Jump to content

Διαστημική Εξερεύνηση


Προτεινόμενες αναρτήσεις

«Soyuz-2.1α»- «Canopus-Β-IR» :cheesy:

Το ανώτερο στάδιο «Fregat» ολοκληρωσε με επιτυχία όλα τα στάδια των προγραμμάτων του «Canopus-Β-IR» και τα διαστημικά οχήματα και οι 72 μικροί δορυφόροι πηγαν σε τροχιά στόχου. Η εκτόξευση έλαβε χώρα στις 14, Ιουλίου 2017 στις 09:36 πμ MSK από το Μπαϊκονούρ με όχημα εκτόξευσης μεσαίας τάξης (LV) «Σογιούζ-2.1α». Το όχημα εκτόξευσης ειχε πλήρως επεξεργαστεί όλα τα βήματα της περίπλοκης πτήσης, εξασφαλίζοντας την απομάκρυνση του διαστημικού σκάφους σε τρεις διαφορετικές τροχιές.

Στο τέλος του προγράμματος πτήσεων το άνω στάδιο «Fregat» έχει κατεβει από την τροχιά του και βυθίστηκε σε μη-πλωτό τμήμα του Ινδικού Ωκεανού περίπου στις 18:18 MSK.

https://www.roscosmos.ru/23768/

fregat_otdelenie.jpg.3ee28166f6bdffa1b29f51633db024bb.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 5 εβδομάδες αργότερα...

Ο Vega πετάει δύο δορυφόρους στη δεύτερη εκτόξευση αυτού του έτους. :cheesy:

Σήμερα το πρωί η Arianespace εκτόξευσε έναν πύραυλο Vega ο οποίος μετέφερε δύο δορυφόρους παρατήρησης της Γης για την Ιταλία, τη Γαλλία και το Ισραήλ, περιτυλιγμένους στο ελαφρύτερο προστατευτικό περίβλημα του Vega.

Η απογείωση της 10ης αποστολής του Vega από τον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Σταθμό της Ευρώπης στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας έγινε στις 01:58 GMT στις 2 Αυγούστου (03:58 CEST, 22:58 τοπική ώρα την 1η Αυγούστου), για μια αποστολή που διαρκεί 97 λεπτά με σκοπό να παραδώσει τους δορυφόρους Optsat-3000 και Venμs στις προγραμματισμένες τροχιές τους.

Ο δορυφόρος Optsat-3000 θα παρέχει στο Υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας εικόνες υψηλής ανάλυσης από όλη τη Γη. Με μια μάζα 368 κιλών, ήταν ο πρώτος που απελευθερώθηκε μετά από περίπου 42 λεπτά. Τα 264 κιλά του Venμs απελευθερώθηκαν 49 λεπτά αργότερα.

Ο δορυφόρος Venμs (Vegetation and Environment monitoring on a New Micro Satellite - Παρακολούθηση της βλάστησης και του περιβάλλοντος με ένα νέο μικρό δορυφόρο), με τη χορηγία της Γαλλίας και του Ισραήλ, θα μελετήσει τη βλάστηση και το περιβάλλον και θα επιδείξει ένα νέο σύστημα ηλεκτρικής προώθησης.

Ο Optsat-3000 έχει σχεδιασθεί για να λειτουργήσει επτά χρόνια και ο Venμs τεσσεράμισι χρόνια.

Η πτήση VV10 σηματοδοτεί το ντεμπούτο του νέου ελαφρύτερου φορτίου καλύμματος Vega, το οποίο προστατεύει τους δορυφόρους κατά την μετάβαση στο διάστημα. Αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνοδείας Εκτόξευσης (Launchers Exploitation Accompaniment Programme) της ESA και κατασκευάστηκε από την RUAG Space Switzerland, με την Ιταλική ELV ως κύριο ανάδοχο. Η τεχνολογία εγκρίθηκε για πρώτη φορά στις 28 Ιουνίου στο Ariane 5.

Η νέα δομή καλύμματος του Vega διαθέτει λιγότερα πάνελ, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου μεταλλικές αρθρώσεις. Τα διαφορετικά σύνθετα υλικά και η βελτιωμένη κατασκευή έχουν μειώσει το κόστος παραγωγής.

Μια τροποποίηση του εκτοξευτήρα για αυτή την πτήση μείωσε τα ακουστικά φορτία - την πίεση που προκαλείται από τα ηχητικά κύματα στο ωφέλιμο φορτίο κατά την απογείωση.

Οι αλλαγές προήλθαν μέσω ενός υπολογιστικού μοντέλου του ακουστικού περιβάλλοντος κατά την απογείωση, που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ ESA και NASA για τους εκτοξευτήρες. Οι μετρήσεις πτήσης και εδάφους, από αυτήν την πτήση, θα βοηθήσουν να μετρηθούν οι βελτιώσεις αυτές.

Η μάζα ωφέλιμου φορτίου για αυτή την εκτόξευση ήταν περίπου 982 κιλά. Οι δορυφόροι ανήλθαν σε περίπου 672 κιλά, με τους προσαρμογείς ωφέλιμου φορτίου και τις κατασκευές μεταφοράς να συνθέτουν τα υπόλοιπα.

http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/O_Vega_pethaei_dhuo_doryphhoroys_ste_dehutere_ekthoxeyse_aytohu_toy_hetoys

 

 

Τρεις μικροδορυφόρους παρήγγειλε από πανεπιστήμια η ελληνική κυβέρνηση. :cheesy:

Τρεις μικροδορυφόροι, οι οποίοι «θα εξυπηρετούν ανάγκες του δημοσίου για τηλεπικοινωνιακούς σκοπούς για παρακολούθηση της Γης, για θέματα πολιτικής προστασίας και καιρικά φαινόμενα» θα κατασκευαστούν για λογαριασμό της κυβέρνησης από ισάριθμα ελληνικά πανεπιστήμια, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

Η συμφωνία θα να υπογραφεί μεταξύ του υπουργείου και του Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου και τα πανεπιστήμια Πελοποννήσου και Πατρών.

Όπως δήλωσε ο κ. Παππάς «σήμερα ανακοινώνουμε την έναρξη του προγράμματος κατασκευής συστήματος μικροδορυφόρων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι μια πρωτοβουλία η οποία θα αυξήσει το εκτόπισμα της Ελλάδας στο διάστημα, θα βελτιώσει τη δυνατότητά μας στην παρατήρηση γης, θα μας δώσει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε νέες τηλεπικοινωνιακές εφαρμογές και βέβαια, θα έχουμε αποτελεσματική παρακολούθηση του φάσματος.

»Ελληνικά πανεπιστήμια ξεκινούν από την αρχή μέχρι την ολοκλήρωση του πρότζεκτ. Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία η οποία όχι μόνο μπορεί να επαναφέρει στη χώρα μας επιστήμονες αλλά και να δημιουργήσει δυνατότητες παραγωγής κι απασχόλησης σε μια σειρά από οικονομικούς κλάδους. Οι εφαρμογές είναι απεριόριστες και νομίζουμε ότι είναι ένας τομέας ο οποίος μπορεί την Ελλάδα να τη βάλει στην τροχιά της νέας ανάπτυξης με όρους βιωσιμότητας αλλά κι εγχώριας παραγωγής υψηλής τεχνολογίας».

Η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει ζητήσει να ενταχθεί το έργο ύψους 5 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ.

Για τη νέα συνεργασία ο κ. Παππάς, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας και ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος συναντήθηκαν τον πρύτανη του πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κώστα Μασσέλο και τον καθηγητή πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντή Εργαστηρίου Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων Βασίλη Κωστόπουλο.

Οι μικροδορυφόροι αναμένεται να είναι έτοιμοι για εκτόξευση σε 18 μήνες από τη μέρα της υπογραφής, ενώ η κατασκευή τους θα γίνει εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της διαστημικής πολιτικής που θα καθοριστεί με τη δημιουργία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500156851

 

 

Ο Φιοντόρ Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος θα κάνει εξάωρο διαστημικό περίπατο. :cheesy:

Την Πέμπτη 17 Αυγούστου, ο ποντιακής καταγωγής ρώσος κοσμοναύτης, Φιοντόρ Γιουρτσίχιν (Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος), θα πραγματοποιήσει έναν εξάωρης διάρκειας διαστημικό «περίπατο» εκτός του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), όπου βρίσκεται από τον Απρίλιο. Το τηλεοπτικό κανάλι της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA TV) θα μεταδώσει ζωντανά τον εξάωρο διαστημικό περίπατο. Η μετάδοση θα αρχίσει στις 17:00 ώρα Ελλάδος της Πέμπτης. Ο Γιουρτσίχιν θα συνοδεύεται από ένα νεότερο ρώσο κοσμοναύτη, τον μηχανικό Σεργκέι Ριαζάνσκι. Το «ντουέτο», μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιήσει χειροκίνητη εκτόξευση πέντε νανοδορυφόρων. Ο ένας μικροσκοπικός δορυφόρος θα είναι κλεισμένος σε ένα περίβλημα που έχει εκτυπωθεί τρισδιάστατα και στόχος είναι να μελετηθούν οι επιπτώσεις του διαστήματος στα υλικά που έχουν παραχθεί από τρισδιάστατο εκτυπωτή. Ένας άλλος μίνι-δορυφόρος θα εκτοξευθεί επ' ευκαιρία της 60ής επετείου της εκτόξευσης του πρώτου τεχνητού δορυφόρου στην ιστορία, του «Σπούτνικ 1» από την ΕΣΣΔ, καθώς και λόγω της 160ής επετείου από τη γέννηση του ρώσου επιστήμονα Κονσταντίν Τσιολκόφσκι, «πατέρα» της θεωρητικής αστροναυτικής και του πυραυλικού προγράμματος της Ρωσίας. Οι δύο κοσμοναύτες θα συλλέξουν επίσης δείγματα από το εξωτερικό του Διαστημικού Σταθμού, στο πλαίσιο των μελετών για τις μικροβιακές κοινότητες που ζουν έξω από αυτόν. Ο έμπειρος Γιουρτσίχιν, ο οποίος έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του «Ήρωα» της Ρωσικής Ομοσπονδίας και με το παράσημο του Τάγματος του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας, γεννήθηκε το 1959 στο Βατούμι της Γεωργίας και επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα, όπου ζει η μητέρα του. Αυτή την περίοδο πραγματοποιεί το πέμπτο διαστημικό ταξίδι του και το τέταρτο στον ISS. Είναι ο όγδοος ρώσος κοσμοναύτης που έφθασε τα πέντε διαστημικά ταξίδια και ο δεύτερος γηραιότερος που έχει βρεθεί στο διάστημα. Μέχρι σήμερα έχει «περπατήσει» στο διάστημα σχεδόν 52 ώρες, κατέχοντας την έκτη θέση μεταξύ όλων των αστροναυτών του κόσμου. Είναι σήμερα ο 13ος στον παγκόσμιο κατάλογο των αστροναυτών σε συνολική διάρκεια παραμονής στο διάστημα, αλλά όταν επιστρέψει στη Γη στις 3 Σεπτεμβρίου, θα έχει ανέβει στην έβδομη θέση.

http://www.scoop.it/t/physicists-and-physics/p/4083017199/2017/08/12/-

 

 

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός στο Google Street View. :cheesy:

Τις «πύλες» του σε κάθε ενδιαφερόμενο επισκέπτη, έστω και εξ αποστάσεως, ανοίγει ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, ο οποίος είναι διαθέσιμος προς περιήγηση μέσω του Google Street View- χάρη σε εικόνες που κατέγραψε ο Τομάς Πεσκέτ, αστροναύτης του ΕΟΔ (Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος), ο οποίος πέρασε έξι μήνες στον σταθμό ως μηχανικός πτήσης.

Η αποστολή ήταν η πρώτη στην οποία καταγράφηκαν εικόνες έξω από τη Γη για το Street View, και για πρώτη φορά προστέθηκαν σε αυτές τις εικόνες περιγραφές- χρήσιμες μικρές σημειώσεις που εμφανίζονται ενώ ο χρήστης εξερευνά τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και παρέχουν επιπρόσθετες πληροφορίες ή στοιχεία όπως το πού γυμνάζονται οι αστροναύτες για να παραμείνουν σε φόρμα, τι είδους φαγητό τρώνε και πού διεξάγουν τα επιστημονικά πειράματα.

Λόγω των περιορισμών της ζωής και της εργασίας στο Διάστημα, δεν ήταν δυνατή η συλλογή εικόνων για το Street View χρησιμοποιώντας τις συνήθεις μεθόδους της Google. Αντ’ αυτού, η ομάδα του Street View συνεργάστηκε με την NASA στο Διαστημικό Κέντρο Johnson στο Χιούστον, το Τέξας και το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Marshall στο Huntsville της Alabama για να σχεδιαστεί μια μέθοδος καταγραφής εικόνων χωρίς βαρύτητα χρησιμοποιώντας κάμερες DSLR και τον εξοπλισμό που έχει ήδη ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός. «Ύστερα», αναφέρει ο Πεσκέτ, σε σχετικό blogpost, «τράβηξα τις εικόνες σε συνθήκες Διαστήματος και αυτές στάλθηκαν στη Γη όπου ενώθηκαν, για να παραχθούν φωτογραφίες 360 μοιρών του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού».

«Λύσαμε πολλά προβλήματα πριν καταγράψουμε τις τελικές εικόνες που βλέπετε σήμερα στο Street View. Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός φέρει τεχνικό εξοπλισμό σε όλες τις επιφάνειες, με πολλά καλώδια και μια περίπλοκη διάταξη με θαλάμους. Είναι ένα πολυσύχναστο μέρος, με έξι μέλη πληρώματος που εκτελούν δραστηριότητες έρευνας και συντήρησης 12 ώρες την ημέρα. Υπάρχουν πολλά εμπόδια εκεί, και είχαμε περιορισμένο χρόνο για να καταγράψουμε τις εικόνες, οπότε έπρεπε να είμαστε σίγουροι ότι η προσέγγισή μας θα λειτουργούσε. Και υπάρχει και αυτό το πράγμα που λέγεται μηδενική βαρύτητα» τονίζει ο αστροναύτης.

Η Google προέβη σε αυτό το βήμα με αφορμή τα 10α γενέθλια του Google Street View αυτό το καλοκαίρι, δίνοντας σε χρήστες από όλο τον κόσμο τη δυνατότητα να περιηγηθούν σε προβολή 360 μοιρών στο «φυλάκιο» αυτό της ανθρωπότητας στο διάστημα.

«Κοιτάζοντας τη Γη από πάνω, σκέφτηκα λίγο περισσότερο το δικό μου κόσμο και ελπίζω ότι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός στο Street View να αλλάξει την οπτική σας για τον κόσμο» καταλήγει ο Πεσκέτ.

http://www.naftemporiki.gr/story/1260773/o-diethnis-diastimikos-stathmos-stogoogle-street-view

Vega_liftoff_node_full_image_2.jpg.11498bb6b76c491184d7d7d72876bd6e.jpg

diethnis-diastimikos-stathmos-arxeiou.jpg.90674f35430580e952bf2da7d08be59a.jpg

urcihin1.jpg.19eda81c5100b11719e9fa3eef73c20b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η NASA ψάχνει «υπεύθυνο πλανητικής προστασίας»: Πληροφορίες εντός! :cheesy:

Νέο «υπεύθυνο πλανητικής προστασίας» αναζητά, μέσω αγγελίας, η NASA. Αντικείμενο της δουλειάς του θα είναι κυρίως «να αποτρέψει τη βιολογική μόλυνση στη διάρκεια της ανθρώπινης και ρομποτικής διαστημικής εξερεύνησης».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το νέο στέλεχος θα πρέπει να φροντίσει, ώστε αφενός να μην φθάσουν στη Γη τυχόν εξωγήινοι και δυνητικά επικίνδυνοι μικροοργανισμοί, αφετέρου να μη συμβεί το αντίστροφο, δηλαδή άλλοι πλανήτες ή δορυφόροι τους να μη μολυνθούν από γήινα μικρόβια που θα έχουν μεταφερθεί από διαστημικά σκάφη ή αστροναύτες.

Για προστασία από πιο μεγάλα και νοήμονα εξωγήινα όντα δεν γίνεται λόγος -προς το παρόν.

Εκτός από τον εντυπωσιακό τίτλο, το μελλοντικό στέλεχος θα έχει και γενναιόδωρες ετήσιες απολαβές της τάξης των 124.400 έως 187.000 δολαρίων, ανάλογα με τα προσόντα του.

Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν πτυχίο φυσικού, μηχανικού ή μαθηματικού και επίσης να διαθέτουν διαβάθμιση για θέματα εθνικής ασφαλείας.

Αιτήσεις γίνονται δεκτές από πολίτες των ΗΠΑ έως τα μέσα Αυγούστου και η ανάληψη της θέσης θα είναι αρχικά για μια τριετία.

Ήδη, η αρχική συμφωνία του ΟΗΕ για την εξερεύνηση του διαστήματος από το 1967 καλούσε τα κράτη να αποφύγουν τη μόλυνση του διαστήματος, ένα προσφιλές θέμα για τους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας.

Η NASA είχε προ ετών δημιουργήσει θέση «υπευθύνου πλανητικής προστασίας» (σήμερα την κατέχει η Δρ Κάθριν Κόνλεϊ), αλλά φαίνεται πως τώρα αποφάσισε να πάρει το θέμα πιο σοβαρά, καθώς η διαστημική εξερεύνηση προχωρά ραγδαία και η προοπτική εύρεσης εξωγήινων μορφών ζωής φαίνεται πλέον πιο ρεαλιστική, αν όχι βέβαιη σε μερικές δεκαετίες.

Η αγγελία της NASA αναφέρει ότι ο νέος υπάλληλός της πρέπει να φροντίσει να διατηρήσει τους άλλους κόσμους «στη φυσική κατάστασή» τους και, από την άλλη, «να λάβει τις δέουσες προφυλάξεις για να προστατεύσει τη βιόσφαιρα της Γης σε περίπτωση που υπάρχει ζωή αλλού».

Μία από τις ανησυχίες των επιστημόνων είναι ότι κάποια μέρα θα ανακαλύψουν μικρόβια στον Άρη ή κάπου αλλού (π.χ. στο δορυφόρο Ευρώπη του Δία ή στον Τιτάνα του Κρόνου) και θα νομίσουν ότι βρήκαν την πρώτη εξωγήινη ζωή, αλλά στην πραγματικότητα θα πρόκειται απλώς για μικρόβια που οι διαστημικές αποστολές θα έχουν κουβαλήσει μαζί τους.

Αυτή είναι η αιτία, άλλωστε, που η NASA σχεδιάζει να καταστρέψει τη διαστημοσυσκευή «Κασίνι», που σύντομα θα ολοκληρώσει την αποστολή της στο σύστημα του Κρόνου με μια ελεγχόμενη αυτοκαταστροφική βουτιά, για να μη μολύνει τον πλανήτη με την ανεξέλεγκτη πτώση της, όπως είχε κάνει και με το σκάφος «Γαλιλαίος» γύρω από το Δία το 2003.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500157553

 

 

Ρωσικός δορυφόρος - «φάρος» σε τροχιά.:cheesy:

Επιτυχώς εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, μεταφερόμενος από πύραυλο Soyuz-2.1a, ο πρώτος crowdfunded δορυφόρος Mayak («φάρος») την Παρασκευή - ο οποίος προορίζεται να είναι ένα από τα πιο φωτεινά αντικείμενα στο νυχτερινό ουρανό.

Τον δορυφόρο κατασκεύασαν Ρώσοι μηχανικοί στις εγκαταστάσεις του Πολυτεχνικού Μουσείου της Μόσχας. Στόχοι του είναι να κάνει τη διαστημική έρευνα και την «κοσμοναυτική» δημοφιλείς στη Ρωσία, να δοκιμάσει ένα σύστημα φρεναρίσματος σε τροχιά που θα βοηθά στην απαλλαγή από διαστημικά σκουπίδια (φρενάροντας ώστε να χάνουν ταχύτητα και να πέφτουν από τροχιά στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας, όπου θα καίγονται), αλλά και να χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς για υπολογισμούς γύρω από αντικείμενα στον ουρανό.

Αφού εκτοξεύτηκε και μπήκε σε τροχιά, ο δορυφόρος Mayak (της κλάσης των μικρών δορυφόρων «CubeSats») ανέπτυξε τον «ανακλαστήρα» του: μια πυραμίδα ύψους τριών μέτρων, από μια λεπτή (πάχους μόλις 5 μικρομέτρων), ανακλαστική μεταλλική μεμβράνη, η οποία ήταν διπλωμένη στο εσωτερικό του. Η πυραμίδα αυτή είναι σχεδιασμένη να πιάνει τις ακτίνες του ήλιου, ανακλώντας τις πίσω στη γη, με αποτέλεσμα ο δορυφόρος να καθίσταται -σύμφωνα με την ομάδα των δημιουργών του- το δεύτερο πιο φωτεινό αντικείμενο στον νυχτερινό ουρανό μετά τη Σελήνη. Αυτό βοηθά στη χρήση του Mayak ως σημείου αναφοράς για μετρήσεις και υπολογισμούς σχετικά με άλλους δορυφόρους σε τροχιά.

Ο δεύτερος σκοπός είναι η αύξηση της αντίστασης κατά την πτήση του δορυφόρου στα ανώτατα τμήματα της ατμόσφαιρας (λειτουργεί κατά κάποιον τρόπο ως αλεξίπτωτο). Με αυτόν τον τρόπο, τίθεται γρηγορότερα εκτός τροχιάς - μια μέθοδος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να πέφτουν μέσα στην ατμόσφαιρα διαστημικά σκουπίδια πολύ πιο γρήγορα, για τον ευκολότερο και πιο αποτελεσματικό «καθαρισμό» του κοντινού διαστήματος γύρω από τον πλανήτη μας. Εάν η δοκιμή αυτή αποδειχθεί επιτυχής, το συγκεκριμένο σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους δορυφόρους, ως σύστημα «αυτοκαταστροφής» όταν πλέον είναι άχρηστοι.

Ο δορυφόρος θα μείνει σε τροχιά για έναν μήνα, πριν αρχίσει την κάθοδό του.

http://www.naftemporiki.gr/story/1259346/rosikos-doruforos-faros-se-troxia

 

 

Σύστημα προώθησης για μικρούς δορυφόρους που χρησιμοποιεί νερό για καύσιμο. :cheesy:

Νερό χρησιμοποιεί ως καύσιμο ένα νέο, πρωτοποριακό σύστημα προώθησης το οποίο προορίζεται για χρήση από μικρούς δορυφόρους, κατηγορίας CubeSat.

Η χρήση οικονομικών «μικροδορυφόρων», κατά πολύ μικρότερου μεγέθους σε σχέση με τους συμβατικούς δορυφόρους, διευρύνεται όλο και περισσότερο, καθώς χιλιάδες από αυτούς μπορούν να εκτοξευτούν σε σχετικά χαμηλό κόστος, για μια σειρά λειτουργιών και υπηρεσιών. «Παρέχουν ευκαιρία για νέες αποστολές, όπως πτήσεις σε σμήνη (“αστερισμούς”, όπως χαρακτηρίζονται) και εξερευνήσεις που οι μεγαλύτεροι προκάτοχοί τους δεν θα μπορούσαν να επιτύχουν» λέει η Αλίνα Αλεξέενκο, καθηγήτρια στο School of Aeronautics and Astronautics του Purdue University.

Ωστόσο, για να φτάσουν στο 100% των δυνατοτήτων τους, οι CubeSats χρειάζονται συστήματα μικροπροώθησης, ικανά για ακριβείς, χαμηλής ισχύος ωθήσεις/ κινήσεις, για εφαρμογές επιστημονικού, εμπορικού και στρατιωτικού χαρακτήρα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Αλεξέενκο έχει πραγματοποιήσει έρευνες για την ανάπτυξη ενός τέτοιου ακριβώς συστήματος, που χρησιμοποιεί αποστειρωμένο νερό.

«Θεωρείται πως υπάρχει άφθονο νερό στον Φόβο, φεγγάρι του Άρη, καθιστώντας τον πιθανώς ένα μεγάλο “βενζινάδικο” στο διάστημα. Το νερό επίσης είναι ένα πολύ καθαρό προωθητικό, μειώνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης ευαίσθητων οργάνων» σημειώνει η ερευνήτρια.

Το νέο σύστημα, υπό το όνομα Film-Evaporation MEMS Tunable Array, ή προωθητήρας FEMTA, χρησιμοποιεί τριχοειδή αρκετά μικρά για να αξιοποιούν τις ιδιότητες του νερού σε μικροσκοπική κλίμακα. Επειδή έχουν διάμετρο μόλις 10 μικρομέτρων, η επιφανειακή τάση του υγρού το εμποδίζει να διαρρεύσει, ακόμα και στο κενό του διαστήματος. Η ενεργοποίηση μικρών θερμαντήρων κοντά στα άκρα των τριχοειδών δημιουργεί υδρατμούς, παράγοντας ώθηση. Με αυτόν τον τρόπο τα τριχοειδή μετατρέπονται σε βαλβίδες που μπορούν να ενεργοποιηθούν και να απενεργοποιηθούν ανοιγοκλείνοντας τους θερμαντήρες. Η τεχνολογία αυτή θυμίζει τους εκτυπωτές ψεκασμού (inkjet) που χρησιμοποιούν θερμαντήρες για να βγάζουν σταγονίδια μελάνης.

Στο πλαίσιο της έρευνας των επιστημόνων του Purdue, τέσσερις προωθητήρες FEMTA, φορτωμένοι με μια κουταλιά νερού τοποθετήθηκαν σε έναν CubeSat και δοκιμάστηκαν υπό συνθήκες κενού. Το πρωτότυπο αυτό, βάρους 2,8 κιλών, περιείχε ηλεκτρονικά συστήματα και μια ειδική μονάδα μέτρησης για την αξιολόγηση των επιδόσεων του συστήματος προώθησης, που περιστρέφει τον δορυφόρο χρησιμοποιώντας μικρές ριπές υδρατμών. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου, ένας πλήρως λειτουργικός δορυφόρος θα απαιτούσε 12 προωθητήρες για περιστροφή σε τρεις άξονες.

Το σύστημα φτιάχτηκε με χαμηλού κόστους, εμπορικά διαθέσιμα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται στο «Internet of Things», κάτι που αποτελεί άλλο ένα πλεονέκτημα- ωστόσο όπως υπογραμμίζει η Αλεξέενκο, αν και έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στον τομέα των συστημάτων μικροπροώθησης, απαιτούνται ακόμα περισσότερες βελτιώσεις όσον αφορά στη μείωση μάζας- μεγέθους, την αύξηση ισχύος και την ακρίβεια ελέγχου για να ενσωματωθούν σε μικρά διαστημόπλοια.

http://www.naftemporiki.gr/story/1266503/sustima-proothisis-gia-mikrous-doruforous-pou-xrisimopoiei-nero-gia-kausimo

 

 

Έλον Μασκ: Τον Νοέμβριο η παρθενική εκτόξευση του πυραύλου Falcon Heavy της SpaceX:cheesy:

Ο Falcon Heavy, ο βαρύς πύραυλος της SpaceX, τον οποίο η εταιρεία προορίζει για αποστολές μεγάλων φορτίων σε τροχιά και πέρα από αυτήν, θα πραγματοποιήσει την παρθενική του εκτόξευση αυτόν τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Έλον Μασκ, μέσω Twitter και Instagram την Πέμπτη.

Elon Musk @elonmuskFollow

Falcon Heavy maiden launch this November https://t.co/D4Dxq9d6hc

ReplyRetweetFavorite

Ο πύραυλος αυτός έχει τριπλάσια ισχύ σε σχέση με τον μικρότερο Falcon 9, που χρησιμοποιεί ήδη η εταιρεία, και μπορεί να θέσει μεγάλα φορτία δεκάδων τόνων σε τροχιά- οπότε και αποτελεί βασικό κομμάτι των σχεδιασμών της εταιρείας για αποστολές σε τροχιά για εμπορικούς σκοπούς, αλλά και μελλοντικές αποστολές στον Άρη.

Θα είναι ένας από τους πιο ισχυρούς πυραύλους στην ιστορία, και, όπως στην περίπτωση του Falcon 9, θα είναι εν μέρει επαναχρησιμοποιούμενος, έτσι ώστε το βασικό κομμάτι του να επιστρέφει στη Γη για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά σε μελλοντικές εκτοξεύσεις (κάτι που η εταιρεία έχει ήδη καταφέρει να κάνει με τον Falcon 9).

Ωστόσο, όπως υπενθυμίζει το TheVerge, η παρθενική αυτή πτήση ήταν αρχικά να γίνει μέσα στο 2013 ή το 2014, αλλά ακολούθησε αναβολή το 2015 και μετά νέα για τα τέλη του 2016.

Τον Σεπτέμβριο του περσινού έτους ένας πύραυλος της SpaceX ανατινάχτηκε στην εξέδρα εκτόξευσης στη Φλόριντα, με αποτέλεσμα η πτήση του Falcon Heavy να καθυστερήσει ξανά. Παρόλα αυτά, η SpaceX επιμένει ότι η πτήση θα λάβει χώρα μέσα στο 2017, με τον Μασκ να δίνει τώρα συγκεκριμένο μήνα για αυτήν.

Ο ίδιος πάντως, πρόσφατα, μιλώντας για την παρθενική εκτόξευση, μείωσε τις προσδοκίες για αυτήν, καθώς είπε ότι δεν αναμένεται την πρώτη φορά ο πύραυλος να καταφέρει να φτάσει καν σε τροχιά- μάλιστα, είπε πως θα το θεωρήσει επιτυχία αν καταφέρει να απομακρυνθεί αρκετά από την εξέδρα ώστε να μην προκαλέσει ζημιές.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τους New York Times, η αξία της εταιρείας, μετά την ολοκλήρωση ενός νέου κύκλου συγκέντρωσης χρηματοδότησης, ανέρχεται στα περίπου 21 δισ. δολάρια.

http://www.naftemporiki.gr/story/1262788/elon-mask-ton-noembrio-i-partheniki-ektokseusi-tou-puraulou-falcon-heavy-tis-spacex

elon-mask.jpg.7b4ad6c2455bee229820f66b4be8d333.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

ISS-54/55 :cheesy:

Το κύριο πλήρωμα 54/55-της δεύτερης αποστολής μακράς διάρκειας στον ISS (ο κοσμοναύτης της Roscosmos Anton Shkaplerov,ο αστροναύτης της NASA Σκοτ ​​Tingley και ο αστροναύτης της JAXA Norishige КАНАИ), η εκτόξευση της οποίας έχει προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο του 2017 πραγματοποιουν εκπαίδευση σε προσομοιωτές του ρωσικού τμήματος του ISS και στο επανδρωμένο διαστημικό σκάφος μεταφοράς (TPC) «MS Ένωσης» για την προσομοίωση των ενεργειών του πληρώματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης στο Ρωσικο τμήμα των αστροναυτών του ΔΔΣ υπηρξε «φωτιά» που δεν μπορει να εξαλειφθει, και η συνέχιση της παρουσίας του πληρώματος στο σταθμό γίνεται αδύνατη. Στην περίπτωση αυτή, οι αστροναύτες πρέπει να φύγουν επειγόντως απο τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και να πάνε στο διαστημόπλοιο «Σογιούζ» (simulator) για την επιστροφή στη Γη. Στη συνέχεια, τα μέλη της αποστολής πρέπει να φορούν κοστούμια, για να λάβουν τις θέσεις τους στο διαστημόπλοιο και να αρχίσουν την άμεση αποσύνδεση του πλοίου και του σταθμού. Στο τελευταίο μέρος της εκπαίδευσης του πληρώματος πραγματοποίησαν επείγουσα κατάβαση στη Γη.

https://www.roscosmos.ru/23912/

4545915749.jpg.876764db77ae608dfb56cd6cde1dacd1.jpg

5683610012.jpg.07edecae4a7260084b6ba0081299893f.jpg

4037630402.jpg.ca9966ec979c92d48f3815eccdce0be4.jpg

4901578421.jpg.eb34725fddc6920369987176c387290b.jpg

4205870013.jpg.8aa074cf0dc764cce18ed82cf98c8841.jpg

5807636044.jpg.a97c40613973c77265baf2433b047c20.jpg

3326606332.jpg.8742fd43fcb541187d811b2dee4202a0.jpg

3506054903.jpg.b99ccb75e236c3186c8cf3429177a5e5.jpg

3026954424.jpg.010643c17fdcdeb8a2671ed816401621.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι προετοιμασίες και η εκτοξευση του «Σογιούζ MS-05» σε συνέχειες!!! :cheesy:

Τα μέλη των κύριων και εφεδρικών πληρωματων του επανδρωμένου διαστημικου σκαφους MS-05 της «Roscosmos Σεργκέι RJaZANSKIJj και Αλέξανδρος Misurkin, οι αστροναύτες της NASA Randolph Breznik και Mark Vanden HI, ο αστροναύτης της ESA Paolo Nespoli και της JAXA αστροναύτης Norishige КАНАИ (TPC)» ξεκίνησαν την τελική κατάρτιση στο Μπαϊκονούρ.

https://www.roscosmos.ru/23782/

3067498571.jpg.d4f4252dbe75cd35f5e33ffc7da142c6.jpg

2397119296.jpg.42df58d3982cc8ab17f994f72eb9d6a0.jpg

5337302536.jpg.b6edf72db2ea2e1a659fe6468a2bf452.jpg

3785443087.jpg.6cc87f5041dfc6f216d24a98c841d350.jpg

3670944910.jpg.094dc945da228243b594fc722f6109d7.jpg

3298514469.jpg.f865d2663d9a3e2eba0a3597a6df6543.jpg

3876889902.jpg.3dbe6ebc19ec7b32944ede1cd27ed515.jpg

4102157350.jpg.6eac2ada3ebfee6c613fa61c2a6b274c.jpg

6130548813.jpg.c9abc6a69d7dc68c82770690f6af90c3.jpg

2231215768.jpg.c6e7b9cad4eb520e40679b20f70d93a3.jpg

5221989001.jpg.d2ea4e8342b20f701b1f1df00a9d49ea.jpg

3174916074.jpg.423d6dfc6622a0894d218de332e320e0.jpg

5424225574.jpg.b1063c3a73dcce73773536c120b30b4a.jpg

2304084216.jpg.c49bdd624cf01610e481aa6d8d1da12c.jpg

5295059728.jpg.33dc8acfbd9de37a5488f225d2f61f06.jpg

4430990747.jpg.156ef5b3058466eb27ff2fef0d12db40.jpg

6340910349.jpg.5a5f968aefc0eb0e333a303536570b24.jpg

4145268823.jpg.35b97f24e052037c3b6bea8a27ac5b58.jpg

2811887977.jpg.554543c00493fda273c42d56aa189e9d.jpg

3810168692.jpg.47243ead6997a4646b0fded1a970e59c.jpg

4290595629.jpg.a613b8d088b99c7478f3834680030af1.jpg

4299852245.jpg.79ec9afff91d5c3a5c489905c2c4b1a4.jpg

5164054366.jpg.3e4c7db4eb0570c51efafab092c5a9b5.jpg

3719506571.jpg.995067c3ac6d9301e90afd1f471eda7c.jpg

3728248882.jpg.6af6fb0d765a0ca942871efa7b1c3c22.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι προετοιμασίες και η εκτοξευση του «Σογιούζ MS-05» σε συνέχειες!!! :cheesy:

Στις 18 Ιουλίου του 2017 στο έδαφος του συγκροτήματος κατάρτισης «Μπαϊκονούρ» εγινε η τελετή για την αναρτηση των σημαιών των χωρών που συμμετέχουν στην εκστρατεία με το επανδρωμένο διαστημόπλοιο (TPC) «Soyuz MS-05" στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) . Η τελετή είναι μια μακρά παράδοση και αποτελεί την επίσημη έναρξη του τελικού σταδίου της προετοιμασίας των αστροναυτών για την επανδρωμένη διαστημική πτήση.Επίσης, οι συμμετέχοντες της δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας του πληρώματος έκαναν το γύρο της πόλης του Μπαϊκονούρ. Πρώτα πήγαν στο μνημείο για τον Γιούρι Γκαγκάριν κοσμοναύτες και αστροναύτες με λουλούδια στους πρόποδες του μνημείου. Στη συνέχεια απέτισαν φόρο τιμής στο θρυλικό σχεδιαστή με τα λουλούδια στην προτομή του Sergeya Korolova και Mihaila Ryazanskogo (Sergeya Ryazanskogo παππού).

Τα πλήρωματα αντιγράφων ασφαλείας επισκέφτηκαν την έκθεση του Μουσείου της ιστορίας του κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ. Μετά την περιοδεία οι κοσμοναύτες και αστροναύτες υπεγραψαν αυτόγραφα και αναμνηστικές επιγραφες στο βιβλίο επισκεπτών.

https://www.roscosmos.ru/23788/

6079431630.jpg.53b14457af5a2df5a6701e31c64c9c27.jpg

4032013748.jpg.ae06bbf0d8b84f1f6b09fb78de808c46.jpg

3595505638.jpg.cfb3b1ec7fbc6e1bdbdc30c90f76cfd3.jpg

5271800979.jpg.f97a3746ac22e2d0bfdfef401e7d794d.jpg

3831161495.jpg.bd8949f5f5edbc3821c792433ed889e8.jpg

5030932763.jpg.276a9003ef7a4d690679ef4b79525206.jpg

4008032645.jpg.65ceb61c35c9e5a3488cee9b11dec539.jpg

6049724236.jpg.89bee119dbc9c96107f7ea4f97501a5c.jpg

3238681750.jpg.71f3958c9ad1b67d3b4fad592a983b3d.jpg

4757714499.jpg.4840f4c7b864dd142fa12709a7ea960a.jpg

2621488448.jpg.f8b9c1ed257c3d9246022cbe5a50abaf.jpg

4559645805.jpg.483b89e9606b613553d1f9ce66a5a341.jpg

4708312564.jpg.e2e84042d8791bbe57c5840128c40aff.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι προετοιμασίες και η εκτοξευση του «Σογιούζ MS-05» σε συνέχειες!!! :cheesy:

Οι ειδικοί στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ ολοκληρώσαν με επιτυχία τις εργασιες για τον ανεφοδιασμό του επανδρωμένου διαστημικου σκαφους (TPC), η νέα σειρά «Σογιούζ MS-05 » με τα συστατικά υλικα προωθητικό και συμπιεσμένα αέρια.

https://www.roscosmos.ru/23795/

4933492315.jpg.9e92ba3f6a98e9fea2fbdf7d583361aa.jpg

4387302736.jpg.0ed41d72deb857806ccfd1575b7e8112.jpg

5834480575.jpg.787ffc236b1093cc369d9410d08a023d.jpg

3551993980.jpg.d85daf85296ae1a716203f52750ccb3f.jpg

2253046808.jpg.a3d00d72ae55e5cb3d7293504725d01a.jpg

5363539952.jpg.d7b3c7a443957fd2da511146b5098557.jpg

2963857450.jpg.449b3835ec857d426b68754c214a9241.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι προετοιμασίες και η εκτοξευση του «Σογιούζ MS-05» σε συνέχειες!!! :cheesy:

Οι ειδικοι της RSC «Ενέργεια» πραγματοποιήσαν επιθεώρηση στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο «Σογιούζ MS-05»

https://www.roscosmos.ru/23821/

5067587704.jpg.8e50d9c1056905444b29bac634ca423f.jpg

2907380667.jpg.d33efb22b401184bd1ad90221d48a96e.jpg

3444393524.jpg.2023ddc0a987b1a65d6cb58e30f042e1.jpg

3164886690.jpg.48df603b9843a2388f520aae79dcc1fe.jpg

6196410492.jpg.3d9ddf01c64fa83f2d98f5c50d2dfaa0.jpg

3149524546.jpg.7c6b3ea31fdd5dc1c0bc08061c915678.jpg

2456902320.jpg.a9373b5216f5cead3a64eb3b386d7a60.jpg

3606172845.jpg.9623338667a62b11a2d0d73890775298.jpg

4075102303.jpg.c907d8c32c5e0164d5f8cc336abffd04.jpg

6391961116.jpg.001f747a2fbf4a3256cd49ae3f66c11c.jpg

3026436610.jpg.604fbc30c8d58e2059b64dfe0f8b8450.jpg

2150402170.jpg.d945b43a49f63aec1393e70d3ce945fd.jpg

4883491680.jpg.cad4ab289cd9edd35df0df214f8aefb6.jpg

3697745973.jpg.58d929df62f1617544fe20f4638d0fb7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι προετοιμασίες και η εκτοξευση του «Σογιούζ MS-05» σε συνέχειες!!! :cheesy:

Στις 22 Ιουλ 2017 στο συγκρότημα κατάρτισης Test «Μπαϊκονούρ» στο Κέντρο Εκπαίδευσης άνοιξε η κατάρτιση των μελών των κύριων και backup πληρώματων του επανδρωμένου διαστημικου σκαφους (TPC) «Soyuz MS-05" (MKS ISS-52/53).

Η εκτόξευση του επανδρωμένου διαστημόπλοιου «Σογιούζ MS-05» με τον φορέα πυραύλο «Soyuz-FG» έχει προγραμματιστεί στις 28 Ιουλίου του 2017 από την πλατφόρμα №1 ( «Start Γκαγκάριν»)απο το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ.

https://www.roscosmos.ru/23825/

4710406307.jpg.f287b93c4aa4af05c7395f3941f16170.jpg

2957355314.jpg.251745c5008e1466e6e6d07fd6561ce9.jpg

3642112245.jpg.156f4743322286e4385fddc6b6a2e6ba.jpg

3898871126.jpg.cbd80ca07990b6f2ae375f2b7ac8b5ed.jpg

5383568583.jpg.1f87ccfe20e4738ba5cfd41d9a4ff21a.jpg

6226755399.jpg.9d3a2f1ed608fc24bfbf80ebd0ed7510.jpg

4824879322.jpg.42be20c751282eae33a673578c355e00.jpg

2515121593.jpg.5243ec69980af4f1c00d356c347779b7.jpg

4528127747.jpg.7a3e90dfe26cb67854a1d5ed1ca415e8.jpg

6088737301.jpg.0f0c560f673f4ff4b58993e5a2683f20.jpg

5620250343.jpg.9398b65139e2376a6edcb3c1bf880be5.jpg

4381477850.jpg.35d3bb6bda19bd75017f0f9044b12dd4.jpg

6253779788.jpg.92c518f025862431b786489021737f55.jpg

6373822564.jpg.0f728266539f0197b4e36273c9447298.jpg

4799473242.jpg.358be91240085733f311d5fd8b6acc7a.jpg

5231898129.jpg.4e7c8c7ff7d2b4ab83615e08ae344451.jpg

2596141600.jpg.2c73b0f186c1708997c79290319c2fed.jpg

4472083770.jpg.2e91aa181a6078ae5d6c33e628c9839c.jpg

6132197420.jpg.06ba4a672cff8eb5a9214136d9164a6f.jpg

2766537899.jpg.eb18def73156b6333eac4ec380d66dbe.jpg

4557070819.jpg.ffdf0a7c1ff195c217c175eaf44c789d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι προετοιμασίες και η εκτοξευση του «Σογιούζ MS-05» σε συνέχειες!!! :cheesy:

Στις 24, Ιούλ του 2017 τα πληρώματα του TPK «MS-05 Soyuz» έκαναν μια επιθεώρηση ελέγχου.Ελεγξαν τη λειτουργία των διαφόρων συστημάτων του εκσυγχρονισμένου πλοίου.

https://www.roscosmos.ru/23832/

6229464408.jpg.b431be80c228f86f04f731d8e469c2cd.jpg

5699837706.jpg.f91b9e39c3f0fa2cf61d68cb3c079ad5.jpg

5414974835.jpg.f00d695f5a7e9e18d323d71a039f0da2.jpg

5715824649.jpg.a5c9434a381a03226e223f734cd485ad.jpg

3967136263.jpg.007909fda6715ab7914cf46c9a0f99cf.jpg

3538542616.jpg.7d3a356ca989b7d019910bcbbf92ca12.jpg

4049998611.jpg.acd46701c3059d30019944395ff1b884.jpg

3516176705.jpg.a3c2fe5fe5d0afaaab8856f188893345.jpg

3236557624.jpg.c501c4dd1eceb0f9857414d1cedd498f.jpg

4531230790.jpg.0276f0f5e6e7165fc03ab3b1bacca1c1.jpg

2501121884.jpg.4e75c3a547329bb4a64e9efb8b999716.jpg

2995476759.jpg.cfda5327bd5660eb5fd68a2a45abd15a.jpg

2750821230.jpg.9928e4200772a9ef5a6a8fe592e4fc59.jpg

2285865892.jpg.8e6aadb161f879ef567e64a11ad5bbab.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι προετοιμασίες και η εκτοξευση του «Σογιούζ MS-05» σε συνέχειες!!! :cheesy:

Στις 24, Ιούλ του 2017 μετά την προπόνηση σε ένα διαστημόπλοιο κοσμοναύτες και αστροναύτες τα κύρια και εφεδρικά πληρώματα του επανδρωμένου διαστημικου σκαφους (TPC) «Soyuz MS-05" επισκέφθηκαν την συναρμολόγηση και δοκιμή στο κτίριο στην περιοχή 112 στο διαστημικό κέντρο Μπαϊκονούρ και γνωριστηκαν με την προετοιμασία για την εκτόξευση του πυραύλου φορέα«Σογιούζ -FG», το οποίο θα φέρει τον WPK σε χαμηλή γήινη τροχιά.

Μετά την επιθεώρηση των πυραύλων οι κοσμοναύτες Σεργκέι Ryazansky και ο Αλέξανδρος Misurkin οι αστροναύτες Randolph Breznik, Paolo Nespoli, Mark Vanden HI και Norishige КАНАИ επισκέφθηκαν το μουσείο του Μπαϊκονούρ, όπου είδαν μια μοναδική έκθεση, εβαλαν τα αυτόγραφα τους σε μια μεγάλη φωτογραφία του οχήματος εκτόξευσης «FG Ένωση» και υπεγράψαν φωτογραφίες, σημαία αποστολής, καρτ-ποστάλ και δώρισαν τα αναμνηστικά στο μουσείο με τα σύμβολα της εκστρατείας.

https://www.roscosmos.ru/23834/

2538094074.jpg.217cbc4200f15304890dd15a15f0aa23.jpg

6345663887.jpg.981c406580931240977da7b9c48a6556.jpg

4688387936.jpg.8aa4189771abada6e38a6f5e2fdda318.jpg

5524464733.jpg.ae90452d389c761f77148be39059d745.jpg

6078619564.jpg.8e27cbd17e90b692ab88f32c8ebad6a8.jpg

5363317704.jpg.8d014a6d0943b47da1cb1dc687e124a8.jpg

6319522558.jpg.bed6e09b367032a783dc898c4d1e06d8.jpg

2514442891.jpg.78f6c90ae74a67deafe2a755332dcf3e.jpg

4544419217.jpg.198756bfacc3a4006765c3d25e10f2e0.jpg

5607393452.jpg.07731c46a65b5ff6407c5588d3df0cf3.jpg

3993330564.jpg.6f0e6be0e188542e81344e1f38dfa2d3.jpg

2683073298.jpg.1ba0a3599925a5f8ec64775d8147d679.jpg

4901041754.jpg.ac96fea0fa70e6908cf0b58bde3e58ac.jpg

3185405372.jpg.84dc49494d57d6518a495cb80e2840fe.jpg

5104078630.jpg.f85b6193296a5ff6595423bc16f7eb65.jpg

2325684836.jpg.9e826a01cd0d7f8fb66dd90b31db520f.jpg

5703238499.jpg.2ef403ab6e906fa65324521333236a19.jpg

6081889361.jpg.9ab96f35d99c29c8fe3b18f369d44dd2.jpg

4431175710.jpg.d11caa67b82ed70bd80b6b505301d63e.jpg

2976323190.jpg.efa3c96187d59b124dd327a3d757dffb.jpg

6398763080.jpg.73191df48751e3ad57299e615656e0b9.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι προετοιμασίες και η εκτοξευση του «Σογιούζ MS-05» σε συνέχειες!!! :cheesy:

Στις 25 Ιούλη του 2017 στο Μπαϊκονούρ πραγματοποιήθηκε συνάντηση της τεχνικής διαχείρισης και της Κρατικής Επιτροπής, η οποία εξέδωσε απόφαση σχετικά με την ετοιμότητα του πυραύλου φορέα «Soyuz-FG» για τη μεταφορά του επανδρωμένου διαστημόπλοιου «Σογιούζ-05 MS«για την αφαίρεση και την εγκατάσταση του συγκροτήματος εκτόξευσης.Η αφαίρεση του πυραύλου φορέα από τη συναρμολόγηση και τη δοκιμή και την εγκατάσταση του σε κατακόρυφη θέση με τον αριθμό εφαλτήριο 1 ( «Start Γκαγκάριν») θα πραγματοποιηθεί το πρωί της 26ης Ιουλίου 2017.

https://www.roscosmos.ru/23837/

5191691828.jpg.2cccc706f27a895e43f1cc5c27053aca.jpg

5160881716.jpg.109f9f86ecf65b3498be9690494cc48c.jpg

4412594886.jpg.5eb3aabed717904d00cdb4f0bb900151.jpg

3396827064.jpg.2676391f2ba5bc7523fc631a17e96686.jpg

6259142825.jpg.2f1148a29bb72cebfd167032e480a20a.jpg

6411030697.jpg.ad5bba557b32918be6832c9767be3755.jpg

3813478963.jpg.97173bc9a1bc11e80bed0f0e3da612d9.jpg

4725751871.jpg.de780dee782c3449ba3716ceed868d2d.jpg

4673478015.jpg.03c7ea24ae0ba446e805967430eb3777.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι προετοιμασίες και η εκτοξευση του «Σογιούζ MS-05» σε συνέχειες!!! :cheesy:

Στις 26 Ιουλίου 2017, το όχημα εκτόξευσης (LV) «Soyuz-FG» με το επανδρωμένο διαστημόπλοιο (TPC) «MS-05 Soyuz» βγαίνουν από το κτίριο Διαδικασιών και Ελέγχου τον αριθμό εφαλτήριο 1 ( «Start Γκαγκάριν») στο διαστημοδρόμιο BAIKONUR.Η εκτόξευση είναι προγραμματισμένη για τις 18:41 ώρα Μόσχας στις 28 Ιουλίου.Το πλήρωμα του πλοίου -ο κοσμοναύτης Σεργκέι Ryazansky(Roscosmos), ο αστροναύτης της NASA Randolph Breznik και ο αστροναύτης της ESA Paolo Nespoli.

https://www.roscosmos.ru/23840/

5915741098.jpg.d42c8f0a5f347b4f212cc56fa5f135fc.jpg

6289666523.jpg.a0a4fcc4566b8100b329262229d011b1.jpg

4291620736.jpg.f58eb321a1cfe8e4aae788c4bfef7b51.jpg

4481705787.jpg.572547c34b5e3d24daa8bc490bea84a2.jpg

2729033674.jpg.4af4396adbc03f1f26a9e485fe02fb59.jpg

6045073568.jpg.e8d852166ea527c35ea492701c24497c.jpg

5357508516.jpg.6e82c0b800c700328fd536c76e20c80e.jpg

4967750748.jpg.260502907e069df464adc817c1cd5c9f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι προετοιμασίες και η εκτοξευση του «Σογιούζ MS-05» σε συνέχειες!!! :cheesy:

Στις 27 Ιούλ, 2017 στο Μπαϊκονούρ, μια συνέντευξη Τύπου από τους κύριους και backup πληρώματα των επανδρωμένων διαστημικών σκαφών (TPC). Κοσμοναύτες και αστροναύτες απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και μίλησαν για τα σχέδια τους για την επικείμενη αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

https://www.roscosmos.ru/23852/

3808921283.jpg.1d9265a3a15e863995fb6d1d008c5047.jpg

2421788103.jpg.5c734597b3993587c1c98992d45b55e6.jpg

2453458360.jpg.8e787bbf44aec829f4a6d56e181b343a.jpg

4794556125.jpg.c84a99f5885cf7572523407e3c5241c1.jpg

3731426059.jpg.7707cb2c190cc8e8e42f0d60d8c02ba9.jpg

nespoli.thumb.jpg.57eff5b4be831f71c10b20c09cf241a2.jpg

breznik.thumb.jpg.b6010417b6bc5c8616a693654cc24ad6.jpg

razanskii.thumb.jpg.029a6f10cf16ea13faedd624e2884f55.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι προετοιμασίες και η εκτοξευση του «Σογιούζ MS-05» σε συνέχειες!!! :cheesy:

Στις 28 Ιουλίου 2017 στις 18:41 MSK από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ εκτοξευτηκε το"Soyuz-FG" με το επανδρωμένο πλοίο (TPK) "Σογιούζ MS-05."

Επί του σκάφους TPK "Σογιούζ MS-05" μέλη της μακροπρόθεσμης ISS-52/53 - διοικητής ο κοσμοναύτης Σεργκέι Ryazansky (Roscosmos),ο αστροναύτης της NASA Randolph Breznik και ο αστροναύτης της ESA Paolo Nespoli.

Μετά το διαχωρισμό του διαστημικού οχήματος από το τρίτο στάδιο οι Ρώσοι ειδικοί η κύρια επιχειρησιακή ομάδα διαχείρισης του τμήματος του ΔΔΣ (ISS LOCT) στο ΓΣΠ ξεκίνησε την διαχείριση πτήσης του.

Το πρόγραμμα της πτήσης παρέχει μια σύντομη προσέγγιση του TPK με τον ISS για τέσσερις στροφές. Ο ελλιμενίσμος με το σταθμό έχει προγραμματιστεί για τις 29 Ιουλίου του 2017 στις 1:01 MSK.

Η προσέγγιση του «Soyuz MS-05» με τη βάση σύνδεσης την ερευνητική μονάδα «Rassvet» (MIM-1) έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην αυτόματη λειτουργία, υπό τον έλεγχο των ειδικών ISS RS LOCT σε MCC και της Ρωσίας τα μέλη του πληρώματος των σταθμών του πλοίου και των μεταφορών.

Στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό προετοιμάζονται για την συνάντηση των συναδέλφων του ο Fedor ΓΙΟΥΡΤΣΙΧΙΝ (Roscosmos), η Πέγκυ Whitson (NASA) και ο Dzhek Fisher (NASA).

Η προγραμματισμένη διάρκεια πτήσης του πληρώματος ISS-52/53 είναι 139 ημέρες. Το ρωσικό επιστημονικό πρόγραμμα - πάνω από 50 βιολογικών, βιοτεχνολογικών, γεωφυσικών και ιατρικων πειράματων. Επιπλέον, το πλήρωμα θα πρέπει να συνεργαστεί με τα ρωσικα και αμερικανικα φορτηγα πλοία να εκτελέσει ενα διαστημικό περίπατο, και να διατηρήσουν ενεργα τα συστήματα επί του σκάφους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

https://www.roscosmos.ru/23857/

2233225648.jpg.f06d4a8f1da4906990b5299cbd539e27.jpg

3083933865.jpg.9f3658a1df651b4505ddef0888414f1f.jpg

3049633547.jpg.c5491f9c4ba4178e1d335bf9c0bb2e7f.jpg

3122986910.jpg.cba0f2aa038ff5523ec079796668a9ff.jpg

3585918546.jpg.b359245ef7ed7c1e167c8530ac2cff08.jpg

2447350645.jpg.d38e1822f38642c679fd8bf5e6250580.jpg

5692401138.jpg.979baf0b60cac74a88ac1be0a2fa42d5.jpg

2693714798.jpg.04487e091c729160a4e9c38139829b8d.jpg

2539109707.jpg.7b67c80ce295bf5f9c33f273d24ec3f1.jpg

5147839115.jpg.8b490000736503c4cc358850a5e852d7.jpg

infografika_souz_ms_05.thumb.jpg.2a99510fb950d9650050b497703c398c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο Ρώσος κοσμοναύτης Φιοντορ Γιουρτσίχιν,εκτόξευσε τον πρώτο ρωσικό νανοδορυφόρο στο 5ο διαστημικό του ταξίδι. :cheesy:

Ο Γιουρτσίχιν, διοικητής της αποστολής 52 του ISS, ο οποίος συνοδευόταν από ένα νεότερο Ρώσο κοσμοναύτη, τον μηχανικό Σεργκέι Ριαζάνσκι, συνολικά πραγματοποίησε τη διαδοχική χειροκίνητη εκτόξευση πέντε νανοδορυφόρων, ο καθένας από τους οποίους έχει διαστάσεις έως μισού μέτρου και βάρος έως δέκα κιλών…

Ο ποντιακής καταγωγής Ρώσος κοσμοναύτης Φιοντόρ Γιουρτσίχιν (Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος), μετά από ένα «περίπατο» διάρκειας επτάμισι ωρών εκτός του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), εκτόξευσε χειροκίνητα στο διάστημα τον πρώτο στο κόσμο ρωσικής κατασκευής νανοδορυφόρο, ο οποίος έχει δημιουργηθεί σχεδόν στο σύνολό του από τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Στόχος είναι να μελετηθούν οι επιπτώσεις του διαστήματος στα σύνθετα πολυμερή και κεραμικά υλικά που έχουν παραχθεί από τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Ο μικροσκοπικός δορυφόρος τύπου CubeSat έχει διαστάσεις 30Χ11Χ11 εκατοστών και βάρος 3,7 κιλών.

Εκτός από τους ηλεκτρονικούς αισθητήρες του, θα μεταδώσει στη ραδιοσυχνότητα 437,025 MHz χαιρετίσματα στον πλανήτη Γη σε δέκα γλώσσες, τα οποία ηχογράφησαν φοιτητές του Πολυτεχνείου του Τομσκ στη Σιβηρία, όπου κατασκευάσθηκε ο δορυφόρος Tomsk-TPU-120, σε συνεργασία με τη ρωσική αεροδιαστημική εταιρεία S.P.Korolev Rocket & Space Corporation Energia.

Δύο μίνι-δορυφόροι με την ονομασία Tanyusha εκτοξεύθηκαν ο ένας επ' ευκαιρία της 60ής επετείου της εκτόξευσης του πρώτου τεχνητού δορυφόρου στην ιστορία, του «Σπούτνικ 1» της ΕΣΣΔ, και ο άλλος λόγω της 160ής επετείου από τη γέννηση του Ρώσου επιστήμονα Κονσταντίν Τσιολκόφσκι, «πατέρα» της θεωρητικής αστροναυτικής και του πυραυλικού προγράμματος της Ρωσίας.

Τέλος, δύο ακόμη δορυφόροι, ο TNS-0 και ο TS530-Zerkalo, σε σχήμα μεταλλικής σφαίρας όπως ο αρχικός «Σπούτνικ», απελευθερώθηκαν στο διάστημα για να τεστάρουν ο πρώτος ένα πειραματικό σύστημα πλοήγησης και ο δεύτερος την πυκνότητα της γήινης ατμόσφαιρας.

Οι δύο κοσμοναύτες της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας (Roscosmos) συνέλλεξαν επίσης δείγματα από διάφορα σημεία στο εξωτερικό του Διαστημικού Σταθμού, στο πλαίσιο των μελετών για τις μικροβιακές κοινότητες που ζουν έξω από αυτόν. Τοποθέτησαν ακόμη λαβές και στύλους, που θα διευκολύνουν τους αστροναύτες στους μελλοντικούς διαστημικούς περιπάτους τους.

Τέλος, έκαναν το πρώτο τεστ μιας νέας και πιο εξελιγμένης διαστημικής στολής για τους Ρώσους κοσμοναύτες. Η στολή είναι εφοδιασμένη με αυτόματο σύστημα ελέγχου της θερμοκρασίας και με υπολογιστή, ενώ παρέχει καλύτερη προστασία από τις φθορές.

Ο διαστημικός περίπατος του Πόντιου κοσμοναύτη ξεκίνησε στις 17:36 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης και ολοκληρώθηκε στη 01:10 της Παρασκευής, διαρκώντας επτά ώρες και 34 λεπτά (αντί για έξι ώρες που είχε αρχικά προγραμματισθεί). Μέχρι σήμερα -μετά και το νέο περίπατο- ο Γιουρτσίχιν έχει «περπατήσει» στο διάστημα 59 ώρες και 28 λεπτά, κατέχοντας την τέταρτη θέση στη σχετική λίστα όλων των αστροναυτών του κόσμου.

Ο έμπειρος Γιουρτσίχιν, ο οποίος έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του «Ήρωα» της Ρωσικής Ομοσπονδίας και με το παράσημο του Τάγματος του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας, γεννήθηκε το 1959 στο Βατούμι της Γεωργίας και επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα. Αυτή την περίοδο πραγματοποιεί το πέμπτο διαστημικό ταξίδι του και το τέταρτο στον ISS, όπου βρίσκεται από τον Απρίλιο.

Είναι ο όγδοος Ρώσος κοσμοναύτης που έφθασε τα πέντε διαστημικά ταξίδια και ο δεύτερος γηραιότερος που έχει βρεθεί στο διάστημα.

http://www.pronews.gr/epistimes/diastima/623749_fiontor-gioyrtsihin-ektoxeyse-ton-proto-rosiko-nanodoryforo-sto-pempto

 

 

 

Η 100η εκτόξευση του Proton-M LV ολοκληρώθηκε με επιτυχία. :cheesy:

Στις 17 Αυγούστου 2017 στις 01:07 ώρα Μόσχας από το κοσμοδρόμιο της Βαϊκόναρ, ο πυραύλος Proton-M με το ανώτερο σταδιο Breeze-M ξεκίνησε επιτυχώς τοποθετωντας ένα διαστημόπλοιο στην τροχιά προς το συμφέρον του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η εκτόξευση ήταν η 100η για το RN της κατηγορίας Proton-M βαρέων φορτηγών, το οποίο χρησιμοποιείται από το 2001 και η 414η εκτόξευση στην ιστορία των πυραυλοφόρων φορέων Proton (όλες οι τροποποιήσεις από το 1965).

https://www.roscosmos.ru/23918/

3016381460.jpg.02385d76b840268203f1c4cae599e7ed.jpg

3612251067.jpg.27fd6565f23417774c42de628ce40e1c.jpg

4839342519.jpg.d10081d4bfad2ed1d90be024ed007151.jpg

2384072742.jpg.2527f9b56b6e09922981ebe55cbc6db1.jpg

5224228430.jpg.b854c11f51fd927adfb386a966e67642.jpg

3447927874.jpg.89ab5d019e67cda297b63489dae18dec.jpg

4588555292.jpg.96df453ce7dcfa37e7811457136a58a1.jpg

2746644468.jpg.b66741183837002fda575d88f8cfd01a.jpg

4037391248.jpg.5e0dc39f38e1b5a09b45a401c6d75731.jpg

2428318201.jpg.22789a67301e053b0d5743352af34955.jpg

2713393251.jpg.1daa8ddbf7e6b8493d34dc118165cd21.jpg

screen_shot_2017-08-18_at_08_44_28.thumb.png.4bb83e71b183b0ed5efd8de7c436f883.png

3729797946.jpg.72c5e1597efe2e825d9d447aa5d3cb75.jpg

3475855683.jpg.eac27f241c468d9d7801ebe44b98d11c.jpg

3505457763.jpg.ea938f8b0f1a280b9e9d319a53017d95.jpg

5049907311.jpg.d4617a4909cc40c670014bf8acbab432.jpg

2348534079.jpg.5bb124246af7ffa6f6e5fdd318ea841e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τόπος κατοικίας, διάστημα. Γιατί όχι; :cheesy:

Στο μέλλον πιθανώς να είναι δυνατά τα σύντομα τουριστικά ταξίδια στο διάστημα. Ακόμη και ο εποικισμός άλλων πλανητών. Όμως πρέπει να ξέρουμε τι μας περιμένει, αναφέρει ο αστρονόμος Νιλ Φ. Κόμινς.

Το μέλλον ανήκει στο διάστημα. Με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Ένας από αυτούς ίσως να ήταν ο εποικισμός άλλων πλανητών ή ακόμη η διοργάνωση διαστημικών ταξιδιών μικρότερης διάρκειας. Ακούγεται σαν ένα τέλειο σενάριο, που ενδεχομένως πολλοί να θελήσουν να κάνουν πραγματικότητα. Πόσο εφικτά είναι όμως όλα αυτά και τι πρέπει να γνωρίζουμε; Στη Deutsche Welle μίλησε ο Νιλ Φ. Κόλινς, καθηγητής Φυσικής και Αστρονομίας από το Πανεπιστήμιο του Μάιντς με πολλά χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας στη NASA. To τελευταίο βιβλίο του από τις πανεπιστημιακές εκδόσεις Columbia έχει τίτλο: «Ένας οδηγός για τα ταξίδια στο διάστημα: για όσους πάνε για να μείνουν αλλά και για απλούς τουρίστες» (The Traveler’s Guide to Space – For One-Way Settlers and Round-Trip Tourists).

https://cup.columbia.edu/book/the-travelers-guide-to-space/9780231177542

Τα νέα σύνορα είναι το διάστημα

«Τα νέα σύνορα βρίσκονται στο διάστημα και για το λόγο αυτό μπορούμε από τώρα να αρχίσουμε να συνυπολογίζουμε τα θετικά και τα αρνητικά προκειμένου να πάρουμε σωστές αποφάσεις. Τόσο οι τουρίστες του διαστήματος όσο και οι έποικοι να κληθούν να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις, γιατί απλά ο οργανισμός μας δεν είναι φτιαγμένους για όλους τους πλανήτες. Ωστόσο με το χρόνο και την πρόοδο της τεχνολογίας αλλά και την εξέλιξη γενικότερα, πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να ζήσουμε και πέρα από τη γη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νιλ Φ. Κόλινς.

Βέβαια ο ίδιος υπογραμμίζει τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει η ζωή στο διάστημα, έστω κι αν πρόκειται για ένα σύντομο ταξίδι. «Είμαι υπέρ των ταξιδιών στο διάστημα και ναι, μπορεί να έχουν πλάκα, όπως μου αφηγούνται φίλοι μου αστροναύτες. Αλλά μακροπρόθεσμα ενέχουν κίνδυνοι. Εάν βγεις στο διάστημα και έρθεις σε επαφή με την ακτινοβολία είναι πιθανό να επιστρέψεις χωρίς προβλήματα. Είναι όμως επίσης πιθανό, όπως συνέβη σε γνωστούς μου, να έχουν σοβαρά προβλήματα με τα οστά τους, ως συνέπεια των διαφορετικών συνθηκών που επικρατούν στον διαστημικό χωροχρόνο», εξηγεί ο ίδιος.

Περί εξέλιξης του ανθρώπου και της κοινωνίας

Τα τελευταία χρόνια η έρευνα τόσο στη NASA όσο και στην ESA ρίχνει μεγάλο βάρος στη μελέτη της εξελικτικής βιολογίας στο διάστημα. Είναι πολύ σημαντική η κατανόηση του τρόπου προσαρμογής και εξέλιξης βασικών ανθρώπινων λειτουργιών, όπως της διατροφής ή της αναπαραγωγής σε συνθήκες διαστήματος, εξηγεί ο ειδικός. Για παράδειγμα είναι σημαντικό να μελετήσει κανείς πώς μπορεί να είναι τα παιδιά που θα προκύψουν από μια διαδικασία αναπαραγωγής στο διάστημα, δεδομένου ότι και η βαρύτητα αλλά και οι περιβαλλοντικές συνθήκες θα ήταν εντελώς διαφορετικές.

Πέρα όμως από τα καθαρά βιολογικά ζητήματα, ανακύπτουν και κοινωνικά ζητήματα ή πιο σωστά ζητήματα κοινωνικής οργάνωσης στο διάστημα. «Τίθεται το ζήτημα της εξέλιξης των κοινωνιών που θα αναπτυχθούν στον Άρη ή το φεγγάρι», αναφέρει ο Νιλ Κόλινς.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, η έλλειψη ποικιλομορφίας, όπως τη συναντάμε στη γη, μπορεί να οδηγήσει τις κοινωνίες του διαστήματος προς άλλη κατεύθυνση από όλα όσα γνωρίζουμε σήμερα. Από την άλλη πλευρά άγνωστο παραμένει πώς μπορεί να αντιδράσουν οι άνθρωποι που θα βρεθούν στο διάστημα για μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απέναντι σε φαινόμενα όπως ο κοινωνικός αποκλεισμός ή η απομόνωση. Μένει να φανεί στο μέλλον. Μέχρι τότε, η έρευνα είναι αυτή που θα δώσει τις πρώτες, έστω θεωρητικές απαντήσεις, για το επόμενο μεγάλο βήμα της ανθρωπότητας.

http://physicsgg.me/2017/07/23/%cf%84%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%cf%8c%cf%87%ce%b9/

 

 

 

Για το ανοιγμα στον ανοικτό κόσμο! :cheesy:

Κοσμοναύτης Σεργκέι Ryazansky: «Χθες πήγαμε ένα διαστημικό περίπατο. Όπως πάντα, ήταν πολύ όμορφα, και ένα αναπάντεχο συναίσθημα. Εγω και Φιοντόρ Γιουρτσίχιν δουλέψαμε πανω από 7,5 ώρες, αντί της προγραμματισμένης έξι. Εν τω μεταξύ, μερικά πλάνα από το παράθυρο του συναδέλφου μου, Τζακ Fischer. "

https://www.roscosmos.ru/23930/

 

 

 

Μια αστεία φάτσα αιωρείται στον Διαστημικό Σταθμό. :cheesy:

Πρόκειται για την Internal Ball Camera η οποία αιωρείται εξαιτίας των συνθηκών έλλειψης βαρύτητας και φωτογραφίζει-βιντεοσκοπεί τις εργασίες των αστροναυτών, ενώ ο χειρισμός της γίνεται από τη Γη.

Τις πρώτες φωτογραφίες που τράβηξε ένα drone το οποίο βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) δημοσιοποίησε η διαστημική υπηρεσία της Ιαπωνίας. Το drone, με την ονομασία Internal Ball Camera, είχε σταλεί στον ISS με σκοπό να τραβά φωτογραφίες και βίντεο της δουλειάς που κάνουν οι αστροναύτες. Η συσκευή έχει τη δυνατότητα να αιωρείται σε περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας, ενώ ο χειρισμός του γίνεται από τη Γη.

Η Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Έρευνας (JAXA) αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι το drone παραδόθηκε στον ISS στις αρχές του Ιουνίου, ωστόσο τώρα αποφασίστηκε ότι ήταν η ώρα να δημοσιοποιήσουν τις πρώτες εικόνες και τα βίντεο που κατέγραψε.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, επικαλούμενο τη σχετική ανακοίνωση, το drone μπορεί να «κινηθεί οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή μέσω αυτόνομων πτήσεων και να καταγράφει βίντεο από οποιαδήποτε οπτική γωνία». Σκοπός του είναι απλά να τραβά φωτογραφίες και βίντεο της δουλειάς που κάνουν οι αστροναύτες, κάτι που μέχρι τώρα αναγκάζονταν να κάνουν οι ίδιοι.

Οι εικόνες αποστέλλονται πίσω στη Γη σε πραγματικό χρόνο και επιτρέπουν στους «ελεγκτές πτήσης και τους ερευνητές να ελέγχουν το έργο του πληρώματος από εδάφους».

http://physicsgg.me/2017/07/20/%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b5%ce%af%ce%b1-%cf%86%ce%ac%cf%84%cf%83%ce%b1-%ce%b1%ce%b9%cf%89%cf%81%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84/

50P2017000924_0.thumb.jpg.9e5bc6a503e39c64e093361578cbe79e.jpg

4843664282.jpg.cc234589c1ef0ef1ee0f3d60463fc7c1.jpg

5764692429.jpg.bd59ff286b5bcef73a345bfd14e96ec0.jpg

5769604281.jpg.8772d256f42b2e26bd2cc918d9da7108.jpg

5675695896.jpg.16edd709b5b1b4886ebd5af7c93f5c39.jpg

6418005914.jpg.41f2e8f0e1dbe767461d72d239d036b8.jpg

moon1.jpg.42e0d785a999f67d016c253f5c92c372.jpg

oneill1.jpg.aab7c30089697d39a06594c8f499787c.jpg

mars1.jpg.70ea9f4486cd3e26e21655621fbcc706.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εκτόξευση τρίτου δορυφόρου για την ιαπωνική «έκδοση» του GPS :cheesy:

Η Ιαπωνία εκτόξευσε επιτυχώς σε τροχιά το Σάββατο, με πύραυλο H-2A, τον δορυφόρο geo-positioning μετά από καθυστέρηση μίας εβδομάδας, ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει το Reuters, η εκτόξευση του τρίτου ιαπωνικού δορυφόρου geo-positioningεντάσσεται στο πλαίσιο των σχεδίων της χώρας για δημιουργία μιας δικής της έκδοσης του αμερικανικού GPS (Global Positioning System), που θα παρέχει πληροφορίες θέσης οι οποίες θα χρησιμοποιούνται για σκοπούς αυτόνομης κίνησης/ αυτόματου πιλότου και εθνικής ασφαλείας.

Η εκτόξευση ήταν αρχικά προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί μια εβδομάδα νωρίτερα, ωστόσο αναβλήθηκε εξαιτίας τεχνικού προβλήματος. «Με την επιτυχή εκτόξευση του τρίτου δορυφόρου, κάναμε άλλο ένα βήμα πιο κοντά στο να έχουμε σήμα από τέσσερις δορυφόρους στο μέλλον» δήλωσε ο Μασάτζι Ματσουγιάμα, αρμόδιος υπουργός, σε σχετική ανακοίνωση.

Η ιαπωνική κυβέρνηση σκοπεύει να εκτοξεύσει έναν τέταρτο δορυφόρο μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να είναι σε θέση να παρέχει ακριβείς πληροφορίες γεωγραφικής θέσης μέχρι τον επόμενο Απρίλιο. Γενικότερα, η Ιαπωνία σχεδιάζει να έχει επτά δορυφόρους ως το 2023, ώστε το σύστημά της να έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί αυτόνομα ακόμα και αν το αμερικανικό GPS «πέσει», έχει δηλώσει κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο συγκεκριμένος δορυφόρος κατασκευάστηκε από τη Mitsubishi Electric Corp και εκτοξεύτηκε από τη Mitsubishi Heavy Industries.

http://www.naftemporiki.gr/story/1268583/ektokseusi-tritou-doruforou-gia-tin-iaponiki-ekdosi-tougps

 

 

 

Φωτογραφίες της ηλιακής εκλειψης απο τον Φιοντορ Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο. :cheesy:

Ο κοσμοναύτης έκανε αρκετές φωτογραφίες αυτού του σπάνιου και, φυσικά, όμορφου αστρονομικού φαινομένου.

https://www.roscosmos.ru/23939/

4244615106.jpg.d2e967a8d924aede855d10386e4c5e48.jpg

5452887082.jpg.fa1e310c1a9c42dbe1125c38278e07b2.jpg

3724901168.jpg.25223521d80782e8786ef764746e7c4d.jpg

4579758158.jpg.dd9272cf943c803d09de291840addf19.jpg

4320459319.jpg.34ce0396f761c84f009c9916c1c810a0.jpg

15.jpg.674e0251a756a963812dcfcd1afc7177.jpg

5712191059.jpg.532e1e63cdbe7f0284f050970cfcb562.jpg

3984770491.jpg.27800d2982724ab26eb826c34517269c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προγραμματισμός διορθωσης της τροχιάς του Δ.Δ.Σ. :cheesy:

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αποστολής ISS, η διόρθωση της τροχιάς είναι προκαταρκτικά προγραμματισμένη για τις 25 Αυγούστου 2017. Για να εκτελέσουν τον ελιγμό, θα χρησιμοποιηθούν οι κινητήρες του φορτηγού οχήματος Progress-MS-06 που είναι αγκυροβολημένο στον ISS, η έναρξη των οποίων προγραμματίζεται στις 9:35 ώρα Μόσχας. Σκοπός της διόρθωσης είναι ο σχηματισμός βαλλιστικών συνθηκών για να εξασφαλιστεί η προσγείωση του οχήματος καθόδου του διαστημοπλοίου Soyuz MS-04 με πλήρωμα τον κοσμοναυτη Fedor Yurchichin και τους αστροναύτες Jack Fisher και Peggy Whitson.

https://www.roscosmos.ru/23938/

mks-2015.jpg.348578a90472b933c00bf1749cea9d7a.jpg

mks-2016.jpg.5d9be8aa58673ced5011950f7ec1c530.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Αφύπνιση» του Orion: Πρώτη ενεργοποίηση των συστημάτων του διαστημόπλοιου νέας γενιάς της NASA. :cheesy:

Το διαστημόπλοιο Orion της NASA προορίζεται για αποστολές στο βαθύ διάστημα, και ως εκ τούτου τα συστήματά του πρέπει να λειτουργούν με αξιοπιστία υπό συνθήκες υψηλών ταχυτήτων σε εξαιρετικά εχθρικά περιβάλλοντα. Για να διασφαλιστεί αυτό, το Orion, που προορίζεται για την Exploration Mission-1 της NASA, ενεργοποιήθηκε επιτυχώς για πρώτη φορά την προηγούμενη εβδομάδα, στο Neil Armstrong Operations and Checkout Facility, στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα.

«Η αρχική διαδικασία ενεργοποίησης επιβεβαίωσε την υγεία και την κατάσταση των κεντρικών υπολογιστών και τον μονάδων ενέργειας και δεδομένων του Orion, και σηματοδοτεί την έναρξη των κρίσιμων δοκιμών των υποσυστημάτων του διαστημοπλοίου, για να είμαστε έτοιμοι για πτήση» είπε ο Μαρκ Κίρασιχ, υπεύθυνος προγράμματος της NASA για το διαστημόπλοιο Orion. «Η ομάδα δοκιμών μας, ο εξοπλισμός εδάφους και τα συστήματα πτήσης λειτούργησαν αξιοσημείωτα καλά κατά τη δοκιμή. Πρόκειται για ένα μεγάλο ορόσημο για το Orion και τα σχέδιά μας για εξερευνητικές αποστολές μακράς εμβέλειας».

Κατά τα αρχικά τεστ ενεργοποίησης, μηχανικοί συνέδεσαν τους υπολογιστές διαχείρισης σκάφους στις μονάδες ενέργειας και δεδομένων για να διασφαλιστεί πως τα συστήματα επικοινωνούν σωστά, δρομολογώντας ενέργεια και εντολές λειτουργίας ανά το σκάφος. Κατά τη διάρκεια μιας διαστημικής πτήσης, το Orion θα συλλέγει ενέργεια μέσω φτερών- ηλιακών συλλεκτών που περιλαμβάνουν περίπου 15.000 ηλιακές κυψέλες: Η ηλεκτρική ενέργεια που συγκεντρώνουν επαρκεί για να τροφοδοτεί οκτώ σπίτια με τρεις κρεβατοκάμαρες. Οι μονάδες ενέργειας και δεδομένων στη συνέχεια διανέμουν την ενέργεια αυτή στο σκάφος.

Το Orion θα εκτοξευτεί με πύραυλο SLS (Space Launch System) στο πλαίσιο μη επανδρωμένης αποστολής σε απόσταση 40.000 μιλίων πέρα από τη Σελήνη και θα επιστρέψει στη Γη, όπου θα προσθαλασσωθεί στον Ειρηνικό.

Η συγκεκριμένη αποστολή (Exploration Mission-1, EM-1) θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες.

http://www.naftemporiki.gr/story/1269231/afupnisi-tou-orion-proti-energopoiisi-ton-sustimaton-tou-diastimoploiou-neas-genias-tis-nasa

15.jpg.e35cc0947bbaf71d1bff5c3bdea30fd0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

«Σκληροτράχηλος» υπολογιστής νέας γενιάς για διαστημικές αποστολές. :cheesy:

Τη νέα γενιά του διαστημικού υπολογιστή της, που συνδυάζει υψηλές επιδόσεις και υψηλή αντοχή για αποστολές στο αφιλόξενο περιβάλλον του διαστήματος, ανακοίνωσε η BAE Systems.

Ο νέος SBC (Single Board Computer), υπό την ονομασία RAD5545, προορίζεται να παρέχει σε διαστημόπλοια νέας γενιάς την υπολογιστική ισχύ που απαιτείται για μια σειρά μελλοντικών αποστολών, που μπορεί να ποικίλλουν, αρχίζοντας από μετεωρολογικούς σκοπούς και τηλεπικοινωνίες μέχρι εξερεύνηση άλλων πλανητών και εθνική ασφάλεια. Όπως υποστηρίζει η εταιρεία, πρόκειται για ένα σαφώς βελτιωμένο μοντέλο ως προς το μέγεθος, την ταχύτητα και την αποδοτικότητά του σε σχέση με τον προκάτοχό του, τον RAD750.

«Ο SBC RAD5545 είναι το επόμενο βήμα στην εξέλιξη των διαστημικών υπολογιστών. Είναι ο πιο τεχνολογικά εξελιγμένος προηγμένος επεξεργαστής γενικής χρήσης, ανθεκτικός στην ακτινοβολία, για διαστημικές εφαρμογές» είπε ο Ντέιβ Ρέα, στέλεχος (διευθυντής On-board Processing and Advanced Technology) της BAE Systems.

Ένας και μόνο υπολογιστής τέτοιου είδους αντικαθιστά πολλαπλές κάρτες σε διαστημόπλοια προηγούμενων γενεών, συνδυάζοντας – σύμφωνα με την εταιρεία- υψηλές επιδόσεις, μεγάλες ποσότητες μνήμης και άλλα χαρακτηριστικά για τη βελτίωση της λειτουργίας και την αύξηση των δυνατοτήτων των διαστημοπλοίων, ανοίγοντας τον δρόμο για σειρά νέων αποστολών, οι οποίες μπορεί να προϋποθέτουν λειτουργίες κρυπτογράφησης, παρουσία πολλαπλών λειτουργικών συστημάτων, επεξεργασία εικόνας, αυτόνομη λειτουργία κ.α. - λειτουργίες που, όπως αναφέρει η BAE Systems, ήταν αδύνατες με SBC προηγούμενων γενεών.

http://www.naftemporiki.gr/story/1269573/sklirotraxilos-upologistis-neas-genias-gia-diastimikes-apostoles

 

 

 

Φωτογραφίες απο την εργασία των κοσμοναυτων στο ανοιχτό διαστημα! :cheesy:

https://www.roscosmos.ru/print/23950/

5192878517.jpg.f31d01b1d146ec077bdb96c66664faa1.jpg

4018728420.jpg.3a7f26ef2363d07cc374212329584426.jpg

4354658920.jpg.ea2cbe77995c9a2b77843efe0f47544f.jpg

3128232320.jpg.7f8f37c5fd40ffb1551b992606f52349.jpg

2358717874.jpg.b23d9c822579128dcf2e66c499031016.jpg

5277806844.jpg.b345c53ee311d7dcadd9333e40614113.jpg

6142309217.jpg.2a9b898b6bddba9ca3352347a38c3f7b.jpg

2699089951.jpg.7b7b623ffb33e200fcc185e9e392fab0.jpg

4975813596.jpg.c6752d645c775e6f7f4660b995c8f816.jpg

3442604881.jpg.475a74cecc98dbfd42bbc9f5e4ac0cbd.jpg

3463384571.jpg.af82fe0ab7c2297d49f40c78818fec84.jpg

2617896550.jpg.bfed39c9c8cd7579e4dcac104e82441c.jpg

5686756632.jpg.e6877346790e11dc7f0aeb1fd1ace924.jpg

5348268046.jpg.e879e8fb0c1ef134c8fcb3a9dc5acfa7.jpg

5801207064.jpg.1544a8bde27beb02ed651697552f4c8d.jpg

6281855841.jpg.2fc7a6eed031bdaebb5d17c3a08e9f4d.jpg

6346393880.jpg.2fca3e0bcc5b998c9e897f3262f49347.jpg

3551911792.jpg.1a5bc9f98e99e84ca45b5fa3ed6e8d9c.jpg

5834400947.jpg.2fcb487a48af1e78cd0c0a860e7f870c.jpg

3834227181.jpg.53f56f894cb9c0a58a53da879e4aa66c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Περισσότερες φωτογραφίες απο την εργασία των κοσμοναυτων στο ανοιχτό διαστημα! :cheesy:

https://www.roscosmos.ru/print/23950/

5493749760.jpg.fb8aeea2f4fef3891e60fd4007587aac.jpg

2307855230.jpg.dc4438c40d62d14e7a221711da2fd3ab.jpg

4636818532.jpg.1ba48e211d44cac62c74b16a03e9582f.jpg

2945693996.jpg.acc9c298cc68c0d1bbc0d5d1d235ce8d.jpg

5444902515.jpg.8915b18523b8a0f358fd516c16d9667d.jpg

5114744762.jpg.2e093dbaaa6a69a15f4760b88057af19.jpg

3450313295.jpg.13677d8ce4c7a22964d3b22206abbd4e.jpg

2670206090.jpg.4540b6b2497d8c145da58c2abbb7f128.jpg

3215915192.jpg.038df197355dfb50d55847818a085247.jpg

5235465691.jpg.a740ed8549daa687e9699c332d6c7730.jpg

2830758241.jpg.f53a928d16f0ba0a9cec8aac8498b70f.jpg

6237881382.jpg.3d0549ea5742adfd4e96340fb61a1b15.jpg

2173902346.jpg.720a25d93a9e941c8e5dfa395cf722e6.jpg

2431546483.jpg.c048cde66f92711deb46d4ecc31aeb94.jpg

6373524732.jpg.0959cfb5aa108909f8b3eae477e0ff3b.jpg

4151706015.jpg.da41b3c6aa023860b6ad65c3044254ec.jpg

5749523324.jpg.39f010e9877dfcab125811e5fb6dcd01.jpg

5717549349.jpg.8a46b143ef304e4fe0d28ff45251b588.jpg

5067870643.jpg.bf747421b08e301d23d858978eda373a.jpg

4755820344.jpg.75c089627e66d09be81eef6d44084767.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ακομη περισσότερες φωτογραφίες απο την εργασία των κοσμοναυτων στο ανοιχτό διαστημα! :cheesy:

https://www.roscosmos.ru/print/23950/

5623211590.jpg.523240fe7d22ffde2f327b21e4f93e18.jpg

2642703928.jpg.97861d229366d1dfe3be3558e65420b9.jpg

4485364002.jpg.59170728f238e329e36bb66c6c320f00.jpg

3570972709.jpg.e376acea14a912d165814ed9a016cf58.jpg

4509023963.jpg.5332e4b59d8e6268298839eb0b8307de.jpg

3276534364.jpg.4c90eeccbe4adc73c836026a8abe94b8.jpg

6011792479.jpg.1eb77c9537243a0cfa19b6638e8a6e2a.jpg

4789393072.jpg.ddd3c1a56048ae87e01968cb120a5ba4.jpg

5342750235.jpg.540db29505a9a986973a5b8228bca790.jpg

4563142192.jpg.a4244a45f6d9d9ac4563f474e3b0582f.jpg

2429310041.jpg.a71758c5225010eaec0cec204c212440.jpg

4742721850.jpg.589e44812f600156c85cee8d6b14fa26.jpg

2348186073.jpg.7006bd7cb103e6c59e9179657e21dc12.jpg

5134721585.jpg.4c33732e8b4b803c33fb4bbf91bf9525.jpg

4685005360.jpg.58bcee1aa545b10a707f46c04d6466a2.jpg

2352909610.jpg.98d8f89524b11bc4a8e26c640ba6b3ee.jpg

5415003732.jpg.502ef025849ac152b8faa3eedcb75b1f.jpg

5140009275.jpg.88fda62315cf6286d9463652b39348a7.jpg

4879331643.jpg.3d15d4169d205e61435236523a95585a.jpg

4488984386.jpg.5bb7993426c8d52a7881b27a7ebb97b2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διόρθωση της τροχιάς του ΔΔΣ :cheesy:

Σύμφωνα με το πρόγραμμα πτήσεων του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) στις 27 Αυγούστου, 2017 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη διόρθωση της τροχιάς του ΔΔΣ.

Για την πραγματοποίηση του ελιγμού στις 07:55 MSK χρησιμοποιηθηκε το διαστημόπλοιο «Прогресс MS-06», αγκυροβολημένο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ο χρόνος λειτουργίας του συστήματος πρόωσης ήταν 177 δευτερόλεπτα. Ως αποτέλεσμα, ο σταθμός έλαβε την ταχύτητα αύξησης των 0,35 m / s.

Σύμφωνα με την υπολογισμένη βαλλιστικά υπηρεσία δεδομένων της υποστήριξης πλοήγησης το κέντρο ελέγχου πτήσης (MCC) των παραμέτρων τροχιάς του ΔΔΣ έχουν ως εξής:

• ελάχιστο ύψος πάνω από την επιφάνεια της Γης - 402,2 χιλιομέτρων,

• μέγιστο ύψος πάνω από την επιφάνεια της Γης - 422,5 χιλιομέτρων,

• η περίοδος κυκλοφορίας είναι 92,60 λεπτά,

• κλίση - 51,66 βαθμούς.

Ο σκοπός της προσαρμογής ήταν ο σχηματισμός των βαλλιστικών προϋποθέσεων για την προσγείωση προσεδάφιση του TPK «Soyuz MS-04 », που έχει προγραμματιστεί για τις 3 Σεπτεμβρίου του 2017, και να τεθει σε τροχιά το TPK «Soyuz MS-06» και η σύνδεση του με το ISS, που έχει προγραμματιστεί για τις 13 του Σεπτεμβρίου, 2017 .

https://www.roscosmos.ru/23963/

 

 

 

(TPC) «Soyuz MS-06" :cheesy:

Στις 27 Αυγούστου 2017 τα κύρια και εφεδρικα πληρώματα του επανδρωμένου διαστημικου σκαφους (TPC) «Soyuz MS-06" έφτασαν στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ.

Ως μέρος του κύριου πλήρωματος του WPK "MS-06 Soyuz" και της μακροπρόθεσμης αποστολής ISS-53/54 - ο διοικητής του WPK, κοσμοναύτης Αλεξάντερ Misurkin(Roscosmos), οι αστροναύτες της NASA Mark Vanden Hai και Dzhozef Άκαμπα. Ως μέρος του αντιγράφου ασφαλείας το πλήρωμα του WPK "MS-06 Soyuz" και της ISS-53/54 - ο κυβερνήτης του WPK, κοσμοναύτης Anton Shkaplerov(Roscosmos) και οι αστροναύτες της NASA Scott Tingley και Shennon Uoker.

Μετά τη συνάντηση και την αναφορά προς τη διοίκηση, τα πληρώματα πήγαν στο Test Training Complex.Στις 28 του Αυγούστου τα πληρώματα θα πραγματοποιήσουν την πρώτη προπόνηση τους σε TPK «Soyuz MS-06», και στη συνέχεια τα πληρώματα θα πετάξουν στο Κέντρο Εκπαίδευσης κοσμοναύτων στο Star City για να ολοκληρώσουν τον κύκλο της κατάρτισης και των εξετάσεων. Στο κοσμοδρόμιο Baikonur για το τελικό στάδιο θα επιστρέψουν στις 6 Σεπτεμβρίου.

Η εκτόξευση του φορέα πύραυλου "Soyuz-FG" με το TPK "Soyuz MS-06" έχει προγραμματιστεί για τις 13 του Σεπτέμβρη 2017 στις 00:17 MSK από την τοποθεσία №1 ( "Start Γκαγκάριν").

https://www.roscosmos.ru/print/23964/

 

 

 

«Ωρίων» :cheesy:

Θα είναι, όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του, το πλέον φιλόδοξο διαστημόπλοιο της NASA και θα μπορεί να μεταφέρει ανθρώπους στη Σελήνη και τον Άρη: Ο λόγος για τον «Ωρίωνα»...

Η εταιρεία Lockheed Martin, εξωτερικός συνεργάτης της NASA για την υλοποίηση του project, ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως η τελευταία έκδοση του σκάφους τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά το πρωί της Τρίτης φωτίζοντας τα πολυσύνθετα συστήματα υπολογιστών που βρίσκονται μέσα σε αυτό και τα οποία μία ημέρα θα καθοδηγήσουν το Orion μέσα στο κενό του διαστήματος.

Για τους επόμενους έναν με δύο μήνες, η NASA θα συνεχίζει να προσθέτει περισσότερα τεχνολογικά συστήματα σε αυτό και θα συνεχίσει να ελέγχει το λογισμικό του με την ελπίδα πως μία ημέρα το διαστημόπλοιο θα εκτοξευθεί στο διάστημα πάνω στο Space Launch System (SLS), έναν πραγματικά ογκώδη πύραυλο ο οποίος και αυτός είναι υπό κατασκευή από την NASA σε συνεργασία με μία μικρή ομάδα ιδιωτών συνεργατών.

Όταν θα τεθεί σε λειτουργία, ο SLS θα είναι ο πιο ισχυρός πύραυλος που δημιουργήθηκε ποτέ.

Το Orion έχει προσωρινά προγραμματιστεί να εκτοξευθεί σε SLS, σε μία μη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση γύρω από την Σελήνη το 2019.

«Παρά του ότι σε αυτή την πτήση δεν θα υπάρχουν αστροναύτες, θα είναι μια καλή δοκιμή του σχεδίου πάνω στο οποίο θα βασιστούν οι αστροναύτες στις επικείμενες αποστολές με το Orion στο ηλιακό σύστημα» ανέφερε η Lockheed στην ανακοίνωση.

Ωστόσο, δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί πότε θα επιβιβαστούν στο Orion οι πρώτοι άνθρωποι.

Η NASA αρχικά επέλεξε να πραγματοποιήσει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή κάπου μέσα στο 2021, αλλά το χρονοδιάγραμμα από τότε έχει αλλάξει με την υπηρεσία να μην έχει ακόμα θέσει νέα ημερομηνία.

Οι κριτικοί λένε πως το SLS και το Orion αναπτύσσονται πολύ αργά και φέρουν υψηλό κόστος, ειδικά μετά και την ραγδαία ανάπτυξη της εμπορικής διαστημικής βιομηχανίας των ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως αρκετές ιδιωτικές εταιρείες του κλάδου επενδύουν πάρα πολλά χρήματα στην εξερεύνηση του διαστήματος, όπως η SpaceX του Elon Musk.

Ωστόσο, οι οπαδοί του προγράμματος Orion της NASA λένε πως ο ιδιωτικός τομέας είναι πολύ πίσω από την NASA στην ανάπτυξη κάτι αντίστοιχου με τις ικανότητες που θα έχουν τα SLS και Orion.

http://www.pronews.gr/epistimes/diastima/625835_ayto-einai-neo-yperdiastimoploio-tis-nasa-o-orion-foto

upl59a03ef79341d.jpg.07cd0b15eb216a48399f337d0c0f34ae.jpg

upl59a03edb460c5.jpg.4e689017b13185f6c802c6a6308f4afc.jpg

5307156819.jpg.ccca9cc26885d99f744121c18d93abc6.jpg

2503309403.jpg.748d1a22f3cf5c0f01453b974da8b9bd.jpg

2251305083.jpg.8ab9256d50160620c32ea86acbfc6323.jpg

6287578756.jpg.6e1c149753d513de83803c05dccdfc0f.jpg

4316023698.jpg.aa830bbec16debb26083a9e0849ae10d.jpg

2336042737.jpg.cd0fcc2a490acb2c40d3b3cebfe457f8.jpg

4774512146.jpg.52ecb01847c5b01db4a1aa24f8898488.jpg

5668325878.jpg.67631f10a9995eb79464484cee296186.jpg

5474124687.jpg.97ade0df581b3b51914f6120c075e081.jpg

2543072675.jpg.44ae5eb88f62bf37bb8432baf1df9430.jpg

3753761863.jpg.5223cb62b9b1283125101598ff16d477.jpg

4316560057.jpg.7cf330624efa1c90d66f3a9cac0c0fbf.jpg

3386448967.jpg.b2d02155678e58b13bd56251fbe63aa1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

(TPC) «Soyuz MS-06" :cheesy:

Στις 28 Αυγ 2017 τα μέλη από τα κύρια και εφεδρικα πληρώματα του επανδρωμένου διαστημικου σκαφους (TPC) "MS-06 Ένωση" Αλέξανδρος Misurkin, Mark Vanden HI, Dzhozef Άκαμπα, Anton Shkaplerov, Scott Tingley και Shennon Uoker πραγματοποιήσαν την πρώτη προπόνηση στο TPK "MS-06 Soyuz" .

Κοσμοναύτες και αστροναύτες προσπάθησαν να τοποθετήσουν τα κοστούμια Sokol-KV και μετά από δοκιμές για στεγανότητα πήραν τα μέρη τους στο πλοίο τους. Το πλήρωμα ελεγξε το σύστημα ραδιοεπικοινωνίας, ένα αποστασιόμετρο λέιζερ, γνωριστηκαν με τα έγγραφα επί του σκάφους, μελέτησαν το πρόγραμμα της πτήσης και μια λίστα με την προγραμματισμένη παράδοση του φορτίου στον ΔΔΣ.

Μετά την εκπαίδευση των πληρωμάτων επέστρεψαν στο Κέντρο Εκπαίδευσης κοσμοναύτων στο Star City για να ολοκληρώσουν τον κύκλο της κατάρτισης και εξετάσεων, και στις 6 Σεπτεμβρίου, θα επιστρέψουν στο Μπαϊκονούρ για το τελικό στάδιο της εκπαίδευσης πριν από την πτήση.

https://www.roscosmos.ru/print/23970/

4506693080.jpg.6b92cfd2241c720326953a74d36c87a1.jpg

5587867640.jpg.ca004562012e860b0953430fe171a5bf.jpg

3891168304.jpg.e7e481b2489a7b67bcbe21d971142f33.jpg

5873426392.jpg.3b69b37f626e40cdc76a38a54a8a4263.jpg

4216303177.jpg.582845d2fe786f082bd75839e464aec7.jpg

4694162501.jpg.158962052b26e8c4e11b5db18f0ef8c0.jpg

5717931425.jpg.b7c53f6c0c2ce96f2e43bd03d7591057.jpg

5596874776.jpg.10df4505d37ec8769fca4237ed499b16.jpg

3791210281.jpg.56ba6b6c912ca4af0ca20d7b6af5e9c4.jpg

6158491667.jpg.a0e6a4e78b700ba9f674d115e10ebd2c.jpg

5812960920.jpg.06c0bf0d01882ab22820afe9f2ae428a.jpg

3453146747.jpg.ea20636f7b4c4ce86e3d145d17a2f20b.jpg

4842442254.jpg.0449972c7ea4ce8cbdac3a832fdca939.jpg

3147874580.jpg.fb269705216a929c34c1508c7e4dcf6a.jpg

3738406082.jpg.53ba255f5d1d8ee0c4fa015e420f8733.jpg

3588353218.jpg.8fb3d852c3fbc5775e36243a25b639e9.jpg

5795719585.jpg.f7bb88893a9dd96ba464f8e073c03b13.jpg

3184439341.jpg.dae439d8d0c0ba45d9677a5921668f86.jpg

3475678491.jpg.0f835a27f02d1b3e8cd9202d76272de8.jpg

6080713866.jpg.8cd81fab43cfab81a2b8496b60651e66.jpg

3876952976.jpg.f27eddeced1eb56b22d44d2d040a0fbd.jpg

3229357627.jpg.71e1b2600accea86b56cdd945e4b30fe.jpg

5221909559.jpg.a7368460a0f368faed17be22f75b958e.jpg

6219476435.jpg.03dea6adaaa36df6accf9e0d7e926277.jpg

3920929481.jpg.ea11e051493529ae78446e11537694a1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης