Jump to content

Άλαν Μάθισον Τιούρινγκ.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Νεοζηλανδοί επιστήμονες αποκατέστησαν την ηχογράφηση της ηλεκτρονικής μουσικής που δημιούργησε πρώτος ο Αλαν Τιούρινγκ το 1951. :cheesy:

Ο Βρετανός μαθηματικός, Αλαν Τούρινγκ, έμεινε στην ιστορία όχι μόνο σαν ένας από τους αποκρυπτογράφους που έσπασαν τον κωδικό των Ναζί, βοηθώντας να μπει νωρίτερα τέλος στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και επειδή ήταν ο πρώτος που δημιούργησε ηλεκτρονική μουσική. Το 1951 είχε παρουσιάσει την πρώτη μουσική από ηλεκτρονικό υπολογιστή και πλέον μπορούν να την ακούσουν όλοι.

Μία ομάδα Νεοζηλανδών επιστημόνων κατάφεραν να αποκαταστήσουν αυτή την ηχογράφηση. Ο Τούρινγκ, όπως αναφέρει το AFP, δημιούργησε τη μουσική σε μια μηχανή, στο Μάντσεστερ.

Η μουσική επιβίωσε σε έναν δίσκο γνωστό ως acetate disc, οι επιστήμονες φιλτράρισαν τον ήχο και άλλαξαν την ταχύτητα περιστροφής του δίσκου, με αποτέλεσμα να μπορούμε να ακούσουμε τη μουσική.

http://www.pronews.gr/portal/20161001/genika/tehnologia/51/alan-toyringk-o-vretanos-mathimatikos-poy-dimioyrgise-protos

113405824_.jpg.95971440d2178eae0d379bb09c66497a.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 10 μήνες αργότερα...

Στο φως της δημοσιότητας ξεχασμένη αλληλογραφία του Άλαν Τούρινγκ. :cheesy:

Συλλογή γραμμάτων του Άλαν Τούρινγκ βρέθηκε σε ντουλάπι αρχειοθέτησης στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ από ακαδημαϊκό. Τα χειρόγραφα, που χρονολογούνται γύρω στο 1949 με 1954 και που δεν είχαν δει το φως της δημοσιότητας για τουλάχιστον 30 χρόνια, περιέχουν ελάχιστες πληροφορίες για την ταραχώδη προσωπική ζωή του βρετανού μαθηματικού και κρυπτογράφου, αναδεικνύουν, ωστόσο, μια πολύ ενδιαφέρουσα ματιά στις απόψεις του για την Αμερική.

Συγκεκριμένα, σε πρόκληση που δέχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Απρίλιο του 1953, για να μιλήσει σε συνέδριο, ο «πατέρας» της επιστήμης των υπολογιστών, απάντησε αρνητικά. «Δεν θα μου άρεσε το ταξίδι προς την Αμερική, την απεχθάνομαι».

Η αλληλογραφία, που τοποθετείται χρονολογικά από το 1949 έως τον θάνατο του βρετανού μαθηματικού το 1954, βρέθηκε τυχαία όταν ένας ακαδημαϊκός ξεκαθάρισε ντουλάπι αρχειοθέτησης στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Ο Άλαν Τούρινγκ ήταν αναπληρωτής διευθυντής του εργαστηρίου υπολογιστών από το 1948, μετά την ηρωική αποκωδικοποίηση στο Μπλέτσλεϊ Παρκ.

Ο Τούρινγκ ήταν ένας οραματιστής μαθηματικός, που θεωρείται σήμερα ο «πατέρας» των υπολογιστών, που έσπασε τον κωδικό Enigma των ναζί, κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ζωή του έγινε ταινία το 2014 με το «Παιχνίδι της Μίμησης».

Ο Τζιμ Μάιλς, καθηγητής του τμήματος πληροφορικής του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, δήλωσε ενθουσιασμένος που βρήκε αυτά τα έγγραφα, με σκονισμένο το όνομα του Άλαν Τούρινγκ πάνω σε αυτά.

«Όταν τα βρήκα, σκέφτηκα αρχικά ότι ‘αποκλείεται να είναι αυτό που νομίζω’. Ωστόσο, μια γρήγορη ματιά έδειξε ότι ήταν όντως αλληλογραφία του Άλαν Τούρινγκ».

«Είμαι έκπληκτος που κάτι τέτοιο παρέμεινε κρυφό για τόσο καιρό. Κανείς εδώ στο πανεπιστήμιο δεν γνώριζε ούτε την ύπαρξή του. Πρόκειται, πραγματικά, για μια φοβερή ανακάλυψη».

Η συλλογή επικεντρώνεται κυρίως στην ακαδημαϊκή έρευνα του Τούρινγκ, συμπεριλαμβανομένης της δουλειάς του γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, την πληροφορική και τα μαθηματικά, αλλά και προσκλήσεις για διαλέξεις σε μερικά από τα πιο γνωστά πανεπιστήμια της Αμερικής, όπως το ΜΙΤ.

Ακόμη, περιέχει γράμμα που δέχτηκε ο Τούρινγκ το 1952, το οποίο ζητούσε μια φωτογραφία του Βρετανού για να συνοδεύσει την επίσημη ιστορία του Μπλέτσλεϊ Παρκ. Παράλληλα, στη συλλογή βρίσκεται και ένα χειρόγραφο του ραδιοφωμικού προγράμματος του BBC, με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη και τίτλο «Μπορούν οι μηχανές να σκέφτονται»;

Ο Τζέιμς Πίτερς, υπεύθυνος αρχείου στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ είπε ότι «πρόκειται για μοναδική ανακάλυψη. Υλικό αρχείου σχετικό με τον Τούρινγκ είναι εξαιρετικά σπάνιο, συνεπώς το να έχουμε μέρος της αλληλογραφίας του είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς και για τη συλλογή μας».

«Μας δίνει μια εικόνα και μια βαθιά ματιά σχετικά με τις πρακτικές της δουλειάς του, αλλά και της ακαδημαϊκής του ζωής. Τα γράμματα επιβεβαιώνουν ουσιαστικά όσα είναι ήδη γνωστά για τον λαμπρό Βρετανό, αλλά προσθέτουν μια παραπάνω διάσταση κατανόησης του ίδιου του Τούρινγκ ως άνθρωπο, αλλά και της έρευνάς του».

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=897401

B68E3085FBCF8B9FDBEF3D6D8E817EFD.thumb.jpg.8d2ec79be91a52070ae5ad1a128acfed.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 έτη αργότερα...

Ο Άλαν Τούρινγκ αντικαθιστά τους Μάθιου Μπούλτον και Τζέιμς Βατ... στο χαρτονόμισμα των 50 λιρών. :cheesy:

Ο Τούρινγκ είναι πιο γνωστός για το έργο του στην αποκρυπτογράφηση, που βοήθησε να τερματιστεί ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος», επισήμανε ο διοικητής της BoE Άντριου Μπέιλι, κατά τη διάρκεια της τελετής. Γεννηθείς το 1912 στο Λονδίνο, ο Άλαν Τούρινγκ είναι διάσημος για τη συμμετοχή του στην αποκωδικοποίηση της συσκευής Enigma, την οποία χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μια ιστορία που αφηγείται η ταινία "Το παιχνίδι της μίμησης".

Διαδραμάτισε επίσης «καθοριστικό ρόλο» στην ανάπτυξη των πρώτων υπολογιστών, όταν εργάστηκε στο National Physical Laboratory και κατόπιν στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών του, ασχολήθηκε με την τεχνητή νοημοσύνη και δημιούργησε το τεστ Τούρινγκ, που εξετάζει την «ευφυία» μιας μηχανής, μέσω γραπτής συζήτησης με έναν άνθρωπο.

Ο Άντριου Μπέιλι υπογράμμισε, επιπλέον, ότι ο επιστήμονας ήταν «ομοφυλόφιλος και για τον λόγο αυτόν του συμπεριφέρθηκαν πολύ άσχημα».

Ο Άλαν Τούρινγκ καταδικάστηκε το 1952 για «απρέπεια» έχοντας συνάψει σχέση με έναν άνδρα, κατόπιν υπέστη χημικό ευνουχισμό διάρκειας ενός έτους. Πέθανε το 1954 από δηλητηρίαση με κυάνιο. Η νεκροψία νεκροτομή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για αυτοκτονία.

Το 2009, ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν είχε ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους της Βρετανίας για τη μεταχείριση του μαθηματικού, ο οποίος έλαβε χάρη μετά θάνατον από το βασίλισσα το 2013.

Το ίδρυμα Peter Tatchell για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων είχε επισημάνει, κατά την ανακοίνωση του σχεδίου για το χαρτονόμισμα το 2019, ότι ο Τούρινγκ θα είναι «το πρώτο μέλος της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ που θα δεσπόζει σε ένα χαρτονόμισμα» στη χώρα.

Ο Άλαν Τούρινγκ αντικαθιστά στο χαρτονόμισμα των 50 λιρών τους Μάθιου Μπούλτον και Τζέιμς Βατ, τους «πατέρες» της ατμομηχανής.

https://physicsgg.blogspot.com/2021/03/blog-post_25.html

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης