Jump to content

Powerseeker 127 eq vs Dopsonian truss 130


vagkos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα.Ειμαι νέος στο φόρουμ όπως και στο χώρο.Ψαχνω να αγοράσω το πρώτο μου τηλεσκόπιο οποτε και θα χρειαστώ την βοήθεια σας . ,😀 Έχω καταληξει μεταξύ αυτων των δύο τηλεσκοπίων:

 

Https://www.planitario.gr/powerseeker-127eq.html

 

https://www.planitario.gr/dobsonian-truss-130mm.html

 

Τι προτείνετε;

Ποιες οι διαφορές τους;

 

Ευχαριστώ πάρα πολυ

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κατά την ταπεινή μου άποψη και τα δύο είναι παιχνίδια που πλασάρονται σαν εισαγωγικά τηλεσκόπια.

Ούτε τα χαρακτηριστικά τους, ούτε η ποιότητα κατασκευής είναι επαρκή. Οπωσδήποτε όχι σε αυτή την οικονομική τάξη μεγέθους. Στις αγγελίες του φόρουμ θα βρεις πραγματικά τηλεσκόπια πολύ προσεγμένα στα ίδια λεφτά και λιγότερα. Σίγουρα δεν είμαι από τους πιο έμπειρους του φόρουμ αλλά έχω πολύ νωπή ακόμα την αγορά ενός αντίστοιχου πρώτου τηλεσκοπίου, καθώς δεν είχα ανακαλύψει τις αγγελίες του astrovox.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

για το πρώτο δε ξέρω, αλλά για το δεύτερο, επειδή το έχω, ΣΕ ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν είναι παιχνίδι. είναι ένα 5άρι νευτώνειο, σοβαρότατο τηλεσκόπιο που για την ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ χρήση που προορίζεται, είναι άριστο.

 

Φτάσαμε να λέμε τα 5αρια νευτώνεια παιχνίδια... τα βλέπαμε και στον ύπνο μας. ](*,)

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το powerseek δεν είναι καλό τηλεσκόπιο γιατί :

 

Είναι τύπου Bird-Johns που σημαίνει ότι έχει χαμηλής ποιότητας barlow (διπλασιαστή εστιακής απόστασης) ώστε να έχει μικρό μήκος και μεγάλη εστιακή. Επίσης η βάση του είναι ανεπαρκής σε σχέση με την επιτραπέζια βάση του Skywatcher 130p.

 

Εννοείται πως θα πρότεινα το Heritage 130p αν και δεν το έχω από τεχνική άποψη υπερέχει. Υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές εδώ στο Astrovox για το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο, όσοι το πήρα έμειναν ευχαριστημένοι .

 

Να ξέρεις όμως ότι όταν πάρεις το 130p πρέπει να φτιάξεις ένα σκίαστρο (δηλαδή κάτι ώστε να καλύπτει το ανοιχτό μέρος στα πλάγια αλλά αυτό δεν είναι κάτι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλώς ήρθες στο forum!

Οπως και οι προηγούμενοι, θα σου πρότεινα και εγώ το Heritage 130p, το είχα στο παρελθόν.

Στο astrovox έχει πολλές συζητήσεις αφιερωμένες στο συγκεκριμένο, όπου μπορείς να βγάλεις συμπέρασμα για το τηλεσκόπιο αυτό.

Θεωρώ πως στην κατηγορία του και στην τιμή του είναι το καλύτερο που μπορεί να πάρει κανείς, βάση σταθερότατη, πολύ μικρό μέγεθος και βάρος (6,5 κιλα όλα μαζί σωληνας και βάση) και η καλύτερη φορητότητα από όλα. Με το ένα χέρι κλειστό τα κουβαλάς σαν βαλιτσάκι. Μέγεθος σαν μια μεγάλη καφετιέρα καφέ φίλτρου.

Αν το ψάξεις λίγο, θα παρατηρήσεις πως μεταχειρισμένα τέτοια δεν πωλούνται πολλά, γιατί όσοι το πήραν έμειναν ευχαριστημένοι, αλλά και αν ακόμα αγόρασαν μεγαλύτερο μετά, το κρατησαν σαν ένα μικρό φορητότατο τηλεσκόπιο για γρήγορες παρατηρήσεις.

Αριστο εισαγωγικό τηλεσκόπιο για πλανητική παρατήρηση αλλά και βαθύ ουρανού, το μόνο από τα εισαγωγικά τηλεσκόπια που δεν θα σε κουράσει ή απογοητεύσει, είτε λόγω χαμηλής απόδοσης εικόνας είτε λόγω ατελείωτων κραδασμών και δυσκολία χειρισμού της βάσης του.

Το καλύτερο τηλεσκόπιο όπως λένε στον χώρο είναι αυτό που χρησιμοποιείς πιο συχνά. Πολλά άριστα τηλεσκόπια μενουν συχνά αχρησιμοποίητα και πουλιούνται γιατί είναι κουραστική η συναρμολόγηση και μεταφορά τους σε μέρος κατάλληλο για παρατήρηση. Η φορητότητα και το μικρό βάρος είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

για το πρώτο δε ξέρω, αλλά για το δεύτερο, επειδή το έχω, ΣΕ ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν είναι παιχνίδι. είναι ένα 5άρι νευτώνειο, σοβαρότατο τηλεσκόπιο που για την ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ χρήση που προορίζεται, είναι άριστο.

 

Φτάσαμε να λέμε τα 5αρια νευτώνεια παιχνίδια... τα βλέπαμε και στον ύπνο μας. ](*,)

 

+100!

 

Όντως, συμφωνώ με τον Δημήτρη, το έχουμε πολλοί ως δεύτερο και είναι ένα τίμιο και αξιοπρεπέστατο Νευτώνειο που δίνει φοβερές εικόνες. Αν είναι δυνατόν να το αποκαλούμε παιχνίδι, όσοι δεν έχετε ιδία εμπειρία και δεν το έχετε δοκιμάσει προσωπικά, καλύτερα να μην αποκαλείτε ως παιχνίδι κάτι που είναι όντως πολύ καλό για τα λεφτά και τις ίντσες του. ](*,)

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σας ευχαριστώ παρα πολύ για τις απαντήσεις σας. Νομίζω πως το Heritage P130 θα είναι μια χαρά.Μία ερώτηση ακόμα.Θα χρειαστεί μαζί να πάρω και τίποτα ακόμα?

 

Ευχαριστώ πολύ

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπες εδώ και διάβασε τα πάντα, έχει λεπτομέρειες σημαντικές για το τηλεσκόπιο αυτό.

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=14068

 

Θα χρειαστείς απαραιτήτως μια κατασκευή για φωτοχιτώνιο, είναι απολύτως σημαντικό!

 

Στο θέμα που θα δεις, το έχουμε φτιάξει (ο φίλος μας ο Κώστας Κοκκώλης) από kydex

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ok.... Με το καλο, να το ευχαριστηθεις και καλες παρατηρησεις.

Οσον αφορα το κοπανημα του κεφαλιου στον τοιχο τωρα απο συναδελφους ερασιτεχνες αστροπαρατηρητες θα ηθελα να πω το εξης:

Εγω εξεφρασα την γνωμη μου ( την οποια χαρακτηρισα και ταπεινη) σχετικα με δυο προιοντα και ειδικα για την σχεση ποιοτητας-τιμης, ενω καποιοι σχολιασαν με απαραδεκτο τροπο την γνωμη μου αυτη θεωροντας πως η δικη τους αποψη εκφραζει καποια υπερτατη αληθεια. Εγω λοιπον αυτο που καταλαβα απο τις απαντησεις τους ειναι πως και τα δυο τηλεσκοπια ειναι εξαιρετικα, καθως ειναι 5 ιντσων ( διασταση αδιανοητη και πρεπει να αναβουμε κερακι στην synta που μας επιτρεπει να τα χρησιμοποιουμε και να μην τα βλεπουμε στον υπνο μας), για χρηση ως ΔΕΥΤΕΡΟ τηλεσκοπιo οταν δεν μπορουμε να κουβαλαμε το 12" μας.

Ειπαμε να εχουμε τα κολληματακια μας (ντομπσοναδες- ριφρακτοραδες κτλ) αλλα σχολια του τυπου "ποιος θα πει κακο λογο για το τηλεσκοπιο μου" συνοδευομενα απο τυπου high-five +1000 συνιστουν οπαδικη συμπεριφορα σε ενα forum με επιστημονικο αντικειμενο....

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το θέμα φίλε εδώ, είναι πως δεν λες απλά μια γνώμη, μιλάς για το συγκεκριμένο μοντέλο τηλεσκοπίου, το SW Heritage 130mm για να μην ξεχνιόμαστε, σαν να έχεις ιδία εμπειρία (που μάλλον δεν έχεις και δεν το έχεις χειριστεί ποτέ και δει από κοντά..) και το χαρακτηρίζεις παιχνίδι (χαρακτηρισμός βαρύς για ένα τόσο καλό Νευτώνειο στην απόδοση), κάτι που κάνεις εύκολα και πολύ άδικα. Επίτρεψέ μου και σε μένα και στον Δημήτρη να έχουμε ένα λόγο παραπάνω μιας και προσωπικά το έχω από το 2009 το καλοκαίρι και το έχω λιώσει από τότε.

 

Προτού τρέξεις λοιπόν να μιλήσεις για κάτι για το οποίο δεν έχεις ιδέα και το κρίνεις μόνο από τον αριθμό των ιντσών (αλήθεια, ξέρεις πόσα πράγματα φαίνονται με 5 ίντσες;; ) θα σου πρότεινα να το χειριστείς αρκετά ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ (ή/και να έχεις απόψεις από φίλους σου ή/και πληροφορίες από πολλαπλά reviews) και μετά να εκφέρεις τέτοιες γνώμες που δεν δίνουν καμία βοήθεια στον υποψήφιο αγοραστή.

 

Αν είχε προβλήματα που θα ήταν τόσο σοβαρά ώστε να μην αξίζει να ασχοληθεί κάποιος μαζί του, να είσαι σίγουρος πως θα ήμουν ο πρώτος που θα τον απέτρεπα και θα τα έβγαζα στην φόρα όλα. Έχουμε πει για τον εστιαστή του (διάβασες το νήμα που υπάρχει το τεράστιο ; ) πως δεν σηκώνει βαριά προσοφθάλμια 1.25” και πως δεν είναι και ο καλύτερος που είναι ελικοειδής. Λειτουργεί ωστόσο ικανοποιητικά χωρίς πρόβλημα. Αν ήταν φουλ κλειστός σωλήνας θα είχε:

 

1. Άλλο κόστος

2. Άλλο βάρος

 

Μεγαλύτερα και τα 2.

 

Είναι ανοικτός και συμπτυσσόμενος ο σωλήνας με μόλις 6.5 κιλά βάρος. Δεν νομίζω να μπορούσε να μπει άλλου τύπου εστιαστής σε αυτά τα χρήματα και αυτή την κατασκευή. Απαραίτητο ένα φωτοχιτώνιο και καθάρισες. Το τσιμπάς σε ένα σακίδιο και πας και διακοπές και στήνεις, το κάνω κάθε χρόνο!

Το ό,τι είπα εγώ προσωπικά πως το έχω για δεύτερο, δεν υποβαθμίζει τον ρόλο και την ύπαρξή του, υπάρχει κόσμος που το έχει για πρώτο και αν δεν είχα το 12άρι και έψαχνα για κάτι αξιοπρεπές, θα το είχα σίγουρα και για πρώτο για αυτά τα λεφτά! Η σχέση ποιότητας τιμής είναι ΑΡΙΣΤΗ για καινούργιο προϊόν (παλαιότερα ήταν και σημαντικά φθηνότερο στα 199!) και όσα θεματάκια και να έχει (τα έχουμε θίξει και είναι σχετικώς αμελητέα, άλλωστε ποιο τηλεσκόπιο δεν έχει ; ) δεν είναι αρκετά για να το απορρίψουμε.

 

«διασταση αδιανοητη και πρεπει να αναβουμε κερακι στην synta που μας επιτρεπει να τα χρησιμοποιουμε και να μην τα βλεπουμε στον υπνο μας»

 

Η ειρωνεία σου εδώ είναι απλά ατυχής και χωρίς ουσία, καθώς ο Δημήτρης απλά αναφέρεται στο ό,τι κάποτε τα Νευτώνεια 5 ιντσών ήταν πανάκριβα και έχει απόλυτο δίκιο. Ναι, είτε μας αρέσει είτε όχι, το ό,τι το τηλεσκόπιο έγινε κάτι ευρέως διαδεδομένο πια και προσιτό, οφείλεται στην Κίνα και μπράβο τους.

 

Δεν είναι θέμα λοιπόν κολλήματος, ούτε να μην πουν κάποιοι κακό λόγο για το τηλεσκόπιό μας (παιδαριώδες επιχείρημα…), μην τρελαθούμε τελείως, ούτε θεωρούμε πως εκφράζουμε την υπέρτατη αλήθεια. Η αλήθεια είναι απλώς πως δεν είναι σε καμία περίπτωση παιχνίδι, εμείς τουλάχιστον μπορούμε να το τεκμηριώσουμε και δεν τρέχουμε να το καταρρακώσουμε αδίκως όπως εσύ, χωρίς να το έχουμε χρησιμοποιήσει ή δει μέσα από αυτό ποτέ…δες Σελήνη και πλανήτη μέσα από αυτό με ορθοσκοπικό BGO ή Pentax XO 5mm, με μηδενικό χρωματικό σφάλμα και μετά έλα να μου πεις!

 

Οπαδική συμπεριφορά επειδή συμφώνησα με +100; Για πάρτο αλλιώς σε παρακαλώ…

 

Όσο για τον τίτλο «επιστημονικό αντικείμενο», σου θυμίζω πως είμαστε ερασιτέχνες (εκτός ορισμένων) και δεν ασχολούμαστε επιστημονικά με το θέμα εδώ μέσα, ασχολούμαστε ερασιτεχνικά με την μεγαλύτερη επιστήμη σε ένα ερασιτεχνικό forum. Μην πας να δώσεις άλλες διαστάσεις στο θέμα…οι επιστήμονες έχουν δικό τους forum νομίζω…

 

Περιμένεις λοιπόν ύστερα από όλα αυτά, να μην βαράμε το κεφάλι μας στον τοίχο; :-$

](*,) ](*,) ](*,)

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μην αγοράσεις καινούριο, ειδικά από Ελλάδα, είναι υπερτιμημένα. Τα μεταχειρισμένα είναι ιδιαιτέρως προσεγμένα και δίνονται σήμερα πολύ φθηνά. Με τα ίδια λεφτά μπορείς να βρεις 6αρι ή και 8αρι. Διάβασε αρκετά, δες τι χρειάζεσαι και ζήτησε το ή περίμενε το στις αγγελίες. Επίσης αγγελίες υπάρχουν και σε πολλές αστρονομικές σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης