Jump to content

Χαζες ερωτησεις....


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Επιτελους πηρα τηλεσκοπιο!!!! Πηρα το skywatcher star discovery 150/750 go to. Και βγηκα για παρατηρηση......

Τα προσοφθαλμια που ειχε μεσα το τηλεσκοπιο ειναι τα εξης: 25mm, 10mm και barlow 2× .Οι ερωτησεις της ασχετης :mrgreen:

1) τη στηριξη πρεπει να την ευθυγραμμισω με αλφαδι? Γιατι στην αρχη ενω εκανα σωστα το2 star alignment και ηταν ακριβες εντελως, μετα δεν ηταν ακριβες και το μονο που βρηκα με λιγο παραπανω ψαξιμο σε deep sky ηταν η ανδρομεδα

2) νεφελώματα αστρικα σμηνη και double stars με τι προσοφθαλμιο ψαχνουμε και βλεπουμε κυριως ? Εγω ειχα βαλει τον 25mm και το μονο που βρηκα ηταν η ανδρομεδα =D> απο οσο καταλαβα δεν βαζουμε μεγαλη μεγενθυνση σε deep sky?

3) και χειροτερη....ο σωληνας μπροστα εχει ενα μεγαλο καπακι και ενα μικρο καπακακι πανω στο μεγαλο καπακι. Εμεις βγαζουμε ολο το μεγαλο καπακι η μονο το καπακακι ? Γιατι εγω εβγαλα μονο το καπακακι και νομιζω γιαυτο τα ειδα λιγο χαλια .... ξερω τι να περιμενω να δω μη νομιζετε οτι ειναι η απογοήτευση του πρωταρη αλλα πχ στο δια δεν φαινοταν απολυτως τιποτα ολα θολα! Νομιζω την πατησα οταν εκανα ευθυγραμμιση με το σκοπευτρο σε επιγειο στοχο σχετικα κοντινο και μερα .και δοκιμασα να βγαλω ολο το καπακι και μονο το μικρο καπακακι και φαινοταν το ιδιο αλλα σκεφτομαι τωρα οτι τη μερα συλλεγει οπως και να εχει φως αρκετο και γιαυτο και σε κοντινο στοχο δεν εχει διαφορα...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα! Καλορίζικο το καινούριο τηλεσκόπιο και εύχομαι καθαρούς ουρανούς. Κατ' αρχάς θα πρέπει να βγάλεις το μεγάλο καπάκι γιατί τη νύχτα θέλουμε να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατό περισσότερο φως, μιας και οι στόχοι είναι πολύ αμυδροί. Όσο για deep sky στόχους θα σου πρότεινα να τους αναζητήσεις με μικρή μεγέθυνση στην αρχή, και αν δεις ότι κάποιοι είναι αρκετά φωτεινοί μπορείς να μεγεθύνεις κι άλλο. Επίσης με μικρή μεγέθυνση θα έχεις μεγαλύτερο πεδίο και θα μπορείς πιο εύκολα να βρίσκεις στόχους. Όσο για την ευθυγράμμιση θα πρέπει να είσαι σίγουρη ότι τα αστέρια που διαλέγεις είναι τα σωστά και είναι στο κέντρο του προσοφθάλμιου. Τέλος για τους πλανήτες χρειαζόμαστε μεγάλη μεγέθυνση αλλά να μην το παρακάνουμε γιατί θα αρχίσουν να θολώνουν! Ελπίζω να βοήθησα, πειραματίσου και εδώ είμαστε ξανά...

Τάσος

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ευχαριστώ πολυ για την απαντηση! Καλα φανταστηκα οτι εκανα βλακεια με το καπακι.....

Οσον αφορα την ευθυγραμμιση σε βοηθάει και το ιδιο το go to αν κανεις λαθος. διαλεγεις ενα αστερι και πηγαινεις το σωληνα σαυτο χειροκινητα αν κανεις λαθος το αστρο, το τηλεσκοπιο σε μουτζωνει χαχα πλακα κανω. Μετα διαλεγεις δευτερο αστρο που ξερεις και σε παει μονο του. Ειμαι σιγουρη οτι το εκανα σωστα το alignment αφου επελεξα τον altair και τον deneb που τους ξερω πολυ καλα. Η αληθεια ειναι οτι την αλφαδιασα τη στηριξη με δικο μου αλφαδι αφου δεν ειχε επανω ,αλλα δεν ξερω αν χρειαζεται καν τελικα.....

Χαλια παντως σου λεω..... ο διας ειδικα μια θολη θοληηηηη μπαλιτσα σε ολες τις δυνατες μεγνθυνσεις λογος για φεγγαρια ουτε καν..... αλλα θελω να πιστευω οτι φταιει το καπακι ](*,)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλορίζικο κι από εμένα.

1) Το μικρό καπάκι το βγάζουμε μόνο για να δούμε τον ήλιο με προσοφθάλμια προβολή. Με τον καιρό θα μάθεις τι είναι αυτό. Προς το παρόν μην σημαδέψεις ποτέ τον ήλιο!!! Σε όλες τις άλλες παρατηρήσεις, ακόμα και επίγειες βγάζουμε πάντα το μεγάλο καπάκι. Φαντάσου ότι αν βγάλεις μόνο το μικρό καπάκι είναι σαν να αγόρασες ένα τηλεσκόπιο με μόνο 50 χιλιοστά διάμετρο ενώ έχεις 150 χιλιοστά. Η διαφορά είναι τεράστια, διότι η φωτοσυλλεκτική ικανότητα στα 150 χιλιοστά είναι 9 φορές μεγαλύτερη από ότι στα 50.

2) Τον Δία πια, ούτος ή άλλως δεν θα τον δεις πολύ καθαρά, γιατί είναι πολύ χαμηλά στον ορίζοντα. Ανανέωσε το ραντεβού με αυτόν τον χειμώνα με το νέο έτος. Δοκίμασε με τον Κρόνο. Βρίσκεται ανάμεσα στον Σκορπιό και τον Τοξότη.

3)Τα διπλά άστρα είναι η καλύτερη ιδέα για να ξεκινήσεις την παρατήρηση του βαθέως ουρανού. Μπορείς να τα σημαδέψεις και χωρίς το goto. Τα σημαδεύεις στην αρχή με τον 25άρη φακό. Μετά βάλε τον μπάρλοου και τον 25. Μετά τον 10 και τέλος 10+μπάτλοου. Ξεκίνησε από το ζ Μεγάλης Άρκτου, το μεσαίο άστρο από το χερούλι της κατσαρόλας.

4) πρόσεχε τα κλοτσήματα κατά λάθος στο τρίποδο. Μπορεί γι’ αυτό το goto να σου έκανε ιστορίες. (διότι στην αρχή τους εύρισκε τους στόχους).

5) Συμβουλή για την ευθυγράμμιση του ερευνητή.

Σημάδεψε πρώτα με το τηλεσκόπιο τον πολικό αστέρα. Βάλε τον να είναι στο κέντρο του προσοφθαλμίου. Μετά ρύθμισε τον ερευνητή ώστε να είναι και σε αυτόν στο κέντρο.

Από εδώ και πέρα ότι σημαδεύεις με τον ερευνητή θα είναι κέντρο και στο προσοφθάλμιο.

Το παραπάνω πρέπει να το κάνεις κάθε φορά πριν την παρατήρηση, διότι βάλε βγάλε τον ερευνητή από το τηλεσκόπιο χάνει την ευθυγράμμιση του.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Giannis60 ευχαριστω παρα πολυ για τις χρησιμες συμβουλες! Σημερα που θα παω ξανα για παρατηρηση ελπιζω οτι θα παν καλυτερα τα πραγματα!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης