ώρα, η βασική κεραία του Juno δεν κοιτούσε προς τη Γη, και οι αγχωμένοι υπεύθυνοι της αποστολής στο εργαστήριο JPL της NASA μπορούσαν να παρακολουθούν τις εξελίξεις μέσω απλών τόνων που μεταδίδονταν από την κεραία χαμηλής απολαβής.

Μέχρι τις αρχές του 2018, το Juno θα κινείται σε τροχιά που διέρχεται πάνω από τους πόλους, και θα πλησιάσει τα σύννεφα του πλανήτη σε απόσταση μικρότερη από 5.000 χιλιόμετρα. Συγκριτικά, οι γεωστατικοί δορυφόροι τηλεπικοινωνιών πετούν σχεδόν 36.000 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη.

Εικόνες υψηλής ανάλυσης και μια πληθώρα άλλων δεδομένων θα βοηθήσουν τους πλανητολόγους να κατανοήσουν την προέλευση και την εξέλιξη του Δία και συνεπώς ολόκληρου του Ηλιακού Συστήματος.

Συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι της αποστολής ελπίζουν να διευκρινίσουν ποια είναι η εσωτερική δομή του Δία, αν έχει στερεό πυρήνα στο κέντρο του και αν σχηματίστηκε στη σημερινή του θέση ή σε διαφορετική απόσταση από τον Ήλιο -στοιχεία που θα επιβεβαιώσουν ή θα διαψεύσουν την κρατούσα θεωρία για σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος.

Ασπίδα από τιτάνιο

Η αποστολή δεν έχει απεριόριστο χρόνο για να δώσει απαντήσεις, αφού θα τερματιστεί τον στις αρχές του 2018.

Ορισμένα όργανα, ανάμεσά τους η κύρια κάμερα του σκάφους, είναι πιθανό να πάψουν να λειτουργούν αρκετά νωρίτερα από αυτήν την καταληκτική ημερομηνία.

Αιτία είναι οι ακραίες δόσεις ακτινοβολίας που δέχεται το Juno -το πανίσχυρο μαγνητικό πεδίο του Δία συλλαμβάνει φορτισμένα σωματίδια και τα επιταχύνει σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός.

Στη διάρκεια της παραμονής του το Juno θα δεχθεί ακτινοβολία που θα ισοδυναμούσε με δεκάδες εκατομμύρια ακτινογραφίας.

Για να αντέξει η αποστολή αυτό το άκρως εχθρικό περιβάλλον, τα ευαίσθητα εξαρτήματά του βρίσκονται τοποθετημένα μέσα σε ένα κουτί από τιτάνιο με παχιά τοιχώματα.

Επιπλέον, η πολική τροχιά στην οποία κινείται το σκάφος θα του επιτρέψει να αποφύγει τις πιο επικίνδυνες περιοχές γύρω από τον πλανήτη. Θα μπορεί επίσης να παραμένει μόνιμα λουσμένο στη λιακάδα ώστε να αντλεί ενέργεια από τους ηλιακούς συλλέκτες του.

Το Juno, μάλιστα, είναι η πιο μακρινή αποστολή που βασίζεται στην ηλιακή ενέργεια, αντί σε θερμοηλεκτρικές γεννήτριες πλουτωνίου όπως προηγούμενες ανάλογες αποστολές.

Το Juno διαθέτει τρεις ηλιακούς συλλέκτες, μήκους περίπου 9 μέτρων, και έχει μέγεθος γηπέδου μπάσκετ.

Προς το παρόν, το σκάφος ακολουθεί μια έντονα εκκεντρική τροχιά με περίοδο 53 ημερών. Το βασικό σκέλος της αποστολής θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, οπότε το Juno θα πυροδοτήσει και πάλι τον κινητήρα του για να τεθεί σε τροχιά με περίοδο 14 ημερών.

Το τέλος για την Ήρα θα έρθει τον Φεβρουάριο του 2018, όταν η NASA της δώσει εντολή να αυτοκτονήσει πέφτοντας στο αντικείμενο του πόθου της.

Αυτό θα εξασφαλίσει ότι το σκάφος δεν θα συντριβεί αργότερα σε ένα από τα μεγάλα φεγγάρια του Δία, δύο από τα οποία, ο Γανυμήδης και η Ευρώπη, διαθέτουν υπόγειους ωκεανούς που δεν αποκλείεται να φιλοξενούν μικροβιακή ζωή.

Οι εξωγήινοι του Ηλιακού Συστήματος θα μείνουν ασφαλείς από αυτό το φλερτ των θεών...

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500088185

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ποιες απαντήσεις αναζητά το Juno στον Δία. :cheesy:

Βγείτε έξω το βράδυ μια από αυτές τις ημέρες και κοιτάξτε δυτικά: θα είναι δύσκολο να χάσετε τον Δία, τον επιβλητικό άρχοντα των πλανητών, ο οποίος μόλις υποδέχτηκε τον πρώτο επισκέπτη από την ιστορική αποστολή Galileo πριν από 21 χρόνια.

Το Juno της NASA, η πιο απομακρυσμένη αποστολή που κινείται με ηλιακή ενέργεια, έφτασε στον Δία τα ξημερώματα της Τρίτης έπειτα από ταξίδι πέντε ετών. Σε έναν ελιγμό υψηλής ταχύτητας και ακρίβειας, το σκάφος κατάφερε να επιβραδύνει και να τεθεί σε τροχιά χωρίς να κάψει τα κυκλώματά του από τις ακραίες δόσεις ακτινοβολίας.

Οι πλανητολόγοι πιστεύουν σήμερα ότι ο Δίας ήταν ο πρώτος πλανήτης που σχηματίστηκε γύρω από τον νεογέννητο Ήλιο πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Αποτελείται μάλιστα από τα ίδια υλικά από τα οποία σχηματίστηκε ο Ήλιος, κυρίως υδρογόνο και λιγότερο ήλιο, και περιβάλλεται από μια πληθώρα μεγάλων και μικρών φεγγαριών, όπως το μητρικό μας άστρο περιβάλλεται από τους πλανήτες και τους αστεροειδείς του.

Όλες αυτές οι ομοιότητες καθιστούν τον Δία ιδανικό στόχο για τη μελέτη της προέλευσης και της εξέλιξης του Ηλιακού Συστήματος και άλλων πλανητικών συστημάτων.

Ένα σημαντικό ερώτημα είναι η περιεκτικότητα του Δία σε άλλα, βαρύτερα στοιχεία, καθώς και η εσωτερική του δομή.

Οι γνώριμες χρωματιστές λωρίδες του πλανήτη είναι στην πραγματικότητα επιδερμικά μόνο χαρακτηριστικά, χρώματα που οφείλονται κυρίως στην αμμωνία και το υδρόθειο. Το Juno μπορεί να κοιτάξει εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο βαθιά παρατηρώντας τον Δία στο φάσμα των μικροκυμάτων.

Το σκάφος ίσως καταφέρει να φτάσει σε ένα στρώμα υδρογόνου που βρίσκεται σε υγρή κατάσταση λόγω της ακραίας πίεσης. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι, κάτω από αυτές τις συνθήκες, το υδρογόνο χάνει τα ηλεκτρόνιά του και συμπεριφέρεται σαν μέταλλο.

Σε αντίθεση με το μοριακό υδρογόνο, αυτό το «μεταλλικό υδρογόνο» είναι αγωγός του ηλεκτρισμού. Ρεύματα υλικού μέσα σε αυτό το στρώμα πιστεύεται ότι δημιουργούν το εξαιρετικά ισχυρό μαγνητικό πεδίο του Δία.

Ακόμα, το Juno θα χαρτογραφήσει το βαρυτικό πεδίο του πλανήτη και θα εξετάσει αν ο Δίας έχει συμπαγή πυρήνα, ή αν αποτελείται μόνο από αέρια που συμπιέζονται όλο και περισσότερο καθώς κανείς πλησιάζει προς το κέντρο.

Η ύπαρξη στερεού πυρήνα από βαριά στοιχεία θα υποδείκνυε ότι ο Δίας σχηματίστηκε από αέριο που συμπυκνώθηκε πάνω σε ένα μικρότερο, συμπαγές σώμα, και όχι από αέριο που κατέρρευσε κάτω από το ίδιο του το βάρος, όπως θέλει ένα εναλλακτικό μοντέλο.

Για τη μελέτη της προέλευσης του πλανήτη το Juno θα μετρήσει για πρώτη φορά την περιεκτικότητα του Δία σε νερό, κάτι που θα επιτρέψει στους ερευνητές να υπολογίσουν την περιεκτικότητά του σε οξυγόνο.

Γνωρίζοντας πόσο οξυγόνο υπήρχε στη γειτονιά όπου γεννήθηκε ο Δίας, οι πλανητολόγοι θα μπορέσουν να συμπεράνουν αν ο πλανήτης σχηματίστηκε στη σημερινή του θέση ή πιο κοντά ή πιο μακριά από τον Ήλιο.

Δεδομένου ότι αέριοι γίγαντες σαν τον Δία ανακαλύπτονται πλέον γύρω από μακρινά άστρα, το Juno θα μπορούσε να βοηθήσει στην τελειοποίηση των μαθηματικών μοντέλων που περιγράφουν το σχηματισμό των πλανητικών συστημάτων.

Η «Ήρα» της NASA κινείται σε τροχιά που την φέρνει ακριβώς πάνω από τους πόλους, οι οποίοι είναι μάλλον δυσδιάκριτοι από τη Γη.

Το σκάφος θα μπορέσει έτσι να καταγράψει την πολική ατμοσφαιρική κυκλοφορία αλλά και να απαθανατίσει το εντυπωσιακό σέλας που παράγεται από την αλληλεπίδραση του μαγνητικού πεδίου με φορτισμένα σωματίδια από το Διάστημα.

Το Juno θα πρέπει να δώσει απαντήσεις μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018, οπότε θα λάβει εντολή να καταστραφεί με βουτιά στον Δία -η αυτοκτονία του θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να προστατευτούν από ενδεχόμενη μόλυνση η Ευρώπη και ο Γανυμήδης, δύο μεγάλα φεγγάρια που πιστεύεται ότι κρύβουν υπόγειους ωκεανούς και δεν αποκλείεται να φιλοξενούν ζωή.

Για τους επιστήμονες, η επόμενη ευκαιρία θα αργήσει. Οι μόνες αποστολές που προγραμματίζονται στον Δία την επόμενη δεκαετία είναι το ευρωπαϊκό Juice, το οποίο θα εστιάσει στον Γανυμήδη, και μια αποστολή της NASA που θα αναζητήσει ίχνη ζωής στην Ευρώπη.

Σε σχέση με τη Γη στα αριστερά, ο Δίας έχει 11 φορές μεγαλύτερη διάμετρο και 300 φορές μεγαλύτερη μάζα.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500088442

629DE4234425C28E0D334E139AB8DA8A.jpg.cccb5ca580d7d19e1097e5af7cb7e2c7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η NASA επέλεξε τον Βαγγέλη Παπαθανασίου και οι νότες του φθάνουν μέχρι τον Δία! :cheesy:

Η NASA επέλεξε τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου ως υπόκρουση σε ένα μοναδικό βίντεο, που δείχνει τη Γη και τη Σελήνη από μεγάλη απόσταση να κινούνται στο διάστημα.

Το βίντεο δημιουργήθηκε από τη συρραφή εικόνων που μετέδωσε η αποστολή Juno καθ΄οδόν για το σύστημα του Δία. Το σκάφος είχε την ευκαιρία να απαθανατίσει το κοσμικό ζευγάρι στις 9 Οκτωβρίου, όταν ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει ένα κοντινό πέρασμα από τη Γη προκειμένου να αυξήσει ταχύτητα. Η απόσταση από το φωτογραφικό θέμα του ήταν 966.000 χιλιόμετρα, περίπου τρεις φορές η απόσταση Γης-Σελήνης.

«Καμία άλλη εικόνα δεν έχει συλλάβει το ουράνιο βαλς της Γης και της Σελήνης», σχολίασε ο Σκοτ Μπόλτον, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Juno στο Southwest Research Institute του Τέξας.

«Η μουσική υπόκρουση είναι μια πρωτότυπη σύνθεση του Vangelis», αναφέρει ανακοίνωση της NASA, η οποίαέχει συνεργαστεί με τον Έλληνα συνθέτη και στο παρελθόν. O Παπαθανασίου είχε συνθέσει το άλμπουμ Μυθωδία, το οποίο αποτέλεσε το μουσικό θέμα της αποστολής Mars Odyssey το 2001, ενώ το 2003 τιμήθηκε με το Μετάλλιο Δημόσιας Προσφοράς της NASA.

Η λήψη των εικόνων από τις οποίες δημιουργήθηκε το βίντεο ήταν τεχνικός άθλος, δεδομένου ότι το Juno εκτελούσε εκείνη την ώρα δύο στροφές ανά λεπτό -αυτό σήμαινε ότι το σκάφος έπρεπε να λαμβάνει ένα καρέ κάθε φορά που οι κάμερες έφταναν ξανά στην ίδια ακριβώς θέση. Οι κάμερες αυτές είναι σχεδιασμένες να λειτουργούν σε χαμηλό φωτισμό και κανονικά παρακολουθούν τον προσανατολισμό των επιστημονικών οργάνων.

Στη διάρκεια του κοντινού περάσματος από τη Γη, το Juno έλαβε επίσης μια σειρά από «χαιρετίσματα» που μετέδωσαν στο διάστημα ραδιοερασιτέχνες από όλο τον κόσμο. Οι μεταδόσεις, κωδικοποιημένες σε σήματα Μορς, παρουσιάζονται στο βίντεο της NASA.

http://www.pronews.gr/portal/20160707/genika/diastima/49/i-nasa-epelexe-ton-vaggeli-papathanasioy-kai-oi-notes-toy-fthanoyn-mehri

1549175654__16_1_1.JPG.c2962a0266d06f2db86c2f00d5a5a868.JPG

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Περιμένω απ' το Juno 2 πράγματα :cheesy:

 

1) Να δει και να χαρτογραφήσει τι υπάρχει κάτω απ' την ατμόσφαιρα του Δία, όπως περίπου έκανε ο Μαγγελάνος με την Αφροδίτη. Υπάρχει όντως ένας ωκεανός υγρού μεταλλικού υδρογόνου; Κι αν ναι, πώς είναι;

 

2) Να δει αν όντως υπάρχουν οι ατμοσφαιρικές μορφές ζωής που φαντάστηκε ο Carl Sagan.

 

\:D/ \:D/ \:D/

"Μην κρατάτε τις πύλες του πνεύματος σας κλειδωμένες, αλλά ούτε και διάπλατα ανοιχτές" Τσαρλς Φορτ

:cheesy:

:cheesy:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το Juno στέλνει την πρώτη φωτογραφία του Δία … :cheesy:

Το διαστημικό σκάφος Juno μπήκε με επιτυχία σε τροχιά γύρω από τον Δία στις 4 Ιουλίου 2016. Δεδομένου ότι οι πρώτες φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης της κάμερας του Juno (JunoCam) θα αργήσουν μερικές εβδομάδες ακόμα,

προς το παρόν θα παρηγορηθούμε με την παραπάνω έγχρωμη φωτογραφία που λήφθηκε στις 10 Ιουλίου 2016, όταν το Juno απείχε 4,3 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Δία.

Στην φωτογραφία φαίνονται τα ατμοσφαιρικά χαρακτηριστικά του πλανήτη και η ερυθρά κηλίδα, καθώς επίσης και 3 από τους μεγαλύτερους δορυφόρους του, η Ιώ, ο Γανυμήδης και η Ευρώπη.

Οι πρώτες εικόνες υψηλής ανάλυσης της JunoCam θα ληφθούν στις 27 Αυγούστου, όταν το Juno θα κάνει την επόμενη κοντινή διέλευση από τον πλανήτη. Η ερευνητική ομάδα του Juno θα ανεβάζει όλες τις φωτογραφίες στην ιστοσελίδα της αποστολής, όπου το κοινό θα έχει ελεύθερη πρόσβαση.

http://physicsgg.me/2016/07/13/%cf%84%ce%bf-juno-%cf%83%cf%84%ce%ad%ce%bb%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%b7-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4/

ceb4ceb9ceb1cf82.thumb.jpg.1f8d8b95a65fcf6c0f5e797e2bb982d9.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Πετυχημένη η πρώτη προσέγγιση του Δία από το διαστημόπλοιο Juno. :cheesy:

Την πρώτη κοντινή διέλευσή του από τον Δία ολοκλήρωσε χθες με επιτυχία το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Juno («Ήρα»). Κινούμενο με ταχύτητα 208.000 χλμ./ώρα, το σκάφος πέταξε πέρασε μόλις 4.200 χιλιόμετρα πάνω από τους σχηματισμούς νεφών του πλανήτη.

Αν και το Juno θα πραγματοποιήσει 35 ακόμη διελεύσεις, σε καμία από τις επόμενες δεν θα βρεθεί ξανά σε τόσο μικρή απόσταση από τον Δία.

«Τα δεδομένα που έχουμε λάβει έως τώρα δείχνουν πως όλα δούλεψαν όπως αναμενόταν», σημείωσε στην ιστοσελίδα της NASA ο Ρικ Ναϊμπάκεν, υπεύθυνος της αποστολής από το τμήμα Εργαστήριο Αεριοπροώθησης (JPL) της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος.

Το σκάφος θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Δία μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018. Κατά τη χθεσινή πρώτη διέλευση, ήταν η πρώτη φορά που είχαν τεθεί σε λειτουργία όλα τα επιστημονικά όργανα του διαστημοπλοίου, με σκοπό τη μελέτη του πλανήτη.

«Ήδη έχουμε λάβει μερικές ενδιαφέρουσες μετρήσεις», ανέφερε ο Σκοτ Μπόλτον, μέλος της επιστημονικής ομάδας της αποστολής από το Νοτιοδυτικό Ερευνητικό Ινστιτούτο στο Σαν Αντόνιο. «Θα χρειαστούν μέρες για να συγκεντρώσουμε όλα τα δεδομένα από την πρώτη διέλευση, και ακόμη περισσότερος χρόνος για να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε τι προσπαθούν να μας “πουν” το Juno και ο Δίας».

Παρόλο που θα χρειασθεί χρόνος για να βγουν τα πρώτα συμπεράσματα από τις μετρήσεις, πολύ νωρίτερα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες από την JunoCam, την κάμερα με την οποία είναι εξοπλισμένο το σκάφος. Στις φωτογραφίες αυτές θα αποτυπώνονται οι δύο πόλοι του πλανήτη και η ατμόσφαιρά του, με την υψηλότερη μέχρι σήμερα ανάλυση.

«Αυτά τα στιγμιότυπα θα μας αποκαλύψουν μία εντελώς νέα εικόνα του πλανήτη», συμπλήρωσε ο Μπόλτον.

Το Juno εκτοξεύθηκε από τη Γη τον Αύγουστο του 2011, ενώ χρειάσθηκε πέντε περίπου χρόνια για να καλύψει μία απόσταση 2,89 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων και να φτάσει στον προορισμό του. Στις 5 Ιουλίου έθεσε σε λειτουργία τους κινητήρες του, ώστε ώστε να εκμεταλλευθεί τη βαρυτική έλξη του πλανήτη και να τεθεί σε τροχιά γύρω από αυτόν.

Το κόστος της αποστολής ανήλθε στο 1,1 δισ. δολάρια, ενώ ένας από τους κύριους στόχους της είναι η χαρτογράφηση του μαγνητικού και του βαρυτικού πεδίου του Δία. Επίσης, το σκάφος θα μελετήσει την εσωτερική δομή του πλανήτη, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο διαθέτει βραχώδη «πυρήνα».

Στο τέλος της αποστολής, τον Φεβρουάριο του 2018, το διαστημόπλοιο θα αυτοκαταστραφεί μπαίνοντας στην πυκνή ατμόσφαιρα του Δία, ώστε να απανθρακωθεί.

http://www.naftemporiki.gr/story/1141385/petuximeni-i-proti-proseggisi-tou-dia-apo-to-diastimoploio-Juno

Juno.jpg.a5df604c6193c1497ef696c2787f75f5.jpg

Juno-dias.jpg.804dfe1dc71cb4e94bd3a751e019f832.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Ήρα έστειλε τις φωτογραφίες από τον βόρειο πολο του Δία. :cheesy:

Το διαστημικό σκάφος Juno (Ήρα) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) έστειλε στη Γη τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί ποτέ από το βόρειο πόλο του Δία.

Οι θεαματικές εικόνες αποκαλύπτουν νέφη, καταιγίδες και μετωρολογικές συνθήκες που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ σε κανέναν άλλο από τους αέριους γίγαντες πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, από τους οποίους ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος.

Το σκάφος πραγματοποίησε το πρώτο κοντινό πέρασμά του από τον Δία (θα ακολουθήσουν άλλα 35), κατεβαίνοντας σε ύψος περίπου 4.200 χιλομέτρων πάνω από τα περιδινούμενα πολύχρωμα πυκνά σύννεφα του πλανήτη.

«Η πρώτη εικόνα που έχουμε από τον βόρειο πόλο του Δία, δεν μοιάζει με τίποτε που έχουμε δει ή φανταστεί έως τώρα» δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμων της αποστολής Σκοτ Μπόλτον του Νοτιοδυτικού Ινστιτούτου Ερευνών στο Σαν Αντόντιο του Τέξας.

«Ο βόρειος πόλος είναι πιο μπλε από τα άλλα μέρη του πλανήτη και μαίνονται εκεί πολλές καταιγίδες. Δεν διακρίνονται καθόλου οι συνηθεις διαμήκεις ζώνες και λωρίδες, έτσι η όλη εικόνα δύσκολα αναγνωρίζεται ως Δίας. Βλέπουμε επίσης ενδείξεις σκιών που δημιουργούν τα νέφη» πρόσθεσε.

Ακόμη, τα υπέρυθρα όργανα του Juno ανίχνευσαν μυστηριώδη θερμά και ψυχρά σημεία τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο πόλο, που δεν έχουν ξαναπαρητηρηθεί.

Επίσης, για πρώτη φορά οι επιστήμονες είδαν σε όλο το μεγαλείο του το πολύ φωτεινό σέλας του νοτίου πόλου του Δία.

Το Juno, κόστους 1,1 δισ. δολαρίων, εκτοξεύθηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα το 2011 και έφθασε στον Δία στις 4 Ιουλίου 2016. Το σκάφος διαγράφει πλέον μια ελλειπτική τροχιά γύρω από τον πλανήτη, η οποία ολοκληρώνεται σε 53 μέρες.

Η επόμενη στενή προσέγγιση του Δία θα συμβεί στις 19 Οκτωβρίου, οπότε το σκάφος θα τεθεί σε ακόμα πιο κοντινή τροχιά διάρκειας 14 ημερών. Τον Φεβρουάριο του 2018 θα αυτοκαταστραφεί «βουτώντας» στον γιγάντιο πλανήτη.

Έως τότε, οι επιστήμονες ελπίζουν να έχουν δώσει απάντηση στο κεντρικό ερώτημα αν ο Δίας -που έχει διάμετρο 11 φορές και μάζα 300 φορές μεγαλύτερη από τη Γη- διαθέτει ή όχι στερεό πυρήνα κάτω από τη νεφελώδη «πανοπλία» του ή αν απλώς τα αέριά του γίνονται όλο και πιο πυκνά, όσο κανείς κατεβαίνει προς το κέντρο του.

Ο Δίας μοιάζει αρκετά με άστρο, καθώς αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο, όπως ο Ήλιος. Λόγω της μεγάλης πίεσης, το υδρογόνο εκτιμάται ότι μετατρέπεται σε ηλεκτρικά αγώγιμο υγρό και αυτό το «μεταλλικό» υδρογόνο γεννά το ισχυρό μαγνητικό πεδίο του.

Το πιο γνωστό χαρακτηριστικό του πλανήτη είναι η «Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα» του, μια γιγάντια θύελλα με πλάτος διπλάσιο της Γης.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500098980

D74EC5EE4DB97DEF931DAB1937190D7C.jpg.0bae9b0bb5fbff84b36f8ec0944ee75d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μοναδικές μετεωρολογικές συνθήκες αποκαλύπτουν οι εικόνες του Juno από τον Βόρειο Πόλο του Δία. :cheesy:

Έξι Megabyte δεδομένων ήταν το αποτέλεσμα από την πρώτη κοντινή διέλευση του διαστημοπλοίου Juno («Ήρα») από τον Δία. Ανάμεσα σε αυτά τα δεδομένα, συγκαταλέγονται και εντυπωσιακές φωτογραφίες από τον Βόρειο Πόλο του πλανήτη, οι οποίες είναι οι κοντινότερες λήψεις που απαθανάτισε ποτέ ένα διαστημόπλοιο το οποίο «επισκέφθηκε» το ουράνιο σώμα.

Στις εικόνες διακρίνονται κλιματικά συστήματα καταιγίδων και μετεωρολογικές συνθήκες που διαφέρουν από οτιδήποτε άλλο έχουν εντοπίσει οι επιστήμονες στους αέριους γίγαντες του ηλιακού μας συστήματος. Έτσι, αν και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάλυση όλων των στοιχείων που έστειλε το σκάφος, ήδη είναι ορατές μερικές μοναδικές ανακαλύψεις που έκανε με την πρώτη διέλευσή του.

«Εκ πρώτης όψεως, ο Βόρειος Πόλος του Δία δεν μοιάζει με οτιδήποτε άλλο έχουμε δει ή φανταστεί μέχρι σήμερα», σημειώνει στην ιστοσελίδα της NASA ο Σκοτ Μπόλτον, από το Νοτιοδυτικό Ινστιτούτο Ερευνών στο Τέξας και μέλος της ερευνητικής ομάδας της αποστολής.

«Έχει πιο γαλάζιο χρώμα από άλλα σημεία του πλανήτη, ενώ κατακλύζεται από καταιγίδες. Δεν υπάρχει κανένα σημάδι από ζώνες, που είχαμε συνηθίσει να διακρίνουμε έως σήμερα [σε εικόνες του Δία] – με δυσκολία μπορούμε να τον αναγνωρίσουμε. Επίσης, παρατηρούμε ίχνη από σκιές των νεφών, κάτι που πιθανότατα σημαίνει πως τα σύννεφα βρίσκονται σε υψηλότερο υψόμετρο από άλλα καιρικά φαινόμενα».

«Αυτές οι πρώτες υπέρυθρες εικόνες του Νότιου και του Βόρειου Πόλου μας αποκάλυψαν θερμές και ψυχρές περιοχές, τις οποίες δεν είχαμε ξαναδεί. Και, παρόλο που γνωρίζαμε ότι πιθανότατα θα βλέπαμε το νότιο σέλας, η εικόνα του μας εντυπωσίασε».

Το πρώτο κοντινό πέρασμα του Juno από τον Δία έγινε στις 27 Αυγούστου, με το διαστημόπλοιο να φτάνει σε απόσταση μόλις 4.200 χιλιομέτρων πάνω από την ατμόσφαιρα του πλανήτη. Η διέλευση διήρκεσε έξι ώρες, ενώ κατά τη διάρκειά της το σκάφος κατέγραψε εικόνες και δεδομένα τόσο από τον Βόρειο όσο και από τον Νότιο Πόλο.

Παράλληλα με την κάμερα που τράβηξε τις φωτογραφίες, το Juno επιστράτευσε και τα οκτώ επιστημονικά του όργανα για να «σαρώσει» τον πλανήτη και να συγκεντρώσει δεδομένα. Με τη βοήθεια ενός από αυτά, του JI-RAM που προήλθε από την Ιταλική Υπηρεσία Διαστήματος, αποτύπωσε τον Δία στο υπέρυθρο φάσμα.

«Με το JIRAM μπορούμε να δούμε τι υπάρχει κάτω από “δέρμα” του Δία», σημειώνει ο Αλμπέρτο Αντριάνι, από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής και Πλανητολογίας στη Ρώμη. «Αυτές οι πρώτες υπέρυθρες εικόνες του Νότιου και του Βόρειου Πόλου μας αποκάλυψαν θερμές και ψυχρές περιοχές, τις οποίες δεν είχαμε ξαναδεί. Και, παρόλο που γνωρίζαμε ότι πιθανότατα θα βλέπαμε το νότιο σέλας, η εικόνα του μας εντυπωσίασε».

Ανάμεσα στα δεδομένα που προέκυψαν από την πρώτη «βουτιά» του Juno ανήκουν επίσης οι καταγραφές των ήχων που παράγονται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, οι οποίοι ηχογραφήθηκαν με το όργανο WAVE (Radio/Plasma Wave Experiment). Παρόλο που επιστήμονες γνωρίζουν για αυτές τις εκπομπές από τη δεκαετία του 1950, ποτέ άλλοτε δεν έχουν ηχογραφηθεί από τόσο κοντά.

«Ο Δίας μας “μιλά” με ένα τρόπο που μόνο ένας αέριος - γίγαντας μπορεί», επισημαίνει ο Μπιλ Κουρθ, μέλος της επιστημονικής ομάδας που είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία των δεδομένων του οργάνου. «Ξέρουμε πως αυτές οι εκπομπές είναι οι ισχυρότερες στο ηλιακό μας σύστημα, ενώ τώρα μπορούμε να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο που δημιουργούνται».

Το διαστημόπλοιο Juno εκτοξεύθηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ τον Αύγουστο του 2011, ενώ έφτασε τον Δία στις αρχές του περασμένου Ιουλίου.

http://www.naftemporiki.gr/story/1143902/monadikes-meteorologikes-sunthikes-apokaluptoun-oi-eikones-tou-Juno-apo-ton-boreio-polo-tou-dia

Juno-dias-katagrafes-ton-ixon-pou-paragontai-stin-atmosfaira-tou-planiti.jpg.a889ca599046625c34ac77fee15813fb.jpg

Juno-dias-uperuthro-fasma.jpg.e9f2ba3817a48e04221c8a9f0255333c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ακούστε τις «ραδιοφωνικές εκπομπές» από τον πλανήτη Δία. :cheesy:

Το Juno πραγματοποίησε το πρώτο κοντινό πέρασμά του από τον Δία (θα ακολουθήσουν άλλα 35), κατεβαίνοντας σε ύψος περίπου 4.200 χιλιομέτρων πάνω από τα κινούμενα πολύχρωμα πυκνά σύννεφα του πλανήτη.

Μεταξύ των δεδομένων που έστειλε το Juno μετά από την πρώτη προσέγγιση του Δία είναι και οι καταγραφές των ραδιοφωνικών εκπομπών που παράγονται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, που ηχογραφήθηκαν με το όργανο WAVE (Radio/Plasma Wave Experiment). Οι επιστήμονες γνωρίζουν για αυτές τις εκπομπές από τη δεκαετία του 1950, ποτέ όμως δεν είχαν ηχογραφηθεί από τόσο κοντά.

Στο βίντεο που ακολουθεί ακούγονται (από το 0:26 και μετά) οι ραδιοφωνικές εκπομπές από το ισχυρό σέλας του Δία, που συλλέχθηκαν από το διαστημικό σκάφος Juno στις 27 Αυγούστου 2016. Το φάσμα των συχνοτήτων είναι από 7 έως 140 kilohertz:

Η εικόνα του Δία από απόσταση 48,000 μιλίων δείχνει νέφη, καταιγίδες και μετεωρολογικές συνθήκες που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ σε κανέναν άλλο από τους αέριους γίγαντες πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος

«Η πρώτη εικόνα που έχουμε από τον βόρειο πόλο του Δία, δεν μοιάζει με τίποτε από όσα έχουμε δει ή φανταστεί έως τώρα», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής Σκοτ Μπόλτον του Νοτιοδυτικού Ινστιτούτου Ερευνών στο Σαν Αντόντιο του Τέξας. «Ο βόρειος πόλος είναι πιο μπλε από τα άλλα μέρη του πλανήτη και μαίνονται εκεί πολλές καταιγίδες. Δεν διακρίνονται καθόλου οι συνήθεις διαμήκεις ζώνες και λωρίδες, έτσι η όλη εικόνα δύσκολα αναγνωρίζεται ως Δίας. Βλέπουμε επίσης ενδείξεις σκιών που δημιουργούν τα νέφη», πρόσθεσε.

Ακόμη, τα υπέρυθρα όργανα του Juno ανίχνευσαν μυστηριώδη θερμά και ψυχρά σημεία τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο πόλο, που δεν είχαν παρατηρηθεί μέχρι τώρα.

Επίσης, για πρώτη φορά οι επιστήμονες είδαν σε όλο το μεγαλείο του το πολύ φωτεινό σέλας του νοτίου πόλου του Δία.

Το Juno, κόστους 1,1 δισ. δολαρίων, εκτοξεύθηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα το 2011 και έφθασε στον Δία στις 4 Ιουλίου 2016. Το σκάφος διαγράφει πλέον μια ελλειπτική τροχιά γύρω από τον πλανήτη, η οποία ολοκληρώνεται σε 53 μέρες. Η επόμενη στενή προσέγγιση του Δία θα συμβεί στις 19 Οκτωβρίου, οπότε το σκάφος θα τεθεί σε ακόμα πιο κοντινή τροχιά διάρκειας 14 ημερών. Τον Φεβρουάριο του 2018 θα αυτοκαταστραφεί «βουτώντας» στον γιγάντιο πλανήτη.

Έως τότε, οι επιστήμονες ελπίζουν να έχουν δώσει απάντηση στο κεντρικό ερώτημα αν ο Δίας -που έχει διάμετρο 11 φορές και μάζα 300 φορές μεγαλύτερη από τη Γη- διαθέτει ή όχι στερεό πυρήνα κάτω από τη νεφελώδη «πανοπλία» του ή αν απλώς τα αέριά του γίνονται όλο και πιο πυκνά, όσο κανείς κατεβαίνει προς το κέντρο του.

Ο Δίας μοιάζει αρκετά με άστρο, καθώς αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο, όπως ο Ήλιος. Λόγω της μεγάλης πίεσης, το υδρογόνο εκτιμάται ότι μετατρέπεται σε ηλεκτρικά αγώγιμο υγρό και αυτό το «μεταλλικό» υδρογόνο γεννά το ισχυρό μαγνητικό πεδίο του. Το πιο γνωστό χαρακτηριστικό του πλανήτη είναι η «Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα» του, μια γιγάντια θύελλα με πλάτος διπλάσιο της Γης.

http://physicsgg.me/2016/09/07/%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%8d%cf%83%cf%84%ce%b5-%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%bf%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b5%ce%ba%cf%80%ce%bf%ce%bc%cf%80%ce%ad%cf%82-%ce%b1%cf%80/

jupiter-north-pole-juno-nasa.jpg.adc443c95f82aab4d798857832df2ad6.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

H Ήρα κρυφακούει τον απόκοσμο μονόλογο του Δία. :cheesy:

Ακούγεται περισσότερο σαν σάουντρακ ταινίας τρόμου, παρά σαν κάτι που έχει σχέση με την επιστήμη: λίγο μετά την άφιξή της στο σύστημα του Δία, η αποστολή Juno («Ήρα») της NASA κατέγραψε μια ανατριχιαστική κραυγή να βγαίνει από το τερατώδες σέλας του πλανήτη.

Το ηχητικό αρχείο στο παραπάνω βίντεο αντιστοιχεί σε ραδιοκύματα που καταγράφηκαν με το σκάφος κατά το πρώτο, κοντινό πέρασμα από τον γίγαντα του Ηλιακού Συστήματος τον περασμένο Αύγουστο. Οι καταγραφές μετατράπηκαν στη συνέχεια σε ήχους που μπορεί να ακούσει το ανθρώπινο αφτί.

«Εμάς μας αρέσει να το ακούμε. Σκεφτήκαμε ότι, αφού αρέσει σε εμάς, μπορεί να αρέσει και σε άλλους» λέει ο Μπιλ Κουρθ του Πανεπιστημίου της Άιοβα στις ΗΠΑ.

Ο Κουρθ και οι συνεργάτες του σχεδίασαν το όργανο Waves με το οποίο το καταγράφηκαν οι απόκοσμες ραδιοεκπομπές του Δία.

Όπως συμβαίνει και στη Γη, το σέλας που τυλίγει τους πόλους του Δία παράγεται από φορτισμένα σωματίδια -κυρίως ηλεκτρόνια και πρωτόνια- που παρασύρονται από το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη και συγκρούονται τελικά με την ατμόσφαιρα σε μεγάλο ύψος, παράγοντας λάμψεις σε διάφορα χρώματα.

Παρόλο όμως που ο μηχανισμός είναι ο ίδιος, το βόρειο και νότιο σέλας του Δία είναι πολλές τάξεις μεγέθους πιο ισχυρά από ό,τι γνωρίζουμε στη Γη.

Τα φορτισμένα σωματίδια σχηματίζουν ένα αραιό πλάσμα (ιονισμένο αέριο) που εκπέμπει ισχυρά ραδιοκύματα καθώς επιταχύνεται κατά μήκος των γραμμών του μαγνητικού πεδίου. Ο Κουρθ το παρομοιάζει με έγχορδο όργανο: «αν χτυπήσεις τη χορδή ενός βιολιού, η χορδή δονείται. Η δονούμενη χορδή είναι σαν το πλάσμα. Και μέσα στο πλάσμα κινούνται φορτισμένα σωματίδια» λέει.

Τα ίδια τα ραδιοκύματα, βέβαια, δεν γίνονται αντιληπτά στην ακοή. Για να μετατρέψουν τις καταγραφές σε ηχητικό αρχείο, οι ερευνητές μείωσαν τεχνητά τις συχνότητες ώστε να πέσουν εντός των ορίων της ανθρώπινης ακοής, και επιπλέον τις επιτάχυναν έτσι ώστε οι πολλές ώρες δειγματοληψίας να συμπυκνωθούν σε ένα σύντομο «σάουντρακ».

Το Juno κατέγραψε τις ραδιοεκπομπές στις 27 Αυγούστου, όταν ολοκλήρωσε το πρώτο και πιο κοντινό πέρασμά της από τον Δία.

Το σκάφος συνεχίζει τώρα να σταθεροποιεί την τροχιά του, και οι ερευνητές της NASA περιμένουν να λάβουν τις πιο θεαματικές εικόνες που έχουμε δει ποτέ από τον βασιλιά του Ηλιακού Συστήματος.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500107249

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Juno και Schiaparelli: Μια πραγματική Οδύσσεια του διαστήματος... :cheesy:

Δεν ήταν μια καλή μέρα για τις διαστημικές αποστολές. Μετά τα προβλήματα με την ευρω-ρωσική διαστημοσυσκευή «Σκιαπαρέλι», που παραμένει σιωπηλή και παραμένει άγνωστο αν όντως έφθασε σώα στον Άρη και λειτουργεί κανονικά, η NASA ανακοίνωσε ότι το σκάφος της Juno, που κινείται σε τροχιά γύρω από τον Δία, αντιμετώπισε απροσδιόριστο τεχνικό πρόβλημα χθες το βράδυ.

Αυτό είχε ως συνέπεια, ο υπολογιστής του σκάφους να τεθεί προσωρινά εκτός κανονικής λειτουργίας (σε κατάσταση «ασφαλούς λειτουργίας» safe mode), με αποτέλεσμα να απενεργοποιηθούν η κάμερα και τα επιστημονικά όργανα, 13 μόνο ώρες πριν το Juno κάνει ένα κοντινό πέρασμα από τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Χάθηκαν έτσι, σε αυτό το κρίσιμο διάστημα, πολύτιμα επιστημονικά δεδομένα που θα είχαν προκύψει από τις παρατηρήσεις.

Πάντως, η NASA έκανε γνωστό ότι ο υπολογιστής του σκάφους έκανε κανονική επανεκκίνηση και το Juno είναι «υγιές». Η αιτία του προβλήματος στον υπολογιστή διερευνάται. Το επόμενο κοντινό πέρασμα από το Δία θα γίνει στις 11 Δεκεμβρίου.

Είχε προηγηθεί την προηγούμενη εβδομάδα ένα άλλο άσχετο πρόβλημα (σε δύο βαλβίδες του συστήματος προώθησης), το οποίο είχε ανάγκασε την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία να μην δώσει εντολή στο σκάφος να κινηθεί σε πιο κοντινή τροχιά γύρω από τον Δία, όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί (η τροχιά 53 ημερών να συντομευθεί σε μια τροχιά 14 ημερών). Και αυτό το πρόβλημα βρίσκεται υπό διερεύνηση.

Κι ενώ οι υπολογιστές της NASA έχαναν τα δεδομένα του Juno, μάταια περίμεναν να ακούσουν τη «φωνή» του ευρωπαϊκού ρομπότ Schiaparelli από τον Άρη οι υπεύθυνοι του Κέντρο Ελέγχου της αποστολής.

Το πολυπόθητο σήμα δεν έφτασε την Τετάρτη. και τώρα η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) ελπίζει ότι θα ακούσει… νέα του κάποια στιγμή μέσα στις επόμενες ώρες.

http://www.ethnos.gr/epistimi/arthro/xamena_sto_diastima_juno_kai_schiaparelli-64586479/

newego_LARGE_t_1101_54903968.jpg.88e2141c07c7072c232252023a932e04.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πρόβλημα στην αμερικανική αποστολή Juno στον Δία. :cheesy:

Την ώρα που η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA πασχίζει να εξακριβώσει τι δεν πήγε καλά με την προσεδάφιση του ρομπότ Schiaparelli στον Άρη, η NASA προσπαθεί να λύσει τεχνικά προβλήματα στο σκάφος Juno, το οποίο έφτασε στον Δία τον Ιούλιο για να μάθει πώς σχηματίστηκε ο πλανήτης και αν διαθέτει στερεό πυρήνα.

Λόγω αδιευκρίνιστης ανωμαλίας, το Juno τέθηκε αυτόματα σε κατάσταση αναμονής στις 19 Οκτωβρίου, λίγες ώρες πριν πραγματοποιήσει το δεύτερο κοντινό πέρασμά του από τον πλανήτη.

Αυτό σημαίνει ότι δεν συνέλεξε καμία μέτρηση σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο.

Παραμένει ασαφές τι ανάγκασε το σκάφος να απενεργοποιήσει τα όργανά του για λόγους ασφάλειας -εκείνη την ώρα το Juno δεν βρισκόταν κοντά στις ζώνες έντονης ακτινοβολίας που περιβάλλουν τον Δία και θα μπορούσαν θεωρητικά να επηρεάσουν τα ηλεκτρονικά κυκλώματά του, διευκρίνισε η NASA.

Οι μηχανικοί της αποστολής προσπαθούν τώρα να αποκαταστήσουν πλήρη επικοινωνία με το σκάφος, κάτι που εκτός απροόπτου αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες.

Μια διαφορετική, άσχετη βλάβη που είχε εμφανιστεί στις 14 Οκτωβρίου προκάλεσε μια σημαντική καθυστέρηση στην αποστολή χωρίς όμως να την θέσει σε κίνδυνο.

Το πρόβλημα εμφανίστηκε σε δύο βαλβίδες του συστήματος προώθησης. Το Juno επρόκειτο να ενεργοποιήσει τον κινητήρα του στη διάρκεια του κοντινού περάσματος της 19ης Οκτωβρίου προκειμένου να πλησιάσει περισσότερο τον πλανήτη: η περίοδος της τροχιάς του θα μειωνόταν από τις 53,5 ημέρες στις 14 ημέρες.

Η επόμενη ευκαιρία για ενεργοποίηση του κινητήρα δεν θα έρθει μέχρι το επόμενο κοντινό πέρασμα τον Δεκέμβριο, και η NASA θα πρέπει να έχει λύσει το πρόβλημα των βαλβίδων μέχρι τότε.

Στο μεταξύ, η υπηρεσία παρουσίασε ορισμένες από τις παρατηρήσεις που συλλέχθηκαν κατά το πρώτο κοντινό πέρασμα στις 27 Αυγούστου.

Μεταξύ άλλων, ένα όργανο μικροκυμάτων στο Juno κατάφερε για πρώτη φορά να διαπεράσει τα σύννεφα του Δία σε βάθος 400 χιλιομέτρων και να αποκαλύψει την εσωτερική δομή τους.

«Είναι σαν να ξεφλουδίσαμε ένα-ένα τα στρώματα ενός κρεμμυδιού» δήλωσε ο Σκοτ Μπόλτον του Southwest Research Institute στο Τέξας, επιστημονικός υπεύθυνος της αποστολής.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι αυτές οι όμορφες πορτοκαλί και άσπρες λωρίδες που βλέπουμε στην κορυφή των νεφών εκτείνονται σε ορισμένες περιπτώσεις όσο βαθιά μπορούν να δουν τα όργανά μας. Ταυτόχρονα όμως δείχνουν να αλλάζουν σε κάθε στρώμα» ανέφερε.

H αποστολή Juno, κόστους 1,1 δισ. δολαρίων, εκτοξεύτηκε τον Αύγουστο του 2011 και προγραμματίζεται να τερματιστεί με μια βουτιά αυτοκτονίας στον Δία το 2018.

Το σκάφος θα μπορούσε να αποκαλύψει αν ο γιγάντιος αέριος πλανήτης σχηματίστηκε στη σημερινή του θέση ή όχι, κάτι που θα βοηθήσει στην κατανόηση του σχηματισμού ολόκληρου του Ηλιακού Συστήματος.

Αναμένεται επίσης να αποκαλύψει πώς παράγεται το πανίσχυρο μαγνητικό πεδίο του πλανήτη και αν στο κέντρο του υπάρχει στερεός πυρήνας.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500109429

pia21107-1041.jpg.fd07f6207ca77fdf207022769dab2e5f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Σε κανονική λειτουργία επανήλθε το σκάφος Juno στον Δία. :cheesy:

Λίγες μέρες αφότου το σκάφος Juno τέθηκε αυτόματα σε κατάσταση αναμονής λόγω αδιευκρίνιστου τεχνικού προβλήματος, η NASA ανακοίνωσε ότι όλα τα συστήματα της αποστολής επανήλθαν σε κανονική λειτουργία.

Η εντολή με την οποία το Juno βγήκε από την κατάσταση ασφαλούς λειτουργίας, κατά την οποία όλα τα επιστημονικά όργανα μένουν απενεργοποιημένα, στάλθηκε από τη Γη την περασμένη Δευτέρα, ανακοίνωσε την Πέμπτη η αμερικανική υπηρεσία.

«Το Juno είναι υγιές και ανταποκρίνεται σε όλες τις εντολές μας» δήλωσε ο Ρικ Ναϊμπάκεν του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια, το οποίο έχει αναλάβει τη διαχείριση της αποστολής.

H αποστολή Juno, κόστους 1,1 δισ. δολαρίων, εκτοξεύτηκε τον Αύγουστο του 2011, τέθηκε σε τροχιά τον φετινό Ιούλιο, και προγραμματίζεται να τερματιστεί με μια βουτιά αυτοκτονίας στον Δία το 2018.

Το σκάφος θα μπορούσε να αποκαλύψει αν ο γιγάντιος αέριος πλανήτης σχηματίστηκε στη σημερινή του θέση ή όχι, κάτι που θα βοηθήσει στην κατανόηση του σχηματισμού ολόκληρου του Ηλιακού Συστήματος.

Αναμένεται επίσης να αποκαλύψει πώς παράγεται το πανίσχυρο μαγνητικό πεδίο του πλανήτη και αν στο κέντρο του υπάρχει στερεός πυρήνας.

Το σκάφος κινείται σε μια έντονη ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Δία και θα πραγματοποιήσει το δεύτερο κοντινό πέρασμα από τον πλανήτη τον προσεχή Δεκέμβριο.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500111107

6C7F79E246F8B5E75EF7DCE7F17FAFDC.jpg.5885e73cb82c5547545ee0352cdf5812.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Ο Δίας και ο Κρόνος μάς ρίχνουν κομήτες. :cheesy:

Ήταν το 1994 όταν ο κόσμος παρακολουθούσε αποσβολωμένος έναν κομήτη να συγκρούεται με τον Δία, αφήνοντας τεράστια ίχνη (στο μέγεθος της Γης!) στην επιφάνειά του.

Κι έτσι οι αστρονόμοι κατέληξαν στη θεωρία (όχι χωρίς αντιρρήσεις φυσικά) ότι ο Δίας μάς προστατεύει από τους κομήτες και τους αστεροειδείς, λειτουργώντας ως ασπίδα προστασίας.

Με το τεράστιο βαρυτικό του πεδίο, πιστευόταν πως ο Δίας ρουφούσε την πλειονότητα των κοσμικών αυτών αντικειμένων πριν φτάσουν στη Γη. Πρόσφατη ωστόσο έρευνα ισχυρίζεται το ακριβώς αντίθετο, στέλνοντας την πεποίθηση περί ασπίδας του Δία στα αζήτητα της αστρονομίας.

Στο εργαστήριο της NASA στην Πασαντίνα,

https://phys.org/news/2016-02-jupiter-role-planetary-shield-earth.html

προσομοιώσεις έδειξαν πως τόσο ο Δίας όσο και ο Κρόνος είναι πολύ πιθανότερο να προωθούν τα διαστημικά συντρίμμια στο εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος, θέτοντάς τα σε τέτοιες τροχιές που μπορούν να τα φέρουν στον δρόμο της Γης.

Οι μεγαλύτεροι πλανήτες όχι μόνο δεν μας προστατεύουν από τους κομήτες, αλλά στην ουσία τους ρίχνουν καταπάνω μας!

Υπάρχουν ωστόσο και καλά νέα, μιας και αυτοί οι κομήτες, μετεωρίτες και οι αστεροειδείς που χτύπησαν τη Γη στα πρώτα στάδιά της μπορεί να ευθύνονται για τα υλικά που γέννησαν τη ζωή στον πλανήτη μας…

http://www.pronews.gr/portal/20170208/genika/diastima/49/oi-astronomikes-anakalypseis-toy-2016-poy-ploytisan-tis-gnoseis-mas-gia

iklikksoosktsiitgjjs1.jpg.2da36bcae773b05a3f54ea0f597ad76b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Εντυπωσιακές κοντινές λήψεις από τον πλανήτη Δία. :cheesy:

Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και ο πέμπτος στη σειρά από τον ήλιο. Ο γίγαντας του φυσικού αερίου είναι 2,5 φορές η μάζα όλων των άλλων πλανητών που περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο.

Χάρη σε διάφορες αποστολές της NASA -συμπεριλαμβανομένου του Orbiter Juno, του Voyager και Cassini flybys, του Galileo και του τηλεσκοπίου Hubble- είμαστε σε θέση να δούμε από κοντά τον Δία.

Μάλιστα μέχρι το 2024 μια αποστολή της ΝASA θα εξερευνήσει ένα από τα φεγγάρια του, το Europa, κι αυτό επειδή προηγούμενες αποστολές επιβεβαίωσαν ότι καλύπτεται σε ένα κέλυφος λευκού πάγου, με σπασμένη επιφάνεια σε διάφορα σημεία πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανόν να υπάρχει ένας βαθύς ωκεανός νερού από κάτω. Και όπου υπάρχει νερό, μπορεί να υπάρχει και ζωή.

https://www.youtube.com/watch?v=s56pxa9lpvo

http://www.pronews.gr/portal/20170219/genika/diastima/49/nasa-entyposiakes-kontines-lipseis-apo-ton-planiti-dia-foto-vinteo

jupiter9.jpg.f454a3eeac85a702d8c6dc963cfea3ad.jpg

jupiter8.jpg.a4580993b14f5c05acb479c1f4023f72.jpg

jupiter7.jpg.365054218e49fe4c321b1b6346fd9e76.jpg

jupiter6.jpg.f8ab146cbb1e6b68b1a4ca884521bc30.jpg

jupiter5.jpg.854b21d06faf068b35f98b3ef2832dce.jpg

jupiter4.jpg.e352678f614e0c77621e47b6fc935cb8.jpg

jupiter3.thumb.jpg.43ad5329d7c234f25b20ac9f49dbcb1c.jpg

jupiter2.jpg.881f2ec797bf5c812cf32f9336043697.jpg

jupiter1.jpg.9a28cd9b1060cccb5a83796b2856e2ed.jpg

juno-jupiter-moons.thumb.jpg.bbb5b773ef9b2528d4e2822396c8011d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Εκπληκτικό: Ο Δίας έχει δαχτυλίδια όπως ο Κρόνος!:cheesy:

Τα δαχτυλίδια του Δία δεν είναι τόσο γνωστά, όπως του Κρόνου, αλλά είναι εξίσου συναρπαστικά!

http://www.pronews.gr/portal/20170329/genika/diastima/49/ekpliktiko-o-dias-ehei-dahtylidia-opos-o-kronos-vinteo

15.jpg.e20f6dd0d073ddb5726c2488da0bf5ba.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Στο τηλεσκόπιο της NASA ο Δίας. :cheesy:

Η NASA μπόρεσε να απαθανατίσει τον πλανήτη Δία και τις ιδιομορφίες του με τρομακτική λεπτομέρεια όταν αυτός βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από την Γη.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε από το τηλεσκόπιο Hubble Space και δείχνει τον γίγαντα αερίου σε «αντίθεση» - δηλαδή σε μια θέση ακριβώς απέναντι από τον Ήλιο και τη Γη. Την στιγμή που τραβήχτηκε η φωτογραφία, Ήλιος, Γη και Δίας ήταν απολύτως ευθυγραμμισμένοι, με την Γη να είναι ανάμεσα από τους άλλους δύο πλανήτες.

Αυτός είναι ο λόγος που στην φωτογραφία είναι ξεκάθαρη η χρωματιστή ατμόσφαιρα του πλανήτη, καθώς εκείνη την ώρα βρισκόταν στην κοντινότερη πιθανή απόσταση από την Γη, δηλαδή κάπου στα 668 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά.

Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, με μάζα δυόμιση φορές μεγαλύτερη απ’ όλες τις μάζες των υπόλοιπων πλανητών αθροιστικά. Η ατμόσφαιρα του χωρίζεται σε έναν αριθμό διακριτών, χρωματιστών ζωνών που εκτείνονται παράλληλα με τον Ισημερινό.

Το γεγονός ότι στις 3 Απριλίου ο πλανήτης έφτασε τόσο κοντά στον δικό μας, επέτρεψε σε μια ομάδα που οδηγούταν από την Amy Simon στο Goddard Space Flight Centre της ΝΑΣΑ, να αποθανατίσει λεπτομερώς την ατμόσφαιρα του Δία.

Στην φωτογραφία είναι εμφανής, η γνωστή Μεγάλη Ερυθρή Κηλίδα, που δημιουργείται από τις θύελλες τις περιοχής. Η στροβιλιζόμενη αυτή θύελλα -ένας αντικυκλώνας υψηλών πιέσεων στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη- προκαλεί την ερυθρόχρωμη κηλίδα με τις αποχρώσεις κίτρινου, πορτοκαλί και άσπρου και είναι η μεγαλύτερη στο ηλιακό μας σύστημα. Οι άνεμοι στο εσωτερικό της ξεπερνούν τα εκατοντάδες χιλιόμετρα την ώρα - και είναι πολύ δυνατότεροι από οποιονδήποτε άνεμο στον πλανήτη μας.

Η κηλίδα αυτή είναι μεγαλύτερη σε έκταση από την Γη αλλά οι επιστήμονες λένε πως κάθε χρόνο μικραίνει και γίνεται πιο στρογγυλή, χωρίς όμως να γνωρίζουν τον λόγο. Μάλιστα, ευελπιστούν πως οι φωτογραφίες αυτές θα τους βοηθήσουν να έρθουν σε καινούργια συμπεράσματα και να εξηγήσουν κάποια από αυτά τα φαινόμενα.

Το τηλεσκόπιο Hubble Space εκτοξεύθηκε στην τροχιά της Γης την δεκαετία του 1990 και από εκεί που βρίσκεται έχει καταφέρει να αποθανατίσει κάποιες από τις πιο διασημες διαστημικές φωτογραφίες.

http://www.pronews.gr/portal/20170410/genika/diastima/49/sto-tileskopio-tis-nasa-o-dias-foto-vinteo

jupiter800.thumb.jpg.7b99add380a6abf5353f2db119706d44.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ανακαλύφθηκε δεύτερη μεγάλη κρύα κηλίδα πάνω στον Δία! :cheesy:

Ο Δίας, ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, φημίζεται για τη «Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα» του, ένα τεράστιο σύστημα καταιγίδων διπλάσιο σε μέγεθος από τη Γη, που μαίνεται πάνω από την επιφάνειά του.

Τώρα, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν μια δεύτερη μεγάλη κηλίδα, σχεδόν εξίσου μεγάλη, η οποία δημιουργείται από το ισχυρό σέλας. Ονομάσθηκε «Μεγάλη Κρύα Κηλίδα», καθώς έχει θερμοκρασία έως 200 βαθμούς Κελσίου μικρότερη από τη θερμοκρασία στην υπόλοιπη καυτή ατμόσφαιρα του πλανήτη (που είναι μεταξύ των 426 και των 726 βαθμών Κελσίου).

Η κρύα κηλίδα, η οποία αρχικά εντοπίσθηκε από το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στη Χιλή, καταλαμβάνει μια έκταση 12.000 επί 24.000 χιλιομέτρων. Κατά καιρούς εξαφανίζεται, αλλά μετά κάνει πάλι την εμφάνισή της, εμφανίζοντας μεγαλύτερη ευμεταβλητότητα σε σχέση με την μεγάλη ερυθρά κηλίδα, που αλλάζει αργά.

Το μέγεθός και το σχήμα της κρύας κηλίδας μεταβάλλεται σε διάστημα εβδομάδων ή ακόμη και ημερών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αστρονόμο Τομ Στάλαντ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Λέστερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωφυσικής «Geophysical Research Letters», εκτιμούν ότι η κρύα κηλίδα, που αποτελεί υποπροϊόν του σέλαος, έχει ηλικία πολλών χιλιάδων ετών. Όπως και στη Γη, η λάμψη του σέλαoς προέρχεται από ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια που -καθοδηγούμενα από το μαγνητικό πεδίο- συγκρούονται με τη θερμόσφαιρα, το ανώτερο τμήμα της ατμόσφαιρας πάνω από τους δύο πόλους, παράγοντας έτσι το θεαματικό βόρειο και νότιο σέλας.

Το σέλας στο Δία είναι ακόμη πιο έντονο, καθώς τροφοδοτείται από σωματίδια όχι μόνο του Ήλιου αλλά και των δορυφόρων του γιγάντιου πλανήτη. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι καθώς το σέλας προσδίδει ενέργεια στην ανώτερη ατμόσφαιρα του Δία, δημιουργεί θερμοκρασιακές διαφορές σε αυτήν, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας δίνης, που σχηματίζει τελικά μια κρύα κηλίδα.

http://www.pentapostagma.gr/2017/04/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%86%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%b4%ce%b5%cf%8d%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b7-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%ac%ce%bb%ce%b7-%ce%ba%cf%81%cf%8d%ce%b1-%ce%ba%ce%b7%ce%bb.html

12-94431dias.jpg.d2ac89c33afa28ab6f83442e3c5c67f9.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο Δίας και 5 δορυφόροι του ηλιακού συστήματος. :cheesy:

Η πανσέληνος και πιο κάτω ο Δίας με τους 4 δορυφόρους του Γαλιλιαίου: Καλλιστώ, Ευρώπη, Γανυμήδης και η Ιώ.Η φωτογραφία λήφθηκε στις 10 Απριλίου από τον Göran Strand.

http://physicsgg.me/2017/04/13/%ce%bf-%ce%b4%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-5-%ce%b4%ce%bf%cf%81%cf%85%cf%86%cf%8c%cf%81%ce%bf%ce%b9-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%85%cf%83%cf%84%ce%ae/

moonjupiter_7435px1024.thumb.jpg.17c79ba3f73c8e732ab9b5e649b16d2e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Ο πλανήτης Δίας από πολύ κοντινή απόσταση. :cheesy:

Κατά την ελληνική μυθολογία ο Δίας ήταν ο βασιλιάς των Θεών του Ολύμπου.

Πρόσφεραν το όνομά του στον πιο επιβλητικό πλανήτη που στέκει αγέρωχος ανάμεσα στους άλλους και αποτελεί μία φυσική ασπίδα -σύμφωνα με τους αστρονόμους- για τη Γη. Η εικόνα του είναι εντυπωσιακή. Ωστόσο, η φωτογραφία που τράβηξε το διαστημόπλοιο Juno κατά το πέρασμά του από τον «βασιλιά», ξεπερνά σε ομορφιά κάθε φαντασία...

Ένα περιβάλλον εντελώς αφιλόξενο για τον άνθρωπο, το οποίο, ωστόσο, προσφέρει εικόνες που ταξιδεύουν το μυαλό στο σύμπαν. Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο τράβηξε ένα μοναδικό πλάνο από τον Δία, από απόσταση 52.200 χιλιομέτρων, στις 11 Δεκεμβρίου. Μετά από ειδική επεξαργασία, ώστε να γίνει η σύνθεση των πλάνων που εξέπεμψαν οι ειδικές κάμερες, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μία μοναδικής ομορφιάς και μεγαλοσύνης φωτογραφία. Αυτός, λοιπόν, είναι ο πλανήτης Δίας, όπως δεν τον είχε αντικρίσει η ανθρωπότητα ποτέ στο παρελθόν...

Η θανατηφόρα ομορφιά της ατμόσφαιρας του πλανήτη προσφέρει μοναδικές εικόνες και χρώματα. Τρομερές -σε μέγεθος και ένταση- καταιγίδες, που όμοιές της δεν θα μπορούσε να αντέξει η Γη.

Η φωτογραφία «έπιασε» τη στιγμή που ο πλανήτης χωρίζεται από το φως και το σκοτάδι που προκαλεί ο Ήλιος, αναδεικνύοντας τα σημεία των δύο πόλων του, τα οποία είναι καλυμμένα από τρομερά καιρικά φαινόμενα.

Η εξερεύνηση του διαστήματος αποτελεί πλέον προτεραιότητα για τον άνθρωπο. Πριν ξεκινήσει η μεγάλη περιπέτεια, η επιστήμη καλείται να απαντήσει σε μία σειρά ερωτημάτων. Η χαρτογράφηση της «γειτονιάς» μας είναι η πρώτη κίνηση που πρέπει να γίνει. Ακολουθεί η διαπίστωση των ιδιαίτερων στοιχείων και η αποκάλυψη μυστικών του σύμπαντος που μπορούν να καθορίσουν την επιβίωση του ανθρώπινου είδους.

Αποστολές για την εξερεύνηση του σύμπαντος και ειδικότερα του ηλιακού μας συστήματος έχουν ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, σε συνδυασμό με τα υπερσύγχρονα τηλεσκόπεια που έχουν στηθεί τόσο στη Γη, όσο και εκτός ατμόσφαιρας. Τα αποτελέσμα και τα ευρήματα που στέλνουν είναι τόσο πολλά, που ο αριθμός των επιστημόνων δεν αρκεί για την επεξεργασία τους.

Οι μεγάλες δυνάμεις, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα και Ευρωπαϊκή Ένωση, προγραμματίζουν ήδη το επόμενο βήμα. Το ταξίδι του ανθρώπου σε άλλους πλανήτες. Αρχικά με βάσεις στη Σελήνη. Ακολούθως στο αφιλόξενο περιβάλλον του Άρη, στη συνέχεια ακόμη πιο μακριά. Εκεί που δεν υπάρχει ύστατο σύνορο.

http://www.pronews.gr/portal/20170506/genika/diastima/49/o-planitis-dias-apo-poly-kontini-apostasi-xekathari-fotografia-apo-tin

jupiter.thumb.jpeg.ea493384f09376d16efe7c7e532bb4a7.jpeg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Χαοτικός χορός κυκλώνων στους πόλους του Δία. :cheesy:

Ο Δίας διαθέτει στους πόλους του γιγάντιους κυκλώνες, που φθάνουν σε διάμετρο τα 1.400 χιλιόμετρα, ένα μαγνητικό πεδίο με δεκαπλάσια ισχύ σε σχέση με αυτό της Γης και ένα πολικό σέλας που δεν μοιάζει με το γήινο. Αυτά είναι τα τρία κυριότερα έως τώρα ευρήματα από την ανάλυση των πρώτων στοιχείων που έστειλε από τον Δία το διαστημικό σκάφος Juno (Ήρα) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), το πρώτο που έχει περάσει πάνω από τους μυστηριώδεις και εξωτικούς στην όψη πόλους του αέριου γίγαντα.

Νέα ερωτηματικά έκρυβαν για τους επιστήμονες τα δεδομένα που έφτασαν από το διαστημόπλοιο Juno, μετά την τελευταία κοντινή του διέλευση από τον πλανήτη. Ανάμεσα σε αυτά, οι τεράστιοι και εντυπωσιακοί κυκλώνες που αποτύπωσε το σκάφος, περνώντας από τους δύο πόλους του Δία.

Το Juno έφτασε στον πλανήτη το περασμένο καλοκαίρι. Είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που θα εξετάσει τους πόλους του από τόσο μικρή απόσταση. Περιφέρεται σε τροχιά που, κάθε 53 ημέρες, το φέρνει σε «απόσταση αναπνοής» από τα νέφη στην ανώτερη ατμόσφαιρα του Δία. Όταν ολοκληρώσει κάθε «επίσκεψή» του, στέλνει στη Γη τα στοιχεία που συνέλεξε.

Οι επιστήμονες δεν περίμεναν ότι σχηματίζονται κυκλώνες στους πόλους. «Νιώσαμε έκπληξη, παρόλο που γνωρίζαμε πως η κάμερα ουσιαστικά θα στραφεί σε μία terra incognita για εμάς», λέει ο Τζόναθαν Λούνιν, από το πανεπιστήμιο Cornell και μέλος του επιστημονικού επιτελείου της αποστολής του Juno.

Τώρα, οι επιστήμονες θέλουν να κατανοήσουν πώς εξελίσσονται χρονικά οι κυκλώνες, αλλά και κατά πόσο υπάρχουν διαφορές στην εκδήλωση του φαινόμενου ανάμεσα στον βόρειο και τον νότιο πόλο. «Προς το παρόν πάντως, απολαμβάνουμε αυτές τις εικόνες», προσθέτει ο Λούνιν.

Η ερευνητική ομάδα συναντήθηκε στις αρχές της εβδομάδας, για μία προκαταρκτική συζήτηση σχετικά με τα πιο πρόσφατα δεδομένα που κατέφθασαν από το διαστημόπλοιο. «Ήμασταν όλοι τρομερά ενθουσιασμένοι. Τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εξαιρετικά», λέει ο Φραν Μπάτζιναλ, καθηγητής αστροφυσικής και πλανητικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

«Ο λόγος είναι πως δεν παραπέμπουν σε ό,τι περιμέναμε. Αν βρίσκαμε απλώς ό,τι αναμέναμε, θα ήταν τετριμμένα. Τώρα, όμως, μας ενθουσιάζει το γεγονός ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μυστήρια και γρίφους, που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε».

Μερικά από αυτά τα μυστήρια είναι αρκετά «σκοτεινά». Για παράδειγμα, προέκυψαν νέα στοιχεία για το εντυπωσιακό σέλας που σχηματίζεται στους δύο πόλους του Δία. Και στους δύο πόλους, το σέλας σχηματίζεται από σωματίδια υψηλής ενέργειας, τα οποία κινούνται κατά μήκος των δυναμικών γραμμών του μαγνητικού πεδίου του πλανήτη, κάτι που θα σήμαινε πως θα έπρεπε να εμφανίζονται ισχυρά ηλεκτρικά ρεύματα.

«Ωστόσο, δεν ανιχνεύσαμε διαταραχές στο μαγνητικό πεδίο, τις οποίες θα έπρεπε κανονικά να προκαλούν», επισημαίνει ο Μπάτζιναλ. Ένας ακόμη γρίφος, που υποτίθεται πως θα έπρεπε να λύσει το διαστημόπλοιο, αφορά το κατά πόσο ο Δίας έχει στερεό πυρήνα, αν και είναι αέριος γίγαντας.

«Τα πρώτα δεδομένα υποδεικνύουν πως υπάρχει όντως πυρήνας», λέει ο Λούνιν. «Ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι οριοθετημένος». Μία ακόμη έκπληξη που προέκυψε από το Juno αφορά τη συγκέντρωση αμμωνίας στην ατμόσφαιρα.

Οι επιστήμονες θεωρούσαν πως το πιο πιθανό είναι η αμμωνία να είναι ισοκατανεμημένη στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Παρ’ όλα αυτά τα δεδομένα δείχνουν πως υπάρχουν μεγαλύτερες ποσότητες στον ισημερινό απ’ ό,τι στα υπόλοιπα πλάτη.

Το σκάφος αναμένεται να πραγματοποιήσει περισσότερες από είκοσι επιπλέον κοντινές διελεύσεις. Επομένως, δεν είναι απίθανο να προκύψουν και άλλες εκπλήξεις για την επιστημονική ομάδα.

http://physicsgg.me/2017/05/26/%cf%87%ce%b1%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%87%ce%bf%cf%81%cf%8c%cf%82-%ce%ba%cf%85%ce%ba%ce%bb%cf%8e%ce%bd%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%80%cf%8c%ce%bb%ce%bf%cf%85%cf%82/

kuklones-dias.jpg.db95adf81a3e54a7d0d89a67665f472d.jpg

jupiter_juno_600.gif.453b10c88d1f9d2f57e421850d4683e5.gif

juno1.thumb.jpg.e8ee36158d1ce1588cfee78b71bcb5ce.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Ο πλανήτης Δίας έχει τώρα 69 δορυφόρους. :cheesy:

Ο πλανήτης Δίας είναι τερατώδης. Η μάζα του είναι 317 φορές μεγαλύτερη από την μάζα της Γης, συνίσταται κυρίως από μεταλλικό υδρογόνο και διαθέτει πάρα πολλούς δορυφόρους. Οι μεγαλύτεροι από αυτούς, οι τέσσερις δορυφόροι του Γαλιλαίου (Γανυμήδης, Καλλιστώ, Ιώ και Ευρώπη), ανακαλύφθηκαν το 1610. Ήταν τα πρώτα σώματα που βρέθηκαν να περιστρέφονται γύρω από ένα ουράνιο σώμα που δεν ήταν ούτε η Γη, ούτε ο Ήλιος. Από τον 19ο αιώνα και μετά, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν δεκάδες μικρότερους δορυφόρους, στους οποίους δίνονταν ονόματα σχετικά με τον μυθολογική ζωή του θεού Δία.

Ενώ οι καταγεγραμμένοι δορυφόροι του Δία ήταν 67, πριν από λίγες μέρες οι αστρονόμοι Scott Sheppard, David Tholen και Chadwick Trujillo επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη δυο ακόμα δορυφόρων, τα ονόματα των οποίων είναι S/2016 J1 και S/2017 J1. Περιφέρονται σε απόσταση περίπου 21 και 24 εκατομμύρια χιλιόμετρα αντίστοιχα από τον Δία.

Oι νέοι δορυφόροι του Δία: ο S/2016 J1

… και ο S/2017 J1

Έτσι οι δορυφόροι του πλανήτη – γίγαντα έγιναν 69.

Αλλά μόνο οι 15 από αυτούς, που περιφέρονται στις εσωτερικές τροχιές με την φορά της ιδιοπεριστροφής του Δία, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως γνήσιοι δορυφόροι του. Οι υπόλοιποι είναι πιθανότατα αντικείμενα του ηλιακού μας συστήματος που αιχμαλωτίστηκαν από την βαρύτητα του Δία. Αυτός ο πληθυσμός των εξωτερικών δορυφόρων έχει μικρό μέγεθος, μερικοί έχουν διάμετρο 20 με 40 χιλιόμετρα, ενώ οι περισσότερου έχουν διάμετρο μόλις 1 με 2 χιλιόμετρα και είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Οι περίοδοι περιφοράς των δορυφόρων του Δία κυμαίνεται από 7 ώρες έως 1000 ημέρες!

Ο εντοπισμός των δυο νέων δορυφόρων έγινε τυχαία σε φωτογραφίες που ερευνούσαν τα μακρινά αντικείμενα στην ζώνη Kuiper.

Οι 4 δορυφόροι του Γαλιλαίου όπως τους «έβλεπε» το διαστημικό σκάφος της NASA Juno, καθώς πλησίαζε τον πλανήτη Δία στις αρχές του 2016:

https://physicsgg.me/2017/06/19/%ce%bf-%cf%80%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%ae%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b4%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%ad%cf%87%ce%b5%ce%b9-%cf%84%cf%8e%cf%81%ce%b1-69-%ce%b4%ce%bf%cf%81%cf%85%cf%86%cf%8c%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%82/

s2017j1sheppardmovie.gif.3a6e7d0ba7189eba3680b771ed994ada.gif

s2016j1sheppardmovie.gif.e4a440921b1401eda40f10006a9b9cb8.gif

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Tο Juno θα περάσει ακριβώς πάνω από την ερυθρά κηλίδα του Δία. :cheesy:

Θα είναι η πρώτη φορά που ένα διαστημικό σκάφος θα περάσει ακριβώς πάνω από την πιο εμβληματική περιοχή του Δία, τη μεγάλη «ερυθρά κηλίδα» του. Θα είναι το Juno της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), που θα το κάνει στις 10 Ιουλίου.

Έτσι, οι επιστήμονες θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν καλύτερα το εντυπωσιακό φαινόμενο, τη γιγάντια καταιγίδα διαμέτρου περίπου 16.000 χιλιομέτρων (μεγαλύτερη από τη Γη), που για πρώτη φορά παρατηρήθηκε το 1830 και η οποία πιθανότατα μαίνεται εδώ και τουλάχιστον 350 χρόνια.

Το Juno στις 4 Ιουλίου κλείνει ένα έτος σε τροχιά γύρω από τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος – τότε θα συμπληρώσει 114,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα σε τροχιά γύρω από τον Δία. Στις 10 Ιουλίου, στη διάρκεια του έκτου κοντινού περάσματος πάνω από το Δία, το αμερικανικό σκάφος θα περάσει σε ύψος 9.000 χιλιομέτρων ακριβώς πάνω από την κορυφή των νεφών της «ερυθράς κηλίδας».

http://physicsgg.me/2017/07/03/t%ce%bf-juno-%ce%b8%ce%b1-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%ac%cf%83%ce%b5%ce%b9-%ce%b1%ce%ba%cf%81%ce%b9%ce%b2%cf%8e%cf%82-%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%89-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%cf%81%cf%85%ce%b8/

redspot.thumb.jpg.f991a2465ff0799334dfc009a5c5916e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

NASA: Ο Juno στέλνει φωτογραφίες και στοιχεία για την κατάσταση του πλανήτη Δία. :cheesy:

Ενα τηλεκατευθυνόμενο διαστημόπλοιο της NASA που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Δία, άρχισε να μεταδίδει στοιχεία και φωτογραφίες από την τροχιά του γύρω από τον αναφερόμενο πλανήτη.

Το ερευνητικό σκάφος (Juno) πέρασε σε απόσταση 9.000 χιλιομέτρων πάνω από τα σύννεφα ενός κυκλώνα που επικρατούσε στον πλανήτη Δία.

Ωστόσο, η μετάδοση των στοιχείων και των φωτογραφιών από το ερευνητικό διαστημόπλοιο στους επιστήμονες του ειδικού εργαστηρίου (Jet Propulsion Laboratory -JPL) στην Πασαντίνα της Καλιφόρνιας θα διαρκέσει ημέρες.

Παράλληλα, η ανάλυση όλων των πληροφοριών που συλλέχθηκαν θα απαιτήσει ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=891384

5DFFFD60830423146C67A947C561B1D6.jpg.66cc75c99038f1c796ab7dd8351a7ff4.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πρώτες εικόνες από τη βουτιά στην Ερυθρά Κηλίδα του Δία. :cheesy:

Η NASA δημοσιοποίησε την Πέμπτη τις πρώτες από τις εικόνες που συνέλεξε η αποστολή Juno περνώντας σε μικρή απόσταση από την περίφημη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα -μια τερατώδη θύελλα, αρκετά μεγάλη για να καταπιεί τη Γη, που μαίνεται εδώ και αιώνες στην ταραγμένη ατμόσφαιρα του Δία.

Τα ξημερώματα της 11ης Ιουλίου ώρα Ελλάδας, το Juno έφτασε μόλις 3.500 χιλιόμετρα από τα ανώτερα σύννεφα του Δία, και λίγα λεπτά αργότερα πέταξε 9.000 χιλιόμετρα πάνω από την εμβληματική κηλίδα.

«Για ολόκληρες γενιές, άνθρωποι από όλο τον κόσμο θαυμάζουν τη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα» σχολίασε ο Σκοτ Μπόλτον, επικεφαλής της αποστολής στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια. «Τώρα, επιτέλους, θα δούμε με τι μοιάζει αυτή η θύελλα από κοντά».

Η NASA δημοσιοποιεί εικόνες και δεδομένα πριν υποστούν την τελική επεξεργασία για την ανάδειξη λεπτομεριών. Οι εικόνες που παρουσιάζονται εδώ έχουν υποστεί επεξεργασία από εθελοντές σε όλο τον κόσμο.

Η αποστολή συμπλήρωσε αυτόν τον μήνα έναν χρόνο σε τροχιά γύρω από τον Δία -είναι το πρώτο σκάφος που κινείται σε πολική τροχιά και μπορεί να παρατηρεί τις δίνες που μαίνονται στους πόλους.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα, διαμέτρου 16.000 χιλιομέτρων, παρακολουθείται με τηλεσκόπια από το 1830, πιθανότατα όμως υπάρχει εδώ και περισσότερα από 350 χρόνια. Τις τελευταίες δεκαετίες δείχνει να έχει συρρικνωθεί.

Θυμίζει τις τροπικές καταιγίδες ή τους τυφώνες της Γης, σε αντίθεση όμως με αυτά τα συστήματα δεν δείχνει να αλλάζει θέση ή να χάνει ενέργεια.

Τα δεδομένα του Juno ίσως αποκαλύψουν τώρα πόσο βαθιά στην ατμόσφαιρα φτάνουν οι «ρίζες» της κηλίδας.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500154480

Thumb1.thumb.jpg.b1cc05a4d61be0f02b25eed78d264b8e.jpg

321.jpg.b252c40f0460df41a812c4ace7b0a982.jpg

red_spot1.thumb.jpg.90621e1747a1cb6ac1cc5be3eb034f56.jpg

juno_red1.thumb.jpg.695cf8c20fa016303c1dd17d091e18e8.jpg

trouvelot_-_jupiter_-_1880.jpg.1cbe5be56ff4d34e0ca292eda7833f4d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης