Jump to content

Πλανήτης Αρης.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Mars Base Camp: Σχέδιο της Lockheed Martin για επανδρωμένο διαστημικό σταθμό γύρω από τον Άρη. :cheesy:

Mars Base Camp είναι το όνομα του οράματος της Lockheed Martin όσον αφορά στην αποστολή ανθρώπων στον Άρη μέχρι το 2028: Η κεντρική ιδέα είναι η αποστολή αστροναυτών σε έναν διαστημικό σταθμό- εργαστήριο σε τροχιά γύρω από τον Άρη, όπου θα μπορούν να πραγματοποιούν επιστημονικές έρευνες και εξερευνήσεις σε πραγματικό χρόνο, να αναλύουν δείγματα από την επιφάνεια του «Κόκκινου Πλανήτη» και να καταδείξουν ένα ιδανικό σημείο για προσεδάφιση μιας επανδρωμένης αποστολής στην επιφάνεια του πλανήτη μέχρι το 2030.

Πρόκειται για μια αποστολή της οποίας προορίζεται να ηγείται η NASA, σε συνεργασία με διεθνείς συνεργάτες της και εταιρείες. Βασικοί πυλώνες για την υλοποίησή της είναι τεχνολογίες οι οποίες υπάρχουν ή είναι στο στάδιο της ανάπτυξης αυτή τη στιγμή: Το διαστημόπλοιο Orion, που προορίζεται για αποστολές στο βαθύ διάστημα, τον πύραυλο SLS (Space Launch System), τις κατάλληλες εγκαταστάσεις διαμονής (Habitats), που βασίζονται στην έρευνα NextSTEP της εταιρείας και την τεχνολογία ηλιακής ηλεκτρικής προώθησης (Solar Electric Propulsion), που χρησιμοποιείται ήδη σε δορυφόρους.

Τα βασικά τμήμα της συγκεκριμένης δομής θα εκτοξευτούν ξεχωριστά και κάποια θα τοποθετηθούν σε τροχιά από πριν, ενώ άλλα θα συναρμολογηθούν στο διάστημα στη διάρκεια του ταξιδιού. Με το διαστημόπλοιο Orion- που θα αποτελέσει την «καρδιά» του Mars Base Camp- θα εκτοξευτούν έξι αστροναύτες.

Ο διαστημικός σταθμός θα αποτελείται από δύο διαστημόπλοια Orion, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, με το ένα να εξυπηρετεί καθήκοντα εφεδρείας σε ό,τι αφορά στα συστήματα υποστήριξης ζωής, αλλά και να αποτελεί μέσο εξερεύνησης των δύο φεγγαριών, του Φόβου και του Δείμου και το άλλο να λειτουργεί ως κέντρο διοίκησης και ελέγχου. Ο σταθμός θα περιλαμβάνει επίσης ειδικό εργαστήριο, όπου θα αναλύονται τα δείγματα τα οποία θα καταφτάνουν στον σταθμό μέσω drones που θα ελέγχονται από εκεί, ηλιακούς συλλέκτες, δεξαμενές καυσίμου που θα χρησιμοποιούνται ως ασπίδες προστασίας απέναντι στην ακτινοβολία για τον χώρο διαμονής του πληρώματος κ.ά.

«Ο Άρης είναι πιο κοντά από ό,τι νομίζετε. Είμαστε έτοιμοι να επιταχύνουμε το ταξίδι» υπογραμμίζει η Lockheed Martin.

http://www.naftemporiki.gr/story/1222701/mars-base-camp-sxedio-tis-lockheed-martin-gia-epandromeno-diastimiko-stathmo-guro-apo-ton-ari

15.jpg.7437c391d5957e28d6759e0210d03c21.jpg

mars-base-camp-aris.jpg.bb8ef3daad52d2e9663a623edf3b41c4.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
  • Απαντήσεις 919
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Εφικτή η αποστολή αστροναυτών στον Άρη μέχρι το 2040. :cheesy:

Η NASA θα μπορούσε να πραγματοποιήσει την πρώτη επανδρωμένη της αποστολή στους δορυφόρους του Άρη μέχρι το 2033, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος ώστε το 2039 να προγραμματίσει το πρώτο «ταξίδι» αστροναυτών στον Κόκκινο Πλανήτη.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της έκθεσης που συνέταξαν ειδικοί από την Planetary Society, τη διάσημη μη κερδοσκοπική οργάνωση που προωθεί την εξερεύνηση του διαστήματος.

Η έκθεση συντάχθηκε από μέλη της οργάνωσης, τα οποία συμμετείχαν σε ένα διήμερο συνέδριο στην Ουάσιγκτον, με σκοπό να εξετάσουν τις τεχνικές και οικονομικές λεπτομέρειες για την «κατάκτηση» του Άρη.

Όπως συμπέραναν, η τεχνογνωσία αλλά και ο προϋπολογισμός της NASA θα της επέτρεπαν να στείλει σε 18 χρόνια από σήμερα μια ομάδα αστροναυτών για να εξερευνήσουν τον Φόβο, τον δορυφόρο του Άρη, ενώ 6 χρόνια αργότερα να πραγματοποιήσει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή με προορισμό τον ίδιο τον Κόκκινο Πλανήτη.

«Νομίζουμε πως μπορεί να καταστρωθεί ένα βιώσιμο πρόγραμμα κατάκτησης του Άρη», αναφέρει στη συνέντευξη Τύπου της Planetary Society ο Σκοτ Χάμπαρντ, μέλος του Δ.Σ. της οργάνωσης και καθηγητής στο τμήμα Αεροναυτικής και Αστροναυτικής του πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Παρών στη συνέντευξη ήταν επίσης ο Μπιλ Νάι, CEO της οργάνωσης και γνωστός μηχανικός, ηθοποιός, συγγραφέας, με εξαιρετικά πλούσιο βιογραφικό στην εκλαΐκευση της επιστήμης.

Στο διήμερο, τα μέλη της Planetary Society κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η «κατάκτηση» του Άρη θα μπορούσε να υποστηριχθεί οικονομικά από τον προϋπολογισμό της NASA.

Επίσης, συμφώνησαν ότι, πριν από την εξερεύνηση του πλανήτη, θα πρέπει να προηγηθεί μια επανδρωμένη αποστολή στον Φόβο – περίπου όπως, πριν ο πρώτος Αμερικανός αστροναύτης πατήσει το πόδι του στο φεγγάρι, είχε προηγηθεί μία επανδρωμένη αποστολή η οποία τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον δορυφόρο του πλανήτη μας.

Η αποστολή στον Φόβο θα διαρκούσε περίπου 30 μήνες, από τους οποίους έναν περίπου χρόνο οι αστροναύτες θα παρέμεναν γύρω από τον δορυφόρο του Άρη. Από εκεί, θα μπορούσαν να μελετήσουν επίσης τον Δείμο, ένα ακόμη «φεγγάρι» του Κόκκινου Πλανήτη, ενώ θα είχαν τη δυνατότητα να τηλεχειρισθούν ρομπότ πάνω στην επιφάνεια του Άρη. Το ταξίδι θα μπορούσε να γίνει με το νέο διαστημόπλοιο Orion της NASA, σύμφωνα με την έκθεση.

Όταν ρωτήθηκαν για τα εμπόδια που θα έπρεπε να ξεπερασθούν ώστε να γίνει πραγματικότητα το πρόγραμμα, οι δύο ειδικοί ανάφεραν ότι τα μεγαλύτερα προσκόμματα είναι πολιτικά, και όχι τεχνικά.

«Δεν ισχυρίζομαι πως οι τεχνικές δυσκολίες δεν είναι πραγματικά σημαντικές», απάντησε ο Νάι. «Σίγουρα θα χρειασθούν πολλοί πεπειραμένοι μηχανικοί και επιστήμονες, οι οποίοι θα πρέπει να αφιερώσουν πολλή σκέψη. Το πραγματικό όμως πρόβλημα είναι πολιτικό».

Σύμφωνα με τον Χάμπαρντ, πλέον η κατάκτηση του Άρη δεν θα συναντούσε ανυπέρβλητες τεχνολογικές και επιστημονικές προκλήσεις, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

«Παλιότερα, όταν έμπαινε το ερώτημα μιας επανδρωμένης αποστολής στον Άρη, απαριθμούσα μια σειρά από μεγάλα εμπόδια, όπως βιοϊατρικά ή μειονεκτήματα των συστημάτων εκτόξευσης», είπε. «Σήμερα νομίζω πως αυτά τα ρίσκα έχουν μειωθεί ή γνωρίζουμε πώς να τα μειώσουμε».

http://www.pronews.gr/portal/20170421/genika/diastima/49/efikti-i-apostoli-astronayton-ston-ari-mehri-2040

aris-kokkinos-planitis-eikoniki-pragmatikotita1.jpg.07de1c5c7d4ae4c2b7d753f1383c3eb1.jpg

aktinovolia-aris-694x357.jpg.dd2b5f197134194022f2191b30edaafd.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το πολύ αλάτι δεν φέρνει δίψα αλλά... πείνα. :cheesy:

Μια νέα ανατρεπτική μελέτη σε «κοσμοναύτες» δείχνει ότι η αλατισμένη διατροφή οδηγεί μέσω της ουρίας σε μεγαλύτερες ενεργειακές ανάγκες τον οργανισμό.

Τελικώς το παραπάνω αλατάκι στο φαγητό δεν φέρνει δίψα, όπως πιστευόταν, αλλά πείνα, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα.

Το έχουμε ακούσει όλοι: η αυξημένη κατανάλωση αλατιού προκαλεί δίψα. Ωστόσο φαίνεται ότι αυτό που έχουμε όλοι ακούσει δεν ισχύει μακροπρόθεσμα. Μελέτη που διεξήχθη από διεθνή ερευνητική ομάδα στο πλαίσιο προσομοίωσης αποστολής στον πλανήτη Αρη έδειξε ακριβώς το αντίθετο! Οι «κοσμοναύτες» που προσλάμβαναν περισσότερο αλάτι στη διατροφή τους έκαναν μεγαλύτερη κατακράτηση νερού και τελικώς δεν διψούσαν αλλά πεινούσαν καθώς χρειάζονταν περισσότερη ενέργεια.

Η παρανόηση σχετικά με τα... ούρα

Για κάποιον λόγο, κανένας μέχρι σήμερα δεν είχε διεξαγάγει μακροχρόνια μελέτη ώστε να προσδιοριστεί η σχέση μεταξύ της ποσότητας αλατιού που καταναλώνει ένα άτομο και της κατανάλωσης νερού που κάνει. Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι η αύξηση στην πρόσληψη αλατιού προκαλεί την παραγωγή περισσότερων ούρων - έτσι πιστευόταν, χωρίς να έχει διερευνηθεί, ότι τα επιπλέον ούρα προέκυπταν από επιπλέον κατανάλωση νερού. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα, λένε τώρα ερευνητές του Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστημικής (DLR), του Κέντρου Μοριακής Ιατρικής Max Delbrück (MDC), του Πανεπιστημίου Vanderbilt και συνεργάτες τους από πολλά κέντρα ανά τον κόσμο με δύο δημοσιεύσεις τους στην επιστημονική επιθεώρηση «The Journal of Clinical Investigation», επικεφαλής των οποίων ήταν η Νατάλια Ράκοβα του ΜDC.

Πώς συνδέεται το αλάτι με τον Αρη; Στην πραγματικότητα, η προσομοίωση ενός τέτοιου διαπλανητικού ταξιδιού παρέχει ένα περιβάλλον στο οποίο οι επιστήμονες μπορούν να ελέγξουν και να μελετήσουν ενδελεχώς κάθε πτυχή της διατροφής ενός ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένων της κατανάλωσης νερού και της πρόσληψης αλατιού.

Οι ερευνητές μελέτησαν δύο ομάδες 10 εθελοντών οι οποίοι «σφραγίστηκαν» μέσα σε έναν προσομοιωτή διαστημοπλοίου για δύο «ταξίδια» προς τον Κόκκινο Πλανήτη. Η πρώτη ομάδα μελετήθηκε για 105 ημέρες. Η δεύτερη για περισσότερες από 205 ημέρες. Οι εθελοντές των δύο ομάδων ακολουθούσαν ακριβώς την ίδια διατροφή με μία μόνο διαφορά: σε κάποιες περιόδους που διαρκούσαν εβδομάδες, κατανάλωναν αλάτι σε τρεις διαφορετικές ποσότητες στην τροφή τους.

Περισσότερο αλάτι, μικρότερη πρόσληψη υγρών

Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη αλατιού οδηγούσε και σε πιο... αλατισμένα ούρα - γεγονός αναμενόμενο. Αναμενόμενο ήταν επίσης ότι υπήρχε σύνδεση μεταξύ της μεγαλύτερης πρόσληψης αλατιού και της παραγωγής περισσότερων ούρων. Εκείνο που δεν ήταν αναμενόμενο ήταν το γεγονός ότι η αύξηση στην παραγωγή ούρων δεν οφειλόταν στη μεγαλύτερη κατανάλωση νερού - στην πραγματικότητα η πιο αλατισμένη διατροφή έκανε τους εθελοντές να πίνουν λιγότερα υγρά. Το αλάτι ουσιαστικώς ενεργοποιούσε έναν μηχανισμό διατήρησης περισσότερου νερού στους νεφρούς.

Πριν από αυτή τη μελέτη, η κρατούσα υπόθεση ήταν ότι τα φορτισμένα ιόντα νατρίου και χλωρίου στο αλάτι προσδένονταν στα μόρια του νερού και τα... έσερναν στα ούρα. Τα νέα ευρήματα όμως έδειξαν ότι το αλάτι παρέμενε στα ούρα ενώ το νερό επέστρεφε στους νεφρούς και τελικώς πίσω στο σώμα. Αυτό εξέπληξε τους ερευνητές, όπως αναφέρει ο καθηγητής Γενζ Τίτζε, του Πανεπιστημίου του Ερλάνγκεν και του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Vanderbildt που ήταν εκ των συγγραφέων των δύο μελετών. «Ποια εναλλακτική δύναμη ήταν εκείνη που ωθούσε το νερό να επιστρέψει στο σώμα;» διερωτήθηκε ο Τίτζε και οι συνεργάτες του.

Η εμπλοκή της ουρίας και η πείνα

Την πιθανή απάντηση έδωσαν πειράματα σε ποντίκια τα οποία έδειξαν ότι πιθανώς στη διαδικασία αυτή εμπλέκεται η ουρία - μια ουσία που σχηματίζεται στους μυς και στο ήπαρ και χρησιμοποιείται από τον ανθρώπινο οργανισμό σε πάρα πολλές διαδικασίες, με σημαντικότερη εκείνη της αποβολής του αζώτου. Στα ποντίκια η ουρία συσσωρευόταν στους νεφρούς, όπου εξουδετέρωνε την ιδιότητα του νατρίου και του χλωρίου να «τραβούν» το νερό. Ωστόσο ο σχηματισμός της ουρίας απαιτεί πολλή ενέργεια, γεγονός που εξηγεί για ποιον λόγο ποντίκια που ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε αλάτι έτρωγαν περισσότερο. Η μεγάλη πρόσληψη αλατιού δεν αύξανε τη δίψα των ζώων αλλά αύξανε την πείνα τους. Επίσης οι «κοσμοναύτες» της μελέτης που ακολουθούσαν διατροφή με πολύ αλάτι παραπονούνταν ότι πεινούσαν περισσότερο.

Η καινούργια αυτή μελέτη οδηγεί σε αναθεώρηση της κρατούσας άποψης των επιστημόνων σχετικά με τον ρόλο της ουρίας στον οργανισμό. «Η ουρία δεν αποτελεί μόνο ένα "απόβλητο" του οργανισμού, όπως πιστευόταν» σημείωσε ο καθηγητής Φρίντριχ Λουφτ από το MDC και προσέθεσε: «Αντιθέτως φαίνεται ότι είναι ένας πολύ σημαντικός ωσμολύτης - μια ουσία δηλαδή που προσδένεται στα μόρια του νερού και βοηθά στη μεταφορά τους. Το έργο της είναι να διατηρεί το νερό εντός του οργανισμού όταν το σώμα μας "ξεφορτώνεται" το αλάτι. Η φύση προφανώς έχει βρει τον τρόπο ώστε να διατηρεί το νερό το οποίο θα αποβαλλόταν με τα ούρα εξαιτίας του αλατιού».

Αλλάζει η εικόνα της… υδάτινης ομοιόστασης

Τα αναπάντεχα και αποκαλυπτικά ευρήματα αλλάζουν επίσης την εικόνα των ειδικών σχετικά με το πώς ο ανθρώπινος οργανισμός επιτυγχάνει την ομοιόσταση του νερού - το πώς διατηρεί την κατάλληλη ποσότητα νερού εντός του ώστε να υπάρχει ισορροπία. Και αυτό προφανώς συμβαίνει είτε κάποιος είναι στον Αρη είτε όχι. «Πρέπει πλέον να δούμε όλη τη διαδικασία υπό νέο πρίσμα: ως μια συντονισμένη δραστηριότητα του ήπατος, των μυών και των νεφρών» υπογράμμισε ο δρ Τίτζε και κατέληξε λέγοντας πως «παρότι δεν ασχοληθήκαμε άμεσα με την αρτηριακή πίεση και άλλες παραμέτρους που αφορούν το καρδιαγγειακό σύστημα, είναι επίσης σαφές ότι οι λειτουργίες τους συνδέονται στενά με την ομοιόσταση του νερού και τον μεταβολισμό της ενέργειας».

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=875190

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Eκπληκτικό βίντεο της NASA δείχνει πώς ήταν ο Άρης πριν 4 δισεκατομμύρια χρόνια. :cheesy:

Λίγα 24ωρα πριν ξεκινήσει η αποστολή MAVEN για τον Αρη, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα ένα εκπληκτικό βίντεο στο οποίο παρουσιάζεται η εξέλιξη του Κόκκινου Πλανήτη τα τελευταία 4 δισ. έτη.

Το βίντεο δημιουργήθηκε με βάση όλα τα τελευταία στοιχεία που έχει συλλέξει ο στόλος των δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Αρη και τον μελετούν, τα ευρήματα των ρομπότ που βρίσκονται στην επιφάνειά του και τον εξερευνούν αλλά και τις παρατηρήσεις με τα επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια.

Το βίντεο δημιούργησαν ειδικοί του Goddard Conceptual Image Lab της NASA και δείχνει ότι κάποτε ο Αρης ήταν ένας πολύ διαφορετικός τόπος από αυτόν που γνωρίζουμε σήμερα. Ενας πλανήτης όπου υπήρχαν λίμνες και ποτάμια και έτσι πιθανώς να υπήρχαν και κάποιες μορφές ζωής.

Η αποστολή MAVEN, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της αμερικανικής υπηρεσίας, θα ξεκινήσει στις 18 Νοεμβρίου. Το ερευνητικό σκάφος της αποστολής θα προσπαθήσει να βρει στοιχεία που να συνθέτουν την ατμοσφαιρική ιστορία του Αρη. Στοιχεία που πιθανώς θα φωτίσουν ορισμένες πτυχές της γεωλογικής εξέλιξης του κόκκινου πλανήτη όπως π.χ αυτή που αφορά την ύπαρξη νερού (και πιθανώς ζωής) στην επιφάνειά του.

http://www.pronews.gr/portal/20170503/genika/diastima/49/ekpliktiko-vinteo-tis-nasa-deihnei-pos-itan-o-aris-prin-4-disekatommyria

_17.jpg.483f9e73dcaef75eb9968f76b63e2e76.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μοναδική εικόνα από την επιφάνεια του Άρη. :cheesy:

Πριν από λίγα 24ωρα, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία από την επιφάνεια του Άρη. Πιο ξεκάθαρη από κάθε άλλη φορά. Ο κόκκινος πλανήτης, ο Κρόνος, ο Δίας αποκαλύπτουν τα μυστικά τους. Στον Εγκέλαδο του Κρόνου, ένα από τα πολλά φεγγάρια του μεγάλου πλανήτη, ανακαλύφθηκαν ζώνες που μπορούν να αναπτύξουν ζωή, άρα και να διαμορφωθούν οι συνθήκες για την παρουσία του ανθρώπου. Όλα αυτά, σε ένα μέλλον που σήμερα φαντάζει ως επιστημονική φαντασία, αλλά που καθίσταται ως υποχρέωση, όπως τονίζουν με αγωνία οι επιστήμονες, εξαιτίας των αλλαγών που επέρχονται στη Γη και της ανάγκης που θα προκύψει με τη ραγδαία αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού.

http://www.pronews.gr/portal/20170506/genika/diastima/49/o-planitis-dias-apo-poly-kontini-apostasi-xekathari-fotografia-apo-tin

mars.jpg.903019f8d07090a2a6aaef0cc01d021d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έτοιμα να κατακτήσουν και τον Άρη τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Θέλουν πόλη μέχρι το 2117

Το φουτουριστικό πλάνο της κατασκευής μίας ολόκληρης πόλης στον πλανήτη Άρη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αρχίζει να λαμβάνει σάρκα και οστά. Η ηγεσία του αραβικού κράτους ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο το πλάνο της για την κατάκτηση του διαστήματος, εκπλήσσοντας την παγκόσμια κοινότητα με το σχέδιο ανέγερσης μίας ολόκληρης πόλης στον πλανήτη Άρη.

Στις 10 Μαΐου, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες με τις εκπληκτικές μακέτες, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση για την ανέγερση της πόλης.

Το 2030, η NASA προγραμματίζει το πρώτο ταξίδι του ανθρώπου στον πλανήτη Άρη. Στόχος της αποστολής θα είναι η προετοιμασία για την κατασκευή μίας βάσης για το επιστημονικό προσωπικό αρχικά και για την ομάδα ανθρώπων που θα μεταβούν στον «κόκκινο πλανήτη» ακολούθως. Σχεδόν 80 χρόνια μετά, το 2117, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν σχεδιάσει από τώρα την κατασκευή μίας πόλης, η οποία θα παρέχει όλες τις ανέσεις και τις τεχνολογίες που θα διαθέτει ο άνθρωπος.

Ο στόχος του αραβικού κράτους είναι να μην μείνει πίσω στη μάχη για την κατάκτηση του διαστήματος. Είναι φανερό πως η ανθρωπότητα εισέρχεται σε μία νέα περίοδο, με το βλέμμα στραμμένο εκτός πλανήτη, στο άπειρο του διαστήματος. «Πιστεύουμε ότι ξεκινά μία νέα γενιά εξερεύνησης στο διάστημα», δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος Mars 2117, Saeed Al Gergawi από το Mohammed bin Rashid Space Centre (MBRSC). «Θα είναι μία κούρσα -για την κατάκτηση του διαστήματος- που θα επηρεάσει κάθε άνθρωπο και κάθε έθνος στη Γη», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του προγράμματος ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο κατασκευής της πόλης αφορά όλον τον κόσμο και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη NASA και την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία. Όπως ανακοινώθηκε, το πλάνο τους Mars 2117 προσέλκυσε το ενδιαφέρον από 138 κυβερνήσεις χωρών στον πλανήτη.

Το πλάνο προετοιμασίας για την κατασκευή της εκπληκτικής αυτής πόλης, περιλαμβάνει έρευνες σε όλα τα επίπεδα και επανδρωμένες αποστολές, προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος και η μέθοδος, για τη δημιουργία τροφής και ενέργειας στον «κόκκινο πλανήτη». «Οι άνθρωποι που θα ταξιδέψουν στον Άρη, θα πρέπει να έχουν ένα υψηλό όραμα», τόνισε ο Saeed Al Gergawi.

Στον τομέα αυτόν, τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί τεράστια πρόοδος, καθώς τα ποσοστά των μη επανδρωμένων αποστολών της NASA στον Άρη έχουν αυξηθεί στο 70%. Εκτός των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη, διαστημικό πρόγραμμα έχουν αναπτύξει πολλές μουσουλμανικές χώρες όπως οι Αλγερία, Τυνησία, Αίγυπτος, Τουρκία, Ινδονησία, Πακιστάν και Ιράν, ενώ τα τελευταία χρόνια, έχει πραγματοποιήσει άλματα και η Κίνα.

Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Η Γη «κουράζεται», αλλάζει και ο άνθρωπος καλείται να φροντίσει για τις επόμενες γενιές. Σήμερα, διαθέτει ένα επίπεδο τεχνολογίας που ίσως του προσφέρει την ευκαιρία να αποφύγει τον αφανισμό στο μέλλον. Θα τα καταφέρει; Ή θα αναλωθεί σε εσωτερικές έριδες δίχως κανένα νόημα, στερώντας την ελπίδα από τις επόμενες γενιές να ζήσουν, να δημιουργήσουν, να προσφέρουν και να ανακαλύψουν νέους φανταστικούς -όσο και επικίνδυνους- κόσμους; Αυτό είναι πλέον το στοίχημα και είναι μεγάλο...

http://www.pronews.gr/portal/20170510/genika/diastima/49/etoima-na-kataktisoyn-kai-ton-ari-ta-inomena-aravika-emirata-theloyn

dubai3.jpg.0db3b2b6329ae0b0e5de0c737b915414.jpg

dubai1.jpg.24e020419f548b1a94261ed07b2ebbd8.jpg

dubai.jpg.77bec7332955347181f868cf9abaf525.jpg

dubai4.jpg.21e115aed992ba53aacf3b40f1d300b3.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το νέο «φουτουριστικό» όχημα της NASA για τον Άρη. :cheesy:

Ένα πραγματικά φουτουριστικό πλήρους μεγέθους όχημα, ειδικά για την επιφάνεια του Άρη κατασκεύασαν σε συνεργασία οι «Parker Brothers», το διαστημικό κέντρο της NASA «Kennedy», ένα ανώνυμο δίκτυο καλωδιακής τηλεόρασης, αλλά και μια εταιρία που παρασκευάζει πρωτότυπα οχήματα.

Ο Marc Parker, σχεδιαστής και δημιουργός του νέου οχήματος εξερεύνησης, υποστηρίζει ότι πρόκειται για ένα ηλεκτροκίνητο όχημα έξι τροχών που δημιουργήθηκε ώστε να ξεπεράσει οποιοδήποτε εμπόδιο στον αμμώδη και βραχώδη αυτόν πλανήτη. Ωστόσο το όχημα αυτό δε θα πατήσει ποτέ τους τροχούς του στον Άρη.

Σύμφωνα με τον Parker, η NASA σχεδιάζει να το χρησιμοποιήσει σε ένα ταξίδι κατά μήκος της Αμερικανικής Ηπείρου, για το επερχόμενο «Καλοκαίρι του Άρη», ένα εκπαιδευτικού χαρακτήρα event, που σκοπό έχει να εμπνεύσει το κοινό για την εξερεύνηση του διαστήματος και τα διαπλανητικά ταξίδια.

http://www.pronews.gr/portal/20170515/genika/diastima/49/neo-foytoyristiko-ohima-tis-nasa-gia-ton-ari-foto

16.jpg.4acdc725b209f620f23bf63120198fe6.jpg

15.jpg.f904610f31a8439966d2fbd7ecdcffaf.jpg

nasaCAR.jpg.3a5180805b93273b1dd4f63c33bf9a67.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Μελέτη ρίχνει φως στα αίτια συντριβής του Schiaparelli στον Άρη. :cheesy:

Το Schiaparelli της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) έφτασε πολύ κοντά στο να προσεδαφισθεί με ασφάλεια στον Άρη πέρυσι, ωστόσο οι μηχανικοί δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι οι κλυδωνισμοί κατά την κάθοδο θα επηρέαζαν τη λειτουργία του αλεξίπτωτου. Αυτό αναφέρει έκθεση σχετικά με τους λόγους συντριβής του σκάφους, προσθέτοντας πως έτσι το αλεξίπτωτο δεν κατάφερε να επιβραδύνει την ταχύτητα του διαστημοπλοίου, με συνέπεια να καταλήξει με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο ανάγλυφο του πλανήτη.

Το Schiaparelli έφτασε στον Κόκκινο Πλανήτη τον Οκτώβριο με το Trace Gas Orbiter, το διαστημόπλοιο που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Άρη για να μελετήσει την ατμόσφαιρά του. Ξεκίνησε την κάθοδό του στις 19 Οκτωβρίου, για να διακοπεί η ραδιοεπικοινωνία του με τη Γη λίγα λεπτά πριν την προβλεπόμενη άφιξή του στο έδαφος.

Σύμφωνα με την έκθεση, που παρήγγειλε η ESA, το πρόβλημα του αλεξιπτώτου οφειλόταν στο γεγονός ότι δεν είχε κατανοηθεί πλήρως η επίδραση που θα είχαν σε αυτό οι υπερηχητικές ταχύτητες που αναπτύχθηκαν κατά την κάθοδο. «Το λογισμικό θα είχε λειτουργήσει καλύτερα, αν είχε σχεδιαστεί πιο έξυπνα», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Ντέιβιντ Πάρκερ, επικεφαλής του τμήματος ρομποτικής εξερεύνησης της ESA.

Μία ακόμη αστοχία στην προετοιμασία της αποστολής είχε να κάνει με προβλήματα ασυνεννοησίας ανάμεσα στις εταιρείες Thales Alenia Space και Honeywell, που ανέλαβαν μέρος κατασκευής του σκάφους, όπως σημείωσε ο Πάρκερ. Πάντως, όπως πρόσθεσε, η ESA αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη.

Η υπηρεσία θα φροντίσει τα αξιοποιήσει τα πορίσματα της μελέτης στη σχεδίαση της αποστολής ενός ρομποτικού οχήματος για την ανίχνευση ιχνών ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη. Η συγκεκριμένη αποστολή σχεδιάζεται να εκτοξευθεί το 2020.

Ένα ακόμη πρόβλημα ήταν πως το Schiaparelli δεν διέθετε εφεδρικό σύστημα πλοήγησης. Η απόφαση αυτή είχε ληφθεί για να εξοικονομηθούν χρήματα, αλλά και για να διασφαλισθεί πως η αποστολή θα εκτοξευόταν τον Μάρτιο του 2016, όπως είχε προγραμματιστεί.

«Το Schiaparelli δεν απείχε πολύ από το να προσεδαφισεί στο σχεδιαζόμενο σημείο στον Άρη», αναγράφεται στην έκθεση. Ωστόσο, μία απότομη αλλαγή της κλίσης του σκάφους, που διήρκεσε για δέκατα του δευτερολέπτου, είχε σαν αποτέλεσμα να προκληθεί δυσλειτουργία στους αισθητήρες του. Έτσι, το διαστημόπλοιο “κατάλαβε” πως είχε ήδη αγγίξει στο έδαφος.

Η συνέπεια ήταν να ανοίξει νωρίς το αλεξίπτωτό του και να θέσει για μικρό χρονικό διάστημα σε λειτουργία τους προωθητήρες του, με συνέπεια να καταλήξει πάνω στον Άρη με ταχύτητα 540 χλμ./ώρα. Μάλιστα, η συντριβή δημιούργησε έναν μεγάλο κρατήρα, που αργότερα φωτογράφησε το Mars Reconnaissance Orbiter της NASA.

Ανάμεσα στις συστάσεις που κάνει η επιτροπή διερεύνησης του ατυχήματος περιλαμβάνεται η συνδρομή της NASA, η οποία έχει προσγειώσει επτά φορές σκάφη στον Κόκκινο Πλανήτη, στον έλεγχο των υπολογιστικών μοντέλων που θα χρησιμοποιηθούν στο όχημα το οποίο θα επιχειρήσει να προσεδαφισθεί στον Άρη το 2021.

http://www.naftemporiki.gr/story/1239225/meleti-rixnei-fos-sta-aitia-suntribis-tou-schiaparelli-ston-ari

schiaparelli.jpg.19a44534fecc39529f5dc199d9f2911f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Η ΙΚΕΑ παίρνει ιδέες από τη NASA για την επίπλωση μικρών χώρων. :cheesy:

Μια νέα συλλογή επίπλων που θα λανσάρει η IKEA το 2019 έρχεται πραγματικά από άλλο κόσμο: η σουηδική εταιρεία συνεργάζεται με τη NASA για το σχεδιασμό επίπλων που εξοικονομούν χώρο τόσο εδώ όσο και στις μελλοντικές αποικίες στον Άρη.

Η απίθανη συνεργασία ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά την Ημέρα Δημοκρατικού Ντιζάιν που διοργανώνει κάθε χρόνο η IKEA στην έδρα της στο Έλμχουλτ της Σουηδίας, αναφέρει το Dezeen.com.

Βασικό κίνητρο φαίνεται πως ήταν οι αλλαγές που φέρνει η αστυφιλία. «Στις διαστημικές πτήσεις, η διαβίωση σε μικρούς χώρους ήταν ανέκαθεν μια πραγματικότητα» αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. «Για πρώτη φορά στην ιστορία, περισσότεροι άνθρωποι ζουν στις πόλεις από ό,τι στην ύπαιθρο, και σύμφωνα με τον ΟΗΕ ο αριθμός αυτός θα φτάσει το 70% το 2050. Οι αστικές προκλήσεις όπως οι μικροί χώροι θα οδηγήσουν σε αλλαγές στο σπίτι».

Η συνεργασία χωρίζεται σε δύο μέρη: σε πρώτη φάση, η IKEA θα συμμετάσχει σε πρόγραμμα της NASA και του Πανεπιστημίου της Λουντ στη Σουηδία για τις ανάγκες μιας επανδρωμένης, τριετούς αποστολής στον Άρη. Η εταιρεία θα αξιοποιήσει τις πληροφορίες που θα προκύψουν για την ανάπτυξη «προϊόντων και μεθόδων για την καθημερινή ζωή». Τα έπιπλα της «περίεργης διαστημικής συλλογής» θα φτάσουν στα ράφια το 2019.

Δεύτερον, η IKEA «θα εξετάσει το εσωτερικό του χώρου διαμονής που σχεδιάζει να δημιουργήσει η NASA στον Άρη και θα συμβάλει στην ανάπτυξη αυτού του χώρου με την εμπειρία και τη γνώση της για το τι κάνει ένα σπίτι να προσφέρει την αίσθηση του σπιτιού, ακόμα κι αν βρίσκεται στον Άρη.

Μήπως αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον θα δούμε βιβλιοθήκες Billy και τραπεζάκια Lack στο Διάστημα; Μάλλον όχι: «η συνεργασία αυτή δεν είναι για να πάει η IKEA στον Άρη» λέει ο Μάικλ Νίκολιτς, επικεφαλής του δημιουργικού τμήματος στο ΙΚΕΑ Range and Supply.

«Όταν σχεδιάζεις για τη ζωή σε ένα διαστημικό σκάφος ή στην επιφάνεια του Άρη, πρέπει να είσαι δημιουργικός αλλά ακριβής, να βρεις νέες χρήσεις για παλιά αντικείμενα και να σκεφτείς καλά το θέμα της βιωσιμότητας. Με την αστικοποίηση και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις εδώ στη Γη, πρέπει να κάνουμε το ίδιο».

Για να σχηματίσει εικόνα από πρώτο χέρι, ομάδα της IKEA πέρασε τρεις μέρες στιο MDRS Habitat στη Γιούτα, ένα κλειστό περιβάλλον στο οποίο επίδοξοι αστροναύτες κάνουν πρόβα για μακρόχρονες αποστολές.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500148650

 

 

Στη δημοσιότητα φωτογραφίες από νέα στοιχεία για τον πλανήτη Άρη. :cheesy:

Στοιχεία με βάση τα οποία αποδεικνύεται η ύπαρξη νερού κατά το παρελθόν, εντοπίστηκαν σε μεγάλο κρατήρα στην επιφάνεια του Άρη.

Ο τεράστιος κρατήρας 70 χιλιομέτρων, εικάζεται πως είναι 4 δισεκατομυρίων ετών και εντοπίστηκε στο νότιο ημισφαίριο, στην περιοχή Margaritifer Terra όπου έχουν καταγραφεί οι αρχαιότεροι κρατήρες στην επιφάνεια του Άρη.

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία παρατηρεί στην ανάλυσή της, πως η επιφάνεια του εδάφους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό του κρατήρα συνδέεται με την κατάρρευση των υλικών πάνω από τον χώρο του κρατήρα μετά από την ξαφνική απελευθέρωση ενός μεγάλου όγκου νερού

Οι ερευνητές έχουν ήδη αποδείξει την ύπαρξη ενός γιγάντιου τσουνάμι στον Άρη, περίπου 3 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, που πιστεύεται ότι προκλήθηκε από έναν αστεροειδή που βυθίζεται στον ωκεανό του Κόκκινου Πλανήτη.

http://www.pronews.gr/epistimes/diastima/604219_sti-dimosiotita-fotografies-apo-nea-stoiheia-gia-ton-planiti-ari-foto

8E887398C56939A9B28BE05CBC214D88.jpg.f261377817617a4c103c0203feb40aa3.jpg

mars2.jpg.4a5b5cb884da615a08ce2738a2e7f906.jpg

imagehandler.ashx__0.jpg.1e5d0ee02c1afa7d8dc46968f847242e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όλοι στον Άρη! :cheesy:

Τα χαρτιά του γύρω από το όραμα μιας αποικίας στον Άρη ανοίγει ο μεγιστάνας Έλον Μάσκ. Μέσα από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «New Space», ο δημιουργός της SpaceX αποκαλύπτει ότι ο μόνος τρόπος προκειμένου η μετοίκηση στον Κόκκινο Πλανήτη να γίνει δελεαστική προς το κοινό, είναι η κατασκευή ενός οικισμού εκεί.

Ο μεγαλοεπιχειρηματίας στοχεύει μάλιστα να μειώσει το κόστος του «εισιτηρίου» του ταξιδιού στον Άρη, στην τιμή μιας μέσης αμερικανικής κατοικίας – δηλαδή περίπου στα 200.000 δολάρια ή αλλιώς 180.000 ευρώ. Προκειμένου να το επιτύχει αυτό σχετικά σύντομα, σκοπεύει να δημιουργήσει το πρώτο Διαπλανητικό Μεταφορικό Σύστημα. Αυτό θα αποτελείται από ένα υβρίδιο πύραυλου-διαστημοπλοίου πολλαπλών χρήσεων που θα κινείται με τη βοήθεια 42 κινητήρων τύπου Raptor της SpaceX, οι οποίοι βρίσκονται ακόμα υπό ανάπτυξη.

«Θέλω να κάνω τον Άρη να φαντάζει επιλογή. Να τον κάνω να μοιάζει σαν να είναι κάτι εφικτό στη ζωή μας» αναφέρει ο Μασκ. «Υπάρχει τρόπος και ο καθένας θα μπορούσε να πάει αν το θέλει πραγματικά».

Εισιτήριο σε τιμή… κατοικίας

Η χρήση των υπαρχόντων μέσων, όπως π.χ. το Apollo, εκτιμά ο ίδιος ότι θα εκτόξευαν την τιμή του εισιτηρίου για τους ταξιδιώτες του Διαστήματος στα 10 δισ. δολάρια – περίπου 9 δισ. ευρώ – κατά άτομο.

«Δεν μπορεί να δημιουργηθεί ένας αυτοσυντηρούμενος πολιτισμός στον Άρη αν η τιμή του εισιτηρίου αγγίζει τα 10 δισ. δολάρια» εξηγεί ο Μασκ. «Αν καταφέρουμε να μειώσουμε σημαντικά το κόστος αυτό ώστε να προσεγγίζει π.χ. την τιμή μιας μέσης κατοικίας στις ΗΠΑ, τότε πιστεύω ότι η πιθανότητα δημιουργίας μιας αποικίας στον Κόκκινο Πλανήτη θα ήταν αρκετά υψηλή. Θεωρώ ότι θα συμβεί σίγουρα κάτι τέτοιο».

«Δεν θα θέλουν όλοι να πάνε. Ωστόσο ο καθένας θα μπορούσε να στηρίξει ένα τέτοιο σχέδιο ακόμα και από άποψη κάλυψης των θέσεων εργασίας που θα προκύψουν με στόχο την κατασκευή της αποικίας» προσθέτει.

Νέοι πύραυλοι, νέο όραμα

Το μυστικό της μείωσης του κόστους του εισιτηρίου με προορισμό τον Άρη, σύμφωνα με τον Μασκ, βασίζεται στην ανάπτυξη μιας αποδοτικής και παράλληλα οικονομικής τεχνολογίας που στην προκειμένη περίπτωση μεταφράζεται στο υβρίδιο ενός πανίσχυρου πυραύλου-διαστημοπλοίου που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές.

«Αν μιλάμε για ένα μέσο που κάποιος θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει μόνο μία φορά, τότε θα είναι υπερβολικά ακριβό με αποτέλεσμα κανείς να μην θέλει να το χρησιμοποιήσει», υποστηρίζει ο ίδιος.

Οι κινητήρες τύπου Raptor της Space X, οι οποίοι βρίσκονται ακόμα υπό ανάπτυξη, αναμένεται να είναι τρεις φορές πιο ισχυροί από τους κινητήρες του πυραύλου Falcon 9 της ίδιας εταιρείας. Το φουτουριστικό υβρίδιο για τον Άρη, σύμφωνα με το όραμα του επινοητή του, θα είναι εξοπλισμένο με 42 τέτοιους κινητήρες γεγονός που θα μπορούσε να του χαρίσει τον τίτλο του πιο ισχυρού διαστημικού σκάφους στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Βάσει των υπολογισμών του Μασκ μάλιστα, ένα τέτοιο σκάφος θα μπορούσε να μεταφέρει περί το ένα εκατομμύριο ανθρώπους στον Άρη σε βάθος 50-100 ετών – δεδομένου ότι το ταξίδι αυτό δεν θα απευθύνεται στο ευρύ κοινό λόγω κόστους.

http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=885998

A93D0BDF3F53E96C264A7C12D534DEB9.jpg.cc7ee066fcf5b76e1f772942d4ff664b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Νέα μορφή ζωής που «τρέφεται με ηλεκτρόνια» :cheesy:

Οι βιοφυσικοί Moh El-Nagga και Yamini Jangir κατέβηκαν σ’ ένα παλιό ορυχείο χρυσού των Mαύρων Λόφων στη Νότια Ντακότα, όπου φιλοξενείται ένας ανιχνευτής σκοτεινής ύλης, όχι για την αναζήτηση σωματιδίων αλλά για την αναζήτηση ζωής. Ψάχνουν μικρόβια που «τρέφονται με ηλεκτρισμό», μια κατηγορία οργανισμών που οι επιστήμονες μόλις τώρα άρχισαν να κατανοούν.

Αυτοί οι μικροβιακοί οργανισμοί ζουν σε ανεξερεύνητα μέρη: σε βαθιά υπόγεια πηγάδια, κάτω από την επιφάνεια της γης εκεί όπου υπάρχουν πλούσιες φλέβες μετάλλων, στα ιζήματα στα βάθη των ωκεανών μερικές ίντσες κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα. Αντιπροσωπεύουν ένα είδος ζωής που δεν είχε ερευνηθεί αρκετά, αφενός μεν διότι ζούν σε εξωτικούς βιότοπους και αφετέρου είναι πολύ δύσκολο να αναπτυχθούν στο εργαστήριο.

Μια πρόσφατη δειγματοληψία μικροβίων από τον θαλάσσιο πυθμένα κοντά στο νησί Σάντα Καταλίνα, ανοικτά των ακτών της Νότιας Καλιφόρνιας, ανακάλυψαν μια εκπληκτική ποικιλία μικροβίων που καταναλώνουν ή αποβάλλουν ηλεκτρόνια τρώγοντας ή αναπνέοντας ορυκτά ή μέταλλα. Η ερευνητική ομάδα του El-Naggar δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα την ανάλυση των δεδομένων που συνέλλεξε στο ορυχείο χρυσού, αλλά τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν να συμφωνούν με την έρευνα στο νησί Καταλίνα.

Οι οργανισμοί που «τρώνε» ηλεκτρόνια βρίσκονται σε μέρη όπου υπάρχουν αρκετά ορυκτά αλλά όχι πολύ οξυγόνο.

Οι επιστήμονες αρχίζουν πλέον να καταλαβαίνουν πως ακριβώς λειτουργούν αυτοί οι περίεργοι οργανισμοί. Πώς καταναλώνει ηλεκτρόνια ένα μικρόβιο από ένα κομμάτι μέταλλο, ή αποθέτει πίσω στο περιβάλλον όταν δεν τα «χρειάζεται» πλέον; Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι έδειξε τον τρόπο με τον οποίο τέτοιου είδους μικρόβια καταναλώνουν την ηλεκτρική λεία τους. Αλλά δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί εργασίες που να αποδεικνύουν ότι μερικοί καταναλωτές ηλεκτρονίων μεταφέρουν τα ηλεκτρόνια απευθείας διαμέσου των μεμβρανών τους – μια διαδικασία που μέχρι τώρα θεωρούνταν αδύνατη.

Τρώγοντας πέτρες

Παρότι η κατανάλωση ηλεκτρικού φορτίου από ζωντανούς οργανισμούς ακούγεται παράξενα, η ροή του ρεύματος είναι κεντρικής σημασίας για τη ζωή. Όλοι οι οργανισμοί απαιτούν μια πηγή ηλεκτρονίων για να δημιουργούν και να αποθηκεύουν ενέργεια. Ο βραβευμένος με Νόμπελ φυσιολόγος Albert Szent-Györgyi είχε πει κάποτε:

«Η ζωή δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ηλεκτρόνιο που ψάχνει ένα μέρος για να ξεκουραστεί.»

Η οξειδοαναγωγή είναι μια από τις βασικότερες κατηγορίες χημικών αντιδράσεων. Χαρακτηρίζεται από τη μεταφορά ηλεκτρονίων μεταξύ των αντιδρώντων ουσιών. Οξείδωση ονομάζεται η αποβολή ηλεκτρονίων και αναγωγή η πρόσληψη ηλεκτρονίων. Η αναπνοή των αερόβιων οργανισμών, η καύση, οι βασικές μεταλλουργικές διεργασίες, η διάβρωση των μετάλλων, τα γαλβανικά στοιχεία (μπαταρίες) και πολλά άλλα είναι στην ουσία αντιδράσεις οξειδοαναγωγής. Τελικά μάλλον υπάρχουν και μικροοργανισμοί που προσλαμβάνουν ή αποβάλλουν «σκέτα» ηλεκτρόνια.

Οι άνθρωποι και πολλοί άλλοι οργανισμοί παίρνουν ηλεκτρόνια από τα τρόφιμα και τα αποβάλλουν με την διαδικασία της αναπνοής. Τα μικρόβια που μελετά η ομάδα του El-Naggar ονομάζονται λιθοαυτότροφα ή καταναλωτές πετρωμάτων, που συλλέγουν ενέργεια από ανόργανες ουσίες, όπως σίδηρος, θείο ή μαγγάνιο. Κάτω από κατάλληλες συνθήκες, μπορούν να επιβιώσουν μόνο με ηλεκτρική ενέργεια.

Η φαινομενική ικανότητα των μικροβίων να τρώνε ηλεκτρόνια – άμεση μεταφορά ηλεκτρονίων στο εσωτερικό τους – είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επειδή φαίνεται να αψηφά τους βασικούς κανόνες της βιοφυσικής. Οι λιπαρές μεμβράνες που περικλείουν τα κύτταρα δρουν ως μονωτές, δημιουργώντας μια ηλεκτρικά ουδέτερη ζώνη, που κάποτε εθεωρείτο αδύνατο για ένα ηλεκτρόνιο να την διασχίσει. «Κανείς δεν ήθελε να πιστέψει ότι ένα βακτήριο, θα λάβει ένα ηλεκτρόνιο από το εσωτερικό του κυττάρου και θα το μετακινήσει προς τα έξω», δήλωνε πέρυσι ο Kenneth Nealson, ένα γεωβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, σε μια διάλεξή του στο Λονδίνο.

Στη δεκαετία του 1980, ο Nealson και άλλοι ανακάλυψαν μια εντυπωσιακή ομάδα βακτηρίων που μπορούν να αποβάλουν ηλεκτρόνια απευθείας σε στερεά ορυκτά. Φτάσαμε μέχρι το 2006 για να αποκαλυφθεί ο μοριακός μηχανισμός πίσω από αυτό το επίτευγμα: Μια τριάδα εξειδικευμένων πρωτεϊνών που βρίσκονται στην κυτταρική μεμβράνη, σχηματίζουν μια αγώγιμη γέφυρα που μεταφέρει τα ηλεκτρόνια προς το εξωτερικό του κυττάρου. (Οι επιστήμονες εξακολουθούν να διαφωνούν για το αν τα ηλεκτρόνια διασχίζουν ολόκληρη την απόσταση της μεμβράνης χωρίς συνοδεία.)

Εμπνευσμένοι από τους δότες-ηλεκτρονίων, οι επιστήμονες άρχισαν να αναρωτιούνται κατά πόσον τα μικρόβια θα μπορούσαν επίσης να κάνουν το αντίθετο και να «καταπίνουν» τα ηλεκτρόνια ως πηγή ενέργειας. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην αναζήτηση μιας ομάδας μικροβίων που ονομάζονται μεθανογόνα, τα οποία είναι γνωστά για την παραγωγή μεθανίου. Τα περισσότερα μεθανογόνα δεν είναι αυστηρά καταναλωτές μετάλλων. Αλλά το 2009, ο Bruce Logan και οι συνεργάτες του, έδειξαν για πρώτη φορά ότι ένα μεθανογόνο θα μπορούσε να επιβιώσει χρησιμοποιώντας μόνο την ενέργεια από ένα ηλεκτρόδιο. Οι ερευνητές πρότειναν ότι τα μικρόβια μπορούσαν άμεσα να προσλάβουν ηλεκτρόνια, ίσως μέσω μιας μοριακής γέφυρας παρόμοια με αυτή που οι παραγωγοί-ηλεκτρονίων χρησιμοποιούν για να μεταφέρουν ηλεκτρόνια κατά μήκος της κυτταρικής μεμβράνης. Αλλά δεν είχαν μια άμεση απόδειξη.

Το περασμένο έτος, ο Alfred Spormann και οι συνεργάτες ανακάλυψαν έναν τρόπο που αυτοί οι οργανισμοί μπορούν να επιβιώσουν σε ηλεκτρόδια χωρίς να τρέφονται με γυμνά ηλεκτρόνια.

Το μικρόβιο του Spormann (ονομάζεται Methanococcus maripaludis), εκκρίνει ένα ένζυμο που κάθεται στην επιφάνεια του ηλεκτροδίου. Το ένζυμο ζευγαρώνει ένα ηλεκτρόνιο από το ηλεκτρόδιο με ένα πρωτόνιο από το νερό για να δημιουργηθεί ένα άτομο υδρογόνου, το οποίο αποτελεί μια καλή πηγή τροφής των μεθανογόνων. Σύμφωνα με τον Daniel Bond, μικροβιολόγο του πανεπιστημίου της Μινεσότα: «Αντί να έχουν ένα αγώγιμο μονοπάτι, χρησιμοποιούν ένα ένζυμο. Δεν χρειάζεται να χτίσουν μια γέφυρα από αγώγιμα υλικά.»

Αν και τα μικρόβια δεν τρώνε τα ηλεκτρόνια μόνα τους, τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά. Τα περισσότερα ένζυμα λειτουργούν καλύτερα μέσα στο κύτταρο και πολύ γρήγορα αποικοδομούνται έξω απ αυτό.

Σύμφωνα με τον Spormann: «Αυτό που είναι μοναδικό είναι το πόσο σταθερά είναι τα ένζυμα όταν συγκεντρωθούν στην επιφάνεια του ηλεκτροδίου. Παλαιότερα πειράματα έδειχναν ότι αυτά τα ένζυμα είναι ενεργά έξω από το κύτταρο μόνο για λίγες ώρες, αλλά αποδείξαμε ότι είναι ενεργά για έξι εβδομάδες».

Ο Spormann και άλλοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα μεθανογόνα και άλλα μικρόβια μπορούν να προσλαμβάνουν απευθείας ηλεκτρόνια. «Είναι ένας εναλλακτικός μηχανισμός για την άμεση μεταφορά ηλεκτρονίων, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η άμεση μεταφορά ηλεκτρονίων δεν μπορεί να υπάρξει», δήλωσε ο Largus Angenent, ένας μηχανικός περιβάλλοντος στο πανεπιστήμιο του Cornell και πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Μικροβιακής Ηλεκτροχημείας και Τεχνολογίας. Ο Spormann είπε ότι η ομάδα του έχει ήδη βρει ένα μικρόβιο ικανό να συλλάβει σκέτα ηλεκτρόνια. Αλλά δεν έχουν δημοσιεύσει ακόμη τις λεπτομέρειες.

Μικρόβια στον Άρη

Μόνο ένα μικρό κλάσμα – ίσως το 2 τοις εκατό –από όλους τους μικροοργανισμούς του πλανήτη μπορεί να καλλιεργηθεί στο εργαστήριο. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι οι νέες αυτές προσεγγίσεις – καλλιέργεια μικροβίων σε ηλεκτρόδια και όχι στα παραδοσιακά συστήματα καλλιέργειας – θα αναδείξει μια νέα μέθοδο μελέτης πολλών μικροβίων που μέχρι τώρα ήταν αδύνατον να καλλιεργηθούν στο εργαστήριο.

«Χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδια ως αντικαταστάτες των ορυκτών καταφέραμε να ανοίξουμε και να επεκτείνουμε αυτό το πεδίο», δήλωσε η Annette Rowe, μια μεταδιδακτορική ερευνήτρια που συνεργάζεται με τον El-Naggar. «Τώρα έχουμε μια μέθοδο καλλιέργειας αυτών των βακτηρίων ώστε να παρακολουθείται η αναπνοή τους και η φυσιολογία τους.»

Το 2013 η Rowe αναζήτησε μικρόβια στο βυθό του νησιού Καταλίνα της Καλιφόρνιας σε ένα περιβάλλον πλούσιο σε σίδηρο. Είχε ήδη εντοπίσει τουλάχιστον 30 νέες ποικιλίες των «ηλεκτρικών» μικροβίων, όπως ανακοίνωσε σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το περασμένο έτος. Όπως δήλωσε η ίδια: «Είναι από πολύ διαφορετικές ομάδες μικροβίων που είναι αρκετά συχνές σε θαλάσσια συστήματα». Πριν από το πείραμα της, κανείς δεν γνώριζε ότι αυτά τα μικρόβια θα μπορούσαν να προσλάβουν ηλεκτρόνια από ένα ανόργανο υπόστρωμα. «Αυτό είναι κάτι που δεν περιμέναμε».

Ακριβώς όπως οι ψαράδες χρησιμοποιούν διαφορετικά δολώματα για να προσελκύσουν διαφορετικά είδη ψαριών, η Rowe χρησιμοποίησε ηλεκτρόδια με διαφορετικές τάσεις ως πόλο έλξης μια πλούσιας ποικιλίας μικροβίων.

Αντιλαμβανόταν την ύπαρξη των μικροβίων από την μεταβολή του ρεύματος – οι καταναλωτές μετάλλων δημιουργούσαν ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς τα μικρόβια απορροφούσαν τα ηλεκτρόνια από το αρνητικό ηλεκτρόδιο.

Οι διαφορετικές ποικιλίες των βακτηρίων που συλλέχθηκαν από την Rowe ευδοκιμούν κάτω από διαφορετικές ηλεκτρικές συνθήκες, γεγονός που δείχνει ότι χρησιμοποιούν διαφορετικούς τρόπους κατανάλωσης ηλεκτρονίων. Κάθε βακτήριο είχε ένα διαφορετικό ενεργειακό επίπεδο, στο οποίο άρχιζε η κατανάλωση των ηλεκτρονίων. Σύμφωνα με την Rowe, αυτό είναι ενδεικτικό των διαφορετικών τρόπων κατανάλωσης.

Η Rowe ερευνά τώρα νέα περιβάλλοντα για επιπλέον είδη μικροβίων, εστιάζοντας σε υγρά από μια βαθιά πηγή με χαμηλή οξύτητα. Βοηθά επίσης την αποστολή στο ορυχείο χρυσού του El-Naggar. Σύμφωνα με τον El-Naggar: «Προσπαθούμε να καταλάβουμε πώς λειτουργεί η ζωή κάτω από αυτές τις συνθήκες . Πλέον, γνωρίζουμε ότι υπάρχει ζωή σε αφθονία σε πολύ μεγαλύτερα βάθη από ό,τι νομίζαμε, αλλά δεν έχουμε ακόμα κατανοήσει τον τρόπο επιβίωσης».

Ο El-Naggar τονίζει πως το πεδίο είναι ακόμα στα σπάργανα, παρομοιάζοντας την τρέχουσα κατάσταση με τις πρώτες ημέρες της νευροεπιστήμης, όταν οι ερευνητές τοποθετούσαν ηλεκτρόδια σε βατράχους για να προκαλέσουν συσπάσεις των μυών τους. Έχουν περάσει μόνο 30 χρόνια από τότε που ανακαλύψαμε ότι τα μικρόβια αλληλεπιδρούν με στερεές επιφάνειες.

Με δεδομένη την επιτυχία αυτών των πρώτων πειραμάτων, φαίνεται ότι οι επιστήμονες έχουν διεισδύσει ελάχιστα στην μικροβιακή ποικιλότητα που ευδοκιμεί στα βάθη του πλανήτη. Η εξέλιξη αυτής της έρευνας θα βοηθήσει στην ερμηνεία της προέλευσης της ζωής στη Γη ή και σε άλλους πλανήτες. Μία από τις θεωρίες για την προέλευση της ζωής υποστηρίζει ότι η ζωή αμφανίστηκε στις επιφάνειες ορυκτών, εκεί όπου μπορούν να συνδεθούν βιολογικά μόρια και να καταλυθούν χημικές αντιδράσεις. Η νέα έρευνα θα μπορούσε να καλύψει ένα από τα κενά αυτής της θεωρίας – τον μηχανισμό για τη μεταφορά ηλεκτρονίων από τις ορυκτές επιφάνειες στο εσωτερικό των κυττάρων.

Επιπλέον, οι καταναλωτές στις επιφάνειες των μετάλλων μπορούν να αποτελέσουν ένα υπόδειγμα για την εξωγήινη ζωή, όπου μικροβιακοί οργανισμοί μπορεί να κρύβονται κάτω από την επιφάνεια ενός πλανήτη.

Για μένα, μια από τις πιο συναρπαστικές δυνατότητες είναι η ανακάλυψη μορφών ζωής που θα μπορούσαν να επιβιώνουν σε ακραία περιβάλλοντα, όπως στον Άρης», δηλώνει ο El-Naggar, του οποίου το πείραμα στο ορυχείο χρυσού χρηματοδοτείται από το Ινστιτούτου Αστροβιολογίας της NASA. «Ο Άρης, για παράδειγμα, είναι πλούσιος σε σίδηρο και έχει νερό κάτω από την επιφάνεια του. Αν έχετε ένα σύστημα που μπορεί να πάρει ηλεκτρόνια από σίδηρο και διαθέτει κάποιες ποσότητες νερού, τότε έχετε όλα τα συστατικά για ένα πιθανό μεταβολισμό.»

Ίσως ένα υπόγειο πρώην ορυχείο χρυσού στη Νότια Ντακότα, να μην είναι και το πιο περίεργο μέρος όπου οι ερευνητές θα βρουν ζωή που τρέφεται με ηλεκτρόνια.

Στην φωτογραφία οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ηλεκτρόδια από ανθρακόνημα (γκρι) ως δόλωμα μικροβίων που τρέφονται με «ηλεκτρισμό» (πορτοκαλί).

http://physicsgg.me/2016/06/24/%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%ce%bc%ce%bf%cf%81%cf%86%ce%ae-%ce%b6%cf%89%ce%ae%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%84%cf%81%ce%ad%cf%86%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%bc%ce%b5-%ce%b7%ce%bb%ce%b5%ce%ba%cf%84%cf%81%cf%8c/

electrictyeaters_615-768x492.png.7aa610d8d61ce01579253ff8f052c72b.png

electricmicrobe_1k.thumb.jpg.db0c14047e7b4efa563ca0304a533c11.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Ρωσία ετοιμάζει πυρηνικό κινητήρα για διαστημόπλοια που θα φτάνουν στον πλανήτη Άρη σε 6 εβδομάδες. :cheesy:

Σύστημα πυρηνικής προώθησης, που θα μπορεί να πάει ένα διαστημόπλοιο στον Άρη μέσα σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο του ενός μήνα, πιθανώς να δοκιμάσει η Ρωσία το 2018, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας του χώρου της πυρηνικής τεχνολογίας, Rosatom.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Russia Today, ο Σεργκέι Κιριένκο είπε ότι μια μονάδα πυρηνικής ενέργειας θα μπορεί να πάει ένα διαστημόπλοιο στον πλανήτη Άρη μέσα σε ενάμιση μήνα, παρέχοντας παράλληλα τη δυνατότητα ελιγμών κατά τη διάρκεια της πτήσης, τη στιγμή που με τις παρούσες διαθέσιμες τεχνολογίες (χημικής προώθησης) το χρονικό διάστημα αυτό ανέρχεται στους 18 μήνες- και μάλιστα χωρίς τη δυνατότητα επιστροφής ή ελιγμών κατά την πτήση.

Το πρόγραμμα πυρηνικού κινητήρα άρχισε το 2010 και μέχρι το 2012 είχε υπάρξει σχέδιο. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος εκτιμάται πως ανέρχεται στα 20 δισ. ρούβλια (περίπου 274 εκατ. δολάρια), και οι πρώτες δοκιμές θα μπορούσαν να αρχίσουν το 2018.

Ένας πυρηνικός διαστημικός κινητήρας πραγματικά θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά στην εξερεύνηση του Ηλιακού Συστήματος, αυξάνοντας τόσο τις ταχύτητες όσο και τις εμβέλειες των διαστημοπλοίων και ανοίγοντας τον δρόμο για επανδρωμένες αποστολές σε μακρινούς προορισμούς.

Η Rosatom εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη ενός κινητήρα κλάσης μεγαβάτ για διαστημόπλοια. «Τα σχέδια πάνω στα οποία δουλεύουμε θα επιτρέψουν στην ανθρωπότητα να φτιάξει διαστημόπλοια που θα αντιμετωπίζουν όλες τις διαστημικές προκλήσεις του 21ου αιώνα, όπως η μεταφορά φορτίων, η απομάκρυνση διαστημικών σκουπιδιών, η αποφυγή συγκρούσεων με αστεροειδείς κ.α» αναφέρεται σχετικά στην ιστοσελίδα της.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Wired, πολλά από τα προβλήματα της πυρηνικής προώθησης είχαν λυθεί από Σοβιετικούς επιστήμονες το 1967, όταν είχαν αρχίσει οι εκτοξεύσεις δορυφόρων που τροφοδοτούνταν με ενέργεια μέσω σχάσης.

Οι ΗΠΑ είχαν το δικό τους πρόγραμμα, SNAP-10A, από το 1965. Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις τα προγράμματα δεν διήρκεσαν πολύ, ενώ τα συστήματα είχαν σχεδιαστεί για μικρούς δορυφόρους και όχι μεγάλα σκάφη για διαπλανητικές αποστολές.

http://www.pronews.gr/epistimes/diastima/610999_vinteo-i-rosia-etoimazei-pyriniko-kinitira-gia-diastimoploia-poy-tha

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

NASA: Εξετάζει το ενδεχόμενο της μελλοντικής αποίκησης του «κόκκινου πλανήτη» :cheesy:

Μπορεί η NASA να διέψευσε πρόσφατα μια τελείως τρελή συνωμοσιολογική θεωρία περί ύπαρξης στρατόπεδου συγκέντρωσης με παιδιά σκλάβους στον πλανήτη Άρη, όμως στην... πραγματική ζωή συνεχίζει να ασχολείται με τις επιστημονικές της έρευνες και να εξετάζει το ενδεχόμενο της μελλοντικής αποίκησης του «κόκκινου πλανήτη».

Μάλιστα, πρόκειται σύντομα να δοκιμάσει τεχνολογία που ίσως καταφέρει να καταστήσει εφικτή την επιβίωση του ανθρώπου στον Άρη, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Independent.

Ειδικότερα, η Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει ήδη να αναπτύσσει μικρούς αντιδραστήρες πυρηνικής σχάσης, που μπορεί να συμβάλλουν στην υπερπήδηση ενός από τα τελευταία τεχνικά εμπόδια για την αποίκηση του Άρη: την έλλειψη ενέργειας.

Η παραγωγή ενέργειας έχει γίνει ο κύριος στόχος των επιστημόνων του διαστήματος μετά την ανακάλυψη νερού στον «κόκκινο πλανήτη». Η δοκιμή των πρωτοποριακών αντιδραστήρων, οι οποίοι έχουν ύψος μόλις 2 μέτρα και αναπτύχθηκαν την περασμένη τριετία στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Kilopower», πρόκειται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβρη.

Εάν οι μονάδες υπό δοκιμή περάσουν τα τεστ σχεδιασμού και απόδοσης, η NASA θα τις εγκαταστήσει στον Άρη για τη δεύτερη και σημαντικότερη φάση των δοκιμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθένας από αυτούς τους πυρηνικούς αντιδραστήρες - που διασπούν άτομα ουρανίου - θα μπορεί να παράγει 10 kilowatt ενέργειας - ικανά για να καλύψουν τις ανάγκες δύο μελών μιας ανθρώπινης αποστολής στον πλανήτη. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε μια έκθεση της NASA από το 2008 που υποστήριζε ότι για τις ανάγκες μιας αποστολής οκτώ ατόμων στον «κόκκινο πλανήτη» απαιτούνται 40 kilowatt ενέργειας.

Το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και το Ερευνητικό Κέντρο Glenn της NASA είναι οι δύο βασικοί συνεργάτες του φιλόδοξου πρότζεκτ, το οποίο έχει στοιχίσει σχεδόν 12,5 εκατομμύρια ευρώ.

http://www.pronews.gr/epistimes/diastima/611321_nasa-exetazei-endehomeno-tis-mellontikis-apoikisis-toy-kokkinoy-planiti

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Τεχνολογία πυρηνικής προώθησης εξετάζει η NASA. :cheesy:

Η διάρκεια του ταξιδιού μέχρι τον Άρη θα μπορούσε να μειωθεί από τους έξι στους τέσσερις μήνες αν όλα πάνε καλά με την επένδυση της NASA σε τεχνολογίες πυρηνικών κινητήρων.

Η εταιρεία BWX Technologies, με έδρα το Λίνστμπουργκ της Βιρτζίνια, αναλαμβάνει την ανάπτυξη του κινητήρα για λογαριασμό της NASA, στο πλαίσιο αρχικού συμβολαίου 18,8 εκατ. δολαρίων, αναφέρει το περιοδικό New Scientist.

H NASA είχε πειραματιστεί και παλαιότερα με την ιδέα της πυρηνικής προώθησης, και μάλιστα είχε δοκιμάσει πρωτότυπα στο έδαφος. Εγκατέλειψε όμως την προσπάθεια το 1972 όταν το Κογκρέσο ακύρωσε ένα σχέδιο αποστολής στον Άρη.

Η βασική ιδέα είναι ότι η θερμότητα που παράγει ένας πυρηνικός αντιδραστήρας θα θερμαίνει υγροποιημένο υδρογόνο, το οποίο θα ατμοποιείται απότομα και θα εκτοξεύεται από το ακροφύσιο του κινητήρα, επιταχύνοντας έτσι το σκάφος προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Αυτό θα αύξανε σημαντικά την πρόωση ανά λίτρο καυσίμου -η κατανάλωση εκτιμάται ότι θα μειωνόταν στο μισό σε σχέση με τους κύριους κινητήρες των διαστημικών λεωφορείων.

Στις μελλοντικές αποστολές στον Άρη, οι πυρηνικοί κινητήρες θα προσέφεραν μεγαλύτερη ταχύτητα, ενώ ταυτόχρονα θα μείωναν το βάρος των απαιτούμενων καυσίμων με αντίστοιχη αύξηση του ωφέλιμου φορτίου.

Στο πλαίσιο του διετούς συμβολαίου της, η BWX Technologies αναμένεται να σχεδιάσει έναν αντιδραστήρα ουρανίου και έναν κινητήρα πυρηνικής θερμικής προώθησης.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500158327

 

 

 

Ζωή σε περιβάλλον που θυμίζει τον Άρη. :cheesy:

Επιστήμονες ανακάλυψαν ζωή σε ένα από τα πιο αφιλόξενα και μαγευτικά περιβάλλοντα στη γη.

Το «Danakil Depression», η ύφεση δηλαδή του Ντάνακιλ, βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Αιθιοπίας και έχει πάρει το όνομά της από το υψόμετρο της περιοχής, 300 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Γνωστή από τους ντόπιους ως η πόρτα της κόλασης, η περιοχή έχει μέση θερμοκρασία τους 45 βαθμούς Κελσίου, ενώ μία σειρά από λίμνες που βρίσκονται στο σημείο, και έχουν λαμπιρίζον κίτρινο και πράσινο χρώμα, αποτελούν το πιο οξικό φυσικό περιβάλλον στον πλανήτη.

Η περιοχή επίσης περιτριγυρίζεται από δύο ηφαίστεια, ενώ σύμφωνα με γεωλόγους, τρεις διαφορετικές τεκτονικές πλάκες συναντούνται, δημιουργώντας έντονα γεωλογικά φαινόμενα, τα οποία απελευθερώνουν τοξικά αέρια θείου και χλωρίου.

Οι πληροφορίες που διαθέτουμε για την περιοχή είναι ελάχιστες λόγω της δυσκολίας προσέγγισης. Από το 2013 όμως μία ομάδα επιστημόνων με το όνομα «Europlanet», ξεκίνησε μελέτες στην Ύφεση του Ντανκίλ.

Οι ερευνητές απαιτείται να φορούν μάσκες αερίου, ενώ ένα λάθος βήμα μπορεί να σπάσει τις ιδιαίτερα εύθραυστες δομές αλάτων με τα θύματα να κινδυνεύουν από εγκαύματα και δηλητηρίαση αφού η θερμοκρασία του νερού σε αυτά τα σημεία αγγίζει τους 100 βαθμούς, ενώ το κοντινότερο νοσοκομείο είναι ώρες μακριά.

Σε μία από τις αποστολές το 2016, τα δείγματα που οι ερευνητές συνέλεξαν, μετά από εργαστηριακούς ελέγχους αποκάλυψαν την παρουσία ζωής μέσα στο καυτό οξύ. Τα βακτήρια που βρέθηκαν στις λίμνες οξέως είναι ακραιόφιλα, μπορούν δηλαδή να προσαρμοστούν σε ακραίες καταστάσεις.

Η έρευνα έχει ιδιαίτερη σημασία για τη ζωή σε άλλους πλανήτες αφού όπως δηλώνει η Barbara Cavalazzi, ερευνήτρια από το πανεπηστήμιο της Μπολόνια «Στον Άρη υπάρχουν παρόμοια κοιτάσματα μετάλλων και θείου, με αυτά στην Ύφεση του Ντανακίλ», στρέφοντας έτσι την προσοχή της επιστημονικής κοινότητας στην ανθεκτικότητα, κάποιων μορφών ζωής.

http://www.kathimerini.gr/921833/gallery/epikairothta/episthmh/zwh-se-perivallon-poy-8ymizei-ton-arh

df0u0jaxkaaegso.jpg.ce7ae20764576fb2d061f8ad6bad7f2d.jpg

df0u0hoxgaeeqls.jpg.fb5cccacf3c01c635ea8dce8867e439b.jpg

df0u0hbxuaaqnse.jpg.8a69b94c3782950b4c3ffdb38b8c63d9.jpg

df0u0gkxkaa_0s5-thumb-large.jpg.675ca7806d889f3955be03bbb30e3d7d.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Εκπληκτική εικόνα του πλανήτη Άρη από τη NASA. :cheesy:

Η Γη θα πλησιάσει στον «κόκκινο πλανήτη» στην πιο κοντινή απόσταση, επιτρέποντας στους επιστήμονες να συλλέξουν πολύτιμες πληροφορίες

Η κατάκτηση του διαστήματος αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της ανθρωπότητας για το μέλλον. Η προσοχή της επιστημονικής κοινότητας βρίσκεται πλέον στραμμένη στο σύμπαν που περιβάλλει τη Γη, δίνοντας τεράστια μάχη με το χρόνο, ώστε να γίνουν κτήμα του ανθρώπου τα μυστικά που κρύβονται τόσο στους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, όσο και στον γαλαξία μας.

Η NASA, μέσω του τηλεσκοπίου Χαμπλ, έδωσε στη δημοσιότητα μία εκπληκτικής ευκρίνειας εικόνα του πλανήτη Άρη, στον οποίο έχουν επικεντρωθεί οι έρευνες.

Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που «τραβήχτηκαν» οι φωτογραφίες, συνθέτοντας την εικόνα του «Θεού του Πολέμου», οι δύο πλανήτες πλησιάζουν ο ένας τον άλλον στην πιο κοντινή μεταξύ τους απόσταση.

Αυτό συμβαίνει κάθε 780 γήινες ημέρες και επιτρέπει στα τηλεσκόπια να λαμβάνουν εικόνες από πολύ κοντινή απόσταση.

Το Χαμπλ παρατηρεί τον Άρη από το 1990 και έχει δώσει πολύτιμες πληροφορίες στους επιστήμονες, οι οποίοι ετοιμάζουν την ανθρώπινη αποστολή στον πλανήτη τα επόμενα χρόνια.

Η εικόνα που έδωσε η NASA, απεικονίζει τον πλανήτη από ύψος 30 χιλιομέτρων. Στην ατμόσφαιρά του διακρίνονται καθαρά τα σύνεφα, καθώς και το ξέσπασμα μεγάλων καταιγίδων. Η Γη και ο Άρης θα φτάσουν στην πιο κοντινή τους ακτίνα στις 22 Μαΐου και θα διατηρηθεί έως τις 30 του μήνα. Η μεταξύ τους απόσταση υπολογίζεται στα 75 εκατ. χιλιόμετρα.

http://www.pronews.gr/epistimes/diastima/625533_ekpliktiki-eikona-toy-planiti-ari-apo-ti-nasa-foto

mars2.jpg.e02a7e80af5d48a76f1c07914b9617b7.jpg

mars.jpg.146791320821c23dfd44757aa12a0a7e.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Εχει η Γη περιοχές του... Αρη; :cheesy:

Η περιοχή του κόκκινου βράχου στη λεκάνη του Τσαϊντάμ στο δυτικό Κινχάι στην Κίνα έχει ονομαστεί το πιο «αρειανό» μέρος στη Γη, καθώς τα φυσικά χαρακτηριστικά του, το τοπίο και το κλίμα είναι όμοια με αυτά του κόκκινου πλανήτη.

Εκεί θα δημιουργηθεί μία «κοινότητα και μία κατασκήνωση του Αρη». Η κατασκήνωση θα έχει μία σειρά πειραματικών ενοτήτων - όπως καταλύματα, τα οποία θα αποτελέσουν τόπο βιωματικής μάθησης στον τομέα της αεροδιαστημικής, της αστρονομίας, της γεωγραφίας και των νέων μορφών ενέργειας. Η Κίνα ξεκίνησε ένα μη επανδρωμένο πρόγραμμα εξερεύνησης του Αρη και σχεδιάζει να δρομολογήσει μία αποστολή γύρω στο 2020.

Οι μετεωρίτες και η Σαντορίνη.

Οι μετεωρίτες με προέλευση τον πλανήτη Αρη είναι τα μόνα δείγματα που αποδεδειγμένα μπορούν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες για τις συνθήκες γένεσης και εξέλιξης του πλανήτη τα τελευταία τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια χρόνια. Εχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα περίπου 200 μετεωρίτες με προέλευση τον πλανήτη Αρη. Ωστόσο η φιλοδοξία του ανθρώπου για μια μελλοντική επανδρωμένη αποστολή στον Αρη απαιτεί επιπλέον στοιχεία για το είδος των πετρωμάτων που βρίσκονται εκεί, καθώς επίσης για μια πληθώρα ιδιοτήτων τους, όπως για παράδειγμα η αντοχή τους, η συνεκτικότητά τους, το ποσοστό του νερού και τα ορυκτά που περιέχουν, κ.ά. Αυτού του τύπου η έρευνα διευκολύνεται από τη μελέτη αρκετών γήινων ηφαιστειακών πετρωμάτων που μοιάζουν με μια ομάδα πετρωμάτων του πλανήτη Αρη, τους σεργκοτίτες. Τέτοια πετρώματα καλούνται «αρειανά ανάλογα» και μελετώνται επισταμένως από τους επιστήμονες για μια πληθώρα ιδιοτήτων τους

Ο δρ Ιωάννης Μπαζιώτης, επίκουρος καθηγητής Ορυκτολογίας - Πετρολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Jet Propulsion Laboratory της Αμερικής, ηγείται της προσπάθειας που έχει ως στόχο τη μελέτη των ηφαιστειακών πετρωμάτων της Σαντορίνης. Η σύγκριση των πετρωμάτων της Σαντορίνης με αντίστοιχα πετρώματα από τις περιοχές της Ισλανδίας, της Νότιας Αφρικής και της Νορβηγίας, τα οποία θεωρούνται εξαιρετικά «αρειανά ανάλογα», έδειξε ότι η Σαντορίνη θα πρέπει να συμπεριληφθεί στη λίστα των «αρειανών αναλόγων». Ειδικότερα, οι φυσικές ιδιότητες, τα ορυκτολογικά συστατικά, οι δομές που σχηματίζονται σε επίπεδο μικροκλίμακας, καθώς και οι φασματοσκοπικές ιδιότητες παρουσίασαν μεγάλη ομοιότητα προς τις αντίστοιχες ιδιότητες των επιβεβαιωμένων «αρειανών αναλόγων».

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=900229

566D0325A47A8FEC8C268900B797721A.jpg.5e0e056e535debd3ba5735453fcc63a2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι έξι «Αρειανοί» μετά από οκτώ μήνες απομόνωσης είδαν το φως... της Χαβάης. :cheesy:

Μετά από οκτώ μήνες απομονωμένοι σε ένα θόλο στις πλαγιές ενός ηφαιστείου της Χαβάης, έξι μέλη μιας εικονικής αποστολής στον 'Αρη, βγήκαν την Κυριακή ξανά στο φως της μέρας, έχοντας ολοκληρώσει μια ακόμη προσομοίωση ενός ταξιδιού στον γειτονικό πλανήτη.

Πρόκειται για ένα ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Χαβάης, με την ονομασία Space Exploration Analog and Simulation (HI-SEAS), που χρηματοδοτεί η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).

Επιτέλους τα έξι μέλη της «αποστολής» -τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες- ένιωσαν πάλι τον ήλιο και τον άνεμο στο πρόσωπό τους, είδαν ξανά τους φίλους και συγγενείς τους και έφαγαν φρέσκες μπανάνες και τροπικές παπάγιες, μετά από μια πολύμηνη διατροφή κυρίως με αποξηραμένες και κονσερβαρισμένες «διαστημικές» τροφές.

Το Πανεπιστήμιο της Χαβάης πραγματοποιεί τέτοιες «αρειανές» προσμοιώσεις από το 2012. Η τελευταία «αποστολή» - η πέμπτη του είδους της- απαιτούσε από τους έξι συμμετέχοντες να φοράνε διαστημικές στολές όταν έβγαιναν από το θόλο.

Επιστημονικά προγράμματα αυτού του είδους βοηθάνε τη NASA να μελετήσει τις ψυχολογικές και άλλες ανθρώπινες αντιδράσεις σε συνθήκες μακρόχρονης απομόνωσης (όπως θα απαιτούσε η παραμονή στον 'Αρη) και να διαμορφώσει κριτήρια για τον τρόπο επιλογής των μελλοντικών αστροναυτών, έτσι ώστε να είναι οι καταλληλότεροι για να αντέξουν το στρες ενός πραγματικού ταξιδιού στον «κόκκινο πλανήτη».

Η NASA, που σχεδιάζει να στείλει αστροναύτες στον 'Αρη στη δεκαετία του 2030, χρηματοδοτεί το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα στη Χαβάη με 2,5 εκατομμύρια δολάρια. Θα ακολουθήσει και μια έκτη προσομοιωμένη αποστολή.

Οι έξι που μπήκαν στην οκτάμηνη καραντίνα, έπρεπε να ζήσουν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο περίπου 110 τετραγωνικών μέτρων, σε ένα μεγάλο οροπέδιο λίγο κάτω από την κορυφή του Μάουνα Λόα, του μεγαλύτερου ενεργού ηφαιστείου του κόσμου, σε υψόμετρο περίπου 2.500 μέτρων. Το κατάλυμα περιλάμβανε μικρά υπνοδωμάτια για κάθε «αστροναύτη», κουζίνα, μπάνιο (ένα ντους και δύο τουαλέτες με κομποστοποίηση αποβλήτων) και ένα επιστημονικό εργαστήριο.

Όλες οι επικοινωνίες τους με τον έξω κόσμο γίνονταν με χρονοκαθυστέρηση 20 λεπτών, όσο χρόνο δηλαδή χρειάζονται τα σήματα για να ταξιδέψουν μεταξύ 'Αρη-Γης. Όταν έβγαιναν έξω φορώντας τις διαστημικές στολές τους, έκαναν γεωλογικές μελέτες, χαρτογραφήσεις και άλλες έρευνες, σαν να βρίσκονταν στον 'Αρη.

Καθένας από τους έξι «αστροναύτες» κρατούσε ατομικό ημερολόγιο, όπου κατέγραφε τα συναισθήματα και τις σχέσεις του με τους υπολοίπους. Ένα βασικό ζητούμενο από τους επιστήμονες της NASA είναι να εξακριβώσουν σε ποιό βαθμό είναι πιθανό να δημιουργηθούν προβλήματα από μια πολύχρονη συγκατοίκηση σε κλειστό και απομονωμένο χρόνο, ιδίως αν είναι ασύμβατοι μεταξύ τους οι χαρακτήρες των μελών της αποστολής.

Οι έξι «αστροναύτες» φορούσαν αισθητήρες που κατέγραφαν τόσο τα επίπεδα του στρες τους, όσο και πόσο πλησίαζαν σωματικά τα άλλα μέλη της αποστολής, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο απέφευγαν τους άλλους και πόσο αγχώνονταν από την παρουσία τους.

«Μετά και την πέμπτη αποστολή μας μάθαμε, μεταξύ άλλων, ότι ακόμη και στις καλύτερες ομάδες οι συγκρούσεις πρόκειται αναπόφευκτα να εμφανισθούν. Γι' αυτό, είναι πραγματικά σημαντικό να έχουμε ένα πλήρωμα που, τόσο ως άτομα όσο και ως ομάδα, έχουν αληθινή ψυχική αντοχή, ώστε να τα βγάλουν πέρα αλώβητοι με τις συγκρούσεις», δήλωσε ο επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος καθηγητής Κιμ Μπίνστεντ του Πανεπιστημίου της Χαβάης.

Όταν οι «αστροναύτες» ένιωθαν μεγάλο στρες, μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν συσκευές εικονικής πραγματικότητας για να μεταφερθούν νοητικά σε μια τροπική παραλία ή σε κάποιο άλλο αγαπημένο τους μέρος.

Προσομοιώσεις ταξιδιού στον 'Αρη γίνονται και σε άλλα μέρη του κόσμου, αν και το ηφαιστειακό τοπίο στη Χαβάη όντως θυμίζει ιδιαίτερα τον 'Αρη. Το πιο διάσημο πείραμα μέχρι σήμερα υπήρξε αυτό της «Βιόσφαιρας 2» στη δεκαετία του 1990, στην Αριζόνα των ΗΠΑ, με τη συμμετοχή τεσσάρων ανδρών και τεσσάρων γυναικών, οι οποίοι τελικά έγιναν...μαλλιά-κουβάρια και, όταν ξαναβγήκαν έξω μετά από δύο χρόνια, δεν μιλιούνταν καν μεταξύ τους!

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500162485

90C1B101047D1709B57CEB0D288DFE51.jpg.7659633cc13df3aa77cd6f1b743624d8.jpg

manoa-hiseas-mission-v-exit-food.jpg.c37e17e041ee5cf03bb0ecda33ab7ae1.jpg

manoa-hiseas-mission-v-exit-group.jpg.26654aacc9753472f85c5c5a322c71ee.jpg

manoa-hiseas-mission-v-exit.jpg.316002626bef937b796eaf309a682e08.jpg

manoa-hiseas-mission-v-exit-crew.jpg.6b3ed38d1f96c0a3e3df277ec5a396a4.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και άλλα ίχνη νερού στον Αρη. :cheesy:

Νέες ενδείξεις ότι ο Αρης είχε κάποτε άφθονο νερό παρουσιάζει μια ομάδα ερευνητών η οποία εντόπισε στην επιφάνειά του τα ίχνη ενός μεγάλου ποταμού ηλικίας 3,5 εκατομμυρίων ετών. Τα ιζήματα, τα οποία είναι ορατά στις δορυφορικές απεικονίσεις, θεωρούνται τα πιο θεαματικά και καλοσχηματισμένα «σημάδια» για την παρουσία υγρού νερού στον Κόκκινο Πλανήτη.

Τα… πάνω-κάτω

Αναλύοντας εικόνες υψηλής ανάλυσης και τοπογραφικά δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από δορυφόρους οι ερευνητές από τη Σχολή Γεωεπιστημών Τζάκσον στις Ηνωμένες Πολιτείες εντόπισαν ποτάμια ιζήματα και εναποθέσεις σε πολύ πυκνούς σχηματισμούς σε μια περιοχή του Αρη γνωστή ως Aeolis Dorsa. Όπως περιγράφουν στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στην περιοδική έκδοση της Αμερικανικής Γεωλογικής Εταιρείας «GSA Bulletin». οι εναποθέσεις είναι ορατές στις δορυφορικές εικόνες επειδή έχουν υποστεί «τοπογραφική αντιστροφή» – τα ιζήματα που κάποτε βρίσκονταν στα χαμηλά στρώματα των καναλιών του ποταμού τώρα έχουν έρθει προς τα επάνω και είναι ορατά στην επιφάνεια του πλανήτη.

Μεγάλο υδάτινο σώμα.

Οι αναλύσεις και οι μετρήσεις που έκαναν οι επιστήμονες έδειξαν ότι τα ποτάμια ιζήματα βρίσκονταν κάποτε εναποτεθειμένα σε εγκιβωτισμένες κοιλάδες. Στη Γη οι περισσότερες εγκιβωτισμένες κοιλάδες έχουν σχηματιστεί από την άνοδο και την πτώση της στάθμης της θάλασσας κατά τις εναλλαγές από τις παγετώδεις στις μεσοπαγετώδεις περιόδους. Σύμφωνα με τον Μπέντζαμιν Καρντένας και τους συνεργάτες του, οι παλαιοκοιλάδες που φαίνονται στην Aoilis Dorsa του Αρη έχουν σχηματιστεί από την άνοδο και την πτώση της στάθμης ενός μεγάλου υδάτινου σώματος που υπήρχε εκεί πριν από περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια χρόνια.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=902461

1CA4D422565CFA78B9FC10FD19B5BC20.jpg.e5f2f1392c119400161af242ddd97ea7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ο Έλον Μασκ θέλει να στείλει ανθρώπους στον Αρη το 2024 :cheesy:

Ανθρώπους στον Άρη το 2024 επιβεβαίωσε ότι στοχεύει να στείλει ο εκατομμυριούχος Έλον Μασκ, ιδρυτής των εταιρειών Tesla και Space X. Το αξιοσημείωτο είναι ότι το ίδιο διαστημικό σκάφος θα αξιοποιηθεί και στη Γη για να συντομεύσει δραστικά τα ταξίδια, μειώνοντας π.χ. σε μόνο 40 λεπτά την πτήση μεταξύ Νέας Υόρκης-Σαγκάης.

Ο οραματιστής επιχειρηματίας παρουσίασε τα νέα σχέδιά του στην Αυστραλία, με κεντρικό άξονα, όπως είπε, τη μείωση του κόστους σε σχέση με τον προηγούμενο προγραμματισμό του. Εξήγησε ότι σκοπεύει να αναπροσαρμόσει τη Space X, έτσι ώστε να εστιασθεί σε μόνο έναν τύπο σκάφους, το οποίο θα κάνει τα πάντα, από πλανητικά έως διαπλανητικά ταξίδια.

Το σκάφος με την ονομασία BFR θα μεταφέρει ανθρώπους γρήγορα από τη μία πόλη της Γης στην άλλη, αλλά, επίσης, θα μπορεί να τους πάει στον Άρη. Το πυραυλικό σύστημα, που θα έχει ύψος περίπου 106 μέτρων και πλάτος εννέα μέτρων, θα εκτοξεύει δορυφόρους, θα συνδέει τη Γη με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (όπως κάνουν τώρα τα Falcon 9 και Dragon της Space X), θα ταξιδεύει στη Σελήνη και στον Άρη και, κάπου ενδιάμεσα, θα μεταφέρει έως 100 επιβάτες από αεροδρόμιο σε αεροδρόμιο στη Γη. Δηλαδή, «με ένα σμπάρο πολλά τριγόνια», αφού, όπως τόνισε ο Μασκ, προέχει η μείωση του κόστους.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500165145

4C9EA93F484AD4C12090EA0F38303B58.jpg.8180b4a8a58ab7434e7f81010d0c11ee.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μόνο γυναίκες μπορούν να φτάσουν στον Άρη. :cheesy:

Στη μυθολογία τον γιγάντιο σε μέγεθος και μόνιμα οργισμένο Αρη, μόνο η μια γυναίκα (η Αφροδίτη) κατάφερε έστω και για λίγο να τον…τιθασεύσει. Το ίδιο ίσως φαίνεται ότι θα συμβεί και με τον πλανήτη που φέρει το όνομα του θεού του πολέμου. Η Ελεν Σέρμαν, η πρώτη βρετανίδα που ταξίδεψε στο Διάστημα στις αρχές της δεκαετίες του 1990 υποστηρίζει ότι η NASA έχει στα χέρια της μια μελέτη σύμφωνα με την οποία για μια επιτυχημένη επανδρωμένη αποστολή στον Αρη απαιτείται πλήρωμα που να αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες.

Σύμφωνα με την Σέρμαν η μελέτη αυτή εξέτασε την δυναμική που θα αναπτυχθεί ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος μιας αποστολής στον Κόκκινο Πλανήτη. Τα μέλη μιας αποστολής στον Αρη θα πρέπει να συμβιώσουν μέσα σε ένα μικρό σκάφος για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 18 μηνών.

Είναι ευνόητο ότι η συμβίωση στις δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες ενός μακρινού διαστημικού ταξιδιού θα είναι μια πραγματική δοκιμασία για το πλήρωμα. Σύμφωνα με την Σέρμαν οι συγγραφείς της μελέτης απέρριψαν την ιδέα χρησιμοποίησης μεικτών πληρωμάτων γιατί θεωρούν ότι θα δημιουργηθούν πολλές και διαφόρων ειδών εντάσεις.

Η μελέτη αναφέρει ότι η δυναμική θα είναι καλύτερη ανάμεσα σε πληρώματα ίδιου φύλλου και ειδικότερα σε πλήρωμα που θα αποτελείται μόνο από γυναίκες. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης οι γυναίκες από την φύση τους μπορούν να συνεννοούνται και να συνεργάζονται καλύτερα μεταξύ τους από ότι άνδρες.

Ετσι ένα αμιγώς γυναικείο πλήρωμα θα έχει αυξημένες πιθανότητες να φέρει σε πέρας την αποστολή χωρίς να παρουσιαστούν προβλήματα στις μεταξύ τους σχέσεις, προβλήματα που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την αποστολή.

Η Σέρμαν υποστηρίζει ότι η μελέτη αυτή έχει παραμείνει απόρρητη γιατί η NASA δεν έχει αποφασίσει ακόμη το τι είδους πλήρωμα θα στείλει στην πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500165624

E2D4F987F6F6B5A22951D6434988E373.jpg.6a89899110edd9dab589be8efe6ab512.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

O Elon Musk αποκαλύπτει τα σχέδιά του για τον εποικισμό του Άρη. :cheesy:

Ο Elon Musk, με “όχημα” τους πυραύλους της SpaceX φιλοδοξεί να δημιουργήσει μία μικρή πόλη στον Άρη μέχρι το 2024.

Το πλάνο του Elon Musk περιλαμβάνει την αποστολή δύο τουλάχιστον πυραύλων με φορτίο το 2022, ενώ μέχρι εκείνη την εποχή θα έχει καθοριστεί το εάν υπάρχουν επαρκή αποθέματα νερού στον Άρη, για να υποστηριχθεί η λειτουργία μίας αποικίας εκεί. Ο στόλος των πυραύλων της SpaceX θα χρησιμοποιηθεί για αυτό το σκοπό, ενώ το πλάνο περιλαμβάνει την έναρξη των επανδρωμένων αποστολών το 2024.

Η SpaceX θα χρησιμοποιήσει το Interplanetary Transport System, το οποίο είναι ένα πολύ μεγάλων διαστάσεων πυραυλικό σύστημα που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο, το κόστος της μεταφοράς όλων των υλικών προς τον Άρη. Το ITS θα έχει 31 κινητήρες συνολικά, έχοντας την ικανότητα της μεταφοράς 450 μετρικών τόνων φορτίου στο διάστημα.

Οι πρώτοι έποικοι θα είναι επιφορτισμένοι με το έργο της προετοιμασίας των υποδομών της βάσης για το δεύτερο κύμα των εποίκων που θα ακολουθήσει την ίδια χρονιά. Το σχέδιο του Elon Musk χαρακτηρίζεται ως πολύ φιλόδοξο από τους ειδικούς, ειδικά ως προς το χρόνο υλοποίησης, αλλά η SpaceX θεωρεί ότι θα τα καταφέρει να φέρει εις πέρας το σχέδιό της.

http://www.pestaola.gr/o-elon-musk-apokalyptei-ta-sxedia-toy-gia-ton-epoikismo-toy-arh/

spacex-its.thumb.jpg.453ce32ec4c55b038f18ae22c902519c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

H NASA θέλει να αλλάξει το DNA των αστροναυτών. :cheesy:

Μπορεί τεχνικά να είμαστε πλέον σε θέση να στείλουμε μια επανδρωμένη αποστολή στον Αρη όμως υπάρχουν μια σειρά από προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν. Προβλήματα όπως η διατροφή των αστροναυτών σε αυτό το μακρινό ταξίδια και η ομαλή διαβίωση του πληρώματος μέσα στο σκάφος για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και πάνω από όλα. Ομως για την επίλυση αυτών των προβλημάτων οι επιστήμονες και οι διαστημικές υπηρεσίες προσπαθούν εδώ και χρόνια να βρουν λύσεις και έχουν κάνει σημαντικά βήματα προόδου.

Θεωρείται δεδομένο πώς όταν ξεκινήσει η πρώτη επανδρωμένη αποστολή για τον Αρη τα ζητήματα της διατροφής θα έχουν με κάποιο τρόπο λυθεί ενώ επίσης μέσα από τις έρευνες και πειράματα που γίνονται θα έχει αναδειχθεί το καλύτερο δυνατό μείγμα ανθρώπινου δυναμικού που θα κληθεί να φέρει σε πέρας την ιστορική αποστολή. Υπάρχει όμως ένα ακόμη πρόβλημα το οποίο ταλανίζει τις διαστημικές υπηρεσίες και δεν είναι άλλο από την μεγάλη έκθεση των αστροναυτών που θα ταξιδέψουν στον Αρη στην άκρως βλαβερή για τον ανθρώπινο οργανισμό κοσμική ακτινοβολία.

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν ένα σκάφος όσο εξελιγμένο τεχνολογικά και αν είναι μπορεί να προστατέψει σε απόλυτο βαθμό το πλήρωμα από την κοσμική ακτινοβολία η οποία είναι ως γνωστόν καταστρέφει τα ανθρώπινα κύτταρα προκαλώντας καρκίνο, άνοια και άλλες σοβαρές παθήσεις.

Στελέχη της NASA αποκάλυψαν ότι έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια φαρμάκων που θα επιδιορθώνουν τις ζημιές στα κύτταρα των αστροναυτών που έχει προκαλέσει η κοσμική ακτινοβολία. Οπως είπαν επόμενος στόχος είναι η ανάπτυξη μεθόδων που θα επεμβαίνουν στο DNA των αστροναυτών και θα το κάνουν ανθεκτικό απέναντι στην κοσμική ακτινοβολία. «Εξετάζουμε μια σειρά από ιδέες. Από φαρμακευτικές θεραπείες οι οποίες δείχνουν στα πρώτα στάδια των ερευνών που διεξάγουμε ότι είναι και οι πιο πολλά υποσχόμενες μέχρι πιο προωθημένες λύσεις όπως η γονιδιακή παρέμβαση. Πιστεύω ότι όλα αυτά έχουν πίσω τους και πολλά ηθικά διλήμματα που πρέπει να συζητηθούν και να λυθούν για αυτό και προς το παρόν βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο των σκέψεων και πειραματισμών» δήλωσε στους Times o Ντάγκλας Τέριερ εκ των επικεφαλής του τομέα ανάπτυξης τεχνολογιών στην NASA.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=906326

D2AFB47FE97D836A6B8B3DBD38054BD3.jpg.761766ecef4aecaf0d0e7d3c7372ebed.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θέλεις να υπάρχει το όνομα σου πάνω στον Αρη; :cheesy:

Αν όλα πάνε καλά τον Μάρτιο του 2018 θα προσεδαφιστεί στον Αρη ο ρομποτικός εξερευνητής InSight. Ανάμεσα στα διάφορα όργανα που θα διαθέτει το ρομπότ θα φέρει πάνω του και ένα μικροτσίπ στο οποίο θα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ονόματα απλών ανθρώπων που θέλουν με αυτόν τον τρόπο να δηλώσουν την παρουσία τους στον Κόκκινο Πλανήτη. Η διαδικασία συλλογής ονομάτων είχε γίνει το 2015 και περίπου 830 χιλιάδες άνθρωποι είχαν βάλει το όνομα τους στην σχετική λίστα. Τώρα η NASA ανακοίνωσε ότι ανοίγει εκ νέου την διαδικασία και στην διεύθυνση

https://mars.nasa.gov/syn/insight

μπορεί όποιος το επιθυμεί να δηλώσει το όνομα του για να ταξιδέψει με το ρομπότ στον Αρη.

Η διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι την 1η Νοεμβρίου.

Η αποστολή

Το InSight (Ιnterior Exploration using Seismic Investigations Geodesy and Heat Transport), που κατασκευάσθηκε από την εταιρεία Lockheed Martin, θα «καθήσει» στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη και θα πραγματοποιήσει αναλύσεις στο υπεδάφος του. Το βασικό του όργανο θα μελετήσει την ταχύτητα διάδοσης σεισμικών κυμάτων στο υπέδαφος προκειμένου να αποκαλύψει την εσωτερική δομή του πλανήτη. Κάτι τέτοιο αποτελεί διακαή πόθο των επιστημόνων, προκειμένου να ανακαλύψουν τα γεωλογικά μυστικά του γειτονικού πλανήτη, αλλά επίσης για να εξάγουν γενικότερα συμπεράσματα σχετικά με τον σχηματισμό των βραχωδών πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα.

https://www.youtube.com/watch?v=-z0qKNTph3U

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=907271

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ελον Μασκ: Το 2024 άνθρωποι στον Αρη με δυνατότητα χρήσης των social media. :cheesy:

Κάθε δημόσια αναφορά του αμερικανού μεγιστάνα και οραματιστή Ελον Μασκ συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας. Και πώς να μην συμβαίνει αυτό αφού κάθε φορά ο Μασκ φροντίζει είτε με την ανακοίνωση νέων φουτουριστικών πρότζεκτ στα οποία συμμετέχει είτε με δηλώσεις του για τις εν εξελίξει πολυσχιδείς δραστηριότητες να εξάπτει την φαντασία της κοινής γνώμης.

Είναι γνωστό ότι ο Μασκ έχει ιδρύσει την πιο δυναμική ιδιωτική διαστημική εταιρεία, την Space X, βασική εργασία της οποίας σε αυτή την φάση είναι η κατασκευή επαναχρησιμοποιούμενων σούπερ πυραυλικών συστημάτων. Στόχος της Space X είναι να στέλνει γρήγορα και με χαμηλό κόστος ανθρώπους και φορτία στο Διάστημα. Η ταχύτητα διασφαλίζεται με τους προηγμένους και γιγάντιων διαστάσεων πυραύλους και το χαμηλό κόστος διασφαλίζεται με την επαναχρησιμοποίηση των πυραύλων αυτών. Ο Μασκ έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει πολύ σύντομα επανδρωμένες αποστολές στον Αρη και οραματίζεται με μεγάλη αποικία από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Πριν από λίγα 24ωρα η δημοφιλής ιστοσελίδα στον χώρο των κοινωνικών δικτύων Reddit οργάνωσε μια online συνέντευξη με τον Ελον Μασκ να δέχεται να απαντήσει στα ερωτήματα που έστελναν οι επισκέπτες της σελίδας.

Τα ερωτήματα όπως είναι ευνόητο ήταν πολλά και μέσα από τις απαντήσεις του ο Μασκ έδωσε ένα χρονοδιάγραμμα των αποστολών στον Αρη.

Σύμφωνα με τον Μασκ οι πρώτες αποστολές θα ξεκινήσουν το 2022 και θα μεταφέρουν στον Κόκκινο Πλανήτη τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε όταν στην επόμενη φάση ακολουθήσουν οι άνθρωποι να μπορούν να στήσουν σχετικά εύκολα τις πρώτες εγκαταστάσεις διαβίωσης. Οι πρώτες αποστολές ανθρώπων στον Αρη θα γίνουν αν όλα πάνε καλά από την Space X το 2024. Μάλιστα ο Μασκ ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια ώστε οι κάτοικοι του Αρη να έχουν πρόσβαση στα social media.

«Οποιος πιστεύει ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός δικτύου που θα συνδέει τον Αρη με το Internet παρακαλώ να επικοινωνήσει μαζί μας και να το κάνει. Ένα τέτοιο δίκτυο όταν μάλιστα Γη και Αρης βρίσκονται σε τροχιές που πλησιάζει ο ένας πλανήτης τον άλλο θα παρέχει και σχετικά γρήγορη σύνδεση. Υποθέτω θα μπορεί κάποιος στον Αρη να χρησιμοποιήσει αν θέλει στο Snapchat» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μασκ.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500168532

B0CB4838EBF8AB9DFAA30DC28505AC2B.jpg.e4c3a8c804189485c306dbada963ba99.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Οι ηλιακές καταιγίδες εμπόδιο για βάσεις στα φεγγάρια του Αρη. :cheesy:

Η απόφαση για να ταξιδέψουν άνθρωποι στον Αρη έχει ληφθεί και αυτό που απομένει να μάθουμε είναι πότε και με ποιόν τρόπο θα γίνει η ιστορική αποστολή στον Κόκκινο Πλανήτη. Από τις διαστημικές υπηρεσίες η NASA είναι εκείνη που δείχνει πιο έτοιμη να στείλει αστροναύτες στον Αρη αλλά εσχάτως στο παιχνίδι έχουν μπει και ιδιωτικές εταιρείες όπως η Space X, του αμερικανού μεγιστάνα και οραματιστή Ελον Μασκ. Μάλιστα ενώ η NASA σχεδιάζει μια επανδρωμένη αποστολή στον Αρη το νωρίτερο το 2030 ο Μασκ υποστηρίζει ότι μπορεί να το κάνει το 2024.

Οσον αφορά τον τρόπο που θα πατήσει για πρώτη φορά ανθρώπινο πόδι στον Αρη έχουν εκπονηθεί διάφορα σχέδια. Εκείνο που έχει το προβάδισμα είναι αυτό στο οποίο στον Αρη θα σταλεί αρχικά μόνο ο απαραίτητος εξοπλισμός για την δημιουργία εγκαταστάσεων και θα ακολουθήσουν σε επόμενο στάδιο οι αστροναύτες που θα προσεδαφιστούν στο σημείο που θα βρίσκεται αυτός ο εξοπλισμός για να φτιάξουν εύκολα τις πρώτες βάσεις στον πλανήτη

Στο τραπέζι όμως έχει πέσει και άλλη μια ιδέα η οποία έχει βρει αρκετούς υποστηρικτές στην επιστημονική κοινότητα. Η ιδέα είναι οι πρώτες επανδρωμένες αποστολές που θα φτάσουν στον Αρη να προσεγγίσουν αρχικά τους δύο δορυφόρους του πλανήτη.

Τα δύο μικρά φεγγάρια του Αρη, ο Δείμος και ο Φόβος βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από τον πλανήτη και σύμφωνα με τους θιασώτες της ιδέας μπορούν να δημιουργηθούν εκεί κάποιες βάσεις στις οποίες οι αστροναύτες που θα βρίσκονται εκεί θα οργανώσουν καλύτερα την πρώτη επίσκεψη του ανθρώπου στον Κόκκινο Πλανήτη. Επιπλέον από αυτές τις βάσεις θα μπορούν οι αστροναύτες να ελέγχουν με πιο άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο τα ρομπότ και τα άλλα συστήματα εξερεύνησης που θα βρίσκονται στην επιφάνεια του Αρη. Μάλιστα εκείνος που έχει για λόγους μεγέθους αλλά και θέσης την προτίμηση των ειδικών για δημιουργία μια επανδρωμένης βάσης εκεί είναι ο Φόβος

Ομως μια νέα μελέτη της NASA αναφέρει ότι ο Φόβος λόγω της τροχιάς του δέχεται συχνά την «επίσκεψη» ηλιακών καταιγίδων, δηλαδή γιγάντιες ποσότητες ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων από τον Ηλιο. Ως γνωστόν αυτές οι καταιγίδες προκαλούν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στους διαστημικούς δορυφόρους, τις τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρικά δίκτυα. Αυτό σημαίνει ότι οι βάσεις που θα δημιουργηθούν στον Φόβο είναι πιθανό να τίθενται εκτός λειτουργίας όταν φτάνει εκεί μια ηλιακή καταιγίδα και άρα οι κίνδυνοι για όσους βρίσκονται εκεί θα είναι μεγάλος.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=909205

 

 

 

O Αρης έχει μοναδική μαγνητο-ουρά. :cheesy:

Ενα φαινόμενο που δεν έχει εντοπισθεί μέχρι σε κανένα πλανήτη ή δορυφόρο του ηλιακού μας συστήματος εντόπισε στον Αρη ο δορυφόρος MAVEN ο οποίος μελετά τον Κόκκινο Πλανήτη. Οπως η αλληλεπίδραση με τον Ηλιο δημιουργεί μια ουρά από ύλη στους κομήτες έτσι και σε ορισμένες περιπτώσεις οι αλληλεπιδράσεις των βαρυτικών δυνάμεων ενός πλανήτη ή δορυφόρου με τις διαστημικές συνθήκες της περιοχής που βρίσκονται προκαλούν τον σχηματισμό μιας μαγνητικής ουράς στα σώματα αυτά. Τέτοια ουρά έχει διαπιστωθεί ότι διαθέτει η Γη και η Αφροδίτη. Ο δορυφόρος MAVEN ανακάλυψε ότι και ο Αρης διαθέτει μια τέτοια μαγνητο-ουρά η οποία μάλιστα διαφέρει από τις υπόλοιπες.

«Διαπιστώσαμε ότι η μαγνητική ουρά του Αρη είναι μοναδική στο ηλιακό σύστημα. Δεν μοιάζει καθόλου με την ουρά της Αφροδίτης ενός πλανήτη που δεν διαθέτει δικό του μαγνητικό πεδίο ούτε με την ουρά της Γης που διαθέτει πολύ ισχυρό μαγνητικό πεδίο που παράγεται στο εσωτερικό του πλανήτη. Η μαγνητο-ουρά του Αρη είναι ένα υβρίδιο που συγχωνεύει χαρακτηριστικά των άλλων ειδών μαγνητικών ουρών» ανέφερε σε συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Ενωσης η Τζίνα ΝτιΜπράκιο στέλεχος του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA.

Τα φαινόμενα

Ο Αρης έχασε το μαγνητικό του πεδίο πριν δισεκατομμύρια έτη όπως έχασε και την ατμόσφαιρα του. Στον Αρη υπάρχουν κάποια «απολιθωμένα» μαγνητικά πεδία διασκορπισμένα σε διάφορες περιοχές της επιφάνειας του πλανήτη. Η μαγνητική ουρά του Αρη σχηματίζεται όταν το μαγνητικό πεδίο του ηλιακού ανέμου που φτάνει στον πλανήτη ενώνεται με τα μαγνητικά πεδία που βρίσκονται στην επιφάνεια του Αρη. Πρόκειται για μια διαδικασία που ονομάζεται μαγνητική επανασύνδεση.

Το φαινόμενο της μαγνητικής επανασύνδεσης σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πιθανό να επιτρέπει στο πολύ λεπτό στρώμα ατμόσφαιρας που εξακολουθεί να υπάρχει στον Αρη να… εγκαταλείπει σιγά σιγά τον πλανήτη όπως συνέβη και την υπόλοιπη ατμόσφαιρα του στο μακρινό παρελθόν. Πρόσφατη έρευνα υπέδειξε ως υπεύθυνο για την εκδίωξη της ατμόσφαιρας του Αρη τον ηλιακό άνεμο. Η νέα ανακάλυψη βοηθά στην καλύτερη κατανόηση των συνθηκών στον Αρη την στιγμή που προετοιμάζονται πυρετωδώς επανδρωμένες αποστολές.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=909443

430542D2DB243F5AA54C9D87E2C13852.jpg.ec13f4f5e6d1fcfdde6cf41a4e2dfc78.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης