Jump to content

Βοήθεια για κάτι καλύτερο


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα, είμαι καινούργιος στο χόμπι , το τελευταίο διάστημα ασχολούμαι με την παρατήρηση με ένα SKYWATCHER 102/500 ΑΖ3 διοπτρικό.

Παρατηρώ τη σελήνη....

Έχω διακρίνει στο βραδινό ουρανό τον Κρόνο, τον Δία και λέω διακρίνει γιατί μπορεί μεν να είναι εντυπωσιακό να μπορείς να τα εντοπίζεις αλλά δεν μπορώ να δω και πολλά πράγματα με τα Προσοφθάλμια Super 25mm(Χ 20) & Super 10mm(Χ 50), Ø31.8mm με τις μεγεθύνσεις που μου δίνουν.

 

Τι επιλογές υπάρχουν για μια αξιοπρεπή παρατήρηση; θα θελα επίσης να προσεγγίσω την ωφέλιμη μεγέθυνση . Εώς Χ 170-180 είναι καλά ;

Να αγοράσω έναν barlow ... Χ 2 ή Χ 3 και ποιόν; , ένα προσοφθάλμιο 6mm; η ακόμη μικρότερο , για μεγαλύτερη μεγέθυνση.

Έχω μπερδευτεί λίγο μ αυτά που έχω διαβάσει .......αν πάρω προσοφθάλμιο χαμηλών mm θα δυσκολεύομαι

με την μικρή οπή παρατήρησης που θα έχει; .... με τον barlow θα προσθέσω επιπλέον γυαλί το οποίο θα είναι επιβαρυντικό;

Τα οικονομικά μου δεν δίνουν μεγάλες δυνατότητες.

 

Θα ήταν ιδιαιτέρως βοηθητικό να μου προτείνατε συγκεκριμένες επιλογές φακών

Ευχαριστώ για το χρόνο σας

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχω το ίδιο τηλεσκόπιο.

 

Το προσοφθάλμιο που χρησιμοποιώ στο 90% του χρόνου παρατήρησης είναι το skywatcher uwa planetary 58 μοίρες, 6mm.

Έχω ακόμη και τα skywatcher planetary 4mm και 2.5mm, τα οποία χρησιμοποιώ κάποιες φορές για μεγαλύτερη μεγέθυνση όμως στην πράξη προτιμώ συνήθως το 6mm γιατί δίνει πιο καθαρή εικόνα.

Το 6mm πήρα μεταχειρισμένο στα 35€.

Έχω και τον barlow της skywatcher τον οποίο αφού δοκίμασα, στην πράξη δεν χρησιμοποιώ ποτέ, η απώλεια ποιότητας είναι τέτοια που προτιμώ να παρατηρώ χωρίς τον barlow σε χαμηλότερη μεγέθυνση.

 

Έχω δοκιμάσει από φίλο και κάποια ακριβά αλλά η αύξηση τιμής ήταν δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με την βελτίωση της εικόνας.Ενα BAADER HYPERION 5mm πάντως που δοκίμασα μου έδωσε πολύ καλό αποτέλεσμα και η τιμή του σαν μεταχειρισμένο δεν είναι απαγορευτική.

 

Για την παρατήρηση της σελήνης είναι απαραίτητο το photographic moon book το οποίο θα βρεις στο forum για την παρατήρηση της σελήνης στην σελίδα 3, και σου δείχνει και σου εξηγεί λεπτομερώς τις λεπτομέρειες που μπορείς να παρατηρήσεις. Χρησιμοποιώντας το βιβλίο χρειάστηκα μήνες για να εξαντλήσω τις δυνατότητες παρατήρησης της σελήνης, η οποία είναι και η κύρια παρατήρηση που μπορείς να κάνεις με αυτό το τηλεσκόπιο.

 

Στην παρατήρηση του Δία πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις την χρήση του μπροστινού καλύμματος του τηλεσκοπίου με άνοιγμα μόνο της κεντρικής τρύπας προκειμένου να περιορίζεται η διάμετρος και αντίστοιχα και το χρωματικό σφάλμα.

 

Φιλικά

Χρήστος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ευχαριστώ Χρήστο για τις πληροφορίες

 

δηλαδή παίζεις με μεγεθύνσεις Χ 83, Χ 100

δεν έχει καλό αποτέλεσμα η προσπάθεια για μεγαλύτερη μεγέθυνση με barllow η προσοφθάλμια ή δεν αξίζει αναλογικά με το κόστος αν κατάλαβα καλά. :-k

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προσοχή !

Έχω το ίδιο τηλεσκόπιο (σαν δεύτερο) και όταν χρησιμοποιώ τον ES 6,7mm + barlow x2 (x150) δεν εστιάζει με τον διαγώνιο των 45 μοιρών που δίνεται μαζί με το τηλεσκόπιο .Αντίθετα εστίαζε με διαγώνιο των 90 μοιρών . Έχω γράψει για αυτό στο forum πριν λίγες εβδομάδες .

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

ΔΕΝ είναι θέμα κόστους το γεγονός ότι αποφεύγω τις μεγαλύτερες μεγεθύνσεις.

 

Δεν μπορώ να το στηρίξω τεχνικά (και μπορεί να ισχύει μόνο για μένα) όμως για παρατήρηση κάποιας διάρκειας μου είναι πολύ πιο ευχάριστο να παρατηρώ με τον 6mm (83Χ) παρά με τους άλλους. Δεν λέω ότι οι άλλοι είναι άχρηστοι απλά τους χρησιμοποιώ μόνο για σύντομη εξέταση κάποιας λεπτομέρειας που αισθάνομαι ότι δεν διακρίνεται επαρκώς με τον 6mm.

 

Με το κατοπτρικό 200/1000 που είχα, έβρισκα ότι έκανα βέλτιστη παρατήρηση με τον ίδιο 6mm, ο οποίος εκεί έδινε μεγέθυνση 166Χ όμως, άρα η μέγστη ευχάριστη μεγέθυνση εξαρτάται και από το τηλεσκόπιο..

 

Η μεγέθυνση είναι εργαλείο για να πετύχουμε καλύτερη διακριτική ικανότητα και όχι αυτοσκοπός. Αν η μεγαλύτερη μεγέθυνση συνοδεύεται με μεγάλη χειροτέρευση της ποιότητας της εικόνας μπορεί να έχουμε χειρότερη διακριτική ικανότητα στην μεγαλύτερη μεγέθυνση!

 

Χρήστος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης