Jump to content

Αγορά accessories


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα,

 

Αγοράσαμε πρόσφατα με έναν κολλητό από ένα Skywatcher Dobsonian 8 Pyrex, η αλήθεια είναι ότι ακόμα δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη προτίμιση στο τι θέλουμε να παρατηρούμε (με την ελάχιστη εμπειρία που είχα θα έλεγα ίσως νεφελώματα αλλά αυτό είναι πολύ πιθανό να αλλάξει), τι θα προτείνατε σε accessories (φίλτρα, eyepieces κτλπ) τα οποία θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν;

 

Τονίζω ότι είμαστε δύο, γιατί ίσως κάτι θα μπορούσαμε να το μοιραστούμε!

 

Σας ευχαριστώ!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλώς ήρθες στο φόρουμ.

Εξαρτάται από τον ουρανό που παρατηρείς. Αν έχεις σχετικά σκοτεινό ουρανό δεν χρειάζονται ιδιαίτερα αξεσουάρ (φίλτρα, κλπ). Τα προσοφθάλμια που έχει το τηλεσκόπιο σε καλύπτουν. Ίσως ένας barlow 2Χ ή 3Χ θα ήταν χρήσιμος για να ανέβεις σε μεγέθυνση (π.χ. για παρατήρηση πλανητών). Εγώ το πρώτο αξεσουάρ που χρειάστηκα όταν αγόρασα το ίδιο τηλεσκόπιο ήταν ένας telrad και ένας αντίστοιχος χάρτης για εύκολη ανεύρεση αντικειμένων.

Γιώργος Αλεξίου
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλώς σας βρήκα!

 

Τις περισσότερες παρατηρήσεις θα τις κάνω στην περιοχή μεταξύ κερατέας και λαυρίου, έχει λίγο light pollution, για τον telrad πιστεύεις ότι αξίζει;

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Για μενα ηταν απαραιτητος γιατι δεν μπορουσα να βρω αντικειμενα (δεν μπορουσα να "σημαδεψω" λογω του ογκου του σωληνα). Ο ερευνητης με δυσκολευε γιατι δειχνει ανεστραμμενη εικονα και εχει σχετικα μικρο πεδιο. Με τον telrad και με ενα χαρτη που μπορεις να κατεβασεις απο το διαδικτυο ειναι παιχνιδακι.
Γιώργος Αλεξίου
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φτιάξτε/αγοράστε και βάλτε μοιρογνωμώνια (Setting Circles) αναλογικά και ψηφιακά.

Αν συνδυασθούν με Stellarium ή παρόμοιο πρόγραμμα σε υπαρκτό υπολογιστή ή/και κινητό αποτελούν την βέλτιστη δυνατή φθηνή αναβάθμιση, τα καλλίτερα κατ'εμέ πρόσθετα εξαρτήματα στο τηλεσκόπιο που δεν απαιτούν να πουλήσει νεφρό του κάποιος για να τα αποκτήσει.

Ιδίως αν θα παρατηρείτε υπό έντονη φωτορρύπανση.

Άλλη φάση τελείως τότε, άλλο εργαλείο.

Σῴζειν τὰ φαινόμενα.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ αυτό που είχα πάρει αμέσως μετά το τηλεσκόπιο ήταν το προσοφθάλμιο Zoom της Baader 8-24 click-stop και ένας ερευνητής ορθής γωνίας και ορθού ειδώλου. Το προσοφθάλμιο αυτό είναι εξαιρετικό. Σου δίνει πολύ καλές εικόνες και σε βοηθάει αργότερα αν θέλεις να αναβαθμιστείς σε πιο premium προσοφθάλμια. Επίσης και ο ερευνητής αυτός εκτός του ότι βλέπεις ορθά το είδωλο, έχει πολύ πιο άνετη θέση χωρίς να σε πιάνει αυχενικό. Καλός είναι και ο telrad αλλά πιο χρήσιμος είναι ο ερευνητής για τώρα. Αργότερα παίρνεις και telrad για να μπορείς να σημαδεύεις πιο εύκολα.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ο Baader 8-24mm,κατά γενική ομολογία,είναι ένας πολύ καλός φακός-και πολύ βολικός,δεν ξέρω αν μπορεί να συναγωνιστεί σε οξύτητα και κοντράστ,φακούς σταθερής εστιακής απόστασης.Θα ήταν πολύ χρήσιμη μια άποψη απο παρατηρητές που έχουν αξιολογήσει κατόπιν εμπειρίας την οπτική απόδοσή του,σε σχέση με σταθερής εστιακής φακούς.Με ενδιαφέρει η αγορά του-αλλά είμαι επιφυλακτικός,κυρίως λόγω της εμπειρίας που είχα στους φωτογραφικούς φακούς(ήταν αισθητή η διαφορά στην οπτική απόδοση μεταξύ zoom και σταθερών).

Η πιο οικονομική,αλλά εξαιρετική αγορά,είναι το "περιφρονημένο" βαλιτσάκι-κιτ προσοφθάλμιων της Celestron.Ο barlow 2x που περιέχει,είναι ένα διαμάντι!Τον χρησιμοποιώ 6 χρόνια και ακόμα προσπαθώ να δω εμφανή διαφορά απο το πολύ ακριβότερο Televue Powermate 2.5x στην οξύτητα και κοντράστ(παρατηρώντας Σελήνη,πλανήτες και αστρικά σμήνη)!Το ίδιο συμβαίνει και με τους άλλους φακούς,όσον αφορά την ποιότητα του ειδώλου που δίνουν!Όσο και αν φανεί παράξενο,ακόμα προσπαθώ να δω παρατηρήσιμη διαφορά μεταξύ του Celestron 6mm και του κοντινής εστιακής απόστασης κορυφαίου ορθοσκοπικού Baader Genuine Ortho 5mm που έχω!Αν δεν χρειάζεται κάποιος φακούς οπωσδήποτε μεγαλύτερου eye-relief,ή μεγαλύτερου πεδίου,πιστεύω οτι καλύπτουν τις περισσότερες ανάγκες και του αρχάριου και του προχωρημένου.Οι φακοί plossl είναι 6,8,13,17,32mm,barlow 2x,και φίλτρα τα οποία όμως δεν είναι καλής ποιότητας(εκτός απο το φίλτρο Σελήνης).Ο μόνος λογικός παράγοντας,για να πάει κάποιος σε πιο premium προσοφθάλμια,είναι το eye-relief,και το πεδίο θέασης-F.O.V(οι φακοί του κιτ έχουν το τυπικό-52 μοίρες).Αξίζει αργότερα να πάει κανείς σε φακούς ευρέως πεδίου,68,82 ή και 100 μοιρών,εφ'όσον το τηλεσκόπιό του επιτρέπει την αξιοποίηση την 100 μοιρών!(Εγώ πήρα τον Hyperion 10mm-68μοιρών,και παρά το χρωματικό σφάλμα που παρουσιάζει στα άκρα του πεδίου,σε τηλ.με μικρό εστιακό λόγο,όπως το δικό μου-SW 10''-φάνηκε πολύ χρήσιμος,κυρίως σε αναζήτηση κομητών και παρατήρηση νεφελωμάτων.Οι ES με πεδίο 82μοιρών,και χωρίς χρωματικό σφάλμα,είναι καλύτεροι και λίγο ακριβότεροι).

Επίσης βρήκα πολύ χρήσιμα τα φίλτρα μείωσης φωτορρύπανσης Baader UHC(της Lumicon ίσως είναι πιο αποτελεσματικό,αλλά άκουσα οτι κόβει πιο πολύ φως),όπως επίσης ανάλογα φίλτρα νεφελωμάτων και ΟΙΙΙ.Το UHC βελτιώνει εκπληκτικά την εικόνα στον πλανήτη Άρη,που έρχεται "μεγαλοπρεπής" το καλοκαίρι του 2018!

Η γνώμη μου-μετά απο πάρα πολλές και προσεκτικές παρατηρήσεις,συγκριτικά τέστ και ψάξιμο-είναι οτι δεν χρειάζεται να πληρώσει κανείς πολλά λεφτά,για να έχει υψηλής ποιότητας εικόνα,αρκεί να είναι προσεκτικός στις επιλογές που κάνει(σχέση ποιότητας-τιμής).Είναι πλέον παραδεκτό,απο τους περισσότερους έμπειρους παρατηρητές,οτι προσοφθάλμιοι φακοί πανάκριβοι,πολύ μικρή διαφορά στην οξύτητα και κοντράστ,έχουν απο φακούς σαν τους παραπάνω-και αυτό το δείχνει η παρατήρηση!Υπάρχουν διαφορές σε άλλα χαρακτηριστικά που κάνουν την παρατήρηση πιο άνετη,για κάποιους-πχ.που φορούν γυαλιά,το μεγαλύτερο eye-relief είναι πολύ σημαντικό εως απαραίτητο-το θέμα είναι αν αξίζει για τον καθένα μας να πληρώσει αυτήν την άνεση "χρυσάφι".

Προσοχή λοιπόν και σύνεση στις αγορές,εκτός αν τις θεωρούμε shopping therapy...

Καλές και έξυπνες αγορές και καλές παρατηρήσεις!

Φιλικά-Κώστας

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης