Jump to content

Ανακοίνωση ESO : Εξωπλανήτης στον εγγύτατο Κενταύρου


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Με βάση αυτά που είπατε κ. Γιώργο (Δροσος Γεωργιος), επαληθεύεται αυτό που ανέφερε ο άλλος Γιώργος (Georgegramm).

 

Το 20% της ταχύτητας του φωτός είναι:

20% × 300000 km/sec = 60000 km/sec

 

Δεδομένης, λοιπόν της ταχύτητας, ο χρόνος για να φτάσουν οι μίνι διαστημοσυσκευές, αυτές, είναι:

Dt=Dx/V

Dt=4×1013 km / 60000 km/sec

Dt=666666667 sec= 21 χρόνια

 

Σύμφωνα με μια επιστημονική μελέτη, αν υπάρχει ζωή εκεί, ίσως να μπορεί να μετατρέπει τις υπεριώδεις ακτίνες του άστρου σε ορατό φως, φωτίζοντας ολόκληρο τον πλανήτη!

 

:shock: :shock: :shock: :shock:

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 50
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Εμενα με προβληματιζει κατι αλλο ομως. Εχω ακουσει οτι δε μπορουμε να ανιχνευσουμε αντικειμενα κατω απο 10 εκατοστα τα οποια βρισκονται σε τροχια.

 

Πως ο Κ. Χοκινγκ θα τα επιταχυνει τοσο πολυ με laser εφοσων δε θα ξερει που ακριβως θα ειναι;

 

Πως ξερουμε οτι θα πανε ακριβως εκει και δε θα περασουν απο διπλα;

 

Πως ξερουμε οτι μεχρι τοτε δε θα υπαρχουν τηλε τα οποια θα μπορουν να δουν τον πλανητη και τα χαρακτηριστικα του;(οπως πχ βλεπουμε τον δια σημερα; )

 

Εχουν πει οτι μεχρι να φτιαχτουν θα περασουν 1 με 2 δεκαετιες και αλλο τοσο μεχρι να φυασουν εκει

 

Ειναι πολλα ερωτηματα και δε ξερω αν θα βουν ολα απαντηση...

"Εγω =1÷γνώση

 

Όσο περισσότερη η γνώση τόσο μικρότερο το εγώ, όσο μικροτερη η γνώση, τόσο μεγαλύτερο το εγώ" Albert Einstein

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επειδή η ταχύτητα των μινι διαστημοπλοίων είναι σχετικιστική, που σημαίνει ότι πλέων πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τον Αϊνστάιν,( αφού θα κινούνται έστω και με 20% της ταχύτητας του φωτός) λογικά ο χρόνος που θα μετρήσει για τα διαστημόπλοια θα είναι μικρότερος από αυτόν που θα μετρήσει για εμάς αφού σε σχετικιστικές ταχύτητες παρατηρείτε και συστολή του χρόνου.

Τώρα, σύμφωνα με τον Einstein, η ταχύτητα του φωτός πρέπει να είναι c και για τους δύο παρατηρητές. Συνεπώς, προκύπτει ότι το χρονικό διάστημα Δt που μετρείται από έναν παρατηρητή στο ακίνητο σύστημα είναι μεγαλύτερο από το χρονικό διάστημα Δt' που μετρείται από έναν παρατηρητή στο κινούμενο σύστημα.

συνεπώς τα διαστοιμόπλοια θα φτάσουν γρηγορότερα για τον εαυτό τους εκεί και σε ποιο καλή κατάσταση αλλά για εμάς θα έχουν περάσει 21 χρόνια

Αυτό που παρατηρούμε δεν είναι η ίδια η φύση, αλλά το κομμάτι της φύσης που αποκαλύπτεται στη μέθοδο έρευνας που χρησιμοποιούμε.

Werner Heisenberg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε Georgegramm

Όπως εξήγησε, η αποστολή θα περιλαμβάνει περίπου 1.000 μικρά διαστημικά σκάφη, καθένα σε μέγεθος σπιρτόκουτου, τα οποία αρχικά θα τεθούν σε τροχιά γύρω από τη Γη. Εκεί θα ξετυλίξουν [b]«ηλιακά ιστία», [/b]μεγάλες επιφάνειες που δέχονται πίεση από το ηλιακό φως και ωθούν το σκάφος προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, η ώση που προσφέρει η ηλιακή ακτινοβολία δεν θα ήταν επαρκής -οι ερευνητές του σχεδίου σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν έναν ισχυρό πομπό λέιζερ για να επιταχύνουν απότομα τα ηλιακά ιστία μέχρι το 20% της ταχύτητας του φωτός.

Ετσι η στοχευση θα ειναι στα «ηλιακά ιστία» =D>

Όταν το σμήνος των διαστημικών σκαφών φτάσει στον προορισμό του λίγα χρόνια αργότερα, θα πρέπει να ενημερώσει τη Γη και να μεταδώσει δεδομένα.

Οι τεχνικές δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι τεράστιες, παραδέχονται οι ερευνητές, ελπίζουν όμως ότι θα ξεπεραστούν. #-o #-o #-o

 

 

«Proxima b» :cheesy:

Μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις που έχουν γίνει ποτέ αποκαλύφθηκε πριν λίγες ημέρες από αστρονόμους: Πρόκειται για τον πλανήτη «Proxima b», έναν πλανήτη σαν τη Γη, που μπορεί να κατοικηθεί κάτω από κατάλληλες συνθήκες. Στην ομάδα των 31 ερευνητών (από 8 διαφορετικές χώρες) υπάρχει και ένας Έλληνας, ο αστρονόμος Γιάννης Τσάπρας ο οποίος εργάζεται στο Astronomisches Rechen-Institut της Χαϊδελβέργης.

Οπως αποκάλυψε: «Είχαμε βάσιμες υποψίες από προηγούμενες παρατηρήσεις ότι υπήρχε ένα σήμα με περίοδο κοντά σε αυτήν που ανακαλύψαμε. Το πρόβλημα ήταν ότι, καθώς το αστέρι είναι ενεργό και έχει συχνές εκλάμψεις, προηγούμενες προσπάθειες δεν είχαν κατορθώσει να ξεχωρίσουν το σήμα του πλανήτη από την ενεργειακή δραστηριότητα του άστρου. Οπότε δεν ξέραμε αν υπάρχει όντως πλανήτης εκεί ή όχι. Η καμπάνια μας είχε λοιπόν συγκεκριμένο σκοπό. Να επιβεβαιώσουμε ή όχι την ύπαρξη αυτού του σήματος».

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί ζωή στον πλανήτη απάντησε: «Εάν έχει ατμόσφαιρα, πράγμα που δεν το ξέρουμε, και εάν υπάρχει εκεί νερό, πράγμα που επίσης δεν το ξέρουμε, τότε οι τοπικές συνθήκες μπορεί να είναι ευνοϊκές για την ύπαρξη ζωής. Δύσκολο μεν, αλλά δεν αποκλείεται. Έχουμε πάντως μια αρκετά καλή ιδέα για το τι μπορεί να παρεμποδίσει την ανάπτυξη ζωής εκεί, όπως π.χ. το ότι ο πλανήτης φαίνεται να είναι 'βαρυτικά κλειδωμένος' (δηλαδή η μία του πλευρά είναι πάντα γυρισμένη προς το άστρο του - όπως εμείς βλέπουμε πάντα τη μια πλευρά της Σελήνης) και το ότι το άστρο έχει δυνατές εκλάμψεις. Μελέτες που έχουν γίνει πάντως σε αυτά τα φαινόμενα δεν έχουν καταλήξει εάν αποκλείουν την ανάπτυξη ζωής εκεί. Εξαρτάται από το μέγεθος του μαγνητικού πεδίου του πλανήτη και από το εάν υπάρχει ατμόσφαιρα και τι είδους. Όπως και να έχει, είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζονται επιπλέον παρατηρήσεις και περαιτέρω μελέτες πριν μπορέσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα».

Ο κ. Τσάπρας εξήγησε γιατί η ανακάλυψη είναι σημαντική: «Ήδη γνωρίζουμε ότι υπάρχουν χιλιάδες εξωπλανήτες σε τροχιές γύρω από απόμακρα άστρα, αλλά ο Proxima b είναι κοσμικός μας γείτονας, στη διπλανή πόρτα, σε απόσταση μόλις 4,2 ετών φωτός. Δεν πρόκειται να βρεθεί πλησιέστερος εξωπλανήτης. Επιπλέον έχει ελάχιστη μάζα 1,3 τη μάζα της Γης και βρίσκεται και σε εύκρατη τροχιά, δηλαδή εάν υπάρχει εκεί νερό, που οι βιολόγοι θεωρούν απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη ζωής (τουλάχιστον όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε), αυτό θα είναι σε υγρή μορφή».

Υπάρχει όμως και ένας δεύτερος λόγος: «Λαμβάνοντας υπ' όψιν πόσο δύσκολο είναι να βρούμε τόσο μικρούς πλανήτες, το γεγονός ότι βρήκαμε έναν στο αμέσως διπλανό μας άστρο σημαίνει ότι μάλλον βρίσκονται παντού. Και πραγματικά, αυτή η εικόνα έχει αρχίσει να σχηματίζεται κοιτώντας τις ανακαλύψεις που μας έρχονται από διάφορες μεθόδους. Οι μικροί βραχώδεις πλανήτες είναι σημαντικά πολυπληθέστεροι από τους μεγάλους αέρινους γίγαντες και τουλάχιστον ένα στα κάθε δύο άστρα του Γαλαξία μας έχει πλανήτες!».

Εξήγησε πάντως ότι με τη σημερινή τεχνολογία ο άνθρωπος δεν μπορεί να επισκεφτεί τον Proxima b, αλλά μπορούν να σταλούν ρομπότ για να τον εξερευνήσουν. Και εξηγεί: «Με τη σημερινή τεχνολογία, υποθέτοντας ότι έχουμε ένα σκάφος που ταξιδεύει με 56.000 χλμ/ώρα (αυτή ήταν η ταχύτητα που είχε πιάσει η αποστολή Deep Space 1), το ταξίδι θα διαρκούσε τουλάχιστον 81.000 χρόνια μέχρι τον Proxima. Έστω ότι χρησιμοποιούσαμε και τη βαρύτητα άλλων πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα για να πιάσουμε μεγαλύτερες ταχύτητες, το ταξίδι στην καλύτερη περίπτωση θα διαρκούσε 15.000 χρόνια (και μετά θα είχαμε και το πρόβλημα του πώς να σταματήσουμε το σκάφος αφού φτάναμε στον προορισμό μας!). Οπότε, εκτός κι γίνουν ρηξικέλευθες ανακαλύψεις στον τομέα της Φυσικής που να μας επιτρέπουν να διανύσουμε τέτοιες αστρονομικές αποστάσεις σε μικρότερο χρόνο, δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες να πάμε εμείς εκεί».

http://www.pronews.gr/portal/20160828/genika/epistimes/27120/ellinas-vrike-ton-planiti-proxima-b-poy-moiazei-stin-gi

981754484_20_1_2.JPG.960001b971411c37b1b6cd65e60bbc92.JPG

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο Ελληνας που είδε τη «δεύτερη» Γη. :cheesy:

Τα παγκόσμια φώτα της δημοσιότητας συγκέντρωσε την περασμένη εβδομάδα η ανακοίνωση διεθνούς ερευνητικής ομάδας η οποία εντόπισε έναν πλανήτη να περιφέρεται γύρω από τον πλησιέστερο γείτονα του Ηλιου, τον Εγγύτατο του Κενταύρου. Το άστρο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 4,37 ετών φωτός από τον Ηλιο. Ο πλανήτης ονομάστηκε Εγγύτατος β (Proxima b) και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, έχει μέγεθος συγκρίσιμο με αυτό της Γης, είναι πιθανότατα βραχώδης και επιπλέον βρίσκεται στη λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη, στην κατάλληλη απόσταση από το μητρικό του άστρο ώστε να διαθέτει στην επιφάνειά του υγρό νερό, που είναι ο κρισιμότερος παράγοντας για την παρουσία της ζωής. Στην ερευνητική ομάδα μετείχε και ο δρ Γιάννης Τσάπρας, αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, που περιγράφει στο «Βήμα» πώς έγινε η ανακάλυψη, τι είναι αυτός ο πλανήτης και αποκαλύπτει ότι υπάρχουν ίχνη και άλλου πλανήτη στο ίδιο σύστημα τον οποίο θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν.

Υποψιαζόσασταν ότι στο συγκεκριμένο σύστημα υπήρχε πλανήτης ή επειδή είναι το πλησιέστερο στη Γη σύστημα αποφασίσατε να το εξερευνήσετε για να διαπιστώσετε τι υπάρχει εκεί;

«Πολλές αστρονομικές παρατηρήσεις είχαν και παλαιότερα ως αντικείμενο μελέτης τον Εγγύτατο Κενταύρου καθώς είναι πράγματι το κοντινότερο αστέρι στο ηλιακό σύστημα. Μερικές από τις πλέον πρόσφατες μας έδωσαν ενδείξεις παρουσίας σήματος την ίδια χρονική περίοδο που το διαπιστώσαμε κι εμείς. Δεν ήταν όμως ξεκάθαρο γιατί το άστρο είναι ενεργό και έχει συχνές εκλάμψεις που μπερδεύουν τις μετρήσεις μας. Αυτός ήταν άλλωστε κι ο κύριος λόγος που αποφασίσαμε να το ξαναθέσουμε υπό παρατήρηση με τα τηλεσκόπιά μας μέσω του προγράμματος Pale Red Dot».

Σας εξέπληξε το γεγονός ότι όχι μόνο υπάρχει πλανήτης εκεί αλλά βρίσκεται και στη λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη;

«Επειτα από ανακαλύψεις χιλιάδων εξωπλανητών την τελευταία εικοσαετία με διαφορετικές και ανεξάρτητες μεθόδους γνωρίζουμε πλέον ότι η παρουσία πλανητών γύρω από τα αστέρια αποτελεί μάλλον τον κανόνα παρά την εξαίρεση, συμπεριλαμβανομένων και πλανητών στην κατοικήσιμη ζώνη, συνεπώς δεν μας έκανε μεγάλη έκπληξη. Στα δεδομένα μας υπάρχει μάλιστα και ένα δεύτερο σήμα με κάπως μεγαλύτερη περίοδο αλλά η συγκεκριμένη έρευνα είχε περιορισμένη διάρκεια και δεν κατορθώσαμε να το επιβεβαιώσουμε. Σίγουρα όμως θα επανέλθουμε να το εξετάσουμε».

Θα συνεχίσετε τις έρευνες είτε σε αυτόν τον πλανήτη για να εντοπίσετε νέα στοιχεία είτε στο συγκεκριμένο σύστημα για την ανακάλυψη και άλλων πλανητών εκεί;

«Το επόμενο βήμα θα είναι η επιβεβαίωση του σήματος που είδαμε και από άλλα ανεξάρτητα τηλεσκόπια. Παράλληλα θέλουμε να κοιτάξουμε αν ο πλανήτης περνάει μπροστά από το άστρο με αποτέλεσμα να μειώνεται περιοδικά η λαμπρότητά του (μέθοδος διελεύσεων/transit method). Ηδη υπάρχουν ομάδες που έχουν αρχίσει να το ερευνούν. Υπολογίζουμε ότι η πιθανότητα να συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι γύρω στο 2%, που δεν είναι και ιδιαίτερα ελπιδοφόρο, αλλά αν πράγματι συμβαίνει, τότε θα μπορέσουμε να μάθουμε την πυκνότητα του πλανήτη και ίσως μπορέσουμε να μάθουμε αν έχει ατμόσφαιρα και τι είδους είναι αυτή. Αν δεν εντοπίσουμε διελεύσεις, που είναι και το πιθανότερο, τότε μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να ετοιμαστούν τα καινούργια μεγάλα τηλεσκόπια όπως το E-ELT για να μάθουμε περισσότερα».

Πιστεύετε ότι μπορεί σύντομα να γνωρίζουμε περισσότερα στοιχεία για αυτόν τον πλανήτη ώστε να επιβεβαιωθεί αν πρόκειται πράγματι για βραχώδη, για ατμοσφαιρικά δεδομένα κ.τ.λ.;

«Είμαστε αρκετά σίγουροι ότι πρόκειται για βραχώδη πλανήτη και όχι για γίγαντα αερίων, με την έννοια ότι δεν γνωρίζουμε φυσικούς μηχανισμούς που να μπορούν να δημιουργήσουν αέριο γίγαντα με τη μάζα που μετρήσαμε σε σύστημα όπως το συγκεκριμένο. Επίσης μπορούμε να συγκρίνουμε αυτό το σύστημα με άλλα που έχουν ανακαλυφθεί και κανένα δεν έχει αέριο γίγαντα με παρόμοια μάζα σε παρόμοια απόσταση από αστέρι παρόμοιας μάζας (M-dwarf). Συνοπτικά λοιπόν και η θεωρία και οι παρατηρήσεις άλλων ανάλογων συστημάτων μάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι βραχώδης. Οσον αφορά την ύπαρξη ή όχι ατμόσφαιρας, δεν γνωρίζουμε ακόμα».

Πιστεύετε ότι είμαστε κοντά στο να ανακαλύψουμε ένα πλανήτη σαν τη Γη;

«Αν εννοείτε πλανήτη που να υπάρχει ζωή, σε γενικές γραμμές πιστεύω πως ναι, είμαστε κοντά. Αλλά μη φανταστείτε τίποτα χολιγουντιανά σενάρια, πιθανότατα για βακτηριδιακή μορφή ζωής θα πρόκειται. Οι περισσότεροι εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα είναι αρκετά μεγάλοι και πολύ κοντά στα άστρα τους για να μπορέσουν να υποστηρίξουν ζωή όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε. Αλλά τα τελευταία χρόνια έχουμε βελτιώσει τις μεθόδους μας και συνεχίζουμε να ανακαλύπτουμε όλο και μικρότερους πλανήτες σε πιο εύκρατες τροχιές. Λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των εξωπλανητών που έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα, φαίνεται ότι οι μικροί πλανήτες είναι πολύ περισσότεροι από τα μεγαλύτερα αέρια ξαδέλφια τους. Ολες αυτές οι ανακαλύψεις μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα πώς δημιουργούνται και πώς αναπτύσσονται τα πλανητικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας. Το επόμενο στάδιο τις ερχόμενες δεκαετίες θα είναι να μελετήσουμε με τα μεγάλα τηλεσκόπια νέας τεχνολογίας τους καλύτερους "υποψήφιους" εξωπλανήτες όπου θα μπορούσε να έχει αναπτυχθεί ζωή και να ψάξουμε για τυχόν ίχνη της στη χημική σύσταση της ατμόσφαιρας του πλανήτη».

Ποια είναι τα επόμενα ερευνητικά σχέδιά σας;

«Συνεχίζω τη συνεργασία μου με μια διεθνή ομάδα επιστημόνων με τους οποίους χρησιμοποιούμε τη μέθοδο των βαρυτικών μικροφακών (gravitational microlensing) και ένα δίκτυο ρομποτικών τηλεσκοπίων (LCOGT) σε όλον τον κόσμο με σκοπό να ανακαλύψουμε ψυχρούς πλανήτες σε απόμακρες τροχιές. Είναι μια τάξη πλανητών για τους οποίους δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα και είναι εξαιρετικά δύσκολο ως και αδύνατο να ανακαλυφθούν με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο. Ξέρουμε όμως ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο καθ' όλη την εξέλιξη ενός πλανητικού συστήματος και μέχρι να κατανοήσουμε περισσότερο τη συμπεριφορά τους δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιο απο τα μοντέλα που έχουν αναπτύξει οι θεωρητικοί αστροφυσικοί για τη δημιουργία πλανητικών συστημάτων ανταποκρίνεται καλύτερα στην πραγματικότητα».

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=825731

yiannis.jpg.2636bbf3b1cfb719dfc621ed117fe7f0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όταν η επιστημονική φαντασία γίνεται πραγματικότητα. :cheesy:

Είναι πολύ εντυπωσιακό όταν ένας συγγραφέας με την φαντασία του προσεγγίζει την πραγματικότητα. Για παράδειγμα, η φαντασία του Ιουλίου Βερν που περιέγραψε στα μυθιστορήματά του «Από τη Γη στη Σελήνη» (1865) και «Γύρω από τη Σελήνη» (1870) όχι μόνο έγινε πραγματικότητα, αλλά σ’ αυτά τα μυθιστορήματα προέβλεψε:

1. ότι η πρώτη εκτόξευση ανθρώπων προς τη Σελήνη θα γίνει στη Φλόριντα των ΗΠΑ,

2. τον ακριβή αριθμό αστροναυτών στη σεληνάκατο (τρεις)

3. με μεγάλη προσέγγιση τις διαστάσεις και το βάρος της σεληνακάτου,

4. την επιστροφή με προσθαλάσσωση στον Ειρηνικό Ωκεανό – στην περίπτωση του «Απόλλων 8» με σφάλμα 4 μόλις χιλιομέτρων!

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα σύμπτωσης της πραγματικότητας με την επιστημονική φαντασία είναι η ανακάλυψη του Proxima b, ενός εξωπλανήτη παρόμοιου με τη Γη, στον Εγγύτατο του Κενταύρου.

Ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που δημοσιεύθηκε το 2013 προβλέπει τα βασικά χαρακτηριστικά του πλησιέστερου στη Γη εξωπλανήτη.

Ο Εγγύτατος του Κενταύρου (Proxima Centauri) είναι το πλησιέστερο άστρο έξω από το ηλιακό μας σύστημα – σε απόσταση μόλις 4,24 έτη φωτός από τη Γη. Οι αστρονόμοι υπολογίζουν ότι η ελάχιστη μάζα του εξωπλανήτη είναι 1,3 φορές η μάζα της Γης και απέχει περίπου επτά εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Εγγύτατο Κενταύρου, σε μια απόσταση που πιθανόν θα επέτρεπε την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή, άρα και την ανάπτυξη ζωής.

Όμως, ενδέχεται ο εξωπλανήτης Proxima b να είναι παλιρροιακά κλειδωμένος, να έχει δηλαδή την μία πλευρά του συνεχώς στραμμένη προς το άστρο του. Αυτό σημαίνει ότι στο ένα ημισφαίριο μάλλον επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και θα βρίσκεται στο απόλυτο σκοτάδι, ενώ στο άλλο θα επικρατούν συνθήκες κόλασης.

Αν και στο παρελθόν οι επιστήμονες πίστευαν ότι το «παλιρροιακό κλείδωμα»” είναι ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη ζωής, πιο σύγχρονα κλιματικά μοντέλα δείχνουν ότι σε ένα τέτοιον πλανήτη θα μπορούσε γίνει μεταφορά θερμότητας και να υπάρξει ζωή.

Στο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Stephen Baxter που κυκλοφόρησε το 2013, περιγράφεται η ανθρώπινη εξερεύνηση και αποίκιση ενός παρόμοιου εξωπλανήτη γύρω από τον Εγγύτατο του Κενταύρου σε μερικούς αιώνες από τώρα. Ο Baxter ονομάζει τον πλανήτη του μυθιστορήματός του με το ποιητικό όνομα «Per Ardua», αντί για Proxima b (από το λατινικό «per ardua ad astra» που σημαίνει «μέσω δυσχερειών προς τα άστρα»).

Ο φανταστικός πλανήτης Per Ardua, βρίσκεται όπως ο Proxima b στην κατοικίσιμη ζώνη του Εγγύτατου του Κενταύρου, είναι παλιρροιακά κλειδωμένος, απέχει 6 εκατομμύρια χιλιόμετρα από το άστρο του και η μάζα του είναι 8% μικρότερη από τη μάζα της Γης (κι όχι 30% μεγαλύτερη). Ο αστρονόμος Guillem Anglada-Escude, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που ανακάλυψε τον Proxima b (όπου συμμετείχε και ο δρ Γιάννης Τσάπρας), εντυπωσιασμένος αποκάλεσε την ομοιότητα «μυστηριώδη».

Μπορείτε να διαβάσετε ένα απόσπασμα του βιβλίου επιστημονικής φαντασίας «Proxima», του Stephen Baxter, εδώ: The Book That Predicted Proxima b [Excerpt]

http://www.scientificamerican.com/article/the-book-that-predicted-proxima-b-excerpt/?WT.mc_id=SA_TW_SPC_NEWS

Διαβάστε επίσης το σχετικό άρθρο του συγγραφέα Stephen Baxter για την Washington Post με τίτλο: «Sometimes, Science Fiction Leads Science «

http://www.vnews.com/A-planet-orbiting-our-nearest-star-used-to-be-science-fiction-Now-it-s-science-4502466

http://physicsgg.me/2016/09/09/%cf%8c%cf%84%ce%b1%ce%bd-%ce%b7-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%86%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%b1-%ce%b3%ce%af%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9/

eso1629a_f537.jpg.895b9b9e3679008fe4ab1a6dba5590f1.jpg

science-fiction.jpg.e199b03fea60f743dc832067548822c3.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο Εγγύτατος του Κενταύρου στο… Ίδρυμα Ευγενίδου. :cheesy:

Ο επικεφαλής του Τμήματος Εκπαίδευσης και Διάχυσης των Επιστημών του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (European Southern Observatory, ΕSO), Λαρς Λίντμπεργκ Κρίστενσεν, θα είναι ο επίτιμος προσκεκλημένος του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου στις 19 Σεπτεμβρίου. Με αφορμή την φθινοπωρινή ισημερία, ο βραβευμένος αστρονόμος θα μιλήσει για την εντυπωσιακή ανακάλυψη του πλησιέστερου στη Γη κατοικίσιμου εξωπλανήτη, στον Εγγύτατο του Κενταύρου - το πλησιέστερο άστρο στην Γη μετά τον Ήλιο.

Η ομιλία με τίτλο «Εγγύτατος Κενταύρου β: Ένας πλανήτης γύρω από το πλησιέστερο άστρο» θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου στις 18:30, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό*. Ο Δρ Κρίστενσεν, που συμμετέχει ως Επικεφαλής Ενημέρωσης του Κοινού στο πλαίσιο του προγράμματος Pale Red Dot, το 2005 είχε τιμηθεί με το Μετάλλιο Tycho Brahe για την προσφορά του στην διάχυση των επιστημών.

Η ομιλία του δρος Κρίστενσεν θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα με παράλληλη διερμηνεία στα Ελληνικά.

Λίγα λόγια για την ομιλία

Η είδηση της ανακάλυψης ενός πλανήτη γύρω από το πλησιέστερο στη Γη άστρο (εκτός του Ήλιου μας), έκανε το γύρο του κόσμου πριν από μερικές εβδομάδες. Πρόκειται για μία δεύτερη Γη; Μήπως το άστρο αυτό είναι τόσο διαφορετικό από τον Ήλιο μας ώστε να μην μπορεί να φιλοξενεί πλανήτες με ζωή;

Το τριπλό αστρικό σύστημα του α-Κενταύρου αποτελεί τον βασικό στόχο του ερευνητικού προγράμματος Breakthrough Starshot, για την κατασκευή ταχύτατων νανοδιαστημοσυσκευών, οι οποίες ίσως μελλοντικά καταφέρουν να προσεγγίσουν αυτό το σύστημα και μάλιστα σε 20 μόλις χρόνια, αντί για τα δεκάδες χιλιάδες χρόνια που απαιτούνται με την υπάρχουσα τεχνολογία. Η νέα αυτή ανακάλυψη δημιουργεί επιπλέον ενθουσιασμό και προσμονή για την επιτυχή υλοποίηση αυτού του προγράμματος.

Καθόλη την διάρκεια των παρατηρήσεων που πραγματοποιήθηκαν με ένα από τα τηλεσκόπια του ESO, υλοποιήθηκε και το πρόγραμμα Pale Red Dot: μία τολμηρή και πρωτοποριακή πρωτοβουλία των αστρονόμων που συμμετείχαν στις έρευνες αυτές, με στόχο την γνωστοποίηση όλων των πτυχών ενός ερευνητικού προγράμματος.

Η Ζωή στο Σύμπαν.

Στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο θα προβάλλεται ακόμα η ψηφιακή παράσταση «Ζωή στο Σύμπαν» (ώρες προβολής 18:30, 19:30 και 20:30), ενώ το Εργαστήριο Τεχνολογίας UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου θα υποδέχεται το κοινό και θα το ξεναγεί στους χώρους του από τις 18:00 έως τις 20:00.

*Όλα τα παραπάνω θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο, απαραίτητα είναι όμως τα Δελτία εισόδου που θα διανέμονται από τις 17:30 της ίδιας ημέρας, από το ταμείο του Πλανηταρίου.

Οι χώροι του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο: 6936177143, στο fax: 2109417514 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: public@eef.edu.gr. Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι. Περισσότερες πληροφορίες για τις παραπάνω εκδηλώσεις θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου.

http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=1

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500101413

5AFF67407210E29FBE154C34CCD6FD3B.jpg.d3248e4153cd604c3410ccf76c450aa0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Η Διάλεξη για τον πλησιέστερο κατοικήσιμο εξωπλανήτη. :cheesy:

Ο πολύ μακρινός «ξάδελφος» της Γης

Τα 30 χρόνια που μεσολαβούν από το «Σταρ Τρεκ» και την «Οργή του Καν» μέχρι το «Interstellar» του Κρίστοφερ Νόλαν δεν είναι τίποτα μπροστά στις χιλιάδες χρόνια που θα χρειαζόμασταν για να πάμε ένα ταξίδι στον νέο «ξάδελφο» της Γης, τον «Εγγύτατο Κενταύρου β΄» (Proxima Centauri b). Ο εξωπλανήτης –με το όχι και τόσο ελκυστικό όνομα– ανακαλύφθηκε με τα ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια του Νότιου Ευρωπαϊκού Αστεροσκοπείου (ESO) και έχει ενθουσιάσει τους επιστήμονες διότι βρίσκεται εντός της λεγόμενης «κατοικήσιμης ζώνης». Αυτό σημαίνει ότι είναι και κατοικήσιμος;

«Το βασικό στοιχείο για να είναι (ένας πλανήτης) δυνητικά κατοικήσιμος είναι εάν το νερό σε υγρή μορφή θα μπορούσε να υπάρξει στην επιφάνεια του πλανήτη», σημειώνει ο αστρονόμος και προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Εξωστρέφειας τoυ ESO, Λαρς Λίντμπεργκ Κρίστενσεν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι επιστήμονες πρέπει να διαπιστώσουν εάν ο πλανήτης έχει καταφέρει να διατηρήσει νερό και αέρια παρά τη ραδιενέργεια και την κοσμική ακτινοβολία που δέχεται. Οπως επισημαίνει ο αστρονόμος του ESO, είναι πιθανό ο εξωπλανήτης να έχασε μεγάλη ποσότητα νερού ίση με έναν ωκεανό μέσα στα πρώτα 100 έως 200 εκατομμύρια χρόνια από τη δημιουργία του εξαιτίας της ισχυρής ακτινοβολίας.

«Δεν είμαστε σίγουροι για το τι συνέβη μετά. Μπορεί να κατέληξε ένας “στεγνός” πλανήτης χωρίς ατμόσφαιρα ή να διατήρησε ένα μέρος της ατμόσφαιράς του και νερό σε υγρή μορφή και να είναι φιλόξενος για τη ζωή όπως την ξέρουμε. Ολα είναι ανοιχτά», επισημαίνει και τονίζει παράλληλα ότι μέχρι τώρα οι μελέτες δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ύπαρξης νερού στην επιφάνειά του, προωθώντας τον έτσι ως υποψήφιο κατοικήσιμο πλανήτη.

Διαστρικό ταξίδι

Αν ζούσαμε για λίγο στον πλανήτη, μέσα σε 11 ημέρες –μετρώντας με γήινα δεδομένα– θα είχε περάσει ένας χρόνος, ενώ θεωρείται σχεδόν σίγουρη η απουσία εποχών όπως τις γνωρίζουμε. Η ιδέα να αποικίσει ο άνθρωπος έναν άλλο πλανήτη δεν είναι καινούργια. Η επιστημονική φαντασία μάς έχει ταξιδέψει πολλές φορές σε άλλους, εξωτικούς πλανήτες, με όντα περισσότερο ή λιγότερο ειρηνικά αλλά με αμείωτο το πάθος για εξερεύνηση. Το «Σταρ Τρεκ» δομήθηκε πάνω στην ιδέα της εξερεύνησης νέων κόσμων και στην ταινία του 1982 «Η οργή του Καν» βλέπουμε να δημιουργείται μια νέα Γη, το λεγόμενο «terraforming» μέσω του «Genesis», μιας συσκευής που μετατρέπει σε φιλόξενο το περιβάλλον ενός αδιάφορου πλανήτη.

Πιο κοντά στην επιστημονική πραγματικότητα, το «Interstellar» διερευνά την προσπάθεια ανακάλυψης ενός νέου φιλόξενου τόπου για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους με μια σειρά διαστρικών (interstellar) ταξιδιών. Πόσο κοντά όμως είναι ο «Εγγύτατος β΄»; Ο κ. Κρίστενσεν μας δίνει το παράδειγμα του Voyager 1: Αν υποθέταμε ότι ο μικρός διαστημικός εξερευνητής της NASA –που ταξιδεύει στα άστρα από το 1977– κατευθυνόταν προς τον νέο εξωπλανήτη θα χρειαζόταν περισσότερο από 73.000 χρόνια για να τον φτάσει. Η απόσταση του «Εγγύτατου β΄» είναι 4,2 έτη φωτός και ένα ταξίδι σαν του «Interstellar» θα ήταν μια καλή ευκαιρία εξερεύνησης.

Κάτι παρόμοιο προγραμματίζει για το 2036 και για το αστρικό σύστημα Αλφα του Κενταύρου η ιδιωτική πρωτοβουλία Breakthrough Starshot με επικεφαλής τον Ρώσο φυσικό και δισεκατομμυριούχο Γιούρι Μίλνερ και συνοδοιπόρους τον διάσημο θεωρητικό φυσικό Στίβεν Χόκινγκ και τον ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Το σκεπτικό είναι η αποστολή περίπου 100 μικροσκοπικών διαστημοπλοίων με τεχνολογία που θα επιτρέπει να αναπτύξουν ταχύτητες περίπου στο 20% της ταχύτητας του φωτός και αν όλα πάνε καλά, θα φτάσουν στον προορισμό τους περίπου 30 χρόνια μετά την εκτόξευσή τους. Μετά τον εξωπλανήτη που ήρθε στο φως, το Breakthrough Starshot σκέφτεται να κάνει ένα flyby από τον Proxima b για μια πρώτη φωτογραφία από τον μακρινό ξάδελφο της Γης. «Μέχρι τότε θα παρατηρούμε τέτοιους πλανήτες από τηλεσκόπια στη Γη ή στο Διάστημα. Με το Ευρωπαϊκό Εξαιρετικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο (E-ELT) των 39 μέτρων, που κατασκευάζεται στη Χιλή, θα μπορούμε να διερευνήσουμε περισσότερο τον Proxima b και την υποθετική ύπαρξη μιας πυκνής ατμόσφαιρας και νερού σε υγρή μορφή. Αν ισχύει αυτό, θα είναι πολύ συναρπαστικό που το κοντινότερο αστέρι στον Ηλιο μας θα φιλοξενεί τον κοντινότερο κατοικήσιμο πλανήτη», σημειώνει ο κ. Κρίστενσεν.

http://physicsgg.me/2016/09/18/%ce%b4%ce%b9%ce%ac%ce%bb%ce%b5%ce%be%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%b9%ce%ad%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%83/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πάντως αν καταφέρουμε να κάνουμε το IXS Enterprise της NASA να πετάξει, θα μπορούσαμε να στείλουμε ένα πλήρωμα εκεί σε μόλις 2 εβδομάδες. Αρκεί φυσικά να μας το επιτρέψει και η Μητέρα Φύση.

"Μην κρατάτε τις πύλες του πνεύματος σας κλειδωμένες, αλλά ούτε και διάπλατα ανοιχτές" Τσαρλς Φορτ

:cheesy:

:cheesy:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Πιθανή η ύπαρξη ωκεανών στον εξωπλανήτη Proxima b του Κενταύρου. :cheesy:

Ο Εγγύτατος β του Κενταύρου, ένας εξωπλανήτης που ανακαλύφθηκε πρόσφατα γύρω από τη δυνητικά κατοικήσιμη ζώνη του κοντινότερου στη Γη άστρου, μπορεί να είναι όχι μόνος βραχώδης, αλλά επίσης σκεπασμένος από ωκεανούς. Αυτή είναι η νέα εκτίμηση Γάλλων επιστημόνων, που βασίζεται όμως σε θεωρητικούς υπολογισμούς και όχι σε άμεσα δεδομένα παρατηρήσεων.

Οι αστροφυσικοί του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, υπολόγισαν ότι ο Proxima b, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου τεσσάρων ετών φωτός από τη Γη, μπορεί να είναι ένας υδάτινος κόσμος, όμοιος με τον δικό μας.

Ο εξωπλανήτης έχει εκτιμώμενη μάζα 1,3 φορές μεγαλύτερη από τη Γη και απέχει από το άστρο του γύρω στα 7,5 εκατ. χλμ., σχεδόν το ένα δέκατο της απόστασης Ερμή-Ήλιου. Επειδή όμως το άστρο του είναι μικρότερο από το δικό μας και 1.000 φορές λιγότερο λαμπερό από τον Ήλιο, δεν αποκλείεται να υπάρχουν μεγάλες θάλασσες στην επιφάνειά του - πράγμα που θα ευνοούσε την ανάπτυξη μορφών ζωής.

Σύμφωνα με ένα από τα «σενάρια» των γάλλων επιστημόνων, ο Εγγύτατος β μπορεί να διαθέτει ένα ενιαίο τεράστιο ωκεανό βάθους έως 200 χιλιομέτρων, ενώ ο πλανήτης εκτιμάται ότι διαθέτει και μια αραιή ατμόσφαιρα.

To PlanetExplorer έφτιαξε ένα βίντεο για το πώς μπορεί να είναι ο Proxima b:

http://www.pronews.gr/portal/20161007/genika/diastima/49/pithani-i-yparxi-okeanon-ston-exoplaniti-proxima-b-toy-kentayroy-vinteo

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διαστημικό τηλεσκόπιο σε μέγεθος πλυντηρίου. :cheesy:

Αστρονόμοι και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί στις ΗΠΑ ξεκίνησαν – με ιδιωτική πρωτοβουλία και χωρίς κρατική υποστήριξη – ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για να δημιουργήσουν ένα μικρό διαστημικό τηλεσκόπιο, σε μέγεθος πλυντηρίου.

Ο βασικός στόχος είναι να τραβήξουν τις πρώτες φωτογραφίες του πιο κοντινού «γήινου» εξωπλανήτη που θα μπορούσε να φιλοξενεί ζωή. Πρόκειται για τον πλανήτη Proxima b γύρω από το άστρο Εγγύτατος του Κενταύρου, το κοντινότερο στη Γη και ένα από τα δύο άστρα που απαρτίζουν τον ‘Αλφα του Κενταύρου.

Έως σήμερα έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη άνω των 3.000 εξωπλανητών, όμως σε όλες τις περιπτώσεις ο εντοπισμός έχει γίνει έμμεσα και ποτέ έως τώρα δεν έχει τραβηχτεί μια φωτογραφία ενός τέτοιου μακρινού κόσμου.

Η νέα αποστολή με την ονομασία «Project Blue» θα βασιστεί στο διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» της NASA καθώς και σε άλλα επιστημονικά όργανα που έως τώρα έχουν εντοπίσει εξωπλανήτες. Την πρωτοβουλία έχουν το Ινστιτούτο BoldlyGo, που διευθύνεται από τον πρώην διευθυντή αστροφυσικής της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας Γιον Μόρσε, καθώς και ο επίσης ιδιωτικός οργανισμός Mission Centaur.

Το σχέδιο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα έχει επιτυχή κατάληξη, καθώς ο ‘Αλφα του Κενταύρου -ένα διπλό αστρικό σύστημα- απέχει «μόνο» 4,4 έτη έως 4,2 φωτός ή περίπου 40 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Το -πλάτους μισού μέτρου- δορυφορικό τηλεσκόπιο θα πρέπει να ενσωματώσει τις κατάλληλες τεχνολογίες για να καταφέρει να «δει» έναν εξωπλανήτη που δεν έχει δικό του φως.

Το κόστος του τηλεσκοπίου, που θα έχει κάτοπτρο 20 ιντσών, εκτιμάται σε 25 έως 50 εκατομμύρια δολάρια – όχι πάρα πολλά, αλλά όχι εύκολο να βρεθούν από ιδιώτες μόνο. Αν όλα πάνε καλά και το τηλεσκόπιο κατασκευασθεί έως το τέλος της δεκαετίας με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, θα παρατηρεί συνεχώς το σύστημα του ‘Αλφα του Κενταύρου, με την ελπίδα ότι θα εντοπίσει κάποιον εξωπλανήτη και θα τον φωτογραφήσει.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και μια παλαιότερη παράλληλη προσπάθεια, από την ομάδα ACESat, που έχουν ξεκινήσει ερευνητές του Κέντρου Ερευνών Ames της NASA (αλλά χωρίς την υποστήριξη της τελευταίας), για την κατασκευή ενός παρεμφερούς τηλεσκοπίου, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και τη βρετανική «Γκάρντιαν».

Εξάλλου, μια νέα έρευνα από αστρονόμους του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Monthly Notices» της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Βρετανίας, αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι ο Εγγύτατος του Κενταύρου τελικά έχει περισσότερες ομοιότητες με τον Ήλιο μας, καθώς διαθέτει έναν τακτικό περιοδικό κύκλο από αστρικές (ηλιακές) κηλίδες. Στον Ήλιο ο κύκλος (το χρονικό διάστημα ανάμεσα σε δύο μέγιστα κηλίδων) είναι 11ετής, ενώ στον Εγγύτατο επταετής.

Κατά τα άλλα, πρόκειται για ένα μικρό, αχνό ερυθρό νάνο, με μάζα μόνο το ένα δέκατο του Ήλιου μας και φωτεινότητα μόλις το ένα χιλιοστό. Κατά πόσο ο εξωπλανήτης του (Proxima b) που πρόσφατα ανακαλύφθηκε, είναι όντως βραχώδης και υδάτινος, μένει να επιβεβαιωθεί.

Αρκεί να τον τραβήξουμε μια φωτογραφία!

http://physicsgg.me/2016/10/12/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bb%ce%b5%cf%83%ce%ba%cf%8c%cf%80%ce%b9%ce%bf-%cf%83%ce%b5-%ce%bc%ce%ad%ce%b3%ce%b5%ce%b8%ce%bf%cf%82-%cf%80%ce%bb%cf%85/

13TELESCOPE2-master675.jpg.e9ff4c4bdc353531462130e3b93a22e9.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Πιο κοντά στο Άλφα Κενταύρου: Οι επιστήμονες προβλέπουν ένα μοναδικό ουράνιο γεγονός. :cheesy:

Το φαινόμενο παρέχει μια μοναδική ευκαιρία να μελετηθεί αυτό το σύστημα αστέρων και αναμένεται να συμβάλλει στην αναζήτηση και άλλων ουράνιων σωμάτων.

Μια ομάδα αστρονόμων προβλέπει ότι ένα ασυνήθιστο αστρικό γεγονός, γνωστό ως βαρυτονικός εστιασμός, θα συμβεί μεταξύ του άστρου Άλφα Κενταύρου Α και του κόκκινου υπεργίγαντα S5, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει στον υπολογισμό με μεγαλύτερη ακρίβεια την απόσταση που χωρίζει τη Γη από το σύστημα των αστέρων Άλφα Κενταύρου, του πιο κοντινού στο ηλιακό σύστημα.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Αστρονομία και Αστροφυσική, αναφέρει ότι η επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο αστέρων θα λάβει χώρα το 2028 και εξηγεί ότι ο βαρυτικός εστιασμός συμβαίνει όταν το φως από μακρινά και φωτεινά αντικείμενα (αστέρια), καμπυλώνεται γύρω από ένα αντικείμενο με μεγάλη μάζα (S5) το οποίο βρίσκεται μεταξύ του πομπού και του παρατηρητή. Το φαινόμενο επιτρέπει να παρατηρήσουμε το φως από πολύ μακρινά αντικείμενα, ακόμη και να ανιχνεύσουμε την παρουσία των μαύρων τρυπών ή πλανητών εκτός του ηλιακού συστήματος.

«Το αστέρι Άλφα Κενταύρου Α βρίσκεται πιο κοντά σε ένα μακρινό άστρο (S5) και αυτό θα προκαλέσει μια οιονεί έκλειψη. Το φως του δεύτερου θα παραμορφωθεί και θα ενισχυθεί μέσα στο πεδίο βαρύτητας του πρώτου.

Αυτό θα δημιουργήσει ένα φαινόμενο βαρυτικού εστιασμού, και αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που προβλέπεται κάτι τόσο ασυνήθιστο όπως αυτό, τονίζει ο Pierre Kervella συν-συγγραφέας της μελέτης και μέλος του Τμήματος Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Χιλής.

Ο Kervella προσθέτει ότι το φαινόμενο αυτό αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να μελετηθεί το σύστημα του Άλφα Κενταύρου και των αστέρων που το αποτελούν και να βελτιώσει κατά 100 φορές την εκτίμηση της απόστασης του από τον πλανήτη μας, αλλά και να συμβάλει στην αναζήτηση άλλων ουρανίων σωμάτων.

Τέλος εκτιμάται ότι η μελέτη θα παράσχει σημαντικές πληροφορίες για το σχέδιο Starshot, σύμφωνα με το οποίο εντός της επόμενης 20ετίας να αποσταλούν χιλιάδες μικροσκοπικά διαστημικά αεροσκάφη, προκειμένου να ανακαλύψουμε αν το Άλφα Κενταύρου, κατοικείται από εξωγήινη ζωή.

http://www.pronews.gr/portal/20161024/genika/diastima/49/pio-konta-sto-alfa-kentayroy-oi-epistimones-provlepoyn-ena-monadiko

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Σχέδια για νανοδιαστημόπλοια που θα φτάσουν στο Άλφα του Κενταύρου σε 20 χρόνια. :cheesy:

Σε συνεργασία με το KAIST (Korean Institute of Science and Technology) η NASA εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη μικροσκοπικών διαστημοπλοίων, φτιαγμένων από ένα και μόνο τσιπ πυριτίου, που θα μείωναν δραστικά τους χρόνους που χρειάζονται για την εξερεύνηση άλλων ηλιακών συστημάτων.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του IEEE Spectrum, η εν λόγω έρευνα παρουσιάστηκε στο International Electron Devices Meeting στο Σαν Φρανσίσκο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών, εάν ένα τσιπ πυριτίου χρησιμοποιηθεί ως διαστημόπλοιο, εκτιμάται πως θα μπορούσε να ταξιδεύει με ταχύτητα του 1/5 αυτής του φωτός και να φτάσει το κοντινότερο σε εμάς άστρο μέσα σεο «μόλις» 20 χρόνια- δηλαδή 100 φορές πιο γρήγορα από ό,τι θα μπορούσε να το κάνει ένα «συμβατικό» διαστημόπλοιο, βάσει των σημερινών τεχνολογιών.

Ωστόσο, 20 χρόνια στο διάστημα και πάλι είναι μεγάλο χρονικό διάστημα για ένα συνηθισμένο τσιπ, λόγω των ακραίων συνθηκών (θερμοκρασία κ.α.) και της ακτινοβολίας. Οι επιλογές για αυτό είναι δύο: Η μία επιλογή είναι η επιλογή μιας διαδρομής που θα ελαχιστοποιεί την έκθεση σε αυτές τις συνθήκες, η οποία όμως αυξάνει τον χρόνο. Η άλλη προσέγγιση, την οποία υποστηρίζουν οι ερευνητές, είναι να αφήνονται οι συσκευές να υποστούν τις ζημιές, αλλά να ενσωματώνουν τεχνολογία «αυτοθεραπείας».

Τεχνολογία τέτοιου τύπου υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, και στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης προτείνεται η χρήση τρανζίστορ με νανοκαλώδια, που έχουν αποτέλεσμα τη θέρμανση του τσιπ και τη θεραπεία/ επιδιόρθωση προβλημάτων που προκύπτουν από την ακτινοβολία. Σύμφωνα με το KAISΤ, τα τρανζίστορ αυτά είναι ιδανικά για το διάστημα, γιατί δεν επηρεάζονται από την ακτινοβολία.

http://www.naftemporiki.gr/story/1182606/sxedia-gia-nanodiastimoploia-pou-tha-ftasoun-sto-alfa-tou-kentaurou-se-20-xronia

sxedia-gia-nanodiastimoploia-pou-tha-ftasoun-sto-alfa-tou-kentaurou-se-20-xronia.jpg.138a42e74e75dc632e2a277a5d9f07fb.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Η NASA αποκαλύπτει: «Ο Proxima Β είναι πιθανώς μια νεκρή ζώνη» :cheesy:

Όταν ο Proxima Centauri B ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά, πολλοί επιστήμονες είχαν μεγάλες ελπίδες να κατοικείται από ζωντανούς οργανισμούς.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Astrophysical Journal Letters δείχνει ότι μάλλον δεν θα πρέπει να περιμένουμε πολλά.

http://www.pronews.gr/portal/20170215/genika/diastima/49/i-nasa-apokalyptei-o-proxima-v-einai-pithanos-mia-nekri-zoni

2016-08-24T175854Z_1805586737_S1BETXIBVIAB_RTRMADP_3_SPACE-PLANET.JPG.9fcb37f72a38e9ac3f172b9d957770dd.JPG

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 5 μήνες αργότερα...

Μικρή πρόβα για την «πρώτη αποστολή σε άλλο άστρο» :cheesy:

H φιλόδοξη πρωτοβουλία Breakthrough Starshot για την αποστολή ενός σμήνους διαστημικών σκαφών στην πρώτη διαστρική αποστολή της ιστορίας έκανε μια μικρή πρώτη πρόβα εκτοξεύοντας τους μικρότερους δορυφόρους που έχουν κατασκευαστεί ποτέ, σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας.

Το ερευνητικό πρόγραμμα των 100 εκατομμυρίων δολαρίων είναι ακόμα ένα τρελό πρότζεκτ του Γιούρι Μίλνερ, εκκεντρικού ρώσου μεγιστάνα που πλούτισε από επενδύσεις στο Facebook και άλλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Ο Μίλνερ έχει ιδρύσει τον οργανισμό Breakthrough Foundation που καταπιάνεται με φιλόδοξες ερευνητικές πρωτοβουλίες και μεταξύ άλλων έχει επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια σε νέο πρόγραμμα αναζήτησης εξωγήινων πολιτισμών.

Η σχεδιαζόμενη αποστολή Breakthrough Starshot θα περιλαμβάνει περίπου 1.000 μικρά διαστημικά σκάφη, τα οποία αρχικά θα τεθούν σε τροχιά γύρω από τη Γη. Εκεί θα ξετυλίξουν «ηλιακά ιστία», μεγάλες επιφάνειες που δέχονται πίεση από το ηλιακό φως και ωθούν το σκάφος προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, η ώση που προσφέρει η ηλιακή ακτινοβολία δεν θα ήταν επαρκής -οι ερευνητές του σχεδίου σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν έναν ισχυρό πομπό λέιζερ για να επιταχύνουν απότομα τα ηλιακά ιστία μέχρι το 20% της ταχύτητας του φωτός.

Προορισμός θα είναι το Άλφα του Κενταύρου, μια ομάδα τριών άστρων, απέχει από τη Γη περίπου 4,4 έτη φωτός ή 40 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Με τις σημερινές τεχνολογίες, το ταξίδι θα διαρκούσε γύρω στα 30.000 χρόνια.

Το σμήνος του Breakthrough θα μπορούσε θεωρητικά να φτάσει στον προορισμό του σε 20 με 30 χρόνια, οπότε θα άρχιζε να μεταδίδει δεδομένα στη Γη.

Σε μια πρώτη δοκιμή, δύο ευρωπαϊκή δορυφόροι που εκτοξεύτηκαν στις 23 Ιουνίου μετέφεραν στο Διάστημα έξι νανοδορυφόρους «Sprites», οι οποίοι κατασκευάστηκαν στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης.

Κάθε νανοδορυφόρος, με πλευρά 3,5 εκατοστών αποτελείται από μια ηλεκτρονική πλακέτα με μικροεπεξεργαστές, ηλιακούς συλλέκτες, αισθητήρες και σύστημα επικοινωνιών. Οι ηλιακοί συλλέκτες δίνουν μόλις 100 milliwatt ηλεκτρικής ισχύος, παρόλα αυτά όμως οι μικροεπεξεργαστές προσφέρουν περισσότερη υπολογιστική ισχύ από ό,τι πολλοί μεγάλοι δορυφόροι της δεκαετίας του 1990.

Η πρόβα, όμως, δεν πέτυχε πλήρως. Καθένας από τους δύο ευρωπαϊκούς δορυφόρους -ο δορυφόρος Venta της Λετονίας και ο Max Valier της Ιταλίας, φέρουν στερεωμένους στο εξωτερικό τους από ένα Sprite o καθένας. Ακόμα τέσσερα Sprite περιμένουν στο εσωτερικό του Max Valier για να απελευθερωθούν αργότερα σε τροχιά ως αυτόνομα σκάφη.

Επίγειοι σταθμοί στην Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη κατάφεραν να λάβουν το ασθενές ραδιοσήμα ενός Sprite, ωστόσο ο δορυφόρος Max Valier μέχρι στιγμής δεν έχει επικοινωνήσει με τη Γη, πιθανώς επειδή απέτυχε να αναπτύξει την κεραία επικοινωνιών του. Χωρίς επαφή με τον ιταλικό δορυφόρο, η απελευθέρωση των 4 Sprite είναι αδύνατη. Επιπλέον, οι υπεύθυνοι του προγράμματος δεν γνωρίζουν από ποιο εκτεθειμένο Sprite προέρχεται το σήμα που ελήφθη.

Σε περίπτωση που τα τεχνικά προβλήματα επιλυθούν και τα τέσσερα υπόλοιπα Sprite απελευθερωθούν σε τροχιά, μικροσκοπικά ενσωματωμένα γυροσκόπια και μαγνητόμετρα θα μεταδίδουν μετρήσεις ώστε να μελετηθεί η τροχιακή συμπεριφορά των νανοδορυφόρων.

Τα Sprite, πάντως, «είναι μια πολύ πρώιμη βερσιόν των σκαφών που τελικά θα στέλναμε σε διαστρικές αποστάσεις» διευκρίνισε ο Πιτ Ουόρντεν, εκτελεστικός διευθυντής του Breakthrough Starshot και πρώην διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ames της NASA.

Η φιλόδοξη πρωτοβουλία έχει μεταξύ άλλων τη στήριξη του βρετανού φυσικού Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «αν θέλουμε να επιζήσουμε ως είδος θα πρέπει τελικά να εξαπλωθούμε σε άλλα άστρα».

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500158070

93669D40219B70884D9495CDF23AC4F0.jpg.2096df966a1a03c6c4c523f7ebcd7570.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Eνδείξεις για πλανητικό σύστημα στο κοντινότερο άστρο του Ηλιου. :cheesy:

Ευρωπαίοι αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα τεράστιο ψυχρό νέφος σκόνης γύρω από τον Εγγύτατο του Κενταύρου, το κοντινότερο άστρο στο ηλιακό μας σύστημα, που βρίσκεται σε απόσταση μόνο τεσσάρων ετών φωτός.

Η ανακάλυψη, που έγινε με το τηλεσκόπιο ALMA του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή, ενισχύει τις ενδείξεις ότι γύρω από το πιο κοντινό άστρο υπάρχει ένα μεγάλο πλανητικό σύστημα.

Ο Εγγύτατος (Proxima Centauri), το πλησιέστερο στον Ήλιο άστρο, είναι ένας αχνός ερυθρός νάνος, που βρίσκεται στον αστερισμό του Κενταύρου στο νότιο ημισφαίριο του ουρανού της Γης και έχει παρόμοια ηλικία με το δικό μας άστρο.

Γύρω από το γειτονικό άστρο, ανακαλύφθηκε το 2016 ο κοντινότερος στη Γη εξωπλανήτης, ο Proxima b, που έχει μέγεθος παρόμοιο με της Γης και κινείται σε τέτοια απόσταση από τον Εγγύτατο, ώστε ίσως έχει συνθήκες φιλόξενες για την ανάπτυξη ζωής.

Η ανακάλυψη ενός μεγάλου νέφους σκόνης γύρω από το γειτονικό άστρο αυξάνει την πιθανότητα, εκτός από τον ήδη γνωστό εξωπλανήτη, γύρω από τον Εγγύτατο να υπάρχει ένα ολόκληρο πλανητικό σύστημα, παρόμοιο με το δικό μας ηλιακό σύστημα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γκιγιέμ Ανγλάδα του Ινστιτούτου Αστροφυσικής της Ανδαλουσίας στη Γρανάδα της Ισπανίας, που κάνουν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής δήλωσαν ότι «η σκόνη γύρω από τον Εγγύτατο είναι σημαντική, επειδή, μετά την ανακάλυψη του γήινου πλανήτη Proxima b, αποτελεί την πρώτη ένδειξη για την παρουσία ενός περίπλοκου πλανητικού συστήματος και όχι απλώς ενός μοναδικού πλανήτη γύρω από το κοντινότερο στον Ήλιο άστρο».

Σύμφωνα με τον Ανγλάδα «ο Εγγύτατος μπορεί να διαθέτει γύρω του ένα πολλαπλό πλανητικό σύστημα με μια πλούσια ιστορία αλληλεπιδράσεων, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το σχηματισμό νεφών σκόνης. Οι περαιτέρω παρατηρήσεις μπορεί να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τις θέσεις και άλλων άγνωστων έως τώρα εξωπλανητών».

Τέτοια νέφη σκόνης αποτελούνται από μικροσκοπικά σωματίδια βράχων και πάγου μικρότερα του ενός χιλιοστού, έως μεγάλα σώματα μεγέθους αστεροειδούς με διάμετρο πολλών χιλιομέτρων, που απέτυχαν να σχηματίσουν πλανήτες.

Η ζώνη σκόνης γύρω από τον Εγγύτατο εκτείνεται σε απόσταση λίγων εκατοντάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων από το γειτονικό άστρο και έχει συνολική μάζα περίπου το ένα εκατοστό της μάζας της Γης. Εκτιμάται ότι το νέφος έχει θερμοκρασία μείον 230 βαθμών Κελσίου και είναι σχεδόν εξίσου ψυχρό με την μακρινή Ζώνη Κάιπερ στις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος.

Το νέφος απέχει από τον Εγγύτατο του Κενταύρου μία έως τέσσερις φορές μεγαλύτερη απόσταση από ό,τι απέχει η Γη από τον Ήλιο. Βρέθηκαν επίσης ενδείξεις για ένα δεύτερο ακόμη πιο ψυχρό νέφος σκόνης σε δεκαπλάσια απόσταση από τον Εγγύτατο.

Και τα δύο νέφη σκόνης (εφόσον το δεύτερο επιβεβαιωθεί) βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση από τον Εγγύτατο του Κενταύρου από ό,τι ο εξωπλανήτης Proxima b, ο οποίος κινείται σε τροχιά μόλις τεσσάρων εκατομμυρίων χιλιομέτρων από το μητρικό άστρο του.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα Starshot σχεδιάζει να στείλει μικροσκοπικά διαστημικά σκάφη για εξερεύνηση του συστήματος του Εγγύτατου, τα οποία θα διαθέτουν ιστία που θα ωθούνται όχι βέβαια από άνεμο αλλά από ισχυρές ακτίνες λέιζερ.

http://www.kathimerini.gr/933004/article/epikairothta/episthmh/endei3eis-gia-planhtiko-systhma-sto-kontinotero-astro-toy-hlioy

space-thumb-large.jpg.bccb33df77318de70230d7db196fc95f.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Στον Άλφα του Κενταύρου κρύβονται πλανήτες σαν τη Γη. :cheesy:

Ο Άλφα Κενταύρου είναι ο λαμπρότερος αστέρας στον αστερισμό του Κενταύρου, στο νότιο ημισφαίριο και είναι δυαδικό σύστημα, αποτελείται δηλαδή από δύο άστρα. Πρόκειται για το εγγύτερο αστρικό σύστημα στον Ήλιο, απέχοντας περίπου 4 έτη φωτός από εμάς.

Οι δύο κύριοι αστέρες του αστρικού συστήματος εμφανίζονται ως ενιαίο άστρο με γυμνό μάτι, διακρίνονται όμως ως δύο ξεχωριστά αστρικά σώματα μόνο με παρατήρηση μέσω τηλεσκοπίου.

Οι αστέρες αυτοί, με τις ονομασίες «Άλφα Κενταύρου Α» και «Άλφα Κενταύρου Β», βρίσκονται σε στενή τροχιά μεταξύ τους.

Εκτός από τους αστέρες αυτούς, εμφανίζεται σε σχετικά απομακρυσμένη απόσταση και ένας τρίτος, ο λεγόμενος «Eγγύτατος του Κενταύρου» ο όποιος λόγω του μικρού μεγέθους του δεν είναι εμφανής με γυμνό μάτι.

Το άστρο ονομάστηκε έτσι επειδή, από τα τρία άστρα, αυτό βρίσκεται οριακά πιο κοντά στην Γη.

Οι συνολικά τρεις αστέρες αποτελούν το αστρικό σύστημα του Άλφα Κενταύρου, αν και δεν έχει αποδειχτεί με βεβαιότητα ότι υφίσταται κάποιο είδος ελλειπτικής τροχιάς μεταξύ του Εγγύτατου Κενταύρου με τους άλλους δύο κύριους αστέρες.

Το 2012 ανακοινώθηκε ο εντοπισμός ενός πλανήτη να κινείται γύρω από τον Εγγύτατο του Κενταύρου αλλά τελικά διαπιστώθηκε ότι είχε γίνει λάθος εκτίμηση κάποιων παρατηρήσεων και ο συγκεκριμένος πλανήτης κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει. Όμως, τελικά το 2016 εντοπίστηκε τελικά στον Εγγύτατο του Κενταύρου ένας πλανήτης ο οποίος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, έχει μέγεθος συγκρίσιμο με της Γης. Ο πλανήτης αυτός είναι πιθανότατα βραχώδης, και επιπλέον βρίσκεται στη λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη, στην κατάλληλη απόσταση από το μητρικό του άστρο ώστε να διαθέτει στην επιφάνειά του υγρό νερό που είναι ο κρισιμότερος παράγοντας για την παρουσία της ζωής.

Οι προσομοιώσεις και διάφορες μελέτες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής για το σύστημα τα δύο άστρα του δυαδικού συστήματος δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν εκεί μεγάλοι πλανητες σαν τον Δία. Η παρουσία πολλών τέτοιων πλανητών, σύμφωνα με τα πλανητικά μοντέλα, δεν ευνοούν συνήθως την ύπαρξη πλανητών φιλικών στην ζωή.

Πριν από λίγα 24ωρα, ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Γέιλ παρουσίασαν μια μελέτη στην οποία αναφέρεται ότι στον Άλφα του Κενταύρου πιθανότατα δεν υπάρχουν μεγάλοι πλανήτες και, όπως αναφέρεται στην μελέτη, «είναι σχεδόν βέβαιο ότι στον Άλφα του Κενταύρου υπάρχουν βραχώδεις πλανήτες με μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης».

Αν κάποιος από αυτούς τους πλανήτες βρίσκεται στην σωστή απόσταση από το μητρικό του άστρο, θα είναι και δυνητικά φιλόξενος στην ζωή. «Γνωρίζουμε ότι οι μικρού μεγέθους πλανήτες αποτελούν την πλειοψηφία των πλανητών στο Σύμπαν. Η μελέτη μας δείχνει ότι στα άστρα του δυαδικού συστήματος είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν μικροί πλανήτες, οι οποίοι έχουν περάσει απαρατήρητοι από τις μέχρι τώρα παρατηρήσεις που γίνονται εκεί» αναφέρει η Ντέμπρα Φίσερ, ειδικός στην αναζήτηση εξωπλανητών και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Οι αποστολές

Έχει εκπονηθεί ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο εξερεύνησης του Άλφα του Κενταύρου, το οποίο μάλιστα κέρδισε τη στήριξη του διάσημου θεωρητικού φυσικού και κοσμολόγου Στίβεν Χόκινγκ.

Το σχέδιο που χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τον εκκεντρικό ρώσο μεγιστάνα Γιούρι Μέλνερ προβλέπει την εκτόξευση ενός σμήνους από μικρά σκάφη που θα χρησιμοποιούν τα λεγόμενα «ηλιακά ιστία». Αυτά τα σκάφη θα επιταχύνονται με δέσμες λέιζερ στο 20% της ταχύτητας του φωτός.

Αυτό θεωρητικώς τουλάχιστον θα επιτρέψει στα σκάφη να φτάσουν στον Άλφα του Κενταύρου σε λίγα χρόνια, αντί σε 30 χιλιετίες που θα απαιτούνταν με τις σημερινές τεχνολογίες. Αν λοιπόν φτάσουν αυτά τα σκάφη στον προορισμό τους, θα μάθουμε αν υπάρχει στην διαστημική μας γειτονιά κάποιος φιλόξενος για εμάς πλανήτης.

Πριν από λίγα 24ωρα, έγινε γνωστό ότι η NASA αποφάσισε να οργανώσει μια αποστολή εξερεύνησης στον Άλφα του Κενταύρου, η οποία όμως, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, προορίζεται να πραγματοποιηθεί μετά το 2050.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500184592

C67DD3C1055A375AC966B9E27504E983.jpg.8fb0f3f8a97aa8a85c2fa5097d72b9d0.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 5 μήνες αργότερα...

Ποια άστρα είναι πιο φιλόξενα για ζωή. :cheesy:

Από τα τρία άστρα που περιλαμβάνει το πλησιέστερο στη Γη αστρικό σύστημα, ο Άλφα του Κενταύρου, δεν είναι το κοντινότερο, ο Εγγύτατος, το πιο φιλόξενο για ζωή, αλλά τα άλλα δύο.

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) παρουσίασε μια νέα επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι όποιοι πλανήτες βρίσκονται γύρω από τον Εγγύτατο του Κενταύρου, θα βομβαρδίζονται από επικίνδυνη ακτινοβολία-Χ, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο εξίσου με τους (υποθετικούς) πλανήτες γύρω από τα άστρα Α και Β.

Ο Άλφα Κενταύρου είναι ένα τριπλό αστρικό σύστημα σε απόσταση μόνο τεσσάρων ετών φωτός από τη Γη ή περίπου 40 τρισεκατομμυρίων χιλιομέτρων. Τα τρία άστρα του είναι τα τρία κοντινότερα στη Γη.

Πρόκειται για ένα ζευγάρι άστρων (Α και Β) που βρίσκονται σε πολύ κοντινή τροχιά το ένα γύρω από το άλλο (γι’ αυτό συνήθως αναφέρονται από κοινού ως ΑΒ), γύρω από τα οποία κινείται το τρίτο άστρο, ο Εγγύτατος. Ο Α είναι σχεδόν δίδυμος του Ήλιου μας, ο Β είναι κάπως μικρότερος και πιο αχνός, ενώ ο C (ο Εγγύτατος) είναι ένας πολύ μικρότερος ερυθρός νάνος.

«Επειδή είναι σχετικά κοντά, το σύστημα του Άλφα του Κενταύρου θεωρείται από πολλούς το καλύτερο υποψήφιο για να αναζητηθούν ίχνη ζωής», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Τομ Έϊρς του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, ο οποίος έκανε σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Ντένβερ.

Οι νέες εκτιμήσεις βασίζονται σε παρατηρήσεις του Άλφα του Κενταύρου για πάνω από μία δεκαετία από το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων-Χ Chandra της NASA. Οι αναλύσεις δείχνουν ότι οι όποιοι εξωπλανήτες των εσωτερικών άστρων Α και Β δεν δέχονται μεγάλες ποσότητες ακτινοβολίας-Χ. Η ακτινοβολία αυτή σε μεγάλες δόσεις αφενός είναι επικίνδυνη για το DNA και την υγεία των έμβιων οργανισμών, αφετέρου μπορεί σταδιακά να καταστρέψει την όποια ατμόσφαιρα γύρω από ένα πλανήτη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πιθανότητες ζωής γύρω από τον Άλφα Κενταύρου Α, όσον αφορά τουλάχιστον την ακτινοβολία-Χ, είναι καλύτερες ακόμη και από τον Ήλιο μας, καθώς αν υπάρχουν εξωπλανήτες σε τροχιά γύρω από το άστρο Α, θα δέχονται χαμηλότερη δόση ακτίνων-Χ από ό,τι οι πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα. Οι όποιοι εξωπλανήτες γύρω από το άστρο Β θα δέχονται περίπου πενταπλάσια ακτινοβολία σε σχέση με τους πλανήτες πέριξ του Ήλιου μας.

Από την άλλη όμως, ο Εγγύτατος φαίνεται να στέλνει γύρω του πολύ συχνές και επικίνδυνες εκρήξεις ακτίνων-Χ, από 500 έως 50.000 φορές μεγαλύτερη δόση ακτινοβολίας από αυτή που δέχεται η Γη από τον Ήλιο, πράγμα που καθιστά αφιλόξενο για ζωή το περιβάλλον σε ένα εξωπλανήτη του Εγγύτατου.

«Τα νέα είναι πολύ καλά για τον Άλφα Κενταύρου ΑΒ από άποψη συνθηκών φιλόξενων για ζωή σε κάποιον από τους πλανήτες του. Το Chandra δείχνει ότι η ζωή μπορεί να έχει πιθανότητες να τα βγάλει πέρα σε πλανήτες πέριξ οποιουδήποτε από τα δύο άστρα, ιδίως του Α», δήλωσε ο Έιρς.

Μέχρι στιγμής έχει ανακαλυφθεί γύρω από τον Εγγύτατο ένας πλανήτης με το μέγεθος περίπου της Γης.

Οι αστρονόμοι συνεχίζουν να ψάχνουν -χωρίς επιτυχία έως τώρα- για εξωπλανήτες γύρω από τα άστρα Α και Β.

http://www.in.gr/2018/06/07/tech/poia-astra-einai-pio-filoksena-gia-zoi/

planet-Proxima-Centauri-1-1024x665.thumb.jpg.df69dafe162a3739bf009652693f8cd5.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ένα διαστρικό ταξίδι διάρκειας 6300 ετών προς τον Εγγύτατο του Κενταύρου. :cheesy:

Στο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας «Αιχμάλωτο Σύμπαν» του Harry Harrison,

https://en.wikipedia.org/wiki/Captive_Universe

ο αστεροειδής «Έρως» έχει μετατραπεί σε τεράστιο διαστημικό σκάφος – αποικία που ταξιδεύει προς το πλησιέστερο άστρο στον ήλιο μας, τον Εγγύτατο του Κενταύρου. Κι όταν λέμε «πλησιέστερο άστρο» εννοούμε μια απόσταση 4,3 έτη φωτός!

https://physicsgg.me/2012/10/17/%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%AC%CE%BB%CF%86%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%BF-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B9%CE%AD%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF/

Oι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας πάντα υπέθεταν την περιφορά κατοικίσιμων εξωπλανητών γύρω από το άστρο αυτό – κάτι που επιβεβαιώθηκε πρόσφατα.

https://physicsgg.me/2016/09/09/%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%86%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9/

Έτσι και στο μυθιστόρημα «Αιχμάλωτο Σύμπαν» ο στόχος του τεράστιου διαστημικού σκάφους είναι εποίκηση ενός τέτοιου εξωπλανήτη.

Επειδή ένα τέτοιο ταξίδι διαρκεί χιλιάδες χρόνια, οι επιβάτες του διαστημικού σκάφους στο μυθιστόρημα του Harrison, χωρίστηκαν σε δυο ξεχωριστές ομάδες που ζούσαν η μια χωριστά από την άλλη. Για να διατηρείται η τάξη στο διαστημόπλοιο η ζωή εξελισσόταν κάτω από αυστηρότατους κανόνες και οι επιβάτες του είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να διαθέτουν χαμηλή ευφυΐα – γεγονός που εξασφάλιζε την τυφλή υπακοή στους κανόνες. Οι δυο ομάδες θα μπορούσαν να αναμειχθούν μόλις θα έφταναν στον Εγγύ του Κενταύρου, ενεργοποιώντας ένα γονίδιο ευφυΐας που μέχρι τότε βρίσκονταν σε λανθάνουσα κατάσταση…

Και σε άλλα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας περιγράφεται η ιδέα ενός τέτοιου διαστρικού ταξιδιού χωρίς επιστροφή, με διαστημόπλοια-κιβωτούς, όπου γενιές ανθρώπων γεννιούνται, ζουν και πεθαίνουν μέχρι να ολοκληρωθεί το ταξίδι.

Παράλληλα με τους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, υπάρχουν και πολλοί επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί σοβαρά με την μεταφορά ανθρώπινων αποικιών πέραν του ηλιακού μας συστήματος.

Για παράδειγμα, ένα ερώτημα που τέθηκε από τους ερευνητές F. Marin και C. Beluffi είναι «πόσοι άνθρωποι πρέπει να ξεκινήσουν ένα ταξίδι για τον Εγγύτατο του Κενταύρου b, ώστε να είναι βέβαιο πως κάποιοι απόγονοί τους θα επιβιώσουν μέχρι το τέλος του ταξιδιού;»

Η απάντηση δίνεται στην πρόσφατη εργασία τους με τίτλο

«Computing the minimal crew for a multi-generational space travel towards Proxima Centauri b»

Το Apollo 11 έφτασε στη Σελήνη με μια μέση ταχύτητα περίπου 40.000 χιλιόμετρα την ώρα. Αν είχε ως στόχο τον Εγγύτατο του Κενταύρου θα έφτανε μετά από 100.000 χρόνια και πάνω. Όμως τα διαστημόπλοια γίνονται ταχύτερα. Το διαστημικό σκάφος Parker Solar Probe,

https://en.wikipedia.org/wiki/Parker_Solar_Probe

που θα εκτοξευθεί αυτό το καλοκαίρι με σκοπό την εξερεύνηση του ήλιου θα κινηθεί με ταχύτητα μεγαλύτερη από 700.000 χιλιόμετρα την ώρα, περίπου το 0,067% της ταχύτητας του φωτός. Οι Marin και Beluffi υποθέτουν ότι αν το διαστημόπλοιο με στόχο τον Εγγύ του Κενταύρου έχει αυτή την ταχύτητα, τότε το ταξίδι θα διαρκούσε περίπου 6300 χρόνια. Ποιος είναι ο ελάχιστος αριθμός ανδρών και γυναικών που θα κατάφερνε να δημιουργήσει τις πολλές διαδοχικές υγιείς γενιές σε ένα τέτοιο ταξίδι διάρκειας 63 αιώνων;

Ποιο είναι το ελάχιστο πλήρωμα που θα μπορούσε να διατηρήσει έναν γενετικά υγιή πληθυσμό στο χρονικό πλαίσιο ενός διαστρικού ταξιδιού με στόχο τον Εγγύτατο του Κενταύρου

Η μελέτη τους προβλέπει πως ένα αρχικό πλήρωμα 14 ζευγαριών έχει μηδενική πιθανότητα να φτάσει στον Εγγύ του Κενταύρου. Μια τέτοια μικρή ομάδα δεν έχει αρκετή γενετική ποικιλομορφία ώστε να επιβιώσει. Αν το αρχικό πλήρωμα συνίσταται από 25 άνδρες και 25 γυναίκες, η πιθανότητα ολοκλήρωσης του ταξιδιού φτάνει στο 50%, και αν το ταξίδι ξεκινήσει με 49 ζευγάρια και πάνω τότε οι πιθανότητες επιτυχίας φτάνουν στο 100%. Οι λεπτομέρειες των υπολογισμών και των παραμέτρων που λαμβάνουν υπόψιν τους οι συγγραφείς περιέχονται εδώ:

https://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/1806/1806.03856.pdf.

Υπάρχουν πολλοί που αναρωτιούνται αν τα πληρώματα τέτοιων διαστημικών σκαφών έχουν το δικαίωμα να φέρνουν στον κόσμο παιδιά, καταδικασμένα να περάσουν ολόκληρη τη ζωή τους σε έναν κλειστό χώρο, μακριά από το όμορφο και ασφαλές γήινο περιβάλλον.

Υπάρχει ισχυρός αντίλογος σ’ αυτόν τον ηθικό προβληματισμό. Πόσα παιδιά που γεννιούνται στον πλανήτη μας απολαμβάνουν μια όμορφη και ήρεμη ζωή; Πόσα παιδιά σκοτώνονται εξαιτίας των πολέμων, πεθαίνουν σε μια εποχή αφθονίας από πείνα είτε από αρρώστιες που θα μπορούσαν εύκολα να θεραπευθούν; Ή πεθαίνουν, καθώς οι γονείς τους υποχρεώνονται να διανύσουν τις απάνθρωπες διαδρομές της προσφυγιάς . κι αν επιβιώσουν, στην καλύτερη περίπτωση να γίνουν μαζί με τους γονείς τους οι σύγχρονοι σκλάβοι του δυτικού πολιτισμού μακριά από την πατρίδα τους.

Μερικές φορές ο πλανήτης μας φαίνεται να λειτουργεί σαν το διαστημικό σκάφος του μυθιστορήματος «Αιχμάλωτο Σύμπαν» του Harry Harrison. Οι επιβάτες του διαστημοπλοίου-Γη υπέστησαν τέτοια πλύση εγκεφάλου, ώστε να εμφανίζουν μειωμένη ευφυΐα και να υπακούουν άκριτα τους αυστηρούς κανόνες που δημιουργήθηκαν για να εξασφαλίσουν το «καλό» τους.

https://physicsgg.me/2018/06/24/%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%af%ce%b4%ce%b9-%ce%b4%ce%b9%ce%ac%cf%81%ce%ba%ce%b5%ce%b9%ce%b1%cf%82-6300-%ce%b5%cf%84%cf%8e%ce%bd/

 

 

Σχόλιο:Αν υποθέταμε ότι ο μικρός διαστημικός εξερευνητής της NASA-Voyager 1 που ταξιδεύει στα άστρα από το 1977– κατευθυνόταν προς τον νέο εξωπλανήτη θα χρειαζόταν περισσότερο από 73.000 χρόνια για να τον φτάσει.Τωρα μιλαμε για 6300 χιλιαδες χρόνια.Αν θεωρησουμε οτι τα 25 χρονια ειναι το οριο καθε γενιας αρα θα χρειαστουμε 252 γενιες να γεννηθουν και να επιβιωσουν μεσα στα ορια ενος μικρου απο καθε αποψη διαστημοπλοιου μεχρι να φτασουμε στον Proxima b.Οι βιολογικες,πνευματικες και ψυχολογικες συνέπειες ενος τετοιου ταξιδιου νομιζω οτι δεν μπορουν να προβλεφτουν και να αντιμετωπισθουν.Αρα μαλλον πρεπει να βρουμε ταχυτερους δρόμους.

 

 

Σχετικο:

Υπερφωτεινή κίνηση Alcubierre λόγω στρέβλωσης του χωροχρόνου.

Δευτέρα 13/11/2017 και ώρα 13:21

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=25114

warp_drive.gif.6ad680b2dc8a9b89478662240968b00f.gif

Star_Trek_Warp_Field.jpg.c74b2b9b9ee853013f9155a912a49a91.jpg

6ABD39FB433C05CF007309C084F3D974.jpg.d0be35a7ae7bdafb8d035c76ae67b498.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 έτος αργότερα...

ΙΤΕ Ηρακλείου: «Αποκαλύφθηκε νέος πλανήτης στο κοντινότερο πλανητικό μας σύστημα» :cheesy:

Νέος, παγωμένος πλανήτης ανακαλύφθηκε στο κοντινότερο πλανητικό μας σύστημα, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα την οποία γνωστοποιεί το ΙΤΕ από το Ηράκλειο. Ενδείξεις για την ύπαρξη 2ου πλανήτη σε τροχιά γύρω από τον κοντινότερο στον Ήλιο αστέρα, τον Εγγύτατο του Κενταύρου, ανιχνεύθηκαν πρόσφατα από επιστήμονες, ενημερώνουν οι επιστήμονες του ΙΤΕ δίνοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία:

«Ο Εγγύτατος είναι ένας κόκκινος νάνος, μικρότερος και πιο κρύος από τον Ήλιο, που βρίσκεται 4.3 έτη φωτός από εμάς. Ήδη από το 2016 ήταν γνωστό ότι φιλοξενούσε έναν τουλάχιστον πλανήτη, τον Εγγύτατο». Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη από διεθνή ομάδα ερευνητών, η οποία δημοσιεύθηκε χθες στο έγκριτο περιοδικό Science Advances, με επικεφαλής τον Φάμπιο Ντελ Σόρντο, μεταδιδακτορικό ερευνητή του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), και τον Μάριο Νταμάσσο από το Εθνικό Ινστιτούτο Αστροφυσικής (INAF) στο Τορίνο. Η ανακάλυψη φέρνει στο φως δεδομένα που υποδηλώνουν την ύπαρξη ενός δεύτερου πλανήτη σε τροχιά γύρω από αυτό το σύστημα, του Εγγύτατου γ.

Όπως αναφέρει το επιστημονικό προσωπικό του ΙΤΕ: «Η δεκαεπτάχρονη παρατήρηση με τον φασματογράφο HAPRS που βρίσκεται στο αστεροσκοπείο Λα Σίγια, και τον UVES που βρίσκεται στο Very Large Telescope του Σέρρο Παρανάλ, στη Χιλή, έδωσε στοιχεία για την ύπαρξη αυτού του εξωπλανήτη που έχει περίπου έξι φορές τη μάζα της Γης. Η ανίχνευση του Εγγύτατου γ είναι μία πρόκληση, λόγω της μεγάλης τροχιακής του περιόδου διάρκειας περίπου 5.2 χρόνων, και της μικρής μάζας του. Η θερμοκρασία στην επιφάνειά του υπολογίζεται ότι είναι -230 °C καθώς περιστρέφεται σε απόσταση 1.5 αστρονομικής μονάδας από το άστρο του: πρόκειται για έναν παγωμένο πλανήτη, που δεν είναι πιθανόν να φιλοξενεί ζωή όπως την ξέρουμε. Αυτό που κάνει αυτόν τον εξωπλανήτη συναρπαστικό, εκτός από την εγγύτητά του στο ηλιακό μας σύστημα, είναι η πιθανότητα να τον παρατηρήσουμε με πολλές διαφορετικές μεθόδους, όπως η αστρομετρία και η άμεση απεικόνιση. Δεδομένα από περαιτέρω αστρομετρικές παρατηρήσεις που είναι καθ' οδόν με τον δορυφόρο Γκάια θα επιβεβαιώσουν την ύπαρξή του και θα μας δείξουν την ακριβή μάζα και τροχιά του».

Όπως τονίζεται, με αυτή την ανακάλυψη, ο Εγγύτατος γίνεται το κοντινότερό μας σύστημα με πολλαπλούς πλανήτες, και νέες ερωτήσεις έρχονται αμέσως στην επιφάνεια: «Ποια είναι η σύνθεση της ατμόσφαιρας του Εγγύτατου γ; Έχει σύστημα δακτυλίων, όπως ο Κρόνος; Πώς δημιουργήθηκε;». Νέες παρατηρήσεις, αναλύσεις και προσομοιώσεις σύντομα θα ρίξουν φως πάνω σε αυτό το νέο ουράνιο αντικείμενο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

https://www.pronews.gr/epistimes/diastima/838517_ite-irakleioy-apokalyfthike-neos-planitis-sto-kontinotero-planitiko-mas

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 μήνες αργότερα...

Επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη εξωπλανήτη σαν τη Γη στον Εγγύτατο του Κενταύρου. :cheesy:

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γενεύης και άλλοι αστρονόμοι επιβεβαίωσαν την ύπαρξη ενός εξωπλανήτη (Proxima b) γύρω από το κοντινότερο στη Γη άστρο, τον Εγγύτατο του Κενταύρου (Proxima Centauri), που βρίσκεται σε απόσταση 4,2 ετών φωτός από τον Ήλιο.

Η επιβεβαίωση του εξωπλανήτη έγινε με το ελβετικό φασματογράφο ακριβείας Espresso, που είναι εγκατεστημένος στο Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή. Ο εξωπλανήτης έχει το μέγεθος περίπου της Γης, με μάζα μόνο 1,17 φορές μεγαλύτερη, και βρίσκεται στη φιλόξενη για ζωή ζώνη του άστρου του, γύρω από το οποίο ολοκληρώνει μια τροχιά κάθε 11,2 μέρες (η διάρκεια του έτους του).

Η αρχική ανακάλυψη του Proxima b είχε γίνει πριν τέσσερα χρόνια μέσω ενός παλαιότερου φασματογράφου (HARPS). Ο εν λόγω εξωπλανήτης θεωρείται μια από τις ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις που έχουν κάνει οι αστρονόμοι.

Ο Proxima b βρίσκεται περίπου 20 φορές πιο κοντά στο άστρο του από όσο απέχει η Γη από τον Ήλιο, όμως δέχεται περίπου παρόμοια ενέργεια, συνεπώς έχει επιφανειακές θερμοκρασίες που πιθανώς επιτρέπουν την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή, κάτι που -αν όντως συμβαίνει- αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης ζωής. Συνεπώς ο συγκεκριμένος κοντινός εξωπλανήτης αποτελεί ιδανικό υποψήφιο για αναζήτηση ιχνών ζωής.

Όμως, από την άλλη, το άστρο του Εγγύτατου είναι ένας ενεργός ερυθρός νάνος που «βομβαρδίζει» τον εξωπλανήτη του με ακτίνες-Χ. Ο Proxima b δέχεται περίπου 400 φορές μεγαλύτερη ακτινοβολία-Χ από ό,τι η Γη. Το ερώτημα για τους επιστήμονες είναι αν ο εξωπλανήτης διαθέτει ατμόσφαιρα που λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας απέναντι στις ακτίνες-Χ. Αν υπάρχει ατμόσφαιρα, το δεύτερο σημαντικό προς διερεύνηση ζήτημα είναι αν αυτή διαθέτει χημικά στοιχεία (π.χ. οξυγόνο) που ευνοούν την ανάπτυξη της ζωής, τουλάχιστον όπως την ξέρουμε στο δικό μας πλανήτη. Τα ισχυρότερα τηλεσκόπια του μέλλοντος θα επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις.

Στο μεταξύ, οι αστρονόμοι, κάνοντας τις νέες μετρήσεις ακριβείας για τον Proxima b, οι οποίες επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του, ανακάλυψαν ένα δεύτερο σήμα στα δεδομένα των παρατηρήσεων, που πιθανώς παραπέμπουν στην παρουσία ενός δεύτερου εξωπλανήτη, με μάζα πολύ μικρότερη της Γης.

Σύνδεσμος για την επιστημονική προδημοσίευση: https://arxiv.org/abs/2005.12114v2

https://physicsgg.me/2020/05/29/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%b2%ce%b5%ce%b2%ce%b1%ce%b9%cf%8e%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%b7-%cf%8d%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%be%ce%b7-%ce%b5%ce%be%cf%89%cf%80%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%ae%cf%84%ce%b7-%cf%83%ce%b1/

eso1629a_f537.jpg.ed27eba33e7bd87ba6e03721f2147b38.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 10 μήνες αργότερα...

Εντοπίστηκαν οι ισχυρότερες εκλάμψεις στον Γαλαξία. :cheesy:

Σε απόσταση περίπου τεσσάρων ετών φωτός από το δικό μας ηλιακό σύστημα βρίσκεται ο Εγγύτατος του Κενταύρου. Πρόκειται για έναν ερυθρό νάνο και είναι το κοντινότερο σε εμάς άστρο. Αποτελεί μέλος ενός τριπλού αστρικού συστήματος, μαζί με τον διπλό αστέρα Άλφα του Κενταύρου.

Τον Αύγουστο του 2016 ανακαλύφθηκε ένας εξωπλανήτης να περιστρέφεται σε τροχιά γύρω από τον Εγγύτατο και μάλιστα στην αποκαλούμενη κατοικήσιμη ζώνη, την περιοχή δηλαδή όπου η απόσταση ανάμεσα σε ένα άστρο και έναν πλανήτη είναι τέτοια ώστε να δημιουργούνται προϋποθέσεις ανάπτυξης συνθηκών φιλικών στην ζωή. Αργότερα ανακαλύφθηκε άλλος ένας εξωπλανήτης εκεί.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κολοράντο χρησιμοποιώντας εννέα τηλεσκόπια, διαστημικά και επίγεια, εντόπισε μια έκλαμψη στον Εγγύτατο του Κενταύρου. Οι αστρικές εκλάμψεις είναι εκρήξεις που συμβαίνουν όταν η έντονη δραστηριότητα ενός άστρου διαταράσσει την ισορροπία στα μαγνητικά πεδία του, προκαλώντας ξαφνικές εκρήξεις που συνοδεύονται από την έκλυση τεράστιας ενέργειας μαζί με λάμψη.

Η έκλαμψη που εντόπισε η ερευνητική ομάδα ήταν 100 φορές πιο ισχυρή από οποιαδήποτε έκλαμψη έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στον γαλαξία μας. Οι εκλάμψεις των άστρων εκτοξεύουν γιγάντιες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων. Όταν οι εκλάμψεις του Ήλιου «κοιτάζουν» προς την Γη τα φορτισμένα σωματίδια που φτάνουν στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας προκαλούν το θεαματικό σέλας αλλά προκαλούν προβλήματα λειτουργίας στους δορυφόρους και τα ηλεκτρικά δίκτυα.

«Το άστρο μέσα σε διάστημα λίγων δευτερολέπτων έγινε 14 χιλιάδες φορές φωτεινότερο» αναφέρει η αστροφυσικός Μέρεντιθ Μακ Γκρέγκορ, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal Letters». Η ανακάλυψη προσφέρει νέα στοιχεία τόσο για τους μηχανισμούς των ερυθρών νάνων αλλά και για τις πιθανότητες που υπάρχουν οι πλανήτες που κινούνται σε τροχιά γύρω από αυτούς να διαθέτουν συνθήκες φιλικές στην ζωή.

https://www.naftemporiki.gr/story/1719893/entopistikan-oi-isxuroteres-eklampseis-ston-galaksia

eggytatos-toy-kentayroy.jpg.d7a8e391310feb6648e07c29253dff04.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 μήνα αργότερα...

Ταξίδι «αστραπή» στον Άλφα του Κενταύρου με διαστημικό ιστιοφόρο. :cheesy:

Πριν μια δεκαετία έπεσε στο τραπέζι η ιδέα της χρήσης διαστημικών… ιστιοφόρων τα οποία θα σπρώχνει στο διαστημικό κενό η ακτινοβολία του Ήλιου με τρόπο ανάλογο που το κάνει στην Γη ο άνεμος. Με αυτόν τον τρόπο τα σκάφη αυτά θα αποκτούσαν μια ανανεώσιμη πηγή κίνησης η οποία μάλιστα θα ήταν εξαιρετικά υψηλών ταχυτήτων.

Η πρώτη σκέψη ήταν να δημιουργηθούν μικρού μεγέθους μη επανδρωμένα τέτοια σκάφη για να ταξιδέψουν γρήγορα σε κοντινά αστρικά συστήματα και ειδικότερα στον Άλφα του Κενταύρου, το πιο κοντινό σε εμάς αστρικό σύστημα. Αργότερα προτάθηκε η χρήση δεσμών λέιζερ που θα πέφτουν πάνω στα ιστία αυτών των σκαφών και θα τα κινούν ακόμη πιο γρήγορα από ότι η ηλιακή ακτινοβολία.

Επιστήμονες του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας σχεδίασαν ένα σύστημα προώθησης για διαστημικά ιστιοφόρα που βασίζεται στην χρήση δεσμών λέιζερ. Εκατομμύρια δέσμες λέιζερ από την επιφάνεια της Γης θα ενώνονται σε μια και θα στοχεύουν τα ιστία ενός τέτοιου σκάφους. Όπως υποστηρίζουν οι σχεδιαστές του αυτό το σύστημα προώθησης τα διαστημικά ιστιοφόρα θα φτάσουν στον Άλφα του Κενταύρου που βρίσκεται σε απόσταση 4,3 ετών φωτός από εμάς σε μόλις 20 έτη.

«Για να καλύψουμε την αχανή απόσταση ανάμεσα στον Άλφα του Κενταύρου και στο δικό μας ηλιακό σύστημα πρέπει να σκεφτούμε έξω από το κουτί και να δημιουργήσουμε ένα νέο τρόπο να ταξιδεύουμε στο διαστρικό Διάστημα. Το διαστημικό ιστιοφόρο θα πετάξει για 20 έτη μέσα στο διαστρικό κενό, θα φτάσει στον Άλφα του Κενταύρου θα καταγράψει δεδομένα και εικόνες τα οποία θα στείλει πίσω στην Γη» αναφέρει ο Τσαθούρα Μπαντουτούνγκα, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Σύμφωνα με τους ερευνητές για να επιτευχθεί η ώθηση που είναι απαραίτητη για ένα τέτοιο ταξίδι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια δέσμη λέιζερ προερχόμενη από 100 εκατ. λέιζερ.

Ο Άλφα του Κενταύρου αποτελείται από δύο άστρα που στο γυμνό μάτι εμφανίζεται ως ένα άστρο. Υπάρχει και ένα τρίτο άστρο λίγο πιο απομακρυσμένο από τα άλλα δύο ο Εγγύτατος του Κενταύρου στον οποίο το 2016 εντοπίστηκε ένας εξωπλανήτης που βρίσκεται μάλιστα στην αποκαλούμενη κατοικήσιμη ζώνη του. Αν ξεκινήσει ένα διαστημικό ιστιοφόρο για τον Άλφα του Κενταύρου θεωρείται βέβαιο ότι θα επισκεφτεί τον πλανήτη που υπάρχει εκεί.

https://www.naftemporiki.gr/story/1736970/taksidi-astrapi-ston-alfa-tou-kentaurou-me-diastimiko-istioforo

diastimiko-istioforo.jpg.f935d39fcc802addab5805ee88b1a878.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 5 μήνες αργότερα...

 

Νέο τηλεσκόπιο θα αναζήτησει φιλόξενους στη ζωή πλανήτες στον Άλφα του Κενταύρου

Ο Άλφα του Κενταύρου βρίσκεται σε απόσταση 4,3 ετών φωτός από τη Γη και είναι το κοντινότερο αστρικό σύστημα στον Ήλιο. Αποτελείται από δύο άστρα που στο γυμνό μάτι εμφανίζεται ως ένα άστρο. Υπάρχει και ένα τρίτο άστρο λίγο πιο απομακρυσμένο από τα άλλα δύο ο Εγγύτατος του Κενταύρου στον οποίο το 2016 εντοπίστηκε ένας εξωπλανήτης που πιστεύεται ότι είναι βραχώδης και βρίσκεται μάλιστα στην αποκαλούμενη κατοικήσιμη ζώνη του.Τρία χρόνια αργότερα εντοπίστηκε στον Εγγύτατο άλλος ένας πλανήτης που ανήκει στην κατηγορία της υπερ-Γης, έχει δηλαδή μέγεθος μεγαλύτερο κατά 2-4 φορές μεγαλύτερο από αυτό του πλανήτη μας. Πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχουν και άλλοι πλανήτες όχι μόνο στον Εγγύτατο αλλά και στα άλλα δύο άστρα του συστήματος. Μάλιστα κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι πλανήτες αυτοί είναι βραχώδεις άρα είναι σίγουρα επισκέψιμοι αν όχι κατοικήσιμοιΟμαδα επιστημόνων με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σίδνει οργανώνουν την δημιουργία και λειτουργία ενός νέου διαστημικού τηλεσκοπίου που θα έχει ως αποστολή την εξερεύνηση του Άλφα του Κενταύρου για τον εντοπισμό νέων πλανητών εκεί. Το τηλεσκόπιο θα ονομαστεί TOLIMAN που είναι το επίσημο όνομα που έχει δοθεί στο δεύτερο άστρο του συστήματος.Σύμφωνα με τον προγραμματισμό το τηλεσκόπιο θα εκτοξευθεί το 2023 και θα εξερευνήσει την κατοικήσιμη ζώνη των δύο άστρων του Αλφα του Κενταύρου για τον εντοπισμό πλανητών. Αν βρεθούν σε αυτή την περιοχή πλανήτες και είναι βραχώδεις όπως είναι ευνόητο αυξάνεται η πιθανότητα της παρουσίας νερού σε υγρή μορφή στην επιφάνεια τους άρα θα έχουν καλυφθεί δύο βασικές προϋποθέσεις για την παρουσία της ζωής.Αν και το κόστος κατασκευής του τηλεσκοπίου δεν έχει γίνει γνωστό ανακοινώθηκε ότι θα συνδράμουν σε αυτή οικονομικά και υλικοτεχνικά η κυβέρνηση της Αυστραλίας, η NASA και διάφορες εταιρείες και οργανισμοί. «Οι κοντινότεροι αστρικοί μας γείτονες, ο Άλφα του Κενταύρου και ο Εγγύτατος του Κενταύρου φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντες. Η αποστολή TOLIMAN θα είναι ένα τεράστιο βήμα για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν εκεί πλανήτες ικανοί να φιλοξενήσουν ζωή» αναφέρει ο δρ. Πιτ Γουόρντεν, διευθυντής του επιστημονικού προγράμματος Breakthrough Initiatives που οργανώνει έρευνες και μελέτες για την απάντηση των μεγαλύτερων ερωτημάτων του Σύμπαντος και συμμετέχει στην χρηματοδότηση του τηλεσκοπίου.

https://www.naftemporiki.gr/story/1802172/neo-tileskopio-tha-anazitisei-filoksenous-sti-zoi-planites-ston-alfa-tou-kentaurou

 

eikona-enos-allou-kosmou-opou-isos-uparxei-zoi.jpg

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Και τρίτος εξωπλανήτης γύρω από τον Εγγύτατο Κενταύρου.

Ο Εγγύτατος Κενταύρου (διεθνώς Proxima Centauri) είναι αστέρας, τύπου ερυθρού νάνου σε απόσταση 4,24 έτη φωτός από τη Γη και εντοπίζεται στον αστερισμό Κένταυρο. Παρόλο που δεν είναι ορατός με γυμνό μάτι, είναι ο κοντινότερος (εγγύτερος) αστέρας στο Ηλιακό μας Σύστημα. Ο αστέρας αποτελεί μέλος ενός τριπλού αστρικού συστήματος, μαζί με τους άλφα Κενταύρου Α και άλφα Κενταύρου Β που βρίσκονται σε στενή τροχιά μεταξύ τους.

centauri.png?w=953 Ο διπλός αστέρας που αναφέρεται ως Alpha Centauri AB (στο γυμνό μάτι εμφανίζεται ως απλός αστέρας και αποτελεί το τρίτο λαμπρότερο άστρο στον νυχτερινό ουρανό) και το πολύ πιο αμυδρό άστρο Proxima Centauri, το πλησιέστερο στο ηλιακό μας σύστημα.

Ευρωπαίοι αστρονόμοι έχουν βάσιμες ενδείξεις για την ύπαρξη ακόμη ενός πλανήτη σε τροχιά γύρω από τον Εγγύτατο Κενταύρου (Proxima Centauri), το κοντινότερο στον Ήλιο άστρο, σε απόσταση μόνο τεσσάρων ετών φωτός από τη Γη. Ο υποψήφιος εξωπλανήτης Proxima d -που μένει να επιβεβαιωθεί με περαιτέρω παρατηρήσεις- είναι ο τρίτος που ανιχνεύεται στο σύστημα του Εγγύτατου και αυτός με τη μικρότερη μάζα, μόνο το ένα τέταρτο της Γης. Πρόκειται για έναν από τους ελαφρύτερους εξωπλανήτες που έχουν βρεθεί ποτέ στον γαλαξία μας.Ο Proxima d περιφέρεται σε απόσταση περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, μικρότερη από το ένα δέκατο της απόστασης του Ερμή από τον Ήλιο. Χρειάζεται έτσι μόνο πέντε ημέρες για μία πλήρη περιφορά (η διάρκεια του έτους του) και αναμένεται να είναι καυτός και όχι φιλόξενος για ζωή επειδή βρίσκεται κοντά στον Εγγύτατο.Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ζοάο Φαρία του Ινστιτούτου Αστροφυσικής της Πορτογαλίας, έκαναν την ανακάλυψη με το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Παρατηρητηρίου (ESO) στη Χιλή και στη συνέχεια τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Αστρονομίας και Αστροφυσικής «Astronomy & Astrophysics».Γύρω από τον Εγγύτατο Κενταύρου έχουν ανακαλυφθεί δύο μεγαλύτεροι εξωπλανήτες, ο Proxima b με μάζα παρόμοια της Γης, έτος 11 ημερών και συνθήκες πιθανώς φιλόξενες για ζωή, καθώς και ο Proxima c, σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση, ο οποίος χρειάζεται πέντε χρόνια για μία πλήρη περιφορά. H ύπαρξη του Proxima b επιβεβαιώθηκε το 2020, ενώ του Proxima c, που παραμένει υποψήφιος, δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη.

https://physicsgg.me/2022/02/11/και-τρίτος-εξωπλανήτης-γύρω-από-τον-εγ/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης