Jump to content

Πολυδεύκης, και αν ναι γιατί;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους σας!

 

Θα ήθελα να μου λύσετε μια απορία που με βασανίζει εδώ και μήνες.

 

*** 5-5-2017 | ώρα 22:07 *****

_____________________________

Κοιτώντας τον ουρανό Δυτικά, βλέπω κάποια φώτα σε συγκεκριμμένο σημείο του ουρανού να τρεμοπαίζουν. Στην αρχή θεώρησα οτι μπορεί να ήταν κάποιο drone για κάποιο event ή νυχτερινό video recording κάποιου ξενοδοχείου (ορμώμενος του γεγονότoς οτι ξεκινούσε το καλοκαίρι σε λίγες εβδομάδες και κάποιος θα επέλεξε αυτού του είδους την επιχειρηματική προβολή).

Παρατηρώντας το για λίγα λεπτά ακόμη, δεν είδα να κάνει καμιά κίνηση περίεργη, απλά τρεμόπαιζε δίνοντας μου την εντύπωση πως απλά κινείται λίγο τοπικά.

 

Για να μου φύγει η περιέργεια, παίρνω την φωτογραφική μου μηχανή (Olympus OM-D EM-1), την στήνω στο τρίποδο και με τον 600mm φακό αρχίσω να καταγράφω το φαινόμενο.

 

Πηγαίνοντας στο pc και παίζοντας το video, βλέπω πως πρόκειται για κάποιο άστρο τελικά και όχι κάποιο drone. Το video παρα ταύτα ήταν πολύ εντυπωσιακό να βλέπεις ο αστέρας να αλλάζει χρώματα σε κλάσματα δευτερολέπτου.

 

Απο τότε έμεινε αποθηκευμένο στον σκληρό μέχρι που πήρα την απόφαση να ανοίξω αυτό το thread.

 

Με την βοήθεια του Stellarium και της λιγοστής πλέον μνήμης μου, υποθέτω πως είναι ο Πολυδεύκης. Αλλα και αυτός να μην είναι, ο λόγος που γράφω είναι ο εξής:

 

Στο αρχείο που επισυνάπτω

 

1. οι εναλλαγές χρώματος του αστέρα οφείλεται στη φύση της δικής μας ατμόσφαιρας;

2. μπορεί να υπάρχει κάποιο αποδεκτό σφάλμα στον εξοπλισμό μου στην απόδοση των αντικειμένων, (φακός / CCD κλπ) και να γράφει ότι θέλει;

3. είναι το ίδιο το άστρο που προκαλεί αυτούς τους απίστευτους χρωματισμούς σε ρυθμούς καταιγίδας για Χ-Ψ-Ω λόγους;

 

Σας είμαι ευγνώμων για τον χρόνο σας και κάθε άποψη σας, βάζει ακόμη ένα λιθαράκι για τη λύση των αποριών μου.

 

Pollux-maybe-large.thumb.jpg.9c6e5f648589454e11531f90c40344c0.jpg

video sequence

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κατά κύριο λόγο το φαινόμενο οφείλεται στην ατμόσφαιρα. Είναι γνωστό από αρχαιοτάτους χρόνους και ονομάζεται στίλβη των αστέρων. Τα άστρα «τρεμοπαίζουν» «αναβοσβήνουν» «σπινθηρίζουν» κλπ. Ο Σείριος πχ είναι ο πρωταθλητής. Αυτός εμφανώς όχι μόνο τρεμοπαίζει έντονα, αλλά αλλάζει και χρώματα όταν τον βλέπουμε με το μάτι.

Κάθε νύχτα το φαινόμενο δεν είναι το ίδιο έντονο. Εμείς αναζητούμε νύχτες που τα άστρα αν είναι δυνατόν να μην στίλβουν καθόλου. (Δεν γίνετε). Διότι όσο πιο έντονη είναι η στίλβη τόσο πιο χάλια είναι η εικόνα μέσα από τα τηλεσκόπια.

Τώρα η δική σου φωτογραφία είναι αφεστιασμένη. Ο φακός που χρησιμοποίησες 600mm είναι ένα κανονικό τηλεσκόπιο. Όταν εστιάζεις στον ουρανό, τ’ αστέρια πρέπει να τα βλέπεις τέλειες τελίτσες. Είναι δύσκολο και χρειάζεται εμπειρία. Από εκεί και πέρα αν αναζητάς το αληθινό χρώμα των αστέρων, θα πρέπει να προσανατολιστείς σε κατοπτρικούς φακούς- τηλεσκόπια, χωρίς να παρεμβάλατε καθόλου γυαλί στην πορεία των ακτινών προς τον αισθητήρα, και βέβαια την νύχτα που θα διαλέξεις θα πρέπει η στίλβη να είναι όσο το δυνατόν λιγότερη. Ο κύριος λόγος που βάζουμε στο διάστημα τηλεσκόπια, είναι για να αποφύγουμε την ατμόσφαιρα.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλημέρα κε Γιάννη.

 

Ευχαριστώ για την αποσαφήνιση του φαινομένου. Όπως αντιλαμβάνομαι, οι εικόνες που πήρα απο το video έχουν να κάνουν συνδιαστικά με την στίλβη και τα οπτικά της μηχανής μου.

Έχω αγοράσει εδώ και τρείς εβδομάδες ένα Sky Watcher 150/750 GoTo (Νευτώνιο κατοπτρικό) και εννοείται πως σε βάθος χρόνου θα ξεκινήσω να πειραματίζομαι για να έχω κάποιες φωτογραφίες απο τέτοια αστέρια.

 

Πάντως το "τρεμόπαιγμα" το έχω παρατηρήσει και στον Vega με το παραπάνω τηλεσκόπιο, χρησιμοποιόντας ένα Barlow 2X + 10mm.

Και εδώ μιλάμε επίσης για χαμηλή ποιότητα των προσοφθάλμιων φακών (πέραν της στίλβης) εφόσον παίρνω το ίδιο αποτέλεσμα, σωστά;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το «τρεμόπαιγμα» των άστρων από εδώ και στο εξής θα το λέμε στίλβη που είναι το επίσημο όνομα.

Η στίλβη λοιπόν εξαρτάτε από το ύψος του άστρου από τον ορίζοντα και από την φωτεινότητα του. Όσο πιο φωτεινό είναι και όσο πιο χαμηλά προς τον ορίζοντα, τόσο περισσότερο το άστρο στίλβει.

Το νευτώνειο που έχεις αν πάρεις ένα αντάπτορα και προσαρμόσεις την φωτογραφική μηχανή σου, ενδείκνυται για φωτογράφηση αστέρων, διότι είναι αντανακλαστικό και δεν κάνει χρωματικό σφάλμα.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχεις απόλυτο δίκιο κε Γιάννη... Μόλις διαπίστωσα πριν1 ώρα οτι η στίλβη έκανε τον Δία να φαίνεται σαν ζελέ...!!!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Απ’ ότι βλέπω το παλεύεις κάνεις παρατήρηση. Δες (αν δεν τον έχει δει) τον Κρόνο . Βρίσκεται ανάμεσα στον Σκορπιό και τον Τοξότη. Έχει καλύτερη θέση στον ουρανό από τον Δία αυτή την εποχή και θα τον ευχαριστηθείς περισσότερο.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχω δει τον Κρόνο μαζι με τον Τιτάνα, τον Δία και τα φεγγάρια του (σε μεγαλύτερο ύψος τις προηγούμενες μέρες, όχι μόνο χθές), Αντάρη, Aldebaran, Deneb, Vega, Altair, Πλειάδες και χλιαρή Ανδρομέδα λόγω φωτορύπανσης.

 

Πάντως, οφείλω να ομολογήσω πως εκτός των παραπάνω πλανητών και της Ανδρομέδας, όλα τα υπόλοιπα άστρα που ανέφερα, τα βλέπω πολύ έντονα με αρκετές ασάφειες λόγω της έντασης (????) που λάμπουν (????)...

Δεν βλέπω σαφείς λεπτομέρειες, δλδ όσο το δυνατόν πιο σωστές σφαίρες.

Η απειρία μου δεν μου επιτρέπει να γνωρίζω πως θα πρέπει να φαίνονται κανονικά, μήπως και εγώ έχω υπερβολικές απαιτήσεις χωρίς να πρέπει να περιμένω για κάτι καλύτερο βάσει εξοπλισμού? Πάντως είχα το δυνατόν καλύτερο εστιασμένο αντικείμενο.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τα περισσότερα αστέρια που έγραψες είναι πρώτου μεγέθους. Δηλαδή από τα πιο λαμπερά. Έτσι αυτό που είδες λόγο της στίλβης είναι κοχλάζουσες μάζες. Αυτά τα σημαδεύουμε με χαμηλή μεγέθυνση. Τέλος επειδή τα αστέρια είναι σε τεράστιες αποστάσεις από εμάς, φαίνονται πάντοτε σημειακές φωτεινές πηγές. Ποτέ δίσκοι ή σφαίρες σαν τους πλανήτες. Έτσι φαίνονται ακόμα και με τεράστια τηλεσκόπια. Να φανταστείς ότι κριτήριο της ποιότητας των οπτικών ενός τηλεσκοπίου είναι να δείχνει τα άστρα όσο γίνεται πιο μικρές τελίτσες ακόμα και σε μεγάλες μεγεθύνσεις. Αυτό που μπορεί να κάνει το τηλεσκόπιο είναι κάτι που εσύ το βλέπεις 1 άστρο αυτό να το διαλύσει σε δύο ή περισσότερα. Σημάδεψε το ζ Μεγάλης Άρκτου. Το μεσαίο άστρο στο χερούλι τις κατσαρόλας. Άλλο είναι το γ Ανδρομέδας. Ίσως ο ωραιότερος διπλός αστέρας. Το να αρχίσεις την παρατήρηση του βαθέως ουρανού από τα διπλά αστέρια είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις. Διότι αναζητώντας τα, θα μάθεις τους αστερισμούς, αλλά και θα εξοικειωθείς πάρα πολύ με το τηλεσκόπιο. Θα μάθεις να εστιάζεις σωστά και να σημαδεύεις.

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πολύτιμες οι πληροφορίες σας κε Γιάννη.

Σας ευχαριστώ και θα σας ενημερώσω για τα οπτικά αποτελέσματα! (να φύγει πρώτα η Πανσέληνος...) :)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης