Jump to content

Πλανήτης Δίας.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Juice: Ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός του διαστημοπλοίου για την ευρωπαϊκή αποστολή στον Δία. :cheesy:

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για την αποστολή Juice (Jupiter Icy Moons Explorer) του ΕΟΔ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος), που αναμένεται να εκτοξευτεί σε πέντε χρόνια και να φτάσει στον προορισμό της πάνω από μια δεκαετία από σήμερα.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔ, ο τελικός σχεδιασμός του αεροσκάφους έχει ήδη ολοκληρωθεί, η κατασκευή του οποίου εποπτεύεται από την Airbus Defense and Space. Τα ηλιακά φτερά του διαστημοπλοίου σχηματίζουν ένα διακριτό σταυροειδές σχήμα συνολικού μήκους 97 τ.μ., το μεγαλύτερο που έχει πετάξει ποτέ σε διαπλανητική αποστολή. Το μέγεθος αυτό είναι απαραίτητο για τη δημιουργία επαρκούς ισχύος - περίπου 850 W - για τα όργανα και το διαστημόπλοιο που βρίσκονται τόσο μακριά από τον Ήλιο.

Το σκάφος είναι εφοδιασμένο με μια σειρά οργάνων που θα μελετήσουν την ταραχώδη ατμόσφαιρα του Δία και την τεράστια μαγνητόσφαιρά του, καθώς επίσης και τα φεγγάρια Γανυμήδη, Ευρώπη και Καλλιστώ. Και τα τρία φεγγάρια πιστεύεται ότι έχουν ωκεανούς με νερό σε υγρή μορφή κάτω από τις παγωμένες επιφάνειές τους και αναμένεται η αποστολή να παρέχει πολύτιμα στοιχεία σχετικά με την πιθανότητα τα φεγγάρια αυτά να διαθέτουν περιβάλλοντα που μπορούν να φιλοξενήσουν μορφές ζωής.

Οι κάμερες του Juice θα αποτυπώσουν λεπτομέρειες των χαρακτηριστικών των φεγγαριών, ενώ επίσης θα μελετήσουν τους πάγους και τα μεταλλικά στοιχεία στις επιφάνειές τους. Άλλα όργανα αναμένεται να δώσουν πληροφορίες (π.χ. ακουστικές) για το υπόβαθρο και το εσωτερικό των φεγγαριών για να κατανοήσουν καλύτερα τη θέση και τη φύση των κρυμμένων ωκεανών τους.

Επιπλέον, θα μελετηθεί η λεπτή ατμόσφαιρα γύρω από τα φεγγάρια.Το διαστημόπλοιο ακόμη θα περιλαμβάνει μια σειρά από κεραίες, όπως ένα μαγνητόμετρο μήκους 10 μέτρων πάνω σε ιστό μια κεραία ραντάρ μήκους 16 μ. και κεραίες για τη μέτρηση ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων.

Ο Γανυμήδης είναι το μόνο φεγγάρι στο ηλιακό μας σύστημα που παράγει το δικό του εσωτερικό μαγνητικό πεδίο, και το Juice είναι κατάλληλα εξοπλισμένο για να μελετήσει τη «συμπεριφορά» του και να διερευνήσει την αλληλεπίδραση του με τη μαγνητόσφαιρα του Δία.

Το διαστημόπλοιο έχει προγραμματιστεί να εκτοξευθεί το 2022 για ένα επταετές ταξίδι στο σύστημα του Δία. Η αποστολή θα περιλαμβάνει μια φάση σε τροχιά γύρω από τον Δία, περάσματα από την Ευρώπη, τον Γανυμήδη και την Καλλιστώ και τέλος ένα διάστημα εννέα μηνών σε τροχιά γύρω από τον Γανυμήδη. Σημειώνεται ότι θα πρόκειται για την πρώτη φορά που ένα διαστημόπλοιο μπαίνει σε τροχιά γύρω από ένα φεγγάρι, πέρα από τη Σελήνη.

http://www.naftemporiki.gr/story/1259758/Juice-oloklirothike-o-sxediasmos-tou-diastimoploiou-gia-tin-europaiki-apostoli-ston-dia

Jupiter-icy-moons-explorer.jpg.19094dfdd53f2bfed6823d3c04feb5fe.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Πλανήτης Δίας: Δείτε τις εκπληκτικές νέες φωτογραφίες που έστειλε το διαστημόπλοιο Juno. :cheesy:

Στις 24 Οκτωβρίου το διαστημόπλοιο Juno (Ήρα) πραγματοποίησε ακόμη ένα κοντινό πέρασμα από τον 5ο πλανήτη (από τον Ήλιο) του ηλιακού μας συστήματος τον Δία.

Η κάμερα του διαστημοπλοίου πήρε μερικές μαγευτικές φωτογραφίες από τον Δία και η NASA τις έδωσε στη δημοσιότητα στις 6 Νοεμβρίου.

http://www.pronews.gr/epistimes/diastima/645176_planitis-dias-deite-tis-ekpliktikes-nees-fotografies-poy-esteile

zzz.jpg.cbed86c063f2f3a3df4fbebe3af7d3aa.jpg

bbekfih.img_.jpg.db028daf5083655b38af7a1092756d70.jpg

bbekfil.img_.jpg.71d48a1268b6077391b43bb5f46df106.jpg

bbek3gr.img_.jpg.8e5f5c91ccbbcebceab1c5a554ff8f04.jpg

bbek8bg.img_.jpg.fa8095cc07915c2f6d686b6c7875537f.jpg

bbekcu7.img_.jpg.6579eac3e7f0fcee146f59698d2d9631.jpg

bbek0pr.img_.jpg.a13703013e3cfc16045a5355f32ac359.jpg

bbek0py.img_.jpg.a96cddcf673b83c87806536b02431dbe.jpg

bbek3fv.img_.jpg.ffab3e6875b21567e3a5631b34953142.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η NASA έφερε στο φως της δημοσιότητας νέες φωτογραφίες από τον πλανήτη Δία. :cheesy:

Η NASA έφερε στο φως της δημοσιότητας νέες φωτογραφίες από τον πλανήτη Δία, οι οποίες απαθανατίστηκαν από το διαστημικό σκάφος, Ήρα (Juno). Από τις εκπληκτικές φωτογραφίες αποκαλύπτεται μια μάζα από σύννεφα, που στροβιλίζονται σε μια τεράστια καταιγίδα πάνω από το νότιο ημισφαίριο του πλανήτη. Η έγχρωμη εικόνα καταγράφηκε στις 24 Οκτωβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες της NASA.

Το διαστημικό σκάφος απείχε 33.115 χλμ. από τις κορυφές των σύννεφων στο «String of Pearls» - μία από τις οκτώ τεράστιες θύελλες του πλανήτη - όταν καταγράφηκε η εικόνα. Τα δεδομένα από το διαστημικό σκάφος και οι εικόνες επεξεργάστηκαν από τους επιστήμονες Gerald Eichstädt και Seán Doran.

Οι εικόνες απαιτούν επεξεργασία, καθώς η NASA και το σκάφος της φωτογραφίζουν τις εικόνες με κόκκινα, πράσινα, μπλε και υπέρυθρα φίλτρα, τα οποία στη συνέχεια πρέπει να συνδυαστούν. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να τροποποιηθούν και να αλλάξουν.

Το διαστημικό σκάφος «Ήρα» μπήκε με επιτυχία στην τροχιά του Δία τον Ιούλιο του 2016, πέντε χρόνια μετά την αναχώρηση του από τη Γη. Εκτός από τη λήψη εικόνων, η «Ήρα» είναι επίσης εξοπλισμένη με αισθητήρες για να διερευνήσει το μαγνητικό πεδίο και την ατμόσφαιρα του Δία, ενώ στόχος της NASA είναι να ανακαλύψει τα μυστικά του μυστηριώδους πλανήτη.

http://www.pronews.gr/epistimes/diastima/645952_i-nasa-efere-sto-fos-tis-dimosiotitas-nees-fotografies-apo-ton-planiti-dia

junoe-picture.jpg.bbebbcda0ebdb0a655175f8acb874fdb.jpg

pia21970-opt-1.jpg.f00f352bc07a73905f03b22286492cf1.jpg

juno-picture-2.jpg.699941f5ff159c866f2c0877745d148e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δεν είναι πίνακας ζωγραφικής αλλά κοσμικό φαινόμενο! :cheesy:

To σκάφος της αποστολής Juno που εξερευνά τον Δία κατέγραψε πραγματικά εκπληκτικές εικόνες από μια τρομερή θύελλα που μαίνεται στο γίγαντα του ηλιακού μας συστήματος. Το σκάφος πέρασε πάνω από την θύελλα η οποία προσδίδει στα νέφη εντυπωσιακά χρώματα και έστειλε εικόνες οι οποίες μοιάζουν περισσότερο με... ελαιογραφίες όπως αναφέρουν οι ειδικοί.

Στις εικόνες διακρίνεται η θύελλα με τα πιο σκουρόχρωμα νέφη να βρίσκονται πιο βαθιά μέσα στην ατμόσφαιρα. Τα πιο φωτεινά νέφη κατά την άποψη των επιστημόνων της NASA αποτελούνται από κρυστάλλους αμμωνίας ανακατεμένους με νερό σε υγρή αλλά και παγωμένη μορφή. Τα νέφη της καταιγίδας έχουν έκταση 7-12 χλμ και κινούνται με ταχύτητα 60 χλμ/ώρα.

Η αποστολή

Το σκάφος της NASA κινείται σε κατάλληλη τροχιά για να παρατηρεί τους πόλους του Δία, και ανάμεσα στα άλλα έχει απαθανατίσει πολυάριθμες θύελλες να μαίνονται στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη. Η εικόνα που έδωσε στην δημοσιότητα η NASA ελήφθη στα τέλη Οκτωβρίου και έχει υποστεί επεξεργασία που ενισχύει τις χρωματικές διαφορές για να αναδειχθεί η εντυπωσιακή ποικιλία στην ταραγμένη ατμόσφαιρα του Δία.

Το Juno, το οποίο εκτοξεύτηκε το 2005 και έφτασε στο σύστημα του Δία το 2016, έχει στόχο να μετρήσει τη σύσταση του πλανήτη και το βαρυτικό και μαγνητικό του πεδίου. Θα αναζητήσει επίσης στοιχεία για τον σχηματισμό του μεγαλύτερου πλανήτη στο Ηλιακό Σύστημα και θα προσπαθήσει να απαντήσει στο παλιό ερώτημα του εάν ο Δίας έχει συμπαγή πυρήνα.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=917383

78F6EF28180A7ACAD258DE54F8CC439F.jpg.8a3ae165489a189f0027a8b87afe79e0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Η «μεγάλη ερυθρά κηλίδα» του Δία μικραίνει. :cheesy:

Η «μεγάλη ερυθρά κηλίδα» του Δία, το πιο διακριτό χαρακτηριστικό του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, η οποία φαίνεται σιγά-σιγά να συρρικνώνεται, έχει πια πλάτος 1,3 φορές μεγαλύτερο από τη διάμετρο της Γης αλλά και βαθιές «ρίζες» 300 χιλιομέτρων στην ατμόσφαιρα του αέριου γίγαντα.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την ανάλυση των νέων δεδομένων που συνέλλεξε το σκάφος Juno της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το Δία. Σχετικές ανακοινώσεις έκαναν οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Σκοτ Μπόλτον του Νοτιοδυτικού Ινστιτούτου Ερευνών του Τέξας, στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης.

«Τα δεδομένα του Juno δείχνουν ότι η πιο διάσημη καταιγίδα του ηλιακού μας συστήματος, η μεγάλη ερυθρά κηλίδα, έχει πλάτος σχεδόν μιάμιση φορά μεγαλύτερο της Γης και διαθέτει ρίζες που διαπερνούν την ατμόσφαιρα του πλανήτη σε βάθος 300 χιλιομέτρων» δήλωσε ο Μπόλτον.

Τα νέα στοιχεία συνέλλεξε το όργανο MWR (ραδιόμετρο μικροκυμάτων) του Juno, που μπορεί να «δει» κάτω από τα πυκνά νέφη του Δία. Η «μεγάλη ερυθρά κηλίδα» είναι ένα γιγάντιο οβάλ από πορφυρά νέφη, πλάτους περίπου 16.000 χιλιομέτρων στο νότιο ημισφαίριο του Δία, τα οποία στροβιλίζονται αντίθετα προς τη φορά των δεικτών του ρολογιού με ταχύτητα μεγαλύτερη από οποιαδήποτε καταιγίδα στη Γη.

«Το Juno βρήκε ότι οι ρίζες της μεγάλης ερυθράς κηλίδας πάνε 50 έως 100 φορές βαθύτερα από τους ωκεανούς της Γης και ότι αυτή είναι θερμότερη στη βάση της από ό,τι στην κορυφή της. Οι άνεμοι σχετίζονται με θερμοκρασιακές διαφορές και η θερμότητα στη βάση της κηλίδας εξηγεί τους τρομερούς ανέμους που βλέπουμε στην κορυφή της ατμόσφαιρας», δήλωσε ο καθηγητής πλανητικής επιστήμης Αντι Ινγκερσολ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech).

Το μέλλον της κηλίδας αποτελεί ζήτημα επιστημονικής διαμάχης. Η καταιγίδα παρακολουθείται από το 1830, αλλά εκτιμάται ότι υπάρχει εδώ και τουλάχιστον 350 χρόνια. Στον 19ο αιώνα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, υπερδιπλάσια απο τη Γη, ενώ όταν την μελέτησαν τα σκάφη Voyager 1 και 2 το 1979, είχε διπλάσια διάμετρο από τον πλανήτη μας.

Σταδιακά φαίνεται να συρρικνώνεται και σήμερα πια, όπως αποκαλύπτει το Juno, έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο σε πλάτος και κατά το ένα όγδοο σε ύψος σε σχέση με την εποχή των Voyager.

Τα νέα στοιχεία αποκαλύπτουν επίσης ότι ο γιγάντιος πλανήτης διαθέτει μια άγνωστη έως τώρα ζώνη ακτινοβολίας. Βρίσκεται ακριβώς πάνω από την ατμόσφαιρα του Δία, κοντά στον ισημερινό του, και περιλαμβάνει ιόντα υδρογόνου, οξυγόνου και θείου που κινούνται σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός.

Έως σήμερα, το Juno, που εκτοξεύθηκε το 2011 και τέθηκε σε τροχιά γύρω από το Δία τον Ιούλιο του 2016, έχει ολοκληρώσει οκτώ περιφορές γύρω του και η ένατη θα πραγματοποιηθεί στις 16 Δεκεμβρίου.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500182141

32D8007C9FA92E7FBD0B7E40B6739276.jpg.fb1d8ada5b0151ce012e720b3aff96fd.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Νέες αποκαλύψεις από το σκάφος Juno για τα βάθη του Δία. :cheesy:

Το σκάφος Juno (Ήρα) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) έφερε στο φως νέα πράγματα άγνωστα, έως τώρα για τον Δία, σχετικά με το βαρυτικό πεδίο του, την χαοτική ατμόσφαιρά του, τη σύνθεση του εσωτερικού του και τους πολικούς κυκλώνες του. Οι νέες αποκαλύψεις επιτρέπουν στους επιστήμονες να διαμορφώσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Έως σήμερα, οι αστρονόμοι δεν ήξεραν και πολλά πράγματα για το τι συμβαίνει κάτω από την εντυπωσιακή επιφάνεια του πλανήτη, παρά έκαναν κυρίως εικασίες. Όπως προκύπτει από τα νέα στοιχεία, το εσωτερικό του Δία είναι εξίσου εντυπωσιακό αλλά και ταραχώδες με το εξωτερικό του, καθώς διαθέτει μια περιστρεφόμενη «καρδιά» ρευστού υδρογόνου και ηλίου, τεράστιους αεροχείμαρρους που φθάνουν σε βάθος 3.000 χιλιομέτρων και εξωτικές ασυμμετρικές βαρυτικές ιδιότητες.

Οι ερευνητές έκαναν τέσσερις δημοσιεύσεις στο περιοδικό "Nature". Η πρώτη μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή αεροδιαστημικής Λουτσιάνο Ίες του Πανεπιστημίου Σαπιέντσα της Ρώμης, δείχνει ότι το βαρυτικό πεδίο του αέριου γίγαντα εμφανίζει μεγάλες διακυμάνσεις από τον βόρειο έως τον νότιο πόλο, πράγμα απρόσμενο για ένα ρευστό πλανήτη που περιστρέφεται γρήγορα. Οι διακυμάνσεις αυτές, αποδίδονται στην κυκλοφορία της ατμόσφαιρας και των ασύμμετρων ισχυρών ανέμων στο εσωτερικό του, οι οποίοι κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις και με διαφορετικές ταχύτητες.

Η δεύτερη έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή πλανητικής επιστήμης Γιοχάι Κάσπι του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann του Ισραήλ, δείχνει ότι αυτοί οι «αεροχείμαρροι» φθάνουν σε βάθος έως 3.000 χιλιομέτρων, κάτω από την επιφάνεια των νεφών (περίπου στο ένα δωδέκατο της ακτίνας του πλανήτη). Επίσης, εκτιμάται ότι η ταραχώδης και βαριά ατμόσφαιρα του Δία καταλαμβάνει περίπου το 1% της συνολικής μάζας του πλανήτη, καταλαμβάνοντας πολύ μεγαλύτερο μέρος του Δία από ό,τι πίστευαν έως τώρα οι αστρονόμοι (στη Γη η ατμόσφαιρα καταλαμβάνει μόλις το ένα εκατομμυριοστό της μάζας της).

Η τρίτη μελέτη, με επικεφαλής τον πλανητικό επιστήμονα Τριστάν Γκιγιό του Πανεπιστημίου της Κυανής Ακτής στη Νίκαια, συμπέρανε ότι σε βάθος μεγαλύτερο των 3.000 χιλιομέτρων κάτω από τα νέφη, το βαθύ εσωτερικό του Δία είναι ένα πυκνό ρευστό που αποτελείται από ένα μίγμα υδρογόνου και ηλίου (με ίχνη μεθανίου και αμμωνίας), το οποίο όμως περιστρέφεται σαν μια στερεή μάζα. Στον πυρήνα του πλανήτη -όπου η πίεση είναι περίπου δέκα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από ό,τι στην επιφάνεια της Γης- εκτιμάται ότι μέσα στο μεταλλικό αέριο υδρογόνο «πλέουν» -όπως τα κομματάκια κρέας σε μια σούπα- μεταλλικά στερεά πετρώματα.

Η τέταρτη έρευνα, με επικεφαλής τον Αλμπέρτο Αντριάνι του Ινστιτούτου Αστροφυσικής και Πλανητολογίας της Ρώμης, βρήκε ότι οι κυκλώνες ταχύτητας 350 χιλιομέτρων στους πόλους του Δία δημιουργούν πολυγωνικά σχήματα με μεγάλη διάρκεια. Στο βόρειο πόλο οκτώ κυκλώνες περιμετρικοί του πόλου περιστρέφονται γύρω από έναν άλλο κυκλώνα, ενώ στο νότιο πόλο πέντε τέτοιοι κυκλώνες κινούνται πέριξ ενός έκτου. Κάθε κυκλώνας έχει μέγεθος πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων. Η αιτία και ο μηχανισμός του σχηματισμού αυτών των κυκλώνων παραμένουν άγνωστοι.

Το Juno περιφέρεται από 2016 πέριξ του Δία με μια ελλειπτική τροχιά διάρκειας 53 ημερών. Ο αρχικός προγραμματισμός είναι ότι το σκάφος θα ολοκληρώσει την αποστολή του φέτος τον Ιούλιο, αλλά η NASA μπορεί να την παρατείνει. Το Juno είναι το δεύτερο σκάφος που τέθηκε σε τροχιά γύρω από το Δία, καθώς είχε προηγηθεί το Galileo μεταξύ 1995-2003. Όμως το Juno είναι το πρώτο που, χάρη στα εξελιγμένα όργανά του, μπορεί να 'δει' κάτω από τα πυκνά νέφη του πλανήτη.

Ο Δίας έχει διάμετρο περίπου 143.000 χιλιομέτρων, έναντι μόνο 12.750 χλμ. της Γης. Είναι τόσο μεγάλος, που στο εσωτερικό του χωράνε 1.300 πλανήτες σαν τη Γη.

http://www.kathimerini.gr/952554/article/epikairothta/episthmh/nees-apokalyyeis-apo-to-skafos-juno-gia-ta-va8h-toy-dia

jupiter-thumb-large.jpg.a723f42de7cc131b8b6682f1789cc209.jpg

juno-jupiter.jpg.d6677f90f91e849f87f5a09f1b4164ea.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Ταξιδέψτε μέσα στους τρομερούς τυφώνες του Δία. :cheesy:

Ένα εκπληκτικό βίντεο 3D εικόνων από τους τρομερούς τυφώνες που μαίνονται στον Βόρειο Πόλο του Δία έδωσε στην δημοσιότητα η NASA. Το βίντεο δημιουργήθηκε από υπέρυθρες εικόνες που κατέγραψε το σκάφος Juno το οποίο εξερευνά τον γίγαντα αερίων του ηλιακού μας συστήματος.

Σε αυτό ο θεατής «βουτάει» κυριολεκτικά μέσα σε εννέα τυφώνες οι οποίοι μοιάζουν περισσότερο με κρατήρες ενεργού ηφαιστείου γεμάτοι λάβα παρά με ατμοσφαιρικό φαινόμενο. Κάθε τυφώνας έχει έκταση 4,3 χιλιάδων χλμ κατά μέσο όρο ενώ οι άνεμοι σε αυτούς κινούνται με ταχύτητες 350 χλμ/ώρα. Τα ερυθρής απόχρωσης νέφη των κυκλώνων είναι εξαιρετικά ψυχρά αφού οι θερμοκρασίες που έχουν είναι πέριξ των -188 βαθμών Κελσίου ενώ τα κίτρινης απόχρωσης νέφη είναι λιγότερο ψυχρά με την θερμοκρασία τους να κινείται πέριξ των -12 βαθμών Κελσίου.

Το σκάφος Juno (Ήρα) της NASA έφερε στο φως νέα πράγματα άγνωστα, έως τώρα για τον Δία, σχετικά με το βαρυτικό πεδίο του, την χαοτική ατμόσφαιρά του, τη σύνθεση του εσωτερικού του και τους πολικούς κυκλώνες του. Οι νέες αποκαλύψεις επιτρέπουν στους επιστήμονες να διαμορφώσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Έως σήμερα, οι αστρονόμοι δεν ήξεραν και πολλά πράγματα για το τι συμβαίνει κάτω από την εντυπωσιακή επιφάνεια του πλανήτη, παρά έκαναν κυρίως εικασίες. Όπως προκύπτει από τα νέα στοιχεία, το εσωτερικό του Δία είναι εξίσου εντυπωσιακό αλλά και ταραχώδες με το εξωτερικό του, καθώς διαθέτει μια περιστρεφόμενη «καρδιά» ρευστού υδρογόνου και ηλίου, τεράστιους αεροχείμαρρους που φθάνουν σε βάθος 3.000 χιλιομέτρων και εξωτικές ασυμμετρικές βαρυτικές ιδιότητες.

http://www.in.gr/2018/04/16/tech/taksidepste-mesa-stous-tromerous-tyfones-tou-dia

jupiter-1024x665.thumb.jpg.ab750112942fd168371a9311c648c8ee.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Ξεκινά η παρατήρηση του Δία από το Αστεροσκοπείο Πεντέλης. :cheesy:

Αρχίζει το Σάββατο η παρατήρηση του Δία μέσα από το μεγάλο τηλεσκόπιο Newall στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης, η οποία θα συνεχισθεί και για τους επόμενους δύο μήνες περίπου.

Στη βραδινή ξενάγηση-παρατήρηση του Σαββάτου, που θα αρχίσει στις 20:00 και θα ολοκληρωθεί λίγο πριν τα μεσάνυχτα, το κοινό θα παρατηρήσει τους κρατήρες της Σελήνης και τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον Δία.

Επίσης, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες και το καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μετεωρολογίας «Περί Ανέμων & Υδάτων» και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Αστρονομίας και Διαστημικής Φυσικής, με την υποστήριξη του meteo.gr, θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του Αστεροσκοπείου της Παλαιάς Πεντέλης στις 19 Μαΐου, 16 Ιουνίου και 7 Ιουλίου.

Το διαδραστικό πρόγραμμα «Περί Ανέμων & Υδάτων», που απευθύνεται σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, είναι ανοιχτό πλέον σε όλους τους μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και σε όσους θέλουν να μάθουν πώς δημιουργούνται τα καιρικά φαινόμενα.

Εξάλλου, από τις 18 έως 22 Ιουνίου και ώρες 09:00-14:00 τα Κέντρα Επισκεπτών του ΕΑΑ στην Πεντέλη και στο Θησείο θα συνεχίσουν τις πρωινές ξεναγήσεις με εκτεταμένο πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει πολλές και διάφορες εκπαιδευτικές δράσεις στα τηλεσκόπιο και τους κήπους του ΕΑΑ. Το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο για παιδιά ηλικίας οκτώ-11 ετών.

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου (210-3490055 – 210-3490112) και στο Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης (210-8109107).

http://www.in.gr/2018/05/15/tech/ksekina-paratirisi-tou-dia-apo-asteroskopeio-pentelis/

newall-penteli-1024x478.thumb.jpg.24d08276b613ff9d951b7f8f92887128.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

Μοναδικό σόου κεραυνών στον Δία. :cheesy:

Όταν το Μάρτιο του 1979 το σκάφος Voyager 1 πέρασε από Δία πιστοποίησε ότι μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος πήρε απόλυτα δίκαια το όνομα του αφού εντόπισε σε αυτόν το σήμα κατατεθέν του Ολύμπιου θεού, δηλαδή δυνατούς κεραυνούς.

Οι επιστήμονες υποψιάζονταν ότι στον Δία δημιουργούνται κεραυνοί αλλά δεν είχαν καταφέρει μέχρι να πάει εκεί το Voyager να κάνουν σχετικές παρατηρήσεις.

Από τότε η επιστημονική κοινότητα αναζητεί στοιχεία για το πώς δημιουργούνται αλλά και το πώς εκδηλώνονται οι κεραυνοί του Δία χωρίς να έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν πολλές πληροφορίες.

Το σκάφος της αποστολής Juno μπήκε σε τροχιά γύρω από τον Δία τον Ιούλιο του 2016 και συγκέντρωσε πλήθος δεδομένων για τους κεραυνούς στον πλανήτη.

Είναι ενδεικτικό ότι στις πρώτες οκτώ προσεγγίσεις που έκανε το Juno στον Δία κατέγραψε 377 κεραυνούς.

Η NASA έδωσε στην δημοσιότητα μια εντυπωσιακή εικόνα από δεκάδες κεραυνούς που εκδηλώθηκαν στο βόρειο ημισφαίριο του Δία και προχώρησε σε δημοσιοποίηση ορισμένων συμπερασμάτων για τους κεραυνούς αυτούς.

Το πιο ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι οι κεραυνοί του Δία έχουν χαρακτηριστικά πανομοιότυπα με αυτούς της Γης.

Αυτό το εύρημα πιστεύεται ότι θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα την σύνθεση αλλά και την διασπορά της ενέργειας πάνω στον Δία.

http://www.in.gr/2018/06/08/tech/monadiko-soou-keraynon-ston-dia/

juno-791x1024.thumb.jpg.beccff086996d45c43d77a29faf7f78d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 έτος αργότερα...

Η Ήρα θαυμάζει τις πολύχρωμες θύελλες του Δία. :cheesy:

Το σκάφος Juno (Ήρα) της NASA, η πρώτη αποστολή που κινείται σε κατάλληλη τροχιά για να παρατηρεί τους πόλους του Δία, απαθανάτισε πολυάριθμες θύελλες να μαίνονται στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη, δίνοντας στα σύννεφα μια ποικιλία χρωμάτων.

Η θεαματική εικόνα ελήφθη στις 19 Μαΐου, την ώρα που το Juno πραγματοποιούσε το έβδομο κοντινό πέρασμα από τον Δία (το σκάφος κινείται σε μια έντονη ελλειπτική πολική τροχιά).

Η εικόνα έχει υποστεί επεξεργασία που ενισχύει τις χρωματικές διαφορές και αναδεικνύει την εντυπωσιακή ποικιλία στην ταραγμένη ατμόσφαιρα του Δία.

Πάνω και δεξιά διακρίνονται θύελλες σαν άσπρα οβάλ, τα οποία σχηματίζουν αυτό που η NASA ονομάζει «σειρά μαργαριταριών».

Άλλες θύελλες εμφανίζονται κρεμ, ενώ μία έχει χρώμα βαθύ πορτοκαλί -το γιατί, όμως, παραμένει άγνωστο.

Το Juno, το οποίο εκτοξεύτηκε το 2005 και έφτασε στο σύστημα του Δία το 2016, έχει στόχο να μετρήσει τη σύσταση του πλανήτη και το βαρυτικό και μαγνητικό του πεδίου.

Θα αναζητήσει επίσης στοιχεία για τον σχηματισμό του μεγαλύτερου πλανήτη στο Ηλιακό Σύστημα και θα προσπαθήσει να απαντήσει στο παλιό ερώτημα του εάν ο Δίας έχει συμπαγή πυρήνα.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500150152

pia21392_2.thumb.png.dd8516e355e6a214cf9b376fa79fb148.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δέκα νέα φεγγάρια του Δία εντόπισαν οι αστρονόμοι. :cheesy:

Αστρονόμοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη δέκα ακόμη φεγγαριών του Δία, ανεβάζοντας έτσι σε 79 τον αριθμό των φεγγαριών που οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι περιβάλλουν αυτόν τον γίγαντα αερίων, περιλαμβανομένου ενός «οδηγού προς την λάθος κατεύθυνση», ο οποίος φαίνεται καταδικασμένος να συντριβεί πάνω σε άλλα φεγγάρια που μοιράζονται τη διαδρομή του.

Όλα τα προσφάτως εντοπισθέντα φεγγάρια είναι σχετικά μικρά. Ενώ ο Δίας, ο πέμπτος κατά σειρά πλανήτης ξεκινώντας από τον Ήλιο, έχει μεγάλα φεγγάρια όπως ο Γανυμήδης–ο μεγαλύτερος του ηλιακού συστήματος με διάμετρο 5.268 χλμ–τα νέα φεγγάρια διαφέρουν σε μέγεθος–από περίπου έξι δέκατα του ενός μιλίου (1χλμ) ως 2,5 μίλια (4χλμ). Αυτό είναι ελάχιστο συγκριτικά με τη διάμετρο του Δία των 88.846 μιλίων (142.984 χλμ).

Μια ερευνητική ομάδα υπό τον αστρονόμο Σκοτ Σέπαρντ του Carnegie Institution for Science στην Ουάσινγκτον εντόπισε 12 μικρά φεγγάρια του Δία, περιλαμβανομένων των 10 που περιγράφηκαν σήμερα. Σύμφωνα με τον Σέπαρντ, τα φεγγάρια αυτά ήταν πιθανόν αντικείμενα που σχηματίστηκαν κοντά στον Δία κατά την πρώιμη περίοδο του ηλιακού συστήματος, τα οποία «αιχμαλωτίστηκαν» από την ισχυρή βαρυτική έλξη του πλανήτη.

«Ο Δίας είναι σαν μια μεγάλη ηλεκτρική σκούπα γιατί είναι τόσο ογκώδης. Αυτά τα αντικείμενα ξεκίνησαν να περιστρέφονται γύρω από τον Δία αντί να πέσουν μέσα του. Επομένως θεωρούμε ότι είναι κάτι ενδιάμεσο, ανάμεσα σε βραχώδεις αστεροειδείς και παγωμένους κομήτες. Άρα είναι κατά το ήμισυ πάγοι και κατά το ήμισυ βράχοι».

Το πιο ενδιαφέρον από τα νέα φεγγάρια είναι η Βαλετούντο, που πήρε το όνομά του από την δισέγγονη του ρωμαϊκού Δία, την θεά της υγείας και της καθαριότητας. Η Βαλετούντο περιστρέφεται γύρω από τον Δία στην ίδια κατεύθυνση με την οποία περιστρέφεται ο ίδιος ο πλανήτης, αλλά μερικά άλλα μικρά φεγγάρια μοιράζονται το ίδιο «μονοπάτι» ενώ κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

«Η Βαλετούντο κινείται στον αυτοκινητόδρομο ανάποδα, επομένως είναι πολύ πιθανό να συγκρουστεί με αυτά τα άλλα αντικείμενα. Προφανώς έχει συγκρουστεί μαζί τους στη διάρκεια των ετών», εξηγεί ο Σέπαρντ.

Τα 79 γνωστά φεγγάρια του Δία είναι τα περισσότερα που διαθέτει πλανήτης στο ηλιακό σύστημα και ακολουθούν τα 62 που έχουν εντοπιστεί γύρω από τον Κρόνο. Όπως είπε ο Σέπαρντ, ο Δίας και ο Κρόνος πιθανόν να διαθέτουν παρεμφερή αριθμό φεγγαριών με ορισμένα από τα μικρότερα του Κρόνου να μην έχουν ακόμη εντοπιστεί.

Ως φεγγάρι ορίζεται το όποιο αντικείμενο, ανεξαρτήτως μεγέθους, περιστρέφεται γύρω από έναν πλανήτη, όχι από τον Ήλιο. Μόνο οι δύο εσωτερικοί πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα–ο Ερμής και η Αφροδίτη–δεν έχουν κανένα. Από τα 79 φεγγάρια του Δία, τα 26 δεν έχουν όνομα, περιλαμβανομένων εννέα από τα δέκα νέα.

http://www.in.gr/2018/07/17/tech/deka-nea-feggaria-tou-dia-entopisan-oi-astronomoi/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αποστολή Juno: «Κόβουν την ανάσα» οι νέες φωτογραφίες από τον πλανήτη Δία. :cheesy:

Η αποστολή Juno της Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών (NASA) στον αέριο γίγαντα του ηλιακού μας συστήματος έφτασε στα μισά της και έστειλε πίσω στη Γη νέες εντυπωσιακές εικόνες από κυκλώνες και καταιγίδες του πλανήτη Δία.

Το Juno μπαίνει σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη κάθε 53 ημέρες. Κάνει μια βουτιά στον αέριο γίγαντα για να συλλέξει επιστημονικές πληροφορίες. Η αποστολή του Juno είναι να «τρέξει» από πόλο σε πόλο. Κάθε 53 ημέρες, έρχεται σε «απόσταση αναπνοής» από τα νέφη στην ανώτερη ατμόσφαιρα του πλανήτη, ταξιδεύοντας από πόλο σε πόλο με ταχύτητα 130.000 μιλίων ανά ώρα, με τα επιστημονικά του όργανα να συλλέγουν στοιχεία.

Όταν ολοκληρώσει κάθε «επίσκεψή» του, στέλνει στη Γη τα στοιχεία που συνέλεξε. Το κατέβασμα μόλις 6 MB δεδομένων κατά τη διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει 1,5 ημέρες.

https://www.facebook.com/NASA/videos/373781310037097/

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/734580_apostoli-juno-kovoyn-tin-anasa-oi-nees-fotografies-apo-ton-planiti-dia

pia22694.gif.e4d3655aa51f4ab6343b3524eacfc4e4.gif

Thumb-2.thumb.jpg.8f33e36c3c42ab5e0ae92201546ff32c.jpg

juno13.thumb.jpg.da8f1ea474e46063fb2756125cd7445f.jpg

jupit-1024x576.thumb.jpg.b7777a4441e2ceecbbcaa50f80421495.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Ατμόσφαιρα του Δία μοιάζει με ένα Βαν Γκογκ. :cheesy:

Το διαστημόπλοιο Juno της NASA πήρε μια φωτογραφία του Δία που μοιάζει περισσότερο με την τέχνη του Βαν Γκογκ από μια εικόνα ενός πλανήτη στο διάστημα. Στην 18η πτήση του γίγαντα του φυσικού αερίου, ο Juno συνέλαβε μια τρέχουσα καταιγίδα που έκανε τα σύννεφα της σκόνης να μοιάζουν με στροφές του μηχανικού λογισμικού paintNASA Kevin M. Gill στη συνέχεια βελτίωσε την εικόνα και δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Photojournal του Εργαστηρίου Jet Propulsion του NASA. Ο Gill ανέπτυξε μια διαδικτυακή παρακολούθηση για το έργο του με τις εικόνες: "Δεν θεωρώ τον εαυτό μου καλλιτέχνη", δήλωσε ο Gill. "Βασίζομαι πολύ στην τέχνη που είναι εγγενής στη φύση." [Αλλά] έχω έργα που παρουσιάζονται σε γκαλερί τέχνης. "Ο Gill πήρε την εικόνα από τις 12 Φεβρουαρίου 2019, όταν ο Juno ήταν περίπου 13.000 χιλιόμετρα πάνω από τον Δία. Η εικόνα φορτώθηκε στο σύστημα απεικόνισης Junocam της NASA, ένα ηλεκτρονικό εργαλείο που αναρτά δεδομένα από την αποστολή για δημόσια κατανάλωση. Οι αισθητήρες Juno είναι ρυθμισμένοι ως ρίγες στην κάμερα, με εικονοστοιχεία κόκκινου, πράσινου, μπλε και Methan που συλλαμβάνονται ξεχωριστά.

Αυτό είναι που δίνει στην εικόνα μια "περίεργη, χαραγμένη εμφάνιση", δήλωσε ο Gill, ο οποίος στη συνέχεια επεξεργάζεται τα ακατέργαστα δεδομένα, εφαρμόζει τρισδιάστατη μοντελοποίηση και βελτιώνει το χρώμα. "[Αυτή η διαδικασία] μεταφράζει τις τιμές χρώματος στα δεδομένα από αυτά που κωδικοποίησαν οι κάμερες, όπως για τη μετάδοση στη Γη σε μια σωστή τιμή RGB και εφαρμόζει μερικά βάρη σε κάθε κανάλι χρώματος για να υπολογίσει τη συγκεκριμένη ευαισθησία των χρωμάτων στον αισθητήρα" αυτός είπε. "Στη συνέχεια πηγαίνει και βγάζει τις λωρίδες, τις επαναλαμβάνει στο χάρτη και τις επανασυναρμολογεί όλες μαζί ευθυγραμμισμένες". Ο Gill λέει ότι έχει αυτοματοποιήσει τη διαδικασία, οπότε τώρα τον παίρνει 10-15 λεπτά. "Προσπάθησα να αξιοποιήσω το μεγαλύτερο μέρος του έργου των εικόνων μου γρήγορα", είπε, αναφερόμενος στον εαυτό του ως "κατασκοπεία δεδομένων".

Ο κ. Gill παρείχε το όνομα του Jupiter μετά από τον κ. Hankey, έναν χαρακτήρα από το South Park

Αν και η δουλειά του για τις εικόνες του Juno είναι ένα χόμπι, η NASA τον χαρακτήρισε «επιστήμονα πολίτη» στο blog του Photojournal. Το εργαλείο Junocam ξεκίνησε αρχικά με μια μικρή επαγγελματική ομάδα, βασιζόμενη στους λάτρεις του χώρου και την επαγγελματική κοινότητα για να συμβάλει στη λήψη εικόνων από τον Juno. "Ο κόσμος είναι ένα ουσιαστικό κομμάτι της εικονικής μας ομάδας", δήλωσε μια έκθεση της NASA 2014. "Μερικές πιθανές περιοχές προσπάθειας είναι η παρακολούθηση χαρακτηριστικών, οι απεικονίσεις χρησιμοποιώντας άλλα στοιχεία του οργάνου Juno ή / και παρατηρήσεις επί εδάφους, χαρτογράφηση μεθανίου και ψευδή χρώματα. "" Ενώ η βασική επεξεργασία θα γίνει από επαγγελματίες επεξεργασίας εικόνων, θα ενθαρρύνουμε κυρίως το ευρύ κοινό να είναι δημιουργικό ". Και το έργο του Gill αποδεικνύει ότι το κοινό μπορεί πράγματι να δημιουργήσει νέα αριστουργήματα. Μπορείτε να δείτε το έργο του Gill στο Flickr και στο YouTube Κανάλι.

https://asgardia.space/en/news/Jupiters-Atmosphere-Looks-Like-a-Van-Gogh

16.thumb.JPG.b188da2a9db2818bdea8fc175d50b51e.JPG

15.thumb.jpg.ab6bfdf3e220526fab0f096ae18bcf8b.jpg

juno14.jpg.24a3100a4a8428a8654af708477dfac4.jpg

juno12.thumb.jpg.2eea49ba7499e3235a8cda511633f73c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αλλάζουν τα δεδομένα για το σχηματισμό του Δία. :cheesy:

Ο μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού μας Συστήματος, ο Δίας, φαίνεται ότι σχηματίστηκε πολύ πιο μακριά από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Η ιστορία του Δία κρύβει αρκετά μυστικά, τα οποία η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να αποκαλύψει. Κατά γενική ομολογία, βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της κατανόησης του Δία, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα για τον πλανητικό αυτό γίγαντα. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες και θεωρίες, ο Δίας σχηματίστηκε πολύ πιο μακριά από την τωρινή του θέση και σταδιακά μεταφέρθηκε στην τωρινή τοποθεσία του Ηλιακού μας Συστήματος.

Η σημερινή θέση του Δία τον βρίσκει σε τροχιά σε απόσταση 780 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο, απόσταση που αντιστοιχεί σε 5,2 αστρονομικές μονάδες (AU), όπως μετρούν οι αστρονόμοι τις αποστάσεις σε ουράνια σώματα. Οι τελευταίες θεωρίες θέλουν τον μεγαλύτερο πλανήτη του Ηλιακού μας Συστήματος να ξεκινά σε μια απόσταση 3,5 αστρονομικών μονάδων, πιο κοντά δηλαδή στη ζώνη αστεροειδών Κάιπερ, να μεταφέρεται κοντά στον Ήλιο, σε απόσταση 1,5 αστρονομικών μονάδων, περίπου στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο πλανήτης Άρης.

Υπάρχει μια ζώνη αστεροειδών, οι Trojan asteroids, που ακολουθούν την τροχιά του Δία γύρω από τον Ήλιο και η μελέτη τους έχει οδηγήσει στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία να υποθέσουν ότι ο Δίας ακολούθησε την εν λόγω διαδρομή. Αξίζει να σημειωθεί ότι σημάδια της διαδρομής αυτής έχουν ήδη ανακαλυφθεί στη ζώνη των αστεροειδών, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το New Atlas.

Η μετακίνηση αυτού του τόσο μεγάλου σε όγκου ουράνιου σώματος δεν θα μπορούσε παρά να είναι εξαιρετικά βίαιη σε πλανητικό επίπεδο, γεγονός που εξηγεί πολλά από τα «περίεργα» στοιχεία που παρατηρεί κανείς στη συμπαντική γειτονιά μας. Ένα από αυτά είναι το μέγεθος του πλανήτη Άρη, το οποίο και εκτιμάται ότι είναι μικρότερο από όσο θα ήταν εάν δεν είχε συμβεί αυτό το διαστημικό ταξίδι του Δία. Η μετακίνηση αυτή εκτιμάται ότι διήρκησε περίπου 700.000 χρόνια, ένα χρονικό διάστημα που θεωρείται μικρό για τα διαστημικά δεδομένα.

Οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να μελετούν το Δία, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τόσο το παρελθόν του όσο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

https://www.naftemporiki.gr/story/1460504/allazoun-ta-dedomena-gia-to-sximatismo-tou-dia

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αστρονόμοι: Κάτι περίεργο συμβαίνει στην τεράστια κόκκινη κηλίδα του πλανήτη Δία. :cheesy:

Ερασιτέχνες αστρονόμοι σε όλο τον όσμο παρατηρούν με απορία ένα περίεργο φαινόμενο που εκτυλίσσεται στα όρια της μεγάλης κόκκινης κηλίδας στον πλανήτη Δία.

Η γιγαντιαίων διαστάσεων κηλίδα, που δεν είναι τίποτα άλλο από μια τεράστια καταιγίδα που βρίσκεται 22 μοίρες νότια του ισημερινού του γίγαντα του ηλιακού μας συστήματος.

Η καταιγίδα είναι τόσο μεγάλη ώστε θα μπορούσαν να «χωρέσουν» μέσα σε αυτή 2-3 πλανήτες σαν τη Γη.Αυτό έχει παρατηρηθεί είναι πως η κηλίδα αυτή αρχίζει και «ξετυλίγεται» κατά κάποιο τρόπο καθώς ένα μεγάλο ρεύμα αερίων φαίνεται πως αποσπάται από αυτή.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/774311_astronomoi-kati-periergo-symvainei-stin-terastia-kokkini-kilida-toy

jupiter_hubble.png.2d63a7c026aad6bb0392b6fb9d98df5d.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ανακάλυψαν ότι το μαγνητικό πεδίο του Δία αλλάζει όπως της Γης - Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας. :cheesy:

Γνωρίζαμε ότι το μαγνητικό πεδίο της Γης αλλάζει και πώς σε αυτό το φαινόμενο οφείλονται οι κοσμογονικές αλλαγές στον πλανήτη, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Υποθέταμε ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε άλλους πλανήτες. Η υπόθεση έγινε γνώση, μετά την αποστολή και την έρευνα του Juno στον πλανήτη Δία. Τον τεράστιο πλανήτη-γίγαντα, μία φυσική ασπίδα για τη Γη, που όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία, διαθέτει ένα μαγνητικό πεδίο που αλλάζει, όπως αυτό της Γης.

Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι άνθρωποι έχουν εντοπίσει ένα μεταβαλλόμενο μαγνητικό πεδίο σε έναν πλανήτη διαφορετικό από τον δικό μας και αυτό από μόνο του, αποτελεί μία τεράστια επιτυχία και ανακάλυψη. Η μελέτη στη μεταβολή του μαγνητικού πεδίου του Δία δείχνει ότι συμβαίνει με διαφορετικό τρόπο, ωστόσο θα βοηθήσει τα μέγιστα στην κατανόηση του φαινομένου.

Η ανακάλυψη έγινε από το διαστημόπλοιο Juno της NASA. Από την εκτόξευσή του το 2011 και την άφιξή του στον Δία το 2016, το Juno πετάει και ελέγχει τον πλανήτη κάθε 53 ημέρες. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο του Δία όταν συνέκριναν τα τελευταία δεδομένα του Juno με μετρήσεις που έγιναν από παλαιότερες αποστολές όπως οι Pioneer 10 και Voyager 1 από τη δεκαετία του 1970.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ένοχος πίσω από τις παραλλαγές μπορεί να είναι οι βίαιες καταιγίδες του Jovian που εκτείνονται βαθιά στην επιφάνεια του Δία για χιλιάδες μίλια. Η υπόθεσή τους υποστηρίζεται από το γεγονός ότι ένα αόρατο επίθεμα μαγνητικού πεδίου κοντά στον ισημερινό του Δία, που ονομάστηκε Great Blue Spot, είναι εκεί όπου εντοπίστηκαν οι ισχυρότερες παραλλαγές του μαγνητικού πεδίου στην τελευταία παρατήρηση.

Αν και η παραλλαγή του μαγνητικού πεδίου που εντοπίστηκε στον Δία μπορεί να έχει διαφορετική προέλευση από αυτή της Γης, η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν τις αλλαγές του μαγνητικού πεδίου της Γης, ένα φαινόμενο που δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητό.

Ο μαγνητικός βόρειος πόλος της Γης παει προς τα νότια περίπου 30 μίλια το χρόνο από το 2015! Αλλάζει αρκετά γρήγορα ώστε τα συστήματα GPS που διαθέτουμε, να χρήζουν συχνής ενημέρωσης. Μια αποδυνάμωση ή μία αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου της Γης θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει διαταραχές στη μαγνητική ασπίδα του πλανήτη και ενδεχομένως μαζική εξαφάνιση, εκθέτοντας τη Γη μας σε επιβλαβή ακτινοβολία από το διάστημα, καθώς και ραγδαίες αλλαγές στο κλίμα. Τόσο ραγδαίες, που ο άνθρωπος θα ήταν σχεδόν αδύνατον να προσαρμοστεί και να επιβιώσει ως είδος.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/776655_anakalypsan-oti-magnitiko-pedio-toy-dia-allazei-opos-tis-gis-ti-mporei-na

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νέο πορτρέτο του Δία από το τηλεσκόπιο Hubble. :cheesy:

Μία νέα εντυπωσιακή φωτογραφία του Δία τράβηξε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA και της ESA, αποκαλύπτοντας σε όλη τη μεγαλοπρέπειά τους τα πολύχρωμα νέφη του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, καθώς και την εμβληματική Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του.

Η φωτογραφία, που δόθηκε τώρα στη δημοσιότητα, τραβήχτηκε με την κάμερα Wide Field 3 του τηλεσκοπίου στις 27 Ιουνίου φέτος, σε απόσταση 644 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, την κοντινότερη απόσταση του πλανήτη μας από τον Δία το 2019.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα -μία γιγάντια δομή με σχήμα γαμήλιας τούρτας- είναι μία τεράστια αντικυκλωνική καταιγίδα, που έχει περίπου τη διάμετρο της Γης και περιστρέφεται με φορά ανάποδη εκείνη των δεικτών του ρολογιού. Η νέα φωτογραφία επιβεβαιώνει ότι η κηλίδα, που μαίνεται εδώ και τουλάχιστον 150 χρόνια, συνεχίζει σταδιακά να συρρικνώνεται για άγνωστο λόγο.

Το Hubble θα συνεχίσει τις παρατηρήσεις του Δία, καθώς οι επιστήμονες ελπίζουν να λύσουν το αίνιγμα της γιγάντιας καταιγίδας. Πολύ μικρότερες καταιγίδες φαίνονται, επίσης, πάνω στον πλανήτη με τη μορφή λευκών ή καφέ οβάλ σχημάτων, που μπορεί να διαρκέσουν από λίγες ώρες έως αιώνες. Νότια της Μεγάλης Ερυθράς Κηλίδας διακρίνεται -με σχήμα σκουληκιού- ένας κυκλώνας που περιστρέφεται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν της κηλίδας. Διακρίνονται ακόμη -ως λευκά οβάλ- άλλοι δύο αντικυκλώνες, που αποτελούν μία μικρογραφία της Μεγάλης Ερυθράς Κηλίδας.

Η νέα εικόνα του Hubble αναδεικνύει, επίσης, πάνω και κάτω από τη μεγάλη κηλίδα, τις διακριτές παράλληλες ζώνες των νεφών αμμωνίας, που κινούνται από τον αέρα σε αντίθετες κατευθύνσεις η μία ζώνη από την άλλη και σε διαφορετικά γεωγραφικά πλάτη. Οι δύο ζώνες -που δημιουργούνται λόγω της διαφορετικής πυκνότητας και του ύψους των νεφών- διατηρούνται διαχωρισμένες από ανέμους που φθάνουν σε ταχύτητες έως 650 χιλιομέτρων την ώρα.

https://physicsgg.me/2019/08/09/%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%cf%80%ce%bf%cf%81%cf%84%cf%81%ce%ad%cf%84%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%af%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7-%cf%84%ce%b7%ce%bb%ce%b5%cf%83%ce%ba%cf%8c%cf%80%ce%b9%ce%bf-h/

jupiter_hubble.png.20f71b9c952bbfcc33dcb2bb863546dc.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πλανήτης δεκαπλάσιος της Γης είχε συγκρουστεί κάποτε με τον Δία. :cheesy:

Ένας νεαρός πλανήτης με μάζα δεκαπλάσια από της Γης είχε κάποτε προσκρούσει πάνω στο γίγαντα του ηλιακού μας συστήματος, τον Δία, ένα βίαιο γεγονός που φαίνεται πως άφησε μόνιμο αποτύπωμα στον πυρήνα του γιγάντιου πλανήτη, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις επιστημόνων.

Η νέα θεωρία προβάλλεται ως η καλύτερη εξήγηση για τα στοιχεία που συνέλεξε το σκάφος Juno της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) και δείχνουν ότι ο πυρήνας του Δία εμφανίζει μια απρόσμενη αραίωση και ανάμιξη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο πυρήνας, που είναι το 5% ως 15% της συνολικής μάζας του πλανήτη, αποτελείται από πετρώδη και παγωμένα υλικά αναμιγμένα με ελαφριά στοιχεία όπως υδρογόνο και ήλιο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή αστρονομίας Σανγκ-Φέι Λίου του κινεζικού Πανεπιστημίου Σουν Γιατ-σεν, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

«Πιστεύουμε ότι οι προσκρούσεις και ιδίως οι γιγάντιες προσκρούσεις, ήσαν μάλλον συχνές στη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας του ηλιακού μας συστήματος. Για παράδειγμα, πιστεύουμε ότι ο δορυφόρος μας (σ.σ. Σελήνη) σχηματίστηκε μετά από ένα τέτοιο συμβάν. Όμως η πρόσκρουση που εικάζουμε για τον Δία, θα ήταν πραγματικά τερατώδης», δήλωσε ο αστρονόμος Αντρέα Ιζέλα του Πανεπιστημίου Ράις του Χιούστον-Τέξας.

Οι ερευνητές «έτρεξαν» χιλιάδες σενάρια προσομοίωσης σε υπολογιστές και εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα τουλάχιστον 40% να συνέβη η πρόσκρουση (η οποία προς το παρόν πάντως είναι μια υπόθεση) αρκετά εκατομμύρια χρόνια μετά τη δημιουργία του ηλιακού συστήματος πριν περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Ένα έμβρυο μεγάλου πλανήτη ακόμη υπό διαμόρφωση (ένας πρωτοπλανήτης), που προοριζόταν να γίνει αέριος γίγαντας, θα έπεσε πάνω στον Δία και τελικά θα απορροφήθηκε από αυτόν, αφήνοντας μέχρι σήμερα τα ίχνη του στον πυρήνα του τελευταίου.

Ο κατά βάση αέριος πλανήτης Δίας καλύπτεται από πολύχρωμα νέφη και έχει διάμετρο περίπου 143.000 χιλιομέτρων (έναντι μόνο 12.742 χλμ. της Γης), ενώ η μάζα του είναι περίπου 320 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Γης.

https://www.kathimerini.gr/1038566/article/epikairothta/episthmh/planhths-dekaplasios-ths-ghs-eixe-sygkroystei-kapote-me-ton-dia

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα φεγγάρια του Δία πήραν νέα ονόματα. :cheesy:

Το κοινό έχει μιλήσει και η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU) έδωσε τη σφραγίδα της έγκρισης για τα πέντε ονόματα των νεων δορυφόρων του Δία. Ανακαλύφθηκε μόλις πριν από ένα χρόνο, τα φεγγάρια θα ονομαστούν τώρα Πανδία, Έρσα, Ειρήνη, Φιλοφροσύνη και Ευφήμη The Carnegie Ινστιτούτο για την Επιστήμη έτρεξε το διαγωνισμό. Παραδοσιακά, η διαδικασία για την ονομασία των ουράνιων σωμάτων συνεπάγεται ότι η IAU δημιουργεί ένα προσωρινό όνομα και, στη συνέχεια, καταλήγει σε μια διαδικασία για ένα πιο μόνιμο όνομα. Πρόσφατα, η IAU έχει προσκαλέσει το κοινό να συμμετάσχει. Οι κανόνες μπορεί να περιλαμβάνουν τεχνικές απαιτήσεις, όπως όρια χαρακτήρων (16 στην περίπτωση αυτή και κατά προτίμηση μία λέξη) και να ταιριάζουν με την κατεύθυνση της τροχιάς του φεγγαριού - δηλαδή, σε ένα "α", και τα οπισθοδρομικά ονόματα φεγγαριών πρέπει να τελειώνουν σε ένα "e". Το όνομα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ήδη ή να αναφέρεται σε ένα πραγματικό άτομο. «Υπάρχουν πολλοί κανόνες όταν πρόκειται για το πώς ονομάζουμε φεγγάρια», λέει ο αστρονόμος Scott Sheppard που οδήγησε την ανακάλυψη των 12 φεγγαριών του Δία, πέντε από τα οποία κατονομάζονται αυτόν τον διαγωνισμό. Πρόσθεσε ότι επειδή ο Δίας είναι το Ρωμαϊκό ισοδύναμο του Έλληνα θεού Δία, οι «συμβάσεις ονομασίας του Jovian απαιτούν τα πολλά φεγγάρια να ονομάζονται από χαρακτήρες από την ελληνική και τη ρωμαϊκή μυθολογία που ήταν είτε απόγονοι είτε σύζυγοι του Δία. Το Ηνωμένο Βασίλειο ονόμασε ένα από τα φεγγάρια Πανδία , η οποία είναι και η κόρη του Δία και μια αναφορά στην μασκότ του σχολείου, ένα panda. Η Έρσα είναι η αδελφή της Πανδία, ένα όνομα που προτάθηκε για πρώτη φορά από περισσότερους από 20 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου ενός τετραετούς που τραγουδούσε ένα τραγούδι που υπολόγιζε δυνητικά ονόματα για τα φεγγάρια. Η Ειρήνη είναι η θεά της ειρήνης, άλλη κόρη του Δία. Οι εγγονές του Δία - η Φιλοφροσύνη, το πνεύμα καλωσορίσματος και ευγένειας, και η Ευφήμη , το πνεύμα της επαίνους και του καλού λόγου, ήταν τα ονόματα που πρότεινε το κοινό για τα δύο άλλα φεγγάρια.

Μικροί δορυφόροι όπως αυτοί οι πέντε πιθανότατα αποτελούν απομεινάρια πολύ μεγαλύτερων ουρανίων σωμάτων που συνετρίβησαν πριν πολύ καιρό και διαλύθηκαν. Θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι στο μέλλον οι αστρονόμοι θα βρουν και άλλους τέτοιους μικρούς δορυφόρους γύρω από το γίγαντα Δία.

Ιδρύθηκε πριν από 100 χρόνια, η IAU είναι μια οργάνωση 13.500 αστρονόμων από περισσότερες από 100 χώρες που στοχεύει στην προώθηση και διαφύλαξη της αστρονομίας. Ένα από τα καθήκοντα της IAU είναι να ενεργεί ως διεθνώς αναγνωρισμένη αρχή για την ανάθεση ονομάτων στα ουράνια σώματα και τα επιφανειακά χαρακτηριστικά τους.

https://asgardia.space/en/news/Jupiters-Moons-Get-New-Names

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Τριπλή έκλειψη φεγγαριών στον πλανήτη Δία - Εντυπωσιακή φωτογραφία από το τηλεσκόπιο Hubble. :cheesy:

Η έκλειψη Σελήνης ή Ηλίου αποτελεί ένα κοσμοϊστορικό γεγονός στη Γη. Εκατομμύρια άνθρωποι συγκεντρώνονται σε λόφους, μπαλκόνια, ταράτσες, φορούν τα ειδικά γυαλιά και θαυμάζουν το θαυμαστό αυτό φαινόμενο. Φανταστείτε, λοιπόν, πόσο μεγάλο και εντυπωσιακό γεγονός είναι η... τριπλή έκλειψη φεγγαριών.

Πού μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; Στον πλανήτη Δία. Και εμείς είμαστε τυχεροί διότι μπορούμε να δούμε σε φωτογραφία το εκπληκτικό φαινόμενο του μεγαλύτερου ουράνιου σώματος που περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο μας.

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μία μοναδικά εκπληκτικά στιγμή που απαθανάτισε ο φακός της κάμερας του τηλεσκοπίου Hubble. Με φόντο τον τεράστιο αέριο γίγαντα, μπορούμε να διακρίνουμε την τριπλή έκλειψη.

Η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε πριν από 15 χρόνια και επεξεργάστηκε με μεγάλο θαυμασμό από τους ειδικούς της NASA. Μία εικόνα που δεν χάνει ούτε ίχνος από την ανυπέρβλητη ομορφιά της...

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/818678_tripli-ekleipsi-feggarion-ston-planiti-dia-entyposiaki-fotografia-apo

jupiter_1.thumb.png.d5e8995cda451ec7a437c77a22f90025.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...

NASA: Στο «φως» εντυπωσιακή φωτογραφία του πλανήτη Δία από το Juno. :cheesy:

Γνωρίζουμε ότι ο Δίας είναι ένας αέριος γίγαντας πλανήτης, μία φυσική ασπίδα για τη Γη μας και ότι στην ατμόσφαιρά του δημιουργούνται καταιγίδες και κυκλώνες που ξεπερνούν σε μέγεθος τον πλανήτη μας. Κάθε φορά, όμως, που αντικρίζουμε την εικόνα του, μένουμε έκπληκτοι.

Το June έστειλε στις 3 Νοεμβρίου μία εκπληκτική φωτογραφία από το νότιο ημισφαίριο του πλανήτη Δία. Μία εικόνα που ανέλυσαν στη NASA και την έδωσαν στη δημοσιότητα, παρουσιάζοντας έναν αρκετά μεγάλο αριθμό υπερκυκλόνων και υπερκαιταιγίδων, με χρωματισμούς και μέγεθος που προκαλούν τις ανθρώπινες αισθήσεις.

Τη στιγμή που το Juno τράβηξε τη φωτογραφία αυτή, ταξίδευε με ταχύτητα 137.000 χιλιομέτρων την ώρα. Λίγη ώρα αργότερα, επηρεασμένο από τη βαρύτητα του Δία, το Juno ανέπτυξε ταχύτητα 209.000 χιλιόμετρα την ώρα.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε από απόσταση 104.600 χιλιομέτρων από τον πλανήτη Δία και είναι μία από τις πλέον καθαρές. Οι διάφορες ζώνες και η παγωμένη μεγάλη λευκή ζώνη, που περιβάλλει τον νότιο πόλο του πλανήτη, είναι εκπληκτικά ευδιάκριτες, προσφέροντας στον απλό πολίτη την ευκαιρία να θαυμάσει την ομορφιά του ηλιακού μας συστήματος και στους επιστήμονες να μελετήσουν περαιτέρω τον αέρινο γίγαντα.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/825316_nasa-sto-fos-entyposiaki-fotografia-toy-planiti-dia-apo-juno-foto

jupiter_nasa.thumb.jpg.21d3587c75aaa2ce29bf0b4854b8dd25.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Το διαστημικό σκάφος Juno διαφεύγει από το θάνατο και κάνει μια μοναδική ανακάλυψη. :cheesy:

Στις 3 Νοεμβρίου του 2019, το διαστημόπλοιο Juno της NASA παρατήρησε τυχαία έναν ολοκαίνουργιο κυκλώνα στο Νότιο Πόλο του Δία, ενώ διεξήγαγε ένα μοναδικό ελιγμό που έσωσε το διαστημόπλοιο από το θάνατο.

Πολλές επιστημονικές ανακαλύψεις συνέβησαν κατά λάθος: η πενικιλίνη, τα μικροκύματα, οι ακτινογραφίες - όλα αυτά τα βασικά ευρήματα ήταν ακούσια. Οι αστρονομικές ανακαλύψεις απαιτούν μερικές φορές και κάποια τύχη: ο William Herschel ανακάλυψε τον Ουρανό, ενώ μελετάει τα φωτεινά αστέρια και τα κοντινά αδύνατα αστέρια. Ομοίως, ο Giuseppe Piazzi βρήκε τον πρώτο αστεροειδή, Ceres, ενώ κατάρτισε έναν κατάλογο με τις θέσεις των αστεριών.

Φέτος, η NASA ήταν αρκετά τυχερή, καθώς κατά λάθος είδαν έναν ολοκαίνουριο γιγάντιο κυκλώνα στον Δία. Και υπάρχει μια ιστορία πίσω από αυτές τις εκπληκτικές εικόνες. Το διαστημόπλοιο Juno της NASA πραγματοποίησε τη 22η συγκέντρωση δεδομένων από τον γίγαντα του φυσικού αερίου. Καθώς το διαστημικό σκάφος ανέβηκε 3.500 χιλιόμετρα πάνω από τα υπέροχα σύννεφα, οι ειδικοί της NASA διαπίστωσαν ότι ολόκληρη η αποστολή βρίσκεται σε κίνδυνο. Το ηλιακό διαστημόπλοιο κατευθύνεται προς τη σκιά του Δία. Η έκλειψη θα μπορούσε να είναι θανατηφόρα για τον Juno: το διαστημικό σκάφος πιθανώς θα παγώσει μέχρι θανάτου. «Ενώ η ομάδα προσπαθούσε να καταλάβει πώς να εξοικονομήσει ενέργεια και να κρατήσει τον πυρήνα θερμαινόμενο, οι μηχανικοί ήρθαν με μια εντελώς νέα διέξοδο από το πρόβλημα: Μετακινήστε τη σκιά του Δία. Δεν ήταν τίποτα λιγότερο από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ιδιοφυΐας ", λέει ο Scott Bolton, κύριος ερευνητής του Juno από το Νοτιοδυτικό Ινστιτούτο Ερευνών στο Σαν Αντόνιο. Η ομάδα υπολόγισε ότι η τροχιά του σκάφους θα χάσει την έκλειψη αν ο Juno προκάλεσε καύση πυραύλων πριν από τις 3 Νοεμβρίου. Ένας τέτοιος ελιγμός θα χρησιμοποιούσε το σύστημα ελέγχου αντίδρασης του σκάφους, το οποίο αρχικά δεν προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Στις 30 Σεπτεμβρίου, περισσότερο από 4 εβδομάδες πριν από τον εκτιμώμενο χρόνο θανάτου, το σύστημα ελέγχου αντίδρασης καίγεται άρχισε και διήρκεσε περισσότερο από 10 ώρες. Ένας τέτοιος ελιγμός ήταν 5 φορές μεγαλύτερος από οποιαδήποτε προηγούμενη χρήση του συστήματος, αλλά άλλαξε την τροχιακή ταχύτητα του Juno κατά 203 χιλιόμετρα την ώρα, καταναλώνοντας 73 κιλά καυσίμου. 34 ημέρες αργότερα, οι ηλιακοί συστοιχίες του διαστημικού σκάφους συνέχισαν να μετατρέπουν το ηλιακό φως σε ηλεκτρόνια αμείωτα, καθώς ο Juno προετοιμαζόταν να φωνάξει και πάλι πάνω από τα σύννεφα του Δία.

«Χάρη στους πλοηγούς και τους μηχανικούς μας, έχουμε ακόμα μια αποστολή» λέει ο Μπόλτον.

Το έργο των ναυτικών επιβραβεύθηκε πολύ καιρό με τη νέα, μόνιμη ανακάλυψη του 7ου κυκλώνα που ενώνει το μέρος των τεράστιων καταιγίδων στο Νότιο Πόλο του Δία. Αυτή η σύνθετη εικόνα ορατού φωτός που τραβήχτηκε από τον απεικονιστή JunoCam στο διαστημόπλοιο Juno της NASA στις 3 Νοεμβρίου 2019, δείχνει ένα νέο κυκλώνα στο νότιο πόλο του Δία έχει ενώσει πέντε άλλους κυκλώνες για να δημιουργήσει ένα εξαγωνικό σχήμα γύρω από ένα μεγάλο ενιαίο κυκλώνα.

«Αυτοί οι κυκλώνες είναι νέα φαινολογικά φαινόμενα που δεν έχουν δει ή προβλεφθεί πριν», λέει ο Cheng Li, επιστήμονας της Juno από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϊ. «Η φύση αποκαλύπτει τη νέα φυσική όσον αφορά τις κινήσεις υγρών και τη λειτουργία των τεράστιων πλανητικών ατμοσφαιρών. Αρχίζουμε να το κατανοούμε μέσω παρατηρήσεων και προσομοιώσεων από υπολογιστή. Οι μελλοντικές Juno flybys θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε περαιτέρω την κατανόησή μας αποκαλύπτοντας τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι κυκλώνες με την πάροδο του χρόνου ».

Ο νότιος πόλος του γίγαντα αερίου χαρακτήρισε 5 μαζικούς κυκλώνες που χορεύουν γύρω από τον έκτο κεντρικό, οι καταιγίδες παρέμειναν στο πενταγωνικό σχήμα και παρατηρήθηκαν από τον Juno από την άφιξή του στον Δία το 2016. 6 κυκλώνες ήταν οι «δροσεροί τύποι του νότιου ημισφαιρίου», που ποτέ δεν κάλεσε άλλους να παίξουν.

Τώρα έκαναν μια εξαίρεση για αυτό το μικρό παιδί, το οποίο είναι περίπου το μέγεθος του Τέξας. Τον Νοέμβριο 3 ο Juno συνέλαβε έναν νέο κυκλώνα που ενώνει το ιδιωτικό πάρκο. Τα παλιά μέλη έπρεπε να κινηθούν για να κάνουν χώρο στο πίστα για τον νέο τύπο, από τότε, 7 κυκλώνες στροβιλίζονται σε εξαγωνικό σχήμα.

Ένα περίγραμμα των ηπειρωτικών Ηνωμένων Πολιτειών που υπερκαλύπτονται πάνω στον κεντρικό κυκλώνα στην υπέρυθρη εικόνα και ένα περίγραμμα του Τέξας υπερτίθεται πάνω από τον νεότερο κυκλώνα στο νότιο πόλο του Δία δίνει μια αίσθηση της τεράστιας κλίμακας τους.

«Ο συνδυασμός της δημιουργικότητας και της αναλυτικής σκέψης απέδωσε για άλλη μια φορά μεγάλο χρόνο στη NASA», καταλήγει ο Bolton.

https://asgardia.space/en/news/Juno-Spacecraft-Escapes-Death-And-Makes-a-Unique-Discovery

14.jpg.18d509fd41e809cd8c950b5e6e22ace9.jpg

15.jpg.edbcf15d9d6bb9715d60bf7c03bb5592.jpg

13.thumb.jpg.7bb1afb9cda7e5807b708a83f9d9dc88.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 8 μήνες αργότερα...

Ο Δίας στο «στόχαστρο» του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb :cheesy:

Ο Δίας έχει τη δική του «μίνι» εκδοχή του ηλιακού μας συστήματος, με δορυφόρους που κινούνται γύρω του- και ήταν οι κινήσεις τους που έπεισαν τον Γαλιλαίο πως η Γη δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος, στις αρχές του 17ου αιώνα. Πάνω από 400 χρόνια μετά, αστρονόμοι θα χρησιμοποιήσουν το James Webb Space Telescope για να παρατηρήσουν καλύτερα τους δορυφόρους αυτούς, πηγαίνοντας τα όργανά του στα άκρα και θέτοντας τις βάσεις για περαιτέρω επιστημονικές ανακαλύψεις.

Ομάδα άνω των 40 ερευνητών, με επικεφαλής τους αστρονόμους Ίμκε ντε Πάτερ του University of California, Berkeley, και Τιερί Φουσέ του Observatoire de Paris, σχεδίασαν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα παρατήρησης που θα πραγματοποιήσει κάποιες από τις πρώτες επιστημονικές παρατηρήσεις του James Webb στο ηλιακό μας σύστημα, μελετώντας τον Δία, το σύστημα δακτυλίων του και δύο από τα φεγγάρια του, τον Γανυμήδη και την Ιώ. «Ο Δίας είναι τόσο φωτεινός, και τα όργανα του Webb είναι τόσο ευαίσθητα, που η παρατήρηση τόσο του φωτεινού πλανήτη όσο και των πιο αχνών του δακτυλίων και φεγγαριών θα είναι ένα έξοχο τεστ για να δοκιμάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την καινοτόμα τεχνολογία του Webb» είπε η ντε Πάτερ.

Πέρα από τη ρύθμιση των οργάνων του Webb για τη φωτεινότητα του Δία, οι αστρονόμοι πρέπει επίσης να λάβουν υπόψιν την περιστροφή του πλανήτη, επειδή ο Δίας ολοκληρώνει μία ημέρα σε μόλις 10 ώρες. Αρκετές εικόνες πρέπει να συρραφού μαζί σε ένα μωσαϊκό για την πλήρη καταγραφή μιας συγκεκριμένης περιοχής- τη διάσημη καταιγίδα που είναι γνωστή ως «Great Red Spot», για παράδειγμα- κάτι πιο δύσκολο όταν το ίδιο το αντικείμενο κινείται. Αν και πολλά τηλεσκόπια έχουν μελετήσει τον Δία και τις καταιγίδες του, ο μεγάλος καθρέφτης και τα ισχυρά όργανα του διαστημικού τηλεσκοπίου θα παρέχουν νέα στοιχεία.

Το Webb θα εξετάσει επίσης την ατμόσφαιρα της πολικής περιοχής, όπου το διαστημόπλοιο Juno της NASA ανακάλυψε συμπλέγματα κυκλώνων. Τα φασματογραφικά δεδομένα του Webb θα παρέχουν πολύ περισσότερες λεπτομέρειες από ό,τι δυνατόν σε προηγούμενες παρατηρήσεις, μετρώντας ανέμους, σωματίδια νεφών, συνθέσεις αερίων και θερμοκρασίες.

Όσον αφορά στους δακτυλίους, το σύστημα του Δία αποτελείται από τρία τμήματα: Έναν επίπεδο κύριο δακτύλιο, ένα «φωτοστέφανο» μέσα στον κύριο δακτύλιο και έναν «αραχνοειδή» δακτύλιο εξωτερικά. Το σύστημα δακτυλίων του Δία (σημειώνεται πως και οι τέσσερις αέριοι γίγαντες του ηλιακού συστήματος έχουν δακτυλίους) είναι ιδιαίτερα αχνό επειδή τα σωματίδια των δακτυλίων είναι τόσο μικρά και αραιά που δεν αντανακλούν πολύ φως: Δίπλα στη φωτεινότητα του πλανήτη, πρακτικά εξαφανίζονται.

«Πάμε στα αλήθεια τις δυνατότητες κάποιων οργάνων του Webb στα όριά τους, για να αποκτήσουμε ένα μοναδικό σετ παρατηρήσεων» είπε ο Μάικλ Γουόνγκ του University of California, Berkeley. Η ομάδα θα δοκιμάσει μεθόδους παρατήρησης για το φως του Δία, και θα δημιουργήσει μοντέλα για χρήση από άλλους αστρονόμους. Επίσης, θα επιδιωχθούν νέες ανακαλύψεις για τους δακτυλίους.

Ο παγωμένος Γανυμήδης παρουσιάζει πολλά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά για τους αστρονόμους: Είναι το μεγαλύτερο φεγγάρι του ηλιακού συστήματος και το μόνο που έχει το δικό του μαγνητικό πεδίο. Η ομάδα θα διερευνήσει τα εξώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας του Γανυμήδη, την εξώσφαιρά του, για την καλύτερη κατανόηση της αλληλεπίδρασης του φεγγαριού με σωματίδια στο μαγνητικό πεδίο του Δία. Υπάρχουν επίσης στοιχεία πως μπορεί να έχει έναν ωκεανό με αλμυρό νερό σε υγρή μορφή κάτω από τους πάγους του. Το Webb θα πραγματοποιήσει σχετικές έρευνες, οι οποίες μπορεί να φανούν χρήσιμες στο μέλλον, σε μελέτες άλλων φεγγαριών, όπως ο Εγκέλαδος και η Ευρώπη.

Ως προς την Ιώ, είναι ο πιο ενεργός ηφαιστειακά κόσμος στο ηλιακό σύστημα, με επιφάνεια που καλύπτεται από εκατοντάδες ηφαίστεια και λίμνες λιωμένης λάβας. Οι αστρονόμοι σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν το Webb για να μάθουν περισσότερα για τις επιπτώσεις των ηφαιστείων της Ιούς στην ατμόσφαιρα. Επίσης, θα διερευνηθεί το μυστήριο των «αόρατων ηφαιστείων», που εκπέμπουν αέρια χωρίς σκόνη που αντικατοπτρίζει φως και μπορεί να εντοπίζεται από διαστημόπλοια όπως τα Voyager και Galileo. Θεωρείται πως το Webb θα είναι σε θέση να εντοπίσει μεμονωμένα ηφαίστεια που προηγουμένως εμφανίζονταν ως ένα μεγάλο hotspot. Επίσης, το διαστημικό τηλεσκόπιο θα παρέχει πολύτιμα στοιχεία για τη θερμοκρασία των hotspots της Ιούς, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι κοντά στην ηφαιστειακή δραστηριότητα που παρατηρείται στη Γη ή εάν έχουν πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες.

Στις φωτογραφιες κυκλώνες στον Βόρειο Πόλο του Δία, μέσα από την κάμερα υπερύθρων του διαστημικού σκάφους Juno της NASA.-Ο δορυφόρος του Δία Ιώ από την κάμερα του διαστημικού σκάφους της NASA Cassini-Ηφαιστειακή δράση στον δορυφόρο Ιώ καταγεγραμμένη από το διαστημικό σκάφος της NASA Γαλιλαίος.

https://physicsgg.me/2020/08/10/%ce%bf-%ce%b4%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%84%cf%8c%cf%87%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%81%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%ba%ce%bf/

io.png.2d6e375ddbf51636eb4a3fd6f25ef64f.png

stsci-j-p2038a-f-999x959-1.thumb.png.8d6e529c6c0a437f583057fcf83691ce.png

jupiter-north-pole.thumb.png.cc707f80322671119d6eabc8edb234f8.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble φωτογραφίζει τις θύελλες στον Δία. :cheesy:

Νέα εικόνα του Δία που τράβηξε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA στις 25 Αυγούστου 2020 παρέχει στους επιστήμονες ένα ανανεωμένο «δελτίο καιρού» για την ταραχώδη ατμόσφαιρα του γιγαντιαίου πλανήτη, που περιλαμβάνει τη διαφαινόμενη «γένεση» μιας νέας θύελλας και μία «εξαδέλφη» της Μεγάλης Ερυθράς Κηλίδας, που ετοιμάζεται να αλλάξει χρώμα.

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια της εικόνας του Hubble εμφανίζεται σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη ως μια φωτεινή, λευκή, εκτεταμένη θύελλα που ταξιδεύει ανά τον πλανήτη σε ταχύτητα 560 χλμ/ ώρα. Το ίχνος αυτό εμφανίστηκε στις 18 Αυγούστου, και ανακαλύφθηκαν άλλα δύο που εμφανίστηκαν αργότερα στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος.

Αν και είναι κοινό να εμφανίζονται θύελλες στην περιοχή αυτή κάθε έξι περίπου χρόνια, συχνά με πολλαπλές καταιγίδες ταυτόχρονα, η χρονική αυτή συγκυρία των παρατηρήσεων του Hubble είναι ιδανική για να φανούν οι δομές στο πέρασμα της αναταραχής, κατά τα πρώιμα στάδια της εξέλιξής της. Πίσω από το ίχνος υπάρχουν μικρά στρογγυλά χαρακτηριστικά με πολύπλοκα κόκκινα, λευκά και μπλε χρώματα. Τέτοια χαρακτηριστικά χάνονται κατά κανόνα στον Δία, αφήνοντας πίσω μόνο αλλαγές στα χρώματα των νεφών και στις ταχύτητες των ανέμων, ωστόσο μια παρόμοια θύελλα στον Κρόνο άφησε μια μεγάλης διάρκειας δίνη. Οι διαφορές στις στα «μεθεόρτια» των θυελλών σε Δία και Κρόνο ίσως σχετίζονται με τις διαφορετικές περιεκτικότητες νερού στις ατμόσφαιρές τους.

Το Hubble δείχνει πως η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα, η οποία περιστρέφεται αντίθετα με τη φορά του ρολογιού στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη, εισέρχεται στα σύννεφα μπροστά της. Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα αυτή τη στιγμή είναι σε ένα ζωηρό κόκκινο χρώμα, με τον πυρήνα και το εξώτερο τμήμα να είναι σε βαθύτερο κόκκινο. Σύμφωνα με ερευνητές, πλέον έχει διάμετρο περίπου 9.800 μιλίων- αρκετά μεγάλη για να «καταπιεί» τη Γη.

H πρόσφατη φωτογραφία του Δία από το Hubble συνίσταται από υπεριώδες, ορατό και υπέρυθρο φως. Στην παραπάνω φωτογραφία τα μέρη της ατμόσφαιρας του Δία που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, ειδικά πάνω από τους πόλους, και φαίνονται κόκκινα, παριστάνουν περιοχές όπου τα σωματίδια της ατμόσφαιρας απορροφούν το υπεριώδες φως. Αντίθετα, οι περιοχές με μπλε χρώμα δείχνουν το υπεριώδες φως που ανακλάται από τον πλανήτη.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που είδαν οι ερευνητές ήταν το Oval BA, που αστρονόμοι έχουν χαρακτηρίσει ως «Ερυθρά Κηλίδα Τζούνιορ». Τα τελευταία χρόνια το χρώμα του ξεθωριάζει στην αρχική απόχρωση του λευκού, αφού είχε φανεί κόκκινο το 2006. Ωστόσο τώρα ο πυρήνας αυτής της θύελλας φαίνεται να σκουραίνει ελαφρώς- και αυτό ίσως να είναι ένδειξη πως θα αλλάξει σε ένα χρώμα που είναι κοντινό στην «εξαδέλφη» του (Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα).

https://physicsgg.me/2020/09/18/%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bb%ce%b5%cf%83%ce%ba%cf%8c%cf%80%ce%b9%ce%bf-hubble-%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af-2/

hubble_jupiter.thumb.png.d98c107abd631c4a058f3bb1fd4bf661.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Δίας : Ο «γίγαντας» του ηλιακού μας συστήματος. :cheesy:

O Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος σε διαστάσεις και μάζα. Είναι ο πέμπτος κατά σειρά πλανήτης ξεκινώντας από τον Ήλιο.

Σύσταση και δορυφόροι

Είναι ένας γίγαντας αερίων με μάζα λίγο μικρότερη από το ένα χιλιοστό της ηλιακής, αλλά δυόμισι φορές μεγαλύτερη του αθροίσματος της μάζας των υπόλοιπων πλανητών του ηλιακού συστήματος. Ο Δίας, μαζί με τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα, αναφέρονται ως αέριοι γίγαντες.

Ο πλανήτης ήταν γνωστός από τους αστρονόμους της αρχαιότητας και συνδέθηκε με τη μυθολογία και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις πολλών πολιτισμών.

Οι Έλληνες και αργότερα οι Ρωμαίοι ονόμασαν τον πλανήτη από τον ελληνικό θεό Δία (Jupiter). Όταν φαίνεται από την Γη, ο Δίας μπορεί να φτάσει σε φαινόμενο μέγεθος -2,95, καθιστώντας τον κατά μέσο όρο, το τρίτο φωτεινότερο αντικείμενο στον ουρανό τη νύχτα μετά από τη Σελήνη και την Αφροδίτη. (Ο Άρης μπορεί να ταιριάξει σε σύντομα χρονικά διαστήματα τη φωτεινότητα του Δία σε συγκεκριμένα σημεία της τροχιάς του.)

Σύμφωνα με το el.wikipedia.org, Δίας αποτελείται κυρίως από υδρογόνο, με το ένα τέταρτο της μάζας να είναι ήλιο.

Μπορεί επίσης να έχει βραχώδη πυρήνα που αποτελείται από βαρύτερα στοιχεία. Λόγω της ταχείας περιστροφής του, το σχήμα του Δία είναι αυτό ενός πεπλατυσμένου σφαιροειδούς (έχει μια μικρή, αλλά σημαντική διόγκωση γύρω από τον ισημερινό).

Η εξωτερική ατμόσφαιρα είναι εμφανώς χωρισμένη σε διάφορες ζώνες σε διάφορα γεωγραφικά πλάτη, με αποτέλεσμα αναταραχή και καταιγίδες κατά μήκος των ορίων αλληλεπίδρασής τους.

Ένα σημαντικό αποτέλεσμα είναι η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα, μια τεράστια καταιγίδα που είναι γνωστό ότι υπήρχε τουλάχιστον από τον 17ο αιώνα, οπότε και παρατηρήθηκε για πρώτη φορά με τηλεσκόπιο.

Γύρω από τον πλανήτη είναι ένα αχνό πλανητικό σύστημα δακτυλίων και μια ισχυρή μαγνητόσφαιρα. Περιβάλλεται επίσης από τουλάχιστον 79 δορυφόρους, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων μεγάλων Γαλιλαϊκών δορυφόρων, όπως ονομάζονται τα φεγγάρια που ανακαλύφθηκαν από τον Γαλιλαίο το 1610. Ο Γανυμήδης, ο μεγαλύτερος από αυτά τα φεγγάρια, έχει διάμετρο μεγαλύτερη από εκείνη του πλανήτη Ερμή.

https://www.in.gr/2020/11/04/tech/dias-o-gigantas-tou-iliakou-mas-systimatos-vinteo/

hubble_jupiter1.thumb.png.dad42a4719a03bb3e7700dcbc3465f12.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης